A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Gazprom legvidámabb barakkja - 2. rész

2013.12.15. 15:00 timargabor

"S emellett oly szoros, keveredett tömegbe vannak összezsúfolva, hogy az egész, mint egy hangyaboly, zsibong előre-hátra, osztrák és magyar lovasság együtt. Ó, egy orosz hadvezér tudná, mit tegyen ilyenkor. Nekik irányozná mind a hatvankilenc ágyúját, s elseperné mind a kettőt maga elől." (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai)

Közép-Európát 1938 és 1945 után ismét megeszik. Legalábbis próbálkoznak vele: most épp az oroszok. Kezdjük a minapi hírrel és az INA-sztorival. A MOL, a magyar gazdaság egyik zászlósáhajója a sikeres Slovnaft-bevásárlás után a történeti Magyarország újabb utódállamában, Horvátországban nyer olajcég-vásárlási tenderen. A horvát INA kisebbségi részesedése és a terjeszkedési opció már a tengeri kikötők felé köti a MOL hálózatát és a cég valódi regionális multi képét kezdi ölteni, amely az orosz beszerzéshez képest alternatív folyosót épít ki. Igen ám, de a horvátok közben úgy gondolják, hogy a kisebbségi szakmai befektető MOL még csak elmegy, de többségük azért ne legyen, és elég hosszú huzavona kezdődik. Ennek egy pontján Sanader horvát miniszterelnök - a horvát bíróság későbbi ítélete szerint korrupciós befolyás hatására - megállapodik az INA irányítói jogainak átadásáról. A horvátok azóta is, és nyári EU-csatlakozásuk óta folyamatosan erőltetik Hernádi Zsolt MOL-vezető bíróság elé állítását és feltehetően elítélését. Az egyébként az ügyek többségében kő-, sőt vídiakeménységű magyar kormány az elfogatóparancs hírére nem igazán offenzív választ ad: felveti az INA eladását. Most pedig a Gazprom vezére tárgyal Orbánnal, és hírek szerint a MOL INA pakettjét szeretné megvenni (a magyar állam komoly részvényes a MOLban). Ha ez a horvátokat meglepetésként éri, akkor ma jöttek le a falvédőről. A horvát-magyar haragszomrád fő nyertese így könnyen az orosz fél lehet.

backagain.jpg

1938 után ismét egy, a közép-európai államok közti vitát kihasználva szerezhet nem csekély befolyást a térségben egy külső nagyhatalom, ráadásul esetünkben egy vele rivális államszövetség, az Európai Unió allamaiban. Mert sem a magyar, sem a horvát félnek nincs annyi esze, hogy erre rájöjjön és azonnal kooperatív módba váltson.

Tegyük mellé ezt a tavalyi hírt: oroszok pénzelnék a paksi bővítést? Valamiért azt gondolom, hogy erről - már csak a beruházás valószínűsítetten 10 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos, vagyis 2-3 évi elcsalt áfányi) költsége miatt parlamenti jóváhagyás kellene, de ennek nem sok híre van. Ami itt körvonalazódik, hogy

  1. az oroszok igen jó stratégiai érzékkel az energiabevételeikből meghatározó energetikai részesedést kívánnak venni a térségben, így orosz kézbe kerülne a MOL tengeri kijárata, továbbá paksi beruházásunkat próbálják technológiailag (is) magukhoz kötni. Ezzel a magyar energiapiacon az orosz dominancia megmarad, sőt tovább nő,
  2. amihez a magyar kormány lelkesen asszisztál. Az Európai Unió felé kőkemény "szabadságharcot" folytató kormány a keleti nyitás jegyében lelkesen teszi szét a lábát az orosz igények hallatán. Pedig ellenzékben, 2007-ben még milyen kemények voltak ezirányban. Ízlelgessük csak Orbán akkori szavait:

Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot. (...) Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!

De ugye most sem?

A mostani poszt "első része" márciusból.

Egyetértesz? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

27 komment · 1 trackback

Címkék: energetika nemzetstratégia energiafüggőség MOL Paks Gazprom INA paksi bővítés magyar-horvát kapcsolatok magyar-orosz kapcsolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr655690615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Gazprom legvidámabb barakkja 2. rész 2013.12.16. 16:39:01

Közép-Európát 1938 és 1945 után ismét megeszik. Legalábbis próbálkoznak vele: most épp az oroszok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2013.12.15. 15:29:08

Nem a faszt nem...!

Egyébként az a döbbenetes, hogy Orbán mennyi értelmes és okos, sőt igaz dolgot mondott ki hazugságként - merthogy egyik sem meggyőződése volt, hanem választott eszköz a hatalom megszerzése útján.

A szabadságharcáról meg annyit, hogy Orbán egy olyan kurva, aki utál megmosdani, ezért inkább az igénytelen tahónak pucsít be, aki csak annyit mond, hogy nefürgyéle...

toportyánzsóti 2013.12.16. 06:59:08

Amit a narancsmagyarok mondanak annak mindig az ellentettje igaz.Ők itt a KGB helyi alapszervei,némi maffia beütéssel.20%-ért bárkinek benyalnak,ha kell magyarokat gyilkolnak.

toportyánzsóti 2013.12.16. 07:00:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Bevetetted az összes agysejtedet,bár lehet hogy 1 kimaradt a gondolkodási folyamataidból.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 08:24:50

@toportyánzsóti:

Gondolkozz, mert így nem tudsz eleget tenni feladatodnak.

tobeor 2013.12.16. 09:03:23

Gábor kérlek le ne írj már ilyet, hogy "10 milliárd eurós" költség mert láthatóan nem tudod milyen darázsfészekbe nyúlsz ezzel.
Az még rémlik elsőre mennyit mondtak a 4-es metróra, hogy az mennyi lesz? :) Ha igen akkor kezdhetsz szorozni...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.16. 09:13:52

@tobeor: idéztem. Persze igazad van. Lásd még: Parkinson törvénye; Nagyszabású pénzügyek, pont atomreaktor és pont ilyen szép kerek szám :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.16. 09:19:41

nem, azt nem akarta 2007ben, hogy a szocik legyenek a barakk fő haszon élvezői.

Boka1 2013.12.16. 10:18:22

Kétszer járt jól a Gazprom. Egyszer, hogy eladta a Mol részesedést piaci ár felett,másik, hogy megkapja az INA-t, amit már sok éve akart. Tehetséges nép a magyar...

♔bаtyu♔ 2013.12.16. 10:25:36

Most, hogy nem vastag régi és megbízható komcsik közvetítenek (és tolják a lóvét a ballibsi pártokhoz) az oroszok és a magyar fogyasztó között, már rögtön előkerül az orosz maffia. Amig Kaposi papa vette le a sápot, addig semmiféle gond nem volt.

Az INA-val pedig láthatóan a horvátok nem képesek mit kezdeni, nem pedig mi. Teljesen igaza van Orbánéknak, szél ellen nem érdemes, az úgy nem megy, hogy az INA itt eszik és a horvátok szabják meg kik lovagoljanak rajta.

Mészáros Laci 2013.12.16. 10:28:30

"sem a magyar, sem a horvát félnek nincs annyi esze, hogy erre rájöjjön és azonnal kooperatív módba váltson" - mind a horvát, mind a magyar kormányt rövid távú belpolitikai érdekek mozgatják.

de hát minden országnak pont olyan kormánya van, amilyent megérdemel, nem?

♔bаtyu♔ 2013.12.16. 10:38:07

@Mészáros Laci: Inkább neked van olyan információd, amit te megérdemelsz. A magyar fél KÖLTÖTT az INA-ra és nem is keveset. A horvát fél pedig IRÁNYÍTANÁ az INA-t.

Mészáros Laci 2013.12.16. 10:43:28

@♔bаtyu♔:

"minden országnak pont olyan kormánya van, amilyent megérdemel" - ez elég egyszerűen belátható, országtól független megállapítás, fölösleges belekötni.

Másrészről, semmit nem mondtam a MOL és az INA dolgairól, nem is értem a reakciódat.

gyárvárosi 2013.12.16. 10:47:20

Az EU annyira harcol az egyoldalú orosz energiafüggőség ellen, hogy gyorsan megépíti/építette az Északi Áramlat nevű gázvezetéket, ami a nagy és gazdaságilag meghatározó uniós államok (Németország, Franciaország, Olaszország) Hosszú távú és biztonságos gázellátást szolgálja.
Hogy honnan is megy bele a gáz? Természetesen onnan ahol van, vagyis az oroszoktól.
De mint tudjuk, amit szabad Jupiternek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.16. 12:11:47

2007? Ugyan. Orbán egy hét alatt is képes totálisan irányt váltani.

@♔bаtyu♔:
Jé, de érdekes. Mintha Viktor pont ugyanezt csinálná Magyarországon, amit a horvátok Horvátországban...

@gyárvárosi:
Az Északi Áramlatot igazából az ukránoktól való függés elkerülése miatt építették.

czjanos 2013.12.16. 12:26:21

Kivel is tárgyalt a napokban Miller, a Gazprom elnöke?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.16. 12:58:57

"Nehogy mán oroszoktól függjön az energiaellátásunk."

- Indok a MOL vásárlásra, pár éve.

crazyfish 2013.12.16. 13:00:55

Nem tetszik a magyar vezetés?...el kell adni az oroszoknak, vagy a szerb leányvállalatuknak...egyezkedjenek velük...asszem lenne sírásrívás...nem tudják milyen jó dolguk van, majd a szláv néplélek megoldja, az egymás közti irányítási protokollokat...:)))

wirth6 2013.12.16. 13:30:52

"sem a magyar, sem a horvát félnek nincs annyi esze, hogy erre rájöjjön és azonnal kooperatív módba váltson."

Egyedül nem lehet kooperálni.

sorstalan gáz 2013.12.16. 14:35:02

"magyar kormány az elfogatóparancs hírére nem igazán offenzív választ ad"

Mi lenne az offenzív válasz? Lebombázni a sisaki finomítót, miután nem engedték a horvátok bezárni, így viszont csak veszteség?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.16. 15:06:54

@sorstalan gáz: az eladási opció a finomító ügyében mutatott merev horvát álláspontra akár adekvát válasz is lehetne (szvsz ha adekvát is, nem jó), de nem arra adtuk, hanem pont az elfogatóparancsra. Így gyanús, hogy a @crazyfish: által említett befenyítés-jellege van a dolognak. Ez a horvátoknak nyilván nem jó, de persze nekünk sem. És innen mehet a chicken game ezerrel.

sorstalan gáz 2013.12.16. 16:14:48

@timargabor:
Akkor most már csak a helyes reakciót kéne megmondanod

Főgebra 2013.12.16. 17:05:18

Ez a hír, el sem éri az urak ingerküszöbét?

"Szijjártó: Magyarországot érdekli az izraeli földgáz"
"Az izraeli földgáz segíthet oldani Magyarország függését az orosz energiahordozóktól - mondta Szijjártó Péter a Jerusalem Postnak adott interjúban."

www.vg.hu/vallalatok/energia/szijjarto-magyarorszagot-erdekli-az-izraeli-foldgaz-418053

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.16. 17:22:07

@sorstalan gáz: felvetni Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek, hogy beszéljék meg, ebben a helyzetben mi a két fél számára összességében optimális megoldás.

@Pinokkio: ha érdekli Szíjjártót ha nem: ha a szállítási útvonal egy része orosz kézbe kerül, akkor az orosz függés csökkentése nem lesz valódi.

btw az izraeli perspektívákból ki tudja, mikor lesz tényleg gáz
www.therightperspective.org/2013/11/26/israels-natual-gas-discoveries/#sthash.04Wr7pem.dpbs

Szakyster 2014.01.16. 16:57:56

Nem értem, ha az oroszok helyett a franciák, vagy az amcsik felé köteleződünk el hasonló (vagy rosszabb) módon, az miért jobb? Mármint ők is pont ugyanazt akarják: Gazdasági hatalmat középeurópában.
süti beállítások módosítása