A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Nyugdíjra van pénz, oktatásra, egészségre nincs

2013.12.03. 10:16 garmr

Jövőre ismét emelkedik a nyugdíj. Nem is lehet másként, hiszen választási év lesz, a nyugdíjasok pedig politika mindenhatói. A három millió magyar nyugdíjas a választásra jogosultak 40%-át teszik ki, ezzel pedig mindenkori királycsinálókként pozíciójuk megingathatatlan a hatalomra ácsingózók szemében. Ez az állapot pedig folyamatosan mérgezi az országot. 

A 2,4%-os nyugdíjemelés jövőre, 80 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek. És itt most pedig kifejezetten az adófizetőkön van a hangsúly. Adófizető pedig az a másik 3,1 millió ember aki a versenyszférában dolgozik. Nem, a közalkalmazottak, meg a közmunkások nem adófizetők, ahogy a nyugdíjasok sem, mert ők csak a versenyszféra befizetéseit kapják meg és fizetik vissza újra. A jövő évi nyugdíjemelés így tehát fejenként körülbelül 25000 forintjába fog kerülni a gazdasági szempontból aktív lakosságnak.

Olyan körülmények között történik ráadásul mindez, ahol úgy egyébként meg az egyetemeknek fűtési szünetet kell elrendelniük a megszorítások miatt, a kormány pedig tovább szipolyozza az egyébként is kétségbeejtő helyzetben lévő egészségügyet.

Adófizetőként, két terület állami pénzelését tartom teljes mértékben elfogadhatónak. Az pedig az oktatás és az egészségügy. Minden más másodlagos vagy teljesen felesleges. Amíg azonban a mindenkori hatalom az ország teljesítménye szempontjából inaktív tömegeket támogatja és minél több embert próbál meg szavazat maximalizálási szempontok miatt állami függésben tartani, addig sajnos ez az ország nem fog jutni sehova.

Beteg és ostoba lesz az a társadalom, amelyik hagyja, hogy az egészségügy és az oktatás helyett a passzív lakosságot szponzorálják a befizetett adójából.

Korábbi bejegyzéseink nyugdíj témában:

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

382 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás populizmus nyugdíj egészségügy kommunizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr645672780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.03. 14:13:08

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2013.12.03. 10:50:51

A versenyszférába gondolom beletartoznak azok a magáncégek, amelyek állami megrendelésekből (adók újraosztásból - még ha nagyobb része EU forrás is) élnek.

Tyreo 2013.12.03. 11:01:38

Hogy ezért megint mit fogsz te kapni :D
Persze teljesen igazad van.

panelburzsuj 2013.12.03. 12:22:06

Érdemes megfontolni, hogy az oktatás és az egészségügy is döntően az inaktív korhoz kötődő "társadalmasított szolgáltatás" - és pontosan ezért olyan "feneketlen kút" jellegű mindkettő.

Jelentős eltérés ugyanakkor, hogy a hatékony oktatásban alapvetően érdekeltek - éppen "éretlenségük" folytán - személyükben ki vannak zárva a politikai érdekérvényestésből.

Nem úgy az öregek...

Kandeláber 2013.12.03. 13:58:52

Nyugdíjas-szavazatokra általában mindegyik éppen uralmon lévő párt blazírozik, ebben nincs semmi novum.
De hívjátok meg Kiss Zoltán nyugdíj-ellenes bloggert vendégszerepelni, ő már az atv-n is fellépett. :D

b.varga 2013.12.03. 14:57:27

Teljes mértékben egyetértek a cikkel. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben tarthatatlan állapotok vannak. Csak, hogy egy példát említsek: a Műegyetemen (elit egyetem, kiemelt fontosságú mérnökképzés stb. ) sok tanszék anyagilag katasztrofális helyzetben van, az oktatók olyan mértékben demotiváltak, hogy az már kihat az oktatás színvonalára is.
Ezek után nem csoda, hogy a fiatalok inkább itthagyják ezt az országot. Pont azok akikről még jó sok adót le lehetne gombolni nyugdíjjárulék és egyéb hozzájárulások címszó alatt.

Trocsanyi 2013.12.03. 16:12:42

Leülni a gép elé, megnyitni a számológépet. nyitni egy doksit, egyik oldalra beírni:

BEVÉTEL
Ide beírni a nyugdíjbevételeket

Másikra meg:

KIADÁS
Ide beírni a nyugdíjkiadásokat.

Összehasonlítani a kettőt, elszörnyedni. Majd elővenni a számológépet, megnézni mennyi a minimálnyugdíj. Ezt minden név mellé odaírni.

Aztán az ez feletti összeget egyénenként arányos mértékben addig csökkenteni, ameddig a BEVÉTELEK oszlop végösszege meg nem egyezik a KIADÁSOK oszlop végeredményével.

És akkor felébredtem, mert belelógott a kezem a bilibe...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.03. 16:36:06

"Adófizetőként, két terület állami pénzelését tartom teljes mértékben elfogadhatónak. Az pedig az oktatás és az egészségügy."
És a rendfenntartást!
Ezt leszámítva 100%-osan igazad van.

na4 2013.12.03. 16:49:35

Állami nyugdíjakat törölni kell. A nyugdíját mindenki gyűjtse össze maga. Sokkal igazságosabb.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.03. 16:55:05

@Trocsanyi: igen ez az egyik nyugdijhazugsag es populizmus

ezt kellene elkerulni, mert ez a fajta gondolkodas sarkall a potyautas viselkedesre

aki 5szor annyit betolt az szerintem jelenleg kap talan 2szer annyit mint a masik, es akkor te meg azt is meg akarod nyirbalni?

el kell fogadni hogy a GYESes anyuka "fizukaja" legyen(~ 24e) a valodi minimal es az mindenkinek adhato, ami meg felette van az MINDENKINEK a befizetesetol fuggjon, tehat szamitson az is hogy pl. duplaannyi ideig melozott!!!

szoval szumma szummarum te is populista vagy hogy igy meg ugy szegiiiny kisnyugdijasok

Sir Galahad 2013.12.03. 16:59:09

Eltekintve azoktól az aggályoktól,amelyek hamarosan befutnak ide, nem tudom azt mondani, hogy a szerzőnek fikarcnyi igaza sincs. De ezt az igazságot a jelenlegi közjogi keretek között, épp a 40 százaléknyi nyugdíjas szavazó miatt, nem lehet érvényre juttatni. Sakk-matt.

smartdrive 2013.12.03. 17:01:50

"Nem, a közalkalmazottak, meg a közmunkások nem adófizetők, ahogy a nyugdíjasok sem, mert ők csak a versenyszféra befizetéseit kapják meg és fizetik vissza újra."

Te egy nagyon egyszerű ember vagy. az adófizetés azt jelenti, hogy az adófizetők a munkájuk egy részét közvetlenül, más részét közvetve mások javára végzik. a közvetlen részért kapnak ellenszolgáltatást, a közvetett rész pedig az adó. hogy ebben a pénz betölt egy pufferszerepet, az itt most lényegtelen

(világéletemben a versenyszférában dolgoztam, mielőtt ezzel próbálkoznál)

s 2013.12.03. 17:02:31

@na4: Manyup! Egyébként a puskádat már megvetted?

smartdrive 2013.12.03. 17:04:39

"Adófizetőként, két terület állami pénzelését tartom teljes mértékben elfogadhatónak. Az pedig az oktatás és az egészségügy. Minden más másodlagos vagy teljesen felesleges."

áhá. ezt olvastad valahol, és most visszaböfögöd. de hogy az egészségügy miért, azt már nem tudnád megmondani. és hogy mondjuk az útépítés akkor miért nem

s 2013.12.03. 17:06:01

@smartdrive: Azt akarja mondani, hogy "friss" pénzt a versenyszféra dolgozói hoznak csak be. Ebben igaza van.

s 2013.12.03. 17:12:12

A nyugdíjasok csak rövid távra fognak tervezni. (A dolog természeténél fogva.) Ezért nem lenne szabad rájuk hallgatni, mert az összes racionális érdek hosszú távra szól. Viszont sokan vannak, ezért muszáj hallgatni rájuk, mert aki ezt nem teszi meg, nem juthat vezető szerephez. Ettől művészet a politika inkább, mintsem bármi egyéb.

Az oktatásra költeni kell, ez nem lehet vitás. A jövőbeni pénzünk függ tőle. Az egészségügyben előtérbe helyezném a megelőzés szerepét. Eszelősen nagy összegeket lehetne megtakarítani az egészséges életmód divatossá tételével.

Mária 2013.12.03. 17:18:37

Egy újabb gyökér Maugli, akinek se apja, se anyja, de biztos jó pénzt kap azért, hogy egymás ellen hergelje a társadalmi csoportokat.

vega4 2013.12.03. 17:21:24

Méghogy a kormány nem támogatja az egészségügyet. Dehogynem. csak a nyugdíjasokon keresztül. Emeli a nyugdíjat, így a legtöbbet háziorvoshoz, kórházba járó réteg többet tud a borítékban elhelyezni. Te is tudod hogyha valaki kórházba kerül, akkor ha nem ad egy kis pénzt az orvosnak, nővérkéknek, kezelőknek, akkor a kutya sem foglalkozik vele. Lehet ezzel vitatkozni és tisztelet a kivételeknek, de ez az általánosan bevett szokás.

Mondjuk tanári paraszolvenciáról még nem nagyon hallottam..............

Mária 2013.12.03. 17:24:03

@s:

"Az oktatásra költeni kell, ez nem lehet vitás. A jövőbeni pénzünk függ tőle."

Persze. Nyissák ki a kedves szülők a pénztárcájukat.

Vagy közpénzből gondoltad? Nos, akkor nézd meg a jelenlegi helyzetünket, és tedd fel magadnak a kérdést: érdemes volt-e költeni ez előtt X évvel arra az oktatásra, aminek a következménye az a trágyadomb, amiben most van az ország.

Kerek négyszög 2013.12.03. 17:27:00

A postal nagyrészt egyetértek, de azért hozzátenném, hogy az állami szférába tartozó oktatás és eü (mint minden ami állami), önmagában is egy feneketlen zsák. Ha a nyugdíjemelés forrásait az oktatás és az eü megkapná, alig változna valami. Ha a dupláját, tripláját kapnák akkor sem változna sokat. A lényegében változatlan szisztémában hagyott posztommunista állami rendszerek lehetetlenné teszik a helyzet normalizálását. Nézzünk rá a BKV-ra, MÁV-ra, és máris igazolható az állami reménytelen pénznyelők működése.

Trocsanyi 2013.12.03. 17:27:00

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Túloztam persze, meg kockára sarkítottam. De akkor legyen itt még egy belőlük:

Olyan ez, mint amikor huszadika van és nézed az utolsó ezresedet szomorúan a tárcádban. Mész végig a soron, de hiába csábít a borok az elején, meg a húsok középen, szépen végigsétálod az utat és veszel egy kiló kenyeret meg egy liter tejet és slussz.
És nem, nem veszed meg a plazmatévét sem, hiába lehet felvenni áruhitelt rá a pultnál. Tudod, hogy pofánver az asszony, ha haza mersz állítani vele.

Ezt hívják pénzforgalmi szemléletnek. Valakinek meg kell szívnia a nyugdíjrendszer átalakítását.
És igen, alkotmányellenes, meg méltánytalan.

De mindenki azt mondja;

"Igen, szükség van szemétégetőre, hajléktalan melegedőre, elmegyógyintézetre. Igen feltétlen épüljön meg.
Csak ne nálunk. Akárhol-csak ne itt."

Csak nekem ne, csak velem ne, csak most az egyszer ne kellene.

De valakinek el kell vinnie a balhét.

Mária 2013.12.03. 17:30:32

@s:

"A nyugdíjasok csak rövid távra fognak tervezni. (A dolog természeténél fogva.) Ezért nem lenne szabad rájuk hallgatni, mert az összes racionális érdek hosszú távra szól."

Ezt úgy érted, hogy a nyugdíjasok leszarják, mi lesz a gyerekeik és az unokáik sorsa?

Kerek négyszög 2013.12.03. 17:31:09

@Mária:
"érdemes volt-e költeni ez előtt X évvel arra az oktatásra, aminek a következménye az a trágyadomb, amiben most van az ország. "

Azt a trágyadombot a kedves politikusaink hozták létre a mohó oligarhákkal karöltve, és szövtséget kötve. Az oktatásból kikerült jól képzett fiatalokat tárt karokkal várják nyugaton továbbra is.

Mária 2013.12.03. 17:34:42

@Kerek négyszög:

"Azt a trágyadombot a kedves politikusaink hozták létre a mohó oligarhákkal karöltve, és szövtséget kötve."

És ki asszisztált meg bólogatott hozzá? És ki szavazza vissza négyévenként ugyanazt a tolvaj csürhét a hatalomba?

És ki fordítja el a fejét, a nyilvánvaló rablás láttán azzal, hogy őt nem érdekli a politika?

Csak nem a kedves választópolgárok?

zobod 2013.12.03. 17:35:27

@Trocsanyi: újabb szörnyülködnivaló: átlagkeresetet terhelő munkáltatói szociális hozzájárulási adó + munkavállalót terhelő nyugdíjjárulék vs átlagnyugdíj összege.

Leginkább személetes, ha mindenki kiszámolja hogy az ő és testvérei járulékai fedezik-e az anyjának/apjának/nagyszülők stb fizetett nyugdíjakat.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.03. 17:43:03

@Trocsanyi: tehat szerinted aki a multban a vallan hordozta az orszagot az szivjon de a sok hederezo retek meg dozsoljon

Remete 2013.12.03. 17:44:09

Nagy teljesítmény ilyen rövid bejegyzésben ennyi marhaságot összehordani.
1. 2014. januártól nem 2,8 hanem 2,4 százalékkal nő a nyugdíjak névértéke.
2. Nem a választási év miatt, hanem a törvény erejénél fogva.
3. A nyugdíjasok is adófizetők! Aki azt hiszi, hogy csak személyi jövedelemadóból él az állam, az még nem látott bolti számlát akár egyetlen kifliről. Megsúgom: több mint 40 féle adó van és ezek jelentős részét a nyugdíjasok is fizetik. A legnagyobb tétel természetesen a 27 %-os ÁFA. (Egyébként az SZJA-t a mostani nyugdíjasok is fizették 1988-tól a nyugdíjazásukig és nem csak 16 %-os mértékben!
4. A nyugdíjak reálértéke nem emelkedik, hiszen az inflációkövető 2,4 %-os törvényi korrekció csak a szinten tartáshoz elég.
5. Ha a költségvetésben nem talál a kedves szerző annál nagyobb igazságtalanságot, mint a nyugdíjak szinten tartása, akkor vak vagy buta.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.03. 17:44:17

@Mária: "Ezt úgy érted, hogy a nyugdíjasok leszarják, mi lesz a gyerekeik és az unokáik sorsa?"

pontosan, es nem en mondtam hanem TE
ez egy tokeletes megallapitas volt, igaz van egy szuk reteg akinek megvan meg az esze, de a nagy tobbseg igenis a kadari eladositast folyatatna

vezér01 2013.12.03. 17:45:33

Nyugdíjemelés mértéke az infláció függvénye. A szemét Fidesz ezt levitte ,így most csak 80 milliárd
a végösszeg.Örülhettek!

vega4 2013.12.03. 17:49:56

Azzal sem igazán értek egyet, hogy a kormány semmit sem költ az oktatás fejlesztésére.
December 2.-án indult ugyanis a téli közmunkaprogram, ami március végéig tart.(Áprilisban lesznek a választások.)

Az egyik ismerősöm mesélte, hogy a beiskolázott közmunkások havi 47 500 forintot kapnak majd.
200 000 munkanélküli van beiskolázva. Erre a kormány biztosított 24 + 14 milliárd forintot.

5 modult tanulnak a hallgatók:

I. Ráhangoló, motiváló tréning
II. Mentálhigiénés fejlesztés
III.Alapozó/megújító fejlesztés (olvasás,írás, számolás)
IV. Tanulási készségek fejlesztése
V. Életviteli kompetenciák fejlesztése

A képzés helyei: KLIK intézmények (Iskolák) és egyéb önkormányzati, települési és egyházi tantermek.

Az ismerősöm azt is mondta, hogy náluk sajnos még nem tudott elindulni a képzés, mert az I. modul hallgatói munkafüzetei még csak nyomtatási előkészületek alatt állnak. ( Izé nélkül meg nem lehet izélni...)

Példakérdéseket is mutattak a fejtágításon az oktatóknak.

Pl: Mire való a kesztyű?
Miből készül a kolbász?

Karikázza be a helyes választ! Melyik több?

4 kanál >, <, = 3 villa

Akkor meg? Még mondja valaki, hogy nem ettől fog fejlődni az ország.

Blogger Géza 2013.12.03. 17:50:16

Még szerencse, hogy ebből semmi nem igaz, a tanárok és egészségügyi dolgozók jóval komolyabb bérfejlesztést kaptak az elmúlt időszakban, mint a nyugdíjemelés mértéke.

Mária 2013.12.03. 17:54:24

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Én nem mondtam, hanem kérdeztem, butuska.

És ha megkérhetlek, ne a saját családod rossz példájából indulj ki, ha a generációk közötti kooperációról nyilatkozol.

tavolirokon 2013.12.03. 17:56:57

Kozben a PISA eredmeny megis csak alig merhetoen romlott, nem is ertem? Mikozben a kivandorolok gyerekei tipikusan inkabb a jo tanulok voltak, mint a rosszak.

Noked-Lee 2013.12.03. 17:57:44

az a baj, hogyha valaki ezt leírja, akkor 20-an ugranak rá, hogy
"neked nincs anyád?"
"te gyűlölöd a szüleidet?"
"micsoda vegytiszta fasizmus, az öregek dögöljenek meg?"
még csak társadalmi vitát sem lehet folytatni a kérdésről, annyira tabu az ügy.

Rive 2013.12.03. 18:01:06

Ez a poszt az abszurditásig sarkitott 'izé'.

A háttérből stimmel, hogy
- a nyugdijkiadások jelen szintjét az ország teljesitménye nem képes finanszirozni.
- ugyanakkor az érintett rétegnek döntő befolyása van
- gyalázatosan kevés jut a társadalom megfelelő szinvonalú ujratermelésére.

~ ennyi.

s 2013.12.03. 18:01:16

@Mária: Az a kibaszott nagy helyzet, hogy szarul költöttük és keveset is költöttünk erre. Mutatja is a PISA-felmérés eredménye.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.03. 18:01:45

@Remete: "2. Nem a választási év miatt, hanem a törvény erejénél fogva."

:DDDDDDDDD
:DDDDDDDDD
:DDDDDDDDD

@Blogger Géza:

Így már majdnem a negyedét keresik egy svájci utcaseprőnek, vagy egy osztrák kőművesnek.

Malthus 2013.12.03. 18:03:06

@Mária:

Direkt módon nem szarják le de a végeredmény több okból mégis ez:

1. A többségükből idővel kiveszik a hosszú távra tervezés képessége, már csak a korukból adódóan is.

2.Másrészt bizony mindannyian elbutulunk ahogy öregszünk, de 75-80 év fölött már szerencsés kivételnek számít az akinél nem lehet a demencia egyértelmű jeleit felfedezni. Mindebből következően sokan irracionálisak, könnyen manipulálhatók.

3. Nem a mai polarizált médiához szocializálódtak, egy olyan korban amikor ugyanaz a hülyeség dőlt mindenhonnan nem volt egyszerűen ilyen skillekre szükség (egy a tábor, egy a zászló - kicsit egyszerűbb felállás). Ezért van az, hogy noha egész nap a tv előtt ülnek, mégsincs fogalmuk lényegében semmiről - egyszerűen nem tudják a médiatartalmakat súlyozni,a megfelelő következtetéseket levonni vagy kritikát gyakorolni.

s 2013.12.03. 18:04:16

@Mária: Úgy. A maguk dolgát akarják elrendezve látni, mert ők már nem mehetnek külföldre jobb körülmények közé, de az unokáik még igen.

Rive 2013.12.03. 18:04:20

@Mária: "Ezt úgy érted, hogy a nyugdíjasok leszarják, mi lesz a gyerekeik és az unokáik sorsa?~

Amennyire látom, jelentős többségük politikai szinten: igen. Illetve a függőségi viszony végtelenitett fenntartását preferálja.

Lehet felhozni egyéni eseteket ellenérvként, de ez nem befolyásolja az adott réteg politikai megnyilvánulásainak milyenségét, annak látható céljait/eredményeit.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.03. 18:04:33

@Mária:

De azért az ugye szerinted sincs rendben, hogy mondjuk 130 ezer HUF-os nyugdíjkából nem kell megvenni a 10 500 HUF-os BKV-bérletet, de 85 ezer forintos "fizetésből" igen?

Blogger Géza 2013.12.03. 18:10:30

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Te hány éves vagy, hogy most jöttél rá, hogy Svájc gazdagabb ország, mint Magyarország? Amúgy annyival drágább ott az ingatlan, de még a hús is...

CyberPunK 2013.12.03. 18:11:53

@zobod: Te se reálos vagy, igaz?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.03. 18:12:31

@Blogger Géza:

Ügyes vagy. Ezt most csináld meg még egyszer, úgy, hogy közben a két hátsó lábadra állsz, és akkor kapsz egy kutyakekszet.

Amúgy lófaszt drágább ott négyszer a hús, te tényleg mindenkit hülyének nézel? :)

Mária 2013.12.03. 18:13:02

@s:

Én a felnőtt korosztály értelmi képességére céloztam, nem a tizenévesek iskolai teszteredményeire.

Azt hogy érted egyébként, hogy KEVESET költ a kisiskolások oktatására az állam?

A PISA teszt nem tárgyi tudást mér, hanem azt, hogy bizonyos korábban megtanult rutinokat hogyan tudnak a gyerekek ismeretlen, új helyzetekben alkalmazni.

Ezeknek a rutinoknak a fejlesztése viszont nem pénzkérdés, bár tény, hogy akár komoly pénzeket is el lehet a körítésre bacni.

micsoda? 2013.12.03. 18:13:31

Nagyon sok nyugdijasnak az emelés forint átlaga, messze van a sajátjától. Inkább azzal törődne a poszt iró, hogy a 200 ezres, és a magasabb nyugdijakat miért százalékosan emelik. Ezeknél a magasabb összegeknél fix nyugdijemelést kellene megállapitani. Ja, csak akkor Ők és a hozzátartozóik /nyugdijukat élvezői/ nem támogatnák a kormányt. Különben is mi a véleménye az Idősügyi Tanácsnak, vagy már az sincs?
Szégyen a poszt, és szégyen az ilyen gondolkodás az idősekről.
Szerintem nem azzal van baj, hogy nem kap pénzt az iskola, az átkosban sem kaptak, mégis jobban teljesítettek. A baj ott kezdődik, hogy a tanító- tanár már nem tanitó, hanem fentről irányitott robot. Akkor hova kell a pénz? Oda ahonnan megy az irányítás:-) Ott meg kapnak!

zobod 2013.12.03. 18:17:54

@CyberPunK: mi a gond?

Átlagbér: 227.500,-
Szoc. hozz. jár. adó (munkaadó fizeti): 61.425,-
Nyugdíjjárulék: 22.750,-
Ezek mennek nyugdíjra. Összesen 84.175,-

Átlagnyugdíj: 95.000,-

84.175 < 95.000

Mi a gond?

Blogger Géza 2013.12.03. 18:22:31

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Tájékozódj, te ostoba...

Savogninban nem jártam, de sok helyen igen Svájcban, meg itt is élek egy ideje.

Javaslom hozz mindent :-)

pl

bármilyen hús - min 3-4x ára a magyarnak

MM

www.sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=13376

Mária 2013.12.03. 18:27:09

@Malthus:

"1. A többségükből idővel kiveszik a hosszú távra tervezés képessége, már csak a korukból adódóan is."

Szerinted egy átlagos harmincas mennyire képes hosszú távra tervezni?

*

"2.Másrészt bizony mindannyian elbutulunk ahogy öregszünk, de 75-80 év fölött már szerencsés kivételnek számít az akinél nem lehet a demencia egyértelmű jeleit felfedezni. Mindebből következően sokan irracionálisak, könnyen manipulálhatók."

Szerinted a 75 év alatti korosztályra mennyire jellemző az irracionális gondolkodás és a manipulálhatóság? Elárulom neked: ugyanannyira jellemző, és ugyanolyan durván manipulálják őket is, nem csak a pártok kommunikációs szakemberei a választások előtt, de az összes cég marketingesei is, akik valamit rájuk akarnak sózni.

*

"3. Nem a mai polarizált médiához szocializálódtak, egy olyan korban amikor ugyanaz a hülyeség dőlt mindenhonnan nem volt egyszerűen ilyen skillekre szükség (egy a tábor, egy a zászló - kicsit egyszerűbb felállás). Ezért van az, hogy noha egész nap a tv előtt ülnek, mégsincs fogalmuk lényegében semmiről - egyszerűen nem tudják a médiatartalmakat súlyozni, a megfelelő következtetéseket levonni vagy kritikát gyakorolni."

Tudnál linkelni erről egy releváns és mértékadó tanulmányt, vagy csak a saját előítéleteid rabja vagy és zsigerből írod, amit írtál?

Ha meg az a bajod, hogy a nyugdíjasok többségénél csak az MTV - TV2 - MR1 szentháromság van otthon, akkor nem lenne okosabb, ha azért vernéd az asztalt, hogy a KÖZ pénzén fenntartott KÖZ szolgálati csatornák hiteles és reális, pártatlan tájékoztatást nyújtsanak?

Miért jobb neked belerugdosni ebbe a rétegbe, mint azokba a politikusokba belerugdosni, akik ezt a helyzetet előállították?

Karkarotta 2013.12.03. 18:29:50

@Mária: "És ki szavazza vissza négyévenként ugyanazt a tolvaj csürhét a hatalomba?"
De bizony, jól látod, a kedves választópolgárok. Akik között nagyon erősen dominál a nyugdíjasok tábora.

Mária 2013.12.03. 18:36:47

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"De azért az ugye szerinted sincs rendben, hogy mondjuk 130 ezer HUF-os nyugdíjkából nem kell megvenni a 10 500 HUF-os BKV-bérletet, de 85 ezer forintos "fizetésből" igen?"

Ez szerintem sincs rendben, szerintem az lenne a normális, hogy egy adott szolgáltatásért MINDENKI fizessen, és mindenki UGYANANNYIT fizessen.

De ennek semmi köze a nyugdíjak reálértékének a megtartásához azzal, hogy év elején megemelik a nyugdíjakat annyi százalékkal, mint amennyi az ELŐZŐ évben a pénzromlás mértéke volt.

CyberPunK 2013.12.03. 18:38:41

@zobod: Esetleg az az apróság, hogy rendszerint 40 évig fizetsz be és átlag 5 évet veszed igénybe, nem zavar?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.03. 18:46:16

Hej, ezek a nyuggerek nagy kópék, csak inaktivizálnak egész nap. Azt hiszik következmények nélkül tehetik ezt. Hát nem. Első csapásként baszom megvenni nagyanyámnak karácsonyra azt a lábast, amire epedezik évek óta. Majd megveszi magának a giganyugdíjából.

gyarló 2013.12.03. 18:46:21

Pont az ilyen hozzád hasonló tuskók hangoskodása lehetetleníti el a párbeszédet azokról a juttatásokról, amit például a nyugdíjasok kapnak a nyugdíj FELETT.

Bár már leírták, nem lehet elégszer. Itt nincs szó semmiféle nyugdíjemelésről, az infláció mértékével korrigálják a nyugdíjak összegét, ez így van rendjén, másként nyugdíjcsökkenésről beszélnénk. Te konkrétan a jogállamiságot szeretnéd felrúgni, mert bizony a nyugdíj pontosan ugyanúgy jár, mint a svájci hitelező pénze. Az ezen felül járó egyéb juttatásokról lehet és kell is beszélni, de az általad vázolt helyzet de facto egyenlő az államcsőddel.

CyberPunK 2013.12.03. 18:50:43

@gyarló: Érdekes, hogy a KSH inflációnak jelenleg 0,9%-ot ír, igaz ezt októberre. Ez ilyen előre megjósolt szám, vagy honnan szedték most elő?

CyberPunK 2013.12.03. 18:55:30

@gyarló: Aha, de akkor a KSH miért ír mást?

gyarló 2013.12.03. 18:59:29

@CyberPunK: Fogalmam sincs te hol és mit nézel, de van egy erős gyanúm, hogy nem az éves inflációt.

ceatos 2013.12.03. 18:59:41

Pontosabban :)
@Mária: "Ezt úgy érted, hogy a nyugdíjasok leszarják, mi lesz a gyerekeik és az unokáik sorsa?"
Igen..
Sajnos sokfelé ezt látom. Tisztelet a kivételnek. De a többség túrázgat, utazgat, kártyázgat, vásárolgat stb. A gyerekei és unokái abszolúte nem érdekli.

2013.12.03. 18:59:48

"Nem, a közalkalmazottak, meg a közmunkások nem adófizetők, ahogy a nyugdíjasok sem, mert ők csak a versenyszféra befizetéseit kapják meg és fizetik vissza újra."

Ez nagyon buta mondat volt. Egy magánirodában dolgozó könyvelő adófizető és értékes tagja a társadalomnak, egy idősek otthonában dolgozó könyvelő nem adófizető és csak élősködő? Mindketten ugyanazt csinálják... A közalkalmazottak nagyon szívesen dolgoznának piaci körülmények között, mondjuk magániskolában, ahová a gyerekedet mondjuk félévenként egymillióért írathatod be - állami oktatás híján. Mert ugyebár az adófizetők miért finanszírozzák a te gyereked oktatását? Vagy legyen piaci alapú egészségügy, ahol egy-egy kezelésért 5-800 ezret is kifizetsz és akkor nem kell keseregni azon, hogy a közszféra nem adófizető.

jet set 2013.12.03. 19:00:22

Svéd modell kellene. Amennyi nyugdíjjárulék befolyik, annyit lehet szétosztani. Pont. Persze ezzel nem lehet választást nyerni, így sohasem fogják bevezetni.

CyberPunK 2013.12.03. 19:01:51

@gyarló: ksh.hu, oldal közepe, infláció, csúszka a 2013 októberre: 100,9. Előző év azonos időszaka = 100.

unom_ma 2013.12.03. 19:02:50

Istenem, amikor jön a nép egyszerű gyermeke, a legkisebb fiú és egy KARD suhintással megoldja amit a fél világ próbál megoldani kb. 30 éve. Ám legyen, csökkentsük a nyugdíjakat, de miért ezzel kezdjük? Miért nem a befizetetlen vagy elcsalt adók megfizetésével, amik összevethető nagyságrendűek a nyugdíjakkal. Megmondom miért: Mert ahhoz érteni kellene, az egy szakma és ahhoz tisztességesnek kellene lenni. Míg a nyugdíjak minden hülyének szem előtt vannak. Ahhoz elég csak dumálni.

monddazigazatmar 2013.12.03. 19:09:42

Jaj, az oktatáááás.
A kurva egyetemista anyátokat. Majd akkor ugass, hogy milyen az oktatás szinvonala, ha nem részeg főiskolásokkal lesz tele a pesti éjszaka, a hét 7 napján. Ja, délben meg az egyetemek, fősulik melletti kocsmák.
@ceatos: Neked méginkább a kurvaanyád. Mit csináljon a nyugger, túrázgatás, kártyázgatás helyett? Termelje neked a gdp-t hogy ingyé okosodhass, ugye?

narmer 2013.12.03. 19:12:08

@vega4:Te hányszor, mikor voltál kórházban, mennyit adtál, és kinek? Rajta!

narmer 2013.12.03. 19:14:29

@unom_ma: Egyébként szeretném tudni, hogy 45 évi munka, két diploma melletti 115 ezer forintos nyugdíjamat mennyire csökkentenék?( Egy csődbement cég mint kiderült évekig nem fizette a TB-t)

ceatos 2013.12.03. 19:16:09

@monddazigazatmar: tudsz valamit a kurvaanyázáson kívül? Vagy csak érzékeny pontodra tapintottam?

narmer 2013.12.03. 19:16:40

Ja, még csak annyit a magasröptű vitához, hogy amikor már mindent szétbeszéltetek akkor jön a képbe az abortusz, az euthanazia és a nyugdíjasok pofátlan léte.

tobeor 2013.12.03. 19:18:40

Olcsó demagógia az oktatással szembeállítani a nyugdíjemelést, mintha nem folyna ki a pénz a költségvetésből ezer más úton.

"A jövő évi nyugdíjemelés így tehát fejenként körülbelül 25000 forintjába fog kerülni a gazdasági szempontból aktív lakosságnak."

Na akkor csak ez önmagában már KEVESEBB, mint amennyi kompenzációba kerül minden magyar háztartásnak a rezsicsökkentés, tekintve hogy a távhőszolgáltatóknak már az első 10%-os "csökkentés" után is 52 milliárdot utalt át az állam.

Pont a nyugdíjasoktól sajnálni... akik öregek, betegek (csak a gyógyszerre rengeteg megy el)... Ha majd lesz egy tökéletes költségvetésünk, meg egy nem elkúrós-lopós dilettáns rablókormányunk, és már tényleg nem lehet semmi máson faragni, na akkor majd lehet elővenni az öregeket. Ez a helyzet úgy kb. húszmillió év múlva jön el ebben az országban. Tudom, ez irreálisan kevés, túl rövidtávú becslés, de én már csak ilyen optimista vagyok.

Sírköves Slomó 2013.12.03. 19:20:12

A jövőbeli nyugdíjakért nem lehet többet tenni mint támogatni a mostani és a leendő dolgozó családokat.

Tehát az ellenzék felejtő.

Mária 2013.12.03. 19:20:19

@Karkarotta:

"De bizony, jól látod, a kedves választópolgárok. Akik között nagyon erősen dominál a nyugdíjasok tábora."

Már hogy dominálna?

Közel háromszor annyi nagykorú ÉS aktív korú van, mint amennyi nyugdíjas.

A fentebb egy kommentező által meg kvázi agyalágyult, szenilis vén hülyének titulált 71+ éves korosztály összesen csak a 10%-át teszi ki az összes nagykorúnak.

A döntési képességeiket és befolyásolhatóságukat tekintve valóban problémásnak nevezhető 80+ korosztályba pedig alig 400 ezer ember tartozik a 8,15 millió választóból.

Tehát valójában csak a választók töredéke tartozik a klasszikus "szenilis vén hülye" kategóriába, ahogy ti szeretitek felcímkézni ezt a korosztályt.

gyarló 2013.12.03. 19:24:44

@CyberPunK: Az nem a 2013-as évre számolt infláció...

CyberPunK 2013.12.03. 19:29:01

@gyarló: Hanem? Egy hónapra? Össze kell adni? Sok lesz. Átlagot számolni? Akkor meg kevesebb, mint 2,4.

Mária 2013.12.03. 19:29:25

@ceatos:

"De a többség túrázgat, utazgat, kártyázgat, vásárolgat stb."

Ez tényleg felháborító!

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.03. 19:30:05

Sunyi, szarházi, korrupt Rogán. Tőled ill. a spanodon keresztül vettük az ingatlant. Szép csúszót kaptatok!

A hvg.hu megkereste Rogán Antalt is, tőle azt szerettük volna megtudni, mennyire tartja jogállami normákkal összeegyeztethetőnek azt, hogy egy politikus délelőtt mond valamit, amire egy bíróság délutánra megváltoztatja az ítéletét. Egyelőre nem kaptunk választ a kérdésekre.

gyarló 2013.12.03. 19:36:18

@CyberPunK: Ennél azért elhiheted, hogy egy cseppet bonyolultabb a metodika... Az az adat csak az előző évi azonos időszakhoz viszonyít.

zobod 2013.12.03. 19:37:02

@CyberPunK: Na és? Azt kellene kosztani, amit beszednek. Ilyen a felosztó-kirovó rendszerek működési elve. Nálunk az átlagos nyugdíj összege nagyobb, mint az átlagjövedelemből beszedett, nyugdíj célra fordított - bár már nem járulék - közterhek. Továbbra sem mondtad el, mi volt számodra érthetetlen.

Valóraváltógép 2013.12.03. 19:38:00

"Nem, a közalkalmazottak, meg a közmunkások nem adófizetők, ahogy a nyugdíjasok sem"

Aztazeget...
Gyermekem, tudod te hogy működik az adórendszer? Vagy ez olyan baloldalinak álcázott önégetőposzt? Ma volt már egy pár.

CyberPunK 2013.12.03. 19:38:36

@gyarló: Értem én, hogy alulképzett vagyok, de az infláció nem pont azt jelenti, hogy átlagban minden ennyi százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt? Persze elhiszem, hogy én vagyok a hülye hozzá, csak fura, hogy a KSH nem közérthető adatot szolgáltat.

CyberPunK 2013.12.03. 19:39:09

@CyberPunK: Visszavonom, állami intézménynél az a fura, ha közérthető.

CyberPunK 2013.12.03. 19:42:18

@zobod: Na várj, ha azt osztják ki, amit beszednek, akkor miért nem átlagnyugdíjat kap mindenki?

De akkor közérthetően: ha a saját szüleimet kéne ellátnom, akkor miért fizesek addig, amíg nem nyugdíjasok? Illetve haláluk után is?

Amúgy semmi gondom azzal, hogy a szüleim azt kapják, amit én és a testvérem 40 év alatt kitermelünk. De más egy fillért se!

Krisz11 2013.12.03. 19:49:26

Jó a poszt!

@Mária:
"Ezt úgy érted, hogy a nyugdíjasok leszarják, mi lesz a gyerekeik és az unokáik sorsa?"

Nagyon jól érted. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha kiállsz a nyugdíjasok elé nyugdíj emeléssel, vagy kiállsz eléjük azzal, hogy bölcsődet akarsz építeni, oktatást támogatni és szja-t csökkenteni, akkor melyiket fogják választani?!

Valóraváltógép 2013.12.03. 19:50:12

@CyberPunK: " ha a saját szüleimet kéne ellátnom, akkor miért fizesek addig, amíg nem nyugdíjasok?"

Mondjuk ebben van valami. Az iskoláztatásodat is az adókból fizették, aztán annak sem volt értelme.

"Amúgy semmi gondom azzal, hogy a szüleim azt kapják, amit én és a testvérem 40 év alatt kitermelünk. De más egy fillért se!"

Úgy van. És ha téged meg a tesót elüt a villanyos, állítsuk anyádékat is falhoz. Kivéve ha nem tudják magukat visszafizetni az élők sorába... Persze a gyerekedre egy fillért nem kapsz, amit befizetsz, az a szüleidre megy.
Eü. ellátás, közlekedés is nuku... utat is csak akkor használhatsz, ha útdíjat fizetsz. Mit gondolsz hülyegyerek, drágáér vót! A gyerek iskolába csak akkor jár, ha ki bírod fizetni a tandíjat, de ha nem bírod kifizetni (nem fogod bírni), szarrábírságolunk...
De jó fejek leszünk, és engedélyezzük, hogy eladhasd a szerveiket... azoknak a gazdag nyuggereknek, akiknek nálad sikeresebb gyerekei voltak, úgyhogy fussa.

No, tetszik a kizárólag piaci alapú világ? :)

CyberPunK 2013.12.03. 19:53:01

@Valóraváltógép: Tetszik, próbáljuk ki. De akkor adó sincs, rendben? Sőt, munkáltatói járulék se

Valóraváltógép 2013.12.03. 19:53:42

@Krisz11: Te röhögni fogsz, de én is azt fogom választani.

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 19:55:19

Egy jó megoldás volna: csak annak legyen szavazati joga, aki fizet jövedelemadót. Nem tudom, ez ütközne valamilyen nemzetközi szerződésbe? így nem kéne mindig a szavazatukért megvásárolni aaz improduktívakat.

Valóraváltógép 2013.12.03. 19:56:26

@CyberPunK: Jó, próbáljuk. Kilöklek kisgatyában a puszta szélére, aztán boldogulj, ahogy tudsz. Ha bejössz, lelövünk (le is csukhatnánk, de mivel te nem adózol, nem lenne miből fizetned a drága börtönt, tehát az neked nem jár). Ugyanis amit magad körül látsz, az mind-mind adóból van.

Én meg majd megnézem hogy boldogulsz az adómból fizetett valóságshow-ban. :)

CyberPunK 2013.12.03. 19:57:13

@Valóraváltógép: Egy picit eltértél a tárgytól nem?

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 19:57:18

A nyugdíjakra pedig egy igazságos megoldás volna: lenne egy minimál nyugdíj (50 ezer forint) + mindenki kapna 10% jutalékot a gyerekei adójából, mint egy MLM rendszer. gondolkozzatok!!

ceatos 2013.12.03. 19:58:08

@Mária: nem véletlenül hagytad le a következő mondatot. :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 19:59:03

@CyberPunK: Egyáltalán nem. Ott tartunk, hogy ne a nyuggerek kapják már a befizetéseidet, és különben is, amúgy sem akarsz te fizetni.

Nézd, én téged elnézve látom, hogy a kedves anyukádék nem végeztek veled túl jó munkát, lehet hogy az alapanyaggal is gond volt... de azért a szájukból a falatot ne sajnáld már ennyire.

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 19:59:24

A nyugdíjszámításra van egy igazságos ötletem: legyen egy alapnyugdíj (kb. 50 ezer)és mindenki kapjon 10% jutalékot a gyerekei adójából!

zobod 2013.12.03. 20:01:37

@CyberPunK: a nyugdíj a befizetéssel és a szolgálati idővel arányos, nem egyenlő mértékben osztják ki. Az átlag az egy modell, nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanannyit kap, csak azt mutatja meg hogyha a teljes kifizetett összeget elosztjuk a nyugdíjra jogosultak számával, akkor ennyi jut egy főre. Nem mond semmit a tényleges eloszlásról, nem az a célja. Ugyanígy, a befizetés sem rólad, rólam, a bátyádról szól, hanem rólunk, befizetőkről, a sokaságról. Arról, hogy a jövedelmek összegét elosztjuk a jövedelemszerzők számával, akkor egy keresőre átlagjövedelemnyi della jut. És ha ennek vesszük a nyugdíj céllal befizetett közterheit (munkaadói és munkavállalói), akkor az kevesebb, mint az átlagnyugdíj. Tehát egy fiktív átlagkereső (a keresők sokaságának egyszerű reprezentációja) nem fizet be annyit az F-K rendszerbe, amennyit egy fiktív átlagnyugdíjas (a nyugdíjasok sokaságának reprezentációja) kap belőle. Érted, hogy ebből mi következik?

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 20:01:42

Kéne egy központi regiszter, amiben mindenki nyomon követhetné, hogy mennyit fizetett. Nem számítanának bele a fogyasztási adók, csak jövedelem adó, osztalék adó, birtokunkban lévő cég társasági adója, illetékek stb. ebből kapnának a szülők jutalékot.

Démonmac1 2013.12.03. 20:02:07

Baromira nincs igazad.
(vagy pedig csinálhatjuk, azt, hogy az állam arányosan (és értékállóan) visszafizeti azt a pénzt amit a nyugdíjas szüleim leadóztak, életük során.

u.i. kárpótlási jegyet nem kérek/és magyar állampapírt se

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 20:04:08

ÉS! Ez a központi regiszter sok mindenre jó lenne. az aktív korúak nem kaphatnának több segélyt, családi pótlékot stb, mint amit adott évben befizettek.

Ledniczky Zsolt 2013.12.03. 20:05:17

Egyébként a nyugdíjakat maximálni kéne havi 150 ezer forintban

johevi 2013.12.03. 20:06:05

A pedagógusok a következő feladatot kapják országszerte: mondják meg napra pontosan (???!!!) hogy mennyi a szolgálati idejük. Ebbe nem számít bele a GYES, GYED és a 90napnál több táppénz.
Ez normális? Törvény szerint beleszámít a GYES/GYED. Egyébként meg mekkora meló ezt összegyűjteni. Normális országokban ilyet saját rendszereiből elő kellene tudni állítani az államnak, nem a dolgozóktól kérni. Most akinek 30 év munkaviszonya van, meg volt 8 iskolája ( mert egy csomó megszűnt ) akkor honnan vadássza össze az adatokat, ha az állam sem tudja???

CyberPunK 2013.12.03. 20:06:43

@zobod: Te kezdted az egyénit családon belül. Akkor mégse feszegessük azt?

Démonmac1 2013.12.03. 20:07:07

@Ledniczky Zsolt: legyen egy alapnyugdíj (kb. 50 ezer)és mindenki kapjon 10% jutalékot a gyerekei adójából!

Vagyishogy, ha mondjuk egy tanárnő az életét tanítással töltötte, annak 50.000 forint még az ehenhalásra sem elég.
(az idősek esetében, ott van a millió gyógyszer amit ki kell váltaniuk) nem kevés pénzért.
Ha nem él a gyereke, vagy nincs gyereke akkor mi legyen vele?

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:09:46

@Démonmac1: Mit átlagnyugdíjazunk, 50 felett nyírjunk ki mindenkit. Akkor a cici már nem olyan feszes, a cerka sem áll úgy, már adózott is eleget, ha akart, szaporodhatott... lássuk be, nyűg neki az élet, onnan már csak lefelé van.
Akkor minek bohóckodjunk a nyugdíjjal, he? Hát nem? Hát de!

Démonmac1 2013.12.03. 20:11:01

@Ledniczky Zsolt: Kívánom neked, hogy rájöjj, milyen iszonyatosan szar dolog öreg nyugdíjasnak lenni, Magyarországon.
(némenetknél, nem mert ott azért megbecsülik őket, leggalábbis jobban, mint mutyisztánban)
egy országról sokat elmond, ahogy az idősekkel bánik.
Akik az életüket ledolgozták (sőt bele is rokkantak valamilyen szinten a munkába, pl bányászok, vasipari munkások, vagy tűzoltók.
Olyan 18-30 év között az ember még nem gondol arra, hogy mi lesz később.

AskmeLater30 2013.12.03. 20:12:10

Nem értek egyet azokkal, akik szerint a nyugdíjas befizette a nyugdíját és ezért jogosult a nyugdíjra. Mindannyian tudjuk, hogyan működik az állam. Amit a mai nyugdíjasok befizettek nyugdíjjáruléknak, azt még abban a hónapban elköltötte az állam őrájuk. Orvosokra, utakra, rendőrökre, stb.
Úgyhogy én egyetértek azzal, hogy maximalizálják a nyugdíjakat. Ha egyszer nem jut, akkor hiába jár.

lajafix1 2013.12.03. 20:12:15

szar duma az, hogy az állami alk nem adófizető. ilyen alapon a strabag alkalmazottak sem adófizetők...

Mária 2013.12.03. 20:14:25

@Ledniczky Zsolt:

"A nyugdíjszámításra van egy igazságos ötletem: legyen egy alapnyugdíj"

Nagyszerű.

És ezért egységesen hány forint járulékot szednél be havonta a fizetésekből az aktívaktól?

És anak a nyugdíjasnak, akitől aktív élete alatt a TÖBBSZÖRÖSÉT szedte be az állam annak, mint amit te szednél a mélyen a létminimum alatti, havi 50 ezres nyugdíjért a mai aktívaktól, annak egy összegben visszafizetnéd a beszedett járulékot? Kamatostól?

Kepa 2013.12.03. 20:14:39

Meg jo, hogy nem a blog iroja, se nem az itt hozzaszolok dontenek !

Maradjon is igy. :)

lajafix1 2013.12.03. 20:14:45

@AskmeLater30: "Amit a mai nyugdíjasok befizettek nyugdíjjáruléknak, azt még abban a hónapban elköltötte az állam őrájuk. Orvosokra, utakra, rendőrökre, stb."

te is a holdról jöttél szerinted az akkori nyugdíjasokat miből fizették? Megsúgom a felosztó kirovó azt jelenti, hogy az aktuális nyugdíjasok az aktuálisan befizetett nyugdíjkárulékból fizették. A gond az hogy az sem elég hanem adóbevételeket kell rájuk fordítani, miközben azok más célokra szolgálnak.

lajafix1 2013.12.03. 20:16:25

@Démonmac1: te is a holdról jöttél, a fricceknél max nyugdíj van és olyan alacsony helyyettesítési ráták hogy sírnál.

azzal meg ne gyere hogy ott mások a fizetések.

Démonmac1 2013.12.03. 20:17:28

@AskmeLater30: Miért nem?
A nyugdíj befizetés egyfajta szerződés az állam és a dolgozó között.
Én rendesen adózok, cserében az állam megoldja azt az időszakot, amikor már nem tudom magam ellátni.

mondom, fizessék akkor vissza értékállóan, amit becsengetett a családom.
(hagynám itt azonnal ezt az egész tetüdombot, vicctort meg tartsa el a birkamenet)

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:17:40

@AskmeLater30: Szerintem fizetést is felejtsük el. Legyen mondjuk egy alapfizetés, legyen a nettó minimálbér fele. Abból nem halsz éhen, meg a 40 órás munkahét is luxus, legyen mondjuk 75. Még két szabadnap, meg a kisfaszom nem kéne, he? Minek az neked, zülleni? Havonta egy délután, oszt csókolom. Hazajössz, írsz belőle fogalmazást mit csináltál, oszt kezet csókolsz a helyi körzeti megbízottnak. Elég ez neked. Hát nem? Hát de!

zobod 2013.12.03. 20:18:02

@CyberPunK:
Két dologról volt szó. Az egyik az átlag, ami a sokaságra vonatkozik, ami szemléletesen megmutatja hogy van egy nagy rendszer, amiben egyensúlytalanság van. Ez a makro szint. A családon belüli helyzetet azért fontos szemügyre venni, hogy mindenki tisztában legyen vele, ő vajon az egyensúlytalanság oka, vagy mérséklője. Ez a mikro szint.

Az a baj, nagyon sokan nem értik meg, hogy mindig mikor társadalmi rendszerekről beszélünk, akkor magunkról, rólunk van szó. Nincs a természetben olyan, hogy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, ezt mi teremtettük, egy társadalmi viszonyrendszer, mi alkotjuk, mi biztosítjuk a működéséhez az erőforrásokat. Magunk felelőssége hogy úgy hozzunk létre egy makro léptékben is stabil rendszert, hogy elgondolkodunk rajta, mikro szinten mi magunk mit tehetünk érte. Ha magad is így látod, nincsen vita.

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:19:04

@Démonmac1: Szerintem demokratikusan kellene ezt csinálni. Mindenki választhatna, hogy a gyerekét, vagy az apját dögleszti éhen.
Érdekes lenne látni, ki hogyan választ. :)

lajafix1 2013.12.03. 20:19:12

"Beteg és ostoba lesz az a társadalom, amelyik hagyja, hogy az egészségügy és az oktatás helyett a passzív lakosságot szponzorálják a befizetett adójából."
így van.

Mária 2013.12.03. 20:20:09

@AskmeLater30:

" Mindannyian tudjuk, hogyan működik az állam."

Szerintem fogalmad sincs, hogy KELLENE működnie a MAGYAR államnak.

Arról meg inkább nem is szeretnél tudni, hogy AHHOZ KÉPEST, ahogy működnie kellene, hogyan működik valójában.

Ha viszont tudod, hogyan kellene működnie, azt is tudod, hogyan működik ahhoz képest valójában, és elfogadod ezt az állapotot, netán támogatod, a miatta rosszul élőket meg rugdosnád, akkor cinkosa vagy a rablómaffiának.

Démonmac1 2013.12.03. 20:20:28

@lajafix1: Németországban él egy rokonom, nyugdíjas, olyan 3 szintes háza van, hogy tyű.
Fogalmam sincs a nyugdíjáról, csak azt látom,, hogy folyton utazik szerte a világban.

(nyilván nem átlagnyugdíjas)
de ezt idehaza az önkormányzati képviselők kivételével, (akik az azori szigetekre mentek tanácskozni, ugye) ki engedheti meg magának?:)

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:21:24

Sőt, ha egy kétgyerekes szülő mindkét gyereke az apja éhenhalasztását választaná, akkor kaphatnának valami bónuszt.
Ezt az éhendöglesztést szépen, és polkorrekten kellene elnevezni, hogy a fiatalok előremutatónak és szalonképesnek érezzék... nehogy még rosszat álmodjanak miatta. És persze az öregek is érezzék hasznosnak, mégis szebb ha önként mennek, és nem kell úgy egyesével levadászni őket... Ötleteket kérek!

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:23:18

@Mária: Mondjuk te? te nagyon vágod ezt, meg olyan kis véresszájú is vagy. Hogyan neveznéd a saját anyád enkezeddel elgázosítását? :)

Démonmac1 2013.12.03. 20:23:24

Az éhendöglesztére ott vannak a nyugdíjaotthonok, apropó, mi is lesz azokkal az emberekkel, akik utód nélkül, szenderülnek jobblétre, mi is lesz az ingóságaikkal?
Hát azt bizony lenyúlja az állam.
márpedig ez sem kevés.

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:27:32

@Démonmac1: Szerintem ha eleget kérvényezed, a végén megunják, és kapsz egy féltucat nejlonotthonkát meg pár húgyfogó rongyot. :)
A nyugdíjasotthonok is megérnek egy misét egyébként... a tetves, rühes, éheztetett öregekkel, akiknek a nyugdíját a kedves kölykeik nyúlják le. Már akié, mert van olyan is, aki hozzátesz, csak ne lássa a szüleit. Hogy hogy tengődik amíg fel nem fordul, az meg kit érdekel.
:)

Mária 2013.12.03. 20:28:32

@lajafix1:

Szponzorálni? Passzív lakosságot?

Ugye nem zavar, hogy a posztoló egy ordas libsi gyökér, aki magasról leszarja, hogy a nyugdíjas nem "szponzorálva van", hanem a 40 éven át befizetett pénze TÖREDÉKÉT kapja vissza havi részletekben, pár nyomorult éven át?

Ha megéri egyáltalán.

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:30:12

@Mária: Upsz... összekevertelek a lajával, azt hittem, te írtad a szponzorálást... bocs. :D

Tyreo 2013.12.03. 20:32:48

Ilyen kommenteket elnézve mindig elkeseredek.
Nincs elég gyerek. Aki van, az is lelép.
És igen. Az idősek nem tudnak felelősségteljes döntést hozni. Sőt az emberek nagy része nem tud. Hisz a Fidesz fog megint nyerni. Ha mégsem, akkor az MSZP. Azzal aztán kint vagyunk a szarból.
A pénz el fog fogyni.

Sírköves Slomó 2013.12.03. 20:33:44

@Démonmac1: 'nyugdíjaotthonok, apropó, mi is lesz azokkal az emberekkel, akik utód nélkül, szenderülnek jobblétre, mi is lesz az ingóságaikkal?
Hát azt bizony lenyúlja az állam.'

1) ha nem végrendelkeznek és nincs rokonuk se
2) a nyugdjjasotthonok lakóinak ingóságai..mmmmm igen kapós cucc LOL

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:34:21

No, sehol semmi ötlet, gyerekeim? Az előbb még olyan lelkesek voltatok.
Vagy ha a ti családotokkal kezdjük, akkor nem is annyira vidám ez az egész? Ejj, ejj, hát semmi pragmatizmus meg belátás nincs bennetek?

Szemétgeneráció vagytok ti, mindig is mondtam. Szemétből támadt, szemeten nevelt, szemetet kölykedzett. :))

_most_ 2013.12.03. 20:35:11

3 millió nyugdíjas sok, szerintem bőven elég lenne egymillió is. Hihetetlen hogy a nyugdíjasok képtelen megérteni, egyszerűen nincs pénz eltartani őket, viselkedjenek a korukhoz illően és haljanak meg.

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:37:21

@Tyreo: Aki van, azt sem vagytok képesek rendesen nevelni. Minek akkor még több?

Mária 2013.12.03. 20:38:31

@Démonmac1:

"mi is lesz azokkal az emberekkel, akik utód nélkül, szenderülnek jobblétre"

És mi lesz azoknak a befizetett járulékával, akik nem érik meg a nyugdíjaskort?

Csak nem lenyúlja az állam?

unom_ma 2013.12.03. 20:40:01

@CyberPunK: A tesóddal együtt 40 évi munkával kb. 50-60 milliót tudnál anyádék számára félretenni. Legyen befektetve, hogy kevésbé inflálódjon, aztán éljenek nyugdíjba menetel után még 20 évet. Na most számolj: Kaja, rezsi, gyógyszer és legalább fejenként 2x 2 hónapos műtéttel járó kórházi ellátás (a leghétköznapibb szürkehályog műtét 2-3 millió egy combcsont törés kb. 3-5 milla stb.) De az adót azt ne akard megúszni, mert azt nem a nyuggerekre költik, hanem a TEK-re a rendőrségre a tűzoltókra. Vagy azt is zsebből fizetnéd?

lajafix1 2013.12.03. 20:40:44

@Mária: miért beszélsz mellé?

" a 40 éven át befizetett pénze TÖREDÉKÉT kapja vissza havi részletekben, pár nyomorult éven át?"
Az átlag ledolgozott év még ma sincs 40 év, a 2000es években meg egyenesen 32 év körül volt. a folyósítás átlaga pedig 18 év. Valamint nem befektetés a fe-ki, ne érvelj vele hogy a befizetések jelenértéke jár vissza. ugyanis a fe-kihez ki kell termelni a jövő befizetőit, ami elmaradt mind létszámban, mind minőségben. Röviden eredményfelelősség van.

Buta zsaroló vagy.

smartdrive 2013.12.03. 20:41:08

@s: és az hol kezdődik? a tanár, akik olvasni tanítja azt, aki majd a versenyszférába kerül, nem járul hozzá?

lajafix1 2013.12.03. 20:41:57

@Démonmac1: mit is akartál mondani? hogy gőzöd sincs semmiről, zsűk látótered csak 1-1 példát vesz észre?

smartdrive 2013.12.03. 20:42:23

@Mária: látom, nem érted a feki rendszert. de akkor miért nem kussolsz?

azt, hogy mennyi pénzt fizettél be, nem a nyugdíjadhoz kell mérni, hanem a többi nyugdíjas befizetéséhez

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:46:16

@Tyreo: Hát gyereket. Ha van, akkor a meglévőt, ha nincs, akkor csinálj.
Hat darabot javasolnék, akkor öreg napjaidon dobókockával saccolgathatnád meg, melyik teszi először a torkodra a kést.
Mielőtt kizabálod őket a vagyonukból, ugye. :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:48:01

@smartdrive: @lajafix1: No csináljunk nektek csoporttehárpiát... meséljetek a szüleitekről. Kinek mit ártottak? Vagy nem ártottak, és ők ne is dögöljenek meg, csak a másokéi, hm? :)

monddazigazatmar 2013.12.03. 20:51:12

@ceatos: Ja kispofám, érzékeny pontra tapintottál.
Na, szóval én vagyok az, aki termeli a GDP-t, nem kapok senkitől semmilyen támogatást, munkát adok embereknek és fizetem az adókat.
Erre nem elég, hogy azt látom, hogy a sok szarosvalagu paraszt ott rohad délben a kocsmában, meg esténként a városban, iszik, füvezik, hugyozik a köztéren, de még itt okoskodik is, hogy nem ám az idősek nyugdíjára kell költeni az én általam megtermelt pénzeket, hanem neki jár.
A nyugdíjas, aki 1. végigdolgozta az életét 2. idős, nem bír dolgozni 3. egészsége nem 100% mégis mit csináljon, ne sétáljon, túrázzon? Akkor?
Több felsőfoku végzettségű van ebben az országban mint madárszar, aztán mégis miről ismerik magyarországot? A pornósokról, meg a mosogatófiúkról. De a pofátok az aztán kurvanagy.

Jolka40 2013.12.03. 20:52:28

Az utóbbi időben újra és újra előkerül ez a téma. Lázasan keresik egyesek a bűnbakokat a jelenlegi helyzet miatt. Cigányok, zsidók, öregek. Nincs új a nap alatt.

Valóraváltógép 2013.12.03. 20:59:38

@monddazigazatmar: Ne felejtsd el a rubik kockát, meg a puszkásot. És Teller urat sem, aki előre látta ezt is most, és a megoldást is kigondolta hozzá. :)

Tyreo 2013.12.03. 21:01:55

@Valóraváltógép: terveben van nem kell aggódni.
@monddazigazatmar: "Erre nem elég, hogy azt látom, hogy a sok szarosvalagu paraszt ott rohad délben a kocsmában, meg esténként a városban, iszik, füvezik, hugyozik a köztéren, de még itt okoskodik is, hogy nem ám az idősek nyugdíjára kell költeni az én általam megtermelt pénzeket, hanem neki jár.
A nyugdíjas, aki 1. végigdolgozta az életét"
mármint aki annyira dolgozta végig az életét (nagy átlagban) mint amennyire a mai szarosvalagúak fogják? csak ők a megfelelő fizetésért még fel is vettek egy csomó hitelt amit neked, meg nekem kell visszafizetni?

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:04:41

@Tyreo: Helyes. Ha meglesz a hatodik, üzenj. A dobókockát tőlem kapod ajándékba.
Valami fajintos fajta lesz, mondjuk aranyszínű... hogy folyton Mammon jusson eszedbe róla. :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:05:58

Egye fene, kapsz egy bilit is. Virágosat. Hátha nem leszel olyan állapotban, hogy bármi eszedbe jusson. :))

Tyreo 2013.12.03. 21:06:53

@Valóraváltógép: 10 oldalú "kocka" kéne ha lehet. Több mindent lehet vele játszani.

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:07:59

@Tyreo: 10 oldalú kocka nem létezik, gyerekem. A kockának 6 (hat) oldala van.

lanyi 2013.12.03. 21:11:47

Hogy ebben az országban mennyi hülye van:)

Van ez a kiszoltán aki kezdi kiszabadítani az ördögöt a palackból.
Hát láttam a tévében a hagymázas gondolataival.Úgy elgondolkodtam... ezzel mi történt? Látta az anyját a hintalovával fajtalankodni?

Ezek a hülyék egy vasárnapi ebéden kerülgetik a szüleiket, hogy most a nyakukat vágják el, vagy agyonverjék-e őket?Merugye csak felnyalják azt a kurva nagy nyugdíjat...

Tyreo 2013.12.03. 21:16:20

@Valóraváltógép: Igen, ezért tettem idézőjelbe.
www.beszed.hu/termekajanlo/termek/5661
Ilyenből kéne sok, mert fogyó termék.

Imre István Gálos 2013.12.03. 21:19:52

@Mária: Valóban, csak másként, és máshova. Túrázgat, utazgat az orvoshoz, a város másik felébe, mert 10 Ft-al olcsóbb a zöldség, vásárol -ha van pénze- gyógyszert, és örül, ha sikerül egy szelet csokival kedveskedni az unokájának. Eteket tapasztalom évek óta, mint lelkisegítő. Szomorú, hogy ide jutottak. Tiszteld apádat és anyádat, kár, hogy a keresztény tanítás nem folytatja tovább, pedig itt jön a lényeg: "hogy hosszú életű legyél a földön, amít az Úr neked adott. Még nem késő gondolkodni rajta. Kívánom, hogy sikerüljön.

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:21:20

@Tyreo: Jah, főleg a gyógypedagógiából.

kela-bá 2013.12.03. 21:35:52

Csak bizakodjunk, hogy mindenki megélje a nyugdíjas kor, és azt "élvezze" is, lehetőleg minél több éven át.Vigyázat, ez a cél gyűlölködéssel nem érhető el ! Mert a gyűlölet azt jelenti, hogy a GYŰL ÖLET ! Költhetnek bármennyit is oktatásra, vagy egészség "ügyre" ! További szép estét !
www.logoszvilag.hu

monddazigazatmar 2013.12.03. 21:36:31

@Tyreo: Egyébként azt a sok hitelt ugyan mire költötték? Nem mondjuk rád, meg rám, meg az egész országra?
A másik része a dolognak, hogy a vájár meg a kohász tehetett arról, hogy veszteséges az egész termelés, népgazdaság, meg minden? Vagy ők tényleg a belüket kimelózták, hogy utána mondjuk testvéri kubának legyen vasa?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.03. 21:41:28

@zobod: ehhez tegyünk még annyit hozzá, hogy a működő rendszerben a mikroszintet úgy ösztönözzük, hogy javítson a makroszinten.

A felosztó-kirovó rendszer alapban nem ilyen, mert nem veszi figyelembe, hogy *mikroszinten* ki-ki hozzátette-e felnevelt utódait a *makroszinthez*. Akinek nincs gyereke, a teljes életút során anyagilag jobban jár (miközben persze élete egyik lényegét veszti el). Játékelméleti logikával túlságosan megéri a közösségből dezertálás (vö: Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák). Pedig az gyorsan belátható, hogy ha egyáltalán nincs gyerek, akkor egyáltalán nincs nyugdíj sem.

Emiatt aztán számomra felfoghatatlan, hogy a nyugdíjrendszer miért nem veszi figyelembe a saját fenntarthatóságához való mikroszintű hozzájárulást, a felnevelt utódokat. (Igen, tudom, van, akinek nem lehetett. Tudom, van, aki korán elvesztette. Ám ha itt leragadunk, visszük tovább a mikroszinten nem ösztönző, tehát belátható időn belül csődbe menő rendszert.)

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:42:32

@Tyreo: Azt nézem, hogy mégis elmarad az össznépi szülőgyilkolás. Pedig olyan jól rákészültem, hogy igen, végre, valaki, aki nem a más faszával akar csalánt verni, hanem tényleg a saját életében is gyakorolja, amit másokkal etetne meg... oszt semmi. :(

Talán hazajött anyu, és jól felpofozta őket.
:D

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:46:42

@timargabor: Á igen. A papokat is mindenképpen öljük meg. Hogy is felejthettem ki.

Még valakit? Várjál, az értelmi fogyatékos aki értelmi fogyatékos gyereket csinál / nem olyat csinál, de úgy neveli fel, hogy gyakorlatiag az legyen, az hová számít? Na és a tartós munkanélküli? A képzetlen? Az analfabéta? Öljük meg vagy tanítsuk? Esetleg börtönözzük be? Dehát az drága....

Bonyolult dolgok ezek, kussolni kellene inkább, nem?
Apropó, Te hogy állsz a szüleiddel? Jól kijöttök? Büszkék rád? Tudják egyáltalán, hogy ellenük vadítod a csőcsikét? :))

Tyreo 2013.12.03. 21:51:32

@monddazigazatmar: Nem tudom mire költöttük. Amit tudok, hogy elköltöttük és akkor jobban éltek mint most.(ez a vége most mondjuk csak a köznyelvre támaszkodó állítás)
@Valóraváltógép: A saját életünkben fogjuk gyakorolni, ugyanis nekünk nem lesz nyugdíjunk. A vita most arról megy, hogy:
-vagy elkezdjük most és akkor szar lesz a mostani nyugdíjasoknak és nekünk is
-vagy halogatjuk és csak nekünk lesz kurva szar.

nevetőharmadik 2013.12.03. 21:54:41

Az mondjuk egyértelmű, hogy nem a nyugdíjkérdés megoldása az első dolog, amit meg kell tenni az ország gatyába rázása során. Ha minden marad úgy, ahogy most, de csökkentjük a nyugdíjakat, akkor pont adtunk a szarnak egy pofont.

Ugyanakkor!

Valójában kurvára mindegy, hogy a mostani nyugdíjasok hány évet húztak le, mennyire rokkantak bele a munkába, mennyi járulékot fizettek be, hogy éhen dögleszteném-e anyámat, vagy bármi. Van egy tény és ezt NEM lehet megkerülni: a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fog működni.

Akkor sem, ha lerohadtlibsizünk mindenkit, akkor sem, ha érzelmileg zsarolunk, akkor sem, ha a kisnyugdíjasok kínjaival telesírjuk a világot, a tény tény marad: ez, ami most van, nem fog működni.

A tény az, hogy a nyugdíjasok emberhez méltó ellátása az aktuális dolgozó réteg egyre nagyobb kizsigerelése árán történik. Kész, teljesen mindegy, hogy mi hangzik igazságosnak, méltányosnak: ez egy tény. Ahogy az is, hogy ennek a kizsigerelésnek is lesz határa, tehát akár így, akár úgy, a nyugdíjasok emberhez méltó körülményeinek is lesz határa.

Attól, hogy ez csúnyán hangzik, elkerülhetetlen: nagyanyám elvan, anyám nyomorogni fog, én pedig éhen dögleni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.03. 21:55:38

@Valóraváltógép: "Tudják egyáltalán, hogy ellenük vadítod a csőcsikét?" - ugyan már, olvasd vissza a kommenteket, itt a jelenlegi (fenntarthatatlan) rendszer védői sokkal vehemensebbek, mint a bírálói. Hadd ne osszuk le ennek alapján a "csőcsike" szerepét.

A rettentően képi "megölnéd anyádat" stílusú érvek, meg a "negyven évet ledolgoztam, jár" mellett jó lenne látni valami működő megoldást is. Mert járni jár, de már most (és jó ideje) hitelből, és előbb-utóbb elfogy a hitelező. Akkor pedig mindenki megy a falnak (kivéve, aki addig elhuny(t)).

John Doe3 2013.12.03. 21:57:47

@Mária: most nem költenek rá. Úgyhogy ha a mostani állapotokat trágyadombnak nevezed, akkor itt az ideje, hogy nekiállj egy megfelelően erős kifejezést keresni arra, ami itt lesz 10-15 év múlva.

Valóraváltógép 2013.12.03. 21:58:52

@Tyreo: "A vita most arról megy, hogy:
-vagy elkezdjük most és akkor szar lesz a mostani nyugdíjasoknak és nekünk is
-vagy halogatjuk és csak nekünk lesz kurva szar."

Nem, nem, te igen komoly tévedésben vagy. A vita arról megy, hogy van egy kormánypárt, ami a lakosság bizonyos és számos tagjainál nem túlságosan népszerű. Ez a népszerűtlenség egyenes arányban van a lakosság ezen tagjainak ráérő idejével, amit ahelyett hogy arra fordítanának, hogy ne legyenek olyan szerencsétlen barmok, amilyenek, inkább valaki olyat keresnek, akit okolhatnak az állapottyukért.

Ezek most éppen a nyugdíjasok. Ha ez az itt vergődő rakás idióta vergődés helyett most dolgozna, egyből nem lenne probléma az, hogy új ajtót vegyen, vagy undorító és aljadék módon attól lopja el a nyomorúságos, és sokszorosan megszolgált fillérjeit, aki azt nevelte belőle, ami lett.
Szaremberségi bizonyítványt állítotok ki magatokról éppen. És ekörül nem vita megy, csak némi nyálverés.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:03:21

@timargabor: "A rettentően képi "megölnéd anyádat" stílusú érvek, meg a "negyven évet ledolgoztam, jár" mellett jó lenne látni valami működő megoldást is."

A tények makacs dolgok, barátom. Elég baj hogy eszedbe jut hogy meg kéne öldnöd anyádat, de ha már eszedbe jutott, ne te legyél már megsértve, ha ezért mások megszólnak. :))

A működő megoldás az, hogy akik most itt meg úgy általában vakarják a seggüket, elvonulnak szépen dolgozni, a kis gambájukat alapállásba teszik, és nagyon, nagyon, nagyon szégyellik magukat, mert meg mert a fejükben fordulni, hogy a saját szüleiket semmizik ki.

"Mert járni jár, de már most (és jó ideje) hitelből, és előbb-utóbb elfogy a hitelező. "

Pontosítsd kérlek, hogy jól értelek-e: te most gyakorlatilag azokat félted, akik az országoknak hiteleznek? :)

hederg 2013.12.03. 22:11:55

Nem tudom Orbán melyik pribékje szórakozik!
Szóval nincs pénz?

Hol van?

Párezer milliárdok elsíboltak, ma is osztogatnak!
Ne szálljunk be abba el kell venni mástól, ne bünbakok vigyék el a mások tolvajlásait!

Az aki fillérekért dolgozik, az akinek nem lesz nyugdíja mert a felső 10% kaszálja le, a sok szegény nyugdíjas, mert a többség megélni alig tud! Mi folyik itt, egy ördögi banda egy szerencsétlen társadalom!
Több ezer milliárd lett eltapsolva! Most is szórják a lóvét!
Ébresztő!!!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 22:12:44

"Nem, a közalkalmazottak, meg a közmunkások nem adófizetők"

Először olvasok igazi sötét ostobaságot a Kard blogon. Vagy csak túl ritkán járok ide? Nem, itt ennél okosabbakat szoktak írni. Tök került a fejek közé!

Tyreo 2013.12.03. 22:12:52

@Valóraváltógép: Egész vicces úgy segg vakarózni másokat, hogy te magad 2 hónap alatt majd négyszer annyi megszólalást produkáltál a blogoszférában mint én 4 év alatt. Bár ez is egy munka, kétségtelen..

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:18:24

@Tyreo: Érdekesnek találom, hogy amikor már sem az érvek, sem a személyeskedés nem segít, mind ezt veszitek elő.
Levezethetnéd nekem, mit próbáltok kihozni belőle.

@Holger Hartland: Szia Holger, te itt? (Hoztál kávét?)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.03. 22:19:49

@Valóraváltógép: minthogy a kommented többi része a vita szempontjából sajnos irreleváns (bár a sértegetési faktora elég magas), csak erre: "Pontosítsd kérlek, hogy jól értelek-e: te most gyakorlatilag azokat félted, akik az országoknak hiteleznek? :) "

Nem. Magunkat, magyarokat (nyugdíjasokat és aktív korúakat együtt) féltem. Most ugyanis úgy működünk (általában is, nemcsak a nyugdíjrendszer), hogy evidenciának gondoljuk: lehet még többet kölcsönkérni. Aztán egyszer csak nem lehet majd. Az lesz a "nyugdíjreform" (és elég sok más reform) nagyon fájdalmas pillanata. Onnantól is van persze élet (lásd Argentína), de nem kicsit más.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.03. 22:21:37

@Holger Hartland: pedig egyszer már írta ezt garmr, de igazad van, ebben én sem értek egyet vele. Hát majd csak ülünk még sör mellett, majd megbeszéljük :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:23:03

@timargabor: De egyébként megnyirbálhatnánk kicsit a szociális meg családtámogatásokat is.
Például a gyereked 16 éves korában levizsgázik, hogy mennyire sikerült őt a társadalom leendő hasznos tagjává nevelned.
Ha átmegy az gönyörű, ha nem, akkor mondjuk 15 milláért befizeted egy tanfolyamra, ahol pótolják a mulasztásodat... a másik 15-öt kifizeted büntetésnek (a felét megkapja a gyerek kárpótlásul, a másik felét az állam, kárpótlásul), te pedig emellé szépen elkezded visszafizetni az összes támogatást, amit a gyerekre kaptál, a fogantatásától kezdve.

Ez például egy remek bevételi forrás lenne. Mehetne belőle nyugdíjra is.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:24:35

@timargabor: " Most ugyanis úgy működünk (általában is, nemcsak a nyugdíjrendszer), hogy evidenciának gondoljuk: lehet még többet kölcsönkérni. Aztán egyszer csak nem lehet majd."

Mégis mire alapozod, hogy nem lehet? :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:25:51

@timargabor: "bár a sértegetési faktora elég magas)" Na igen, hogy lebarátoztalak, az kicsit erős volt... segít rajta, hogy nem gondoltam komolyan? :)

pilincka 2013.12.03. 22:26:55

Én csak azon vagyok megdöbbenve,- mint nem nyugdíjas -, hogy nem a stadionoktól, simicskától és társaitól sajnálod a milliárdokat, hanem azoktól akiknek az iskolai végzettségedet, az iskolákat magukat, az egész háború után lábraállított Magyarországot köszönheted!!!
Gondolkozz el egy kicsit!!!

hederg 2013.12.03. 22:29:26

Asszonygya, 300 e.ember kinnt dolgozik, ezek lehet nem is jönnek vissza!
Az emberek jórésze minimálbéren, alkalmi munkán!
Más!
Valaki kapjon már a fejéhez miért 300 Ft egy euró?
Azért mert leinflálták ezzel kedveznek az exportnak is!
Az infláció azonban amely nem a Matolcsy handa-bandája a magyar zembereket vágja haza, a nyugdíjasokat is!
Orbán első kormánya is ügyes volt de most arcátlan amit tesznek!
Fel lehet dobni az oktatásra nincs pénz, a tandíj pedig magas, nyugdijra pedig futja!
A többi hobbira arra ami tetszik a vezérnek?
Irja már össze valaki a költségvetési számokat, el fog csodálkozni rendesen!

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:32:07

@hederg: Döbbenetes mennyiségű pénz megy az oktatásba. Pocsékul van elosztva, de ez nem befolyásolja a mértékét.
Az oktatásból kijövő nebulók minőségét meg szegény ártatlan, magukat agyondolgozó, sanyargatott pedagógusokon kellene számon kérni.

s 2013.12.03. 22:32:43

@Mária: A tizenévesek egykor felnőttek lesznek. Esetleg épp akkor, amikor én nyugdíjas leszek. Nem szeretnék sokat magyarázni a hivatalokban, mert nem értik meg, amit mondok. Értelmes munkavállalókra van szükség.
Egyébként tudom, hogy a PISA-felmérés kompetenciákat vizsgál, de ez most mindegy. Ez igenis pénz kérdése. Más is persze, de a pénzen sok múlik. Nem bízhatod csak a szülőkre, mert ez egy végletesen legatyásodott társadalom, az oktatás pedig stratégiai kérdés. Az adófizetők pénzét kell rátenni, sokkal jobb ötlet ez, mint megépíteni az N+1. stadiont. Egyébként nézd meg a finneket, vagy a fejlődő ázsiai országokat(elöl vannak a mostani matekos felmérésben) és nézd meg a gazdasági teljesítményüket. Az nem a véletlen műve, amit látsz.

pirimogyoró 2013.12.03. 22:33:57

@Krisz11: Nem értetek semmit, csak az acsarkodáshoz.
Sok kisnyugdíjas megvonja magától a falatot, egész héten xart eszik, ül a három kötött kabátban, hogy tudjon a filléreiből spórolni valamit az unokáknak.
Mert ami megtakarított pénze volt, azt már rég odaadta a gyerekeinek.

s 2013.12.03. 22:35:50

@unom_ma: A stadion is szem előtt van. Ha csak ezen múlik. Legyen kevesebb stadion, hogy baszná meg a rézfaszú bagoly.

megfigyelt 2013.12.03. 22:38:42

T. Hozzászólók.
Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere ,a nyugdíjak összegét a nyugdíjba vonulás éve jobban befolyásolja a befizetett adó-járulék összegétől és a ledolgozott évektől. Az ok az ,hogy a nyugdíj megállapítást EGOISTA SENKIHÁZI matematikai analfabéta politikusok döntik el a HÜLYÉN MEGÁLLAPÍTOTT valorizációs szorzó és degressziós táblázat alkalmazással. A jelenlegi öregségi nyugdíj nem kevés csak igazságtalanul van elosztva. 113 013 ft az átlag öregségi nyugdíj,míg két átlagkeresetet kereső kétgyermekes család egy főre jutó nettó jövedelme az adójóváírással 85 560 ft .Az átlag nyugdíjas sokkal jobban él mint az átlagkeresetű családosok. Normális országban ÉPESZŰ kormány ilyen ökörséget nem hoz létre.Az öregségi nyugdíj /nettó átlagbér világ átlaga 60% körüli a Magyar 76 %-al szemben. Az utóbbi években megállapított magas keresetűek nyugdíja 50-70 %-al magasabb az előző ORBÁN királyság azonos keresetűek nyugdíjától,egyedül azért magas a nyugdíj átlag.Konkrét példa ::: Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba a 2012 évi havi nyugdíja 197 186 ft volt míg az a padtársa aki azonos feltételekkel ment nyugdíjba a 2012-es nyugdíja több mint 340 000 ft volt.Mindenki döntse el ,hogy a 197 186 ft a kevés vagy a 340 000 ft a sok és utána döntse el mit kellene tenni a igazságos elosztás érdekében.Nem véletlenül jelentette ki ORBÁN 2009 őszén " VISSZATÉRÜNK A 2002_ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ " igen ám de akkor elvesztette volna Fidesz a 20014-es választást , a hatalom mindennél fontosabb , a népet könnyü hülyének nézni.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:39:02

@pirimogyoró: Látod, látod, ahelyett hogy szépen átállnának fényevésre, ahogy az okos bloggerek megkívánnyák. Mér kér a nép! (Satöbbi.)

Tyreo 2013.12.03. 22:40:33

@Valóraváltógép: Mert ez amúgy az érvek non plus ultrája volt, ugye?
"Ez a népszerűtlenség egyenes arányban van a lakosság ezen tagjainak ráérő idejével, amit ahelyett hogy arra fordítanának, hogy ne legyenek olyan szerencsétlen barmok, amilyenek, inkább valaki olyat keresnek, akit okolhatnak az állapottyukért."
és tök fölöslegesen érvelnék neked. Le volt már írva több helyen is, hogy ez a rendszer nem fenntartható. Ezen a blogon is. Te közölted, hogy ez nem igaz, mert ellenzéki rágalom. Nincs érv csak gúnyolódás és anyagyilkosság kiabálás. Akkor minek érveljek?

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:41:36

izé, még.

@megfigyelt: 197 000 nyugdíj kurvára nem kevés.

"utána döntse el mit kellene tenni a igazságos elosztás érdekében."

El kellene venni tőled 84 186 forintot. :)

s 2013.12.03. 22:43:02

@smartdrive: Közvetve hozzájárul. Abból viszont nem következik, hogy pénz lesz, mert a tanítvány esetleg még lehet egy büdös munkanélküli kocsmatöltelék is később. Ami biztos, hogy elköltötték rá azt a pénzt. Másfelől ami biztos, hogy aki a versenyszférában dolgozik, az egy cég tulajdonosának magánvagyonát konvertálja adóbevétellé. Az oktatás a legjobb befektetés, de mint minden befektetés, az elején csak viszi a pénzt. De inkább az vigye, mint bármi más.

s 2013.12.03. 22:44:02

@pilincka: Száz stadiont, ezeret!

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:44:50

@Tyreo: De, a rendszer abszolút fenntartható, csak nem eléggé méltányos. És a méltányosság itt nem kevesebb, hanem több nyugdíjat jelentene. Mondjuk ez a 197 000, ez már reálisabb.

Túlságosan sok pénz megy el hülyeségekre, amikre egyáltalán nem, vagy jóval kevesebbet kellene adni, az elosztásukra pedig jobban ügyelni.

Az erkölcstan oktatásánál pedig komoly hangsúlyt fektetni az idősek tiszteletére, és amelyik taknyos ezt nem hajlandó megtanulni, azt jó alaposan megverni. Ha szükséges, akár naponta.

monddazigazatmar 2013.12.03. 22:46:29

@Tyreo: "Amit tudok, hogy elköltöttük és akkor jobban éltek mint most.(ez a vége most mondjuk csak a köznyelvre támaszkodó állítás)"
Na, akkor gondolkodj egy kicsit.
1980-ban, volt minden 3. családban egy feketefehér tv, egy csatorna, hétfőn semmi. Ha befizettél, és vártál 5 évet akkor vehettél egy trabantot. Banán volt decemberben. Járt 2 évente 1 hét Balaton üdülő. Telefon volt minden 40. embernek. Ja, az eü, az még szarabb volt mint most, ne álltasd magad.
Csak akkor a csehszlovákokhoz, románokhoz, lengyelekhez hasonlítgatta mindenki az országot, meg a saját helyzetét, nem pedig német meg francia meg amcsi példákat hozott fel. Kurvára nem éltek/éltünk olyan baromira jól.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 22:51:23

@Valóraváltógép: Szoktam ide járni, kedvelem ezt a blogot. Kávét nem hoztam, de van olivabogyó a mandineren.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:51:47

@monddazigazatmar: Ez azért relatív, hogy mennyire éltünk jól. Mai szemmel persze nem.
Viszont olcsó volt a kultúra, a könyv, iszonyat mennyiségű pénzt nyomtak a filmgyártásba (meg is látszott rajta), ha dolgozni akartál, biztos megélhetésed volt, ha tanulni akartál, megtehetted, még neked fizettek érte, előbb-utóbb lakást kaptál csak kérned kellett, kajából fillérekért jobb minőséget kaptál mint most a méregdrága bioszarok... nem volt más. Banán tényleg ritkán volt (ha odanyomtál egy-egy százast a boltvezetőnek, azért mindig akadt), de annak legalább banáníze volt, és nem valami jellegtelen édes maszat...
Szélessáv meg smartphone nem volt, az tény. De nem tudtad mi az, úgy hogy nem is hiányzott.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:52:59

@Holger Hartland: Maga kis haszontalan. Hány éve van még a nyugdíjig?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 22:54:19

@timargabor: Meglátjuk, hogy sör lesz előbb vagy poszt. :) Egy éve akartam írni erről, csak hát a blogolás mégis csak hobbi, hátra került a teendők listáján. Tulajdonképpen hálás lehetek garmr-nek, hogy eszembe juttatta. :)

nevetőharmadik 2013.12.03. 22:55:07

@Holger Hartland: @timargabor: Tényszerűen persze nem igaz az, amit a poszt ír, természetesen a közalkalmazottak is adófizetők. A poszt arra céloz, hogy a versenyszféra dolgozói a piacon megtermelt pénzből kapják a fizetésüket és fizetik az adójukat, míg a közszférában a versenyszféra által befizetett adóból kapják a fizetésüket (és fizetnek újra adót). Azaz minden pénzt, ami a rendszerben van, először a versenyszféra termel meg és adóz le, a közszféra dolgozójának adója nem "pluszpénz".

Hogy most ez a logika mennyire fedi a valóságot, azt nem tudom biztosan, egyrészt, mivel a pénzek útja nagyon szövevényes, másrészt pedig kijelenteni, hogy mely iparágak termelik az új pénzt illetve mennyire közvetlenül (termelő- vs. szolgáltató ipar), szintén meghaladja az ismereteimet.

Ha a tiéteket nem, érdekelne egy magyarázat (és az új pénz termelésénél nem a hírhedt banki pénzteremtésre gondolok, vagy nem csak).

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:55:51

@Holger Hartland: Ha te is azt hozod ki belőle, hogy ki kéne nyírni anyádékat (vagy az enyémeket), megdorgállak. (két picsánrúgdosás között.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 22:56:22

@nevetőharmadik: Csak egy amatőr posztot ígérhetek. Sajnos már egy éve is ígértem. :) Talán majd most.

s 2013.12.03. 22:56:31

@monddazigazatmar: "akkor a csehszlovákokhoz, románokhoz, lengyelekhez hasonlítgatta mindenki az országot"

Most is. Csak most már le is vagyunk maradva, nem úgy mint akkor.

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:57:14

@Holger Hartland: Nem tudom. Nekem biztos nem lesz.
Engem hétszentség, hogy jóval előtte meg fog lincselni egy kölykökhorda, amikor nemes felháborodás közepette nagymonológot tartok nekik a helyes viselkedésről...

Valóraváltógép 2013.12.03. 22:58:26

@s: Ne legyél ebben sem olyan biztos. Ha meg az vagy, költözz oda.
Aztán utána pár évvel megbeszéljük újra. :)

2013.12.03. 23:00:20

Teljesen igaz, amit irtál, de ne várd el buta emberektől hogy ezt megértsék. Majd csodálkoznak ha egy nap felezik a nyugdijukat mert nem voltak hajlandó semmi kompromisszumra.

Krisz11 2013.12.03. 23:00:31

@Valóraváltógép:
"Az erkölcstan oktatásánál pedig komoly hangsúlyt fektetni az idősek tiszteletére"

A kor nem érdem, hogy tisztelni kelljen,csak egy állapot. Ettől függetlenül a másokkal való minimális törődést támogatom. Túlzásba vitték ugyanis manapság az "első az önérdek" liberális filozófiát.

Azonban azt is látni kell, hogy az hogy 3 millió szavazó egy egész országot terrorizálhat, az teljesen antidemokratikus. A demokrácia ugyanis nem arról szól, hogy ha megvan 51% szavazó, akkor ők a maradék 49%-al kényük kedvük szerint bármit megtehetnek. A demokrácia arról szól, hogy az embernek alkotmányba foglalt alapjogai vannak, és ezek megvédik a személyes (fizikai/anyagi) szabadságát. Ezen az alapon nem rabolhatna ki 3 millió nyugdíjas 2 millió versenyszférában dolgozót. Adják meg nekik a szükséges minimumot, de az a felettit ne olyan (semmiről nem tehető) embereken hajtsák be, akik tudják, hogy nekik már biztosan nem lesz nyugdíjuk.

monddazigazatmar 2013.12.03. 23:01:15

@s: Hát talán nézz már körül Mordorban, meg szlovákiában, meg lengyelben.
Csak mert elárulom neked, hogy átjössz Ártándnál, és az kb. olyan mint a mennyország kapuja.
Szlovákiában is van ám olyan környék, hogy sírni tudna az ember. Mintha ott lett volna nemrég éhséglázadás is.
Lengyelek tényleg feljöttek. Többek között köszönhetően annak, hogy kimentek és felépítették Irországot, meg Angliát.
Ja, és nagyon komolyan mindhárom országban ugyanúgy megy a nyivákolás mint nálunk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 23:01:25

@Valóraváltógép: A közalkalmazottak adójából anyáink megölését levezetni akkora szellemi bravúr lenne, hogy azért akár elismerés is járhatna, de nem pályázom ilyenre. A picsánrúgdosásra immunis vagyok, nem rendelkezvén a nevezett női szervvel. :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:01:32

@nevetőharmadik: Olvasgass a QE nevű dologról. Az nagyon szórakoztató. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 23:05:51

@Valóraváltógép: Nem nagymonológot kell tartani nekik, hanem a névelő-pótló, névelő-kiegészítő és névelő-kísérő melléknévragozással (Deklination) csuklóztatni őket. ;)

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:06:55

@Holger Hartland: Sosem tagadtam, hogy buta vagyok. :)

nevetőharmadik 2013.12.03. 23:07:47

@Valóraváltógép: Igen, a QE meg a pénznyomtatás kifejezetten az, amire NEM gondolok, amikor felteszem a kérdésemet.

Ha úgy érthetőbb számodra, akkor az új megteremtett érték által *fedezett* új pénzre gondolva tettem fel a kérdést.

Krisz11 2013.12.03. 23:09:44

@nevetőharmadik:
A túlbúrjánzott közszféra, a sok csinovnyik állami alkalmazott általában csak teher az adófizetőknek.
Vannak azonban az államnak olyan szolgáltatásai, amire sokkal nagyobb igény van (lenne), mint pl: a versenyszférában dolgozó fodrászra. Ilyen pl: a kellő számú rendőr, orvos,ápoló,mentős,stb.
Az a baj, hogy az állam köp rá, hogy mit akarsz. Nem rendőrből vesz fel többet, meg orvosból, hanem csinovnyikból.

monddazigazatmar 2013.12.03. 23:10:10

@Valóraváltógép: Könyvtár ma is van. Mondj 3 tényleg nézhető és minőségi filmet mondjuk a 80as évekből.
Ha dolgozni akartál akkor volt munkád. Ugyanúgy ahogy annak, aki nem akart és nem is dolgozott. Előrelépésed nem volt, és a szorgalmadat max egy Kiváló DOlgozó érdemrenddel jutalmazták, de nem kerestél többet.
Kajából jobbat? Na ne bassza már. Akkor nem volt permetezés olyan cuccokkal, amiket már rég betiltottak?
Nyomhattál te a boltvezetőnek csókot is a homlokára, akkor is csak akkor volt banán ha megérkezett a testvéri akárhonnan. Nyáron sose volt.
Ja, meg persze, ha egy évben kétszer jutottál hozzá, nyilván valami mennyei ízre emlékszel.
Szóval igen, aki egy lusta szarházi volt, annak tényleg jó volt, amúgy meg minőségileg szart nem ért az egész.

panelburzsuj 2013.12.03. 23:11:47

@nevetőharmadik:
Pont azt szívjuk most, hogy jó negyven évig gyakorlatilag az egész ország költségvetési alkalmazott volt egy olyan rendszerben, ahol pont a rendszer torzításaiból következően lehetetlen volt hihetően hasznokat és károkat számolni.

A nyugdíjak jelentős része viszont még mindig az abban rendszerben betöltött funkciók, az akkor fizetett bérek és járulékok arányában "fizetődik".

Szóval a durva kérdés az, hogy a tömeges primitív munkából vajon elég tőketartalék képződött-e "az országban" még 10-20 évi "saját jogú" ellátmányra?

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:12:13

@nevetőharmadik: Hirtelen nem vagyok benne biztos, hogy olyan létezik. Persze ez nem jelenti azt, hogy tényleg nem, de nem hiszem hogy ezt így kapcsolnák össze.
De a nagypofájú versenyszféra az ő előadózott pénzével ugyanúgy hitelből működik mint a közszféra, csak más dobja be nekik a fillért.:)

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:17:06

@monddazigazatmar: Nem szeretem a könyvtárakat. Elavultak.

"Mondj 3 tényleg nézhető és minőségi filmet mondjuk a 80as évekből. "

Dögkeselyű, Illetlenek, Egri csillagok

" Ugyanúgy ahogy annak, aki nem akart és nem is dolgozott. "

Ez az én szememben pozitívum. :)

" Előrelépésed nem volt, " Nem? Pedig ott automatikusan pakolgattak feljebb, ha kiseggelted az idődet.

"Akkor nem volt permetezés olyan cuccokkal, amiket már rég betiltottak? "

Mit tudom én. Agrárfájternek nézek ki? Én íz meg minőség alapján osztályozok.

" akkor is csak akkor volt banán ha megérkezett a testvéri akárhonnan. Nyáron sose volt. "

... és a francnak se hiányzott.
Te nem a megfelelő boltvezetőkkel haverkodtál, ha csak évente kétszer láttál. :)

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:19:42

Jah várjál, az Egri csillagok 68-as, a másik meg 77-es... pill. keresek

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:25:07

No, akkor Macskafogó meg Mephisto.

nevetőharmadik 2013.12.03. 23:44:48

@Krisz11: Na igen, az állam, mint szolgáltató nincs versenyhelyzetben, erőszakkal fizetteti meg az árat, miért is szolgáltatna az igényeknek megfelelően? Azazhogy miről is beszélek, hiszen nem csak Magyarország van a világon! 500 000 már el is vitte a vásárlóerejét/adóját egy jobb szolgáltatóhoz...

@panelburzsuj: A kérdés még hagyján, az igazán durva a válasz, azt hiszem. Elvégre a szocializmus nem volt képes a kapitalizmusban is versenyképes infrastruktúrát kiépíteni (gazdasági, de sajnos társadalmi tekintetben is), amire a vágyainknak megfelelő gazdasági növekedés alapulhatott volna. Az akkori "befektetések" vagy eleve rosszak voltak, és szükségszerűen el kellett úszniuk, vagy hagytuk elúszni. A tragédia pedig az, hogy a rendszerváltás ezen a téren sem tűnik teljesnek - és akkor még finom voltam.

@Valóraváltógép: Létezni biztosan létezik, bár a hitel, mint olyan, tényleg megkavarja kissé a dolgokat, elvégre a hitel olyan pénz, aminek a később megteremtett érték a fedezete. De attól még ott van, a versenyszféra termeli meg azt is, ilyen szempontból nyugodtan lehet "nagypofájú". Persze nem mindig sikerül meg is teremteni azt az értéket, a különbözet pedig valakinél, valahogy megjelenik, mint veszteség. Az igazi gond ott keletkezik, amikor ezt a veszteséget nem fogadják el, és elkezdik valahogy kipótolni.

monddazigazatmar 2013.12.03. 23:50:19

@Valóraváltógép: Az Egri Csillagok 1968!!!!
Nem az az előrelépés, hogy X idő mulva kapsz kötelezően fizetésemelést, hanem az, hogy ha nagyon jól dolgozol, akkor elléptetnek. Tudod, mint most.

Tudod, amikor az országban sehol nem lehetett kapni valamit, akkor te le is szophattad a boltost, akkor sem volt.
Ja, hogy a francnak sem hiányzott a banán? Gondolom a klíma sem a kocsidba, lakásba...

Evoke 2013.12.03. 23:52:39

Gumicsont huszadszorra.
Ez a nyugdíjas téma, annak ismételt bedobása nem egyéb ostoba médiafogásnál. Megszólal a téma kapcsán boldog-boldogtalan. A színvonal néhány kivételtől eltekintve a futballról szóló vitákra hajaz. Nem szól másról, mint újabb megosztásról, a figyelem eltereléséről, az érdemi megoldások keresése helyett meddő vitákról. Úgy érzékelem a hülyeség, a tájékozatlanság nincs szoros kapcsolatban a korral, számos aktív korú, pályája kezdetén lévő értelmiségi agya helyből pudvás. Ha csak a kredenc sarkából nézem a világot, hamis képem lesz róla. Mindenki számára elérhetők a KSH adattáblái, néhány adat ezekből.
dolgozók+regisztrált álláskeresők havi bruttó átlag kereset

1990 5108000fő 6987ft
2012 4449000fő 223060ft
Látható, hogy az eltérő időkben nyugdíjba menők más-más alapról indulnak, és mivel a nagyeszű politikusainknak ez nem tűnik fel, az évenkénti azonos százalékú emelések, tovább növelik az aránytalanságot. A már nyugdíjba kerültek egy életen át finanszírozták a mindenkori nyugdíjasok ellátását, emellett ezt a hőzöngő csapatot is eltartották, felnevelték, lakáshoz juttatták. Néhány adat az oktatásról.
összes felsőoktatásban tanuló diák
1990 102000fő

2012 338000fő
A jelentősen megnőtt hallgatói létszámból ötéves képzési idő esetén 23% fejezi be időben a tanulmányait, jelentős csúszás áll elő. Gyakori a 7-8 éves befejezés. Az aktív dolgozókra nem kis terhelést pakol az ilyen arányú képzés finanszírozása, ugyanakkor nem látható a GDP növekedése. Nem szabad összetéveszteni az elvégzett munkát azzal, amit esetleg el tudnék végezni, de nem végzem. Kis hazánk jobbára összeszerelő üzemmé süllyedt. Ebben az országban valamikor mozdonyokat, hajókat, autót, buszokat, kis repülőgépeket gyártottak, sorolhatnám estig. Világhírű tudósok dolgoztak magas színvonalon. Ma egy óvodás tisztasági csomagot is importálunk. Valami nagyon nem stimmel, az idő múlik, a becsület fogy. Csodálkozom a Kard ismételt témaválasztásán, mintha nem tudnának továbblépni a torta elosztásán.

monddazigazatmar 2013.12.03. 23:56:12

@Valóraváltógép:
Na, most akkor mi is van? Az első állításod, hogy mennyi pénzt tettek a filmgyártásba, és mennyire volt eredménye. Aztán magadtól nem tudsz három filmet mondani? Ez hogy van?
Vagy nem is éltél akkor, vagy már szenilis vagy, és összevissza emlékszel dolgokra.

Valóraváltógép 2013.12.03. 23:58:39

@nevetőharmadik: Az rétegfilm. :D

Nagypofájúság tekintetében, a közszolgáltatások másodrendűnek beállítását (bár ez nem is a versenyszféra magatartása, csak a poszt próbálja így feltüntetni) erősen hibás hozzáállásnak tartom. És különösen azért, mert versenyszféra // hogy a paszulyban tud ott valaki megmaradni, ha annyi esze sincs, hogy örüljön valaminek ami tényleg ingyen van.

Arról nem is beszélve, hogy ezek azok az emberek, akik a kölyküket a bölcsődében kivakarják a szarból amikor összefossa magát, akik meggyógyítják, akik tanítják, akik kiszedik az égő házból ha magára gyújtja a hülyéje, akik mindenben segítik (elviekben legalábbis, gyakorlatban bőven van ellenpélda), ésatöbbi. Mindezt gyakorlatilag fillérekért... meg egy csomó baszogatásért.

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:01:31

@monddazigazatmar: Szerinted minden jó filmről számon tartom, hogy mikor gyártották?

"Nem az az előrelépés, hogy X idő mulva kapsz kötelezően fizetésemelést, hanem az, hogy ha nagyon jól dolgozol, akkor elléptetnek."

Az is megvolt, nyugi. Ha nálatok nem, akkor nem dolgoztál jól. Nagyítóval keresték a tehetséges embereket. Most ezt nem annyira látom.

"Ja, hogy a francnak sem hiányzott a banán? "

Jaja. Ha valamiből bőven van, az nem hiányzik.

panelburzsuj 2013.12.04. 00:03:49

@Valóraváltógép:
Itt a másik retróhuszár - egyeztessetek, hogy mi is az érték forrása:

"Ebben az országban valamikor mozdonyokat, hajókat, autót, buszokat, kis repülőgépeket gyártottak, sorolhatnám estig. Világhírű tudósok dolgoztak magas színvonalon. Ma egy óvodás tisztasági csomagot is importálunk."

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:06:12

@panelburzsuj: Igaza van. Na és?

Az összeszerelő üzemben is, de hát ennyire vagyunk képesek... nem az ipar hiányzik, hanem a képzett emberek. Biodroid van bőven. Mit tud a biodroid? Úgy van, összeszerelni.
Evvan.

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:07:31

@panelburzsuj: Btw, most én mit csináljak a hülyegyerekkel, ha neki a banán az életszínvonal csúcsa? Ha kapott volna elég banánt, most szőrösebb lenne, és valami más után ajvékolna.

monddazigazatmar 2013.12.04. 00:26:16

@Valóraváltógép: Azt mondtad, hogy hű, de jó volt, mert mennyi jó filmet csináltak.
Mondjak fejből 80as évekbeli filmeket ? 8. utas, terminátor, ET, hegylakó, indiana jones...
A csillagok háborúját is akkor adták nálunk, de abban csúszás volt. Emlékszem rájuk, mert jók voltak, élmény volt.
Te három magyar filmet nem tudsz benyögni, akkor ne mondd, hogy milyen sok jót csináltak.

Nagyítóval keresték a tehetségeket mi? A nagy lófaszt. Most ha tehetséges vagy, akkor csinálhatsz egy vállalkozást, aztán lehetsz Gattyán.
A banán témáról pedig lövésed sincs... Délker jelent valamit?

nevetőharmadik 2013.12.04. 00:30:41

@Valóraváltógép: Nézd, pénzből élünk. Mind, nincsen kivétel. Emiatt elsődleges az a terület, amely megtermeli azt (versenyszféra), és azok a közszolgáltatások, amelyek ezt segítik. Minden más állami kiadás igenis másodlagos. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem számítana, nem lenne értékes és fontos, hanem azt, hogy ha elsődlegessé válna a versenyszférához képest, akkor szükségszerűen előbb annak, majd önmagának az elsorvasztásához vezetne.

Amúgy elmondhatnád, hogy mi van tényleg ingyen!

A példák, amelyeket hozol, pont lefedik a posztban is említett és indokoltnak nevezett oktatást és egészségügyet (valamint a védelmet, amit valamiért a posztoló kifelejtett).

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:32:31

@monddazigazatmar: Úgy látom mi sem életszínvonal, sem érték, sem ízlés tekintetében nem értünk egyet. Ez nem baj, sőt. :)
A másik különbség kettőnk között, hogy én nem akarok Gattyán lenni, te meg ugyan akarnál, de nem tudsz. :)

A magam részéről viszont befejeztem veled a társalgást, egyrészt mert fél egy van, másrészt meg eléggé hidegen hagynak az emlékeid meg a problémáid is. Ha rám hallgatsz, eltakarodsz dögleni.

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:37:51

@nevetőharmadik: Munkaképes egyedek nélkül a versenyszféra megsütheti a versenyeznivalóját. Hogy az termel pénzt... ez csak egy hitrendszer, amiben éppen kiegyeztünk. Amint kicsit megborul valami körülötted, máris az egész gyönyörűen fejreáll. Pl. ha tényleg fáj a fogad, akkor is a fogorvoshoz fogsz menni, mindegy mit ajánlanak azért, hogy ne menj.

Ingyen az van, amit nem kell kifizetni. Persze adózol, és abból fizetik, viszont ha nem abból fizetnék, akkor is ugyanannyit adóznál, és úgyis fizetnél ezért is. Tehát gyakorlatilag ingyen van.

Egyébként nem szeretem az egészségügyet, csak sok problémánk lenne nélküle. :)

Valóraváltógép 2013.12.04. 00:43:49

... az egészségügy itt a nyugikhoz kapcsolódóan érdekes egyébként.
Az oktatásba meg vissza kéne hozni a nádpálcát. És sűrűn használni.

Off.

monddazigazatmar 2013.12.04. 00:44:51

@Valóraváltógép: Életszínvonalban biztos, hogy hülyeséget beszélsz, értékben pedig nem tudtál felhozni semmit a kútfőből a remek 80as évek filmgyártásából.
Ha valaki tényleg olyan hülye, hogy felháborodik, ha nem megy a klíma a combínón, de arrol magyaráz, hogy jobban élt 90 előtt..
Tudod, nekem bejön a kapitalizmus, nem vagyok gattyán, de jól megvagyok. Ha még lenne az előző rendszer, akkor meg egy lennék a millió melósból, esély nélkül a kitörésre.

nevetőharmadik 2013.12.04. 01:05:19

@Valóraváltógép: Mi a fenéről beszélsz? A versenyszféra termeli a pénzt, nem azért, mert ez egy hitrendszer, hanem mert a piacgazdaság pontosan erről szól. Az pedig evidens, hogy azok a (köz)szolgáltatások, amelyek ezt segítik illetve lehetővé teszik, fontosak és indokoltak - de soha senki nem is állította ennek az ellenkezőjét! A fogorvosos példádnak ezért semmi értelme.

Ingyen valóban az van, amiért nem kell fizetni. Pontosan ezért nincs ingyen semmi, mert mindent ki kell fizetni. Az az érv, hogy ugyanannyit adóznék, ha fizetős lenne a fogorvos, nem azt bizonyítja, hogy a fogorvos ingyen van, hanem azt, hogy ez az állam az általa nyújtott szolgáltatások minőségétől és mennyiségétől függetlenül sarcol, vagyis nem egy szolgáltató, hanem rabló.

De azért legyek hálás a rablónak, hogy csak a pénzem viszi, a cipőmet nem, mi? Vagy hogy a torkomat nem vágja el... hát kurvajó, tényleg. Ha már ezért lehet hálásnak lenni.

istvankah 2013.12.04. 07:08:04

@Jolka40: bezzeg a nemzet "aranylábú fiúinak" ezerrel "drukkoló" csőcselék befogadó templomokra(stadion)nem szúrja a szemétkardosnemzeti pőcsnek!A szüleink az ilyen nemzeti pőcsők "munkája"eredményeként építették újjá az országot "véres verejtékkel"!Lehet hűlyiteni a génhíbás echte nemzettudatlanokat!

istvankah 2013.12.04. 07:10:31

@monddazigazatmar: téged sem az eszed miatt használnak!Papir helyett!

istvankah 2013.12.04. 07:19:33

@Valóraváltógép: olyan,hogy génhiba, ismerős?Nem a nyugdías sok,hanem az ilyen"selejtes-gondolkodású"!Az egymillió munkahelyett "kényszarmunkát"bevezető horti-fiúkkal egy szarvonalon állsz!Gondolom te is soros pénzen nyertél egérutat!Lenetérj róla!Még embernek néznek!

Lengyel 2013.12.04. 07:41:22

A nyugdíj nem szociális ellátás, hanem biztosítás. Az állam által folyamatosan hűtlen kezelt alapból.

A nyugdíj járulékot mindenki magának fizeti. Csak így biztosítható a rendszer működése. A kis számosságú, főként munkanélküli (KMK) generáció nem fizetheti a szülei nyugdíját, és a saját járulékát.
A 'kölcsönvett' nyugdíj alapot kamatos kamatokkal vissza kell tenni az alapokba! A követő generáció 3000 milliárdját is!

A nyugdíj emelést nem az adófizetőknek kell fizetni. Erre CSAK akkor kerül sor, ha a nyugdíjasok saját megtakarításait, az alapokba fektetett pénzét a kormányok elpocsékolták. Ez történt. Kötelezték az állampolgárokat, és a polgárokat, hogy fizessenek be járulékokat, melyet az egyes kormányok kényük-kedvük szerint saját és klientúrájuk zsebeibe tömködhetnek /pl. vissza nem térítendő támogatások/.

A cikkíró vajon mit szólna ahhoz, ha a temetésre eltett banki megtakarítását az állam elvenné stadion építésekre, és a munkanélküli gyerekeivel fizettetné vissza azt, de a gyerekeit arra is biztatná, hogy inaktív szüleit ahol lehet rugdossa, éheztesse, legyilkolja, hiszen azok rajta élősködnek.?

Lengyel 2013.12.04. 07:49:40

Az oktatásnak semmi köze a nyugdíjhoz!

A nyugdíjakat nem az oktatásra szolgáló pénzből fizetik. A mai nyugdíjasok igazságos 3-5 kulcsos adót fizettek! A mai oktatásra az egykulcsos adó szolgál.

A nyugdíjakat folyamatosan egyoldalúan, visszamenőlegesen csökkentik! A változásokat a már nyugdíjasokra is kiterjesztik. Ma már nincs sváci, kevert nyugdíjszámítás, nincs nyugdíjas kosár!

A cél a nyugdíj megtakarítások folyamatos, teljes bekebelezése, a nyugdíjasok 'eltüntetése'. Ha gyógyszert, ételt, meleget nem tudnak venni, a problémák megoldódnak...

garmr · http://kard.blog.hu 2013.12.04. 08:20:33

@nevetőharmadik: Pontosan erre céloztam, még ha kicsit sarkítva is. Kovács János egyéni vállalkozó befizet 200 fabatka adót, amit aztán oda ad az állam Tóth Sándornénak, aki mondjuk könyvelő a BRFK-nál. Tóth Sándoré a 200 fabatka után ilyen olyan jogcímeken adó formájában vissza 80 fabatkát a 200-ból, majd meglepi magát egy plazmatévével, 50 fabatkáért, amiből befizet 48 fabatka ÁFÁ-t. A rendszer szempontjából sem a 80, sem a 48 fabatka nem friss pénz, csak Kovács János vérrel-verítékkel megtermelt adójának ide-oda lötyögtetése.

Természetesen a közszféra is termel bevételeket saját jogon, például a saját szolgáltatásai után beszedett díjak révén, vagy jellemzően például különféle EU-s forrásokból, ritkább esetben a saját maga által előállított produktumok értékesítéséből, bár természetesen azért nem ez jellemző.

Mivel egyértelmű igazság nincs, ezért a dolgot én is inkább másként közelíteném meg. A nyugdíjasokra az állítás továbbra is igaz, mivel ők már friss forrást, hozzáadott értéket nem visznek a be a rendszerbe. A közmunkásokra nagyrészt szintén ez jellemző, bár ott legalább vannak próbálkozások helyenként, hogy értelmes munkavégzés történjen. A lehetőségek pedig messze nincsenek kihasználva, ami egyértelmű politikai impotencia. Hogy példát is mondjak, a közmunka például kiválóan alkalmas lenne, az ország teljes területén megvalósuló 100%-os szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás kialakítására.

Az állami alkalmazottak körét én három részre bontanám. Az első csoport azok, akik bár az államnak dolgoznak, jelentős hozzáadott értéket hoznak létre és munkájuk, illetve képességeik a piacon vagy piaci körülmények között is megállná a helyét (tanárok, orvosok például); a második csoport akik szintén nélkülözhetetlen munkát végeznek állami pénzből, de munkájuk nem kifejezetten piacképes (tűzoltók, rendőrök, katonák, bírók például). Ez a két csoport sajnos a legtöbb esetben is még súlyosan alulfizetettnek is számít és ha normális piacgazdaság működne az országban, akkor már rég nem dolgoznának az államnak, most pedig inkább kimennek külföldre. A harmadik csoport a megszüntetendő slepp, akikre aztán tényleg az égvilágon semmi szükség. Ilyen például a 3000+ önkormányzat (a 200 körüli kistérség bőven elég lenne), a megyék (tudja valaki minek vannak még megyék?), a hadsereg nem harcoló állományának jelentős része, a túlnőtt kádári jellegű állam bürokratái, de például azt sem igazán értem minek van 19 volántársaság 19 felsővezetéssel (nyilván a felvetés költői). A harmadik csoport mielőbbi felszámolása és az első kettő bérviszonyainak rendezése lenne szükséges.

Lengyel 2013.12.04. 08:22:07

Idézet:

'Minden mai nyugdíjas kárvallottja valamennyi politikai rendszer gazdasági intézkedéseinek. Sorolnám: 1988-ban az adóreform kapcsán csak a személyi jövedelemadó ellensúlyozása volt a bruttósítás, a 25 % ÁFA bevezetése ennyivel inflálta a béreket. Az Antall-kormány áldásos tevékenysége alatt 3 egymást követő évben 20 %-ot meghaladó infláció volt. A 2008-ban és utána nyugdíjba menteknél kétszer vonták meg a 13. havi nyugdíjat, először a nyugdíjalap számításnál, amikor nem csak a személyi jövedelemadót, hanem a járulékokat is kivették a számításból, másodszor pedig a 13. havi eltörlésekor. Az pedig porhintés, hogy a nyugdíjas nem fizet adót, a 27 % ÁFA mindenkit terhel. A nyugdíj egy társadalmi szerződés része, aktív életkorunkban járulékot kell fizetni, ennek fejében a törvény a szolgálati idő és a nettó keresetek alapján egy rendkívül degresszív módon számított nyugdíjat folyósít. Ahhoz, hogy valamennyire is megközelítse a kifizetés a korábban elvett pénzeket, minden nyugdíjasnak 140-150 éves koráig kellene élni.'

A mai nyugdíjas eltartja a munkanélküli gyerekeit.
Fizeti a tandíjat, a könyveket, és az unokáinak a szüleik helyett vesz karácsonyi ajándékot, stb..

A nyugdíj fizetés szabályait az első járulék befizetésekor kell, és lehet meghatározni.
A kifizetés megkezdésekor, a folyósítás során már arra elvileg nincs lehetőség.
Kiegészíteni lehet, de elvenni belőle inkorrekt dolog.
Az elorzott nyugdíj alap pontos mértékét eltitkolták, ugyanis annak mértéke horribilis volt.

Lengyel 2013.12.04. 08:35:13

Idézet:

'Ha a tizede igaz annak, amit Horváth András – mellesleg, mint a csütörtöki HVG megírta, 1990 és 1994 között a Fidesz X. kerületi önkormányzati képviselője – az Országházban a nyilvánosság elé tárt, abból a pénzből meg lehetne oldani a teljes magyar felsőoktatás vagy az egészségügy összes pénzügyi problémáját. Ha a fele igaz, akkor mindkettőét és még hozzá lehetne venni a pedagógusok valódi életpályamodelljének bevezetését. Ha minden, az ezermilliárd forintos végösszeg is igaznak bizonyulna, akkor a költségvetésbe befolyó pluszpénzből végre futná érdemi munkahelyteremtésre és az életszínvonalat javító intézkedésekre. Talán még egy-két modern futballpályát is megengedhetne magának az ország, hátha egyszer tényleg lesz benne arra érdemes csapat is.'

Lengyel 2013.12.04. 08:37:04

Még egy:

'a 2010-es választások után nem csak átkeresztelték, de át is szervezték az APEH-et: leépítették, ellehetetlenítették, majd 2012-re meg is szüntették a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát. Ezzel végzetesen meggyengítették a szervezet operatív ellenőrző képességét, megfosztották az országot attól a haszontól, amelyet az addig ott dolgozó több száz szakember hajtott azzal, hogy behajtották a vállalkozásoktól a közös kasszánkat illető adókat. A pénz ehelyett ismeretlen zsebekbe vándorolt. '

Lengyel 2013.12.04. 08:41:39

A fő bűnös Darwin, az idióta evolúciós elméletével, mely szerint az erősebb győz, vagyis:
'Aki nem vitte semmire; az annyit is ér.'

Evolúció nem volt, de ha lett volna sem igaz az erősebb győz ideológia, különösen nem; az emberre.

nevetőharmadik 2013.12.04. 09:05:30

@garmr: Köszönöm, hogy ilyen szépen összeszedted. Részben, de hasonló logika alapján kapcsolódik még egy kérdés a GDP-növekedésről (általában teszem fel, nem feltétlen személyesen). Az odáig rendben van, hogy a GDP-be elvileg minden pénzben kifejezhető megtermelt jószág és szolgáltatás beletartozik - de ugyanígy az állami beruházások is! Vagyis ha a kormány építtet egy rakás stadiont, hidat, mifenét, akkor nőhet a GDP úgy is, hogy az így elköltött adókat biztosító magánszféra valójában döglődik.

Van-e (vagy szükséges lenne-e) olyan mérőszám, ami csak a versenyszféra által megrendelt javakat és szolgáltatásokat venné figyelembe? Nem jobban mutatná-e egy ilyen mérőszám egy ország gazdaságának a potenciálját/helyzetét? Hiszen minden egyéb lényegében tili-toli a magyar és EU polgárok adójával. Egyáltalán technikailag lehetséges-e ilyen mérőszám bevezetése?

Mária 2013.12.04. 09:58:57

@garmr:

Ezt írod:

"A három millió magyar nyugdíjas a választásra jogosultak 40%-át teszik ki,"

A valóság ehhez képest:

Magyarországon ma a 62-100 év közötti korosztály létszáma 1.956.137 fő a KSH szerint. Ezzel a választásra jogosultak 24%-át adják.

Szándékosan hazudsz?

garmr · http://kard.blog.hu 2013.12.04. 10:21:32

@Mária: Tessék olvasgatni: www.vasarnapihirek.hu/fokusz/osszeomlik_a_nyugdijrendszer

A 62-100 éves korosztály nem fedi teljes egészében a nyugellátásra szorulók körét, "hála" a mindenféle korkedvezményeknek.

Az általad említett adat egyébként egész pontosan: 2092802.

www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html

A korfát már csak azért is érdemes megtekinteni, mivel jól látható rajta, hogy az 55-62 éves korosztály újabb 1043903 embert jelent, akik ugye 10 éven belül mind belekerülnek a rendszerbe, nagy tömegben rövid időn belül. Na akkor lesz majd csak még nagy hejje huja.

Egyébként pedig:

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülők száma
2013. szeptember hó
Ellátások mindösszesen: 2 808 313 (www.onyf.hu/)

Mária 2013.12.04. 11:03:09

@garmr:

Mocskos módon hazudsz és manipulálsz.

1. Összemosod a saját jogon öregségi nyugdíjasok számát az egyéb okok miatt nyugdíjszerű ellátást kapók számával.

2. Az 55-59 éveseket nem a mostani választásokon lehet nyugdíjas-ígéretekkel megnyerni, hanem a 2018-as választások előtt.

3. Az általam említett adat nem 2.092.802 hanem 1.956.137 fő, ott van a kommentben, hogy miért. Tudsz olvasni?

4. A mérhetetlen ostobaságod legfelháborítóbb részlete az, hogy tulajdonképpen azért osztod az öregeket habzó szájjal, mert a téli szünetben nem tartják nyitva az egyetemedet full nyitvatartással, és nem járhatsz be, hogy a közpénzekből fűtött épületben melegíthesd a picsádat.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.12.04. 11:12:30

@Mária:

1., Nem én mosom össze hanem az a tény, hogy annyian kapnak nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást.

2., Így van és ha a probléma nem lesz megoldva addig sem, az nem csak a választásokra lesz kihatással, hanem egyéb sokkal súlyosabb gazdasági következményei is lesznek.

3., Én tudok olvasni és számolni is. Megnyitottam a KSH statisztikát és összeadtam. Tessék utánaszámolni. :)

4., Nem egyetemista vagyok, hanem a versenyszférában dolgozok. Az egyike vagyok azoknak akik kegyedet eltartják. Ennek megfelelően elvárom a tiszteletet és kérem a személyeskedő hangnem mellőzését. Köszönöm.

Lengyel 2013.12.04. 11:54:20

A blog szerzője bűncselekményt valósít meg azzal, hogy a nyugdíjasok ellen uszít:

"Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A nyugdíjasok NEM BŰNÖZŐK, befizették a KIRÓTT járulékokat, és KÖVETELIK, hogy a megállapított nyugdíjat a megfelelő emelésekkel FIZESSÉK KI, és NE MÓDOSÍTGASSÁK ÁLLANDÓAN LEFELÉ! Követelik, hogy a nyugdíjasok semmiféle adót ne fizessenek, ÁFA-t se, ugyanis a nyugdíj ADÓMENTESEN VAN MEGÁLLAPÍTVA.

Lengyel 2013.12.04. 12:16:05

@Kandeláber:

Kiss Zoltán szeretné a szüleit halva látni.

Lehet találgatni, hogy miért. Talán egyszer rányitottak maszturbálás közben?? Esetleg az anyukája nem akarta megmosni a répáját 30 éves korában? :)

Lengyel 2013.12.04. 12:52:27

Olyan párt jelentkezése időszerű lenne, amely az országot újjáépítő generációt; a munkabér 5%-át megkapó, a többit a gondoskodó államra bízó szüleit megbecsüli. Ehhez elég lenne a 13., és 14. havi nyugdíjak, valamint a nyugdíjas kosár szerinti nyugdíj kompenzáció megállapítása, és a nyugdíjasok megkárosítására szövetkező fizetett bloggerek életfogytiglanra ítélése. Egyelőre... ;-)

Kandeláber 2013.12.04. 13:54:39

@Lengyel: Az a gond, hogy van aki az ilyen zakkantakat komolyan veszi. Rónai Egon például egészen kedélyesen eltársalgott vele.
Az ehhez hasonló demagóg posztok közelítenek Kiss "színvonalához."

megfigyelt 2013.12.04. 14:30:49

@Valóraváltógép: Olvasva a bejegyzéseket megállapítható,hogy ÖN nem tudja a tényeket helyén kezelni. Az általam leírtak összehasonlítják az átlag öregségi nyugdíjasok és a két gyermeket nevelő két átlagkeresetet kereső szülők vérlázító életszinvonal különbségét. Továbbá bizonyítja a nyugdíjak érthetetlen különbségét az azonos adó-járulék fizetés mellett az egyforma ledolgozott éveknél. Nem az tűnik fel hogy 2012-ben 340 000 ft feletti nyugdíjat kap az aki az évei és befizetései alapján a 2002-es valorizációs szorzók és degressziós táblázat alapján 197 186 ftot kapna, az végképpen nem értem ,hogy jön ide az én és azt sem ,hogy miért elvenni kell az én nyugdíjamból,holott az azonos évek és befizetett adó-járulék alapján ha 2012-ben mentem volna nyugdíjba 180 000 ft-al lenne több a nyugdíjam.A nyugdíjak aránytalanságát könnyen lehetne bitonyítani ha készűlne egy olyan kimutatás ahol 2000 évvel kezdődően 45 év ledolgozott munkaviszony feltételezéssel évenként összehasonlítanák a négy bérkategóriából nyugdíjba vonultak 2013-évi nyugdíját 1. kategória MINIMÁLBÉRES 2.kat. ÁTLAGBÉRES 3. kat. ÁTLAGBÉR 5X-ÖSÉT KERESŐK 4. kat. ÁTLAGBÉR 10X-ESÉT keresők. Mellé írnák az évenkénti minimál nyugdíj összegét ami 2002-ben 20 200 ft volt jelenleg 28 500 ft.Nem fog ilyen készülni mert az bebizonyítaná, hogy az előző FIDESZ királyság idején nyugdíjazottakat SELEJT emberek ként kezelték a mindenkori kormányok.

Jozsef Andras Kiss 2013.12.04. 18:15:27

@Tyreo: Pontosan írod ,igy lesz .Az emberek nem tudnak gondolkodni 10-20 évvel.Még mindig Kádár bűvöletében élnek és ezért örülnek rezsi csökkentésnek,nyugdíj elmelésnek és az gaz bankok megbüntetésének.Persze előbb az ingyenes orvosi ellátást is meg kellene szüntetni és azonnal a szociális segélyeket is !Épkézláb ember menjen dolgozni.Mehet egész Europába .Érdekes ( Hollandiában élek )ide nem jöttek paradicsomot szedni cigányok.350 000-400 000 ft nettóban megvan és csak dolgozni kell ,nem szükséges nagy nyelvtudás és szakmai végzettség sem.Mindezt az állást lengyelek töltik be.Előtte marokkoiak csinálták .Szóval ha nem nyúlnak keményen hozzá iszonyat baj lesz odahaza a mi korosztályunk ( én nem ) éhen hal.Be kell vezetni a magán nyugdíjpénztárat MINDENKIRE kötelezően.Amit befizet, annak arányában kapjon nyugdíjat.Átmeneti időszakra pedig adjanak a minimális megélhetést biztosító összeget a most és következő 10 évben nyugdíjba menőknek.Amikor még Miskolcon éltem rettentően irritált hogy a nyugdíj magasabb volt mint a szakmunkás bére.

megfigyelt 2013.12.04. 19:25:59

@Jozsef Andras Kiss: Azért mert Hollandiában él nem sokat tud a nyugdíj rendszerről. Magyarországon a kirovó-felosztó nyugdíj rendszer alakult ki és azt is lehetne normálisan megnyugtatóan működtetni, amennyiben nem EGOISTA SENKIHÁZI politikusok irányítanák. 1950-től van regisztrálva a befizetés semmi akadálya nem volna a nyugdíj egyéni számla nyilvántartásának. Egy komoly indoka van,hogy akkor nehezebb lenne a népet hülyének nézni.A nyugdíj teher egész világon problémát okoz,tőlünk sokkal gazdagabb országokat is komolyan megrázna egy magánszámlás nyugdíjrendszer bevezetése. 2005-2010 között évi 525 milliárd ft KÜLFÖLDI HITELT kellett betolni a nyugdíj kasszába egy részét a MANYUP befizetés kiesés miatt egy részét a 2002 után felelőtlenűl megállapított magas nyugdíj kifizetések és az indokolatlan 13-ik havi nyugdíjak miatt.

Lengyel 2013.12.04. 19:30:00

@Kandeláber: Nem értünk egyet.

Hitlert is komolyan vették!!!!!!!! Gy. F-et, és O.V-t is komolyan veszik!!!! .. És bizony kiss-t is komolyan kell venni, mert ötletei értő fülekre találnak. Ha nem vennék komolyan letakarítanák az Internetről, és nem engednék be TV műsorokba!!!

megfigyelt 2013.12.04. 20:16:24

@Lengyel: Ugye nem azt akarja mondani,hogy a Magyarország-i adó terhelések öregségi nyugdíj/nettó bér arányok és a különböző években megállapított nyugdíjak rendben vannak.Nyugdíjasként felháborítónak tartom azt hogyha a nejemmel busszal meglátogatjuk az unokánkat oda-vissza útért fizetünk 820 ft-ot amennyiben a két unokánk ugyanazzal a busszal bennünket meglátogat fizetnek 10 900 ft-ot. Az arányosságról : a harmadik gyermekre a bruttó 98 000 ft-ot keresők 21 400 ft-ot kapnak az átlagkeresetet keresők 39 800 ft-ot míg a képviselői átlag 1 200 000 ft-os gyerek 100 400ft-ot.Vegyük már tudomásul ,hogy a GAZDAGOKAT és a CSIRKEFOGÓKAT támogató kormány uralkodik Magyarországon.

Kandeláber 2013.12.04. 20:23:13

@Lengyel: Nem kell eltakarítani a netről ugasson csak.
De az hogy egy viszonylag széles körben ismert országos csatorna komolyan veszi, állítólag kétszer is a stúdióba invitálja ahol a műsorvezetők úgy beszélnek vele mint egy normális emberrel, ez gáz.
Szerintem.

Valóraváltógép 2013.12.04. 21:32:25

@nevetőharmadik: Arra próbáltam célozni, hogy ami valóban értékes, azt nem mindig pénzért kapod meg. De ezek szerint nem ment át. :)

Valóraváltógép 2013.12.04. 21:38:41

@megfigyelt: Nekem ne fideszezz, én elégedett vagyok velük. :)

Lengyel 2013.12.04. 21:40:46

@megfigyelt: Nem.

A topicnak nem a nyugdíj aránytalanság a témája, hanem a nyugdíj és az eü, és oktatási rendszer szembeállítása.
A bérolló túlságosan szétnyílt. Azt kell lecsökkenteni. Mi az hogy az MNB elnök havi fizetése 8 000 000 Ft. Ennyi pénzt sok ember egész életében nem lát. De mint mondtam itt most nem ez a téma.

Lengyel 2013.12.04. 21:41:41

@Kandeláber: Szerintem is. Én is ezt mondtam.

cutcopy 2013.12.04. 22:42:00

"Nyugdíjra van pénz, oktatásra, egészségre nincs"

Csak egy kis egészségügyi költség az elmúlt egy-két hónapból:

t7.hu/0yra

t7.hu/0yrc

t7.hu/0yrd

t7.hu/0yre

megfigyelt 2013.12.04. 22:56:08

@Lengyel: A utóbbi évek intézkedései nem abban az irányba történtek ami a topikban lévő problémákra megoldást jelentene Az egykulcsos adóból származó évi 500 milliárdos kiesésből az egészségügyi problémák rendezhetőek lettek volna. Amennyiben a nyugdíjak a 2002-es nyugdíjak szintjén maradt volna az évi 400 milliárd ft megtakarítást jelentene,fedezné az oktatási költséget. Az oktatással kapcsolatban az is nagy gond,hogy a felsőoktatási intézmények száma duplája a 30-évvel ezelőttinek a színvonala pedig fele. Kiket hoztak kedvező helyzetbe az utóbbi évek intézkedései???????????????

megfigyelt 2013.12.04. 23:06:10

@Valóraváltógép: Lehet olyan ember ,aki azokat az általam leírtakat arányosnak-igazságosnak tartja PL: a harmadik gyerekre jutó aránytalanságot,a nyugdíjak utóbbi években felelőtlenűl megállapított mértékét. Tudom SIMICSKA évekkel ezelőtt kijelentette MINDENKINEK ALKOTMÁNYOS JOGA HÜLYÉNEK LENNI, nem kivánok élni ezzel a joggal,azokról pedig megtartom a véleményem akik élnek a nevezett jogukkal.

Kandeláber 2013.12.04. 23:39:55

@megfigyelt: A kilencvenes években kezdtek gomba módra szaporodni a felsőoktatási intézmények.
Kis túlzással minden második nagyközségben kihelyezett jogi tagozat működik, máshol meg mindenféle büfészakok.
És mivel az állami támogatás fejkvóta alapján jár, lasszóval fogdossák a hallgatókat.
Bár talán ezzel nem lesz baj ha az ún. "demokratikus ellenzék" nyer, hiszen Gyurcsány a tizenvalahány pontjának egyikeként azt akarja, hogy mindenki (!) alanyi jogon juthasson be felsőoktatási intézménybe, legalább egy évre.
Ez pont passzol Orbán tervéhez, hogy a télen iskolapadba ülteti a rejtett erőforrásokat.
A poszt írójának nem igazán tudom miért fáj, hogy "az egyetemeknek fűtési szünetet kell elrendelniük."
Amikor én jártam egyetemre, akkor nagyjából december-januárban nem volt szorgalmi időszak. Nem használtuk nappali melegedőnek az egyetemet vizsgaidőszakban.
A poszt hangvételéről egyébként mindig azok a sablonos amerikai filmek jutnak eszemben, amelyekben a várost uralma alatt tartó gengszter soha nem felejti el megjegyezni az őt kihallgató rendőröknek, hogy "adófizető állampolgár vagyok, az én adómból fizetik magukat."
És mivel a derék garmr (nem germ?) "adófizetőként csak két terület pénzelését tartja elfogadhatónak", nyilván úgy gondolja hogy ne legyen a versenyszférában tevékenykedők adójából fenntartott rendőrség, igazságszolgáltatás, közkönyvtár, tűzoltóság stb...
Ritka gyenge és demagóg poszt.

Lengyel 2013.12.05. 08:09:28

@megfigyelt: A nyugdíj NEM ÁLLAMI KIADÁS!! NEM AZ ÁLLAMÉ A HÁROMSZOR LERABOLT, KIFOSZTOTT NYUGDÍJ ALAP !! NEM LEHET BELŐLE ELVONNI, MEGTAKARÍTANI, KIPÓTOLNI AZONBAN LEHET, A HIBÁS MEGÁLLAPÍTÁSOKAT KOMPENZÁLANDÓ.

A NYUGDÍJ ALAP ELKÓTYAVETYÉLÉSE : HŰTLEN KEZELÉS.

A kirótt járulékot nem az udvari beszállítók, és a slepp adományozására szedi az állam, hanem a dolgozók elfogadható nyugdíjellátására gyűjteti a dolgozókkal. Ez egy biztosítási rendszer, mely csak úgy működhet, úgy van kitalálva, hogy mindenki befizeti kirótt, a megállapított járulékot, s majdan a kamatos kamatokkal megnövelt összeg biztosítja majd a nyugdíjak felosztható tőkéjét. Nemcsak az alapok, de a nyugdíjvagyon(!) is magánzsebekbe vándorolt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.05. 08:39:29

@Lengyel: Te miről beszélsz? Milyen nyugdíjalap? A II. vh. előtti nagyon korlátozott és önkéntes alapokon kívül csak a hazai rendszer alárendelten kis részére kiterjedő, a Fidesz által 3 éve beszántott manyup-alapok voltak.

Amit a mai nyugdíjasok járulékként befizettek, azokat az akkori állam azonnal kifizette az akkori nyugdíjasoknak. Felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, ez így működik. Ja hogy nem jó? 3 éve voltunk tán 3000-en a Hősök terén a tüntetésen és talán százezren mondtuk, hogy maradnánk inkább magánban. A többinek jó volt.

A magyar nyugdíjrendszerben (az említetteken kívül) SOHA nem volt "nyugdíjalap", vagyis tőkefedezeti elem. Ma sincs, és elég drága játék lenne létrehozni, továbbá egy időre a 2010/11-es fideszes trükk szerintem mindenkit elriaszt e költségek vállalásától, hiszen egy későbbi kétharmad bármikor eltapsolhatja azt stadionokra (hű de demagóg vagyok) meg választási fehér elefántokra.

megfigyelt 2013.12.05. 10:35:22

@timargabor: Azon kevés komentelő közé tartozik aki tudja mit ír ,nem úgy mint LENGYEL.Magyaroszágon a kirovó-felosztó nyugdíj rendszer működik, ami azonos Svéd nyugdíj rendszerrel ,ahol az évenkénti befizetés fedezi a nyugdíj kifizetést és nem KÜLFÖLDI HITELBŐL fizetik az indokolatlan felelőtlenül megállapított nyugdíjakat. Tudomásul kellene venni az EGOISTA SENKIHÁZI politikusoknak, hogy azt lehet elosztani amit megtermeltünk,azaz ami ugyanúgy működik mint a családi kassza,ha többet akarok költeni a bevételből azt kölcsönnel kell fedezni,az a családfő nem lehet épeszű aki az egyik gyermekét az ADIDAS boltból a másikat a KINAi piacról öltözteti és hitelt vesz fel a luxus nyaralásra. Nálunk ez történt-történik. Amennyiben maradtak volna a 2002-es nyugdíjemelés %-ával növelt valorizációs szorzók és a degressziós táblázat, akkor a jelenlegi átlag öregségi nyugdíj 92-95 ezer ft között volna ,mi egy arányos fenntartható nyugdíjat eredményezne. A MANYUP megszüntetéssel nyilatkozta ORBÁN VIKTOR hogy évi 400 milliárd ft-al kevesebbel kell kiegészíteni a nyugdíj kasszát.Az oktatást is lehetett volna jól működtetni, vissza kell térni a 30-évvel ezelőtti diák / tanár létszám arányra és felsőoktatási intézmények számát szintén 30 évvel korábbira csökkenteni, önmagától is nagyságrendet javulna a színvonal.Az egyik gyermekem az ország egyik legnagyobb vállalatánál HR-es és tőle tudom,hogy új felvételisnél be sem hívnak bizonyos főiskolákon végzetteket az oktatás színvonalát csak a egészségügy és az államigazgatás múlja alul.

megfigyelt 2013.12.05. 13:36:05

@Kandeláber: Feltehetően az igazságszolgáltatást elírta mert az ott nincs ahol pártkatona legfelsőbb ügyész és az ügyészséget-bíróságot saját képére formálta és az igazságszolgáltatás helyébe lépett a JOGSZOLGÁLAT.

Kandeláber 2013.12.05. 13:44:06

@megfigyelt: "Legfelsőbb ügyész" nincs, csak legfőbb ügyész.

megfigyelt 2013.12.05. 16:22:31

@Kandeláber: Köszönöm a helyesbítést.! A lényegen sajnos nem változtat.A Megyei Főügyész barátom azt mondta,hogy Polt Péter táskahordozója lehetett volna Györgyi Kálmánnak, én elhiszem amit mond,nekem is feltűnt ,hogy a kényes ügyeket miért Kecskeméten tárgyalják.

Valóraváltógép 2013.12.05. 17:59:08

@megfigyelt: Nem, nem tartom igazságosnak, hogy ennyi nyugdíjat kapsz. Azt meg röhejesnek tartom, hogy szirénázol miatta.
Azt is, hogy nem igazán fogod fel a poszt lényegét, ami kb. az, hogy feleennyiért is döglesszünk éhen embereket.
Vagy felfogod, és provokátor vagy, ki tudja. :D

megfigyelt 2013.12.05. 18:55:46

@Valóraváltógép: Valószínű fogalma sincs ÖNnek az én nyugdíjam összegéről,azt sehol nem olvashatta,hogy a saját nyugdíjamat szóban hoztam ,nemi is az a téma. Az általam beírtak lényege,hogy normális országban épeszű kormánynak illene elfogadható jövedelmi és adó arányokat kialakítani,amit az egykulcsos adó nem szolgálja és a nyugdíj megállapítás is a gazdagokat támogatja ,nem veszi figyelembe a megélhetési szintet. Amennyiben figyelmesen olvasta volna beírásaim egyedül én állítottam egymás mellé a felsőkategóriás nyugdíj emelkedést a minimál nyugdíjjal. Még egyszer utoljára a 2002-ben megállapított 100 legmagasabb öregségi nyugdíj EDMELT átlaga 2012-ben 200 000 ft volt míg a 2012-ben megállapított 100 legmagasabb öregségi nyugdíj átlag 350 000 ft volt. a minimál nyugdíj 2002-ben 20 200 ft volt aminek az emelt emelt átlaga 39 188 ft volt szemben a 28 500ft-os 2012-es minimál nyugdíjjal. Tehát a felsőkategóriás nyugdíj havi 150 000 ft-al magasabb a 2002-ben megállapított nyugdíjaknál a minimál nyugdíj pedig 8 300 -al nőtt. Azt hiszem ezekhez a számokhoz semmi köze egyikünk nyugdíjának sem.

Valóraváltógép 2013.12.05. 19:04:49

@megfigyelt: Ahha, tehát te másokért aggódsz, mert ennyire a szívén viseled a sorsukat... értem.
Bár nem hiszem el. :)

Lengyel 2013.12.05. 19:47:54

@Trocsanyi: Ekkora baromságot régen olvastunk.

Lengyel 2013.12.05. 19:50:09

@megfigyelt:
Az előzményeket nem olvastad?

A nyugdíjrendszer nem úgy működik, hogy kirovod a követő generációnak, hogy mennyit fizessen az előzőnek!!!

Lengyel 2013.12.05. 19:59:19

@timargabor:

Nem igaz amit írsz. Ne tódits valótlan dolgokat, nézz utána. A nyugdíj kasszát a szocik kétszer, a fidesz egyszer leürítette. Az a 3000 milliárd amit adósságrendezésre hűtlen elkezeltek, az az állami nyugdíj alap része volt, csak a szoclib onnan kiemelte.

A nyugdíjrendszert nem lehet állandóan változtatgatni! Az ugyanis generációkon átívelő rendszer.
Megtakarítás, kamatos kamatozás, kifizetés.
A befizetés-kifizetés rendszer közgazdasági, pénzügyi megfontolásokból, SEHOGYAN SEM MŰKÖDHET! A generációk eltérő számossága miatt sem, és pl. a kamat hiánya miatt sem! A kamat 42 év alatt sokszorosa lehet a befizetéseknek! Tessék kiszámítani, hogy egy 5% átlag kamattal mennyire nőtt volna a 3000 milliárd forint 42 év múlva!
Várom a választ!!!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.05. 20:01:50

@Lengyel: ezt milyen előzményben kellett olvasni? Merthogy pontosan ez a helyzet (még ha a "kirovást" elvileg együtt is végezzük), pontosan így működik.

Lengyel 2013.12.05. 20:02:58

@megfigyelt:
Bocsánat! Én is a @timargabornak akartam címezni, ahogy Te is! Elnézésedet kérem!

Lengyel 2013.12.05. 20:03:58

@timargabor: A nyugdíjrendszer nem úgy működik, hogy kirovod a követő generációnak, hogy mennyit fizessen az előzőnek!!!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.05. 20:10:54

@Lengyel: mire vársz választ? Valami hivatkozást adjál már erre? Nem tudom, kitől lested ezt a mesét, de nem volt állami nyugdíjalap.

1997-től dönthettél úgy (sőt a frissen munkaerőpiacra lépőknek ez kötelező volt), hogy a járulékod negyedét magánnyugdíjpénztárba fizeted, cserébe lemondasz a majdani állami nyugdíjad negyedéről. Ezt söpörte be a Fidesz azzal, hogy visszaadta a majdani egynegyedet. Szerintem ez több szempontból hiba (sőt bűn) volt, de túl vagyunk rajta. Az ezzel kapcsolatos indulatokat megértem, de hát persze lehetett jönni tüntetni ellenük, meg nyilatkozni a magánban maradásról, pl. én meg is tettem.

"A befizetés-kifizetés rendszer közgazdasági, pénzügyi megfontolásokból, SEHOGYAN SEM MŰKÖDHET!" - örülök, hogy egyetértünk. Szerintem sem működik, kb. ugyanazért, amit mondtál; megyünk is a falnak. És képzeld el, mégis ilyen rendszert működtetünk évtizedek óta. Nem is tudok olyanra szavazni, aki mást mond, pedig megtenném.

Ugye, ezzel a tudással mennyire más a poszt dallama? :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.05. 20:13:29

@Kandeláber: "És mivel a derék garmr (nem germ?)" - sorry bro, de ez nálam megért egy permabant. :-(

megfigyelt 2013.12.05. 20:37:56

@Valóraváltógép: Nagyon sajnálom azokat a becsületes embereket akik saját hibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe.Az én sorsomért senkinek nem kell aggódni,valószínű nagyon örülnének az emberek ha hasonló anyagi biztonságuk lenne. Én abban nőttem fel ahol még az EGOIZMUS szinte ismeretlen volt,az általam irányított vállalatnál a portástól a helyettesekig jól fizetett emberek voltak az átlagbérünk 40%-al volt magasabb az országos iparági átlagnál a köze 600 fős cégnél 70%-volt a fizikai dolgozó.Az életem a versenyszférában dolgoztam le,maradjunk az ország gongjainál, ne személyeskedjünk. Sajnálatos módon eltünőben van a középosztály több mint 4,5 millió ember él a létminimum alatt és közel 100 ezer gyermek éhezik az igazságtalan elosztás és adórendszer is közre játszik benne.Amikor elkezdtem dolgozni 1957-ben akkor 18 ledolgozott vagy igazolt munkanap kellett a családi pótlék folyósításához melynek összege azonos volt a segédmunkásnak és a miniszternek,jelenleg a minimálbéres segédmunkás harmadik gyermekére 21 400 ft adójóváírás jár,míg a ROGÁN harmadik gyermekére 100 400 ft. Engem ezek háborítanak fel és aggódom a fiatal generáció kilátástalanságáért. Jól fizető beosztásokba narancsszínű látásmóddal és érdes nyelvvel lehet kerülni,ez látszik is az ország helyzetén.

Makra Péter 2013.12.05. 21:03:11

Majdnem azt írtam, hogy az utóbbi hónapok legkulturáltabb vitája. Az eredő blog nyilvánvalóan provokáció, már holnap jelentkezik néhány párt, akik "megvédenék" a nyugdíjakat. Én inkább megrémülnék a generációk ilyetén szembenállásától. A többi ugyanis talált pénzen megvehető!

Jozsef Andras Kiss 2013.12.06. 06:02:22

@megfigyelt: Pontosan a magánszámla miatt nincs mutyi.Mindenki annyit kap amit százalékban befizet.Nincs is gond itt ,pedig rengeteg öreg van de azért a családokban nem ritka a 3-4 gyerek.Tehát itt nem tolnak bele semmit ,minden igazságosabbak müködik .Ugyan ez az eü ellátás is.Ha egy külföldi megsérül és nincs fizetve a betegbiztositása ,akkor kitoloncolja !Hollandot meg halálra bünteti.Magyarországon meg a cigányok ( 95 % munkát sosem látott és nem is fog ) minden orvosi ellátásra jogosult kis családjával együtt.Na itt még családi pótlékra sem ha nem dolgozik .

Lengyel 2013.12.06. 08:37:06

@timargabor: Az ajánlott oldalon több súlyos hiba van.
'Megfigyelhető ugyanis a népesség elöregedése, a várható élettartam növekedése, tehát az egyre kevesebb aktív dolgozó befizetéseiből kell kifizetni az egyre több nyugdíjas korú járadékát. Erre a problémára a következő megoldások léteznek: növelik a dolgozóktól levont járulékot, emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik a nyugdíj mértékét. Jelenleg annak, aki csak az állami nyugdíjrendszerben van, bruttó bérének 9,5%-át kell befizetnie tb-járulékként. '

A népesség elöregedése NEM PROBLÉMA.
Egy adott népesség egy adott, és arányos nyugdíj alapot, tőkefedezeti rendszert lehetővé tévő pénzmennyiséget halmoz fel, ha hagyják.

A követő generációt el kell választani az előzőtől amelyik 100 %-ban dolgozott, a munkanélküliséget csak elrettentő példaként ismerte a szocpol tantárgyból.

Az előző /ma nyugdíjas/ generáció tőkefedezeti rendszeréből kivont tőkét AZONNAL VISSZA KELL PÓTOLNI, és nem stadionokra villamosokra, jégcsarnokokra, városligeti díszkő burkolásokra kell költeni!

Amíg pedig a követő generáció befizetései az előző generáció nyugdíját biztosítják, azt nem szabad magánpénztárakba engedni! Különösen nem szabad annak bármely részét, vagy egészét stadionépítésre, és adósságtörlesztésre fordítani, ugyanis az a pénz a nyugdíjrendszer tőkefedezete, és nem a politika játékszere!

Lengyel 2013.12.06. 08:52:10

Hogyan kell helyesen értelmezni a nyugdíjcsökkentésre vonatkozó javaslatokat?

A nyugdíj rendszer kizárólag tőkefedezettel valósítható meg, a generációk hullámzó számossága miatt.

Ezért a követő generáció járulékbefizetési 'terheit' csökkenteni nem lehet, de a 42 év múlva számukra kifizetendő nyugdíj mértékét csökkenteni, vagy a csökkentést ígérgetni lehet.

Az első munkanapon kell a munkába-állóval közölni, hogy mennyit kell befizetnie, hogy megkapja az általa óhajtott kifizetést az első nyugdíjas hónapjában.

A mai nyugdíjasokkal ez már megtörtént, náluk törvényes módosításra nincs semmilyen lehetőség.

3 millió nyugdíjas olyan pert akaszthat a kormány nyakába, amelyben a kártérítés összege még az offshore lovagok vagyonkáját is elviheti, azt a vagyont, amely nemzeti vagyon volt, s amely bőven fedezhetné az elrekvirált nyugdíj alapokat.

Valóraváltógép 2013.12.06. 10:04:39

@megfigyelt: " Sajnálatos módon eltünőben van a középosztály több mint 4,5 millió ember él a létminimum alatt és közel 100 ezer gyermek éhezik az igazságtalan elosztás és adórendszer is közre játszik benne."

Meg az anyád picsája, már ne haragudj. Nem kell minden marhaságot elhinni. :))

Te meg egy gyerektől sajnálod a pénzt? Na szép vagy.

Valóraváltógép 2013.12.06. 10:13:09

@Lengyel: A magadfajta okos megmondóemberek meg olvassanak néha gazdasági elemzéseket, hátha akkor rájönnek, minek építenek lassan több stadiont, mint plázát.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.06. 10:16:43

@Valóraváltógép: mintha épp azt mondta volna, hogy sajnálja a 100 ezer éhező gyereket. Látatlanban több jóindulatot tételezzünk fel a másikról, akkor a vita is jobb lesz, meg az élet is.

@Lengyel: "3 millió nyugdíjas olyan pert akaszthat a kormány nyakába" - ezt én is megnézném, és erkölcsi alapon igazuk is lenne. Jogilag sajnos nem: mind a 3 millió megtehette volna, hogy nemet mond a saját nyugdíjpénzének államosítására, megvolt rá a lehetőségük. Nem néztek utána a helyzetnek úgy, ahogy Te most láthatóan megtetted.

Valóraváltógép 2013.12.06. 10:26:39

@timargabor: Sajnos pontosan az élet minősége eredményezi, hogy úgy állok a megfigyelt félékhez, ahogy. Van egy népréteg, ami az ellenzéki hisztérikaretorikát nyomja (a szegény jogfosztott buzik maradtak csak ki belőle, biztos véletlenül), meg hogy a fidesz a benne lévőkkel egyetemben, maga az antikrisztus.
Nem szeretem az ilyesmit, ott voltak 8 évig, mit csináltak? Semmit nem csináltak. Most előrelépünk? Előrelépünk. Azoknak az embereknek, akik tesznek magukért és az országért javul az élete? Javul. A cigányoknak meg az ingyenélőknek romlik? Talán, de kit érdekel. Jah a kormányt igen, mert rengeteget tesz értük is, csak éppen egyszerűbb ajvékolni, mint élni ezekkel a lehetőségekkel.

Ennek a jóembernek itt még anyagi gondjai sincsenek, de ugyanúgy kéjeleg a hülyeségben. Pedig egy exvállalatigazgatónak akkor is több esze kéne hogy legyen, ha már kicsit demens.

Lengyel 2013.12.06. 11:14:46

@Valóraváltógép: Az értékrended nem korrekt?!.

Az alábbi prioritást érzem korrektnek:

Nyugdíj, egészségügy, oktatás, .............. stadion, a futballhuligánoknak, és 1 valódi futballistának, a nagyvezír falujában a háza mellett.

bz249 2013.12.06. 11:16:07

@Lengyel: termeszetesen lehetseges a jovonek penzt felhalmozni. Mondjuk a tokefedezeti rendszer kifizeti ezt a bankot (szep nagy szam van rajta)

www.tomchao.com/eu/hung1fx.jpg

Mennyit is er ez? Annyit amennyi arura/szolgaltatasra be lehet cserelni... a fentebbi banko eseteben ez pont nulla volt. Ugyanis a vegen akarhogy ugyeskedunk az lesz, hogy annyit lehet elosztani, amennyit az aktiv generacio megtermelt (+/- a tokearamlas, de ezt most hanyagoljuk el)

Lengyel 2013.12.06. 11:16:40

@timargabor:

Az áldozat jogilag megtehetné, hogy tiltakozik, a gyilkos mégis megöli... Oszt jónapot!

Ne írj kérlek több böszmeséget!

Valóraváltógép 2013.12.06. 11:27:02

@Lengyel: Te ezt érzed korrektnek, én nem. A nyugdíj semmiképpen sem áll elől.
Az oktatás állhatna, de a magyar viszonyokat ismerve, és naponta nézve az oktatás cuki kis produktumait, azt mondom, hogy inkább hagyjuk ki. Vagy vissza bele a nádpálcát, és amelyik tanár nem töri el félév végére, attól vonjunk le fizetést.

Az egészségügy pocsékol. Már jóval kevesebb van neki, mint amikor ezt Mikola először ki merte mondani, de még mindig. Azon kívül korruptak és lopnak. Tőled, tőlem, mindenkitől.
Oda a pellengért kellene visszahozni.

Lengyel 2013.12.06. 11:30:59

@bz249:
A vagyont a nyugdíj alap ingatlanban, aranyban tarthatja, nem az IMF által inflált, és nyomtatott milpengőben. OK? ..Ha azonban az üdülőket nyaralókat fürdőket szállodákat az éppen uralkodó politikusok 1 Ft névértéken 'megveszik', akkor a kiss-félék jöhetnek az náci és maffiózó okosságaikkal.

Az elmúlt években a mai nyugdíjas generációt súlyos pénzügyi kár érte, amiért KÁRPÓTLÁS ÉS FELELŐSSÉGRE VONÁS JÁR. EZT MAJD A KÖVETŐ GENERÁCIÓ IS KÖVETELJE, mert vele is ez történt, történik.

Timargabornak ez most tetszeni fog.?

Lengyel 2013.12.06. 11:37:30

@Valóraváltógép:

Az ember egyes számú kötelessége a szüleiről való gondoskodás, a mai nyugdíjasok kötelessége volt az öngondoskodást, és gondoskodnak a munkanélküli gyerekeikről, és az éhező unokáikról, emellett persze újjáépítették az országot, és felneveltek egy olyan generációt, amelynek egyes tagjai, úgy érzik, a nyugdíjasok koloncok, és takarodjanak a temetőbe.

Az oktatásra nem kell pénz, mert önköltségessé tették az amúgy is külföldre űzött fiatalok tanulását.

Az egészségügyben azért nincs pénz, mert a szoclib és fidesz kormányok kivonták a pénzt, ami meg volt abból széfeket vettek.... stb.

Ezért továbbra is úgy gondolom, hogy a nyugdíj változatlan de a megállapításkori rendszeres emeléssel megvalósított kifizetése az első helyen áll.

Valóraváltógép 2013.12.06. 11:49:28

@Lengyel: "Az oktatásra nem kell pénz, mert önköltségessé tették az amúgy is külföldre űzött fiatalok tanulását. "

Külföldre ŰZÖTT? Azokra a kis tetvekre gondolsz, akikre milliárdokat költöttünk, aztán elhúzták a belüket innen, a milliárdjainkkal együtt?
Mondjuk főleg a selejtje ment, a többi meg visszajött, szóval akár pozitív folyamatként is értelmezhető a dolog.

Azért nem kell bele több pénz, mert a szülők tevékenységét nem tudja pótolni az oktatás. Az hogy a kislányok kiskurvák és minden második szavuk a "fasz" vagy a "geci", 13 éves korukra többen jártak bennük mint a városligetben, a kisfiúk pedig úgy néznek ki mint a kislányok, nem az iskola dolga helyretenni.

"Az egészségügyben azért nincs pénz, mert a szoclib és fidesz kormányok kivonták a pénzt, ami meg volt abból széfeket vettek.... stb."

Nem, ez inkább arról szól, hogy a dolgozók lopnak.

"Ezért továbbra is úgy gondolom, hogy a nyugdíj változatlan de a megállapításkori rendszeres emeléssel megvalósított kifizetése az első helyen áll."

Én nem. Ha a gazdasági oldalát nézed, akkor a befizetéseik visszafolyósítása és/vagy az érdemeik elismerése. Ha a morálisat, akkor valóban felépítették az országot, és ők hozták össze az utolsó, valamire még jó generációt... ezért cserébe megérdemlik, hogy biztonságban és viszonylagos jólétben éljenek, amíg még bírnak. Mondjuk egy normális átlagszínvonalon.

Lengyel 2013.12.06. 11:50:33

Talán érdemes kiszámolni, hogy mennyi pénzt kellene kb. visszapótolni, amit eddig kivontak a rendszerből:

Egyszerű a számítás / 2 M nyugdíjasra átlagbefizetésekre vonatkoztatva/ - idézet:

'2 000 000 * 117 000 000 = 234 000 000 000 000 Ft.

A GDP 23 340 000 000 000 forintot tett ki 2013 első negyedévének végén.

Ez durván 10-szeres GDP! Hol a pénz?????'

Lengyel 2013.12.06. 11:52:40

@Valóraváltógép:

Te a luxusnyugdíjakat kifogásolod. Azokat én is. A többivel nem értek egyet.

Valóraváltógép 2013.12.06. 11:56:48

@Lengyel: Szerinted honnantól számít luxusnak? :)
Szerintem olyan 180-tól felfelé.

Lengyel 2013.12.06. 12:00:11

@Valóraváltógép:

'Külföldre ŰZÖTT? Azokra a kis tetvekre gondolsz, akikre milliárdokat költöttünk, aztán elhúzták a belüket innen, a milliárdjainkkal együtt?
Mondjuk főleg a selejtje ment, a többi meg visszajött, szóval akár pozitív folyamatként is értelmezhető a dolog.'

Akik most kimentek, azokra már nemigen költöttünk, de mivel kimentek nem is kellet rájuk költenünk, és majd orvos nélkül, mentő nélkül döglünk meg a XXI. században... Azért mentek ki, mert éhbérért dolgoztatják őket, azért, hogy kimenjenek. Ha ugyanis itthon maradnak sokkal több nyugdíjat kell kifizetni. Az egészséges nyugdíjas ugyanis jobban viszi a maffiának szánt pénzt, mint a halott.

'Azért nem kell bele több pénz, mert a szülők tevékenységét nem tudja pótolni az oktatás. Az hogy a kislányok kiskurvák és minden második szavuk a "fasz" vagy a "geci", 13 éves korukra többen jártak bennük mint a városligetben, a kisfiúk pedig úgy néznek ki mint a kislányok, nem az iskola dolga helyretenni.'

Az Internet valóban terjeszti a pornót, de annak nincs sok köze a fentiekhez. A társadalom szét van verve. Régen, ha egy magyar nem ment el a népgyűlésre, ökörfogat után kötötték, és a rajta lévő szalmát meggyújtották. Addig hagyták rohanni a fogatot, amíg a képviselő mög nem hótt. Nézed a parlamenti közvetítéseket? Láttad a keresztény alkoholistát? Milyen büntetést kapott?

megfigyelt 2013.12.06. 12:00:35

@Valóraváltógép:
Figyeljen SZERENCSÉTLEN.!!
Nem tegeződök hülyékkel. A beírásaimból ÉPESZŰ ember nem azt olvassa ki,hogy a nyugdíjakat keveslem és nem azt ,hogy a gyerekesektől sajnálom a pénzt.Amikor szemben állítom a 113 013 ft os átlag öregségi nyugdíjasok megélhetést a két átlagkeresetet kereső kétgyermekes család adójóváírással növelt 85 560 ft os egy főre jutó nettójával abból nagyon HÜLYÉNEK kell lenni hogy valaki azt a következtetést vonja le,hogy a gyerekesektől sajnálom a pénzt.Van aki azt sem érti félre ,hogy a bruttó 98 000 ft os harmadik gyerek miért kap 21 400 ft-ot szemben a ROGÁN harmadik gyermekének a 100 400 ft -al szemben. Aki a Magyar vidéket ismeri az Északmagyarország-i, D-éldunántuli ,békés megyei, szegyénységet nem vonja kétségbe. Egyébként a statisztikába a szegénységet nem eltúlozzák hanem szépítik,úgy mint a munkanélküliséget.A 65 éven felüli utazási költség szemben állítása a gyermekek utazási költségével szintén nem arra enged következtetni,hogy a gyermekektől sajnálnám a pénzt.

Lengyel 2013.12.06. 12:01:25

@Valóraváltógép:
Az régen volt. Az egy középszint alja ma már.

bz249 2013.12.06. 12:01:54

@Lengyel: aztan mennyit er az az udulo ahova nem jar senki (vagy csak nyugdijasok) mennyit ernek Detroit belvarosanak az ingatlanjai... stb?

Az a nagy budos helyzet, hogyha sokan dolgoznak nagy hozzaadott erteku munkat vegezve, akkor kb. mindegy milyen modon szamitjak a nyugdijakat, mert ugyis lesz ra. Ha meg nem, akkoris, mert nincs valodi vagyon az orszagban, a kulfoldon levot meg majd elveszi az aki akarja, mert egy gyenge allam gyenge nyugdijbiztositoja ugy se tudja megtartani.

Valóraváltógép 2013.12.06. 12:06:52

@Lengyel: Szerintem ennyiből normálisan meg lehet élni. Nem luxusszínvonalon, de nem azt nézed, hogy mi mennyibe kerül, és jut szórakozásra, nyaralásra, stb.
Ennek csak akkor mennék felé, ha az aktív korúak fizetésének a legalja is itt lenne.

@megfigyelt: Jóember, én nem a kend' hülyegyereke vagyok, akivel szemben akármit megengedhet magának... a demenciát is elég rosszul tűröm ha átmegy agresszióba, szóval disztingváljon.

Valóraváltógép 2013.12.06. 12:09:02

@megfigyelt: ... Rogán gyereke azért kap annyit, mert ő Rogán gyereke, te meg csak egy vén marha vagy, aki valaha talán valaki volt, de ez elmúlt. Örülj neki, hogy jól éltél, annak is, hogy most is, és legyél hálás érte. Ne azt lesd, hogy másoknak mijük van, te trottyos vén keselyű.

@Valóraváltógép: *fölé

Valóraváltógép 2013.12.06. 12:17:06

@Lengyel: Tulajdonképpen ha jól meggondolom, idegesítenek a nyugdíjasok. Nagyon látványosan bomlik az agyuk, és ez nem csak a külsejükön látszik meg. Kivétel is csak a többihez képest van...

Szerinted hol van az a határ, amíg illő tisztelettel kell hozzájuk viszonyulni, és amin túl az ő érdekükben is érdemes ezen túllépni?

Lengyel 2013.12.06. 12:40:52

@bz249:
Az üdülőket működtetni kell! A nyugdíjasnak ingyen, merthogy az övé, a dolgozónak térítésesen, mert majd nyugdíjas korában lesz csak az övé.

Úgy lehet a nyugdíjas üdülőket elnépteleníteni, ha egy éjszakára a minimálnyugdíj összegéért adja ki az aki 1 Ft-ért megvette=elorozta. OK?

Lengyel 2013.12.06. 12:43:05

@Valóraváltógép:

A fizetéseket ma már a tőkés, és a nagyvezír állapítja meg. hol van már a szabhad verseny??

Lengyel 2013.12.06. 12:47:02

@Valóraváltógép:

A határ ott van, ahol egyébként a tisztességé.

A nyugdíjaktól a mai maffiának: "El a kezekkel van!"

Nem tartozik a népjóléti vagy szociális problémák közé a nyugdíjasok folyamatos szekálása, fenyegetése. A mai generációnak azzal kellene foglalkoznia, hogy hogyan adjon többet a szüleinek, a szűkös járandóságon felül, s nem azzal, hogy hogyan vegyen el minél többet tőlük. Ma DEMOKRÁCIA VAN, NEM NÁCIZMUS. Elvileg...

Lengyel 2013.12.06. 12:48:14

@Valóraváltógép:

Engem is idegesítenek azok a pártok, amelyek a mai fiatalokat nácikká nevelték.

bz249 2013.12.06. 12:53:08

@Lengyel: zsir... egy ehhez hasonlo nyugdijmodellt mukodtett mondjuk a General Motors.

Honnan lesz az udulonek bevetele a modellben, ha a nyugdijas ingyen megy. Dolgozobol meg egyre kevesebb van?

Lengyel 2013.12.06. 13:19:05

@Valóraváltógép:

Pár információ:

"A létminimum összege minden évben változik. Várhatóan a létminimum 2013 évre kivetítve 92-93 ezer Ft lesz - ez 2014-ben csak egy kicsit lehet magasabb. Ez az összeg önmagában nem tűnik túlzottan magasnak, de abban az esetben, ha kiszámoljuk, hogy egy átlag család esetén mekkora jövedelemre lenne szükség ennek elérésére, már nem ilyen rózsás a helyzet. A valóság az, hogy közel 4 millió ember él ma Magyarországon a létminimum szintje alatt. Ez az óriási szám annak ellenére lett ekkora, hogy nem egyszerűen be lett szorozva a létminimum összege a család létszámával, hanem egy erre a célra kifejlesztett fogyasztásiegység-kulcsszámokat használtak pontosság érdekében. Ez azt jelenti, hogy az első felnőtt családtag értéke 1, a többi felnőtté 0,75, az első 14 év alatti gyermeké 0,65, a másodiké, 0,5, a harmadiké és minden továbbié 0,4.

A létminimum egy olyan statisztikai szám, amely hűen mutatja a gazdaság helyzetét egy országban. A cél az kell, hogy legyen a mindenkori kormány előtt, hogy minimálisan a létminimum elérését biztosítsák a családoknak, mert mindenkinek joga van az emberi életre.

A problémát az okozza, hogy a minimálbér és a létminimum összege egyre távolabb kerül egymástól, ami mindenképpen negatív jelenség. A minimálbér 2013-ban 98 ezer Ft, aminek a nettója ugyanakkor nem több mint 64.190 Ft. Máris láthatóvá válik a különbség nagysága a 93 ezer Ft-os létminimum és az alig több mint 64 ezer Ft-os minimálbér között. A tapasztalat az, hogy a minimálbér alapvetően kevés egy család eltartásához, és szükségszerű, hogy annak nettó összege a lehető leggyorsabban elérje a létminimum összegét. Természetesen tovább rontja a képet a nagymértékű munkanélküliség is."

"Költségtérítés: 26,8 millióval a toplista élén egy fideszes képviselő

Több költségtérítést markoltak fel a képviselők már ebben a parlamenti ciklusban, mint az azt megelőző négy évben – írja a Blikk, mely szerint a toplista vezetője a fideszes Hörcsik Richárd 2010 májusa óta bruttó 26,8 millió forintot kapott. 2006 és 2010 között is ő járt a legjobban, akkor 24,8 millió vándorolt a zsebébe."

Lengyel 2013.12.06. 13:39:02

Az öregségi nyugdíj legkisebb összege időszakonként.

Időszak Összeg

2013. január 1. 28.500
2012. január 1. 28.500
2011. január 1. 28.500
2010. január 1. 28.500
2009. január 1. 28.500
2008. január 1. 28.500

Igen?! Hallgatom...

Lengyel 2013.12.06. 13:47:29

@bz249:

Akinek kevesebbje van az nem megy sajnos.

Akié a vagyon az meg had menjen már!

Gazdag külföldi turisták mehetnek.

Az új külhoni, testvéreink a magyar állampolgárok örömmel jönnének olcsó üdülőhelyekre.

Az izraeli nemzetiségi barátaink is jönnének. Már két kémrepülővel berepültek, és felmérték Gárdony környékét is... Tetszett nekik, a rossznyelvek szerint..

Lengyel 2013.12.06. 13:49:44

@Valóraváltógép:

A megmondóemberek a Parlamentben ülnek és nagy pénzekért, melyeket a nyugdíj alapból rekviráltak, megmondják, BEORDÍTJÁK, hogy mire KÖTELEZŐ szavazni.
Nem értem, hogy mért nem CSAK A MEGMONDÓEMBEREKET fizetjük? Ötlet?

Valóraváltógép 2013.12.06. 14:23:59

@Lengyel: Ilyen pártok nincsenek. Hogy sajnos vagy hálaistennek, az mindenki döntse el maga. De ha te a Blikkből informálódsz, az sok mindent megmagyaráz.

Próbálj ki valami hitelesebb forrást is.

A létminimumnak semmi köze a valós életminőséghez. Van akinek a létéhez szüksége van havi 30 ezerre hogy piát, meg 40-re bagóra.
A létminimum értelmében nem ő a mocskos alkoholista szemetesláda, hanem a szegény nyomorgó honpolgár.

Lengyel 2013.12.06. 14:34:46

@Valóraváltógép:

Nem sikerül a LÉNYEGET elkapnod.

Nem a blikkből informálódom, és kérlek ne mondd meg, hogy szerinted honnan vannak az információim!!!! Blikket SOHA sem olvasok, mint te!

Valóraváltógép 2013.12.06. 14:41:16

@Lengyel: A lényeg az, hogy az agyadra ment az ellenzéki propaganda. Remélem majd meggyógyulsz. Vagy meggónyulsz.

Lengyel 2013.12.06. 14:41:52

@Valóraváltógép:

A cigányok azért süllyedtek le a mai színvonalra, mert soha sem kapnak, senkitől munkát. Én nem vagyok cigánygyűlölő rasszista, ezért nem is értem a hozzászólásodat.

Hogyan kell elválasztani az egész életében minimálbéren foglalkoztatott tanárnénit, a 13 gyerekes megélhetési cigánytól?

Gondolom te nemigen törődsz ezzel.?

Lengyel 2013.12.06. 14:43:00

@Valóraváltógép:

Nincs semmiféle propaganda. Igazság, jóérzés, becsület van. Ezekről hallottál valamit?

Valóraváltógép 2013.12.06. 14:43:43

@Lengyel: Igazságnak meg jóérzéshez a libsiknek nincs köze. Becsülethez még annyi sem.

Lengyel 2013.12.06. 14:45:35

@Valóraváltógép:

Megtudhatjuk, hogy ki fizet, és mennyit kapsz? Kommentenként fizetnek, vagy napi elszámolásban?

Lengyel 2013.12.06. 14:49:20

@Valóraváltógép:

Nekem az agyamra ment a nagyvezír rezsicsökkentési p(r)ogromja, tudod az, amelytől te normálisnak és bo(u)ldognak érzed magad. :)

Lengyel 2013.12.06. 14:51:28

@Valóraváltógép:

Ki beszél libsikről? CSAK TE. Én csak múltbéli páncélszekrény beszerzés vonatkozásában érintettem őkegyelmüket.

Valóraváltógép 2013.12.06. 15:29:57

@Lengyel: Senki sajnos, de ha tudod hogy ki intézi ezt, érdekelne az elérhetősége... a magadfajtákkal tényleg elég fárasztó huzakodni, szóval igazán megérdemelnék érte némi honoráriumot. :)

Lengyel 2013.12.06. 15:50:26

"elég fárasztó huzakodni"

Srófolod a honort? :) Hajrá Magyarország! :)

Lengyel 2013.12.06. 16:09:03

Hírek:

Elviszik a pénzüket az árupiaci befektetők
Az összes eszközosztály közül az árupiaci termékek voltak a legrosszabbul teljesítők az elmúlt két évben.

Itt az újabb adócsomag

A stadionok látogatását segítené a kormány.

Lecserélik a kormányzati vezetők autóit
Lecserélhetik a kormányzati vezetők autóit, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 25 felső-közép és további két alsó-közép kategóriás jármű szállítására írt ki közbeszerzést. A KEF jelenlegi flottájából 42 felső-közép kategóriás autó érett meg már a cserére, ezek VW Passat, Audi A6 és Ford Mondeo gyártmányok.

Özönlenek a használt autók Magyarországra
Az idén meghaladhatja a 13 évet a hazai személyautópark átlagéletkora.

Lengyel 2013.12.06. 16:11:45

www.napi.hu/ingatlan/milliardokbol_epitik_budapest_uj_latvanyossagat_a_gellert_hegyen.571004.html

Honnan a négymilliárd mobilizálható pénz? Ja persze. Becsületes munkából szerezve, adózva, mint a többi 500... :)

Lengyel 2013.12.06. 16:19:08

'Lecserélik a kormányzati vezetők autóit'

Le is kell cserélni. Közpénzből, mert nem telik 2-3 HAVI millióból.

A képviselők, és kormányzati emberek javadalmazását népszavazással, vagy népképviselettel, pl. évente kisorsolt 1000 ember szavazatával kellene meghatározni az elmúlt évi teljesítmény alapján. A fő mérce az életszínvonal javítása lehetne. Romló életszínvonal visszafizetést kellene eredményezzen, egy normális demokráciában.

Lengyel 2013.12.06. 16:20:13

@Lengyel:

Javítás:

Le is kell cserélni. Közpénzből, mert nem telik HAVI 2-3 millióból.

megfigyelt 2013.12.06. 16:32:22

@Valóraváltógép: Sajnálom ,hogy szövegértelmezési zavarban van és a leírtakat nem tudja helyén kezelni. Az általam leírtak a sajnálatos valóságot tükrözik számokkal alá támasztva,én nem érzelemből teszek bírálatot a mindenkori visszásságok miatt.Azt írja ÖN ,hogy nem az én gyerekem, nagyon tudnám restelni ha a három gyerekem valamelyike hasonló felfogású TAHÓ lenne és a szociális érzékenységük az ÖNéhez hasonló 0-lenne.Csak ismételni tudom ,hogy a jelenlegi aránytalanságot-igazságtalanságot nem acunami hozta ,hanem az EGOISTA,SENKIHÁZI politikusok. Azt is csodálom ,hogy a harmadik gyerek többlet pénzét reálisnak tartja . Az meg felháborító hogy azzal vádol ,hogy valakinek a vagyonára kiváncsi vagyok.Roppant tudna ÖN örűlni ha megéli azt kort amit eddig megéltem és az emlékező tehetsége még felére működik. Jelenleg sem tudja mit firkál,fogalma sincs mi okozta a jelenlegi káoszt,az meg nem is sejti,hogy a 2014-es választások után mekkora változásokra kényszerűl a FIDESZ. Rajtam kívűl mások is felhívták a figyelmét a tévedésire, vannak itt akik tényeket jól látva próbálják meggyőzni,hogy ne firkáljon HÜLYESÉGET.

Lengyel 2013.12.06. 16:42:55

@megfigyelt: A szívem kicsit felmelegedett.. :)

Lengyel 2013.12.06. 16:47:53

@Valóraváltógép:

Várnám a rosszalásodat, a megmondóemberek parlamenti tevékenysége kapcsán. Helyesled, ellenzed? Vallj színt!

1. Megengedhető-e, hogy a frakcióvezető a nagyvezír utasítására megparancsolja, hogy a választók képviselete helyett a párvezír egyéni érdekét képviseljék, rabszolgává alacsonyítva magukat, és az általuk képviselteket.

2. Az miért is demokrácia, hogy 4 évente válthatunk elnyomót?

Valóraváltógép 2013.12.06. 16:49:33

@megfigyelt: Arra tanítottad a 3 kölykeidet, hogy ne tisztelje az országért dolgozó vezetőit? No szép... belétek is kár volt a családtámogatás.

Valóraváltógép 2013.12.06. 16:51:22

@Lengyel: A demokrácia szükséges. Nektek, elsősorban. Ha ti váltani akartok, váltás lesz. Addig meg az lesz, ami van.
Hála istennek.

Lengyel 2013.12.06. 16:54:00

@Valóraváltógép:

Ki az a ti? Mi, nélküled? Nem nagy veszteség. A demokrácia neked nem szükséges? Te egy gép vagy? Fizetett nyerőgép?

Valóraváltógép 2013.12.06. 17:30:15

@Lengyel: Amit itt demokráciának neveznek, és főleg a csürhe hőzöngéséből áll, az nem, nekem nem fontos.

Lengyel 2013.12.06. 17:33:09

@Valóraváltógép: Kezded kimutatni a fogad fehérét.

A 'csürhe' azt kéri: szerezz jellemet, becsületet!
Nehéz lesz, de nem lehetetlen.

Lengyel 2013.12.06. 17:38:57

@Valóraváltógép:

Mutasd be a demokrácia elvárt ismérveit! Mondd el, hogy miért nem egyeznek azok a csürhe hőzöngésével.
Mondd el, hogy a köztársasági elnök miért nem a te elveidet favorizálja!

'Magyarország államfője a köztársasági elnök, akit az Országgyűlés választ meg 5 évre. Leginkább reprezentatív funkciót tölt be, ő fejezi ki a nemzet egységét, valamint ő hivatott őrködni az államszervezet demokratikus működése felett[23]. A köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka. Ő javasolja a miniszterelnököt, és nevezi ki a minisztereket.'

Lengyel 2013.12.06. 18:05:45

Állítólag 320 milliót fizetett VL a rendőröknek, hogy ne ellenőrizzenek.
Mennyi nyugdíjra lett volna ez elég? Hány életet menthetett volna meg? ..És az 1700 milliárd?

Valóraváltógép 2013.12.06. 18:35:01

@Lengyel: Neked komoly szövegértési problémáid vannak. :) Ezen kívül ahogy elnézlek, valamivel több szót ismersz, mint fogalmat. Javaslom, hogy művelődj.

A köztársasági elnököt meg kérlek ne keverd bele a spekulatív fröcsögésedbe. :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.06. 18:43:06

@Lengyel: "Az elmúlt években a mai nyugdíjas generációt súlyos pénzügyi kár érte, amiért KÁRPÓTLÁS ÉS FELELŐSSÉGRE VONÁS JÁR. EZT MAJD A KÖVETŐ GENERÁCIÓ IS KÖVETELJE, mert vele is ez történt, történik.

Timargabornak ez most tetszeni fog.? "

Mégis ki kárpótoljon? Akik már elhunytak, vagy kire gondolsz? Mert a többieket mind megemlítetted mint kárpótlandókat.

Én máshogy fogalmaznék. A mai nyugdíjas generáció nagyobb adóssággal adja tovább az országot, mint ahogy átvette, és nem reprodukálta saját magát (kevés gyerek).

A ma aktív generáció ugyanezt teszi.

Pilótajáték.

Az meg hogy szokott végződni?

Nem magyar sajátosság ám ez, legfeljebb a mértéke. Ahol 4 év a választási ciklus, az átlag politikus mindig tovább fogja hessegetni ezt a problémát, különben tutira bukik. Nézzük végig a kommentek többségét, és látni fogjuk, hogy ebbe tényleg belebuknának.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.06. 19:00:53

@Lengyel: látom, Write Only Memory módban működsz. Megkapták az nyugdíjasok nyugdíjként.

@Valóraváltógép: nem jó. azt veted a szemére (úriemberekhez korántsem méltó módon), hogy nem szolidáris a szegény gyerekekkel, és mikor azt mondom, hogy pont azt írta, hogy az, tehát ezért ne utáld, erre az a válaszod, hogy igazából azért rühelled, mert kritikus véleményt fogalmaz meg (pl. a kormányról). Ez így nem vita, hanem csapkodás. Kár.

Lengyel 2013.12.06. 19:06:21

@timargabor: 'Mégis ki kárpótoljon?'

Aki elorozta a pénzt. Az 1 Ft névértéken, megszerzett vagyonelemeket eltulajdonító tolvajokat kell elszámoltatni. A nemzeti vagyon rám eső részét kérném szépen kamatos kamatokkal, gondolom ebben nincs vita.?

Lengyel 2013.12.06. 19:07:38

@timargabor:
Megkérnélek, hogy a témával foglalkozz, ne a személyemmel! Én se foglalkozom alávalóságoddal.

Lengyel 2013.12.06. 19:13:33

@timargabor:

'A mai nyugdíjas generáció nagyobb adóssággal adja tovább az országot, mint ahogy átvette, és nem reprodukálta saját magát (kevés gyerek).'

A mai nyugdíjas generációnak 2 millió dollár volt az adóssága, amit nem a nyugdíjasok okoztak. Ez érthető?

Ez sokkal kisebb, mint amit a rendszerváltás óta a maffiapártok okoztak, a bevezetett munkanélküliség és az állammaffia következményeképpen.

Abszolút hozzá nem értésedet bemutattad azzal, hogy a reprodukciót emlegeted.

Mért nem érted meg a nyugdíjrendszer itt részletesen ismertetett rendszerét? Magas?
A nyugdíj rendszer az egyes generációk önálló rendszere, semmi köze más generációkéhoz.
Próbáld elkapni ezt! Sikerülhet.

Lengyel 2013.12.06. 19:15:31

@Valóraváltógép:

A konkrét felvetésekre eddig sohase válaszoltál. Ez miből adódik? jellemedből?

Valóraváltógép 2013.12.06. 19:15:43

@timargabor: Olvasd el újra a hozzászólását. Neki nem azzal van problémája, hogy egy gyerek (egy akármilyen gyerek) kap ennyit, hanem azzal, hogy ezt pont Rogán gyereke kapja meg. :)

" erre az a válaszod, hogy igazából azért rühelled, mert kritikus véleményt fogalmaz meg (pl. a kormányról)."

Én ilyet hol írtam? Azt írtam, hogy ami valós eredmény, és a többség számára (itt a dolgozó többségre gondolok) az, azt ismerjük már el, csókolom.

A kormányt lehet kritizálni, kell is, szokták is. Csak hülyeségekkel, és azzal, hogy "valami jó, de ha fideszes is kap belőle, akkor már nem jó", ez így röhejes, bocsáss meg. :)

Lengyel 2013.12.06. 19:17:07

@timargabor:

'A ma aktív generáció ugyanezt teszi.'

Persze. Önként felajánlották, hogy a megtakarított 3000 milliárd forintjukat odaadják az udvari beszállítóknak. Hát persze, tudjuk..

Lengyel 2013.12.06. 19:18:59

@Valóraváltógép:

"Mutasd be a demokrácia elvárt ismérveit! Mondd el, hogy miért nem egyeznek azok a csürhe hőzöngésével.
Mondd el, hogy a köztársasági elnök miért nem a te elveidet favorizálja!"

Nem érted a kérdést????

Valóraváltógép 2013.12.06. 19:24:14

@Lengyel: Ne csörömpölj öcsipók. Az van, hogy elvesztettem irántad az érdeklődésemet. Trollkodj másnak.

@timargabor: Igazán benyomhatnál ide egy szűrés gombot.

megfigyelt 2013.12.06. 19:51:06

@Valóraváltógép: SZERENCSÉTLEN flótás .Az én gyermekeim jól nevelt,megbecsült emberek és reálisan tudják értékelni a szomorú valóságot. Amikor a jelenlegi RABLÓBANDA bevezette az egykulcsost a közgazdász fiam azt mondta "Nem jön rosszul a 150 000 ft -os nettó bértöbblet,de sír a lelkem hogy azoktól veszik el akiknek most is kevés." Koromnál fogva már a harmadik DIKTATÚRÁBAN élek , első volt a Rákosi-féle kemény diktatúra, második a Kádár féle laza diktatúra,a jelenlegi 2/3-os diktatúra a harmadik. Bizonyíték az a kormánypárti képviselő akinek van bátorsága az ellenvéleményét a FHÜRER véleményével szemben elmondani arra a FIDESZ 250 000 ft büntetést kiszab ,mint tette azt a volt helyettes államtitkárral,Ángyán képviselővel. Az ilyen szemétséget kellene nekem tiszteletbe tartani ,ez nem demokrácia,itt a miniszterelnök megmondja azt a frakciónak amit Simicskával megbeszélt,a frakció megmondja a kormánypárti képviselőknek miként szavazzanak. Ezek a saját pecsényéjüket sütögetik ezt kellene nekem tiszteletbe tartani. Azt sajnálom hogy az egész országot hülyének nézik, pedig csak azokat kellene akik 2010-ben rájuk szavaztak.

Lengyel 2013.12.06. 20:01:02

Most látom a TV-ben, hogy a debreceni önkormányzat dolgozói Floridában, közpénzen tanulmányozták a központi fűtési rendszert, miközben 1000 nyugdíjas megfagyott, vagy éhen halt ezen időszak alatt.
Ketten már talán visszafizették a 700 000 Ft-ot..

A prioritás ebben az esetben is fordított volt..

Lengyel 2013.12.06. 20:06:08

@megfigyelt:

Nagyon jól látod a helyzetet.

Az egykulcsos adó, a nyugdíjasok kiirtásának burkolt módozata, és a seggnyaló slepp réteg beetetése.

4 év alatt 2000 milliárd elvonás a nyugdíj, az eü, és az oktatási büdzséből. Reméljük a következő kormány beszedi ezt a pénzt, és elszámoltat.

gmihaly 2013.12.06. 20:08:52

A tágan értelmezett Ratkó-nemzedék, amely most kezdi meg a nyugdíjba vonulást,43 szolgálati éven keresztül fizette a járulékokat, majd az adót is. Ezzel az befizetett összeggel az állam nem tudott elszámolni, azóta se tud, de nem is akar. Helyette jönnek azok a közgazdaságinak álcázott hablatyok, amelyek ihlették pl. ezt a cikkecskét is. A Youtube-on megtalálható 1870-2050 közötti korfa 2013-nál azt mutatja, hogy cirka 20 év eltéréssel, a Ratkó-gyerekek gyerekei még náluk is többen vannak. Tehát speciel ők megszülték az őket "eltartó" gyerekeket. A gyerekek nem fogtak igazán hozzá a gyerekcsináláshoz a korfa szerint. Az 1956-os születésűek 2020-ban mennek majd nyugdíjba, igen sok szolgálati év után. Ez alatt fizetik a járulékokat és az adókat, jó sok pénzt. Hogy másra tapsolják el ezt a pénzt az "illetékesek", amikor pedig kellene, egyesek nem akarnak fizetni, helyette mennek az ilyen dumák. Hogy is mondta Hofi? "Nálunk nem mákból készül az ópium, nem ám! Dumákból..."

Valóraváltógép 2013.12.06. 20:09:00

@Lengyel: Ugyanannyi eszetek van, nagyjából. Mondjuk neki már van rá mentsége. Vagy te is vén trotykerály vagy? :)

Valóraváltógép 2013.12.06. 20:10:58

@gmihaly: Ne durrogj, az "illetékesek" fejében meg sem fordul, hogy ki kéne venni a szátokból a falatot. Akinek ez eszébe jutott, azok a ti drágalátos kölykeitek. Azok, akiket ilyennek neveltetek.

Hofi meg zseni volt.

Valóraváltógép 2013.12.06. 20:12:20

@megfigyelt: A bácsinak tessék szépen megenni az ebédkéjét, örülni hogy ezt még ki teccik bírni a seggelyukán nyomni, és ennek örülni. Nem olyanba beleszólni, amit nem teccik érteni.
Teccik érteni?

Na.

Lengyel 2013.12.06. 20:25:41

@gmihaly:

A szívem ismét melegedett... :)
Köszi a véleményedet; korrekt.

Lengyel 2013.12.06. 20:27:39

@Valóraváltógép:

Te honnan tudod, hogy mi fordult meg az illetékesek fejében????

megfigyelt 2013.12.06. 22:33:11

@Valóraváltógép: NAGYESZŰ FASZI:
A jelenlegi RABLÓBANDA lenyúlta a MANYUP 3 000 milliárd forintját. Azt többször leírtam ,hogy nem lehet egy KIROVÓ-FELOSZTÓ rendszerről áttérni a MAGÁN NYUGDÍJ rendszerre mert ahhoz a SVÉD gazdaság is kevés lenne nem egy DÖGLŐDŐ. A nyugdíj kassza kiegészítés azért szükséges mert az utóbbi 10-évben megállapított nyugdíjak az egekbe szálltak el a hülye valorizációs szorzók és hülyén megállapított degressziós táblázat miatt. A jelenlegi RABLÓVEZÉR azt ígérte " BEVETJÜK AZ EGYÉNI SZÁMLA RENDSZERT" semmi akadály a nem lenne mert 1950 től nyilván van tartva a befizetés.2005 -ben 421,474 milliárd ft2006-ban 585,116 milliárd ft 2007-ben 483,961 milliárd ft 2008-ban 523,816 milliárd ft 2009-ben 599,068 milliárd ft 2010-ben 534,670 milliárd azaz évenként több mint 525 milliárd ft-ot kellett a nyugdíj kaszába KÜLFÖLDI HITELBŐL be tolni. Erre mondta ORBÁN király 2009 őszén VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ " .helyette lenyulta a 3 000 milliárd MANYUPOT és 2012-ben 400 milliárd ft-al kevesebbel kellett a nyugdíjkasszát kiegészíteni. Az egykulcsos adó bevezetéssel pedig a bruttó 220 000 ft felett keresők zsebébe rakott évi 500 milliárd ft-ot ami adóhiányként szerepel a költségvetésben, a 220 000 ft alatt keresők nettója pedig csökkent a szegénység pedig nőtt. A Bajnai féle nettó minimálbér 2010-ben 60 236 ft volt a munkáltatót terhelő össz költség 94 448 ft ,a jelenlegi RABLÓBANDA úgy módosította az egykulcsossal,hogy 6.56%-al nettó 64 190 ft ra nőtt míg a munkáltatót terhelő költség 33%-al 125 930 ft ra módosult. A bruttó 98 000 ft os háromgyermekes család egy gyerekre jutó jóváírás 21 227 ft az 1 200 000 ftos képviselői átlag háromgyermekes család egy gyerekre jutó jóváírás 49 000 ft, ezért éhezik közel 100 ezer gyerek. Aki ezeket az arányokat-aránytalanságokat elfoghatónak tartja az nem lehet ÉPESZŰ ember.

2013.12.06. 22:45:50

@Kandeláber: Jelenleg is így van ahogy írod, december-januárban nincs szorgalmi időszak. Viszont a szénszünet hosszabb több mint egy héttel, így kevesebb idő jut a vizsgáztatásra. Ez csak a szünet szemszög. A másik az hogy egyik napról a másikra működnek az egyetemek, az nyme-n pl volt hogy a szolgáltató leállította az áramot nyári időszakban augusztus második felében amikor a beiratkozások folytak. A büfészak kedves demagóg varázsszó, az a gáz hogy leginkább azok az emberek használják akik ismeretei a diplomás munkaerőpiacról megütik a légyfing súlyát.

gmihaly 2013.12.07. 00:22:39

@Valóraváltógép: Én speciel nem neveltem ilyenre a négy gyermekemet. De még ők sem alapítottak családot, pedig itt lenne az ideje. A szabad véleménynyilvánítás nevében ostobaságokat beszélő ifjú titánok is megöregszenek egyszer, hogy fognak szembe nézni önmagukkal? Ami a nyugdíjkérdést illeti, azok szívnak majd, illetve miattuk a többiek is - lásd:devizahitelesek - akik minimálbérre voltak bejelentve, vagy egyéb módon okosba' oldották meg a fizetésüket, bérüket.

gmihaly 2013.12.07. 00:29:58

@Lengyel: Ha a Ratkó-nemzedék utója 2020 körül megy nyugdíjba, a gyermekeink pedig még plusz húsz évig "tartanak el minket", az még 27 év. Ha az állami "ellátásnak" titulált jogos járandósággal egyszer végre korrektül számolnának el Állambácsiék,nem uszítanának nyuggerezésre bizonyos titkos erők (?) Szénszünet pedig a mi időnkben is volt, az, hogy évtizedekig nem volt ilyen, az a jelek szerint kivételes kegyelmi állapot volt. Családot mi is alapítottunk, mi is voltunk fiatal, saját lakás nélküli szegény családosok. De a köteles tiszteletnek akkor is meg kell maradnia, elvégre "ma nekem, holnap neked".

Lengyel 2013.12.07. 08:05:52

@Valóraváltógép

Szal kisöreg! Ez itt nem a templom, hogy a feszület alatt a pap kihirdeti, hogy mi isten akarata, (ami csupán az ő bomlott agyában keletkezett), amit hinni és csinyálnyi kell, a papi utasításokat valóraváltó gépeknek, a birka tömegnek.
Még van egy pár értelmes ember, akiknek valós tudása és áttekintő képessége van a történésekről, és nem istenhívők. Teccikérteni?

Lengyel 2013.12.07. 08:06:46

@gmihaly: Így van. Tökéletesen egyet értünk.

Lengyel 2013.12.07. 08:33:43

Információ:

Ez a közpénzek hűtlen kezelése, a 13. havi nyugdíj lehetőségének elfecsérlése, bűncselekmény:

'Költséges és káros a Bankszövetség szerint a havonként kétszer járó ingyenes pénzfelvételi lehetőség. Azt mondják, nekik be kell fizetni a 40 milliárdos tranzakciós illetéket, a társadalomnak meg _100 milliárdjába_ kerül majd.

Februártól lehet majd havonta kétszer ingyenesen pénzt felvenni. De csak azoknak, akik kérik - személyesen a bankfiókban, vagy interneten. A Bankszövetség szerint az egész intézkedésre nem lett volna szükség, ha a kormány korábban nem vezeti be a tranzakciós illetéket.'

Lengyel 2013.12.07. 08:38:11

Információ:

Közpénzek elpocsékolása?

'110 millió forintjába került az adófizetőknek a TEK részvétele a nyári árvízi védekezésben, de ennek a százmilliónyi tevékenykedésének alig van nyoma - írja az atlatszo.hu.'

Úgy néz ki.

Valóraváltógép 2013.12.07. 09:33:34

@gmihaly: Amennyiben célzásnak szántad, én nem óhajtok megöregedni. Kifizetem a megfigyelt féléknek a hamikára valót (havikéccáz. Te keresel ennyit? Mert ő kevesli, de a lengyel nevű tetűláda is.), eltűröm az ugatásukat, vagy elküldöm őket a fenébe, vagy nem, de semmi kedvem oda jutni, ahol ők vannak.
Aztán ha megunom, a metró alá ugrok, és a mennyországból nézem mosolyogva, ahol a vénmarhái szépen éhendöglenek... vagy a blog.hu-n pofázva ordítják világgá a bánatukat, mert három kölykük van, de mind szarik rájuk (orbánahibás!).

:)

Valóraváltógép 2013.12.07. 09:58:27

Bizonyos szempontból egyébként a Kiss Zoltánt is meg lehet érteni, ha beleszaladt 5-6 ilyen megfigyelt félébe (márpedig nála rosszabbak is vannak), én nem csodálom, hogy mindet a pokolra kívánja.

De tényleg, minek dugjuk ezeket százezrekkel havonta? Hogy áskálódjanak a tompuló tudatukkal?

@megfigyelt: Bácsika, nem kell ám ilyen rohadék tetűnek lenni amilyennek lenni tetszik, és akkor a családunk nem fog minket rühelleni. Teccik érteni? Akkor is szarni fognak a bácsira, mert mit kezdjenek vele, de legalább nem utálják majd. Annyira.

Szerintem kibaszott aránytalan és igazságtalan és értelmetlen, és mindenki számára hátrányos hozzáállás a társadalom részéről, hogy szegény vén hülyének nem lehet kimondani hogy neki bizony már rohadik széjjel az agya, és ne ugasson, mert nincsen mivel. Mert szegényke öreg, és tiszteljük már, ne mondjunk neki csúnyákat. Azt csak szegény öregnek lehet, mondjuk úgysem figyel rá a kutya sem. Azért ordít.
De tényleg, mit tiszteljünk rajta? Hogy mit csinált 50 éve? Ki tudja, mit csinált... és ha csinált is valamit, mit számít? Már nem az, aki akkor volt.

Igen, és már még jobban le fog épülni.
Igen, mindenkinek csak nyűg lesz már. Igen, önmagának is. Mindenki várni fogja, hogy mikor fordul már fel. Ő is. Főleg ő.
Addig meg eljut majd oda, hogy ki fogja inni a kacsát, be fog fosni, és ha nem lesz aki kimossa belőle, ott fog dögleni a saját mocskában, amíg majd szépen le fog róla rohadni a hús. Igen, elevenen. Igen, ezzel senki nem fog tudni csinálni semmit.
Igen, undorodni fognak tőle.
Igen, FŐLEG és legelsősorban a családja is. Majd kap széééép nagy temetést. Sokra megy vele.

Igen, be kéne fogni a pofáját, és nem mindenkit hibáztatni azért, mert megvénült és elhülyült, hanem hálásnak lenni azért az istennek, hogy még valamennyire emberszámba vehető élete van. Nem lesz már sokáig.

Tényleg, szar dolog ám megöregedni. Nem olyan, mint a reklámokban.

Nem lenne humánusabb eligazítani őket, hogy merre hány méter? Nem? Miért nem? Mert a kort tiszteljük? Vagy nem a kor számít, hanem az ember? Vagy egyik sem? Vagy úgyis tudjuk, hogy nem fogja már fel? Meddig kell elviselni egy vén dög ugatását? Mikor kell ütni? Érdemes?
A gyerek megtanulja mit nem szabad, ha megverem, ezek meg fogják? Dehogy fogják. Lenne értelme? Plusz 2 év, 3 év, 5 év, amíg a saját lábán bír mászni, az valami? Kinek számít? Nekem? Nekem ugyan nem. Neki? Hiszen mindent megtesz az ellenkezőjéért... én küzdjek azért, hogy neki jó legyen? Még ezért is én?

Megérdemlik, hogy küzdjünk értük? Minek? Megy úgyis mind a tepsibe. De addig legyen már a seggük kinyalva, nem? Legyen erejük ugatni azoknak, akiknek a jólétüket köszönhetik... mert ők vének.

Megannyi dilemma... meditálgassatok rajta.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.12.07. 10:12:50

A további személyeskedést és primitív hozzászólásokat végleges bannal honoráljuk. Köszönöm.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.08. 18:14:06

@Lengyel: az a baj, hogy miközben legalább tízszer leírtam Neked, hogy működik a nyugdíjrendszer, csak ragaszkodsz a vágyálmaidhoz, és azt gondolod, én tévedek. Persze hosszan vitatkozhatunk rajta, hogy mennyi 2+2, csak unalmas.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.08. 18:14:55

@Lengyel: én nem mondom, hogy "alávaló vagy", de ezért most repülsz innen, sorry.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.08. 18:16:37

@Valóraváltógép: ha megmondod hogy kell, beteszem. Addig is a konkrét esetben manuálisan szűrtem :)
süti beállítások módosítása