A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Miért mondunk le a délvidéki magyar autonómiáról?

2013.11.06. 23:16 timargabor

Az Országgyűlés hétfői azonnali kérdései közül nézzük Szávay István (Jobbik) felszólalását és a rá adott választ. Több más téma mellett - elnézést kérek a szintén említett, de itt most nem tárgyalt kárpátaljai barátaimtól - azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy Szerbia uniós csatlakozási folyamata során hazánk miért nem támaszt olyan feltételt, hogy déli szomszédunk biztosítson ugyanolyan autonómiát az észak-bácskai magyarságnak, mint amilyent az észak-koszovói szerbeknek sikerült kiharcolniuk? A miniszterelnök válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbiában már megvalósult egyfajta autonómia a Magyar Nemzeti Tanács működésén keresztül, ennek működését kell támogatnunk, és nem ezen túlmenő, általa közvetetten "irreálisnak" tartott követeléseket kell megfogalmaznunk.

Persze hogy mi a realitás és mi nem az, azt mindig a körülmények döntik el, azokon pedig sok esetben magunk is változtathatunk. Mert mi is van ma? Léteznek Szerbiában a nemzeti tanácsok a kisebbségek számára, így a törvény létrehozta a Magyar Nemzeti Tanácsot is (a Szerbia etnikai önkormányzata és a nemzeti tanácsok működése iránt érdeklődőknek ajánlom Purger Tibor cikkét, magyar fordítás: Beretka Katinka). Ez a személyi autonómia egyfajta megvalósulása, és a milosevicsi időszakhoz képest valóban biztosít érdemi jogokat a kisebbségeknek. Ugyanakkor ne feledjük, hogy - például a bálványosi szabadegyetemen - Orbán Viktor ennél szélesebb körű autonómiát szokott emlegetni - igaz, hogy Székelyföld tömbmagyarságának lélekszáma nagyjából kétszerese a Délvidéken sokkal szétszórtabban élő honfitársainkénak.


A Vajdaság nemzetiségei 2002-ben, kék a szerb, sárga a magyar többségi terület, a lilával jelzett területeken a keveredés miatt nincs egyértelmű többségi nemzet.

A Szávay képviselő úr által említett Észak-Koszovó, mint lehetséges párhuzam viszont nagy találat, és e példát több szempontból is észben kellene tartania minden hazai párt nemzetpolitikusainak. Koszovó és Szerbia belső határának - a második világháborús német-olasz megszállás időszakát leszámítva - a modern Szerbia megalakulása, a XIX. század utolsó harmada óta nem volt különösebb jelentősége. Végül történelmileg úgy alakult, hogy a határ nem követi pontosan az egyébként nagyrészt egyértelmű szerb-albán nyelvhatárt: Mitrovica térségében, Koszovó északi részén szín-szerb terület maradt Koszovóban, míg Szerbia déli csücskében a Presevo-völgy albán többségű (és ismerve a szerb és albán népszaporulat jelentős különbségét, ebből még lesz bajuk a szerbeknek). Kézenfekvő lett volna Koszovó leválásakor az Ibar folyó északi partját, a szerb többségű területet Szerbiánál hagyni, de hát miért pont akkor használta volna Európa vagy az épp fölénybe kerülő koszovói albánság a józan eszét. Az alábbi térkép az 1981-es állapotokat mutatja (azóta a szerbek lakta északi tömb területén "adathiány" van, érdeklődőknek térképek itt):

Koszovó nemzetiségei 1981-ben, barna az albán, kék a szerb többségű terület. Az észak-koszovói szerb tömb a térkép felső részén látható, ma is nagyjából hasonló határokkal (Lazar Ilic).

Egy ennyire képlékeny politikai viszonyokkal megvert területen akár még ma is felvetődhetne a határmódosítás Szerbia javára - csak hát ez elég érdekes precedens lenne a II. világháború utáni Európában. 1947 óta (a trieszti huzavonát leszámítva) kontinensünkön csak keletkeztek határok, de nem módosultak és nem szűntek meg. Lélekszámban és területben is nagyjából összemérhető az észak-koszovói szerbség és az észak-bácskai magyarság, és ahogy az előbbit a szerb nemzettudat (nem mellesleg egész Koszovóval együtt) a nemzeti "törzsterület" részének tekinti, az észak-bácskai magyarok is évszázadok óta élnek mai településeiken. A párhuzam a szerbek számára is érthető lenne - ha felvetnénk.

Márpedig amit nem vetünk fel, azt nem is tudjuk elérni. Az uniós csatlakozás az a pont, ahol a már bent lévő Magyarország rendelkezik valamelyes zsarolási potenciállal. Persze mondhatjuk, hogy úriember nem zsarol meg másokat (Romániának sem szabtunk feltételt, MSZP-Fidesz egyetértésben), ugyanakkor jobb eszköz sokáig nem fog kínálkozni. Ha valaki azt gondolja, hogy fordított esetben nem tennék meg ugyanezt, az nem figyelt oda a történelemórán, amikor 1918-ról volt szó. Persze az is világos, hogy az említett "kényszerítő potenciál" nem végtelen. Ha igényünkkel nemcsak egyedül maradunk az Unióban, de a többség ellenségesen áll hozzá a javaslatunkhoz, akkor az végső soron nem érvényesíthető. De meg sem próbálni? Persze, ehhez kicsit jobb viszony kellene pár hangadó államhoz.

Végső soron persze mégis a délvidéki magyarokat, a képviselőiket kellene megkérdezni: segítségnek vagy káros beavatkozásnak tartanák-e Magyarország részéről egy ilyen feltétel állítását. Ha volt ilyen kérdés, és a "hagyjuk" a válasz, akkor én kérek elnézést. De ha nem, akkor ne hullassanak krokodilkönnyeket a székelyek kapcsán se narancséknál - valószínűleg az autonómiáért küzdő székelyeknek is jól jönne egy észak-bácskai példa.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

20 komment

Címkék: autonómia nemzetpolitika Délvidék Koszovó magyar kisebbségek szerb-magyar viszony

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr465618699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasmargitt 2013.11.07. 14:52:28

egyik környező többségi nemzet se annyira ostoba, hogy területi autonómiát adjon az ott élő idegen állampolgároknak, vagyis az ottani magyaroknak. csak mi képzeljük őket ilyen ostobának.

a csüngő hasú diktátor és bandája azzal, hogy létrehozta a kettős állampolgárság intézményét a magyarországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyarok számára, egyben örök időkre lezárta azt a lehetőséget, hogy ezek területi autonómiát kapjanak. de józan ésszel nem is követelhetnek ilyet a többségi nemzetektől - hacsak nem nézik őket ostobáknak. de ezek nem azok, mint tudjuk

sezlony 2013.11.07. 15:12:25

Szerintem nem ilyen egyszerű. Az látszik már egy ideje, hogy nacionalizmussal szépen lehet itthon szavazatokat szerezni, úgyhogy kormányaink valószínűleg nem illedelmességből nem vetik fel. A Fidesz nem a gátlásosságáról ismert és a szoci kormányoknak is milyen jól jött volna, ha demonstrálni tudnak valami nemzeti elkötelezettséget, legalább egy felvetés szintjén.
Valószínűbb, hogy a színfalak mögött olyan kemény üzenetet kaptak az európai hatalmaktól, hogy jobbnak látták nem feszegetni nyilvánosan ezeket a kérdéseket.
Kérdés, hogy mi az amivel mi ennyire meg vagyunk fogva, szemben mondjuk a horvát csatlakozást vétóval fenyegető Szlovéniához, a macedónokkal-törökökkel szívózó görögökhöz stb. képest.

benoke77 2013.11.07. 15:45:27

@vasmargitt: A kettős állampolgársággal semmi baj nincs, létező gyakorlat szerte Európában a szavazati jog persze kérdéses.

"hogy ezek területi autonómiát kapjanak." ők, nem ezek."

@sezlony: Nem kell szerintem a színfalak mögött kutakodni, a "magyar" külpolitika mindig is beszari volt. Egyetlen sikert sem ért el, maximum, olyan üzletek létrejötte fölött bábáskodott, ahol az aktuális haverok jól jártak. Aki azt gondolja, hogy itt egyetlen pártot is érdekelnek a határon kívüli (és belüli) magyarok, az súlyosan téved. A különbség annyi, hogy a baloldal ezt vállalja. A Fidesznek pedig el kell játszania a szerepét.

sezlony 2013.11.07. 15:51:38

@benoke77: viszont a beszariságnak ellentmond, hogy amúgy minden mást gátlástalanul megtesznek vagy kihasználnak, hogy szavazókat szerezzenek. Nekem fura, hogy csak pont ebben "beszariak". Ahogy a Brüsszel vagy a multik elleni szabharcot elsütik belső használatra, ezt vajon miért nem?

Gerilgfx 2013.11.07. 15:55:01

kimaradt a cikkből, hogy vajdaság eleve autonóm

padlogaz 2013.11.07. 16:08:36

@vasmargitt:
"..., hogy létrehozta a kettős állampolgárság intézményét a magyarországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyarok számára, egyben örök időkre lezárta azt a lehetőséget, hogy ezek területi autonómiát kapjanak..." - miért függ össze a kettő? nem vágom a logikádat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.07. 16:15:15

@vasmargitt:

"a kettős állampolgárság intézményét a magyarországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyarok számára, egyben örök időkre lezárta azt a lehetőséget, hogy ezek területi autonómiát kapjanak"

A kettőnek egymáshoz semmi köze.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.07. 16:16:21

@Gerilgfx:

A szerző nem egész Vajdaság autonómiájára gondolt - ami már megvan -, hanem egy észak-vajdasági magyar autonómiára.

Gerilgfx 2013.11.07. 16:21:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, értem. de nagyon fontos lett volna ezt megemlíteni szerintem.

vasmargitt 2013.11.07. 16:28:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

mondod te.

te is ostobának nézed a románokat, szerbeket. sose fognak adni területi autonómiát idegen országok állampolgárainak. amúgy se adnának, de a csüngő hasú diktátor remek döntése klassz ürügy nekik. a tolvaj diktátorotok lezárta a lehetőséget a területi autonómia előtt erdélyben. punktum. hiába veritek a nyálatokat szaros fideszes agyatlan barmok, ezt a lehetőséget a tolvaj diktátorok hatalmi ökörködésével tette tönkre.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.07. 16:31:00

@vasmargitt:

A románok akkor se adnának autonómiát, ha egy szál kettős állampolgár sem lenne, s akkor se, ha egy román nemzetiségű, erősen románbarát ember lenne Mo. kormányfője, azaz halandzsázásod teljesen irreveláns.

colonel Tigh 2013.11.07. 16:35:12

@sezlony: Nem mond ellent, sőt, alátámasztja. Az, hogy a "multik", meg "Brüsszel", az kicsit megfoghatatlan, nincs konkrétan megcímezve. Könnyű így kiabálni, de a másik esetben konkrétan a szerbek ellen kellene ugye ezt, de az már egy konkrét, jól behatárolható ellenfél lenne, onnantól nem lehetne habizni. A multik, meg Brüsszel elleni harcuknak pont az a lényege, hogy valójában harc nincs, az csak színház, az nekünk szól, miközben az Eu pénzéből élnek ők is.

Mária 2013.11.07. 16:47:38

A prosztolónak nincs fontosabb problémája? Mondjuk itthonról?

Én a magam részéről sugárban hányok attól, hogy a határon inneni magyarok, bár a saját 93 ezer négyzetkilométernyi hazájukban se tudnak rendet tenni, kéretlenül pofáznak bele más országok belügyeibe, és osztogatják a tanácsaikat, aminek mindig az a vége, hogy a határon túli magyarok végül a belepofázás miatt járnak rosszul.

Kuss legyen már, ostoba türhő parasztok!

Minorkavidor 2013.11.07. 16:48:57

Pedig a kettős állampolgárság és a területi autonómia tényleg kizárja egymást.
Hogy miért, mert pl. Szlovákiában és Délvidéken (Erdélyben nem)az egy tömbben élő magyarság a határmentén él. Komolyan azt hiszitek, hogy bizonyos idő elteltével nem lesznek elszakadási törekvések? Mit gondoltok a dualizmuskori magyar nemzetiségi politika miért ódzkodott annyira a területi autonómia megadásától?
Ugyanis van egy olyan probléma amiről a területi autonómiat követelők- nem csak Magyarországon- elfeledkeznek, vagy elhallgatják: mégpedig azt, hogy ez egy kétoldalú kompromisszum: nemcsak az uralmi helyzetben lévő többségi nemzet mond le a nemzetállami céljairól, hanem a kisebbségi nemzet is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem fog elszakadni és önálló nemzetállamot alkotni.
Csakhogy ez Nyugat-Európában sem működik. Svájc ugyan üdítő kivétel, de ennek speciális okai vannak. De pl. Belgiumban mind a mai napig történelmi rekordnak számító 18 hónapig nem volt kormány. Ott mindenből 2 van: külön-külön vannak flamand és vallon szocik, kereszténydemokraták, libsik,belga csak a király és a nnemzeti11
Spanyolország Franco után tkp. szövetségi királyság, benne 17 régióval. A régiók autonómiájának nagysága nem egységes: a 4 történelmi régióé (Andalúzia, Baszkföld, Galícia, Katalónia). Esetükben tkp. csak a közjogi értelemben vett király ( hadügy, külügy, pénzügy)meg a focicsapat spanyol, a többit helyben intézik. Még önálló rendőrséggel is rendelkeznek. Baszkföld és Katalónia még külön képviseleti irodát is tart fenn Brüsszelben EU-s érdekei képviselése érdekében.
Ennek ellenére az ETA nevű baszk terrorszervezete áldozqatainak 90%-a a demokratikus Spanyolország idejére esik, noha a szervezet még a Franco-rezsim elleni küzdelem céljából alakult. (Az persze igaz, hogy az áldozatok száma a demokrácia első éveiben volt a legnagyobb, de még a 2000-es évek elején is gyilkoltak.)
A katalán elszakadási törekvések nem öltöttek terrorisztikus formát, de figyelemre méltó, hogy JOAO laporta vezetésével 1,5 milliós függetlenségi tüntetés volt Barcelónában.

benoke77 2013.11.07. 17:03:29

@sezlony: Igazából a fideszesek is egy liberális közegből érkeztek, majd észrevették, hogy van egy piaci rés a jobboldal/radikál/keresztény oldalon és rástartoltak. A korai hír tv-ben még olyan arcok és műsorok voltak, hogy egy jobbikos összetenné érte a kezét. Teszem hozzá, nem mindegyik volt rossz. Az EU ellen azért kemények mert 1: Orbán megmondta, hogy magyar milliárdosokat és tőkéseket akar az egyébként tényleg túlsúlyban lévő külföldi helyett. (Azt nem tette hozzá, hogy ezek a tőkések az ő köreiből lesznek csinálva.) 2. El kell játszani a szerepet, mert ha nem, akkor ugyanúgy lenulláznák magukat mint az mszp.
De még egyszer mondom, ez nem bátorság csak harc a koncért. Odaszólni Szerbiának, vétóval fenyegetőzni és sok más tiszta és kevésbé tiszta diplomáciai eszközzel szekálni őket egy olyan ügyben ami elvi kérdés és nincs pénzben mérhető hozama, na az a bátorság (vagy kötelesség:-)

2013.11.07. 17:10:33

@Mária: Sanszos hogy a határon túli magyarok a magadfajtától (is) hánynak sugárban. Plusz a tudatlan erdélymajmoló jobberektől.

Gerilgfx 2013.11.07. 17:24:04

@Mária: elsősorban az ilyen neoliberális türhő senkiházi parasztok miatt rohad a társadalmunk, mint te. jaj, úristen, ez nem a te blogod, így nem tudod kicenzúrázni! istenem, de szomorú!

Winston Smith 2013.11.07. 20:37:28

@Mária: "Kuss legyen már, ostoba türhő parasztok!"

Szólásszabadság van, vagy mi. Ennek jegyében böfögöd te is bele a nagyvilágba az ehhez hasonló okos hozzászólásaidat, így fogadd el, hogy ez a szólásszabadság másokat - pl a jelen poszt szerzőjét - is megilleti.

GERI87 2013.11.08. 00:00:34

"segítségnek vagy káros beavatkozásnak tartanák-e Magyarország részéről egy ilyen feltétel állítását"

Ez nem kérdés.
Rövid távon lehet hogy nem javítana MO-ág beavatkozása, de hosszútávon az anyaország nélkül elvesznek...

"és ahogy az előbbit a szerb nemzettudat (nem mellesleg egész Koszovóval együtt) a nemzeti "törzsterület" részének tekinti"

A baj pont az, hogy EGÉSZ Koszovót akarják, vagyis az van most a szerbeknél mint nálunk 20-45 között, a teljes revízió igénye, kevesebb nem kell...márpedig Vajdaságra is azt mondanák hogy "nem szabdalható fel" mert mittomén: "ősi szerb terület amit már 1674-ben egy szerb betyár körbejárt és mindenhol bebaszott" tehát ősi szerb vidék...

A másik meg hogy Koszovó ma ÁLLAM, határai ahogy itt is írva van nem modosúltak 47 óta...csak tartomány határból államhatárok lettek, mint pl Horvátország és a többi szovjet, jugó tartomány, állam esetén...
vagyis a módosítást sok európai állam is ellenezné, köztük pl Románia...

mitmiért? 2013.11.09. 18:41:23

@Mária:
:-))
A Fidesz nemzetrontó, hazaáruló taktikája az, hogy megosszon minden népcsoportot, hatalmi központot
süti beállítások módosítása