A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A bennünk élő Trianon

2013.10.29. 07:19 outisz

Újabb fejezethez ért a romániai magyarok, székelyek harca a megmaradásért. Én ugyan eddig vajmi keveset szóltam az érdekükben - mea culpa -, de lássuk, mire számíthatnak tőlünk odaát ebben az apátiába fulladó fülkeforradalmi időkben.

Nincs kétségem afelől, hogy közeledve a választásokhoz egyre többen fogják majd magukénak érezni a székelyek - amúgy jogos - követelését. Biztos én vagyok ilyen rosszmájú, hogy hirtelen felmerült bennem a gondolat, már most szét kellene választani a dolgokat. Mondjuk, viseljen fekete öltönyt az a közszereplő, aki komolyan is veszi a romániai magyarság helyzetét, és teszem azt viseljen piros zakót az, aki csak a szavazatokra hajt. Istenem, mennyire egyszerű lenne! (Színvakoktól bocsánatot kérek.) Enélkül viszont lesznek még itt gubancok, a téma ugyanis rohadtul kényes. Forradalmi és ellenforradalmi hevületünkben könnyen nagyobb bajt okozhatunk, mint amennyit segíthetünk.

Legvadabb álmaimban például szerepel valami közös állásfoglalás - legyen akár a kormány kezdeményezése, akár nem -, ahol a magyar politikai elit kijelenti, hogy támogat minden békés és európai mércével elfogadható (nem-nem: azeri megoldások most nem jöhetnek szóba) megmozdulást, ami a autonómia eléréséhez vezet. Egy olyan megállapodást kellene szorgalmazni, ami mind Romániának, mind az ott élő magyaroknak előnyös lenne. Mert biztos van ilyen, csak hideg fejjel kellene leülni gondolkodni, mint Micimackó teszi a kis szélvédett gondolkodó sarkában. Azután már csak ki kellene állni egy pódiumra, és szépen kézenfogva bevallani, hogy igen, tényleg a másik is ember. Ott állna szépen Orbán, Mesterházy, Schiffer, Vona és igen, még Gyurcsány is - mondjuk Orbán vállát átkarolva, amolyan, pálutcaifiúsan. Vagy székelyesen:


Na most mi lenne ennek a következménye? (Tekintsünk el attól a teóriától, hogy rögvest egy feketelyukban omlana össze az univerzum közepe, azaz Magyarország.)

1. A megrögzött, ortodox jobberek, kommunisták, bolsilibsik, mélymagyarok azonnal kiugrálnának az ablakon, kicsit felborítva a biztos szavazók arányát a teljes társadalomra vetítve.

2. Átlag József és felesége, Átlagné Katika kezéből kiesne a villa vacsora közben, és lehet hogy felfognák, hogy a székelyek nem egy fiktív név, mint a Jean, meg a Móricka, amivel hülye vicceket lehet mondani. Hovatovább, ha látnák, hogy Orbán nem csőpatkánnyal felszerelt tekesekkel várja Ferit a színpadon, hanem azzal a jólismert, egészen őszinte mosolyával… még el is hinnék, hogy van élet a politikán túl.

3. A tolerancia és szolidaritás bajnoka, Románia talán lefújná a megelőző légicsapást, és egy Európához közeledni próbáló réteg még azon is elgondolkozhatna, hogy egy helyben maradó, saját anyanyelvén tanuló és fejlődő, az államhoz lojális közösség mennyivel nagyobb gazdasági hasznot hajtana az országnak, mint mondjuk egy jó esetben passzív, és folyamatosan elvándorló népesség. (Mert afelől azért ne legyen kétségünk, lelkiismereti okokra odaát se nagyon építsünk.)

4. Hiú reményeink afelől se legyenek, hogy az EU mennyire szereti tologatni a határokat a Balkánon. Tudják nagyon jól, ha itt valaki elkezd mocorogni, abból pik-pak háború lesz. Nincs ebben semmi új, így van ez már több mint száz éve. Javítsatok ki ha tévedek, de a Dunától keletre előfordult már valaha az, hogy két nemzet békésen le tudta rendezni a határvitáit? (Nyugatra se nagyon.) Az EU elég nagy szarban van, úgy hiányzik neki a politikai, gazdasági instabilitás mint üvegesnek a hanyattesés. De ha előre kijelentenénk, hogy peace and love, Merkel talán lefújná a megelőző légicsapást.

5. Majdnem kifelejtettem valakiket… Ja persze, a székelyek. Azt azért ne felejtsük el, hogy a legrázósabb helyzetben ők vannak. Ha komolyan bele akarnak vágni a dologba, az ő hátukon fog hamarosan csattanni a román szélsőjobb bakancsának talpa - és ezt rohadtul nem képletesen értem, bár annyian ők is vannak, mint a román széljobb. Ők fogják szívni a román közigazgatás minden elkövetkező trükkjét, aljasságát - ha lesz persze, én azt kivánom ne legyen. Ez ellen persze keményen ellen lehet állni: ne legyenek kétségeink afelől se, hogy a székely autonómia a Kárpátok hegyei közt fog eldőlni. Ők ott annyit tehetnek, hogy ellenállnak egészen addig, míg a nagyok (nagyok? röhögnöm kell…) - Budapest, Bukarest, Brüsszel megállapodik - és közben nem veti szét őket a saját politikai tagozódásuk. Ebben a helyzetben pedig jó lenne, ha Magyarország egy bátor lépéssel megadná a követendő - kulturált, békés és megegyezésre törekvő - hangnemet Bukarest és Brüsszel irányába. Másfelől pedig talán a székelyek is bátrabbak, kitartóbbak lesznek, ha érzik, hogy nem pusztán biodíszletek akármelyik (anyaországi vagy erdélyi magyar, esetleg román) párt választási programjában.

Félek azonban attól, hogy egy ilyen szintű fellépésre nem kerül sor - ennél azért jobban szeretnek taktikázni a mieink is (sőt valamennyire a székelyek is, bár a hétvége talán utat mutatott, hogy együtt jobban megy). Passzolgatni a labdát hátul, és arra várni, hátha a másik fél labda nélkül is tud rúgni magának egy öngólt. Ez a mentalitás a belpolitikában - ahol gyakorlatilag minden párt saját magát veri meg a választásokon - még lehet sikeres, de mihelyst kilépünk varázslatos határainkon túlra, csak a töketlenkedés jön le - ideális helyzet Romániának, labda ott, szerva itt. Ez a címben említett Trianon: ami bennünk van, ahol magunkat tesszük kisebbé: gondolatban és lehetőségekben is.

Mert a másik lehetséges - és jelen közállapotaink ismeretében valószínűbb - dolog a széthúzás. Orbán majd nagy mérgesen nem mond semmi konkrétat, de tudatosítja hogy minden magyar sorsát a szívén viseli, el ne felejtsünk szavazni. Vona nyílván hadba szólítja majd a nemhazaárulók egyre nehezebben behatárolható csapatát, aminek legjobban a román szélsőjobb fog örülni - provokáció! A baloldal meg Bajnai nyílván nagy lelkesen majd nem mond semmi konkrétat, közben azon agyal, hogy egy-egy bátrabb odamondással vajon több jobboldali szavazót nyerne, mint ahány baloldalit veszítene? Az LMP-ről még azt is elhiszem hogy a teljes támogatói körük egy mikrobuszra száll és a következő élőláncba beszállnak. Hozzá is fognak adni vagy három métert a menethez, de csak ha lefekszenek. És hogy Gyurcsány? Ha otthonhagyja a gyógyszert, róla gyakorlatilag bármit el tudok képzelni...

Egy szó mint száz, félek attól, hogy a romokban lévő politikai elitünk képtelen lesz hatékonyan fellépni. Másfelől viszont talán itt az alkalom arra - a Fidesz esetleges töketlenkedése, kommunikációs, diplomáciai hibái után (mert ők aztán tudnak hibázni, hajaj…) - hogy egy jobbról jövő kezdeményezés életre keljen.

Csak egyvalamit nem szabad elfelejteni, hogy a történet főszereplői a székelyek.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

81 komment · 1 trackback

Címkék: magyar politika magyar román viszony székely autonómia kisebbségvédelem magyar kisebbségek outisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr305604136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.29. 14:14:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 08:46:06

Amíg a "nemzet" idejétmúlt, sőt veszélyes paradigmájában mozgunk, addig nem oldható meg a kérdés stabilan.
A kisebbség problémája épp az, hogy kisebbség. Mivel kisebbség csak akkor lehet valaki, ha többség is van, a problémát csak úgy lehet megoldani, hogyha a többséget szüntetjük meg. No nem az embereket, hanem a többség többség státuszát. Ha egységesen európainak tekintjük magunkat, akkor _mindenki_ kisebbség lesz a maga nemzetével. És ez az egyetlen működőképes megoldás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 10:20:27

@peetmaster:

Amit mondasz az nem megoldás, hanem fantázia. A tényeknek ellentmondó doktríner baromság.

valódi 2013.10.29. 10:46:10

A Nemzeti Fenntartható Fejlödés Tanácsa így fogalmaz:
"... Amit ma közösen újra kell teremtenünk – itt, a nemzetben, az országban és az egész világban –, az a hit, a szeretet, a bizalom és a megbecsülés...
Életünk jelentős részét, gondolataink nagy részét az anyagiak megszerzésére áldozzuk. Pénzzel, az ezen megvehető technikával bástyázzuk magunkat körbe, erősnek, sérthetetlennek érezzük magunkat egyedül is. Autónkban ülve élvezzük a száguldást biztosító lóerőket, versenyzünk, lehagyunk másokat. De miközben így teszünk, elfelejtjük, hogy autónk az elődeink történelmi „aprómunkájának” eredménye, a motorját hajtó olaj pedig évezredek lassúságával, napfényből teremtetett megannyi élőlény közreműködésével. Amit ma élvezünk, az elődeink, embertársaink és a környezet együttműködésének eredménye – a múltnak köszönhetjük. De vajon mit köszönhet majd nekünk a jövő?"

Kandeláber 2013.10.29. 11:05:36

@peetmaster: Ja, utána meg Világkormány...

wowerman 2013.10.29. 11:33:00

ezek a szőröstalpúak...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 11:54:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A tényeken meg is látszik - folyamatosak a háborúk, a népirtások stb. Ha az, amit írok, fantázia, akkor a béke is az.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 12:50:04

@peetmaster:

Az az eszme, mely a tényeket nem véve tudomásul vázol elméleteket, mit ér? Szerintem semmit.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 13:09:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Meg tudja magyarázni, hogy miért érzékeljük rossznak a valóságot.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 13:09:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és még mindig kérdezném, a mostani tényekkel annyira meg vagy elégedve?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 13:20:05

@peetmaster:

A tények azok tények. Nem kell megelégedni velük vagy tiltakozni ellenük. Ha valamin változtatni akarunk, akkor azt csak a tények alapján lehet. Ellenkző esetben ez a "ha a nagyapám villamos lett volna" katagória.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 14:40:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
mik a tények szerinted?
mert szerintem azok, hogy az emberiség rakásra öli egymást nemzeti és vallási kérdéseken, közben sír, hogy béke kéne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 14:44:44

@peetmaster:

Az emberek különbözőek, s mindenképpen csoportokra oszlanak. A legnagyobb ellentét pedig a gazdasági, azaz a gazdasági erőforrásokhoz való hozzáférés. Aki jó helyre került, az igyekszik megvédeni azt ami az "övé", a többiek meg igyekeznek elvenni tőle. Ebben nincs se nemzetiség, se vallás. Azaz a te logikádat követve a békéhez vezető út a kommunizmus, hiszen ha mindenkitől elveszünk mindent, akkor nincs miért harcolni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 15:43:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
kicsit eltúlozva, de igen. Születés alapján gazdagnak lenni igazságtalan.

GERI87 2013.10.29. 16:17:34

"Egy olyan megállapodást kellene szorgalmazni, ami mind Romániának, mind az ott élő magyaroknak előnyös lenne."

A helyzet az hogy Romániának NEM érdeke hogy éljenek ott magyarok, tehát olyan hogy "előnyös" meg "magyarok" , együtt ne fér meg, miért tenne bármit is azért hogy fennmaradjak?
Ez egy egyoldalú dolog amiért először "küzdeni" kell, szembe menni a többséggel és nem alkudozni, meg PC megoldásokat keresni mert az max a jelenlegi helyzet bebetonozása lenne...ami meg csak nekik jó.

"egy helyben maradó, saját anyanyelvén tanuló és fejlődő, az államhoz lojális közösség mennyivel nagyobb gazdasági hasznot hajtana az országnak,"

Ez Romániának nem gazdasági kérdés, hanem nemzeti, így az anyagi oldala a dolognak nem érdekli őket...
MO-on sem érdekli a politikusokat egy csomó ráfizetéses anyagi dolog, amivel viszont szavazatot lehet nyerni...

GERI87 2013.10.29. 16:20:54

@peetmaster:

Idealista hülyeség.
Az emberek mindenképpen megkülönböztetik egymástól valahogy magukat, ok mindig lesz háborúra, nézeteltérésre, érdekütközésre, békétlenségre, de ez természetes...a háború is természetes állapot...valamilyen feloldhatatlan konfliktus megoldása.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 17:14:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor az érdem szerinti gazdagodás nem emberi jog - vagy ez, vagy az öröklés.

@GERI87: ja jó, ha szerinted a háború természetes állapot, akkor rendben vagyunk, nincs vitánk, mert ezt gondolni koherens, pont ahogy írod. Csak a hülye békerajongókat kellene lehozni erről a tripről :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 17:39:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: dehogynem, hisz érdemtelen, lusta, tehetségtelen ember is örökölhet, szokott is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 17:59:04

@peetmaster:

A vagyon birtokosának joga a vagyonával való rendelkezés. Ebbe beletartozik a örökösnek való hagyományozás is.

outisz 2013.10.29. 19:15:50

@GERI87: hidd el, ez kőkeményen gazdasági kérdés IS. Persze a nagyközönségnek el van adva, hogy ez nemzeti ügy, és valamilyen szinten persze az is, ez nyílvánvaló, de a színfalak mögött a román gazdasági miniszter ugyanúgy fél karját odaadná 0,1%-os plusz GDP növekedésért, és egy polgári ellenállás ekkora tömeggel már érezhető is lehet. Nem mondom, hogy Románia csődbe fog menni, de a nyugati elemzők és befektetők minden kis gazdasági rezdülésre ugranak. Ja, és ott nincs kétharmad, hogy minden gazdasági bukást le lehessen nyomni az ország torkán.

GERI87 2013.10.29. 20:53:16

@outisz:

"0,1%-os plusz GDP növekedésért"

Én ezt elhiszem, ha nem magyarokról lenne szó, mert így már nem szempont, a román többség nem hinné el hogy a magyar autonómia használ a gazdaságnak, előbb kiáltanának hazaárulást!
Márpedig az olyan pártokra nem szoktak szavazni.

@peetmaster:

Írtam miért az.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.29. 22:20:09

@GERI87: mondom, egyetértünk.
Én csak azt akartam megmutatni, hogy ragaszkodni a különbségekhez ÉS sírni a békéért _egyszerre_ nem megy.

2013.10.30. 01:23:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az az eszme, mely a tényeket nem véve tudomásul vázol elméleteket, mit ér? Szerintem semmit."
Látod, ez teljesen igaz! Például a székely autonómia, ugye? Vagy a vallás, igaz?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.30. 03:31:50

az utolso ilyen hatarvitat - II. becsi dontes - ami ebben a regioban zajlott az egy tavoli orszag fovarosatol ( Moszkva ) es a nemet vezetotol ( Hitler ) fuggott.

eltelt xx ev, vita van es most megint egy tavoli orszag fovarosatol ( Brusszel ) es a nemet vezetotol ( Merkel ) fugg hogy mi lesz.

( ketsegei ne legyen senkinek, Budapest es Bukarest ezen a meccsen ugyanugy nem jatszik mint regen ) )

Hohenstaufen 2013.10.30. 05:49:40

@peetmaster: attól, hogy az íróasztal mögötti légmentesen zárt világban elvont és gyökértelen liberálisok ezt az életidegen ostobaságot kitalálták, te pedig kritika nélkül bevetted, bemagoltad és papagáj módjára szajkózod, mint egy nebuló, attól még mindig komoly realitás a nemzetállami eszme és hagyomány. Ez nem Tesco gazdaságos árucsomagolás, amit csak úgy ki lehet dobni, mert egyesek azt hiszik, nincs már szükség rá. Éppen ellenkezőleg, napjainkban is "nemzetek Európájáról" beszélnek. Nézd meg az USÁ-t. A legnacionalistább globalista nemzetállam, számtalan példa van erre, gondolj csak az emlékműveikre, temetési rítusaikra. A nemzettudattal egyszerűen semmilyen más eszme nem tud versenyezni. A globalista (ál)internacionalizmus miért lenne például kevésbé veszélyesebb, mint a nemzettudat? Ilyet csak olyan potenciális agresszor állíthat, akinek saját nemzeti érzése és érdekei természetesek, mindez kiszemelt áldozata esetében már káros természetesen, és ezt gyökértelen szellemi-érzelmi zsoldosok és nyomoroncok révén próbálja elhitetni az olyan kritikátlan, agymosásra és fogyasztói zabálásra dresszírozott nagyvárosi papagájokkal, mint te.

Göntér László 2013.10.30. 07:14:50

A székelyekről és a poroszokról!
A székely zászló körül kialakult gyakorlat késztetett arra, hogy végig gondoljam a nevezettekkel kapcsolatos döntéseket. Először is az a nehézség, hogy miként is nevezhetnénk a székelyeket és a poroszokat? Népnek? Nemzetnek? Úgy döntöttem, hogy lakóknak fogom őket nevezni. Ez biztosan igaz lesz. Azt mindjárt az elején tisztázni akarom, hogy az alábbi okfejtést, a döntéshozó (a győző) szemszögéből fogom véghezvinni, azon az alapon, hogy a megtámadottnak is lehetnek jogai.
A lakók mindegyike a hadsereghez erősen kötődött. A székelyek kimondottan a magyar határvidék őrizői voltak az első világháborúig. A poroszok örökölték a hanza városok keleti területeit és kapcsolatait, ami gyakori összetűzésekhez vezetett a keleti szlávokkal. Ezekkel a harcias lakókkal a második frontban érdekeltek nem kívántak a várható veszteségek miatt összetűzésbe kerülni, ezért a SZU hadserege kénytelen volt magára vállalni a veszteségeket (Árpád vonal). A veszteségek elszenvedése után, a győző végérvényesen le akart számolni a neki veszteséget okozókkal, ezért a székelyeket a románok, a poroszokat pedig az NDK felügyelete alá helyezte. Úgy tűnik, hogy ez a lépés helyesnek bizonyult még az NDK megszűnése, és Románia EU-s csatlakozása után is. A zászlóval kapcsolatos huzavona a magyarok belügye, abba senki nem szól bele, hogy a magyarok parlamentjénél a magyar zászló mellé felhúzhatják a székely zászlót is.
A fentiek után elmondható, hogy a székelyek státuszát már rég rendezték, a győzők.

béla a görög (törölt) 2013.10.30. 07:20:35

Ha nem előzte volna meg a szavazati jog kérdése az autonomia kérdését, talán most lelkesebb lennék...
De a helyzet az, hogy voltam Erdélyben még a '90-es években nemzetiségi lelkesedéstől fűtötten (nem túlfűtötten) - ja, olyanom is volt - aztán azóta úgy vagyok vele, hogy ők ott, én itt és az így jó. (vegyes lett a kép róluk - valahogy nem éreztem bizonyos dolgokban 'kölcsönösséget')
Ha ez az állapot lenne, most azt mondanám hajrá autonomiával, már amennyire ez tőlem függ, támogatom.
De jött ez a szavazatosdi...
Én a magam részéről rohadtul nem csípném, hogy akik egyébként ott én meg itt azok keresztbe tennének nekem.
Még a végén meg találnám utálni őket mint a sz...t.
Szóval el lehet gondolkozni, hogy megéri-e Észak-Irországosdit játszani... Odáát is el lehet gondolkozni, hogy megér-e nekik ez ennyit... mit ér meg...

biobender 2013.10.30. 07:41:21

ez a jatszma romaniaban is haromszereplos am, az a kerdes megeri e a romanoknak az erdelyi magyarokat regati ciganyokra cserelni? A szazszokkal mar megtettek, nem volt akkkora siker

biobender 2013.10.30. 07:43:23

@béla a görög: az egyik fo gond, hogy most nyomjak az europai ertekeket, de siman megszavazzak ide nekunk ugyanazokat a tulkokat akik ellen ott tiltakoznak. Ez nem szul valami eros szimpatiat. Ha lefekszenek a jobbereknek hat tamogassa oket vona gabor

stim 2013.10.30. 08:44:37

A székelyek, határon túli magyarok nem arra valók, hogy bárki a maga szájíze szerinti ideológiát igyekezzen bizonyítani.

Ha valóban felelősen akarunk hozzáállni akkor azt kell megnázni, hogy ők mit akarnak? Autonómiát akarnak? Akkor támogassuk őket benne. Ha nem érzik elég elszántnak, erősnek, következetesnek magukat ahhoz, hogy önrendelkezzenek, szerveződjenek, irányítság a saját ügyeiket akkor békén kell őket hagyni és szépen beolvadnak. Nem lehet senkit erőszakkal szabaddá tenni a saját akarata ellenében. Aki nem tesz érte annak nem jár, kívülről nem adható. Akiben él az igény rá az tesz érte mert megvan benne az akarat. Akiben nincs meg az akarat annak nem jár szabadság. Akkor megéli a szabadságát olyan korlátokkal amiket mások szabnak neki.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.10.30. 08:59:38

csak a legfontosabb szempontot felejtetted ki, te hülye. a románokat valószínűleg ingereli, ha Magyarország teljes mellszélességben beleugat a belügyeibe. szóval könnyen meglehet,h ogy ez csak ártana az ügynek, megmakacsolnák magukat, még erősebben elleneznék az autonómiát.

könnyen meglehet, hogy okosabb lenne, ha Magyarország hallgatna az ügyben.

Teker 2013.10.30. 09:21:21

szerintem egy rendkívül ritka, szép pillanat volt, amikor a bolondokat kivéve (Gyurcsányék) az összes magyarországi politikai erő egységesen kiállt a székely autonómia mellett. nekem visszaadta a reményt, hogy talán mégsincsenek végletesen beleragadva a saját mocskukba sem a pártok sem a nemzet. jó néha tudatosítani, hogy a jobbikos, az emeszpés és a fideszes is magyar, sőt, még bajnaiék is azok. ez jó alap lenne alakítani a jövő magyar politikáját.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.10.30. 09:22:20

@peetmaster: Én pld az emberiség része vagyok, és nem öltem meg senkit sem vallási, sem eszmei kérdésekben. Amit mondasz egyszerű általánosítás, demagógia. Mondhatni bizonyos rasszizmus.

Az emberiség egyedekből áll. És ha megfigyeled nem ugyanazok az egyedek sírnak békéért, mint akik "halomra ölik egymást". Csak hogy ezt lásd, lehet kicsit komolyabban szemügyre kéne venni, le kéne venni a szemellenzőt. Ez a "az emberek halomra ölik egymást miközben a békéért sírnak" duma kb oviban elmegy még.

Szelid sunmalac 2013.10.30. 09:25:12

@rabelais: Azt mar probaltak, akkor a sok nemzetiszinu polgartars azonnal arulast ordit, hiaba rossz az erdelyieknek.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.10.30. 09:25:30

@rabelais: ne hülyézz, plz.

Amit javasolsz, azt már próbáltuk, mondjuk 1947 és 1990 közt. Nem jött be. (A magyar autonóm tartományt sem maguktól, hanem Sztálin (!) nyomására csinálták meg.)

padlogaz 2013.10.30. 09:30:04

a mindenkori magyar külpolitika legfontosabb céljának kellene lennie (nem csak most, hanem 23 éve folyamatosan, hamár korábban nem lehetett...) határokon túl élő magyar kisebbségek önállósági törekvéseinek politikai-diplomáciai támogatása - természetesen a kinti magyarsággal egyeztetve.

a politikai PR-nek, professzionális lobbizásnak millió olyan eszköze van, amellyel igenis el lehet érni az EU döntéshozóinak ingerküszöbét, sőt egy idő után ki is lehet mozdítani őket a kényelmes status quo gondolkodásmódból.

szerintem a skóciai, katalán potenciális elszakadási népszavazások kapcsán pont kezdik elfogadni a nyugati politikusok (a keletiek még nem) a kisebbségek önrendelkezési jogait, de ide tartozik a gibraltár iránti spanyol igény is.

ezeket a hullámokat igenis aktívan meg kellene lovagolni, de ezeket önmagában a kinti magyar szervezetek nem tudják elérni, ehhez egy önálló ország (magyarország) politikai-diplomáciai gépezete kell - természetesen megint csak akkor, ha erre a kinti magyarok felhatalmazást adnak.

trianon kapcsán nem siránkozni kellene, hanem egy működőképes stratégiát kidolgozni a menthető mentésére (autonómia), beleértve a hazai közvélemény értelmes tájékoztatását.

odáig kellene eljutni, hogy martonyitól konrád györgyig mindeni ugyanazt a nemzetpolitikai üzenetet sutyorogja a különböző nyugati politikai kapcsolataik fülébe. mert e nélkül nem fog menni...

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.10.30. 09:31:20

@rabelais:
"a románokat valószínűleg ingereli, ha Magyarország teljes mellszélességben beleugat a belügyeibe"
Jaj, hagyjuk már ezt! Magyarország dolgaiba, ha úgy tetszik: belügyeibe fű-fa beleugat, de ha mi kérjük számon máson az, amit rajtunk is kő kekémyen számon kér az EU-tól kezdve mindenki (kisebbségek védelme, kisebbségek jogai), akkor phejj mecsoda szemetek vagyunk? Logikus ember lehetsz... :)

@stim:
Ad1: Nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy már nem 2006-ot írunk, a merjünk kicsik lenni szlogen ma már inkább ciki: akik meghirdették, azok mertek egyedül kicsik lenni :)

Ad2: Honnan tudod, hogy mit akarnak az ottani magyarok? Attól, hogy te szeretnél valamit,attól még nem biztos, hogy úgy lesz...

Tudom, hogy ciki nektek ez az egész határon túli ügy, de a következő 20 millió románozás előtt majd legalább gondolkoztok...

tollas 2013.10.30. 09:34:38

@peetmaster: Még csak az kéne! Európai Egyesült államok, ahol már itt magyarországiként is kisebbségbe kerülnénk.

Idióta elképzelés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 09:34:45

@rabelais:

Pont fordítva. Az ilyen célokat csak belső és külső nyomással lehet elérni. Mi oka lenne Romániának ilyen igényt teljesíteni, mely ellenkezik nemzeti érdekeivel? Semmi. De esetleg kialakíthatű olyan helyzet, melyben rá lesz kényszerülve.

Szelid sunmalac 2013.10.30. 09:40:24

@Teker: Mert ha nem megoszto dolgokat talalnak ki, akkor lehet igy is. En pl. kurvara nem akarom, hogy barki ugy hozzon az en eletemet hosszutavon meghatarozo dontest, hogy az ra ne legyen hatassal. Viszont az autonomiajukban tamogatom oket, mert ettol meg honfitarsaimnak gondolom oket.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.30. 09:56:53

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
még ha el is fogadjuk ezt, akkor sem vagyunk beljebb igazán. Épp mert mindeni ugyanabban a világban él, és emiatt a háborúpártiak vagy háborúelfogadók (lásd Geri) rá tudják kényszeríteni az akaratukat a békepártiakra. Ha azok védekeznének, azt csak erővel tehetnék, és akkor már nem volnának békepártiak. A békéhez két fél közös akarata kell, a háborúhoz egy is elég.

@tollas: azért indoklás nem ártana, mielőtt idiótázol. Például elgondolkozhatnál azon, hogy automatikusan magyarként kezdtél hisztizni, a magyarok kisebbségisége zavar, pedig _mindenki_ az lenne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 10:08:32

@padlogaz:

"ide tartozik a gibraltár iránti spanyol igény is"

Az pont nem tartozik ide...

Boka1 2013.10.30. 10:25:55

Békében kell egymás mellett élni. Nyilván vannak emberek, akiknek szükségük van a háborúra, hogy a saját kiszolgáltatottságuk elől meneküljenek, de amit ad az ember, azt kapja vissza. Ha valaki kisebbségben érzi magát, örök életében az is marad.Persze annál hangosabban üvöltözik a többségnek érzett emberek felé, hogy elnyomja a saját belső komplexusát. Mindig meg kell nézni a felvonuló arcokat bármely ügyért vagy ellen vonulnak. Rájuk vannak írva az egyéni hendikepek. A többségnek meg tolerálnia kell, ha valakik éppen keresik az identitásukat.

Mr. Rustical 2013.10.30. 10:38:50

@peetmaster: Sajnos ez nem megoldás, mert a globalizáció korában, lássuk be, az úgynevezett "európaiság" már egy erősen archaikus fogalom. Az "európai értékek" hangoztatása atavisztikus, félelemkeltő és elfogadhatatlan, csakis globális értékekben szabad gondolkodni, globális közösségeket kell alkotni. Mivel pedig globálisan az európaiak mindig kisebbségben lesznek a kínaiakhoz képest, a kisebbség-többség ellentétet csak úgy tudjuk feloldani, ha minden igazi világpolgár kínainak tekinti magát.

Mr. Rustical 2013.10.30. 10:54:07

@GERI87:
Romániának tényleg nem érdeke a székely autonómia, és nemcsak nemzeti, hanem gazdasági okok miatt sem, hiszen egy autonóm tartomány mintát adhat a többiek számára, és napirendre kerül a bánáti, erdélyi, stb. autonómia. Egyetlen érvet sem lehet mondani, hogy Romániának miért "érné meg" egy ilyen megoldás.
A politikusok szintjén még ennél is rosszabb a helyzet. Román szavazó kétféle van: vagy ellenzi az autonómiát, vagy nem érdekli a téma. Magyar szavazó meg úgyse szavaz román pártra. Mit nyerhet tehát egy román politikus a székely ügy támogatásával? Semmit.
Európa összes létező autonómiája olyan területeken jött létre, ahol az autonómiának valós -bár nyilván nehezen kivitelezhető és kockázatos- alternatívája a függetlenség, vagy egy másik államhoz csatlakozás. Egyetlen autonóm terület sincs Európa-szerte, amelynek ne lenne határa egy másik állammal vagy/és tengerrel. Minden autonóm státusz azért jött létre, mert az állam ezt még mindig jobb alternatívának látta, mint a terület elvesztését.
A Székelyföld helyzete azért speciális, mert minden oldalról román többségű területek veszik körül.
Székelyként nagy híve vagyok a székely önrendelkezésnek, de a megvalósítás útját illetően nem sok ötletem van.
Ettől függetlenül, a szerző által vázolt magyar politikai összefogás jót tenne az (össz)magyar közéletnek, és a székely autonómia, mint az európai értékekhez illeszkedő nemzeti cél erre jó apropót is biztosítana.

Mr. Rustical 2013.10.30. 11:05:36

@Boka1:
Nem sokat tudsz a székelyekről, ha azt hiszed, kisebbségben érzik magukat, "keresik az identitásukat", és arcukra van írva a "hendikep".
A székely identitás köszöni jól van. A szóban forgó tüntetésen konkrétan egy eltorzult arccal sem találkoztam. A dolog arról szólt, hogy a székelység szeretne tisztelettel többség maradni azon a területen, ahol most is erős többséget alkot, és szeretné elérni valamilyen közjogi elismerését is annak, hogy a Székelyföldön a székelyek alkotják a többséget.

Azok a magukat kisebbségben érző hendikepes arcúak, akik identitás-problémákkal küzdve nyögnek a többségi "diktatúra" igája alatt, és gyűlölettől eltorzult arccal üvöltöznek a vélt többség felé, a Clark Ádám téren szoktak gyülekezni mostanában, nem Kökös és Bereck között.

joszip 2013.10.30. 11:57:16

Nagyon is egyetértek. Örülök, hogy teret kap ez az irány, bár én még ennél is jobban elhatárolnám a magyar politikust a történettől. Sajnos tényleg nincs köze a dologhoz (jogi szempontból), tehát ha elősegíteni nem tudja, Piszkos Fredje se legyen az ügynek.

new2020.blog.hu/2013/10/28/szekelyfold_nem_magyarorszag

lüke 2013.10.30. 11:59:09

EU autonómia O-kép, poliglottul olvasgassátok: Korzika nélkül,y compris la Suisse

www.gfbv.it/3dossier/eu-min/autonom.html
ennek meg a címe das neue Europa> Masaryk könyvének is ez a címe!

cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_Evropa:_Stanovisko_slovansk%C3%A9

A FORRÁSOK.
EU-Regionalpolitik: www.zei.de/download/zei_dp/dp_c134_gross.pdf
Zentrum für europäische Integrationsforschung: www.zei.de/
Katalanische Regionalregierung: www.gencat.net/
Regionalregierung der Balearen: www.caib.es/pidip/guia/index.de.jsp?codi=33
Baskische Regionalregierung: www.euskadi.net/home/menu800_i.htm
Galicisische Regionalregierung: www.euskadi.net/home/menu800_i.htm
Autonome Region Valencia: www.gva.es/
Schottische Regionalregierung: www.scotland.gov.uk/Home
Walisische Regionalregierung: www.wales.gov.uk/index.htm
Autonome Region Aaland: www.aland.fi/
Belgische Föderalregierung: www.belgium.be/eportal/application?pageid=aboutBelgium
Schweizer Eidgenossenschaft: www.admin.ch/ch/d/sr/101/ und www.admin.ch/
Autonome Region Aosta: www.regione.vda.it/
Autonome Region Friaul-Julisch-Venetien: www.regione.fvg.it/welcome.asp
Autonome Region Sardinien: www.regione.sardegna.it/
Autonome Provinz Bozen/Südtirol: www.provinz.bz.it/aprov/suedtirol/themen.htm

daito 2013.10.30. 12:18:32

Az egész téma zöldség.

Jelen pillanatban - és ez a pillanat 60 éve így tart, és úgy néz ki, hogy fog is jó ideig: hogy minden Romániában kérdéses kisebbségi ügy, és bármilyen autonómia és régiórendezés: az Bukarest ügye. Bukarestben döntik el a román közélet és politika szereplői: nagyrészt románok.

S ez így is van rendben, ha önálló, autonóm államokról beszélünk. Persze Brüsszel, meg székelyek és Budapest - de ez csak szöveg.

Ezért egy marha nagy vicc - ahogy az egész trianoni ügy, ahogy mi hozzáállunk - az is, hogy pont a legjobban leszólt Gyurcsány az egyetlen realista politikusunk ebben a témában. Az egész székely menet, az, ahogy ebből itt Budapesten nemzeti összefogást és médiacirkuszt csináltak - a létező legrosszabb stratégia, ha valami olyan folyamat zajlik, amiben mi rá szeretnénk venni a román politikai elitet, főleg, hogy ők engedjenek.

Persze, össznagymagyarhaza szemszögből csodaszép, ahogy egységesen egyetért a politika nagyja - de jelzi azt, hogy fontos kérdésben a magyar politika még mindig egyetértve tud hülye lenni, és ezt még hangoztatja is.
Itt megszavazta, megéljenezte, megtapsolta a politika a világháborúkat, Bős-Nagymarost, stb.

Tényleg elhiszitek, hogy a románok (főleg, azok, akik érzékenyek a témára...) vakok és süketek? Tényleg elhiszitek, hogy nem hallják meg a "vissza Erdélyt" típusú szövegeket, a Nagy-Magyarország képeket, zászlókat? Annyira, de annyira bonyolult összekötni egy Bayert, egy Jobbikot ezek után egy székely menettel, egy székelyföldi autonómia kérdéssel, egy Erdély a magyaroké mondattal...

outisz 2013.10.30. 12:39:26

@daito: annyiban igazad van, hogy a kulcsszereplő természetesen Románia és a román vezetőség. Én épp azért emeltem ki, hogy a magyar politikai elit mondja ki azt, hogy nem Románia ellen, hanem érdekében jönne létre az autonómia. ez nyílván azzal járna, hogy kvázi "hivatalosan" lemondanánk minden további revizionista törekvésünkről - nem mintha lenne ilyenünk, én tudom, de a köztudatban azért erősen él a "vissza Erdélyt" motívum. Enélkül valóban a román széljobbosok céltáblája lesz az ügy (valószínűleg sajnos ígyis-úgyis az lesz).
Az megint más dolog, hogy a magyar széljobbnak is szembe kell néznie azzal, hogy egy esetleges székely autonómia nem a teljes revízió első lépése lenne, hanem épp ellenkezőleg.

daito 2013.10.30. 13:48:13

@outisz: és szerinted mi az az üzenet, és mi annak a módja, amit mi el tudunk juttatni a román közéletnek és politikai elitnek?
És ki az a magyar politikus, aki ezt képviselni tudná és odakint is? És ki az, aki el is vállalná?

És ha ezekre tudnál válaszolni (nem fogsz, nem is lehet), akkor odaát ki hinné el? :)

Oké, leírom bonyolultabban.
A székely autonómia kérdése speciális, a fentebb példálózott autonómia esetektől jelentősen eltér.
a) először is, a tipikus autonómia példa, amit hagynak, ami működik (?), az nem olyan, hogy A ország a saját B kisebbségének autonómiát ad, gyk. B ország határán. Sokkal könnyebb egy katalán autonómia, mintha volna egy Katalónia Spanyolország mellett - amire ugye van törekvés is. És ez még a működő autonómiák ellen szól, hogy majd mindenhol előjön a valamilyen, saját, független állam.
b) mi az a székely? Ugyanis ez is mindenféle vita tárgya, hogy az most magyar, nem magyar, az székely, stb. Mert mit jelent számunkra, a magyar közösségen belül? És mit jelent Romániában? Egy román, vagy a románok számára?
c) a románok, az egészet azért tervezik, mert. Mert "félnek", úgy látják, úgy gondolják, hogy az ott túl erős, azok ott azt akarják, stb.
Mi - a székelyekkel együtt - pont ezt a gondolatot tápláljuk az egésszel még jobban.

lüke 2013.10.30. 14:08:11

@daito:
csak 53 éve, addig volt autonómia,hála Sztálinnak,szláva gerojem:)
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.30. 14:38:09

@Mr. Rustical:
logikai hiba:
" csakis globális értékekben szabad gondolkodni, globális közösségeket kell alkotni."

Idáig stimmel.

"Mivel pedig globálisan az európaiak mindig kisebbségben lesznek a kínaiakhoz képest,"

Na EZ viszont nem következik. Egyrészt globálisan a kínai is kisebbség, másrészt nem betagozódni kell valaki másba, hanem minden részt meghaladni, és egységesen szemlélni magunkat, embereket.

Balt 2013.10.30. 14:44:28

Értjük az azeri polyént, de ott valahogy a fordítottja a helyzet:
hu.wikipedia.org/wiki/Karabah

Balt 2013.10.30. 14:49:50

Aztán:
"Azután már csak ki kellene állni egy pódiumra, és szépen kézenfogva bevallani, hogy igen, tényleg a másik is ember. Ott állna szépen Orbán, Mesterházy, Schiffer, Vona és igen, még Gyurcsány is - mondjuk Orbán vállát átkarolva, amolyan, pálutcaifiúsan."

Ez kvázi megtörtént:
"A Demokratikus Koalíció azt vallja, az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának. Éppen ezért támogatjuk a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez."
(Még akkor is, ha a DK fenti nyilatkozatban látta azt a véleményét artikulálni - a 2004-es "jogfolytonosság" és a zújraegyüttbe rúgás jegyében -, hogy mennyire nem támogatja a kettős állampolgárságot.)

Balt 2013.10.30. 14:50:30

@Balt: látta legcélszerűbbnek

Balt 2013.10.30. 14:56:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :) Ez jó. Osztom. Mármint a vélemény "osztó" véleményedet.

Balt 2013.10.30. 15:02:14

@Hohenstaufen: Egyetértek. Szegény Habsburg Ottó, ha megérhette volna, hogy mivé lesz (ha lesz...) az Eurólai Unió...? (Ami a hidegháborúból nézve még akár idealista megoldásnak is tűnhetett, elhiszem, ill. magam is elhittem.)

Balt 2013.10.30. 15:05:11

@béla a görög: "Még a végén meg találnám utálni őket mint a sz...t."

Nem kell szemérmesen feltételes módban fogalmazni, az előzményekből is világos...

Balt 2013.10.30. 15:07:37

@stim: Ez bölcs és semleges hozzáállás, bár magyarként talán kicsit lehetünk részrehajlóbbak.

Balt 2013.10.30. 15:10:00

@rabelais: Mivel ez nem román belügy. (Lásd a trianoni, párizsi békeszerződésben stb.)

Balt 2013.10.30. 15:14:23

@Teker: Egyetértek. Hozzátéve, hogy (kivételesen) Gyurcsányék sem mertek homlokegyenest szembe menni az egyhangú véleménnyel. (Nem úgy, mint a 2010-es Ogy alakuló ülésén, a kettős áp.-sági tv. szavazásakor, bár akkor még MSZP-sként - és tegyük hozzá: PM-esként meg Szanyiként - nyíltan nemmel szavaztak a kvázi egyhangú döntésre. Tehát mondhatjuk: még azon a "békebeli" pillanaton is felülemelkedtünk székely autonómia ügyében. Következésképpen: a poszt marhaság, de ettől még fontos.) :)

Balt 2013.10.30. 15:17:13

@padlogaz: Like! (Zsorzsi Konradot tekintve vannak kétségeim, de a törekvés helyes.) Íme, hogyan csinálták mások:
srbija.blog.hu/2012/05/05/del_tirol_az_akarat_diadala_olvasoi

Balt 2013.10.30. 15:28:13

@Mr. Rustical: :) Jó levezetés. Bár India minden bizonnyal be fog előzni már 1-2 generáción belül.

stim 2013.10.30. 20:15:52

@Hivatásos megmagyarázó:

szervusz,

Azt kívánom ezzel mondani, hogy az akaratnak látszania kell, hogy lehessen támogatni. Nagyon örülök, hogy a világ minden tájáról vettek részt benne magyarok. Ez az összefogás példaértékű. Jó érzés volt látni és ráérezni, hogy együtt, egységben az erő.

Ez úgy tudott megszületni és úgy tud napirenden maradni ha folyamatosan látszik, hogy az autonómiára tömeges igény van. Ez egy akarat megnyilvánlása amivel lehet szimpatizálni, együtt menni vele. És nyilván fontos a külhoni magyaroknak is, hogy érezzék, hogy Budapest támogatja őket. Most végre olyan vezetés van amelyik valóban igyekszik támogatni őket.

De elsősorban nekik kell érte tenni. Nemcsak a székelyeknek, nemcsak Székelyföldön, nemcsak Erdélyben. Ha ők nem tesznek érte nem tudjuk őket támogatni mert nincs mire föl. Mutatniuk kell, hogy meg van bennük a tömeges akarat, látszódnia kell, messzire kell látszódnia és örülök ennek a szervezett megmozdulásnak mert ez messzire látszott. És nagyon jó jel, hogy ez túlzások nélküli, békés hozzáállás.

lüke 2013.10.30. 22:05:41

@Balt:
eulópai helyesen:)

Balt 2013.10.30. 22:20:47

@stim: Kösz a türelmes és a korrekt választ a félreértelmezett "reklamáció" ellenére a címzett nevében is. Tökéletesen egyetértek. (Bővebben fentebb.)

@lüke: :) Ez jó. Helyes volt az öreg ezzel együtt, Isten nyugosztalja. (Fejet is hajtottam előtte a Kapucinusok templomában.) Pardon, néha rengeteg elütést produkálok, főleg telefontról. (Ez is most véletlen, bár kiszúrtam - a helyesírás-ellenőrnek nyilván jó lenne -, de így legalább polyén.) :))

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.10.31. 21:36:11

@Hivatásos megmagyarázó:

"Jaj, hagyjuk már ezt! Magyarország dolgaiba, ha úgy tetszik: belügyeibe fű-fa beleugat, "

és elég jól tudjuk, hogy ilyenkor a most vonulgatók többsége betonfejű makacssággal szokott reagálni. de miért ls milyen alapon várnak a román kormánytól más reakciót?!

arvizparty 2013.11.01. 11:13:35

@Mr. Rustical: a megvalósítás útja Erdély önállóvá válása egy Svájc-hoz hasonló kantonális rendszerben, ahol lesznek dél-erdélyi, meg észak-erdélyi valamint székely kantonok.

lüke 2013.11.02. 19:09:42

@Balt:
szia, igen:)
de le kellett ütnöm, én is kedveltem,mint royalista

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.12.18. 16:47:56

@peetmaster: "A békéhez két fél közös akarata kell, a háborúhoz egy is elég."

Nem hallottál még a passzív ellenállásról.
Jó, eredményre nem vezet, de a háború elkerülhető így.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.12.18. 17:19:56

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
ha nincs eredmény, akkor nem feltétlenül cél elkerülni a háborút.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.12.20. 08:17:29

@peetmaster: A háború elkerülése maga a cél. Az eredmény maga az, hogy nincs háború.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.12.20. 08:53:07

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
tegnap beszélgettem valakivel, aki ezt a célt nyíltan tagadja.
Egyébként tulajdonképpen lehet is: a blogomon az utolsó poszt erről szól.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.09. 16:50:06

@peetmaster: Lehet a cél maga a háború is, de többnyire csak inkább eszköz. Cél lehet pld gazdasági érdekből (pl fegyverkereskedelem). De eszköz lehet pld egy másik cél kivívásában. De ha a cél maga a háború elkerülése, akkor ez esetben ezt az eszközt nem választhatjuk.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.09. 17:41:52

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
mármint nem úgy tagadja, hogy a háború a cél, csak nem hiszi, hogy a béke lehetséges vagy akár csak értelmes dolog lenne, és így nem is vágyik rá.

Másrészről viszont si vis pacem, para bellum.
Békét is csak háborúval lehet elérni.
süti beállítások módosítása