A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Leves előtt túrórudi

2013.09.22. 09:42 outisz

“Aki szerint a rezsicsökkentés rossz dolog, az meg egész egyszerűen hülye”

Nem, a fenti idézet nem Arany Jánostól, sem József Attilától vettem, az egyik korábbi cikk alatti kommentekből mazsoláztam, és az hiszem, emellett nem tudok elmenni szó nélkül - pláne most, mikor megtudtam, hogy 2014 a rezsiháború éve lesz. Na mondjuk nekem már a 2013 is az volt, meg a 2012 is, úgyhogy nem érzem magam meglepve Viktor bejelentése miatt. Egyszer már azt is szeretném megérni, hogy egy év ne a csekkek tologatásából álljon, de azt hiszem nem vagyok egyedül.

...és erre Viktor is rájött. Mondjuk nem volt nehéz, a választások után cirka 3 évvel letekintettek a felhők közül, és látták, hogy a magyar gazdaságot csak nem sikerült bedurrantaniuk, csak amolyan unortodox módon, ami az egyszeri választópolgár számára úgy hangzik, mint egy gyógyszer neve, de csak a x miatt a végén. Nem volt mit tenni, gyorsan más fa… vagyis profitjával kell verni a csalánt, hátha kisüt a nap, így választások előtt kicsivel.

Már csak azt tudnám, hogyan fér ez bele a merjünk nagyot álmodni mondakörbe? Mert én mertem azt álmodni, hogy legalább 5 évente kicsit nőni fog a fizetésem (nem nőtt, sőt csökkent - kajajegy, üdülési csekk, sziasztok). De arra rémálmomban sem gondoltam, hogy egyszer majd a visszaállamosítás menti meg a családi kasszát, az egyre gonoszabbnak tűnő kapitalistáktól. Sokat gondolkoztam azon, hogyan mehet át - láthatóan sikerrel - egy ilyen abszurd kezdeményezés a magyar társadalmon. Írtam már a magyarok demokráciatudatának hiányáról, most ide illene a piacgazdaság-tudat hiánya, de ennél egyszerűbb a helyzet.

Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Mert ugye ha a szomszédban most fordult fel a riska, nekünk meg már évek óta üres az istálló, akkor statisztikailag utolértük a szomszéd életszínvonalát. Hurrá. A rezsicsökkentés számomra pont valami ilyesmi. Na nehogy már egy eonos főmufti vegye ki a gyerekem szájából a parizert, vegye csak ki a részét a fülkeforradalomból ő is! De mint öngyilkos merénylő? - kérdem én. Csak engem zavar, hogy egy ilyen törvényből süt a kormány tanácstalansága? Elvesztettem a fonalat. Hogyan jutottunk a merjünk nagyot álmodni-tól, az unortodoxián keresztül a lassítsunk az ország elszegényedésén rezsicsökkentésselig? Nem mondom, a gondolat nem ördögtől való, miszerint vészhelyzetben maximalizáljuk, vagy csökkentsük egy bizonyos általánosan használt termékkör árait, például a rezsit. Ez a tűzoltás, és egy működő piacgazdaságban nem is lehet más, mint egy vészforgatókönyv ideiglenes lépése. És ezt illene így is kommentálni: Emberek, a gazdaságélénkítő csomagunk még nem érezteti a hatását, addig is jövőre csökkentjük a rezsit, hogy az emberekre nehezedő nyomáson ideiglenesen enyhíteni tudjunk. De szép is lenne, ha egyszer egy politikus kiállna, és őszintén megmondaná, ez van. Mondjuk ezt már a bankadó kapcsán megcsinálhatták volna, nem beszélve a magánnyugdíjpénztárak milliárdjairól.

Ezzel szemben a fülkeforradalmárok újra lecsapnak a békaember formájában megjelenő, egyben vérszívó közszolgáltatók ellen. És újra előveszem kedvenc vesszőparipámat: mi lesz ennek a hosszútávú, morális következménye?

Az hogy már nem merünk nagyot álmodni. Hogy az ország győzelemnek ítéli meg már azt is, hogy kicsivel több marad a kevésből. Hogy pár ezer forintért hajlandóak vagyunk elhinni, hogy a piacgazdaság csak kizsákmányolás lehet, hogy minket mindig meg kell védeni valaki ellen. Hogy ennél több nekünk már nem lesz, de nem baj, mert másnak se. Arról persze szó sem esik, hogy elmaradnak az érintett szférában a fejlesztések, esetleg minőségbeli romlás jöhet - akár csak pár év múlva, vagy hogy a cégek menekítik a pénzüket az országból ésatöbbi.

“Aki szerint a rezsicsökkentés rossz dolog, az meg egész egyszerűen hülye.” De, rossz dolog, mint ahogy rossz dolog a húsleves előtt túrórudit adni a gyereknek, pedig nagyon tud neki örülni, kipróbáltuk.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

234 komment · 2 trackback

Címkék: kommunizmus rezsicsökkentés outisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr295528119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A "szenvedélyes" Bajnain röhögött a köztévé híradója 2013.09.22. 12:35:09

. Főműsoridőben kapott háromperces blokkot Gyurcsány és Bajnai üzenetváltása szenvedélyről, hatalomról, harcról. A faarccal nyilatkozó Bajnai és az élénken gesztikuláló Gyurcsány veretes mondatait nem kicsit manipulatív szándékkal játszották be egymás...

Trackback: Az ellenzéki vezető ezer arca - infografika 2013.09.22. 12:31:53

. Lájtos vasárnapi téma: kódfejtő kulcs a világra szóló össznépi magyar ellenzéki összefogás atyjának gondolataihoz. A "Végtelen a Bajnai-utálatod" kezdetű kommenteket előre is köszönöm. Az ötletet innen loptam:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.09.22. 10:16:58

Gyenge ez a szösszenet.Törjed tovább a buksidat.

nevetőharmadik 2013.09.22. 10:40:11

@toportyánzsóti: szerintem meg jó. Lehet, hogy nem egy akadémiai szintű közgazdaságtani tanulmány arról, hogy milyen hatásai lehetnek a rezsicsökkentésnek a gazdaságra nézve, viszont rávilágít arra, hogy ez az "Isten által nagyra hivatott nép" olyan nagyra tört, hogy már ilyen fillérbaszó eredményeknek örül - és ez nem jó!

Mondd, ott, ahol ez kielégítő siker, ugyan honnan lenne motiváció többre, minőségibbre?

Tyreo 2013.09.22. 10:52:48

Ez nagyon jó lett.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2013.09.22. 11:20:13

Szerintem meg az a hülye, aki szerint ez a rezsicsökkentés dolog elhozza a kánaánt. És majd néz akkor, mikor az Eon nem egy héten belül állítja vissza az áramszolgáltatást egy olyan hideg szeles nap után, mint idén márc 15-e volt, hanem mondjuk az állami áramszolgáltató egy hónap alatt sem lesz képes rá. És akkor majd elkiáltja magát valami főmufti: szabotáááázs!
Ismerős a helyzet?

Mária Naszvadiné Vécsey 2013.09.22. 11:28:35

Tele a hócipőm a rezsicsökkentéssel, miközben az élelmiszerárak egyfolytában emelkednek. nem rezsicsökkentés kell, hanem EU-s árakhoz EU-s bér. Engem 50 %-os rezsicsökkentéssel sem tudnak megvenni, azt meg felháborítónak tartom, hogy ezzel a kormány megint magára gondolt, nehogy bárki is bevegye, hogy ez miattunk van. én inkább tisztességes fizetést kérek!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.09.22. 11:47:45

Ha a bukott baloldalon mulna még nyugdijadó is lenne.
Amugy meg novembertöl ujabb 10%-al csökken a rezsi. Emellé jön a családi adókedvezmény kiterjesztése, januárban nyugdíjemelés.
A GDP arányos államadosság csökkent, a reálbérek nőnek, a foglakoztatottság nő, a munkanélküliség csökken. A 10 éves távlatú 1 millió munkahelyből már közel 200 ezer össuejött másfél év alatt.

Szoval bolsik! Jön a Fidesz-KDNP újabb 2/3, ha nem több! :))) Nyehehehe.

“Aki szerint a rezsicsökkentés rossz dolog, az meg egész egyszerűen hülye”

Ez amúgy igaz. Normális ember örül annak, ha valami kevesebbe kerül.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.09.22. 11:49:39

Inkább tegyétek be azt a videót amin lecsulázzák lopcsányt hadd röhögjek már igy vasárnap délelőtt :DD

Ja, az megvan hogyha fletó nem kerül be jövöre a Parlamentbe, akkor megy a börtönbe?

Ezért vannak dührohamai. :)

toportyánzsóti 2013.09.22. 11:52:17

@nevetőharmadik: Felesleges a narancsmaffia keretein belül maradni és velük vitázni,ezzel csak legitimáljuk a bűnözőket,hagyjuk hogy ők irányítsák a közéletet.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.22. 11:53:21

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül):
Én átéltem ezt gyerekkoromban elég sokszor...

Most stabilabb környéken lakunk, kisvárosban, ahol azért kevesebb esély lesz erre, mint a messzi vidéken.
De ettől függetlenül 1-2 éven belül beszerzek egy agregátort. 60-80e Ft-ért már lehet kapni négyüteműt, ami mondjuk egy 1500W-os elektromos fűtőtestet is el tud látni.
(A hálószoba -15 fokban igényel 900W hőigényt, tehát megfagyni nem fogunk.)

Jah, és akármennyire rezsicsökkentés, a ház hőszigetelését folytatom jövőre is. Mert az tartós rezsicsökkentés.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.22. 11:56:37

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Te hülye...

Mi 170 m2-es házban lakunk, az éves gázfogyasztásunk fűtésre 1300 m3. (részben régi épület hőszigetelve)
A szembeszomszéd 80 m2-re fűt el 3000 m3-t.

A hőszigetelést kellene támogatni, meg a korszerűsitéseket, nem a gáz árát csökkenteni mesterségesen.

toportyánzsóti 2013.09.22. 11:56:50

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Befejezheted az ásást,már régen alámentél a bányászbéka popsinak.Böszme talpát csókolgassad,nélküle soha nem lett volna kétharmada kedvenc csuti dolomitbányászodnak.

Kék az ég 2013.09.22. 11:57:06

Majd a debreceni EOn dolgozok örülhetnek a MUNKANÉLKÜLIKÉNT, a leépítés után.

meg a matraban is örülhetnek a sorozatos áramszünetek miatt, ami ellen idén februárban hőbörgött a fideszes politikus,hogy jaj EU-ban 21szdban ilyen...

________________________
index.hu/belfold/2013/09/21/elbocsatasok_lesznek_az_e.on-nal_a_rezsicsokkentes_miatt/

hetivalasz.hu/itthon/az-hogy-telen-ho-esik-nem-vis-maior-60457
_______________________

Din Serpahis 2013.09.22. 11:57:43

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: No hat remelem egyszer a te munkahelyeden is megjelenik a fidesz, hogy tul dragan adjatok a kapalogepet/pogacsat/heliumos lufit a nepnek, mostantol adjatol egy forintert.

Aztan amikor elkezdtek obegatni, hogy dehat ti ennek a duplajaert szerzitek be, elmondanak benneteket gonosz ballib tokeseknek meg EU berencnek.

Aztan amikor bezar a bolt, remelem te repulsz eloszor :)

toportyánzsóti 2013.09.22. 12:01:10

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Későn szóltak neked is az óvszert nem a fejedre kell húzni csak mert faszfej vagy.

deruyter 2013.09.22. 12:03:51

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Most tegyük félre azt, hogy mennyire, de mennyire nem igaz, amiket írsz. Nem fárasztom magam azzal , hogy teljesen valótlan, vagy szisztematikusan összeválogatott dolgokat leírsz és nekem vagy más nem fidesz rajongónak (szolgának?) meg kellene cáfolni. Különböző fórumokon már több százszor meg lett cáfolva. Meg, hogy bolsik, annyira szánalmas. Ez maradt a fidesznek és klientúrájának, hogy riogat a bolsikkal. Ja meg visszajön Rákosi is mi? Annyira szánalmas. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy 3 és fél év alatt 2/3 birtokában mennyire szánalmas az amit ez a kormánynak nevezett bűnszervezet fel tudott mutatni. Ha rezsicsökkentés számít eredménynek.... Kiválasztunk egy gazdasági szektort és azt mondjuk nekik a törvénny erejével, hogy márpedig te ennyit meg ennyit kereshetsz a tevékenységeden, slussz passz. Akik aztán vagy kimennek, cégüket átadják az államnak, aki aztán ezt ugyanolyan faszán fogja működtetni, mint minden mást, majd mi fizetjük a költségvetésből. Színtiszta kommunista demagógia. És ha ez olyen fajin, akkor miért csak, a választások előtt? És miért két részletben? Csak nem azért, hogy folyamatosan téma legyen ez a dicsőséges nagy eredmény?? Annyira brutálisan demagóg ez az egész. A normális megoldás az lett volna, hogy a kormány felméri, hogy hol van esetleg olyan haszon, ami abból fakad, hogy a szolgáltató esetleg visszaélt a monopóliumával, aztán ezt újratárgyalni. De nem is bonyolítom neked, mert annyira fényévekre vagy ettől a szintű gondolkodástól, hogy esélyed sincs megérteni.

$pi$ 2013.09.22. 12:08:57

@Kőmíves Kelemen: "már lehet kapni négyüteműt, ami mondjuk egy 1500W-os elektromos fűtőtestet is el tud látni."

Az mondjuk nagy hiba, benzines generátorral termelt árammal fűteni. Hőt árammá alakítani amit aztán hő termelésére használ az ember...

Inkább vegyél egy vaskályhát, valamit csak találsz, amit el lehet égetni benne.

$pi$ 2013.09.22. 12:10:33

@deruyter: "Kiválasztunk egy gazdasági szektort és azt mondjuk nekik a törvénny erejével, hogy márpedig te ennyit meg ennyit kereshetsz a tevékenységeden, slussz passz."

Hmmm... ezek a dolgok előtte is kötött árasok voltak nem? Hogy is van ez?

deruyter 2013.09.22. 12:11:50

@deruyter: Még annyi, hogy valszeg nem jártál még normális országban, mert ha jártál volna, tudnád, hogy mennyire más a színvonal sok tekintetben. Teljesen hétköznapi dolgok működnek sokkal jobban, pusztán csak azért mert nem rövidtávú maffiaérdekek vezérlik, és szóhoz jut a szakértelem is. És e tekintetben csak folytatódott a leépülés. Lásd. káoszba fulladó NFÜ, újabb 3 és fél év alatt sem elkészült 4-es metró. Földpályázat, trafik stb. ha csak ez a négy ügy rendesen lett volna intézve 100 milliérdokban mérhető haszna lett volna az országnak.

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:12:52

1. Ebben a 4 évben egy kicsit nő a GDP, és stagnál az adósság.

Biztosan jól esik kisírni magad, hogy sose vót még ilyen rossz, de ez nem igaz. Az Orbán előtti 4 év rosszabb volt.

2. Visszaállamosítás para. Az EoN jó példa, német közpénz is van benne. A németeket nem zavarja. Az hogy a piacgazdaság csak jó lehet, az államosítás meg csak rossz, éppen az ellenkezője annak, amit 2000 óta tapasztalunk a magyar gazdaságban.

deruyter 2013.09.22. 12:15:49

@$pi$: Rosszul fogalmaztam. A lényeg az, hogy azt megmondhatom egy ilyen természetes monplólium esetében (gáz), hogy mennyi haszna lehet rajta, de azt nem, hogy mennyi lehet konkrétan az ár. Vagy, ha az árat megmondom akkor kompenzálni kell. De nem utólag!! És a kompenzálás sem csoda fegyver. Ha egy terméknek az árát jogszabályilag térítem el a piacitól (ami egyébként tartalmaz állami terheket), akkor tűlfogyasztás lesz és persze marha nagy igény a kompenzációra stb stb.

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:16:20

@Mária Naszvadiné Vécsey: Ált. a főnöküktől szoktak fizetésemelést kérni a zemberek. Te miért nem ott próbálkozol?

deruyter 2013.09.22. 12:17:34

@deruyter: Úgy értem, hogy az árat nem illik megmondani utólag. De ehhez már talán angolnak vagy németnek kell lenni, hogy a magyar pógár megértse.

ursus artos 2013.09.22. 12:19:54

@Kőmíves Kelemen: "Jah, és akármennyire rezsicsökkentés, a ház hőszigetelését folytatom jövőre is. Mert az tartós rezsicsökkentés."
Mert egyébként ki mondta, ki sugalmazta azt, hogy ne folytas?. Hogy jön az ki, hogy a rezsi csökkentés miatt nem érdemes szigetelni?
(Szóval nekem hülye érvként jött át az LMP-től az, hogy mivel csökken a reszi, ezért az energiahatékonysági beruházások később térülnek meg, ezért az emberek nem fognak szigetelni...)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.22. 12:22:32

Nekem a rezsicsökkentés havi 4000 Ft-ot hozott. Viszont az élelmiszerek és egyebek áremelkedése elvitt 10-15000 Ft-ot.

Mária 2013.09.22. 12:22:35

"Nem, a fenti idézet nem Arany Jánostól, sem József Attilától vettem"

Pedig mindenki azt gondolta.

MINDENKI.

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:23:40

@deruyter: A szocik nem mondták meg mennyi lehet a haszon, hanem garantáltak 8% hasznot. Ennek ugyanúgy nincs köze a versenyhez, mint az ármaximumnak.

Kompenzálni akkor kell, ha az a cél, hogy a szolgáltatók itt maradjanak. Ha az a cél, hogy menjenek haza, akkor meg ki kell őket éheztetni.

Simple as that.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:24:12

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

És képes leírni, hogy "Bukott baloldal"... Na, téged se az eszedért szeretnek a főnökeid, Bugsy. :DDD

szofter 2013.09.22. 12:26:36

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

"Normális ember örül annak, ha valami kevesebbe kerül.

Örülnél, ha holnaptól húsz forintba kerülne egy kiló kenyér? Nyilván. Legalábbis amíg csődbe nem menne vagy be nem zárna az összes pékség. Utána meg szívhatnád a fogadat, te szépnevű troll.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:27:18

@Larry Silverstein: "Biztosan jól esik kisírni magad, hogy sose vót még ilyen rossz, de ez nem igaz. Az Orbán előtti 4 év rosszabb volt."

Lófaszt. Benzinár, élelmiszerár, valutaárfolyamok??? Arról is csacsognál valamit?

zobod 2013.09.22. 12:27:34

A szolgáltatási területükön monopolhelyzetben lévő, államilag garantált profitos szolgáltatóknak mi köze a piacgazdasághoz? Nem attól piaciak a körülmények, ha németül beszél az igazgató, és designbútorokra cserélik a szocreál berendezést. A közművek garantált profitos privatizációja volt a szocik trafikmutyija, csak ugye - szokás szerint - lényegesen komolyabb témában, és több nagyságrenddel nagyobb volumenben.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:28:27

@Nyekenyóka.:

Ha valaki fizetett troll, legalább legyen annyi esze, hogy nem betű szerint böfögi vissza selmeci gabriellát, meg a hetiválaszt. :)

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:28:57

@szofter: Ezt ki kell egészíteni azzal az aprósággal, hogy az összes 'pékség' külföldieké, sokszor külföldi államé.

Tehát ha bezárnak, megtanulhatunk kebnyeret sütni. Ez nem is rossz 5let, ezért a hagyományőrző hazaárulóknak nem tetszik.

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:29:58

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Jó hogy felhozod, az infláció is sokkal alacsonyabb mint a kommunisták alatt.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:34:14

@Larry Silverstein:

Ne mellébeszéljél, baszod. :DDD

Szánalmas balfasz. Nyugdíjas vagy, vagy narancsrokon a közigazgatásban?

Netuddki. 2013.09.22. 12:35:15

Nagyon álságos ez a "rezsicsökkentés". Bezzeg a fa meg a szén árát nem csökkenti az orbán rezsim! Mer' az nem "monopólium", és így nem olyan egyszerű a fideszmutyinak rátenni a kezét. Méghogy szociális faszállítás! Bekaphatjátok!
Szóval fidesztrollok +Bhatjátok a rezsicsökkentéseteket, én fával meg szénnel fűtök. Ostoba, mutyizó, tolvaj banda...

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:35:16

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Miért nem az áremelkedésről=pénzromlásról=inflációról kérdeztél?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:36:27

@Larry Silverstein:

A "kommunisták alatt"... ez jó. Ez nagyon jó.

béla a görög (törölt) 2013.09.22. 12:40:55

Igy igaz.

@Larry Silverstein: "Az Orbán előtti 4 év rosszabb volt."

Hát NEM! Lehet te egy igényre szabott statisztikát nézel, én meg a pénztárcám. Most igaz a 'rosszabbul élünk mint 4 éve'. 1x éve vezetem a bevételeket, kiadásokat, adók változását, kamatokat (mert, hogy megtakarítás is van a világon).
Lehet te jól jösz ki a rezsimből, de sokan nem - tudod ilyenkor is kéne a 'hozzatok még egy embert' :D - csak akkor a te bevételed is csökkene :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:43:06

@Larry Silverstein:

Tavaly mekkora is volt az infláció? Idén meg miért akkora, amekkora?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 12:44:15

@Larry Silverstein:

Jó érzés pénzért játszani a bazári majmot? :DDD Remélem, legalább az unokáidra költöd. :DDD

Netuddki. 2013.09.22. 12:44:33

@Larry Silverstein: Balfasz fidesztroll! A vajdádnál és bandájánál nagyobb élő komcsi nincs Magyarországon...

Larry Silverstein 2013.09.22. 12:46:01

@béla a görög: Biztos hogy sokan nem jönnek ki jól a rezsimből.

De a 2 keresős gyerekes családok, többnyire igen. Egyébként én gyermektelenként is.

Érdekes ez a vezetem a változásokat....először ismegtakarítás az elmút8ban nem volt, csak eladósodás, de jó magas kamatra, ami már sokkal alacsonyabb, és elkezdtek megtakarítani is a zemberek(na nem Orbán miatt, hanem mert ők maguk költöttek korábban többet mint amennyit kerestek). Ezt ösztönzi az SZJA csökkentése és az ÁFA emelése.

Bizony aki megtakarít az rosszabbul él, mint aki nem. Ez ilyen.

Netuddki. 2013.09.22. 12:46:34

@Larry Silverstein: Ja, és igen! Megmondhatod a vajdádnak, hogy ostoba, hazug, mutyizó, tolvajnak tartunk benneteket. Elgondolkodhatna rajta miért...

nandras01 2013.09.22. 12:49:27

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"Ja, az megvan hogyha fletó nem kerül be jövöre a Parlamentbe, akkor megy a börtönbe?"

nem szándékozom veled sokat polemizálni*, de azért azt megkérdezem, hogy miért is?

*ha nem tudod, hogy mit jelent, a gugli segít

Netuddki. 2013.09.22. 12:50:16

@Larry Silverstein: Idefigyelj te balfasz fidesztroll! A 2 gyerekes családokat a szádra ne vedd B+! 2 éve még 8-8ezer volt a kölségtérítés az iskolában és az óvodában. Most 10-10ezer! Ennyit a rezsicsökkentésetekről balfaszok!

Netuddki. 2013.09.22. 12:54:20

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: "Ja, az megvan hogyha fletó nem kerül be jövöre a Parlamentbe, akkor megy a börtönbe?"

Oszt' ki nem szarja le?
Te ostoba, mutyizó, tolvaj, gyurcsányfetisiszta fidesztroll, te...

nandras01 2013.09.22. 12:57:14

@Larry Silverstein: és majd kőolajat is a kerted végén ásott kútból fogsz venni...

egy kérdést engedj meg:
te magadtól vagy ilyen hülye, vagy erre külön képeztek?

xvxvxv 2013.09.22. 12:58:07

444.hu/assets/drogbol.jpg

1990-2013 legszomorúbb képe - sűrítve minden benne van, ami ma a 23 éves Magyarország.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 13:04:55

@xvxvxv:

Hogy ragyog az arcuk a nosztalgiától... jó, ez a 23 év egy kicsit szar volt, de megérte várni, csak visszajött Kádár János... a nyugdíjka emelkedik, a szex-szel már nincs gond, a BKV, MÁV ingyenes, újra lehet tüntetni az imperialisták ellen, mi kell még?
Állítólag jövőre az m1-en újraindul a Ki mit tud?.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.22. 13:05:15

Ez a bekezdés:

"...és erre Viktor is rájött. Mondjuk nem volt nehéz, a választások után cirka 3 évvel letekintettek a felhők közül, és látták, hogy a magyar gazdaságot csak nem sikerült bedurrantaniuk, csak amolyan unortodox módon, ami az egyszeri választópolgár számára úgy hangzik, mint egy gyógyszer neve, de csak a x miatt a végén. Nem volt mit tenni, gyorsan más fa… vagyis profitjával kell verni a csalánt, hátha kisüt a nap, így választások előtt kicsivel."

Valami hatalmas, vagy 10 perce röhögök rajta. :D:D:D

ursus artos 2013.09.22. 13:10:20

@kovi1970: "2 éve még 8-8ezer volt a kölségtérítés az iskolában "
És amikor 6-6 ezerről emelkedett 8-8 ezerre?
vagy 4-4 ezerről 6-6 ezerre? Akkor kinek a kurva anyját volt?
Ostorozod a Fideszt, hogy komcsi, meg Kádár, de amikor fizetni kell a gyereked ebédjéért, akkor meg bezzeg...

Netuddki. 2013.09.22. 13:12:35

@xvxvxv: Szomorú? Ez a kép arra bizonyíték, hogy az orbán és bandája mit engedhet meg magának büntetlenül. Ugyanis amit művelnek az egyrészt rágalmazás, másrészt pedig a gordonka állampolgári jogainak a korlátozása. Nagyon jól tudjuk, hogy a fidesz szervezi ezeket a tüntetéseket, és ők vezénylik ki a táblákkal a zembereket.

Igen, balfasz fidesztrollok! A bajnait is kisbetűvel írom ahogy az orbánotokat. Egyiket se komálom, de gusztustalannak tartom amit a vajdátok művel. Ha van valami bizonyítéka a bajnai ellen akkor tegyen feljelentést, a bíróság elítéli, börtönbe dugják. Ha meg nincsen akkor ne rágalmazzon. Ez így nagyon aljas dolog amit műveltek. Ha nem értitek miért, akkor veletek van a baj...

Netuddki. 2013.09.22. 13:16:39

@ursus artos: Ostoba fidesztroll! Arról volt szó, hogy CSAK az orbánod alatt mennyit emelkedett az iskolai étkezési díj B+, te hülye, te.
Vagy az iskoláknak nem csökkentitek a rezsit? Hát nem olcsóbb lett a főzés, fűtés, alapanyagár, mint ahogy a fideszes média folyamatosan nyomatja? Hát nem a családosokat támogatjátok balfaszok? Akinek nincs gyereke annak nincsenek ilyen költségei se balfaszkám...

ursus artos 2013.09.22. 13:17:58

@kovi1970: a trollkodás az, amit te csinálsz.
(Naná! A ballib azt vágja a szemedbe, ami valójában ő maga.)

hüpike 2013.09.22. 13:18:48

@Larry Silverstein: szja csökkentés? Na igy már érthető neked miért jó. Kis jövedelemmel ez nem érződik. Az áfa növelése igen. Szoval már inkább bárki más mint a mostani kormányon/parlamenti többségben lévők!

Larry Silverstein 2013.09.22. 13:21:39

@hüpike: Hát szerintem az állam fenntartóit kell kedvezményezni, nem a kis jövedelmüeket.

Emiatt nem választanám sem Bajnait, sem a szocikat.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.22. 13:25:04

@Larry Silverstein:

Valamiért a nyugati országok lakói, ahol progresszív adózás van máshogy gondolják. Egy német vagy francia állampolgár szemében nem kommunista dolog, hanem abszolút normális, hogy aki kevesebb bérből él, az arányosan (nem csak optimálisan) kevesebbet is adózik, mint aki többedrészét keresi. Fura.
Na hát ez van, na szép napot!

Netuddki. 2013.09.22. 13:26:59

@ursus artos: Á, amikor kérdésekre kellene válaszolni a fidesztroll letrolloz, meg leballibez. Annyi közöm van a ballibhez mint a vajdádnak a fiatalsághoz és a demokráciához. Egyszóval semmi. Na ezért is vagy te csak egy kis troll kisfácán...

ursus artos 2013.09.22. 13:29:37

@kovi1970: kérdés nem volt, legfeljebb egy kérdésnek álcázott nettó fröcsögés.
Egyébként az olcsó élelmiszerek kora 2006-ban lejárt. Soha többé nem lesz olcsó élelmiszer. Nem lesz 600 forint a csirkemell. Nem csak itt, hanem külföldön is!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.22. 13:31:25

@Larry Silverstein:

Az inflációnál és a benzinárnál tartottunk... vagy elvesztetted a fonalat? De felőlem beszélhetünk a gazdasági "növekedésről" is (v.ö: az Elrugaszkodás Éve), ráérek. Ja, vicces volt, amit az "állam fenntartóiról" írtál.

Netuddki. 2013.09.22. 13:36:44

@ursus artos: "Vagy az iskoláknak nem csökkentitek a rezsit? Hát nem olcsóbb lett a főzés, fűtés, alapanyagár, mint ahogy a fideszes média folyamatosan nyomatja? Hát nem a családosokat támogatjátok balfaszok?"

Ezek a kérdések balfasz...

Larry Silverstein 2013.09.22. 13:37:59

@Nyekenyóka.: Mi nem vagyunk nyugati ország.

És amikor ők gazdagok lettek, nemcsak hogy sávos, hanem semmilyen jövedelemadó nem létezett.

Egyébként a magyar adórendszer progresszív, ami azt jelenti, hogy a többet kereső több adót fizet.

indapass90210 2013.09.22. 13:40:22

@xvxvxv: @Dr. Gy. Dr. Fűegér: a legjobb az egészben az, hogy az idős hölgyek valószínűleg több nyugdíjat kapnap, mint egy átlag diplomás (vagy akár egy orvos) fizetést és mindezt mondjuk 30 év picsavakarásért az átkosban.

Larry Silverstein 2013.09.22. 13:41:33

@hüpike: Nagyon szégyellem hogy nagyobb jövedelmemmel sok kis jövedelmü helyett fizetem az SZJA-t és ÁFÁt. Nem olyan sok helyett mint a kommunisták alatt.

Ezt nagyon szégyellem.

Igazából az olyan adórendszer az álmom, ahol függetlenül attól, hogy vki mennyit keres, vagy van-e munkája, havi 50ezer forinttal tartozik. Lehet hogy megérné tanulni meg dolgozni.

béla a görög (törölt) 2013.09.22. 13:46:14

Egy hitelem van (lakás) - abból is lassan jövök kifele.
Amikor megvettem tudtam miért vagyok éhes. Tiszta sor volt. Aztán egy idő után kezdtem kihupálódni. Aztán most 1x év után megint azt látom, hogy éhes vagyok.

Nem vettem kocsit, plazmát (lassan kéne venni, bár jó lesz a 24 colos monitor is :))

Volt KP-m és volt hosszú távú megtakarításom (MANYUP, ÖNYP) /A nyugdíjmegtakarítás a bérem része ily módon az enyém még ha nyugdíjig nem is használhattam volna fel. De nevesítve az ENYÉM volt./
MANYUP -> állam | ÖNYP -> Ausztria | KP -> jelenleg befektetve (remélem visszajön) -> Ausztria.
És a fizetésem csökkent, a kaja drágább lett, a rezsi meg rohadtúl nem érdekel, mert felújítottam a lakást. /Fűtés után a második legnagyobb tétel a közös költség/

Összegezve: 1x éve igyekszem addig nyújtozkodni amíg a takaró ér. És ha a osztrák tartalékot nem számolom (az vésztartalék) a normál bevétel-kiadás mellett éhes vagyok, kb. mint mikor megvettem a lakást. És nem érdekelnek a 2 gyerekes keresős családok. Azt tudom, hogy amit ők nem fizetnek be azt én fizetem be. Azt tudom, hogy az SZJA (személyi jövedelem adó - lásd a nevét) az a JÖVEVDELEM után vonódik és nem a gyerek után, nemdebár?
Úgyhogy a magam részéről nyúlkáljon más zsebébe a kormámy. Ennyi a véleményem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 13:46:56

Egy baj van: a rezsicsökkentésnek SEMMI köze az államosításhoz.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.09.22. 13:48:20

Nektek egy második görögország kellett volna á la imf, az lenne a tuti.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 13:48:26

@Mária Naszvadiné Vécsey:

"EU-s árakhoz EU-s bér"

Miért lenne EU-s bér? Ha van egy stabil fejlpődés, TALÁN 30 év múlva Mo. el fogja érni az EU-s átlagot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 13:50:22

@zobod:

Ez sajnos igaz. A fő gond, hogy Mo-n NINCS PIAC a közművek terén.

Mrs.Columbo 2013.09.22. 13:56:05

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: te fiam menthetetlenül hülye vagy. És ezzel még alapjában nem is lenne baj. A baj azzal van, hogy a szavazati jogoddal lehetőséged van arra, hogy tönkrevágd a jövőmet.
És mindezt évi sz.ros párezer forintért.

Kandeláber 2013.09.22. 13:59:55

Ezt gréczycsóti firkantotta outisz álnéven?
Mert ő mondta a minap, hogy az (egyszázalékos) déká keményen harcol a rezsicsökkentés ellen. :D

mrs. white 2013.09.22. 14:00:52

cseheknél 10%-al csökkentik a az áram (ha jól emlékszem)árát, mert verseny van a szolgáltatók között. Az államnak az lenne a szerepe, hogy olyan környezetet teremt ami ösztönzi, támogatja a versenyt. Az államosítás szerintem nem az, de lehet, hogy tévedek. A plusz 2%-os Áfa emelés miatt az áram csökkentés pusztán a formál logika miatt eddig csak 8% os csökkentés. A mostani 10%-os csökkentéssel lesz kisebb mint a cseheknél. Az egyiknél egy erővel kikényszerített fax mmegoldással a másiknál a piac majd megoldjával.

Egyébbként ha már itt tartunk és alkotmányban rögzítik a rezsicsökkentést (ami őszintén szólva nem tudom mit jelent, ha nem lesz kétharmad akkor 100 év múlva is ennyi lesz az ára?) miért állunk meg itt. Csökkenteni kellene az összes élelmiszer árát 20%-al és ott befagyasztani. Kádár János sírna örömében, mert ezt még Ő sem tudta megcsinálni. Ez az igazi hamisítatlan szocializmus, ami annyira jó, hogy nyugodtan hívhatjuk kommunizmusnak is. Veszteségesen termelő szénbányák jó környezetszennyezően és szociális szénosztás. Hurrá.

Más blogon valaki felvetette, hogy beültek a készbe a rezsiszolgáltatók de semmit nem fejlesztettek. Volt szerencsém fiatal koromban egy erőműben dolgozni. külön technika volt arra, hogy a szemedből kormot, szénport hogyan szedheted ki. valahogy 89 előtt filterekre soha nem jutott pénz. Ezt a port a környező lakosság is élvezhette. Ezt hívják elmaradt fejlesztések következményének. A nonprofit cég elképzelésekben kb 3-4 év van. Utána ha nem is ltáványosan de folyamatosan fog összezuhanni a rendszer.
Összefoglalva aki nem örül a rezsi csökkentésnek az hülye de aki egy kicsit továbbgondolja a történetet az meg okos.

Larry Silverstein 2013.09.22. 14:05:56

@mrs. white: A csehekre dobj forrást.

Az állam nem támogatta a versenyt Orbán előtt, hiszen garantált 8% jövedelmet kaptak a szolgáltatók, és a rezsi biza emelkedett.

Ezt így nem lehet összehasonlítani, csak ha a cseh jövedelmeket és ebből a rezsi arányát is ismerjük.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.22. 14:16:52

@ursus artos:
Épitész vagyok, energetikával, hőszigeteléssel is foglalkozom.
Mióta elkezdődött a rezsicsökkentés, a megtérülési számitások szart sem érnek, mert senki sem hiszi el, lévén bármikor jöhet megint -10%.

Igenis a saját bőrömön is érzem, hogy emiatt elmaradnak a hőszigetelések.

Larry Silverstein 2013.09.22. 14:19:02

@Kőmíves Kelemen: Ez logikus, de úgyis ideiglenes. Választások után majd emelkedik a rezsi. Ettől fügetlenül a tömegek nem vesztenek hanem nyernek rajta.

És a tömeg többen van mint a hőszigetelő vállalkozó, vagy energetikai szolgáltató.

zobod 2013.09.22. 14:21:06

@mrs. white: az államkapitalizmus más mint a kommunizmus, a profitorientált monopólium miért lenne jobb a működésbiztonság szempontjából, mint a nem profitorientált monopólium? Nagyon lényeges: az közmű és energetikai szolgáltatók a működési területükön lényegében monopolhelyzetűek, nem a piaci versen alakítja a működési feltételeiket. Ha volt is komolyabb próbálkozás új szereplő piacra lépésére, az elbukott.

Kandeláber 2013.09.22. 14:25:07

@Larry Silverstein: Így van, a Horn-Kuncze kormány garantált 8%-os haszonnal kótyavetyélte el az energiaszolgáltatókat.
Ez vajon mi? Egy egészen enyhe télen, amikor mondjuk az energiafelhasználás a felére csökken, mert a fogyasztók nem tekerik föl a gázt, sokkal kevesebb áramot használnak, akkor a magyar államnak kellett volna kicsengetnie a profitjukat.
Igaza volt a ciántablettás Kunczénak, az ilyen állam rossz tulajdonos.
Még szerencse, hogy az abszolút nyereséges Szerencsejáték Zrt-t az szdsz nem tudta elpasszolni a csókosoknak.

Larry Silverstein 2013.09.22. 14:32:03

@Kandeláber: Ez nem jelenti, hogy a reprivatizált cégek sikeresek lesznek. De az ellenkezőjét sem.

Minden a vezetők tisztességén múlik, akár magán, akár állami/vegyes a tulajdon.

Az, hogy a fidesz jobban gazdálkodik(az államháztartás), mint a szocialisták, 1998-02, 2002-06, 2006-10, 2010-13 összehasonlításában, számomra nyilvánvaló.

Remélem a közcégekben is rend lesz.

Persze ettől valszeg nem lesz magánszektorra jellemző hatékonyság, de összességében olcsóbb lehet mint egy német tulajdonú pénzfacsarda.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 14:40:03

@Larry Silverstein: "Ezt ki kell egészíteni azzal az aprósággal, hogy az összes 'pékség' külföldieké, sokszor külföldi államé."

Ezt honnan veszed?

no_successful2 2013.09.22. 14:41:07

A posztíró kitérhetne arra is, hogy 2002 és 2010 között viszont miért nőtt a gáz ára háromszorosára, az áramé a duplájára.
Hogy versenyképesebbek legyünk ?
Én azt gondolom, hogy egy olyan vállalkozónak, aki kockázati tőkét kíván ide befektetni, egyik legfontosabb szempont az energia ár. Úgy hallom, a kormány ennek csökkentését is szorgalmazni fogja.

2llkedő 2013.09.22. 14:43:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ha van egy stabil fejlpődés, TALÁN 30 év múlva Mo. el fogja érni az EU-s átlagot."

A mostani EU-s átlagot.

2llkedő 2013.09.22. 14:45:04

@no_successful2: "Én azt gondolom, hogy egy olyan vállalkozónak, aki kockázati tőkét kíván ide befektetni, egyik legfontosabb szempont az energia ár."

Legyen ingyenes az energia! Mindenki ide fog jönni befektetni.

bulista 2013.09.22. 14:45:39

@Larry Silverstein: Nincs is szebb annál, amikor két fidesz-troll szopja a másik farkát...

Kandeláber 2013.09.22. 14:47:17

@bulista: Csak az, amikor bajnaisták csókolgatják egymás ánuszát...

bulista 2013.09.22. 14:49:06

@Kandeláber: Jaj, kis bőrtangás jobber nemzeti rúdtáncos csak nem abba az érzékeny lelkedbe tiportam???

no_successful2 2013.09.22. 14:53:50

@félázsiai 2llkedő:

"Legyen ingyenes az energia! Mindenki ide fog jönni befektetni."

Például. :)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 14:55:50

@Larry Silverstein:

"Ez nem jelenti, hogy a reprivatizált cégek sikeresek lesznek. De az ellenkezőjét sem.

Minden a vezetők tisztességén múlik, akár magán, akár állami/vegyes a tulajdon."

Pont ez itt a lényeg. Ugyanis a magántulajdonban a szar vezetőt kidobja a tulajdonosi kör, hogy mennyenmá. Állami tulajdonban meg a rossz vezető (lásd. MSZP-s MÁV) ciklusokat ülhet ott, mert kegyelt.

"Az, hogy a fidesz jobban gazdálkodik(az államháztartás), mint a szocialisták, 1998-02, 2002-06, 2006-10, 2010-13 összehasonlításában, számomra nyilvánvaló."

Csak éppen nem biztos, hogy igaz.

Gondolom az államadósságot övező számokkal tisztában vagy, igaz? 2000 milliárddal vagyunk jobban eladósodva, mint 2010-ben.

xn--kk-lia.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Lényegesen többet fizetünk kamatokra, mint régebben:

tenytar.blog.hu/2013/01/14/evi_1200_milliard_forint_soha_nem_volt_meg_ilyen_draga_az_allamadossag

Mindezt úgy, hogy még a 2000 milliárd adósságnövelés mellett elment 2600 milliárd nyugdíjpénz az államadósság csökkentésére...

akk.hu//kepek/upload/2013/NYRA_pf_honlapra_20130630_ANGOL.pdf

Továbbá villámsebesen éljük fel a tartalékokat.

www.igazmondo.hu/posts/1748-vitathato-milliardokat-koltott-el-a-kormany

Hozzátenném, hogy a kamatok (lakáshitel, állampapír) úgy vagy rosszabbul állnak, mint 2009-ben, amikor vagy 2%-al magasabb volt az alapkamat...

Itt nem egy jó (de nem is egy jobb) gazdálkodás villan ki, hanem egy nagyon csattanós bukás, függetlenül attól, hogy mennyiben volt szar az előző pár ciklus.

"Persze ettől valszeg nem lesz magánszektorra jellemző hatékonyság, de összességében olcsóbb lehet mint egy német tulajdonú pénzfacsarda."

De miért a német hibája, hogy drága az a kurva áram? Tessék már megérteni, hogy azért ennyi az annyi, mert van rajta rekord ÁFA, rekord Robin Hood adó, meg még ilyen-olyan különadó.

Ha nem lenne szénné adóztatva az energiaszolgáltató, akkor rezsicsökkentés se lenne, mert elég alacsony lenne az ár úgy is.

ob.szerver 2013.09.22. 14:55:50

@no_successful2:

"A posztíró kitérhetne arra is, hogy 2002 és 2010 között viszont miért nőtt a gáz ára háromszorosára...."

A posztíró helyett válaszolok neked. Kibaszott módon meg fogsz lepődni.

www.macro-investing-strategy.com/gold-and-inflation/

A harmadik grafikonra koncentrálj. De még segítek is neked az értelmezésben: mert ennyivel emelkedtek a világpiaci árak.

Erre nem gondoltál volna, ugye?

Kandeláber 2013.09.22. 15:05:01

@bulista: No feelings for anybody else, wanker.

Larry Silverstein 2013.09.22. 15:05:28

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Nem válaszolnék külön mindenre, mert felesleges, ha alap dolgokkal nem vagy tisztában.

Ez a legjobb: 'Hozzátenném, hogy a kamatok (lakáshitel, állampapír) úgy vagy rosszabbul állnak, mint 2009-ben, amikor vagy 2%-al magasabb volt az alapkamat...'

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 15:07:18

@Larry Silverstein:

Ez, micsoda érv.

Figyi, ott vannak a forrásaim. Cáfold őket.

Nyilván nem tudod, ezért terelsz.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 15:09:45

@Larry Silverstein:

"Ez a legjobb: 'Hozzátenném, hogy a kamatok (lakáshitel, állampapír) úgy vagy rosszabbul állnak, mint 2009-ben, amikor vagy 2%-al magasabb volt az alapkamat...'"

Erre külön: tudod is cáfolni, vagy csak kijelented, hogy nem igaz, mert szerinted nem, és kész?

bulista 2013.09.22. 15:12:08

@Kandeláber: Magyarul nem megy, köcsög?

Kandeláber 2013.09.22. 15:13:56

@bulista: Szakadj már le kis balos, ne izgulj rám annyira. :D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 15:14:17

@Larry Silverstein: Hoppá a lakáshitel kamatokat visszaszívtam. Azok most tényleg kicsit alacsonyabbak. 0,5-1%-al (2%-al kisebb alapkamat mellett) de alacsonyabbak.

bulista 2013.09.22. 15:16:26

@Kandeláber: Izguljon rád a Kaszás, te kis vaskeresztes náci köcsög!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.22. 15:19:52

@Kandeláber: Érvelésed annyira kifinomult, mint egy döglött sirály térgeometriai tudása.

2llkedő 2013.09.22. 15:21:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én is arra gondoltam, hogy nem az akkorit, hanem a mostanit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 15:26:39

@félázsiai 2llkedő:

Nem, ezt rossz vezetés alatt is el fogja érni az ország, de ez nem nagy eredmény.

Kandeláber 2013.09.22. 15:29:16

Döbbenetes a "toleráns" balosok reakciója minden ellentétes véleményre.
Meseházy bunkói...
Részemről a mai napra befejeztem, fiúk-lányok és transzneműek.:D

Larry Silverstein 2013.09.22. 15:29:45

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Komolytalan vagy, vitába azzal megyek bele aki nem blogokat jelöl forrásnak.

Alapkamat: 9,5%(2009 jan)- most 3,8%

www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa

mrs. white 2013.09.22. 15:40:52

@Larry Silverstein: A héten volt cikk vagy index vagy origo esetleg a portfolion. Passz.
Orbán előtti környezet nem támogatta a versenyt. Ezt a szép szokást Ők is támogatják pedig ha volna értelme egy kormánynak akkor pont ez lenne. pl hogyan ne nyúljunk szabályozásba az a trafik törvény. Évi 40-50 milliárd adóbevétel kiesés (de ez még a 40%-os visszaesés előtti becslés volt) amit te meg én valszeg megint megfizetünk valami adóban amit természetesen nem terhelnek ránk. Vagy minek venni eon gáztározót? Ami konkrétan közgazdasági szempontból egy fillért nem ér. Kicsit drága móka ahoz, hogy néhány rokonnak barátnak zsíros állása legyen.

Apeiron (törölt) 2013.09.22. 15:43:03

Senki sem írt arról, amirőlk a poszt szól. Méghozzá a vízió elvesztéséről, ha volt valaha is. A 89 utáni közlendület teljesen kifulladt.

mrs. white 2013.09.22. 15:48:43

@zobod: Ez nem államkapitalizmus. Egyébként a falusi vegyesbolt aki egyedül van az is monopol helyzetben van de ha rohadt drága akkor mindenki inkább bemegy busszal a városba. Ha van egy szolgáltató akinek a hálozatán más is számlázhat és szabadon lehet szolgáltatót váltani akkor az már nem monopolium. Talán más országokhoz képest annyival több a rezsi mint amennyivel a világ legdrágább áfája viszonyul a környező országokhoz.
Az eb itt van elhantolva és nem közműcégeknél.

2llkedő 2013.09.22. 16:12:49

@Larry Silverstein:

"Alapkamat: 9,5%(2009 jan)- most 3,8%"

5,25% (2010 ápr. 27-től)

CSENDES 2013.09.22. 16:53:02

@Mária: Mária te pikírt vagy:-))

panelburzsuj 2013.09.22. 17:24:14

@CSENDES:

Az olyan mint a frusztrált?

(nőkre vannak illéskomondorosabb terminusok is)

szofter 2013.09.22. 17:26:49

@Larry Silverstein: És akkor mi van, ha külföldi? Ja, persze, tudom, a mocsok elviszi a profitot. Na, ehhez két rossz hírem is van: 1. az esetleges magyar tulaj is kivinné, ha van esze; 2. a külföldi sem vinné ki (legalábbis nem ennyit), ha nem olyan ország lennénk, ahová épeszű ember nem hozza a pénzét.

CSENDES 2013.09.22. 17:39:08

@szofter: Ez unortodox megközelítés.:-)) Az igaz szolgáltató önként vállalja a veszteséget. Önként és dalolva a kifosztást a haramiáktól. A haramiákat esetleg érvekkel témogatóknak a giotin jár. Vagy más perverz eszköz.

CSENDES 2013.09.22. 17:40:12

@panelburzsuj: Nem, az gyakolatilag a vitriolka kategória. -))

CSENDES 2013.09.22. 17:44:52

Annak a nagyon hülyének, pedig, aki azt írta, hogy az ellenzék szívesen vonná a nyugdíjasoktól is az adót, üzenem, megvalósult. Mégpedig a Fidesz kormányzása alatt. Ugyanis a korkedvezményes nyugdíjasok szja terhelése 16 %- a nyugdíjból.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:02:49

@mrs. white: A verseny nem jó vagy rossz.

A szabad verseny nekünk rossz ha a szabad versenyzők mind külföldiek. Tehát amit Orbán tesz az teljesen racionális és respekt érte.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:05:23

@szofter: Bizony így van, bizonyíték rá az elmútnyócév. Ha nem lett volna 90%-a külföldi a bankoknak, nem vitték volna el a pénzüket haza amikor ott is gondok voltak.

Sok ész nem kell ehhez, mondd szépen hogy ellenérdekelt vagy, mert nagyon gyengén játszod a hülyét.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.22. 18:06:13

@Larry Silverstein: full baromság ez is. Nem csoda, hogy ilyen kormányaink vannak, a lakosság gazdasági analfabéta.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:07:35

@Magustanonc: Butaság. Sosem volt ilyen alacsony pénzromlás, pont a rezsicsökkentés az egyik oka.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:09:28

@Zka: Nem mindegy hogy ki vezeti a közel analfabéta lakosságot.

A szocik eladósodtak, és a zemberek is. Ma már rég nőnek a megtakarítások/+épül le az adósság az átlagemberek között is.

2llkedő 2013.09.22. 18:11:53

@Larry Silverstein: "Sosem volt ilyen alacsony pénzromlás, pont a rezsicsökkentés az egyik oka."

Ugye a németeknél is volt rezsicsökkentés?

2llkedő 2013.09.22. 18:12:25

@Larry Silverstein: "+épül le az adósság"

Melyik bolygón élsz?

2llkedő 2013.09.22. 18:13:05

@Larry Silverstein: "A szocik eladósodtak, és a zemberek is."

Kifelejtetted a fideszes önkorikat.

panelburzsuj 2013.09.22. 18:15:40

@Larry Silverstein:

Miért nem vették meg magyarok a közműveket?

zobod 2013.09.22. 18:18:03

@mrs. white: a monopol helyzet nem azt jelenti, hogy kényelmetlen igénybe venni az alternatívát, hanem azt, hogy nincsen alternatíva. A közmű és energetikai cégek lakossági piacán pontosan ez a helyzet. Ha nincsenek versenytársak, nincsen verseny, akkor nem indokolja semmi, hogy egy magánbefektető garantált profitot tegyen zsebre.

2llkedő 2013.09.22. 18:19:13

@panelburzsuj: Mert nem akartak nyerészkedni.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:21:14

@félázsiai 2llkedő: 1.háztartások adóssága

2.hogy jönnek ige a németek az euróval..:)
3.az önkori állami normatívákból él, tudod kormányzati felelősség stb.

panelburzsuj 2013.09.22. 18:21:30

@zobod:

Mi indokolja a veszteséges állami vállatok vezetőinek "jövedelemigényeit"?

Hogy kiválóan tudnak "extraveszteséget" termelni?

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:22:41

@panelburzsuj: Mert itthon kinek lett volna tőkéje?

Az mszp-szdsz szépen eladta minden stratégia nélkül, tv-ben garantált profittal, külföldre.

panelburzsuj 2013.09.22. 18:24:18

@Larry Silverstein:

És a "közösbe" lesz tőkéje a magyaroknak?

Ha külön-külön nem volt?

2llkedő 2013.09.22. 18:24:25

@Larry Silverstein:
1., Melyiké? Piktoré biztosan.

2., Németeknél negatív hozammal finanszírozzák az államot.

3., Polgármesteri felelősség. Tudod, Lézer Jani.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:28:07

@félázsiai 2llkedő:

1.polgarda.blog.hu/2013/07/18/teny_nyomorba_dont_a_gazdasagpolitika

2.Németek már csak ilyenek, ők adnak kölcsön. Mint Orbán a szociknak 98-02ben.

3.Hehehe, jó vicc volt. A szocik alatt eladósodtak az önkorik(is), ezt most 'államosították' az össz államadóság mégis stagnál. Absolut respect.

2llkedő 2013.09.22. 18:28:23

@Larry Silverstein: "Az mszp-szdsz szépen eladta minden stratégia nélkül, tv-ben garantált profittal, külföldre."

Magyarok is megvehették volna.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:28:56

@panelburzsuj: Elég hülye kérdés volt. Vettünk MOL pakettet, vagy eladtunk?

unionista (törölt) 2013.09.22. 18:29:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ha a szolgáltató non profittá válik, akkor az állam olcsón visszavásárolhatja (államosíthatja). a probléma akkor van, amikor az visszaállamosított céget fejleszteni kell. mert ahhoz adót kell emelni, vagy az államadósságot megnövelni. (ti. nincs profit). orbán elképzelése rövid távon népszerű, hosszú távon hülyeség. szociálisan demagógián és nemzeti populizmuson alapul.

a megoldás amúgy vegyesvállalati forma lenne. ha az e-on hungária az mvm részvételével egy német-magyar vegyesvállalat lenne, akkor az oligopólium hasznán a köz- és versenyszféra osztozik.

Larry Silverstein 2013.09.22. 18:30:26

@félázsiai 2llkedő: Most ez következik, sír is a ballib oldal(és a külföldi befektetők), de senkit nem érdekel.

zobod 2013.09.22. 18:30:57

@panelburzsuj: nem hiszem, hogy ez azon múlik hogy magán vagy állami tulajdonban van a cég, inkább a cégméret és a befolyás a lényeg. Egy MÁV főnök mozgástere biztos nem annyi, mint egy kis, vidéki önkormányzat szemétszállítási cégének ügyvezetőjének, ahogy a jövedelme sem, még ha utóbbi nem veszteséges, akkor sem. Viszont nem is magyar sajátosság ez, az USA-ban közpénzek tízmilliárdjaiból kimentett magán tulajdonú bankok vezetői is milliós fizetéseket, végkielégítéseket kaptak, akkor, mikor már az állami csecsen lógott az általuk bajba sodort cég.

unionista (törölt) 2013.09.22. 18:31:01

@Larry Silverstein:
tegyük fel, hogy a közmű állami kézben van és non profit. beruházás hogyan lesz ha nincs nyereség. adóemelés vagy eladósodás? hogy működne a rendszer hosszútávon.

2llkedő 2013.09.22. 18:31:08

@Larry Silverstein:

1., "Komolytalan vagy, vitába azzal megyek bele aki nem blogokat jelöl forrásnak."

2., A németektől függünk. Tehát ha nekik jó, akkor nekünk is. Ha nekik rossz, nekünk még rosszabb.

3., "A szocik alatt eladósodtak az önkorik(is),"

Nem a szocik adósították el az önkorikat, hanem a felelőtlen polgármesterek.

2llkedő 2013.09.22. 18:31:59

@Larry Silverstein: Nem most, hanem akkor kellett volna megvenni. Az mondd meg, miért nem tették meg akkor?

Husz_János_Puszita 2013.09.22. 18:35:02

Én még merek nagyot álmodni. Arról álmodom, egyszer egy párt azzal kampányol nekem, normális munkáért normális fizetésem lesz, amiből normálisan ki tudom fizetni a normális rezsimet. Azzal hízeleg majd nekem, havi 400 fix-szel nem vagyok gazdag ( fiktív szám ). Nem hergeli sem ellenem, sem a munkáltatóm ellen a csórókat, hanem megköszöni a munkámat és nem akarja elvenni a fizetésem felét. Szeretek így álmodozni, olyan jó.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 18:42:04

@unionista:

A megoldás felszabadítani a piacot és megszüntetni a közmű cégek monopol helyzetét. Ezzel megszünik a hatósági ár szükségessége is.

panelburzsuj 2013.09.22. 18:49:40

@zobod:

Az amerikai "felső tízezer" belterjes disznólkodása a követésre kiszemelt példa?

Vagy mit kartál ezzel mondani?

panelburzsuj 2013.09.22. 18:51:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Úgyavan.

Legyen minden faluban legalább három vízmű.

panelburzsuj 2013.09.22. 18:52:22

@panelburzsuj:

És három szennyvízkezelési rendszer.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 19:02:21

@panelburzsuj:

Ez nem szükséges. Londonban sincs 30 áramtermelő cég, de van 30 áramértékesítő cég.

mrs. white 2013.09.22. 19:03:21

@zobod: Szerintem pont azt fejtegettem, hogy az államnak olyan szabályokat kell teremteni ami versenyhelyzetet teremt. A mellékelt példánál maradva több lakossági szolgáltató marad akik közt szabadon választhatsz gyorsan és könnyen. Érdekes módon vaklicitben a gyógyszerek is olcsobbak lesznek. A vállalkozói szférában ahol van profit lehet alkudni versenyeztetni a szolgáltatókat. A bukó lakosságin nem igazán érdeke egyik szolgáltatónaqk sem az ügyfélszerzés. Ez a szükséges rossz a vállalkozókon lévő haszonhoz.
Amugy ha nem kétmillió ügyfél tartozna a szolgáltatóknak akkor valszeg az is olcsóbb lehetne. Itt sem történik más mint a fizetőkön szedik be a tartozók bukását és kamat költségét hasonlóan a bankokhoz.
pl Küzdhetne valamelyik szolgáltató úgy, hogy 10%-al olcsóbb de aki nem fizet az 30 napon belül repül a rendszerből. a jól fizetők egy két hónap alatt feltöltenék a rendszert. A vacakok meg maradnának a többieknek. Garantálom, hogy egy két hónap alatt lépnének. Itt azonban sem kilakoltatni gázórát kikötni nem lehet fűtési szezon alatt. Értem én a szociális részét de ebből soha nem lesz így kapitalizmus és versenyképesség. Ezzel még lehet a szocializmust építeni amig a nap fel nem robban.

panelburzsuj 2013.09.22. 19:04:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

És gondolod, hogy London áramellátása tökéletesen analóg helyzet a magyarországi falvak vízellátásával?

Közmű-közmű?

panelburzsuj 2013.09.22. 19:07:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

((Ki tudnád számolni Nagy-London és Magyarország egy-egy lakosra és egy-egy négyzetkilométerre eső "rezsiköltését"?)

panelburzsuj 2013.09.22. 19:08:46

@panelburzsuj:

Csak akarni kell.

Akarj, birca.

zobod 2013.09.22. 19:10:07

@panelburzsuj: azt, hogy pont ezen a jelenségen meglehetősen álnaív dolog felhorkanni.

mrs. white 2013.09.22. 19:12:30

@Larry Silverstein: A mol pakettet állami pénzből vettük vagy a gaz bajnai féle imf hitelből? A mol nak az értéke azóta többet ér vagy kevesebbet?
Ha egy személy még nem fizette ki a hitelét pl lakás akkor az a lakás az ővé vagy hitelezőé?
Ha az az állam még nem fizette ki a Mol hitel árát akkor az a hitelező vagy a magyar államé?
Ha mégis kifezettük azóta az imf hitelt de cserébe felvettünk egy drágábbat akkor jól jártunk és már a mol tényleg a miénk vagy folyamatosan egyre drágább hitellel távolodunk a céltól?
Ha temploton egyszer rosszul ébred és kiönti az összes magyar papírt amivel kb 2 óra alatt csődbe viszi magyarországot akkor jobban teljesítettünk vagyí sem?
Megyannyi kínzó kérdés azoknak akik nem csak hír tv-t és mtv 1 et néznek.

panelburzsuj 2013.09.22. 19:12:35

@zobod:

Hülye-e vagy?

Vagy ez is "álnaiv" kérde, ha egyszer tök nyilvánvaló, hogy az vagy?

unionista (törölt) 2013.09.22. 19:18:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a közművek terén korlátozott a verseny. egy közös hálózaton érdemes szolgáltatni.

közlekedésben ez tiszta sor. a legjobb megoldás ha köztulajdonban van út (közút). és magántulajdonban vannak a lakossági volán és a vállalati teherfuvarozó (tefu) társaságok. ez működhet vasúti közlekedésben is. a pályavasút és pályaudvarok vannak köztulajdonban. ezek után bárki indíthat szerelvényeket. ugyanígy a vízi, vagy légiforgalomban: a kikötőket és a légikikötőket kell köztulajdonban tartani. és ezeket használhatják hajózási és légitársaságok.

de ez korlátozott verseny. a nyereségen a köz- és a versenyszféra osztozik. mert a pályavasutat, a pályaudvarokat fel kell újítani. hiába van köztulajdonban. azt nyereségesen kell üzemeltetni. a profiton osztozni kell.

a közművek esetében az erőműveket, a tározókat is félig köztulajdonba kell tartani. azért, mert ezek stratégiai jelentőségűek. egy üzemzavar esetén a nemzetgazdaság leáll. ezért nem lehet teljes egészében a piac kezébe adni. de nem lehet állam tulajdon sem. a köz és a versenyszférának egymást kell ellenőriznie. ebből következően a közműhálózatot is közösen kell fenntartani.

ha eladod az összes erőművet, akkor holnap az a néhány társaság olyan árakat kér a lakosságtól és a vállalatoktól, amit éppen, hogy csak ki tudnak kifizetni. a termelők diktálják az árat. a fogyasztó ki van szolgáltatva. ha minden állami kézben van és a szolgáltatás non profit, akkor meg nem lehet beruházni. ezért nem működik az ortodox liberalizmus és az ortodox kommunizmus sem.

Magustanonc 2013.09.22. 19:26:54

@Larry Silverstein: Gondold végig logikusan, hogyha a pék költségei emelkednek, és nem akar veszteségesen működni, akkor kell-e vajon árat emelnie vagy sem!

No, mire jutottál?

panelburzsuj 2013.09.22. 19:35:42

@outisz:

Kábé két órája írtam:

"Magyarország életképességében kevesen hisznek - ezért Magyarországba magánvagyont kevesen fektetnek be.

Magyarországban leginkább azok "hisznek", akiknek a saját vagyona, képzettsége, munkakultúrája, elszántsága, fegyelme, kockázatvállalási hajlandósága - (stb.) - csekély a "jó élet" saját erőből történő megvalósításához, ezért a személyes "jó életük" kellékeit kollektív szükségletként megfogalmazva mások erőforrásainak megkaparintásával igyekeznek kielégíteni.

Az ilyen gondolkodásmódot hívjuk kommunistának."

Nekem is jár a buksimiből!!... :))

unionista (törölt) 2013.09.22. 20:02:10

@panelburzsuj:
és vajon az ózdi cigányok képesek lennének megfizetni a víz monopolpiaci árát. ugye nem. önkormányzatoknak és piaci szereplőknek kell összeállni. a nyereség egy részét visszaforgatják. a piaci szereplő a fennmaradó rész felét zsebre rakja. az önkormányzat a rászorulókat megsegíti. esetleg kér közmunkát cserébe. úgy, hogy van egy minimális alapilletmény. nagyjából azt jelenti, hogy ingyen van az ivóvíz, és minimális tisztálkodási lehetőség. a többiért fizetni kell. nincs se az állami, se a piaci monopólium.

debrecenben elég érdekes a helyzet. mert itt az erőművet megvette a német e-on. a gázüzemet az olasz eni. és a vicc az, hogy ezek termelik a veszteségeket. ezzel szemben az önkormányzati tulajdonú víz és hőszolgáltató nyereséges. mert pusztába szabályozottan hordja a vizet keleti főcsatorna. viszonylag korszerűek a hőközpontok és a lakótelepek. kósa lajos az egykori tanácselnök (ács elvtárs) munkáját fölözi le.

persze a rezsicsökkentéssel ennek vége lesz. mert a németek és az olaszok leépítéseket terveznek. debrecenből ki akarnak vonulni. további veszteségeket nem akarnak elszenvedni. és az önkormányzati cégek nyeresége is csökkenni fog. a város az államtól csak részkompenzációra számíthat. kósa szokott is nyilatkozni, hogy ez így nem lesz jó. szélestől vásároltak buszokat. amiknek egy részére igazából nincs szükség. az új villamos miatt. persze lehet kérdezni, hogy miért vettek annyi buszt, ha tudták, hogy lesz kettes villamos. nyilván azért, mert széles gábor volt az eladó. a fölös buszokat kölcsön akarják adni budapestnek. tarlóst nem tudják bábúként mozgatni.

a b-terv az, hogy a egyes villamos vonaláról eladnak szerelvényeket nagyváradnak. ahhoz nagyon le kell fizetni a románokat. mert derbecenben ganz prototípusok futnak. annyit gyártottak belőle ahány a városban van. alkatrészt se gyárt hozzá senki. nyilván nem éri megvenni.

ha ezek nem jönnek be, akkor a városi vagyonkezelő veszteséges lesz. ahogyan a piaci szereplők. és ugye most kellene az, hogy akkor a bankok betolják a pénzt. de ha ezt nem teszik meg, akkor 2015-re problémák lesznek.

panelburzsuj 2013.09.22. 20:06:30

@unionista:

Az ózdi cigányok nem falusiak?

Legalábbis London felől nézve Hétest...

unionista (törölt) 2013.09.22. 20:08:43

@mrs. white:
okés. és hogy fogsz választani az erőművek közül. mindenki pakstól venne, mert a környéken az legolcsóbb. a többivel mi lesz. a verseny egy monopolhelyzetben levő óriás atombunkert eredményezne. ami azt jelentené, hogy terrortámadás, vagy szabotázs esetén energia nélkül lenne az ország. ami lehet, hogy nem lenne probléma, mert egy atomvillanás miatt az emberek elhullanának, mint a legyek.

az ortodox liberális megoldás sajnos nem tartható. az egy másik kérdés, hogy orbán féle kommunista elképzelés sem. valamilyen vegyesvállalati forma kell.

Minorkavidor 2013.09.22. 21:07:02

E cikk szerint:

index.hu/gazdasag/2013/09/20/honnan_lesz_penzunk_az_allamositasra

A közmúszolgáltatók államosítása alsó hangon is 700-800 milliárd. Tényleg honnét szerzünk pénzt erre? Valszeg hitelből, piaci kamatozással.:))

Még valami: amikor 4 éve kiebrudalták Pécsről a francia multit- a Suezt- "azemberek" pénztárcájára hivatkoztak. Pár hónappal később 10 %-ot emeltek:))

Minorkavidor 2013.09.22. 21:53:42

@Nyekenyóka.:

Elolvastam, és azt tapasztaltam, hogy még mindig játssza a szűzlányt a kupiban: az egyenlő távolságtartást a fidesztől és a baloldali ellenzéktől:))

Nézzük csak:

2009-ben Schiffer feljelentette Gyurcsányt - a szerinte törvénytelen- telekcsere ügyben:

www.greenfo.hu/hirek/2009/10/06/jogszabaly-megrendelesre-az-lmp-feljelenti-gyurcsanyt_1254824487

Olvasd el figyelmesen a feljelentés indoklását.
A telekcsere értéke több mint egymilliárd HUF.

itt a link: nol.hu/belfold/sukoro-ugy__hetfon_kezdodik_a_buntetoper

Csakhogy: A FIDESZNÉL: manyup 3.000, MOL-paket 510, trafikmutyi 500, E.ON 300 MILLIÁRD, a közmŰvek visszavétele alsó hangon 7-800 milliárd HUF Ez eddig 5.010-5.110 milliárd HUF.
Erről a link itt: index.hu/gazdasag/2013/09/20/honnan_lesz_penzunk_az_allamositasra
Akkor még vegyük ide még a Hortobágy fidesz közelivé tételét: nol.hu/belfold/20130920-fidesz-kozelive_valt_a_puszta
Hány Schiffer-feljelentés született? Állítólag Lehet Más a Politika, állítólag középen kíván állni, egyenlő távolságot kíván tartani a fidesztől és a maszoptól. Ez nem lenne baj, de hol van itt az egyenlő távolság? Ertsey se tett feljelentést, egyetlen ügyben sem4

Ellenben arról siránkozik ahogy a baloldal a Pető-intézet ügyét kezeli. Ő ezzel egyenlőséget tesz a korábban a Kossuth teret összehuggyozó, a tv-székházat felgyújtó tömeg és a jelenlegi baloldali magatartás között! Miért? Könyörgöm, a jelenlegi baloldali ellenzék és 2002-2010 közötti fideszes ellenzék erőszakossága össze sem mérhető. Ha ezeket a lépéseket az "emútnycévben" lépték volna meg, akkor polgárháború tört volna ki! Tkp. pl. hány (száz)ezren tüntettek pl. a Pető-intézet mellett, a föld-és trafikmutyi ellen?
Ez egy költői kérdés volt:)) Nem a baloldali ellenzék keménykedésével van baj, hanem inkább puhányságával, tesze-toszaságával! No és persze az LMP sunyi viselkedésével!

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:17:28

@unionista: Nem kell tudnod hogy müködne. A lényeg hogy ki müködtetné.

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:18:35

@félázsiai 2llkedő: Ez a másil nicked? Nézd meg a linken az MNB táblázatot is.

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:19:55

@panelburzsuj: Ha a GDP arányos adósság stagnál és veszünk, az lehet hogy jobb mintha az adósság nő és eladunk. Már szerintem.

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:21:15

@félázsiai 2llkedő: Mert akkor még nem volt meg a szabadversenyes tapasztalat a rezsi folyamatos emelkedésével.

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:24:11

@Magustanonc: Nem emelt árat, mivel az infláció rekord mélyen van.

Tehát ez hazugság. A közmücégek profitja tünt el/vékonyodott.

unionista (törölt) 2013.09.22. 22:27:25

@panelburzsuj:
csak azt mondom, hogy nem lehet szabad piaci viszonyokat teremteni. illetve éppenséggel lehetne, csak nem úgy, ahogy az ortodox liberálisok elképzelik. jön a piac és mindent megold.

valamilyen önkormányzati rendszernek kellene leváltania a kormányt. és tájegységi összefogás keretében kiegyezni a piaci és a tőkepiaci szereplőkkel. mert ugye beruházni is kellene. ahhoz bank kell. na most itt mindenki mohó. pénzügyi és műszaki értelmiség kell, amelyik megtalálja a helyi viszonyokra szabott optimumot.

debrecenben lehet olcsó a víz. és egyébként simán lehetne nyereségesen csatornákat építeni a pusztában. mert ott a termőföld. a csatorna az öntözés mellett alkalmas áruszállításra, szolgálhat turisztikai és sportolási célokat (kajak-kenu, evezés, triatlon). mesterséges tavakban lehet halat tartani. az erdőspusztában csónakázni vagy fürdeni. a vízgazdálkodás az alföldön lehetne rendkívül nyereséges. csak beruházni kellene. ez csak a víz.

a hőszolgáltatás úgy, ahogy elmegy. mert hajdúszoboszló környékén van gázmező. azt ki lehet aknázni. de azért nem szuper lelőhely. nem lehet nagyon olcsó gáz. mellette el lehet égetni a biomasszát. amiből lehet viszonylag olcsó távhő. a probléma, hogy jelentős állattartás mellett kevés a mezőgazdasági hulladék. de ez még úgy elmegy.

a villany áramot nem lehet olcsón előállítani. vagy csak jelentős korlátokkal. de ebből már lehet kalkulálni egy elfogadható árat. és azt beruházásokkal csökkenteni.

egy panelházban napkollektorról mehetnének a háztartási gépek. ha süt a nap, akkor lehet porszívózni, mehet a mosógép. télen kevesebbet süt, de nem kell annyit mosni. az lcd tévé - ha gyártanának ilyet - elvben mehetne akkumulátorról, vagy gyengeáramról, mint a táblagép, vagy a telefon. ugyanaz a kijelző technológia, csak nagyobb akksi kell hozzá. és akkor azt is rá lehet kötni a kollektorra. egy panelházban a villanytűzhelyhez és a világításhoz kell villamos áram. mert másképp este nem lehet se világítani, se főzni. a családi házak föld hőjét használhatnák.

de ezeket mind helyileg kellene kihasználni. megtalálni, hogy ott helyben mi lenne olcsó. az önkormányzatnak kell megtalálni a megoldást. mert éppenséggel lehetne ózdon, hogy a cigányok kibányásznák a szenet. ki tudja lehet, hogy egyes vidékeken működne a szociális szén program. de miért kell ehhez összehívni az országgyűlést. szociális szén? errefelé nincsen hegy. az alföld legmagasabb pontja a tengerszint felett 183 méter.

nyírgelse és nyírbogát között egy út menti erdőben van a csúcs.
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Magass%C3%A1gi_pont_a_Hoporty%C3%B3_cs%C3%BAcs%C3%A1n.jpg

unionista (törölt) 2013.09.22. 22:30:18

@Larry Silverstein:
igen. ez a tipikus jobboldali gondolkodás. elég lesz valamit deklarálni. a "know how" a "tudni hogyan" nem érdekes. és ha nem működik, akkor felelős a nemzetközi maffiabaloldal, a cigányok és a zsidók. a közéletben az érzelmi motivációnak nagyon erősek a korlátai.

unionista (törölt) 2013.09.22. 22:34:04

@Minorkavidor:
nem hitelből, vagy adósságból, piaci kamatozással, hanem "sikeres állami kötvénykibocsátással". "magyarország jobban teljesít".

Larry Silverstein 2013.09.22. 22:44:49

@unionista: Nem prédikálni kell hanem meg kell nézni visszamenőleg mikor volt normális államháztartás és kupi meg államcsőd.

panelburzsuj 2013.09.22. 22:50:57

@Larry Silverstein:

Amikor a közműveket eladták, az adósság csökkent.

Nem "stagnált" - belelértve ebbe a "stagnálásba" 3000 milliárd forint nyugdíjra félretett pénz fölélését is.

unionista (törölt) 2013.09.22. 22:57:29

@Larry Silverstein:
mindegyik kormány kupit hagyott maga után. orbánnal az ország cseberből esett vederbe. előrefelé kell nézni.

Magustanonc 2013.09.22. 22:57:33

@Larry Silverstein: Kivárnám a végét ennek a történetnek.

Mindenesetre, azért érdekelne, milyen arcot vágsz, ha az állam törvényileg lehetetleníti el a befektetésed megtérülését.

Lehet itt a levegőbe puffogtatni, hogy mekkora profitjuk van a közműcégeknek, de valahogy még egyetlen árva számot sem láttam arról, hogy mennyi pénzről is beszélünk, mint bevétel, és ebből mennyi marad meg adózás utáni eredményként.

panelburzsuj 2013.09.22. 23:40:10

@unionista:

Egy bökkenő van - a magyar vidék nem "saját erejéből" jutott közművekhez. Hanem az "erőltetett modernizáció" központi parancsára.

Amikor már piaci elemek is megjelentek - gáz, szennyvíz - akkor rengeteg projekt megfeneklett az "önrész" elnevezésű tőke- vagy igényhiányon.

Ám ha a majdani fogyasztó egy fityinggel sem száll be a beruházásba, akkor tök mindegy, hogy multinacionális óriáscég, vagy egy járási káefté adja el neki szolgáltatást: a "helyi monopólium" pont ugyanakkora.

Larry Silverstein 2013.09.22. 23:43:07

@Magustanonc: Én annak örülnék ha az állam tv-ben garantálna nekem 8% hasznot, ahogy az mszdsz csinálta a szegíny németfrancia közmüvesekkel.

Larry Silverstein 2013.09.22. 23:46:16

@Magustanonc: Nyilván nem az igazat fogják mondani a nagyközönségnek. Ha tényleg az a cél, hogy hazaküldjék/máshova küldjék a befektetőket, és kivásárolják őket olcsón, az igen helyes.

Az meg még helyesebb hogy vegyen az magyar állam németországi közmüszolgáltatókat, aztán emelje az árat a háromszorosára.

Nem bonyolultak a játékszabályok, de nehéz a játék.

panelburzsuj 2013.09.23. 00:12:02

@Larry Silverstein:

De miért pont németországit? Miért nem norvégot, kirgizt, patagónt - bármit, amin jó nagyot lehet kaszálni?

Pénzt akar keresni a magyar állam - vagy idióta kuruckodást ripacskodni?

Larry Silverstein 2013.09.23. 00:15:22

@panelburzsuj: Igy van nem kell válogatósnak lenni, csak lehúzni a külföldieket.

panelburzsuj 2013.09.23. 00:26:33

@Larry Silverstein:

Mér aprózod?

Minden idegent!

Aki nem a "miénk", attól pl. dohánykoncessziós törvénnyel elvenni a fölépített piacát, és odaadni a "mieinknek".

Vagy az állami termőföldek bérletét is addig kell újraosztogatni, amíg a legető legtöbbet meg nem szereztük "mi".

Érted már?

panelburzsuj 2013.09.23. 00:34:56

@Larry Silverstein:

Hogyhogy csak "kéne"?

Elgyávultatok?

2llkedő 2013.09.23. 05:41:46

@Larry Silverstein:

Ami a tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd!

2llkedő 2013.09.23. 05:45:04

@Larry Silverstein: "Mert akkor még nem volt meg a szabadversenyes tapasztalat a rezsi folyamatos emelkedésével."

És? A fideszben rengeteg hosszú távon előrelátó emberke van. Hogy hogy nem látták előre a jövőt?

2llkedő 2013.09.23. 05:47:59

@Larry Silverstein: "Ez a másil nicked?"

Melyik a másik? Csak hogy én is tudjam.

2llkedő 2013.09.23. 05:50:11

@Larry Silverstein: A táblázatból nem derül ki az eloszlás. Kevés embernek nagyon nő a megtakarítása, hála a közpénzek törvényes lenyúlásának.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.23. 06:43:25

@Larry Silverstein: Te meg nem érted, hogy mi írok.

MONDOM JÓVAL ALACSONYABB AZ ALAPKAMAT MINT 2009-ben, a BANKI HITELEK MÉGSEM TÜKRÖZIK A CSÖKKENÉST!

Értsd már meg, te reménytelenül ostoba pártkatona!

Hiába csökkentette az agyhalotthadsereged az alapkamatok, annyira drágává tették a hitelezést a különadózással, hogy nem követi a csökkenés az alapkamatot, magasan marad.

Rajzoljam le, hogy megértsd? Eljutottunk addig, hogy harmadakkora alapkamat mellett kb. 1%-al kisebbek a kamatok... érted, vagy szükséged van további magyarázatra te érvek nélküli csődtömeg?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.23. 06:47:32

@Larry Silverstein: Egyébként a "vitába csak azzal szállok, aki nem blogokat jelöl" szöveget szokásos mellébeszélő zagyvaság, márt csak azért, mert ez első linkem pont nem blog, hanem ÁKK.

Mellesleg szánalmas és gyáva dolog azzal érvelni, hogy nem válaszolsz, mert blogot linkelek, ugyanis ez logikai hiba: attól még, hogy blog, az információ lehet helytálló. Nem a forrás ellen kell érvelni, hanem a tartalom ellen.

Felidézem neked a kínos számokat amik elől futsz:

"Gondolom az államadósságot övező számokkal tisztában vagy, igaz? 2000 milliárddal vagyunk jobban eladósodva, mint 2010-ben.

xn--kk-lia.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Lényegesen többet fizetünk kamatokra, mint régebben:

tenytar.blog.hu/2013/01/14/evi_1200_milliard_forint_soha_nem_volt_meg_ilyen_draga_az_allamadossag

Mindezt úgy, hogy még a 2000 milliárd adósságnövelés mellett elment 2600 milliárd nyugdíjpénz az államadósság csökkentésére...

akk.hu//kepek/upload/2013/NYRA_pf_honlapra_20130630_ANGOL.pdf

Továbbá villámsebesen éljük fel a tartalékokat.

www.igazmondo.hu/posts/1748-vitathato-milliardokat-koltott-el-a-kormany
"

Még mindig nincs válasz, csak félrebeszélés, igaz?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.23. 06:56:14

@Larry Silverstein:

Miért nem akasztasz ki magadra egy táblát, hogy "Azt sem tudom mi az a közgáz"?

Egyszerűbb lenne.

Te figyi, ha a kormány elüldözi a külfödieket, szerinted akkor hány külföldi fog nekik eladni közműcéget?

Elárulom, sehány.

Ha pedig valahogy mégis germán közműcéget vesz, és árat háromszoroz, akkor tudod mi fog történni? A német szépen fogja magát, és átmegy egy másik szolgáltatóhoz, ahol harmadannyi az ár, mint az Orbángáz-nál...

Ennyi. Te tényleg annyira el vagy varázsolva, hogy ilyen apróságokat nem értesz meg?

2llkedő 2013.09.23. 07:46:54

@Larry Silverstein: "Ha a GDP arányos adósság stagnál"

Beszélj inkább múlt időben, mivel a stagnálás csak a manyup pénzek lenyúlásából származik. Az idei évben már rohamosan nő.
Annyira, hogy az AKK már ki sem meri írni, hogy mennyi a jelenlegi (ill. az elmúlt hónap végi) adósság.

Magustanonc 2013.09.23. 08:38:55

@Larry Silverstein: Mármint ahogy a Fidesz csinálta a Nemzeti Dohányboltok esetén? :)

Sehova sem vezetőnek tartom azt, hogy te olyan játékot akarsz játszani, ahol kihasználják egymást a felek, és nem arra motíváltak, hogy együttmüködve könnyebbé tegyék egymás életét.

Nem feltétlenül tartom ellentétesnek a közműcégek azon igényét, hogy profitot termeljenek, de ehhez olyan ügyfelek kellenek, akik képesek gond nélkül fizetni a közműszámlákat. Ez viszont a törvényi szabályozáson is múlik már: ha a kormány egy vállalkozásellenes, csak a sajátholdudvarát durván segítő gazdasági környezetet teremt, akkor a kormány tehet arról, hogy problémát jelent a közműszolgáltató profitja.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.23. 10:44:58

@félázsiai 2llkedő: Erre próbáltam ráirányítani a figyelmét a MANYUP pénzeket tartalmazó alap linkelésével, illetve az AKK linkelésével, de nem mert válaszolni.

unionista (törölt) 2013.09.23. 10:46:07

@panelburzsuj:
a városnak, vagy a mezővárosnak kell beszállni. mivel én urbánus vagyok eredendően ezért nekem a falu: suburb (külváros). de hívhatod városkörnyéknek, ahogy bibó. az egész agglomerációt európéer módon kistérségnek. magyarul járásnak. vagy ha te agrármérnök vagy, akkor ez a kistáj. németeknél landkreis (rural district). vidékies körzet. ennek kellene összefognia. úgy, hogy formálisan, vagy informálisan van egy közös képviselőtestületük.

a dombóvári kistérség ca. 33 ezer ember cca. 500 km2-en. azaz minden 300. magyar dombovár környékén él az ország cca. 1/200-ad részén. a magyar gdp cca. 30 ezer milliárd forint. a költségvetés ennek a fele: cca. 15 ezer millárd. ebből lakosságarányosan 50 milliárd jutna dombóvárnak. de ebben benne van minden. úgy számolok (és lehet, hogy valamit kihagyok), hogy a lakosságarányos költségvetés 1/10 része megmaradhat a közberuházásokhoz. ez évi 5 milliárd forint. (lehet, hogy én valamit kihagyok). az európai forrásokkal a lakosságarányoshoz közeli elosztást meg lehet csinálni.

egy 7 éves költségvetési ciklusban mondhatod azt, hogy építesz 5 milliárdból rendes járóbetegellátást. egy szakrendelést a szomszédos megyejogú városokkal, vagy a régióközpont péccsel konzultálva. 5 milliárdból épülhet egy elég jó szövetségi iskola a város központjában. 5 milliárdból építhetsz hivatalt. 5 millárdot fordíthatsz közutakra, közlekedésre, 5 milliárdot közművekre, 5 milliárdot a tájgazdálkodásra. és még mindig marad egy pakett, amiből építhetsz akármit. "kis belgiumot" például. mondhatod a flamand és vallon vállalatoknak és bankonak, hogy vegyék meg az 500 km2 és a 33 ezer emberi munkaerejének egy tizedét. úgy, hogy ebbe a projektbe betársul a készpénzzel, földterülettel, tudással. ehhez jöhet a hitel, a piaci kapcsolat, a technológiai transzfer. és azt kell mondani a balga belgáknak, hogy hogy az lehetne egy külbirtok. első körben ezekben a vállalatokokban gondolkokhatsz.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_Belgium

belgium egy francia-holland és kis részben német koprodukció. tehát simán lehetnek francia és holland cégek a másodlagos preferencia. vagy a németek. a kelet és a nyugati nyitást is szövetségi keretek között kell végrehajtani. ha "belga" vagy, akkor a franciák miatt vélhetően kanadai tartománnyal, és ázsiában az egykori holland gyarmatbirodalommal kell kooperálni. belga kongónak kell gyártani kötszert és műszert valamilyen ensz kötelékben.

a balga belgáknak a dombóvári rendezési tervet egy az egyben meg kell kajálniuk. azt kell gondolniuk, hogy nekik kellene egy 21. századi civilizált külbirtok. és mondhatják azt is, hogy kösz, nem. és a derék dombóváriak is mondhatják, hogy ekkora hülyeséget régen hallottak. és igazuk van, mert valójában ez egy vicc. de mégis valamilyen sikeres kulturális mintázatot kell önkormányzati szinten adaptálni. ha a hagyományokból és a környezetből nem következik egyértelműen, akkor ezt ki lehet dobni kockán. na most ha ez "belgium". akkor el kell játszani, hogy a lakosság "belga buzi". ehhez kellenek az elöljárók. a kampányszlogen az lehet, hogy "egységben az erő". azért, mert ez belgium mottója. piros-sárga-feketére kell festeni a plakátokat, meg oroszlánosra. nem ma magyarságba kell szerelmesnek lenni, hanem a balga belgaságba.

flandria és vallónia tartományi jelképeit is lehet használni. ha ott van konzervipari hagyomány van, akkor mondhatod, hogy azt újra kellene teremteni. felrajzolhatod rá a vallon kakast. és gondolhatod azt, hogy abba beszállnak a franciák. persze lehet, hogy nem. akkor játszottál egy jót. dombóvárból legóztál belgiumot.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 10:36:35

@Kőmíves Kelemen: Ezt ugatom én is, amióta eszemet tudom. És az fellendítené a gazdaságot, zöldenergia, szigetelés, stb. Mintegy mellékesen.

Az energetikus /építész mérnök barátom vállalkozása meg megy a csődbe, mert senki nem hajlandó még az energetikai felméréseket sem megcsináltatni.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 10:49:03

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Én ezt akartam valakinek írni, csak nem tudtam, hogy kinek, hogy aki ezt a jelzős szerkezetet képes visszhangozni a bugyuta kormányszóvivők után (é: bukott baloldal), azzal nem érdemes vitázni. Erre fel, itt egy csomó reakció az ő posztjára.

Köszönöm a lehetőséget.

(Kedvencem Selmeczi Gabriella-mixből az "Ilyenek ez, a bukott baloldal..." Annyira ki van adva, hogy ezt a szópárt kell használni, hogy nehéz ragozni. Mint mondjuk a "Sampon Alove Verával és Friss" termék nevét. (Mosson hajat Sampon Alove Verával és Frissel.) Nincs ez jól átgondolva, sajnos. :-DD

Bretschneider detektív 2013.09.25. 10:54:22

@kovi1970: Bajnai ellen könnyű tüntetni: kell egy libás tábla (néha jó a kacsa is). Orbán ellen nehéz, egyrészt ott a környezetvédelem (mármint az ő és környezete védelme), másrészt mit rajzolsz a táblára? Magánnyugdíjpénztárt? Alkotmányt? Stadiont? stb, stb. Rá se fér.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 10:57:46

@Larry Silverstein: Az SZJA-t senki helyett nem fizeted. Azt magad után fizeted. (Ahogy az ÁFÁ-t is a saját fogyasztásod után.) Ha rendesen adóznál, tudnád, hogy más egyéb jogcímeken (EHO, TAO, 1 %, hadd ne soroljam, stb.) sokkal értelmesebben tudnál érvelni.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:01:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Megint nem sikerült gondolkodnod. Jó, konkrétan államosításhoz nem, de a cimboráknak lepasszoláshoz igen.ű

Ezt hívom én úgy, hogy "nemzetikapitalizmus".

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.25. 11:16:47

@Bretschneider detektív:
Én nem panaszkodom, dugig vagyok melókkal. Van folyamatosan tervezési és energetikai munka is.

Ettől függetlenül rengeteg kollégát látok vergődni, sajnos az az általános mostanában :/

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:21:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A közmű cégeknek nincs monopolhelyzete. Egy csomó gáz- és áramszolgáltató van pl. Ugyanazt a hálózatot használják, mégis más áron képesek adni ugyanazt.
A Kossuth Rádión épp most nyomul egy áramszolgáltató (miért pont ott?) minden hírblokk után a személyre szabott áraival, közvetlenük a termelőtől.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:23:02

@Kőmíves Kelemen: Nem úgy értettem, hanem hogy ezek szerint Te is pont abban utazol, mint az említett cimborám.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:23:38

@panelburzsuj: Szippantó volt régen egy csomó. :-)

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:25:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az előző hozzászólásom ezek szerint félrement, ezzel tisztában vagy. De az energiatermelés (még) mindig nem állami monopólium, mégha annak is tűnik.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:30:42

@panelburzsuj: Barátom Londonban összeszedett egy japán kiscsajt, évekig együtt jártak, elhozta mifelénk is, a sárközi kisvárosba. Beszélgettünk a kocsmateraszon. Aszongya Micuko, hogy vasúton negyven percre lakott Tokiótól egy kisvárosban.
Mondok: mi is vasúton számítva negyven percre lakunk egy 15 km-re lévő településtől, és a magunk 16.000 főjével kisváros vagyunk. Mire ő: 400 km-re lakik Tokiótól egy 2.000.000-ós kisvárosban.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:32:47

@Bretschneider detektív: Az arányok érzékeltetése miatt túloztam kicsit, mielőtt bárki belém állna, de tényleg Micukónak hívják. :-)

Bretschneider detektív 2013.09.25. 11:34:11

Jól veszem észre, hogy mindenki ezzel a Larry-trollal vitatkozik?

Ügyes.

panelburzsuj 2013.09.25. 12:46:47

@Bretschneider detektív:

Tévedés ne essék: a "globalometropolist" egy hnagyfasznyival sem tartom többre a "magyar vidéknél" - mert egészen egyszerűen nem összemérhető jelenségek.

Azt viszont tudomásul kell venni, hogy egy olyan "diffúz szociális otthon és foglakoztató", amivé a magyar vidék egyre nagyobb hányada válik, fajlagosan iszonyatosan drága.

Szóval lehet ezt az utat követni - ha van, aki megfizeti.

Bretschneider detektív 2013.09.25. 13:07:51

@panelburzsuj: Tudom, én csak úm. viccből írtam, hogy mennyire nem egyformák akár még a definícióink sem. (Kisváros, 40 perc, vasút, munka, ember...)

Bretschneider detektív 2013.09.25. 13:09:36

@panelburzsuj: Amúgy hadd ne viccelődjek tovább, a jelenlegi kormányzatunk épp ezeket a nyelvi réseket használja ki arra, hogy az EU-s szabályoknak megfelelni ne feltétlenül kelljen, de a pénzeket azért el lehessen baszni (aka: le lehessen hívni).

Bretschneider detektív 2013.09.25. 13:11:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Látom én, hogy nem érted, csak igyekszel. Ne kérdezz, válaszolj!

Nemzeti Dohányos 2013.09.25. 19:45:33

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Jó hogy felhoztad a családi adókedvezményt. Mikor bevezették az volt a duma, hogy a sok gyerekkel a jövőbe fektetnek be, hogy legyen aki majd nyugdíjjárulékot fizet, és eltartja a szar szemét gyermekteleneket. Ez valahol logikus érvelés, és az adókedvezményt még be lehet nyelni. Erre nagyeszű vezírünk kiterjeszti mindezt a pont emelni kívánt járulékbevételekre. Nooormális? Így ennek mi értelme? Pont azt a réteget sarkaljunk minél több gyerekre (minimálbéresek, jellemzően nem agyoniskolázottak), ahol a kitörő gyerek ritka lesz, ezzel elérjük, hogy felnőve majd ők se fizessenek járulékokat, adót, persze a közszolgáltatásokat igénybe vegyék, magyarul élősködjenek az államon. De az ő seggüket fényesre nyaljuk, mert szülnek 3-4 gyereket, akikkel majd kb annyit lehet elérni, hogy a kínai életszívonal emelkedés után lesz hol gombokat gyártatni éhbérért. Csodálatos jövőkép.
süti beállítások módosítása