A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Védhatalom, Erdély, Tőkés, Ponta?

2013.07.31. 06:30 timargabor

Nagy vihart kavart Romániában Tőkés László kijelentése a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen: Magyarország vállaljon "védhatalmi" státust Erdély felett, hasonlóan ahhoz, ahogy Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Számos román politikus és elemző bírálta Tőkés javaslatát, majd kedden Victor Ponta kormányfő ennél is tovább ment:

Sajnálom, hogy Romániának nincs olyan elnöke, aki ellátná alkotmányos feladatait, és állást foglalna, amikor Románia területi épségét és függetlenségét éri támadás (...) Tőkés és a többiek kijelentései szerintem nemcsak sértők, hanem a büntető törvénykönyvet is sértik. Talán akad majd valaki  nem mi, mert az igazságszolgáltatás független , aki utánanéz, hogy miként történhetnek ilyen dolgok egy magára adó európai országban.

Az analógiák, bár több ponton sántítanak, a hasonlóság azért egyértelmű: az első világháború utáni békerendszer mind magyar-román, mind osztrák-olasz viszonylatban is az etnikai határokon jóval túlterjedő módon juttatott területeket a győzteseknek, nagy létszámú osztrák-német kisebbséget hagyva Észak-Olaszországban és magyart Erdélyben. Az is hasonló a két esetben, hogy a teljes átcsatolt területen az olaszok illetve a románok többséget alkottak, de az elcsatolt területek egy-egy része szín-német illetve szín-magyar volt és nagyrészt maradt is: az osztrák-németek Dél-Tirolban (vigyázat: ez a "történelmi" Dél-Tirolnak csak az északi része), a magyarok pedig a Székelyföldön és a határ menti sáv északi részén élnek többségben. Itt sajnos véget is ér a hasonlóság, de a dél-tiroli megoldásokat és tanulságokat megszívlelhetnénk magyar és főleg román viszonylatban is.

Ausztria nem egyoldalúan vállalt védhatalmi státust (az angol szakirodalomban "kin state" = "rokon állam" néven is említik ezt), hanem az 1946-os Gruber - De Gasperi (osztrák-olasz) megállapodás részeként. A megállapodás pontjainak konkrét jogi keretbe öntése több mint fél évszázadot vett igénybe, terrorista tevékenységgel, ENSZ-hez és döntőbírósághoz fordulással, tárgyalásokkal, és több, egymásra épülő kiegészítéssel. Az önmagában is érdekes sztoriról például itt lehet angol nyelven olvasni. Azt azonban az egymást követő osztrák-olasz megállapodások egymás után megismétlik, hogy az olasz-osztrák határt véglegesnek tekintik, az autonómia megadása pedig olasz belügy, bár gyakorlatilag megvonhatatlanná teszik azt.

Én a mostani disputában két dolgot nem értek. Ha a dél-tiroli példára hivatkozunk, akkor Magyarország esetleges "védhatalmi" státusza csak a magyar többségű tömbre, a mai gyakorlatban a Székelyföldre lenne vonatkoztatható. Sokkal érdekesebb viszont, hogy - tekintve hogy a Tőkés által hivatkozott dél-tiroli megállapodásrendszer elismeri az államhatárokat - miért gondolja Ponta, hogy bárki Románia függetlenségét és területi épségét veszélyeztetné ezzel? Miért emleget büntetőjogi felelősséget? Pláne, hogy ne lenne Európában elfogadott megoldás ez? Kétségtelen, hogy az olaszok sem önszántukból állapodtak meg Ausztriával, hanem a II. világháború végén a szövetséges hatalmak nyomására - mára azonban a dél-tiroli autonómia Olaszország-szerte elfogadottá, mondhatni természetessé vált.

Egy dologban korlátozná a dolog "Románia függetlenségét": nem asszimilálhatná kedvére a magyar kisebbséget. Ez tényleg fáj nekik? Akkor még tényleg ezt akarják?

szekelymatrica.jpg

A lényeg pont az, hogy Dél-Tirolban a volt vesztes Ausztria elfogadta véglegesnek az államhatárt, Olaszország viszont lemondott az átcsatolt osztrák-német népesség asszimilációjáról. Ezt a kompromisszumot ajánlja Tőkés, a napi gyakorlatban pedig ennek különös jelentőséget ad Románia belső közigazgatási átszervezésének folyamata, amelyben bizony fennáll a veszély, hogy a Székelyföld nemcsak hogy nem lesz önálló régió, de akár szét is szabhatják. Egy ilyen kompromisszum viszont hosszabb távon bizony szükséges - ha nem is feltétlenül elégséges - a magyar-román együttéléshez.

És figyelembe véve a román és magyar (meg vegyük még ide a bolgárt és szerbet is) demográfiai hanyatlást meg a törökök népességi dinamikáját, egy ilyen megegyezésnek - gyakorlatilag a székely autonómiáról való megállapodásnak - történelmi skálán bizony nagyon is ideje lenne. Tőkés javaslatát - kicsit pontosítva, a dél-tiroli modell alkalmazására vonatkoztatva - inkább egy kompromisszumos megállapodásra kinyújtott kéznek kéne felfogni Bukarestben.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

163 komment · 1 trackback

Címkék: autonómia magyar-román kapcsolatok Tőkés László Victor Ponta Székelyföld Dél-Tirol

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr55434554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Védhatalom, Erdély, Tőkés, Ponta? 2013.07.31. 19:39:01

A dél-tiroli megoldásokat és tanulságokat megszívlelhetnénk magyar és főleg román viszonylatban is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2013.07.31. 20:28:31

@Bereznay A.:
Ha jól tudom, Te írtad a " Kibulizott ország" (remélem nem idézem a címet rosszul) című munkát. Komoly dolgozatnak tartom.

Bereznay A. 2013.07.31. 20:38:17

@egyetmondok:

Kösz. Na, akkor meg vagyok vesztegetve, kénytelen leszek majd indokolni mégis! Most valahogy nincs hangulatom, bocs. Csak ilyen pár sorosokra futja.

toportyánzsóti 2013.07.31. 20:44:18

@Kandeláber: Gondod van a szövegértéssel narancsakasztófogas?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 20:44:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

nem volt tudomasom e tenyrol, de ehhez hooza fuznem hogy maga a ROMAN szo a "romai" -t jeloli.

A roman stilusu epuletekre sem mondjuk hogy romaniai stilusu, mert nem azt jeloli.

de koszonom az uj infot.

@GERI87:

GERI87 2013.07.31. 20:09:01
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hagyd a picsába, ez teljesen hülye.
Válasz erre

:D:D:D ez meg milyen gerincre vall? :D:D eddig sem szamitottal nalam azok koze akiknek erdemes figyelni a kommentjeit de ezutan! :D

@Bereznay A.:
egyetmondok · egyetmondo.blog.hu/ 2013.07.31. 20:28:31
@Bereznay A.:
Ha jól tudom, Te írtad a " Kibulizott ország" (remélem nem idézem a címet rosszul) című munkát. Komoly dolgozatnak tartom.

ha ez fedi a valosagot es a szerzovel allunk szemben akkor a legmelyebb tiszteletem erte.

Bereznay A. 2013.07.31. 20:45:38

@timargabor:

Na hallod! Mintha olvashatna mást is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.31. 20:50:11

@visszakettopadlogaz:

Róma görög nevéből van Románia neve, ha jól tudom. A Római Birodalom görögül Rhomania volt. Ez volt a Római Birodalom hivatalos neve, amikor a latin helyet a görög lett a hivatalos név a VII. században.

Bereznay A. 2013.07.31. 20:50:41

@timargabor: @Bereznay A.:

Na jó, volna neki még a Károli.

GERI87 2013.07.31. 20:51:46

@Bereznay A.:

-1859: Havasalföldi és Moldvai Egyesült Fejedelemségek (reálunió)
-1862: Egyesült Román fejedelemségek (létrejön a román állam, közös kormány)
-1866: Románia (román fejedelemség)
-1881: Román Királyság

Bereznay A. 2013.07.31. 20:54:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem valószínű. A szó 183? előtt ismeretlen volt. Mesterséges csinálmány. De jóra gondolsz, a román népnév kapcsán.

GERI87 2013.07.31. 20:55:15

@Bereznay A.:

-1859: Moldva és Havasalföld Egyesült Fejedelemsége
(reálunió)
-1862: Egyesült Román Fejedelemségek
(létrejön a román állam, közös kormány)
-1866: Románia (Román Fjd.)
-1881: Román Királyság.

GERI87 2013.07.31. 21:03:34

@visszakettopadlogaz:

Folyamatosan hülyeségekkel traktálsz, olyasmivel hozakodsz elő amit nem mondtam...ferdítesz, hazudsz..és én vagyok a gerinctelen?

egyetmondok 2013.07.31. 21:09:14

@GERI87:
Az asszimiláció kérdése,hogy mi az,mi lehet az itt Közép-Kelet Európában,s ha van különbség Nyugaton ebben,akkor az micsoda, stb.,stb., is azok közé a nagy kérdések közé tartozik,amit simán hagyunk...elfele,szerintem úgy kb. minimum 1867 óta.

Hagyhatjuk akár még tovább is. (Vagy tán mégse kéne hagyni...)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 21:15:13

@Bereznay A.: en igazabol azt nem ertem hogy egy cirill betuvel iro pasztornep hol talalt maganak tortenelmi parhuzamot a romai birodalommal. A dunanal veget ert a birodalom, onnan azert a balkan eszaki resze igen messze volt.

Nem latom a parhuzamot.

mellesleg, miert tertek at a latin irasra 1920 utan? Akkor mar nem volt jo a cirill? Bolgarok hasznaljak a mai napig - meg ugye az oroszok sem tervezik lecserelni :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 21:23:41

@GERI87:

ha nem tudod a mondanivalod beszoritani kulturalt keretek koze akkor nem veszem figyelembe amit kibocsajtasz magadbol.

Ne sajnald a penzt, fizess be egy illemtanarhoz, mar par ora utan erzekelheto javulast fogsz erezni. ( gondolom tarsastancra nem jartal )

a kommunikacio celtalan veled, igy en abba is hagynam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.31. 21:28:42

@Bereznay A.: @visszakettopadlogaz:

A dunai fejedelemségek (Havasalföld, Moldova) egyik eszméje az volt, hogy ők az 1453-ban megszűnt Római Birodalom utódai, emiatt lehetett a "román" szó átvétele is talán.

GERI87 2013.07.31. 21:29:23

@visszakettopadlogaz:

Te kezdtél kekeckedni debilállat:

"hej tudtam hogy megszolalsz az ugyben :D

szlovakokkal miujsag? Meg mindig 500 eves dicso nemzet mint ahogy eroskodtel a multkor? :D:D:D

a romanokkal meg nagyobb bajban leszel, azok bizony 1919ben szulettek, elotte Olah Kiralysag volt :D"

Aztán még neked áll feljebb.

Mr. Rustical 2013.07.31. 21:32:51

@visszakettopadlogaz: Korábban áttértek a latinra, amint volt ország (1878) már volt latin is.
A 18. századi erdélyi görög katolikus papok fedezték fel a latin nyelvi gyökereket, a dákóromán elmélet is akkor született.
Igazából az ortodox egyházat lehetett nehéz átállítani románra, mert ott minden ószlávul keletkezett... erdélyben volt román biblia fordítás már a fejedelemség korában, de az protestáns munka volt, trítő szándékkal, azt nem használhatták.

Mr. Rustical 2013.07.31. 21:33:52

@GERI87: Románia 1878 nem 1866. Orosz-török háború, 1878, aztán berlini kongresszus. Akkortól független állam Románia.

GERI87 2013.07.31. 21:35:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Van ennek alapja, az őseik romanizált illirek, trákok lehettek (albánokhoz közeli szállásterületen: makedónia, metodia) tehát latin nyelvűek és a Kelet-római bir. polgárai (akik ugye 'rómaiak' voltak), ezért akkorát nem lódítanak.

Majd eddig ismeretlen okból északra vándoroltak a mai szerb-kárpátok, Olténia területére...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.31. 21:36:31

@visszakettopadlogaz:

1860-ban tértek át a latin ábécére. (A szovjet Moldáviában meg visszaállították a cirillt, s ott csak 1991-ben tértek át a latinra.)

A cirill ábécé oka az ortodox vallás volt, mely Romániában a XIX. sz. az egyházi szláv nyelvet használta, s csak a XIX. sz. közepén kezdték bevezetni a román ortodox templomokban a román nyelvet. Miután a román egyházi nyelv lett, a cirill ábécl feleslegessé vált.

Cirill ábécét használ mind a mai napig az orosz, az ukrán, a belarusz, a szerb és a bolgár nyelv. Valamint több nem-szláv nyelv is a volt SZU-ban, pl. a kazah, abház, oszét, kirgiz, tadzsik, s még a mongol is. (Az azeri, a türkmén és az üzbég is cirill betűs volt, de 15 éve a latinra tértek át.)

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.31. 21:37:01

@Roland Oranky: Ez diplomáciai kérdés. Miközben a jelenlegi kormányzat gyakorlatilg háborús kommunikációt folytat az EU és annak egyes entitásai ellen, addig nem várható el semmiféle támogatás ez ügyben a részükről.

Az EU alapjogi, igazságügyi és állampolgársági biztosát úgy hívják, hogy Viviane Reding, aki gyakorlatilag az orbán kormány első számú közellensége az unióban. Nem véletlen, hogy a a magyar kormány még az egyébként szintén vérlázító Francis Tobin ügyet sem tudja megoldani. Hogyan lenne képes ilyen kondíciók mellett az ezzel összehasonlíthatatlanul fajsúlyosabb erdélyi autonómi kérdésben előre jutni?

A harcias retorika kiváló arra, hogy a békemenet résztvevői elvégezhessék a szellemi maszturbációjukat. Egyébként nettó hazaárulás.

Bereznay A. 2013.07.31. 21:37:55

@visszakettopadlogaz:

A nép nem talált semmit. De a román nyelv tényleg a latin nyelvek egyike, mint a portugáltól a már kihalt dalmátig egy jó pár. Valahol a Balkánon latinosodtak el, onnan vándoroltak úgy 1200 tájától a mai hazájukba. Aztán mert a római rokonság nem hangzik rosszul, nagyon büszkék rá. A latin írásra már előbb tértek át, fokozatosan a XIX. sz. közepe táján. Gondolom, összefügg ugyanazzal a büszkeséggel. Rosszul nézett ki, hogy nagy latinok, de kulturálisan ordítóan mások. Szóval közelebb vitték magukat ezzel az eszményhez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.31. 21:38:55

@GERI87:

Nyilván, hiszen különben nem lenne a román újlatin nyelv. Az égből nem eshetett le a latin... :-)

Bereznay A. 2013.07.31. 21:39:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Bocs, de miért erőlködsz már megint? Az állam nevének ehhez semmi köze.

Bereznay A. 2013.07.31. 21:43:58

@Mr. Rustical:

Nem is beszélt függetlenségről.

GERI87 2013.07.31. 21:44:53

@Mr. Rustical:

Igen, de maga az állam már 1862-ben létrejön.
És ekkortól a belügyekben már teljesen önálló, a porta hatalma névleges.

Bereznay A. 2013.07.31. 21:45:05

@visszakettopadlogaz:

Miért volt kár? Rosszak a csajok?

Mr. Rustical 2013.07.31. 21:45:50

A vita egyébként teljesen akadémikus természetű.
Tőkés is, Ponta is a saját szavazó-bázisának beszél, a tárgy szempontjából érdemi javaslat nem hangzott el.
Magyarország nincs olyan helyzetben, (és nem is volt soha 45 óta)hogy rákényszerítse romániát egy ilyen szerződésre, magától meg nyilván nem fog ráállni.

Visszatérő feltételezés, hogy a román EU csatlakozás során Magyarország vétó-fenyegetéssel kikényszeríthetett volna valamiféle autonómiát.
Tény, hogy érthetetlen módon semmilyen követelést nem támasztott Magyarország, és lehet, hogy ez csak az akkori szoci kormány politikájából következett, de érdemes lenne ismerni a külpolitikai hátterét is. Csodálkoznék, ha az EU nem készült volna fel előre, és a magyar csatlakozás során nem szereztek volna valamilyen garanciát, hogy Magyarország nem fekszik keresztbe Románia csatlakozásának.

GERI87 2013.07.31. 21:46:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Na igen, de azért érted mit akarok mondani?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 21:51:04

@Bereznay A.: egy lepukkant orosz uralontuli varos mennyorszagnak szamit ulanbatorhoz kepest. Mongolia otvozi azsia es a kozel kelet minden hatranyat. Nem ecsetelem, katasztrofa. Bejartam a vilagot egy volt munkahelyem jovoltabol, nincs meg egy olyan jelentektelen porfeszek mint Mongolia. Egy Laosz, Jordania, Peru maga az edenkert.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.31. 21:52:47

@visszakettopadlogaz:

Pontosan, bár a Kínában élő mongolok használják az eredeti mongol írást is. Mongóliában ennek kb. ünnepi státusza van, szóval normál használatban nincs, de díszes feliratokra időnként használják.

Bereznay A. 2013.07.31. 21:54:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Mondjuk nekem új az is, hogy H és M eszméje az lett volna, hogy ők Bizánc utódai. Vallási értelemben lehetett ilyesmi, politikailag kétlem. Úgy hallottam eddig, erre a moszkoviták voltak büszkék, hogy harmadik Róma, meg efféle. (Azóta is sínyli a világ) Nem kevered véletlenül? Ha mégis van arra nézve adatod, tisztelettel fogom olvasni. (NEM Wikipedia cikket, az majdnem semmi.)

Bereznay A. 2013.07.31. 21:56:25

@visszakettopadlogaz:

Tök érdekes. Kár, hogy nem voltam a cégnél. Jó melód volt.

Mr. Rustical 2013.07.31. 21:58:09

@visszakettopadlogaz:
Jordániáról nem tudok, de Peru és Laosz nevében kikérem az összehasonlítást bármilyen jelentéktelen porfészekkel. Voltál VangViengben? Hajókázás lefelé a Mekongon? Nálam a legjobb helyek között van Laosz.
Perut meg nem is kell védeni, inka városok, Andok,meg minden.

Bereznay A. 2013.07.31. 21:59:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

És a lepkék szárnya szép színes, kivéve a káposztalepkét, amelynek fehér. Hernyókból kelnek ki, van bábállapot is a folyamatban.

Van egy katonatiszt a Svejkben.....

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 21:59:53

@Bereznay A.: ne sajnald, tipikusan jol hangzo melo de szar. Egy amerikai ceg volt, nekem azert jott jol mert kaptam zold kartyat es azutan citizenshipet ugyhogy azota is itt lakok ( nem mongolban! LA ben :)

Bereznay A. 2013.07.31. 22:01:40

@GERI87:

Olténia, aszongya Olténia!

Szörénység.

Boka1 2013.07.31. 22:02:57

Tőkést kellene gondnokság alá venni. Amit ez a családjával művelt.... Ganaj.

Bereznay A. 2013.07.31. 22:04:08

@visszakettopadlogaz:

Na, csak nem rossz! Nem tudom mit csináltál, de maga sok felé menés vonzó. Hogy érzed ott magad, és mióta?

Bereznay A. 2013.07.31. 22:05:31

@Boka1:

Nem tudom mit, de az nem magánügy? Szóval, bármit is, ebben lehet attól igaza.

GERI87 2013.07.31. 22:10:04

@Bereznay A.:

Régies, és nem is magyar vonatkozásban szerepelt, ezért nem használtam.
Dubrovnikot sem mondják már nagyon Raguzának...

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Bizánc elég sokáig létezett, így a római tudat is elég sokáig megmaradt, tehát közvetlenebb a vlach népesség kapcsolata a római állammal, mint pl a franciák, spanyolok esetében.

GERI87 2013.07.31. 22:14:46

@Bereznay A.:

Róma, Bizánc utódának tekintette már magát pl az oszmán állam is, bizánc bukása után pedig moszkva mint az ortodoxia védelmezője, a török bir, keresztényeinek védnöke.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 22:24:19

@Mr. Rustical: hejhejhej te turista voltal ott, en meg hetekig ( 2-3 honap neha) es dolgozni. Ugy azert mas :)

@Bereznay A.: jol erzem itt magam. Mar regota :)

Bereznay A. 2013.07.31. 22:48:57

@visszakettopadlogaz:

Nem kimerítő, de örömmel hallom.

Bereznay A. 2013.07.31. 22:50:04

@GERI87:

Ez biztos, de bocs, mi köze az előzményhez?

Vagyis miért mondod?

GERI87 2013.07.31. 22:56:43

@Bereznay A.:

csak annyi hogy semmi meglepő nincs abban ha valaki a római bir. utódának tartja magát.
A románok meg alapból rómainak (leszármazottnak) tartják magukat, tehát nem meglepő hogy az államukat is.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 22:58:08

@Bereznay A.: :D

itt az elet egyszeru. Dolgozol, ( vallalkozol ) este a csaladdal vagy, hovegen meg meglatod mennyit tudsz felretenni. Ez megy korbe korbe. Magyarorszagon mindenki tortenesz es politikus ( meg ugye szovetsegi kapitany de hat az alap ) itt meg ugy kellett kigoogleoznom ki a penzugyminiszter. ( sosem hallottam rola )

itt egyszeru az elet, es tegyuk hozza jo.

Bereznay A. 2013.07.31. 22:58:39

@GERI87:

Nyilván, ahogy jólesik, de nálam Raguza is Raguza. Rossznak érzem, hogy nem, hogy csak az országunk szorult össze, hanem a saját tér tudatunk is. Ez egy fajta önleépítés. Nem kellene elfogadnunk. Velünk ellenséges politikai szándék juttatott nagyrészt idáig, semmiből sem állna ellenállni, visszafordítani, csak akarni kell. Szegényedünk miatta. Olyasmi ez, mint magyar sírkövek kipusztítása temetőkből.

Bereznay A. 2013.07.31. 23:01:34

@visszakettopadlogaz:

Értem, kösz. Jó összefoglalás, lényegi, követhető. A hazai része is jogos.

Bereznay A. 2013.07.31. 23:10:33

@GERI87:

Hát nem egészen. Mert annak vilégos politikai tartalma volt, hogy az orosok és törökök miért szerették magukat Róma utódjának látni, Birodalmi igény volt ez. A kis, nem is független román vajdaságok enyhén szólva nem voltak abban a helyzetben. Nevetséges is lett volna rlszükről világuralmi törekvéseket megfogalmazni, magyar vagy más hűbéresként. Abban a korban amiről Birvca beszél, mlg a latin tudatuk sem létezett, ezek később azonosított dolgok, különbne sem volt még akkor szempont az efféle. Nem volt etnikai nacionalizmus. Hogy a XIX. századra megfogalmazódott ez a körükben, az más, de semmi köze Bizánchoz, sőt.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 23:12:26

@Bereznay A.: kezdhettem volna ugy is hogy:

"Mikor Kolombusz Kristof eloszor latta meg amerika partjait...."

gondoltam a rovid verzio jobban visszaadja a lenyeget :)))

GERI87 2013.07.31. 23:15:30

@Bereznay A.:

Az elnevezések változnak, kicserélődnek, párhuzamosan vannak jelen stb.
5-700 év az sok idő, miért várod el hogy ne változzon semmi?
Ennyi erővel bele lehet kötni abba is hogy: Szerbia az Rácország, Skócia az Skótország...Gácsország, oláhország stb.
Ráadásul ezek még a XIX.sz változtak meg, nem az antinacionalista kádárkorban vagy napjainkban.

..ha magyar vonatkozásban lett volna vagy a bánság kerül szóba akkor a Szörénység kifejezést használtam volna, de így most ez jött ki..

GERI87 2013.07.31. 23:25:32

@Bereznay A.:

"Abban a korban amiről Birvca beszél, mlg a latin tudatuk sem létezett,"

Szerintem a XIX.sz-ra gondol, a nacionalizmus korában vált a római és dák eredet fontossá.
(akkor kreálták, a balkáni származás pedig tabu a mai napig)

A dák-római kontinuitás eleve hitre, kétes (kreált) forrásokra alapul, hogy emellett mit gondoltak a fejedelemségekről már alig számít valamit...

"Hogy a XIX. századra megfogalmazódott ez a körükben, az más, de semmi köze Bizánchoz, sőt"

Miért ne lenne?
Bizánc, vagyis a Kelet-római bir. tehát tulajdonképp Róma.---->dák-római k.

Bereznay A. 2013.07.31. 23:28:58

@GERI87:

hagyjuk. (Nézd meg jobban.)

Bereznay A. 2013.07.31. 23:30:08

@visszakettopadlogaz:

Így van és ez is érdekelt, pontosan.

Bereznay A. 2013.07.31. 23:31:41

@GERI87:

Mondtam, ahogy jólesik. A többi csak a gondolataim erről. Eszemben sincs előírni.

GERI87 2013.07.31. 23:37:31

@Bereznay A.:

Mit nézzek meg jobban?
A XIX.sz előtt a felvetés nem létezett.

Bereznay A. 2013.07.31. 23:46:48

@GERI87:

Arra utaltam, hogy Birca arról beszélt, hogy létezett. Meg van más is, de inkább alszok. Nem fontos itt végigkövetnünk a teljes román történelmet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.31. 23:54:19

Maholnap megvalósul a határok nélküli Európa. Sokan nem méltóak rá.

veresspal 2013.08.01. 08:57:23

Azért ennél jóval bonyolultabb ez a történet, ld:
www.metazin.hu/

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 09:54:22

Amit a székelek művelnek 'autonómia' címszó alatt, az elmúlt 20onx évben, engem leginkább a a furfangos leányra emlékeztet a Mátyás királyos meséből
hozott ajándékot meg nem is, lovon is ült meg nem is, fel is volt öltözve meg nem is

félmegoldások, nagy szavak... utána meg semmi. a sz erélyi magyarok ügye ugyanott tart, ahol '89-ben.

az erdélyi politika talán még korruptabb mint a magyar, ami azért nagy szó. Mondjuk az igaz, fejétől bűzlik a hal, tehát az itteni politikának kéne pozitív példával elöljárnia.

A közbeszédben kell változást elérni, a nagy magyar szerzőket újra fölfedezni!

ajánlom mindenki figyelmébe
kuruc.info/r/9/109264/
a cikk végén .pdf-ben letölthető az egész! mindenképp érdemes elolvasni!

Ezt egy piarista szerzetes, paptanár írta 1928-ban, és olvasva szinte teljesen időszerű most is.
Pár részlet, amire szeretném fölhívni a figyelmet:

"94. Fontos-e tehát a népművelés területi épségünk szempontjából is?

A népművelés, a népléleknek nemzeti öntudatra keltése területi épségünk érdekében is egyik legfontosabb állami feladat. Tanítani, nevelni kell népünket, mennél több iskolában, nemcsak a falvakban, hanem a tanyákon is, a népművelésre s a falusi tanyai életre különös hivatottságot érző, jól megválogatott s mindenek fölött jól fizetett tanítókkal. A magyar nép örömest tanul s hálás is tanítói iránt, csak éreznie és tudnia kell, hogy jóra és igazra tanítják; márpedig magyar ember számára manapság nincs jobb és igazabb dolog, mint hazánk területi épsége!

95. Mily lélekkel kell tekintenünk az elcsatolt területeken szenvedő testvéreinkre?

Együttérző magyar lélekkel, bíztató tekintettel s azzal a szebb bizakodással, hogy nemzetünknek az évszázados elnyomások közepette megedződött ellenálló ereje, faji kiválósága s a mulhatatlanul szükséges erős összetartás meg fogja óvni véreinket a széthullástól. Magunkra nézve szomorúan fogjuk érezni, máris érezzük, hogy három és fél millió magyarnak a nemzet testéből való kiszakítása mily nagy veszteséget jelent kulturális szempontból is.

96. Mi a kötelességünk elcsatolt területen élő testvéreinkkel szemben?

„Hűséget a hűségért!” – ezt üzente a megpróbáltatásban is nagy német nemzet a békeszerződés által elszakított gyermekeinek. Ez legyen a mi jelszavunk is! Nekünk, e csonka országban bár nehéz viszonyok között, de mégis szabadon élő magyarságnak, minden áldozatra készen kell lennünk, hogy elszakított testvéreinket magyarságunkban megtartsuk s hogy ők szüntelenül érezzék nemzetünk szivének feléjük és értük való dobogását. A körülményektől függ, mit, mikor és hogyan lehet és kell tennünk érettük; egy azonban bizonyos: tennünk kell értük tekintet nélkül az áldozatokra, meg kell őket őriznünk magyarságukban mindenáron, mert – ez a magyar jövő!"

A hegyre épült várost nem lehet elrejteni, gyertyát se azért gyújtanak hogy véka alá dugják.

Olvassátok, terjesszétek.

Bereznay A. 2013.08.01. 10:41:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A határok nélküli Európa a magyarellenesség ködösítő/elkenő jelszava.

Belgium elég jó helyen van ebben a folyamatban, mésem megoldottt enyhén szólva az ottani nemzetiségi kérdés. A katalánok is szabadon utazhatnak, mégis el szeretnének szakadni Spanyolországtól. Stb.

Egy kérdés meglétének tagadása nem old meg semmit, csak elmérgesíti.

Az önrendelkezési jog nem csak az útlevél nélküli mozgás lehetőségéból áll. Ezer más tényező van.

Bereznay A. 2013.08.01. 10:54:03

@egyetmondok:

Rossz hírem van. A magam számára. A világon semmi probléma az eredeti beírásoddal, amit nagyon nagyon helytelenül bélyegeztem tegnap zavarosnak. Efféle az én fejemeben lehetett, úgy látszik fáradság miatt, vagy nem tudom mit hozhatok föl mentségnek. Gondolom, semmit. Érezhettem is valamit, hogy halogattam az indoklás iránt érdeklődő kérdésedre a választ. Most akartam. Pihentebben újra olvasásra látom, hogy nekem siklott ki benne valami.

Bocsánat, Bocsánat,
Bocsánat!

A kérdésben föllelhető összes hiba az enyém.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.08.01. 15:44:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Bereznay A.: amikor azt mondják, hogy "az új Európában mindegy, hogy hol lesznek a határok" mindig azt válaszolom: "Tényleg? Akkor legyenek ott, ahol én mondom". És kiderül, hogy mégse mindegy.

A tényleg határok nélküli Európa (USA típusú föderalizmus, azonos nyelvekkel) szerintem 500 éven belül nem lesz, hacsak a muszlimok vagy a kínaiak nem nyomnak le egy az egyben.

Bereznay A. 2013.08.01. 16:03:56

@timargabor:

Tökéletes! Én is reagáltam hasonló értelemben régebben (inkább 70-es évek) amikor ez fölmerült, de sokkal komplikáltabban. Így elsőosztályú.

Volt egy hasonló ál-érve forgalomban az ideológialag magyarelleneseknek arról, hogy helyes, ha elcsatolták amit elcsatoltak akik elcsatoltak, mert úgyis kevert a lakosság. Ilyenkor érdeklődtem, ezen az alapon, miért ne maradhatott volna nálunk? Erre nem jött válasz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.01. 23:48:33

@timargabor:

amikor azt mondják, hogy "az új Európában mindegy, hogy hol lesznek a határok" - akkor hülyeséget beszélnek. az beszél jól, aki azt mondja, az új Európában ne legyenek határok.

Roland Oranky 2013.08.02. 08:15:36

Tisztelt Módfelett Kényelmetlen! Csak részben van igazad. Szerintem az EU a mostani állapotokat (határ) rögzíteni akarja és bármilyen kormánya is lenne Magyarországnak tehetetlen ezzel szemben. Ők olyasmit kérnek tőlünk amiben(gazdasági politikai téren) lehet igazuk van de semmiben nem hajlandók minket támogatni ott ahol nekünk lenne igazunk és ebben különösen a németek ludasak. Számomra ők a legnagyobb csalódás. A kiút bármennyire is fáj az új út keresése. Volt sikeres lázadás is ezeken a tájakon az egyik ilyen a huszita volt akik egy egész világbirodalmat sakkban tartottak. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy egy nép amelyet az inkvizició és a környező államok megtörtek egy új vallás felvételével részben bosszút álltak elnyomóikon és fennmaradtak -a boszniai muzulmánok akik a budai basák döntő hányadát adták. Az ír szabadságharcosok pedig kiharcoltak óriási véráldozatokkal a szabadságukat, közvetlen környezetünkben a lengyelek akiket a német betelepülési politika is sujtott képesek voltak országukat felszbadítani és a németeket kiűzni és a sikeres román nemzetépítésről nem is beszéltem. Hol voltak ők 1848 ban és hova jutottak?

Kandeláber 2013.08.02. 10:00:40

@toportyánzsóti: Nagy az Isten állatkertje, de te még ott is csak a rovarházban kapnál helyet, kis bajnaiváró.

házelnök 2013.08.03. 11:06:46

A lényeg az, hogy az én fizetendő adómat ne egy mondjuk Romániában élő fideszseggnyaló szavazó határozza meg.
Ha liberálisok lennétek határon innen és túl is, elfogadnátok az emberek egyenlőségét, nem lennétek magyarok meg magyarabbak, és ennek a fenti ezsmefuttatásnak sem lenne semmi értelme.
Ajánlok egy oldalt, érdemes megnézni:
fsp.nolblog.hu/files/orban%20csalad.jpg

házelnök 2013.08.03. 11:10:08

Ha Magyarországon minden család megkaphatná azt a támogatást amit a határon túliak kapnak bemondásra, sokkal kevesebb gyerek feküdne le korgó gyomorral.

Kandeláber 2013.08.03. 11:58:25

@házelnök: De nincsenek liberálisok - hála istennek - max. néhány száz hozzád hasonló.
Az emberek pedig soha nem voltak egyenlők, és nem is lesznek azok.
Idealistábbak vagytok a vallási révületbe merülőknél is.
Ezért estek pofára, ezért nincs már szdsz, bár a reinkarnációi már csíráznak.

Bereznay A. 2013.08.03. 13:08:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Egy adott valóságot egy mindössze elképzelt de nem létező eszményhez mérni és ilyen alapon elmarasztalni mindig csalás.

Határok VANNAK. Amíg vannak, addig kérdés marad az, hogy hol, akkor is ha vágyálom szinten élhet egyesekben az elképzelés arról, hogy ne legyenek. Ha azt mondják, hogy abból, hogy egyszer reményeik szerint majd nem lesznek, az következik, hogy a hollétükről addig, azaz esetleg soha nem lehet beszélni, akkor a status quo mellett állnak ki, és olyan népek, nemzetek önrendelkezési jogát tagadják meg, azoknak ezzel aktívan rosszat akarva, szenvedésüket helyeselve, akiket a staus quo, annak kialakulásakor tőlük idegen uralom alá hajtott.

Ez embertelen, elfogadhatatlan arrogáns megközelítés és fölveti a kérdést, hogy vajon aki eszerint érvel, az nem egyszerűen logikátlan/buta-e, hanem a helyzet nem olyan-e, hogy hátsó szándékok is motiválják, rossz akarat vezérli, bármiről is papol.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.03. 14:00:29

@Bereznay A.:

Én azt szeretném, ha egyáltalán nem lennének határok.

Ezért én nem azt szorgalmazon, hogy itt-ott-amott legyenek, hanem azt, hogy NE LEGYENEK.

Lehet az álláspontomat vágyálomnak tekinteni (ahogy egyenlőre sajnos tényleg az), azonban látni kell, hogy ha arról vitatkozunk, hol legyenek, akkor feltételezzük, hogy meg is maradnak.

Tisztában vagyok vele, hogy a határok nélkül nagyobb az asszimiláció veszélye, azonban látni kell, ha egy erdélyi családnak megvan a joga ahhoz, hogy magyarul beszéljen (jelenleg megvan, gondolom ezt felesleges elvitatni), akkor onnantól én Budapestről vajmi keveset tehetek azért, ha nem akarnak magyarul beszélni.
Érdekes párhuzamnak tűnik számomra az Amerikába kivándorolt olaszok története, ahol az olaszok a külön negyedükben éltek, (kivándorolt) olaszokkal házasodtak, a szicíliaiak ezen belül csak másik szicíliaival. Pedig megvolt a lehetőségük, hogy néger, indián, egyéb latin, illetve egyéb angolszász származású emberekkel vegyüljenek. Az olasz kormány semmilyen iniciatívát nem tett azért, hogy New York-ban a Mulberry Street-en fennmaradjon az olasz nyelv, nem akart sehol sem olasz egyetemet alapítani, és főleg nem tett az amerikai kormány asszimilációs törekvéseire negatív megjegyzést (Ne feledjük: Az olaszok sem élveztek autonómiát)
Most elő lehet vele jönni, hogy azok az olaszok máshogy kerültek Amerikába, mint a magyarok Erdélybe, de a tulajdonképpeni kisebbségi helyzetük valahol nagyon hasonul. Egy komolyabb lélekszámú minoritás él egy másik országban.

Tisztában vagyok vele, hogy főleg korábban történtek szép számmal erőszakos szlovákosítási-románosítási törekvések, azonban a korábbi sérelmek folyamatos felemlegetése sosem szülhet tökéletes megbékélést, mert mindkét félnek keserű marad a szája íze.
Én Szlovák Államként például nehezen tudnám elképzelni, hogy leüljek egy olyan magyar miniszterelnökkel magyar autonómiáról tárgyalni, akinek a pártjában-környezetében helyenként és időnként elég vadul tombol a revizionizmus.

"Határok VANNAK. Amíg vannak, addig kérdés marad az, hogy hol,"
írod.

Határokat odébb helyezésére jelenlegi ismereteim szerint háromféle lehetőség van:

1. Háború vívásával

2. Nemzetközi szervezetek által

3. Kölcsönös megegyezéssel.

Mily módon helyeznéd át őket?

Miután áthelyezted őket, maradjanak is meg?

Nem volna valóban a határok tologatása helyett azok eltüntetése érdekében munkálkodni?

Gondolkodj el azon, hogy határok vannak. Amíg vannak, addig kérdéses marad, mikorra leszünk elég érettek hozzá, hogy eltüntessük őket.

Szeretném továbbá, ha felsorolnád, milyen szenvedéseknek vannak kitéve a szomszédos országokban élő magyar testvéreink. Főleg Szlovákia felé vannak kapcsolataim, de ottaniak egyre inkább köszönik szépen, de a jelenlegi hatalom kurzusából nem kérnek. Tudod ők ott demokráciában élnek. - És ez utolsó mondatot ők mondták. Egyre többen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.03. 14:05:37

@timargabor:

"A tényleg határok nélküli Európa (USA típusú föderalizmus, azonos nyelvekkel)"

- Nem is kellenek annyira az azonos nyelv. Németországban egy bajor és egy Fischkopf is szinte külön nyelvet beszél. Az állam pedig szövetségi köztársaság. Tehát kicsiben már működik.

Bereznay A. 2013.08.03. 14:39:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Ugye nem igaz, hogy ennyire egy kukkot sem értettél egy egyszerű képletből, csak tetteted?

Ami meg azt a törekvésed illeti, hogy elvidd a témát egy ide nem tartozó, magyar belpolitikai irányba, az idolgiai elszántságod, konok csak a mellébeszélésed jele. Marad a rosszakarat. Nem akarsz semmi sem megoldani sem békésen sem másként, rosszat akrsz élő de kipusztításra szánt emberi közösségeknek. Ha nem tévedek, ott kezdődött, hogy autonómiákat elleneztél, szóval ne bújj amögé, hogy a békét véded. Korántsem. Gonosz érzület vezérel.

Bereznay A. 2013.08.03. 14:42:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Az előnbb valami elromlott.

Hiteles változat:

Ugye nem igaz, hogy ennyire egy kukkot sem értettél egy egyszerű képletből, csak tetteted?

Ami meg azt a törekvésed illeti, hogy elvidd a témát egy ide nem tartozó, magyar belpolitikai irányba, az csak az ideológiai elszántságod, konokul mellébeszélésed jele. Marad a rosszakarat. Nem akarsz semmit sem megoldani, sem békésen sem másként, rosszat akarsz élő de kipusztításra szánt emberi közösségeknek. Ha nem tévedek, ott kezdődött, hogy autonómiákat elleneztél, szóval ne bújj amögé, hogy a békét véded. Korántsem. Gonosz érzület vezérel.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.08.03. 15:09:06

@Bereznay A.: Én sem értek egyet Sauerbronn urával (mert ugye egy rosenheim-i bajor és egy flensburgi Fischkopf azért ha nagyon akarja, megértik egymást, de egy átlagmagyar és egy átlagromán... na ők nem, ha csak - nem átlagos módon - tudnak angolul), de miért vezérelné gonosz érzület?

Bereznay A. 2013.08.03. 15:25:18

@timargabor:

Ezt a következetetést vonom le abból, hogy vak ideológiai elkötelezettségében (ez a gonosz érzület) ellenzi az autonómiáját olyan közösségeknek akiknek az az önrendelkezés elve alapján mindenképpen jár, ha kívánják. Az erőfeszítései arra irányulnak, hogy ezeknek az embereknek a közösségeit módjában álljon fölszámolni azoknak akik azt akarják, ezzel szemvdést, megaláztatást mérve ki rájuk. Ilyesminek, emberi jogok megtagadásának a tudatos keresése szerintem kimeríti a rosszakarat tényálladékát.

Bereznay A. 2013.08.03. 15:28:13

@timargabor:

És még nagyobb gonoszság föntieket valamiféle áljószándék hamis álcája mögé bújtatni.

Bereznay A. 2013.08.03. 15:34:30

@timargabor:

Még másképp: Emberi közösségek sorsának rontásán azok törekvéseit megkerülve, illetve semmibevéve munkálkodni ideológiai megfelelésvágyból, gonoszság jelenlétére utal abban aki ilyesmire vetemedik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.08.03. 15:40:01

@Bereznay A.: ehet, hogy kihagytam valamit, de nem láttam nála autonómia-ellenzést. Álmodik a határok nélküli Európáról. Azt szabad. Látja is a rövid távú megvalósíthatatlanságot. Mi is álmodunk mindenféléről, nem? :-)

(Lehetetlen nem látnom a nála felbukkanó "Ezért én nem azt szorgalmazon, hogy itt-ott-amott legyenek, hanem azt, hogy NE LEGYENEK", és a "ne azt szorgalmazzuk, hogy erre vagy arra szavazzanak, hanem hogy vonják meg a szavazatukat a rendszertől" közti hasonságot. Ezt minden sértő és gonosz szándék nélkül mondom.)

Bereznay A. 2013.08.03. 16:19:43

@timargabor:

Én nem hinném, hogy mások bőrre álmodok, sőt nem is álmodok, hanem ellenkezőleg, valami álomszerű állapotból szeretnék kimozdítani sokakat.

Az autonómia ellenzését abban látom, hogy az volt a téma, vagyis, hogy a magyar államnak kellene védnökséget vállalnia ezért és úgy vettem ki a megszólalása ezt ellenezte. Nem légüres térben szólalt meg, sőt határváltoztatás igényről ha jól emlékszek szó sem volt. Ha nem volt, mi másért mondta. Unalmas az ilyesmi, de jó, viszakeresem.

Bereznay A. 2013.08.03. 16:28:16

@timargabor:

Ja, párhuzamról szó se. Ő egy ideológiát erőltet, annak akar mindössze megfelelni (éppenhogy minden eredetiség híján, és helyenként olyasmikkel oprálva, amiktől csak azért nem nyílik ki a zsebemben a bicska, mert csak kulcsot tartok benne) miközben a problémát hibásan/önkényesen azonosítja és teljességgel el van rugaszkodva minden valóságtól, miközben én a valóságba szeretném visszavezetni azokat akiket egy álvalóságba taszítottak a legszemetebb fondorlattal, mint tudjuk. Szóval ilyeneket ne, légyszív.

Mr. Waszabi 2013.08.03. 16:32:44

A devizahiteleseket egy módon lehet megmenteni: forintra kell váltani a hitelállományt az MNB tartalék terhére. Hja, hogy ez a kormánynak nem vonzó megoldás, mert nem szeretnek áldozatot hozni, nos, az csak egy dolog. Hogy ezt 4. éve nem akarják meglépni, az csak azt mutatja, hogy le se szarják a nemzet testét. Bezzeg minden másra van pénz, a deiza tartalékból is, de mindez csupán parasztvakítás. Hogy 'csába lenne itt fellendülés, ha a fogyasztás a béka segge alatt van a kormány miatt szar forint árfolyam és a lakossági devizaadósság terhei miatt, amelyet maga a kormány súlyosbít 3 év óta folyamatosan a beleszarós árfolyampolitikával? Mert ez van, nem más, nem több. Orbán csak hazudik, mint soha senki ezen a földön, amióta létezik ez az ország. Én szégyellem, hogy ő magyar állampolgár, ez a helyzet. Elhitette a világgal, hogy minden magyar olyan hülye, mint ő, pedig ez nagyon nem így van. Csupán egy akarnok barom miniszterelnökünk van, aki hülyébb és szemetebb egy pár rendőrcsizmánál. Komolyan mondom, tán a töröknek elárulók nem végeztek ennyi kárt az országban, mint ez a barom 3 év alatt. Pusztuljon innen mihamarabb, az lesz a legjobb mindenkinek. Nála szarabb embert nem láttam még azok között, aki a magyar jelzőt magára vette. Nemzeti ez az ember - nemzeti szégyen.

Bereznay A. 2013.08.03. 16:47:05

@timargabor:

Visszakerestem. Jól emlékeztem. Igaz ugyan, hogy nem mondta ki konkrétan, hogy az autonómiát ellenzi, de nehéz másképp értelmezni a máskülönben teljesggel a levegőben lógó megszólalását. Az alternatíva az, hogy mondott valamit, minden összefüggés nélkül. Nem hinném, hogy félreinterpretáltam volna, de ha mégis, mondja ki ő, hogy semmi kifogása az ellen, hogy kisebbségek, köztük a magyarral autonómok lehessenek. Ha megtörténik, szívesen viszavonom az a most még fönnálló nézetemet róla, hogy – a jelek szerint – gonosz eszmék vezérlik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.03. 16:58:27

@Bereznay A.:

"Az autonómia ellenzését abban látom, hogy az volt a téma, vagyis, hogy a magyar államnak kellene védnökséget vállalnia ezért"

- Hogy vállalhat egy mai Magyarország védnökséget a határain kívül élő magyarokért, miközben a mai Magyarország az éledező revizionista eszméket nem tudja kordában tartani?
- Az erősödő Horthy-kultusz (Az a Horthy, akinek kormányzósága alatt a revizionizmus volt az egyik legfőbb külpolitikai törekvés) mennyiben tesz jó szolgálatot a magyar autonómia ügyének?

"Tudod ők ott demokráciában élnek. - És ez utolsó mondatot ők mondták. Egyre többen."
- Gondolom erre érted, hogy belpolitikai irányban kívánom elvinni a témát. Nos mindössze arra kívántam becses figyelmedet felhívni, hogy sok Szlovákiában élő magyar kézzel-lábbal tiltakozna egy visszacsatolás ellen. Számukra a visszacsatolás komoly demokráciabeli visszalépés lenne. Lehet, hogy otthonukban asszimilálni próbálják őket, de szabadon alkothatnak véleményt sok dologban. A televíziók híradóját a betegesen rettegő öncenzúra nem degradálta le egy ócska búlvármagazin szintjére.
A bécsi döntések alkalmával is egy relatív fejlett (A magyar viszonyokhoz képest mindenképpen) demokráciából kerültek vissza egy, a társadalmi berendezkedését tekintve enyhén középkori országba.

A szlovák asszimilációs törekvések vajon mennyire függenek össze a jelenleg hivatalban levő magyar kormány revizionizmushoz fűződő viszonyával? Egyes vezető kormánypárti politikusok megnyilatkozásaival? A jobbiknak nevezett nem demokratikus párt megerősödésével?

.

Véleményem szerint addig, amíg Hazánkban jelen van a revizionizmus, és főleg, amíg hallgatólagos kormánytámogatást is kap, addig igenis a szomszéd államok megpróbálják asszimilálni az ottani magyarságot, hogy a revizionizmust okafogyottá tegyék. Nekik a revizionizmus elleni harcban ez az egyetlen eszközük.

Bereznay A. 2013.08.03. 17:14:28

@timargabor:

A pasas teljességgel beteg, bigott Sztálinista, már világos. Ha ennyiben nem gonosz, akkor nem. Szerintem meg pontosan ennyiben az. Saját használatodra, ha izgat a kérdés, döntsd el, ahogy jónak találod.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.03. 17:20:44

@Bereznay A.:

Apa!

A neked címzett hozzászólásaimban van pár mondat, amelyeknek a végén kérdőjel van. Olvasgasd őket, gondolkozz el, majd ha megy, válaszold meg őket.

Nem fog fájni.

Bereznay A. 2013.08.03. 17:33:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Túl erős undort érzek a perverz megközelítésmódoddal szemben, ahhoz kedvem legyen veled érvelni, meg effélét. Azt sem keresem, hogy bárki más előtt bizonyítsam, van mivel visszautasítanom a valóság kiforgatásaidat. Nem hagyom magam így használni, provokációktól földühíteni stb. Ne haragudj, de inkább lemondok rólad.

Kandeláber 2013.08.03. 17:39:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Maga hungarofób?
Keresse fel orvosát, gyógyszerészét.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.03. 17:44:08

@Bereznay A.:

Nagyon jól szemlélteted, mi is a baj.

Hogy akarsz valakivel tárgyalni, ha undort érzel vele szemben, és ezt még ki is nyilvánítod? Miért van az, hogy a leghangosabban magyar autonomiát követelők fröcsögik tele a közösségi oldalakat is a legundorítóbb legbicskanyitogatóbb legostobább stb tartalmakkal?

Bereznay A. 2013.08.03. 17:53:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Vicces vagy! Azt hangsúlyoztam, hogy NEM akarok tárgyalni veled. Ha a megszállókkal kellene, megoldandó kérdésekről, azt szívesen. Ideológiai megfelelésvágyból saját népe ellen agitálóval, nem.

Indoklást is kaptál, sok minden ellenére ember voltodra tekintettel. Érd be ennyivel.
süti beállítások módosítása