A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A nap MSZMP-s hangja: Illés Zoltán

2013.05.29. 14:20 andrejbolkonszkij

A kormány ugyan már nagyon régóta nem ad okot arra, hogy akár minimális piacpártisággal is vádoljuk, de azon az ülésnapon, amikor Illés Zoltán zavarodottan, emelt hangon áll ki a kőkemény etatizmus mellett, az ember mégis felkapja a fejét.  

Szilágyi László független képviselő a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslat keddi általános vitája kapcsán próbálta az államtitkár figyelmét felhívni arra, hogy amennyiben a központi szervek határozzák meg a szolgáltatót és a díjat, akkor eltűnik az önkormányzat, valamint a helyiek akaratának mozgástere. Gyönyörű pillanat volt, amikor a PM-es Szilágyi sajnálkozott az állami szelekción, de lesz még ennél is jobb. Ekkor következett Illés Zoltán válasza, ami mögött a bankadótól kezdve egészen a rezsicsökkentésig minden eddigi sajátos kormányelképzelés elbújhat. Csak "Magyarországon szitokszó az állam" - jegyzi meg, mégpedig, mert „csinálták azt a vadkapitalizmust, azt a privatizációt.” Kik? Maga Illés válaszolja meg a kérdésemet, bár nem egy névvel, hanem időszakkal: a ’90- es évek eleje. Így van államtitkár úr, tehát az a szomorú hírem van, hogy amikor hazánkba beköszöntött a szabadság, és annak egyik üdvös velejárója, a privatizáció, akkor nem a Libás, vagy a liberálbolsevisták garázdálkodtak itt, hanem Antall József és kormánya – az első és utolsó piacpárti- konzervatív magyar kormány – igyekezte a lehetőségekhez mérten nyugat felé irányítani az országot.

(MTI fotó, Beliczay László)


Illésnek persze itt még esze ágában sem volt befejezni a napi MSZMP-szeánszot, és pár „igen, ezt az állam fogja megmondani, nem az önkormányzat, igen” után minden tagadás és lepel nélkül azt mondja: „nem kellett volna 1990-től privatizálni, de mi visszaállítjuk azt a rendet, amelyben hatékonyság van, amelyben költségtakarékosság van (…) és amelyben az állam az állampolgárok érdekében...” Nem vagyok ugyan egy Habony Árpád, de annyi kommunikációs érzékem azért van, hogy rendkívül szerencsétlen a ’90- es évek elejét ördögnek lefesteni, és mindehhez a visszállítás igét használni, valamint azt a hatalmas, segítőkész és jóságos államot lefesteni. Nem cseng jól, sajnálom. Jön a folytatás: „nem a magáncég fogja az állampolgárokat képviselni, mind önző, mind környezetpusztító MIND, az állam fogja megvédeni a polgárait.” És miért? Illés Zoltán válaszol: „mert az állam népszerű akar lenni, ilyen egyszerű.” Miazhogy, nagyonis! Aztán azt is megtudjuk, hogy „nincs helye a közszolgáltatásban, nincs helye a piaci versenynek, a versenynek, vagy a piacnak.” Ezek után még zeng pár ódát Orbán Viktorról, aztán elmondja, hogy ez nem is a miniszterelnök úr dicsőítése, hanem a kisembereké. A szakmai szervezetek pedig az előző garnitúra emberei, akik ellenérdekeltek abban, hogy teljesítsen a hazánk.

Akinek még nem elég vicces, vagy abszurd, elmesélném, hogy egy másik, a földtörvénnyel kapcsolatos vita kapcsán, Varga Géza (Jobbik) és Gőgös Zoltán (MSZP) állt ki a leginkább az állami einstand ellen, valamint a magántulajdon védelme mellett.

Én a lassan kapcsolók közé tartozom, sokáig bíztam benne, hogy a második Orbán- kormány még visszatérhet egy konzekvens konzervatív irányba, de most azt kell mondjam, hogy a magyar ideológiai válságnak, az ideológiai fogalmak elképesztően fals használatának beláthatatlan nagy egén, az egyik legfénylőbb csillag lesz az a „konzervatív” kabinet, amelynek államtitkára a fentebb leírtakat taps mellett elmondhatta.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

21 komment

Címkék: parlament államosítás neokommunizmus Illés Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr445332174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szavazo26 2013.05.29. 15:08:45

Egész egyszerűen FÉLELMETES ez a cikk... komolyan mondom a hideg kiráz!

Már teljesen feladtam a reményt arra hogy annak aki egy konzervatív jobboldali párta akar majd szavazni annak lesz 2014-ben kire szavaznia...

Csak baloldali és baloldalibb között lehet majd választani, és jelzem az Mszp az előbbi kategóriába tartozik!

andrejbolkonszkij 2013.05.29. 16:01:21

@szavazo26: abszolút rossz lesz így szavazni, meg ez nagyon szép álom, de mondjuk azt is gondolom, hogy pl. Sólyomnál- azért őt hozom, mert mondjuk hozzám ő áll a legközelebb a cikkben említettek közül- nagyon megértem, hogy ennyi idősen, ilyen komoly, becsülendő pálya után nem kíván bekerülni ebbe...

garmr · http://kard.blog.hu 2013.05.29. 16:33:00

Bencsik ellentéte lett Illés. Bencsik kiszállt, Illés bent maradt csinovnyiknak. Sugárzik a frusztráció róla, már évek óta.

andrejbolkonszkij 2013.05.29. 16:37:40

@garmr: most melyik bencsikre gondolsz?

andrejbolkonszkij 2013.05.29. 16:44:58

@szavazo26: egyébként ez nem csak a konzervatívoknak probléma, hanem a liberálisoknak is. bár ha lenne egy republikánus/CDU jellegű párt, akkor talán mindkét fél problémája egyaránt megoldódna, de azt hiszem ez még álomnak is túlzás...
:(

andrejbolkonszkij 2013.05.29. 17:24:57

@garmr: hát igen, ő egy vállalhatóbb arc volt, az kétségtelen.

Le_Penseur 2013.05.29. 18:39:34

Úgy látszik az egypárt rendszertől és a jóságos mindenható államtól képtelenek vagyunk megszabadulni! Kár...

Tyreo 2013.05.29. 18:59:06

Én szeretem az abszurdot, nem tudom mi bajotok.

Termetes Samu 2013.05.29. 19:08:53

Szerintem meg az is alapprobléma, hogy a piacbarát erők, szerzők mai napig nem fogadják el vagy legalább nem veszik mérlegelés tárgyául, hogy Magyarországon a privatizációs folyamatnak nevezett dolgok összessége jelentős részt messze állt az ideálisnak tekintett (és az említett szerzők által elképzelt) piaci folyamatoktól. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor mindig oda lyukadunk ki, hogy az egész állam felé megnyilvánuló társadalmi várakozásnak az oka a társadalom valamiféle nosztalgiája az állam óvó karjai felé (állambácsi). Szerintem ez egy nagyon lecsupaszított és megkockáztatom erősen félrehordó megközelítés.

NIPREDIL 2013.05.29. 20:45:24

Mostanaban minden hirrol azt hiszem, Hircsarda, de mindig kiderul, hogy nem...

Husz_János_Puszita 2013.05.29. 21:04:29

@timargabor:

Az LMP a legszocialistább csak zöld. Nemár.

andrejbolkonszkij 2013.05.29. 21:41:18

@Husz_János_Puszita: nem vagyok nagy LMP- barát, de szerintem nem lehet véletlen, hogy pont azok vannak a kiszakadók között, akik a balosabbak, hogy mást ne mondjak Scheiring ChavezFan Gábor... tudom, hogy a korrektség nem program, az LMP persze nekem sem alternál, de azért Schifferék nagyon fölülírtak minden politikusok ellen táplált előítéletet a döntésükkel, ezt ne feledjük. de még egyszer, sajnos ez kevés...

Tyreo 2013.05.29. 23:20:01

@andrejbolkonszkij: Nem tudom. Nekem egyre inkább elég programnak a korrektség. Persze normál helyen ez nem pluszpont lenne, hanem minimum..

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.05.30. 00:20:42

@Husz_János_Puszita: ez tök igaz, és ha komolyan gondolják a dolgot, a programjukat (amelyet még a szétválás előtt alkottak) bizony komolyan át kell írni.

csánti 2013.05.30. 01:54:27

@timargabor: székelyzászló meg hogy jön ide?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.05.30. 09:29:43

"egyszer már éltünk ilyen rendszerben, akkor is kibírtuk. most is ki fogjuk" - mondta nem régen egy barátom.

ami a legfurcsább, hogy ezeket a szövegeket olyan ismerőseim is kajálják, akik egyébként a magánvállalkozásukat viszik és vezetik. el sem tudják képzelni ugyanis, hogy holnaptól az élelmiszer-kereskedelem, a barkácsgép-forgalmazás, a benzinkutak vagy a fodrászatok is állami kézbe kerülhetnek.

pedig bármi, csak figyeljetek a jövő évi választások után...

Kandeláber 2013.05.30. 15:22:40

Csak jelzem, hogy az egyáltalán nem spontán privatizációt nem Antall kezdte meg, hanem a '88-as GT-vel az MSZMP - amely mint tudjuk, maga volt az állam.
Kétségtelen, hogy Antall és az ő ex-KISZ titkár Csepi Lajosa vezette Állami Vagyonügynökség csak folytatta a soha fel nem leltározott állami vagyon elkótyavetyélését.
Csak egy példa: az összes növényolajgyárat eladták olyan tulajdonosoknak, akik már a nyersanyagként szolgáló napraforgót sem Magyarországon vásárolták, hanem Ukrajnából és Romániából importálták.
Elsorvasztották a mezőgazdaság ezen szegmensét, majd sorra felszámolták a gyárakat, amelyekre egyébként magyarok is pályáztak, de Csepiék nekik nem adták.
A Horn-Kuncze kormány alatt következtek többek között az energiaszolgáltatók garantált profittal (!) , majd szép sorban a többi.
Ma Magyarországon szinte nem folyik ipari termelés, sima kis összeszerelőüzem-országgá degradálódtunk.
Azért Illésnek valahul igaza volt.
Tetszettek már hallani például az osztrák VÖEST-Alpine-ről, vagy a francia MATRA.ról?
Persze a ciántablettás Kuncze dörmögte naponta, hogy az "állam rossz gazda".

szavazo26 2013.06.01. 11:44:23

@timargabor: Valóban biztatónak tűnhet, de ne feledkezzünk meg arról hogy az lmp kifejezetten baloldali pártnak indult, (én beleolvastam a 2010-es programjukba), kérdés számomra hogy az eddig az elvei mellett a magyar politika átlagához képest meglepően következetesen kiálló Schiffer hajlandó-e ekkora vargabetűt leírni, és az lmp szavazói képesek-e követni ezt (lásd MDF 2010-ben...), bár hozzáteszem vesztenivalójuk nincsen mert az tisztán látszik hogy ha maradnak a baloldalon akkor simán ki fognak hullani a parlamentből.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.04. 10:18:15

Színvonalas a blog, kedvelem. A posztból viszont nagyon hiányolok valamit. A szerző _beszámol_ arról, hogy mit mondott Illés, de sehol még egy link sincs az eredetire. A kíváncsi olvasó dolgát megkönnyítené, ha egy kattintással azt is elolvashatná.
süti beállítások módosítása