A KARD a Facebook-on

Látogatók

free counter

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Magyar exodus: a járulékfizetők lázadása

2013.01.29. 17:18 timargabor

Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy: félmillió magyar dolgozik külföldön. A keddi Véleményvezér már foglalkozott ezzel az adattal, okaival és következményeivel. Véleményünk szerint a mégoly drámai képet festő poszt még mindig visszafogott a dolog jelentőségéhez képest.

Szinte mindannyiunknak van ilyen tapasztalata: környezetéből már emigráltak néhányan. Nem az ismerősöm távoli rokona, hanem az én barátom, rokonom, tanítványom. Minél képzettebb körben mozogsz, annál gyakoribb ez. Az összeg, a Matolcsy által említett félmillió, egyszerűen döbbenetes. Ez nem "kisebb exodus", ahogy a Véleményvezér írja. Ez minden huszadik ember. Többségük aktív, sőt, ők a kezdeményezők, az innovatívak, a vállalkozó szelleműek - az aktívak közül minden hetedik! A félmillió nagyobb szám, mint az ország második világháborús harci vesztesége, a frontokon, fogolytáborokban elesettek száma ez (a mainál nagyobb országterületre). És persze az emigráltak hazajöhetnek - minél tovább várunk erre, annál kevésbé fognak - de ettől eltekintve ebből a szempontból a gond sokkal nagyobb, mint a negyvenes években (bocsánat a nagyon durva biológiai megközelítésért!): most a félmillió komoly részét nők adják. Bár a korfa torzulását máig nyögjük, a második világháború után egy, az egyének szempontjából meglehetősen kegyetlen Ratkó-korszakkal lehetett valamit segíteni az emberveszteségen, most erre nem sok esély van. Aki angol, holland vagy német gyereket szült, nagyon kis eséllyel jön haza. Aki családdal ment ki, beiskolázta a gyerekeket, az már nehezen mozdul - vissza, Hoffmann "sikertörténetéhez".

Ez már nem "agyelszívás", ez drámai munkaerő- és emberveszteség. És nem "elszívták", hanem "eltoltuk".

A Véleményvezér okként említi az egymást váltó szocialista és fideszes kormányok alkalmatlanságát és az ebből származó reménytelenséget, és felteszi a kérdést: ki fog itt nyugdíjjárulékot, adót fizetni? Ez a kapcsolat is összetettebb, és itt is nagyobb a baj. Egy érdekes cikk a Portfolio.hu Nyugdíjvitájában a jarulékfizetők lázadását vizionálta négy évvel ezelőtt, mondván, miért fizessenek a mai aktívak ilyen arányú nyugdíjjárulékokat, ha nyilvánvaló, hogy az ő visszavonulásukkor lényegesen rosszabb körülmények közt lehetnek nyugdíjasok (dr. Simon Péter: A járulékfizetők lázadása előtt pár órával. Portfolio.hu, 2009. szeptember 16). Nem írja, hogy ez a "lázadás" hogy is menne végbe, de azt gondolom, most pont ezt látjuk. Az alacsony képzettségűek oldaláról a feketemunka, és az utóbbi években az inkább - de messze nem kizárólag! - magasabb képzettségűek kivándorlása pont ez. A túl magas járulékok, illetve az ezek által agyonnyomott gazdaság elől történő menekülés. Nem olyan lázadás ez, hogy ott tolong mindenki a Parlament előtt, hanem olyan, hogy feketén dolgozik (mert máshogy munkája se lenne), vagy kivándorol.

Ráadásul a folyamat nagyrészt valószínűleg nem is tudatos. Nem azért indul el valaki Anglia vagy Németország felé a családjával, mert "nem akar járulékot fizetni". Leginkább azért indul el, mert vagy érdemben jobb jövedelmi viszonyokban reménykedik, vagy egyszerűen itthon nem marad semmilyen lehetősége. Az, hogy az állam, a politikai vezetés - színezettől függetlenül - ragaszkodik az öregségi nyugellátás rendszerének fenntartásához és az aktívakhoz képest észrevehető javításához, hihetetlen pénzigényes. Ehhez rá kell telepedni valamennyi tartalékra, bankadóval minden szabad és nem szabad forrást el kell vonni, és amikor ez is kevés, minél több közszolgától megválni. Így aztán - banki hitelezés híján - egyre többen kerülnek úgy utcára, hogy a megalázó, és a megélhetést nem biztosító közmunkán kívül nincs semmilyen reményük itthon. A járulékszint miatt kicsi a nettó jövedelmük, de még nagyobb baj, ha ugyanezért már munkájuk sincs.

Kard_eresztazorszag.jpgEreszt az ország... A KARD blog olvasóinak területi eloszlása egy jól pörgő poszt esetén.

Persze amikor félmillióan emiatt elmennek, akkor az iszonyatosat üt a gazdaságon: még kevésbé lesz fenntartható a nyugellátás az emiatt csökkenő folyó bevételekből, még több pénzt kell bevonni, már az államkincstárnak is beszállni a betétgyűjtésbe, további elbocsátásokkal megtakarítani és így pörgetni tovább ezt a pozitív visszacsatolást. És nehogy valaki azt gondolja, hogy a "pozitív visszacsatolás" valami pozitív dolog lenne ebben a rendszerben - ellenkezőleg, az eddig csak évtizedes távlatokba vízionált nyugdíjbuktát ez egyre jobban előre hozza. Már nem a leendő nyugdíjasoknak, hanem a maiaknak kell látni, hogy akár pár év múlva is vége a mostani relatíve jó világnak.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A blogunkon pár hete nagy vitát kiváltó nyugdíjkorrekciós javaslat lehet, hogy most már kevés, több, valódi paradigmaváltás szükséges ahhoz, hogy akár csak megálljon az exodus, nemhogy érdemes lenne hazajönni a kimenteknek. Hogy mind a Fidesz, mind az MSZP alkalmatlan egy ilyen irányváltásra, az sajnos nyilvánvaló (érdemes lesz figyelni majd a kommenteket itt a cikk alatt!), ráadásul nemcsak a politikai akaratuk és a szellemi potenciáljuk hiányzik fájdalmasan, de a hitelességük is. A Véleményvezérnek abban igaza van, hogy a kivándololtak szavazási hajlandósága csökken - aki a vezető pártok reménytelen politikája miatt ment ki, nem fog azért hazarepülni, hogy a "másikra" szavazzon. Egy a fenti helyzetet őszintén megoldani akaró pártért, talán. De ilyen most nincs.

Nincs? Schiffer András: olvasod ezt? Most elviheted a pártot erre is, pár százezren biztos lennénk szavazók, többen, mintha az "ökopolitikán" rugóznátok... Végül is egyfajta "fenntarthatóság" ez is: az országé.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

660 komment · 2 trackback

Címkék: népesedéspolitika kivándorlás nyugdíjrendszer fideszmszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr335051461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.30. 11:39:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Hunhon nyugdíjba vonul 2013.01.29. 20:33:55

Ha nem tetszik a rendszer, az ember szavazhat a hangjával vagy a lábával. Azaz vagy elmegy (exit), vagy megpróbál  változtatni a helyzeten (voice).  A gazdaságtanban az első számú opció (exit) a default setting. Feltételezzük, hogy ha valami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

görcs 2013.01.29. 18:01:00

Ott a pont, valamint ezúton is üdv Londonból.

btw (angol)nyugdíjasként nem lesz rossz hazamenni, de azért szomorú lesz a sok szögesdrót miatt, ami majd az éhséglázadókat tartja távol. :(

Viktus 2013.01.29. 18:51:52

Jogos. Sajnos.

Na meg ez is:

Jürgen Habermas német gondolkodó szerint egy demokrácia akkor működik jól, ha az állampolgárok adófizetési kötelezettségüket öntudatosan teljesítik, mert így szavazati jogaikat is felelősen tudják gyakorolni. Ahol az állampolgárok jelentős része adót kényszerül csalni, ott a választásoknak nem az a központi kérdése, hogy a versengő politikai erők hogyan bánnak a közpénzekkel. Az adózatlan jövedelemben részesülők a zsebbe adott bér elfogadásával ugyanis legitimálják a csak a választópolgárok korrumpálásával hatalomra jutni tudó elit cinikus „hagylak csalni, ügyeskedni, ezért viszont te nem kérheted számon, hogy én hogyan trükközök” magatartását.

A kettős bérezés fékezi a fogyasztást és csökkenti az adóbevételeket

Ez a totálisan korrupt alaphelyzet a fő oka annak, hogy a magyar gazdaság eladósodott és növekedésképtelen állapotba került. A politikai elit tökéletesen tisztában van a kétcsatornás bérezés kiterjedtségével és azt is tudja, hogy adóhatósági eszközökkel ezt nem lehet felszámolni. De nem is áll szándékában ennek a torz társadalmi szerződésnek a megváltoztatása. Időnként hangzatos kampányok indulnak ugyan az adóelkerülés ellen, amelyeknek célja azonban leginkább csak a kényszercsalók zsarolhatóságának tudatosítása. A korrumpált és cinkossá tett választók emiatt valóban nem képesek kontrollálni a hatalmon levőket. A szabad kezet kapó és ezért elkerülhetetlenül poliposodó elit kedvére vásárolhat szavazatokat, építheti a világ legdrágább autópályáit és metróit, finanszírozhatja az adósságot a növekedés forrásait elszívó magas kamatfelárakkal. Csak külső erő (az EU) képes bizonyos mértékig korlátokat szabni. Ugyanakkor más tekintetben éppen maga az EU az, amelynek a működési mechanizmusai még mélyebb korrupciós mocsárba taszítják a hazai kkv-szektor vállalatait.

Fotó: hvg.hu
Az a munkamegosztás például, amely olyan markánsan kezd kirajzolódni, még inkább ki fogja kényszeríteni az adóprésen való csavarást. A magyar GDP egyre nagyobb hányadát olyan uniós székhelyű globális cégek hazai leányvállalatai állítják elő, amelyek szinte kizárólag import-alkatrészeket dolgoznak fel és outputjukat teljes egészében visszaexportálják az unióba. Az igen magas termelékenységű vállalatok által létrehozott GDP-ben azonban alacsony az a hányad, amely a magyar gazdaságban hasznosul. Nagyobb része profit, osztalékadó formájában, hozzávéve még a magyar export után az importőr által megfizetett áfát az unió legerősebb országait gazdagítja. Ezeknek az állami támogatásokkal és adókedvezményekkel idecsalogatott multinacionális vállalatoknak a magyar kormányok részvételével, nagy hírverés közepette átadott üzemeiben megtermelt hozzáadott érték közel sem járul hozzá akkora arányban sem a fogyasztáshoz, sem az adóbevételekhez, mint ami a GDP-hez való hozzájárulásából következne.

Ebből kifolyólag az alacsony termelékenységű hazai kkv-szektor stagnáló GDP-jének még nagyobb hányadát kell adó formájában beszedni, így még kevesebb marad fogyasztásra, nem beszélve a szektor beruházásokra fordítható forrásairól. Az adóelkerülési kényszer tovább fokozódik, ráadásul a korrupciós késztetettség még amiatt is nő, hogy a szektorban – banki hitelezés hiányában – beruházni szinte kizárólag csak uniós támogatásokból lehetséges. A vissza nem térítendő forrásokért folytatott verseny akkor is a korrupció melegágya, ha nem olyan gazdaságban zajlik, mint a miénk. Egy valódi piacgazdaságban nincs olyan ok, amely igazolhatná azt, hogy magáncégnek a visszafizetés kényszere nélkül közpénzeket kellene adni.

hvg.hu/kkv/20130129_Unortodox_modon_fel_lehetne_szamolni_a_zs

nevetőharmadik 2013.01.29. 18:52:50

Félelmetes. Őszintén remélem, hogy a félmillió munkavállaló az ugyanolyan túlzás, mint az egymillió új munkahely, és Matolcsy csak fingani akart egy nagyot, de már ez is csak annyiban változtat, hogy öt vagy tíz éven belül omlik-e össze az ország.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2013.01.29. 18:55:28

2011-ben volt egy népszámlálás. Annak az adatai fenn vannak már az Interneten?
Hányan voltunk itthon másfél éve?

bearman 2013.01.29. 19:02:29

@nevetőharmadik: Nem vagyok benne biztos, hogy csak fingani akart, csak Londonban van 100ezer magyar, Németországba csak a tavalyi év első felében 47 ezren telepedtek le. Svájc kénytelen volt a tavalyelőtt megszüntetett kvótarendszert újra életbe léptetni. Ott van még Franciaország, skandináv államok, dél-európa, nagyvilág. Ha a félmillió az utóbbi néhány év termése, nagyon is reális szám...

Sajnos.

bearman 2013.01.29. 19:12:02

Egyátalán nem bíznék abban, hogy a Fényességes azon munkálkodna, hogy hazatérjenek a népek. Nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz. Megmondta. Jól látszik, hogy egyetlen cél vezérli az egész miskulanciát, kitömni a saját és a haverok zsebét. Nem marad más lehetősége, mert arról fingja sincs, hogy hogyan hozza rendbe a gazdaságot. Mivel nem tudja, hogy kell etetni az aranytojást tojó tyúkot, inkább megeszi.

Morbid, de az elvándorlás tulajdonképpen a kezére játszik.

Gondoljunk bele, hogy ha ez a félmillió elüldözött munkavállaló, akire otthon nagy valószínűséggel munkanélküliség (esetleg közmunka) jutna osztályrészül, nem ment volna el. Ez azt jelentené, hogy félmilló munkanélkülivel több lenne, vagyis már régen összeomlott volna a kártyavár, és rágyújtották volna a parlamentet.

Szóval ezek után miért is óhajtaná hazacsábítani a népeket, ha szemlátomást a munkahelyteremtés kimerül az utcaseprésben és a turulszobor állításban?

Viktus 2013.01.29. 19:14:46

@NaP:

Lehet Matolcsy már látta ...

Viktus 2013.01.29. 19:16:36

@bearman:

Ne mag ne felejtsük a Dunántúl határmenti részeit ott szintén nem ide adóznak, ha az osztrákokhoz járnak át dolgozni sőt a pénzük nagy részét is ott költik el az olcsóbb-jobb minőségű termékekre.

fepe 2013.01.29. 19:16:51

@NaP: Most komolyan azt hiszed, hogy a népszámlálás az arra jó, hogy megszámolják hányan vagyunk az országban?! :D
Amúgy meg:
www.ksh.hu
De ebben kár kutatni a félmillió hiányzó magyar miatt.
2011.01.01 9 986 000
2012.01.01 9 958 000

28 ezret csökkent. A születések és a halálozások aránya viszont -41 000. Tehát 13 ezerrel többen vagyunk még így is, mint amennyien a szaporulat alapján lennünk kéne.

Az a bizonyos félmillió egy nagyon erős túlzás, illetve a többségében ideiglenesen kiment és haza is jött emberekről van szó. Illetve aki 5-ször ment ki, az 5-nek számít szerintem és nem 1-nek.

Viktus 2013.01.29. 19:20:16

@fepe:

Illetve pl. a szülők bediktálták a gyereket is aztán közben a gyerek évek óta nincs itthon ...

bearman 2013.01.29. 19:28:29

@fepe: Én kint élek, és mielőtt kijöttem, akkurátusan bejelentettem az önkormányzatnál, hogy "3 hónapnál hosszabb időre külföldre távozok". Számomra meglepő módon a lakcímkártyám nem vették el, tehát tulajdonképpen van egy magyarországi bejelentett lakcímem.

Adót, tb-t, magánnyugdíjat!!! külföldön fizetek.

Most akkor hol vagyok a statisztikában?

szamarhegy 2013.01.29. 19:37:47

@fepe: Lehet , de (sajnos) aligha lehet 300e. alatt az utóbbi években külföldre távozók száma. Én főleg képzett embereket látok távozni, az ismeretségi körből orvosok és informatikusok mentek, mennek, az itthon lévők közül is távozáson gondolkodnak azok, akik nincsenek nagyon megkötve valami élethelyzet miatt.
Mostanában a Fidesz szimpatizáns ismerőseim is '
feladták a reményt, hogy itt rövidtávon érdemi javulás várható, legalábbis nem itthon tervezik kivárni...

XTaki 2013.01.29. 19:39:06

szerintem a tobbseg nem jelenti be semmilyen modon, hogy elment...fizeti tovabba havi 6ezer TB-t...hogy azt ne veszitse el, de semmi mast!

udv az USA-bol...

ui: jelentkezzen az, akinek az ismeretsegi koreben nincs legalabb 1 kulfoldon munkavallalo?! szerintem inkabb tobb...

Viktus 2013.01.29. 19:40:49

@XTaki:

Nem fizetik a hatezreket ... minek fizetnék ...

XTaki 2013.01.29. 19:42:44

@Viktus: EU tagallamban levok nem, de a tobbieknek 'kell'...

bearman 2013.01.29. 19:43:02

@XTaki: Én elkezdtem megszámolni, de nem elég a két kezem :(

A TB-t be kell jelenteni, mert (elvileg) tilos a dupla biztosítás, és hát miért is fizetne bárki is duplán. Bejelenteni semmibe nem kerül, de ha nem jelented be, és a tb rájön, akkor nagyon durván megbüntetnek...

Extra lehúzási lehetőség...

Kár kockáztatni...

bearman 2013.01.29. 19:44:01

@XTaki: Én nem EU-ban vagyok, de nem kell.

Viktus 2013.01.29. 19:44:48

@XTaki:

Nekem az USA-ban élő ismerős sem fizet ide egy büdös vasat sem ott nősült ott született gyereke ott dolgozik ... minek fizetne?

XTaki 2013.01.29. 19:47:06

@bearman:

nem kell, hanem 'kell'.
sosem art,ha van otthon is jogosultsagod

@Viktus : ha nem tervezed a hazakoltozest, vagy annyira jo a biztositasod, akkor nem. De ha nincs, vagy nem tul jo, akkor fizeted. Mi meg csak par honapja koltoztunk, szoval elkepzelheto, hogy 1-2 ev mulva mar nem gondolunk a hazakoltozesre, mint most.

Viktus 2013.01.29. 19:47:13

@bearman:

Ja ilyet én sem hallottam. Egyébként nincsen semmiféle büntetés egyszerűen a magyar adófolyószámlán jegyzik szorgosan a pénzt, ha egyszer Magyarországon dolgozna a nem kijelentkező, akkor nézhet max.

Viktus 2013.01.29. 19:48:37

@XTaki:

Ja persze így érthető, mert akit ismerek az nem fizet Ausztráliában sem haza semmi ilyet igaz már lassan tíz éve költözött. Titeket még vissza lehet csábítani. :)

andaluzkutya 2013.01.29. 19:50:42

És azt se feledjük, hogy a magyarországi lakcím megszüntetését borzasztóan megnehezíti, ha gyereked is van, ilyenkor gyámhatósági engedély, meg minden más kell. Tehát a lakcímnyilvántartásból vett adatokkal csak óvatosan...
(mi pl. hatan élünk papíron Mo.-n, de gyakorlatilag senki)

XTaki 2013.01.29. 19:53:28

@Viktus: mi max hazamegyunk, ha bizonyos dolgok par ev mulva is igy fognak hianyozni. De az biztos, hogy nem azert, mert ott annyival jobb a 'kolbaszkerites'. Nem latom, hogy a gazdasag a kozeljovoben elundulna felfele...

Verkaufsförderung 2013.01.29. 19:53:50

@bearman: Óriási tévedésben vagy, akik elmentek azok legtöbbje képzett szakember. Nem igaz, hogy ezek többsége munkanélküli lenne itthon....Tudod ahonnan az ész menekül oda a tőkés se szivesen fektet be....

XTaki 2013.01.29. 19:54:30

@andaluzkutya: komolyan?
es hogyan bizonyithatja a hatosag, hogy mar nem is elek ott?

bearman 2013.01.29. 19:58:27

@Viktus: A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 80. §-ának (5) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

Ha az uniós rendeletek vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy, valamint a Tbj. 11. § a) pontjának hatálya alá tartozó magyar állampolgár TAJ számmal rendelkezik, köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak.

A bejelentést azoknak is teljesíteni kell, akiknek a nemzetközi szervnél fennálló biztosítása 2009. január 1-jét megelőzően jött létre. Ebben az esetben a bejelentési határidő 2009. április 30. napja volt.

A bejelentést a magyarországi lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél szíveskedjék megtenni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely az OEP honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.

A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.

Vidéki 2013.01.29. 19:58:46

Állítólag: „Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy:félmillió magyar dolgozik külföldön.”

Még jobban elképedhet az aki Világgazdaságot is olvas.

Tömegek hagyják ott Hollandiát
2013. 1. 22. 11:18|
Közel napi négyszázan hagyják el naponta Hollandiát, hogy más országban próbáljanak szerencsét. Tavaly 144 ezren emigráltak Hollandiából, míg 2011-ben 134 ezren és a 2010-ben 121 ezren távoztak. Az emigrálás oka a romló politikai klíma, a gazdasági válság és az egyre durvábbá váló társadalom. Az emigránsok legkedveltebb célpontjai Németország, Belgium, Nagy-Britannia, majd a skandináv államok.

Szerző: Világgazdaság Online - Telegraaf

Viktus 2013.01.29. 20:00:48

@Vidéki:

Na megjött az első állami alkalmazott troll. :D Vidéki propagandamester régi jó elvtárs a pártban.

lyken 2013.01.29. 20:01:59

A jelen kormánypártnak minél rosszabb, annál jobb. Minél több szavazó megy el, annál jobb lesz a rájuk szavazó nyugdíjasok és elvakultak aránya. Az meg világosan látszik, hogy mire megy ki az egész. A komédiának beállított feleslegesnek titulált közbeszerzés, a tenderek, amiket véletlen mindig a Közgép vagy valamilyen Simicska cég nyer meg, ésatöbbiésatöbbi. Ugyanaz folyik mint eddig. Ülnek a pénzcsapnál és folyatják amíg lehet.

bearman 2013.01.29. 20:02:23

@Vidéki: A britek egyébként Ausztráliába és Új Zélandra vándorolnak.

Nem ez a kérdés, hanem milyen arányban, és hol, ki marad?

andaluzkutya 2013.01.29. 20:03:29

@XTaki: Arról még nem hallottam, hogy valaki azért ütötte meg a bokáját a gyerek miatt, mert külföldön élt, és volt magyarországi lakcíme. A gondot a TB, esetleg az iskolalátogatási kötelezettség, ilyesmik okozhatnak.
Mi meg akartuk szüntetni a régi lakcímünket, és mivel 18 év alatti gyerekeink vannak, ezért szükség lett volna az alábbiakra:
- környezettanulmány az új lakhelyen a helyi gyámhatóságtól,
- igazolás, hogy a gyerek eleget tesz iskolalátogatási kötelezettségének,
- szülők fizetési papírja,
- befogadó nyilatkozat a bérbeadótól, hogy mi lakhatunk ott,
stb.
Természetesen mindezt magyarul.
Nekünk azért lett volna fontos, mert szeretem a korrekt helyzeteket és ha már úgyse tervezünk visszaköltözni, akkor minek oda a lakcím?

bearman 2013.01.29. 20:05:30

Országonként változó, hogy meg lehet-e tartani a magyarországi címet. A tb kérdése is országonként változik.

De általánosan igaz, hogy a bürokráciát nehéz legyőzni.

bearman 2013.01.29. 20:09:29

@Verkaufsförderung: Nem azért nem lenne munkája, mert magasan képzett, hanem mert nincs munka, vagy nem fizetik meg.

Az, hogy valaki magasan képzett, sajnos nem garancia arra, hogy lesz munkája.

XTaki 2013.01.29. 20:09:33

@andaluzkutya: a gyerekek jelenleg 4 evesek, szeptemberben kezdik itt a sulit. Hihetetlen mi melo hivatalosan is elmenni.

Viktus 2013.01.29. 20:14:38

@bearman:

Na igen a magyar vidéken a egyre több helyen egyszerűen több kilométeres körzetekben nincsen munka az állami státuszokon kívül ...

JohnHenry 2013.01.29. 20:15:14

@Viktus: tévedés, ha elmaradást lát a tébé, akkor küldenek egy csekket az elmaradt járulékokkal meg némi büntető kamattal. bratyesz anno nem jelentette le, hogy külföldön dolgozik, úgyhogy 2-3 évente bepróbálkozik a tébé ilyen csekkekkel.

andaluzkutya 2013.01.29. 20:17:26

@JohnHenry: És mi történik, ha az ember nem fizeti be, és nem is foglalkozik a témával?

zsg? 2013.01.29. 20:18:59

6 unokatestvéremből már csak ketten vannak itthon. Ketten Németországban, ketten Angliában élik világukat és eszükben sincs hazajönni. A maradék kettő is szedelőzködik, kicsi gyerekekkel, itthon csak a szülők maradnak.

Sajnos a félmillió nagyon is reális szám. Ezt nem az unokatestvéreim számából extrapoláltam, hanem az elmúlt egy évben bejelentett főbb számokból.

Viktus 2013.01.29. 20:20:54

@JohnHenry:

Ezt szúrópróbaszerűen teszik.

defender of the clown 2013.01.29. 20:23:10

tudnék mondani kapásból úgy 7-8 millió embert, aki elhúzhatna a vérbe

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 20:24:21

@Vidéki:

Figyelj ide! A kormány amit körömszakadtáig védsz, abban sütkérezik, hogy nemzeti. Igaz?

És van képed itt a nemzet oszlásnak indulását természetesként próbálni eladni, ezt a nemzeti sorskérdést elbagatellizáni, csak, hogy látszatra védd valahogy a védhetetlent? Közönyt oltani a magyar emberbe a saját fönnamaradása iránt?

Hát micspda nemzetáruló söpredék vagy, ha csak a legdurvább személyes érdek vezet? Ki innen! (nem az országból, mert hátha a te spermádból is lesz még egy-két rendes magyar, de innen, mások együtt gondolkodásából, a hazájukkal törődéséből mindenképpen, tényleg hazaáruló bitang!

Zedder 2013.01.29. 20:26:27

@Vidéki: videki, videki, ez mar nalad is a doglodes jele, ha mar nem tudod vedeni a vedhetetlent, inkabb terelsz.

Mit szamit neked az, hogy Hollandiaban hanyan vandorolnak ki? Talan ok fizetnek teged? Olcsobb lesz a kaja vagy a gaz? Inkabb foglalkozz azzal a novekvo szemetheggyel, amit otthon kiturtatok magatoknak a ketharmad neveben!

(Ekezet nelkul smartphone miatt. Mielott valamelyik turbomagyar belekotne...)

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.29. 20:32:07

Én nem tudom mit kell sírni, még hálát adhatunk a sorsnak, hogy nyitottak a határok és nem szögesdrót alatt kell átkúszni, meg a Pinka-patakban gázolni, mint régen.

Az ország lakossága egyszerűen kicsit nyugatabbra települ. A lengyelek már 20 éve ezt csinálják, nem siránkoznak, élnek a lehetőségeikkel.

London talán az ötödik legnagyobb "magyar" város. Németországba évente vagy negyvenezren mennek ki magyarok. Ausztriába is naponta tízezrek járnak át dolgozni. Összejön az a félmillió simán.

Nyugaton is van ilyen mozgás, a spanyolok mennek Chilébe, Argentinába, gyorsabban fejlődő spanyol ajkú országokba, a britek tömegesen özönlenek Ausztráliába, Új-Zélandra, Thaiföldre, Dubaiba, USA-ba. Amerikaiak meg mennek expatkodni a világ minden részére és egyik sem sír, hanem egy lehetőségnek tekinti, megélhetésnek.

Vitéz László 2013.01.29. 20:38:28

az otthon maradó parasztok között...
vakok között félszemű a kiráj...
vagyis a fides lesz a legalkalmasabb kormányzópárt

lehet így is előrelépni az alkalmassági listán...

de mellesleg ez
HAZAÁRULÁS/NEMZETVESZTÉS/ORSZÁGRONTÁS !!!!

XTaki 2013.01.29. 20:39:58

@Wásztákhurwáh: a munkaero szabad aramlasa valoban termeszetes dolog. De szerintem van ennek egy normalis merteke, illetve folyamata. Amit otthon ereztem, az mar kicist tullo ezen.

Egyebkent tobb mediumban olvastam, hallgattam, hogy a felmilloi tulzo.
Kotve hiszem...

Viszont ehhez tedd hozza, hogy ha otthon akarna elhelyezkedni ez a felmillio. Az hogy menne?
jelenleg sincs eleg jol fizetett melohely....

irene adler 2013.01.29. 20:41:30

még sosem szóltam hozzá az ilyen cikkekhez, de most muszáj volt regisztrálnom, hogy megkérdezzem: miért fél mindenki attól, hogy csökken a népesség, miközben az aktív korúak nagyrészének úgysincs munkája?

irene adler 2013.01.29. 20:42:19

@XTaki: megelőztél, pont ezt kérdezem én is

Vitéz László 2013.01.29. 20:43:01

@irene adler: így van okos észrevétel... az aktívak menyenek el !

akkor nem kel nekik munkanélküli járaizét fizetni...

(marad az országban 3,5 milla nyugger + 1,2 milla cigó + 100 ezer fidesznyik)

de szép ország is lesz !

euAgWzgmmtq7K 2013.01.29. 20:44:16

Én is exitáltam, és belátható időn belül a lábam nem teszem a Kárpát-medencébe. Azóta boldog vagyok, és nincs stressz. Úgy mondanám, hogy kiszámítható az életem. Igaz, a nyugis irodai IT melómat fel kellett cserélnem alacsonyabban kvalifikált munkára, de majdnem kétszerannyit keresek, amiből jobb kaját tudok venni, normálisabb emberek között élek, és egy év múlva ingyen mehetek egyetemre.

Vitéz László 2013.01.29. 20:44:41

@XTaki: @Wásztákhurwáh: így van !

nem kell tragikusan látni mindent !

lesz munkahej lesz demokrácia... csak menni kell érte (vagy tenni)

amugy a feudális komcsi/náci diktatúrákból nyilvánvalóan menekülnek fejvesztve a kreatív alkotó POLGÁROK...

de marad a színtiszta magyar PARASZT

barumka 2013.01.29. 20:45:22

Mi barátnőmmel januárban jöttünk ki nyugatra. Otthagytuk a munkahelyünket, ahol 10 órai meló után, havi 100 ezret kerestünk. Semmi más juttatás nem volt. ezen munkahelyek előtt, én 2 évig kerestem állást, bármilyet, nem találtam. 300 helynél is többre adtam le a jelentkezést.még csak választ sem kaptam, csak 2 helyről, hogy 40 évesen öreg vagyok már, pl a kocsimosáshoz. Nem vagyok hülye gyerek, de még a nagybanira sem kellettem éjszakára zöldséget pakolni. Kijöttünk,5 napon belül munkát találtam, a barátnőm nem járt jól, mert neki 7 napot kellett várni arra, hogy dolgozhasson. lakást fizetünk, eszünk, tankolunk, dolgozunk, és tudunk spórolni pénzt. Erről ennyit. az otthoni munkaadók pedig bekaphatják....

irene adler 2013.01.29. 20:46:28

nem, nem így gondolom

de ha mondjuk pénztáros béla kivándorol romániába (csak a példa kedvéért), attól még ugyanabba a boltba kell egy másik pénztáros, tehát béla helyére bekerül az eddig munkanélküli marika

azt értem, hogy a poszt a járulékokról (is) szól, de ha az egyik dolgozó kivándorol, akkor ahelyére kerülő másik ugyanúgy fizeti a járulékokat

parandroid 2013.01.29. 20:46:58

a választókorúak kb. 7 százaléka már szavazott - a lábával (és mennyien lehetnek még, akik szintén ezt tennék, ha tehetnék). ne azt figyeljük, mit mondanak, hanem azt, hogy mit tesznek, ugye.

lehet becsukni a szemet, homokba dugni a fejet, hollandiázni meg kommunistázni. attól jobb lesz. attól a haza majd fényre derül.

Vitéz László 2013.01.29. 20:48:30

@irene adler: ígyatlan po:cs vagy

elmegy béla akkor nem kell a bolt...
nem lesz gond a fogyasztás megoldásával se...

ez egy haldokló ország
adóspirálban...

egyre magasabb adók
egyre kevesebb ember tart el egyre többet
egyre kevesebb ember fizet adót
egyre többen mennek el a munkaképes (adózó) polgárok

érzed a spirált agyas ?

irene adler 2013.01.29. 20:48:38

@irene adler: ez válasz volt Vitéz László 20:43:01-re

agent_x 2013.01.29. 20:49:46

Habár a félmillió nagy szám, de nem eszik olyan forrón a kását. Nem a nulláról indult a történet, már az EU csatlakozás előtt is sokan dolgoztak az unióban. Itt a német hivatalos statisztika: tenytar.blog.hu/2012/11/21/ujabb_rekordok_az_elvandorlasban

Persze a most kivándorló százezrek így sincsenek kevesen, sőt!

komplikato 2013.01.29. 20:50:22

@XTaki: Miért rosszul fizetett van? :D

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 20:51:12

Valóban elszomorító adatok, melyek egyértelműen bizonyítják a népesség súlyos deprivációját (elszegényedését), nemkülönben erkölcsi és anyagi sülyedését. És ebben a legmegdöbbentőbb az, hogy éppen a munka- és nemzőképes korú emberek menekülnek el, és ha a munkaképes lakosság távozik az országból, akkor gyakorlatilag a szülőképes nők is távoznak, így a valódi veszteség az itthon elmaradt születések számában is jelentkezik majd.

Ha nem találjuk meg gyorsan a megoldást a munkaképes lakosság itthon tartására, az ország nagyon gyorsan ki fog ürülni. És akkor itt marad 4 millió nyugdíjas, 1 millió cigány, 1 millió inaktív semmirekellő + a sok lumpenproli.

irene adler 2013.01.29. 20:51:15

@Vitéz László: de béla keresetét megkapja marika, akinek eddig nem volt pénze vásárolni, maximum segélyből

igaz, hogy béla távozik, de marikát már nem kell eltartani, ahogy eddig, mert lett munkája

bearman 2013.01.29. 20:52:23

@irene adler: nem az eddig munkanélküli marika kerül be, hanem beül a pénztárba jucika, aki eddig is ott dolgozott a húspultban. A húspultot pedig majd viszi icuka a tejpulttal együtt. Persze senki nem fog többet keresni, nem lesz több járulék, csak a munka lesz több, és örüljenek, hogy még van állásuk.

Számos esetben ha a munkaadó olyan szerencsés, hogy nem kell leépítenie, kirúgnia, hanem elmegy valaki magától, akkor sem fog új embert alkalmazni, mert egyre nehezebb kitermelni ebben a féritél módra szervezett gazdaságban.

Vitéz László 2013.01.29. 20:52:38

@irene adler: :))))

a kreatív okos béla elment
tehát nem lesz ojjan piacképes termék vagy tudás amivel marika előre tudna lépni...

ÉHEN HAL a parasztya !

Viktus 2013.01.29. 20:53:23

@irene adler:

Csak az a baj az elméleteddel, hogy nem így működik :P sorban zárnak be a kisboltok, ahol dolgozhatna Marika.

irene adler 2013.01.29. 20:53:51

@Vitéz László: ja, és igen, ott a lényeg, hogy a munkaképes lakosság nagyrésze úgysem adózik most, úgyhogy ilyen szempontból mindegy, hogy otthon marad és munkanélküli, vagy kivándorol és lesz munkája

Lilli_Csiribiri 2013.01.29. 20:53:56

Szerintem is tök reális a fél milla:
- egyik tesóm mérnök Németországban él ott szedte össze a programozó pasiját aki szintén magyar
- másik tesóm nemzetközi sales-es szintén Németországban él, most próbálja az internetkutatással foglalkozó magyar pasiját is kitelepíteni
- unokahúgom elköltözött Skóciába aki (160 lelkes faluba) mit az Isten pont belebotlott egy (diplomás) magyarba aki azóta a pasija
- én is külföldön élek kényelmes életet(technikai support)
- az unokabátyám meg még azelőtt elköltözött az USA-ba hogy a krach tényleg beütött volna, ő nem államvizsgázott le
- Ellenben otthon maradt az unokaöcsém akit kipenderítettek a főiskoláról és azóta a vidéken él a szülei nyakán és a fészbukon rappel
- Van még egy unokatestvérem aki viszonylag jól elvan ahogy tudom.

Mi vagyunk a családom azon generációja akik a nyolcvanas években születtek. Az unokahúgomon és az unokabátyámon kívül mindenki aki lelépett felsőfokú végzettségű és a kb szakmájában dolgozik.
Mellékesen a főiskolai volt-csoportársaim 85%-a külföldön van. Ha jobban belegondolok a fél millió egy nagyon óvatos becslés.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 20:54:17

Valóban elszomorító adatok, melyek egyértelműen bizonyítják a népesség súlyos deprivációját (elszegényedését), nemkülönben erkölcsi és anyagi sülyedését. És ebben a legmegdöbbentőbb az, hogy éppen a munka- és nemzőképes korú emberek menekülnek el, és ha a munkaképes lakosság távozik az országból, akkor gyakorlatilag a szülőképes nők is távoznak, így a valódi veszteség az itthon elmaradt születések számában is jelentkezik majd.

Ha nem találjuk meg gyorsan a megoldást a munkaképes lakosság itthon tartására, az ország nagyon gyorsan ki fog ürülni. És akkor itt marad 4 millió nyugdíjas, 1 millió cigány, 1 millió inaktív semmirekellő + a sok lumpenproli.

Vitéz László 2013.01.29. 20:54:40

@irene adler: a polgár és a paraszt szó járjon az eszedben...

ahogy nő a parasztok aránya úgy romlik az ország eséje !!

nincs olajunk és a fidesmafia sem találta fel az arayngyárat...

vagyis csak anynit tudnak ofsórba lopni amit Béla eddig előálított...

ez már nem lezs... jön a te nyugdíjad és a kórházkassza !

meg fox dögleni paraszt (talán így jobban érted)

irene adler 2013.01.29. 20:54:45

@Viktus: de a kisbolt akkor is bezár, ha béla nem megy sehová

svin 2013.01.29. 20:55:36

Lehet Matolcsy olvassa a szánalmast? Mert pár napja ott volt egy infogarfika erről ( peoplemov.in/#f_HU ) ahol Magyarország mellett a 462.418-as érték szerepelt. Az 2010-es The World Bank és egyéb adatbázisok adatain alapuló érték, így mostanra a fél millió simán lehetséges; viszont közben vele szemben a bevándoroltak oldalon állt egy 368.076-os érték.

contractor 2013.01.29. 20:56:15

Addig amíg otthon 11% a munkanélküliség, a távozók csak az állam válláról veszik le a terhet mert nem kell segélyt vagy más ellátást fizetnie nekik. Így ennek a cikknek nem sok értelme van. Más lenne a helyzet ha munkaerő hiány lépne fel. De ettől nemigen kell tartani a következő 20 évben, de lehet soha többé.

novákandris 2013.01.29. 20:56:59

Látom, fel tetszenek lassan ébredni az újságíró uraknak.

rókafogta 2013.01.29. 20:57:19

@nevetőharmadik: Az a félmillió inkább alá van becsűlve szerintem.Az én környezetemben(vidék ,dél) a 23-30 -asok 45% nincs itthon, ha a gyerekemre gondolok 50%. Igaz az én családom esetében már 5,5 éve, így az esély a hazatérésre szinte 0, az itthoni 50% ha a nagy szabadságharcban ( munkahely, energia szektor-nem magyar ) elveszik t ,akkor 100%-ra emelkedik,mivel van jó kis devíza lakásra (amibe kezdésként mi szülők súlyos pénzt fektettünk és hosszú évek óta fizetve van , de ugye csak addig amíg van miből.

bearman 2013.01.29. 20:58:22

Bulgária eklatáns példája annak, hogy hova tart az ország.

Gyakorlatilag már nincs aktív réteg, csak eltartottak...

blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=istvan620512&pid=92188

Viktus 2013.01.29. 21:00:02

@contractor:

Ja csak nyugdíjas pedig egyre több az miből is lesz fizetve?

irene adler 2013.01.29. 21:00:02

@bearman: igazad van teljesen a második bekezdésben, de ez azt is jelentheti, hogy béla állására ha nem vesznek fel külsőst, akkor valószínűleg úgyis megszünt volna, tehát béla előbb lett disszidáns, mint hogy munkanélkülivé vált volna

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.01.29. 21:01:26

Szavazattal nem lehet szavazni, mert nem igazán van kire. Még ha le is adom arra, aki szerintem pillanatnyilag a legtávolabb ál a magyar politikussá válástól, azzal nem leszek nagy többségben, mert egy permanens kisebbségbe szorult érdekcsoport tagja vagyok.

Itthon csak nyugdíjasnak éri meg lenni, de nem hagyják, hogy belépjek. Marad a lábbal szavazás.
oriblog.blog.hu/2013/01/10/hunhon_nyugdijba_vonul

bearman 2013.01.29. 21:02:40

@irene adler: Nem ez a gond, hanem a probléma gyökere, a stagnáló, visszafejlődő gazdaság, ami nem utolsó sorban a rendkívül kiszámítható és vállalkozásbarát kormányzás eredménye.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.29. 21:04:15

Jelen pillanatban, a poszt olvasóinak 20%-a külföldről látogatja az oldalt.

irene adler 2013.01.29. 21:05:51

@bearman: igen, végre megértettük egymást (azt hiszem)

mindenhol azt olvasom, hogy mekkor baj az, hogy kivándorolnak/nem vállalnak gyereket, közben meg ez az egész nem ok, hanem okozat, és igazából semmi releváns következménye nincs

rókafogta 2013.01.29. 21:06:38

@contractor: Milyen színű segélyről beszélsz? 3 hónap? Nézzél már utána- elárulom példaként , ha a párod munkanélüli lesz (ketten vagytok, gyerekek már elmentek)és te még dolgozol egy főre eső legkisebb öregségi nyugdíj 90% meg van (ez fika kb. 29 ezer/fő ) akkor nista még 27 ezer is .Arról nem is beszélve ha ne adj Isten van lakásod házad ,ha autód (amit épp hogy kinyögtél SCHF ben ) akkor pláne add el éld fel ,és közmunka sincs.Tapasztaltam hál Isten nem én ,hanem a környezetemben.A segély dumáról le lehet szállni, ha csak nem egy bizonyos rétegre gondolsz, de azok soha nem dolgoztak, fizettek.

Vitéz László 2013.01.29. 21:06:55

@garmr: a nyuggerek meg most fejezik be a sorozat nézést és magasról lexarnak mindent !

bearman 2013.01.29. 21:07:47

@irene adler: Jól látod, nem csak céget alapítani nem nem lehet bizonytalan környezetben, de felelősen gyereket vállalni sem, ha nem lehetsz benne biztos, meddig lesz munkád, és meddig tudod etetni.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 21:09:39

@irene adler:

Nem egészen úgy van. Szakképzett, jó minőségű munkaerőt lasszóval is alig lehet fogni.

Viktus 2013.01.29. 21:11:22

@irene adler:

Szerinted nincs, akkor hülye vagy. Van pár apró következmény ami már rövidtávon probléma lesz lásd. nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer stb. összeomlása.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.29. 21:11:56

@irene adler: hogyne lenne következménye. Az, hogy záros határidőn belül bedől a nyugdíjrendszer.

Vitéz László 2013.01.29. 21:12:06

@Viktus: ebben az országban nagyon buta emberek vannak...

nemhogy nézné tovább a sorozatot a nyugger zombija

irene adler 2013.01.29. 21:13:48

@Viktus: amint munkaerőhiány lesz az országban, én igazat adok neked, de addig nem számít semmit, hogy hányan vállalnak más országban munkát

Zedder 2013.01.29. 21:14:31

Nnna, billentyűzetről csak könnyebb.

Szóval félmillió vagy sem, honnan jöhet az adat, és kell-e mögé többet látni? Csak vázlatosan néhány gondolat, ami a fejemben van...

- Ha ez nagyjából egzakt szám a TB bejelentések miatt (ez elvileg kötelező, én is megtettem kijövetel előtt) - ijesztő lenne, hiszen feketén még legalább lehetnek annyian (beleértve, akik azért fizetik a havi 6 ezret, hogy legye TB-jük), máris 1 MILLIÓ emberről beszélünk!

- Ha TB bejelentés szerint, akkor felteszem a gyerekek abban nincsenek benne, megintcsak szívóág a magyar őshaza számára: egyrészt újra 1 millió körüli szám jön ki, másrészt ki családdal távozik, és bejön neki az élet (már miért ne jönne be), az nem fog hazamenni, örökre elvesztek!

- Fentebb már elhangzottak az angol, német, osztrák, svájci statisztikák, arra ne akarjátok ráhúzni (kinek inge...), hogy többször számolják ugyanazt az embert, mert ha valaki bejelenti magát, akkor nyilván ott is van, nem fog havonta csiki-csukizni

- Én az ismeretségi körömön továbbra is látom, hogy a magasabban kvalifikált emberek jönnek ki. Sorry, de ez fejenként éves szinten 5-10-20 milliós adó- és járulékbevételtől szabadítja meg az őshazát

- Az egyik kedvenc képem: apenzszava.blog.vg.hu/wp-content/uploads/2011/02/szja.jpg - Aki érti az érti, aki meg nem, annak nem fogom magyarázni

- Ha van is valós bevándorlás Magyarországra (és nem a HT kettős állampolgárság zavar be), akkor az szinte 99% esetben csak papíron van, hogy a schengeni övezetbe jussanak az emberek, majd egyből tipliznek még tovább. Ki állna meg a Kárpát-medencében, ha már messziről odáig eljött?

Mit is lehetne mondani? Magyarország, becsapódásra felkészülni...

A narancstrollok még egy ideig kitartanak (mint idefent az a szerencsétlen, aki a holland statisztikákkal jött), de szerintem a lelkük mélyén már ők is érzik, hogy eljött a végjáték ideje. Az élelmesebbje talán félretett némi pénzt egy egyirányú repjegyre (ha még esze is volt, akkor valutában), a többiek majd együtt süllyednek a vezírükkel.

Valahol azért szomorú.

01234567 2013.01.29. 21:14:35

Szerintem több lesz az mint fél millió. Főleg, ha a családot, gyerekek, feleség odaszámítjuk. Meg azokat, nem keveset, akik mint itt fentebb említették, az osztrák határon ingáznak. De bizony járnak így Temesvárra is dolgozni Békés megyéből. És korábban hallottam Szlovákiába ingázókról is, de azt hiszem, az már nincs (Borsodból,Nógrádból, Komárom megyéből). De szerintem az igazi "kirohanás", a pánik idén veszi majd kezdetét. És most már azok is menni fognak, akiknek itt sem olyan rosszul ment, mert eddig jobbára azok mentek, akiknek muszáj volt.
Személyes tapasztalat, a munkaügyi hivatalban, még októberben is a "szokásos arcok" álltak sorban, kevés kivétellel, de most, januárban, már jól öltözött, viselkedés, és beszéd alapján komolyabb korábbi egzisztenciális nívót képviselő emberek is tipródtak ott(szó szerint, olyan tömeg van, az ügymenet meg katasztrófa) elég jelentős százalékban.
A kormány politikája? Ne röhögtessetek. A munkaügyi hivatalban négy faliújág volt.
Faliújság 1.: Külföldi munkára való felkészítés tanfolyam plakát.
Faliújság 2.:Euress(?) Munkavállalás az EU-ban, interneten, EU munkaközvetítő(?) . Ezt annyira nem jegyeztem konkrétan meg.
Faliújság 3.: Külföldi álláshirdetések. Legalább 10-15, főleg szakmunkás, informatikus, mérnök. De voltak mezőgazdasági és segédmunkás kategóriában is.
Faliújság 4.: Magyar álláshirdetések. 4 db. 1 Esztergomban, 1 Szt.gotthárdon(Budapesti irodában!), 1 Banki osztályvezetői azt hiszem,és egy valami házaló vagy kérdőíve f@szság diákoknak....
Mai magyar villám körkép, személyes tapasztalat alapján.

Viktus 2013.01.29. 21:15:10

@Husz_János_Puszita:

Persze, mert nem fizetik meg ez a másik probléma az amiről a cikkben szó van, de még inkább ebben a hvg cikkben:
hvg.hu/kkv/20130129_Unortodox_modon_fel_lehetne_szamolni_a_zs

... az állam megöli a vállalkozásokat ... a drágulás jelentős a bérek egyre kevesebbek. A KSH meg tolja a hazugságokat átlagbérekről-foglalkoztatottságról. Sehol a keleti nyitás csak Szijjártó utazgat fel-alá a világban ... nálunk a cukor-konzerv gyár majd száz évig érdekes módon piacképes volt csak az elmúlt tíz évben találták ki, hogy nem éri meg ilyesmi, és így tovább ...

contractor 2013.01.29. 21:15:30

@rókafogta: Egyáltalán nem a segély ítélem el, de lássuk be annak a fél milló embernek semilyen munkát nem tudna felajánlani a magyar gazdaság jelenleg, max. közmunkát. Úgyhogy most azok akik kint vannak semilyen állami szervnek nem hiányoznak otthon. Mert mit kezdenének velük? Tudja valaki a választ?

irene adler 2013.01.29. 21:16:07

@timargabor: most komolyan: félmillió ember lépett le az országból a blog és matolcsy szerint, tényleg úgy gondoljátok, hogy ezért félmillió állás megszűnt/megszűnik?

ha nem szűnnek meg ezek az állások vagy ha nem ezért szűnnek meg, akkor teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy félmillió béla kivándorol

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 21:16:31

@contractor:

Pedig bizonyos szakmákban pontosan munkaerőhiány lépett fel. Strukturális munkanélküliségnek hívják. Képzetlen, hiányos munkakultúrával rendelkező emberekkel nem lehet a jó szakembert pótolni, a nyugati bérekkel lehetetlen versenyezni. Ez van.

Vitéz László 2013.01.29. 21:17:55

@Husz_János_Puszita: ezeknek az agyatlan zombi parasztoknak magyarázhatod...

mi van ha az összes Béla elmegy és orvos volt...

majd Marika a pénztáros beál hejettük műteni irénkét !

vénkujon 2013.01.29. 21:18:58

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: drámai felvezetésed után, mondd már el, hogy miért vannak eme borzalmas folyamatok, és miért is lenne aktuális egy békemenet, a külföldre távozó melósok eltántorítása céljából.

bearman 2013.01.29. 21:19:08

@Husz_János_Puszita: Ez viszont sajnos sokkal mélyebben gyökerező, és nehezebben leküzdhető probléma miatt van.

A magasan képzett munkaerő nem fog bagóért dolgozni, ha 300 km-re nyugatabbra magasabb életszinvonalon tud élni.

Magyarországnak 20 évnyi ideje lett volna felkészülni a globális Európa, és a szabad munkaerővándorlás kihívásaira.

Sajnos csak félig sikerült elérni, az árszínvonal szinte megegyezik a nyugattal (nyáron volt idő, hogy itt Svájcban olcsóbb volt pl a benzin), de a bérek nagyon el vannak maradva. Ez azt eredményezi, hogy Béla, aki jóképességű, magasan képzett munkaerő, se nem hülye, se nem szamaritánus, inkább arrébmegy 300 km-t, ha jobb életszinvonalat tud biztosítani magának és családjának. Én nem tudom elítélni Bélát.

Persze a sok szobanáci, aki szerint jobb volt lógni tanulás helyett, és a balhézáson többre shosem vitte az életben, kurva irigy Béla eredményeire, és teli szájjal hazaárulózik. Béla meg leszarja.

Zedder 2013.01.29. 21:19:13

@contractor: "Addig amíg otthon 11% a munkanélküliség, a távozók csak az állam válláról veszik le a terhet mert nem kell segélyt vagy más ellátást fizetnie nekik."

Te sem érted, kicsi csillag!

Még amikor én elkezdtem tervezni (!) az eljövetelt, már akkor hatalmas volt a munkaerőhiány. És nyilván nem az utcaseprő-bolti pénztáros-minisztériumi aktakukac bermuda háromszögről beszélek, hanem a VALÓDI, TERMELŐ MUNKÁT végő, GDP-t érdemben NÖVELŐ, versenyszféráról. Azokról, akik bárhol a világon megállják a helyüket. Na ott már akkr munkaerőhiány volt, mert egyszerűen nem lehetett embert találni, aki tehette, teheti lepattant! Ezt még spékeld meg pl. az orvos-ápoló-tanár háromszöggel, aki teheti, ezek közül is remekül tudna külföldön boldogulni, tehát az állami szférából is lépnek le.

Mi, akik kijöttönk nem a munkanélküliséget csökkentjük, hanem az ország adó- és járulékbevételét. Lásd az előző hozzászólásomban lévő képet.

komplikato 2013.01.29. 21:19:30

@bearman: Tele van olyan álláshirdetéssel minden, ahol három ember melóját kell végeznie egy embernek, egy fizetésért persze. legutolsó ilyen kombinációban eladó, szervizes, áruszállító és webshop karbantartó meló volt. Egy embernek.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 21:19:32

Önmagában nem gond még a tömeges kivándorlás sem, Írország, Lengyelország, Olaszország vagy Németország sem omlott össze emiatt. Sőt, megnőhet a magyarok súlya a világban. Személyesen persze sok fájó vetülete van ennek, úgy a kinti "gyüttmenteknek", mint akik itthon élnek, és veszítik el sorra régi ismerőseiket. Volt már nálunk is "egyszeri nagyarányú" kitántorgás, és ment tovább az élet. Itthon élőként leginkább a demográfiai mutatók és az eltartottak aránya az aggasztó, de az utóbbi kérdést is meg lehet oldani néhány tollvonással.

Két dolog hiányzik, de az nagyon, az őszinteség és a bátorság.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 21:20:45

@komplikato: amelyik munkát 1 ember el tudja végezni, az 1 ember munkája. Ne a kádári kapun belüli munkanélküliségből indulj ki. Növekszik a hatékonyság, ennyi.

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.29. 21:23:20

@XTaki: jelenleg Magyarországon rosszul fizetett melóhelyek sincsenek...

elvileg az is túllő a célon, hogy egy gazdag országból vándorolnak ki a lakói, pl. UK
tehát olyan, hogy normális mérték nincs

régen meg Magyarországra jöttek a telepesek, svábok, frankok, szászok, vallonok, szlovákok, románok
kellett a munkaerő, volt jó jövedelem, szabad föld, perspektíva
most pár száz év elteltével mi megyünk...
nincs ebben semmi abnormális

az az abnormális, ha határokkal gátoljuk ezt a folyamatot

mellesleg én teljes mértékben a tandíj és a hallgatói szerződés pártján állok, tehát a diplomás fizesse vissza a képzési költségeit az államnak, aztán mehet (ez nem gátolja a kivándorlást, hiszen külföldön hamar visszatermeli a diplomája árát és így a magyar költségvetést sem károsítja)
öngondoskodás kellene, akkor nem parázna senki a nyugdíj miatt sem, hogy jut-e majd neki
mondjuk ilyen manyup einstand trükkök után leginkább egy méter mélyre elásott tömb aranyakban érdemes csak gondolkodni, mert a kormány pont az öngondoskodást baszta pofán a lenyúlással

irene adler 2013.01.29. 21:23:34

@Vitéz László: ott a pont

bár azért az orvoskérdés eléggé speciális, mert az orvosok bére még annyira sem követi a piacot, mint a többieké

az orvosokon kívül kik/mik a hiányszakmák? (nem szemétkedésből kérdezem, tényleg nem tudom)

Viktus 2013.01.29. 21:24:30

@Negyvenértelmiségi:

Nem tudja max. próbálkozik vele a szerencsétlen pár napig-hónapig-hétig míg ki nem dől ,,,

01234567 2013.01.29. 21:24:38

A másik személyes tapasztalat: Teve utca, OEP. Augusztos vége felé. Hivatalos ügyben be, szem gúvad, tömeg. Kérdés a biztonsági őrhöz:"Mi van itt, tüntetés?"-Válasz:"Nem, vége a nyárnak az idén végzett fiatalok ilyenkor kérik ki az EU-kártyát, és mennek külföldre, dolgozni. Ilyenkor egy hónapon keresztül ilyen tömeg van minden nap."
Voltak ott vagy 200-n. Abból lejön 20-30 magamfajta piti kis ügyét intéző "idősebb", a többi huszonéves fiatal. Legyen 160, 30 nappal beszorozva....

Zedder 2013.01.29. 21:24:44

@garmr: "Jelen pillanatban, a poszt olvasóinak 20%-a külföldről látogatja az oldalt. "

Ez nem lehet túl reprezentatív, mivel eleve "olyan" a téma.:)

@irene adler: " most komolyan: félmillió ember lépett le az országból a blog és matolcsy szerint, tényleg úgy gondoljátok, hogy ezért félmillió állás megszűnt/megszűnik?"

Ha értelmes ember vagy, nem is tudom hogyan tehetsz logikai kapcsolatot a két gondolat közé. Ki mondta, hogy megszűnik félmillió állás? A hiányszakmákban folyamatos a felvételi, bár egyre nagyobb gond, hogy NINCS kit felvenni.

A versenyszférában pedig szépen meghúzzák magukat a cégek, az elmenő emberek helyére ritkán vesznek fel másokat, merthát odahaza még erősen válság van, random adók, kiszámíthatatlan környezet, beállt gazdaság, egyszóval senki sem kockáztat. A maradók dolgoznak 10-20-30%-kal még többet (ami addig sem 8 óra volt...), van aki feldobja a talpát, van aki jön ki.

Kész, vége, endgame.

tóni 2013.01.29. 21:24:46

azért nem kell parázni a jórésze mosogat

01234567 2013.01.29. 21:26:02

@01234567: Ami a szomorú ebben, ezek mind frissen középiskolát, felsőfokú képzést elvégzett fiatalok. A jövő.

bearman 2013.01.29. 21:26:06

@Negyvenértelmiségi: Amit 1 ember el tud végezni stresszmentesen 8 órában, vagy amit 1 ember el tud végezni kapkodva, stresszben 12 órában?

Nagyon nem mindegy.

Nekem már mondta a főnököm, hogy ne csináljak sok túlórát, és ami összejött, azt is kompenzáljam, vagyis maradjak szépen otthon.

Miért? Mert szeretné, ha kiváló minőségű munkát kapna, és tudja, hogy kifacsart dolgozótól azt nem kapja meg, valamint szeretné, ha 5 év múlva is itt dolgoznék...

Persze nem magyarországon...

szamarhegy 2013.01.29. 21:26:45

@contractor: Az én ismeretségi körömből 5 orvos , 2 IT szakember, 1 banki középvezető, 1 gyógyszerész (gyógyszercég) ment külföldre az elmúlt években, 35-45 év közöttiek, nyelveket beszélő, szinte mindannyian családos emberek, akiknek volt munkájuk, egzisztenciájuk...

Zedder 2013.01.29. 21:27:14

@Negyvenértelmiségi: "Önmagában nem gond még a tömeges kivándorlás sem, Írország, Lengyelország, Olaszország vagy Németország sem omlott össze emiatt. "

Te baszki, így legyen ötösöm a lottón. Most tényleg ezt kaphattátok meg leiratban a pártközpontból, mert minden droid ezzel a terelő kamu szöveggel jön. Mikor ébredtek már végre fel?

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.29. 21:29:10

@bearman: nem tudom kikre gondolsz szobanáci alatt, de ha a jobbik szimpatizánsokra, akkor elárulom, hogy pl elég sok ismerős Angliában él és nagyon is jobbikosok még onnan távolról is
mellesleg egyetemi diplomájuk van, magyar érzületűek, annak ellenére, hogy angol fontban kapják a fizetésüket, mert nem a saját zsebük ellenségei
ja, és nem fajgyűlölők... az egyiknek feka nője van LOL
pont a jobbik körében meglepő, hogy mennyi értelmes, diplomás és fiatal ember van a támogatók közt (persze van sok retartdált hőzöngő is) egyszerűen ők külföldre kényszerülve is magyarok maradnak
ahogy egy ír család az USA-ban is ír tudatú maradt nyolc generációval a kivándorlás után is

Lilli_Csiribiri 2013.01.29. 21:30:05

@bearman: Ezzel nem értek egyet, itt vagyok most egy ideje Szófiában a munkám miatt és bolgár munkatársaim két nyugati nyelvet beszélnek folyékonyan amellett, hogy törik az angolt is. Egy olyan cégnek dolgozok ami Belgiumból települt ide és amióta itt vannak sokkal jobbak a cég eredményei.
Az utcáról sem hiányoznak sem a fiatalok sem a fiatal családok. Lehet, hogy az elmúlt 20 év alatt eltünt innen 1 millió ember de itt most a helyzet korántsem olyan kilátástalan mint otthon.
Mindig amikor a "balkáni állapotkról" beszélnek otthon eszembe jutnak a szófiai kávéházak ahol nincs szabad asztal vasárnap délután és arra gondolok, egyszer jó lenne ezeket az állapotokat ismét elérni.
Viszont megvan bennük a kelet-európai kishitűség és sokkal rosszabbnak látják a saját helyzetüket mint amilyen valójában, ezért nem vagyok nagyon meglepődve a bolgár újságíró szavain.

Zedder 2013.01.29. 21:30:09

@01234567: "A másik személyes tapasztalat: Teve utca, OEP."

Hasonló tapasztalat, csak nem a Teve utcai, hanem az egyik kerületi kirendeltségben. Amíg várakoztam, kb. 20 emberből 19 EU kártyáért jött, amikor én meg leadtam a "csá gyíkok" (www.youtube.com/watch?v=9zxfi3rGs8I) papírt, akkor csak lemondóan annyit kérdezett az ügyintéző: "maga is...? ki marad itthon...?"

Ugyanez hasonlóan megismétlődött az összes helyen, ahol elintéznivalóm volt.

komplikato 2013.01.29. 21:31:00

@Negyvenértelmiségi: Nem a posztra reagálok csak abban elhangzott dmeográfiai mutatóról jutott eszembe, hogy valaki fentebb a KSH adatait írta le teljes lakosságról 2010/2011 és lehet én vagyok a hülye, de az ismer demográfiai csökkenés alapján túl jók az ott lévő adatok. Ha tényleg a 80-as évek vége óta 1.8 a reprodukciós ráta és folyamatos csökkenés van, akkor hogy lehet annyi a lakosság száma, mint amit még általános iskolában tanultunk?

Mert nekem matematikailag a SEHOGY válasz jön ki. Szóval én erősen kétlem, hogy 9.7 milliónál több a lakosság.
Amennyiben tévedek, úgy alábecsültem pl. Erdélyből, Kínából és más helyekről bevándorlók számát erősen ...

irene adler 2013.01.29. 21:32:00

@Zedder: mik a hiányszakmák? (az orvoson kívül)

01234567 2013.01.29. 21:32:10

@tóni: Egy barátom felesége, 5 szakmával, Bécsbe ingázik szombat-vasárnap takarít, 10 eurós órabérért. Mindig meg van a két napra összesen a 16 óra. Átlagban ez havi szinten 700 eurót jelent neki. útiköltsége lejön, legyen 100 euró. Marad 600, ezt veheted 180000 ezernek. Mikor itthon topp állása volt (fővárostól távolabb élt!!!) keresett havi 150000-t. Sokszor szombaton is be kellett mennie, a 10 óra napi munka átlagos volt, de beleesett 12-be is, és 1 órát oda, egyet vissza utazott. Tudod mit, a mosogatás van olyan, mint itt az orvos...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:32:16

Félmillió? Szerintem kevés. Sokkal több kellene. Azaz ez az "exodus" POZITÍV fejlemény, de mértéke még nem elegendő.

bearman 2013.01.29. 21:32:44

@Wásztákhurwáh: Azokra, akik masírozgatnak, meccs után leamortizálják a stadiont (hisz Vitya úgyis újat épít nekik), szétrúgnak egy-egy metrót, stb.

Azokra, akik a saját szerencsétleségük okát nem magukban keresik, hanem öklöt rázva mutogatnak bárkire...

nyisziati 2013.01.29. 21:33:21

@bearman: "Morbid, de az elvándorlás tulajdonképpen a kezére játszik."
Így van. Még azt azért hozzátenném, hogy sokan onnan is fizetik az itthagyott hiteleket + támogatják a hazai rokonságot, tehát DUPLÁN is Matolcsy kezére játszanak, mert itthon csak segélyezettek lennének maximum, akik terhelik az államkasszát, így viszont komoly gazdasági "segélyt" nyújtanak Magyarországnak! Kábé mint a '90-es évek Romániájában, ahonnan ~ 2,5 millióan mentek külföldre.

Ló Elemér 2013.01.29. 21:34:36

Nemrég összefutottam egy ismerősömmel, erdélyi születésű, "igaz magyar ember", ahogy mondani szokás, régebben hol MIÉP, hol Fidesz-hívő volt. Szomorúan mesélte, hogy négy gyerekéből három már külföldön van, és semmit nem mondhat, amivel hazacsábíthatná őket. Egy már "el is veszett" végleg, német férjjel, német-magyar gyerekekkel.Gyakran jönnek haza és nekik is csak szólniuk kell, hogy unokázni akarnak, már jön is a repülőjegy. Mindezt teljesen átlagos német fizetésből, férj karbantartó mérnök az ottani ELMÜ-nél, feleség ápoló egy idősotthon/kórházfélében. de a többi gyereknek sem alternatíva a hazaköltözés, ha lenne is munkájuk, fülig eladósodhatnának a lakás miatt, míg ott kint 2 fizetésből nem gond egy színvonalas lakás bérlése.

01234567 2013.01.29. 21:35:18

@komplikato: A kínait biztosan. Személyes tapasztalat. Budán Rózsadomb és környéke. Pesten Kőbánya, Zugló.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 21:35:36

@bearman:

A saját szakmámban az utolsó két évben vált drámaivá a jó szakemberek hiánya. Már úgy kezdjük az állásinterjút ( ha van értékelhető jelentkező egyáltalán ): mikor készül külföldre?

Komoly a migráció és annak bizony költségnövelő hatása van, az új munkaerő betanítása pénzbe kerül. Rontja a termelékenységet. Az összes többi költség is elszállt.

Szumma szummárum, magam is lépek, ahogy sikerül rendeznem az élethelyzetem. Ott hagyom a céget, mielőtt megszűnik az állásom.

contractor 2013.01.29. 21:35:55

@irene adler: Az orvos is csak addig hiányszakma amí valamilyen szinten működik az állam.

www.vajma.info/cikk/szerbia/17923/Munkara-var-2-300-orvos-es-13-000-apolo.html

Cormorant 2013.01.29. 21:36:18

@Viktus: Dehogynem fizetik a TB-t. Én pl. fizetem magamra és a fiamra, mi éppen Oroszországban vagyunk tartósan. A lányomra pedig, aki EU-ban van most készülünk fizetni és a barátja is most készül fizetni, mert utánanéztünk, hogy kell!!! Az APEH-nél először be kell jelenteni és ha nem volt még olyan munkáltató, aki fizette volna helyetted, akkor az utolsó sulitól igazolást is kell hozni (Ezt várjuk most a bejelentéshez).Amíg állandó Mo lakcímed van, vagyis nem adtad vissza a szig-et, addig kell. Persze csak ha törvénytisztelő vagy... A probléma, hogy nem adhatom le a szig-et, mert akkor elvesztek minden nyugdíj jogosultságot, beleértve a természetesen megtartott magánnyugdíjamat is. Erről kevesen tudnak, érdemes a végleges kitelepedés előtt erről is tájékozódni.

Vitéz László 2013.01.29. 21:36:30

@Ló Elemér: legközelebb juttasd eszébe...

ott a ...
khm

a túrórudi, meg az erőspista meg a magyar lányok is szépek !

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:36:37

Azér olyan nagyon ne lovaljátok bele magatokat a félmillás számba....exodus nyehehe.

1. Rengeteg ember jár át dolgozni Ausztriába napi/heti szinten, ők nem vándoroltak ki. Kb. 20 éve csinálják a Dunántúlról.

2. Ez a 0,5M nem most jött össze, hanem szép fokozatosan.

3. Ha már népesedés, 2012ben több volt a bevándorló mint a kivándorló.

rókafogta 2013.01.29. 21:36:58

@contractor: Sajnos ebben valóban sok az igazság, de az alap probléma kb. 3,6 millió fizető legalább 4 millió kéne (persze nem közmunkával)

nyisziati 2013.01.29. 21:36:58

@szamarhegy: "Mostanában a Fidesz szimpatizáns ismerőseim is '
feladták a reményt, hogy itt rövidtávon érdemi javulás várható"
Legalább normális Fidesz-szimpatizáns ismerőseid vannak. Az enyémek olyan elemi erővel védik a Fideszt-Orbánt-közmunkát, mintha az életük múlna rajta. PEDIG nem párttagok és egy fillér hasznuk nem származik ebből.

vackor1 2013.01.29. 21:38:45

@d.hardman:
Roppant valószínű, hogy nem exitáltál ( meghaltál ) - hiszen akkor nem nagyon írhattad volna meg ezt a bejegyzést sem :-) -,szerintem inkább az exodus lesz az a szó, amit kerestél. :)
Bocsánat, nem "tanárkodni" szeretnék, csak ez picit durva volt.
Mellesleg sajnos azt kell mondjam igazad volt, ha ott ahol jelenleg vagy stressz nélkül , gondtalanul tudsz élni, esetleg a gyermeke(i)dnek is normális életet és jövőt tudsz biztosítani és itthon ezt nem tudtad megtenni, akkor bizony ezt mindenkinek akceptálnia kell.
-igen, még a nagymagyaroknak is...-
Szerintem ez független a képzettségtől és a tudástól, mindenkinek muszáj valahogy boldogulnia az életben és inkább becsülni kellene azt, aki vállalja a hazájától távoli ,nem is olyan könnyű életet, azokkal szemben, akik a segélyt vagy a bűnözést választják..

ob.szerver 2013.01.29. 21:39:34

Most esett le, hogyan lesz 10 év alatt 1 millió új munkahely.

500 ezren már elmenekültek, ha a rezsim hosszabbít 2014-ben, még 500e útra kel. És ekkor, Matolcsy, a hammelini patkányfogó mintájára a csodafurulyájával hazacsábítja az eltévelyedteket, Orbán pedig kiadja a jelszót: mindenki hozzon magával egy munkahelyet.

Hát ennyire egyszerű.

01234567 2013.01.29. 21:40:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Félve jegyzem meg, ha ez így megy tovább, a magyar egészségügy egy-két éven belül összeomlik, a személyzet hiánya miatt. És 5-10 év múlva, kedvezőbb külső gazdasági körülmények esetén, vagy egy normális kormány esetén(ez utóbbi tudom utópia :) )egyszerűen nem lesz munkaerő beindítani a gazdaságot, sem szellemi kapacitás az irányító posztokra.

Megfigyelo 2013.01.29. 21:40:32

@Zuckerbrot: Ahhoz, hogy valaki egy másik EU országban dolgozzék, nem kell kijelentkezni a magyarországi bejelentett lakásból, nem is teszi senki. Ezért a statisztikád nem mérvvadó.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 21:41:42

@Viktus: az nem érdeke a munkaadónak sem, hogy hetente kelljen cserélnie az alkalmazottját. Aki 3 ember munkáját végzi, az 1 ember munkáját végzi, a sajátját, legfeljebb a szerződésében a tevékenységi kör hosszabb a szomszédjáénál. De az eladó-szervizes nem fog fél kézzel hűtőgépet csavarozni, miközben körbevezeti a vevőt, legfeljebb amikor nincs vevő, akkor besegít a szervizben, aztán megszólal a csengő, és visszaáll a pult mögé. Aki dolgozott már életében, és nemcsak szalag mellett, annak nem szokatlan, hogy egyszerre több folyó ügyet is el kell látnia, például felvennie a telefont, amikor megszólal.

Zedder 2013.01.29. 21:42:07

@irene adler: "mik a hiányszakmák? (az orvoson kívül) "

Tetszőleges mérnöki munkák.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 21:43:28

@bearman: ezzel pont így van minden épeszű munkaadó a világ minden táján. Persze aki Micikéből megy el a versenyszférába, az joggal érzi pár hónapig, hogy 3 ember munkáját látja el, de aztán belejön.

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:43:51

@Megfigyelo: Milyen statisztikám?

Egyébként ki kell, merthogy az EUban egy állandó lakhelyed lehet. De tényleg senki nem teszi meg, amíg nincs baja belőle(mint pl. utoljára a hogyanjöjjünkhaza a külföldönregisztrált autónkkal megbüntetnek??), akkor aztán keservesen sírnak. Nyihaha.

lyken 2013.01.29. 21:45:28

@irene adler: "mindenhol azt olvasom, hogy mekkor baj az, hogy kivándorolnak/nem vállalnak gyereket, közben meg ez az egész nem ok, hanem okozat, és igazából semmi releváns következménye nincs "

2000-2010 közt kb 1,5 millió adófizető tartotta el az országot, ők fizettek adót. Ebból a teljes adótorta 95%-át a felső harmad, kb 500.000 ember adta össze. A maradék millió, 5%-ot tett ki(alacsony keresetűek). Ezek mellett a feltételek mellett evidens volt, hogy kb 2030-ra nem fognak tudni nyugdíjat fizetni. Semennyit.

Mivel azok közül, akik eddig fizették az adótorta 95%-át, igen sokan leléptek, ezért a továbbiakban kevesebben fizetnek be az adóalapba. Csökken a torta mérete. Magyarul az állam kevesebbet kap. Nem nő a gazdaság. Mivel csökken a torta, nem jut mindenre. Ezt viszont úgy kezeli a kormány, hogy tovább szorongatja az adózókat. A még kilátástalanabb helyzet viszont még több emigrálót szül.

A releváns következmény az, hogy egy mai 70 éves nyugdíjas megérheti, hogy 80 évesen nem kap nyugdíjat. Semennyit. Soha többet. Elég releváns következmény?

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 21:45:37

@vénkujon:

Álláspontom szerint a kialakult helyzetért a zsidókat terheli a felelősség.

A magyarországi zsidók vagyoni erejük, politikai befolyásuk és médiahatalmuk összpontosításával szándékosan olyan elviselhetetlen gazdasági helyzetet teremtettek, hogy a tömegeket munkanélküliség révén és más eszközökkel az éhhalál szélére sodorták, és médiadominanciájuk által Orbán Viktor ellen hangolva, kivándorlásra késztették.

Bomlasztó szellemükkel, a legkülönfélébb területeken történő gátlástalan terjeszkedésükkel és vadkapitalista tevékenységükkel a magyarság anyagi hanyatlását (devizahitelek), és ezzel közvetve vagy közvetlenül az ország szétesését okozták.

Zedder 2013.01.29. 21:46:25

@Cormorant: "Amíg állandó Mo lakcímed van, vagyis nem adtad vissza a szig-et, addig kell."

Ez butaság. Keress szépen rá erre a nyomtatványra:

"Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy"

Senki sem kérte vissza sem a SZIG-emet, sem a lakcímkártyámat, sem a lakásomat nem kellett átírnom az állam nevére.

egysmás 2013.01.29. 21:47:06

Hol az a meló, ami nincs elvégezve a sok kitelepülő okán létrejött munkaerő-hiány miatt?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 21:47:25

@komplikato: nincs nagy rálátásom erre a kérdésre, egy nagyobb magyarországi városban lakom, a lakosságszám az utóbbi 5-10-20 évben lassan növekedett, a város határai egyre kintebb vannak, itt csak fejlődés van. Persze a környező falvak közben elnéptelenednek szép lassan, sokan beköltöztek ide. Sok ismerősöm van itt, aki más megyéből jött át ide. És sokan elmentek innen is meg a környékről is külföldre vagy Budapestre. A kínaiak leginkább Budapestet érintik tudtommal.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 21:47:38

@vénkujon:

Álláspontom szerint a kialakult helyzetért a zsidókat terheli a felelősség.

A magyarországi zsidók vagyoni erejük, politikai befolyásuk és médiahatalmuk összpontosításával szándékosan olyan elviselhetetlen gazdasági helyzetet teremtettek, hogy a tömegeket munkanélküliség révén és más eszközökkel az éhhalál szélére sodorták, és médiadominanciájuk által Orbán Viktor ellen hangolva, kivándorlásra késztették.

Bomlasztó szellemükkel, a legkülönfélébb területeken történő gátlástalan terjeszkedésükkel és vadkapitalista tevékenységükkel a magyarság anyagi hanyatlását (devizahitelek), és ezzel közvetve vagy közvetlenül az ország szétesését okozták.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.01.29. 21:48:11

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: szarul csinálod, már írtam. (Ez azért van, mert maszopos droid vagy, ezért nem is várunk többet...).

irene adler 2013.01.29. 21:48:19

@Zedder:
egy ismerősöm épp frissen, tavaly nyáron végzett építészmérnök szakon, eddig állást keresett otthon, de azt mondja, hogy nem hogy jól fizetett állás nincs, hanem semmilyen reális (értsd mondjuk nem kérik hogy harminc évnél ne legyél idősebb, de legyen 10 év tapasztalatod)

jövő héten költözik ő is, pedig ő magyarországon akart maradni

tucano 2013.01.29. 21:48:21

@komplikato: Akik EU-n kívülről vándorolnak be azok pontosan annyit maradnak az EU-s tartózkodási megszerzése után Magyarországon, amennyi időbe kerül a legközelebbi határ elérése. Azért a legfeljebb 2-3 óráért már bérelt helyük van a statisztikában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:48:24

@01234567:

A magyarok legnagyobb baja nem gazdasági, a legnagyobb baj a bunkóság, mucsaiság, nacionalizmus, idegengyűlölet. Ezen pedig legjobban a világlátás, a tapasztalatgyűjtés segít.

Zedder 2013.01.29. 21:49:17

@Zuckerbrot: "Egyébként ki kell, merthogy az EUban egy állandó lakhelyed lehet."

Forrás? Amikor bejelentettem ide magamat (EU ország), semmilyen rublika nem szólt arról, hogy "állandó" -e a lakhely vagy sem. Azt sem kérdezték, hogy máshol vannak-e ingatlanaim esetleg egyéb bejelentett lakcímem. Ez praktikusan egy értelmezhetetlen fogalom, valami posztkomcsi magyar beidegződés lehet.

Van egy aktuális lakhelyem, ott dolgozom, élek, adózom. Francot se érdekli, hogy állandó-e vagy sem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:50:15

@Cormorant:

Az emberek 99 %-a nem tartja be ezt az abszurd szabályt. Ezt az állam is tudja, s nem is lép semmit ez ügyben.

01234567 2013.01.29. 21:50:35

@Zedder: És most a környezetemben elkezdtek elindulni a vállalkozók, akiknek működő, úgy ahogy nyereséges vállalkozása van. Mert egyre csökken a bevétel, és látják, ez a tendencia a közeljövőben csak gyorsul, nem fordul. És bizony nagyon sok ember fél attól, hogy kilépünk(kib@sznának amúgy)az EU-ból, és inkább most, mint kúszva a drót alatt, vagy itt rekedni, a ketrecben, ezekkel a dögkeselyűkkel, és hiénákkal.

Megfigyelo 2013.01.29. 21:51:12

A rendkívüli bank- és egyáb adók, állami betétgyüjtés és a többi idiotizmus egyetlen elmebeteg döntésre vezethető vissza, és ez az egykulcsos SZJA. Ezzel a felső (néhány) tízezer kapott évi kb. 700 milliárd Ft "nemzeti ajándékot", amiből kb. 200 milliárd a szegény(ebb)ek adójának megemeléséből (az ún, adójóváírás megszüntetése) jön, de a fennmaradó 500 milliárd minden évben újra és újra hiányzik a költségvetésből, és csak különböző rablóhadjáratokkal (manyup einstand, törvénytelen telekomadók, "csekkadó", rendkívüli bankadó) pótolható. Sehol a művelt Nyugaton nincs egykulcsos jövedelemadó, csakis a Vadkeleten.

Vitéz László 2013.01.29. 21:51:29

@irene adler: és visszafizeti a 10 millát amibe az én adómból került az egyetemi oktatása ?

most szükségem lenne rá... jól jönne épp...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:51:31

@Zuckerbrot:

"Egyébként ki kell, merthogy az EUban egy állandó lakhelyed lehet."

Nekem 2 van. S nem vagyok ezzel egyedül. Nem létezik SEMMILYEN rendszer a 27 EU-tagállam között az egynél több lakcím kiszűrésére.

contractor 2013.01.29. 21:51:35

@Zuckerbrot: Ha már kimegy valaki az jobb ha állampolgárságot is szerez. Soha nem tudni mire lesz jó. Pl. ilyen esetekre. Barátom lánya épp most kapja meg az angolt, pedig van neki már egy austrál is(ott született) de azért ha tud havonta otthon van. Jó, nem átlag jövedelmű családról van szó.

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:52:16

@Zedder: Ha külföldön (az EUban) ÁLLANDÓ lakcímet szerzel, akkor valóban köteles vagy az otthoni ÁLLANDÓ lakímet megszüntetni. Persze a szervek között nincs párbeszéd, évekig el lehet így lenni de ha kibukik szopsz(pl. külföldi rendszámot használsz Mo-n magyar állandó lakcímmel).

bearman 2013.01.29. 21:52:32

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Ezaza Stefi, drága sváb tündérkém, már vártam ezt...

Jól csinálod, hergeld csak a hülyéket, addig sem veszik észre, hogy a sváb települések relatíve milyen jól élnek, mert mi svábok, szorgalmas, dolgos nép vagyunk. Nem lenne jó, ha a sok irigy, szerencsétlen balfék ellenünk fordulna. Szidják csak a zsidókat...

Még jó, hogy nem jöttek rá, hogy miért is lenne a zsidóknak jó éhhalál szélére sodorni a népet, hiszen ha jól tápláltak, rendesen dolgoznak, van munkahelyük, akkor sokkal több profitot termelhetnek Kohnbácsinak.

:)))

Zedder 2013.01.29. 21:53:25

@irene adler: "egy ismerősöm épp frissen, tavaly nyáron végzett építészmérnök szakon, eddig állást keresett otthon, de azt mondja, hogy nem hogy jól fizetett állás nincs, hanem semmilyen reális"

Mi a reális? Mi anno százával dobtuk vissza a pályázókat, mert attól még, hogy elvégez egy xy főiskolát, papírt szerez, még fingja nem lesz a valódi munkáról és a szakmáról. Ja, ezt meg lehetne ám szerezni a felsőoktatási évek alatt, persze nem bulizgatással meg áruházi pakoló éjszakai munkával, hanem tudatos jövőtervezéssel és karrierépítéssel.

Szóval ne ess abba a hibába, hogy azt a következtetést szűröd le, nincs hiányszakma. Igenis van, de akármilyen jöttmentet nem vesznek fel. (Most még. Aztán ha még többen mennek ki a képzettek, akkor lehet lejjebb kerül a szint. De mint mondtam, ez már a végjáték.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:53:41

@Lilli_Csiribiri:

"Mindig amikor a "balkáni állapotkról" beszélnek otthon eszembe jutnak a szófiai kávéházak ahol nincs szabad asztal vasárnap délután és arra gondolok, egyszer jó lenne ezeket az állapotokat ismét elérni."

Ez azért nemzeti sajátosság is, tegyük hozzá.

Egyébként a HP-nél dolgozol?

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 21:53:46

@egysmás:

Pl. a vállalkozó megunja a vergődést és lelécel ( többet ismerek ), az általa fenntartott munkahelyek tuti hiányozni fognak.

irene adler 2013.01.29. 21:54:58

@Vitéz László: ő szeretne magyarországon maradni, de nem tud, mert nem alkalmazzák
a németekhez megy és nem takarítani, hanem a szakmájában

egyébként az állam sokkal jobban jár, ha ő kiköltözik, mert néha majd hazalátogat és vesz ezt-azt, amiből valamennyi adóbevétel csak van, mert így semmit nem fizet

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.29. 21:55:01

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Steffi, elfelejtettél a hozzászólásban ráfordulni arra, hogy erről a judeoliberálbolsevisiszta melegszinglik és persze gyurcsánybajnai tehetnek.

tucano 2013.01.29. 21:55:01

@egysmás: bezártak a cégek. Kevesebb cég, kevesebb meló, nincs titok sajnos.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 21:55:10

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Nem szégyen, hidd el, csak kellemetlen, hogy olyan kreténnek néznek, mint amilyen vagy tündérkém igaz valódban!
Mert randa bolsi vagy, tényleg ciki, no de hogy hülye is, az nem mentség!
Hanyagolod a blogod aranyanyám mostanság. Mi az oka?
Aggódunk már érted... :D
Nem ám!

AzBence 2013.01.29. 21:55:29

@Zuckerbrot:

Ha a sógorékhoz jár át dolgozni, akkor már a sógorhoz fizeti a járulékokat, vagyis olyan mintha diszidált volna nem?

Legalábbis nekem olyan életszerűtlen, hogy a sógoréknál dolgozzon valaki, de a cég az adót ide fizesse Magyarországra.

wowerman 2013.01.29. 21:55:31

Ezt kaptuk a Fidesztől. Nem lehet a szocikra kenni ezt is. De gondolom a fidess hívőknek ez sem számít. Mindegy, mert hamarosan megyek én is.

nyisziati 2013.01.29. 21:55:58

@irene adler: "de ha mondjuk pénztáros béla kivándorol romániába (csak a példa kedvéért), attól még ugyanabba a boltba kell egy másik pénztáros,"

Tudod arról van szó, hogy bélát először ELKÜLDIK a pénztárosi helyéről, mert csökken a forgalom és a főnök szerint fele munkaerő is elég (vagy mint nálunk, 8 diszpécserből elküldtek hetet, a maradék 1 meg majd megszakad).
Ezenkívül, mivel a többi bolt is így jár, ezért máshonnan is küldenek el bélákat, tehát nincs üresedés, ahová be lehetne suvasztani ezeket a "feleslegessé" vált embereket! Nem beszélve arról, hogy boltok is szűnnek meg, így már az állam adóbevétele is jelentősen csökken, nehezebb kifizetni a munkanélküli segélyt, nyugdíjat stb., tehát adót "kell" emelni, ami még jobban rontja a munkanélküliek felvételi esélyeit.

Engem pl. azért nem vettek föl szeptemberben takarítónak(!) egy belvárosi romkocsmába, mert időközben a tulaj elkezdte a pincérekkel takaríttatni a helyiséget! Az álláshirdetés már menetközben okafogyottá vált.

lyken 2013.01.29. 21:56:10

@irene adler: Ja, még annyi, hogy a piacképes munkaerő családostul megy külföldre. Ha a következő évtizedben külföldön születő magyar gyerekeket nézed, akkor milliós nagyságrendről beszélünk. Az ismerőseim többsége ráadásul nem is kérvényezte a kint született gyerekre az állampolgárságot, mivel legkésőbb a külföldi beiskolázáskor számíthatna a magyar hatóság szopatására. Kinek kell ez?
Szóval 10 év múlva az a mostani 500.000(szerintem több), meg a továbbiakban távozók összlétszáma közelíteni fog a kint született gyerekekkel a 2-3 millióhoz.

vackor1 2013.01.29. 21:56:11

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
sok marhaságot olvastam már tőled, de most muszáj megkérdeznem valamit.
Őfényességesokosságoslegnagyobbjaid is olyan hülyék lennének, akár az egyszeri halandók, hiszen mennyi devizahitelt vettek is fel rajongva imádottjaid városvezetőkként?
Vagy akár magánszemélyként is?
Csak kiderült a senki másokon , csak az amúgy sem rászorulókon segítő óriási ötlettel kitalált végtörlesztés kapcsán...

egysmás 2013.01.29. 21:56:17

@Husz_János_Puszita: Oké, de nem ez volt a kérdés!

Azt kérdeztem, hogy hol az a sok meló, ami nincs elvégezve, mert lelépett félmillió ember, ha már a sok el nem végzett munka miatt ki nem fizetett fizetés, és be nem fizetett járulék miatt megy a sírás...

Szóval, HONNAN hiányzik ez a félmillió ember?

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:56:19

@Zedder: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nekem is 2 van, és 2 állampolgárságom is, mégis illegálba vagyok. EU rendszer nincs a kiszürésre de nem is kell. Van rá magyar jogszabály, Mo-n az elég hogy szopassanak.

Pl. ha külföldi rendszámmal autózol Mo-n(mert hazajöttél 7végére), és magyar az állandó lakcímed, már szopsz is mint a torkosborz ha megállít a yard de ez csak 1 példa.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 21:57:00

@Zedder: Így van. Nem darab/darabra kell érteni, hanem megfelelő minőségű munkaerőre. Teljesítmény, termelékenység, költséghatékonyság, ilyesmi.

bearman 2013.01.29. 21:57:16

@Zuckerbrot: Nekem állndó címem van külföldön, benne van a tartózkodásiban, de mo-n nem kérték a lakcímkártyát, pedig bejelentettem. A külföldi rendszámmal hazamenés jó kérdés, megkérdeztem a követséget, akik azt mondták, hogy nem tudnak mit mondani, mert a belügy többszöri megkeresésre sem válaszol, így ők sem tudnak semmit.

Ez egy ilyen ország...

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:57:19

@AzBence: Ha a sógorékhoz jár át dolgozni, akkor már a sógorhoz fizeti a járulékokat, vagyis olyan mintha diszidált volna nem?

- A disszidált szót érted vagy keressek neked szótárt?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 21:58:01

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Ja, találgass:

kertesz.uw.hu/hunobel.htm

Na, te mikor leszel méltó egyáltalán ezeknek a cipőjét kitisztítani?
Jó, tudom, a kólásdoboz gyűjtő szenvedélyed az más, de hát mégiscsak! :D

Zedder 2013.01.29. 21:58:05

@Zuckerbrot: "Ha külföldön (az EUban) ÁLLANDÓ lakcímet szerzel, akkor valóban köteles vagy az otthoni ÁLLANDÓ lakímet megszüntetni. "

Újra megkérdezem: define "ÁLLANDÓ" lakcím, ha már így nagybetűkkel írod.

Most előkerestem a kedvedért a bejelentési lapomat, ezek vannak rajta:

- "Anmeldebestätigung"
- "Neue Wohnung"

Meg a nevem, egy dátumos pecsét és aláírás.

Nincs olyan opció, hogy állandó vagy sem. Most itt vagyok, és kész. Holnap átköltözhetnék egy másik városba, de akár egy másik országba is. Ezek nem olyan kontroll-freak államok, mint amit otthon megszoktál, itt nem a szavakon lovagolnak. Fizesd az adót ahol laksz, oszt csá, békénhagynak. Tudom, ha egész életedben csak a fatornyos faludban laktál, ezt nehéz elképzelni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 21:58:20

@Zuckerbrot:

Magyar hatóság NEM tudja, hogy van máshol is címed.

Külföldi rendszám - már nem gond. De amikor az volt, akkor meg neked ez nem volt gond, hiszen a külföldi okmányaiddal jöttél.

01234567 2013.01.29. 21:59:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezek nem fognak visszajönni. Ezek nem a 90-es évek "kijárkálói". Akik a kertes ház, autó, első lakás megkeresése, meg a kíváncsiság okán mennek. Ezek menekülnek, a legtöbb kitelepül. Mi nem Hollandia, vagy Németország vagyunk, ahonnan a nyugdíjasok mennek Mallorcára, vagy akiknek helyére minőségi munkaerő ömlik Kelet-Európából. És igen vannak ott is, akik a gazdaság egy olyan szegmenséből mennek el, amiből nem éltek meg. De nálunk megy mindenki, mert le van tarolva az ország, és ha esetleg 1:1000-hez az esély, de egyszer újra akarjuk építeni, nem lesz emberanyag. Tudom kik mennek, és kik maradnak. Így nincs jövő.

Muzsikok közt 2013.01.29. 21:59:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 1nél több állandó lakcím, hogy pontosak legyünk. Az hogy egy külföldi lakcím állandó vagy ideiglenes, eldönti a magyar jogszabály.

lyken 2013.01.29. 22:00:47

@irene adler: Pár hónappal ezelőtt BME építész diplomaosztóról személyes tapasztalat, hogy három réteg volt:

1. Már külföldön dolgozik.
2. Épp szervezi a kiköltözést, szerződéskötést.
3. Otthon akar maradni, de fogalma sincs mi lesz.

Mondanom sem kell, hogy az elsőprő többséget az első két réteg tette ki. Gyanítom, hogy gazdasági kényszerből sokan a 3. kategóriából is csatlakoznak, ha már elég szorongató a gazdasági helyzet.

dez01 2013.01.29. 22:01:38

Igen. Most tényleg elő kell venni anyugdijcsökkentés témát. Asszem be is lépek az lmp-be....

ob.szerver 2013.01.29. 22:01:45

@01234567:

Biztos vagyok abban, hogy nagyon sok ember és cég (magyar és multi) jelenleg várakozó állásponton van, hogy mi lesz 2014-ben. Ha Orbán és bandája marad, az exodus felgyorsul. Elfogyott a türelem és elfogytak a tartalékok és nem fognak belekezdeni egy újabb ciklusba.

Muzsikok közt 2013.01.29. 22:02:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, nem tudja neked kell bejelenteni.

Külföldi rendszám gond, kivéve ha van jogcímed a használatra. Nekem nem, mert tényleg a külföldi papírjaimat használtam, de azér ez mégis izé. Itthon a magyar papírjaimat kellene használnom. A többes állampolgár mindenkinek csak gondot okoz.

Megfigyelo 2013.01.29. 22:03:48

El, míg lehet s szabad!
Cseh (?) földön biztosabb...

(Arany János)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:04:07

A lakcímbejelentés egy idejétmúlt bürokratikus faszság.

irene adler 2013.01.29. 22:04:15

@Zedder: ő azt mondta nekem, hogy pályakezdőként nem kell sehová, én elhiszem neki
a németek örömmel fogadják, úgyhogy odaköltözik

szerintem irreális egyébként az, amit te írsz, hogy mire diplomája van, legyen tapasztalata is
az ember ideális esetben csak tanul az egyetemen/főiskolán
ha nincs szerencséje, akkor dolgoznia is kell ahhoz, hogy ne halljon éhen
szakmába vágó munkát ritkán talál, maximum gyakornoki helyet, ahol nem kap fizetést, vagy elég keveset, tehát ilyen állása nem lesz a diplomáig
vagyis ha dolgoznia kell, akkor kénytelen elmenni árufeltöltőnek

Muzsikok közt 2013.01.29. 22:04:17

@Zedder: Nincs olyan opció, hogy állandó vagy sem.

- vonatkozó magyar jogszabály (kormányrendelet) megmondja mi állandó és mi nem.

dez01 2013.01.29. 22:05:03

@wowerman: persze. 2èv alatt mindent elcsesztek.... Ezt komolyan gondolod??

VT Man 2013.01.29. 22:05:17

500 ezer az semmi. Romániából ; millióan mentek ki!

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 22:06:49

@egysmás:

Tényleg nem érted az összefüggést a gazdasági migráció és a gazdaság állapota között?

Alacsony bérszínvonal, rossz munkakörülmények, a kvalitásainak és igényeinek megfelelő munkahelyek stb. hiánya miatt a jó minőségű munkaerő elmegy.
->
A gazdaságból hiányzik a vállalkozó kedvű, kreatív, innovatív, jó minőségű munkaerő.
->
Hiányukban nincs a gazdaságban növekedési potenciál, nincs aki előre vigye a dolgokat, nincs aki vállalkozzon, innovációval, teljesítményközpontú, problémamegoldó gondolkodással, jó képességeivel több hozzáadott értéket produkáljon.
->
A kör bezárul. Egymást erősítő folyamatok, negatív spirál.

Konnkrét példával, nem lesz magyar Bill Gates.

egysmás 2013.01.29. 22:06:59

@dez01: A dilettantizmus nagy úr!

A fidesz dilettáns.

Akinek ez eddig nem volt világos, annek Orbán eutdíjas megszólalása után azzá kellett válnia!
Egyszerűen nem értenek ahhoz, amit csinálnak, csak az akarat van meg, és az arrogancia.

Megfigyelo 2013.01.29. 22:07:39

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Hát akkor már inkébb mocskos fasiszta kurva, aminek kiadod magad?!

VT Man 2013.01.29. 22:09:15

* 3 millióan Romániából

ob.szerver 2013.01.29. 22:09:30

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

"Álláspontom szerint a kialakult helyzetért a zsidókat terheli a felelősség."

Maximálisan egyetértek. A fidesz tanácsadói, Finkelstein és Birnbaum a két teuto-nordikus parasztlegény az egyik galileai jesivából szándékosan adnak rossz tanácsokat, hogy a magyarság jelenleg folyó nyomorba döntésével kiszipolyozzák az életerejét, hogy azután a cionista bevándorlók vehessék át felette az uralmat. Ezt még a vak is látja.

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.29. 22:09:39

@Negyvenértelmiségi: érdekes, más országokban is van lakcímbejelentés... inkább a több helyre bejelentés akadályozása mondható faszságnak

@bearman: ja, ők nem szobanácik, hanem rendes, utcán vergődő "nácik"

minden párt mögött áll ilyen IQ negatív réteg, a maszop mögött az ex párttag, munkásőr, "Kádár alatt minden jobb volt" nyuggerek (most már a fidesz mögött is, kilóra megvették őket), a jobbik mögött meg a futball huligánok

01234567 2013.01.29. 22:09:50

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
www.youtube.com/watch?v=YPzTGx96P6U
...aztán kifogy a benzin a páncélosból, és lehet szépen megvert kutyaként ballagni hazafelé, a poros úton...

vénkujon 2013.01.29. 22:10:08

@VT Man: mennyien vannak a románok, mennyien vagyunk mi...vesd össze.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:10:23

@ob.szerver:
Magam is ezt vallom. Meg még sok vállalkozó a környezetemben.
Beszélünk nyelveket, vállalkozunk, adót fizetünk, nem keveset.
Nem feltétlenül kell itt tennünk, ha az állam hülyének akar nézni, pláne!
Adót ki fog akkor ITT fizetni?
A Kedves Beteg hobbija miből lesz akkor finanszírozva?

VT Man 2013.01.29. 22:10:40

@egysmás:
Nem baj, majd jön az MSZP és felemeli az SZJAt, és akkor mindenki hazajön, ugye?

irene adler 2013.01.29. 22:10:42

@lyken:
köszönöm, ilyesmi magyarázatot vártam, mármint ilyen logikust
egyébként lehet azt tudni egyáltalán, és ha igen, akkor honnan, hogy tényleg azok távoznak-e az országból, akik eddig sok adót fizettek be?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:11:35

@ob.szerver:
Finomabban nyomjad, mert Bercike még komolyan leteszi Piktor elé holnap, papíron is ezt! :D

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:11:56

@irene adler: az egyetemista normális esetben ingyen vagy pénzért elkezd dolgozni a leendő szakmájában a tanulás mellett. Sajnos rossz szokások alakultak ki ezen a téren. Akinek van pénze, az nem dolgozik, akinek nincs, az meg árut pakol.

lyken 2013.01.29. 22:12:01

@VT Man: "500 ezer az semmi. Romániából ; millióan mentek ki!"

Románia lakossága ~19 millió fő, a szám amit megadtál arányaiban(5,26%) ekvivalens a magyar kivándorlókéval(5%). Akkor ez miért semmi?

VT Man 2013.01.29. 22:12:02

@vénkujon:
23 millió román van, ebbõl 3 millió az 14%

magyarra vetitve ez 1.4 millio magyar lenne

Zedder 2013.01.29. 22:12:11

@irene adler: "szerintem irreális egyébként az, amit te írsz, hogy mire diplomája van, legyen tapasztalata is"

Már miért lenne az? Én elég sokat buliztam az egyetemen (na nem minden nap), szúrtam a csajokat, heti 20 órában szakmában dolgoztam (nyilván nem teljes bérért), a kapott pénzből megvolt a lakhatásom, megélhetésem, utazgattam határon belül és kívül. A diplomaosztóra már a sokadik, akkorra 40 órás munkahelyemről mentem el.

Nem mondom, hogy mindenkinek ilyen szakmája van. Nem mondom, hogy mindenki képes rá. Nem mondom, hogy ez az etalon. De ne állísd azt, hogy irreális, mert nem az.

Ja, és a sors iróniája, hogy a végig tanulós-magolós, szórakozni nem járó társaimat nem nagyon látom a szakmában. Vagy csak belefásultak a könyvekbe, ahelyett, hogy éltek volna, kapcsolatokat építettek volna és megtanultak volna emberekkel bánni és kommunikálni? Merthogy az érvényesüléshez az is kell ám, nem csak az elméleti tananyag!

AzBence 2013.01.29. 22:12:20

@Zuckerbrot:

m.idegen-szavak.hu/disszid%C3%A1l

Há-há! Megelőztelek!

Amúgy gondoltam, hogy a lényeget sikerül kihámozni a mondandómból! Gratulálok!

A nyereményed: élő példa arra, hogy miért nem működik semmi sem úgy, ahogy kéne itthon. Mert elveszel a részletekben, kár, hogy nem az élvezetben!

egysmás 2013.01.29. 22:12:40

@Husz_János_Puszita: Tényleg nem érted a kérdést?

HONNAN hiányzik az, aki elmegy?
Ha azért sírunk, mert az elmenők nem fizetnek adót meg járulékot, akkor az azt feltételezi, hogy lenne mit csinálniuk.

De nem az a baj, hogy elmennek, hanem az, hogy nincs mit csinálni!
Az exodus nem ok, és nem is lesz oka semminek, az csak egy következmény.

Elment innen félmillió munkanélküli.
Vagy munkával rendelkező, de felszabadított így egy munkahelyet.
Ez a mostani helyzet.

Ha a helyzet az lenne, hogy ez a félmillió itthon van, mi a fenét csinálna?
Sorban állna segélyért?
Elenné az anyja-apja elől a tizenharmadikhavi nyugdíjat?
Stadiont építene közmunkában?

Megfigyelo 2013.01.29. 22:12:58

@egysmás: Rettenetes lenne a munkanélküliség, ha nem mentek volna el annyian.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:14:23

@Wásztákhurwáh: nem látom jelentőségét a bejelentett lakcímnek. Szerinted mire kell? Hogy tudjon szavazni, akinek nincs bejelentett munkája? Vagy az óvodai férőhelyekkel kapcsolatos tragikomédiákhoz?

Muzsikok közt 2013.01.29. 22:14:58

@AzBence: Nyihaha. A részletekben.

Most ezt (a disszidálást) helyettesítsd be a hozzámszólásodba, és rögtön nincs értelme a mondatodnak.

A jó az, hogy újrafogalmazhatod.

Lilli_Csiribiri 2013.01.29. 22:14:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem a HP-nál dolgozom, de hasonló területen. Elég sok cégnek van most már itt központja.
Itt a kávézásnak, sütizésnek valóban más a kultúrája. De az is látszik, hogy az emberek ezeket az apró luxusokat - öltözködés, étterem - megengedhetik maguknak. Az itteni fizetésből biztos kevesen járnak a francia riviérára nyaralni, de elég arra, hogy ebben az országban kényelmesen élj. Szerintem ennyivel megelégedett volna a legtöbb magyar aki kivándorolt.

dean23 2013.01.29. 22:15:56

Az a fél millió kivándorló néhány éven belül 1 millió is lehet. A bizonytalan állóvíznek nézünk elébe a következő éveket tekintve!

Megfigyelo 2013.01.29. 22:17:27

@lyken: A románok előbb indultak neki, nekik könnyebb is, mert egy újlatin nyelvet beszélnek, nagyon hamar megértik az olaszt vagy spanyolt. Nálunk jönnie kellett a II. Orbán kormánynak, hogy a románokéval összevethető exodus induljon.

Zedder 2013.01.29. 22:18:21

@egysmás: "Vagy munkával rendelkező, de felszabadított így egy munkahelyet."

Mivel nem égettem fel minden hidat magam mögött, már most alig 1 hónap után tudom, hogy

1. A volt pozícióm nincs meghirdetve
2. Belső utasításra SEMMILYEN kilépett munkatárs helye nincs meghirdetve (na jó, ha a góré pattanna, a helyére nyilván hoznának valakit:))
3. A futó projekteket kevesebb emberrel viszik véghez (nem csak én léptem le)
4. A jövőbeli projektekre előre megmondták, hogy a napi 12 óra elvárt, mert nincs ember

Ennek ellenére nem támadásokat, hanem olyan kérdéseket kapok a még (!) maradottaktól, hogy:

- hogyan szereztél kint állást, én hogyan fogjak neki?
- milyen volt a kiköltözéssel járó adminisztráció?
- mennyibe fáj a megélhetés?

irene adler 2013.01.29. 22:19:42

@Zedder:
tudok olyan főiskolát mondani, ahol a képzésbe bele van építve fél év gyakorlati idő, amikor nincsenek órák, nincsenek vizsgák, csak és kizárólag szakmai gyakorlat van

de csak egy ilyenről tudok

amíg az egyetem/főiskolai diplomának nem mindenhol feltétele a pár év gyakorlat, addig szerintem nem szabad elvárni egy frissdiplomástól, hogy legyen tapasztalata

megkérdezhetem egyébként, hogy mi az a szakma, amit heti húsz órában művelve, kevesebb bért kapva, mintha lenne papírod a tudásodról, keresel annyit, hogy kifizesd az albérletet, a kajádat és a bérletedet?

lyken 2013.01.29. 22:19:57

@dez01: "persze. 2èv alatt mindent elcsesztek.... Ezt komolyan gondolod??"

Hagy mondjak pár példát a teljesség igénye nélkül.

1. Elvették a manyup pénzeket, amiket addig magáénak tudhatott az ember. Örökíthető volt. Elvétel után látható haszna nem volt, legalább 30%-ot buktak belőle.
2. Mindenhova pártbizalmikat ültettek. Bírósák, Alkotmánybíróság, PSZÁF, stb. 9 évre bebetonozva.
3. Az állam egyre jobban beavatkozik a piacba, meg akarja szabni az árakat.
4. Csapból is az folyik, hogy a profit erkölcstelen. (Közben persze aki nem hülye látja, hogy egyes cégek profitja nem erkölcstelen, sőt, mintha a pályázatelbírálók kegyeltjei lennének.)
5. Sorra jönnek az új és magasabb adók. De a nyugdíjak emelkednek.

Folytassam? Ha Adófizető az ember akkor rosszul esik neki, hogy újra és újra belerugnak, elveszik a pénzét és még le is köpik, hogy aztán a tőle elvett pénzen megvegyenek egy olyan réteget(nyugdíjasok), akik a jövőben is gondoskodnak arról, hogy az adózót tovább nyúzzák. Ha az adózó 30 év körüli, akkor ilyenkor bizony fogja a koffert és elmegy oda, ahol nem köpködik le és nem sanyargatják.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 22:20:28

@egysmás:

Abban igazad van, hogy ez már következmény.

Honnan hiányzik? Több szakma küzd munkaerő hiánnyal, az ország nyugati felén az utóbbi két évben fokozottan. Azok a cégek szépen elsorvadnak, mert nem tudják megfelelő termelékenység hiányában kitermelni a megemelkedett költségeket, terheket, zsugorodó kereslet mellett. Jó szakemberek nélkül nem megy. Így.

ob.szerver 2013.01.29. 22:22:00

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

"A Kedves Beteg hobbija miből lesz akkor finanszírozva?"

Amiből eddig. Közpénzből és lenyúlt EU forrásokból. Egy kis stadionkára pár milliárdért a felcsúti telek végében mindig fussa majd.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:22:21

@Megfigyelo: a magyarok nagyon jól beszélnek angolul, németül. Az összes angol/amerikai, német ismerősöm megjegyezte, pedig egyiknek sem Magyarország jelenti a külföldet egyedül. Volt, aki kiakadt, hogy nem tudom olyan társaságba elvinni, ahol ne tudna másokkal angolul beszélgetni, nem volt olyan kocsma, focipálya vagy strand, ahol ne beszélgetett 5 percen belül egy vadidegennel az anyanyelvén. És ezek még csak azok, akik meg is mernek szólalni, mert sokan bár simán jól beszélnek angolul vagy németül egyedül a tükör előtt, csak nem mernek megszólalni "élesben".

lehunyjaketszemet 2013.01.29. 22:22:51

@Wásztákhurwáh: és a Nagy-Britanniában élő, jobbikos, nemnáci, "feka" barátnővel rendelkező ismerősödnek, amúgy ugye zsidó barátai is vannak, roma gyereket fogadott örökbe és még biszex is ja és természetesen 3 diplomája van! :D Mivel én éltem az említett országban, tudom, hogy abban nem hazudtál, hogy sok magyar náci, illetve nemnáci jobbikos él odakint, rendesen szart kaparnak, meg hotelban takarítanak mint a legtöbben, odakint mocskolják, büdöscigányozzák az indiaiakat, pakisztániakat, butaangolozzák a helyieket stb... én többek közt ezért kerültem a kapcsolatot kint a magyarokkal, szal ennyit rólad. De persze a Te barátod biztosan más, látszik a hozzászólásaidból, hogy te is egy nagyon művelt ember vagy 4 diplomával, gondolom a nemnáci jobbikos angliai fekabarátnős barátaid is ilyenek.

01234567 2013.01.29. 22:23:18

@ob.szerver: Én szerintem egy 25(30?) éves folyamat oda juttatta ezt az országot, amire az utóbbi 8-10 úgy rátett, akár ki jön 14-ben, nem fog csodát tenni. Az emberek türelme meg elfogyott. Nagy gebasz lesz itt 14 végén, 15 elején...

Megfigyelo 2013.01.29. 22:24:07

@Zuckerbrot: Angliában pl. semmiféle lakásbejelentés nincs, nemhogy különbséget tennének állandó és ideiglenes lakhely között. De bárhol az EU-ban lehet az embernek iksz évig ideiglenes lakása: most itt dolgozom, majd megyek tovább/haza: ez az emberek szabad mozgása, erről (is) szól az EU...

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 22:24:24

Amúgy most nem baj, hogy fogyik a magyar?

Catella 2013.01.29. 22:24:31

@Cormorant: Csak akkor kell eü. biztosítást fizetni itthon, ha kint (EU, Oroszországra nem vonatkozik) nincs bejelentett munkája. Ha van, akkor kérik a biztosító nevét + kötvényszámot, és slussz. (OEP honlapon vannak a tudnivalók)
Lakcímnél meg bejelentheted, hogy átmenetileg külföldön élsz, lesz egy kvázi ideiglenes címed (pontosan nem is kell bejelenteni)

paroma 2013.01.29. 22:24:44

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Te az ironia olyan fokat uzod, amihez en, mindennapi gyakorlasom ellenere sohase fogok eljutni, egyszeruen le vagyok nyugozve.

Emer_y 2013.01.29. 22:25:06

@irene adler: azt hiszem, most találtad meg a lényeget. ha félmillió ember lelépett, azoknak egy része konkrét munkahelyről lépett le. a lényeg, hogy akik itthon nem találtak munkát, az esetek többségében alacsonyabb bért kaptak volna itthon. a nagyobb bér egyrészt kiesés az államnak (s azon keresztül mindennek és mindenkinek, akinek az állam oszt vissza pénzt!), másrészt kiesés a munkaadónak.

ám ha Béla 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező programozó egy cégnél, nem tudsz felvenni helyére egy Jenőt 10 éves szakmai tapasztalattal, mert
- Jenő 10 éves tapasztalatát olyan környezetben szerezte, amely kevés a munkakör ellátásához
- Jenő 10 éves tapasztalata tökéletesen illeszkedik az elvégzendő feladathoz, de ha munkahelyet vált, a régi cégénél fog felszabadulni egy hely, ahová kell a tapasztalat (és ez így megy tovább a végtelenségig)
- Jenő ugyanazzal a repülővel utazik, mint Béla

mivel a feladatot el kell végezni, de nincs rá alkalmas ember, akkor szerintem nem teljesen mindegy, milyen szempontból szűnik meg az adott állás, hiszen igazából nem szűnik meg, csak nincs alkalmas Béla vagy Jenő, aki betöltse.

s most eljutottunk oda, ami az orvosoknál látható. munkahely/státusz lenne, de mivel pont az megy el, aki betöltötte vagy betölthette volna az adott helyet, máris nem mindegy, hogy az a félmillió ember kivándorolt. mert közöttük vannak az orvosaink, más státuszra a mérnökeink...
megszűnik az állás, mert nincs orvos, de nem mondhatod, hogy ez lényegtelen, mert szükséged lehet pl. orvosi ellátásra (kívánom, ne legyen)

egysmás 2013.01.29. 22:25:23

@Husz_János_Puszita: Mondasz itt általános dolgokat.

Valami konkrétum?

Mittudom én, nincs elég lakatos, vagy java-programozó, vagy építész, vagy tanár, vagy...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:25:24

@lehunyjaketszemet: neki legalább van feka barátnője, de neked még magyar barátod sincs. Mondjuk sejtem, miért nincs, bár írtál is valami hazugságot erről.

komplikato 2013.01.29. 22:25:35

@Megfigyelo: OFF: A témában volt már itt és máshol sok vita, a lényeg, hogy a kivándorlás valamikor 2007-ben kezdődött felerősödni. De az is, hogy egyre gyorsul. Viszont ez nem csak a Gyurcsány és Orbán kormányok "eredménye", de nem is csak a válságé.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:26:10

@Husz_János_Puszita: az nem fogyás, ha máshol él, a fogyás az az, ha kikaparják vagy megölik.

nyisziati 2013.01.29. 22:26:18

@Negyvenértelmiségi: "Növekszik a hatékonyság, ennyi."
Ja, persze. Napi 12-14 órában, elsejétől harmincegyedikéig rendelkezésre állva, nettó 120-ért, mint amit a volt cégem kínált októberben. Elvállaltam volna, de végül nem engem választottak. :(

Üzenem a főnöködnek, hogy ez újabb érv a londoni ismerősöm megkeresése mellett.

lyken 2013.01.29. 22:27:57

@irene adler: Konkrét adat nincs(nem tudk ilyenről), de saját ismerőseim példáján látom, hogy 98%-uk nem a mosogató kategória. Programozó, programtervező, mérnök, marketinges, építész, pénzügyes, stb. A barátaim tapasztalata is hasonló. Az általános tapasztalat az, hogy a magyarországi fizetésből épphogy kijöttek. Kint viszont szinte mindenki képes félretenni.

prosperitas 2013.01.29. 22:29:08

@Zuckerbrot: "Ez a félmillió nem most jött össze"

Így van. 2009-ben hivatalosan már kb. 150 ezren dolgoztak a legvonzóbb célországokban. (Németország, Ausztria, Anglia), a hivatalos statisztikák szerint jelenleg kb. 250 ezren ugyanebben az országokban.

Matolcsy megduplázta a számot a feketén dolgozókkal. De akkor 2009-ben is már dupla annyian dolgoztak kint, azaz kb. 250 ezren. 2010-2011-2012-ben ugyanannyian mentek ki kb., mint 2006-2009 között.

És a fele visszajön, mert alkalmatlan: nincs nyelvtudása, nincs szakmája.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:30:12

@nyisziati: nem sok önbecsülésed lehet, vagy nem bontod ki az igazság rózsájának minden szirmát.

Eddig miért nem kerested meg a londoni ismerősödet, nem volt pénzed faszbúkra?

AzBence 2013.01.29. 22:31:16

@Zuckerbrot:

Árángyöngyöm! Most akkor tegyük tisztába a gyermeket, mert látom én leszek a fény az éjszakában, Te pedig az ifjabb Padavan.

Figyelj! Kint dolgozom tudom mi a dörgés! Kimész! Kapsz munkát mondjuk Parndorfba. Azt mondod, hogy szeretnéd az szja-t meg a többi #k#rséget K#rbán Viktornak utalni? Dehogyis! Örülsz annak, hogy az eddigi jövedelmed többszörösét kapod, hogy érzed van élet körülötted, folytassam még.

Szóval az összes Utánad fizetett járulék Sógorföldre folyik be. Az, hogy Te a fizetésed hol költöd el ki nem sz#rj# le!

A fizetésed sógoréknál is nagyjából úgy van, hogy kb. az 1/3-a járulék, és a 2/3-t viszed haza! Mi következik ebből? Hogy 1/3-a a sógor államé! Tisztán! Az, hogy a Rádeső kétharmaddal mihez kezdesz senkit nem érdekel!

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 22:31:20

@bearman:
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Egyetértek.

Elpirulás nélkül megállapíthatjuk, hogy mi, svábok vagyunk a magyar társadalom legértékesebb elemei. Ezt már Berzsenyi Dániel is felismerte, és a "A magyarországi mezei szorgalom némely akadályairul" című tanulmányában hosszasan dicséri azokat a svábokat, akik a török hódítás következtében teljesen elnéptelenedett Magyarországra érkeztek:

„Már Hogy néptelen tartományokat legkönnyebb külföldi gyarmatokkal népesíteni, eléggé tapasztalánk számos német gyarmatainkon, melyek hozzánk nemcsak sok földművelő népet, de pénzt, szorgalmat és hasznos mesterségeket is hozának, s oly meddő tájokat is, hol a könnyű élethez szokott magyar élni sem tudott, gazdag falukkal és városokkal töltének be.”

Teljesen igazad van sváb településekkel kapcsoltban is. Kevesen tudják, hogy kitelepítések ellenére még mindig vannak Magyarországon homogén, zárt német vagy német többségű falvak, települések (Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Vaskeresztes, Óbánya, Hercegkút). Ma már adatokkal alátámasztható, hogy a sváb települések Magyarország legtisztább, legszebb, legbiztonságosabb és legélhetőbb települései közé tartoznak. A baranyai Óbánya (Altglashütten) például annyira szép és tiszta, hogy "magyar Svájcként" emlegetik. A német többségű Pilisszentiván pedig az ország egyik legiskolázottabb települése.

A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől! Íme, néhány germán (frank, sváb, szász stb.) származású magyar, akik nélkül ma már elképzelhetetlen a magyar műszaki, képzőművészeti, irodalmi, tudományos élet:

Blaha Lujza (eredeti nevén Reindl Ludovika), Deim Pál, Dési Huber István, Erkel Ferenc, Fadrusz János, Greguss Ágost, Hampel József, Hamvas (Aschendorf) Béla, Heinrich Gusztáv, Herczeg (Herzog) Ferenc, Herman Ottó, Hóman Ottó, Kalász Márton, Kernstok Károly, Klebelsberg Kunó, Körösfői Kriesch Aladár, Lechner Ödön, Lotz Károly, Márai (Grosschmid) Sándor, Mattis Teutsch János, Mindszenti (Pehm) József, Nirschy Emília, Somogyváry Gyula, Schulek Frigyes, Stein Aurél, Steindl Imre, Stróbl Alajos, Turóczi-Trostler József, Waldapfel József, Zala (Mayer) György

A cigányokat és a zsidókat kellett volna kitelepíteni!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:32:24

@prosperitas: nemcsak alkalmatlanság miatt jönnek vissza, van, aki kettős életet él, 2 évre kimegy jól keresni és unatkozni, aztán hazajön 2 évre társasági életet élni. Amikor elfogy a pénze, már megy is vissza, és így évtizedeken át.

Megfigyelo 2013.01.29. 22:32:57

@Emer_y: De most még azt is nyugdíjba zavarják, aki még be tudná tölteni azt az állást, és a tapasztalata is megvan -- persze amennyiben az az állás a közszolgálatban )pl. iskola) van...

ob.szerver 2013.01.29. 22:33:35

@01234567:

"akár ki jön 14-ben, nem fog csodát tenni."

Az emberek többsége nem csodára vár. Elég az, ha évről évre 3%-kal jobban él. Ami a menekülés fő mozgatóereje az a jelenlegi kilátástalanság, és az a tudat, hogy amíg a jelenlegi aljas és hitvány rezsim regnál, addig garantált a további lecsúszás és elszegényedés.

Zedder 2013.01.29. 22:34:05

@irene adler: "amíg az egyetem/főiskolai diplomának nem mindenhol feltétele a pár év gyakorlat, addig szerintem nem szabad elvárni egy frissdiplomástól, hogy legyen tapasztalata"

Hogy mit szabad és mit nem, azt eldönti a VILÁGPIAC, mert bizony jó pár éve már Magyaroszágon sem a kollégiumi zsíroshajú hülyegyerekkel kell versenyezned egy-egy jobb állásért, hanem egy tetszőleges nemzetiségű jelentkezővel. Még odahaza is.

Ameddig lesz 100 jelentkezőből 99 aki csak végigseggelte az egyetemet, míg 1 aki tett bármi pluszt is, előre le van játszva a focimeccs. Kell ezt tovább ragoznom?

"megkérdezhetem egyébként, hogy mi az a szakma, amit heti húsz órában művelve, kevesebb bért kapva, mintha lenne papírod a tudásodról, keresel annyit, hogy kifizesd az albérletet, a kajádat és a bérletedet? "

Informatika, annak is egy spéci ága. Bár azt hiszem itt minden "spéci" valamilyen szinten, szóval mindegy is.

De ugyanúgy vannak villamosmérnök, gépész és vegyész ismerőseim is, akik Európában szétszórva nyomják már az ipart, többen családot is idekint alapítottak.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 22:34:41

@bearman:

Egyetértek.

Elpirulás nélkül megállapíthatjuk, hogy mi, svábok vagyunk a magyar társadalom legértékesebb elemei. Ezt már Berzsenyi Dániel is felismerte, és a "Magyarországi mezei szorgalom némely akadályairul" című tanulmányában hosszasan dicséri azokat a svábokat, akik a török hódítás következtében teljesen elnéptelenedett Magyarországra érkeztek:

„Már Hogy néptelen tartományokat legkönnyebb külföldi gyarmatokkal népesíteni, eléggé tapasztalánk számos német gyarmatainkon, melyek hozzánk nemcsak sok földművelő népet, de pénzt, szorgalmat és hasznos mesterségeket is hozának, s oly meddő tájokat is, hol a könnyű élethez szokott magyar élni sem tudott, gazdag falukkal és városokkal töltének be.”

Teljesen igazad van sváb településekkel kapcsolatosan is. Kevesen tudják, hogy kitelepítések ellenére még mindig vannak Magyarországon homogén, zárt német vagy német többségű falvak, települések (Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Vaskeresztes, Óbánya, Hercegkút). Ma már adatokkal alátámasztható, hogy a sváb települések Magyarország legtisztább, legszebb, legbiztonságosabb és legélhetőbb települései közé tartoznak. A baranyai Óbánya (Altglashütten) például annyira szép és tiszta, hogy "magyar Svájcként" emlegetik. A német többségű Pilisszentiván pedig az ország egyik legiskolázottabb települése.

A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől! Íme, néhány germán (frank, sváb, szász stb.) származású magyar, akik nélkül ma már elképzelhetetlen a magyar műszaki, képzőművészeti, irodalmi, tudományos élet:

Blaha Lujza (eredeti nevén Reindl Ludovika), Deim Pál, Dési Huber István, Erkel Ferenc, Fadrusz János, Greguss Ágost, Hampel József, Hamvas (Aschendorf) Béla, Heinrich Gusztáv, Herczeg (Herzog) Ferenc, Herman Ottó, Hóman Ottó, Kalász Márton, Kernstok Károly, Klebelsberg Kunó, Körösfői Kriesch Aladár, Lechner Ödön, Lotz Károly, Márai (Grosschmid) Sándor, Mattis Teutsch János, Mindszenti (Pehm) József, Nirschy Emília, Somogyváry Gyula, Schulek Frigyes, Stein Aurél, Steindl Imre, Stróbl Alajos, Turóczi-Trostler József, Waldapfel József, Zala (Mayer) György...

A cigányokat és a zsidókat kellett volna kitelepíteni!

svega 2013.01.29. 22:35:08

Dolgozni az ment el, aki otthon is akart dolgozni, tehát fizetett adót. Külföldön nem lehet nem dolgozni, mert hamar szűk lesz a tér. Én vállalkozó voltam, boltokat üzemeltettem, 7 embernek adtam munkát. Aztán amikor meg akartak büntetni, mert nem volt az egyik büfémhez szélfogó helyiség hozzáépítve, mert az a szabály, akkor döntöttem. Mindent felszámoltam, és most egy stresszmentes ország stresszmentes munkahelyén vagyok, a családom is itt. Én csak egy vagyok, de sok kicsi sokra megy. Az ország veleje veszik el. Aki addig lát, hogy egy elmenő mérnökért nem kár, mert van helyette román betelepülő, az megérdemli a sorsát. Sötét a jövő.

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 22:36:51

@Negyvenértelmiségi:

No de nem fog aranyos kis adófizetőket állítani maga helyett. Illetve fog, csak nem itthon.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:36:54

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

"MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ NOBELDÍJASOK
Bárány Róbert (1876–1936) – 1914

(Orvostudomány)

A vesztibuláris apparátus (egyensúly szerv) élettanával és kórtanával
kapcso­latos munkáiért.

Békésy György (1899–1972) – 1961

(Orvostudomány)

A fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának
felfedezéséért.

Gábor Dénes (1900–1979) – 1971

(Fizika)

A holográfia módszerének felfedezé­séért és fejlesztéséért.

Harsányi János (1920– ) – 1994

(Közgazdaság)

A nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly-elemzés terén végzett
munkás­ságáért.

Hevesy György (1885–1966) – 1943

(Kémia)

A rádióaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai
kutatás­ban.

Lénárd Fülöp (1862–1947) – 1905

(Fizika)

A katódsugárzással kapcsolatos mun­káiért.

Oláh György (1927– ) – 1994

(Kémia)

A stabil karbokationok kutatásáért, és a hidrokarbonok tanulmányozása és
újszerű használatának felfedezéséért.

Polányi János (1927– ) – 1986

(Kémia)

Az elemi kémiai folyamatok dinamiká­jával kapcsolatos felfedezéseiért.

Rabi Isidor (1898–1988) – 1944

(Fizika)

Az atommagok mágnesessége rögzíté­sére szolgáló rezonancia módszeréért.

Ruziczka Leopold (1887–1976) – 1939

(Kémia)

A polimethéneken és magasabb terpé­neken végzett munkáiért.

nagyrápolti Szent-Györgyi Albert

(1893–19­86) – 1937

(Orvostudomány)

A biológiai égésfolyamatok különöskép­pen a C-vitamin fumársavkatalízis
sze­repének terén tett felfedezéseiért.

Wiesel Elie (1928– ) – 1986

(Béke)

A békéért és emberi méltoságért való kiállásáért.

Wigner Jenő (1902–1995) – 1963

(Fizika)

Az atommagok és az elemi részek elmélete terén, különösen pedig az alapvető
szimmetriaelvek felfedezésével és alkalmazásával elért eredményeiért.

Zsigmondy Richard (1865–1929) – 1925

(Kémia)

A kallóid oldatok heterogén természe­tének magyarázatáért és a modern
kallóidkémiában alapvető jelentőségű módszereiért.

Nobel-díjasok névsorát

összeállította Sziráki Dorottya"

Magyarok tudod te szerencsétlen, MAGYAROK!
Az én családom régi magyar család, anyai ágon viszont német, ha akarod, sváb.
Nagyapám mégis világ életében MAGYARNAK tartotta magát! Vallásosnak, akkor, amikor nem volt DIVAT!
Katolikus magyar volt, aki ha kellett, a Wehrmacht tisztet is elintézte!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:38:01

@Megfigyelo: az alapelv helyes, valaki vagy főállásban dolgozzon, vagy élvezze a nyugdíjas éveit, évtizedeit. Jó nagy faszság, hogy nyugdíjat kap, aki még dolgozik. A nyugdíj teljesen elszakadt az eredeti, ésszerű értelmétől.

Jó példa erre a libásnak a rendőrnyugger haverja. De volt már nekünk 32 éves katonanyuggerünk is.

"Legfiatalabban az "ismeretlen katona" ment nyugdíjba, aki 1999-ben 32 évesen, főhadnagyként 222 ezer forintért választotta a pihenést. (Azóta ellátása közel 20 ezer forinttal emelkedett.)"

www.hir24.hu/gazdasag/2011/03/24/barandy-a-legidosebb-egy-32-eves-katona-a-legifjabb-nyugdijas/

Vitéz László 2013.01.29. 22:38:08

@svega: nagyon nagy a magyarok sötétsége....

pusztulásra érett ez az orzság...

a buta zombi parasztok kivéreztetik...

Zedder 2013.01.29. 22:38:14

@lyken: "Az általános tapasztalat az, hogy a magyarországi fizetésből épphogy kijöttek. Kint viszont szinte mindenki képes félretenni."

Hát, lehet az én baráti köröm volt "szerencsés", vagy csak jól helyezkedtünk, de még odahaza is nagyon jól kerestünk és éltünk az átlaghoz képest. Mindannyian kivétel nélkül a 3. kategóriába (jobb szélső:)) tartoztunk, és habár pontos összegekről sosem esett szó, de azért be lehetett lőni. Ezt úgy 20-30 emberről tudom, talán a fele még otthon van.

Mégegyszer, mivel annyira látványos ez a diagramm: apenzszava.blog.vg.hu/wp-content/uploads/2011/02/szja.jpg

Vitéz László 2013.01.29. 22:39:06

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: az egyetlen Szentgyögryi akit a kutatása befejezésére haza tudtak szinte erővel vonszolni...

Megfigyelo 2013.01.29. 22:39:33

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: A zsidók jórészét az eszmetársdaid megyilkolták -- pedig ők is hozzájárultak annyival a magyar fejlődéshez és kultúrához, mint az általad felsoroltak.

Kampec 2013.01.29. 22:40:21

testvérem és unokatestvéreim, 30 év körüliek, összesen 8-an vagyunk, ebből 5-en külföldön... a plusz a facebookom tele van ismerőssel/baráttal aki valahol "kint" dolgozik vagy él már huzamosabb ideje, simán igaz lehet a félmillió szerintem

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:40:42

@svega: valamit valamiért. Addig a magad ura voltál, most másnak dolgozol. Meglehet, több pénzért, és kevesebbet baszogatnak. Talán idős szüleidtől is távol kerültél. Sokan vannak, akik ilyen megfontolásból döntenek a maradás mellett. Meg olyanok is, akik ilyen megfontolásból soha nem költöznének el még a településükről sem. Ahány ember, annyi sors.

Emer_y 2013.01.29. 22:40:47

@irene adler: "amíg az egyetem/főiskolai diplomának nem mindenhol feltétele a pár év gyakorlat, addig szerintem nem szabad elvárni egy frissdiplomástól, hogy legyen tapasztalata"

a szakmai gyakorlat csak nagyon kevés helyen tud valódi tapasztalatot adni. informatikai területen dolgozom, ebből hoznám a példát:
- programozót nem lehet csak úgy, az iskolapadból beültetni, mert olyan kódot kell írnia, amely hoz egy adott szintet a kódolás, a hibakeresés/hibakezelés, illetve maga a program kinézete/működése szintjén
- rendszergazdát nem lehet csak úgy, az iskolapadból beültetni, mert a kis vagy közepes méretű vállalkozások kivételével olyan ismeretekre lenne szükség, amelyre a felsőoktatásban nem tanítják a hallgatókat
- it architect munkakörbe nem lehet csak úgy, az iskolapadból beültetni, mert... egy jó architectnek többéves tapasztalata van programozói és rendszergazdai téren
- projektvezetőnek nem lehet beültetni, mert lexikális tudással képtelenség egy közepes méretű projektet (mondjuk csak egy rendszer átállását) levezényelni

igen, a cégek fiatalokat keresnek (alacsony fizetés) többéves tapasztalattal (másfeles-kétszeres szorzóval rendelkező állásokra). de ez az én tapasztalatom alapján legalább 15 éve így van (akkor kerestem először állást ;-)

a rövidtávú megoldás az, hogy a cég az aktuális képzésekhez igazítja vágyait. a hosszútávú pedig az, hogy olyan képzést kapnak a hallgatók, amely mellé szinte nem is kell szakmai gyakorlat (hiszen naprakészek!).

egyébként pl. orvosnak, informatikusnak végtelenül egyszerű összeszedni egyetem/főiskola mellett 1-2 év szakmai gyakorlatot. ja hogy éppen ők mennek el? háááát...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:41:25

@Vitéz László: a magyarozással elhúzhatsz Izraelbe vagy lámpát oltogatni.

tóni 2013.01.29. 22:41:47

@01234567: most jöttem ki fősuliról. másfélszer annyit keresek mint a Te ismerősöd keresett itthon. programozó. piacképes szakma. ennyi. nem kell 5 diploma.

de a cikk arról szólt, hogy mennyi magasan képzett megy ki. hiába magasan képzettek ha haszontalan a tudásuk. kint miért nem az 5 diploma valamelyikével helyezkedett el? valószínű nem keresne 3000 ajró alatt... fiatal vagyok az én ismerőseim közül aki kiment 90%-ban mosogató semmilyen képzettséggel.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 22:42:11

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Bolika!

Az Öreglánnyal mi van? Régen láttam, komolyan aggódom érte. Kivándorolt Izraelbe?

irene adler 2013.01.29. 22:42:27

@Zedder: a világpiac eldöntötte, németországban már van munkája a nevezett pályakezdő tapasztalatlan építészmérnök ismerősnek, míg otthon lehetőséget sem kapott

egyébként igaz, ő sem annyit fizetést kap, mint a harminc éve ott dolgozó, de kap annyit, hogy megéljen belőle vígan

(ha tanulni akarnék, informatikát tanulnék. mindig is érdekelt, és most kiderül, hogy ráadásul ennyire piacképes)

Vitéz László 2013.01.29. 22:44:59

@Negyvenértelmiségi: jol látod a dörgést ! áthalasz a szitán !

mi zsidók vagyunk a polgárok, ti magyarok meg mind parasztok vagytok !

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.29. 22:45:16

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Nem kedves Stefi. Hiányoltam, hogy nem fordultál rá valami rasszista böfögésre, de csak kijött.

Nem, nem a zsidók tehetnek arról, hogy félmillió magyar nem a hazájában dolgozik. Nem is a négerek és főleg nem a kisnyulak. Az elmúlt 20 év politikai elitje, és főleg Orbán Viktor, és Matolcsy György tehet róla. Ez a helyzet, és ha mosdatod őket, azzal csak hányingert keltesz.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:45:44

Arra kellene rágyúrni, hogy világpiacra termelő vállalkozó legyen a pályakezdők minél nagyobb része. Bőven megérné a befektetést. Milliókat, akár tízmilliókat fejenként. Iroda, 0 adó az első években, mentor, "közmunkás" könyvelő stb.

Muzsikok közt 2013.01.29. 22:46:07

@AzBence: Öööö, és hogy jön ez ahhoz hogy azt állítottad hogy ha külföldön fizet szja-t akkor az olyan mintha disszidálna?

1. nem olyan

2. az osztrák államot terhelik a kiadások is(nyugdíj stb.)

3. ha hazajársz és/vagy a (több) pénzedet itthon költöd(családodat támogatod vele) akkor még jobban is jár az ország veled mintha itthon dolgoznál átlagbérért.

Megfigyelo 2013.01.29. 22:46:17

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Philip Lenard kikérte magának, ha magyarnak nevezték -- ő egy pressburgi (Pozsony, Bratislava) német volt, és egy mocskos náci.

nyisziati 2013.01.29. 22:46:32

@egysmás: "Szóval, HONNAN hiányzik ez a félmillió ember?"
Sehonnan. Sőt, egymillió se hiányozna. De emelhetjük a tétet.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:46:43

@pocakos focista: nagy igény volt már egy l'art pour l'art orbánozásra.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:47:17

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Szimplán tele lett a magassarkúja a hozzád hasonló pöcsfejekkel és kólásdoboz gyűjtögető kreténekkel, úgyhogy jobb elfoglaltságot talált magának, minthogy a te egódat masszírozza!
Kielégítő volt a válasz?
Mostanság hanyagolsz... Te kis hamis! ;)
Állandóan csak a Piktor!

Muzsikok közt 2013.01.29. 22:47:49

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Wiesel Elie (1928– ) – 1986

(Béke)

A békéért és emberi méltoságért való kiállásáért.

Mehehee. Ezen jót röhögtem meg rajtad is Icák...:DDD

Emer_y 2013.01.29. 22:48:02

@Megfigyelo: ez egy rövidtávú megoldás (lenne, ha sikerülne)
arra hajt a kormányzat, hogy így több tanárra lesz szükség, s jelentkezni fognak rá a diákok.
ja, hogy még mindig nincs jövőképe a tanároknak?
ja, hogy a gimnazista lányom osztályfőnöke nyugdíjhoz közel (62 éves) most kb. annyit keres, mint én 8 évvel ezelőtt?

a kérdésekre nem tud válaszolni ez a kormány (sem), ezért várhatóan sok tanárral találkozhatunk majd külföldön, amint az ebédünket szolgálja fel. nem tudom elítálni őket ezért.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:49:32

@Zuckerbrot:
Én is szoktam azokon, akik nem ismerik a magyar nyelvben idézőjelnek nevezett jelölést! :))

Zedder 2013.01.29. 22:50:50

@irene adler: "a világpiac eldöntötte, németországban már van munkája "

Grat neki, komolyan! Talán el tud indulni, és sikeres lesz, szívből kívánok neki sok sikert! Nem egymás vérét kellene szívni odahaza, hanem, alkotni, gyarapítani, boldogan élni, családot alapítani, gyerekeket nemzeni és felnevelni.

Emer_y 2013.01.29. 22:51:08

@irene adler: rakjuk össze, otthon/itthon építkezések sincsenek, a tapasztalt építő- és építészmérnököknek sincs munkájuk. milyen elgondolás alapján vennének fel még egy embert?

Megfigyelo 2013.01.29. 22:51:44

@Negyvenértelmiségi: A KSH statisztikák szerint a magyarok nyelvtudása igencsak az utólsók között van az EU-ban...

komplikato 2013.01.29. 22:52:47

@Negyvenértelmiségi: Van aki meg pont idős szülei okán ment ki, mert volt az A verzió, hogy ős is meg szülők is mennek levesbe mert vagy kajára vagy fűtésre se futja, vagy B verzió elmegy emberi helyre melózni emberi fizetésért amiből könnyedén támogatja a szüleit.

irene adler 2013.01.29. 22:52:49

@Emer_y: valaki fentebb írta, hogy az összes mérnökszakma hiányszakma, így jött be a képbe a frissdiplomás tapasztalatlan építész ismerősöm

01234567 2013.01.29. 22:53:13

@ob.szerver: Én itt, már évtizedek óta aljas, hitvány rezsimeket látok uralkodni, jó ez eddig magasan a leghitványabb, Istenem, ebben szocializálódtak. Nagyon mélyen vagyunk, és iszonytató keserűség, düh fortyog a fedő alatt. Nap mint, nap tapasztalom. És ami megdöbbentett, már kezd magához térni az a réteg, amely eddig katatón módon tűrt mindent. Az egyszerű munkás emberek, itteni bloghozzászólásokban proliként "tisztelt" réteg. Nem az idióta Jobbik magához rántott balek szájtépői. Nem. És ezeknek csak szikra kell, valaki aki megindítja őket. Látom.

tucano 2013.01.29. 22:54:21

@Megfigyelo: ez nem teljesen így van, mert például nyalni azt nagyon tudunk...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 22:54:23

@Megfigyelo: a nyelvtudásról szóló statisztikák lószart nem érnek, még annyit sem, mint a lakcímnyilvántartás.

Zedder 2013.01.29. 22:54:41

@Megfigyelo: Ha még csak a KSH mondaná ezt... De az Eurostat szerint is katasztrofális a helyzet.

Vagy ők a nemzeti adatbázisokból dolgoznak? Mert ha igen, akkor most jó nagy butaságot mondtam.:)

Nade mindegy is ki mondja, a szomorú az, hogy még erre is van magyarázat. Mert hiába a csilliószor csavarodó turulos-sumér-ősmagyar DNS, és hiába van nálunk a világ esze, a mocsok svájci csak 4 nyelven beszél, a skandináv-benelux-stb szintén. Nyilván jobbak voltak a lehetőségeik, hát persze.

nyisziati 2013.01.29. 22:55:32

@VT Man: ha marad a Fidesz jövőre, akkor simán összejöhet az 1,4 millió kivándorló.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:55:37

@01234567:
Arra gondolsz, ahogy a bolsevik elvtársak másod- és harmadvonalbéli csicskái felülkerekedtek a "rendszerváltásnak" nevezett szemfényvesztésnél?
Erről szólt az elmúlt 2x évünk!
A bolsevik nem vész el, csak népnemzeti kereszténnyé vált...

irene adler 2013.01.29. 22:56:27

@Zedder: én is így látom, ezt kéne otthon, de ha fentről nem hagynak békén, akkor nem tudsz semmi értelmeset tenni

Zedder 2013.01.29. 22:56:27

@irene adler: hát én kérek elnézést, az építő-építészeket pont nem vettem figyelembe, mert nincsenek ilyen ismerőseim. Gépész, vegyész, villamosmérnök és informatikus társaságban mozgok.

Pontosabban egy építész van/volt. De még tavaly kivándorolt Angliába.

Megfigyelo 2013.01.29. 22:56:51

@Negyvenértelmiségi: Erről más az Alkotmánybíróság álláspontja: ők még 1996-ban expresis verbis kimondták, hogy a nyugdíj egy biztosítással szerzett jog, és amikor valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, akkortól feltétlenül jár, függetlenül attól, hogy mit csinál vagy nem csinál. Kétségtelen, hogy a kettős juttatás tilalmát meg fogják semmisíteni, pláne, hogy diszkriminativ módon csak a közszférára vonatkozik...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 22:57:20

@nyisziati:
A nyugati határszél eléggé kiürült, ma már tele van viszont a keleti határokról valókkal, akik szintén kijárnak dolgozni külföldre.

01234567 2013.01.29. 22:59:40

@tóni: Fiatal vagy még.... Örülj neki. Élj, ne itt magyarázd az életet, amiről amúgy sem tudsz semmit.
Én örülök, neked szerencséd van, reméljük kitart életed végéig. Még egyszer, minden jót, sok szerencsét!

irene adler 2013.01.29. 23:00:07

@Zedder: cáfolnám a svájci nyelvtudást
ők nem beszélnek semmilyen nyelven, csak az anyanyelvükön, de szó szerint, aki francia nyelvű területen nevelkedett, az csak franciául, aki németül nevelkedett, az németül, aki olaszul szólalt meg egyedül, az csak olaszul tud, na a románok szarul jártak, nekik tényleg muszáj megtanulni egy másik nyelvet is

ha költözik a család másik területre, akkor a gyerek úgy megtanul másik nyelvet, de egyébként nem

talán a fiataloknál más a helyzet, mondjuk úgy harminc éves kor alatt, nekik egy részük tud angolul

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:00:20

@Zedder: nem lehet statisztikákkal felmérni semmilyen tudást.

Ön tud angolul? Dojuszpíkinglis? Ja oder nein.

Hogy méred fel?

Ért Ön a számítógépekhez?

Ennyire szubjektív dolgok totálisan megfoghatatlanok statisztikailag. Esetleg a nyelvvizsgát tudod mérni. Én angolul és németül álmomból felriasztva is el tudok beszélgetni egy angollal vagy némettel olyan témákról, mint mondjuk ez itt. Nem hibátlanul, de folyékonyan. Nincs semmilyen nyelvvizsgám. Akkor én minek számítok statisztikailag, nyelvzseninek vagy mucsainak?

AzBence 2013.01.29. 23:00:23

@Zuckerbrot:

Figyelj! Tegyük fel, hogy eleinte 200-an ingáznak. Aztán 1.000-en, majd 2.000-en, majd 20.000-en.

Továbbá! Ez tapasztalat. Ha kint dolgozol fehéren, akkor kint jogosult vagy orvosi ellátásra. Ezenbelül GYES-re is. Megintcsak saját tapasztalat, hogy inkább kint szül, ami valljuk be érthető!

Ezenkívül nem biztos, hogy a fennmaradó 2/3-ot itthon költöd el, tekintve, hogy az árszínvonal megegyezik az itthonival. A minőséget már nem is említem!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:01:38

@Megfigyelo: mit mondott ugyanez az AB a Bajnai-féle nyugdíjkorhatár-emelésről?

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 23:02:13

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Kérd meg a miskolci kamionsofőrt, hogy engedjen vissza a Varánuszra. Jól kislány leszek, megígérem. Valószínűleg már keservesen megbánta, hogy kitiltott, s csak azért nem oldja fel a tiltást, mert a büszkesége nem engedi. Ám rajtad keresztül arcvesztés nélkül kihátrálhat abból a zsákutcából, amibe tomboló büszkesége miatt tévedt.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.29. 23:02:13

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Kérd meg a miskolci kamionsofőrt, hogy engedjen vissza a Varánuszra. Jól kislány leszek, megígérem. Valószínűleg már keservesen megbánta, hogy kitiltott, s csak azért nem oldja fel a tiltást, mert a büszkesége nem engedi. Ám rajtad keresztül arcvesztés nélkül kihátrálhat abból a zsákutcából, amibe tomboló büszkesége miatt tévedt.

Etilcsoport 2013.01.29. 23:03:08

Szerentek latni egy 3-5 eves trendet a tb biztositottak szamarol, mellette szep piros oszloppal az eves kijelentkezesek/szuneteltetesek, illetve a minimum tb-t fizetok szamaval. Az lenne igazan sokkolo. Amikor 2 eve eljottem, az volt az elso, hogy a tb-t szuneteltettem. En ezt tekintenem jo also kozelitesnek a nepszamlalas megfelelo rovataval osszevetve.

Egy kis nem reprezentativ felmeres a kornyezetembol: a 12 fos barati tarsasagunkbol jelenleg 4-en dolgozunk kulfoldon, 3-an a parunkat is kihoztuk. (mindannyian 25-30 ev kozotti gazdasagi vegzettseguek vagyunk).

Lehet, hogy a kivandorlas nem ma kezdodott, de fogadjunk, hogy a hatasat zaros idon belul matolcsy valami unortodox lepessel probalja meg "kezelni".

En haza szeretnek jonni Magyarorszagra, de egyelore inkabb a partvonalrol nezem az esemenyeket. Na jo, a lampavasak unortodox felhasznalasat lehet, hogy kozelebbrol is megneznem.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 23:03:22

@Negyvenértelmiségi:
Komoly cégnél kit érdekel a nyelvvizsga papírod?
Leültetnek és beszéltetnek. Duma helyett próbálnád odatolni helyette a nyelvvizsga papírod... :D

Muzsikok közt 2013.01.29. 23:03:56

Hagyjuk már a faszságokat.

Ugyanazok a nickek siratják itt a kivándoroltakat akik sírnak a fidesz adórendszere miatt.

Tipikus állibsi álságos álbeszéd.

Akik kimentek nem csípték azt hogy a jó szakmájuk ellenére a pénzük 2/3át leadózzák. Ezen a fidesz könnyített, sokat, nem keveset.

Aztán van a másik csoport aki illegálba bányászik/bodzázik/gödröt ás nekik meg semmi nem jutott itthon.

Ez nem jelent katasztrófát lehet hogy jobb így mintha itthon dolgoznának, hiszen az itthon maradtakat sokan támogatják. Ezt még fel is lehet pörgetni azzal hogy akinek a gyereke külföldön adózik attól azonnal elvenni a nyugdíját amit a magyar járulékfizetők lapátolnak össze(tudom ez így meredek de bele kell számolni valahogy). Sokféleképpen jöhet ki ebből a dologból a magyar állam jól.

01234567 2013.01.29. 23:04:44

@Vitéz László: Magyarországon a tehetség mindig hátrányt jelentett (jelent). Ez a tisztességtelen középszer országa. Jó 100 éve.... szerintem ideje volna egy új zászlónak, szürke alapon egy lopó alak, aki a parlament felé menekül.

Muzsikok közt 2013.01.29. 23:05:47

@AzBence: Mondtam én hogy biztos?

Érdekes haverom Londonból 10 éve hazajár a fogászához, pedig mindig legálisan dolgozott. Ami kint 'jár' a nemfizetős orvos az szarabb mint ami itthon van.

Zedder 2013.01.29. 23:05:51

@irene adler: "cáfolnám a svájci nyelvtudást
ők nem beszélnek semmilyen nyelven, csak az anyanyelvükön, de szó szerint, aki francia nyelvű területen nevelkedett, az csak franciául, aki németül nevelkedett, az németül, aki olaszul szólalt meg egyedül, az csak olaszul tud, na a románok szarul jártak, nekik tényleg muszáj megtanulni egy másik nyelvet is"

Ezt kitől hallottad?:)

Én egy évig éltem Német-Svájcban is, ott kb. a gyerektől a 70 éves nyugdíjasig az alábbi nyelvismeret megvolt:

- scheizerdütsch
- hochdeutsch
- angol
- francia

De jártam olyan szórakozóhelyen is, ahol a rámszóltak a pultosok, hogy inkább angolul rendeljek, mert ők aztán nem vágják a németet.

nyisziati 2013.01.29. 23:06:30

@Negyvenértelmiségi: "Eddig miért nem kerested meg a londoni ismerősödet, nem volt pénzed faszbúkra?"
Mert minden itthoni lehetőséget meg akartam ragadni, mivel nem életcélom elmenni.

Persze amilyen cinizmussal állsz a dolgokhoz abból egyértelmű, hogy a pártpénzből finanszírozott állásodnak van jövője... Legalábbis, amíg nemcsak a nyuggerek-cigók-lumpenprolik maradnak. Merthogy tőlük nem sok adót kaptok majd az is biztos.

Emer_y 2013.01.29. 23:06:35

@Megfigyelo: ok, példának okáért nézzük, kiket ismerek én:
- szakács, minimális nyelvtudással
- informatikus (rendszergazda), tárgyalóképes angol- és németnyelv tudással
- informatikus (rendszergazda), középhaladó angolnyelv tudással
- informatikus (programozó), középhaladó angol- és németnyelv tudással
- gépészmérnök, haladó németnyelv tudással
ezt a listát 2012. október 15. óta hozta össze az ismerősi köröm. mindegyikük külföldön él és dolgozik a szakmájában(!).

őszintén, érdekel ezután, hogy a KSH szerint milyen "a magyarok nyelvtudása"? könyörgöm, ez egy statisztikai adat!
mekkora és milyen összetételű csoportot kérdeztek???
milyen volt a nem szerinti összetétel?
milyen volt a korbeli összetétel 5 éves bontásban?
milyen volt a lakóhely szerinti összetétel?
milyen volt a képzettség/végzettség szerinti összetétel?

ezek olyan információk, amelyeket csatolni kellene a statisztikai felmérésekhez, hogy értelmezhetőek legyenek a számok. pl. elmondható lenne, hogy a 25-30 év közötti, budapesti lakóhellyel rendelkező, felsőfokú, orvos diplomával rendelkező férfiak legalább egy nyelven minimum középfokú szinten beszélnek, 70%-uk ismeri és aktívan képes használni a szakmai szókincsét is.
egy 35-40 éves, középfokú végzettséggel rendelkező nő az ország északkeleti (BAZ megye) részén 40%-os valószínűséggel beszél valamilyen nyelven, de a nyelvet beszélők közel fele legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, s eközben társalgási szinten beszéli az adott nyelvet.

nna, amíg a KSH nem így adja ki a statisztikai adatait, addig az csak egy szám, amit látsz, egy nagy átlag. de azt nem tudod, mekkora magasságok és milye mélységek torzították a végeredményt az átlagtól felfelé vagy lefelé ;-)

(a számok az én hasamra ütéséből adódnak, ezért a rajtuk való nulla(!) rugózás az elvárt. remélem nem nagy feltétel ;-))

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 23:06:51

@egysmás:

Konkrétan a saját szakmámról beszélek.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:09:18

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: pontosan erről van szó.

Egyáltalán nem vagyok a statisztikák ellensége, nagyon hasznos tudományról van szó. De arra, hogy felmérje, hogyan beszélnek idegen nyelveket a zemberek, teljességgel alkalmatlan.

Lehet, hogy én kivételes vagyok abból a szempontból, hogy szinte mindenről utólag vagy egyáltalán nem szereztem be azokat a papírokat, amiket előre szokás, de egy nyelvvizsgás embert sem lehet az adott nyelv ismerőjeként megszámítani, ha egyszer egy hádujudura csak néz, mint Rozi a moziban. Hiába tudná amúgy, hogy how do you do a megfejtés. Annyira komplex és szubjektív dolog a nyelvtudás, hogy nem lehet egy logikai változóval kifejezni. Sokan például perfektül olvasnak angolul, mindent faszán megértenek, de beszélni egy mukkot sem tudnak, a kiejtésről sincs lövésük sem.

Zedder 2013.01.29. 23:11:19

@Zuckerbrot: "Ugyanazok a nickek siratják itt a kivándoroltakat akik sírnak a fidesz adórendszere miatt.

Tipikus állibsi álságos álbeszéd."

Ha egy kicsit megerőltetnéd magad, akkor több mindenre is rájöhetnél. Mondjuk sorjában:

- Nem libsik, hanem felelős polgárok siratják mind a kivándoroltakat, mind pedig az új adórendszert. POLGÁRT írtam, ami egy a hazájárt felelős felvilágosult embert jelent, nem pedig a narancsos söpredéket.

- Ugyanis egy POLGÁR belátja, hogy a milliókat sanyargató kamu egykulcsos adó (+ többi új adó) az ROSSZ, hiába van az, hogy ideiglenes ő maga jobban jár (júdáspénz?)

- Egy POLGÁR azt is belátja, hogy az akár képzett, akár képzetlen magyar CSALÁDOK kivándorlása, főképp ilyen nagy számban az csak rossz lehet a nemzetnek.

De ti nyomjátok csak tovább a terelést, libsizést, libázást, amit éppen rátok töltenek a napi firmware-frissítésen a pártközpontból. Elvégre ezért kapjátok a fizetéseket, meg kell dolgoznia érte.

Muzsikok közt 2013.01.29. 23:12:06

@Zedder: Nem egy reprezentatív dolog a saját tapasztalat, amerre utazgattam (hátizsákkal):

Annak az esélye hogy az utcán randomra el tudsz beszélgetni vkivel angolul -

Spanyolorsz. ua.
Olaszorsz. ua.
Németország nagyobb
Skandinávia nagyobb
Franciaország kisebb

- mint Magyarországon. Nem a multik nk-i mítingjeit kell alapul venni hanem az utca emberét. A multiknál nálunk is mindenki tud angolul/németül, a portás is.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 23:12:09

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Felejtős lesz az arany bogaram!
1. Nem ismerek kamionsofőrt Miskolcról.
2. Olyan kretén, asztalra szaró módon viselkedtél, hogy azzal a Fidesz székházban, meg a Parlamentben menő csávó lehetsz, de egy decens kiskocsmából már több füllel mennél haza, mint foggal.
3. A kutyának sem hiányzol, elborult perceimben, hogy Fabiust cukkoljam csak, veled húzom, hogy "Mingyá'gyün a SSteffyke és..." Na ilyenkor én is kapok, meg a baranyai és Kossuth téri rokonaid is sűrűn csuklanak.
4. Semmi büszkeség nincs benned bas.od'alássan? Ahányszor már ott könyörögtél és esengtél bocsánatért, közröhej tárgyává kitéve magad, már nekem volt kellemetlen... :D Azért hangos röhögések közepette...
5. Írogasd a blogod, legyen min nyerítenünk, no meg, hogy a szervilizmusod diadalaként megélhesd a SIKERT ott is!
Csók, jólégy!

Airgüzü 2013.01.29. 23:12:33

A fiam, aki a Corvinusra jár felmérést végzett az évfolyamában. Az eredmény siralmas: egyetlen (!) egy hallgató sem képzeli el itthon az életét! És nem hívják őket, nem hitegetik őket nyugatról, hanem egyszerűen átlátják, átérzik az itteni körülményeket, s ezek miatt menekülnek! Itt se munka, se pénz, se jogbiztonság, se jó példa. Csak igérgetések, intézményesített korrupció, hazudozó, erkölcstelen politikusok, kilátástalanság. Szüleik többsége több évtizednyi munka után vegetál. Kiábrándult, elkeseredett, mérges, méltatlan emberi körülmények között élnek életuntan, elkeseredve, nélkülözve. Ez nem jó példa nekik, nem szeretnének hasoló méltatlan körülmények között élni. Abszurdisztán nem vonzó, hanem taszító! Jóérzésű embereknek vállalhatatlanná kezd válni. Utáltam a szocializmust, de le merem írni: AKKOR JOBB VOLT! A politikusok lezüllesztették ezt az országot, tönktretették, s most a jövőjét is elveszik, hogy hagynak mindenkit elmenni, nem néznek szembe a problémával. Húsz év múlve nem lesz értelmiség, nem lesznek a közösbe befizetők, nem lesznek gyerekek stb. Köszönjük elöljáróinknak!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:13:23

Van egy ismerősöm, perfektül olvas szakszövegeket angolul, penge a szakmájában, tanítja is. Nemrég megkérdezte, hogy a "sitting" szót hogy is mondják, szitting vagy szájting. A KSH szerint ő valószínűleg mucsai.

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.29. 23:14:20

@lehunyjaketszemet: a magyar srác pénzügyi területen dolgozik a nője meg tényleg fekete (és szép), nem tudom miért kell ezen ironizálni, hogy biszex, meg cigányozni orrba-szájba, nem egy intelligens dolog

igen, ő a nemzeti érzelmű, ennyi, semmi rasszista dolgot nem tudok elmondani róla

nem mindenki olyan sikertelen, mint te, hogy szart kapar Angliában
verd ki inkább még egyszer és lenyugszol, pubikám

Husz_János_Puszita 2013.01.29. 23:14:43

@Zuckerbrot:

"az osztrák államot terhelik a kiadások is"

Abban ne legyél annyira biztos. Itthon simán kapja a legmagasabb munkanélküli ellátást a külföldi jövedelemigazolással, ha hazajön szünetre.

irene adler 2013.01.29. 23:14:51

@Zedder: figyelem, coming out következik: én is kintről írok most, konkrétan svájcból, szállodaiparban dolgozom és mocskosul sokat keresek azzal, hogy a magyaron kívül négy nyelven beszélek folyékonyan

nem a magyarországi bérekhez képest keresek mocskosul sokat, hanem az itteniekhez, mert az itteniek nem beszélnek nyelveket, még a szállodákban sem

szerintem sokat elmond az a tény, hogy inkább német munkavállalókat veszünk fel recepciósnak, mert ők legalább angolul tudnak. ha a szállodaiparban ennyire tragikus a helyzet, akkor más szakmákban vajon mi lehet? (ja, nem kérünk diplomát, csak simán szállodai végzettséggel rendelkezőket, ilyenekből egyébként sok lenne, de nem tudnak megszólalni más nyelveken)

Emer_y 2013.01.29. 23:15:01

@irene adler: ok, értem, de ez is egy "statisztikai" adat, ami magyarázatra szorul. amennyiben nem lefújnák a plázák építését, hanem hetente bejelentenének egy-egy újabb alapkőletételt, ha az új építésű házakat nem bekerülési ár (értsd: alapanyag költség+munkaköltség) alatt adnák el, hanem havonta adnának át második és harmadik ütemeket, akkor valóban ez is egy példa lenne a sok közül.

ismerősi körben pl. a vegyészeknek nincs lehetőségük a múltban/jelenben/jövőben. ismerek olyan hölgyet, aki a nagyobb gyógyszergyárak egyikében dolgozott pár éve a kutatási részlegen, s fél éve egy ruhaboltban volt eladó, mert a szakmájában nem tud elhelyezkedni... egyedül neveli a 8 éves kislányát, nem tud csak úgy ripsz-ropsz Ausztriába költözni, mert ugye válás->férj->láthatás->bíróság...

ismerősödnek gratulálok, sok sikert az életben és lesz szíves meginni az egészségemre egy korsó sört az Oktoberfest egyik sátrában ;-)

Zedder 2013.01.29. 23:16:07

@Zuckerbrot: "Annak az esélye hogy az utcán randomra el tudsz beszélgetni vkivel angolul "

Ebben a megállapításodban tökéletesen egyet tudok érteni veled a személyes tapasztalataim alapján. Egyébként nyilván az utca (bolt, áruház, étterem, szórakozóhely, jegypénztár, stb.) értettem eddig is, amit mondtam.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.01.29. 23:17:20

@Etilcsoport:
Nézd, ezt az elvándorlást csak szögesdróttal, meg aknamezővel lehetne megállítani!
Ezekből talán ezt még nem nézem ki, de hogy ötletelnek rajta, meg tárgyalnak valamelyik fegyvergyárral, az már lehet...

AzBence 2013.01.29. 23:17:32

@Zuckerbrot:

Érdekes! Én máshogy látom! Közeli rokonom lábát hagyták szó szerint megr#h#dni a gy#ri kórházban, miközben Ő maga is orvos!

Ennyit a kórházi és egyéb betegellátásról! Szerintem a Haverod Londonból nem az SZTK-s fogorvoshoz jár vissza, bár ha Kelemen Anna az asszisztense (uh ettől a szótól most megijedtem), akkor még én is ahhoz a fogorvoshoz mennék!

Inkább gyanítom, hogy a fogorvos pont annyira bizalmi kérdés, mint a szülész-nőgyógyász, hogy egy magánfogorvoshoz jár vissza, privátba.

Na Te voltál már privát fogorvosnál?

Amennyiben igen a Válaszod, akkor kérték a TAJ kártyádat? Tőlem nem nagyon. Inkább 14 papírt egy tömésért. Az bántott a legjobban, hogy ez csak orál! Mitöbb ő tette be a fúrót az én számba és nem fordítva!

Vitéz László 2013.01.29. 23:19:33

@01234567: 1000 év !!!!

1013 év kőkemény feudalizmus...

nem szürke fekete (sötét) parasztokkal

polgárosodást csak nyomokban tartalmaz...

Zedder 2013.01.29. 23:20:31

@irene adler: passz, nem szálloda-iparban dolgoztam, de amíg nem lett lakásom, és szállodákban laktam, addig sem volt nyelvi problémám.:) Nyilván nem egy helyen mozogtunk.

Zedder 2013.01.29. 23:21:01

@Zedder: na mielőtt ezt valaki félreérti, ismerve a svájci árakat, nyilván bérlakásról volt szó odakint.

Vitéz László 2013.01.29. 23:21:52

@Airgüzü: lesz... értelmiség:)

1,2 milla cigó (10 év mulva pedig 2,5 milla)

pár év és 5 milla cigány "tart el" 5 milla nyuggert

szép ország lesz... a 80 éves fiataldemokrata dakota egyszeméjben mindkét réteget tuggya majd képviiselni...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:23:22

@Zuckerbrot: az olaszokra én inkább azt mondanám, hogy majdhogynem felejtős náluk az angoltudás a zemberek között. Hamarabb megrendelsz egy pohár vizet egy nem túl felkapott pizzériában magyarul, mint angolul.

De nincs ezzel semmi gond, kicsit inkább túl van értékelve a nyelvtudás, mint alul. Még sehol nem jártam úgy, hogy ne tudtam volna elintézni saját vagy a másik nyelvtudásának hiányában azt, amit szerettem volna, vagy viszont.

A kommunikáció sikeressége leginkább a kölcsönös szándék függvénye. Magyarul is hiába magyarázom a bolsiknak, hogy az IMF devizahitelének ugyanazért alacsonyabb többnyire a kamata a forintos államkötvényénél, mint amiért a lakáshitelek esetében. Nem akarja érteni, így hát értetlenkedik. De ha segílykét kínálnál a cigónak németül, már kevesellné is.

Airgüzü 2013.01.29. 23:23:59

Selmeczitől lassan mindenkinek hányingere lesz! Ezt a csempefogú, hazug némbert le kellene venni a képernyőről, siralmas a stílusa, a szövege, az elvtelen fröcskölődései, átlátszó félremagyarázásai, sekély értelmi képességet sugárzó alapos ferdítései és fröcskölődései. Aki ennek a szecskaagyú fehérnépnek csak egy szavát is elhiszi, az vessen magára. Minden megnyilvánulása egy hatalmas öngól a Fityisznek! Irritáló, hiteltelen, átlátszó gyűlölettel teltek a megnyilvánulásai. Undorodom tőle!

irene adler 2013.01.29. 23:26:22

@Emer_y: na akkor már találtunk két példát is arra, hogy a magasan képzett munkaerő sem talál magyarországon állást (építész, vegyész), tehát nem azért nem fizet sok adót, mert külföldre ment, hanem mert otthon nincs esélye sokat keresni

a vegyészhölgyet sajnálom, mint ahogy mindenkit, aki saját magán kívüli okokból nem tud emelni az életszínvonalán

Emer_y 2013.01.29. 23:27:54

@Husz_János_Puszita: "Itthon simán kapja a legmagasabb munkanélküli ellátást a külföldi jövedelemigazolással, ha hazajön szünetre."

De melyik államtól?
Nyugdíjas zenész. Zenekarával dolgozgat, ha van fellépés, egyébként valami 30-40ezer forintos nyugdíjat kap a magyar államtól. Ám mivel dolgozott valami svéd vagy finn hajón 5 évet, onnan is kapja a nyugdíjat, 180ezer forintot havonta.
Szóval, melyik államtól kapja a pénzt?

2013.01.29. 23:27:55

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Steffi, a magadfajta tüzes valküröknek a holdon a helyük. A te harmatos tisztaságod, a tüzes, szeplőtelen lánggal égő vadságod nem illik ebbe a siralomvölgybe:)

tábormegsemmisítő 2013.01.29. 23:29:03

Állítólag pont azért küzdötök, hogy mindenki mehessen ahova akar, ha tetszik a friss diplomájával, röghözkötés nuku.

Akkor most mi a baj? Nem ezt akartátok?

irene adler 2013.01.29. 23:30:50

@Zedder: na igen, durva árak vannak svájcban
viszont az ingatlanárak még annál is durvábbak, mint a többi, én nem is ismerek olyat, akinek saját háza lenne. olyat igen, akinek van egy saját szállodája, de a lakását ő is inkább bérli.

a szállodás kalandjaidnál elég valószínű, hogy külföldi munkavállalókkal találkoztál, de persze az is lehet, hogy pont megtaláltad a kivételeket :)

BariKarika 2013.01.29. 23:30:54

@Negyvenértelmiségi: olaszok nem beszelnek angolul, melobol kifolyolag elofordul, hogy hivnom kell telefonon irodakat- barmi lehet, Ausztralia, Spanyolorszag, india, tenyleg barmi- ertelemszeruen angolul. Kivetel az olasz es a francia, no akkor kialtok az olasz illetve francia kollegakert... Viszont svajcban a legtobben beszelik az angolt, a skandik kivetel nelkul szinte...

XTaki 2013.01.29. 23:33:11

@Zedder:

az en allasomat meghirdettek szeptemberben.
IT, adatbazis adminisztrator.
alig akadt jelentkezo, aki vegul lett, azt en szereztem magam helyett. majd marciusban kezd.
7 honapig tartott egy kepzett embert szerezni...raadasul es nem egy agysebesz melo!

Emer_y 2013.01.29. 23:35:29

@irene adler: a fenti két személy példa arra, hogy magasan képzetten sem talál mindenki állást az országban. de kicsit jobban megnézve a végzettségüket az is kiderülhet, hogy olyan témakörben képzettek, amelyben jelenleg inkább elküldik az embert, mint felveszik.

saját példa a párom, aki könyvelő. legutóbb 7 hónapig keresett állást. volt olyan felvételi beszélgetésen, ahol az interjúztató elmondta, az állásra (1 fő) egyetlen nap alatt 167 önéletrajz érkezett, kb. 70%-uk legalább 5 éves tapasztalattal a legkülönfélébb tapasztalatokkal (40 fős cégnél 8 éve és cég bezárt <-> 4 éves tapasztalat egy multinál, leépítés).

ez így durván hangzik, nem?
most kicsit megrajzolom a környezetet is:
- szeptember elején a Gazdasági Rádió egyik híradása szerint adott hónapig több, mint 17.000 cég adta be kérelmét a végelszámolásra
- a tulajdonosok elenyésző száma adta be rögtön egy másik cég bejegyzési kérelmét
- könyvelő csak ott kell, ahol működő cég van, különben mit könyvelne?

most már látható, hogy nem is olyan sok az a 7 hónap az álláskeresésre.

BariKarika 2013.01.29. 23:36:06

Lakcimkartya temaban: itt azt sem tudjak mi az, egy helyre kell bejelentened magad az adohivatalhoz. ( irorszag) viszont anno en is ket helyre fizettem a tb-t, aztan abbafejeztem otthon, ekkor kezdett elszopatni az apeh, az eedmeny: visszamenoleg visszakertem az addig befizetett penzt. Velem lehet targyalni...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:36:26

@BariKarika: én nagyon bírom az olaszokat, de egészen másképpen állnak a világhoz, mint mi. Ha egy magyar külföldre akar menni, akkor azzal kezdi, hogy nekiáll tanulni a célország nyelvét, és évek múlva is azon aggodalmaskodik, hogy ennyi nyelvtudás vajon elég lesz-e az elinduláshoz. Az olasz az megy egyből, úgyis van olasz negyed a nagyobb városokban, és ha kint van már, akkor sem siet sehová, minek, ha mindent el tud intézni ott is olaszul. Amit meg nem, arra nincs is szüksége.

Emer_y 2013.01.29. 23:36:46

@XTaki: szuper, pont váltottam volna... most szólsz? :-)

Spiro 2013.01.29. 23:36:56

Most értettem meg, hogy mire gondoltak az egy millió új munkahely, és a teljes foglalkoztatás elérésének víziójával.

Az 1 millió munkahely nem Magyarországon létesül, és a külföldre távozok miatt javul a foglalkoztatási statisztika. Már csak további 2 millió embernek kell elhagyni az országot és megvan a 100%-os foglalkoztatás.

Ez azt is szavatolja, hogy a Fidesz nem csak 2/3-a, hanem a 100%-a is meg lehet, hiszen az ellenzék emigrál.

tucano 2013.01.29. 23:37:46

@BariKarika: @Negyvenértelmiségi: @Zuckerbrot: olaszok tényleg nem beszélnek a sajátjukén kívül szinte semmilyen nyelvet, délen meg aztán végképpen nem, ott próbáld meg megkérdezni angolul, hogy mennyi egy gombóc fagyi?

@irene adler:
A svájci oktatás teljesen eltér a magyartól, pláne nyelvi kérdésekben. Érdekes módon Svájcban az összekötő nyelv az eltérő nemzetiségű csoportok között nem a francia vagy a német, hanem az angol. Kőkeményen harcolnak azért, hogy valahogy visszaszorítsák az angolt, mert a sok bevándorló és itt ugye nem az albánokra (csak) gondoltam, hanem a rengeteg nagyon tanult emberre, akik főleg angolszász országokból vagy angol nyelvtudással érkeznek. Pl. nemrég tették kötelezővé az egyre nagyobb befolyással rendelkező magániskolákban VALAMELYIK svájci hivatalos nyelv felvételét. Azért ez döbbenet, bár nekünk legyen mondva, bárcsak ilyen problémáink lennének.

nyisziati 2013.01.29. 23:39:51

@Vitéz László: én is azt akartam írni, hogy egy nulla lemaradt... Ez a "polgárosodást nyomokban tartalmaz" meg kiváló, tökéletesen leírja az elmúlt kb. 150 évet.

A durva pedig az, hogy az egymást követő kormányok/rendszerek oldaltól függetlenül(!) micsoda ellenségei voltak a polgárosodásnak, és micsoda hihetetlen erőfeszítéseket tettek, hogy ezt a folyamatot megállítsák, a beleölt pénzekről nem is beszélve. Pl. a jelenlegi "nyugdíjtúltámogatást" is idevehetjük, mert simán belefér...

tucano 2013.01.29. 23:40:20

@Negyvenértelmiségi: Ebben van valami, meg ne felejtsd el, hogy az olasz szeret beszélni, kommunikálni. Addig nem áll le, amíg meg nem érteti magát, így sokkal könnyebben illeszkedik be, illetve tanul nyelvet, hiszen használja, nem úgy mint a jólnevelten csendes, szerény (gyakran emiatt mulya)magyar. És ehhez jön még, hogy aki beszél olaszul, annak ugye az összes latin nyelv seperc alatt.

Ipari-antidepresszió 2013.01.29. 23:40:39

Az ember manapság fölregisztrálja magát a LinkedIn karrier portálra és pár héten belül, ha bejelölgette volt kollégáit, elkezdik hívogatni a fejvadászok/cégek vagy "csak" emailben keresik. Engem legutóbb pár napja hívott egy hölgy Londonból, azt mondta jó tapasztalataik vannak a magyarokkal, ezért menjek én is... De kerestek már Német o. ból is többször, de még a skandináv országokból is...

BariKarika 2013.01.29. 23:41:53

@tucano: @Negyvenértelmiségi: en is birom az olaszokat, mondjuk most mar ok is rajottek, hogy kell a nyelv. Van azert ellenpelda, Carlo kollega negy nyelven nyomja+ meg a szardiniait is beszeli. Persze sajatos olasz akcentussal :)

01234567 2013.01.29. 23:42:18

@Vitéz László: Azért a reformkor pislákoló lángja, Széchenyi, Wesselényi,Eötvös...volt itt remény, csak ott is jött egy Kossuth...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:42:30

@tucano: Bud Spencert is megkérdezték, te is olasz vagy? Nem, nápolyi. Ők is egy külön nyelvet beszélnek, nekik az olasz is idegen, és vagy megtanulják, vagy nem.

Ma tu vuliv 'a pizza: www.youtube.com/watch?v=MF2_1x7EJSc

Ebből nem ért szart sem egy milánói bankár.

Vitéz László 2013.01.29. 23:42:41

@nyisziati: észtországban 10 éve ingyen országos internet van (többnyire wifi)

itt meg csak nő és nő a bürokrácia és eszetlenség

itt sorozatnéző zombigyár van... lásd Kazinczy utca...

ingyen otthon meghúzni magukat mint a patkányok, rohat parasztok

az egyetlen menő iparág a turizmus lenne...

hiszen itt eu n belül lehet szétlőtt romokkat és ázsiát nézni

Vitéz László 2013.01.29. 23:43:49

@01234567: Széchenyi = fletó? Kossuth = vitya ?

:))))

erre monta Bödőcs hogy a sorrendre is figyelnni kelet volna...
Széchenyi a végén bolondult meg...

BariKarika 2013.01.29. 23:44:40

@tucano: egyebkent a legtobb olasz kollegam deli :D ugye onnan indulnak neki tobben kulfoldre melozni mert kevesebb a munkalehetoseg arrafele

irene adler 2013.01.29. 23:45:04

@tucano: ha belegondolsz, hogy a schwitzerdütsch-t anyanyelvként beszélő gyerekek az iskolában a hochdeutschot idegen nyelvként tanulják, mint te az angolt vagy a németet, akkor szerintem semmi csoda nincs benne, hogy utána nem tudnak megtanulni más idegen nyelvet, mert nem áll rá az agyuk

mint ha te először idegen nyelvként pl a szögedi tájszólást tanulnád, aztán megpróbálkoznál az angollal, és csodálkoznál, hogy hát eddig jó voltál idegen nyelvből, most meg nem megy, és rögtön el is fogyott a motivációd

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.29. 23:48:48

Az alábbi országoknál ekkora exodus elképzelhetetlen:
Andorrai Fejedelemség: Népszámlálás szerint 69 150 fő (2006)
Luxemburg: Népszámlálás szerint 511 840 fő (2011)
San Marino Népessége: kb. 30 ezer lakos
Nauru Népessége: kb. 13 ezer lakos
Monaco Népesség: kb. 900 lakos
Tuvalu Népessége: kb. 11 ezer lakos
Vatikán (másként Vatikán állam): Becsült létszám 824 fő (2008)

01234567 2013.01.29. 23:50:13

@nyisziati: A polgár egzisztenciálisan független, felvilágosult, szabad gondolkodó. Sok kis Széchenyire kinek lett volna itt szüksége. Vagy manapság kinek lenne itt szüksége. a polgár csak ott élhet, ahol polgároké a hatalom. Itt ez még sohasem fordult elő.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 23:50:57

@irene adler: pontosan, ezek csak politikai értelemben más nyelvek, nyelvészetileg kb. nyelvjárások. Hollandiában az utolsó feka drogdíler is perfektül beszél angolul, németül, pedig sehol nem tanulta, csak a holland az egy ilyen nyelv, meg így viszonyul a némethez, az angolt meg megtanulja tévéből hipp-hopp. Te hiába beszélsz jól németül, arra egy hollandot vagy dánt megtanulni nem sokkal könnyebb, mint az önmagában rém egyszerű spanyolt, aminek majdnem semmi köze nincs a némethez, a szavak a latinból lesznek ismerősek.

oribori 2013.01.29. 23:52:23

@Airgüzü:
Dehogy is nem lesznek! Somogyban, Borsodban, aztán meg mindenütt. Csak azt nem tudni, hogy amikor már az utolsó öreg parasztot is a faluban kirabolták és agyonverték, akkor mit csinálnak? Megeszik egymást, vagy elindulnak lakott területek felé…..

Emer_y 2013.01.29. 23:52:31

@Ipari-antidepresszió: ennek oka az is, hogy nem csak Magyarországon csökkentek a cégeknél a HR-kasszák méretei, s a LinkedIn vagy it2it oldalakon pontosan azokat az adatokat adod meg nyilvános elérésre, amelyeket eddig valamelyik állásközvetítő/karrieroldalon töltöttél fel egy adatbázisba, s amelyhez a cégek HR-es munkdatársai elég szép pénzekért férhettek hozzá.

emellett a cv sokmindent elbír, de az ember olyan oldalon már nem (nagyon) lódít, ahol kapcsolatokat jelöl a kollégákkal. részben, mert az arcába nevetnek a folyosón, másrészt régi kollégák kommentelhetnek és nagy bukó, ha valaki odaírja a lapomra, hogy nem is láttam még közelről JVM-et :-)

röviden, a LinkedIn és társai pont azt a cv-fehérítést végzik el, amelyet eddig csak a próbaidő alatt tudott meg a pályázóról az új munkáltató.

Meridian74 2013.01.29. 23:55:37

Idéznék valakit:"...el lehet menni Magyarországról!"

Na, vajon ki volt az?

Persze a cégekkel, vállakozásokkal kapcsolatosan mondta ezt, de nem (csak) ők fogadták ezt meg.
www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

XTaki 2013.01.29. 23:56:08

@Emer_y:
az allas publikusan volt meghirdetve...
2 kulsos ceg volt raeresztve, hogy rendes embert talaljon.

hoztak projektembereket, meg tanacsadokat, de napi uzemeltetesben jartas dba-t nem talaltak...

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.29. 23:56:50

@Vitéz László:
Szegény Fletónak már készítették a sámlit leülni (vagy az elektromos kisülést, végülis a Bakócz nevű Bakács árulta el), így Széchenyinek nem jó és Szamóca sem játszaná el csupasz seggel öngyilkosnak - Orbán új filmjében.

Vitéz László 2013.01.29. 23:57:19

@Meridian74: így van ! fleto a hibás meg bajnai a libás !

minden rosszér ami most jön ! álamcsőd ! parasztháború ! stb

XTaki 2013.01.29. 23:59:14

@XTaki:
plusz, minden mostani, vagy korabbi munkatarsam megmondta, hogy ha valami miatt megszunik a melo otthon, akkor mar nem keresnek masikat otthon, hanem csomagolnak...

amig kenyelmes a jol begyakorolt melo es meg is elnek belole, addig nem surgos...

01234567 2013.01.29. 23:59:59

@Vitéz László: fletó csak szeretne Széchenyi lenni, a lovásza nem lehetne(igaz Döblinget ő is megjárta). vityában viszont van egy kis Kossuth, erkölcseiben, de észben fényévek vannak közöttük, nem vitykó javára.(ő mega grazi beteg...)
..azon szoktam gondolkodni, 90 óta egészséges ember nem vezette ezt az országot. Sorrrendben: Rákos, alzheimeres, idegbeteg,elmebeteg, aztán visszajött az idegbeteg, aki közben megőrült...megyó fizikailag egyben volt, szellemileg is, de hogy lelkileg azzal a D-209-el nem lehetett 100-as, az biztos...

Emer_y 2013.01.30. 00:01:17

@XTaki: OK, én viszont éppen nem követtem az eseményeket... a páromért aggódtam 2-3 naponta az újabb állásinterjúkon és ugye akkor az ember nem ugrál olyan lelkesen.
Majd legközelebb ;-)

Vitéz László 2013.01.30. 00:08:58

@01234567: fleto=bajnai=vitya=zsemjény=snit=pozsgai=siffer stb

rohat hitvány komcsi/náci feudális ÜGYNÖKÖK...

defender of the clown 2013.01.30. 00:13:00

@Airgüzü: a politikusok, a politikusok, mindig csak a politikusok. ki választotta meg őket? miből gondolták, hogy fillérekért meg lehet venni a választókat mindenféle szarsággal? csak nem ezt tapasztalták?

tucano 2013.01.30. 00:15:01

@irene adler: azért ez egy kicsit erős:) A svájci németet azért nyelvi környezetben simán meg lehet tanulni német után pár hónap alatt, visszafelé meg pláne, főleg mert a leírt svájci gyakorlatilag teljesen megegyezik az irodalmi némettel. Sztem inkább arról van szó, hogy Svájcban teljesen más az iskolai végzettség értéke. Sokkal kevesebb a felsőfokú végzettséget elért diák, nem is erőltetik annyira mint mondjuk Magyarországon. Ráadásul külföldről hozatnak vezető beosztású vezetőket, szinte minden iparágban (még a privátbankoknál is!). És ugye nagyon sokan laknak nem városias környezetben (annak ellenére, hogy szép lassan minden lakható cm-en ház áll), na ők egyáltalán nincsenek rászorulva az idegen nyelvek tudására. Annál inkább a 23% külföldi...

Emer_y 2013.01.30. 00:15:11

Érdekes a blogpost által is hivatkozott Portfolio-cikk néhány sora, bár itt még elsősorban a nyugdíjkérdésről van szó. Mindenesetre a 2009-es cikk egyik mondata pont illik ide:
"Új verseny kezd kialakulni az országok között, verseny az európai kultúrkörbe tartozó, európai kultúrát tovább adó, tehát gyerekeket nevelő dolgozni képes, motivált, integrációs problémákat és költségeket nem generáló 20-40 év közötti aktívakért. Ha nem változtatunk azonnal, más országok ki fogják szippantani ebből a térségből a legjobban képzet, legjobban motivált aktívakat."

tucano 2013.01.30. 00:21:10

@Emer_y: Írd be az új fácse keresőbe, hogy jófej, munkájával elégedetlen fejlesztő mérnököt keresel, aki szakmai elismeréseket kapott, nőtlen és jól beszél urduul, viszont nem dohányzik és szereti a fémzenét, ráadásul koránkelő. Aztán lehet válogatni:) Az döbbenet, HR aranybánya.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 00:23:11

@Emer_y: ez nagyon régi dolog, már 1000 éve is ez ment. Az új dolog a verseny a "négerekért" (arabokért stb.), akik az adott cégnek akár hasznosak is, csak hozzák a kiscsaládot, akik már teljesen elvadulnak, viszont némi segélyért cserébe "jól" szavaznak, de már ez is több évtizedes történet.

tucano 2013.01.30. 00:25:59

@Negyvenértelmiségi: minden délolasz város/régió saját nyelvet/dialketust használ. A leccese például konkrétan albán/portugál (tehát latin) keverék, ember legyen a talpán, aki megérti. A brindisino meg az ostunensi a leccese+ némi normann, hát kész. A mai olasz pedig Firenze nyelve volt, tehát a kereskedőké, azért terjedt el általánosságban az egész országban.

Emer_y 2013.01.30. 00:30:15

@tucano: érzek különbséget a LinkedIn és a Facebook között. pl. a regisztráltak számához képest kevés olyan fotó látható a LinkedIn oldalain, ahol tizenéves lányok a fürdőszobában önmagukat fotózzák ;-)

Emer_y 2013.01.30. 00:35:29

@Negyvenértelmiségi: nem látom, hol kéne szavazni?
pl. együtt dolgozom szlovák és erdélyi (illik olyat mondani/írni, hogy román?) magyarokkal, akik megtehetnék, hogy itt szavaznak négyévente, mégsem teszik.
de hozták a családot, a gyerek beszéli a magyar és az angol és/vagy német és/vagy francia nyelvet (amelyeket "otthon" is meg kellett volna tanulnia), s nem fillérekért dolgoznak, hanem IT-témakörben mérnök óradíjért.

kronosz6 2013.01.30. 00:39:00

Én akkor tudnék igazán, tiszta szívből örülni az agy elszívásnak, ha az arról folyamatosan károgó liberális média csinovnyikokat szívná el valamelyik jó távoli állam.

De úgy látszik a francnak sem kellenek... Kár

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 00:40:29

@tucano: hozzájuk képest minket egy tömbből faragtak, nálunk csak a magyar meg a székely van, de a debreceni és a budapesti az már ugyanaz, csak más a lakcíme. Itt még viccből sem válaszolja senki a "magyar vagy?" kérdésre, hogy nem, szegedi.

Vitéz László 2013.01.30. 00:43:12

@kronosz6: igen ez nekem is eszembe jutott...

csak pár embernek kéne elmennie...
az ofsór pénze után...

tejjesen jol élhető ország lenne nélkülük...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 00:43:14

@Emer_y: ezt nem nagyon értem, Magyarországon él, magyar a nemzetisége, adózik nem is keveset, de nem szavaz? Miért nem?

Szlovák magyar olyan nincs szerintem, csak felvidéki magyar, meg magyarországi tót.

tucano 2013.01.30. 00:52:44

@Emer_y: nem vagyok HR-es:), valahol a kettő között lesz a valós kép, mert sztem Linkedinen mindenki a legjobb arcát mutatja, vagy szeretné, ahogy a face-n is, csak ott nem megy:D És mivel a face nem ismer már semmilyen adatvédelmi előírást vagy csak nem tiszteli, ezért nagyon érdekes dolgokra lehet találni.

@Negyvenértelmiségi: amilyen sznob vagyok/voltam, simán rávágtam, hogy budai, de ma már a nemzetiségemet firtató kérdésre is csak azt mondom, hogy onnan jöttem, ahol Babilont építünk:( Meg szerintem mi valahogy egységesebbek voltunk mint ők, hiszen taljánék ott szép lassan összeszoktak, mi meg mindig egy tömb, gondolom én.

tucano 2013.01.30. 00:53:55

@Vitéz László: ők már réges-régen elmentek, mindig a gazdagok és a jól informáltak tudnak először és a megfelelő lehetőségek birtokában általában helyesen dönteni.

TetraB 2013.01.30. 00:55:40

mi még itthon, de remélhetőleg tavasztól 500K + 4

Vitéz László 2013.01.30. 00:57:47

unokatesom 4 hetente angliában ügyel... mindent fizetnek kb egymilla /hétvége...

amugy a SOTE vel szemben nyílnak feszt a külföldre közvettíő irodák...

egyetlen ojjan szakma amiben nagyobb a kereslet mint a munkaerő kínálat...

Vitéz László 2013.01.30. 00:58:44

itthon keres egy hónapban 200at...

az kb 40szeres különbség (ha a munkaórát is figyelembe veszem) stresszmentesen...

nem is értem mi a lóf@szér nem költöznek ki...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 01:03:47

@tucano: azért itt is volt 7 törzs, aztán németek, kunok, jászok, taljánok, törökök, tótok, oláhok, aztán zsidók és németek kitelepítése, igazából ez a tömbszerű dolog az elvtársak műve, de mintha mindig is így lett volna. Igazából így is volt, csak a különféle nyelvek szűntek meg, dialektusok meg nem is nagyon voltak, csak nyelvjárások, amik alig tértek el egymástól, mint ahogy ma is simán értjük a több száz éves szövegeket. Ehhez jött hozzá, hogy "félelmetesen" integratív a magyar, mindenkit beszippantott előbb-utóbb. Amit mi kiskirálynak hívunk meg széthúzásnak, az máshol nagykirály volt külön hadsereggel minden nagyobb városban.

Badeni_lakos 2013.01.30. 01:03:50

@Airgüzü: Nagyon jól látod. De a politikusok meg (a mi öncélú politikusaink) FOROGNI FOGNAK A SÍRJUKBAN, és az én UNOKÁIM IS HAZAJÁRNAK MAJD A SÍRJUKRA HUGYOZNI!!!

zsírvezér 2013.01.30. 01:10:19

Két dolog jutott eszembe : Egyet tudok, aki csak rinyál ,de nem tesz semmit annak nem fáj eléggé.
Nekünk fájt úgyhogy szedtük a sátorfánkat.

A másik meg ,hogy amíg két politológus a sokból azon lamentál, hogy vajon ez vagy az a megszólalás vajon mennyire demagóg ott szerintem gond egy száll se.

zsírvezér 2013.01.30. 01:12:39

@Badeni_lakos: Bizony nem csak ,hogy intelligens mások sírját lehugyozni-pláne ezért haza utazni :D , majd abból majd tanulnak a mostani politikusok, ha lehugyozzák a sírjukat. Ebből lesz a magyar feltámadás :)

Badeni_lakos 2013.01.30. 01:18:52

Ja, és nagyon jó az írás, több mint hatalmas emberveszteség ez... nekünk akik kint vagyunk emocionális áldozat is. Eléggé szar ez így.

A zárás: "Schiffer András: olvasod ezt? " Nagyon jó, teljesen egyetértek vele! Az "ÖKO-FINOMKODÁS MOST SENKIT SE ÉRDEKEL, SOKKAL KOMOLYABB BAJ VAN OTTHON!!!
KAPJANAK MÁR ÉSZBE ezek a puha pöcs "elempések"..

// az a durva, hogy a kijötteket se érdekli ez az öko-maszlag, Tesznek Rá milyen bullshit megy itt! Ide a jó zsíros fizetést, ide a pénzt, oszt szevasz!! továbbá sz*rnak itt is bele!! mármint a bevándorlók. //

Vitéz László 2013.01.30. 01:20:52

@Badeni_lakos: drsiffer orbán ügyvéggye a fidesmafia hozta létre őket (pénzelte és kopogtatót adott neki)

ne reménykeggy !

Squid 2013.01.30. 01:28:21

Az ismeretségem kb 70%ban (30-40 közt) vallja azt, hogy ha a fidesz marad 2014-ben akkor tipliznek ők is visszanézés nélkül.

A versenyszférában havi milla nettó környékén keresők is. Itt évtizedekre el lett baszva minden, év végére az ország visszaredukálja magát a rendszerváltás körüli szintre. Aki itt marad készüljön a nyomorra és a kilátástalanságra!

is 2013.01.30. 01:29:01

Schiffer kőkemény szocialista gazdaságpoltikában gondolkodik, még nagyobb újraelosztásban, mint akár az MSZP, akár a FIDESZ. A múlt hétvégén megmutatta, hogy Orbánnal egyenértékűen saját, személyes pártot gründol, tehát a párt politikája az lesz, amit ő személyesen elképzel. Soha nem lesz a külföldre menteknek értelmes alternatíva Schiffer csak azért, mert beszól a többieknek. Aki külföldre megy, az érti, hogy neki Schiffer alatt sem lenne jobb. Bajnai az egyetlen, aki értelmes gazdaságpolitikát folytat(na).

Csak jelzem, hogy mind Bulgária, mind Románia 10%-a már kivándorolt az elmúlt 10 évben, most éppen rajtunk a sor, miután sikeresen leváltunk a cseh-szlovák-lengyel hármasról, és becsatlakoztunk az előző kettő mellé.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 01:42:41

@is: mert ugye a lengyeleket eddig röghöz kötötték. Azorbán.

Makkasz 2013.01.30. 02:02:58

Ide teszem a sztorim en is.

3 tehetseges gyerekemmel és feleségemmel elhagytuk az országot.

Miért? Kevesebb fizetésért, tisztességért, jövőképért, színvonalas oktatásért.

10 év alatt 1000 évnyi (átlagkereset) adót, járulékot fizettem be (17 éven át, monjuk 1700 év). Mégis én voltam a szemét, a tróger, akitől még többet várnak el, a gazdag, a csaló vállalkozó.

Gusztustalan a 70 éves kommunizmus.
Ha nem lenne emigráció, a 80 ezres születésszam 5,6 milliós Mora elég, ha feleannyi szülő nevel ugyanannyi gyereket (én hatot), és nincs emigráció.

Ébredjetek fel!!!

Tegnap kioktatott egy nyugdíjas, hogy a nyugdíjas segíti a fiatalokat, azoknak többet kéne bírni, és lázongás nélkül elfogadni a tandíjat.

3 millió nyugdíjas, 800.000 közalkalmazott, 500.000 segélyezett, 500.000 állami cégnél vagy állami beszerzésen dolgozó.

1,5 millió vállalkozásban dolgozó teszi össze 10 millió ember megélhetését. Amíg kevesebb teszi össze mint amennyi a haszonélvező (kiszolgáltatott) szavazó, nem lesz változás, le kell húzni az országot a vécén.

Még valami, ez nem a legrosszabb, a totáli erkölcstelenség, az elfogadott korrupció, az eltűrt patriarchizmus, az eltűrt titkosított lopások, államosítások. A leghülyébb despotának is dicsőségére váló elmebeteg dolgok (parlamentőrség, stadion felcsúton, diákfej simogatás, állami mobilcég:)) rezsicsökkentés:))), baltás gyilkos elengedés:))))

A mocsok, a butaság tobzódása. Nem akartam itt maradni, haza akartam menni. Tudjátok mit, még látogatóba sem!

Itt az emberekért van minden. Aki nem jön ki, meg nem érti. Pl. valaki hisztézett, kell a mÁV és a ráköltött 270 mrd Ft/év, mert hogy jár be dolgozni. hogyan, ha kicsi az állam, mindenkinek van autója, és 150 Ft egy l benzin, versenyképes a gazdaság (minden termék árában ott a szállítás). Vagy, az iskolában folyamatosan informálnak gyerekeimről, személyesen, emailen, telefonon, iskolabusz hozza -viszi őket ajtótól ajtóig, ingyenes a tömegközlekedés. 7% az áfa, 150 Ft a benzin.

Más példa, $55 éves horgász-vadász jegy az állam teljes területén. A vadászat nem néhány seggnyaló protekciós gennyládáé mint az ostoba semjén, az akár lopott akár nem de szemét szakdolgozatával, hanem mindenkié. Akinek több pénze van, lehet saját földje, ott is vadászhat. Magyarországon egyetlen tóra több az éves jegy ára.

Szabadon beszélsz, elfogadnak. mindenkinek van szabadideje. Nem szégyen a gazdagáság, az sem ha pénzt akarsz keresni, az sem ha dolgozol.

A bőrszínről már nem is beszélek, az is mindegy.

A rossztanuló nem bukik meg, hanem több segítséget kap a felzárkózáshoz. Nincs büntetés érte.

Pirosban szabad jobbrakanyarodni elsőbbségadás mellett:)))

Értéstek meg:

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít, hazudik, csaló.

Aki más adóztatásáért harcol, ki kell közösíteni, azt teszi sunyin, mintha átmenne a szomszédhoz, elszedni vagyonát, mert annak több van. Akkor legalább nem lenne sunyi.

Folytathatnám, eldöntöttem nem megyek, látogatóba sem kommunistaországba.

Makkasz 2013.01.30. 02:04:32

Miert jo politikusnak lenni?

Hatalom, sajat es masok sorsanak iranyitasa, szoborepites. Ez a felszin, a valosag mas.

Magyarorszagra erkezo EUs milliardok, amit mas, nalunk termelekenyebb orszagok adofizetoi dobnak ossze, jelentos igeret. Maffiakormany a gazdasag olyan oligarcha szereploivel mint Simicska, Nyerges es kozgep, ezen a penzcsapon ulnek, ezt fejik.

Legtobb cseledkedetet, a sokszor erthetetlenul eros centralizaciot dontesekben, es vegrehajtasban a szolgalelkuseg elvarasat elsosorban ez okozza. Kar ertelmet keresni egyes dontesekben ezen kivul.

Termeszetesn ez nyomot hagy a moralban, totalis ertekvesztes az eredmeny a tarsadalom egeszeben, a gondolkodas, az elvarasok tamasztasanak elvesztese, a "gondoskodo" hatalom elfogadasa, beletorodes, alkalmazkodas.

NFU felszamolasar azert van szukseg, hogy EU kontrollt nehezitsek, EUnak tobb intezmenyt kelljen beszamoltatnia ill. NGM-on keresztul Orban jobban tudja befolyasolni a kijuto informaciokat.

A hatalomban maradas nem csak az elit gazdagodasat szolgalja mindannyiunk rovasara, hanem letkerdes, hiszen ez az eltorzult politizalas, jogserto es korrupt donteshozatal a lebukas kockazatat hordozza.
Senkit nem zavar hogy a foldpalyazatok titkosak? Kovetkezo kormany elso intezkedese kell hogy legyen a nyilvanossagra hozatal. Ettol is remegnek a gazemberek.

Amikor politikai eroterekrol, partokrol, nemzeti erdekekrol gondolkoztok, ezt tartsatok szemelott.

Persze vannak kisebb problemak, orbani patriarchizmus, jo oligarchasag (pl. tenyezo, hogy magat okosnak, es jol gondolkodonak veli), vagy a foci szeretete, egy kis vallasi rovidlatas.

Makkasz 2013.01.30. 02:05:32

A maffiakormány balfaszkommandósai, a megtakarításaikat egy szar ember betarthatatlan nyugdíj ígéretéért önként odadó és odaadó ostobák is ijesztőek.

Makkasz 2013.01.30. 02:08:16

@is: Sajnos a nagy állam mindegyik pártnak, és az óriási eltartott szavazótábornak érdeke. Az ostobák, felelősséget vállani képtelenek, devizahitelt felvevők, befektetésnélküliek, célnélküliek is ebben érdekeltek. Hogy ez nemzethalál? Minél tovább húzzák a politikusok, annál több pénzt tudnak ellopni. Semmi sem drága nekik.

agyamputáltak 2013.01.30. 02:10:03

@Vitéz László: meg az előző 3-at megelőző elmúttnyócév :))

Makkasz 2013.01.30. 02:16:14

Azt gondolom, hogy a kisebbségek kirekesztése a döntéshozatalból, rovásukra történő intézkedések, nem megfelelő képviselet, reprezentáltság bűn. Mondjuk beszéljünk a cigányokról.

Ugye kedves politikusok, bűn?

Mi van azzal a kisebbséggel, 5%-al, aki az összes SZJA bevétel 50%át összeteszi, és a másik 10%-al, aki a másik vállalkozásból származó 50%ot?

Azokat a szemétládákat halálig lehet kínozni, megalázni a 80%-os adóékkel, a meg nem becsüléssel, és mikor az ő pénzükből élve az arcukba köprtök.

Mikor Guyrcsány be akarta vezetni a kórházszámlát havonta 250.000 Ft eü biztosítást fizettem én meg a cég rám. Nem is vettem igénybe soha ezeket a koszlott szar intézményeket. Kiütöttem volna a kezéből a számlát, a hálapénzért nyúlü kezet eltörtem volna. Forr bennem a düh.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:25:12

@Makkasz:

"Magyarorszagra erkezo EUs milliardok, amit mas, nalunk termelekenyebb orszagok adofizetoi dobnak ossze"

Meg a lónak a faszát.

Magyarország egy rakás bevételéről lemondott a "segílyekért" cserébe, egész piacokat szüntettünk meg, nem szedünk vámot, tagdíjat fizetünk.

Az EU nettó befizetői az EU országainak adófizetői.

A szalagmunkás is nettó befizető.

A német segílyes az nem az, hiába él jól a szomszédja.

A pályázatkirály, aki évente 1 milliárd forint adót fizet, de 2 milliárdot pályázik vissza, az sem befizető, hanem kifizető.

Az NFÜ 8 billió forintot baszott el, baszik el és fog elbaszni szarságokra 2006 és 2013 között.

40 centis kilátóra, kutyawellnessre, szánkódombra, soha meg nem térülő beruházásokra, amikhez önrészt kell fizetni, és az összes szart fenntartani.

Dolgozol, adót fizetsz? A pénzed Brüsszelbe kerül, aztán vissza Pályázatíró Péterhez, aki 10 darab A/4-es lappal annyit keres a pályázaton, mint más egy élet munkájával a piacon? Aztán az egészből Audit vesz meg lapostévét?

És ezek után még azt segílyesezik le, aki mindezt fizeti?

Azért a pofátlan dumának is van határa!

Nem tetszik neked, ami itt van? Megértem. Máshol keresed a boldogulást? Sok sikert hozzá.

De talán nem kéne a bolsik szövegét visszhangozni hozzá!

Makkasz 2013.01.30. 02:27:33

Egészségügyről még valami, csak hogy lehessen a lámapavasakat erősíteni. A gyógyszerek, ahol verseny van (több gyártó azonos hatóanyag), olcsóbbak a piacon, mint a TB támogatottak Moon. Talicskával lopják a pénzt. Maguk közt osztogatják a földeket. A valaki Lázár a jó hozományú fiával más adózott pénzét akarja svájcból hazahozni. A trágyadombon kilöknék a férgek, mert undorodnak tőle.

Ezt másoljátok blogjaitok címe mellé, és minden hivatalos leveletekre, akár állami cégnek, akár hatóságnak írtok:

Követelem, hogy hozzák nyilvánosságra az összes földpályázatot és megkötött szerződést!

Makkasz 2013.01.30. 02:36:22

@Negyvenértelmiségi: Ez nem lényegi amit írsz, és nem védem NFÜ-t, szerintem egy rakat szar volt, egy 13 millió eruos projekten 4 szer cserélődött a projektfelelős.

NFÜ felszámolása egyfelöl jó dolog, hiszen szakértőkhöz kerülhet a pénzek kezelése. A probléma ott van, hogy ez egy folyamat, meg kell tervezni, kiváló embereket kell megnyerni szaktárcánként a vezényléshez, akik egységes irányelvek alapján dolgoznak. Természetesen ebből semmi nincs, szokásos balfaszsággal fog bele orbán matolcsy. De Tegyük fel, most okosak lesznek (eddigi tapasztalatok alapján ennek esélye 1%nál kisebb), de tegyük fel. Akkor ennél szarabb időzítést, mint a 2007-2013-as időszak utolsó éve, nem lehet elképzelni.

Végül aranybogaram, én nem fogalaltam állást első kommentemben, hogy NFÜ-vel vagy anélkül jobb (szerintem anélkül, 20. kerékkötők), hanem orbán és politikusok motivációjáról beszéltem.

Egyébként 20 éves multi vállalati változásmenedzsment tapasztalattal azt mondom neked, nagyjából mindegy milyen a szervezet, ha a folyamatok rendben vannak, mindenki tudja mi a feladata, nincs erőforrás felesleg vagy hiány.

Ne térj el a tárgytól, ami a maffiakormány, oligarchák, balfaszkommandósok és ostobák. Melyik csoportban vagy?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:36:42

@Makkasz:

"Követelem, hogy hozzák nyilvánosságra az összes földpályázatot és megkötött szerződést!"

Na ezzel egyetértek, nyilvánosságra, hogy mire mennek el a billiók, hogy kik kapnak érdemtelenül nagy falatokat a közvagyonból. A jó erkölcsbe ütköző szerződéseket a Ptk. szerint semmisnek nyilvánítani. De mindenkiét!

Mert aki csak orbánozik, de a Böszmanre és elvtársaira egy rossz szót nem szól, amikor a szar 80%-át ők hordták össze minden kényszer nélkül, míg 10% egyértelműen az ellapátolás során potyogott le Orbán villájáról, addig nagyon álságosan hangzik, ha valaki a reszli nyilvánosságát akarja csak, és a szemkilövetésekről, kínzásokról, 1,2 billiós papírvékony M6-osról és társairól elfeledkezik, mentegeti.

Makkasz 2013.01.30. 02:41:19

@Negyvenértelmiségi: Azt sem vitatom, hogy Mo nem nagy nyertese az EU-s penzeknek. Azt allitom, az egesz politikai hatalomert való tobzódás az EU-s pénzáram miatt van, mind MSZP mind Fidesz részéről.

Azt állítom, pocsék számainkat EUs pénzözön mellett értük el.

Azt is állítom, és reakciódból kiderül, emberek nem értik, az is adófizetői pénz, ami EU alapból jön. Rávilágítok.

Barátiam mondtásk, természetes vizek helyreállítására és őshonos halak telepítésére van EUs pénz. Visszakérdeztem: " ekkora baromságok finanszírozására szednek adót EU polgároktól".

Mndig tegyétek fel fordítva is a kérdést.

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló.

Igaz ez EU szinten is.

Makkasz 2013.01.30. 02:48:34

@Negyvenértelmiségi: Értem már mi fáj. Akkor partnerre leltél, én egyaránt utálom Gyurcsányt és Orbánt, valamennyi nagy államot akaró, pénztfejni szándékozó, stratégia nélküli, erkölcstelen szemétládát. A böszme lövetett, a másik pöcs simogatott, féreg minisztere meg kienevette a diákot, mert az zavarában miniszterelnöknek szólította.

Gondolj bele, a diák, aki (béna) normákkal szembe menve, a konferencián számonkérte a balfaszpárost (Hoffma és miniszter), kockáztatva jövőjét, megszégyenülést, kinevette, és a maffiakormány bevett módszerével, szűk körű (nem transzparens) találkozóra hívta (mintegy kivédeve a válaszadás kötelezettségét annak, akiből él, és akiért élnie kell).

Ehellyett egy politikus karrierjének fénypontja lehetett volna, ha felismeri, micsoda nagyszerű diák ez, és azt mondja: nagyon fontosak a kérdései, és köszönöm hogy bátran felvállalta, ezek nekünk is sok fejtörést okoznak ezek, jó lenne együtt gondolkodni. Sokan jöttek az eredeti, meghírdetett program miatt ide, engedje meg hogy a meghírdetett ütemben befejezzük. Mivel kérdeései nagyon fontosak, és sokakat érdekelnek, megváltoztatom mai programom, és itt maradok a meghírdetett program után, mindenkivel aki maradni akar, és válaszolok kérdéseire. Köszönettel, Balogh megdicsőült nemdespota féreg.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:48:45

@Makkasz: az egész pályázat alapú gazdaságot beszántanám, és telibeszarnám, hogy hány eddigi haszonélvező álkapitalista vérkommunista sírja tele miatta az étert.

Nekem nem ingem a mostani kormány, nem rájuk szavaztam, és nem is állnak úgy perpillanat, hogy szavazzak rájuk, mert undorodom a zsidókeresztény és az ork tagozatuktól, undorodom a közöttük megbúvó elvtársaktól, a hegedűszsuzsáktól és a többi féregtől.

De Orbán nagyon is jól csinál egy csomó dolgot, amit a bolsik csak elkúrtak, vége a 32 éves rendőrnyuggerek paradicsomának, vége a feltételek nélküli segílyezésnek, vége annak, hogy elbőgi magát a pedofil kommunista zsidó Cohn-Bendit, és mi gazsulálunk, vége a fizetés mellé osztott nyugdíjnak, vége a progresszív adórendszernek, a dolgozó gyerekesek többet kapnak, mint a megélhetési gyerekgyárosok, vége a 10%-os hiányoknak, a devizában eladósodásnak, és sorolhatnám még.

Nehéz a helyzet, de működik az ország.

Nem lett belőlünk Görögország, nem lettünk Oláhország.

Az exponenciális szopás nem következett be, stabilizálódik lassan a helyzet.

Nincs 20-30%-os munkanélküliség, sőt kicsit több a foglalkoztatott. Nem csökkentek a fizetések ugyanennyivel, hanem stagnálnak.

A nyugdíjasok segge persze kinyalva.

De legalább nem kínoznak embereket a Rádió udvarán.

Undorodom a bolsi dumáktól.

Orbán kapott egy esélyt, nem baszta még el.

Mint ahogy az első ciklusa végén is emelt fővel adhatta át az országot.

A bolsik eltakarodhatnak a véres picsába.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:49:40

@Makkasz: mert nem azt írtam, hogy az EU pénze az EU-országok adófizetőinek a pénze? Nem azt írtam, hogy nem kéne elkúrni kutyawellnessre?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:52:17

@Makkasz: Balog egy féreg. Az oktatásért nagyon haragszom a Fideszre. Nem azért, mert rosszabbul csinálják, mint a bolsik. Nem csinálják rosszabbul. De ha nem az oktatásba öntjük a billiókat pályázatok helyett, ahogy Klebelsberg is tette, akkor nem leszünk erős ország.

Van pénzünk, senki ne mondja, hogy nincs. Rengeteg pénzünk van. Csak rezsiócsításra költjük, mert cigósegílyekre és hasonlókra.

De mit várunk, amíg a szavazók többsége eltartott.

Makkasz 2013.01.30. 02:56:09

Ez jó volt Gábor, köszönöm a lehetőséget!
Ahogy mondtam, ha valaha, bármiben tudok segíteni hogy a helyzet változzon, megpróbálom. Végére értem boromnak, pihenőre térek...

2013.01.30. 02:58:05

szerintem akik elmennek azoknak is van némi morális felelőssége. tényleg ez az ország állta az egész felnevelési költségüket. és nem adnak vissza semmit, hanem valahol máshol termelnek. és pont azért mentek el, amiért itthon is ilyenek lettek a viszonyok, mert ők is ugyanúgy tesznek mindenre, mint azok akik itthon vannak.

Makkasz 2013.01.30. 02:58:06

@Negyvenértelmiségi: De, igazad van. Csak a hangsúly a politikusi motiváción, a lopási szándékon volt.

Igazad van, minek kutyawellness, parlamentőrség, stadion, stadion felcsúton:))) állami mobilcég, festménysorozat, alkotmányasztala, alagút síkságon, völgyhíd.......

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 02:59:48

Nincs sok lehetősége Orbánnak. Azért nincsen, mert a kommunisták elkúrták. És azért, mert nagyot kockáztat Orbán. Nincs bocsánat a Tom Lantos Intézetre, a köztörvényes Farkas Flóriánra, a zsidókeresztény majmokra, Balogra, Lázárra, Pozsgayra és a többire, ha végül visszajönnek a bolsik, mert elveszíti az ország értelmesebbik fele is a reményt, hogy kommunizmuson, a mutyikon és a szemkilövetőkön kívül is van élet.

2013.01.30. 03:00:01

@mizant21: és természetesen magamat sem akarom kivonni ebből. teljesen általános, hogy valahogy nem érezzük magunkat ezt az egész magyar projektet.

Makkasz 2013.01.30. 03:01:37

Minek, és komolyan kérdem:
- MÁV
-BKV
- 4 es Metro
- Köztéveé
- Közmédia
- Élsport állami pénzből
- Művészet állami pénzből
- minden nagyvérosban 10 múzeum állami pénzből.

Mike ezek? Az összes megéri egy gyernmek egy napi éhezését? Egy okos fiatal diplomához nem jutását. Ez a totaális erkölcstelenség, a nagy büdös 0 morálból.

nem vagyok hülye, ha valaki nagy erőfeszítéseket tesz, hogy senki ne éhezzen, mindenki legmagasabb fokon iskolázva legyen (képességei és szándékai szerint), azután a többiről lehet beszélni, a direkt demokrácia nyelvén.

Paradi_Csoma 2013.01.30. 03:01:56

@bearman: Londonban már legalább 200 ezer magyar él kint,hivatalosan,a budapesti brit nagykövet által elismerve és nagyjából még legalább 100 ezres nagyságrendű magyar tömeg van szétszórva a UK többi területén. Ezután jön az EU többi országa,szóval a fél milla még lehet karcsú is :)

Makkasz 2013.01.30. 03:02:27

@Negyvenértelmiségi: Orbánnak van lehetősége. Meneküljön, amíg tud.

2013.01.30. 03:03:24

egyébként ez a kis állam fanatizmus is félre visz szerintem. hogy a nagy állam lenne a bűnbak. simán lehet nagy állammal is jól csinálni a dolgokat. nem ez a kulcs.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 03:10:06

@Makkasz: ne meneküljön, csinálja végig. Nincsen sok ideje, talán csak egy év. Ki jöjjön helyette? A bolsi maszop, a bolsi dk, a bolsi Bajnai a rendőrnyugger haverjával és Jávorral? A Jobbik még mindig vékony, túl sok a program, kevés a siker, hiába mondanak sok jót. Bizalom is kell, azt sem építették még fel. Schiffer is rendben van, ő 1%.

Ha Orbán lelép, a bolsik jönnek megint. És abban ismét nem lesz köszönet. Orbánban legalább benne van a siker lehetősége. A bolsik biztos bukás, cigóparadicsom, lopás, elkúrás, szemkilövetés. Akárhányszor hatalomra kerültek, mindig ez volt. Akkor is, ha mosolyogtak, akkor is, ha vicsorogtak. Egyedül Horn volt közülük vállalható, ő meg haldoklik. De ha ő lenne most, Medgyessynél is jobban elkúrná, mert nem tudna ellenállni a behülyített zembereknek. Orbán képes rá, ő átbasz bárkit.

Makkasz 2013.01.30. 03:14:03

@Negyvenértelmiségi: Majd jönnek értelmes, valódi jobboldaliak. Be fognak kerülni a parlamentbe 2014-ben, és 2018ban nyernek. És végre elkezd felemelkedni az ország. A kommunisták és orbán megszégyenülten kussolnak. Ezt remélem.

2013.01.30. 03:16:27

@Makkasz: mi a jelentősége hogy jobb vagy baloldali komolyan? semmi értelme már ezeknek a címkéknek itt. most őszintén nem tennél rá nagy ívben, hogy jobb vagy bal vagy fent vagy lent, ha elfogadható szinten csinálnák(nem is azt mondom, hogy jól, csak, hogy nem tragikusan rosszul)?

Makkasz 2013.01.30. 03:18:09

@Negyvenértelmiségi: Erre van egy példám (szerintem orbánnal is jó, de gyurcsánnyal találtam ki). Van egy réteg, ami mindent elfogad szeretett vezértől.
Ha gyurcsány hősök terén minden nap csecsemőt áldoz, és azt mondja, ez rossz, de szükséges az ország érdekében, akkor jelentős szavazói tábor bólogat, keserű, nehéz, de szükséges, megértjük....

A másik, mikor a véres nagykéssel valaki feléd lép, és azt mondja, nem lesz semmi baj, nem fog bántani, bizony, tovább vársz, mintha üvöltve rádrohan. Hülye az ember (ez pl. egy magánnyugdíjállamosítás analógia, ha túl nehéz lenne).

Makkasz 2013.01.30. 03:20:15

@mizant21: A baloldaliság értelmetlen, írigységre alapoz, szocializál, elveszi egyéni teljesítmény értékét, lopásról szól, a tehetséges kisebbséget meglopja a buta többség.

Nem tudom mit értesz a cimkézésen, de Moon nincs jobboldali párt, csak két nagy kommunista, meg egy kis kommunista.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.30. 03:25:26

@Makkasz: egész más kategória a kettő. gyurcsányi egy pszichopata, neki semmi sem szent az égvilágon. Család? Még a saját sógorát is... Ország? Nemzet? Ez az ember semmit nem tisztel, és mindenre képes. Az ilyenektől mentse meg az ég az országot.

Orbán egy dörzsölt keresztapa, aki tudja, mi az a tiszelet. Nem, nem téged tisztel, te egy senki vagy neki. De a családjáért ölni tudna. A (gaz)embereiért is. Szereti a focit, azért is. Neki nem minden a pénz, vagy hogy szeressék. Ha azt szereted, amit ő, akkor jól fogsz járni, ha nem, akkor megszopod. De őt legalább ki lehet számítani. gyurcsányinál nem tudod, mikor ne fordíts neki hátat. Mert ő ha kell, akkor zsidó. Ha kell, akkor cigány. És ha kell, akkor baltás. És fogalmad nincs, mikor kell, attól függ, milyen lábbal kelt aznap.

Makkasz 2013.01.30. 03:37:11

@Negyvenértelmiségi: Orbán egy balfasz. Pici a pöcse és ostoba.:)))
A te által pozitívnak tartott tulajdonságok minden egyéniséggel, értelemmel, pénzzel rendelkező embernek hányadék.

Orbán is csak egy pötty jtákszer Simicska kezében, ahogy Gyurcsány, Medgyessi, Bajnai is az volt Puch kezében. De Puchnak és Simicskának sincsenek jó tulajdonságai, hacsak egy nemzet hülyére vétele, kihasználása nem számít annak.

XTaki 2013.01.30. 03:42:16

@Negyvenértelmiségi:

eleg nagyorbanimadonak tunsz..orbannak sincsennek elvei.

penz beszel,kutya ugat...

nekem egy valasztott politukus ne nezzen semmibe egy valasztot, ne hazudjon a szemebe es ne lopja el a penzet.

sajnos otthon nincs alternativa, mind ugyanaz.

Hiaba akarja a jobbik vagy az lmp eltorolni az eddigieket, mar most bizonyitek van arra, hogy pont ugyanugy kezelik a penzugyeiket...

Makkasz 2013.01.30. 03:45:05

@Negyvenértelmiségi: Egyébként Orbán ostobasága leginkább abból ismerszik fel, hogy önértékelése, helyzetértékelése hibás. Ha Matolcsí meg a hazug kommunikáció időben kitolja a felismerést, hogy a király meztelen, nézzük meg kikhez ment pénzért kuncsorogni ez a kis buta fasz. Mind megbukott utána, az arab világban Orbán körút után volt a legnagyobb változás valaha. A másik aránytévesztés, amikor felcsútra (ki hallot róla orbán előtt), stadiont éppíttet. Szerintem ilyet Sztálin sem csinált.
Akkor még a szeméyi döntéseiről is beszélhetünk, Ángyán államtitkár, Fekete, Matolcsy, Semjén, Kövér nyomorult bajszos patkány belét kitaposom, Rogán balfaszkirály nyomorult, pénzügykirály Kósaféreg, tehetsége versenyszférában sohasem dolgozó Lázár, Hoffman, mind-mind tragédia.

Szerintem Orbán a kétszeri nyerése nagyszerű. 1989-es szerpevállalása elismerésre méltó. Reálolitikusi teljesítménye, intelligenciája csekély. Egy igazi despota, de a ballfasz fajtából (hála Istennek).

XTaki 2013.01.30. 03:50:06

@Makkasz: nem hiaba van 50% felett a 'bizonytalank' aranya. kb mindenki tudja az elvakultakon kivul, hogy ez igy nem jo, nincs a palettan olyan, akiben meg lehetne bizni...

Makkasz 2013.01.30. 03:51:04

@XTaki: Ebben is igazad van. Sajnos. Ezért sem megyek haza.

sírjatok 2013.01.30. 04:41:37

@Makkasz: - MÁV
-BKV

ezek latszolag viszik a penzt, de ezek segitsegevel tud aramolni a munkaero jobban, ami az adozas utan visszajon, mig ha jozsikanak negy orat kene gyalogolnia vagy ketszer annyiba kerulne a berlete, lehet inkabb otthon maradna

TupakkaMinutti 2013.01.30. 04:45:35

igaza van azoknak akik nem aggodnak! a magyar allam megoldja, hiszen lehet venni allampolgarsagot, jo kis sengenieset (amiert az EU ugy fog pitsan bajszani minket mint a macskat) aztan hamarosan tele lesz budapest jokepessegu arab kecskepasztorokkal meg tehetos ukran maffiozokkal, meg szok-occo vietnamiakkal.

azt lehet majd veluk egyutt bekemenetelni a zosmagyarsag oromere ;)

TupakkaMinutti 2013.01.30. 04:56:06

@Negyvenértelmiségi: bocs te meg egy vicc vagy
rendornyuggerezel meg no nyugdij/fizetes mikozben egy olajszokitesben bukott rendornyugger a BM :DDD
Orban szent jobbja baszod!
...persze jol csinalja, ne legyen ilyen, csak a haveroknak

nemecsek ernő áruló 2013.01.30. 05:30:48

"a politikai vezetés - színezettől függetlenül - ragaszkodik az öregségi nyugellátás rendszerének fenntartásához"

Hagyjuk már a picsába ezt a kényszeres ennek is annak is nyalok egyet, és mondjuk ki: egyes egyedül a Fidesz ragaszkodik a szocialista örökségű felosztó-kirovó nyugdíjrendszerhez! Ők nyírták ki az önbefizetéseken, és piaci alapon nyugvó magánynyugdíj rendszert, az MSZP-nek soha esze ágában se lett volna ilyet csinálni! Nem kell Szanyi kapitány rajongónak lenni ahhoz, hogy ezt az egyetlen egy dolgot elismerjük!

zsírvezér 2013.01.30. 05:46:01

@Makkasz: Igazságtalan vagy.:-o Valami itt jobb valami meg Magyarországon szarabb :D

Szúrófény 2013.01.30. 05:50:35

@Emer_y: Hungária megvalósulása felé

A nyugat-európai ember számára a magyar ma is egyenlő a hunnal. A maguk vandál elődeiről szívesen megfeledkeznek! Pedig ők is tettek valamit az „emlékezetük” megőrzéséért. Sőt bizonyára felháborodnak Diodoros Sikleoitész történetíró azon feljegyzésén, miszerint a gallusok győzelmi lakomáik céljaira gyermekeket hizlaltak! Ami oly szép adat a francia konyha történetéhez, amit bizony kár volna elfeledni hagyni!
A hun: kicsi, sötét bőrű, fekete hajú, lóháton járó rablónépség az emlékezetükben ezer év óta. A „kalandozó” bemutatkozás inkább emlékezetes volt, mint szerencsés. Az a hetven év, amíg a kalandozás tartott, elegendő volt, (még a franciáknak is), hogy jól emlékezetükbe vésődjön. A hun rablókat (a fél ország ki írtása árán) meg szelidítette az első keresztény király, de erről a nem éppen keresztényi cselekedetről már nem szerzett tudomást, az azontúl békén hagyott nyugat. Sőt e kereszténnyé kényszerített hunok védték meg Őket a tatár hordáktól, török rablóktól. Mivel ezeket az urakat már nem tapasztalta meg Európa a saját bőrén, eszébe sem jut hálásnak lenni. A tatárjárás élménye feledtette volna velük a „hun-magyari” vadság emlékét! Mi magyarok gyakran teszünk át nem gondolt rossz befektetést.
Ma, amikor ezer év múltán ismét szentistváni vehemenciával óhajtunk Európába jutni, (t. i. a fél ország belé pusztulása útján) most is valami hasonló történik. Nem irtják ugyan ki a ma élőket, csak anyagi korláttal nem engedik megszületni a születendők nagyobbik felét!
Csak valódi hunok születnek. Sötét bőrűek, fekete hajúak, agresszívek, portyázni járok! Így válik majd ismét valóságos hunná Magyarország! Igaz sűrűn emlegetik a keresztény eszméket, de nem él már a nagy keresztény király, sem a páncélos lovagok, aki a mai, az új hunokat megregulázza, mondjuk Szent István törvényeivel!

Szúrófény 2013.01.30. 05:52:25

Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tíltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője! Ezt, így kitalálni, ehhez tényleg szocialista szakértelem kellet!

zsírvezér 2013.01.30. 05:54:33

Szanyi kapitány - hát ö aztán komoly érv a fegyver liberalizálás mellett. :-D Érdekes , hogy mind a kommunisták mind a klerikális fasiszták ,hogy kussolnak az fb-s "intelliencia" tesztjéről...

www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_50761.pdf

nemecsek ernő áruló 2013.01.30. 06:01:40

@egysmás: "De nem az a baj, hogy elmennek, hanem az, hogy nincs mit csinálni!"
Aki ismerősöm csak kivándorolt, mind munkahelyet hagyott ott, egyikük sem munkanélküli volt, hanem fiatal, családalapítás előtt álló becsületes adófizető állampolgár.

Cormorant 2013.01.30. 06:34:15

@Catella: Egyetértek, pontosan ezt tettem. Nincs otthon bejelentett munkám (és remélem, hogy többet már nem is lesz), tehát fizetem a TB-t, valamint szabályosan bejeletettem, hogy ideiglenes lakcímem van. Erre több okból is szükség van azon kívül, hogy ez a szabály: 1. Ha egyszer majd haza akarok hozni valamit, akkor ezzel tudok VÁM mentességet igazolni (persze más is kell hozzá). 2. Ha hivatalos levelet kapok az állandó lakcímemre, akkor az elvileg 14 napon belül átvettnek minősül, ha nem veszed át, akkor is. Viszont ha van bejelentett ideiglenes lakcímed, akkor van mivel védekezned, hiszen szabálykövető állampolgár voltál.

Cormorant 2013.01.30. 06:46:57

@Zedder: Butaságnak nevezed, amit írtam, de nem olvastad el figyelmesen.
1. Irtam, hogy Oroszországban vagyok, tehát hiába olvasom el az általad javasolt nyomtatványt (amit amúgy már természetesen olvastam), az rám nem vonatkozik.
2. Azt írod, hogy senki sem kérte vissza tőled a szig-et. Irtam én olyat, hogy tőlem igen? Természetesen senki sem kéri vissza, hiszen erről csak te, önszántadból mondhatsz le. Én ezt írtam: "Amíg állandó Mo lakcímed van, vagyis nem adtad vissza a szig-et, addig kell." Sőt azt is megírtam, hogy én azért nem adom vissza, mert ezzel elveszteném a nyugdí jogosultságomat, ami ugyan nem lesz sok, de a magánnyugdíj elvesztése már csak elvből is fájna.
3. Az EU-ban pedig akkor nem kell fizetned a TB-t, ha van olyan jövedelmed, ami után fizetik helyetted. Ha pl. egyetemre jársz az EU-ban, akkor bizony fizetned KELL!

... és hozzátenném, hogy ha nem fizetsz, nem tudnak elkapni és nem is fognak, csak akkor, ha úgy döntenél, hogy visszatérsz Mo-ra. Én ezt nem vetettem még el, ezért inkább fizetem a TB-t úgy, hogy nem veszek igénybe szolgáltatást. Az évi 70+ eFt nem vág földhöz, nyugodtan alszom, mert racionális döntést hoztam és semmilyen lehetőséget nem vágtam el magamtól. (Ha az indulataimra hallgattam volna, már rég mindent borítottam volna és jól pórul jártam volna)

Col.Maybourne 2013.01.30. 07:27:58

Felebarataim,
Nem ertem miert paraztok annyit a magyar hivataloktol. Szepen kijelntkezel az orszagbol, beirod, hogy vegleg kulfoldre tavozol, szig, lakcimkartya lead, oszt' jonapot.
A nyilvantatasban ezentul csak az fog szerepelni, hogy magyar allampolgar vagy (+anyja neve, szuletesi ido es hely. Pont.). Akinek nics lakcime azt idezni sem lehet, tehat nincs hova kuldeni a leveleket.
9 eve tipliztem es nagyon jol mukodik a rendszer. Gyereket is vigyetek nyugodtan, nem fognak piszkalni, mert nincs hova kuldeni az idezest. A TB meg nem ertem miert problema. Ahol elsz ott fizetsz, ott is kerhetsz EU-s kartyat, amire Magyarorszxagon ellatnak, ha vagy akkora barom, hogy Magyarorszagon akarod kezeltetni magad (voltal mar "nyugati" egeszsegugyi intezmenyben?).
A 10 millios maganyugdij penzemet (nyilvanvaloan nem kerestem rosszul Magyarorszagon sem...) OV mar megvedte, igy az nem erdekel. Nem kapok magyar nyugdijat? Es akkor? Gyufapenz lenne max. Egyebkent minden europai orszagbol jogosult vagy nyugdijra ha legalabb 5 evig fizettel jarulekot.

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 07:34:58

Ha már Korea,akkor észak és zárják le a határokat is!

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 07:36:12

Egyébként már megint hazudtak,csak mert az az 500 ezer az jó lesz másfél milliónak is!

midnight coder 2013.01.30. 07:42:34

@nemecsek ernő áruló: Az a nyugdíjrendszer soha nem volt önbefizetéseken, és piaci alapon nyugvó magánynyugdíj rendszer. Egyszerűen az történt, hogy a TB egy részét még az MSZP idején átirányították a manyup alapokba. Csakhogy, egy ilyen csóró ország mint mi nem tud egyszerre fenntartani egy felosztó-kirovó, és egy tőkefedezeti nyugdíjrendszert is. Ez úgy realizálódott, hogy a kezdetektől állam bácsi rakta bele a manyup cégekbe átpumpált pénz pótlását. És mivel állam bácsi amúgy veszteséges volt, így ez azt is jelenti, hogy ehhez pont annyi hitelt vett fel, amennyit a manyup-ba átirányított. Azaz az egész rendszerben keletkezett elvi haszon kb így nézett ki: a manyup befektetése nyomán keletkezett profit - (az állam által fizetett kamat + a manyup saját fenntartási költsége). Ami ritkán volt pozitív - és onnantól számítva, hogy állam bácsi kötelezte a manyupokat az állampapír vásárlására már elvileg sem lehetett az. Szóval, ez a fenntartható manyupos dolog a szocik által terjesztett legendák egyike - de valójában nem sok alapja van.

Ezt igazából két esetben lehetett volna megoldani:
1. A nyugdíjak csökkentésével, vagy legalábbis stagnálásával.
2. A GDP radikális növekedésével.

Az 1. a szocik 2002-es kampánya óta látható hogy nem járható út. Lásd még 13. havi, meg kicsi sárga csekk amivel Megyóék nyertek.

A másodiknak pedig nincs realitása. Bárki kerülne is hatalomra, túl nagy GDP növekedés itt nem lesz. Európában is csak visszaesés várható. Az utolsó nagyobb lehetőség növekedésre itt 2008 előtt volt, a szlovákok szépen ki is használták - 2002-ben valaki azt mondja, hogy nekik előbb lesz eurójuk mint nekünk, a szocik röhögik ki a leghangosabban az illetőt. Arra pedig, hogy nekik lesz és nekünk nem, még a Csurka sem fogadott volna.

nemecsek ernő áruló 2013.01.30. 07:47:23

@midnight coder: Ismerkedj meg a "feltőkésítés" kifejezéssel. Annak a rendszernek nagyjából 20-25 év kellett volna, hogy önellátóvá váljon. 12 év után nyírták ki. Ez kábé azt jelenti, hogy amikor a gyereked 12 éves, seggére versz a "babakötvényének", mert minek az, nem tudja a család fizetni, inkább elkurvázom most, és a gyerek majd kitalálja, hogy lesz lakása, meg diplomája.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 07:47:36

@midnight coder: nagyjából ez lehet az a gondolatmenet és mögöttes filozófia, ami miatt annyian látják úgy, hogy máshol érdemes folytatni. De biztos, hogy nincs más megoldás ország-szinten?

Az 1. pontod ugyanis, ha így hagyjuk a rendszert, magától be fog következni, csak államcsődnek fogjuk nevezni. És úgy sokkal rosszabb lesz mindenkinek, még a nyugdíjasoknak is.

Zka77 2013.01.30. 07:53:08

@Negyvenértelmiségi: a kommunizmust itt és most csinálja szerelmed, Orbánka. Államosít folyamatosan, ld dohánykereskedelem, mnyp, intézmények és még sorolhatnám. Egy nagy kommunista a csávó. De nincs sok értelme veled beszélni, láthatóan végletesen elvakult, fanatizált barom vagy.

Psyman 2013.01.30. 07:54:59

EZ annyira szép és egyben annyira tipikus... Az úgymond "értelmiségiek", mint a KARD szerzője is, ha valami rosszat hall, először elkezd siránkozni, majd követeli, hogy a mindenkori kormány most és azonnal tegyen valamit, hogy neki jobb legyen. Az meg sem fordul a fejében, hogy esetleg ő maga tegyen valamit, ő elvárja, hogy mások oldják meg a problémát, ő csak az eredményből akar profitálni.
Ja és persze a végén kijelenti, hogy a mindenkori kormány teljesen alkalmatlan a feladatra és tovább siránkozik, de tenni ez ellen sem tesz semmit azon kívül, hogy négyévente egyszer vagy elmegy szavazni és leszavaz valamelyik pártra azok közül, amelyekről korábban azt írta, hogy kormányzásképtelenek, vagy még ennyit sem tesz meg, "tüntetőleg" otthon marad, és nem csinál semmit.

Tudjátok nem azért szar a helyzet Magyarországon, mert pechünkre mindig csak szar kormányokat kapunk. Hanem azért, mert az emberek mindig beleszarnak abba, ha valamin változtatni kell, és elvárják, hogy majd más megcsinálja helyettünk. Tipikusan egy új kormány, akikről mindig beszopják a maszlagot arról, hogy miután már n+1 alkalommal elbaltázták, beleszartak, szétlopták, most majd megjavulnak és elhozzák a Kánaánt! Nekünk, egyszerű szavazódrodioknak egyetlen feladatunk van: Leszavazni rájuk és élvezni, ahogy a GDP meg a szociális juttatások maguktól az egekbe szárnyalnak!

Pedig ez rohadtul nem így működik kisapám! Mert azzal, hogy behúzol egy X_et, még nem ért ám véged a te kis feladatod! Nem szabadna akkora baromnak lenned eleve, hogy elhiszed, hogy amelyik kormány egyszer már leszerepelt az legközelebb nem fog.
Aztán neked sem kellene minden egyes mozdulatoddal adót csalni, adót elkerülni, offshore cégeket üzemeltetni, külföldi rendszámú kocsit hajtani, a Nagyi nevére íratni a házat mert ő nem adózik. Nem kéne feketén dolgoztatni a munkást, nem kéne neki harmadannyit fizetni, mint amit valójában megérdemel. Nem kéne a magyar helyett a román, ukrán, szerb munkavállalót foglalkoztatni mert óránkét száz forinttal kevesebbet kér stb. Amíg az egyszerű átlagember mindent elkövet, hogy annyit lopjon a másiktól és az államtól, amennyit csak tud, addig ne várjuk, hogy itt akármelyik kormány alatt jobb lesz!

És ne gyere nekem azzal az "ideológiai" maszlaggal, hogy de én a megélhetésért lopok meg hogy mit számít az államnak az a pártízezer adóforint amit elcsalok, meg hogy mások is ezt teszik te akkor miért ne tehetnéd. Hitler is tudott ideológiát gyártani, hogy miért kell zsidókat meg cigányokat irtani, ez még nem tette jogossá, vagy elfogadhatóvá, amit tett. A lopás és az adócsalás is ugyanúgy bűn és ugyanúgy károsítod vele az egész országot és az egész nemzetet, akármilyen szép ideológiát gyártasz is mögé.

Szóval ahelyett, hogy a sült galambot várjuk a mindenkori kormánytól, ideje lenne, hogy az egyszerű átlagemberek végre hajlandóak legyenek tevékenyen részt vállalni az ország építésében. Pl. Azzal, hogy tisztességes adóbevallást írnak, amiben nem írják le a Kft-jük adójából a nagymamának ajándékba vett dísztoll áfáját...

midnight coder 2013.01.30. 07:56:11

@hot-spot: Sajnos, valóban csak a határok lezárása lehetne az egyetlen megoldás. Az ellen ugyanis, hogy míg itt magyarországon Pl. egy informatikus mérnök megkeres vagy 500 bruttót, addig nyugaton ennél 3-4x többet záros határidőn belül nem fogsz tudni tenni. Ez nem csak azért van mert a FIDESZ hülye, nem csak azért van mert a szocik elkúrták, de benne van az elmúlt 20 év összes baromsága a szocik rablóprivatizációjától az MDF orosz piac elkúrásáig, a Bokrosék ócsítva elprédált energiaszektorától az első FIDESZ kormány Gripen beszerzéséig, a duplázott minimálbértől a 13. haviig és a sárga csekkig, az elkúrásokig, a kakaóbiztos számítógéptől a síkvidéki völgyhídig, benne van az egész szar a pán-európai pikniktől Öszödig. És nem is szólva a 40 év cuculizmusról, és a jelenlegi instabil, kapkodós politikáról.

És közben a politika állandó ellensége a hazai polgár és a hazai vállalkozó volt. Ahogy most is az, lásd a szocik egykulcsos SZJA elleni kampánya. És ha ezek kerülnek hatalomra, akkor bizony további egalizáló tendenciák várhatók - ami persze azt jelenti, hogy aki annyit keres mint egy osztrák takarítónő, az már megfejni való burzsuj.

Tény, hogy képzett fiatalként az egyetlen racionális döntés a távozás lehet - és ezen bizony nemigen fog változtatni semmi - sem a jelenlegi kormánytól, sem a jelenlegi ellenzéktől nem várható semmiféle pozitív változás, de még ha a világ legnagyobb gazdasági stratégája állna az ország élén, az sem tudna ebből a szarkupacból záros határidőn belül olyan helyet csinálni, ami bérben versenyképes lehet a nyugattal.

Azaz, az egyetlen racionális döntés tényleg a vasfüggöny. A másik pedig, hogy aki utoljára kimegy az országból, kapcsolja le a villanyt.

Zka77 2013.01.30. 07:58:01

@Makkasz: hova mentél? Szingapúr?

Void Bunkoid 2013.01.30. 08:02:45

@görcs: nem leszel angol nyugdíjas sem, mert a demográfiai boNba azért ott is ketyeg keményen (hány éves is most egy átlagos brit állampolgár? negyvenegy? negyvenkettő?), és hiába a rengeteg bevándorló, a nép még többségét adó brit fiatalok általában nem szeretnek dolgozni, inkább csak szülnek és a bőséges csépén élnek ott is :)

mondjuk lehet addigra már NBr. 70 százaléka pakiból, lengyelből és magyarból fog állni, akik majd dolgoznak a nyugdíjadért. Ne félts minket itthon, itt is lesz majd addigra vagy három-négymillió kínai, aki dolgozik helyettünk :))))

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.30. 08:03:24

Szilárd, Attila, Zoli (GB), Vera, Attila (IRL), Lénárd, Tamás, Attila (F), F. Timi, L. Timi, (D) Nándor, Anita (I), István, Zoli (NL), Gábor (CND), Gerzson (USA)

Közeli barátaim, két ex-gitárosom, hat közeli családtagom. És ők csak azok, akik a Skype contact listámon szerepelnek. A távolabbi cimbik bele se férnének ebbe a form-boxba.

midnight coder 2013.01.30. 08:03:58

@Psyman: A nagymama dísztollának leírása utoljára a 90-es években ment. A hazai cégek nagy részének pedig a fő gondja a puszta megélhetés. Ha itt szarabbak a feltételek mint mondjuk a románoknál (=magasabb bér, több adó, drágább energia, stb) az azt jelenti, hogy a román cég egy terméket olcsóbban tud a piacra dobni mint te. Innentől kezdve a te terméked nem veszi az eb sem, és becsukhatod a boltot. A piac pedig globális, a román termék is itt van a magyar polcon. Szóval, a történet picit bonyolultabb annál ahogy azt egy közszolga a karosszékében ülve elképzeli. Nem véletlenül hagytam én is fel a cégemmel és mentem el egy multihoz dolgozni. Ha ez nem lett volna, akkor mára valószínűleg én is kinn lennék.

midnight coder 2013.01.30. 08:05:16

@Void Bunkoid: Én ha kínai lennék nem biztos hogy ide akarnék jönni.

HajraFidesz (törölt) 2013.01.30. 08:09:04

@Psyman: koszonom. Vegre egy ertelmes hozzaszolas! gratulalok, orom tudni, hogy vannak normalisan gondolkodo emberek is az orszagban.

jog-ász 2013.01.30. 08:10:38

sztem nem fog hazajönni szavazni egy sem! akit ismerek azok szerint a jobb jövedelem mellett a legfőbb ok hogy ha jól érzik magukat az az, hogy szabadok, azt mondanak gondolnak amit akarnak, és SENKIT nem érdekel a politika, a hétköznapokban semmi jelentősége nincs..nem fog hazajönni egy sem minimálbérre bejelentett 66 ezerre, zsebbe 120 ezerre, ha mosogatóként nettó 300at megkeres..és nyugdija sem lesz, naponta megalázzák, és hallgathatja a politikai marhaságokat..szerintem ezektől az emberektől szépen el kell búcsúzni, és aki úgy gondolja lehet még itthon valamit alkotni, hisz is benne, azokkal ujra építeni valami országfélét.

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 08:12:14

@Zka77: Bár nem engem kérdeztél,de én németbe.Jelenleg csak ott van zsé,véleményem szerint.

Zedder 2013.01.30. 08:13:03

@Negyvenértelmiségi: "Nekem nem ingem a mostani kormány, nem rájuk szavaztam"

Ezt már megbeszéltük, az utóbbi néhány hónapban ez a narancsdroid stratégia, nyilván a legutóbbi frissítéskor ezt a szoftvert töltötték rátok. Már tagadni kell, egy ilyen egymondatos tagadás után jön a sok oldalas orbánimádat.

Mint ahogy itt nagyon jól coming outoltál, amióta felbukkantál a politikai blogokon, egyből sejtettem, hogy melyik tábor szerekét tolod-húzod, hát a ma éjszakai ámokfutásod után reggelheted a következő nicket, mert ezzel már nehéz lesz hitelesen védeni a kormányt.

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 08:13:13

@midnight coder: Miért?A bodzaszedők és a nyugdíjasok még mindig megveszik a szecsuáni macskát.

Zedder 2013.01.30. 08:14:05

@HajraFidesz: " rossz tarsasagba keveredtel "

De ti majd "demokrata" módon frankón azt is megmondjátok, hogy milyen társaságba járjunk, ugye? Az átnevelőtáborok épülnek már?

Col.Maybourne 2013.01.30. 08:14:51

@jog-ász: Pontosan.
SZABAD vagyok, olyanok a politikai nezeteim amilyenek, nem kell megfelelni senkinek es a helyi politikarol fogalmam sincs es nem erdekel. A helyieket sem. Nem beszedtema.
Szavazni meg nem szavazhatok amugy sem...

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 08:14:55

@midnight coder: És a nép kérésére mi is robbantsunk atomot.:D

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 08:17:33

Éhség menet baszki!Éhségmenet!
Hol vannak a helikopteres élelmiszercsomagok már?
Még Gázában sincs ennyi éhező mint itt,ez a véleményem.
Ha felmennék É-Magyarba simán én is tudnék olyan riportot készíteni,ahol a nagypapa megette az unokáját!

Zedder 2013.01.30. 08:18:25

@Cormorant: nagyon homályos a hozzászólásod! Én erre a részére reagáltam:

" A lányomra pedig, aki EU-ban van most készülünk fizetni és a barátja is most készül fizetni, mert utánanéztünk, hogy kell!!! Az APEH-nél először be kell jelenteni és ha nem volt még olyan munkáltató, aki fizette volna helyetted, akkor az utolsó sulitól igazolást is kell hozni (Ezt várjuk most a bejelentéshez).Amíg állandó Mo lakcímed van, vagyis nem adtad vissza a szig-et, addig kell. Persze csak ha törvénytisztelő vagy... A probléma, hogy nem adhatom le a szig-et, mert akkor elvesztek minden nyugdíj jogosultságot, beleértve a természetesen megtartott magánnyugdíjamat is. "

Itt EU-ról és a lányodról volt szó, erre írtam, hogy NEM kell, sőt, TILOS duplán fizetni.

A SZIG leadáshoz a nyugdíjjogosultság elvesztésének semmi köze, a nyugdíjjogosultságot nem lehet elveszíteni (jogállamban).

Az állandó lakcímnek megintcsak nincs köze a SZIG-hez, mert arra lakcímkártya van.

Zka77 2013.01.30. 08:18:36

@HajraFidesz: az a hozzászólás elég értelmes lehetne, ha nem hagyná figyelmen kívül a valóságot. Egyébként ezen kívül tényleg minden oké vele.

Void Bunkoid 2013.01.30. 08:24:43

@midnight coder: "az sem tudna ebből a szarkupacból záros határidőn belül olyan helyet csinálni"

A kérdés csak annyi, hogy mi az a záros határidő. A baj a polgároknál az, hogy ez mindenkinek a tegnapelőtt akar lenni. Pedig rájöhetnénk, hogyha - még ha a szocializmusos cuccot ugyan nem önként és dalolva csináltuk, de végső soron 1948 óta szarul csináljuk (azaz hatvanöt éve...), akkor ne várja mán itt senki, hogy holnaptól kolbászból lesz majd kerítés, meg mndenki norvég orvos-szinten keres és még a budiban is jakuzzi lesz bidének...igen, ezt ha rendbe akarjuk hozni, akkor ja, szopni és geccsölni kell akár évTIZEDEKIG.

Ezzel persze nem mondom azt, hogy egyetértenék a matolcsys-nyugdíjasseggnyalós-semmirevezető dologgal, DE attól még bárki is próbálna itt rendet tenni és jó helyre is befektetni a megszorított pénzeket, az sem lenne kellemes meg uras, méghozzá jó sokáig.

Csak persze sokkal egyszerűbb azt tenni, mint a ma fiataljai, egy esőfelhő feltűnésekor már hurrikánt kiáltani, és "elhagyni a süllyedő hajót" (egy kicsit engem emlékeztet az 1956-os eseményekre is, amikor igazából azok, akikre leginkább fájt a komcsik foga, azok itthonmaradtak harcolni, meg szembenéztek a bitóval, húsz év börtönnel, a határon át meglógó disszidensek nagy része meg - tisztelet a kivételnek azért - nagyrészt fiatal, életerős, de önző opportunista, csak magára gondoló ember volt, aki kintről továbbra is ekézte az országot meg fikázta az oroszokat, de amikor meglett volna a lehetősége, hogy adjon a pofájukba, akkor gyáván elfutott...)

Szerintem a hajó nem süllyed, csak éppen viharban van, és nem hozzáértő ember irányítja. Elsüllyedni akkor fog, ha záros határidőn belül (és ez csakugyan rövid idő) nem kezdi el valaki normálisan vezetni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 08:25:21

@Psyman: tegyünk azért különbséget két dolog közé. Te itt azt sejteted ebben a kommentben, hogy én nemcsak blogot írok, meg négyévenként szavazok (eléggé nyilvánvaló, hogy ki mindenkire *nem*), ezen kívül a megélhetésemért adót csalok, ofsórozok meg külföldi rendszámú kocsim van. Hát egy f*szt, kisapám.

Én elmondom a véleményemet, szavazni is fogok, emellett kifejezetten jogkövetően próbálom élni az itthoni életet. Talán az a baj, hogy eddig megálltam a blognál és nem alapítottam pártot? (Ha nagyon felbosszantanak, eljöhet az is, de "sajnos" eléggé szeretem a munkámat.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 08:28:38

@Lilli_Csiribiri:

"Az itteni fizetésből biztos kevesen járnak a francia riviérára nyaralni, de elég arra, hogy ebben az országban kényelmesen élj."

Mármint a TE fizetésedből, ami az átlag 2,5-szerese legalább, nem? Mert átlagfizetésre - bruttó 720 leva - ez nem igaz.

Psyman 2013.01.30. 08:31:16

@midnight coder: Érdekes módon vannak cégek, amik megoldják... De amint mondtam, hiába gyárt mögé ideológiát, attól ő még ugyanúgy folyamatosan hozzájárul a jelenlegi kétségbeejtő helyzet kialakulásához, mint bármelyik tolvaj politikus. A különbség annyi, hogy ő kevesebb ellopható dologhoz fér hozzá, de azért abból a kevesebből is igyekszik kihozni a maximumot.

@timargabor: Ismered a mondást: Akinek nem inge, ne vegye magára...

vontod75 2013.01.30. 08:31:31

@irene adler: Ha túl sok pénztáros béla vándorol ki akkor egy idő után egyrészt nem lesz aki a helyére lépjen, vagy ami sokkal valószínűbb nem lesz aki vásároljon ergo pénztárosra meg a vállalkozásra sem lesz már szükség...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 08:32:10

@Zuckerbrot:

Olyan, hogy "állandó lakcím" évek óta nem létezik a magyar jogban.

Matróz Kommandó 2013.01.30. 08:32:46

Az EU 2011-ben nyitotta meg teljesen munkaerőpiacát. Mégis mire számítottatok?

Psyman 2013.01.30. 08:33:04

@Void Bunkoid: A legénység sincs éppen a toppon, mert inkább söröznek meg ellopják a kötélzetet és a vasmacskát. Aztán a kapitányra mutogatnak, hogy de ő meg két ládát sikkasztott a szállítmányból.

Zedder 2013.01.30. 08:33:06

@Psyman:

Te beteg vagy. Először még pontról-pontra végig akartam menni a hozzászólásodon, aztán rájöttem nincs értelme. Vak hittel nem lehet vitázni.

Mondogasd csak a magadét, higgyél továbbra is, miközben összedől a szarból épített vár. Kemény lesz az ébredés!

De ne is fáradj... Tudom, mindig mindenki más a hibás. A törökök, Habsburgok, franciűk, zsidók, az IMF, az EU, az USA, most már a saját honfitársaid is, csak TE NEM, TE és a fidesz-droidok, na ti aztán tökéletesek vagytok.

lyken 2013.01.30. 08:35:50

@Psyman: "Azzal, hogy tisztességes adóbevallást írnak, amiben nem írják le a Kft-jük adójából a nagymamának ajándékba vett dísztoll áfáját..."

Atyaég... Vállalkoztál te az utóbbi 10 évben Magyarországon? (Költői kérdés, a kijelentésed a válasz.)

Zedder 2013.01.30. 08:37:42

@Matróz Kommandó: azért aki akart, korábban is ki tudott menni, és alapvetően bőven volt lehetőség, mivel nem minden ország zárkózott el!

"Ezzel a lehetőséggel az Egyesült Királyság, Írország és Svédország kivételével valamennyi tagállam élt is, és bizonyos ideig korlátozták az EU10 országaiból érkezők munkavállalását. A tagállamok aztán fokozatosan lemondtak erről a lehetőségről, és egymás után nyitották meg munkaerőpiacukat a kelet-közép-európai országok munkavállalói előtt, utolsóként Ausztria és Németország, amely országok az átmeneti időszak végéig, azaz 2011. április 30-ig éltek bizonyos korlátozásokkal Magyarország tekintetében. "

Szóval felesleges 2011-re és a többi EU tagállamra fogni. Ha olyan nagy kánaán és jövőkép lenne odahaza, akkor maradnának az emberek. Kész, felesleges kifogásokat keresni... Az emberek mennek, és egyirányú jegyeket vesznek. Endgame.

Psyman 2013.01.30. 08:39:45

@Zedder: Érdekes dolog ez.... Tehát azt mondod, hogy aki arra biztat, hogy NE csaljunk adót, az egy fidesz-droid. Logikád szerint tehát, mivel te nem vagy "fidesz-droid" ezért te egyetéretsz vele, hogy mindenki ott csal, lop, ahol tud, mi több, logikusan következik, hogy magad is így teszel. Nos ,akkor én inkább elviselem, hogy fidesz-dridnak nevezzenek :)

@lyken: Jópár éve vállalkozó vagyok, bukta. És ha te tényleg a példába akarsz belekötni, akkor elég szánalmas vagy, mert vagy egy óvodás színvonalán állsz szellemileg, vagy csak szándékosan keresed, hogy mibe lehet belekötni. Mindkét esetben pszichológushoz kellene fordulnod.

Cormorant 2013.01.30. 08:42:05

@Zedder: Nézd, elsőre sem válaszoltam volna vissza neked, ha nem jegyzed meg, hogy butaságot írok. Most azt írod, hogy homályosan fogalmazok. Én igyekszem mindig tartózkodni attól, hogy bárkit/bármit egy blogon akár a legenyhébb kifejezéssel is minősítsek, de most ismételten kénytelen vagyok azt válaszolni, hogy figyelmetlenül olvastad a hozzászólásaimat.
Azt írod, hogy én fogalmazok homályosan, miközben nem konkretizálod, hogy mire érted azt, hogy butaságot írok? Attól, hogy nem linkelek ide mindent dokumentációt és nem teregetem feleslegesen apró részletekbe menően a családi dolgokat, attól még a dolgokat világosan, helyesen írtam le. Az én kommentem válasz volt arra, amit Viktus írt: "Nem fizetik a hatezreket ... mindek fizetnék...." Meggyőződésem, hogy a nem voltam homályos a válaszommal, teljesen világosan fogalmaztam és kifejeztem azt a véleményem, hogy igenis van okom arra, hogy fizessem. A második bejegyzésemben még egyszer mindent megerősítettem. Talán furcsa számodra, de léteznek rajtad kívül is olyanok, akik képesek elolvasni és felfogni írott szöveget, én is ebbe a körbe tartozom. Pontosan tudom, hogy az EU-ban sem kell duplán fizetni, de talán nem kerülte el a figyelmedet azon megjegyzésem sem, hogy egyetemistának viszont kell! Őutána ugyanis az EU-s egyetem nem fizet TB-t.
Kérlek mielőtt tovább vitatkozol, olvasd el a hozzászólásaimat, mihez írtam és mit, aztán felejtsd el azt, hogy mire következtettél abból, amit nem írtam le és máris helyben vagyunk.
Ez pedig azt jelenti, hogy miközben te minősítesz engem butasággal és homályossággal, nem veszed észre, hogy mi ketten UGYANAZT állítjuk. Mindössze én nem arra reagáltam az első bejegyzésemben, amivbe te belekötöttél.
Szép napot.

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 08:43:57

@Psyman: Ha itt tartunk,neked sem ártana egy elektromos agykezelés.

vontod75 2013.01.30. 08:44:12

@Negyvenértelmiségi: Írországról tudok nyilatkozni. Ott igenis majdnem bedőlt az ország. Amikor leesett az ír politikának, hogy ha nem lesznek adófizető állampolgárok, akkor nincs kitől lopni rendesen belehúztak és elég durva intézkedéseket vezettek be. Ír gazdasági csoda, szociális rendszer, bérek.

Zedder 2013.01.30. 08:44:50

@Psyman: "Tehát azt mondod, hogy aki arra biztat, hogy NE csaljunk adót, az egy fidesz-droid."

Nem. Azért vagy fidesz-droid, mert szerinted mindenki más adót csal, mindenki más hibás, mindenki más a nemzetre tör, miközben ti vagytok a ragyogó makulátlan, tisztességes fehér láng a sötét éjszakában. Ezért.

Miközben a saját ismerősi körömben csak azt látom, hogy kb. 90%-uk végig fehéren dolgozott, bejelentve, adót- és járulékot fizetve, számlát kérve a szakmunkákról, stb. De most már egy másik ország kasszáját gyarapítjuk.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 08:46:18

@Psyman: "Tehát azt mondod, hogy aki arra biztat, hogy NE csaljunk adót, az egy fidesz-droid" - elolvastam, nem ezt írja. Ne harcolj szélmalmokkal.

Ha már itt tartunk, a blog is azt szokta mondani, hogy ne csalj adót, de csak az mszp-droidok gondolnak minket fidesz-droidnak :-)

ob.szerver 2013.01.30. 08:49:50

@Psyman:

"ideje lenne, hogy az egyszerű átlagemberek végre hajlandóak legyenek tevékenyen részt vállalni az ország építésében."

Az egyszerű átlagember túlnyomó többsége nagyon keményen dolgozik azért, hogy megéljen. A mikró- és kkv szektor ugyancsak, és ha nem ügyeskedne minden elképzelhető módon, akkor fennmaradni sem tudna.

Az állam feladata a megfelelő környezet kialakítása lenne, a cégek és az egyének segítése abban, hogy boldoguljanak.

Ehelyett nálunk unortodoxia van és szabaccságharc, ami csak kamatköltségben évi 150 milliárd ablakon kidobott pénz, és sok további száz milliárd a GDP csökkenés, a meg nem valósuló beruházások, a be nem folyt adók és és járulékok következtében. Az összes kiesést pedig ráterhelik az emberekre a 4%-os reálbércsökkenés és a cégekre az újabb és újabb adók formájában.

És mindez miért? Az unortodoxia és szabaccságharc valójában minden belső (jogállamiság) és külső (EU, IMF) kontroll kiiktatásának fedősztorija azért, hogy a fideszmaffia korlátok nélkül végezhesse az ország erőforrásainak kisajátítását. Hát ez itt a lényeg.

Psyman 2013.01.30. 08:50:16

@Zedder: Most már világos. Alapvető szövegértési nehézségekkel küzdesz. Hiába, ma már nem tanítanak olyan jól az általános iskolában, mint egykor...
Ki beszélt itt a Fideszről? Már úgy értem, rajtad kívül. Mert én egyetlen szót sem beszéltem egyetlen politikai pártról sem. Sőt, én a mindenkori kormányról beszéltem, ami, most csak itt, csak most, csak neked elmagyarázom: magában foglalja a '98-2002-es és a 2010 óta regnáló Orbán-kormányokat is.
De azt hiszem kár a gőzért, neked bárki, aki nem hajlandó mindenért kizárólag a jelenlegi kormányt hibáztatni már csak fidesz-droid lehet. Akkor is, ha szó sem volt politikáról...

Zka77 2013.01.30. 08:50:49

@vontod75: és olyan államadósságuk van, hogy csak recseg-ropog, valszeg nem kerülik el így se a csődöt.

váj mí 2013.01.30. 08:51:00

@midnight coder: Ó, dehogynem. Ha kínai lennél, aki Európában akarna élni, nemcsak 5 évre vízumot kapni a kormányától, akkor bizony azt az európai országot választanád, amely megkönnyíti a letelepedésedet, ha eleget fizetsz. Aztán, majd dobbantanál onnan, más európai ország felé.

Void Bunkoid 2013.01.30. 08:51:25

@Psyman: ez bizony így van.

Én is megszoktam kapni mind a komcsi, mind a kormánydroid plecsnit, amiért megpróbálom az embereket rávenni a becsületességre :)

Psyman 2013.01.30. 08:55:59

@ob.szerver: Elismerem, a jelenlegi gazdasági/politikai környezet nm éppen ideális a kkv-k számára. De ez valahol öngerjesztő folyamat is. Több pénz kell, tehát több lesz az adó, több az adóelkerülés és az adócsalás, megint több pénz kell, megint magasabbak az adók, még több adóelkerülés... A tyúk vagy a tojás esete.
És mindent a "fideszmaffia" nyakába varrni megint csak ideológiagyártás ahhoz, hogy te miért is kerülöd/csalod el az adót.

Amúgy ez a leggyakoribb: "Én azért csalom el az adót, mert én magamnak akarom megtartani, mert nem akarom, hogy a kormány lopja el. Tehát ellopom én."
És az az ország, társadalom, amelyikben ez erkölcsileg elfogadható indok, pusztulásra van ítélve, mert az államfőtől az utolsó kispolgárig olyan romlott, erkölcstelen és korrupt, hogy képtelen már saját magát fenntartani.

01234567 2013.01.30. 08:56:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezek már csak, max. nyugdíjasnak. Ez tény, ismerősök közt van elég, hogy konzekvenciát tudjak vonni.

Zedder 2013.01.30. 08:58:07

@Psyman: lehetséges, hogy elkapott a hév a sok hasonló hozzászólás miatt (amelyek általában már pártosak). Elnézésed kérem a hirtelen reakcióért!

Az viszont felbassza az agyamat, amikor állandóan azzal gyanúsítanak, hogy adót csalok, lopok és szarok bele a közösségbe, MERT NEM. Hiába próbálod úgy beállítani, hogy az átlagmagyar szarik bele mindenbe, mert most is látható, hogy korántsem: a lábukkal szavaznak.

Az pedig enyhén visszás, hogy 10-20 évnyi permanens (kormányzati) elkúrás után még mindig azzal jön valaki, hogy az állampolgárok a hibásak. Hát persze.

Ringlósztár 2013.01.30. 08:59:27

@Negyvenértelmiségi:
Ne hazudj, baszd meg!
Orbánnál nagyobb kommunista nem volt itt 1989 óta!
Apja kommunista párttitkár, maga és haverjai kisztitkárok, hazafias népfront elnökök és mszmp társadalomkutató intézeti tagok voltak, amikor abban volt a biznisz.
Nézz utána, mi jellemző egy jobboldali, konzervatív politikusra, nem simicskaorbánra fogsz ismerni!
1,2 billiós M6 (muhahaha, az 1200 milliárd), nem baj, hogy az M6-ot Fónagy szerződte még le? A szajoli vasutat 340 milliárdért nem sokallod, nem mert az simicskának megy.
Tudod miért vállalta át orbán egyes települések adósságát, amit az elkobzott manyup pénzből fizet ki? Elárulom, mert abból éltek a fidesz vezetők ellenzékben és abból van lázár fiának svájci bankszámlája (gondolom, billiárdokkal feltöltve LOL), hogy Várhelyi Attila köztörvényes bűnözőnek hitelből adott pl. hmvhely évente 400 millió forintot PR-re, illetve járj utána, hogyan mentette ki lázár a vásárhelyi vagyonból az iskolaépületet, bannerekért cserébe.
Nyomjátok a hivatalos fidesz hazugságokat, sajnos vannak, akik benyalják.
Gyurcsányt gyűlölöm, de legfőképp azért, mert ránkszabadította ezt a tolvajbandát!

hülyemelós (törölt) 2013.01.30. 09:04:21

@Psyman:
"És mindent a "fideszmaffia" nyakába varrni megint csak ideológiagyártás ahhoz, hogy te miért is kerülöd/csalod el az adót."

Pedig így van.
Márpedig azért mert jött újra egy olyan garnitúra az elqrók után, aki még jobban elqrták - illetve folyamatban van még mindig a dolog - akiktől azt látod, hogy:
- vezér agymenéseire lóvé ezerrel
- simicska haver kitömése milliárdokkal
- hatszázhuszonnyolc új adó
- schmitpaliféle köztársasági elnök + ilyen jellemű embereknek életük végéig állami apanázs 10-100 milliókért
- stb.stb...

Már nincs miért becsületesen adózni az aktívaknak!
Mert ugyan úgy folytatódik a tendencia, hogy nem az aktív - adófizető/GDP termelő - a legutolsó szar szemét üldözendő ember ebben az országban, akinek a barom kormány ott tesz keresztbe és ott húzza le, ahol tudja!

Elég volt.
Ennyi.

Ringlósztár 2013.01.30. 09:04:45

@Negyvenértelmiségi:
Fidesz.hu archívuma a „megszorítás” kifejezésre 2781 darab találatot ad: az előző ciklusokban kis túlzással minden kormányzati lépést – a konkrét pénzosztást leszámítva – megszorításként értékelt a Fidesz, tehát nem csak azokat, amelyek közvetlenül a társadalmi juttatások csökkenésében csapódtak le. Megszorítás volt az akkori értelmezésben a gyógyszerkassza megvágása – ami most is megtörtént –, a felsőoktatás átalakítására tett kísérletek – amik most is megtörténtek –, az egészségügyi dolgozók megpiszkálása, a zsákfalukba vezető vasútvonalak többnyire sikertelen lezárási kísérlete (amelyekkel ráadásul kevesebb vonat is állt le, mint amennyit a tavaly tavaszi menetrend-változtatással leállítottak).

Megszorítás volt továbbá bármilyen próbálkozás, ami az állami-önkormányzati viszonyrendszert igyekezett átalakítani – ami most is megtörtént –, megszorítás volt a közszféra bér- és létszámstopja – ami most is megtörtént –, a segélyezettek juttatásainak minden felülvizsgálati kísérlete – ami most is megtörtént –, de már a felemlegetése is. És a legfontosabbat hagytuk a végére: megszorítás volt minden adóemelés vagy adóemelési kísérlet, hiszen a Fidesz belátta, amit most a kormány nem, hogy ezeket előbb-utóbb mindenképpen az emberek és a magyar vállalkozások fizetik meg.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó tényleg százmilliárdokkal többet hagyott a munkavállalók egy csoportjánál, viszont az adójóváírás megszüntetése fájdalmas volt a munkavállalók egy másik csoportjának, míg például az áfaemelés ugyenzt visszavette a társadalom szélesebb rétegeitől, nemcsak azoktól, akik jól jártak az szja-csökkentésével. Ezzel lényegében az szja-csökkentés finanszírozását a kormány részben olyan társadalmi csoportokra hárította, akik a kisebb adót és a családi kedvezményt nem feltétlenül kapják meg – és ez nekik mindenképpen megszorítást jelent.

Máshonnan nézve máshogy fekszik
A fenti logikát követve, az ellenzéki Fidesz-szótárban minden bizonnyal a szintén százmilliárdokra rúgó banki tranzakcós adó is megszorítás lenne, hiszen ezt a sarcot a bankok felvállaltan átterhelik az ügyfeleikre. A lakossági rezsicsökkentésről ugyanígy tudni lehet, hogy azt a vállalkozások fizetik meg, úgyhogy nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy ha a Fidesz kommunikációs érdekei éppen azt kívánnák (ellenzékben), akkor ezt az intézkedést is egy egyszerű trükknek állítaná be.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a kormány összes csomagjának összes lépést 2011 tavasza óta. Ezek között több olyan is van, amire a 2010 előtti Fidesz a mostani kormánnyal szemben simán azt mondaná, hogy ez bizony megszorítás a javából.

Megszorító csomagok költségvetési hatása 2012-ben (becsült hatás, milliárd forint)
1. Széll Kálmán-terv 1.0 (2011. április)
455
a, foglalkoztatás és munkaerőpiac
158
b, nyugdíjrendszer
42
c, közösségi közlekedés
26
d, felsőoktatás
12
e, gyógyszerkassza
83
f, állami és önkormányzati finanszírozás
44
g, bankadó
90
2. Konvergenciaprogram (2011. április)
305
a, közszféra illetménybefagyasztása
43
b, szociális segélyek befagyasztása
8
c, tartalékbefagyasztás
13
d, stabilitási alap zárolása
230
3. Pótlólagos intézkedések (2011 szeptember)
656
a, kiadási oldal
168
fejezeti kezeléső előirányzatok csökkentése
4,4
útpénztár-támogatás eltörlése
30,8
állami feladatok leadása
110
állami vagyonnal kapcsolatos kiadások csökkentése
5
önkormányzatok szociális segélyezésének átalakítása
18,4
b, bevételi oldal
488
25 százalékos áfakulcs 27-re emelése
150
autólizing-áfavisszaigénylés eltörlése
-10
munkavállalói járulékok 1 százalékos emelése
83
baleseti adó bevezetése
27
minimálbér utáni járulék másfélszeresére emelése
29
cégautóadó emelés
20
jövedéki adóemelés
50
társasági adó, veszteségelhatárolás korlátozás
31
játékadó emelése
32
üzleti ajándék és reprezentációs költségek elszámolása
15
gépjárműszerzési illeték megemelése
6,5
hamburgeradó-emelés
10
termékadó növelés
36
illetékemelés 4,2
rendszámtábla-szabályozás változása
12
4. A 2012-es költségvetés 2011. decemberi újratervezése
120
a, minisztériumi zárolások
52
b, jövedéki adó emelése (plusz áfavonzat)
20
c, nyugdíjjárulék átirányítása
48
5. Tartalékzárolás
200
6. Széll Kálmán-terv 2.0 + 2012-es konvergenciaprogram (2012 április)
150
a, költségvetési szervek, fejezeti előirányzatok csökkentése
40
b, gyógyszertámogatások megvágása
10
c, helyi önkormányzatok egyenlegjavulása
60
d, távközlési szolgáltatási adó kivetése
30
e, fordított áfa a mezőgazdaságban
10
f, állami cégek osztalékfizetésének emelése
1,5
g, önkormányzati dologi kiadások befagyasztása
3
7. Központi közigazgatást és háttérintézményeket érintő zárolások (2012 október)
133
ÖSSZESEN 2019
Forrás: Portfolio.hu, Index
És a 2013-ra szóló két októberi csomag intézkedései:

Bevételnövelő intézkedések (első csomag) Ennyit vár tőle a kormány (milliárd)
Tranzakciós illeték emelése (MNB nélkül) 60
Pénztárgépek elektronikus bekötése 95
Fordított áfa a sertéságazatban 10
Kisvállalati adózás 15
TB-járulékplafon eltörlése 51
Összesen: 231
Bevételnövelő intézkedések (második csomag)
A bankadót nem felezik meg. 72
Tranzakciós illeték további emelése 90
Államkincstár adójának emelése 40
Iparűzés adóalap kiszámításának változása 35
Közműadó 30
Nő a cafeteria adókulcsa. 40
NAV egyedi számlák ellenőrzése 60
Összesen 367
Kiadáscsökkentő intézkedések (összesen)
Nyugdíj/bér egyszerre nem 30
EU-s társfinanszírozás csökkentése 55
Elmaradó béremelés 73
Segélyplafon 8
Összesen 166
Teljes megszorítás 764

Hókuszpókusz
Szintén problémás, hogy az NGM csak simán ellátásokról, és nem az ellátások értékéről beszél. Ez utóbbi azért fontos, mert az intézkedéseik hatásvizsgálatakor érdemes az inflációs hatásokat is figyelembe venni, különben nem kapunk reális képet. Képzeljük csak el például, hogy az infláció 30 százalék (láttunk már ilyen a kilencvenes évek közepén) és a bérek, nyugdíjak, szociális ellátások 15 százalékkal nőnek. Fantasztikus emelés – kommunikálhatná bármelyik kormány –, de mégis, az életszínvonal tankönyvszerűen (és a mindennapokban megtapasztalhatóan is) csökken egy ilyen helyzetben, nem is keveset.

Ezért egyszerűen nem korrekt, ha a bérstatisztikák összehasonlításánál az inflációs hatásokat nem vesszük figyelembe. Az infláció ráadásul egy adó (amit például az áfa- és a jövedéki adók emelésével lehet növelni), csak nehezebb észrevenni, mint a közvetlen adóemeléseket.

váj mí 2013.01.30. 09:05:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hogy te milyen kis optimista vagy! Nem, nem fog visszajönni, legfeljebb nyaralni. Viszont tegyük fel, hogy 15-20 év múlva hazaköltözik, mert csoda történik addigra Magyarországon. Ő lehet, de a gyerekei, akik jó eséllyel már kint születtek, és azok családja, már tuti nem.

2013.01.30. 09:07:20

@Negyvenértelmiségi:" Magyarország egy rakás bevételéről lemondott a "segílyekért" cserébe, egész piacokat szüntettünk meg, nem szedünk vámot, tagdíjat fizetünk."

Ezen kicsit még gondolkozz.
Ha vámot vezetsz be az EU felé, akkor neked is kell fizetni, ha exportálsz az EU-ba. Szerinted melyik magyar termék lenne versenyképes VÁM-mal terhelten? Egy se?
Szerinted a Mercedes itt épített volna gyárat? Hogy a beérkező alkatrészek után vámot fizethessen, majd a kimenő késztermék után megint?
A másik: amíg többet kapsz vissza, mint amit befizettél, addig ne sírj, hogy hozzá kell járulni! Az egy más kérdés, ha vezetőid alkalmatlanok, hogy lehívják a keretet, ha azt hülyeségekre költik.

TupakkaMinutti 2013.01.30. 09:07:21

@Psyman: sztem az igazan erdekes dolog az hogy a holpos-csalos-hazug magyarokrol szolo kommented ehez a poszthoz irod be. tudniillik a kivandorolt lopos-csalosok nagyresze az uj elohelyen tisztessegesen munkatvallal, adot fizet, jarulekokat es rohogve megel belole.
mig magyarorszagon a tisztesseges vallalkozo kifelyezes mar majdhogynem onmagaban ellentmondas, merthogy ha nem lopott csalt akkor soha nem is lett nekije "tisztesseges" fizetesbol annyi penze hogy abbol vallalkozzek.

persze vagom en az itt kommentelok mindig pont tisztessegesek, lekvarkaszalasbol meg bodzazasbol hoztak ossze a penzt iparos munkaval, pedighat hat nyelven beszel amugy es kilenc diplomaja van es az arvahazbol jott, nem anyu apu segitett...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 09:09:18

@Psyman: ez precíz.

Annyit hadd tegyek hozzá, hogy ez a folyamat az államnak az erejéhez képest túlzott szerepvállalása miatt van. Az erejét az adóképesség adja, és ha azt egy ilyen spirál folyamatosan rontja, az egy ördögi kör.

Ebből részben a csalók lépnek ki (és rontják még gyorsabban a szabálykövető közösség helyzetét), részben pedig a távozók (ami nem törvényszegés, viszont a maradók helyzetét ugyanannyira rontja). Nem fogom őket egy kalap alá venni morálisan, de a játékelméleti hatás hasonló.

Az állam megpróbálhat csökkenteni a szerepvállalásán, vagy próbálhatja szorítani az adóprést. Ahogy Te is írod, utóbbi esélytelen, csak több csaláshoz és kivándorláshoz vezet. A szerepvállalásban meg vagy a szociális és nyugdíjkiadásokon spórol, vagy az oktatáson és az egészségügyön (ne keverjük most ide a közgépet meg a nokiásdobozokat: ez - még - nem az a nagyságrend).

Sajnos a magát "polgárinak" és "nemzetinek" nevező kormány az utóbbiakon, főleg az oktatáson spórol.

Viktus 2013.01.30. 09:13:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Itt most az amerikai-koreai új igazgató azt mondta, hogy a magyarok a legjobb fejek a világon, mert pl. türelmesek-megértők ingyen dolgozunk koreában fellógatták volna őket az USA-ban meg állandóan bíróságra járhatna. Csak itt vannak ilyen kedves emberek.

Void Bunkoid 2013.01.30. 09:15:25

@váj mí: nagyon szépen összefoglaltad. Kiegészítésként annyi, hogy az én már évek óta kint élő ismerőseim - pedig még csak fiatalok - is pontosan így tesznek. Hazajönnek egyszer nyárra szigetre vagy egyéb fesztiválra meg családot látogatni, meg egyszer karácsonyra, de télen szigorúan csak az ünnepekre.

Mihelyst megjön az első kölök, a nyári bulizás már kiesik, valamint már csak minden második karácsonyra fognak hazajönni.

Mihelyst a szülők meghalnak, és az utolsó őket idekötő szál is elszakad, soha az életben nem teszik be a lábukat többé az országba. Esetleg majd vénkorukban nosztalgianyaralásként, és nem hazatérni.

A nyugdíjaskorra hazatérés az a későharmincas, esetleg a negyvenes korosztálynál még elképzelhető. Aki harminc alatt hagyta el Magyarországot, már nem lesz jellemző abból az egyszerű oknál fogva, hogy nyugdíjas koráig jóval több időt töltött már el kint, mint itthon.

csakhalkanszólok 2013.01.30. 09:15:38

Az ember alapvetően alkalmas volt arra, hogy áldozatot hozzon szűkebb közösségéért, és ne feltétlenül egyéni érdekeit védje.

Természetesen ez soha nem volt 100%-os, mindig volt egy része a társadalomnak, aki csak az egyéni érdekeit nézte. És az arány néha igencsak ki tudott lengeni.

Aztán elérkeztünk jelen korunkhoz, amely ledöntött minden erkölcsi korlátot, már csak az egyénről szól, nincs mögötte semmiféle moralitás. (ez sem igaz teljesen, de mondjuk úgy, hogy a mérleg erősen kibillent a közösségi morál felől az egyéni morál felé...)

Most meg csodálkozunk, hogy nincs összetartás, morál, etika, stb. És az emberek egyéni boldogulást helyezik az alőtérbe.

Én 30 éve szégyenkeztem szűkebb közösségem előtt, mert a jobb élet reményében az ország csücskéből elvándoroltam messzire (200 km!). Hát kicsit változott a világ. Örülnénk már néha 2 000 km-nek is, és sóhajtozunk, és kesergünk. De abban hogy ez a világ ilyen lett, igen nagy sarunk van!

Sajnálom a kivándorlást, de tudom, hogy ennek nem feltétlenül pénzügyi oka van. Ha visszaszereznénk (vagy legyen mindenkinek igaza újra felépítenénk) morális alapjainkat, nem lenne elég indok a nagyobb fizetés.

Zka77 2013.01.30. 09:17:03

@Psyman: a gond az, hogy nincs tyúk-tojás eset. 1988ig gyakorlatilag nem voltak adók. Akkor vezették be a komcsik, mert már nagyon égett a ház. Egyből akkora adóéket vertek a rendszerbe, ami kifizethetetlen volt. De legalább jó sok ponton lukas volt és lehetett csalni benne. Azóta is ezt a nagyon szar rendszert használjuk, kevesebb csalást engedő lukkal. A béren/termelésen az adóék kicsit lejjebb ment, de cserébe a fogyasztásra rakott adók meg fel. Nagyon is tudható hát, hogy honnan származik az adómorál.
Aki most kkv is ki tudja fizetni az embereinek bejelentve a legalább 120-150 nettót a legalacsonyabb munkakörökben az kurvaszerencsés és kivételes helyzetben van. Megnézném azt a kkvt ami mondjuk egy kis faluban meg tudja ezt oldani.

Viktus 2013.01.30. 09:17:41

@VT Man:

Szaporább népek azok ...

ob.szerver 2013.01.30. 09:18:01

@Psyman:

Nem tudom mivel foglalkozol, de hidd el, a cégek többségének az ügyeskedése megélhetési kényszerből fakad.
A tojással és a tyúkkal egyetértek, és ez egy olyan téma, ahol csak évtizedek alatt lehetne érdemi változást elérni, de csakis akkor, ha az emberek és a cégek úgy éreznék, hogy a helyzet, ha évről évre csak egy hangyafasznyival is, de javul, és megengedhetik maguknak a "becsületesség" luxusát.
Itt viszont éppen az ellenkezőjét érzik. És ne mossuk egybe az emúthúszévet, mert igenis voltak jó periódusok is benne, nagyjából 2005 és 2010 között. A szoclib 2002 utáni teljesítményének megítélésén a világválság sokat rontott és az átlagember nem képes arra a finom distinkcióra, hogy mi volt a valóban rossz kormányzás és mi a válság következménye.
A jelenlegi helyzet azonban példa nélküli. A mostani rombolás, hanyatlás és kilátástalanság egyedülálló a a rendszerváltás utáni történelemben és az emberek a lábukkal mondják el róla a véleményüket, amiről ez a poszt is szól.

dr. Wilbur Swain 2013.01.30. 09:20:58

Van bárhol konkrét adat a kinn dilgozók összetételéről Végzettség, kinn végzett munka alapján? Én úgy látom, hogy minél "lentebb" megyünk, annál több a kivándorló (persze ez csak az én személyes tapasttalatom)

sárkányfő 2013.01.30. 09:21:01

Azt bírom ebben a blogban, hogy miután felvet egy totálisan igazságtalan, jogtalan, immorális, és még saját kimondott célja szempontjából is kontraproduktív öltelet, amit a kommentelők tömegesen cincálnak cafatokra, ezek után mintha mi sem történt volna, ugyanúgy hivatkozik a barom ötletre, mintha nem alázták volna azért vérbe.

Ha a magát kurva okosnak képzelő blogszféra is ilyen matolcsy-féle full reménytelen tökfejekkel van tele, akkor mit várjuk a többiektől?

Tényleg nem sikerül felfogni, hogy a nyugdíjjárandóság az tulajdonjog? Hogy azt elvenni épp olyan nyílt rablás, mintha kirabolnák a lakásodat? És hogy ezzel intézményesítenétek az igazságtalanságot, miszerint aki többet fizetett be, az nem kap többet, és ezért ettől kezdve mindenki még többet csalna, és tovább csökkenne a befolyó pénz? És hogy bónusznak ezzel tovább mélyítenétek az állami intézményesített jogbizonytalanságot, jogfosztást, állami rablást, ami olyan destruktív erővel hatna az egész országra, ami nem lassítaná, hanem ellenkezőleg: gyorsítaná az egész ország süllyedését?

Költői kérdés volt, ha eddig nem sikerült felfogni, akkor már nyilván nem is sikerülhet. Ahogy azt sem, hogy még rengeteg helyen lehetne spórolni meg változtatni. Látom sikerült a szegény-szegényke-farkasa állapotba kergetni a kormánynak a népeket, ahelyett hogy a kormány elkúrt gazdpolját kritizálják. Istenem mennyi a hülye. A kardblog mehet matolcsy mellé a dilisek klubjába.

váj mí 2013.01.30. 09:25:28

@Void Bunkoid: Mikor arról olvasok, hogy "úgyis-hazajönek-akik-most-kiköltöznek", az jut eszembe, hányan költöztek haza a vasfüggöny végével az '56-os magyarok közül? És azok közül, akik később, a '70-es, '80-as években léptek át a zöldhatáron? Biztos akadt pár család, akik a '80-as években mentek el, de tömeges hazaköltözés nem történt. Legfeljebb katasztrófa-turizmus.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 09:29:32

@sárkányfő: látom, egyszer le kell írnom a közeli jövőben a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer működését.

A nyugdíjjárandóság tulajdonjog, a mértéke azonban nem. Nem is lehet az, mert ha nem tudja kifizetni az állam (és mint a posztban írom, ez nem a bizonytalanul távoli jövő problémája már), akkor mi van? Járulékból nem jön be a mai nyugdíjkiadás, adóban meg lehet próbálni beszedni, de nem sikerül, hitelt meg nem kapunk rá (szvsz erre nem is szabadna).

Ezekre mondj valamit. Cserébe nem foglak "reménytelen tökfejnek" nevezni, mert általában jókat írsz, itt valószínűleg a személyes érintettség játszik.

váj mí 2013.01.30. 09:36:53

@Viktus: Mna, a másik értelmes. Romániában még mindig az a fősodor, hogy kimegy melózni, a pénzecskét meg hazaküldi. Aztán pár év múlva, ő is hazaköltözik, nem csomagolja össze a kicsaládot, és kalap-kabát. Persze, a végleges kitelepülés is jelen van.
Bár nem értem, mennyiben releváns, hogy Romániából hányan dolgoznak vagy élnek külföldön? Mármint a magyarországi helyzetet tekintve.

Void Bunkoid 2013.01.30. 09:42:40

@váj mí: az ötvenhatosok közül vicces, de akiket én ismertem pár hazatelepülőt, azok általában 56-ban börtönben ücsörgő gyanított vagy valós nyilas bácsik voltak, és leginkább azért tértek haza vénségükre, hogy megelőzzék a háború óta rájuk vadászó hololovagokat - mert ugye ha azok megtalálták volna őket, akkor is hazajöttek volna, de nem mosolygó napbarnított amerikai nagybácsiként, hanem bilincsben :P

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.30. 09:45:37

kaptam egy levelet a poszt kapcsán, megosztom a lényeget:

"A negyvenes korosztály egy része, teljesen tudatosan a nyugdíj miatt megy külföldre. Egyszerű számolgatással arra a következtetésre jut, hogy a hátralevő 20-25 aktív év alatt legalább a minimál nyugdíjra jogosultságot szerez.
A lényeg a teljesen tudatoson van.
Az ismeretségi körömben 3-4 egymást nem ismerő ember jutott erre a következtetésre. Ez már nem véletlen."

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 09:47:03

Az ismeretségi körömben 3-4 egymást nem ismerő ember jutott erre a következtetésre. Ez már nem véletlen."
Válasz erre

100 majom hatás.:)

Viktus 2013.01.30. 09:49:34

@váj mí:

Persze, de ez miben cáfolja amit írtam? szapora a román észre se veszik, ha pár millió nincs otthon. Ráadásul szerencséjükre elég sok cigány indul neki onnan nyugatnak.
A letelepedésük problémákba ütközik lásd. nagyjából mindenhol megvetik-utálják őket Európában, és az alja munkákat végzik a románok olcsóbban, mint bárki előttük. A román cigányok meg lopnak stb.

sárkányfő 2013.01.30. 09:49:39

@timargabor:
A mértéke nem? :) Oké, akkor a te lakásod is tulajdonjog, de csak részben, a mértékét majd én meghatározom, legyen mondjuk a fele, a másik felét meg hopp, elveszem. Oké? vagy csak mások jussára fáj a fogad, a tiéd nem adnád?

Az az érvelésed pedig a matolcsizmus hőskorszakát idézi, hogy "azért csak részben tulajdonjog a nyugdíj, mert nincs rá pénz" :DDD

Öregem, ezzel legalizálod a szegények, nincstelenek, csövesek bolti lopását is, hiszen nekik tényleg nincs pénzük kaját venni, ettől kezdve a boltoknak a tulajdonjoga az csak részleges....

Azt pedig már írtam, hogy közel s távol nem az egyetlen lehetőség a szarból való kitörésre a nyugdíjasok kirablása, ennél egy pöppet bonyolultabb a világ, a költségvetés, meg a nemzetgazdaság... pl. lehetne végre nullbázisú költségvetést csinálni, meg teljes államháztartási reformot bevezetni, meg bevezetni a teljes hatékonyságmérést és ahhoz kötni a béreket és minden egyéb kifizetést, minden forradalmain javítaná az ország helyzetét, hogy csak hármat mondjak, de lehetne még sorolni bőven a különböző alrendszerek eszeveszett pazarlását, évtizedes elavultságát, hatékonytalanságát, az őrült energiagazdálkodási rendszerünket, a középkort idéző mezőgazdaságunkat, a fekete lyukként működő egészségügyet, és a többi.

de.... de még ha az állampolgárok kirablása is lenne az egyetlen járható út (persze nem, baromság), akkor is nagyon érdekelne, hogy miért pont a nyugdíjasok kéne kirabolni? Miért nem például téged? vagy az már nem annyira tetszetős? Csodálkozol hogy felháborodok amikor tömeges rablás mellett agitálsz? Vagy miért nem az aktívakat akarod kirabolni, a fizucsökkentés ugyanúgy pénzt spórolna meg?
Na erről ennyit, nem kéne mások lóvéjára ennyire ácsingózni, nem szép dolog, te sem örülnél ha valaki az ország érdekére hivatkozva ki akarna rabolni.

Személyes érintettségem nincs, és ha lenne, akkor sem az vezetné a mondataimat, ahogy soha máskor sem, én az ország érdeke és a józan ész szempontjából szoktam írni, így teszek most is. Őszintén szólva ez a félmondatod a legijesztőbb, ez a fideszista gondolkodás romboló hatása is lehet, hogy kapásból személyeskedés felé akarod vinni a dolgot, remélem csak egy botlás volt és nem a fideszvezérelt mesterséges elhülyítés eredménye.

váj mí 2013.01.30. 09:54:45

@Void Bunkoid: Ok, ok, nem feltétlenül a nyilas-bácsikra gondoltam ;). Bár ez a probléma idővel tényleg megoldódik...

@Viktus: A magyar cigányok is lopnak, csak úgy mondom....
Különben kösz azt a mérhetetlen lenézést, ami a soraidból árad, úgy is, mint román állampolgár.

Viktus 2013.01.30. 09:55:01

@sárkányfő:

Fosol? a nyugdíj semmiféle szerzett jog az azon múlik mit szavaznak meg, és bizony itt régen maximálni kellett volna az összegét.
Azok intézményesítve vannak már lemaradták pár körrel. A mai ötvenes korosztály még reménykedhet majd, hogy kap kb. vegetáláshoz való nyugdíjat a mai negyvenes-harmincas korosztály már ilyesmiben nem reménykedhet, mint nyugdíj Magyarországon. Erről ennyit.
Ma van a nyugdíjas kánaán a jövő is ráment-rámegy.

Meridian74 2013.01.30. 09:55:09

@Vitéz László: neked ajánlom elolvasni ezt a cikket (egyébként brutálisan leddöbentő), fletóék így lopták szét az állami vagyont... persze ez csak egy mód a sok módszer közül, és ami azt illeti, a Fidesz is mocskosul sáros lehet, mert ugyan feljelentgetést tettek, de tényleges felelősségrevonás nem történt, senki esetében sem...

De azért a módszert érdemes kicsit ízlelgetni. Ilyen egyszerűen loptak milliárdokat, közvetett móson a zsebünkből. Mert nyílván, egy állami tulajdonban lévő SZOT üdülők, az nem az enyém, nem a tiéd, csak közvetett módon.

kuruc.info/r/35/107275/

Félig soporoniként az eset teéjesen ledöbbentett engem...

Ezek után senki ne csodálkozzon, ha innen elmennek azok, akik megtehetik. Igazából már nm is mennek, hanem menekülnek - csak persze nem kanadába menő cigánymódra.

Viktus 2013.01.30. 09:59:21

@váj mí:

Nincs mit. Néha fáj a valóság, ha ténylegesen románnak érzed magad ez van. Ez nem lenézés ezt harcolták ki maguknak a románok. Mindenhol letörték a béreket, amerre alkalmazták őket, mert igénytelen népség elvannak moslékon meg egy szobában tucatnyian nekik mindegy kis kajájukat megeszik azt a kis pénzt amit keresnek viszik haza. Otthon az is sok.
Szerencsére egyre több helyen rühellik őket nyugaton, mert a szakértelmük-munkamoráljuk nem v.mi jó, és kezdenek rájönni, hogy olcsó húsnak híg a leve.

sárkányfő 2013.01.30. 10:00:12

@Viktus:
Nem fosok, nem is vagyok érintett, nem fogtál fel semmit, de ha ilyen a stílusod, akkor mártózz meg egy fostartályban, hogy a külsőd is passzoljon a stílusodhoz.

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 10:05:29

@sárkányfő: Ha már stílus,akkor a tied sem egy simogató becézgetés,ugye.:)

Mellesleg ugyan arról beszélnek úgy nagy vonalakban a kommentelők,csak más más csatornán adják elő,ezért kár egymás torkának ugrani.

Nikorene 2013.01.30. 10:08:48

1) 9fôs csoportomból 3an jöttünk el külföldre, 3an összesen 1,3 M bruttót kerestünk. Nem vettek fel helyettünk embert, belsô átszervezéesel, csoportösszevonással megoldották, helyettünk dolgozik 2 ember összesen 400 bruttóért.
Lehet számolni, mennyivel kevesebb járulék jut a kasszába.
2) Ha kiköltözöl 2 lehetôségd van. Bejelented az ideiglenes külföldön tartózkodásodat, megmarad a szig, és az állandó lakcímed (teljesen legálisan), bejelented a OEPnél a külföldi TB (EUs) számodat, így otthon is biztosított vagy. Vagy véglegesen jelnted ki magad, leadod a szig-et és a lakcímkártyát (ezzel érdemes várni, amíg a másik országban megkapod az állampolgárságot). Ha ilyenkor megadod az okmányirodának a kinti címedet, akkor ideiglenes tartózkodási helynek bejelentheted a régi lakcímedet, és visszakapod a lakcímkártyát, így mindenfélét intézhetsz, amihez magyar lakcím kell. Pl szavazhatsz, ha még magyar állampolgár vagy.
Ebbôl az következik, hogy a KSH adatokból egyenlôre nem fog látszani, hogy VALÒJÀBAN mennyien vándoroltak ki, és fizetnek kint adót meg járulékokat.
3) a fél millió egyeseknek kevés másoknak sok, de még nem láttam a kommentekben azt az észrevételt, hogy ez nem egy állandó szám. MOST félmillió. Ha pedig azt veszem figyelembe, hogy mennyien mondták az otthonmaradottakból, hogy készülnek jönni, vagy mennyien jöttek azóta, hogy én is kijöttem, és mennyien kérdezik, hogy hogy csináltam, akkor azt kell mondjam, hogy ez a szám növekedni fog. És tartok tôle, hogy nem egyenletesen.
Uccsó kapcsolja le a villanyt.

Viktus 2013.01.30. 10:09:11

@sárkányfő:

Te nem fogtad fel én régen felfogtam, hogy olyanok sírnak mindenféle szerzett jogokról stb. akik nem szereztek semmit, de jól hangzik. A magyar nyugdíjrendszert szolidaritás alapján működtették ez a rendszerváltás után egyszerűen felborult csak nem merik elismerni. A szockában a nyugdíjasok annyit kaptak, hogy éppen elvegetáltak a rendszerváltás környékén, és aztán kezdtek elszállni a nyugdíjak míg a születések száma csökkent. Nem is beszélve a békés államformaváltás ára volt, hogy százezrével mentek az emberek apparátusból, néphadseregtől, párttól ilyen-olyan nyugdíjba zsíros nyugdíjba. A kétezres évek után már az terjedt el, hogy több volt a nyugdíj, mint amit előtte kapott a melós ... így sorban kotortak el a népek elő nyugdíjba. Bedobták még a tizenharmadik havi marhaságot is grátisznak amivel még inkább sikerült eladósítani az országot.
Mindamellett ingyenes utazgatás stb. kész vicc nálunk gazdagabb országokban nincs olyan.

Közben a jövő nyugdíjasainak nyugdíjait már szépen elkezdték lefaragni az utóbbi években, és máig nincsen fogalmuk arról mondjuk 20 év múlva, hogy lesz a rendszer fenntartható, ha nem lesz ennyi befizető sem, mint most, és a mostani szponzorok kitől várják a nyugdíjat? meg mire is fizessenek? hol vannak az egyéni számlák?

váj mí 2013.01.30. 10:11:59

@Viktus: Te, tudsz még pár ilyen közhelyet? Kissé előítéletes is vagy, de rá se ránts. Az ne zavarjon, hogy Románia körözi már évek óta Magyarországot, sajnos vagy sem. Szép teljesítmény azért egy moslékon élő, igénytelen bandától, nonem? ;)

hot-spot (törölt) 2013.01.30. 10:12:29

@Viktus: A középkorban sem volt nyugdíj,azt még is elvoltak az emberek.Addig dolgoztak míg fel nem borultak.Én is a téren fogom árulni a petrezselymet 99 évesen,szinte látom a lelki szemeim előtt.

Viktus 2013.01.30. 10:15:03

@váj mí:

Közhelyet nem tudok tapasztalatokat azt igen. Papíron lehet körözi van miről fejlődniük, amilyen szinten voltak azok a vidékek ahol nem laktak magyarok, mint a középkorban ... leszámítva Bukarest meg Constanza.