A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Mi a NER? Fekete megmondja, a miniszter rábólint

2012.12.18. 06:34 timargabor

Nemcsak a miniszterelnöknek, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek is sűrű hete volt. Most ne is menjünk bele ebbe a nemtandíj-mizériába, meg hogy a főnöke utasítására három nap alatt kell a nulláról vadiúj felsőoktatási koncepciót kreálnia. De hát közben Nemzeti Színház meg Magyar Művészeti Akadémia is akadt. Maradjunk most csak ezeknél.

A Nemzeti Színház igazgatói pályázatán a papírforma jött be. Lehet arról vitatkozni, hogy ki volt a jobb jelölt, nekem is van véleményem, de hát láthatóan nálunk ez a szokás, ez volt más színezetű kormányok alatt is: ha az állam adja a pénzt, ő mondja, hogy ki vezesse a színházat, amikor kitelt az előző igazgató megbízása. Az a mondás, hogy ez a többségi demokrácia: aki többséghez jut, kinevez, és ha a többségnek ez nem tetszik, majd leváltja, ha meg tetszik, akkor nem. Ebben nekem is, a kedves olvasónak is, meg Szörényi Leventének is egy szavazata van. A hogyan, persze felvet kérdéseket, de most hadd ne erről írjak.

Aztán itt ez a Magyar Művészeti Akadémia. Távol álljon tőlünk, hogy megmondjuk, ki mit tarthat művészetnek. Ha valaki felszögezi a Megváltót a Szentírásra és azt jó művészetnek tartja, nem szólunk bele - ha ettől minél többen elgondolkodnak a világról, annál jobb. Ott viszont kicsit bicsaklik a dolog, amikor egy, az alaptörvényben nevesített akadémia vezetője az ilyen beleszólást nemcsak megteszi, hanem ki is nyilatkoztatja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere úgy működik, hogy aki nem működik együtt - értsd: állami művészeti intézmény vezetőjeként más a véleménye, mint neki - az repül.

Ha nem lenne az alaptörvényben említve az MMA, még erre is legyinthetnék: hogy mit gondol Fekete György úr a NER-ről, vagy akár a demokráciáról, hát akár a magánügye is lehetne. A gond az, hogy ha ott ül mellette Balog Zoltán miniszter úr, akkor bizony a kormány nevében mond erről ott helyben véleményt - meg adott emellett nem kevés beleszólást az állami kultúrügyek intézésébe, amivel tényleg kirúghatja az "együtt nem működőt". Egy hasonló esetben, ha egy német akadémia ülésén ilyesmire ragadtatná magát az elnök, egy CDU-párti miniszter valószínűleg ott helyben megmondaná, hogy nem ezt jelenti, és kikérné magának, esetleg utána rögtön el is hagyná a termet. Na jó, a németeknek nincs NER-jük, már majdnem hetven éve.

Ehhez képest Balog miniszter úr a kormány támogatásáról biztosította az MMA-t. Márpedig ezzel a kormány nem is közvetett, de explicit egyetértését fejezte ki: igen, egyetért az MMA elnökével; a NER azt jelenti: fagyit és galambot a címerre - ha nem nyalsz, repülsz. És itt kell visszakérdezni: hogy is van ezzel a demokráciával, amit a színház kapcsán emlegettünk?

(Tudtommal a képen látható címert a Fehéren-Feketén blog publikálta - ha nem ők az eredeti szerzők, kérem, írjátok meg!)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

30 komment · 3 trackback

Címkék: nemzeti együttműködés rendszere Balog Zoltán Magyar Művészeti Akadémia Fekete György

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr284970723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spiclikommandó is szolgálja Orbánt az egyetemisták ellen? 2012.12.18. 21:58:22

Hangulatjelentést kérhetett a Fidelitas-csemetéktől Viktor, ezt tálalta a közmédia úgy, mintha a tiltakozó diákok küldötteivel egyeztetett volna, TEK-hadsereg védelmében, egy felkapott és drága romkocsmában. Lépjük át azt, hogy Orbán a tiltakozó diákok...

Trackback: Orbán spiclijei lehallgatnának egy egész várost? 2012.12.18. 21:40:36

Kormányunk titokzatos kütyükkel látná el egy meg nem nevezett megyei jogú város lakosságát. A technikát egy meg nem nevezett nemzetközi cég adná. A projektben részt vevő lakosságnak úgy tálalnák a tervet, hogy azért kapnák az Index cikkében meg nem nev...

Trackback: A nem-nemzeti, nem-együttműködő nem-rendszer 2012.12.18. 20:02:09

Orbán Viktor szombaton délután a Főváros egyik legdivatosabb szórakozóhelyén találkozott néhány fidelitasos fiatallal, és rövid egyeztetés után két és fél perces videó-üzenetben a helyszínen adta elő a teljes magyar felsőoktatás átalakításának legfriss...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagydemeter 2012.12.18. 08:24:44

Egyébként Fekete György teljesen jó iparos, az Index fotótárában is van olyan ami tetszik, értékelhető. Hasonló minőségű népművészeti elemeket az otthonomhoz közeli két-három faluban is tud egynémely régi mester, azt nem fogom felfogni, hogy hogyan lett belőle kultúrvezér.

A litániát arról, hogy ez mennyire szomorú, elképesztő vagy morbid majd megírja más kommentben.

Én valamilyen szinten reménykeltőnek találom azt ami most folyik. Úgy tűnik, hogy rendszerváltáskor nem sikerült megtanulnunk véglegesen, hogy egy buta autoriter kormányzat mit csinálhat egy teljes ország népével, talán most majd igen. Én bízom benne, hogy pont a FIDESZ kormányzat és pont a Fekete Györgyhöz hasonló zsebdiktátorok miatt indulhat el egy olyan folyamat amivel megtanuljuk a demokráciát.

Myrath 2012.12.18. 10:15:38

A diákok most tanítanak minket a demokráciára!

félázsiai nagymagyar 2012.12.18. 10:23:22

Igen. Ennek az országnak a fiataljaira van szüksége ahhoz, h rájöjjön végre mi a szabadság és a demokrácia.

Az MMA körüli botrány csak egy a hosszú sorban, és ez nem a jelentéktelenség mércéje...

Pan Modry 2012.12.18. 18:48:39

Fekete Gyorgy egy besugo volt a kommunista rezsimben, igy meltan jogosult a fidesz tamogatasara.

Ludovikás Levente 2012.12.18. 19:06:12

Eddig szerinted jól ment a kulturában a zsuzska leosztása?
Mert az MMA sok éven át semmit nem kapott, hobbiszinten jártak össze. Másoknak meg 2 marokkal mérték, csak rajta kellett lenni a listán, nem a teljesítmény számított. Akiknek így volt jó, így volt természetes most persze ugatnak a vesztett koncért

Eizogembird 2012.12.18. 19:08:57

@Myrath: Ez a mondat és gondolat ad reményt arra,hogy talán van még jövője ennek az országnak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.18. 19:10:02

@Ludovikás Levente: pénzről szó nincs a cikkben. Arról viszont igen, hogy ki hogyan definiálja a "nemzeti együttműködés rendszerét".

Ludovikás Levente 2012.12.18. 19:22:23

@timargabor:
Én úgy alapjában liberális felfogású vagyok, tehát elfogadom, hogy másnak más a véleménye. De azt ne várja már egy fosokádó, hogy hogy az én pénzemből majd paradicsomi életet biztosítanak neki. Tartsa el saját magát. Van egy jópár ilyen alak a magyar művészeti életben

Parajpuding 2012.12.18. 19:28:23

Az MMA a ner rendszerében egy olyan fagyi, aminek a tetejére egy szargombócot kanalaztak. Az egész gusztustalan és emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált. Ettől persze azért mégis fogy, mert fidesz-orkok bő nyállal nyalják.

mrZ (törölt) 2012.12.18. 19:54:51

A pénz mindig is az aktuális rendszer kiszolgálóinak ment.
Ők adják a figyelemelterelő cirkuszt, amiért a kulcsőrzőktől megkapják a munkadíjat.
Műsorváltozás van, kaptak egy hozzá egy felügyelőt,
Hazafiság, nemzetiség, népiesség, etc....
Olcsó és hazai gyártású.
3 matyó babát kapsz egy transzszex táncosért.
Holnapra megszokjátok, illetve lesz nagyobb gondotok.

hackbard.celine 2012.12.18. 20:01:46

@nagydemeter: nem figyeltél oda a részletekre: Fekete szerint az a művészet nem támogatható, amelyik nem "kellően nemzeti". A "kellően nemzeti" megítélését saját hatáskörbe vonta, amihez hasonlót még Aczél elvtárs sem tett meg, ott volt TTT.
Ja és az ilyen nemzetiesch bohócok is a komcsi érában nőttek nagyra. Csak addig volt Orbán ellen, amíg nem a felesége lett 2003-ban a bukott miniszterelnök szóvivője. Nagyon egymásra találtak, 2,5 Mrd a jutalom.

Szociknak vége 2012.12.18. 20:10:34

A müvészet szabad.

A közpénzes müvészet meg olyan, amilyennek a köz akarja. Nagyon antidemokratikus de evvan.

Ludovikás Levente 2012.12.18. 20:18:59

@timargabor:
Feketéről nehezen tudom elképzelni, hogy teleugatja a külföldet azzal, mennyire szar Magyarország, ahol üldözik a zsidókat, cigányokat, buzikat, ahol már vásárolják a szögesdrótot Észak-koreai mintára a táborokhoz

Meghagyva nekik is a véleménnyilvánítás szabadságát, az ilyenek életjáradékolása szerinted még belefér a nemzeti együttűködésbe? Vagy konrétabban: Kertész Ákos után is kéne küldeni csekken a pénzt Kanadába, miután a magyart úgy kollektíve alsóbbrendűnek minősítve távozott?

Ludovikás Levente 2012.12.18. 20:21:57

@MetroGoldwinMayer:
Nincs antidemokratikusabb gyülekezet a démosznál - mondá Szókratész, és megitatá velük a méregpoharat

Ludovikás Levente 2012.12.18. 20:27:45

@hackbard.celine:
"A "kellően nemzeti" megítélését saját hatáskörbe vonta, amihez hasonlót még Aczél elvtárs sem tett meg, "

Aczél elvtárs és a nemzeti, ez jó poén volt!

De a dolog kicsit komolyabb ennél, mivel az általa épített kultúrvilág lényegében mostanáig jól megvan köszöni szépen. Besúgóból vagy besúgó fiából lettek a "nagy" művészek, aki nem kollaborált az mehetett az undergroundba, sok vegzatúra mellett

komplikato 2012.12.18. 20:43:33

Az MMA kapja az ívet és jogosan. Majd egymás közt egymásnak mutogathatják egy egy pohár bór mellett azt a nagy nemzeti művész lelküket ... más nem lesz kíváncsi erre a klubra hiszen csak az "uraknak" van fenntartva. Homokozónak.
Túl sokat foglalkozik velük a poszter. El fognak ezek nyomtalanul süllyedni mint Atlantisz.

taecleau 2012.12.18. 21:06:00

"Na jó, a németeknek nincs NER-jük, már majdnem hetven éve."

Ez is a német rendszer, csak a 70 évvel ezelőtti.

nu pagagyí 2012.12.18. 21:18:09

Az MMA lényege, hogy havi fixet kapnak. Cserébe néha úgy kell tenniük, mintha ők képviselnék a magyar művészetet.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.18. 21:23:11

@Ludovikás Levente: ezt csak azért kérdeztem, mert Fekete úrról írtam a posztban, Kertész úrról meg még véletlenül sem.

Ludovikás Levente 2012.12.18. 21:29:02

@komplikato:
Érdekes a véleményed annak ismeretében mennyien vannak ott, akiknek nem politikai törleszkedésért osztották a Kossuth meg Széchenyi díjat

Módfelett Kényelmetlen 2012.12.18. 21:30:16

a kultúra is csak olyan mint a nyugdíj; kár belé az adóforint

Ludovikás Levente 2012.12.18. 21:30:59

@timargabor:
Ne is, mert még fasisztának mondanak majd

glc 2012.12.18. 22:27:21

@Ludovikás Levente:
Az a Kertész pont ugyanazt mondta mint Orbán:
A magyarok: félázsiai származékok és ezért csak erő hatására tudnak együttműködni.
Vagyis a származásunk miatt (genetikailag?) szeretjük ha van egy erő felettünk. (alattvalók?)
..és Orbánnak még nem kellett amerikába mennie ezért :(
bár lehet hogy már készül, tán azért mennek súlyos pénzek valami alapítványfélébe ott.

dzsugasvili 2012.12.18. 23:02:07

Nem tudom, mit akartok a demokráciáról tanulni. Ez egy ilyen rendszer. Azt mindig könnyű meglátni, mi NEM demokrácia, de hogy mi az, azt sehol se tudják. Kívülről mindig könnyű mondogatni, hogy bezzeg ez vagy az az ország mennyire jó példa, de ezer százalék biztos vagyok hogy még Svájcban is találnánk sok embert, akinek ilyen vagy olyan bajai vannak a rendszerrel. Pl. egy jó kis polgármesterrel...

Szóval ez egy ilyen undormány szisztéma, ahol senki sincs csak úgy alapból bebetonozva egy posztra, de ha folyamatosan tesz érte, akkor bebetonozhatja magát bosszantóan sok időre, majdnem akármilyen helyre. Alkotmánybíróként vagy ÁSZ elnökként pl. elég ha egyszer megválasztatja magát, máris iszonyú sok ideig mérgezheti a köztudatot, és senki nem is nyúlhat hozzá. Némelyiket még szidni se ildomos állítólag.

Az állítólagos hangsúly itt a szabályrendszeren van, ami elvileg korlátozza ennek a hatalomösszpontosításnak és pártok és személyek bebetonozásának a lehetőségét. Viszont mivel több ember együtt változtathatja a szabályokat, ha elég sok gennyes figura jön össze, akkor nagyon szörnyűvé is válhat a rendszer. Akár igazi diktatúrává.

Ma minálunk észveszejtően sok maffiózó jött össze az ország élére, és bizony most éppen ilyen arcát mutatja a rendszer. Könnyen lehet, hogy ez nem is változik egy hamar, mert ilyeneknek elég egyszer a tűz közelébe jutni, akkor többet már nem mennek onnan sehova önszántukból. Lehet, hogy ez most ilyen lesz 10-15 évig, hiába emlegetik sokan, hogy "na, majd 2014-ben...!".

Szóval itt ezen a demokrácia műfajon kéne kicsikét elmélkedni, mert Churchillel ellentétben én úgy látom, hogy nem sok rosszabbat talált még ki a történelem. A totális diktatúrák elbuknak pár év(tized) alatt, és csak kivételes esetben jönnek létre, ez a demokráciásdi viszont hosszú távon megmaradva okoz hatalmas károkat.

Ludovikás Levente 2012.12.19. 00:28:01

@glc:
A lényeget rosszul idézted: Orbán azt mondta hogy félázsiaiai származék vagyunk, Kertész meg azt, hogy a magyarok genetikailag alábbvalók. Talán érted a különbséget a "mi" és az "ezek" besorolás között. Egyébként meg tényleg ázsiai származék vagyunk félig

folyamatábra 2012.12.19. 02:38:35

Cserhalmi és Rost Andrea kilépett az MMA-ból.
Reménykedjünk.

glc 2012.12.19. 21:59:39

@Ludovikás Levente: Legalábbis Te azt akarod látni "lényegnek" benne, akár ott van, akár nincs. :)
Amennyit anno olvastam a szövegből, illetve amit most megkerestem, abban "a magyar (ember)" volt benne és nem láttam, hogy magát kivonta volna ebből.
Az más kérdés, hogy ha már rajtam akarod számonkérni a "lényeget", LÉNYEGES, hogy nem alábbvaló (amire emlékezni szeretnél), hanem ALATTVALÓ volt a szó. Talán tudod, mi a különbség a kettő között.
Na, PONTOSAN ugyanezt mondta orbán is, ráadásul nem csak mondta, de úgy is viselkedik. Mindegy, hogy "mi"-t mondott-e, vagy nem.
Egyébként sajnos félig mindkettőnek igaza van.
Persze nem genetikailag, hanem talán az elmúlt 50-100 évben így szocializálódtak, hogy bizony az "átlagember" jobban szereti ha erőskezű vezetője van, aki mutatja az utat mintsem gondolkodjon, tájékozódjon és felelősen hozzon döntést. Nem érettek a demokráciára. Ez van.
süti beállítások módosítása