A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán gondolkodásmódja két mondatban

2012.12.06. 06:35 timargabor

"Nemzeti konzultációt indítunk a megyei jogú városokban. Ha az, amit ezek az emberek tenni szeretnének, eltér attól, mint amit az Alkotmánybíróság helyesnek tart, akkor olyan alkotmányos szabályokat fogunk beterjeszteni, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön" - fogalmazott Orbán Viktor nem oly rég a Parlamentben az AB hajléktalanokkal kapcsolatos döntése után, és verte ki a biztosítékot a fél magyar blogoszférában.

Valóban, az a logika, ami e mondatból felsejlik, egészen durva ugyanakkor egyszerű mint a faék. Ízlelgessük csak:

  1. Amit a zemberek többsége tenni szeretne, az legyen alkotmányos!
  2. Hogy a zemberek többsége mit szeretne, az a "nemzeti konzultáció"-nak csúfolt direktmarketing-levélre adott, a köz számára megismerhetetlen válaszokból, gyakorlatilag bemondásra derül ki.

Logikailag ez az okoskodás pontosan azonos ezzel:

(* kiscsillag-apróbetű: persze csak ha mi vagyunk kormányon...)

Hiszen hát, 1.§, a többség csak azt akarhatja, amit a Kedves Vezető. Ha mégsem (2.§), majd kiküldünk pármillió levelet, benne erősen írányított kérdésekkel, állami pénzből még reklámozzuk is barátaink és párttársaink felületein az ajánlott válaszokat, majd a visszaküldött mintegy 10%-nyi levél feldolgozását olymódon végezzük el, hogy közöljük, mi jött ki. Ilyemódon a "Házirend" helyett az "Alkotmány", vagy az "Alaptörvény" szavak is használhatóak, az állandó módosítgatással úgyis csak ezt a két pontot érdemes komolyan venni, ezeket viszont nagyon. Na, talán még a preambulumot, egy kicsit.

Komolyra fordítva (bár eddig sem volt olyan vicces): az alkotmányokat még a királyságok időszakában azért verekedte ki magának a nemesség és/vagy a polgárság, hogy rögzítse jogait az uralkodóval szemben. A köztársaságokban az uralkodót a "mindenkori többség" helyettesíti, és az alkotmányok - több minden más mellett, legfontosabb funkciójukként - az egyén és e többség által befolyásolt állam kapcsolatát szabályozzák. Ha a többség ezt a maga javára és kénye-kedvére havi rendszerességgel farigcsálja, akkor a dolog funkcionalitását és értelmét veszti. Onnantól a demokratikus köztársaság helyett valami más berendezkedési formát fogunk emlegetni. Ha valaki kormánypártiként ezt túlzásnak tartja, a szokásos gondolatkísérletet ajánlanám: ha ezt az alkotmány-buherálást anno Hornék követik el a kétharmadukkal, az is elfogadható lett volna? Vagy ülne le bárki szívesen sakkozni úgy, hogy a partner lépésenként átírhatja a szabályokat?

Orbán fent idézett mondata így igazából azt jelenti: akit a többség támogat(ott), az bármit megtehet, nehogy már itt ilyen alkotmánybírók vagy kik kekeckedjenek. És ha már bármit megtehet, akkor akár azt is, hogy kihirdesse: őt támogatja a többség?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

44 komment · 6 trackback

Címkék: alkotmánymódosítás nemzeti konzultáció magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr644946551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzetből való kirekesztés 2012.12.06. 17:49:53

Nem csak népcsoportokat lehet kilökni egy társadalomból, bizony egészen más emberek is kerülhetnek a nemzet peremére. A fogyatékossággal élők és a hajléktalanok bizony ebbe a kategóriába tartoznak. Érdekérvényesítésük szinte nulla, előbbiek nem dö...

Trackback: Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek 2012.12.06. 17:33:58

A képviselő testület többsége elvetette a kerület gazdálkodásának átláthatóságát javító eredeti előterjesztésemet és csupán arról döntött hogy fontosnak érzi a nyilvánosságot és majd a hivatal előkészítése után előterjeszti a saját javaslatát. Íg...

Trackback: Orbán megint utcára vinné a randalírozó fideszes kemény magot 2012.12.06. 17:29:10

Remegnek az idegtől, ő meg a Habony, hogy a végsőkig hergeljék, és törni-zúzni vigyék a fanatizált híveket. Csak hát milyen lenne egy saját maguk szervezte kormánypárti tüntetés, amin a Kedves Vezető egészségére Molotov-koktéllal koccintanak? Abszurd l...

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.06. 17:14:31

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Trackback: Nemzeti konzultációval mindent lehet? 2012.12.06. 15:19:56

Újabb nemzeti konzultáció a határon - most éppen a hajléktalanok témájában és a megyei jogú városokban. És miért? Legfőbb taláros testületünk nemrégi döntése miatt, röviden: Orbán Viktor szerint "ésszerűtlen az Alkotmánybíróság döntése, amely kimo...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.06. 10:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.12.06. 08:25:42

Érdekes eset ez a komenista csemete,várhatóan sitten végzi ezzel a buta akarnokságával és hozzá nem értésével.Nem tudom minek erőlteti a létező szocializmus 2.0 verziót?Azt képzeli az elődjei szarul csinálták,és majd ő megmutatja hogy lehet jobban,miközben másod-harmad osztályú csinovnyikokkal nyomul mindenhol?!

pityipalkó 2012.12.06. 12:10:19

Ki hisz még ezekben a konzultációkban?El kell olvasni egy pár kommentet és azokból kiderül a zemberek véleménye. Ja,hogy az nem a Főkonzultáns szájaíze szerinti,az legyen az ő baja.Azért kíváncsi lennék,hogy ezt a fenenagy levelezési hajlamot az orvostudomány hova sorolja be és milyen néven ?Grafománia nem lehet,hiszen ez milliárdos pénzpocsékolással párosul.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.06. 14:35:46

A Nyugat "kapitalizmusának" hazugsága szerint a hangyaként nyüzsgő emberkék meg tudják magukat szervezni. De ez egy hazugság. A szakralitás - konkrétan szakrális Vezér - hiányában az emberi társadalom kristályszépségű piramisa helyén egy nyüzsgő, otromba rákos daganat tenyészik, ami elpusztítja előbb a görögöket is, aztán saját magát.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/05/kristalyszepseg.html

nemjogasz 2012.12.06. 15:00:02

@clegane: a posztjában "szakrális embernek" nevezi lézerjanit. valószínűleg nem teljesen százas...

ON:
Nem tudom, ez miért éri meglepetésként a posztolót. Viktorék eddig is gyakrabban cserélték az alkotmányt, mint az alsógatyájukat...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.06. 15:12:10

@Doomhammer: Ez a Kard blog, nem az Ezo/Echo TV.

ON: Orbán már túljátssza a politikusi szerepet, egyszerűen lehetetlen elhinni, hogy ennyire nem látja az ellenszenvet, ami nem csak a balliberális média köpködése, hanem egyre komolyabb ellenállás. Nincs pénz, nincs szolidaritás, meghalt a szeretet, miféle nemzet ez, amit ezek az agyrémek megálmodtak? Matolcsy György is egyre jobban Matolcsy Mátyásodik.

mrZ (törölt) 2012.12.06. 15:16:44

Én azért kiváncsian várom mi lesz belőle.

A zs...index zsi..vány bloggerei és hozzászólói elég szűk réteget takarnak. A választás vidéken fog eldőlni(eldőlt) nem a hétkerben.

Az alkotmány pedig csak egy sajtcédula.
Nem mindegy mi van odaírva?
Doorhammer nagy ember, igazat adok neki.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.06. 15:25:53

@Doomhammer:

Mint pl a teljesség igénye nélkül: az USA, Ausztrália, Svájc, Norvégia, Finnország, Kanada, stb, stb... :D

Werkolandinheaven 2012.12.06. 15:42:57

Nagyon kemény munkát végezhetett Orbán apuka (kobanyasz) a kisfian hogy ekkora komplexusa van mindenkin felülkerekedni es eltiporni. Ezer mondom nektek fiatal apukák: nem verjük vagy vegzaljuk a gyerekeket, mert annyira fognak félni hogy bepisilnek, ha meglatnak es a végen egyetlen terápia marad, hogy miniszterelnöknek kell állnia! Es akkor meg a magyar nép fogja megszivni apuka szigorát, mert Győzike nem ismer mar mas utat , mint a túlhatalmat es az erőből odab...-t. Es hiába nincs lancfuresz nekünk ugy fog tűnni mint egy elmebeteg leallithatatlan sorozat...s. Ergo: nem basztatssuk a kisgyerekunket, ok?

debreceni.blog 2012.12.06. 15:44:49

"És ez nem a Turul véréből származtatott látszat tehetség ám, meg nem is az ősi jussunk, hanem el kell olvasni hozzá sok-sok könyvet, meghallgatni sok-sok okos tanárember előadását, hogy értse is ennek a világnak a forgását."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3452_keretszam_meszarlas_2

Squid 2012.12.06. 15:59:04

"Amit a zemberek többsége tenni szeretne, az legyen alkotmányos!"

No most akkor hogyan is és miként is került bele az új választási törvény az alkotmányba 80%-os elutasítottság mellett?

Oximoronok szevasztok!

orient 2012.12.06. 16:50:23

"Orbán gondolkodásmódja két mondatban": A gonosz külföldi multi nem termelhet profitot. Csak fektessen be és fejlesszen szeretetből. Profitot csak a haveri cégek termelhetnek.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.12.06. 17:13:37

Akkor tessék első lépésben visszaküldeni a konzultációs kérdőíveket - második lépésben meg valaki másra szavazni, ami majd leváltja Viktort.

Legyetek már férfiak.

Werkolandinheaven 2012.12.06. 17:45:20

@OrangeOrder:
Nem szabad visszaküldeni mert az legitimizalja a konzultációt. Be kell gyűjteni es vagy nyilvanosan elegetni vagy az érte járó pénzt a hajléktalanoknak adni!

nemsirunk 2012.12.06. 17:47:17

Hitler is pontosan ilyen alapokról jutott el végül a "csúcsra". Ha egyszer őneki hatalmat adtak, akkor ő már bármit megtehet. Úgy gondolja, hogy szó szerint bármit. És sajnos sok végletesen extrém szabálykövető birka van ebben az országban, akik ezzel egyet is értenek, és engedelmesen menetelnek akár a vágóhídra is, ha egyszer ez a szabály.

eloi 2012.12.06. 17:48:30

@mrZ: Ahol az Alkotmány/Alaptörvény sajtcédula, ott jöhet bármikor egy fekete autó, lefüggönyözött ablakokkal, elvihet anélkül, hogy bármit tehetnél, és szétüthetnek egy nyirkos pincébe zárva...!!!
Mert nincsenek jogaid!
A "sajtcédula" véd meg - persze diktatúrában, ahol tényleg csak annyit ér, nem - az állam önkényétől, a jogfosztottságtól.
Ha a magyar Alaptörvény jelenleg csak sajtcédula, akkor abból egyenesen következik, hogy a pol. berendezkedés diktatúra.
Azért ez hadd ne tetszen már sokunknak!

nemsirunk 2012.12.06. 17:51:12

@Werkolandinheaven: Gondolj bele milyen légkör lehet abban a családban, ahol Győzőknek meg Viktoroknak nevezik el a gyerekeket. Ez a téma önmagában megérne egy dolgozatot valami mentális problémákkal foglalkozó szakon.

reálisan 2012.12.06. 17:54:41

Ide röhögni járok. Hogy mit találnak ki a ballibbantak a Zorbán lejáratására. Hát nem mennek a szomszédba egy kis aljasságért az biztos. De hijába, a zembereknek a Zorbán kő és punktum!

2llkedő 2012.12.06. 17:57:42

@reálisan: Mesélj, mi az aljasság?

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 17:59:19

@reálisan:

Miért kellene bármit is kitalálni? Lejártja ő saját magát. Lásd mit mondott 4 éve és ehhez képest mit tesz most?

"A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes - én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek
...
Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.
...
Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.
...
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem tudom, Önök közül kik azok, akik elgondolkodtak a tandíj távlatosabb következményeiről. A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik."

Te meg hiszel neki, tapsolsz neki, szavazol rá. Mondd, minek nevezzelek?

Glosszárium 2012.12.06. 17:59:32

@laci0011: „a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát, ezek pedig az ön párttársai voltak”

Ergo: pontosan azt gondolja.

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 18:03:38

@reálisan: Arról nem is beszélve, hogy 20 éve még Orbán maga volt A ballib, most meg a nevében ballibezel másokat. :) Nem látod a fától az erdőt...

"A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek." - Orbán Viktor, 1989 augusztus 26 - HVG interjú

2llkedő 2012.12.06. 18:10:47

@dr. Félázsia CopyPaste: A múltat végképp eltöröljük...

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 18:18:00

@OrangeOrder:

Kössz a tanácsot, de beérjük mi a második lépéssel is.

nemsirunk 2012.12.06. 18:25:50

Azok hogy megszívták, akik vettek a Szent Alaptörvény bőrbekötött díszkiadásából! Azt hitték a szerencsétlenek, hogy valami örökérvényű, szakrális művet kapnak, olyasmit mint a tízparancsolat kőtáblái, erre hetente változtatnak a szövegen.
Orbán olyan fundamentumnak szánta az összetákolt Alaptörvényét, amelyre az egész életünk fog épülni az elkövetkező évtizedekben (de lehet hogy ő is hosszabb távon gondolkodik, mint némely vallásalapító), aztán hetente kell változtatni a szöveget, amikor valakinek eszébe jut valami baromságot még hozzábiggyeszteni. A következő módosítás során gondolom Orbánné fodrászának nyitvatartási rendjét fogják beemelni a Nagy Műbe.
Szánalmas.

Werkolandinheaven 2012.12.06. 18:30:50

@nemsirunk:
:-)) vagyis inkább :-((
Folytatom a sort: OV junior is csak focista lehetett

kzoltana 2012.12.06. 18:37:40

Eközben Semjén KDNP Zsolt vadászati törvényének itt az áldozata. Vörösnyakú.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3454_fokozattan_vedett_madarat_lottek_a_hortobagyon

mrZ (törölt) 2012.12.06. 18:38:33

@eloi:
Ma már nincs fekete autó, nincs rá szükség. Kiépült a teljes hatalmi struktúra, beültek a megfelelő emberek.
Ha útban vagy akkor lejáratnak(hetiválasz-hírtv-...), kirúgatnak, kinyírják a vállalkozásodat(NAV, és felügyeleti szervek), vagy csak véletlenül? találnak nálad néhány vadászlőszert(TEK), a gyerekeidet a gyámügy elveszi, a feleségedet "ismeretlenek" megfélemlítik.
Mindezt abszolút a sajtpapírnak megfelelően.

>>Mert nincsenek jogaid!
- nem tudod mik a jogaid, spec ügyvéd kevés hozzá.
- a jogaidat lehet korlátozni, alárendelni, elvenni.
- a nemzetközi szerződések felülírják az alkotmányt.

Netuddki. 2012.12.06. 18:46:16

A phaszfej a regisztrációval és a felsőoktatási költségtérítéssel kapcsolatosan csináljon "nemzeti konzultációt". Azt már nem merné...

Netuddki. 2012.12.06. 18:47:51

@mrZ: Persze, aztán belelógott a kezed a bilibe...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 18:51:02

@reálisan:

CSak szólok, hogy lassan már alsókategóriás matrózkocsmákban sem lesz sikk kiállni a kormány mellett, annyi marhaságot csinálnak, és annyiszor mondanak ellent önmaguknak.

Netuddki. 2012.12.06. 18:51:30

@reálisan: Ostoba fidesztroll...

"reálisan 0 bejegyzést írt és 238 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2009.07.23. óta tag."

regress 2012.12.06. 19:01:38

@reálisan: te barom,ezt orbán személyesen találja ki.pl.az alkotmány mindig aszerint változik,milyen hangulatban ébredt.soroljam még?

mrZ (törölt) 2012.12.06. 19:03:18

@kovi1970:
>>...Persze, aztán belelógott a kezed a bilibe...
Figyelj ide te nagyon hülye, ezt írtad néhány napja:

Ugyanis ha a képviselőtök megpróbálna a saját meggyőződése, "lelkiismerete" szerint szavazni, és "véletlenül" nem azt a gombot nyomná meg amit a vezénylő és pár haverja mond neki, akkor a legközelebbi választásokkor nem lenne jelölve, oda lenne az átlagnál egy kicsit nagyobb életszínvonal és biztos megélhetés.

Tartozol egy bocsánatkéréssel.

kamill77 2012.12.06. 19:25:53

@OrangeOrder:

"legyetek már férfiak"...?

ezt most hogy érted?
és a nőkkel mi lesz?

ehh

korrektnek lenni nemfüggetlen dolog.

kamill77 2012.12.06. 19:28:17

@kamill77:

már amennyiben ez a korrektség fokmérője, hogy az ívet visszaküldi az ember. mégis mire föl?

játszani kell a játékot? kifelé ez volna a bizonyíték arra, hogy valóban kommunikálnak velünk.

holott nem!

te megküldenéd a véleményed, amire tojnak.
ő megküldi helyetted a válaszait, a kérdéseidre tojik.

miért is kellene visszaküldeni...
és mégis mit?

egy kampányanyagot?

tatuman 2012.12.06. 19:29:55

1.) demokráciában a vesztes mindig azt szívja, hogy a győztes akarata érvényesül. ezen mit kell pampogni immár 2 éve, nem értem...

2.) hova kövessük az EU-t, ha ők maguk sem tudnak semmiben megegyezni, csak az uborka dőlésszögében? jó, ez kicsit demagóg, de lássuk már be, h elvtelen igazodással nem megyünk semmire, két okból:
a.) hülyeséghez igazodva hülye lesz az ember
b.) elvtelenül meghajolni bárki előtt szopórollere ültet.

emiatt lehet nyavalyogni, h így nem tetszik, úgy nem tetszik, őszintén nem látni, h milyen alternatíva van a saját magunk által elképzelt úton kívül.

(az, h ez kinek tetszik és kinek nem, ld. 2. pont)

borvssoias 2012.12.06. 23:09:15

Én még nem láttam fekete autót, nem is hallottam róla. Amiről viszont már hallottam, az Guantanamo, ahol indok és jogalap nélkül lehet fogvatartani és kínozni embereket. OV még sokat tanulhat... ;)

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.12.06. 23:58:26

@reálisan: te beteg vagy. minek jársz ide olvasni? olvasd inkább a neked való "tényeket". vagy szerezz barátokat és töltsd velük az idődet, itt van például orangeorder. ja, hogy senki nem barátkozik veled? hát!!?? this is costumer's problem!

laci0011 2012.12.07. 09:59:26

@OrangeOrder: Rezsimkutyus,enervált vagy újjabban,tessék naponta 3-szor hitet tenni a galaktika szerte egyedülálló tudású szentképed mellett!
süti beállítások módosítása