A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Féltudású magyar elit – hol tartunk ma?

2012.11.19. 07:44 légügyi megfigyelő

2007. márciusában jelent meg Publius Hungaricus írása az Index Vélemény rovatában, és ugyanazon év novemberében - szinte napra öt éve - folytatása került ki a hírportálra. Az írások súlyos kritikát mondtak a magyar politikai és társadalmi elit teljesítményéről. A reakciók felemásak voltak, sokan nagyon is egyetértettek az állításokkal és következtetésekkel, és sokan ellenvéleményüket fejtették ki, fanyalogtak, vagy éppen dühödten reagáltak, akár blogokban, akár fórumokra beírt kommentek révén.

Magam az írásokkal és a szerzőjük következtetéseivel egyetértettem, hiánypótlónak tartottam az erősen önkritikus hangütésű véleményeket. Bereznay András Kibulizott ország című, ugyancsak 2007-es írása említendő még ebben a körben a teljesség igénye nélkül, amely az események előzményeire ad árnyalt elemzést, továbbá a végső konklúziója is hasonló; dolgozata további állításaival szemben viszont, különösen a mai helyzetben sok ellenérvet tudok felhozni. De most maradjunk a címbeli írásoknál. Az írások fontossága miatt tartom lényegesnek a visszatekintést: mi történt azóta, és hova jutottunk?

Ahhoz, hogy az előbbi kérdésekre választ adhassunk, vissza kell emlékeznünk az írások születésének időszakára. A szocialista kormányzás ötödik évében voltunk, a második kormányzati periódusban, Gyurcsány Ferenc kormányzásának idején. Az őszödi beszéd már fél évvel korábban elhangzott a rádióban, a közéletet ennek utóhangjai határozták meg, és ennek révén a nyergében megingatott Gyurcsány-kormány reformpróbálkozásainak időszakát éltük. Az ország aktívan politizáló része három lényeges, nagy csoportba volt sorolható: létezett a baloldali-liberális kormányzat intézkedéseivel szimpatizáló, ám beszéd keltette viharban elbizonytalanított csoport, létezett a baloldali-liberális, de Gyurcsány Ferenccel szemben ellenszenvvel viseltető csoport, valamint a szinte teljesen egységes tömbként működő jobboldal, amely vehemensen igyekezett kikotorni a kormányzatot a bársonyszékeiből. Ez a viharos időszak, annak ellenére, hogy az írás fontos kérdéseket vetett fel, alkalmatlan volt arra, hogy komoly vita alakuljon ki felette, hogy az írásokba foglalt gondolatok sokakhoz eljutva valóban termékeny talajra hulljanak.

Lássuk a főbb állításokat röviden, kivonatosan, azok kedvéért, akik nem kívánják végigolvasni a két írást.

Az első azt a kérdést feszegette, hogy a környező országok, melyek a kilencvenes években az „új világ” felépítéséért indult munkálkodásban a magyarországi helyzethez képest – általános közfelfogás szerint – lemaradásban voltak, mégis lényegében utolérték, behozták hazánkat. Eredményeink, illetve relatív eredménytelenségünk mind a gazdaság, mind pedig a külpolitika területére kiterjedtek. Miért? A szerző szerint a magyar elit tehetségtelensége az ok, amely még csak az problémák feltárására sem volt képes. Az elit nyugatos fejlődése a nyolcvanas évek elejével indult meg, de meg is rekedt: megelégedett azzal, hogy a késő szocializmusban a szomszédokhoz képest nyugatnak számított hazánk, míg nyugatról egyértelműen szocialista ország maradtunk. A magyar elit gondolkodásmódja a késő nyolcvanas évek szemléletét tükrözi ma is, írja a szerző. Ezzel a féltudás, a féltudások „ülnek tort”, nem engedve a tiszta kapitalista szemlélet meghonosodását. A féltudás túlmutat a gazdasági és politikai szereplők körén, lefedi a kultúrát, újságírást, oktatásügyet, a teljes vezető réteget, tekintet nélkül a pártállásra. Borús a kép: ez az elit adja a szakértői gárdát a politika mögött, így képtelen látni a megoldásokat, amint eddig sem látta. Csak friss gondolatokkal, az önreflexió képességével és kellő tájékozottsággal rendelkező elit kitermelésével lehet felülemelkedni félmegoldásainkon, és végre modern országot létrehozni.

Második írásában a szerző ezt a zárógondolatot fejtette ki. Alapvetése az, hogy az európai integrációban kialakul a munkamegosztás, amely révén magas hozzáadott értékű munkákra, illetve utasítás-végrehajtás alapú, alacsony jövedelemtermelő-képességű szakmunkákra szakosodó országcsoportok jönnek létre. Előbbi a kreatív polgárság alkalmazkódóképes világa lesz, míg a második a gazdasági konjunktúra-recesszió váltakozásnak közvetlenül kitett világ marad. Ez érvényes a globalizálódó kultúra világára is, ahol a kozmopolita nagyvárosok, mint nyertesek, egyben a saját nemzeti kultúrát is termékennyé tevő entitások lesznek, míg a perifériákon a fogyasztók maradnak csak meg, egyfajta provincialitásban. A változáshoz az „ez így nem mehet tovább” ismert kiszólás valóra váltása lenne szükséges. Ehhez három pillért kell ledönteni: a féltudás tudásként elismerését, a teljesítmény ignorálásának reflexét, valamint az egyéni felelősség elvetésének gyakorlatát.

Az e három pilléren álló elit a szerzést tartja saját filozófiájának, ezzel szemben a közérdek, a verseny, a fejlődés elvérzik. Ez a gondolkodásmód mára már nem igényli a nyolcvanas évek végének gárdáját, kitermelte fiatal képviselőit. Magától a rendszer nem fog megváltozni. A szerző megoldási javaslata három részből áll:

  • A releváns tudás feltámasztása: a logikus, tényeken alapuló és az egészséges kétellyel önmagát kiigazítani képes tudás újrateremtése.
  • A teljesítmény rangjának helyreállítása, úgyis, mint az ellenségkép helyett a versenytárs szemlélet bevezetése, másrészt a nyugati teljesítmény, mint mérce elfogadása.
  • A felelősség kultúrájának kialakítása, mert csak a beismert kudarc vezet a kudarcból okulásra.
  • Végül a szerző a változás első jeleit jelzi: az elit tekintélyének csökkenését tartja ennek. Következő lépésként az olyan közösségek létrehozását tartotta fontosnak, amelyekben az előbb megfogalmazott értékek megvalósulhatnak, legyen az vállalat, kulturális egyesület, akármi.

Ezeknek az entitásoknak kellene valamiféle hálót alkotni, amely utóbb megerősödhet, amely terjesztheti az új értékeket. Az ügy sürgős, mert a szerepek leosztásában nem várnak Magyarországra. Akkor a szerző úgy látta, hogy egy-két éven belül el kell indulnia annak a közéleti vitának, gondolkodásnak, amely az új szemlélet kiforrásának megindítója lehet.

És mi történt azóta?

A 2007-ben felállított menetrendet a válság felülírta. Túl a felvázolt hazai rendszerszintű válságon a világgazdaság is megrendült. A kegyelmi állapot, amely a szerző által megfogalmazott menetrendet lehetővé tette volna, megszűnt. A belpolitikai hisztéria, amellyel a szocialista-liberális koalíciót támadta az orbáni politika, a lakosságra kettős hatással volt. Egyrészt kialakult egyfajta apátia, sokan visszavonultak belső köreikbe. Mások ugyanakkor a szélsőségek felé mozdultak el. Mindennek eredménye a 2010-es választás kétharmados „sikere” lett, amely legkevésbé sem alkalmas azon alapvető fontosságú gondolati fejlődés végbemeneteléhez, melyek az írások szerzője szerint alapvető fontosságúak kellene legyenek.

Az Orbán-rezsim uralmának egyik fontos karaktere a vállalt unortodoxia, amely egyrészt a szakértelem, mint ártalmas és időrabló tényező kikapcsolásával, másrészt a tényektől való nyílt elszakadás büszke vállalásával jellemezhető. Aligha erre gondolt az elitváltás szükségessége kapcsán a szerző. Másik fontos karaktere a kisközösségek, független műhelyek amúgy is gyenge szövetének széjjelhasogatása, a szubszidiaritás elvének félredobása, az értelmes párbeszéd tagadása, így mindazon kreativitás eleve kiirtása, amely viták során felszínre törhetne.

A ma regnáló elit sok szempontból más, mint a korábbi volt. Abban mindenképp, hogy arcátlan nyíltsággal telepedik a közcélokra, maga felé fordítva minden forrást, melyből hatalom és jövedelem származhat. Ha Publius Hungaricus véleménye az elitről lehangoló volt 2007-ben, mostanra alighanem végletesen elutasítóvá válhatott. Képlete igaznak mutatkozott: együtt látjuk a hetvenes-nyolcvanas években szocializálódott egykori reform kommunistákat és az ifjútörököket, akik semmiféle szolidaritásról vagy közösségről, vagy alkuról láthatóan nem rendelkeznek fogalmakkal. Teljesítményük gyászos, pártérdemek alapján, lojalitás alapján kerülnek pozíciókba, felelősségérzetük zérus.

Ha valaha szükséges volt az elitváltás, akkor most igazán az.

Mára, az Orbán-rezsim leváltására lassan – talán – összeálló szociálliberális és konzervatív ellenzéknek ugyanakkor közös feladata lehet, feladata lenne az, hogy a társadalmi elit megújulásának terét megteremtse. Fontos lenne az, hogy a Publius Hungaricus által megfogalmazottak új életre keljenek és vita tárgyává válnának a dezorbanizálás végrehajtásának kimunkálása mellett, mert félek igaza volt és van Publiusnak: az elit gondolkodásmódjának reformja nélkül nincs lehetőség az ország modernizálására és évtizedekre a lecsúszás lesz a magyar sors.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

64 komment · 2 trackback

Címkék: publius hungaricus elitválság magyar demokrácia féltudású elit

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr894913645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: váltani, önvizsgálat nélkül? 2012.11.29. 18:38:40

Az ország válságos politikai helyzetének újabb szcénéje tárult fel előttünk tegnap. Az előképet az LMP ledarálódása, Róna Péter sértődött távozása jelentette. Mindennek drámai alapját pedig az Orbán leváltásához szükséges összefogás iránti igény, az ab...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.19. 12:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 10:53:18

Bereznay András konklúziói még csak nyomokban sem hasonlítanak ahhoz a tetszetősen kiokoskodott de problémáink remélhető megoldása szempontjából teljességggel alkalmazhatatlan butasághalmazból, amit Publius ha jószándékúan is persze (ami mellékkörülmény) egybe okoskodott és pusztán összeköttetéseinek hála tudott érdemein messze fölül népszerűsíteni. Így aztán föl is kapták (megfelelő „hype” után mindent fölkapnak), amint kétségbeesésemre – és bizonyára Bereznay kétségbeesésére – itt a posztoló. Az összes hasonlóság Bereznay és Publius írásai között az, hogy mindketten a hazai helyzettel foglakoznak azt mindketten rossznak tartva. Ez, ismerjük be, nem nagy újság, és nem jelentős egyezés. Igaz, van még egy ponton közelség köztük, az, hogy az elit szerepére koncetrálnak. Ugyanakkor nyomokban sem hasonlóan és egymáséira még csak nem is emlékeztető eredménnyel, annyira, hogy homlokegyenesen szembenállnak. Bereznay – ez a legmegbízhatóbb forrásból azonosítható – kifejezetten károsnak tarja, figyelemelvonónak, ezáltal a kívánatos lényegre koncentrációtól elfordítónak Publius rettentően fölszínes, és önellentmondásoktól nagyon terhelt, minél hamarabb annál jobb elfelejteni írását. Hogy ezt miből lehet olyan biztosan tudni? Gondolkodáson kívül, ami kívánatos lenne, pl. innen: mno.hu/migr_1834/nem-bunos-csak-butus-410893

Ő maga mondja el, ez nem téveszthető el, nagyonis rosszalló véleményét Publiusról. Ezt figyelembe is vehette volna (igaz, lehet, hogy nem találkozott eddig vele) a poszt látszatoknak úgy nézem, igencsak szívesen és készséggel bedőlő szerzője.

JohnHenry 2012.11.19. 14:50:39

van, aki ezt az olvasmányosnak cseppet sem nevezhető valamit végigolvassa?

almodhi 2012.11.19. 14:52:02

@ByA: Háromszor végigolvastam, de ennek a kommentnek egyszerűen nincs értelme. Olyan, mintha a Google Translatorral fordítgatták volna párszor magyarból szuahélire és vissza.

Mit jelent(?) pl. a középső mondat(?)?:
"Így aztán föl is kapták (megfelelő „hype” után mindent fölkapnak), amint kétségbeesésemre – és bizonyára Bereznay kétségbeesésére – itt a posztoló."

fvipera 2012.11.19. 14:54:23

az értelmiség ellenállása Huszti Egervárinak (valójában a csuti focistának)címzett nyílt levelével indult. aztán sokáig csönd. a pentítók korára (TótaW) még egy ideig várni kell.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 15:17:52

@almodhi:

Nem, tévedsz, nem szuahéli volt, hanem szelkup.

Megpróbálom azt a mondatot másképpen.

Az, hogy fölkapták, az utalás az előzőkre, hogy minthogy az Index a kérdéses szöveget erősen nyomta, a népek vevők voltak rá és elkezdetek vele foglalkozni mint valamivel ami fontos, pedig önmagában nem az. Csak a körülette rendezett fölhajtás (azaz angolul hype, magyar szlengül azt hiszem éppen fölturbózás) az ami miatt viszhnagja lett. És, hogy mindennek van, amivel ezt csinálják: a népek befolyásolhatóak. Ugyanígy viselkedett most bánatomra a posztoló, azaz aki a cikket itt írta. És nyilván ugyanez Bereznay véleménye.

Segített? Szerintem abszolút érthető, csak tömör és némi koncentrációt igényel. Nem is volt szelkup, most már bevallom.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.19. 15:30:18

"...hogy fordulhatna elő, hogy az ő írását szinte mindenki ismerte és fennhangon egyetértett vele, miközben a Te írásodat kevesen olvassák, és még kevesebben értenek vele egyet"

Bocs! Te azt honnan tudod, hogy mindenki egyetertett vele? Vegigutaztad Magyarorszagot, mindenhova bekopogtal, es megkerdezted? Es az ellenkezojet is? Nem szeretnelek kiabranditani, de valami nem feltetlenul attol lesz ertekes, hogy hanyan olvassak, hanem attol, hogy igaz e amit ir, jol ertelmezi e az osszefuggeseket. Nyilvan az a cel, hogy minel tobb emberhez eljusson egy iras, de ebbol nem kovetkezik az, hogy a legolvasotab konyvek/irasok/elemzesek a legjobbak. Ezzel az erovel hivatkozhatnal arra is, hogy Moldova Gyorgyot is sokan olvassak. Es? Mi kovetkezik ebbol? Semmi. Szegenyt nem bantani akarom, mert nem tehet rola, hogy elmebeteg, de most hirtelen o jutott az eszembe, emlithetnem akar Hitlert is. Ot is sokan olvastak, az arab vilagban a mai napig bestseller. Engem szemely szerint meglep, hogy a Kibulizott Orszag nem valtott ki nagyobb visszhangot, mert egy higgadt, targyilagos elemzes. Es valtozott 2007 ota valami?

dr. Balta$ár 2012.11.19. 15:37:43

mindennel egyetértek...

és ha sürgősen nem gondolkoztok hogyan lesz új rencer (lusztrációval)
akkor véres belháborúba torkollik a fides mafia ámokfutása...

gyorsan keressetek egy békés de hatékony megoldást
HEKKEJJÜK meg a rencert, az internet korában ez nem lehetetlen...

Saga 2012.11.19. 15:50:10

@ByA: A féltudást én nem csak az eredeti meghatározásként értettem - "Legalább ilyen fontos azonban az a tény, hogy az akkor szerzett tudásukat máig relevánsnak érzik." - hanem tágabb értelemben úgy is, ahogy a bölcset megkülönböztetjük az okostól. A féltudású elégedett tudásával. Tudásának virtuális gömbjében csak befelé figyel, míg a teljesebb tudással rendelkező tisztában vele, hogy saját tudásának határán kívül még lehet tudás és ezért kritikus önmagával szemeben és befogadóbb mással szemben.

Ilyen értelemben igenis féltudásúnak látom én is az elitet, de azt is hozzátenném, hogy a bölcs belátja, hogy a kiszorítási el működik. Nem tud hatni, mert nincs tömege.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 16:01:05

@Saga:

Szerintem az egész kérdésfölvetés irreleváns, amennyiben a téma az hogy mi az ország problémája. Nem ez.

Ettől függetlenül lehet róla beszélgetni, de én a magam részéről nem szeretnék, mert érdektelen számomra mint kérdés. Zsákutcás dolog ezen rágódni.

Egyébiránt nem értem valahogy a bejegyzésed jellegét, mert olyan, mintha ahhoz viszonyulnál, hogy valamire válaszoltam volna amit te mondtál, dmiközben ilyesmiről nem tudok.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.19. 16:01:15

Kórházigazgatói poszttal fizeti ki a Fidesz a soproni elnökét!
Molnár Ágnes még azoknak az alapvető feltételeknek sem felel meg, amiket a pályázati kiírás tartalmaz. A kiírás három kritériumot adott meg a pályázatban, de Molnár Ágnesnek sem az előírt vezetői tapasztalata, sem a szintén előírt menedzseri végzettsége nincsen meg a kórház vezetéséhez.
Van viszont Fideszes regionális pártigazgatói és Fidesz elnöki koordinátori tapasztalata, - írják közleményükben, amik azonban inkább kizárják, mintsem erősítik a kórházigazgatói posztot. Dr. Molnár Ágnes egyszer már megbukott, mint fejlesztésekért felelős államtitkár, szégyen, hogy most egy kórházigazgatói poszttal fizeti ki a Fidesz és több, mint veszélyes, hogy ez egy olyan hatalmas és nagy múltú intézmény vezetését jelenti, mint a Soproni Erzsébet Oktató Kórház - véleményezi a kinevezést az MSZP.

A pécsi fideszes banda 24 milliót fizet egy köztéri szoborét, a szennybékemenetet szervező Bencsik apjának, hálából.
Na ezért is kell elzavarni ezeket!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.19. 16:11:32

2007. óta annyi változott, hogy mostmár boldogan kiegyezne mindenki egy féltudású elittel.

Sajnos féleszűek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.19. 16:15:23

Egy kifejezést nem értek. Mit értesz konzervatív ellenzék alatt ma Magyarországon?

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.11.19. 16:40:21

A hivatkozott www.kibulizottorszag.net tanulmánynak is beillő fejtegetése számomra egy "megvett" rendszerváltás forgatókönyve. Az ELITünknek akkor ennyi volt az ára. Ezek szerint is "olcsójánosok" vagyunk többezer éve.

Az, hogy a hatalomba jutók viszont miért "fejlődnek" ugyanazon forgatókönyv szerint egy nagy rakás trágyává, nos erre a sajátos magyar evolúciós zsákutcára nincs sem ebben, sem máshol magyarázat.

Az elit nálunk csak szűklátókörű és az orránál messzebb nem néző megalkuvók szűkebb tágabb csoportja.
A NÉPET mint globális közösséget lenézi, lefelé nem karol fel, csak mindenből markol.
Aztán meg néz, hogy elfogyott a pénz, meg a jólét, s ablak alatt meg kaszával a jónép.

Az valóban csak a Jóisten etikai kézikönyvében olvasható, hogy azzal szolgálná mindegyik leginkább a NÉPET, ha információkkal és a döntési helyzetek megoldásainak lehetséges módozataival ismertetné meg Őket, miközben maga is ELSZÁMOL FELELŐSSÉGÉVEL és FELKÉSZÜLTSÉGÉBŐL fakadó hibáival vagy sikereivel.
A problémákra adott hatalmi válasz a politikus mérőszáma. Ha jól szerepelt ha nem, de RÁ KELL(ene) BÍZNIA magát a JÓ NÉPRE.

Na ez nem megy, inkább a dicstelen, ilyenvagyolyan hatalmi módszerekkel túlbiztosított zsírosfazéknál maradás. Ez a jelenség mindkét nagy rendszerváltó pártnál jelen van (fidesz, mszp), emiatt egy nekem ez a két állítólag szemben álló platform.
Ez a magyar elit politikai evolúcióját még sokáig meghatározhatja, ha 2014-ben kiskorúnak bizonyulunk...

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 16:48:22

@ByA: Akármi is a véleményed Publius írásáról, úgy látom, hogy az okok feltárásában nagyon hasonló alapról indulnak, pusztán annyi a különbség, hogy Beleznay mélyebbre ásott, távolabbról indult. az 56-os retorziók után tenyérből etetett értelmiségre vezeti vissza az elittel kapcsolatos bajokat, Publius pedig a 80-as évek elejéről indul, azaz nem vizsgálta az általa féltudásnak tekintett jelenség eredetét. Bereznay írásában erős koncepció az értelmiség, vagy elit tudatos árulása, amennyiben úgymond csendestársi pozícióból helycserével került azok helyére, akik korábban megalkuvásukért cserében "békénhagyták" őket. Publius evvel szemben nem fogalmaz meg stigmákat: szerinte a kialakult, reflektálatlan tudás a bezártság és egyéb körülmények (talán ide vehetném a magyar lélek mindenek felett álló alapállását) miatt jött létre a kilencvenes évekre szembeötlően elavult tudás: a féltudás.
Olyan ez, mint ha valaki szűkös lehetőségei miatt maga építi a hétvégi házát, és lehet, hogy a maga szintjén baromi jól. Lehet, ez fel sem tűnik az utcában, mert a többiek is így tesznek. Ám mikor átugrik Ausztriába, látja, hogy az általa alkalmazott megoldások legfeljebb utcaszerte voltak elsőrangúak, innentől csak gányamunkának számítanak. Két eset lehetséges ekkor: beismerni, hogy a munka nagy izzadsággal csak félmegoldásokat hozott, vagy úgy tenni, mintha továbbra is OK lenne minden. stb.

Az, hogy a Publius által írott dolgozatról rossz Beleznay véleménye nem ment fel az alól, hogy más, adott esetben pl. magam másként értékeljem. A beidézett cikkel kapcsolatban csak vita lehetőségét látom értelmesnek, mert Publius írásának minden hibája ellenére nem győzött meg Beleznay-é sem, ám a kérdés, mely szerintem fontos, megérne némi eszmecserét.
Üdv:LmF

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 17:02:10

@online távmunkás: Konzervatív ellenzék alatt azokat értem, akik a jelenlegi, magát jobboldalinak és konzervatívnak tartó, de lényegében ezeknek a kategóriáknak meg nem felelő kormányzaton kívül konzervatívok.

Ha úgy tűnne, hogy nem teljesen világos a definíció, kérlek tudd be annak, hogy ma nincs jobb és bal oldal (mármint a pártok között), ahogy a kereszténydemokrácia sem az, amelyről az érintett pártok harsognak, és még folytathatnám.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.19. 17:04:19

"Mára, az Orbán-rezsim leváltására lassan –
talán – összeálló szociálliberális és
konzervatív ellenzéknek ugyanakkor közös
feladata lehet, feladata lenne az, hogy a
társadalmi elit megújulásának terét
megteremtse. "
wtf? Bajnai, oszkó, kuncze, meg a drogos teremtse meg az elitváltás lehetőségét? Nooooormális?
"sokan
visszavonultak belső köreikbe. Mások
ugyanakkor a szélsőségek felé mozdultak
el. " Egy csoportot kihagytál, pedig részben közülük kerülhetne ki az új elit. Meg is mondom, hol találod meg őket.
Külföldön.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 17:08:48

@Mpatikus Eszetlenellenes: Azt gondolom, hogy a féltudású elit újratermelődése szükségszerűség, legalábbis önműködő folyamat, amely ellen csak valamilyen "életelixír" hat. Azért hivatkozom a meg nem nevezett életelixírre, mert nem tudom, mi a megoldás. Publius írása szerint a civil társadalom fejlődése és értékalapú cselekvése, vagy valami ilyesmi. Talán.

Voltaképp ezért tartottam fontosnak felmelegíteni a témát, mert épp ellentétes folyamatok zajlanak az elitben.

(talán "banánköztársaságosodás" is megfigyelhető, amennyiben soha ennyi pénzéhes figura nem tűnt fel ekkora étvággyal, ilyen nyíltan. Persze lehet, hogy eddig nem látszottak ennyire)

ByoB 2012.11.19. 17:14:11

@Rasszista eszkimó: Nem utaztam végig az országot, és nem is erről beszéltem, sőt szerintem sem kell mindenkinek lelkesedni egy higgadt elemzésért. ByA-t mégis mintha felháborítaná, hogy BA nem tud megszólítani szinte senkit. Pedig egyszerű a képlet: 56-ból levezetni a mostani szart, ez a legtöbb ember számára nem átélhető. Azt meg mindenki naponta tapasztalja, hogy Mo-n lehet érvényesülni teljesen elavult (fél)tudással.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 17:14:46

@rockseiaXLL: "Egy csoportot kihagytál, pedig részben közülük kerülhetne ki az új elit. Meg is mondom, hol találod meg őket.
Külföldön."

Hurrá! megoldottuk a külföld problémáit! Kérdezem, itthon mi lesz? Mikor és miért jönnének vissza? Ahhoz, hogy visszajöjjenek, itthon kell megváltoznia a viszonyoknak! Az pedig itthonról történhet meg, elsősorban.

Azt, hogy számodra a kommentedben felsorolt politikusok mit jelentenek, érdemes lenne felülvizsgálnod annak fényében, hogy azok mondták mindezt ellenzékből, akik ma tönkreteszik a maradék országot. Nem lehet, hogy kissé elfogult volt az akkori harsogásuk?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.19. 17:28:14

@légügyi megfigyelő: Jól sejtem, hogy nincs jelenleg se párt, se civil csoportosulás, aki megszólítja őket?

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 17:35:57

Hogyne lenne. Csak fel kellene ismerni, hogy az ideológiák és a pártok stb. ideológiaái nem feltétlen fedik egymást. És azt kell felismerni, hogy akar-e XY valaha tisztességes konzervatív eszméket vallani, nyugodtan és biztonságban, vagy megelégszik azzal, hogy otthon pisszegve közli elveit a családjával, hozzátéve, hogy máshol erről ne beszéljenek.

Vagyis: a jelenlegi rezsim mindannyiunk ellensége, csak a rezsim klientúrájának kedvez. (még annak sem kedvez, aki a békemeneteken a tömeget adja. talán ez a legnagyobb gázok egyike)

Ha több is érdekel, javaslom a

legifelvetel.blogspot.hu/2012/08/a-fidesz-utan-1-fidesz-hatalmanak.html

bejegyzést, és a kapcsolatos folytatásait.

Dexter... (törölt) 2012.11.19. 18:54:52

Elitre minden társadalomnak szüksége van. Mo-n az a probléma, hogy nem működik az a folyamat, mely a társadalom szélesebb rétegeiből kiválasztja, kiemeli azokat az embereket, akik mind morálisan, mind szakmailag alkalmasak az ország fontosabb vezetői pozíciónak betöltésére és a közéleti szereplésre.
Ahhoz, hogy ebben pozitív változás álljon be, arra lenne szükség, hogy a jelenleg regnáló elit döntő része önkritikát gyakoroljon és lemondjon formális, informális hatalmáról. Mivel ehhez olyan morális tartásra (és anyagi biztonságra) lenne szükség a jelenlegi elittől, amivel nyilvánvalóan nem rendelkezik. A másik lehetőség az, hogy az emberek elfordulnak tőlük (ez nagyrészt megtörtént) és új vezetőket választanak ki maguk közül (ez nem történt meg). Mivel az utóbbi komoly nehézségekbe ütközik, de a feszültség egyre nő, ezért sokan visszafordultak és egy olyan vezető mellé állnak oda (Bajnai), aki a meglévő eliten belül akar egy hatalmi átrendeződést. Elméletileg ez még jól is el sülhet, de nagy kérdés, hogy a múmiák nem gyűrik-e maguk alá őket.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.19. 18:54:53

@légügyi megfigyelő: A kommented első feléhez nem tudok sokmindent hozzáfűzni, nincsenek válaszaim, de nekem a bajnai sem válasz. Ők még az "ez így"-hez tartoznak. Ha neked megfelelnek, hát lelked rajta.
A második feléhez meg csak annyit, hogy az "aki nincs velünk, az ellenünk van" duma az elfogultak szlogenje mindkét oldalon. Én speciel már kurvára unom.

Dexter... (törölt) 2012.11.19. 19:23:25

@rockseiaXLL: Vannak területek, ahol a szakma olyannyira belterjessé vált, és olyannyira elszakadt a realitásoktól valamint a külvilágtól, hogy nincs más megoldás, mint a külföldi szakemberek idecsábítása. Ezzel kapcsolatban 2 problémám van:
1 Ez rövidtávon csak úgy lehetséges (egyetértve @légügyi megfigyelő-vel), ha magasabb bért ígérünk nekik, mint amekkorát külföldön kapnának. Ez egyrészt az ország anyagi helyzete miatt nagy tömegben semmiképpen nem alkalmazható. Ráadásul komoly belső feszültségeket generálhat az adott szakmán belül. Erre tényleg nincs jobb példám, mint a magyar foci.

2 Bár én soha nem értettem egyet azokkal, akik a magyar hagyományokkal próbálták meg alátámasztani saját unortodox tévképzeteiket alátámasztani, de azt el kell ismerni, hogy Mo. fejlődése eltér a nyugati modelltől, ezért nem tudok azonosul azokkal, akik a az ottani megoldásokat one on one akarják ráerőszakolni a hazai viszonyokra. Szerintem komoly mentális, kulturális változást csak olyan emberek hozhatnak, akik nagyon mélyen ismerik a mostani helyzetet, így tudják, hogy hol keressék a problémát, és hogyan motiválják az embereket. Ettől függetlenül a visszatérőknek fontos szerepe lehet a "know how" átadásában.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 19:52:48

@rockseiaXLL: Természetesen nem kell Bajnait választani, miért is kellene? És ki tudja, kire fogok szavazni, ha egyáltalán lesz még alkalom rá?

Mindenesetre Neked kell tudnod, hogy ha az ideje itt lesz, ki mellé teszel X-et, és bizonyára lesz is elég rubrika. Azt is tudni kell persze, hogy minél többfelé oszlik a rezsimváltást, vagy dezorbanizálást kívánók tábora, annál kisebb a stabil kormányzás esélye, holott meggyőző lenne egy széles politikai spektrumot átfogó koalíció győzelme.
Egyébiránt az új koalíció célja kell legyen egy olyan államszervezet és közjogi rendszer kimunkálása, amely hosszú időre garantálja a politikai rendszer (és nem az adott kormány) stabilitását. Ezért piszok fontos a konzervatív oldal részvétele az összefogásban. És ezért olyan fontos a jelenlegi rezsimnek Bajnai ekézése, lásd az új lejáratókampányt a BKV buszokon, stb.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 19:55:05

@Dexter...: A második ponttal kapcsolatban félek, hogy a magyar sajátosságok szóösszetétel mögött sokszor rejtezik a "ne szóljon bele senki, itt mi vagyunk az urak" érvrendszer. De ezt mégse mondhatják. :)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.19. 20:28:46

Ej, innentől érdekel igazán ez a vita, csak nincs már időm, de később visszanézek. üdv

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 21:20:52

@légügyi megfigyelő:

Egyrészt az a helyzet, hogy közben elfáradtam, lemerültem. Bár ne láttam volna ma ezt a cikket egyáltalán! Ezzel nem lekicsinyelni akarlak, hanem az időmet sajnálom, ami elment, amikor más dolgom lett volna, több is, mind fontosabb.

Márészt úgy hallottam majd ha otthon leszek találkozni fogunk. Ha igen, minek írjak ide most dolgokat? Ráér akkor megbeszélni. Bár ami azt illeti, ezt a dolgot pont nem szeretném. Nincs türelmem manifeszt semmikhez.

Csak annyit, hogy ez az axiomatikusként tágyalt „féltudás” amiről érdekes volna mindenféle pszichológiai megközelítésben kimutatni, miért és mennyiben teszi tetszetőssé vonzóvá, plauzilbilissé ezt a – ragaszkodok hozzá – egészen töményen értelemetlen megközelítést, engem kihoz a sodromból- Tudod mivel? Pont az axiomatikusként elfogadottságával. Mitha nyilvánvaló lenne. Mert mondta egy hülye, nagy mellénnyel és nagy volt apor körülette. Ettől már valami lett. Te is úgy használod. Miközben, ezt semmi nem bizonyítja, indokolja! Publius maga nem támasztotta értelmesen alá, megírtam. Olvasd. Gondold át, jobban gondold át. Mégjobban. De én ezzel nem akarom az energiámat vesztegetni és ha jót akarsz az országnak te sem keresed ott ahol nincs, jó barátom Szekeres. Miért használod a fogalmat, mintha adott/létező lenne? Hogyan következne belőle, ha igaz lenne (nem igaz) az ország helyzete? Nem látod, hogy értelmetlen? Színtiszta abszurd üres kitaláció. Tedd meg, hogy nem említed nekem, mert mondom semmi többet nem várhatsz tőlem ezen a téren, mint, hogy fölidegesítesz. Mint éppen. Ez nem valami tudományos izé, amit érdemes vagy illik áttárgyalni, hanem egy teljességgel fölszínes zavaros akkor is ha fölfújt kijelentés halmaz. Nagyon zavar. Érted? Nagyon. Akkora butaság.

Amit meg olyasmikről mondsz, hogy velem valahogyan ez összeegyeztethető, az már föl is háborít. És ne kívánd tőlem, hogy mindent levezessek, bizonyítsak amikor inkább csak sírnék, hogy ilyesmivel fecsérlik emberek az idejüket.

Ami meg azt illeti, hogy a cikkben említed, hogy vannak ellenvetéseid a Kibulizottal szemben, ezzel kapcsolatban egy nem tetszik. Azt, hogy inszinuálod, vagy vannak jeletősnek érezetetett ellenérveid, ezzel hitelteleníted részben amennyire tudod, de az nem derül ki ez miben állna. Szerintem vagy mondatad volna el, hogy miben, vagy ne említetted volna, mert ez így nagyon, nagyon nem korrekt. De ezzel sem foglakoznék most, ha már eddig nem.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 21:27:14

@Rasszista eszkimó:

Neked még nagyon írnék néhány dologról, de végképp nics ma már erőm hozzá. Ha minden jól meg, holnap, vagy nem tudom.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 23:13:17

@ByA: Ami az írásodat illeti, engedd meg, hogy ne itt kezdjem megvitatni Veled. Lesz rá alkalom, akkor szívesen elmondom.
Remélem, felháborodásod, hogy egy napon és lapon említettem írásodat a le sem merem írni, kiével, ne idegesítsen már annyira. Okod nem lehet ilyesmire, hacsak magad nem vagy bizonytalan annak jóságában.

De ezt is megbeszéljük majd, remélem!

Ha előbb találkoztunk volna, lehet, be sem került volna írásod, de mit tegyünk, így hozta az élet, és voltaképp szerintem vannak jócskán, akik most rákeresnek és elolvassák. Ez önmagában is hasznos. Legfeljebb azt mondják például, hogy mit nem ért ez a légügyi izé ezen a világos szövegen, stb.

No, tegyük ezt félre, egy későbbi alkalomra!
Üdv.: LmF

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 23:16:45

@ByoB: Szerintem, ha már túl vagytok a személyeskedésen, akár a cikkről is írhattok, illetve a kérdésről az írás kapcsán.

Amit írsz, hogy Publius cikke megmozgatott valamit, szerintem is igaz, kicsit tovább kellene "mozgatni".

Jó lenne talán átgondoltabb formában kifejtened a véleményedet!

lokkoL 2012.11.19. 23:27:07

@ByA: "És mindig mindig csak mellékkörülményeken lovagolni, személyeskedve"
... arra akartam rávilágítani, hogy a nagy köztudatban feloldódó gondolatok esetén nem érdekesek a mellékkörülmények, ahogy a személyek sem.
Lehet hogy ezt nehéz megemészteni egy önérzetes egyénnek, de ez van ... a gondolat amit formáltál elszakadt tőled, és önálló életet él. Tudom, mert találkozom vele a web elszórt fórumain, felismerem amikor előbukkan, anélkül hogy ismerném azt, akitől származik ... szerintem simán légy rá büszke.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 23:46:17

@légügyi megfigyelő:

„hacsak magad nem vagy bizonytalan annak jóságában”

-?. A kézenfekvő – más mint inszinuált – következtetést levontam.

Nem arról van szó, hogy az egy lapon említés idegesít, semmi közöm az elhatárolódás című pózoláshoz, hanem az bosszant, hogy ez téma.

Mondtam, nem baj ha nem vitatod meg itt az enyémet. Semmi szükség erre. Szükséget az teremtett mégis rá, hogy azért utaltál kifogásokra. Ez is abszolút OK önmagában, de az ember vagy ne említsen ilyesmit, vagy indokolja. Magánbeszélgetésben lehet ilyen formában ahogy csináltad, ilyen helyen nem szerencsés. (Rád nézve.) És tolmácsold totális megvetésemet azoknak akik sejthetően magukból kiindulva annyira torzultam rosszhiszeműek, hogy minden ilyesminek a szóvátételében lelkileg elaljasodva mindenáron csak sértett hiúságot tudnak részemről föltenni, miközben semmi sem áll tőle távolabb, és egészen mások az összefüggések.

A link tényleg jó, hogy fölkerült, kb. 140 látogatót hozott, baj vele semmi. Köszönöm.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.19. 23:56:00

@lokkoL:

EZ egészen más, mint a korábbiaid. És persze nem kell mondanod, magától értetődik.

Ki beszélt személyekről? Te, ill. ti. Én aztán nem!

Szóval akkor mi van?

Kötözködés, az van. Illetve volt. Elég rondán. Csak tudnám – a mostanitól teljesen függetlenül is – magyar internet szerte ez mire jó?

légügyi megfigyelő 2012.11.20. 07:29:03

Arról mi a véleményetek, hogy a szakmai gondolkodás jelenlegi, itthoni negligálása ellen, és ami annak talán legveszélyesebb következménye lehet, az iskolázottság, mint érték pusztulása ellen mit lehet tenni?

Dexter... (törölt) 2012.11.20. 08:24:01

@légügyi megfigyelő: "Egyébiránt az új koalíció célja kell legyen egy olyan államszervezet és közjogi rendszer kimunkálása, amely hosszú időre garantálja a politikai rendszer (és nem az adott kormány) stabilitását."

Mi arra garancia, hogy Bajnai valóban erre használja majd a kormányzás lehetőségét?

Bajnaival kapcsolatban nekem az a problémám, hogy ő is az elit része, csak most a másodvonalból az elsőbe került. Bár én elismerem a miniszterelnökségének eredményeit, és értékelem középre nyitó politikáját, de mégis bizalmatlan vagyok vele szemben. Sajnos az aláírók és támogatók névsorából látszik, hogy itt komoly megújulás nem lesz. BG túlságosan függ a régi rend embereitől.

Én is érzékelem, hogy a mostani egy különleges helyzet, de nem feledjük, hogy az elit saját hatalmának megőrzését mindig ez ellenfél démonizálásával indokolta, és ezzel söpörtek le minden kritikát és felelősséget saját magukról.
"Most ennek a vitának nincs itt az ideje." "Ezzel csak azOrbánt/ aGyurcsányt erősíted." "Jó, de a másik még ennél is többet lop."...
Ez azért aggasztó mert már most 1,5 évvel a választások előtt sem lehet, igazán érdemi vitát folytatni Bajnairól, támogatóiról, vagy a megvalósítandó programjáról. Ha BG úgy kerül hatalomra, hogy nincs világos jól kidolgozott programja, akkor annak nagyon csúnya bukás és 2018-as (vagy korábbi) Fidesz restauráció lesz a vége. (Lehet, hogy programmal is ez lesz vége csak akkor legalább lesz értelme a 2014-es rezsimvbuktatásnak)

"A második ponttal kapcsolatban félek, hogy a magyar sajátosságok szóösszetétel mögött sokszor rejtezik a "ne szóljon bele senki, itt mi vagyunk az urak" érvrendszer. De ezt mégse mondhatják. :)"

De mondják :)
Egyébként nyilván igazad van, de ettől még vannak magyar sajátosságok. Most ne nyissunk vitát ezek jelentőségéről.
Csak arra nehézségre akartam utalni, hogy egy tartósan külföldön élő magyar ember kulturálisan elszakadhat Mo.-tól. Ez abból a szempontból jó, hogy így a rossz beidegződéseket is kevésbé veszi át, de ugyanakkor létrejöhet egy gondolkodásmódbeli szakadék közte és az itthoniak között. Ez a visszatéréskor komoly beilleszkedési problémákat eredményezhet.

légügyi megfigyelő 2012.11.20. 09:41:26

@Dexter...: Azt gondolom, hogy a Bajnai kormányzat idején fel sem merült olyan antidemokratikus, a jogállamiság felszámolását célzó próbálkozás, amely miatt kifejezett aggodalmat kellene érezni. Persze, lehet gondolni azt is, hogy Bajnai egy minidiktátor lenne, ám ennek szerintem semmi jele. Kétségtelen, hogy a régi renddel való összefüggések létezhetnek. Ám ne feledjük azt sem, hogy momentán a régi rendszer is demokratikusabb, mint a jelenlegi, továbbá azt, hogy a szövetkezésben többféle erő is jelen van, amelyek egymás ellensúlyai lehetnek. Ezért például a keményvonalas MSZP-sek, be kell lássák, hogy csak kompromisszumok mellett lesznek képesek letenni Orbánt, és nem egymaguk, hanem egy koalíció részét képezve. Nem lenne jó elérni azt, hogy az MSZP saját erőből próbálja ezt meg, mert aligha vezethet tartós kormányzati erőhöz, amely a közjogi rendszer átalakítására is alkalmas lenne.
A komoly megújulás záloga szerintem az lehet, hogy színes orbántalanító koalíció jön létre, és ehhez a nem fideszes konzervatívok szerepe is jelentős kell legyen. Nyilván ennek gátlásáról igyekszik a Fidesz gondoskodni: ld buszos hirdetések, tiltakozó "civil" szervezetek gigakampánnyal...

Amit a külföldről visszatérő szakértőkkel kapcsolatban írsz, értem, egyetértek. Alighanem nagyon jó empátiával lehet csak hazatérve sikeresen beépülni a rendszerbe. Ugyanaz, mint például szakértősködni valahol a világ másik végén: a legjobb szakértő is jó eséllyel csődöt mond, ha nem szerzi meg a helyi szakértők, vagy "okosok" bizalmát, illetve a szakértés során nem sértheti meg a helyieket.

Idegesítő lehet egyébként hazatérve találkozni a rendszerünk torz működésével, a töketlenkedésekkel, anélkül hogy valakiben el ne pattanjon az ideg.

légügyi megfigyelő 2012.11.20. 09:52:05

@Dexter...: "Sajnos az aláírók és támogatók névsorából látszik, hogy itt komoly megújulás nem lesz. BG túlságosan függ a régi rend embereitől."

Voltaképp emiatt kellene egy sokszínű társaságnak támogatnia, hogy ne a régi jöjjön vissza, hanem legyen megújulás. Ha viszont nem sikerül összehozni egy efféle ellenpólust, az egész ország úszik el. Legalábbis ettől tartok. Egyébiránt elfogadom az averziókat egyes személyek kapcsán, de javaslom azt is felülvizsgálni, hogy mennyi abból a tény, és mennyi a karaktergyilkosságok eredménye, a "nem zörög a haraszt, ha nem zörgetem" típusú hírbehozás.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.20. 13:42:21

@lokkoL: nincs ban (ritka az errefelé), de kicsit rendet kellett vágjak. Valószínűleg elkéstem vele, bocs.

lokkoL 2012.11.20. 15:55:44

@timargabor: csak teszteltem bannoltatok e ...

Dexter... (törölt) 2012.11.20. 19:41:29

@légügyi megfigyelő: "Amit a külföldről visszatérő szakértőkkel kapcsolatban írsz, értem, egyetértek. Alighanem nagyon jó empátiával lehet csak hazatérve sikeresen beépülni a rendszerbe. Ugyanaz, mint például szakértősködni valahol a világ másik végén: a legjobb szakértő is jó eséllyel csődöt mond, ha nem szerzi meg a helyi szakértők, vagy "okosok" bizalmát, illetve a szakértés során nem sértheti meg a helyieket.

Idegesítő lehet egyébként hazatérve találkozni a rendszerünk torz működésével, a töketlenkedésekkel, anélkül hogy valakiben el ne pattanjon az ideg."

Teljesen egyetértek. Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem kell elmenni és utána haza jönni, hogy a rendszerünk torz működésétől és töketlenkedésétől az emberben elpattanjon az ideg.

Dexter... (törölt) 2012.11.20. 20:57:19

@légügyi megfigyelő: Én attól nem félek, hogy az MSzp egyedül fut neki a választásoknak. Ez egyedül Mesterházy érdeke lenne, aki nem elég erős személyiség, hogy maga mögé állítsa a pártot. Az Mszp-t (minden nagyobb szervezetet) a pénz és hatalom élteti, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének benne becsületes és felelősségteljes emberek, de a
párt célja nem lehet más. mint a minél nagyobb arányú győzelem. Ebben a pillanatban úgy néz ki. hogy BG-vel erre nagyobb esély van, tehát a szervezet végül be fog sorolni mögé.

Az én problémám az, hogy a baloldalon is van hajlam az önkényeskedésre, bár elvitathatatlan tény, hogy a Fidesz ebben a tekintetben más kategóriát képvisel.
Lehet, hogy undorító, amit a Orbánék a köztévével művelnek, de Gyurcsány alatt sem voltak kiegyensúlyozottabbak a politikai műsorok. Föl lehet háborodni azon, amit a Közgép művel, de a Strabag se csinálta szebben. A két oldal között igazából mértékbeli a különbség nem minőségbeli. Orbánék olyan szinten visszaélnek a hatalommal, hogy az már a demokráciát veszélyezteti, ezért menniük kell, kis túlzással bármi áron. Én viszont szeretném elkerülni a bukottak bosszúját, mert ha ez nem sikerül, akkor úgy járunk, mint a rendszerváltáskor, a demokráciát úgy ahogy megmentjük, de minden más megy levesbe.
Bajnai személyétől kevésbé félek, mint inkább attól, hogy nem lesz eléggé erős, hogy ellenálljon az Mszp hatalomvágyának. A Fidesz arra játszott, hogy az emeszpéhez köthető csoportokat anyagilag kivérezteti (pl: baloldali újságok állami hirdetéseinek megszüntetése). A szocik a hatalomba kerülés után rögtön elkezdik, majd a pénzt tolni ezekhez a szervezetekhez, részben szürkén, részben feketén. Vajon Bajnai mondhatja-e, majd erre, hogy nem?

Elméletileg a széles szavazótábor komoly tárgyalási pozíciót jelent a Bg-nek a szocikkal szemben, de ettől még Bajnainak nagyon mértékben kell majd támaszkodnia MSzp szervezetére. Másrészt az esetleges népszerűtlenebb intézkedések (valszeg szükség lesz ilyenekre) hatására teljesen elolvadhat Bajnai népszerűsége.

légügyi megfigyelő 2012.11.20. 22:14:50

@Dexter...: "Teljesen egyetértek. Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem kell elmenni és utána haza jönni, hogy a rendszerünk torz működésétől és töketlenkedésétől az emberben elpattanjon az ideg. "

szívemből szólsz.

A másik hozzászólásodra: úgy gondolom magam is, hogy az MSZP be fog állni Bajnai mögé. Így is nagy szerepe lehet egy új kormányban. Egyébként pont emiatt lett volna jó, ha az LMP deklaráltan és a múlt hét pénteki erejével Bajnai mögé állt volna, mert kellő ellensúlyt jelentettek volna az összefogás mögött, az MSZP-vel szemben.
Bajnai népszerűsége miatt nem félek, sokkal inkább az MSZP elvszerűsége aggaszt. Álltak ők már ki miniszterelnökök mögül. Erről a blogomban írtam is (legifelvetel.blog.hu vagy legifelvetel.blogspot.hu), meg az egész összefogás-ügyről is.

Ami a bal és jobb önkényeskedését illeti, a szocialista kormányok egyike sem borította fel a szabályokat. Nem szerettem őket én sem különösebben, és legfőképp a tespedt, avas, leragadt, sokszor sunyi politikájukat. Ám a demokratikus rendszer visszaállításához kellenek. És most lehet egy olyan helyzet, amikor a magyar politika többpólusúvá, igazán többpártivá válhat. Csak felejtenénk már el a megrögzött politikai kategóriákat! Ja, még egy, most nem Orbán vs, Bajnai a kérdés, hanem Orbán vs. egészséges Magarország, amelynek úgy tűnik, legelfogadottabb miniszterelnök-jelöltje LEHET Bajnai.

Dexter... (törölt) 2012.11.21. 09:18:52

@légügyi megfigyelő: "Csak felejtenénk már el a megrögzött politikai kategóriákat!"
Egyébként amikor általában beszélünk társadalmi vagy politikai kérdésekről, akkor én is sokkal tágabban használom ezeket a kategóriákat, de aktuális politikai kérdésekben az egyszerűség kedvért sokkal zártabban alkalmazom ezeket. Tudom, hogy ez így felszínesebb, de meg akarom kímélni az olvasókat, a vitapartnereimet és nem utolsósorban saját magamat is a fölösleges körmondatoktól. Pl: Persze nem biztos, hogy Bajnai lesz az ellenzék miniszterelnöke, de nagyon valószínű, és egy kicsit fárasztó lenne folyton minden más jelentéktelen lehetőséget számba venni.

"most nem Orbán vs, Bajnai a kérdés, hanem Orbán vs. egészséges Magyarország"
Ez így van. Csak hogy én azért szeretném az egészséges Mo.-ból a lehető legtöbbet kihozni.
Én akkor tudok, majd teljes mellszélességgel kiállni az ellenzék mellett, ha leraknak az asztalra egy értelmes programot. Nekem az már kevés, ha egy politikus azt mondja, hogy szavazatok rám én majd megoldom.

És itt térnék vissza az eredeti témához. Szerintem nemcsak azért féltudás az elit, mert a kontraszelekció gyenge képességű embereket emelt ki a tömegből, hanem azért is mert ideológia, érzelmi (és hatalmi) szempontok teljesen háttérbe szorították a szakmaiakat. Így az egyébként kellő tudással rendelkező emberek, tehetségüket a politikai belharcokra pazarolják, ahelyett hogy értelmes vitákat folytatnának.
Az odáig rendben van, hogy Orbánékat le kell váltani és helyre kell állítani a demokráciát. Engem az is érdekelne, hogy ezt pontos hogyan tervezik ezt Bajnaiék. Mindenben trv.-t állítsunk vissza a 2010-es kormányváltás előtt állapotra? De mi lesz azokkal, ahol ez nem lehetséges? pl: a kisebb parlament miatt (amivel mindenki egyetértett csak nem tudtak megegyezni, hogy 199 vagy 200 legyen az új létszám:)) új választójogi trv. kell, és újra kell húzni a választókörzeteket.

légügyi megfigyelő 2012.11.21. 10:03:28

@Dexter...: Ami a kategóriákat illeti, magam is kínosan kell figyeljek arra, hogy jelezzem, az oldalak nem azok, aminek hívják őket. Nekem is rááll a szám a jobboldal-Fidesz megfeleltetésre, de azt gondolom, a kimondott szó ereje miatt kell korrektnek lenni, amennyire csak lehetséges.

A politikai belharcok és a taktikázás nagyon sokba van, tényleg sok energiát köt le. És ehhez jön még a politikus, mint szent tehén akármilyen mondása, amelyet nem lehet megváltoztatni, akármilyen baromság is, hanem inkább a "szakmát" kell átformálni, hogy a kimondott szó megvalósuljon.
Azt hiszem, ehhez kellenének azok a szakmai körök, amelyek mernek ellentmondani a nábob politikusoknak. Természetes, hogy ezeket igyekeznek megszállni a politikusok elsőként. Sőt, maguk a szakmai szervezetek is elébe mennek az ügynek: tisztújítás idején szinte lehetetlen, hogy ne valamely az adott rendszerrel jó kapcsolatokat ápoló ember, volt államtitkár, efféle kapjon szerepet a vezető tisztségben.

Ami a törvényeket illeti, aligha lenne jó visszaállítani a korábbi törvényeket, adott esetben technikai jelleggel talán elképzelhető lehet, de olyan mértékű a társadalmi hatása a jelen törvényeknek, hogy alighanem új szabályokat kell hozni, és végre modern szabályokat.

Nyilván el kell kezdeni a törvényhozás előkészítését is, és azt gondolom, ez ugyancsak sok feladat egy think tank részére, megint a szakmai és civil szférára lenne szükség. Akár a jogászoknak is lehetnének műhelyeik, ahol már most azon kellene, lehetne töprengeni, milyen szempontok elengedhetetlenek egy új, korszerű és demokratikus jogrendszerben.

Marcangoló Korelnök 2012.11.21. 11:21:45

Az az "összeállás" messzebb van, mint valaha.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.21. 13:26:32

@légügyi megfigyelő: Közleményt adott ki saját megalakulásáról szerdán a magát közép-jobboldalinak nevező Felelős Magyar Társadalom Párt.
index.hu/belfold/2012/11/21/megalakult_a_felelos_magyar_tarsadalom_part/

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.21. 16:36:38

@légügyi megfigyelő:

Egy kis – mindegy honnan, de megbízható helyről – információ:

„... az utóbbi időben a Millában és a Szolidaritásban tisztogatások voltak. Kiszórták a valódi, közösségi, munkát végző embereket és felülről irányított szervezeteket hoztak létre belőlük. Éppen, mielőtt csatlakoztak Bajnaihoz...”

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.21. 16:45:29

Amiről nekem az jut eszembe, hogy valamikor nagyon hasonló folyamat játszódott le az SzDSz-ben, sőt más formában de lényegileg ilyen eredménnyel az MDF-ben is. Az eredetiben.

Ennyit a Nagy Új Kezdeményezésről. Mindent inkább, mint mégegy csapdába sétálást.

légügyi megfigyelő 2012.11.21. 17:50:28

@ByA: Nyilvánvalóan lesznek még egyéb próbálkozások is.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.21. 19:03:58

@ByA: ez így nem fair. A "mindegy honnan", az alapértelmezésben nem megbízható.

És ha már itt tartunk, nemcsak az SZDSZ-ben meg az (eredeti) MDF-ben, hanem egy ma sokkal fontosabb szerepet betöltő pártban is. És abban a csapdában már benne vagyunk.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.21. 19:25:34

@timargabor:

Világos, hogy csapdában vagyunk. Huszonhárom éve. Namost ha valaki ki akar belőle mászni nem áltaja magát látszatcselekvésel amivel csak még mélyebbre ássa magát a csapdában, még egyszer becsapja magát, Hogya zután becsphassa amgát kétségbeesetten megint. És megint. Az utolsó még élő magyarig.

Az új csapda kínálatba mászást védeni, ahhoz illúziót fűzni téboly, vagy árulás. Vagy menjen az ember előre, vagy ne menjen sehova.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.22. 08:53:26

@légügyi megfigyelő:

Ne játsszunk ilyet! Hálás lennék, ha miután elég kedves voltál ahhoz, hogy népszerűsítsd a nézeteimet, nem csinálnál úgy, mintha nem tudnád, hogy erre részemről mi a válasz. Körbe pedig nem fogok járni.

légügyi megfigyelő 2012.11.22. 11:43:42

@ByA: szerintem sokan vannak még azok, akik nem olvasták a tanulmányodat. Nem kell körbejárnod a nézeteidet, elég két bővített mondatban összefoglalnod. Neked is hasznos: megismerik a munkádat.

Ha elégségesnek tartanám azt, hogy ez vagy az a véleményem a világról, akkor nem írnék blogot, nem kommentelnék. Maradnék tudásom birtokában és locsolnám a virágaimat. De nem tartom mindezt elégségesnek (pedig néha száradnak a virágaim).

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.11.22. 11:56:58

@légügyi megfigyelő:

1. Nem. Értelmetlen magamat ismételgetni. (Időm végtelen?) Van, hogy megteszem, de akkor magamtól, mert jónak látom éppen valamiért, de nem egy provokatív ál-kérdésre válaszul.

2. Az, hogy az embernek véleménye – csak – van, nem azonos azzal, hogy azt követhető formában már közzétette. Én nem akarok senkit sem kényszeríteni, hogy elfogadja. Azt csinál vele amit akar. Maradjon manipulált, becsapott, félretájékoztatott, önsorsrontó, ha akar, vagy csak annyira képes. Nem lehet engem sem arra kényszeríteni, hogy 10 000 000-nak egyesével nyomjam le a torkán. Esélyt igyekeztem adni, illetve inkább segítséget. Ha nem kell, nem kell.

Én nem blog formát választottam. Az én dolgom, miért. Jobb ha nem erőlteteted ezt így, mert már zavar.

Szúrófény 2012.11.25. 06:01:55

@Dr. simonmondja.: Már 89ben azt mondtam "ha nem lenne, minden szétrohadva, ezek ki nem adnák a kezükből a hatalmat! Üres spajznak bolond a gazdasszonya!" You-tube on letiltott Antall József interjú! EUról
Kicsaljuk a pénzét, aztán olyan dolgokra költetjük vele, amivel nem jelenik meg a piacon konkurenciát teremtve a mi termékeinknek. Szakállas kapitalista fogás ez, akkor is, ha polgárira keresztelték. Elvenni a nyersanyagot aprópénzért, és megvetetni a készterméket harminc, ötvenszeres áron! Ennyiből áll a nyugat gazdasági csodája, aki meg ezt leleplezi, a szemétdombra való gazember, lásd Marx sorsát.
Csak az a csekély szépség hibája van, hogy ha a termék árában egy-három százalék a munkabér, miből lesz a kulinak, rabszolgának, pénze megvenni, a mérhetetlen tömegű így megtermelt árut? Nem ez az egyetlen önpusztító ostobasága az emberiségnek,
1rtam 2006 ban, Kapuban

légügyi megfigyelő 2012.11.25. 12:32:45

@Szúrófény: Kedves Szúrófény, megbocsáss a megjegyzésért, de nehéz dekódolni a hozzászólásod. Megtennéd, hogy pontosítva újra feltennéd? Igazán érdekel a véleményed!
süti beállítások módosítása