A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Magyarország, menjország

2012.10.26. 11:48 Carnivore


Az elmúlt hónapban egy érdekes fejlemény vezető politikusainkat is felkavarhatta (ami az Index október 11-i cikkének köszönhető). Orbán Viktor tőle szokatlan módon nem állta meg nyilatkozni arról, hogy (szerinte) „ha 2014-ben újra nyer a Fidesz, hazajönnek a fiatalok”; Bajnai Gordon pedig nem volt rest válaszolni erre a Milla tüntetésén: „mi nem olyan országot akarunk a gyerekeinknek, amelybe egyszer talán majd jó lesz visszatérni – hanem olyat, ahonnan nincs miért elmenni”. Egy alapvető hibát azonban mindketten elkövettek: csupán a vágyaikat vetítették ki – miközben az okok és a tények kinyilatkoztatásától eltekintettek. „Elfelejtették” ugyanis feltenni a kérdést: miért is vágyódnak el a polgárok ilyen tömegesen ebből az országból? Abból az országból, amelyet - nem mellesleg - a szóban forgó politikusaink irányítottak az elmúlt években?

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatása szerint minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. Az Index október elején közzétett cikkének szavazógépét pedig közel húszezren vették eddig igénybe és az eredmények még az előbbinél is jóval drasztikusabb képet mutattak:

Tervezi, hogy elköltözne Magyarországról?

    Igen, a közeljövőben biztosan költözöm

4187

22%

    Igen, bár még csak szervezem

4997

26%

    Még nem döntöttem el

2420

13%

    Ha rosszabb lesz a helyzet, biztosan

3427

18%

    Ha rosszabb lesz a helyzet, esetleg

2427

13%

    Semmiképpen

1708

9%

Összesen

19166

az Index októberi felmérése (október 11-25.)

A rendszerváltás éveit közvetlenül kísérő nyugati fény, pompa és csillogás okozta káprázat ma már nem tartozik a fő „felbujtók” közé. Annál inkább hozzájárul a menekülési ösztönök felszínre töréséhez a gazdasági és politikai kilátástalanság; az állandósulni látszó lúzer-szerep; a depresszív munkakörülmények; az aljasság, a közöny és a cinizmus halálos szimbiózisa; a korrupció természetessége; a hírnév helyett a hírhedtség felértékelődése; az ál-jólét és műmosoly kényszerű vetítése – és persze a negatív társadalmi morál (mert itt lassan már mindenki negatív, mindenki pesszimista, mindenki csak bűnbakokat keres). És persze amikor ezeket dühödten hozzávágjuk „bölcs” vezetőink fejéhez, ők csak csodálkozó, ártatlan tekintettel pillantanak vissza ránk. Mint akik nem értik, miért piszkáljuk folyton őket ezekkel a problémákkal? Miért téblábol népszerűségi indexük tartósan 50 százalékpont alatt? Miért fordulnak el tőlük – és az országtól! - a választók ekkora tömegben?

Ők azok, akik komolyan elhiszik: ha jobb lesz a foci, ha több lesz az olimpiai érem, mint korábban; akkor sikk lesz magyarnak lenni. Ha most még kicsit rosszabbul is élünk, de jövőre teszünk egy lépést előre, akkor mindenki meg fog nyugodni. Ha röghöz kötjük a fiatalokat, akkor majd szépen itthon maradnak. Hát nem. Nagyon nem.

almosoly.jpg

Kik mennek és kik maradnak? Mennek a számítók és a rettegők. Maradnak az erőszakos ostobák és a reménykedők. Mindkét csapatban vannak kormánypárti és ellenzéki érzelműek is. Mi azonban csak az itthon maradottakkal tudunk foglalkozni. Őket kellene meggyőzni arról, hogy maradjanak - és segítsenek megmaradni. A sikernek viszont három olyan alapvető feltétele van, amit rendszerváltó politikusaink közül eddig senki nem tudott megteremteni: közbiztonság, jogbiztonság, létbiztonság. Pedig ezek miatt tényleg érdemes volna itthon maradni.

Persze mit várunk egy olyan kiépült klientúrától, amely úgy telepedett rá a magyar választó (de lassan választani nem tudó) agyára, hogy az még véletlenül se találhasson alternatívát? Megpróbáltam ábrázolni, milyen dilemma előtt állunk 2014-ig:

politikai helyzet_MO2012.jpg

Amint látjuk, két nagy csapat szeli a magyar politika egét - a hozzájuk tartozó kicsik pedig csupán szatelit-pártként aposztrofálhatók. Az ő feladatuk, hogy a bizonytalankodó választók számára alternatívát színlelve behúzzák a szavazatokat a szélekről. Valójában azonban a nagy csapatok táborát hizlalják: nincs valódi filozófiai, felfogásbeli, értékrendbeli eltérés köztük és „gazdáik” között. Hol mérsékeltebb, hol radikálisabb álláspont felé húzódnak: azonban leszakadni sohasem fognak.

A politikai árvák számára az egyedüli érdekes formációt az LMP jelentheti. Illetve: jelenthette. Az ő elkeseredett küldetésük nagyjából arról szól, hogy folyamatosan próbálják bizonyítani a választóknak: nem szatelitek, nem válnak egyik nagy csapat hűbéresevé sem. Azonban erős „rugókkal” kénytelenek felszerelkezni, hiszen politikai filozófiájuk olyan satnya, hogy képtelenek volnának önállóan lebegni a politikai térben. Hol baloldali, hol konzervatív, hol jogvédő szerepet játszanak - nem valami jól. Sajnos így 2012-ben is nagyon látszik rajtuk, hogy a protest szavazók juttatták őket a parlamentbe - viszont ők is fogják kipenderíteni őket onnan. Egyszerűen azért, mert nincs elég önálló arculatuk ahhoz, hogy bárkit meggyőzzenek arról: ők egy olyan célt, ügyet szolgálnak, ami csak „az övék” – és csak velük lehetünk képesek azt elérni. Tipikus ellenzékiek. Széthullásuk nemcsak belső instabilitásuknak, széthúzásaiknak lesz köszönhető (mint arról blogtársam írt is mostanában), hanem csigalassú felfogásuknak, egoizmusuknak, személyi állományuk kvalitásainak - és persze naivitásuknak is. Ha így folytatják tovább, nekik tényleg fájni fog 2014. És nekünk is, mert így megszűnik minden akadály a kétpólusúvá válás előtt.

Az elkeseredett választó éppúgy forgatókönyveket gyárt, mint a politikai pártok. Nézzünk egy végtelenül leegyszerűsített - azonban mégis lehetséges - példát a következő két évre vonatkozólag:

az elkeseredett politikai árvák ("Én") lehetőségei

 

IMF

Orbán

Bajnai

Szatelitek

Én

IMF

jön

megy

marad

marad

marad

Orbán

megy

jön

megy

marad

megy

Bajnai

marad

megy

jön

marad

marad

Szatelitek

megy

marad

megy

jön

megy

Én

senkit nem érdekel

jön

Szatelitek = Jobbik vagy Gyurcsányék (kormánytényezőként)

E szerint a forgatókönyv szerint lényegében akkor érdemes maradni, hogy Orbán megy, illetve ha Bajnai jön. Ez azonban nem azért van, mert kevés a Fideszes és sok az MSZP-s. Inkább olyan tényezőknek köszönhető, mint hogy: kormányon maradni eleve nehezebb; Bajnai szövetsége egy új(abb) reményt hoz és ez sokak számára vonzó; Orbánék pocsékul kormányoznak és máshogy nem lehet leváltani őket; a szélsőségek hatalomra segítésével pedig nem lesz jobb és biztonságosabb az életünk.

A felvázolt helyzet azért elég lesújtó. A két nagy pártszövetség között lebegő felhő egy betöltetlen politikai tér – amit úgy tűnik, nálunk senki nem kíván betölteni. Nyilván Orbán és Bajnai is áhítozik a „nagy nemzeti közép” megszerzésére – azzal azonban nem számolnak, hogy ott olyan gondolkodású választók bújnak meg, akiket mindenkettőjük  - tetteik okán – taszít. Ők volnának a politikai árvák: akik elutasítják a demagóg, hazug, álságos kortesbeszédeket, akik elutasítják a szélsőséges, udvariatlan megnyilvánulásokat. Akik alternatívát keresnek – nem pedig hitet. Az ő álmuk a valódi alternatíva: őszinte beszéd a gazdaságról, a jóléti rendszerek fenntarthatóságáról, a jogbiztonságról, az esélyegyenlőségről. Számukra egy rossz hír nem jelent automatikus kiábrándulást: nem sértődnek meg azon, ha nem jutalmazzák őket (a saját pénzükből). Ők akkor maradnak itthon szívesen, ha látnak és hallanak egy kis őszinteséget is. Ha tudják, hogy a köz-, jog- és létbiztonság ügye rajtuk is múlik.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

169 komment · 1 trackback

Címkék: demokrácia orbán viktor bajnai gordon lmp politikai rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr54871192

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.26. 14:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garmr · http://kard.blog.hu 2012.10.26. 12:12:18

Idézet a KSH október 24-ei népmozgalmi adataiból (ksh.hu):

"A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a
természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, a 2011. január–augusztusi 28 997-tel szemben 2012 első
nyolc hónapjában 27 754 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán
az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezer fővel csökkent. Eszerint a
becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer fő volt."

Gyakorlatilag azzal számolnak, hogy 7000 fő betelepült az országba. Tekintettel a nyilvánvaló tényekre, teljesen világos, hogy a KSH egész egyszerűen hamis adatokat közöl, ami a véleményem szerint bűncselekmény.

Lásd még: Eltűnt 240.000 adózó.
www.napi.hu/ado/dobbenetes_adat_eltunt_240_ezer_adofizeto_magyarorszagon.535057.html

Kandeláber 2012.10.26. 12:42:32

Jugoszláviából a '60-as évek végétől kezdve százezrek mentek dolgozni Nyugatra, aztán sokan haza is mentek, és sokan a kétszintes házukba liftet építtettek.
Olaszországból, Portugáliából szintén rengeteget mentek elsősorban az NSZK-ba, de Franciaországba is, a törökökről ne is beszéljünk. A nyugatnémet gazdasági csoda igényelte a képzetlen munkaerőt is, mert a háborúban kivérzett országban nem volt elég férfi. Ez egy szabad világban teljesen természetes volt (félig-meddig ide sorolható Jugoszlávia is).
Számomra érthetetlen a probléma felvetése. Az Európai Unióban szabad az utazás, nyilvánvaló, hogy szabad a munkavállalás is, és teljesen természetes, hogy a születések csökkenése következtében csökkenő lélékszámú tehetősebb államok szívesebben veszik, ha európai munkavállalók érkeznek hozzájuk ázsiaiak vagy afrikaiak helyett.
'Agyelszívás" is nagyon régen létezik, az USA magasabb fizetésekkel rengeteg kvalifikált nyugati szakembert szipkázott magához.
Biztosan jobb volt a vasfüggöny.

Tyreo 2012.10.26. 14:21:22

Én jelen állás szerint 2014-ben széttépem a szavazó lapot.
Ki tart velem?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 14:32:19

Kérdés, hogy melyik jelenleg futottak még kategóriás, lényegtelen, vagy új politikai formációnak van esélye bármire is. Ha a többség elutasítja a jelenlegi formációkat és bármi újra hajlandó szavazni, aki akár csak egyetlen lényegtelen kérdésben is jó célt és hitelesen tud megfogalmazni...

Kicsik, akik kinőhetik magukat a regisztrációig, pláne a választásig, azért mindig alakulnak. Akár kalózpárt, akár más is megjelenhet.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.26. 14:53:28

A poszt a mi lelkivilágunkat is tükrözi, a menni/maradni problémakört mi is igy gondoljuk.

@Kandeláber:
Azt felejted el, hogy ma már 2 óra alatt hazajutok bárhonnét az EU-n belül, és a netnek köszönhetően nem szakadok el annyira az "édes" magyar anyanyelvtől/hirektől.
Magyarul aki egy kicsit is jól érzi magát odakint, eszébe sem jut majd hazajönni ebbe az álszent, hazug országba.
(6 évet éltem külföldön, tapasztalat. Ha egy nagyobb munka miatt nem jövök vissza 2 évre - londoni cég budapesti munkája-, akkor tuti eszembe sem jut ide visszaköltözni. Úgy látszik ez a sorsom. 6 év itthon, 6 év külföldön, 6 év itthon, x év külföldön)

Dexter... (törölt) 2012.10.26. 15:21:13

@Tyreo: Az itt a probléma, hogyha nem szavazol akkor is ezt a rendszert támogatod.

@TheElf: Bárcsak hihetnék neked, de szerintem ez a lehetőség kimaradt. 2010-11-ben a kókadozó Mszp mellett létre lehet volna hozni egy új szocdem, vagy ballib pártot (Lmp is ekkor tudott volna megerősödni), most már késő. Az erősödő Mszp,Dk és Bajnai lefedi majd a baloldal nagy részét, az Lmp-nek csak koncok maradnak. Elméletileg még létrejöhetne egy nemzeti liberális párt, de szerintem ehhez több idő kell.

ügyfélszolgálatos 2012.10.26. 16:10:08

@Tyreo: Ha nem mész el szavazni akkor csendestársként hozzájárulsz hogy a fidesz tovább raboljon. Menj el és add le a voksodat arra akire gondolod! A lényeg azon van hogy el kell menni és szavazni kell.

WLaci 2012.10.26. 16:14:47

@Kandeláber: Nem volt jobb, és igazad is van az egyén szempontjából. Én is ki fogom vinni a családomat külföldre.

Ugyanakkor látni kell, hogy ez egyben a magyar kultúra vége is. Hanyatló, periférikus, lassan eltűnő kultúra, nyelv, társadalom ez. És lehetett volna másképp is.

WLaci 2012.10.26. 16:17:20

@Dexter...: Nemzeti liberális párt nem lesz Magyarországon, mert nincs meg az ehhez szükséges középosztály. A magyar "jobboldal" láthatóan olyan, amilyen a fidesz (nem Orbán formálta ilyenné, hanem Orbánt formálták a saját és a jobboldal hagyományai).

Az LMP csak a protest-hullámnak köszönhette a bejutását, de nincs közöttük olyan formátumú, aki valóban politikai tényezővé tette volna őket (sajnos Schiffer sem ilyen). Marad Bajnai.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2012.10.26. 16:26:55

@Kandeláber: aha... és mikor lesz itthon bárkinek a kinti munkájából kétszintes háza, amibe liftet építtethet??
És hát még vmi: ma nagyon sokan a családot is felpakolják... szóval aligha esélyes, hogy majd egyszer csak szépen visszajönnek...

légügyi megfigyelő 2012.10.26. 16:31:34

Kicsit macerás a jön-megy-marad táblázat, megérne egy magyarázatot. Meg kellett küzdenem vele, mire -talán - megértettem.

Jó írás. Szomorúvá tesz.

Laciii 2012.10.26. 16:44:55

Én nem értem ezt a messiás várást. Bajnai volt Gyurcsány Matolcsyja. Vastagon benne volt az elqrásban. Egy iszonyat IMF hitellel sikerült eltakarnia a szemétdombot, ennyi "érdeme" van.

Amit előadott az egy nagy ködösítés, Gyurcsány meg máris jelentkezett az összefogásra.

Vagy IMF végrehajtóra vártok?

Én úgy szeretnék már látni egy értelmes programot amire érdemes szavazni, ez a táblázat lehangoló.

Sir Galahad 2012.10.26. 16:51:08

Abszolút marhaság ebbe a kérdéskörbe aktuálpolitikát keverni. Persze, ha a jelenlegi kormányt leváltaná egy baloldali-liberális, a ballib gondolkozásúak szívesebben maradnának, a jobbosok viszont azt éreznék, amit most a ballibek. Az egy illúzió, hogy a következő kormány annyival jobb lesz, hogy mindenkinek megéri maradni: másképp, másban lesz rossz, mint a mostani, de alapjában sok minden nem fog változni. Az alapprobléma az, hogy az ország szegény, a jövedelmek alacsonyak. Ezen az adórendszer változtatásával picit ugyan lehet módosítani, de csak picit. A helyzetet ráadásul nehezíti egy gazdasági világválság, ami hozzáértők szerint még legalább egy évtizedig eltart. Ez így együtt nem annak a kérdése, hogy épp milyen színű kormányunk van. Aláírom, a rossz közhangulatra a mostani kormány még rá is tesz egy lapáttal (az előző is tett és a következő is fog), de a fő baj sajnos egy egyszerű kormányváltással nem orvosolható. Sőt, attól tartok, rövid távon mással se. Hosszú távon meg nagyjából mindegy, mert addigra aki beszél nyelvet és van piacképes tudása, rég elhúzott.

VT Man 2012.10.26. 16:52:00

Eközben, a valóságban:

23 millió románból 3 millió külföldön él, elhagyta romániát az elmúlt években.

A 10 millió magyarból 150-200 ezer ment ki eddig összesen.

De lehet fikázni az országot :-)

NIL7 2012.10.26. 16:52:15

Van nekem már új hazám - Isten áldja meg érte.

VT Man 2012.10.26. 16:52:38

Ja, romániában bent van az IMF. Biztos azért mentek el ilyen sokan :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.26. 16:57:10

@VT Man: vagy mert egy román 3 hét alatt tanul meg spanyolul/olaszul, másfél hónap alatt franciául :-)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 17:01:54

Rövid távon is lehetne viszonylag látványos és pozitív változást elérni. Számos kérdésben a pozitív változás gyakorlatilag csak politikai akarat kérdése. Ha ezek a kérdések normalizálódnak, akkor hamar csökkenhetnek a terhek. Ehhez elég a látványos rombolást abbahagyni.

Ekkor még azt is fel lehet mutatni, hogy az eddigi gondok után "most érdemes beszállni", most érdemes itt építkezni. Ezzel el is lehet indulni a jó irányba ami egy újabb látványos lépés.

A nagyobb akadályok ez után jönnek, amik átugrásához már némi teljesítményt is fel kell mutatni. Nos ez az ami már közel sem egyértelmű, hogy sikerül-e.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.10.26. 17:05:25

Fidesz - Jobbik
Tudatosan csúsztatsz? Jobbik egy mesterséges párt és nem a jobboldal hozta létre és pénzeli.

Kandeláber 2012.10.26. 17:09:52

@WLaci: @szürke_tapir: A nagybátyám '56-ban kiment, és azt mondta, hogy nem bánta meg. Valamikor én is le akartam lépni, aztán elúszott a lehetőség, és ahogy mondani szokták, kalandvágyból maradtam.
Néha filózok, hogy mi lett volna, ha. De ennek semmi értelme.

gabcigirl 2012.10.26. 17:10:29

-mert a Zemberek nem szeretik, hogy semmi nem értük, hanem ellenük van itt

- mert az "ország vezetőivel az élen, ázsiai bunkóknak nézi az embereket"

- mert itt, ha jól dolgozol, irigységből szúrod a mások szemét, tehát csak középszerű tahók járnak jól sok mindennel

- mert kint megfizetik a jó munkát, itt meg, ha jó vagy akkor is legfeljebb örülj, hogy van VALAMILYEN munkád

- mert szakmailag, anyagilag messzemenőkig aluldíjazott vagy a képességeidhez mérten

- mert most már rasszista bunkókkal is lassan tele van az ország

- mert az uram-bátyám faktorba nem beleférő, de nem is tehetségtelen embereknek 10-szer többet kell letenniük az asztalra

- mert az árak 2050-ben, de a fizetések 1950-ben vannak

stb:S

gabcigirl 2012.10.26. 17:14:30

miért szeded ki a komemntemet? Talán nem igaz, hogy a hülye vezetők miatt mennek el innen sokan?

Tyreo 2012.10.26. 17:16:32

Többen is írták nekem, hogy akkor is szavazzak,ha nincs kire,mert szavazni kell.
Ez pont hülyeség.
Ha nincs kire szavazni akkor nem kell szavazni és ezzel pont, hogy a rendszer a legitimációját tüntetjük el ha elegen nem szavazunk.
Hogy utána mi lenne? Fogalmam sincs. De lehet megérne egy próbát.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.26. 17:46:58

Ez a tetves banda megbukott, csalnak, lopnak, hazudnak, profibban mint a szocik!

Miért tartjuk Varga Mihályt tízmilliókért, ha nem kell IMF megállapodás?

Siklóson komoly adótartozásai vannak az alpolgármesternek, és pár képviselőnek.

Persze nekik szabad, mert ők a fideszesek. Szarháziak , itt a kettős mérce.

Egyik képviselő Bogyó úr komoly vezetői állást kapott a várostól, ha azonnal befizeti a tartozását. Kalmár elvtárs cégét pedig felszámolják, de fideszes képviselő az lehet?

Így megy ez fideszéknél a jó édes anyjukat!
De már nem sokáig!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.26. 17:54:02

Ez egy totál zakkant cikk.

Belecsap egy kicsit az emigrálásba, aztán a 2014-es választásokról valami v0ziót próbál felvázolni:

"Mi azonban csak az itthon maradottakkal tudunk foglalkozni." Ez hülyeség.

A kép hülyeség.
Az ábra hülyeség.
A táblázat meg értelmezhetetlen. Mi a fasz akar lenni?!

Viszonylag szar ezoterikus kiadványok emlékeztet, amelyet úgy fénymásoltak össze.

Természetesen az index ezt emeli ki, mert az index ugyanilyen szar.

Andal 2012.10.26. 17:54:05

@VT Man: lengyeleknél is hasonló, közel 38 millióból kb. 2,5millió ment ki, pedig ott elvileg jobb a helyzet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.26. 17:55:03

Azonk0vül a szerzőnek semmi nem jó, nihilista, és a cikknek mondandója sincs.

aleb19 2012.10.26. 17:57:50

birkanépnek nincs vagy nem lesz hazája ha nem lesz új társadalmi szerződés és a potyalesők, logósok, nyuggerek nem hajlanak kivenni részüket közteherének viseléséből magukra maradnak

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.26. 17:58:56

A "Bajnai-capat" - a szerző annyira slendrián, hogy a nevét se tudja - egyik tagja a Milla. A Milla olan távol van az MSZP-től és a DK-tól, amennyire csak a Fidezsen és Jobbikon kívül lehet. Ilyen szempontból az LMP-vel azonos. És valóban, Juhász elve pontosan Schiffer elvével egyezik. A Milla tehát messze van az MSZP-től, és közelebb az LMP-hez. Juhász sokkal hamarabb fogna össze az LMP-vel, sőt a Milla az LMP civil tagozata.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 18:01:34

@timargabor: Részben. De tudod ez egy kicsit összetettebb kérdés. Mindig azt kell megnézni, ha ahol vagy ott gondban vagy, hova könnyebb elmenni, hol könnyebb jó megoldást találni. Külföldre menni a nyelv, a kultúra, sok elvárás, stb. szempontból nehéz. Ott mindig idegen, gyökerek nélküli bevándorló leszel.

Sőt, az otthonról vihető "megtakarítás", stb. a célországban semmire sem elég. A megszokott életszínvonalra biztos nem. Sokan külföldön is nyomorognak, sokakkal osztoznak egy olcsó szálláson. Őket ráadásul kevéssé védi az ottani szociális háló így nem csak az életszínvonaluk csökken, de a létbiztonságuk sem az ideális.

A legtöbb országban a bevándorlók által lakott munkásnegyedek közbiztonsága sem éppen ideális részben a kulturális ellentétek miatt, részben pedig mert az itteni helyzet rendezésére kevesebb pénz, rendőr, politikai akarat jut.

Kevés program vár rájuk, nincs ott baráti kör, stb. nehéz igazán szórakozni. Csökken az életminőség, életszínvonal.

Ahhoz, hogy valaki külföldre költözzön nem elég, ha a többlet nehézségek egy része kisebb. Ahhoz meg kell fordulni a helyzetnek.

Bármely kormány felteheti a kérdést: Ha egy bérelt szobában nyomorogni itthon is lehet, de itt adottak a gyökerek, akkor miért akarnád ugyanezt Angliában, stb. csinálni, ott sincs kolbászból a kerítés? Azért, hogy megtakaríts! Mert ott el tudsz tenni sokat, van remény az előre jutásra.

Ugyan a megtakarítható összeg ott nem igazán elég előrelépésre, de hazaérkezve igen. Így látják ezt a Románok, a Törökök, és bárki. A vendégmunkás pénzt hoz az országba, és tulajdonképpen exportálják a munkaerőt, de az állampolgárt nem vesztik el. Ha belegondolunk a Román bérekbe, akkor belátjuk, hogy ez ott fokozottak igaz, nyelvtől függetlenül is hajtja az elvándorlást.

A kormány szerint itthon is ez a helyzet. Ha itthon olcsóbb lesz az ingatlan, talán a rezsi is, olcsó a barátok közt, akkor még többet kap az aki hazajön. Összeomló ingatlanpiac, egyre kevesebbet érő használt autók, stb. nem feltétlenül jó ez. Ráadásul így még nehezebb kiköltözni. Egyszerűen itthon nincs annyi pénz amiből kint kihúzod amíg munkát kapsz. Ha a "szegénynek nincs pénze jegyre, nem megy ki dolgozni" alapon is gondolkodhat Orbán.

A gond az, ha valaki végleges kitelepülést tervez. Ha nem csak anyagi okból rövid távra költözik ki, hanem végleg. Amikor úgy tűnik el több mint 200.000 adófizető, hogy nem veszi át senki a munkájukat, ők pedig nem akarnak visszajönni, pénzt hozni az országba.

Aki ezzel a céllal, végleges letelepedésre jogosító papírokkal kimegy az USAba, az 1-2 év múlva már nem fog rá se nézni milyen lenne Magyarországra visszamenni, számára a politika 2014ben már nem Orbánról vagy Bajnairól szól, hanem a Republikánusokról és Demokratákról.

Netuddki. 2012.10.26. 18:10:21

A viktorka csak a régi komcsi retorikával élt. Azok mondták anno folyton, "majd 200 év múlva ha így haladunk elérünk a kommunizmusba"...

miva? 2012.10.26. 18:14:43

Azért lenne egy kérdésem, kedves kommentelő feleim.

Ha elmegyek teszemföl 2011-ben, születik egy gyerekem 2012-ben, és oviba jár, barátai lesznek, megtanulja a nyelvet, gyerekdalokat, megszereti a játszótereket, sportolási lehetőségeket stb, akkor vajh haza fogom-e hozni 2018-ban, mikor elkezdi az iskolát? Vagy ha születik egy kistesója 2014-ben, akkor hazajövök, vagy inkább őt is a kint megismert óvónénihez bébiszitterhez viszem, az ottani dokival oltatom, gyógyíttatom, stb?

Szerintem kevesen tolnak ki a gyerekükkel azért, mert valamit Orbán megígér.

Netuddki. 2012.10.26. 18:15:34

@Tyreo: "Ha nincs kire szavazni akkor nem kell szavazni és ezzel pont, hogy a rendszer a legitimációját tüntetjük el ha elegen nem szavazunk."

Balfaxkám! Azt szeretnéd mi, ha az orbánodra szavaznának a biztos szavazók? Lehet, hogy csak a szavazásra jogosultak 10%-a menne el, de akkor is meglenne a 2/3-a.
Méghogy legitim? Az lesz a legitim akit megválasztanak B+! Ha 10% megy el szavazni akkor annyival. Az orbánod gondoskodott róla. De ezt te is jól tudod...

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:20:32

@szürke_tapir: "mikor lesz itthon bárkinek a kinti munkájából kétszintes háza, amibe liftet építtethet??"

Nyilván nem lesz, mert köszönőviszonyban sincs a mai árszínvonal ahhoz, amikor egyévnyi kinti keccsölésből megvolt a telek, meg az alap, és még a haza- meg visszaútra is futotta.

Most egyszerűen tisztességesen lehet élni a kinti keresetből, de már nem itt, hanem OTT.
Ez az igazán szép.

yatumux 2012.10.26. 18:24:32

A volt posztkommunista országok közül az egyik legalacsonyabb a kivándorlási ráta magyarországon.

Gondoljunk a 23 milliós romániára ahol életvitelszerűen 18 !!! millióan laknak 2012-ben !

Ez ugye -5 millió. stb, stb. Fél európa Lengyelekkel van elárasztva.

Ez egy világos fizetett politika kampány az Index részérő, hogy jajjj el kell menni.
Szerintetek a nyugat E országok miért nyitották meg a munkaerőpiacukat előttünk ?

Szerintetek egy magyar orvos képzése mennyibe kerül ? Amit a köznép fizet... khmmm.

És egy angol orvos képzése ?
Magyarország fizet, anglia profitál.

És nem arab, afrikai, kínai. Asszimilálódik is...

Ajándék magyarországból Angliának. Köszike!

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:25:22

@miva?: Tisztában vagyok azzal, hogy önmagamat ismétlem, de nem árthat leszögezni, esetleg egy családalapítás előtt állót segítek a döntésben: Magyarországon az a magyar teszi a legjobbat a magyar gyerekével, aki nem itt neveli fel.

yatumux 2012.10.26. 18:26:30

@kovi1970: Kovi. Te 1970-ben születtél.
Akkor is lázadtál és küzdöttél a demokrácáért ? :)

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.10.26. 18:26:57

ma a ceges menzan egyutt ettem egy magyar lannyal es az apjaval. az egesz csalad kijott, mar csak a magyar vizslat varjak, akit a nagynenei hoz.

evente latogatok magyarorszagra, nem tunik lepukkantabbnak mint 5 eve, amikor eljottem. az mondjuk igaz, hogy az elmult 20 ev bajnoka orban, ekkora gyoker meg nem iranyitotta az orszagot

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:28:32

@yatumux: "Szerintetek a nyugat E országok miért nyitották meg a munkaerőpiacukat előttünk ?"

Tán mert ez része volt azoknak csatlakozási feltételeknek, amelyeket nem kis részben Orbán és Martonyi folytatott, és amelyben MI követeltük a mielőbbi nyitást, az őseus országok meg a minél tovább tartó moratóriumot.

Természetesen a fideszi történetírást ezt is újrakottázhatja, illetve a retusálásba beszállhat az MTVA szakértő gárdája.

yatumux 2012.10.26. 18:29:07

@dr. mesterseges szinezek: Köszi a tanácsot ! Mi itt alapítunk családot. És sokan másokkal együtt jól érezzük magunkat.

Az, hogy neked gondjaid vannak nem Gyurcsány v Orbán hanem a Te hibád és felelősséged.

Többet éltem külföldön mint Te, tudom mit beszélek.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:31:41

@yatumux: Örülök, hogy tudsz itt örülni, és örülök, hogy tudod, hogy én minek örülök vagy nem örülök.
Góranga!

yatumux 2012.10.26. 18:31:59

@dr. mesterseges szinezek: Amice... Az eu legnagyobb problémája a demográfia. Ezt a törökökkel, pakisztánnal, afrikával, stb próbálták megoldani. Nem jött össze...

Velünk összejött.

Európai fehérember, asszimilálódik, fiatal, képzett, egyensúlyt javít.

Veszed ?

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:34:05

@yatumux: Ez még igaz is lehet (szimbiózisnak hívjákazt, amikor az egyik azt tudja nyújtani, amit a másik elvár és viszont), de a fenti sejtetésed akkor is ostobaság: nem ők nyitottak, hanem mi nyittattunk.

Dexter... (törölt) 2012.10.26. 18:34:14

@WLaci: Abban teljesen igazad van, hogy középosztály nélkül nem lehet nemzeti liberális pártot létrehozni. Ráadásul a polgári réteg maga is megosztott, sokan vannak köztük akik semmilyen patrióta gondolattal nem tudnak azonosulni. Arról persze sokat lehet vitatkozni, hogy a helyzet átkozottul nehéz vagy tök reménytelen. Én szerintem inkább az előbbi.

@TheElf: 3 probléma van azzal, amit írsz. 1 Te egy középosztálybeli szemszögéből írod le a helyzetet, de nagyon sok alsó közosztálybeli és szegény van, akinek nincs veszteni valója.
2 "Ha egy bérelt szobában nyomorogni itthon is lehet, de itt adottak a gyökerek, akkor miért akarnád ugyanezt Angliában, stb. csinálni, ott sincs kolbászból a kerítés? " Azért mert ott van remény, hogy egy napon majd abból lesz.
3 Nagyon sok embert (főleg a tehetségeseket) konkrétan egy állás miatt hívnak külföldre.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.10.26. 18:34:30

@yatumux: foleg a kelet europaiak, adot csal, lop, csempeszik (nem mind termeszetesen). ez a feher felsobbrenduseg nagyon szar duma. mit dolgoztal kint?

Dexter... (törölt) 2012.10.26. 18:43:22

@Tyreo: "Ha nincs kire szavazni akkor nem kell szavazni és ezzel pont, hogy a rendszer a legitimációját tüntetjük el ha elegen nem szavazunk.
Hogy utána mi lenne? Fogalmam sincs. De lehet megérne egy próbát."
Sajnos nekem van fogalmam róla. Nem gondolom, hogy bármelyik győztesnek is álmatlan éjszakát okozna, ha alacsony részvétel mellett nyerne.

]{udarauszkasz 2012.10.26. 18:44:39

Nyugat-europaban csak ciganyok vagyunk (foleg az osztrakok szemeben, mert a vasasok onnan hordjak at a hulladekot Magyarorszagra...)
Itthon meg mas miatt rugdosnak belenk.
Lassan tenyleg egy orszagnelkuli nep leszunk, mint a ciganyok.
Szavazni azert nem megyek el, mert mindegy melyik part nyer, megveszi a hatterhatalom kilora, ez igy van az USAban is, Nemetorszagban, es Magyarorszagon is.
Itt vilag regio szinten vannak kozpontilag leosztva a szerepek, mindegy kire szavazunk, a demokracia csak egy kamu.
Hosszu, szolgasaggal toltott szazadok, vagy tan evezredek jonnek, ezt mindenki vesse az eszebe, egy uj feudalista, birodalmi vilagrenddel, aminek majd egy ujabb osszeomlas vet majd veget.

kirsten 2012.10.26. 18:47:51

@Laciii: Hát jó nagy marhaságot írtál. Bajnai Oszkóval együtt igenis a röpke egy év alatt valóban kezdte létrehozni az ország stabilitását. Erre még orbán is azt mondta Németországban hogy világbajnoki teljesítményt nyújtott, bár mire hazaért ez a szöveg már a csőd szélén álló országról beszélt amit át kellett vennie. Amnéziás vagy ?

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 18:52:20

@dr. mesterseges szinezek: ... és ha már előjött az eu, a nyitás és a történelem átírása: 2004-ben nem győzte a fideszes papagájkórus emlegetni, hogy Medgyessy Orbán munkájának a gyümölcsét szakítja le csatlakozó miniszterelnöként - dehogy volt euellenes handabanda.
Azóta ugyanazon szerződések mentén játszunk, mint amilyeneket Orbán aláírt - ami Viki szemét csípi, az az, hogy Fletóék sokat elevickélhettek a hiánnyal büntetlenül.
Vikinek az nem tűnik viszont fel, hogy diplomatának diplomataként kell az ajtó mindkét oldalán viselkednie, és akkor több ajtó nyílik ki, nem pedig a bíró után köpködő suttyóként ezen az oldalán.

dr. Balta$ár 2012.10.26. 18:53:58

hagy mennyenek... apolgárosultabbak, felkészültebbek, válalkozószelemű, kreatívabbak...

itt a buta lusta hitvány 1/2ázsuiaik kányaánya következik... a 1/2csuti elhozza... a 1/2eszűek paradicsoma...

dr. Balta$ár 2012.10.26. 18:55:25

amugy meg nincs is kivándorlás... svejciek sora vár a magyar álatpolgárságra...
a hanyatló nyugatról idemenekül mindenki... itt a szabadországba...
ami függetlenm a tuggyukkiktől...

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:57:39

@VT Man: Hazugság!Minimum 1 millió magyar ment el eddig!

a vég kezdete 2012.10.26. 19:00:41

@Kandeláber: TE EZT KOMOLYAN GONDOLOD AZ EMBEREK MENEKÜLNEK MERT A DEMOKRÁCIA TELJESEN KIÜRESEDET MUNKAHELYEKKEL EGYÜT,TE SZOKTÁL GONDOLKOZNI,AMIKOR BESZÉLSZ,EMBEREK MILIOI ÉRZIK MAGUKAT ROSSZUL AMIOTA A KEDVES VEZETÖ ÁMOK FUTÁSÁT MEGKEZDTE

Laciii 2012.10.26. 19:01:39

@kirsten:
Nem vagyok amnéziás, épp ezért nem felejtettem el mit tett előtte.

Az zavar, hogy Bajnaitól Orbán legyőzését várják és pont, ennyi. Orbán is elzavarni jött aztán látjuk mi lett.

Szóval én előbb azért szeretném tudni, hogy ha most jönne akkor az előtte vagy utána módszert alkalmazná, nagyon nem mindegy.

Semmi személyes, ha előáll egy valódi programmal amivel egyetértek akkor rá fogok szavazni. De biankó felhatalmazást neki sem adnák.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:01:51

@kirsten: Nem vitatva Bajnai akkori érdemét (amelyben az én olvasatomban az volt a legnagyobb rész, hogy egyáltalán elvállalta a posztot, a többi automatikus elem volt) hadd árnyaljam azzal, hogy amit Orbán Németországban mondott, az a szokásos viktoros aránytévesztés része volt: azt gondolta, a parasztvakító túlzások ott is elegendőek a célok eléréséhez; ott konkrétan ahhoz, hogy egy óvatlan pillanatban rábólintsanak a Kuszaszemmel közösen dédelgetett 7% hiánycélos álmukra.

yatumux 2012.10.26. 19:10:04

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Szerintem félreértesz. A magyar beolvad és angol, német stb lesz a pakisztáni nagyon pakisztáni marad...

Értesz ?

Főleg irodai, üzleti, szervezés, de mindenkivel barátkoztunk a magyar pizzafutárral is. ofkorsz

szakállasbácsi 2012.10.26. 19:12:27

Én mennék, mert undorodom. Másképp neveltek, másra neveltek. Félek a nyilas egyenruháktól, az acsargástól, az indulatoktól. Iszonyodom a butaságtól és a cinizmustól, ami mindent beleng.

Sajnos idős és nagyon beteg szüleim vannak és gyermekem is krónikus beteg. Beleragadtam ebbe a szarba és most itt kéne valamit helyrehozni. De akik maradnak, azok hangemberek, jómunkásemberek és együgyűek. És a haldoklók persze. Helyrehozás elég hosszútávú projekt lesz, én már nem érem meg.

yatumux 2012.10.26. 19:12:31

@dr. mesterseges szinezek: Én nem mondanék olyat rád hogy ostobaság. Ez nem vitastílus... Legfeljeb nem érünk egyet. Van ilyen.

De igazad van mi nyittattunk és meglehetősen naívan. Mi mit is profitálunk ? :)

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:13:36

@yatumux: "Főleg irodai, üzleti, szervezés, "

Kimondottan rajonghatsz a hazai 20-30%-os sápokért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.26. 19:15:10

a bajnai csapat nagyobb, mint a maszop, biztos ez?!

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:17:32

@yatumux: Itt az a kérdés, hogy ki. Aki kimegy, és akit itthon tart el, azt profitálta, hogy kimehet. Aki itt marad, az semmit - ahogyan az üzleti életben se nyer az, aki nem csinálja.

Amúgy ez a kép, amit sugallsz a naiv Orbánról megüti a mosolylimitemet.

yatumux 2012.10.26. 19:21:27

@szakállasbácsi: Hát amilyen embereket gyűjtesz magad köré az a Te ízlésed tükre.

Körülöttem jókedvű, erős, dolgos emberek vannak.

Pld anyukám 5 gyermeketnevelt fel

a munkaviszonya után 20.000.- nyugdíjat kap

Nem panaszkodik, megoldjuk, kipótoljuk.
Haverom rákos lett. Csípőből vágták le a lábát.
Sportolni kezdett, megnősült, gyönyörű családja van.
A feleségem szülei egy garázsban laktak mikor összeköltöztek. Spóroltak, sétáltak, napoztak.

Én a legjobb barátommal azt szeretem a legjobban, ha veszünk egy kávét, kiülünk egy padra és dumálunk.

Jaja a forgalomban elém vágnak, buszsávban nyomulnak, a rosszkedvű, mérges, elégedetlen, frusztrált, Q7, BNW stb. Nekik mi a bajuk ?

Komolyan. Mindenki nézzen magába és tegye rendbe a magánéletét. Éljen szeretetben, békében és ezután az anyagiak is rendben lesznek.

Ha nem az se fog számítani :)

reálisan 2012.10.26. 19:22:53

Aki látta tele pofával röhögni az állitólag brutálisan megvert Index riportert, az biztosan elgondolkodott azon, kik ezek az állandóan hazudozó senkiházik!

Október 23. statisztikája 400 000 vs. 20 000, hússzoros a kormány népszerűsége a szedett vedett ellenzéki szétfogáshoz viszonyítva.

Mi lesz veletek liberálisok, sok jövőtök tényleg nincs itt, irány külföld lépés egy kettő indulj...

yatumux 2012.10.26. 19:25:20

@dr. mesterseges szinezek: Beszéltem Orbánról ? Hogy naív? Nem ismersz. Én őszinte vagyok.
Kimondok mindent, nem ködösítek, nem sugallok.

Az idősebb hugim most ment ki berlinbe.

Támogatom. Az ő dolga. Az ő élete. De neki is magánéleti problémái voltak, vannak és ezek elől szökött el. Hátha a levegőváltozás... :)

reálisan 2012.10.26. 19:26:05

@szakállasbácsi:
A beírásod szerint menekülnél a rasszista országból: erről csak annyit, hogy a Jobbik a Ti fizetett kamú bajkeverő brancsotok. Ld. az EU képviselőjüket, aki most Izraelt fényezi Brüsszelben.

madandcrazybird (törölt) 2012.10.26. 19:29:34

@VT Man: Csak azert ment ki csak annyi magyar mert enyivel hulyebbek mint a romanok. Nem alljak meg a helyuket kulfoldon.

yatumux 2012.10.26. 19:33:07

@madandcrazybird: Köszönöm az inteligens, informatív, építő hozzászólást. Sokat tanultam belőle. Ezért érdemes volt felkelni ma...

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 19:40:16

@Laciii: "Bajnai volt Gyurcsány Matolcsyja."

Tévedsz: Bajnait nem lehet egy napon emlegetni azzal a dilettánssal. Jó szar a hasonlatod, de előbb-utóbb majd megtanulsz disztingválni.

"Vagy IMF végrehajtóra vártok?"

Kifejtenéd, hogy mire gondolsz? Tudod-e egyáltalán, hogy mi az az IMF?

"Én úgy szeretnék már látni egy értelmes programot amire érdemes szavazni"

Miért? A zemberek nem értelmes programokra szoktak szavazni, hanem az önjelölt messiásra, aki jól tud magyarkodni...

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 19:45:05

@yatumux: "Kovi. Te 1970-ben születtél.
Akkor is lázadtál és küzdöttél a demokrácáért ? :)"

Hogyne, ő vette rá a Viktort, hogy kergesse el az oroszokat.
:)

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:46:42

@yatumux: A sáp az a megvesztegetési, zsarolási, vagy tetszés szerint elnevezhető pénz, amit az üzleti életben le kell tenni ahhoz, hogy egy hivatalos eljárás "ne akadjon el". A közbeszerzésben tapasztalható irreális áraknak is ez az egyik felhajtóereje.

ubu1 2012.10.26. 19:46:59

@Tyreo: Valószínűleg, ahogy a dolgok most állnak, én igen! De lesz ez még így se...

miva? 2012.10.26. 19:48:31

@madandcrazybird:

A magyar országon belül sem költözik szívesen. Erről vannak kutatások. Rokon nyelve sincs, mint a románoknak, és nem is összetartó, mint pl a lengyel, hogy odakint közösséget alkosson. Egyébként marhára megállja a helyét külföldön, ha megtanul kooperálni.

A diadal harsonáját fújóknak meg annyit mondanék, hogy nem ők kapják a kivándorló - általában magasan képzett - honfitársak munkáját, mert tutira egy szakmunkásvizsgával sem rendelkeznek, ha a különböző világnézetű/politikai ízlésű honfitársaik távozásának örülnek. Éppen azért marad majd a családtalan is örökre, mert vissza nem jön oda, ahol a nyilvánvaló korrupció nagymestereit majd félmillió ember ünnepli. Így belegondolva valóban érdemes megvárni 2014-et azzal a felvetéssel, hogy amennyiben megszavazzuk újra ezt az istencsapását bármilyen magyarázattal, úgy nekünk nem érdemes országot építeni, tanítani, stb, hiszen nem lehet úgy jót akarni egy országnak sem, hogy az neki nem jó. Akkor itt arra van szükség, hogy hihessen a nép a cár atyuskában, és siránkozva húzhassuk a gályát a dunán fölfelé. Ha ez kell, én ebben a sorsban nem kívánok osztozni. Ez kiderül 2014-ben. Mennyire eszik meg a gazdák a nagy földosztás szöveget, mennyire számolják a tanárok - orvosok a zsebükbe kerülő pénzt, mennyire hiányzik az országban még jelen lévő ipari és lereskedelmi cégeknél dolgozóknak a közmunka helyett a régi munka, stb...

Nem kell sietni, mindenre választ kaptok 2014-ben, vagy így, vagy úgy.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:50:35

@yatumux: "Beszéltem Orbánról ? Hogy naív? "

Vagy engem nem követsz - ami bocsánatos bűn - vagy magadat, ami viszont aggályos.

Tisztáztuk (azt hiszem), hogy Orbán egyik oszlopos tagja volt azoknak a csatlakozási tárgyalásoknak, ahol követeltük a munkahelyek mielőbbi liberalizációját.
Ezt végül elismerted, megjegyezve, hogy azért követeltük, mert naivok voltunk.
Mármost nem én követeltem (max. reméltem), és nem is te (talán) azt a liberalizációt, hanem pl. Orbán Viktor.
Vagyis ő egy naiv ember volt ottan.
Mer ő olyan hamvaska.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 19:50:53

@dr. mesterseges szinezek: Bajnai érdeme valóban ennyi. Nem politikus ő, hanem egy felszámoló aki csak a követelések végrehajtásában járatos. Abban, hogy ilyenkor nem zavara holmi lelkiismeret. Elvállalta, csinálta. Ennyi. Most sem hiszem, hogy képes lenne másra.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:55:01

@reálisan: "400 000 vs. 20 000"

Húha... ha a kétmillióból 400e maradt, az nem túl jó.
Ha a nyári 10ezer, most 20ezer lett, az nem rossz.

Mesélj még, egészen feldobsz!

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 19:58:08

@Laciii: "Nem vagyok amnéziás"

Ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim...

"Az zavar, hogy Bajnaitól Orbán legyőzését várják és pont, ennyi."

Nem egészen. Bajnaitól pont azt várják, amit maga is elmondott. Csodát nem ígért, csak rezsimváltást. Ha alámerülnél ennek a fogalomnak a tanulmányozásában, főleg ha a fiatalabb generáció tagja vagy, és még nem éltél diktatúrában, meg fogod érteni a lényeget az ország jövőjével kapcsolatban.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 19:58:35

@TheElf: Nono... pár éve már a pályán van ezzel a - valószínűleg felvett - se hús se hal karakterrel. Kimondottan politikai talentumra vall egyszerre szürkének is maradni és haladni is, miközben médiaaknák záporoznak.

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 20:03:57

@TheElf: "Bajnai érdeme valóban ennyi. Nem politikus ő, hanem egy felszámoló aki csak a követelések végrehajtásában járatos."

Fantasztikus meglátás egy tehetséges elemzőtől. Elfelejtetted hozzátenni, hogy nem félisten, mint a Viktorod. Arról nem beszélve, hogy nem is ragadt be a szoláriumba.

Laciii 2012.10.26. 20:06:46

@hazug fidesznyik:
IMF megszorítást levezénylő személy. Bajnai nem tett többet (legalább pár dolgot el lehetett volna indítani, MÁV, pártfinanszírozás...).
Előtte meg bizony benne volt a vezetésben, amely olyan hatékony volt gazdaságépítésben, hogy IMF nélkül bedőlt volna az ország.

"Miért? A zemberek nem értelmes programokra szoktak szavazni"
Én továbbra is rászánok egy-két napot, hogy átolvassam a jelöltek programját (már ha fellelhető), sajnos jórészt kidobott idő, de én úgy gondolom erről kéne szólnia a választásnak.

Tudom, naiv vagyok.

no successful 2012.10.26. 20:07:53

Már megint egy hülye poszt arról, hogy miért mennek ki az emberek. Hát nem azért, hanem kőkeményen a PÉNZÉÉÉÉÉÉRT !

Ember nekem van több ismerősöm is a szakmámból, akik kimentek, ők egyébként a szocikra szavaztak mindig, de egy k.va szóval nem említették, hogy a politikai légkör miatt mentek (hidd el mondták volna, ha így lenne) egy dolog állt a középpontban, a PÉÉÉÉNZ !!!! Zárójelben megjegyzendő, az egyikük vállalkozó volt itthon, ugyanazt csinálta mint pl. én, csak volt egy két elcseszett melója (szakmai okok miatt), amire ráment a vállalkozása. Csődközeli helyzet, kapóra jött neki a Német meló, ami érinti ugyan a szakmát, de messze nem igényel annyi tudást.
Aztán most azt nyomja, sztem többet keres mint én.
Én még sem követem, mert ha szerényen is, (10 éves az autóm pl.) de itthon is elboldogulok, és lekopogom szakmailag is meg tudok felelni az elvárásoknak (ipari alkalmazások).

Tudjátok mikor fogok megpattanni innen ? Nem politikai okok miatt, (bár ki tudja) hanem a demográfiai folyamatok miatt.
Sztem. ha így folytatódik minden ahogy most megy, egy emberöltőn belül itt komoly gondok lesznek.

fhdgy 2012.10.26. 20:07:57

Többen is arról írnak, hogy arányaiban, a lengyelekhez vagy a románokhoz képest, nem is olyan sokan mentek el! Ez nagyjából szerintem is igaz, de a magyarok elég nehezen mozdulnak meg, de mi lesz, ha az "üzlet" beindul, rákapnak az ízére? Ki állítja meg őket? Ezen gondolkodott már valaki?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.10.26. 20:09:52

Magyarország a nyomor hazája, és az is marad!

Innen el KELL menni!

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 20:15:16

@yatumux: "Szerintetek egy magyar orvos képzése mennyibe kerül ? Amit a köznép fizet... khmmm."

Az orvost nem csak képezni kell, hanem meg is kell fizetni a munkáját. A vizitdíjat leszavaztad, ugyebár... Hálapénzt nem adhatsz nekik, fizetést meg nem kapnak (munkájukhoz képest). Na mármost, ha a magyar nép népszavazással megerősíti, hogy 300 forintért nemi életet él az anyukájával, az orvos miért ne mehetne külföldre jó pénzért? Mondok neked valamit, tanuld meg jól (és ez vonatkozik az összes Orbán-tálibra is): a haza ott van, ahol a kenyér! A többi mind duma...

Brix 2012.10.26. 20:21:52

@reálisan: "Október 23. statisztikája 400 000 vs. 20 000, hússzoros a kormány népszerűsége a szedett vedett ellenzéki szétfogáshoz viszonyítva. " Te a kormány statisztikájának hiszel? A baloldal a rendszerváltás óta soha nem arról volt híres, hogy tömegeket tud kivinni az utcára. 2002-ben, viszont a sikerei csúcsán lévő Orbán Viktort szépen lealázta az MSZP. Semmi sem lefutott, így 2014-es választás sem.

A kivándorlás csak 1-2 éve gyorsult fel ennyire Magyarországon, mióta nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkezendő 10-20 éveben nem fog javulni az életszínvonal. A munkanélküliség ráta közel van a 11%-hoz hivatalosan, de a valóságban, ha mindenkit összeszámolnánk, akkor inkább 1 millió ember nem dolgozhat Magyarországon
Az emberek reménytelensége fokozódik, joggal , hiszen jövőre a 2004-es GDP szint közelében leszünk, így ezt az életszínvonalnak is követni kell. Valószínű, hogy újabb megszorítások lesznek és adóemelések, így folytatódik a trendszerű életszínvonal-csökkenés. A már nyugati szinten élő felső- középréteg , azért jól járt, nekik nincs értelme elhagyni az országot. Kaptak adókedvezményt Orbántól, és akinek volt 5-10 millió készpénze, az tudott végtörleszteni is. Nem kétséges, hogy nem ez a réteg fogja elhagyni Magyarországot

Dennisthemenace 2012.10.26. 20:22:04

@VT Man: Keveslem en azt a 150 ezret. Csak az UK magyarsag meghaladta mar a negyvenketezret.

hazug fidesznyik (törölt) 2012.10.26. 20:23:39

@Laciii: "Előtte meg bizony benne volt a vezetésben, amely olyan hatékony volt gazdaságépítésben, hogy IMF nélkül bedőlt volna az ország."

Kifelejtetted, hogy 2008-ban kezdődött a világválság, amit nem a szockók okoztak. Az, hogy az ország erre kevésbé volt felkészülve, az a gengszterváltás utáni kormányok közös érdeme. Ami az emberek közötti utálatot illeti, az mind a felcsúti pszichopata érdeme.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 20:40:56

@hazug fidesznyik: Viktor-t nem szeretem. De Bajnai maga is megmondta, hogy ő *sem* tartja magát politikusnak. Válságot kezel. És pontosan tudom, hogy pl. Bábolna kapcsán, ahol más már nem akarta aláírni az erkölcsileg nehezen vállalható újabb döntéseket, odahívták őt, mert bevette a gyomra.

Pont ez az erőssége. Nem politikus. Alkalmatlan annak. Nem figyel arra, mit akar a nép. Amit meg kell tenni pénzügyi szempontból azt gyomorbaj nélkül meg tudja tenni, meg akarja tenni, mert érti miért kell.

Szakember, egy szakértői kormány vezetőjeként, a legfontosabb pénzügyi válságot tudta kezelni. ETTŐL még sok más dologra alkalmatlan.

És attól, hogy ezt tudom, még nem szeretem Viktor-t. Csak tudom, hogy a Bajnai féle összefogásban 3 feltétel van. Bajnai vezető szerepe pedig nincs közte. Miért? Mert nem politizálni, hanem válságot kezelni akar.

Mivel képes a feladat kapcsán elvonatkoztatni a közvéleménytől és csak a feladatra koncentrálni, ezért tudott szürke és hiteles is maradni.

Csakhogy Magyarország problémái jelenleg nem elsősorban pénzügyi szelleműek. És a retorikában növekedésbarát kormányt, stb. is azzal támadja az IMF hogy inkább megszorít és nem növekedést indít be. Bajnai, és az általam nála is jobban tisztelt Bokros, pedig a megszorítások mesterei. Érted?

Ide növekedésre koncentrálni képes, sokféle szakmai érvre hallgató profi politikus kell, aki oda tud figyelni a népre. Ettől még, ezt a politikust indíthatja a jelenleg Bajnai által vezetett összefogás...

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 20:41:52

@hazug fidesznyik: "Kifelejtetted, hogy 2008-ban kezdődött a világválság, amit nem a szockók okoztak. Az, hogy az ország erre kevésbé volt felkészülve, az a gengszterváltás utáni kormányok közös érdeme."

Ha mellévesszük a legilletékesebb memoárját, egy picit árnyaltabb lesz a kép:

"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, ................ segítette, hogy ezt túléljük."

A pontozott részt direkt hagytam ki, nehogy attól tűnjék úgy, hogy itten egy hazug fidesznyik bátorkodik emlékezni.

wowerman 2012.10.26. 20:48:07

Ha középpárt van, azt egyesek lezsidózzák, a Fidesz meg feldarabolja és beépíti magába, vagy elpusztítja. Ennyi.

wowerman 2012.10.26. 20:50:36

"Ők volnának a politikai árvák: akik elutasítják a demagóg, hazug, álságos kortesbeszédeket, akik elutasítják a szélsőséges, udvariatlan megnyilvánulásokat. Akik alternatívát keresnek – nem pedig hitet. Az ő álmuk a valódi alternatíva: őszinte beszéd a gazdaságról, a jóléti rendszerek fenntarthatóságáról, a jogbiztonságról, az esélyegyenlőségről. Számukra egy rossz hír nem jelent automatikus kiábrándulást: nem sértődnek meg azon, ha nem jutalmazzák őket (a saját pénzükből). Ők akkor maradnak itthon szívesen, ha látnak és hallanak egy kis őszinteséget is. Ha tudják, hogy a köz-, jog- és létbiztonság ügye rajtuk is múlik." Ezt miért is nem tudná Bajnai nyújtani? Egyébként nem biztos hogy az MSZP benne lesz az Együtt 2014-ben. Viszont azt sem garantálja semmi hogy az MSZP nélkül képesek lennének a kormányváltásra (persze azt sem hogy az MSZP-vel azok lennének)

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 20:52:18

@TheElf: "Mivel képes a feladat kapcsán elvonatkoztatni a közvéleménytől és csak a feladatra koncentrálni, ezért tudott szürke és hiteles is maradni."

Minden szakmaisága ellenére nem okozott neki gondot Fletó térgyin lovagolva azt várni, hátha az eus pénzektől majd belendül az ország jól.

Az tényleg pech volt, hogy 2008. beharangozott, az viszont hatalmas szerencse, de inkább csoda lett volna, ha csak az eus források folytán kilábalunk, már csak azért is, mert pont olyan gané szempontok alapján osztották pont olyan gané emberek, pont olyan gané sameszaiknak a pénzt, mint most, csak most a trambulinról ürül a hólyag a medencébe.

pereszke 2012.10.26. 21:02:12

reálisan 2012.10.26. 19:22:53

Október 23. statisztikája 400 000 vs. 20 000, hússzoros a kormány népszerűsége a szedett vedett ellenzéki szétfogáshoz viszonyítva.

Mocskos zsidóbérenc, 4 millió volt az nem 400 ezer, mennyit fizetnek a kommunisták az ilyen hazugságok terjesztéséért? Figyeljük ám az ilyeneket!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 21:02:22

@hazug fidesznyik: A hazai problémákat nem a világválság okozta. hanem hazai problémák. A bankrendszerünk egyszerűen nem volt annyira fejlett, hogy ránk durván hatott volna a dolog.

Ezeket a problémákat, az akkor már 6 éve kormányon lévő szociknak legalább említeni kellett volna. Volt rá legalább 6 évük. De inkább több, mert ezeket a problémákat ár ellenzékben is említeni kellett volna.

Pl. a hitelből vett lakásvásárlással Orbán felpörgette az építőipart, ezzel pl. az építőipari beszállítók (Dolomit Kft is!) jól jártak. Sok nyersanyag fogyott.

Csakhogy bérlakáspiac összeomlott, emberek hitelből vett lakásban röghöz kötötté váltak, országon belül nem tudtak költözni. Az ország gazdaságát bénító probléma lett a strukturális munkanélküliség, amit nem sikerült közlekedésfejlesztéssel sem enyhíteni.

Lehet ám beszélni mit művelt a felsőoktatásban hozott reform, a széchenyi terv, stb. a hazai munkaerőpiaccal.

6 évig az ment, hogy nem mertek komolyan hozzányúlni, mert a megszorítással szavazatot veszthetnek. Nem mondták el a veszélyeket és elment egy csomó pénz Orbán faszságaira, annak ellenére, hogy Orbánt már leváltottuk.

De várj, ennek a folyamatnak, és a Járai vezette jegybanki politikának komoly következménye volt, hogy a külföld egyre kockázatosabbnak látta a forinthitelek finanszírozását, hiszen a forint túlértékelt volt (árfolyam zuhanásra számítottak), és nehéz volt a kockázatból (túl sok hitelkihelyezés) jelentette kamatfelárat érvényesíteni.

Jött a rosszul szabályozott devizahitel, ami miatt az árfolyamváltozások kapcsán sokan kiszolgáltatottak lettek. Jelenleg a devizahitelesek jártak sokkal jobban mint a forint hitelt választók. Pedig tudni lehetett, a Forint és a Devizahitelek közötti helyzet megfordulhat. Ennek a kockázatnak töredéke realizálódott, így hazudik aki azt mondja, ekkora változásra nem lehetett / nem kellett számítani.

Ez a helyzet, az adósmentés, az ennek kommunikációja miatt érkező károk mind olyan intézkedések következményei amikre 2002től reagálni kellett volna, de nem volt reakció.

Orbán mondhatná azt, hogy jóval kevesebb családot érintve, a piacot nem hazavágva, rövid távon jó volt ez (2-3 évig max), mert elszívta a képzelten munkaerőt az építőipar, így később könnyebb váltani mint tartós munkanélküliség után elhelyezkedni. Tűzoltómunka. Komoly gond ellen, komoly dolgot tettek. Külön azért nem büntetném őket, mert ők döntöttek.

Csak a célt nekik is kellett volna jelezni, időtávot is, stb. és nekik is kellett volna szólni: Hahó, MSZPsek, ez a javaslatunk lejárt. És nem ártott volna, ha Járainak több esze van.

Ebben az ügyben 2002 és 2010 között mindkét oldal hazudott, mert a politikai váltógazdaságban voltak érdekeltek. Abban, hogy egymást úgy válthassák, hogy más ne juthasson a hatalomhoz.

Ez az összekacsintás volt az ORTTben is a Sláger Rádió körüli történtekkor is. Ami viszont egy előre látható probléma volt. Bajnai akár ezzel az iránnyal is együttműködött válságkezelő szakemberként. Akinek a feladata a hideg, érzelemmentes válságkezelés. De nem lepne meg, ha teljesen más rezsim alatt éppen így tenné azt amihez ért.

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 21:07:07

Milyen töketlen, aki ebből a kérdésből politikai kérdést próbál kanyarítani.... Aki azért megy el az országból mert éppen egyik vagy másik kormány regnál, az jobb is ha elmegy... Az embereket közvetlen egy dolog érdekli a megkeresett pénzből meg tud-e élni, tudja-e fizetni a rezsit, a hiteleit, tud-e félretenni, tud-e luxuscikkekre, nyaralásra költeni...
Pédául Magyarországon egy szakács keres 80-120eFt -ot Svájcban ugyanez a szakács 4500-5500CHF-ot.... gyakorlatilag egy hónap alatt megkeresi az egész éves itthoni keresetét... persze kint magasabbak a költségek, de ha valaki a párjával megy, akkor már kedvezőbb a helyzet...
Szóval tök mindegy, hogy Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik vagy akárki, amíg jelentősen nem nőnek a bérek, addig nem sokat fog változni a helyzet.... :(

fhdgy 2012.10.26. 21:09:26

Ebben az országban van egy, ha nem is totális, de hatalmas gazdasági, pénzügyi válság! A fő baj viszont az, hogy van egy totális erkölcsi válság! A kettő együtt pedig katasztrofális. Ha ( mindenkori ) kormány azt mondja, hogy többet kell dolgozni, meg kell húzni a nadrágszíjat, az átlag ember ( joggal ) azt kérdezi, hogy miért, azért hogy ezeknek még több legyen, amit ellophatnak? Itt bezárul az ördögi kör! Az emberek azt érzik, hogy nincs kiút, csak a menekülés!

yatumux 2012.10.26. 21:11:23

@hazug fidesznyik: Okoska. Az egészségügyben dolgozok, a feleségem, sógorom, öcsém orvos.

A vizitdíjat támogattam.

Jól jegyezd meg. A kenyeret neked kell megteremtened nem a nagy testvéren múlik.

Te vagy a felelős. Csakis Te.

Pld ki is vándorolhatsz. :)

yatumux 2012.10.26. 21:12:45

@dr. mesterseges szinezek: Orbán csak inkompetens és eljárt felette az idő. Egy jó ideje.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 21:17:21

@Árpi a 4-ből: "Szóval tök mindegy, hogy Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik vagy akárki, amíg jelentősen nem nőnek a bérek, addig nem sokat fog változni a helyzet...."

Egy lelépésben vagy annak tervezésében nem csak a pillanatnyi helyzet manifesztálódik - 1-2-3 szar évet mindenki elvisel, és gyerekkel nem is egyszerű ugrálni, akár együtt mennek, akár csak a kereső -, hanem a helyzetből és az eseményekből kiolvasható jövőkép; azt pedig a mindenkori kormányzat hivatott alakítani, és nem a polgárok szórólapos vegzálásával, meg pártkasszatömő országimázshirdetésekkel.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 21:26:21

@fhdgy: "Ebben az országban van egy, ha nem is totális, de hatalmas gazdasági, pénzügyi válság! A fő baj viszont az, hogy van egy totális erkölcsi válság!"

2006-ban a hajdan SZDSZ-kötődésű pindyi írta a polfórumon (kb.): Gyurcsánynak sikerült elérnie, hogy egy gazdasági válságot erkölcsi válsággá konvertáljon. A probléma ott van, hogy erkölcsi válságból csak még nagyobb gazdasági válság lehet, amit az erkölcsi válságban erodálódottaknak kéne kezelniük, kiszámítható eredménnyel.

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 21:29:42

@yatumux: Orbán felett nem az idő járt el - az ő korában szokott kezdődni a politikai karrier -, hanem az egész politikai színkerék, amit nemhazugságai közben forgat másfél évtizede.

(tudom, képzavar)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.10.26. 21:30:22

@yatumux: A kenyér a Nagy Testvéren mólik!

Ő határozza meg a minimálbért, ő mondja meg, hogy mennyit kell fizetni egy munkásnak.
Pénz lenne az országban (világbajnok árakon építünk metrót, alagutat, hidat, vasútvonalat), a bolti áraink osztrák színvonalon vanak, csak a pénz nem a melós zsebébe megy, hanem haszonként manifesztálódik/megy korrupcióra.

Amíg a kormány EZT nem csak nem tudja, de nem is akarja megoldani (csinálja a közmunkaprogramot, ezzel még lejjebb nyomja a munkabéreket, amíg hagyja a munkásoknak, hogy a létminimum -a beszerzési ár- alatt áruba bocsájtsák a munkaerejüket, addig ez nem is fog megváltozni.

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 21:38:45

@TheElf: Sok igazságtartalma van annak amit írsz, de még több csúsztatás van benne.
A magyarok röghöz kötése nem most, hanem 60 éve az államosításkor kezdődött. A magántulajdonban lévő bérházakat elvették a lakásokat tanácsi lakásként kiosztották. Mindenkit kötelező volt alkalmazni, ha jól dolgozott, ha nem. Ha már egy pályakezdő túljutott a munkásszálón és szerzett egy panelt esze ágába sem volt az ország másik végén újra kezdeni. Mellesleg nem is kellett hajtani, mert tök mindegy, hogy hogyan melóztál, ha jó párttag voltál előléptettek.
Ez csak erősödött a rendszerváltás után, a tanácsi lakásokat szarért-húgyért kedvezményes hitelre meg lehetett venni. Aki egy kicsit bátrabb volt már a 80-as években kedvezően tudott a nagyobb városok agglomerációban házat /telket venni.
És igen az 1. Orbán kormány indította el a hitelezést a szocpollal meg a kamattámogatással, de ezek forinthitelek voltak. Ezekből a hitelekből a mai napig minimális dőlt be.
A nagy bajt a Medgyesi-Gyurcsány éra államilag is erősen nyomott átgondolatlan devizahitelek okozták. 100% CHF finanszírozás, túlértékelt ingatlanok, akár egy keresőnek minimálbérre is.
És itt szaladt el a ló... ezért nem tudnak az emberek mert beleragadtak a túlhitelezett eladhatatlan ingatlanokba. Sok ismerősöm van,a hol a férj azért dolgozik külföldön, hogy szakmunkésként ki tudja fizetni az itthoni bérének sokszor 1,5x-esét kitevő hiteltörlesztést, meg a gyerekeinek is legyen mellette még kaja...

Könnyű ezt Orbánékra kenni...de ezt a részt Gyurcsányék cseszték el, mert hagyták a bankok kapzsiságát elhatalmasodni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.10.26. 21:46:21

@Árpi a 4-ből: Itt a különbség Magyarország és a másholhoz képest: "Sok ismerősöm van,a hol a férj azért dolgozik külföldön, hogy szakmunkésként ki tudja fizetni az itthoni bérének sokszor 1,5x-esét kitevő hiteltörlesztést, meg a gyerekeinek is legyen mellette még kaja..."

Kinn dolgozik, kifizeti az itteni bérének másfélszeresét, és marad a gyereknek is kaja.
Itthon meg a nyomor van, ám ezt a nyomort nem a bankok csinálták, hanem a politikusaink.

rókafogta 2012.10.26. 21:51:49

@Laciii: Csak úgy halkan a piaci végrehajtókra várjunk? Ugye nem gondolod komolyan ,hogy kis hazánk tudja fizetni és finanszírozni magát újabb hitel nélkül az egyre rosszabb és egyre satnyább növekedéssel? Ha összeszámolod 2,5 év alatt mennyi milliárd lett kivonva a gazdaságból, mennyi lesz még az hová vezet? Én úgy látom az országnak hamarosan szüksége lesz hitelre (talán már most is természetesen fejlesztésre beruházásra munkahelyre és nem az oligarhák zsebébe)és nem mindegy mennyiért.Egyébként Bajanai csak csekély 500 milliárdot hagyott Orbánnak az IMF pénzből.Miért is nem küldte vissza Orbán?Talán tényleg nem ártana utána számolni a Matolcsy 1.0-Matolcsy 5.0 -ig , plusz rokkantak,egészségügy oktatás munkanélküli ellátásból elvont (hogy MNYP.ne is említsem ) pénz hol létéről!Álamadóság 2010 kb 80% 2012Kb 80 % Ft értéke tartósan a béka segge alatt SCHF 2010 Kb 170Ft( 2008 Ft150)vagyis két év alatt 20Ft 2012 Kb 235Ft(de megjárta a 250Ft is)vagyis két év alatt 65-85 Ft ,mitől is jó itt és vajon ha így folytatjuk akkor hol lesz a Forint és hol" Franc" (demagóg duma a hitelesek megmentése -magukat mentették mutassatok a környéketeken 100 hitelesből csak 5 végtörlesztőt) akik meg fizetnek(én) még nagyobbat szívok. Vajon 2013 -ban a versenyszférában mekkora elbocsájtás lesz?

rókafogta 2012.10.26. 21:53:53

Álamadósság-bocsánat.

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:01:23

@dr. mesterseges szinezek: Igen csak a kormány is a rendelkezésre álló pénzekből tud gazdálkodni... A jelenlegi kormány és a következők is belekerültek egy hitelörvénybe és bele vannak bele akarják őket kényszeríteni újabb és újabb hitelekbe, márpedig ma már mindenki tudja, hogy hitelt hitelből finanszírozni butaság...
Ha Orbánék azt mondják, hogy nem kell IMF hitel, akkor romlik az ország besorolása, romlanak a lakossági és vállalati hitelkamatok, chf/EUR árfolyamok, tehát a végén a bankoknak fizetsz többet (mivel az ország jelentős része hitel adósággal küzd). Ha azt mondja, hogy kell az IMF, akkor feltétel a megszorítás, pénzelvonás... ki szív? megint mi....

És kár a múlton aggódni, de úgy emlékszem, hogy rendszerváltáskor nem volt államadóságunk.... Azóta privatizáltunk szinte mindent, első sorban a nyugatiaknak adtuk el az országot, meg még olyan államadóságot is felhalmoztunk amibe előbb utóbb bele fog reccsenni az ország...
És ezt látják azok, akik reménytelennek érzik itthon a helyzetet.

Ez egy szépen felépített CSAPDA!!!

Véleményem szerint felesleges halogatni a dolgokat, csak nyomjuk a pénzt az adóságokba, Görögország annó csak megszellőztette az államcsőd lehetőségét és elengedték nem csak az államadóságainak a felét, hanem a kereskedelmi bankok adóságainak egy részét is... persze ott nem oldódott meg semmit, de nézzük meg Izlandot...
Ajánlom add össze, hogy tíz év alatt mennyit fizetünk ki államadóságra és rögtön kiderül, hogy lenne itt pénz mindenre, ha az elmúlt húsz évbe nem lett volna sok ezer milliárd forint büntetlenül kitalicskázva az országból....

pjm 2012.10.26. 22:11:34

@ügyfélszolgálatos: elsőre elég elmenni feliratkozni, attól már besz@rnak fideszék

Laciii 2012.10.26. 22:12:00

@rókafogta:
Nem támadok, kérdezek.

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:12:28

@kolbászoszsömle: Dehogynem.... a gazdaság azért nem tud elindulni, mert jelenleg gyakorlatilag céges finanszírozás nincs... Nincs forgóeszköz hitel, de van körbetartozás...

Céges hitel meg azért nincs, mert szinte semmilyen hitel nincs, mert rengeteg pénz áll a bedőlt, bedőlés előtti hitelekbe..

dr. mesterséges színezék 2012.10.26. 22:17:53

@Árpi a 4-ből: "úgy emlékszem, hogy rendszerváltáskor nem volt államadóságunk...."

Konkrétan annyi volt, hogy Békesiék olykor kézipoggyásban hozták a folyó kiadásokra és kamatokra a pénzt a határtól.
Konkrétan annyi volt, hogy Csurka éveken át azért basztatta az Antall-kormányt, mert az nem könyörgött adósságelengedést, mint a lengyelek, ill. Antall azzal "dicsekedett", hogy minket jó adósként tartanak nyilván.

Konkrétan annyi volt, hogy az akkor még épelméjű Mikroszkóp társulata képes volt olyan nótát összehoznia, hogy
"... hogy a nemzet mégis kölcsön,
felveszünk egy újabb kölcsönt,
s fizetjük a rééééééégiiiiiit...
namégegyszer
hogy a nemzet mégis kölcsön,
felveszünk egy újabb kölcsönt,
s fizetjük a rééééééégiiiiiit...
nademégegyszer..."

Konkrétan annyi volt, hogy megszülethetett Hofi ma is (sőt, ma egyre gyakrabban) idézett bonmója:

"Haldoklik a kapitalizmus... haldoklik a büdös kapitalizmus... Azért mi is nagy francok vagyunk ám: egy haldoklótól kölcsön kérni..."

Laciii 2012.10.26. 22:21:56

@Árpi a 4-ből:
Csak mi nem vagyunk eurózóna. Valamelyik jobbikos amúgy felvetette a hitel újratárgyalást, de leszavazták.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.10.26. 22:26:15

@Árpi a 4-ből: Az nem a bankok találmánya, hogy a minimálbér itt kevesebb, mint a létminimum.

Az sem a bankok találmánya, hogy a jogi és gazdasági környezet a körbetartozások esetén a legkisebbeket szívatja.

Az sem a bankok találmánya, hogy a Mecseki erdőket kivágták, hogy fűtsenek az évszázados tölgyekkel, bükkökkel.

A bankok csak azt tették, amit megengedtek nekik.
Az nem az ő hibájuk, hogy megtették.
A bankokra kenni a jelen helyzet felelősségét kb olyan, mint a puskára fogni a gyilkosságot.

A politika felelőssége a bankokkal szemben kb annyi, hogy a jelzálog-hitelnek nem szabadna többnek lennie, mint a jelzálog értéke.
Magyarul, ha finanszírozott a bank egy házat a Józsinak, és Józsi becsődöl, vigye a házat, és hagyja Józsit...
Ez viszont nem így van, de ez nem a bank hibája, hanem a politikusainké, akik megengedték és továbbra is megengedik ezt a dolgot.

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:32:39

@dr. mesterseges szinezek: igen ez részemről tévedés volt...,de volt 50% is az államadóság Orbán 1 alatt... :)

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:36:28

@Laciii: Ez igaz, de egy magyar államcsőd több uniós országot erősen csődközelbe taszítana... aszem Olaszország, Ausztria, Belgium lenne akik erősen inognának.

Nem kellene tényleges csőd, de több nyugat európai ország és befektető becsokizna, ha meglebegtetnénk ennek lehetőségét...

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:39:19

@kolbászoszsömle: Ez nem is kérdés.... persze, hogy nem a bank hibája.... de vazze itt többen azt írjátok, hogy ez konkrétan a jelen kormány hibája... korábban leírtam, hogy Medgyesi-Gyurcsány éra a hibás...

Árpi a 4-ből 2012.10.26. 22:41:56

@kolbászoszsömle: jaja és ha a minimálbért megemelnék az mire is lenne jó? Hogy a cégek kirugnának még párezer embert.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.10.26. 22:42:05

A fideszes kivándorló polgármestereket megkérdeztétek?

bIQa 2012.10.26. 22:52:30

Szerintem se nem javul, se nem romlik a megélhatés a kormányváltásokkal, inkább az egyéb tendenciákat igyekeznek a politikából élők a maguk javára kimagyarázni

Amíg az átlagbér kb. 5-szörös idekint, addig érdemes lesz ezt választani. 10 éve vagy 5 éve is így volt, sajnos még sokáig így lesz

A magyar gazdaságot lefölözték az átgondolatlan privatizációval, a többit meg hagyták tönkremenni. Ez az út most már járhatatlan (nincs mit privatizálni), a jelenlegi kormány próbál valami mást találni, de nem sok sikerrel

A rossz hangulatról meg annyit, hogy eddig volt a gyerekes csodavárás, ami most átadta a helyét a hasonlóan irracionális apátiának, amiből majd valami politikai szélhámos ügyes marketinggel megint csodavárást tud csinálni. Ideje volna felnőni már

operett60 2012.10.26. 23:33:04

@kovi1970: Nagyon sokan maradnak vegleg!Hidd el,itt vagyok,tudom.Nincs miert hazamenni.Es lakast,onkormanyzitatit is konnyebb kapni Angliaba,mint otthon.Szeretem a hazam,de nem akarok ehen halni.Mert otthon nincs munka,keves a penz.Es itt is idovel konnyebb lesz,plane,ha megtanulom rendesen a nyelvet.A lanyom,unokam mar itt van,most jon ki a fiam hamarosan,egy lanyom meg otthon van.De ki tudja,meddig?En csak azokat sajnalom,akik jonnenek,de nincs mibol?Igen,nem konnyu!!De ha nincs annyi penzed,hogy kifizesd a szamlaid,es meg egyel is,akkor nincs mas valasztasod.Ez van.

tibcsi79 2012.10.26. 23:36:40

@TheElf: Osztom a véleményedet, de aki el akar menni, az mennyen, a szüleimen kívül senki semm mondta, hogy maradjak. Barátok? Lehet, hogy szerencsém van, de minket gyorsan befogadtak, kedvesek az emberek, szívélyesek. Barátom még nincs igazi, de vannak emberek-helyiek-, akik jól érzik magukat körünkben, és keresik a társaságunkat. Egy bazi családi házat egy csendes kis faluban nem igen neveznék szobának amit többedmagammal kell megosztanom, csak a családom lakik itt, négyen vagyunk. Én azért költöztem a szomszédos országba, mert
1. régóta itt dolgozom, és eszem ágában nem volt haza menni
2. már elegem volt a cigányéletből(hetelés)
3. létbiztonság
4. életszínvonal növekedése,
ami nem csökken, sőt!!!
Új ismerősök, új környezet, egy csomó olyan dolgot kell megtanulni, amire otthon nem volt szükségem. És ezzel akárhogy is nézem, nem leszek kevesebb, sőt!
Mindehez mi kell?
1. Kőkemény elhatározás
2. Biztos családi háttér(mivel eleinte nincs kire támaszkodnod)
3. jó nyelvismeret, és ez a legfontosabb.
4. kb €6000
Védőháló? Miért nincs? Egy letelepedési engedéllyel ugyanolyan jogaid vannak, mint egy állampolgárnak. Ugyanaz a munkanélkülit kapod, és ugyanúgy nem kell fizetned az orvosnál, mint egy helyinek. Ezek saját tapasztalatok, nem hazudok, nincs miért. Én már nyugodt vagyok. De egyben biztos vagyok, jöhet Bajnai, jöhet Orbán, nem megyek vissza Magyarországra, max. látogatóba.

rajnaig 2012.10.26. 23:37:36

"Ők volnának a politikai árvák: akik elutasítják a demagóg, hazug, álságos kortesbeszédeket, akik elutasítják a szélsőséges, udvariatlan megnyilvánulásokat. Akik alternatívát keresnek – nem pedig hitet."

No akkor most fordítom, hogy mit írtál ide: ugyebár a zárvák elutasítják a demagóg álságos kortesbeszédeket. Remek kiváló. És hol voltatok ti 2010-ben, amikor még volt MDF egy egész kultúrált nemzeti liberális politikával kisgyerekek? Ja, hogy beszívtátok Orbán demagóg, álságos kortesbeszédeit, és kiejtettétek. Na innentől no comment, aki a saját érdekképviseletét nem képes megvédeni, az ne tetszelegjen az okos gyerek pózában.

"Az ő álmuk a valódi alternatíva: őszinte beszéd a gazdaságról, a jóléti rendszerek fenntarthatóságáról, a jogbiztonságról, az esélyegyenlőségről.Számukra egy rossz hír nem jelent automatikus kiábrándulást: nem sértődnek meg azon, ha nem jutalmazzák őket (a saját pénzükből)."

Aham, érteni vélem már megint, tehát már megint a kik viszik a hátukon ezt az országot című Orbáni gondolatoknál járunk. Csak az a baj, hogy az imént említett mítikus csodalény választók gyomra is addig veszi be a rossz híreket, amíg azok lehetőleg egy másik érdekszegmensen csattannak. Addig van gyomruk a rossz hírekhez, amíg nem őket érinti. Erről apukám nyilatkozott úgy mindig, hogy "más f-ával verni a csalánt nem ízléses dolog" Jajj de demagóg voltam én most.

"Ők akkor maradnak itthon szívesen, ha látnak és hallanak egy kis őszinteséget is. Ha tudják, hogy a köz-, jog- és létbiztonság ügye rajtuk is múlik."

Remek, szóval a tisztes centrum rádöbbent, hogy rajtuk is múlik van e rendőrautó, meg jár e villamos, remek, akkor most egy másik üzenetet szeretnék átvinni, mert a statisztikák szerint a tisztes középnek legalább a fele ezt még nem érti. FIZESSÉTEK BE B.SSZÁTOK MEG AZ ADÓT, AMIVEL HÚSZ ÉVE LÓGTOK AZ ÁLLAMNAK ÉS NE TRÜKKÖSKÖDJETEK, AKKOR MINDJÁRT LESZ ITT KÁNAÁN.

rajnaig 2012.10.26. 23:39:49

Ja és vegyetek, BKV jegyet, ha utaztok rajta, BKV-n lógni ne sikk, hanem szimpla parasztság.

villamos alóli kacaj 2012.10.27. 00:24:22

„ha 2014-ben újra nyer a Fidesz, hazajönnek a fiatalok”;
Nem jönnek haza! Ezt megláthatják kisebbségben.

hondamonda 2012.10.27. 00:42:23

@rajnaig: 22 eve az aktiv kozeposztaly f*szaval verik a csalant. Talan joggal varhatjak el, hogy egy kicsit masokeval is verjek. Ilyen elvonasi szint mellett nem kell csodalkozni, hogy mindeki ott csal adot, ahol tud.

eastern sugar 2012.10.27. 01:26:39

rohadtul megértem azokat, akik elmennek, persze. az én környezetemben is állandóan ezt hallom, hogy innen el kell menni, itt nem lehet élni stb. egy év alatt három kollégám ment németországba dolgozni, és a legjobb barátaim is mind elmentek. teljesen érthető, és én is kétségbe vagyok esve az itthoni állapotoktól, a nyomorúságos keresettől az általános közhangulattól, az oktatás szétbaszásától, az egész lejtmenettől. kicsit reménykedem, hogy bajnai tudna valamin javtani, de nem teljesen világos, hogy ugyan mégis miből, még ha jót is akar.
viszont kikérem magamnak, hogy együgyű, ostoba lúzer lennék, amiért itthon maradok. már ugyan mégis mi a tökömtől várjuk, hogy itt jobb legyen, ha egyetlen megoldásunk az, hogy nyakunkba szedjük a lábunkat, és indulás? ha még az is csak sír, aki azért nem a kukából eszik? aki egyáltalán kocsival jár? persze hogy borzalmasak a közállapotok, de nem hinném, hog a hozzáállás semmit nem tesz hozzá ehhez az általános hangulathoz. emeljük ki a fejünket a seggünkből néha, és nézzünk körül, hogy ennél jóval szegényebb országokban sem látni ennyi citromba harapott arcot, és nem hallani annyi sírást arról, hogy megint feltúrták a körutat, és megint sor van az okmányirodában, és megint mindenki mocskos zsidó, büdös cigány, retkes feka, ocsmány román stb. valami kurva zen-kurzusra kellene elküldeni ezt az egész országot.
persze hogy megértem, aki nem látja a jövőjét itthon. tegyen mindenki belátása szerint, csak ezt a mérhetetlen felsőbbrendű, arrogáns dumát utálom arról, hogy márpedig itt lehetetlen élni, és kis hülye vagy, ha azt hiszed, hogy de. nekem jobb érzés, hogy otthon vagyok, ahol felnőttem, és itt viselek el szar dolgokat, de legalább én rámosolygok pár emberre az utcán, és előreengedem, aki nagyon siet, mint hogy egy tisztább, kellemesebb, kevésbé rasszista országban legyek nem-otthon. tudok nyelveket, de akkor is. nekem ez fontos, és itt fogom megpróbálni kikaparni a gesztenyét. azért nem hiszem, hogy teljesen lehetetlen. nem azért, mert azt hiszem, hogy magyarnak lenni több vagy jobb mint bármi más, sőt, de hát én pont itt nőttem fel, és számomra ez fontos faktor. meg nehezen is mozdulok, az is igaz. el tudok képzelni persze olyan körülményeket, amikor már komolyabban elgondolkoznék ezen, de ha nem sírnánk annyit, akkor látnánk, hogy azért még mindig bőven a világ jobbik felén élünk. a többségünk nem eszik a kukából, és tömve vannak az utak autóval. tudom, hogy demagóg vagyok, de nehéz máshogy :)

Rajmundd 2012.10.27. 01:33:25

Ki lehet menni külföldre, csak Haza kell hozni a pénzt! És előtte még üzleti környezetet javítani. és valódi reformokat bevezetni közös elhatározással!!

és ahogy írta a blog írója:
"a valódi alternatíva: őszinte beszéd a gazdaságról, a jóléti rendszerek fenntarthatóságáról, a jogbiztonságról, az esélyegyenlőségről."

Így van, ez az egyetlen út: egyenes, őszinte, pontos tényfelvázolás, és cselekedet.
(ilyen a német hozzáállás is.)

Rajmundd 2012.10.27. 01:51:51

@eastern sugar: Nagyon jól gondolod, egyetértek veled. Én nemrég jöttem ki egy nagy céghez Németo. dolgozni, de tényleg nem érzem magam úgymond "otthon". Itt is késik az U Bahn és S Bahn, sőt 1 szer volt, hogy visszafordult!! Itt is állandóan "Baustelle" van mindenhol, és a forgalmi dugók minden reggel és délután itt dél-németo.ban, hiába a sok autópálya! Rengeteg az autó! Lehet, hogy itt többet keresnék, de kit érdekel, ha állandóan ezt a merevséget és szenvtelenséget tapasztalom az itteniekben, hjaj de más itt. áh nem olyan mint otthon. hiányzik a családom, barátaim, régi cimborák mindenki.

Szerintem nem is kellene sokat változtatni a közhangulat javításáért, elég lenne csak őszintén végiggondolni, hogy ezt a "lopikálást" állami szinten tovább művelni nem érdemes, mert összeomlik. Más hozzáállással kellene a közügyeket kezelni. Komolyan kellene venni mindent.
Én nem is értem, hogy miért nem Teszünk érte! Miért nem szövetkezünk érte, hogy Nekünk jobb legyen! (hiszen, ha mi nem határozzuk meg az országunk jövőjét, akkor majd mások fogják... Erősnek kell lenni, és komolyan venni a politikai témákat. Őszintén Elhatározni és cselekedni.)

Teljesen egyetértek veled, egyébként én is otthon szeretnék élni, iszonyú honvágyam van. és tököm kivan azzal h egész nap német-angolul.. agyamban 3 nyelv kergeti egymást, tököm kivan, kib** nehéz. Könnyebb lenne otthon rendbe tenni a dolgokat!!

albino combino 2012.10.27. 01:55:45

Nem jönnek haza, és aki valamit is szeretne kezdeni az életével az pont, hogy menekül innen.
Mégis mi várhatja itt az embert? Ha mázlija van akkor kifog egy minimálbéres melót, ahol aztán dupla annyit kell dolgozni mint papiron és fogja be a pofáját és örüljön hogy még egy ilyen is van? Ha 6 számjegyű az az összeg amit hazavisz akkor már összeteheti a kezét. És igy él az ország egy jelentős része. Napról-napra, hó végén játszadoznak a csekkekkel, tologatják őket, a hús lassan luxuscikké válik, nyaralni meg utoljára a szocializmusban voltak.
És egy ilyen családban felnőtt fiatalnak mondják a szemébe hogy igen, ha itt maradsz akkor 2-3 év múlva bátran vállalhatsz gyereket, mert el tudod látni, és tudsz a feje fölé tetőt tenni (de nem ám 50 éves hitelre)
Én azt mondom a fiataloknak, hogy bárhogy, akárhogy spóroljanak össze 3-400 ezer forintot, aztán irány Ausztria, Anglia és ott az első 1-2 év kulimunkája után ha ügyes és szorgalmas akkor kezdhet magával valamit, egyről a kettőre tud jutni

P.Freddy 2012.10.27. 02:14:46

@miva?:

"Szerintem kevesen tolnak ki a gyerekükkel azért, mert valamit Orbán megígér. "

Ha Orbán valamit megígér, akkor egy dolgot érdemes kitolni, de teljes biztonsággal azt is csak akkor, ha tutira meggyződtünk arról hogy a wc-n ülünk:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 06:23:31

@tibcsi79: Te akkor költöztél amikor már túl voltál több év cigány életen. Aki most megy ki, arra most vár a cigány élet. Ezért beszélünk másról. A te kitelepedésednek alapjait meg kellett teremtened a cigányélettel. Más aki most indul még ez előtt áll. És nem csak a szomszéd felé van ilyen különbség.

Akinek a kezében minimum zöld kártya, maximum egy USA állampolgárság van, annak az USAban is van akár védőháló valamilyen szinten. Még "Obamacare" is van, ha akarod, ha nem. :P Csak legyen pénzed lakbérre, meg a kiutazásra... Munkát lehet találni. Jó esetben jó környékre is költözhet, valóban csak pénz kell hozzá. De aki simán munkára kér vízumot, kevés a pénzre, szar helyre költözik, jegy árán is eladósodik stb. annak nem egészen ez a helyzet. Pedig lehet, hogy ugyanazon a gépen ültek, akár egymás mellett is kifelé.

Aki angliában letelepedésit kér, mert EUban szabad a mozgás, állampolgárságot szerez, stb. aki kicsit más mint aki kimegy dolgozni Agency workernek, és ő lesz a következő erről megjelenő rémtörténet következménye.

Szerinted aki háttér nélkül indul, annak mi volt a helyzete?

@Árpi a 4-ből: Több dologban nem igaz amit írsz. Akkor még volt lakáscsere, bérlakásból, bérlakásba nem volt nehéz költözni. Sokan költöztek is, pl. szocialista nagyberuházásokhoz. De később a magánszektor megjelenésével akár jól fizető magán állásokhoz is. Sőt, a rendszerváltás után is sokan költöztek.Elsősorban fiatalok, akik azt látták "albit" könnyű szerezni, a lakás felelősség. Itt nem volt röghöz kötés.

Csakhogy Orbán intézkedése okán az állami támogatás olyan magas volt, hogy nem érte meg bérlakásba menni, ez kinyírta az érdemi bérlakás piac javát...

Az, hogy devizahitelek lettek nem elsősorban a kormány felelőssége. Ugyanis forint hitel kihelyezéséhez, forint forrás kell. Tartalékrátát, stb. figyelembe véve. Ennek a mértékét (és az inflációt) a Monetáris politika szabályozza. Ettől függ mennyi forint van. Ha nincs Forint forrás nem lesz elfogadható forint hitel. Ha nem lesz elfogadható forint hitel, de ki kell helyezni hitelt, akkor deviza hitel lesz. Azaz jegybanki felelősség. Említettem Járait.

Mire az MSZP kormányra került az ország abban a helyzetben volt, hogy a támogatott ingatlanhitelek miatt a forint hitelekre szolgáló likviditás erősen fogyóban volt, így a vállalkozások is nehezebben kaphattak forinthitelt. A gazdaság ütőere gyakorlatilag csak az építőipart, és ezen keresztül azok beszállítóit táplálta. Nem véletlenül említettem példaként a Dolomit Kft-t. Gondolom tudod kié?

A lakásvásárlás támogatásának visszafogása kemény ellenállást váltott ki, ezt a FIDESZ erősítette. Ekkor pedig már szinte csak deviza hitelre volt forrás. Hála a FIDESZes Járainak.

Mivel a forint hitelre kevés forrás volt, az ára elszállt. Magyar forrás kevés volt (nincs ennyi megtakarításunk) és a kutya sem akart forintot venni és forint alapon befektetni. Pont az árfolyamkockázat miatt. Azért, mert a Járai által fenntartott kedvezőtlen forint árfolyam nem tarthatott örökké. Ezért csak Járai és a kinevezője felel.

A Devizahitelek kapcsán én nem hibáztatnám sem a bankot, sem az akkori kormányt. Részben mert nem az ő feladatuk volt ezt kontrollálni, és az erre hivatott embereket nem ők nevezték ki, és demokratikus módon le sem válthatták. Másrészt azért, mert a devizahitelek kapcsán bár van árfolyamkockázat, ezek még mindig olcsóbbak voltak mint a forint hitelek. Azaz nem volt ez rossz konstrukció, nem volt oka a hatóságnak közbeszólni.

Annak ellenére mondom ezt, hogy az árfolyamkockázat akkor is ismert volt, és ennél akár durvább változás és benne volt a pakliban. Akkor a kockázat okán a devizahitelek ellen voltam, DE(!) be kell látnom, közel sem vagyunk ahhoz a pesszimista forgatókönyvhöz amitől féltem, és eddig megérte volna a devizahitel. Főleg annak aki viszonylag jobb időpontban vette fel. A lakásvásárlás túltámogatása pedig akkor is kinyírta volna mind a bérlakáspiacot, mind a használt lakások piacát (túltötve sok új beruházással), ha nincs CHF. Így a röghözkötés csak annak köszönhető, hogy sok támogatás fennmaradt. Ezért a FIDESZ is harcolt, az MSZP is hagyta.

Amúgy kicsit kevesebb unortodoxia mellett kisebb lett volna a gond. Sőt, sokkal kevesebb lett volna a gond. De nem ez volt a legnagyobb csapás. Bár szerintem a válság számos eleme előre sejthető volt, néhány dolog nem volt az.

Pl. a vizitdíj és számos reform bukása. Pl. hogy emiatt Gyurcsány alatt hosszabb ideig kormányozhatatlan az ország, amiatt a nemzetközi bizalom megrendül.

Itt úgy gondolom jelentős részben Gyurcsány felelős. Jelentős részben viszont a felelőtlen népszavazást kezdeményező FIDESZ. Vagy éppen az a kommunikációja a FIDESZnek és Sólyomnak ami a politikai hazugságokat (amik mindkét oldalra jellemőzek) egyedileg a Gyurcsány kormányra, MSZPre jellemzőnek hazudták, és az ország kormányozhatatlanná tételére buzdítottak. Ilyen módszernek nem szabad engedni. Viszont sok szempontból Bajnai is későn jött.

A bajban széthúzó kormány, az SZDSZ zsarolási potenciálja sokat ártott.

Mivel a bankrendszerünk nem volt érintett az USAban zajló válságban, ezért max. később szívtunk volna a görögök miatt, és sokkal kisebbet. Ergo, ha nincs Öszöd, népszavazás, buktatási kísérletek, stb. akkor a CHF és EUR hitel még jobb lett volna. És itt mindkét oldal hazudott, és ártott az országnak.

Gyurcsány azzal, hogy elismerte a mindkét oldal részéről megszokott gyakorlatot. Ha a kétpártrendszert, politikai váltógazdaságot, stb. is elmondja, mert hagyják neki, akkor a protest szavazók még a végén valami 3. irányra szavaznak, tönkretéve a szép rendet. A politikai játszmákat bevalló politikusra nincs szükség, mert még egy őszinteségi roham végzetes lehet. A beszédében semmi meglepetés nem volt.

Orbán és bandája azzal, hogy SZÁNDÉKOSAN az ország kormányozhatatlanná tételére játszott. Éles kritikával, a közélet tematizálásával enélkül is meglett volna a 2/3, semmit sem nyert, de mi vesztettünk. Ezt nem tartom bocsánatos bűnnek.

Az MSZP kapcsán úgy gondolom Megyót hamarabb kellett volna megbuktatni, és a következményekből látványosan tanulni. Miért? Mert ezzel lehetett volna legitimálni ésszerű megszorítást, ha van cél, és elviselhető mértékű (ekkor még jóval kisebbre volt szükség), elmondva miért és mire van szükség mehetett volna.

Ehelyett egy népszerűségre menő "karizmatikus vezető" de töketlenkedő Gyurcsányt hoztak. Egy Bokros jobb lett volna. Ez hagyján. De nem volt a 2006. választás utána napra egy olyan forgatókönyv (kormányprogram) ami elmondja hogyan lehet a kezdeti megszorítástól, a növekedésen át, a kitűzött célként lévő osztogatásig eljutni.

A teljes program (miért teszünk félre, mikorra) legitimálható lett volna Öszödi beszéd nélkül, és akkor ugyanezek az ígéretek (politikai hazugságok) beismerés nélkül maradhattak volna, és nem ütöttek volna vissza. De Gyurcsány még töketlenkedett, így az Öszödi beszéd kapcsán nem tudta elmondani: Milyen őszinte kormányzásra gondol, mi, miért tett. Miért érzi a távlati célok megígérését hazugságnak, ha rövid távon másfelé vezet az út. A hiteltelenségének ez is oka volt.

Nem volt a pártján, stb. belül sem erős, és ha el is hisszük a tisztességes szándékát (Pár olyan helyzetben is látszott, amikor nem volt oka hazudni), akkor sem volt igaz ez az MSZPre, így erőtlen, erélytelen, üres, gyenge báb volt. Innen már karizmatikus vezetőnek sem jó, minden politikai értékét elvesztette.

Nem az Öszödi beszéd, hanem a töketlenkedés tette hiteltelenné az MSZPt. Mivel nem tudtak megújulni (akár az Öszödi beszédre építve, az ott hiányolt hitelességet gyorsan beígérve), nem volt hiteles jelöltük. Így egyrészt még jobban cikivé váltak. Nem tudták tematizálni a közbeszédet. Voltak további balhéik (Hagyó). Kihagytak számos ziccert.

Így pedig teljesen esélytelenek voltak. A 2010es választás kapcsán 2 dologról kellett dönteni: Szeretnénk-e kormánypárti képviselőt, aki tud képviselni minket, vagy ellenzékit akarunk akit a kormánytöbbség leszar. Még nem is kellett feltételezni, hogy a FIDESZ megbüntetné-e települést ha más képviselő jut be.

Elég volt az, hogy mindkét képviselővel lehet beszélni, 2 helyi arc akit a többség tisztelt. Az egyik tud dolgozni a településért, a másik nem.

A másik kérdés: Kell-e a Jobbik a 2/3-hoz, mennyi kompromisszumot kell kötni velük.

Jobbik szerep nélkül, eredményesen dolgozni képes kormánypárti képviselőt akartak sokan, és olyan helyzetet ahol nem lehet azt mondani, hogy az ellenzék miatt nincs eredmény. Ezt a helyzetet a választásra ugye az MSZP, az SZDSZ és az LMP hozta össze. A protest szavazatok, a törzsfideszesek, stb. nem feltétlenül lett volna elég. Pláne akkor, ha a kormánytöbbség képes ésszel kormányozni, elfogadtatni pár eredményt.

Ezek nélkül az elbaszások nélkül a forint sokkal erősebb lenne. Gondolom egyetértesz. Ha nem lett volna folyamatában minden elbaszva, ha Orbán sem ártott volna a forint árfolyamnak, lenne IMF hitel, normális gazdaságpolitika (és ezzel akár normális növekedés is), akkor a forint / CHF árfolyam sem itt tartana. Ergo a CHF hitelek előnye a HUF hitellel szemben még nagyobb maradt volna.

Szerinted a bankok mindent tudtak előre? Minden töketlenkedést, népszavazást, Hagyót, stb? Szerintem nem. Ez esetben a bankok célja nem az volt, hogy a CHF hitel majd drága lesz, pláne nem az, hogy drágább.

Tudod mi volt a céljuk? Elárulom. A lehető legjobb hitel konstrukciót akarták nyújtani. Eddig 3 lehetőség van, ha a kedvezményes periódust (ezt a berendezésre felvett áruhitel indokolja! Ha a rövid lejáratú hiteleket már törlesztetted, többet törleszthetsz a lakáshitelből) nem számoljuk.

Fix tőketörlesztés: Ekkor a hitel törlesztőrészlet az elején magas, később sokkal alacsonyabb. Nominálisan is. Hiszen később kevesebb kamatot törlesztesz. Tedd hozzá az inflációt, hogy a reáljövedelmed várhatóan növekedhet (karrier) rájössz, hogy pont akkor a legmagasabb a törlesztőrészlet amikor az a pénz még a legtöbbet ér, és a legkevesebb jövedelemből kell kigazdálkodni. Baromira nem ideális.

Akad az annuitásos hitel, ahol igyekeznek kb. egyenlő törlesztőrészletekkel számolni. Azért csak kb. mert a kamatkockázat lehetséges, sőt akár árfolyamkockázat is. Bár az árfolyamkockázat kapcsán a cél ilyenkor a mérsékelt árfolyamkockázat. A kamatkockázatot persze plusz díjért a bank átvállalhatja, de ki akar ezért eleve magasabb törlesztőt?

És végül jöjjön a kockáztatók által választott konstrukció lényege: Amikor az árfolyamkockázat nem kényszerből van, hanem tudatosan, spekulatív céllal vállalunk jelentős árfolyamkockázatot. Szinte az összes hazai CHF hitel erről szól. De a jen hitelek is. (Az EUR inkább akkor volt népszerű, ha valakinek EUR-ban van sok bevétele, és az EUR / HUF árfolyamkockázat eleve mérsékeltebb)

Miért volt ez spekulatív? Mert bizonyos várható piaci folyamatokból akarunk hasznot húzni, "fogadva" arra, hogy ez a folyamat a várt pályán halad. Mert a piac tudja, hogy a HUF / CHF árfolyam változni fog, be is árazza. Tudjuk, hogy később sokkal drágább lesz a törlesztő. Csakhogy azt is tudjuk, hogy ez csak később lesz. Az infláció azt jelenti, hogy eddigre viszont a pénz kevesebbet ér (így könnyebb törleszteni), mi is tudunk karriert csinálni, baj esetére lesz tartalékunk (megtakarítás). Azaz valószínűleg nagyon jól tudunk vele járni életszínvonal, életminőség szempontjából.

Azaz pont akkor lesz alacsony a törlesztőrészlet, ha azt is nehéz még kigazdálkodni. Normálisan akkor lesz magasabb, ha már ez is könnyebben kigazdálkodható. Tudatosan, a jövőbeli árfolyamváltozásból, az ezt beárazó piacból akarunk hasznot húzni. Ha emellett a CHF hitel olcsó is, az remek.

Azért derül ki sokszor, hogy összességében még mindig a devizahitelesek jártak jól többségében, mert nemzetközi szinten megjelenő és belföldi válságot is árazott a piac a hosszabb távú hitelek esetében a futamidő alatt. Oka volt rá. Jó oka. Természetesen más folyamatokra is lehet spekulálni, sokféle jó hitel konstrukció létezik. De összességében egyre inkább úgy látszik, hogy a CHF hitel jó volt. Akkor miért is kellett volna megállítani?

Akkor miből van a baj? Összességében vagy olyan hitelt vesz fel, amit a elszálló törlesztő esetén is tud fizetni, vagy kockáztat. Ha elszáll a törlesztő inkább a közösből kérnek majd segítséget alapon, más faszával verve a csalánt könnyű kockáztatni. Csak kibaszottul etikátlan azokkal szemben akiknek nem kellett olyan drága lakás, mert fontos volt, hogy biztosan tudják fizetni, mégis ők fizetik meg adóban, unortodoxiában az árát...

A legnagyobb költség azonban nem ez. A legnagyobb költség az, hogy a kormányzat rendszeresen azokat segíti ki (MÁV biztosító, CHF hitel, stb) akik tudatosan kockáztattak. Akik más farkával verték a csalánt. Ha pedig sokan emiatt szívnak, akkor felmerül a kérdés: Szívni akarnak, más farkával csalánt verni, vagy lelépni az országból. Ugye érted, hogy ez hova vezet? A + lakópark amit építenek biztosan tovább növeli a lakásállományt, stb. így sok problémát elmélyíthet. De újra fogy a kő...

Kombi 2012.10.27. 07:06:43

Csak információként közlöm: Magyarországról nem vándoroltak ki többen a századvégen és a XX. századelőn mint más európai országból, de a legmagasabb a visszajöttek aránya cca 1/3 a magyarok és a szlovákok között volt.
A IX.századi közel milliós galiciai zsidó bevándorlás jelentősen meghaladta a kivándorlást, hogy volt e a kettő között összefüggés azt csak azok tudják akik akkor éltek.

Kombi 2012.10.27. 07:17:54

Korrigálok XIX századi nagy galiciai zsidó bevándorlásra gondoltam

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 07:52:48

@TheElf: amikor hosszabbak a kommentjeid mint a poszt, gondolkodj el a blog-indításon :-)

belekotty 2012.10.27. 08:46:10

@yatumux: Nem te vagy aki bent vagy a gazdasági élet "sűrűlyében"? Rólad szokták ezt emlegetni, nem?

belekotty 2012.10.27. 08:47:19

@yatumux: "Többet éltem külföldön mint Te, tudom mit beszélek. " - Akkor azért írod a "sűrűlyében"-t. :-))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.10.27. 08:48:37

@Árpi a 4-ből: most a nyomort termeli az alacsony minimálbér.

Azt a munkát, ami nem ad annyi értéket, hogy abból az azt elvégző megéljen, azt a munkát nem kell elvégezni.

Az osztrák benzinkúton kb 50 forinttal olcsóbb a benya, az ottani benzinkutas mégis kitermeli a bérét.
Az angol áruházi rakodó nem rakodik ötször annyit, mint a magyar, mégis kitermeli a bérét, hasonló áruházi árak mellett.

A metróépítés sem azért került sokba, mert a melósok annyit kerestek, az autópálya sem azért épült dupla áron a horváthoz, osztrákhoz képest, mert kenyába repültek a lapátosemberek a bérükből.
A banki alkalmazottak bére, különösen az eredményességgel összehasonlítva, szintén alacsonyak, és ez az alacsony bér összefügg a minimálbérrel.

Magyarországon van pénz, csak nem adják oda a melósnak.

Nyugaton is van munkanélküliség, ám az emberek, ha dolgozni akarnak, nem mehetnek, mert nem engedik nekik, egy bizonyos bérszint alá.
Az ottani kormányok egyszerűen nem engedik meg a negatív bérversenyt.
Ez a szabályozás pedig csak elhatározás kérdése.

belekotty 2012.10.27. 08:49:54

@yatumux: Nem tudod mi az a sáp? Asszimilálódnod kellene Magyarországon!

belekotty 2012.10.27. 08:57:02

@yatumux: "Orbán csak inkompetens és eljárt felette az idő. Egy jó ideje. " - Hmmm... megvilágosodtál?

rókafogta 2012.10.27. 09:33:06

@TheElf:Egyetértek az általad írtakkal de kit segített ki a kormány SCHF hitelben?Engem ugyan nem ( szgk nem lakás ma is fizetem-sőt szopok mégjobban a "magukra" hozott végtörlesztés miatt) Tudod ahol lakom ki végtörlesztett ? Aki nem az első lakásra vett fel hitelt , aki az elsőre az szopik vagy árverezés alatt áll.Hazugság a devizahitelesek megsegítése. Orbán ráadásúl az unortodoxiájával két év alatt 65-85 Ft árfolyamromlást produkált szembemn az előtte lévő két 20 Ft -jával szemben .A kettő együtt már kúrva jó! Ennyit a devizahitelesek megsegítéséről , meg a más fa.....verésről ! Ha valaki ezt testi az Orbán és a bandája!

Dennisthemenace 2012.10.27. 09:45:57

@Rajmundd: Miert vinnem haza a penzt?? a mocsadek magyar allam feneketlen zsebet tomni, hogy meg gazdagabbak lehessenek a kormanyparti haverok??

Dennisthemenace 2012.10.27. 09:50:50

@TheElf: Angliaban nem kell neki kerni semmit, mert a "Permanent Resident Status" automatikusan jar minden EU allampolgarnak, aki ot evet eltolt az orszagban.

Dennisthemenace 2012.10.27. 09:53:27

@Árpi a 4-ből: Nem hinnem, hogy barmelyiket is megingatna a magyar csod. Magyarorszag jelentektelen.

dr. Balta$ár 2012.10.27. 11:33:03

@eastern sugar: mijjen különbséget lácc bajnai és drorbán között?

a doktoron kívül!

mindkettő komcsi neveltetésű kisztitkár, vadprivatizátorok !

mindkettő nagy focista:)

egyik hitványabb mint a másik...

nem álarc csere hanem RENCERVÁLTÁS KELL IDE!

Környezettudatos 2012.10.27. 11:47:36

@yatumux: "...Haverom rákos lett. Csípőből vágták le a lábát."

Haverod egy biológiai csoda lehet. Tudom nem releváns, de ez a mondat a többit is lehúzza. Olyan kampányszagúan eltúlzott.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 12:21:02

@Dennisthemenace: Automatikusan jár, de ettől még el kell menni, ki kell tölteni a papírt, stb. és megkapod. Hozzáteszem: 5 év után. Na az az 5 év a kemény.

@rókafogta: Autóhitelre, stb. természetesen nem vonatkozott a móka. Én tudok másról is aki végtörlesztett, de az árfolyamgátas, árfolyamrögzítéses megoldások, a moratóriumok, stb. másra is vonatkoznak. Igen: A történetben az is vesztes aki úgy vett fel CHF hitelt, hogy maga vállalja a kockázatot.

@timargabor: A hosszabb gondolatmenetek, az érvelésbe, adatok összeszedésébe fektetett energia valóban indokolna önálló postot, blogot, stb. ám három ellenérvem van.

Etikai ellenérve: Az itt felmerülő kérdésre itt kell válaszolni. Igen furcsa lenne egy érvelés amiben a válaszok javarészt linkek. Én etikátlan spamnak is érezném. Ráadásul nehezebb is lenne egy sok oldalra széttöredezett vitát követni, még akkor is, ha a trackback pl. erre is szolgál.

Személyes / technikai: A másik pedig a blog, a weboldal nem alkalmankénti munkabefektetést, hanem rendszeres munkabefektetést igényel egy adott témában :) Ezt nem mindig tudnám vállalni

Logikai: Bármely vélemény amit igyekszel alátámasztani érvekkel, adatokkal, összefüggésekkel hosszú lesz. Úgy gondolom a politikai vita nem oldalak közötti árokásásról, sárdobásról, hanem érvek közös platformon való ütköztetéséről szól. Ehhez közös platformot kell alkotni, ahol sok ember érvel, olykor hosszan... Olykor akár olyan szinten kifejtve egyes témát, hogy az egy választási program egy fejezete lenne.

Ez utóbbi kapcsán érdekes javaslat lenne több oldal kulturált politikai blogjai által közösen üzemeltetett, közösen moderált vitafórum. Ahol mindenki a saját oldalán tesz rendet.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.27. 13:32:59

@Carnivore: @Brendel Mátyás:-hoz annyiban csatlakoznék, hogy - A táblázat meg értelmezhetetlen. - , hozzátenném, hogy nem csak értelmezhetetlen, hanem, ami a fontosabb:
teljesen önkényes, össze vissza lehetne cserélgetni a biteket benne, a lényeg az, hogy a mátrix szimmetrikus maradjon.
Hogy lehet egy entitásként kezelni a jobbikot és a libsiket/dk-gyurcsányékat

@Brendel Mátyás: A posztíróval értek egyet.
A hatalmi csoport immár a bajnai féle, hozzá csatlakozhatnak ill. akarnak csatlakozni a pártok, megélhetési/levitézlett politikusok - boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/10/26/verszagra_gyul_az_eji_vad_288

gyurcsány-dk már jelentkezett, kuncze is.
mszp-t az érdekli, hogy visszakerüljenek a húsosfazék közelébe bármi áron, szóval majd alakul..
--------------

Az ábrához visszatérve: a jobbik nem szatelit párt, csak ostobák, többnyire (pl csatlakoznak a békemenethez, hogy küzdjenek hazánk függetlenségéért, nem véve észre, hogy ki/fel vannak használva).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.27. 13:58:37

bal, jobb, közép - bajnai, vezír, lmp ??

hát nem,
gazdaságilag legalábbis nagyon nem.

maszop-szadesz végig IMF/EKB/Világbank/neolib-neokon/stb irányt nyomatott, hála a kis picike szdsz-nek. [ ld fizetős egészségügy, tandíj bevezetésének terve/vezetgetése így v úgy, magánnyugdíjpénztár, a multiknak adott teljes adómentesség, ill nagy kedvezmények ]
-bajnai kormánya és világképe a fentibe illeszkedik, szervesen (fletó bizalmi embere vala, gazdasági szempontból 100% neolib/neokon)

a fityisz dettó [ IMF/EU tárgyalások: viktor behódolt, <itthon szabadsághősként adja el magát>, a nagy hősi szembeszállás a bankokkal eddig annyit jelentett, hogy 1 ezrelék banki tranzakciót kellett fizetnie a <brühühűű> szegény
bankoknak, AZZAL A MEGKÖTÉSSEL, hogy 6 millió felett nem kell fizetni a tranzakcióért, -> 6000 ft az adó 6 millára és 600 millára, vagy 5 milliárdra is..., neolib-/neokon-abbak usánál is az önfenntartó felsőoktatási tervükkel.. ]

szóval a *bal* és a *jobb* jobboldali gazdaságpolitikát jelent,
-> ami népnyúzást jelent
-> a 4 millió koldus országát jelenti.
ehhez nem egy év kellett, ehhez több, mint 10 év szívós *munka* szükségeltetett.

az LMP, a 4K és TGM, .. kb ők maradtak a baloldalon. + valahogy a jobbik is (gazdaságpolitikáról beszélek).

közép ??
politikailag az LMP, és sok fészbúkos
de gazdaságilag ilyet nem látok, most.

Laciii 2012.10.27. 15:05:53

@TheElf:
"A Devizahitelek kapcsán én nem hibáztatnám sem a bankot, sem az akkori kormányt."
Eddig olvastam.
A svájciak is szóltak, hogy álljatok már le, de hiába.
Be lehetett volna vezetni a mostani devizahitel korlátozásokat amikkel csak az kap akinek nincs szüksége rá. Az más kérdés, hogy most érné meg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.27. 15:27:17

@szorokin: az nem vezet semmire, hogy értékelhetetlen, ellenőrizhetetlen, nem konstruktív, negatív dolgokat böfögsz ide. most mit kezdjek ezzel?! vitatkozni nem lehet értelmesen vele.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 15:35:09

@dr. Balta$ár: Tudod mi a baj a mai rendszerben?

Ha a szarra ráaggatjuk a címkét, hogy jobboldali / baloldali sokan azt is megszavazzák, mert az emberek egy bitesen csak a politikai oldalt jelentő címkében gondolkodnak.

Sem személyekben. Sem a pártok hitelességében. Sem a programokban (azok hitelességében). Sem egyes intézkedésekben és következményeiben.

Csak címkében. Komcsi / Náci. És nem valamire, hanem valami ellen szavaznak. Amíg ez a mentalitás nem változik, addig a politika ezt fogja kiszolgálni. És aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz a támogatók, haverok, család érdekében.

Elsősorban a fejekben kellene rendet tenni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 15:42:52

@Laciii: Valóban csak addig olvastad. Amúgy a CHF hitel svájcnak nem volt érdeke (onnan hozott tőkét ide, nem is keveset), de nem volt a konstrukció ellen tőlük ellenérv. Okkal.

Érzésem szerint amit mondasz az valótlan is.

Mindenesetre mondjuk úgy, hogy te úgy képzeled a politikát, hogy Lacika nem gondolkodik, csak beszól. Bízok benne, hogy a szavazók többsége hajlandó és képes gondolkodni, olvasni, stb.

Mert ameddig a hozzád hasonlóan nem olvasók, nem gondolkodók szava a döntő, akik azt sem veszik észre, hogy eddig egyértelműen a devizahitel volt az olcsóbb (mai napig összköltségen) és ehhez sokminden kellett, csak az ostoba demagóg dumára gyűlölködnek, beszólogatnak, addig ebben az országban érdemi változás nem lesz.

Nem Viktor, Gyurcsány, Bajnai, Vona, stb. miatt. Hanem miattad, miattatok.

Laciii 2012.10.27. 16:27:33

@TheElf:
NE NEVEZZ HAZUGNAK!
Gyors gugli, találsz többet is simán.
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=133125

A devizahitel tényleg olcsóbb, csak a drágulás miatt a mértéke szállt el. Nézd meg hány nemfizető adós van aki túlvállalta magát. Forintban nem kapott volna ennyit.

Ostobaságot már pedig nem olvasok.
Olvasok, gondolkodok, sokakkal ellentétben én megkerestem és elolvastam a pártok programjait választás előtt.

Személyeskedő, alaptalanul hazugozó bunkókból meg elegem van. Mész a devnullba.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 17:17:08

@Laciii: Nem neveztelek hazugnak. Az most jön. Amikor ezt adtad a számba akkor ugyanis biztosan hazudtál. Azt mondtam amit mondasz valótlan. Ennek például sok oka is lehet. Például a tévedés. Például az, hogy nem hiteles forrásnak hiszel. Pl. nem hazug az aki elhiszi a politikus hamis állításait és hivatkozik rá, csak naív. Akad még pár lehetőség.

Te ordítva adsz olyasmit a számba amit nem mondtam. Mi az amikor erre építve személyeskedsz, ha nem hazugság?

A veszélyekre, mint írtam, én magam is figyelmeztettem. Sőt, amit írtam, abból bizony egyvalami következik: A Piac bizony ennél jelentősebb árfolyamkockázatot árazott. Azt, hogy baj nélkül is lenne ennél drágább a CHF hitel. Így mindenki aki a piachoz kicsit is értett ennél NAGYOBB kockázatot látott, és figyelmeztet is mindenkit.

Ez viszont ad 1:

1.) Nem felszólítás.
2.) Nem azt sugallja, hogy állj le, hanem mérlegelendő szempontra hívja fel a figyelmet

Te ezt úgy próbáltad beállítani mintha leállításra való felszólítás lett volna. Ami viszont nem igaz.

Továbbmegyek: A devizahitel ezen konstrukcióját mindenki *spekulatívnak* tekintette. Én is ennek neveztem.

Az, hogy forintban nem kapott volna annyit nem igaz. Egyszerűen azért, mert a fedezet értéke határozta meg azt, hogy mennyi hitelt kaphat valaki. Ez viszont nem a devizahitelezéshez köthető, hanem az egész világan (USAban is) lévő túlzott hitelkihelyezéshez köthető.

A bank ugyanis a gyakorlatban közvetít. Ha van olyan befektető aki hiteleket akar finanszírozni egy adott pénznemben, akkor a bank megkeresi azt aki ezt a hitelt felveszi. Ebből lesz pénze, ezt várják el a részvényesei is. Arra pedig, hogy a nemzetközi tőkepiacon szinte korlátlanul finanszíroztak rossz hiteleket a magyar kormánynak 0 azaz 0 befolyása volt.

Az, hogy forintban *nem mert* volna felvenni ennyit, mert a törlesztőrészlet megrémíti lehetséges *lenne*, de sokan inkább a maximális támogatás felvételét célozva megpróbálták volna kinyögni azt is. És mivel a HUF hitel részletei is elszálltak, ezért bedőltek volna. A bedőlést a piac árazta, a bankok számoltak is ezzel. A saját pénzüket fektették be a "Mentésbe" ennél a bedőléssel kevesebbet buknak, a bankrendszerünk a plusz sarc ellenére köszöni jól van. EUs viszonylatban is viszonylag erős.

Spekulálni meg mindenkinek joga van. Van aki részvényekkel, van aki FOREXen, van aki CHF hitel kapcsán. Semmi gond azzal, ha egy baknak van olyan terméke ami spekuláció. A gond azzal van, hogy amikor a spekuláns bukik a közösből akarja kárpótolni magát.

Alaptalanul személyeskedő bunkó eddig ebben a témakörben egyedül te vagy.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.27. 17:26:39

@Brendel Mátyás:

böfögést akarsz ? tessék:
BÖFF.

így már remélem jobb.

albino combino 2012.10.27. 17:56:38

Azt látnám már egyszer hogy egy kormány saját magán kezdi a megszoritásokat, és végre is hajtja az adócsökkentést nem csak beszél róla.
Felesleges állami kiadások visszafogása, adócsökkentés hogy lehessen vállalkozni és majd a piac rendbe rakja saját magát

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.27. 20:08:59

@szorokin: máskor a szüleidnek szólj, hogy büfiztessenek! a blogger helyében törölnélek, mert elég égő, ha ilzen IA negatív védi

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.27. 20:16:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: sok mindent szoktak vágni a fejemhez, de azt, hogy ne lennék okos és művelt, azt csak nagyon ritkán szoktak olyan sértődött hülyegyerekek, akik nem ismernek. azok is nagyon ritkán. nagyon a szívedre vehetted, hogy hülyeséget írogattál a Pirsolapra

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.28. 10:15:58

@Brendel Mátyás: Mátyás, a hívő, vallásos emberek kemény ekézője hívő, vallásos ateistaként.
(ugye, gyengébbek kedvié, egyiket sem lehet se cáfolni se bizonyítani, magyarul isten létét, ill nem létét sem lehet bizonyítani)

úgy szeretlek, ahogy vagy, büfizz okosakat és művelteket.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.28. 10:25:46

@Brendel Mátyás: "helyében törölnélek"...

na ezek után elég viccesek lesznek azon kijelentéseid, melyek PAPOLNAK a (részvételi) demokrácia fontosságáról, ill arról, hogy miért is rossz a regisztráció.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.28. 16:44:56

@Brendel Mátyás: Az, hogy esetleg fejből sorolod az ókori bölcsek nevét, még nem feltétlen a magas műveltség jele. Ahhoz több kell, ami neked nincs.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.28. 19:42:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Az, hogy esetleg fejből sorolod az ókori bölcsek nevét, még nem feltétlen a magas műveltség jele. Ahhoz több kell, ami neked nincs. "

tudom. ahhoz, hogy művelt legyek a szemedben az kell, hogy te magad jóváhagyd. a valóság ebből a szempontból mindegy, te definiálsz mindent.:) magyarul semmi mást nem mondtál, minthogy nem csípsz. gondoltam, hogy nem. kár volt tépni a szádat.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.28. 19:48:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Az, hogy esetleg fejből sorolod az ókori bölcsek nevét, még nem feltétlen a magas műveltség jele."

de, normális embereknél valami ilyesmit jelent. te valami más dolgot akartál a fejemhez vágni, de fogalmazni, azt nem tudsz, te tuskó.
süti beállítások módosítása