A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Az egynyelvű és egyszokású jobboldal

2012.07.30. 15:27 timargabor

Nam unius linguae uniusque moris regnum, imbecille et fragile est.

A Véleményvezér mai cikke igen fontos és aktuális témát feszeget, miközben véleményem szerint nem fejti ki annak teljes mélységét. Amit állít: gyakorlatilag Orbán egyszemélyben határozza meg a jobboldal véleményét, mondandója nem gumicsont, hanem a jobboldal véleményének tudatos formálása. Igaza van, de tovább kell mennünk: látható, hogy mondhat a kormányfő amit akar, a meglehetősen egyveretű pártsajtó egyből igazat ad neki, a blog-kommentek - például itt nálunk is - sok esetben azt tükrözik, hogy mindegy hogy ő mit mond, csak ő mondja.

Az egynyelvű és egyszokású ország gyönge és esendő. Nem akárki állítja ezt, hanem Szent István királyunk, az Imre herceghez írott Intelmekben. Persze mintha az istváni örökség most mintha kevésbé lenne fontos, mint a félázsiai származás, azonban mégis induljunk ki abból, hogy az államalapítónak igaza volt. Rendszerelméleti értelemben mindenképp, hiszen az "egynyelvű és egyszokású" rendszerek válaszai kiszámíthatóak, és váratlan helyzetre gyakran rossz választ adnak. Például azért, mert "csak az erőből értenek", és "erővel teremthető meg az összefogásuk". A történelem is arra int minket, hogy a kizárólag egyfajta gondolkodást engedő rendszerek és államok versenyhátrányba kerülnek.

Számunkra Orbán lehet, hogy ezt szánja, és nem is mehetünk el a szándék mellett szó és tiltakozás nélkül. Ami azonban láthatóan meg is valósult, az a címben jelzett, "egynyelvű és egyszokású jobboldal". Hellyel-közzel akadnak kritikák persze, de a jobboldali véleményformálás centrumaiból - talán a saját gondolatokban sosem szűkölködő Mandinert leszámítva - nem érkezett az ingerküszüböt elérő kritika, még arra a valóban nehezen védhető kormányfői megszólalásra sem, hogy csak remélni tudja, megtartható-e a demokratikus rendszerünk.

Egy ilyen kijelentésre a kormányzó párt frakciójától a mértékadó sajtóján keresztül a szimpatizánsok tömegéig kellene legalább részleges ellenvéleménynek megfogalmazódnia. Hangsúlyozom: nem egységes ellenvéleménynek, hiszen jó esetben a vélemények egy adott irányzaton belül is sokfélék. Nem igazán tűnt fel azonban szinte egy ellenvélemény sem. Sok oka lehet ennek: túlságosak a beidegződések: ami "onnan" jön, az csak jó lehet, vagy hogy ez még mindig jobb, mintha a szocik jönnének vissza. Ami az érdekes - és mindenképp figyelemreméltó - hogy vagy mindenki elfogad az "egy a tábor"-ban bármit Orbántól, vagy ha mégsem, akkor is inkább csendben marad.

Nem volt ez mindig így. Schmitt lemondásba kényszerítésekor a jobboldali hátország többsége is ezt a véleményt osztotta, és valószínűleg ez vezetett a végkifejlethez. Akkor - meglehetősen optimistán - úgy fogalmaztunk, hogy a "fékek és ellensúlyok rendszere" bennünk működik, és ez esetenként lehet annyira hatékony, mint az államilag, törvényileg szabályozott garanciális rendszer.

Hát, úgy látszik, nem lehet. Ha egy ilyen mondat mellett szó nélkül megyünk el, akkor nem lehet. És most egy érdekes versenynek nézünk elébe: ha a jobboldal magát e központosított rendszerével hosszú távon valójában versenyhátrányba viszi, létrejön-e idejében vele szemben egy ezt kihasználó ellenpólus, vagy "egyszokásúvá" teszik, "együttműködésre erőltetik" az egész országot?

(Még mielőtt posztolnám: igen, tudom, hogy meg kéne magyaráznom, miért rendszerhátrány az egyveretűség. Nem teszem, ez nálam premissza, viszont érdemes megnézni: a történelemben a kizárólag egyféle véleményt, pláne a "vezér véleményét" engedő, minden mást elhallgató vagy elnyomó rendszerek elbuktak - minél eredményesebben tették az "összefogás" kikényszerítését, annál nagyobb volt a bukás a végén.)

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

78 komment · 2 trackback

Címkék: orbán viktor magyar jobboldal pluralizmus politikai rendszer Szent István Intelmei

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr144686779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megtiltaná a tandíj szó használatát a hírekben a kormány 2012.07.30. 23:21:43

Törölje a tandíj szót a média a szótárából, ez a kormány kívánsága, hiszen a tandíjat 2008-ban már eltöröltette a szocikkal a Fidesz! A média mégsem akarja a tandíj szó helyett a kormány által kreált “új finanszírozási rendszer” kifejezést ...

Trackback: Az újbeszél, a duplagondol és a múlt változtathatósága – Mi köze van Orbán szómágiájának az orwelli diktatúrához? 2012.07.30. 23:19:32

Ki az, akinek nem nyílik ki a bicska a zsebében, amikor Viktorunk a Fidesz egyik kedvenc manipulációs technikáját – a szómágiát – alkalmazza? A trükköt, amely során megfosztja egy-egy kifejezést az eredeti jelentésétől, majda saját érdekei ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 20:14:06

Úgy érzem, a tisztelt posztoló mintha keverne két fogalmat, vagy jelenséget, de lehet, hogy én értettem félre:
A jobboldalon "egy nyelvről" beszélni csak annyiban van értelme, hogy az az egy nyelv Orbán nyelve. Ettől azonban még szó sincs semmiféle merevségről, következetességről vagy koherenciáról, kiszámíthatóságról meg még beszélni is nevetséges.

Én csak egy laikus politikafogyasztó vagyok: az elmúlthuszonkétévben nem láttam politikai erőt, amely ennyire képtelen lett volna tisztázni a viszonyát akár az olyan, legelemibb dolgokhoz, mint mondjuk az emberi jogok, a sajtószabadság, vagy az oktatás például. Ez, a jobboldali fejekben kavargó ősköd kulminált most egy (a jobboldalon) megkérdőjelezhetetlen szellemi vezetőben.

Mára odáig jutottuk, hogy a jobboldal vezére arra is képtelen, hogy olyan dolgokkal kapcsolatban egyértelműen fogalmazzon, mint a nyugati integráció, a magántulajdon, vagy az alkotmányos demokrácia, szellemi bakugrásai hovatovább végképp követhetetlenek.

Szó sincs itt egy nyelvről, egy szokásról, meg egy gondolkodásról, épp ellenkezőleg, a Káosz ül a trónon.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.30. 20:34:20

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: de, egy a nyelv, egy a szokás: amit Orbán mond.

Ahogy Ön mondja: ez az ősköd kulminált most egy személyben. Bármit mond, az a vitathatatlan vélemény(ük).

garmr · http://kard.blog.hu 2012.07.30. 22:35:56

A magyar kulturális és politikai köztudat nem tud kelettel azonosulni, nagyrészt a kommunista éra alatt szerzett tapasztalatok miatt. Lehet emlegetni keleti nyitást kommunikációs eszközként, de senki nem gondolhatja, hogy a magyar társadalom egy ilyen irányvonalat akár csak középtávon is a magáévá fog tenni és ezt Orbán is tudja nagyon jól. Ezt a retorikát pusztán hivatkozási pontként használja az európai eltávolodáshoz.
Azzal ugyanis, hogy Orbán megpróbálja a nyugattól is elidegeníteni a közgondolkodást és beszűkíti az elérhető világpolitikai ideológiai mozgásteret és felrúgja az rendszerváltás utáni demokratikus kapaszkodókat és a közmegegyezést miszerint számunkra Európa a civilizációs viszonyítási pont, egyszerűen azt a célt próbálja elérni, hogy ő maradjon az egyetlen választható alternatíva.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.30. 22:41:57

Tipikus íróasztal mellőli ballibsi. De mivel, Orbánfika és haver, Index címlap.

Legalább néha nézz TV-t, olvass jobbos weblapokat (dögivel van) mielőtt hülyeségeket írsz. Meg fogsz lepődni, micsoda különbségek vannak jobboldalon és talán azt is megérted, mit mond Orbán.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 22:46:45

"A Véleményvezér mai cikke igen fontos és aktuális témát feszeget, miközben véleményem szerint nem fejti ki annak teljes mélységét."

*

Nem szokta.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.07.30. 23:04:16

ezek csak szeretnének jobboldaliak lenni. hülye kis komcsik

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 23:08:46

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"Mára odáig jutottuk, hogy a jobboldal vezére arra is képtelen, hogy olyan dolgokkal kapcsolatban egyértelműen fogalmazzon, mint a nyugati integráció, a magántulajdon, vagy az alkotmányos demokrácia, szellemi bakugrásai hovatovább végképp követhetetlenek."

*

Mert szakmai szempontból nem értenek semmihez, nem tudnak érdemben véleményt fogalmazni semmivel kapcsolatban sem.

Amit a Fidesz beszél, az egy manipulatív propagandanyelv, amit jól képzett, ám a tudásukat jó pénzért eladó, de gonosz célokért dolgozó kommunikációs szakemberek írnak meg.

Orbán feladata az, hogy ezeket a kommunikációs fordulatokat bevezesse, a közeli holdudvar és a kormánypárti média feladata pedig az, hogy ismételgesse, egészen addig, amíg a szlogen le nem szivárog a társadalom minden rétegéhez.

tarackos 2012.07.30. 23:11:25

"Még mielőtt posztolnám: igen, tudom, hogy meg kéne magyaráznom, miért rendszerhátrány az egyveretűség."

Pedig egyszerű: azért mert ha az egyveret bukik nincs utána semmi ami átvegye a helyét. Az égvilágon semmi...

Virágozzék száz virág!

turulpina 2012.07.30. 23:14:59

@Anti Anyag: kollaboráns patkány, takarodj.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.30. 23:41:19

„miért rendszerhátrány az egyveretűség. ... a történelemben a kizárólag egyféle véleményt, pláne a "vezér véleményét" engedő, minden mást elhallgató vagy elnyomó rendszerek elbuktak”

Hát persze. Mert törékenyek. Nincs lehetőség a korrekcióra a rendszeren belül. Ez, vagyis a sokszínűség mellesleg a Nyugat elsöprő ereje minden más civilizációval szemben. És ezért nyugatellenes bűn a Nyugaton a „political correctness”.

ParaBello 2012.07.30. 23:45:07

@Anti Anyag: Tipikus trollkodó jobci. Mivel Orbánfika és Index, beír.

Legalább néha nézz - ne csak hír meg echo - TV-t, olvass ne csak jobbos weblapokat (dögivel van), mielőtt hülyeségeket írsz. Meg fogsz lepődni, micsoda különbségek vannak.
És talán azt is megérted, mit mond Orbán.

És talán azt is meglátod, hogy mit tesz.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.07.30. 23:45:43

Visszamenőleg nem lehet elvonni a rokkantnyugdíjakat!

A Magyar Szociális Fórum Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoportja hétfőn arra szólította fel a rokkantakat, hogy társadalmi harccal szerezzék vissza rokkant nyugdíjukat, melytől megfosztották őket. A csoport véleménye szerint a magyar kormány a nemzetközi normákkal ellentétesen cselekszik azzal, hogy megszünteti a baleseti és a rokkantsági nyugdíjakat, s megszüntette a társadalombiztosítási védelmet.

Míg az Európai Unió tagállamaiban emberhez méltó körülményeket biztosítanak a korhatár alatti rokkantaknak, Magyarországon kiszolgáltatottság vár a súlyos betegekre, segélyszerű havi ellátásból kell tengődniük. Ez az összeg az egy főre jutó létminimum fele, vagy harmada. Fokozatosan az öngondoskodás irányába terelik a megváltozott munkaképességűeket. Az új alaptörvény szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. A fiatalokat élethosszig tartó munkára kötelezik a folyton emelkedő öregségi nyugdíjkorhatárral. Komoly terhet rónak rájuk beteg szüleik ellátásával.

Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport megírja, hogy a legtöbb rokkantnál kísérő társbetegség a depresszió, a szorongás, a kilátástalan élethelyzet miatti stressz. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy elvesztették minden reményüket, emelkedő tendenciát mutatnak az öngyilkosságok. A statisztikai kimutatás szerint naponta 7-8 ilyen eset történik.

Kérdést tettek fel a kormánynak és a parlamentnek: nincs-e lelkiismeret furdalásuk az emberéletek pusztulása miatt!? Közönséges rágalomnak minősítik, hogy a rokkantak csalók, ingyenélők és naplopók volnának, akik csak a munkát akarják kerülni. Visszautasítják a kormány-propagandát, miszerint a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná vált a rokkantak ellátása miatt. Hippokráteszi esküjük megtartására intik az új komplex felülvizsgálati rendszer keretében eljáró orvosokat, hogy ne fordulhasson elő többé, ami egy 51 éves tüdőrákos férfival történt: orvosai gyógyulttá és rehabilitálhatóvá nyilvánították, átképzésre küldték, majd nem sokkal utána betegségébe belehalt.+++

Tidal Wave 2012.07.30. 23:47:07

Nem értem, hogy ez a "keleti nyitás" miért lett szitokszó mostanában. Nagyjábó tíz éve ebbe az irányba megyünk, a keleti nyitás még Medgyessy alatt kezdődött aztán Gyurcsány alatt is folytatódott. Miért baj az, ha Orbán is a keleti piacokon való pozíciószerzést forszírozza? Pár éve ez még nem fájt?
Az, hogy Orbán időnként a nyugat válságáról beszél, az mágában nyugaton már evidenciának számít, mint ahogyan az EU sajnálatos térvesztése is.

Már 10-15 éve közhely volt, hogy a huszadik század az Atlanti óceán évszázada volt (euroatlantizmus), addig a huszonegyedik a Csendes óceán évszázada lesz. Már George W. Bush előző amerikai elnök 2001-es beszédében is Ázsiát, mint prioritást emlegette, Barack Obama pedig 2009-ben az első csendes óceáni elnökként aposztrofálta magát (és nem csak azért, mert Hawai-on született).

A keleti nyitást összekeverni a demokrácia elutasításával egyszerűen félremagyarázás. Tudna nekem valaki olyan idézetet mutatni Orbántól, amelyben a kínai, orosz vagy egyéb ázsiai politikai berendezkedést dícséri? Hangsúlyozom politikait, nem gazdaságit.

És mi a bizonyíték arra, hogy Orbán a nyugattól távolodna? Ha megnézem az elmúlt két év jogalkotását, inkább a nyugat európai normákhoz való közeledést lehet felfedezni, nem pedig a távolodást. Néhány olyan ultraliberális vadhajtást sikerült lenyesni, amelyek a zavaros nyolcvanas évek végi átmeneti törvények idején kerültek a rendszerbe, lásd például a bárki alapíthat egyházat típusú törvények (ezt persze egyesek most szerzett jogaiknak elvételeként érik meg).

De igazából a Velencei Bizottság sem állapított meg semmilyen komolyabb kifogást, talán a médiatörvény kivételével az újonnan megalkotott jogszabályokkal kapcsolatba, legfeljebb ajánlásokat fogalmazott meg (ezt talán a maradék huszonhat tagállam esetében is biztosan megtahatné, ha vizsgálatot indítanának).

Akkor hol itt a despotizmus, a diktatúra, vagy a szóba hozott keleti rendszerek másolása. Sehol, csak az agybeteg liberális értelmiségi körökben, akik nagyon hatásosan tudják üzeneteiket, torzításaikat eladni. Mind belföldön, mind külföldön.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.31. 00:13:22

@Tidal Wave: egyszerűbb ez. Azt mondta OV: "Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni"

Nem kell ehhez keleti nyitás meg semmi, ilyent nem mondhat. Lehet, hogy kétharmada van, de nem erre kapta, semmi ilyesmit nem mondott a választás előtt (meg persze sok mást sem, amit csinált).

"Miért baj az, ha Orbán is a keleti piacokon való pozíciószerzést forszírozza? Pár éve ez még nem fájt?"
Volt, akinek fájt:
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=120707
de aztán kormányra kerültek és elmúlt a fájdalom:
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=179984

Doktor Kotász 2012.07.31. 00:48:01

@garmr: "Lehet emlegetni keleti nyitást kommunikációs eszközként, de senki nem gondolhatja, hogy a magyar társadalom egy ilyen irányvonalat akár csak középtávon is a magáévá fog tenni és ezt Orbán is tudja nagyon jól."

Te is elköveted azt a hibát, hogy Orbán tetteit megpróbálod egyfajta racionális keretrendszerben értelmezni. Orbán ezeket a meglepő kijelentéseket igen is komolyan gondolja. Legfeljebb bizonyos korlátok miatt nem áll módjában megvalósítani minden ilyen elszólt gondolatát.

Emlékez csak vissza az osztrák kancellárra, amikor úgymond embargó alatt állt a félnáci koalíciós társa miatt. Shussel és Heider talán? Csak ő fogadta, és ment a találgatás, hogy valami EU-s egyezség lehet a háttérben, valami szívesség. Hát nem volt. Orbán csak azt élvezte, hogy egy osztrák kancellár hálás, hogy a padló szinten kell bekullognia.

De csak emlegesd fel magadban, hogy Orbán miket lépett meg két év alatt lépésről lépésre! Ha nem világos, hogy neki a demokratikus keretek csak púp a hátára, akkor gondolj bele, hogy minek a választói regisztráció... hogy mit keres egy Szíjjártó Péter a nemzetközi diplomáciában... hogy miért szűkült le a külügy hatásköre arra, hogy fizetett hirdetésekben reagáljon a forradalmi kormányt ért kritikákra... Ez Belorusszia és Kuba szintje...

Doktor Kotász 2012.07.31. 00:51:31

@Tidal Wave: "A keleti nyitást összekeverni a demokrácia elutasításával egyszerűen félremagyarázás. "

Pont ezt teszed. Kevered a piacnyitást a putyinizmussal, vagy még inkább a belorusz modellel.

Unionist_ (törölt) 2012.07.31. 00:53:30

@Tidal Wave:
a probléma, hogy a keletet szembeállítja a nyugattal. ő az egész világot úgy képzeli, mintha ez egy focimeccs lenne. ahol az egyik csapat győz. a világ ennél összetettebb. a nyugat és kelet egyszerre lehet győztes, és vesztes is. nyerhet az egyik, vagy a másik. vagy az is lehet, hogy semmi sem változik.

gigacherry 2012.07.31. 01:57:27

@Anti Anyag: Idézeteket, linkeket kérek, és azt is, hogy szerinted mit mond. Köszi

gigacherry 2012.07.31. 02:06:02

@Tidal Wave: Ultraliberális vadhajtás lett volna a nyugdíjhoz való jog, és más egyéb állampolgári jog is, amelyek az új alaptörvényben már nem szerepelnek? Ultraliberális vadhajtás lett volna a túlórapótlék, a munka után járó plusz szabadnapok és még sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyeket elvett tőlünk az általad szeretett kormányfő. Orbán Viktor fölösleges, bennünket korlátozó döntések tömkelegét hozta meg, most pedig a demokrácia elvételével fenyeget bennünket, miután unortodox gazdaságpolitikájával nagyban hozzájárult az ország tönkretételéhez. Tudom, tőle ez is jó. Neked. Ugye nem nagy baj, ha nekem nem?

gigacherry 2012.07.31. 02:11:18

Valamit nem értek: A budai (és nem csak budai) tehetős polgárok, akik a Rózsakertben és a Mammutban vásárolnak, Guccit és Versácét hordanak, sokat keresnek, sokat utaznak, az átlagembernél elvileg műveltebbek és tájékozottabbak, valójában mind bajuszpödrő, jurtába vágyó nyugatgyűlölő keletimádó Kövérlászlók, akiknek minden jó a miniszterelnöktől, vagy ha nem is jó, megszavazzák őt az egykulcsosért, meg azért mert "nincs más alternatíva", a panelproli pedig lát más alternatívát? Én itt valami ellentmondást vélek felfedezni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.07.31. 05:42:21

@Anti Anyag: A blog korábbi posztai alapján nekem nem tűnt ballibsinek.
Abban igazat adok, hogy a van egy pártnélkülivé vált konzervatív oldal, illetve a szélsőjobb, akik még mindig távolságot tartanak Orbántól.

Belnc 2012.07.31. 05:47:50

@Anti Anyag:

Tökéletesen igazoltad mindazt, amiről a poszt szól.

Igen, pont erről van szó. Hogy valaki leírja a véleményét, megfogalmaz több konkrét kritikát, erre a magadfajta Fideszdroid csak annyit tud rávágni: ballibsi

Tudtad, hogy volt idő amikor Orbán még ballibsiként aposztrofálta saját magát? Sőt, még KISZ titkár is volt! Pedig oda nem volt ám kötelező belépni. Aztán meg lett liberális. Te meg követted végig és bólogatsz végig, bármit is mond. Ha tegnap még azt mondta, hogy a ballibsinek lenne jó és a ballibsi út az egyetlen, te bólogattál és ha ma azt mondja, hogy a ballibsi az fúj, te gondolkodás nélkül követed és egyetlen pillanatra se állsz meg gondolkozni, hogy "na álljunk meg egy szóra, tegnap mintha még az ellenkezőjét mondtad volna kedves vezérem!"

Ez a lényeg, erről szól a poszt, köszönjük a bizonyítást.

vamvend 2012.07.31. 05:52:54

Én jobbos lennék és nem vagyok Orbánhívő. Akkor most én vagyok a kivétel (ennek ellentmond a haverjaim sora), vagy csak megint egy butaságot olvashattunk?

vamvend 2012.07.31. 05:54:12

@Belnc: Még KISz titkár is? És még te beszélsz jellemző viselkedésről? Ez igazán szánalmas.

K.Tomoceusz 2012.07.31. 06:17:55

Inkább fordítva van.

Nem Orbán határozza meg a jobboldal gondolkodását, hanem a jobboldal bárgyú hülyeségeit adja elő nagy nyilvánosság előtt ez a pojáca.

Mert ezeket, amiket mond, már sokan mondják, mire Orbán a tévében is előadja.

Sok rendkívül ostoba ember mondogatja előtte évekig.

Orbán pedig azért adja elő, hogy ezek előtt népszerű legyen. És népszerű is lesz.
Mert mindig a leghülyébbek vannak legtöbben.

Orbánnak nincs saját világképe.
Mindig az aktuális legnépszerűbb világképből ad elő részleteket.

Egy széllelbélelt Mr.Kaméleon. Vagy Zélig.

A jobboldal meg pont ennyire ostoba, mint a vezére.

Orbán csak úszik az árral és igyekszik a hömpölygő hülyeség élén maradni.
Hogy mindig ő legyen a leghülyébb.
Mert, ha akad még ostobább, akkor az fog a jobboldali szartenger élén haladni.

nu pagagyí 2012.07.31. 06:27:09

A közös lopás élménye tartja össze a jobboldalt. Mindenkinek be lett ígérve valami a koncból. A megvalósítás ütemesen halad. Akkor lenne hangzavar, ha valami miatt bedugulna a bőségszaru.

vamvend 2012.07.31. 06:32:28

@K.Tomoceusz: Azért az jó, hogy a baloldalon csupa okos ember van, jobbon meg midneki hülye. (Már mega az ilyen vélemény erősen megkérdőjelezi bárki komolyságát.)

Csak akkor miért vagyunk ötvenpár évnyi uralkodásuk után ennyire lemaradva Európától? '38-ban még többet kerestünk mint az olaszok, az írek, a görögök, stb (lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/otka0810/peldak.htm), és 2003-ban többet mint a tótok, a lengyelek, az észtek, stb. 2010-ben meg az előzők két-négyszer többet kerestek mint mi, az utóbbiak meg szépen megelőztek, hét év alatt, pedig harmic százalékkal le voltak maradva.

vamvend 2012.07.31. 06:35:38

@nu pagagyí: Mondja a baloldal, aki elvette a magántulajdont és mikor már tarthatalan volt a bolsevizmus, kiosztották egymás közt a másét. Nem visszaadták mint a csekek, tótok, oláhok a régi tulajnak, hanem ma is a gazdagok elkobzott villáiban élnek és gyáraikból szerzik a jövedelmet.

nu pagagyí 2012.07.31. 06:52:01

@Tidal Wave: A keleti modell abban különbözik a nyugatitól, hogy leszarja a népet, az emberek egyéni törekvéseit. Az egyénnek nincs joga csak kötelezettsége, a javakhoz csak az uralkodó maffiához való hűség látványos kinyilatkoztatásával, vagy néma engedelmességgel lehet hozzájutni. Aki ezek közül egyikre sem hajlandó, az páriaként vegetálhat, vagy titkos összeesküvések résztvevője lehet. A keleti rendszerek a központ akaratát eröltetik rá minden egyes emberre. A törvény a hatalom eszköze a társadalom fékentartására.

A nyugati rendszerek ezzel szemben az egyénekre támaszkodnak, olyan világot teremtenek, amelyben saját lelkiismereteddel nem kell konfliktusba keveredned, a felemelkedés egyéni képességeid függvénye. Az egyén és közösség viszonyát olyan törvények szabályozzák, ami a társadalom közös alkotása. Az egyének különböző érdekei, az azokon alapuló, változó szövetségek alakítják a központi akaratot.

Szerinted milyen irányba haladunk?

nu pagagyí 2012.07.31. 07:04:14

@vamvend: Gondolom a szocializmus időszakára gondoltál? Az egy társadalmi kisérlet volt. A magán-termelőtulajdont elvették ugyan, de nem saját célra, mindenkié lett. Annak a rendszernek ugyanaz volt a problémája, mint az Orbán-féle törekvéseknek, azaz az oligarcha-rendszernek.
Kikapcsolta az emberek tömegeinek egyéni érdeken alapuló hajtóerejét a társadalmi fejlődésből. Egyik rendszer sem biztositotta (fogja biztosítani) a társadalom mobilitását, ami az egyéni teljesítmény jutalmazásával, a legnagyobb erőfeszítésre tudja kényszeríteni az embereket.

avanivi/ 2012.07.31. 07:14:44

Azt nem fogom fel, hogy a fidesz míért nem próbálja meg Orbán nélkül,miért nem cserél miniszterelnököt. Ennyire gyávák, vagy tehetségtelenek?Kétszer simán megcsinálta a melnök cserét az MSZP . Láthatják, hogy ebből nem lesz 2014-ben újraválasztás,osztogatni nem tudnak,és bármilyen félázsiai félszerzetek vagyunk erővel nem fog sikereket elérni.Utolsó lehetőség most jött el, hogy megtudjuk ,milyen a fidesz Orbán nélkül.Lehet olyan kíváló,hogy mindenki megelégedésére sikereket érne el.De mivel pancserek ,kussolnak,nyalnak, bukásra vannak itélve. Remélem valahogy kibírom a következő két évet.

Belnc 2012.07.31. 07:17:05

@vamvend:

Mi a szánalmas? Mi a jellemző? Fejtsd már ki légyszíves!

Nem én tehetek róla, hogy Orbán önszántából belépett a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségbe, lévén saját bevallása szerint a "szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt". Akkor azt gondolta jónak. Aztán rájött, hogy az nem jó és lett elkötelezett rendszerváltó-szoclib, majd liberális, majd konzervatív, majd ki tudja most épp minek definiálná magát. Szerintem ő maga se tudja már. Aztán majd rájön, hogy ez sem jó és megint lesz valami más. A hívei pedig követik ebben, akármi is lesz belőle éppen.

Ez szánalmas? Szerintem is az.

piefke 2012.07.31. 07:22:43

"...létrejön-e idejében vele szemben egy ezt kihasználó ellenpólus...?" - létrejön, ha vannak, akik LÉTREHOZZÁK, mert magától, spontán módon, "szűznemzéssek" nem fog!

Doktor Kotász 2012.07.31. 08:09:25

@vamvend: "Még KISz titkár is? És még te beszélsz jellemző viselkedésről? Ez igazán szánalmas."

Ez neked újdonság? Te tényleg lemaradtál arról, hogy kisz-titkár volt?

Doktor Kotász 2012.07.31. 08:12:21

@vamvend: "Mondja a baloldal, aki elvette a magántulajdont és mikor már tarthatalan volt a bolsevizmus, kiosztották egymás közt a másét. Nem visszaadták mint a csekek, tótok, oláhok a régi tulajnak, hanem ma is a gazdagok elkobzott villáiban élnek és gyáraikból szerzik a jövedelmet."

60 évvel ezelőttet kevered a mával.

NIL7 2012.07.31. 08:21:10

3-5 evvel ezelott sokan mondtak, hogy Magyarorszagon csak a Nagy Reset segit, azaz az osseomlas - politikai es gazdasagi ertelemben egyarant, es ugy gondolom, hogy ez igy is van. Megis mintha sokan abban remenykednenek, hogy ezt sikerul meguszni, valamilyen trukkos modon jo iranyba terelni a kormanyt - legalabbis erre vallanak a kritikak, amik ohatatlanul jobbito szandekot implikalnak. Holott nem kell tenni semmit - pontosabban semmit kell tenni, ami evszazadok ota mukodo eszkoz Mo-on, a passzivitas. Igaz, hogy ennek az osszeomlas az ara, de pont az hozna tisztabb helyzetet a vegelathatatlan szocialfeudalista mutyi helyett, amiben most csak mas foldesur-parttitkarok vannak. De nincs illuziom, a magyarok a kovetkezo 20-30 evben inkabb a zavaros balkani eletet valasztjak - meg befuccsolni se tudnak rendesen :-) Ortban a magyar impotencia elo termeke, elo szimboluma, nemzeti jelkep. Folosleges barmit is vergodni ellene - a magyar valosag ellen tiltakoznank. Gyurcsinak volt telitalalat mondata (ha nem is felszolito ertelemben gondolta) - "el lehet menni" - amig nem keso. Ez a lekisebb ar amit az egyen fizethet - a masik a vegelathatatlan vergodes meg nemzedekeken at. Marpedig a gyerekeimet nem lokom oda Orban Viktornak es impotens nepenek.

tonypek 2012.07.31. 08:40:52

OV 2év alatt odáig jutott hogy a demokratikus berendezkedés esetleges felváltását (kitudja mire?) nyíltan vállalja. Ez tény, ő maga mondta gondolkodó emberek előtt.
Világos hogy az új alkotmányra (Magyar Köztársaság nincs többé) miért is volt nagy szüksége. Első nagy lépés ahhoz hogy nem demokratikus berendezkedésre le lehessen váltani rövid idő alatt.

naugye! 2012.07.31. 08:52:02

Orbán a szakadék széléről direkt lökte a mélybe az országot, és unortodox gazdaságpolitikájával egyre mélyebbre süllyeszti azért, hogy egy ponton "nem demokratikus megoldásokhoz" folyamodhasson. Nem véletlenül a legszegényebb rétegeket sajtolja egyre keményebben. Egy-két éhséglázadás és eljönnek a TEK napjai és végre megtöltheti majd az újonnan épült stadionokat ellenségeivel.

nandras01 2012.07.31. 08:56:07

@vamvend: már bocs, hogy belevau a magasröptű fejtegetésedbe, de ezzel a " tótok, oláhok" c. megnevezéssel (incl. minősítés...) nagyon nehéz komolyan venni téged.
amúgy meg egy rakás hülyeséget beszélsz.

Kotkodus 2012.07.31. 09:04:51

sokszor kérdeztem meg fidesz-hívő kommentelőktől, hogy vajon mit kell mondania, vagy csinálnia viktorkának, ami esetleg már nekik is sok lehet...

nos erre a kérdésre még sosem kaptam választ...

ha esetleg van az olvasók között olyan aki hisz a fidesznek, az megtehetné azt a szivességet, hogy válaszol... (és arra is válaszoljon legyen szíves, hogy mikor lesz emlékezet-bizottság... jó lenne ugyanis felszámolni már a komcsikat, de a fidesz valamiért nem szeretné...)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.31. 09:11:21

@vamvend: ezt elfogadom, amennyiben hozzáteszed, hogy nemcsak híve nem vagy, de nem is fogsz (fogtok) rá szavazni semmilyen körülmények közt. (Ha ez nem megy, akkor vissza a poszt elejére.)

Sokaknak: ez itt: "Mondja a baloldal, aki elvette a magántulajdont és mikor már tarthatalan volt a bolsevizmus, kiosztották egymás közt a másét. Nem visszaadták mint a csekek, tótok, oláhok a régi tulajnak, hanem ma is a gazdagok elkobzott villáiban élnek és gyáraikból szerzik a jövedelmet." (vamvend) szerintem a rendszerváltásról, a "spontán privatizációról" és a kárpótlásról szól, meg arról, hogy szomszéd országokban visszaadták a 45 után elvett gyárat/házat/földet, nálunk meg... hát nem.

Azért azt tegyük hozzá, hogy miután a "bolsik" kiosztottak maguknak csomó mindent, többnyire 45 után épített gyárakat, azok cégeit, egy konzervatív kormány döntött a kárpótlás, mondjuk úgy, felemás megoldása mellett. Ám ez az egész csak része a sztorinak - ajánlott olvasmány:
www.kibulizottorszag.net

Az is érdekes viszont, hogy a "mostani bolsik" (a.k.a. Fidesz) kicsiben ugyanezt csinálták eddig: amikor tarthatatlanná vált az unortodoxia, kizsarolták a nyugdíjvagyont (és osztottak belőle a képviselők maguknak végtörlesztést).

Kotkodus 2012.07.31. 09:12:38

@vamvend: pár hete a parlamentben viktorka azt válaszolta mesterházynak (aki bizottságot javasolt a gazdaságélénkítő program bejelenésekor a források elosztására), hogy bizottságot az hoz létre, aki nem akar semmit sem tenni...

és akkor mit akar az, aki (emlékezet)bizottságot ígér és még létre sem hozza azt? szerinted?

kedves barátom, ha kommunistázol, ne feledd, hogy sokan közülük már narancssárgára váltották vörös kabátjukat, mert a fidesz tárt karokkal fogadta a régi kollégákat... ;-)

laci0011 2012.07.31. 09:14:28

@Tidal Wave: A TE látásmódod eredménye :nyilas párt alapítása,hátországnak,Budapest felgyújtása békeidőben...Napi 6 milliárd hiány.Értelmes embernek nem kéne benyalni azt amit mondanak,főleg ha már tudható,nem arra kell figyelni mit mond.....Észre lehet venni a párhuzamokat még akkor is ha nem milliméterre azonosak és nem abba kapaszkodni,jé ez nem pont ugyanaz.

dekol84 2012.07.31. 09:55:55

@vamvend: "...az utóbbiak meg szépen megelőztek, hét év alatt, pedig harmic százalékkal le voltak maradva."

Azért mert az elmebeteg, cezaromániás vezéred az "eemúúútnyóóócévben" mást se csinált csak keresztbe tett ahol csak tudott, legyen az jó vagy rossz kezdeményezés, rombolt, cirkuszolt az egész országban, napi 25 sajtótájékoztatón fröcskölt és okádott, minden nemzet és hazaellenes volt, ami nem a ző unortodox agya helyéről pattant ki! Az általad említett országok szerencséjére nem volt ilyen mocskos, aljas és gyalázatos ellenzék. Ott konstruktívan tudtak építkezni a "zeemúúútnyócévben" is! Hogy szakadna rátok a zég!

sulcus (törölt) 2012.07.31. 09:56:22

Az volt már, hogy: PINA?!

nandras01 2012.07.31. 10:04:32

@Schindler Pistája: bizony,liberális vagyok, és képzeld, ha nem lettek volna azok a liberális agyhalottak, most te sem beszélhetnél mindenféle baromságot szabadon :)

Kotkodus 2012.07.31. 10:05:01

@Schindler Pistája: ez nem zsidó-kérdés, hanem komcsi-kérdés...

muszáj mindent zsidó/goj összefüggésben nézned?
te sokkal többet foglalkozol a zsidósággal, mint egy átlag zsidó... nem ment picit az agyadra a dolog? lehet, hogy boldogabb (kevésbé frusztrált)életed lenne, ha nem ez járna a fejedben egyfolytában... (minden rosszindulat nélkül)

Achilles 2012.07.31. 10:06:45

Hát ez szörnyűség, de tudok egy megoldást:

Legyen Magyarország az USA 51. tagállama!

www.facebook.com/Magyarorszag51

nyomj egy like-ot!

sulcus (törölt) 2012.07.31. 10:07:27

Csak úgy zárójelben.
A jobbik és a maradék miép és szavazóik tábora is teli van komcsikkal,romákkal,zsidókkal,de ha mind elmenne tőlük, még annyian sem maradnának, amennyien most vannak.
Tisztafajú turbómagyar talán,ha 10000,van az országban...
Nem mindenki echte magyar aki a vonalkódos zászlót annyira lengeti.

dekol84 2012.07.31. 10:10:26

@sulcus: "Az volt már, hogy: PINA?!"

Nem még csak pöcs volt. Olyan kontextusban, hogy a zorbán egy cezaromániás, elmebeteg, idióta pöcs! Pina még nem volt, hacsak az nem hogy ez a kretén eltakarodhatna a picsába a csürhéjével együtt! De konkrétan pina nem volt.

dekol84 2012.07.31. 10:15:46

@Achilles: Azt gondolom, hogy nem kellene nekik a sok afro-amerikai mellé még félmillió norvég, meg 2 millió idióta barom fideszes!

Kotkodus 2012.07.31. 10:17:06

@Schindler Pistája: látom feleslegesen adtam jótanácsokat... azonban tudnod kell, hogy azt a világképet amiben élsz te magad alkottad magadnak... keserves lehet a bőrödben élni! :(

Belnc 2012.07.31. 10:18:45

@Schindler Pistája:

A tehetséges magyarok, pont a magadfajta félázsiai származékok miatt mennek el. A te eszmei elődeid üldözték el innen Neumann Jánost, Teller Edét, Szilárd Leót, Kármán Tódórt, Bíró Lászlót és még sok-sok tehetséges magyart, akiket a világ - hála nektek és a beteg eszméiteknek - már nem magyarként ismert meg.

"Szerencsére" az egykori MSZMP-s orosztanárnő Hoffman Rózsa gondoskodik róla, hogy belőletek továbbra is legyen utánpótlás, bólogatókra nagy szükség van, de önálló gondolkodású tehetségeket nem akar itt senki.

dekol84 2012.07.31. 10:18:55

@sulcus: Rendben! Köszönjük!

Lencsés István 2012.07.31. 10:27:31

Miért kinek kellene még meghatároznia a jobboldal véleményét ? :O :D

sulcus (törölt) 2012.07.31. 10:31:00

Az olyan aniním nímandoknak mint Te!

sulcus (törölt) 2012.07.31. 10:32:49

Az olyan aniním nímandoknak mint Te,Lencsés István!

dekol84 2012.07.31. 10:46:51

@sulcus: Mi többet tudna ő hozzátenni a nagy balfasz zorbán és a ző jobbkeze agyszüleményeihez? Olyan magasságokba csak az igazán idióták juthatnak el! Egy Lencsés ennek a közelébe sem érhet! De minek is! Ezeknek a zagymosott fideszfanoknak az kell, hogy a zagyuk helyére beültessék a véleményüket, oszt azt okádják szerteszét naphosszat! Idióták mind!

moophlander 2012.07.31. 10:49:04

Mintha a baloldal nem birkákból állna! Annyi a különbség, hogy ott pénzért az anyjukat is elárulják! :)

2012.07.31. 10:53:20

@Belnc:

Ne aggódj, marad itt elég értelmes ember, akik nem csak az SZDSZ-t, hanem többi szarliberálist is lehúzzák a vécén :)

sulcus (törölt) 2012.07.31. 10:59:35

@dekol84: Az itt a fő baj,hogy a jobboldal nálunk= a nácikkal.
Azon kívül, hogy irtsuk ki a zsidót,cigányt,komcsit,kínait,tótot,arabot, négert, nincs más ötletük.
Arról meg nem beszélve,hogy az ország ezeknek a keverékéből áll, tehát ŐK IS!Csak ezt nem akarják (tudják)felfogni.

moophlander 2012.07.31. 11:10:39

@sulcus: Azért gondolod ezt, mert a "suttogó propaganda" (neked ezt ismerni kell) ezzel tolja tele a fejed az ilyen és ehhez hasonló posztokon és nem kevésbé a TV-n keresztül! Te, meg mint buroklakó, jó fogyasztója vagy ennek!

kifordított nagyanyó 2012.07.31. 11:24:32

Áh,a viki csak hülyül.
Ezt mindenki értse úgy,ahogy akarja....:))

moophlander 2012.07.31. 11:27:10

@nu pagagyí: " A közös lopás élménye tartja össze a jobboldalt. Mindenkinek be lett ígérve valami a koncból. A megvalósítás ütemesen halad. Akkor lenne hangzavar, ha valami miatt bedugulna a bőségszaru." Érdekes, nem vagy képzavarban? Vesztes választás után a jobboldal nem hullott szét még egyszer sem! Bezzeg (lásd SzDSz, Maszop) akiket tényleg csak a lóvé tart össze, egyből kirajzanak más pártok irányába! Sajnos befészkelődnek a jobboldalba is!

Belnc 2012.07.31. 11:29:24

@Schindler Pistája:

A szart le kell húzni, akár liberális, akár jobb, akár baloldali.

De ha csak úgy általánosan akarnál megszüntetni mindent, ami liberális, akkor kezdhetsz megbarátkozni az észak-koreai létformával, mert abból itt bizony nem eszel.

Addig viszont művelődhetsz kicsit, kezdetnek olvasd el, hogy egyáltalán mi is az a liberalizmus, mert láthatóan halvány lila gőzöd sincs róla, már persze azon kívűl amit a pártsajtóból tanultál.

hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

ds3 2012.07.31. 12:56:19

@Schindler Pistája:
"a tehetséges magyarok mennek el, a bodzaszedők és a Mazsihisz viszont marad"

"Magyar" Nobel díjasok:
1905 Lénárd Fülöp sváb
1914 Bárány Róbert zsidó
1925 Zsigmondy Richárd osztráknak vallja magát
1937 Szent-Györgyi Albert magyar
1943 Hevesy György zsidó
1961 Békésy György magyar
1963 Wigner Jenő zsidó
1971 Gábor Dénes zsidó
1976 Daniel Carleton Gajdusek tóth
1976 Milton Friedman zsidó
1986 Elie Wiesel zsidó
1986 Polányi János zsidó
1994 Harsányi János zsidó
1994 Oláh György zsidó
2002 Kertész Imre zsidó
2004 Herskó Ferenc zsidó

dekol84 2012.07.31. 12:58:52

@moophlander: Tévedsz barátom! Egyrészt aki nem a zorbán seggét nyalja (mint ti), az nem feltétlenül baloldali. Képzeld lehet egyszerűen csak magyar ember. Másrészt a nem fideszes oldalon igenis megjelennek/megjelenhetnek különböző vélemények. Nézz csak bele a blogokba, meg ellenzéki sajtóba! Nálatok meg még a szóhasználat is egységes! Amit a köcsög zorbánotok a szátokba ad a nagy lófasz mellé), azt fröcskölitek ész nélkül!

moophlander 2012.07.31. 13:03:15

@dekol84: Kurvára nem vagyok fidesz fan, viszont te orbánfób vagy! A gyűlölet elhomályosítja a tisztán látásod! Nem azt mondtam, hogy ez a tuti, ami most van, csak olyanok ne káráljanak, akik az ennél nagyobb szart istenítették és istenítik most is!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.31. 13:16:12

@timargabor: "Ahogy Ön mondja: ez az ősköd kulminált most egy személyben. Bármit mond, az a vitathatatlan vélemény(ük)."

De ez még ettől nem lesz egy egyszokású, merev kiszámítható struktúra. Hogy egy bolond ül a trónon? Még struktúráról sem nagyon beszélnék.

@moophlander:
Gyere, köpködj engem, én aztán orbánfóbiás vagyok!

Belnc 2012.07.31. 13:27:54

@moophlander:

"csak olyanok ne káráljanak, akik az ennél nagyobb szart istenítették és istenítik most is! "

Maradjunk a tényeknél: Ekkora szart még senki nem csinált az elmúlt 20 évben mint amit ez a bagázs 2 év alatt összehozott.

Mindettől függetlenül hol láttál itt egyetlen utalást is arra, hogy bárki is istenítette volna a többi szarkeverő bagázst?

sulcus (törölt) 2012.07.31. 15:34:53

@moophlander: Te is ezen az oldalon "suttogsz"épen,akkor a Te propagandád hatott így rám?

Szúrófény 2012.08.02. 07:52:54

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: "Szent István" Intelmei, gyakorlata, idegenekre bízott országvezetés, késői eredménye Trianon!

Szúrófény 2012.08.02. 07:56:29

@ds3: Artúr Koestler Zsoldosaivá fogadta őket és Sarkel városában (Székesfehérvár, Budapest) a véres háború végén már idegen zsoldosok őrzik a kazárok nélküli Kazáriában a mintegy 200 elzsidósodott kazár vezető család hatalmát, és vagyonát.
A Talmud minden zsidókra nézve előnytelen kijelentést, függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, elnémítani és megbosszulni parancsol, nem pedig toleránsan megvitatni engedi.
Kazáriában a talmudista vezetőség idegen zsoldosokkal irtott ki saját népét!
Mikor Álmos, a kazárok kievi helytartója látta a talmudista államvezetés, s azzal egy zsarnoki csoport embertelen hatalmi vágyát, a magyar katonai vezetés kellő időben az egyetlen helyes megoldást választva döntött az új hazába költözés mellett.

Szúrófény 2012.08.03. 17:19:37

@Anti Anyag: Műveletlenek vagytok, vagy rövid az emlékezet?

A „Jobboldaliság” dicsérete:
Márai Sándor Naplójából:

Ha vége lesz ennek a háborúnak, a feladatok mérhetetlen sora vár ránk: államot kell építeni a cserepekből, amit a rablógyilkos horda, melynek nagy része megszökött már, reánkhagyott…Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést,
. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.
süti beállítások módosítása