A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Miért nem jegyezhetünk eurós államkötvényt?

2012.01.29. 11:16 timargabor

A magyar államadósság egy része forintban, egy másik, komoly része devizában, jellemzően euróban denominált. Itthon az államkötvényeket az Államadósság-Kezelő Központ forgalmazza. És miközben az ÁKK időnként devizakötvényeket is kibocsát, ezeket a betévedő magyar állampolgár - tudtommal - nem jegyezheti.

A vájtfülűek persze megoldhatják ezt is: brókercégen keresztül, külföldi, pl. a frankfurti tőzsdén vehetünk devizás magyar állampapírokat, de ismétlem, tudtommal a hazai lakossági kínálat ezekre nem terjed ki. Nem igazán értem, hogy miért.

(Forrás: eBay)

Amennyire tudom, a dolognak hagyománya van. A fenti lista alján is feltüntetett 1924-es népszövetségi kötvények (lásd a képen; emlékszünk még a Jeremiah Smith-sztorira?) kibocsátása is külföldön történt. Ezzel kapcsolatban laikusként hadd kérdezzek két dolgot a hozzáértőktől:

  1. Valóban nem lehet devizabelföldiként idegen pénznemben kibocsátott állampapírt jegyezni?
  2. Ha nem, akkor vajon miért nem?

Miért kérdezem akkor, amikor talán nem mindenki szerint érdemes most magyar állampapírba fektetni (bár pl. Oszkó Péter ezt másként látja)? Azért, mert - mint a listában is láthatjuk - e papírok hozama jelentősen meghaladja a devizabetétekre fizetett bank kamatokat. Miért ragaszkodik ahhoz a magyar állam (ha tényleg ez a helyzet), hogy az állampolgár csak a hazai vagy külföldi bankokon keresztül fektethesse be a devizáját, majd azok vehessék meg a devizás államkötvényt? Miért nem juttat a saját, befektetni kívánó polgárainak a nagyobb hozamból, miért kell a bank mint közvetítő?

Ha Frau Keller Stuttgartból jegyezhet euróért magyar államkötvényt, a szegedi Kovács úr miért nem teheti meg ugyanezt? Van-e oka az uniós polgárok ilyen értelmű - és a hazai polgárokra nézve hátrányosnak tűnő - megkülönböztetésének?

(A poszt az író kíváncsiságát is tükrözi egy olyan kérdésben, amelyben információi erősen hiányosak. Az esetlegesen beérkező kommentek felhasználásával, azokra hivatkozással szándékomban áll a posztot módosítani.)

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

37 komment

Címkék: államadósság államkötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr43967748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sandorn (törölt) 2012.01.29. 12:21:53

Én sem értek a témához de 2 dolog jut eszembe:
- Külföldi valutát szeretnének bevonni a finanszírozáshoz a nélkül hogy ez azonnali forinteladással járna
- Meg szeretnék különböztetni a külföldi és belföldi adóst hogy ha esetleg felfüggesztik a kamatfizetést az egyik csoportnak tudjanak kedvezni:)

Anti Anyag (törölt) 2012.01.29. 12:32:38

Ha nem a bank keres, akkor csökken a demokrácia és nő az antiszemitizmus.

Ezért kell a bankoknak keresnie rajtuk.

gaen 2012.01.29. 12:37:09

Nem tudtam, hogy nem, lehet. De azt tudom, hogy a bank mint olyan alapesetben nem végez termelő munkát. Ebből következik, hogy a nála lekötött
pénzre nem tud kamatot fizetni, hiszen az a pénz kiesik a termelésből. Hogy mégis tudjon, a verseny miatt, (mer ha nekem kell fizetnem az értek megőrzésért, akkor inkább Svájcban teszem, nem Szíriában, vagy itthon, tehát hogy meg tudja tartani az ügyfeleket kamattal csábít...)befekteti a pénzed a termelő munkába/munkásba magasabb kamatra mint amit neked fizet. Ha rosszul meri fel az adóst akkor te is bank is bukott. A Magyar Állam támogatja a bankokat azzal is, hogy a törvények nem engedik, hogy megkerüld a bankot. Teszi mindezt azért, mert a bankok NEM rendelkeznek a betétesek pénzével, nem tudnának mindenkit kifizetni egyszerre, ezert védeni kell őket, engedni, hogy meg nagyobb profitot csinálva, hátha rendbe jön a dolog. A gond az, hogy a bankok az extra profitot nem arra használjak, hogy a tőkéjüket erősítsek, hanem szét osztják a részvényesek és a vezetőség között.

Bal 2012.01.29. 12:57:08

Szerintem arról van szó, hogy a magyar államnak nem érdeke, hogy a forinttal szemben opciókat kínáljon fel a lakosságának: az a forint mint fizetőeszköz összeomlásához vezethet. Miután a magyar lakosság forintban kapja a fizetését, ha a magyar lakosság devizában denominált államkötvényt jegyezne, ahhoz forintot kell váltania, aminek árfolyamhatása van.

Ha eurót váltasz és azt egy magyar banknál parkoltatod, a bank valószínű amúgy is nagyrészt magyar, devizában denominált államkötvényt vesz belőle, tehát a váltott pénzed így is az államkincstárnak jut. A kamatot persze a bank kapja, nem te. Viszont az a veszély sem fenyegeti a forintot, hogy a folyamat tömegessé válik.

Spekuláns 2012.01.29. 13:58:19

Szerintem egyszerűen annyira kicsi a lakossági állampapír-állomány, hogy felesleges ezzel vesződnie, csak a másodlagos költségek nőnének. Egy elsődleges forgalmazó euro milliókért vesz kötvényeket egy aukción, amihez kb egy osztályteremnyi hely kell. Míg ugyanekkora mennyiséget a lakosságnak eladni kiterjedt fiókhálózat kell.

Hogy miért kell bank? Nos azért, mert pl az Államkincstárnak ha jól tudom 1 db fiókja van Budapesten.

@Anti Anyag:
Te ugye nem tartod magad olyan nagyon okos embernek, igaz?

bastian 2012.01.29. 14:01:15

Sokan nem értik, hogy ELSŐDLEGES kibocsàjtásban magánszemélyként senki nem vehet állampapírt, sem forintban, sem más devizában kibocsájtottat.
Másodlagos forgalomban igen (tőzsdén vagy OTC azaz tőzsdén kívüli forgalomban), viszont az már nem szaporítja a pénzt az országban, csak gazdát cserél a papír.
Ez azért (is) van, mert az államkötvény vásárlásra jogosult bankok így tudják meghatározni, hogy mekkora kamattal hajlandóak finanszírozni a magyar államot (az aukción), nehogy ebbe a nép is beleszólhasson, másrészt így zsarolhatják az államot, ha leállítják a vásárlást, ellenkező esetben alakosság még mindig vehetne kötvényt.
Ezáltal a bankok fölözik le az elsődleges hasznot, aztán akár már másnap továbbadhatják magasabb árfolyamon a kötvényt magánszemélyeknek vagy nyugdíjalapoknak, stb...

Spekuláns 2012.01.29. 14:06:32

@Bal: "opciókat kínáljon fel a lakosságának: az a forint mint fizetőeszköz összeomlásához vezethet"

Az a mennyiség amit egy euro kötvényből vennének, az sehol nem lenne ahhoz képest amekkora a lakossági hitelek finanszírozási igénye, szóval minimális lenne a forintra gyakorolt hatása.

Főleg hogy egy kezdődő forint összeomláskor kezdenék eladni az euro eszközöket, ezzel megtámasztva az árfolyamot.

Tényleg, jelezze már az akinek magyar államkötvény van a birtokában (én jelzem, igen). Mert nekem a (nem pénzügyi) ismeretségi körömben szinte senkinek (hiányzik a bizalom pl).

Link Elek 2012.01.29. 14:08:05

az allam mindenhol a vilagon az elsodleges kereskedoknek ad el allampapirt (primary dealer) ez 20-30 ceg.
itt az amerikai lista en.wikipedia.org/wiki/Primary_dealer

ezek oriasi osszegekeben jegyeznek es meg az o ugyfeleik kozott is sok a bank. ennek elsosorban adminisztrativ okai vannak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.29. 14:08:46

@bastian: ha bemegyek az ÁKK-hoz a Váci úton, akkor vehetek. Forint alapúakat (link a posztban).

@Spekuláns: nekem volt, de már nincs, mostanában nem is tervezem.

Spekuláns 2012.01.29. 14:10:39

@bastian: "nehogy ebbe a nép is beleszólhasson ... bankok fölözik le az elsődleges hasznot ... aztán akár már másnap továbbadhatják magasabb árfolyamon"

Ezt nem hittem volna hogy így működik, azta!!!
A termelő nem hagyja hogy a nép beleszólhasson, a nagybanin adja el a virágját, aztán a virágárus akár másnap továbbadja magasabb árfolyamon!

Nagyon szemét itt mindenki aki nem olcsóbban ad el, mint amennyiért vesz. De te biztos jobb ember vagy és drágán veszel, olcsón adsz el hogy jobb legyen az emberiségnek, igaz?

Asztalos Gábor 2 2012.01.29. 14:12:33

"a magyar államnak nem érdeke, hogy a forinttal szemben opciókat kínáljon fel a lakosságának: az a forint mint fizetőeszköz összeomlásához vezethet."

a lakosság jelenleg is jelentős összegeket tart euróban, vagy a párnacihában (0% kamat) vagy bankban (ált. max. 3% kamat).

ha lehetővé tenné az állam a lakosság széles rétegeinek a devizás állampapírokat (mondjuk 6% kamattal), azzal az állam és a lakosság is jól járna.

@Spekuláns:
"Mert nekem a (nem pénzügyi) ismeretségi körömben szinte senkinek (hiányzik a bizalom pl). "
ugyebár axióma, hogy egy banki betét sohasem biztonságosabb mint az állampapír.
szvsz leginkább a lakossági reklámkampányok hiányoznak, ezért döntenek túl sokan az alacsonyabb kamatú banki betétek mellett, amik ráadásul kevésbé rugalmasak.

Spekuláns 2012.01.29. 14:22:22

@Asztalos Gábor 2:

Na igen, meg azért mert az bárhol elérhető (netbankon, a sarki bankfiókban). Meg azért elég likvid dolog a betét (akármikor pénzedhez juthatsz max lemondasz a kamatról).

Egy betét a betétbiztosítás miatt lesz biztonságosabb mint a kötvény illetve amiatt hogy a betéten kamat van és nincsen árfolyama.

Teszemazt van egymillió forint kötvényed és ugyanennyi betéted. A betétért mindig megkapod a tőke+kamatot. De a kötvény mondjuk napi árfolyamon érhet jóval kevesebbet is mint a névértéke, ha meg csődközeli helyzet van, az sem biztos hogy pénzedhez jutsz. Az kibocsátó csak a lejáratkor fizeti vissza a névértéket ha akkor éppen fizetőképes. A magyar lakossági állampapírok esetében igaz hogy az ÁKK vállalja az árjegyzést, de mit érsz vele, ha ez az ár éppen jóval a névérték alatt van..?

Bal 2012.01.29. 14:23:16

@bastian: "ELSŐDLEGES kibocsàjtásban magánszemélyként senki nem vehet állampapírt"

Dehogynem.

Pl. kamatozó kincstárjegyet elsődleges kibocsátásban, egyenesen az ÁKK-tól veszed. A bankok csak terjesztők, mint a lottózók. Minden megyeszékhelyen megveheted magától az ÁKK-tól is, bankok közvetítése nélkül:

www.akk.hu/object.a1e076b4-76c9-4445-af17-bdf1ccd25e35.ivy

A posztod másik része is butaság. Az az ÁKK döntése, hogy intézményi befektetőknek aukciót rendez, a lakosságnak meg fix kamatra adja. Teszi ezt azért, mert a nagyságrendek mások: jól néznénk ki, ha minden kisbefektető egyenként alkudozni kezdene a maga százezer forintjáról.

Bal 2012.01.29. 14:24:03

@bastian: "ELSŐDLEGES kibocsàjtásban magánszemélyként senki nem vehet állampapírt"

Dehogynem.

Pl. kamatozó kincstárjegyet elsődleges kibocsátásban, egyenesen az ÁKK-tól veszed. A bankok csak terjesztők, mint a lottózók. Minden megyeszékhelyen megveheted magától az ÁKK-tól is, bankok közvetítése nélkül:

www.akk.hu/object.a1e076b4-76c9-4445-af17-bdf1ccd25e35.ivy

A posztod másik része is butaság. Az az ÁKK döntése, hogy intézményi befektetőknek aukciót rendez, a lakosságnak meg fix kamatra adja. Teszi ezt azért, mert a nagyságrendek mások: jól néznénk ki, ha minden kisbefektető egyenként alkudozni kezdene a maga százezer forintjáról.

Spekuláns 2012.01.29. 14:27:11

@kpityu2:

Nem mindegyiket. DKK-t, KKJ-t és MAK-t igen, ha jól tudom prémium magyar államkötvényt nem (holott most az éri meg a legjobban talán).

Spekuláns 2012.01.29. 14:27:54

@Bal: "jól néznénk ki, ha minden kisbefektető egyenként alkudozni kezdene a maga százezer forintjáról"

:D

Bal 2012.01.29. 14:29:15

@Spekuláns: "minimális lenne a forintra gyakorolt hatása"

Ez egyáltalán nem biztos. Jelenleg a lakosság a megtakarításai asszem ötödét-hatodát tartja valutában. Képzeld el, hogy az 1%-os euróbetétek helyett hirtelen lenne lehetőség egy 10&-os kamatozású befektetésre euróban. A lakosság azon nyomban átkonvertálná a maradék 5/6-odot, már amíg tudná a forint összeomlása előtt.

Spekuláns 2012.01.29. 14:32:52

@Bal: "hirtelen lenne lehetőség egy 10&-os kamatozású befektetésre euróban .. a forint összeomlása előtt"

10%-os euro magyar államkötvénykibocsátás egyet jelentene a forint és a kötségvetés összeomlásával...

kpityu2 2012.01.29. 14:36:55

@Spekuláns: Ja. Ki akarna annyi forintot venni euróért?

Asztalos Gábor 2 2012.01.29. 14:55:56

@Spekuláns:
"
Egy betét a betétbiztosítás miatt lesz biztonságosabb mint a kötvény illetve amiatt hogy a betéten kamat van és nincsen árfolyama."

betétbiztosítás mögött ki áll?
az állam.
ha az állam fizetésképtelen, akkor a bankrendszer is azzá válik (a betétbiztosítási alap tartaléka max pár kis takarékszövetkezet ügyfeleinek elegendő).

a kötvényárfolyamban részben igazad van, de rövid távú kötvénynél nagyon ritka az hogy idő előtt eladva kevesebbet kapnál vissza.
(nagyon hosszútávúnál már más a helyzet)
általában ugyanazt a pénzt kötvénybe betéve idő előtti kivételnél többet kapsz vissza mintha betétbe tetted volna.

@Bal:
"Képzeld el, hogy az 1%-os euróbetétek helyett hirtelen lenne lehetőség egy 10&-os kamatozású befektetésre euróban. A lakosság azon nyomban átkonvertálná a maradék 5/6-odot, már amíg tudná a forint összeomlása előtt. "
10% csak 1 hétig volt, mostmár visszábbment. és ez is a másodpiacon volt, új kibocsátás nem volt.
és aki akart, az eddig is vehetett eurós magyar állampapírt, jobb kamattal mint a betét.

5-6%-os kamattal széles körben és könnyen elérhető kötvénynél sokan tennék ebbe a meglévő eurójukat a banki betétek helyett. és az állam és a lakosság is jól járna.

bastian 2012.01.29. 15:06:07

"Elsődleges Forgalmazó
A forintban denominált állampapírok nyilvános forgalomba hozatalára és forgalmazására az ÁKK Zrt-vel szerződést kötött befektetési vállalkozások, illetve hitelintézetek (számuk jelenleg 11). Az Elsődleges Forgalmazók legfontosabb feladata a Magyar Állam által kibocsátásra kerülő értékpapírok befektetőkhöz való eljuttatása, illetve a másodpiac likviditásának és transzparenciájának biztosítása. Mindezeknek megfelelően, az Elsődleges Forgalmazók legfontosabb kötelezettségei és jogai: kizárólagos közvetlen ajánlattétel a magyar állampapírok aukcióin; kötelező árjegyzés a másodpiacon; befektetői megbízások teljesítése"

Itt ez a lényeg, csak az elsődleges forgalmazók tehetnek ajánlatot és mindenki utána csak tőlük vehet. Viszont csak meghatározott körrel köt szerződést az ÁKK és itt a kör bezárult.

Bal 2012.01.29. 15:15:46

@Asztalos Gábor 2: "azzal az állam és a lakosság is jól járna"

Miért is járna jól, ha a lakosság hirtelen cirka 8000 milliárd forintot át akarna konvertálni a spotpiacon euróra?

vezér01 2012.01.29. 15:16:41

Azt is kérdezhetnénk,miért nem verethet saját pénzt az állam,csak a bankokon keresztül?!

Bal 2012.01.29. 15:17:18

@Spekuláns: a másodpiacon pedig annyi volt egy darabig.

Bal 2012.01.29. 15:22:22

@bastian: ez az állampapírokra vonatkozik, amiket nem lakossági fogyasztásra szánnak. Az ÁKK viszont kiad direkt lakosságnak szánt kincstárjegyeket is, amiket direktben megvehetsz a kibocsátótól. A posztoló azt kérdezi, miért nincs ugyanilyen mondjuk euróban is.

Bal 2012.01.29. 15:25:14

@vezér01: jogos! Ne hagyjuk, hogy a '46-os világrekordunkat Zimbabwe elvegye tőlünk!

Bal 2012.01.29. 15:26:34

@Asztalos Gábor 2: "aki akart, az eddig is vehetett eurós magyar állampapírt, jobb kamattal mint a betét"

Izé, elárulnád, hol lehet ilyet? Lenne egy kis valutám...

Hungeralien 2012.01.29. 15:40:48

@Bal: " másodpiacon pedig annyi volt egy darabig."

Melyik euro államkötvénynek volt 10% fölött a kamata? A másodpiaci árfolyama alapján nyilván lehet hogy 10% fölött volt a hozama, de 10% fölötti eurokamattal tudtommal Magyarország még nem bocsátott ki euro kötvényt. Marhaság is lenne, ha az IMF-től 4-5%-ért kapnánk (igaz, az IMF úgy hitelez mint a fater, hogy piára, diszkóra, iphone-ra nem költheted az apanázst).

Asztalos Gábor 2 2012.01.29. 15:45:17

@Bal:
"
Miért is járna jól, ha a lakosság hirtelen cirka 8000 milliárd forintot át akarna konvertálni a spotpiacon euróra? "
mert nem konvertálná át.

eddig sme konvertálta át, pedig bankban kapott rá 3%-ot a 7%-os forint betéti kamatokkal szemben.

Bal 2012.01.29. 16:06:12

@Hungeralien: ha vehetnél eurós államkötvényt, nyilván a másodpiacon tennéd, ha ott olcsóbb.

Amúgy a jelzett marhaságot műveli a kormány már egy ideje, mert szeretné piára, diszkóra és iphone-ra elkölteni.

Bal 2012.01.29. 16:11:22

@Asztalos Gábor 2: izé, hol kapok én 3%-ot az eurómra? A K&H-nál egy évre 1.75% az * akciós * kamat. Utána nagyjából zérót kamatozik.

Közben a forintra ugyanez 7.5%.

Valóban nagy ösztönző...

Medgar 2012.01.29. 17:46:28

@Spekuláns: a nagybanin vehetsz magánszemélyként is virágot, akkor most hogyan is?

Spekuláns 2012.01.29. 17:57:08

@Medx:

Nem vagyok virágkereskedő... Lehet hogy tudsz venni magánszemélyként, de kizárt hogy olyan áron veszel 3 szál rózsát mint aki megvesz két raklappal.

De igazad van, akkor mondok mást: alumíniumgyár. Na vegyél ott egy vég alufóliát magánszemélyként!

burnsie 2012.01.29. 23:58:56

Ezt a bejegyzést nem is értem. Minek jegyezni, amikor a kötvények ára/hozama folyamatosan mozog, így bôven elôfordul, hogy jobb áron vehetô a másodlagos piacon, mint jegyzésben. A jegyzés az amúgy is elsôdleges piac, ahová csak az elsödleges forgalmazòk mehetnek be, ami érthetô is....

Megint a bank/bróker ellenesség süt ebbôl is ki persze érthetô, hiszen ez most az új hullám, de aki kicsit nyitott az elment egy brókercéghez nyitott egy számlát és tudott venni, minden átbaszás nélkül, sôt lehet állami garanciás richter kötvényt is venni 10%os eur hozammal, és aki nagyobb kockázatra vágyik az otp/mol alárendelt kötvényt is tud venni akár 15-20%os eur hozammal, igaz ezek alárendeltek, azaz csôd esetén jó eséllyel nem kap semmit sem az ember. A richter otp mol esetén magas a minimum díj min 50k 100k euro névérték.

Ezek nem titkos dolgok, amik csak az egyenlôbbek tehetnek meg, csak hát mo annyira beszükült pénzügy tekintetében hogy hihetetlen...

Szúrófény 2012.07.10. 17:54:06

@gaen: Nyomorunk döntő oka

Azoknak akik nem látnak, orrukat fogva vezetik.

az államadósság
Marx: a tőke felhalmozási folyamata:

Az államadósság az eredeti tőkefelhalmozás egyik legerőteljesebb emeltyűjévé válik. A terméketlen pénzt nemzőerővel ruházza fel, és így tőkévé változtatja anélkül, hogy ezért ipari, sőt még uzsora befektetéstől is elválaszthatatlan veszélynek kellene kitennie magát. Az állam hitelezői a valóságban semmit sem adnak, mert a kölcsönadott összeget könnyen átruházható állami adósságkötvénnyé változtatják,kormányzat és a nemzet között közvetítőt játszó pénzemberek rögtönzött gazdagságától,— valamint az adóbérlők, kereskedők, magán gyárosok meggazdagodásától is, akiknek minden államkölcsön egy-egy darabja égből hullott tőkét jelent —, az államadósság lendítette fel e részvénytársaságokat, a legkülönbözőbb fajtájú átruházható értékpapírokkal való kereskedést, az ázsióüzletet, egyszóval: a tőzsdejátékot, és a modern bankuralmat. melyek a kezükben továbbra is úgy működnek, mintha ugyanannyi készpénz volnának. De ha eltekintünk is a semmittevő járadékosok így teremtett osztályától, s a
Minthogy az államadósság fedezetét az állami bevételek alkotják, amelyeknek fedezniük kell az évi kamat- stb. fizetéseket, a modern adórendszer a nemzetközi kölcsönök rendszerének szükségszerű kiegészítője lett. A kölcsönök lehetővé teszik a kormány számára, hogy rendkívüli kiadásokat fedezhessen anélkül, hogy ezt az adófizető azonnal megérezné, de később mégis adóemelést tesz szükségessé. Másrészt az egymást követő adósságok felhalmozódása által előidézett adóemelés arra kényszeríti a kormányt, hogy az új rendkívüli kiadásoknál mindig újabb kölcsönöket vegyen fel! A modern adórendszer, amelynek tengelyét a legszükségesebb létfenntartási eszközökre kivetett adók, (tehát ezek megdrágítása) alkotják. (és mert ezt mindnyájan „fizetni kényszerül, aki él!) ezért magában hordozza az automatikus fokozódás csiráját (a kölcsönfelvevés kényszerének!) a túladóztatás nem rendkívüli jelenség, hanem ellenkezőleg alapelv! Ezért Hollandiában, ahol ez a rendszer először honosodott meg, de Witt a nagy hazafi Maximáiban úgy ünnepelte, minta legjobb rendszert arra, hogy a bérmunkásokat alázatossá, mérsékletessé, szorgalmassá és munkával túlterheltté tegyék.
süti beállítások módosítása