A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Európa: most már érdemi döntés kell (tldr!)

2015.09.18. 06:29 timargabor

"Last time I was sober man I felt bad, worst hangover that I ever had" via

Az elmúlt napok menekültügyi fejleményei, így a német befogadóképesség megkérdőjeleződése, a görögországi útvonal áteresztőképességének növekedése, és az útba eső országok, elsősorban Szerbia, Magyarország és Horvátország egymás rovására meghozott egyéni intézkedéseinek a közösségre tett hatásai miatt égetően fontossá vált egy valódi érdemi, európai döntés meghozatala menekültügyben. Nem a semmire nem alkalmas "kvóta vagy nem kvóta" idő- és energiapazarlásra gondolok, hanem annak az eldöntésére: kell ez nekünk vagy nem kell? Ez ugyanis az eldöntendő kérdés, minden más ebből levezethető. A kérdés összetettsége miatt előre is bocs a hosszért.

Erre pedig nagyon nagy szükség van, mert a teljesen más körülményekre tervezett közösségi jogi keretek eltérő értelmezése gyorsan erodálja magát a közösséget, az Uniót is. Mert mi is történik most:

  1. Részben eredetileg háborús körülmények elől menekülve, részben gazdasági előnyök, a jobb élet reményében az év elején havonta 10-20 ezer, mára inkább havi 150 ezer ember áramlik folyamatosan Törökország felől elsősorban Németország irányába.
  2. Ezek az emberek Németországba (esetleg azon is túl) akarnak menni, a túlnyomó többségnek határozott elképzelése van a célországról. Elhagyják Törökországot Görögország irányába (ez a lépés a genfi menekültügyi konvencióval már nem indokolható, hiszen nem közvetlenül a háborús övezetből menekülnek), ott bekerülnek az "átszállító országokba". A görögök, makedónok, szerbek semmi mást nem tesznek, mint - a migránsok akaratának megfelelően - továbbítják őket Németország felé. Aztán jön maga az EU, Schengennel vagy anélkül (amihez Görögország is hozzátartozik, de hát a németek most szuttyongatták őket a föld alá, Merkel emiatt inkább nem szurkálja őket), tehát mindaz, ami még Ausztriáig, a másik klasszikus tranzitországig útban van. A magyar kerítés megépítéséig ez az út Budapesten át vezetett, pár napja a horvát-szlovén irány alakult ki, de már most látszik, hogy ez is tele lesz konfliktusokkal. Itt az uniós országokban a szabályok szerint mindenkit regisztrálni kellene, és innen nem is mehetnének tovább. Igen, a szigorúan vett EU-jog betű szerinti betartása esetén azonnal el kell kapni, regisztrálni kell, ujjlenyomatot venni, és elhelyezni, vele valamit csinálni - be nem zárhatom, de a schengeni utazási könnyítések sem vonatkoznak rá. Ez ilyen létszámú, nem együttműködő ("we want Germany") tömeggel nem valósítható meg. Nálunk sem valósult meg - ezért épült a kerítés - és a horvátoknál sem. A horvát helyzet fényesen bizonyítja, mennyire alulméretezett az unió kvóta-terve: a horvát "kvóta" többszörösére tehető elhelyezési kapacitásuk egy nap alatt betelt.
  3. A németek maguk sem tudják, mit akarnak. A bajorok a francba kívánják az egészet, legszívesebben minden eszközzel lezárnák a határt. A szövetségi kormány határellenőrzést vezet be, de továbbra is gyakorlatilag bárkit beenged, legfeljebb megpróbálkozik a regisztrációval (ujjlenyomat-vétel), és azon tűnődik, hogy milyen jogi eszközökkel kerülje el, hogy az egész áradat a nyakán maradjon. A tranzitállamok (tehát mindenki, aki a törökök és a németek között van) meg árgus szemekkel figyelik, mikor nyomja padlóig a féket Németország, nehogy a már útra keltek meg őrajtuk maradjanak. Ebbéli igyekezetükben mindent elkövetnek, hogy ezt elkerüljék (a magyar kerítés éppúgy erre tett kísérlet, mint a szerbek olajozott buszos szállítási rendszere), és ezt máshogy nem is tudják megtenni, mint egymás rovására. Ha a magyar kerítést épít, akkor a szerb nem a magyar hanem a horvát határra irányítja a buszokat, ha a horvát nem bír az áradattal a Szerémségben, a baranyai határára kéri őket, ahonnan kerítés nélkül elérhető Magyaroroszág.
  4. És közben folyamatosan, napi szinten cseszegetjük egymást, mintha mi lennénk minden baj okozói. A románok, a horvátok, szerbek a magyar "embertelenséget" kommunikálják kormányszinten, mi cserébe - teljesen feleslegesen és súlyos hibát elkövetve - külügyminiszterünk által Horvátországot gyalázzuk olyan dolgokért, amelyről egyrészt nem tehetnek másrészt együtt kéne megoldanunk. A balkáni útvonal országai, minket és az osztrákokat beleértve a német/európai döntésképtelenség miatt, részben saját történelmi hagyományainkat felelevenítve egymást kezdjük rágni.

Az alap-problémát én a következőben látom:

Növekvő trendet mutatva, most havi kb. 150 ezer ember érkezik az EU-ba úgy, hogy nem tudom, kik ezek. Egy részük kibombázott szír, akik megelégelték a törökországi táborok kilátástalanságát, egy részük a tálibok elől menekülő afgán, akik inkább Németországban élnének mint iráni vagy török sátortáborban. Aztán jönnek Bangladesből, a szubszaharai Afrikából, egy részük tényleg háborús zónából, de a többi is valami, a mi szemünkkel elég borzalmas helyről. Esetleg vannak köztük kevésbé jó fiúk is (akik pl. nemcsak a németeknek, de a dánoknak, svédeknek, finneknek sem adnak ujjlenyomatot, esetleg nem azért teszik, mert már nyilván vannak tartva, és nem a faszagyerekek közt?) Jön ez a massza. És mit tegyünk vele? A szabályok szerint egyenként, darabra el kell dönteni: a bonyolult nemzetközi, uniós és helyi szabályok értelmében milyen védettségi státuszra jogosult, illetve jogosult-e bármire is, aki pedig nem, azt visszavinni, ahonnan jött. Ez a nagyon emberi jogi szemléletű szabályrendszer úgy-ahogy működött napi 300 érkezőnél (de legalábbis a működésképtelenség nem volt látványos), és a horvát határon levő Tovarniktól Röszkén át a bajor Freilassingig mond látványosan csődöt napi 3000 felett.

Itt egy "A vagy B" típusú döntést kell meghozni, nem maszatolható a dolog tovább. Darabra nem tudom leellenőrizni, kikből áll ez a massza, egységes döntést kell hozni: alapértelmezésben minek tekintem őket MINDET? Háborús menekültnek vagy gazdasági migránsnak?

Az "európai humanizmus" meg a "polkorrektség" alapján látatlanban mindegyik szegény kibombázott aleppói szír, aki a halálból menti magát és családját, és ha csak egy ilyen is van, akit esetleg elutasítunk a hozzájuk csapódó, az ő szerencsétlenségéből magának jobb életet kovácsolni akarók közt, nem tehetjük meg, hogy visszautasítsuk: tehát mindenki jöhet.

Ennek ellenkezője mindaz, amire a hatályos EU-jog és intézményrendszer (tehát a "menekültként nem mehetsz országok közt" Schengen és a "belépési ponton regisztrálj és maradj" Dublin) épült: látatlanban mindenki gazdasági migráns - tehát vízum nélkül senki nem jöhet -, a kivételek igazolhatják magukról, hogy nem azok, és jöhetnek.

Az európai "humanizmus" áll tehát szemben az európai jogrenddel. Mondom, ez a szembenállás napi 300 érkezőig nem tűnik fel, alapvetően azért, mert a jogrendet nem tartotta be senki, se mi, se az osztrákok, se a németek. A 300-ról 3000-re növekedés oka alapvetően ez, és kezdetben nem is volt ugrásszerű a növekedés, tehát külön döntés nélkül ragadtunk benne a "mindenki jöhet" gyakorlatába.

Dönteni kell tehát ebben, és a kvótásdira nem azért vagyok mérges, mert ígyazunijó meg úgyazorbán, hanem azért, mert erre a legfontosabb kérdésre: mindenki jöhet vagy senki? - nem ad választ, elsősorban Németország nem. EZT DÖNTSÉK MÁR EL, mielőtt a tutyimutyiságuk - és a saját kisszerűségeink - miatt szétmegy Európa, ahogy egymásnak lapátoljuk az áradatot.

Ha úgy döntenek, hogy ÁLLJ, akkor kell egy érkeztetőpont valahol a török-görög határ környékén (Izmirt tudnám javasolni), ahová a kibombázott aleppói odamehet, igazolhatja, hogy ő az és a családja is, megtudja, hogy egy, teszem azt, ezek után nyugodtan életbe léptethető kvótarendszer alapján neki az észtországi Parnut dobta a gép, indulhatunk-e? És ehhez a döntéshez kell egy "magyar típusú" határzár és határvédelem, vagy a görög-török, vagy a görög-makedón határon, utóbbi a görögöknek nem jó, de fizikailag könnyebb.

Ha meg úgy döntenek a németek, hogy befogadnak mindenkit (vagy nem döntenek sokáig sehogy, ami ugyanez), akkor viszont nagyon kérem őket, hogy - a józan ész és a balkáni béke jegyében - ugyanott, a görög-török határ térségében béreljenek egy kikötőt, és indítsanak napi 3000 fős kapacitással hajójáratot Hamburgba és vigyék el maguknak. Lehetőleg addig, amíg erre a lehetőségre a csempészek nem gyűjtik össze a tőkét.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és nem maradsz le a későbbiekről sem.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

25 komment · 1 trackback

Címkék: Európai Unió menekültügy menekültkérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr267797214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Timár Gábor: Európa: most már érdemi döntés kell 2015.09.18. 16:13:03

Az európai „humanizmus” áll tehát szemben az európai jogrenddel. Mondom, ez a szembenállás napi 300 érkezőig nem tűnik fel, alapvetően azért, mert a jogrendet nem tartotta be senki, se mi, se az osztrákok, se a németek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.18. 06:36:50

Amíg nem buknak az ügyben a liberális dogmák, nem lesz megoldás.

kristophoros83 2015.09.18. 07:38:57

Szerintem Magyarország szempontjából egy nagyon pragmatikus húzás lenne, ha kurva sok kerítést gyártanánk, mert szerintem egy-két hét és találnánk rá vevöt...

Tranquillius 2015.09.18. 08:11:40

Van még egy megoldás: rendet rakni Szíriában. Úgy tűnik az oroszok már el is kezdték a "C" variánst.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.18. 08:21:12

@Tranquillius: szükséges, de késő. már az egész Közel-Keleten "meg van szokva", hogy lehet jönni.

Tranquillius 2015.09.18. 10:59:33

@timargabor: Szükséges és nem késő. Ha egy éven belül megsemmisítenék az iszlám államot lenne hová hazaküldeni a szíreket Európából.
Meg volt szokva az is, hogy lehet Magyarországra jönni, de két nap alatt simán elmúlt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.18. 11:02:54

@Tranquillius: Legyen igazad. Ám továbbra is azt mondom, a szíriai helyzet megoldásáig (apropó: az hogy is történjen?) el kell dönteni, hogy A vagy B.

Kampec 2015.09.18. 11:05:44

Nagyon korrekt cikk, köszi Gábor! Nagyon nem tetszik ami itthon folyik, de az EU pöcsölése is k. idegesítő, főleg a németeké, és valóban nagyon aggasztó az is, hogy mi lesz EU-val és mi lesz velünk meg a környező országokkal, nagyon nem lenne jó, ha a helyzet tovább eszkalálódna az EU tagországai meg a szomszédainkkal egymás között. Részemről liberális gondolkodásúként nagyon is tudnám támogatni azt, hogy legyen kvótarendszer alapú szétosztás a valódi háborús menekülteknek, de közben húzzunk fel kerítést az EU határára és az azon kívüli táborokban (megfelelő pénzt belerakva, és megfelelő körülményeket teremtve) lehetővé téve a kvótarendszerbe való bekerülést a háborús menekültek számára. Ez lenne a legracionálisabb és a leghumánusabb megoldás is. A legfájóbb, hogy szinte minden EU-s politikus csak a belpolitikai érdekeivel van elfoglalva elsősorban, és másodsorban akarja európai szinten megoldani a helyzetet, ezért tartunk itt ahol.

♔bаtyu♔ 2015.09.18. 14:02:11

"Migránsdédelgetők helyett a Jobbik-frakció takarította el Ásotthalmon a sáskajárás nyomait

Forrás: https://kuruc.info/r/34/148493/"

♔bаtyu♔ 2015.09.18. 14:02:42

@kristophoros83: Ez nekem is eszembe jutott. Hatalmas üzlet lesz.

Willkommenskultur 2015.09.18. 14:23:50

Nyíhahahaa

Ezt a vidit láttátok, nagyon cuki (jobbikos): youtu.be/fgJRjy2Xc0c

A Washington Post gyorsan írt is róla egy nácizós véleménycikket...biztos nem tudják mi van az ő déli határukon..:))

Kivancsi 2015.09.18. 15:03:36

noket gyerekeket 15 eves korig az EU-ba befogadni!

hapsik meg a kornyezo orszagok taborakban elhelyezni!
- ott kivarjak hogy visszamehessenek!
- vagy kiharcoljak hogy visszamehessenek!

ha minden rendben elkezdtek az ujjaepitest akkor csalad a nok mehetnek utanuk!

de az hogy beleulunk a joba es eltartassuk magukat az eleteros fiatal ferfiak... kozben a gyerekek nok szenvednek a gaborutol vagy a taborokban!!

pofamrol egne a bor! mikor a vonathoz buszhoz meno noket gyereket taposnek le, hogy felferjek a germoney-ba menet!

rohadjon meg az osszes muslim here a taborban vagy dogoljon meg a szulofoldje felszabaditasaban!

Willkommenskultur 2015.09.18. 15:12:28

1 órán belül fejlemények lesznek....a horvátok leszállítottak 10 busznyi menekültet a magyar határra, ahol erős rendőri+katonai készültség van

- ha zöldhatár, akkor a horvátok schengeni csatlakozását egyszerüen meg kell vétózni

- ha határátkelő, akkor rendezetten be kell őket engedni regisztrációra, v. odaterelni egy regisztrációs pontra (ha már a horvátok szartak erre)

lehet hogy lövöldözés lesz

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.09.18. 15:18:11

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Igen kedves birka,hogy basznád szájba a kurva anyádat.
Első komment egyből liberálisozással.

@Kivancsi: Valahogy úgy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.09.18. 15:20:50

Amúgy valahogy nem lehetne pl. szíriában biztonságos övezeteket létrehozni?
De ahogy látom ott mindkét fél egykutya,már bocsánat!

Agysebész migráns 2015.09.18. 15:25:32

"A Berlinben lelőtt terroristát nem utasíthatták ki, mert Irakban halálra ítélték" - írja az Index.

Gyilkosok, terroristák sorakozó, Merkel anyó minden szarházit a hájas kebelére ölel.

(megvetően köpó szmájli)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.18. 16:01:03

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Miért ne lehetne a ballib tetveket, le ballib tetvezni ?

m.mandiner.hu/cikk/20150915_huffingtonpost_de_noket_es_gyerekeket_eroszakolnak_a_menedekkerok_nemetorszagban
Menekült nőtársakat és még gyerekeket is tömegesen erőszakolnak meg német menedékkérő-gyűjtőpontokon, de a kényszerprostitúció is gyakori – számol be a Huffington Post német kiadása.

Beereznay 2015.09.18. 16:10:31

A kérdés nem az, hogy melyik európai ország foglakozzon a vándornépekkel akármilyen értelemeben, sem az, hogy hogyan.

A dolgok lényege az, hogy támadás folyik a Nyugat ellen. Hamis megjelölés az érkezőkre az, hogy „menekültek”. Irányított dologról van szó, a cél a Nyugat 1. arculatának megváltoztatása, még nagyonbb arányban mohamedánná tétele, 2. alávetése, teljesen fügetlenül attól, hogy a bábként áttólt egyes vándorlók erről mit tudnak, mit nem. Ügynökök mozgatnak szálakat mögöttük. Ezzel szükséges az európai államoknak és nem is csak nekik, kollektíven szembenézni, az intézményesített érzelmi zsarolást józanul elutasítani.

A mohamedán világ kitanulta, hogy amíg sikerel tudja magát, valamely ügyét, áldozatnak beállítani, nics az a képtelenség amit az általa közben (joggal) lenézett, mert a józan gondolkodástól elszokott, mindenekelőtt maga előtt indokolatlanul támasztott idológiai kívánalmaknak megfelelni kívánó, gondolkodás helyett saját erkölcsi magasabb rendűségében tetszelgő, egyidejűleg ilyen beállítottságát ugyanannak nevében eltagadó Nyugatnál elérni.

A többi mellékkörülmény. Ennek fölismerése után viszonylag könnyen kezeléhető gyakorlati probléma.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy – más szálakon is – a már valószínűsíthető világháború küszöbére került a világ. Még nem késő megelőzni, de semmi jele a megoldás keresésének, a valóságos kérdésekkel foglalkozásnak.

Ad Dio 2015.09.18. 16:53:40

Lassan tisztul a kép. Leszámolunk a téveszméinkkel sorban:

A "gazdasági és ideológiai megfontolásokat most hanyagolnám, mert azoknak az ideje egészen egyszerűen lejárt.

- Minden menedéket kérőt be kell tudnunk fogadni - sajnos nem tudunk. Még akkor sem ha kellene. A menedékkérőknek nem az összlétszáma az legkényesebb, hanem a beérkezés sebessége.

- Aki nem menekült, azt kitoloncoljuk - nem, nem tudunk kitoloncolni tíz, meg százezres tömegeket. Gyakorlatilag senkit nem tudunk pillanatnyilag kitoloncolni, de erre később sem lesz módunk.

- A mostani bevándorlási hullám a szíriai háború következménye, ha ott rendet teszünk, véget ér - nem. A bevándorlást az internet tömeges elérhetősége okozta, ami lehetővé tette, hogy tömegesen kialakuljon az emberekben az a vélekedés, hogy az életük (valós) problémáira megoldás az, hogy Európába jönnek. Következésképpen nem időszakos a probléma, hanem Európa új létezési paradigmája.

...

A megoldási javaslatcsomagokat ezekre a cölöpökre kell építeni...

Módfelett Kényelmetlen 2015.09.18. 19:08:47

@Tranquillius: Ehhez egyelőre még nincs meg az akarat, nincs meg a tragikus események kritikus tömege az atlanti blokkban; mert ott rend máshogy nem lesz csak ha odamegy minimum félmillió katona, minden utca sarokra egy és ott is marad vagy 20 évig miközben a megszálló erők átveszik az irányítást a közigazgatási szintig lemenve

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.19. 13:06:52

@Beereznay: kevéssé meglepő módon tökéletesen egyetértünk. Már csak Európa álomvilágban élő vezetőit kell meggyőzzük.

Persze meg fogja győzni őket a helyzet és/vagy a saját választóik nem mellékesen elég gyors véleményváltozása, ám mindenkinek jobb lenne, ha maguktól tanulnának meg számolni.

borzimorzi 2015.11.02. 15:35:56

@timargabor: Nem fognak. Tíz körömmel kapaszkodnak a lila elképzeléseikbe, a bárány és az oroszlán békés együttélésének ideálképébe. Merkel és társai még tán attól sem józanodnának ki, ha kiakolbólítanák őket a hatalomból.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.11.02. 16:28:44

Csak akinek kedve, ideje van. Péntek du. 3 óra, Óbudai Kztemető, Göncz Árpád temetése.
www.facebook.com/goncztemetes/?fref=ts

Persze, nem kötelező...
Csak annak, akit van, ami kötelez.

Üdv:
b

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.03. 08:03:23

@Ballib Cenzúra: Miért ne lehetne a fideszgeciket lefideszgecizni?!

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Anyád és apád leginkább!
süti beállítások módosítása