A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Visszavonni vagy kitartani? A Fidesz csúnya dilemmája

2014.10.31. 06:30 timargabor

Visszavonják a netadót? Nem vonják vissza? A Kettős Mérce szerzője, Navra László szerint nem hátrálhatnak meg: azzal azt mondanák, a tüntetők szava többet ér mint a kétmillió szavazójuké. A Magyar Nemzet Online vezércikkszerzője, Csermely Péter viszont épp a visszavonásra szólít fel. Tartsunk akkor fogadást!

Én arra fogadok, hogy visszavonják. Két érvem van rá: a saját bázisuk véleménye és várható nemzetközi csörtékre a nyugodtabb belpolitika biztosítása.

A Fidesznek ez a harmadik olyan ügye, amelyben a saját bázisuk véleménye is, fogalmazzunk úgy, hogy látványosan megosztott:

  1. Schmitt Pál maradása/lemondása
  2. a választási előregisztráció ötlete
  3. és most a netadó

(Persze, volt még más, kisebb politikai jelentőségű ügy: az EVA kivezetésének javaslata, illetve a baltás ügye is megosztó volt, de ott nem volt visszalépési lehetőség.)

Az első kettőbe is beleálltak rendesen. Azért az elhíresült Obersovszky-interjú idején nem volt olyan érzése a hallgatónak, hogy pár nap múlva fordul a kocka. Márpedig fordult, és egyetlenegy dolog miatt: nyilvánvalóvá vált, hogy a plágiumon kapott Schmitt maradását a saját holdudvar, a saját szavazói bázis sem fogadja el. A választási előregisztrációt is nagyon kitartóan kommunikálva erőltették - mígnem egy hét után kiderült: a fideszesek háromnegyede is elutasítja az ötletet. Több hónapos nyűglődés, Orbán több próbálkozása után végül, a köztársasági elnök hathatós közbenjárásával elvetették.

Nyilván most is készülnek a profi felmérések a Fidesz számára. A tényleg profik, nem azok, amelyben a samesz leányvállalata meggyőzést tart a kérdezettnek, hogy milyen jó is ez az adó. Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a 700 forintos adókorlát nem a tüntetőknek szólt, hanem a mindennapi vitákban defenzívába került saját híveiknek, hogy legyen mit mondani, legyen mibe kapaszkodni - ezt mindenki megtapasztalhatta hétfő este óta saját Facebook-os ismerőseinek ilyen-olyan vitáiban, de akár a blogunk kommentjeiben is. A profi belső közvéleménykutatás azonban a tényleges érzelmeket kutatja; ha ebben az jön ki, hogy a netadó a fideszes törzsközönség érdemi részénél - vagy akár csak a fiatal támogatók többségénél - nem jön be, el fogják engedni. Navra Lászlónak ugyanis abban igaza van, hogy kétmillió több mint néhány tízezer, de hátha a kétmillió fele-harmada is az adó ellen van? Vagy ha a többi van egységesen ellene? Akkor el kell engedni. Mondom én - de persze bele is lehet állni, csak nagy a kockázata.

A másik indok a közelgő nemzetközi koki- és sallerzuhatag fenyegetése. A Válasz szerint az EU a Bizottság felállása után azonnal nekiesik hazánknak a jogállam, az európai alapértékek és a szövetségesi lojalitás kérdéseiben. Szavazati jog felfüggesztéséről, az uniós támogatások befagyasztásáról szólnak a találgatások. A kormánynak, legyen bármennyire lecserélt és dilettáns külügyi kara, erről nálam pontosabb információi kell legyenek. Ha pedig ez igaz, akkor elég lesz a kormánynak ezzel a fronttal foglalkozni, nem kell neki még egy másik is.

Az internetadó szempontjából talán mellékes - az országnak persze a legfontosabb - hogy ha ez a pofonvihar tényleg kitör, abban célszerű lenne gyorsan és elegánsan retirálni. A Mandiner főszerkesztőjének írásával teljesen egyetértek: a külpolitikában, az unióban nemhogy kétharmadunk nincs, de az 1-2%-os súlyunkkal akarunk passzátszelet fújni - ami önmagában nem lenne baj, csak gyakorlatilag az összes tagállammal szemben tesszük.

Attól persze joggal tarthat a Fidesz, hogy ha a netadó ügyében meghátrál, a tiltakozók a számukra láthatóan legalább ennyire fontos EU-ügyben is vérszemet kaphatnak. Ám ha nem vonják vissza a netadó ötletét, akkor a két ügy sokkal erőteljesebben kötődik majd össze az utcán, az előrejelzett nemzetközi balhé legélesebb heteiben. Ezért én a helyükben visszakoznék, de hát nem véletlenül nem vagyok fideszes.

UPDATE: jól fogadtam :)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

13 komment

Címkék: internetadó nemzetközi kapcsolatok Fidesz Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr186848379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 08:16:28

Ez most az idegek harca, mindkét oldal furcsán taktikázik.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2014.10.31. 09:24:20

Minden esetre ha már ilyen szépen összejött mindenki, kar lenne az igazi buli megtartása nélkül hazamenni.

Bereznay 2014.10.31. 09:25:57

„UPDATE: jól fogadtam :)”

Nem azért, de tegnap este én is. Lehetett érezni, hogy – ezért vagy azért – elsietett a forgatókönyv.

Bereznay 2014.10.30. 23:36:35

Bereznay 2014.10.31. 09:27:20

@sophiataylor:

Tényleg, most, hogy már csajok is vannak.

befano 2014.10.31. 09:51:41

" Vak ez a lúúú bátyám ! Nem vak e, csak vakmerő " hangzott el a vásárban, mikor a ló nekiment a falnak.
Most, hogy a kormány visszalépett a netadótól, kiderült, hogy nem is vak, és nem is vakmerő!
Gratulálok Viktor! Ezt vártam . Igaz , én jogosan , mert én legalább konzervatív szavazó vagyok , tehát a sajátjaimat bírálom.

Bereznay 2014.10.31. 10:04:32

@befano:

Ne bántsuk azért, ha helyeset lép.

NYJetsTD 2014.10.31. 13:34:05

"Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Semmi sem változik. A 25 milliárd előirányozva, majd jövőre valami teljesen más, kibogozhatatlan néven rátolják a szektorra, azok tovább terhelik, a nép pedig fizet. De látom, még most is van rengeteg hülye, aki elhiszi, hogy ha egy ekkora, tovább adóztatható szegmenst kiszúr a kormány, majd nem fogja őket lehúzni. Tudnám, hogy ezek a faszok eddig hol éltek, mit láttak? Vagy már tényleg lemegy mindenki birkába?

István Tamasi 2014.10.31. 14:17:53

@timargabor:
A kedves vezetőre a hidegen számító fej a jellemző és nem a józan ész.

István Tamasi 2014.10.31. 14:19:13

@NYJetsTD:
Erre is van komoly esél.
Hajrá Green Bay!

Petike57 2014.10.31. 19:06:09

A legfőbb cél a NÉP elszegényítése!
Aztán majd dobunk egy kis baksist,a csóró nép meg majd örül ,hogy kézcsókra hajthatja le a fejét.
Ilyen jó politikusaink már rég voltak,de ilyen velejéig romlott tolvaj hazug bagázst sem vett még a nyakára ez a kis nép még soha.
Tegyünk érte,hogy a helyükre kerüljenek!!!
(Recsk vagy valamelyik nélkülözhetetlen stadion,)

Arthur Bloch 2014.11.01. 07:22:36

Amikor egy ilyen helyzet kialakul-akkor több módszert lehet kombinálni: a/"csakazértis !"-
2/kell valaki,aki elviszi a balhét- 3/ húzzuk az időt,gyengepont keresés,-használjuk ki a saját célra az adott helyzetet. - Kecó választott, mindhárom eszközt használja,csak még bűnbakot nem választott maga helyett...

2014.11.01. 08:54:07

Figyelünk Viktor!

Aláírás;
A népharag!
süti beállítások módosítása