A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Gáz van

2014.06.25. 06:30 KARD blog

--- vendégszerzőnk, Sneé Péter írása ---

Csúnyán elszólta magát Tállai András, mialatt a Paks 2 ellen tiltakozó LMP-t letromfolta az Országgyűlésben. Érvelése három pilléren nyugodott: először arra hivatkozott, hogy az elfogadandó szerződésben nem szerepel külföldi tőke bevonása. Amennyiben az orosz már hazainak számít, úgy talán még a Krimi-félszigetet is megelőztük csatlakozási döntésünkkel. Beszéde második pillérének a negyven százalékos magyar részvételt szánhatta, ami egy általa nem részletezett számítás szerint közel tízezer új munkahelyet teremt – majd, holott a másik szerződő fél egyértelművé tette, hogy maga végzi el a munkát. Ha nem térünk vissza a XIX. század kubikusainak foglalkoztatásához, elképzelni sem tudom: hová, minek és mennyi időre alkalmaznának ennyi hazai munkavállalót.

Beszédének legérdekesebb része azonban egy harmadik érv említése volt. Tállai azt találta mondani, hogy ez a beruházás „a gázenergia igénybevételének lehetőségét fogja csökkenteni”. Inkább a nyelvét harapta volna le, hiszen nem érkezett el még az ideje a Nagy Bejelentésnek - melyet nyilván nem rá osztanak - a kormány zseniális tervéről: hogyan másszunk ki a fél százada ásott veremből, a földgáz iránti függőségből. Annak idején pénzt, fáradságot nem kímélve a teljes magyar gazdaságot az olcsónak hitt szovjet szénhidrogén- importra alapozták. Míg az olajról hamar kiderült, mennyire ár-érzékeny, a gázellátását bővítését tovább forszírozták, vagyis a gazdaság szereplői mellett arra bíztatták a lakosságot, minél többet ruházzon be a helyi gázellátásba. Ameddig a tömeges elnyomorodás végképp el nem lehetetlenítette, zavartalanul folytatódott is a gázhálózat kiépítése, illetve a régi, elavultnak nevezett vegyes tüzelési rendszerek lecserélése gázkazánokra. Mivel sok helyen még ma is ennek kamatait nyögik, hatalmas politikai baklövésnek számít a rendszer likvidálásáról szóló „elhamarkodott” bejelentés.

Az kétségtelen, hogy az Európai Unió által ajánlott és részben finanszírozott, Oroszországot és Ukrajnát elkerülő rendszer megfúrása másodrangú, alkalmi politikai érdekekből katasztrofális politikai hiba volt, de erről hallgatni illik, mivel efféle fiaskó nálunk elképzelhetetlen, és Magyarország jobban teljesít. A földgáz hosszú távon elkerülhetetlen lecserélése különben sem aktuális, amikor a palagáz bűvöletébe esetten újabb évtizednyi laufban reménykedünk. Tállai András azonban meggondolatlanul kifecsegi a kormány szándékát, hogy akként teremtsen új piacot a Paks 2-ben termelt, egyelőre fölöslegesnek látszó elektromos áram számára, hogy valós piaci áron kínálva a földgázt, újabb invesztációra bírja a kontinens egyik legszegényebb népességét. Dobjuk ki fölöslegessé váló gázüzemű berendezéseinket, és helyükbe korszerű, új, elektromos eszközöket vásároljunk! E tisztább, kényelmesebb és ökológiailag helyeselhetőbb rendszernek azonban nálunk három apró bibije is akad. Az egyik maga az áramforrás, ami kelet-európai viszonyaink közepette, az élenjáró orosz ipar termékeként merő életveszély. A nélkülözhetetlen lakossági beruházások hiánya a másik: az amúgy is erősen megosztott társadalom túlnyomó többsége fűtési és főzési lehetőség nélkül marad. A szegények tehát jobban teszik, ha már az első télen megfagynak és kínos nyavalygásaikkal nem nyugtalanítják még évekig tehetősebb honfitársaikat. A harmadik apróság már az elképzelés teljes bukását vetíti előre: a meglévő elektromos hálózat egyszerűen nem lesz képes kielégíteni az egyes helyeken koncentráltan fellépő igényeket, márpedig a tervek szerint addigra részben vagy teljes egészében állami kézbe vett szolgáltató rendszernek aligha lesz pénze a nagy kapacitású elosztók, vezetékek, transzformátorok telepítésére.  Kölcsönt pedig egy ilyen, fülig eladósodott államnak senki sem ad.

Sneé Péter

Lyuk a végtelenben c. blogja a Facebook-on

 

A KARD a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

34 komment · 1 trackback

Címkék: abszurd energiapolitika Paks Tállai András

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr376412965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gáz van 2014.06.25. 08:39:01

Tállai András azonban meggondolatlanul kifecsegi a kormány szándékát, hogy akként teremtsen új piacot a Paks 2-ben termelt, egyelőre fölöslegesnek látszó elektromos áram számára, hogy valós piaci áron kínálva a földgázt, újabb invesztációra bírja a kontin…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.06.25. 08:27:48

Sokat ne várjon az ember putin oráljobbágyának focicsapatot közpénzmilliárdokkal támogató suttyójától.Mi lenne ezekkel ha tényleges műveltségi cenzust vezetnének be?

polgári kór 2014.06.25. 12:51:30

2 választási megabukó után a ballib marad a senkit sem érdeklő Paks fikázásnál.

Csak így tovább!

alfacharlybravo 2014.06.25. 13:05:43

A jó hír, hogy a Gazdi még megfúrhatja Paks2-t és akkor se villany se gáz, csak a nagy semmi marad, meg szalma és a venyige fűtés. Az idetelepült gyárak meg energia hiányában elköltöznek. A Siemens is elköltözött Zágrábból a bizonytalan villany ellátás volt az indok. Azért vannak még eszközök az ország elpusztítására hála Jehovának.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.25. 13:27:10

Elfelejti a posztoló, hogy jelenleg 30-40%-ban villamosenergia importra szorulunk. Paks 2 pedig nagyjából Paks 1-et fogja kiváltani.
Tállai pedig a gázerőművekre gondolt a beszédében, hiszen ha Paks 1-et nem egy másik atomerőművel váltjuk ki akkor tkp. újabb gázerőművek jöhetnek szóba csak.
Az otthon használt gáz elsősorban a fűtés szempontjából fontos. Ez továbbra is adott lesz. Viszont a gázalapú villamosenergia termelést csökkenteni kell, mert sokkal kiszolgáltatottabbá teszi az országot mint az atomenergia alapú termelés.

Makkasz 2014.06.25. 13:54:39

Azert van egy-ket egyeb problema:
- Paks II annyiert epul, amennyiert oroszok akarjak. befejezes elott (barmekkora is a mar kifizetett resz), mindig 3700 mrd-Ft-ot fog erni nekunk, hiszen magunk befejezni nem tudjuk,

- A futoelemeket szallitani, a karbantartast csak az oroszok tudjak elvegezni az arakban hatar a csillagos eg. Ne feledjuk, ha nem hozzak a futoelemet, lekapcsolodik a villany az orszagban.

- Apro bibe, egyik paksi reaktor all, mert ukranok nem fogadjak a kiegett futoelemeket.

- A paksi beruhazasban, uzemeltetesben a magyar hozzaadott ertek kozel 0 illetve a kockazatok viseleseben testesul meg. Ami a japan eromukatasztrofat figyelembe veve, 2%-os esely reaktorrobbanasra 50 even belul.

- Magyarorszag picike, egy reaktorkatasztrofa felszamolja a nemzetet.

Valojaban pedig van alternativa. Peldaul Magyarorszag termoteruleteinek 15%-an (ezek akar a ma termelesre nem is hasznalt, alacsony aranykoirona erteku teruletek) meg lehet termelni a bioenergiahoz szukseges biomasszat, ami a teljes aramellatashoz kell. A bioeromuvek kozpenz helyett magyar vallalkozok, befektetok penzebol valosulhatna meg, akar verseny is teremtodhet. A tobb kicsi eromu, az ellatorendszer 50%-os halozati veszteseget jelentosen csokkentene (harmadaval kevesebb aramot kellene termelni). A biomassza eloallitasa, kezelese, a kis eromuvek tartosan munkahelyeket teremtenenek, a foldek erteke none. A forras megujulo es CO2 semleges (ugyanannyit kot meg mint kibocsat).

Persze a napelemek, napkollektorok, szeleromuvek, mikrovizeromuvek, mind-mind hozzajarulhatnak egy biztonsagos, nem kozponti es serulekeny rendszer kialakitasaba.

Mikor 8 honapja Paks II hibairol, magas kozkazatarol beszeltem (aradas, termeszeti katasztrofak, futoelemek), lehurrogtak. Tessek, itt van, nem tudja elhagyni az eromuvet a hasznalt futoelem, all egy reaktor.

Allitsuk meg a hulyeseget!

teknős 2014.06.25. 13:58:42

@A megvalósult amerikai ólom..: Dehogy felejti el, egyszerűen ért hozzá. Nálunk mindenki energetikus, miért pont ő ne lenne az.

Neki nem kell paks, majd felszerel a házára egy szélkereket és megoldja az energia kérdést. Gondolom az aluminium kohót meg elképzeli napelemmel, vagy majd termeli a kínai, mert a szentpiac szerint az olcsóbb.

Makkasz 2014.06.25. 14:01:08

@A megvalósult amerikai ólom..: Paks II osszesen tobb mind 10 evig parhuzamosan mukodik Paks I-el (2037-ig tudnak mukodni a reaktorok, van lista a leallasokrol).

Az aramigeny ingadozasa napi szinten ketszeres.

A nem szabalyozhato nuklearis energiatermelest (szabalyozas- reaktorleallitas, ujrainditas, tobb het) az evi es napi minimumra velszeru beallitani.

Paks II es I a napi maximum korul fog termelni ejjel nappal, ami eseten ingyen kell ejszaka aramot adni szomszedainknak, hogy ne kelljen leszabalyozni. Valamennyi mas tipusu eromu tonkremegy, be kell zarnia, igy a sokkal jobban szabalyozhato gazturbinasoknak is, de szeneseknek, bionak is.

Ez a beruhazas egy orulet. Ezt meg tavaly, a nagy leszopas idopontjaban irtam:

mihazank.wordpress.com/2014/01/20/meg-a-fold-nem-hordott-a-hatan-paks-bovites-alternativa/

polgári kór 2014.06.25. 14:01:45

@Makkasz: 'Allitsuk meg a hulyeseget!'

Érdekes eddig senki sem akarta leállítani Paksot..:)

Makkasz 2014.06.25. 14:05:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Tessek, Paks I-II 10-16 evig parhuzamosan megy majd:
en.wikipedia.org/wiki/Paks_Nuclear_Power_Plant

Persze, 2023-ban be lehet zarni Pas I-et, 2037 helyett, korabban reszletesen kiszamoltam, az 1500 mrd Ft kidobasat jelenti. Gyerekcsiny.

polgári kór 2014.06.25. 14:06:23

@Makkasz: Na most onnantól kezdve hogy a ballib ellenzék vmi mellé odaáll, az bukott ügy, és az ellenkezője az igaz az átlag választó szemében.

Még akkor is ha ez a szerződés szar. Persze senki sem látta a szerződést a parlamenti képviselőkön kívül, akik meg nem értenek hozzá. Ilyen a demkracijja!

igazi hős 2014.06.25. 14:09:47

@A megvalósult amerikai ólom..: "Paks 2 pedig nagyjából Paks 1-et fogja kiváltani." Kivéve azt a bő évtizedet, amíg egyszerre működnek. Egyszer(?) már elmagyaráztam neked, hogy gázerőművel miért nem lehet Paksot kiváltani és gázerőművet miért nem lehet atommal helyettesíteni.
Az különösen bájos, hogy az első mondatodban a túl kevés csúcsidejű áramra hivatkozol, majd a másodikban próbálod megmagyarázni, hogy nem lesz túl sok áram a völgyidőszakban. (Ezt is végigvezettem számodra, de látom nem ért el hozzád.)

"Viszont a gázalapú villamosenergia termelést csökkenteni kell" Igen, ez elfogadható érv, de nem az atomenergia mellett szól, ugyanis ha leszereled az összes gázerőművet és helyette atomerőmű lesz, akkor hogyan fogod a szabályozást megoldani?

Makkasz 2014.06.25. 14:09:49

@polgári kór: Ugye itt Paks II beruhazasrol van szo, kar trollkodnod.

Valojaban a vilag tobb fejletlen es tudatlan orszagaban lenullazak az atomenergiat, peldaul Japanban es Nemetorszagban.

Elsosorban nem a nalunk egyertelmu orosz fugges es totalis gazdasagi ertelmetlenseg, hanem a jelentos kockazatok miatt. Ugyanis az atomenergia hasznositas 50 eve alatt a reaktorok 2%-a robbant fel. Ez szemben a kozvelekedessel, nem elenyeszo kockazat.

Magyarorszagnak 2032-ig semmilyen szuksege nincs elektromos energia beruhazasra. Orban lopasi szandeka az egyetlen, ami miatt epulnie kell (1000 mrd kozgep altal megvalositva).

teknős 2014.06.25. 14:13:00

@Makkasz: A te hülyeségedet kellene megállítani. Szeparálni kellene téged meg a hozzád hasonlókat egy országba, ahol kipróbálhatnátok azt a sok ostobaságot, amit összehordotok. Akkor kiderülne mennyi hülyeséget hordasz össze.

Amerika ráült az olcsó energiára és igyekszik a világ többi részét kizárni belőle. Erről szól az ukrán válság is, elzárni európát az olcsó energiától. Vegyük a drága palagázt amerikától!

teknős 2014.06.25. 14:17:49

@Makkasz: A német energetikusok fogják is a fejüket, a franciák meg örülnek, mert így építhetnek egy csomó új atomerőművet. A szélenergia még a balti tengeren is tervezhetetlen ráadásul a németeknek nincsenek észak-déli áramhálózatai

Makkasz 2014.06.25. 14:21:30

@polgári kór: A szerzodes szart er.

Ugyanugy mint a metro vagy mas beruhazasok eseten, amennyiben nincs alternativ befejezesi modod, barmilyen keszultsegnel es kifizetettsegnel, pontosan ugyanannyit, 3700 mrd Ftot er neked hogy kesz legyen. Ez azt jelenti, a beruhazas koltsege jelentosen noni fog (mindamellett senki nem tudja, mivel verseny nem volt, tanulmany nem volt, hogy valojaban ennyibe kerulhet-e orosz fuggesunk teljes bebiztositasa).

Itt alkupoziciorol beszelni, barmi van a szerzodesben (hogyan ervenyesited? ebreszto, meg penzed sincs).

A futoelemek meg rosszabb. Meregdragan adja (senki sem fogadja a hulladekot ma, de hagyjuk), annyiert amennyiert akarja. Nincs alternative. Mindig azon egyensulyoz majd az ororsz fel, hogy ne erje meg masnak azonos futoelemgyartasi modot elinditania (nem is fog senki_ a mgyaroknak. Annyit ker amennyit akar, mert nalunk addigra mar minden mas eromu tokremegy, bezar (csucsidoben persze tovabbra is kell aromimport dragan, ejszaka meg ingyen adjuk majd szomszedainknak, mert atom rugalmassaga 0), tehat villany leo, ha nem fizeted meg a leheto legmagasabb arat.

Nem kell ehhez szerzodest olvasni, csak nemi uzleti tapasztalat es jozan esz kell hozza.

Orban eladta az orszagot az oroszoknak.

A legrohejesebb, hogy megint a 0 hozzaadotterteku dologban remenykednek (csak dolgozni ne kelljen), hogy jot alkuszok, jo uzletet kotok (nem baj hogy nem ertek hozza, semmivel nem jarulok hozza, rahatsom sincs a kesobbiekben, alapanyagom is 0), es majd iszonyu gazdagok leszunk, csak ulunk a seggunkon es varjuk az orosz futoelemeket. Ha hiba van, majd gyorsan leszopom putyint, kuldjon segitseget, vagy adjon olcso futoelemet.

Ukrajnai helyzet nem kis reszben Ukarajna orosz energiafuggosegenke koszonheto.

Paks II:

- borzalmasan rossz uzlet es szerzodes,
- eladositja gyermekeinek,
- draga aramot ad,
- orosz fuggoseghez vezet,
- okologiai katasztrofa (Dunat duzzasztani kell),
- semmilyen magyar hozzadott erteket nem tartalmaz (max. kockazatviseles), tehat ugyanolyan mintha importalnank az aramot, masutt kell megtermelni az ellenerteket, az arameloallitashoz a mgyar gazdasag nem tud hozzatenni, azt veszi,
- jelentos kockazatu (2% hogy 50 even belul felrobban a reaktor).

Bunozok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.25. 14:40:16

@Makkasz: Paks 1 folyamatos leállítása és Paks 2 folyamatos beüzemelése egy időban zajlik majd:

kep.cdn.index.hu/1/0/538/5384/53840/5384042_73cdd0d186e4adda6871d440c73ea938_wm.jpg

(Ez nem egy kávéfőző, hogy csak úgy be meg kikpacsoljuk..)

Az ország mélyvölgyi fogyasztása 4300 MW. Az ábrán jól látható, hogy az együttműködés során egy éven keresztül lesz az együttes termelés 4000 Mw.

Kolléga 2014.06.25. 14:46:40

@Makkasz: "- jelentos kockazatu (2% hogy 50 even belul felrobban a reaktor)."

Ezt az eget verő marhaságot honnan sikerült kitalálni? Még egy komolyabb nukleáris eseménynek sincs ennyi esélye. De annak, hogy egyenesen felrobban!

polgári kór 2014.06.25. 14:49:17

@Makkasz: 'Ugye itt Paks II beruhazasrol van szo, kar trollkodnod.'

Ezt készítette elő az oroszokkal Feri és Gordon, nem a Paks 1et.

Meg ezt írtad: 'Magyarorszag picike, egy reaktorkatasztrofa felszamolja a nemzetet.' ????

'Valojaban a vilag tobb fejletlen es tudatlan orszagaban lenullazak az atomenergiat, peldaul Japanban es Nemetorszagban.'

Ez hülyeség, max. gondolkoztak ezen Fukusima miatt, de már az agyukhoz kaptak azóta.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.25. 14:57:47

@igazi hős: Nem magyaráztad el, mert végül nem reagáltál, elálltál a vitától.
Az egyszerre működésnél is világosan levezettem hogy nem lesz lényeges többlet.
Belinkelem mégegyszer:

kep.cdn.index.hu/1/0/538/5384/53840/5384042_73cdd0d186e4adda6871d440c73ea938_wm.jpg

zoldtech.hu/cikkek/20120423-oraatallitas/kepek/2abra.jpg

Biztos hogy a jelenlegi politikai helyzetben a villamosenergia termelést is is gázalapúvá kellene tenni??

Netuddki. 2014.06.25. 15:19:07

@polgári kór: Balfasz! A ballibsizéseddel a fideszes csordához való tartozásodat akarod melldöngetve bizonygatni? Nem baj, szopkodjad csak az orál viktorod káróját!

M_R 2014.06.25. 15:46:58

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy kinek akarják eladni a feleslegessé vált áramot..

A hanyatló nyugaton eközben:

Németországban a háztartások bőven több mint felel napenergiából fedezi az elektromos energia igényének jó részét. Igaz Németország mediterrán ország - szemben a sarkköri Magyarországgal..

M_R 2014.06.25. 15:49:29

@polgári kór:

Németország az elkövetkező 20 évben az összes nukleáris erőművet be akarja zárni.

polgári kór 2014.06.25. 15:56:30

@M_R: 'Németország az elkövetkező 20 évben az összes nukleáris erőművet be akarja zárni.'

Hát persze.

Alick 2014.06.25. 16:04:46

@Makkasz: "Magyarorszagnak 2032-ig semmilyen szuksege nincs elektromos energia beruhazasra."

Az elektromos energiára várhatóan növekedni fog a nemzetközi kereslet, elég csak az elektromos autók növekvő számára gondolnia következő évtizedekben...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.25. 16:19:10

@M_R: A németek is ballibsik. Mindenki ballibsi a világon, aki nem támogatja Paks 2-t. Nem tudtad?

nu pagagyí 2014.06.25. 16:49:41

Az olcsó paksi áram miatt versenyképtelen lesz Széles Gábor ingyen energiája, pedig már majdnem kész volt vele.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.25. 20:08:10

@csentecsa: Ha te mondod. A skatulyákhoz nyilván értesz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.25. 20:17:18

@csentecsa: Bocsánat, de az úgynevezett jobboldali kommentelők ballibeznek le mindenkit, aki nem ért egyet velük. Én is hányszor voltam már ballib, ha nem tapsikoltam fasz módjára a fidesznek, pedig mi sem áll távolabb tőlem, mint a ballibség.

_most_ 2014.06.25. 20:31:02

@csentecsa: tény, hogy a franciák atomerőműveket építenek, a németek meg bezárják őket, tény, hogy a németeknek több eszük van, minta franciáknak, szóval szerintem egyértelmű az irány :D

sumes67 2014.06.25. 21:29:13

Németországban jártam pár hónapja. A német paraszt már nem szerel az istálló tetejére napelemet. Nem, mert a szántóföldre telepíti, nem búzát vet, hanem napelemet. Ha egy helyen látom, azt mondom, hogy ott egy hülye, de 4-5 helyen volt. Nem 10 m2, hanem minimum 100x100 méteres területen! Éves napsütéses órák száma 25%-kal kevesebb, mint nálunk. Nagyon hülyék, nekünk nem szabad ilyet csinálni!

eloi 2014.06.25. 22:43:02

@csentecsa: Felelőtlen/korrupt politikusok mindenütt lehetnek. Mi van, ha csak erről van szó?
Vagy mindenki más hülye, aki nem akar a kert végébe egy atombombát.
Ha ne adj Isten Pakson baj lenne, minket nincs hová arrébb telepíteni! Erre célzott valaki azzal, hogy kicsik vagyunk mi egy atomkatasztrófához.
És a mérhetetlen adósságról és függésről még nem beszéltünk. :-(
Ez még a potenciális katasztrófánál is nagyobb kockázat talán, és az esélye a másikkal szemben most már 100%! :-(
Ráadásul az is gyanús, hogy miért kellett ezt ennyire erőszakolni??? Se előzetes tanulmányok, se egyeztetés, se egy csepp kompromisszumkészség..., csak bele a közepébe. Miért?
Így nehéz nem korrupcióra gondolni. Hogy tényleg azért kellett, hogy konkrét valakik baromira nagyot szakíthassanak, és nehogy valakik mások dönthessenek arról, hogy kik, mondjuk egy következő ciklusban. ...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.07.10. 01:59:20

@A megvalósult amerikai ólom..:

"Elfelejti a posztoló, hogy jelenleg 30-40%-ban villamosenergia importra szorulunk."

- Mennyibe kerül az import áram?
- Mennyiért tudunk jelenleg itthon áramot termelni?
süti beállítások módosítása