A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Idegen nyelv, haladó nemzeti együttműködőknek

2013.12.14. 06:30 Carnivore

Lassan ébredeznek a nyelviskolák és kezdik végre felfogni, hogy rémálmuk valóra válni látszik: az ő lábuk alól is kihúzzák a szőnyeget. Talán azért nem hitték eddig, hogy sorra kerülnek, mert - a trafik- és kaszinó-mutyik esetét párhuzamba állítva - ők legalább társadalmilag hasznos tevékenységet végeztek. Eddig.

Az új felnőttképzést szabályozó törvény és a kapcsolódó rendeletek hatályba lépése óta csupán néhány kritikus hangvételű közleményre és panaszkodással gazdagított interjúra futotta a nyelvtanárokat és nyelviskolákat képviselő szervezetek vezetői részéről - amit a NER robogó vonatának zaja persze könnyűszerrel elnyomott. E bátortalanság és a megkésett panaszok viszont végzetes hibának bizonyultak, mivel a gépezet láthatóan maga alá gyűri az ágazatot. Hogy tudatosan teszi-e mindezt, azt mindenki maga döntse el, én a magam részéről a következő lehetőségeket tudom felvázolni:

1. Nem tudatosan teszi. A Kormány és befolyása alatt dolgozó Országgyűlés olyan túlbuzgó módon akar fellépni a szélhámosok, „maffiaiskolák” ellen, hogy nagy igyekezetében ellehetetleníti az egész ágazatot (magas akkreditációs és egyéb költségek bevezetése miatt jelentősen megugró nyelvi képzési díjak; szaknyelv tanításának lehetősége kizárólag az adott szakma művelői részéről; felesleges napi szintű adatszolgáltatás; nyelvtanárokat terhelő egymilliós kaució; az egyedi igényeknek megfelelő, egyénre szabott, rugalmas megoldások kizárása a külön engedélyeztetési eljárásoknak köszönhetően stb.). (megjegyz.: a legújabb rendeletben foglaltak az előbb felsoroltakat nem cáfolják!)

2. Tudatosan teszi. A piac újraelosztásának céljából. A jelenlegi nyelviskolákat felszámolni, haveroknak átjátszani.

3. Tudatosan teszi. Népbutítási szándékból. A munka alapú társadalom megteremtéséhez munkásokra és nem diplomás, nyelveket beszélő emberekre van szükség, akik ráadásul bármikor leléphetnek külföldre, ha nem tetszik a rendszer.

4. Tudatosan teszi. Az elitizmus előretöréséért. A felsőoktatás térdre kényszerítésének szerves része a nyelvoktatás ellehetetlenítése. A diplomaszerzéshez így szigorú követelményrendszer és benne nehezebben megszerezhető nyelvvizsga dukál. Aki tehetős, venni fogja az akadályokat és lesz is diplomája (apuci-anyuci már fiatalon nyelv-suliba vagy magántanárhoz járatja, az egyetem alatt pedig ez folytatódik), „akinek viszont nincs semmije, az annyit is ér”.

 nem_mukodik.jpg

A következmények - közvetlenül - ugyanazok, mint a trafik- és kaszinó-mutyi esetében, vagyis: egyenes út az illegalitás felé (számlát hírből sem ismerő "partizán nyelvtanárok"); tömeges leépítések; piac-újraosztással az ágazat néhány megbízható haver kezébe kerülése ("Nemzeti Nyelviskola"?).

És a "bónuszok" közvetetten jelentkeznek: oktatási színvonalromlás; a nyelvtudással rendelkezők továbbra is alacsony létszáma (sőt, az arányok további romlása); felsőoktatás eltolódása az elitizmus irányába; Magyarország nyelvi elszigetelődése; a munkaerőpiac rugalmatlansága.

Kedves Polgártársak, amúgy meg a nyelvetekkel két dolgot tehettek: vagy benyaljátok ezt (is), vagy ha nem tetszik, kereshettek magatoknak más országot és ott kiélhetitek kéjes nyelvi vágyaitokat.

Good luck.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

95 komment · 2 trackback

Címkék: jogállam mutyi újraelosztás nemzeti együttműködés rendszere trafikmutyi

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr415689859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Győztek az Ábrahám Géza utca lakói, megállították a narancsos úthengert 2013.12.14. 23:39:44

Köszönet a bátraknak! Önök bebizonyították: nem dönthetnek a fejünk felett, a részvételünk nélkül! Tavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt két utca átnevezéséről. Az Á...

Trackback: Idegen nyelv, haladó nemzeti együttműködőknek 2013.12.14. 16:26:01

A Kormány és befolyása alatt dolgozó Országgyűlés olyan túlbuzgó módon akar fellépni a szélhámosok, »maffiaiskolák« ellen, hogy nagy igyekezetében ellehetetleníti az egész ágazatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.14. 09:08:37

Aki az új szabályt kitalálta, az még sosem járt nyelviskola közelében sem.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.14. 09:23:54

Nem tudom, van-e valami koncepció a gyors ütemű klientúra-kiépítésen kívül. A lakosság egyik felével nem tudunk mit kezdeni, mert aluliskolázottak és képzetlenek. A másik felével meg nem tudunk mit kezdeni, mert túlképzett és oda megy, ahol a munkaerő-piac meg is fizeti a tudását. Azért, mert vannak olyan szakmák, ahol napi szinten nem kell két nyelvet középfokon beszélni, egy magát értelmiséginek nevező ember számára kell a nyelvtudás...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.12.14. 11:26:55

Komolyan mondom beszarok rajtatok: "....magát értelmiséginek nevező ember....","... munkásokra és nem diplomás, nyelveket beszélő emberekre van szükség,.....". Szóval szerintetek egy olyannak mint például én amúgy sem járna a "nyelvtudás", mert hát sem értelmiségi, sem diplomás nem vagyok--érdekes módon mégsem mosogatásból, meg éttermi kisegítésből éltem Londonban sem, meg az utóbb 6 évben itt sem. Angol nyelvvizsgám is csak "buliból" lett a nicosiai USA követségről. Ezek szerint a megnyílvánulások szerint ti éppen olyan elitista szemléletet vallotok, mint az akit szapultok--mert ugye a magamfajata csóró melósnak nem fogy hiányozni a nyelviskola! Biztos ezek az országok a hülyék itt, ahol az utolsó segédmunkás is legalább angolul beszél és igenis sújt fektetnek rá, hogy mindenki megtanulhassa az itteni nyelvet is(ezért beszélek én is lassan 3 nyelven a magyaron kívül). Tehát bekaphatjátok ti is, éppen mint a kormány az amúgy is semmitérő nyelvoktatási és nyelvizsga rendszerrel együtt!

Tyreo 2013.12.14. 11:43:13

Nincs itt semmi látnivaló kérem szépen. A Nemzeti Tőkésosztályt fel kell hizlalni. Pont ugyan az történik mint a dohányboltoknál, földeknél, taxiknál, játékgépeknél, takarékoknál történt. Tönkretesszük a sok kicsit és kiosztjuk pár nagynak. Az, hogy sokan tönkre mennek, illetve drágább lesz ugyan az a szolgáltatás az lényegtelen. Felkészül, az alkohol.
(ha valamit kihagytam szóljatok)

G. Wolf 2013.12.14. 17:06:59

Szánalmas és undorító ez az egész amit az oktatással művelnek, teljesen mindegy már hogy állami vagy magánrendszerű, Ebbe az a legszomorúbb hogy ez hosszútávon sok kormánycikluson keresztül fog csak mutatkozni, és korrigálásához is évtizedekre van szükség. A magyarok így is kevés idegennyelvet beszélnek és azt is rosszul... És akkor még így bonyolítják ezt is... Ettől nem fognak kevésbé külfödre menni, ott ahol már van 500 ezer magyar, ott lehet már nem is annyira "létszükséglet" az idegennyelv tudás, majd kint megtanulja előbb utóbb...

Amúgy is, sokkal egyszerűbb lenne, hogy csak az mehet egyetemre akinek van támogató papírja a Fidelitasz-tól ... Volt már ilyen időszak biztos emlékeznek rá mikor még helyi pártcsinovnyik ifjoncok adtak papírt a továbbtanuláshoz...

Jozsef Andras Kiss 2013.12.14. 17:35:21

@Meleg Sándor: Na ne izélj ember .Pontosan minden magyar embernek kéne angolul és németül beszélnie ,iskolázottságtól függetlenül.Az se árt ha ezek mellé lengyelül is beszélne .Sokat köszönhetek annak hogy felnőttként külföldön tanultam 3 nyelvet.Még mindig azt hiszitek elég egy papírt lobogtatni ?Nem itt külföldön ismeretlen a nyelvvizsga papír egy kőművesnek vagy ácsnak ám nyelvtudás nélkül semmi esélye munkához.

tisztapista 2013.12.14. 23:17:59

Habonnyal hajnalig ültünk a tárgyalóban, és még mindig nem találtuk ki, hogyan serkenthetnénk a nyelvtanulási hajlandóságot.

Már nem emlékszem, ki találta ki, de egyszer csak rájöttünk: be kell szüntetni, el kell lehetetleníteni a nyelvoktatást. De csak indirekt módon, balfék intézkedésekkel, mintha véletlen volna. Közben majd néhány médium megszellőzteti az összeesküvés-elméleteit, az ellenzék pedig nyelviskolamutyit kiált.

A feltüzelt emberek pedig az internet segítségével juszt is megtanulnak angolul. Mint régen a Szabad Európa, csak most szélessávon.

JohnHenry 2013.12.14. 23:24:24

@tisztapista: még néhány dns-error a upc-nél és nem lesz itt e-learning sem :-/

Liquid_Night 2013.12.14. 23:48:59

@HK417: Nézd el nekik tudatlanságukat. Nálunk részben a kommunizmus, részben a jó öreg magyaros sznobizmus miatt él a fizikai munkáról a svájcisapkás-kőbányaisörös elképzelés. Az, hogy egy csomó olyan "meló" van ami intelligenciát, felelősséget, nem gyenge hozzáértést, munkakultúrát követel meg, az nincs a fejekben. Talán azért sem, mert a magyar gazdaság nem a nagy hozzáadott értékű iparáról (meg az oktatás se a mondjuk némethez hasonló szakképzésekről) híres.

Ehhez hozzátenni azt a koncepciót, ami szerint egy szaki világszintű, és világszinten keresett tudással rendelkezik, több nyelvet beszél, pénzt keres, vagy épp a saját két kezével megteremti az egzisztenciáját...felfoghatatlan, pedig most is építenek magyarok infrastruktúrát Afganisztánban, illetve a 80as években sokan voltak közel-keleti olajkutak és erőművek környékén.

És ez szomorú, mert nem mindenki tud kaliforniában startup-ot csinálni, de szerintem tengeri fúrótornyot üzemeltetni, vagy olajvezetéket telepíteni se, pedig abban is van élet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.15. 00:11:35

Azon gondolkodtam el, hogy vajon az új szabályoknak megfelelte-e mondjuk tavaly az a frissen alapított nyelviskola, amelyik a semmiből felbukkanva hirtelen az EU-s nyelvoktatási pénzekre lecsapott?

goldenhind 2013.12.15. 00:13:31

Én tulképp örülök ennek, egyre nagyobb bukás körvonalazódik ki nekik jövő tavasszal.
Nagy igyekezetükben, hogy megtartsák a hatalmat túl sok ember lábára léptek már rá.
A vidék úgy egészben, tanárok, pénzügyi szektor, trafikosok, boltosok, kutasok, tűzoltók... stb.
"Erőből" nem lehet megtartani a hatalmat egy demokráciában, főleg az internet korában, egy pillanat alatt látja mindenki mi történik az országban.
Ezz a hülye önreklám is kontraproduktív "Magyarország jobban teljesít" hát nem, és ezt nap mint nap erősítik az emberekben.

Tyreo 2013.12.15. 00:28:49

@goldenhind: Te is elköveted azt a hibát, hogy magadból indulsz ki. Te egy netet használó(!), politikával foglalkozó egyén vagy. Na a többség nem ilyen. A többség kap 5000Ft-ot a postástól a Fidesz nevében és rájuk szavaz. Lesz itt bukta, de nem nekik.

tobeor 2013.12.15. 00:33:31

@poszt: már lehet tudni melyik fideszes érdekcsoport javára nyírják ki a többit.
csak a szokásos fidesztempó, kinyírják a konkurenciát.

@goldenhind:
nemtom még hány példa kell rá, hogy minél többet lopnak annál népszerűbbek....

Khonsu 2013.12.15. 00:41:56

@goldenhind:
Továbbra is hiányzik az értelmes alternatíva,
miközben a lakosság nagy részét megvette magának a Fidesz a reszicsökkentéssel. Ezért aztán garantált nekik újabb 4 év és még lehet, hogy a 2/3 is megmarad.
Ugyanaz lesz mint Gyurcsánynál. Elhúzzák a mézesmadzagot, aztán jön az újabb csomag, hogy tartsák a hiányt. Kapcsol is rögtön a lakosság, hogy megint átkúrták, de akkor már ígyjárás van.

goldenhind 2013.12.15. 01:07:06

@Tyreo:

Ezért írtam, hogy akinek rácsaptak már a hátára egyet, az nem fog megint ezekre szavazni...
ebbe a kalapba vehetők pl. azok is ahonnét a családból már külföldön vannak, és nagyon sokan vannak azok a nyugdíjasok, akiknek gyereke, unokája kint van...
Azért is látom így, mert ez a viselkedés amit mostanában a politikusai művelnek az... én megmondom őszintén, a félelmet látom rajtuk, nemcsak az a félelem, ami alulról nyaldossa őket, hanem a félelem, a felettük állótól, a főnöktől...
Nem mernek nyilatkozni, csak baráti médiában, alákérdezésre...

goldenhind 2013.12.15. 01:14:48

@tobeor:
"minél többet lopnak annál népszerűbbek"

Eeez.. igen, van benn valami...
Szerintem átestek a ló túlfelére...
Egy ismerősöm szokta mondani "Ha tartozol 10 ezerrel valakinek az a te bajod, ha tartozol 10 millióval, akkor a hiteleződ baja"
Nem passzol ide csak bevillant... :)

goldenhind 2013.12.15. 01:23:36

@Khonsu:

Bosszantó az ellenzék töketlenkedése, ez tény...
Gyurcsány hackerkedik, Mesterházy főnökösködni akar, Bajnai sokszor aztsemtudom mit akar...
Egy napra kell csak összeálni hogy megverjék, minden az időzítésen múlik...
Tény hogy a fideszt nem könnyű kommunikációban megverni, folyamatosan nyomás alatt kellene tán tartani őket, hibázzanak...
Hogy utánnuk mi marad, nehéz lesz, és egybentartani a csapatot is embertpróbáló feladat lesz...

Csigataposó 2013.12.15. 03:42:23

@goldenhind: "és egybentartani a csapatot is embertpróbáló feladat lesz... " Marmint lenne, ha lenne csapat. Es akkor meg mindig valasztason innen vagyunk.

mahet 2013.12.15. 06:08:19

Egy lehetőség kimaradt a listából: tudatos készülődés az Eurázsiai Unióba.

Nem lehet véletlen a háború az EU-val és a folyamatos orosz dörgölőzés. Lehet, hogy 6-7 éve létezik egy Orbán-Putyin megállapodás.

Putyin megkapja Magyarországot, cserébe Orbán kap olcsó gázt és atomerőművet, hogy osztogatással megnyerhesse a választásokat. A fél-ázsiai csürhe még tapsol is hozzá, az értelmiség pedig elhúz nyugatra. Win - win, sőt win-win-win-win.

xvxvxv 2013.12.15. 06:16:20

teljesen beleillik ennek a mocskos, alja, panelból kivakaródzott tolvaj népségnek a koncepciójába: miután megtették magukat az Új Keresztény Arisztokrata Osztálynak és évtizedekre látják el magukat anyagi tehetséggel, a neofeudális államukban nekik összeszerelő-emberek kellenek, akik elvannak a fizujukkal és a hobbijukkal, az ország dolgaiba nem szólnak bele, "az az Urak dolga", másrészt statisztikailag így is csökkentik az országból menekülő emberek számát.

hát a komcsik is egy undorító népség, de ezeknél a tetves férgeknél aljább népség sokáig nem lesz. ilyenek az egykori szegény vagy párttitkár-gyerekek, ha hatalomhoz jutnak. a nemzeti fekáliájuk pedig minden elképesztő tolvajlásra, gazemberségre feloldozást ad: csak mondd rá, hogy "nemzeti", aztán INDULJON A BULI!, nyugodtan lerabolhatod az egész ágazatot.

de legalább a Jankó frankó angolból:
www.youtube.com/watch?v=1qRpLY14lkU

Niebur 2013.12.15. 06:38:46

a 3. pont nem cél, hanem a múlt és a jelen valósága. Ha nem így lenne, nem választották volna meg a fideszt.

tobias2 2013.12.15. 07:00:29

Jó irányban haladunk elvtikéim. A következő lépés az iskolák megszüntetése kell, hogy legyen. Micsoda költségmegtakarítás! A gyerekek így már ötévesen munkára foghatók -- fellendül a nemzetgazdaság! Utána következhet a következő nagy pénznyelő, a kórházak megszüntetése. Hulljon a férgese! Árpád apánk idején se volt kórház, mégis itt vagyunk. Olyan jólét lesz itt, hogy két méter magasan áll a GDP minden kis tanyán!

Le_Penseur 2013.12.15. 07:37:30

Szerintem csak a szokásos amatőr dilettantizmus és hozzá nem értés.
A nyelviskolák egy része csaló, vagy olyan alacsony színvonalú, hogy semmit sem ér a képzésük. A számtalan nyelviskola közül az értékteleneket kellene kigyomlálni, ehelyett az egész ágazatot teszik tönkre.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.15. 07:58:09

@Jozsef Andras Kiss: Nem izélek. Persze mindenkinek illene alapvetően kommunikálni angolul, meg talán a szomszédos országok nyelvein. De egyelőre jó lenne, ha "értelmiség" számára ez egy alapvető igény lenne. :)

Mindfield 2013.12.15. 08:03:31

Mondjuk szerintem a NER-ben senki nem számít annyira osztályellenségnek, mint a nyelvtanár. Pláne a nyugati nyelvek tanárai.

ppppalika 2013.12.15. 08:24:08

@goldenhind: Ebből nem most lesz bukás. Talán 4 év múlva, de inkább 8. A piaci viszonyok torzítása akkorra éri majd el azt a szintet, hogy belekenődnek a falba.

ppppalika 2013.12.15. 08:27:55

@Le_Penseur: "csak a szokásos"

No, látjátok, ez az alapvető hiba. Hogy a szokásos. :(

Mária 2013.12.15. 08:37:57

Én nem értem, miért kell picsogni egy olyan nyelvoktatási rendszer után, aminek azt köszönhetjük, hogy kb. 10 millió magyar ember nem beszél semmilyen nyelvet, és bután néz ki a fejéből, ha egy két bekezdéses időjárásjelentést, ételreceptet, használati utasítást vagy hasonlót értelmeznie kell.

Arról nem beszélve, hogy mennyire bután néz ki a fejéből, ha élőszóban intéznek hozzá egy egyszerű kérdést és válaszolni kellene.

Tényleg ez kell nekünk?

nemecsek ernő áruló 2013.12.15. 08:41:06

"Talán azért nem hitték eddig, hogy sorra kerülnek..."
Nem is kell tovább mondani:

„Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hiszen nem voltam szocialista. Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó. Amikor engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozott volna.” Martin Niemöller (1892-1984) német evangélikus lelkész.

Mária 2013.12.15. 08:47:20

Egyébként se értem, miért kell ezt a nyelvtanulás ügyet túlpörögni.

Veszel egy sorozat könyvet meg CD-t, és nekiülsz. Kábé félidőben elkezded olvasni a külföldi híreket, fórumokat, nézni a filmeket. Kicsit később keresel embereket a neten, akik szívesen és ingyen beszélgetnek veled. Ha igazán rajta vagy a témán, akkor gyűjtesz egy kis pénzt és kijársz, amilyen sűrűn teheted, 1-2-3 hétre, erre is vannak szervezetek, ahol lehet fogadó családot vagy szállást találni.

Ez mind kijön abból a pénzből, amit nem adsz oda valami lenyúlós nyelviskolának, aminek a szolgáltatásából végül semmi hasznod sincsen.

Mensikov 2013.12.15. 08:59:51

Biztos van jó nyelviskola és rossz is. Mondjuk számos nyelviskolában beszedik a pénzt, a tanár meg ellógja az órát, haladás semmi többezret kifizet az ember. Jobb a magántanár. Egyedül vagy, gyorsabb haladás. Persze magad is odateszed, tanulsz ezerrel. Mert ha csak arra alapozol amit az órán tanulsz az kevés. Ez a szegmens is elburjánzott valamit tenni óhajtanak. Én támogatom...

mahet 2013.12.15. 09:00:57

@Mária: Dehogynem érted, nem vagy te hülye.

Nem akarsz nyelviskolába járni... oké. És? Ezért kell "megakadályozni", hogy más járhasson?

90%-ot összeszedsz magadtól a maradékra nagyon jó a nyelviskola (pl nyelvtan).

De teljesen mindegy miről van szó... a legnagyobb probléma az, hogy pár dilettáns elmebeteg Fideszes akarja meghatározni, hogy mi a helyes mindenkinek. Kicsi korlátolt agyacskájukkal próbálják leegyszerűsíteni a világot olyan szintre amit még képesek feldolgozni és ez alapján szabályokat hozni.

ember100 2013.12.15. 09:06:47

Mária:
Helló !
Te bolond vagy !
Ennyi erővel iskolák sem kellenek a szüleid megtanítanak számolni azt annyi , nem is beszélve a szakmákról , TÉNYLEG minek bármilyen oktatás ? Dicső Fénylő Vezérlő Csillagunk is megmondta kubikosok kellnek a GDP hez.

womBATMAN 2013.12.15. 09:16:09

A nyelviskolák trafikosítása hatékony eszköz lehet a kivándorlás csökkentésére, ennyi...

Mária 2013.12.15. 09:35:57

@ember100:

A magyar nyelv, mint anyanyelved elsajátításához jártál nyelviskolába, vagy elég volt az alapozáshoz az a tudás, gyakorlás, és azok a példamondatok, amikre a családod képes volt, a többi meg ment a napi rutin mellett?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.15. 09:36:30

Nos nem gondolnám, hogy a "fiatal" "demokraták" szövetsége valóban hisz abban, hogy Magyarországon jobb lesz az élet. Tudják, hogy ami esetleg az eredmények nyomán magánosíthatóvá válik, azt a klientúra magánosítja is, hiszen ezért akarták a hatalmat. Ettől kezdve jobb, ha a fiatalok a használható nyelvtudás hiányában nem tudnak külföldre menni.

nu pagagyí 2013.12.15. 09:39:59

@Mária: Igazad van! A szakmunkásoktatásra sincs szükség, mindenki elvégezheti sajátmaga azt, amire feleslegesen pénzt adna. Itt van például a burkolás. Én például az interneten néztem meg, hogyan is kell csinálni. Megvettem az összes szerszámot, anyagot és csempét, majd követve az útmutatásokat, elvégeztem a munkát. Az eredmény sajnos szánalmas lett. A következő projektem a nyelvtanulás lesz. Nincs lehetetlen!

nincs1itt 2013.12.15. 09:47:51

@HK417: +1!!! Nincs mit hozzátenni!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 09:48:40

A lojalitás ismét győzedelmeskedett a szakértelem felett.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 09:49:17

Kevesebb és drágább nyelviskola. Magyarország jobban teljesít.

lüke 2013.12.15. 09:57:38

hmmm
vagy két tannyelvü vagy külföld
a többi néma csend
ill nyelv(tanulás)

Mária 2013.12.15. 10:01:51

@nu pagagyí:

Tényleg egymás mellé állítod egy szakma megtanulását és egy bizonyos, az általad rutinosan használthoz NAGYON hasonlító jelrendszer megtanulását, pláne úgy, hogy a régi és az új között RENGETEG átfedés van?

Egy szakma megtanulásához ÚJ ismereteket kell elsajátítani, és ÚJ képességeket kialakítani magadban.

Egy idegen nyelv megtanulásához semmi újat nem kell tanulnod, sem bármilyen készséget elsajátítanod, csak az általad már használt kódokkal párhuzamba kell állítani egy új kódsort és megtanulni NÉHÁNY SZABÁLYT, ami a kódok egymás utániságára vonatkozik és eltér az általad addig alkalmazott szabályoktól.

Röviden: beszélni a hülye is tud. Benne van az ember génjeiben. A karaktersorok bemagolása és a néhány szabály alkalmazása meg pusztán idő és elhatározás kérdése, nem szakma, és nem tudomány.

lüke 2013.12.15. 10:05:10

@nu pagagyí:
eben van vmi! pl ha interneten gyakorlod a nyelvi kommunikációt

lüke 2013.12.15. 10:06:01

@lüke: ,
BOCS nem eben guba
hanem :ebben

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 10:07:26

@Mária: "A karaktersorok bemagolása és a néhány szabály alkalmazása meg pusztán idő és elhatározás kérdése, nem szakma, és nem tudomány."

Ez egy óriási marhaság. Azonban ha így van, akkor meg minek az a sok akkreditáció és nehezítés, ami állítólag a minőséget szolgálja. Nem érzel itt ellentétet? Nem hát. A hívő ilyesmivel nem foglalkozik.

lüke 2013.12.15. 10:07:40

@Miazmás: igenis!
ha kevesebb, de drágább, akkor jobbnak kell a minöségnek lennie...............
ez tényleg elöre lépés lenne:)

lüke 2013.12.15. 10:09:57

@Mária:
az ált .iskolából kikerülök 30% nem tudja értelmezni a szöveget,
ez gyakorlatilag analfabétizmus

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 10:12:21

@lüke: Mert az balliberális szöveg és az eemútnyócév a hibás. Nem tudtad? És ezek a hazug felmérések a baloldal megrendelésére készülnek. Magyarország jobban teljesít.

Zedder 2013.12.15. 10:14:41

@goldenhind: "Ezért írtam, hogy akinek rácsaptak már a hátára egyet, az nem fog megint ezekre szavazni..."

De fog, sajnos fog. Mert mindig lesz "gyurcsány" meg "libás", meg "elmúltnyócév".

A sok proli még örül is, hogy ezek lopnak, sokat lopnak, és büszkék rá, hogy a vezénylő tábornokaik brancsa több lop, mint a szocik. Azt már aggyal nem érik fel, hogy előlük lopják el a pénzt...

Amíg az ország jelentős részét meg lehet etetni a nyugatellenes, EU ellenes, multiellenes ős-szittya magyar "mi vagyunk a világ esze" demagógiával, addig nem lesz itt semmi változás. A határok még nyitva vannak, szerencsére még el lehet menni. Sok százezren már megtettük.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 10:15:02

@lüke: És különben is franciául kellene tanulni azért, mert az angol túl könnyű. (H. Rózsa, szakértő.)

nu pagagyí 2013.12.15. 10:16:20

Csak a piaci verseny tud olyan helyzetet teremteni, amelyben mindenki megtalálhatja az ár-érték szerinti neki legmegfelelőbb szolgáltatást. A nyelvtanulók alapvetően három csoportba sorolhatók:

1. Tényleg meg akarja tanulni a nyelvet, mert használni akarja vagy használnia kell.
2. Csak papír kell neki, mert közpénzes állásában pótlék jár a cetli után.
3. Cége fizeti be nyelvoktatásra, mert elvárás a nyelvtudás a dolgozóktól (általában multik).

Az első kategória most majd pórul jár, mert neki egy olcsóbb, célirányos tanfolyam is elég lenne, hiszen önszorgalommal hozzá tudja tenni a magáét is a dologhoz. Ők azok, akik ennek a kormánynak a rémálmaiban szerepelnek, mert saját ambícióik vannak. A másik két kategóriának mindegy. A cetliseknek kicsit később térül meg a befektetés. A multi pedig megoldja majd másképp a dolgot, ha túl drága lenne a pofátlanná váló "engedélyezett" oktatók szolgálata. Mondjuk saját hazájából hoz nyelvi tanárt, mert nekik a tudás a fontos, nem a papír.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 10:17:12

@Zedder: Nem olyan rég mondtam a lányomnak, hogy tanuljon nyelvet, végezzen el egy főiskolát, aztán húzzon külföldre és ne is jöjjön vissza. Szar lesz nekem, de ha az ő érdekeit nézem, akkor nincs más lehetőség.

Rátóti Mutyikos 2013.12.15. 10:28:39

@Mária: "Röviden: beszélni a hülye is tud."

hat meg irni.. :DDD
a magyar nyelvtan megtanulasa is iskolaban zajlik.
bar te biztosan hianyoztal mind altalanos mind a kozepfoku iskolaidban ezekrol az orakrol. es tenyleg: te vagy a peldaja hogy hujen is lehet elni, csak jol fizessek meg a "velemenyed".

Mária 2013.12.15. 10:33:12

@Miazmás:

"Ez egy óriási marhaság."

Biztosan az. Nekem bejött, de te meg ne próbáld, költsd inkább a pénzedet dögunalmas, semmire se jó nyelvórákra, ahol az éles helyzetek helyett a langymelegben unatkozhatod szét az agyad, és mondhatsz 45 percenként két egyszerű mondatot.

*

"Azonban ha így van, akkor meg minek az a sok akkreditáció és nehezítés, ami állítólag a minőséget szolgálja."

Ez nem a nyelvtanuló ügyfelek érdekét, hanem a piac felosztását szolgálja. Aki helyzetben van, az írja a szabályokat, aki meg nincs helyzetben, az úgy járt.

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy az EREDMÉNYES nyelvtanuláshoz nem annak van köze, hogy iskolába járj, hanem annak, hogy ÉLES helyzetekben tréningezd magad.

bgp 2013.12.15. 10:33:20

@Mária: Ennyit tudsz? Hogy miért kell picsogni?
Miért kell picsogni a trafikoknál és a félkarú rablóknál?

Esetleg azért, mert látszik, hogy mire megy ki a játék, és az nem tetszik sok embernek.

Mária 2013.12.15. 10:37:07

@Rátóti Mutyikos:

"a magyar nyelvtan megtanulasa is iskolaban zajlik."

Ugyan már. Egy 6-8 éves gyerek nyelvtani szempontból helyesen beszél, csak a szókincse korlátozott.

Az anyanyelv nyelvtanának a megtanulása azért jó, mert az ember szereti tudni, hogyan működik az az eszköz, amit használ.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 10:49:35

@Mária: Igen. Ez ennyire egyszerű. Az már nem számít, hogy a nyelvtan ismerete nélkül mekkora idióta fordítások születnek. Lehet, hogy ilyenek a tieid is, csak még nem szóltak. A 6-7 éves gyerek pedig A NYELVI KÖRNYEZETBEN ÉL. És a gyereket sokszor kijavítják, amíg rögzül benne a nyelvtan. Tíz millió nyelvi szakértő országa.

Mária 2013.12.15. 10:50:41

@Rátóti Mutyikos:

"bar te biztosan hianyoztal mind altalanos mind a kozepfoku iskolaidban ezekrol az orakrol"

Feltételezem, hogy te nem hiányoztál a magyar nyelvtan órákról.

Tudnál írni MOST magyar nyelven egy névszói állítmányi szerkezetet tartalmazó példamondatot anélkül, hogy puskáznál a Google-ban?

vuvuvu2 2013.12.15. 10:56:56

@nu pagagyí: csak a piaci verseny? ez egy óriási marhaság!

kb. 15 éve azért hagytam abba a nyelvtanítást, és léptem más pályára, mert már akkor lehetett látni hogy milyen konraszelektált ez a szakma. azóta pedig csak romlott a helyzet. volt tanítványaimnak alig tudtam nyelviskolát javasolni, de néhány éve én sem voltam könnyű helyzetben amikor egy új nyelvet akartam megtanulni. a nyelviskolákban nem feltétlenül cél, hogy a delikvensek megtanulják a nyelvet, inkább hogy minél tovább bent tartsák őket a rendszerben (több tanfolyam, több bevétel).

épp ideje volt már egy csomó dilettáns ügyeskedőtől megtisztítani a piacot. de a munka ezzel még nem lesz elvégezve: 1/ a megmaradókat ellenőrizni kell, 2/ nagyon-nagyon rendbetenni az iskolai nyelvoktatást, annyira, hogy pl. aki egyetemre szeretne menni, annak min. 2 középfokúja legyen, amit nem magántanárokkal, apuci pénzéből, hanem az iskolában sajátít el a nebuló. (ehhez persze az is kell, hogy ne járjon mindenki gimnáziumba, csak az, aki hajlandó is dolgozni=tanulni, nem csak app-ozni meg FB-ozni.)

tobeor 2013.12.15. 10:59:49

Úgy látszik mégiscsak nekem kell elvégezni a valódi munkát a "Carnivore" nevű poszter helyett.

Mint már tegnap is írtam: "már lehet tudni melyik fideszes érdekcsoport javára nyírják ki a többit."

Na jó, ha ez se volt elég a poszt frissítéséhez (nehéz a munka...), akkor tessék:

"Szakmabeliek szerint a nyelvoktatással kapcsolatos új szabályozások egy jól behatárolható kört hoznának nyerő helyzetbe a piacon."
www.origo.hu/itthon/20131214-a-szakmanak-nem-tetszenek-a-nyelvoktatas-uj-szabalyai.html

A Felnőttképző Akkreditáló Testület nyelvi vezetőjének, Bucskóné Szabari Juditnak és családjának érdekeltségi körébe tartozik a:
- New York Nyelviskola
- Top Tanoda

Találós kérdés:
Melyik két nyelviskola "nyerte" el a LEGNAGYOBB támogatás a felnőttképzési TÁMOP-pályázatokon?
Igen, eltaláltad: : a New York Nyelviskola és a Top Tanoda, 576 millió Ft-ot.

Nekik tehát nem lesz gond az új szabályozás által előírt milliós letét.

Forrás:
www.nyest.hu/hirek/tonkreteszik-e-rendeletileg-a-nyelvtanarokat

A lényeg tehát, hogy azért kell tönkremennie sok trafikos... ízé, nyelvtanárnak és nyelviskolának, hogy Bucskóné Szabari Juditnak, a nyelviskola-piac Simicskájának és lányának, rokonának, családjának sokkal, de sokkal jobb élete legyen a jövőben.

További részletek az ügyből
Mutyiszag:
index.hu/belfold/2012/12/21/egesz_nepemet_fogom_milliardokert_tanitani/

És aki kicsit még jobban utánaolvas, az azt is megtudja, hogy nem csak Orbán Viktor fogorvosának lenni jelent kurva jó bizniszt, de Orbán Viktor nyelvtanárának cégének lenni is felemelő érzés... már közpénz-értelemben felemelő.

Szeretettel küldöm az összes fideszes tolvaj magyarellenes gazembernek az ABBA-tól a Money, money, money című számot!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 11:01:25

@vuvuvu2: Hiszem, hogy a piac meg tudná oldani. Mint a középiskolák rangsorolásánál. Ott az dönt, hogy abból az iskolából hány százalék jelentkezik és jut be főiskolára vagy egyetemre és végzi el azt. Valami hasonló dolog talán itt is működne. Hogy ki menjen gimibe? Aki akar és a tanulmányi eredményei alapján felveszik oda. Én nem dönteném el ezt a helyedben.

ekat 2013.12.15. 11:06:51

@Mária: Lehet, hogy a te és az ismerőseid így vannak vele, az én tág családomban, ismerősi körömben és kollégáim között mindenki - jól - beszél 1-2-3 nyelvet.

dr kíváncsivagyok 2013.12.15. 11:09:59

@goldenhind:
Gyurcsány hackerkedik, Mesterházy főnökösködni akar, Bajnai sokszor aztsemtudom mit akar..."

Lehet hogy igazad van...de ez nem fog meggátolni abban , hogy akár találomra kiszámolva ( Ecc
,pecc, kimehecc ) de KURVÁRA ELZAVARJAM ORVBÁNT a picsába...

ekat 2013.12.15. 11:11:54

@Mária: Ja igen, ezért tart itt az ország, hogy egy újságcikk, vagy egy könyv nem bír megjelenni nyelvtani hibák nélkül, mert otthonról csak úgy hozzák magukkal a kultúrát! (És fektetik a sújt...:D)

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.12.15. 11:17:02

@ekat: Igen, meg hogy rosszul használják a ba/ban-t (tévében és rádióban!!!!!!!!!!!!!!!), és biciGlit mondanak. Nem mellékes továbbá, hogy a 6-7 éves gyerek milyen környezetben tanulja a nyelvet. Egy alacsony iskolázottságú szabolcsi családban, vagy értelmiségiek gyerekeként.

goldenhind 2013.12.15. 11:18:22

@dr kíváncsivagyok:
:D
Nálam Fodor a befutó, őt kedvelem, ahogy Ungárt is, ezek sem "százasak", dehát hozott anyagból dolgozunk... :)

Mária 2013.12.15. 11:51:47

@ekat:

"Lehet, hogy a te és az ismerőseid így vannak vele, az én tág családomban, ismerősi körömben és kollégáim között mindenki - jól - beszél 1-2-3 nyelvet."

Ez csak anyit jelent, hogy míg én elég nagy merítéssel ismerek embereket különböző státuszú rétegekből, addig te azoknak a viselkedéséből indulsz ki, és próbálsz levonni ÁLTALÁNOSAN érvényes következtetéseket, akik a tiéddel megegyező társadalmi státusszal bírnak.

ursus artos 2013.12.15. 11:53:05

Szükség van-e bármiféle rendrakásra a magán-nyelviskolák esetében?

Tyreo 2013.12.15. 11:59:14

@goldenhind: Ismerek olyan családot ahol apuka Ausztriában dolgozik, gyerekek ott tanulnak és mindenki a Fideszre szavaz.

gyárvárosi 2013.12.15. 12:16:49

A sok értelmiségi itt ecseteli, hogy mennyire semmit érő munka az összeszerelés.
Javaslom próbáljanak meg eltölteni egyetlen napot az Audi, az Opel, a Mercedes "csak" összeszerelő robotokat alkalmazó gyártósorain.Már ha a felvételi elbeszélgetésen, bocsánat interjún, és az azt követő tesztek próbáin meg tudnak felelni.
Biztosan a német cégek szellemi fogyatékosokra tervezték a gyártósoraikat?! Azért olyan a kibocsátott minőség, hogy a fikázó értelmiségi büszkén feszíthessen ezen márkák valamelyikében?!
Az ilyen szerelősori robotok Szlovákiában, Lengyelországban jelentősen járultak/járulnak hozzá a GDP növekedéshez.
Igaz ott emberszámba veszik a fizikai munkát végző "robotot" is!
Munkahelyemen a dolgozónak értenie kell alapfokon a CNC gépek programozásához, a sorban következő lézeres mérőgép beállításához.
Kíváncsi lennék hány un. diplomás értelmiségi felelne meg nálunk "robotnak"?!

$pi$ 2013.12.15. 12:23:57

@ekat: "ismerősi körömben és kollégáim között mindenki - jól - beszél 1-2-3 nyelvet."

Hát mondjuk egy nyelvet jól beszélni nem igazán nagy ügy. :D

stim 2013.12.15. 12:34:12

Nem ismerem a kormány szándékait de hogy az idegen nyelv tanulás rendkívül fontos ahhoz nem fér kétség.

Úgy gondolom, hogy igenis tudnunk kell nekünk magyaroknak minél többünknek idegen nyelvet, hogy megértethessük magunkat más népekkel és megértsünk másokat. A megnemértés alapja a kommunikáció hiánya.

A magyar kultúra és mentalitás legfőképpen a nyelv korlátai miatt ismeretlen mások számára. Mivel magyarul csak nyomós okból tanulnak meg az emberek nem kérdés, hogy nekünk magyaroknak kell nyelvet tanulnunk ha azt akarjuk, hogy megértsenek minket, a kultúránkat, a szokásainkat, a dolgainkat.

Nekünk kell nyelvet tanulni ha azt akarjuk, hogy megértsenek minket. Ehhez rendezett de nem túlszabályozott körülmények kellenek.

A piacba többször durván belenyúlás bizalmatlanságot szül. Elveszi az ember kedvét a vállalkozástól, magyarul inaktívvá tesz. Ha valóban a vállalkozókedvet szeretnék serkenteni és támogatni idehaza akkor nem sajátítják ki időről időre a piac egyes jól futó részeit magulknak mert akkor nem lesz kedve senkinek vállalkozni. Ezeket a példákat a vállalkozó szellemű emberek látják, figyelnek, tudnak róla és egyáltalán nem hat abba az irányba, hogy vállalkozzanak ha a bürokrácia és adórendszer dzsungelén keresztülverekedve egyszer csak ott találhatja magát az ember, hogy mindaz amit minden nehézség ellenére felépített azt elvehetik tőle. Mint az erőszakos kolhozosítás.

Amikor bejöttek az oroszok és a fegyveres támogatásukkal és a kékcédulás csalással a szocialisták hatalomra kerültek elveték a nagyapám üzletét amit kemény munkával épített fel és jópár embernek adott munkát. Az ilyen jellegű történelmi tapasztalatok ilyenkor előjönnek az emberben. Tessék odafigyelni, hogy ne tegyék tönkre szándékosan vagy túlbuzgóságból ugyanúgy azokat a vállalkozásokat amik embereknek adnak munkát mint ahogy annak idején tönkretették rengeteg ember élete munkáját a szocialisták. Nagyon remélem, hogy ez nem ugyanaz az agresszív módi. Több erő, több felelősség. Körültekintés.

Idéfix 2013.12.15. 12:38:45

Szerintem visszás, hogy Mária az anyanyelvről szónokol, de ugyanabban a mondatában kétszer is megerőszakolja azt. A magyar szintaxis szabályai szerint ugyanis ebben az esetben nincs vesző sem a "mint", sem az "és" előtt.

Amadeus62 2013.12.15. 13:20:49

@Tyreo:

Sajnos neked lesz igazad, bár ne így lenne.

Amadeus62 2013.12.15. 13:25:32

@goldenhind:

"Ezért írtam, hogy akinek rácsaptak már a hátára egyet, az nem fog megint ezekre szavazni..."

Nem egy embert ismerek, aki annyira vérfideszes, hogy azok után is ezekre szavaz, miután szarul járt az új adórendszerrel, az eltörölt adójóváírással.
Azért szavaz ezekre, mert nem engedheti meg, hogy a "libás meg a böszme" visszajöjjön, ezek így működnek mondom néked. És rengeteg ilyen hívő van, vagy minek hívják ezeket.

goldenhind 2013.12.15. 13:26:23

@Tyreo:

Erre nem tudok mit mondani, de ez is igazolja, hogy külföldön is egyéb szövődmények nélkül ki lehet hordani az agyhalált...
Soha nem értettem meg a nem gondolkodó embereket, sokaknál azon csodálkozom, hogy napról-napra életben tudnak maradni...

Mária 2013.12.15. 13:27:24

@Idéfix:

Mint fentebb már megírták, nem jártam be se az általános, se a középiskolai nyelvtanórákra :)

Ellenben erős középfokon beszélek egy szláv és egy nyugati nyelvet, emellett nem beszélek, de tudok szöveges infót értelmezni oroszul és egyszerűbb leveleket akár franciául is megfogalmazok.

De hát én hülye vagyok, és nálam csak azért ennyi az annyi, mert SOHA nem szórtam a pénzemet nyelviskolákra.

Bezzeg, akiket már a sokadik tanév tandíjára nyúl le valamelyik jónevűnek mondott nyelviskola, azok TÉNYLEG tudnak :D

tisztapista 2013.12.15. 13:44:33

@gyárvárosi: "Azért olyan a kibocsátott minőség, hogy a fikázó értelmiségi büszkén feszíthessen ezen márkák valamelyikében?!"

Egyetértek, csak annyival egészíteném ki, hogy a fikázó értelmiségi soha nem fog ilyen autókban feszíteni. Mert ahhoz pénz, a pénzhez pedig valós teljesítmény kell.

A természettudományos szakokon vagy mérnökként végzett kollégák sem értenek ezekhez a gépekhez, de ők legalább nagy eséllyel betaníthatók lennének erre. A bölcsészek, társadalomtudósok és művészek viszont nem fognak ehhez érteni. Nem is dolguk. Ők másból keresik meg a kenyerüket, ha jól csinálják. Ha nem jól csinálják, akkor pedig csak marad a fikázás.

tisztapista 2013.12.15. 13:50:52

@Idéfix: "Szerintem visszás, hogy Mária az anyanyelvről szónokol, de ugyanabban a mondatában kétszer is megerőszakolja azt. A magyar szintaxis szabályai szerint ugyanis ebben az esetben nincs vesző sem a "mint", sem az "és" előtt."

Szerintem pedig nem viszás, mindenki úgy ír, ahogy akar. A sznob nyelvtantúdosok pedig elolvasák, ha akarlyák. NYelvtanal még senki nem keresett pézt, a pézt a "nem nyelvtannácik" keresik meg.

Ha szerencsétlen, nyomorult sorsodra, rossz anyagi döntéseidre, frusztrált életedre csak az a válaszod, hogy: "de legalább a nyelvtant én jól tudom", akkor legyél boldog vele.

A zélet nem a hejes írásról szóll!

tisztapista 2013.12.15. 13:55:50

@Mária: "De hát én hülye vagyok, és nálam csak azért ennyi az annyi, mert SOHA nem szórtam a pénzemet nyelviskolákra."

Sokak szerint igen. Ezek a sokak viszont a következő cáfolhatatlan axiómákat is fújják:
- Az oktatás kizárólag az iskola dolga
- Ja, és a gyerek nevelése is
- Az állam majd megoldja a problémámat
- Pénzt csak alkalmazottként lehet keresni
- A pénzemet olyan hitelre költöm, amire akarom

Vannak szituációk, amikor bejön a nyelvtan, és a TUDATLAN ember tényleg a TUDATOS ellentéte...

M. Péter 2013.12.15. 14:05:41

@tisztapista: Éppen az a baj, hogy Mo.-on egyre inkább a politikai kapcsolatok, mintsem a valós teljesítmény dönti el, hogy kinek van pénze.

goldenhind 2013.12.15. 14:25:07

@Amadeus62:
Fanatikus hívő mindenhol van, sajnos, ez egyik oldalon sem jó, mert nem gondolkodnak, és könnyen befolyásolhatók.
Velük nem tudunk már mit kezdeni, felnőtt korban már ne lehet átkapcsolni az agyakat.
És ezért mondta annak idején egy nagy politikus "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit", mivel mindenki szavazhat a négyelemis nénikétől az atomtudósig, mindenki beleszólhat, mindenkiből lehet miniszterelnök...
Dehát nincs egyenlőre jobb...

M. Péter 2013.12.15. 14:26:54

@Mária: Próbáld ki a módszeredet, és írd meg, hogy hogy sikerült a nyelvtanulás.

Tyreo 2013.12.15. 14:38:26

@goldenhind: Pedig még ebben sincs igazad (bocsi)
Kifejezetten értelmes, intelligens emberekről van szó. Én nagyon bírom őket. Itt annyiról van szó, hogy aki nem foglalkozik annyit a politikával mint mi az nem érzi, hogy baj van. Mert miért érezné?
Született bármilyen elmarasztaló bírói ítélet ami felkapott lett?
Nem.
Van pénzem élni?
Persze. Meg bulizni, meg karácsonyi vásár Bécsben. Akkor meg miért ülnék gép előtt blogokat, híreket olvasva?
Ezzel szemben amit Gyurcsányék tettek az tényleg leszivárgott a mindennapokba. Még a gimis osztályunkban is téma volt a 2006-os tüntetések.
Itt meg valami elvont jogelveken kéne felháborodni, amit hiába vagy jó programozó, nem igazán értesz, ha nem szánod rá az időt.
Szóval sajna marad a Fidesz. És nem csak az agyhalottak fognak rájuk szavazni..

ecetes torma 2013.12.15. 15:20:15

@Mária: TE tettél általánosító kijelentést, én, mint ahogy írtam a saját családomról / ismerőseimről beszéltem, akik egyáltalán nem különlegesek, nem gazdagok, és jórészben nem is diplomások, mégis beszélnek nyelve(ke)t.

ecetes torma 2013.12.15. 15:22:00

@$pi$: De, manapság már magyarul is csak kevesen beszélnek jól. :)

ecetes torma 2013.12.15. 15:29:00

@goldenhind: Igazából sokan azért Fideszesek, mert inkább jobboldaliak a nézeteik, és/vagy utálták, mikor csak és kizárólag azért kerestek jól, hogy másokat támogathassanak a többlettel. Én sem vagyok az a baloldali :), de a Fideszes kormányunk sajnos az, na meg mindamellett arrogáns és inkompetens rablók gyülekezete.

ekat 2013.12.15. 15:36:53

Az ecetes tormák én voltam, mint most kiderült, az a férjem nickneve, csak nem vettem észre, hogy ő van bejelentkezve.

goldenhind 2013.12.15. 17:01:27

@Tyreo:
Elnézést, nem akartam túlkomolykodni azzal az "agyhalottal"... :)
Persze, van ilyen is, sokan, akik jól élnek, nem is törődnek a politikával, miért is tennék, megvan mindenük...
Nekem sem kellett soha életemben nélkülöznöm, most sem, és nem is kell a belátható jövőben, mégis látom, hogy ez így nem jól van...
Épp most volt egy cikk valahol, mennyire nem szenzitív a magyar a társadalmi problémákra...
És nemcsak arra, elvannak a saját kis világukban, hogy a többiekkel mi van.... hát tesznek rá...

goldenhind 2013.12.15. 17:02:43

@ekat:
Jó, hogy észrevetted...
Messze még a Húsvét... :)

goldenhind 2013.12.15. 17:09:15

@ekat:
Épp most irtam a társadalmi érzéketlenségről fentebb...
Valamint egyetértek, és ezt nem értem sokakban, nem veszik észre, hogy viktorék már balról előzik a szocikat is?
Lehet mondani, igen, tudom, sokan mondják, és igazuk van, itt jön az a fanatikus hit a vezetőben... :)

Tyreo 2013.12.15. 17:52:40

@goldenhind: és nem csak a gazdagok. a szegények meg azért nem, mert küzdenek. igazából politikával foglalkozunk itt páran, pár hívő oldalfüggetlenül, meg a többség valami felületesen, akiknek elég a Jobban teljesít szöveg. Nem azért mert buták, hanem mert nem szánnak rá időt, és a család is így szavaz. Meg MSZP-snek lenni gáz. Meg Gyurcsány egy fasz. Vagy Viktor egy fasz. Vagy utálom a cigányokat, tehát Jobbik. Vagy Legyen más a politika, mert ez szar.(Ez konkrétan megtörtént.) Magyarországon nem a tudatos döntés a jellemző sajnos.

borzimorzi 2013.12.15. 23:23:08

@tisztapista: Pontosan így van. A hajdani legendás poliglott tolmács, Lomb Kató úgy tanult meg oroszul, hogy letette az asztalra az Anna Kareninát oroszul és magyarul Németh László fordításában, majd elolvasta párhuzamosan a kettőt. Mire becsukta őket, volt egy használható orosztudása. Sokkal használhatóbb, mint a miénk, amely 10 évnyi kötelező orosztanulás eredményeképpen állott elő. :-)
Ehhez képest ma az van, hogy fogod az 5 legkedvesebb Agatha Christie kötetedet angolul-magyarul, és végigolvasod. De választhatod a Gyűrűk urát, a Harry Pottert, vagy amit akarsz. Utána vagy részenkint váltogatva megnézed filmen is angolul-magyarul, sokat ismételgetve és használva a feliratokat is, plusz ismételgeted az elhangzott szöveget. Néha magnóval is, hogy vissza tudd hallgatni és össze tudd hasonlítani. Mire végigmégy ezeken, lesz egy használható angoltudásod. Esetleg 30-40 órát veszel utána nyelvtanártól is, hogy megtanuld hozzá a nyelvtant, de ehhez nem kell nyelviskola. A fidesznyikek mutyisztikusai meg feldughatják maguknak az összezabrált nyelviskolákat, ahogy a trafikokra is ráfaragtak...

Üdv:
b

wirth6 2013.12.16. 15:50:44

@Mária: a magyar nyelvhez elég volt, hogy évekig anyanyelvi környezetben éltem, és volt pár anyanyelvi beszélő, akik sokszor egyedül velem foglalkoztak, és segítettek a nyelvtanulásban. Meg emlékszem olyasmire is, hogy magyar nyelv és irodalom óra.
süti beállítások módosítása