A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A nemlétező demokrácia

2013.07.30. 06:30 outisz

A demokrácia az egy fogalom. Igen, pont olyan sunyi fajta, amit a barkóbába minden hülye utál. (Személy? Nem. Tárgy? Nem. Ó... deszemétvagy...) Márpedig a fogalommal egy baj van, nem lehet megfogni, megenni, falra kenni, mert kvázi nincs. Ellenben jókat lehet róla fantáziálni, becézgetni, tovább gondolni, magyarázni, hivatkozni rá ésatöbbi. Kicsit olyan ez mint a Starwars. Elméletileg nincs, otthon mégis a birodalom mind a nyócvanezerféle űrhajóját, lépegetőjét, zetorját, rotációs kapáját kirakhatod a polcra. A Starwars azért mégiscsak egyszerűbb. Van a Disney, és megmondja, hogy mi igaz abból, ami nem is létezik. Ez a jedi jófej, ez másik gonosz. Ez a hajó gyors, ez másik lassú ésatöbbi.

A demokrácia ennél kicsivel bonyolultabb, de nem azért, mert létező fogalom. Francokat. A demokrácia nem eldöntendő kérdés, hogy igen, vagy nem. A demokrácia szimplán nem más, mint az emberiség tuskósági skálájának egy kicsike intervalluma. Ettől jobbra diktatúra, ettől balra Jézus és a hippikolóniák, de a határ elég ingoványos ugye, és ez sok mindenkit elbátortalanít. Kicsit messzebbről kezdem, hogy érthető legyek.

A rendszerváltás körül  a demokrácia különös fajtáját ismertük, a tv-demokráciát. Volt a Dallas, a Knight Rider meg a többi ámerikai filmek. Mit tanultunk mi ezekből? Hogy a kapitalizmus kőkemény világát a tőke mozgatja, hgy kőkemény munkával egy szabad országban - ki tisztességesen, ki gonoszul - kurva sokra viheted? Nem, csak azt vettük észre, hogy ezek állandóan whiskyt isznak. Felmerült bárkiben, hogy a Kitt és Michael Knight munkaadója egy magánalapítvány? Értitek, egy politikától, államtól független (civil?) szervezet, amely khmm... hát végülis társadalmi szerepet tölt be. Francokat. A kocsi vagány volt, Hasselhof meg józan.


A dezodor-demokrácia már kézzelfoghatóbb volt, sőt szagolhatóbb. Mi rácsodálkoztunk Bécs és München boltjain, az osztrákok meg csak lesték a trabantokat, hogy ez most ilyen motoros kerekesszék, vagy mi? Na persze, volt aki azért ment külföldre, hogy megtanulja, hogyan épül fel a demokrácia, hogyan szervezik meg önmagukat a helyi érdekképviseletek, pártok, lobbik, diákok, sorolhatnám. Én sem ezért voltam Olaszországban, hanem dömpingáron vettünk cipőt, meg bőrdzsekit a sikátorban. (De akkor aztán az egész családnak!) Pár év kellett, hogy elüljön a vihar, és kiderüljön, az istenadta nép számára a demokrácia = gazdagság. Soha senkit nem hallottam vitázni az EU, vagy az USA politikai berendezkedéséről, ellenben névnapozásokon komoly eszmefuttatásokra adott alkalmat a három színű fogkrém tubusba paszírozása, hogy a szíinek nem keverednek!! Hogy a francba rakják így bele? Na látjátok feleim, erre képes a demokrácia!

Nem akarom senkin elverni a port, közemberként én se agyaltam (akkoriban) azon, hogy jó-e a közvetlenül választott elnöki rendszer, vagy sem. Nem is kell. Legalábbis eddig azt hittem. Mert jöttek a pártok, és megmondták. Beköszöntött hát a többpárti-demokrácia hangzatos kora. Egyvalamire azonban senki nem figyelt: hogy a demokrácia nem eldöntendő kérdés. Ezt tanulni kell(ett volna), de megragadtunk a háromszínű fogkrém problematikáján. Na persze a jó öreg kádárkorban ez pontosan elég volt. A Gabi fogkrém ugyan egyszínű volt, azon is lehetett agyalni, annyi különbséggel, hogy aki hamarabb rájött, hogy hátulról töltik fel, az a továbbiakban feladat nélkül kussolt.

Érdekes, hogy az amerikai stand-up humoristákat hallgatva néha komolyan lehet hallani, ki a republikánus, ki a demokrata. Abortusz, terrorizmus, szabadságjogok, fegyverlobbi, gyógyszerlobbi, munkanélküliség, bevándorlás szigorítása/legalizálása még a humorban is markáns különbségeket gerjesztenek. Nekem az utolsó véleményformáló humorista például Hofi Géza (nemcsak a cocializmusban, de utána is) és Nagy Bandó (kocka u. 13) volt. A pártok persze eltérő intenzitással vezették a demokrácia meghonosítását, de valljuk be őszintén, kinek nem az volt a fontosabb, hogy választókat szerezzen? Választáshoz meg nem tudás kell, hanem papír meg toll. Meg ígéretek persze, ami minél egyszerűbb annál jobb. (Különös ambivalencia: Kádár alatt sokkal többet magyarázták a népnek a nemlétező demokráciát meg a gazdasági folyamatokat. Ma, amikor lenne mit, mindenki lózungokat dobál. [A nyugdíjasok ezer órája - ó igen, szeretném látni a tanulmányokat gazdaságra gyakorolt várható hatásokról. Mert biztos vannak, nem?])

A baloldal komoly leamortizálódása nemcsak Gyurcsány gyógyszerekre költött kiadásaiban mutatkozik. Sokkal nagyobb kárt okozott a rendszerváltás után húsz évvel is alig bimbódzó demokráciatudatban. Mert mit csinál legszívesebben a magyar, mikor látja, hogy valami elsőre nem sikerül, és valószínűleg kétszer ennyi munkával fog csak sikerülni másodjára? Legyint, és kijelenti: ennyi. Vissza a Gabi fogkrémhez, az legalább finom volt, ha az ember megszokta az ízét. Márpedig meg kellett szoknunk.

Most komolyan, Te, kedves olvasó (többesszámba nem merem rakni) mit tettél volna Orbán helyében, miután a nyakukba hullott a kormányzás? Dolgozzunk 4 évig azon, hogy felépítsük a nép demokrácia igényét, hogy civil, helyi közösségekre alapuló szervezetek jöjjenek létre, hogy megtanítsuk az embereket arra, hogy legyen véleményük? És hogy ezt a véleményt hogyan kell mások számára is megformálni, és együtt kiállni érte? Hogyisne! Hozzuk vissza inkább a kádári ál-demokráciát. Rá lehetne hímezni a magyar zászlóra: Azt mi jobban tudjuk. A gyurcsányi kiábrándulás után pedig pont ez kellett az embereknek, nehogy már valaki azt higgye, hogy ez pusztán egy ember, egy párt vezetőségének brutális hibája volt. Nem, ez a komplett rendszerváltás utáni demokrácia nyakába lett varrva.

Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát. Mindent központosít, mindent leépít és elsüllyeszt ami nem az övé. Média, alkotmány, civil szféra, kultúra, foci, közgép, földtörvény, minden kipipálva. A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg. Akire meg lehetne építeni, már külföldön van - Orbán Viktor legnagyobb örömére. Senki ne gondolja, hogy azt a 3-400000 embert haza akarja hozni ellenzéki szavazónak. Hülye lenne, inkább választójogot ad a határontúli magyaroknak, akik meg még nem tuják, de sosem fogja Orbán hazahozni őket. Szavazni onnan is lehet, ennyi.

Demokrácia pedig apolitikus környezetben sokáig nem tartható fenn, csak csökevényes formában, dehát sokaknak az is elég. Ha belegondolunk, a demokrácia sosem volt olyan hűde elengedhetetlen része a világnak. Magyarországon összesen nincs 50 év demokratikus múltunk (ha 1867-1919-et nem számoljuk), mégis min lepődünk meg? Jókai még úgy ír a politikai és gazdasági  előmenetelt segítő rokoni szálakról, mint a világ legtermészetesebb dolgáról. A világ tényleg így működik? Akkor viszont én kérek elnézést.

Ha van valaki, aki elolvasta a bejegyzést most nagyjából kétféleképp reagálhat. Az ellenző szerint  tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagyok, felhörög és fegyvert ragadva folytatja a fülkeforradalmat, azaz posztol valami kioktatót, majd nem csinál semmit. A helyeslő, aki legalább foltokban egyetért, most hümmög, esetleg öklét rázza, felhörög, hogy vissza az országot, majd… fegyvert ragad: azaz lájkol, majd nem csinál semmit.

Az ellenző fajtának jobban örülök, mert a második - bármilyen szimpatikus is - teljesen veszélytelen az orbánklikkre. Míg az ellenző talán túltrollkodja magát, lejáratva a rendszerét.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

425 komment · 3 trackback

Címkék: demokrácia magyar demokrácia outisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr35432132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2013.07.30. 14:55:11

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak. 2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már te...

Trackback: Egyik pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2013.07.30. 14:54:10

Nem kormányváltásra van szükség, hanem politikai és erkölcsi rendszerváltásra. Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási bojkott és feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.30. 10:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.07.30. 08:16:19

A reakciók boncolgatása akkor lenne érdekes, ha nem csak észrevételeket tennél. Ugyanis a "szerintem ez meg ez, meg ez nem jó" kérdéskörrel csak azonosulni, vagy szembe helyezkedni lehet. Egyébként egyetértek a leírtakkal, de azért a dolognak vannak sokkal gyakorlatibb vetületei is. Olyan alapvető érdekellentétek húzódnak, amik szintenként bontják le a demokráciát.
Kezdésnek ott van a "képviselő", akinek a tőle elvárt képviselés és a saját egzisztenciája között kell választani (nép<->párt). A "párt"ok szintjén is akad ilyen. Nálunk a pártok nem annyira elvek mentén szerveződnek (ahogy azt a nevük sugallná), ellenkezőleg! A pártok választanak maguknak elveket, amikkel jobban kiszolgálják egyetlen céljukat -vezetőik akaratát-, a mind nagyobb és nagyobb hatalmat. Mivel a szereplők kölcsönösen egymástól függnek, senkinek sem érdeke felborítani ezt a káros rendszert, ami lassan felfalja önmagát. Mindehhez csak katalizátor, hogy a demokratikus immunrendszer hiányában a folyamat gyorsabb. Azonban érdemes körbenézni, hiszen a legtöbb demokrácia pontosan felénk tart.

Sir Galahad 2013.07.30. 08:21:14

Hibás a poszt alaptétele. "A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg." Egy frászt nem tudja. Nem ez a baj. Az a baj, hogy nemigen van olyan ellenzéki párt, amelyikre szívesen cserélné a Fiodeszt. Tessék megnézni egy másik közvélemény-kutatást is: hvg.hu/itthon/20130716_Ipsos_erore_kapott_a_Jobbik_az_MSZP_meg_m Jellemző mondat a cikkből: "A többség elégedetlen a kormánnyal, de az ellenzékre még többen neheztelnek."

♔batyu♔ 2013.07.30. 08:23:12

Ez ugyanolyan hülye indok mint az, hogy a balliberális szimpatizánsok nem járnak el szavazni.

mojszipupi 2013.07.30. 08:29:19

Orbán Tusnádfürdőn elmondta h a magyarság gyarapodása a fontos. Fővárosban lakó magyar, new york i, felcsúti magyar, mindegy csak gyarapodjunk. Ez még passzolna is a blog gondolatmentéhez, miszerint a demokrácia=gazdagság.
De itt pontot is tehetünk ugyanis valóban gyarapodik a felcsúti magyar, fővárosi is. Mondjuk azt h rajta kívül még egy felcsúti mocskosul gyarapodik. Itt van a kutya elásva. A demokrácia felfogás tőlünk nyugatabbra a minél szélesebb körű jólétre való törekvés. A fidesz viszont nemhogy bővíteni próbálja a kört, hanem tudatosan épít le rétegeket. Jelenleg egy nagyon szűk kör nagyon gyarapodik. És sajnos ha még akár +4 évet ilyen ütemben gyarapodik nem leszünk más mint földesurak és napszámosok országa. Ez lesz a kurucos demokrácia

Szevasztok 2013.07.30. 08:30:35

"A helyeslő, aki legalább foltokban egyetért, most hümmög, esetleg öklét rázza, felhörög, hogy vissza az országot, majd … fegyvert ragad: azaz lájkol, majd nem csinál semmit."

Azért bízzunk abban, hogy a "majd nem csinál semmit" fázis után eljön a "na akkor elmegyek / megteszem / aláírom / tiltakozom / megszervezem / elintézem stb." stádium. Kinél előbb, kinél később...

Kattar 2013.07.30. 08:33:39

Lenne egy kérdésem a blogger úr felé.
Lenne szíves definiálni, hogy pontosan milyen eszmerendszer követője.
A konzervativizmus nagyon szép, de egy relatív eszmerendszer.
A szó szoros értelmében az konzervatív, aki egy korábbi állapotokat tartja megőrzendőnek (lásd a szó etimológiai értelmét) és csak lassú és szükséges reformokban hisz, elutasítja a gyors és gyökeres változásokat. Lényegében a szkepszisen alapul és kételkedik minden újítás szükségességében és utópiai valódiságában.
Az az igazság, hogy hazánkban az a valódi konzervatív, aki fent kívánja tartani az elmúlt évekre jellemző posztkommunista rendszert, sőt az ultrák már a Kádár-rezsimet is visszasírják.
Természetesen fel sem merült bennem, h esetleg ön ilyen lenne, de mégis szükségesnek érzem, hogy a tiszta eszmecsere érdekében határozza meg magát. Amennyiben ezt már megtette, kérem linkelje be. Előre is köszönöm.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.07.30. 08:38:49

Ha valóban olyannyira kormányt váltana a nép, akkor ez látszódna a közvélkut adatokban. A nép ui. nem valami tudattal rendelkező entitás, aki racionálisan gondolkozva hozná meg döntéseit, és ez okból hibás olyan döntéseket tulajdonítani "neki", amely tudatos gondolatokat feltételez. Ha a nép, azaz az emberek kormányt akarnának váltani, akkor bárkire inkább szavaznának, mindenféle meggondolás nélkül. Ez a tömegdemokrácia áldása és átka egyben.

notib 2013.07.30. 08:45:50

Pontos, valós, lényegre törő elemzés...

De azért a demokrácia fogalma, melynek a lényege a jogok és kötelezettségek egyensúlya, mely MINDENKIRE (az utcaseprőtől a miniszterelnökig) mindig és mindenkor egyformán vonatkozik, a valóságban nem igazán valósul meg, de hát már az öreg szivaros is megmondta, hogy bár drága is, tökéletlen is, de még nem találtak ki jobbat nála...

A bejegyzés legfontosabb megállapítása ezért főleg az, hogy a gyerekeinknek kell megtanulni és alkalmazni a jövőben, mivel mi már úgy látszik, hogy nem vagyunk képesek rá, ennek viszont alapfeltétele, hogy az iskolákat mind a bal, mind a jobboldali politikus bohócok és csatlósaik elkerüljék, de volt, van erre remény az utóbbi száz, leendő 50 évben ???

lavór 2013.07.30. 08:49:58

" Csak nem tudja, hogyan kell ezt csinálni."

És honnan is tudná meg? Mert ugye a történelmi előzmények azt mutatják, hogy senki nem tudja, csak a szájuk jár. A gyerekeink csak olyanoktól tanulhatnák meg, akik tudják, és ugye az előző mondat pont erre tért ki.

MACISAJT 2013.07.30. 08:50:29

A közvéleménykutatások szerint (a Fidesz pártisággal nehezen vádolható Medián, Szonda Ipsos, Tárki szerint IS), a Fidesz immár 82 hete vezeti az ÖSSZES közvéleménykutatást(rekord az EU 28 országában.)
És ezalatt megnyerte az összes választást is, országgyűlési, EP, önkormányzati, de még időköziket is.

Az állampolgárok pedig ellenzékváltást szeretnének.

Foxtrotty 2013.07.30. 08:51:15

"Nekem az utolsó véleményformáló humorista például Hofi Géza (nemcsak a cocializmusban, de utána is)"

Miután a szerző ezzel kiállítja magáról a bizonyítványt, elég hiteltelen hogy nekiáll kiokosítani a népet demokráciábúl. Ami ugyebár nem azonos a kádári posványban a Gabi fogkrém nyújtotta felüdüléssel

Én meg aszondom, akkor már inkább a Gabi mint a Hofi elvtárs pártbennfentesként kikcsingató humora

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.30. 08:51:39

"Francokat. A kocsi vagány volt, Hasselhof meg józan."

csak az elején.;)

konrada 2013.07.30. 08:55:12

Na ja. Hiszen kérdezni tudni kell. Mert eleve a választójogúak 30-40%-a sosem szavaz, így ha őket politikai kérdéssel b..ztatják, kapásból az a hozzáállásuk, hogy mindenki menjen a p...ába.

Ha ilyenkor a kérdezőnek még hagyják feltenni azt a kérdést, hogy akkor a kormány is?
Már 30-40%-nyi kormányváltani akarót írhatnak be indulásként.(Ahhoz még jön az ellenzékiek 25%-nyi szavazója, és máris jöhetnek ki ezek a ballibeknek szívét melengető felmérések.)

...persze csak akkor, ha nem teszik fel a kérdést, hogy kire, mert ez esetben marad az eredeti felállás: mindenki menjen a p...ába!;))

Mária 2013.07.30. 08:57:54

"Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát. "

Ez butaság.

Az Orbán-klikk pontosan úgy kormányoz, ahogyan azt a magyarok döntő többsége elvárja, vagy legalábbis elfogadhatónak tartja.

Már megint más a hibás, mi? Most éppen Orbán a hibás. Mindig más a hibás, soha nem a magyarok.

Ha a magyaroknak nem tetszene, amit Orbánék csinálnak, szólnának. Én nem látom, hogy a magyarok tiltakoznának.

Foxtrotty 2013.07.30. 09:02:02

Néhány gondosan kiérlelt poén után sajna megbicsaklik a posztíró gondolatmenete, aztán bedől az egész. Példul tiszta találattal logikai öntökönszúrás ez a gondolatsor:

"Akire meg lehetne építeni, már külföldön van - Orbán Viktor legnagyobb örömére. Senki ne gondolja, hogy azt a 3-400000 embert haza akarja hozni ellenzéki szavazónak. Hülye lenne, inkább választójogot ad a határontúli magyaroknak, akik meg még nem tuják, de sosem fogja Orbán hazahozni őket. Szavazni onnan is lehet, ennyi."

Külföldről könnyítetten lehet szavazni az új választójogi törvény szerint, akkor minek kéne "hazahozni" ellenzéki szavazókat? Most miről beszél ez a nagyokos?

DFK 2013.07.30. 09:02:59

@Sir Galahad: S ez alapján az Együtt-PM nem jut listás mandátumhoz, hiszen nekik 10 % a küszöb (2 párt közös listája!).

Csetepaté márki 2013.07.30. 09:05:35

„A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni”

Ket opcio van:
-az emberek hülyek, nem hallottak meg parlamenti valasztasrol ( csak eppen 2006 kivetelevel mindig elküldtek a kormanyt, ami röhejes)
-a mondat szokas szerint nem teljes, helyesen : az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja,hogy ezt hogyan kell csinálni anelkül, hogy ugyanazt a 2002-2010-es kreten csürhet visszahozna.

azértezszánalmas 2013.07.30. 09:08:36

Sok ponton defektes az írás!

Először is a külföldön dolgozó ki tudja mennyi ember, nem szavazna egységesen. Sőt sokan közülük a Fideszre szavaznának.
Sokan mentek ki Gyurcsány alatt és közel sem biztos, hogy mindenki politikai okokból ment ki.

Szóval felejtős, hogy 400 ellenzéki szavazatot kipipált a Fidesz. Különösen azért, mert lehetősége van, minden határon túl lévő magyarnak a szavazásra.
Ha a fele igaz lenne az okfejtésednek, akkor tömött sorokban mennének a Fidesz ellen szavazni.
Meglátjuk így lesz e?
(á dehogy..)

Másodszor nagyon demagóg és hangulatkeltő csúsztatás az "emberek többsége kormányváltást akar" duma.

Többször is kormányoztak a szocik 50% alatti szavazatok után.
Akkor is leírhattad volna ezt.
De nem tetted.

Most írod le, amikor a Fidesz a szavazatok több, mint 50%-át kapta és megynyerte a szavazókörök 99%át.
Mindemellett most is 50% a legbalosabb Szondánál a támogatottságuk, ráadásul év eleje óta folyamatosan nő a népszerűségük.

Szóval az emberek többsége NEM AKAR KORMÁNYVÁLTÁST.

Ennek nem csak az az oka, amit szerettek leírni és önmagában igaz is, hogy az ellenzék hiteltelen, gyenge, marakodó, leszerepet stb, hanem az is, hogy a többség jónak látja a kormányzás súlypontjait.
Helyeslik, a szociális rendszer, az adórendszer, a családtámogatás, az Alkotmány, a határon túliak, stb körében a változásokat.
Ilyen egyszerű.

Jelenleg Orbán Viktor a 2. legnépszerűbb politikus

Az első 7 név:
Áder János40
Orbán Viktor 37
Varga Mihály 35
Navracsics, Rogán, Tarlós, Martonyi 32

Feltűnik valami?

Igen 0 darab ellenzéki politikus fért be!
Tényleg el akarja küldeni őket a többség?

Hazudsz, de megértelek és megbocsájtok neked.
Nehéz lehet ennyire szorult helyzetben lenni.
Az ellenséged nyert, jól dolgozik, jól halad.
Ez annyira zavar, hogy szinte a szátok szélén lecsorog a nyál, úgy kívánjátok, hogy legyen már rosszabb az élet! Verjenek már meg valakit a rendőrök! Dőljön már össze az ország!
(basszus, ez is mind szoci kormány alatt történt...)
De nem és nem.....

Ti nem baloldaliak vagytok, nem liberálisak.
Csak Orbánellenesek.
Az nagyon szegény kenyér.
Sajnállak titeket.

nemecsekerno_007 2013.07.30. 09:11:15

El se megyek szavazni. Szánalmas színjáték ez az egész. Ja és igen az emberek le akarják váltani a kormányt, csak nem tudják kire, mert nincs alternatíva. Normális alternatíva kialakulását megakadályozza a választási rendszerünk.
Színjáték. Sajnos :(

Foxtrotty 2013.07.30. 09:13:19

"Magyarországon összesen nincs 50 év demokratikus múltunk (ha 1867-1919-et nem számoljuk), "

Homályosítson már fel a szerző hogy a kezdeti poénkodáson túl mit ért demokrácián, ha az 1867-1919 közötti időszak nem az (mellesleg akkor épült a Parlament). Csak nem a Tanácsköztársaság, meg a Népköztársaság? Ejnye már Hofi elftárs!

Balt 2013.07.30. 09:16:14

Ja. MSZP 20%, Jobbik 14%, E14-PM 12%, DK 2%, egyéb 2%. LMP 3%, Fidesz 46%.

www.median.hu/object.089d546a-b4ea-4a3a-87fd-08ac97c3610d.ivy

Ugyanakkor a választók abszolút többsége (52 százalék) azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be, míg 39 százalék örülne annak, ha maradna a mostani kormány. Azonban még a kormányváltásban bízó szavazók is erősen megosztottak abban a kérdésben, hogy ki lehetne egy ellenzéki összefogás vezetője: az ilyen válaszadók 40 százaléka Bajnai Gordont, 32 százaléka Mesterházy Attilát látja erre alkalmasabbnak. Mesterházy kedveltsége az utóbbi hónapokban számottevően javult, sőt, az MSZP-elnök népszerűsége az eddig a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt. Mesterházy ezzel a támogatottsággal a politikuslista harmadik helyére ugrott, míg Bajnai az ötödik helyen található 34 százalékos kedveltséggel.

Melchi Zadok 2013.07.30. 09:16:51

@azértezszánalmas: azért nézd már meg, hogy a 100-as skálán milyen pontszámokkal szerepelnek, ok?
no meg az is megérne egy misét, hogy ha pl holnaptól az összes fidesz főpávián piszkosságát autóbuszok farán, óriásplakátokon, no meg a köz és a lakájmédiában 24/7-ben nyomnák vajon milyen eredmény jönne ki?

de egyben igazad van, nem vagyok baloldali. jobboldali vagyok és mint ilye,n eleve nem lehetnek egy populista, balos banándiktátorral kompatibilis gondolataim.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 09:18:46

@Sir Galahad: Pontosan! Nem tetszik az embereknek a kormány, de az ellenzéknél ez is jobb.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:20:54

Egyik probléma ezzel az egésszel, hogy amit a tubusos vitákról meg a Dallasról, Knight Riderről írtál, az nem K-Európai sajátosság, hanem mindenütt ezen a szinten van a néplélek, ahol demokrácia van, ott is. Nem ebben különbözik alapvetően a hazai demokrácia a nyugatitól, hanem abban, hogy tőlünk nyugatabbra (tisztelet a kivételnek, lásd pl. Olaszország) letisztultabb a rendszer, vannak bizonyos játékszabályok, amiket mind a politikusok, mind a nép betart.

Valójában ha a demokráciát szó szerint értelmezve Magyarország jelenleg jóval demokratikusabb Nyugat-Európánál, és éppen ez visz minket fél-diktatúra felé. Ez egy teljesen általános jelenség, a szabadságnak ugyanis korlátai vannak, amelyik rendszer a legnagyobb szabadságot adja a polgárainak, az szinte mindig diktatúrába csap át. A legdemokratikusabb rendszer a közvetlen demokrácia, amely éppen ezért fenntarthatatlan.

Magyarországon ugyan végig képviseleti demokrácia maradt, de kicsit mégis a közvetlen demokrácia felé mozdultunk el, ami visszahúzott minket a fél-diktatúra felé. Ugyanis mi is történt? Kezdjük talán 2002-vel, amikor megyóék betarthatatlan ígérettel nyerték meg a választást. Még el sem kezdtek dolgozni, már tüntetések fogadták őket, ebben a környezetben aztán a barmok betartották a betarthatatlant (100 napos program), aminek aztán súlyos következményei lettek a költségvetésben. Ez már eleve a közvetlen demokrácia felé mutatott, hiszen egyrészt a nép óhaja alapján hajtódott végre az osztogató és költségvetésileg elhibázott program, másrészt benne volt a lincshangulat, hogy végre is hajtották. De a képviseleti demokrácia határait aztán át is léptük a hülyenépszavazással, amikor meg lett szegve az a fontos alapelv, hogy költségvetési kérdésről közvetlenül ne szavazzon a nép, nyilván ennek ésszerű oka volt, hiszen nyilván a nép minden esetben a kisebb adókat és a magasabb állami kiadásokat szavazná meg, ami meg fenntarthatatlan. A Fidesz meg ezek után teljesen irracionális, de a népnek tetszetős elvekre építette fel a kampányt és teszi ezt kormányzása óta is, ennek középpontjában a piacellenesség és a nyugatellenesség áll. De mindez nem azért van, mert a Fideszes fiúk így gondolják, hanem azért van, mert ismerik a zembereket, tudják, hogy az ő gondolataikat kell visszamondani, és aszerint kormányozni. Ez szintén közel áll a közvetlen demokráciához, hiszen normál esetben a pártoknak van egy-egy programja, amit elveikre és a szerintük gazdasági racionalitásra építenek, itt viszont a párt még az ideológiát is a néphez igazítja. Pont ez a nagyfokú szabadság az, ami elvezet a diktatúrához.

Balt 2013.07.30. 09:21:35

@Foxtrotty: Debizonyám! Hofi maga mondta (kb.), hogy ő volt a (belső) szelep a pártállam alfelén.

Amúgy a posztot nem olvastam. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 09:21:42

@azértezszánalmas: Feltűnt a politikusok népszerűségénél, hogy nincs olyan, akit az emberek többsége szívesen látna bármilyen felelős pozícióban? A legnépszerűbb Ádert is csak 40% fogadja el, 60% semmit sem bízna rá.

blah 2013.07.30. 09:23:10

@azértezszánalmas: egyetlen értelmes dolgot sikerült leírnod, hogy nincs kire szavazni. De ettől a fidesz még szar marad a támogatói meg ostobák.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:23:20

Szóval ezzel azt akarom mondani, hogy ami egy demokráciát fenntarthatóvá tesz, az éppen az, hogy egy fenntartható demokráciában vannak bizonyos írott és íratlan szabályok, meg egy intézményrendszer, amely együtt olyan korlátokat biztosít, amivel egyébként nem csak a politikusokat, hanem a szabad népakaratot is korlátozza. Konkrétan magyar helyzetre fordítva, egy kormány még 2/3-al sem tehet meg akármit. Nos, ez hiányzik nálunk, ezért lettünk rövid ideig demokratikusabbak, de ez nem fenntartható állapot.

Foxtrotty 2013.07.30. 09:24:31

@azértezszánalmas:
"közel sem biztos, hogy mindenki politikai okokból ment ki."

Mondjuk én egyet se ismerek aki épp a politika miatt ment volna ki. Vannak fontos emberek, akik évek óta sokszor megírják hogy ők már nagyon csomagolnak, mert muszáj innen elmenni, aztán legközelebb megint csomagolnak, mert ez már szörnyű, aztán megint csomagolnak mert itt kiirtják a becsületes embereket és így tovább

Könyörgöm induljatok már!

Balt 2013.07.30. 09:24:52

@Csetepaté márki: :)) Ez lehet (részben) a dolog magyarázata, de akkor miért nem nő az LMP meg a Jobbik? (Mert mégsincs annyira kormányváltó hangulat, sőt!)

barli 2013.07.30. 09:28:11

Kérdés hogy mit nevezünk demokráciának.
-hogy mindenkinek a véleményét igényét figyelembe kell venni
vagy
-hogy az lesz, amit a szavazni akaró többség akar

Ha a második igaz, akkor most is demokrácia van, bármennyire fáj is. Ha az első, akkor nem.
Még ha igaza is van a posztolónak a legtöbb dologban, szerinte az a demokrácia, amikor az van, amit ő szeretne.
54% a kormányváltásra az nem mindent elsöprő igény a változásra, főleg, ha az ellenzékre még többen mondanak nemet.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:28:20

Ja, és a posztolónak ne legyenek illúziói, az emberek nagyon jól tudják, hogy hogyan kell kormányt váltani, csak éppen nem szeretnének. Ahhoz ugyanis, hogy az Orbán kormány maradjon hatalmon, nem 50% + 1 szavazat kell, hanem több mint ahányan a legerősebb alternatívára szavaznak. Szóval felesleges magyarázni a bizonyítványt, itt a népet kellene ahhoz leváltani, hogy bármiféle változás legyen, nem Orbánék butították el a népet, Orbánék csak meglovagolták a nép butaságát.

Balt 2013.07.30. 09:29:40

@nemecsekerno_007: "Normális alternatíva kialakulását megakadályozza a választási rendszerünk.
Színjáték. Sajnos :("

Most, amikor a jelöltállítás (ellenzéki óhajoknak megfelelően) minden eddiginél könnyebb lesz? (Nem kell 700, azaz a fele annyi képviselővel arányosan ~1400 ajánlószelvény, csak 200 aláírás.)

azértezszánalmas 2013.07.30. 09:29:49

@Online Távmunkás: Na ez reménytelen.

A lényeg: A jobboldali politikusok a legnépszerűbbek.

A "mi lenne ha" MESE
Nem kérek belőle.

Jó irányba halad az ország.
Nem jó a helyzet, de egy összeomlott gazdaságból csodát műveltek.

Balt 2013.07.30. 09:31:48

@Melchi Zadok: Na mi az, oda a zinkognitó? :) Te jegyzed a posztot? Jó tudni...

azértezszánalmas 2013.07.30. 09:33:35

@blah: Neked egyet sem sikerült.
Te vagy az ostoba!

vladimir964 2013.07.30. 09:33:47

Azért a Jókai féle eszmefuttatáson a magyar irodalom túllépett: Móricz bácsi ugyebár megírta a "Rokonok"-at. S az a gyalázatos, hogy a mai napig is aktuálisak a benne leírtak. Móriczot egyébként sem igen kultiválják mostanság, hiszen 80 évvel ezelőtt leírt alakjai gyakorlatilag ma a közöttünk élők leképezései - senki sem szeret magára ismerni egy gusztustalan alakban. (pláne változni)
És a végére az Orbáni söpredék gondolkodásmódját legjobban leképező idézet:
"A demokrácia minden egyénnek hatalmat ad, tehát mindenki potenciális ellenfél."
Huguette de Broqueville

ephart 2013.07.30. 09:35:28

2014 választást megnyeri a Fidesz.aztán a jelenlegi judeobolsi ellenzék eltűnik ahogy most a zsidrákSZDSZ.ez után kezdődhet el valami érdemi változás.alulról való építkezés hiteles arcokkal.hát ez nem lesz egy rövid idő de hát ez van

Balt 2013.07.30. 09:35:44

@Ensiada Arkoveitie: Jogos. Kb. uyanez Tölgyessy többnyire tárgyilagos (de néhol elég maliciózus), minapi, hosszú elemzéséből:

"A korábbi kormányok általában az elitek igazáról kívánták meggyőzni a közvéleményt. Valamilyen távoli, a közemberek számára bajosan megfogható célok kedvéért: a piacgazdaság, az európai uniós csatlakozás, az államháztartási egyensúly érdekében többnyire újabb terheket és fájdalmas alkalmazkodási kényszert próbáltak elfogadtatni választóikkal. Orbán Viktor viszont inkább az "emberek" reményeit vágja oda az eliteknek.19 A Fidesz régóta sulykolja: a hétköznapi világlátásnak van igaza, végre "az emberek akarata" határozza meg a kormányzást. A magyarok érdemesek a jóra, ám állítása szerint: idáig a baloldali hatalom és a külföldiek túlereje akadályozta boldogulásukat. Az előrehaladáshoz az ügyesen mozgékony feltörekvő csoportok és a hagyományos magyar jobboldal meglátásai alapján szükséges berendezni az országot. Orbán Viktor retorikájában a választók igényeinek megfelelően ajánlja átalakítani a társadalmat. Ebben az értelemben a miniszterelnök a leginkább demokrata vezető a hazai politikában. Csak az a kérdés: eredményessé lehet-e tenni a magyarok jelenlegi értékvilága és vágyai alapján a gazdaságot?"

www.komment.hu/tartalom/20130617-tolgyessy-peter-az-orbanrendszer-termeszete-1.html

Foxtrotty 2013.07.30. 09:36:13

@Ensiada Arkoveitie:
Minden országban mások a szabályok. Vannak országok, ahol épp az a szabály hogy nincsenek szabályok. Mi ilyenek vagyunk

2013.07.30. 09:37:19

Demokrácia? Ez nem több mint egy üres, tartalom, és töltet nélküli varázsszó. Például a Jobbikot rendszeresen aposztrofálják „nem demokratikus párt”-nak, ill. ha jól megfigyeljük, mamár létezik a demokratikus pártok halmaza (~minden ami nem Jobbik) ill. a „nem demokratikus pártok” (Jobbik). Hogy ki demokrata, és ki nem az, azt úgylátom a mindenkori irányító hatalom, és a fősodratú kézivezérelt média dönti el. És ilyenkor az sem érdekel senkit, hogy az un. demokratikus pártok, lényegében mindent elloptak tönkrebasztak, anyagi, erkölcsi, és morális értelemben lenullázták az országot, persze a demokrácia égisze alatt. Az un. nem demokratikus pártok (~Jobbik) mögött pedig 1 millió szavazó állt, és abszolúte tiszta választással kerültek a parlamentbe, a „nép” jóvoltából. Ez hát a mi sajátosan értelmezett kis demokráciánk. Majd ők megmondják mi a demokrácia. Pfff. Egy biztos, nekem már hányingerem van a demokrácia szó hallatán, és totál igazat adok a fehérorosz elnöknek… erre a kiszuperált, sajátosan liberálisan értelmezett demokráciára nem nagyon van szükségem. Köze sincs ahhoz a demokráciához, amit a görögök találtak ki annak idején.

Balt 2013.07.30. 09:38:59

@Ensiada Arkoveitie: Nos, ehhez képest az alig többséggel kormányzó MSZP-SZDSZ (sőt, végül kisebbségből is kormányozva) megtett szinte bármit.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.30. 09:42:09

Most olvasom Moldova György '70-es években írt kubai úti riport könyvét. Ott láttan, hogy amikor Kubában Fidel Castro győzött, egy időre megnyitotta a határokat, hogy aki nem akar benne élni a Forradalomban, az tűnjön el! Rengeteg orvos, a mérnök és tanár menekült.
Talán azért, mert tudták, hogy a diktatúrák szeretik ezen szakmákat leigázni és kiszipolyozni. Ha megnézzük, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta hogy bánnak ezen szakmák képviselőivel (erkölcsileg és anyagilag egyaránt), akkor valószínűsíthető, hogy milyen rendszer felé haladunk...

Nzoltan 2013.07.30. 09:42:14

" A nem létező demokrácia"

Eddig a demokrácia annyit jelentett, hogy el lehetett menni szavazni. Ez most sincs másképp és ezután sem lesz.
Viszont azoknak, akik nem járulnak az urnákhoz, azoknak eddig sem volt.

ephart 2013.07.30. 09:42:14

egy olyan új ballibsi formációnak lesz a jövőben sikere amely a magyar érdeket előbbre helyezi a zsidó vagy globalista érdeknél.a mostani nem ilyen ezért utasítják el a magyarok

barli 2013.07.30. 09:43:21

nem értem a nyavalygást a választási rendszer miatt. Soha nem vol még egyszerübb kétharmadot szeretni, csak több szavazatot kell összegyüjteni, mint a többiek. Márpedig ha vissza akarjátok csinálni azt a sok csúnya dolgot, amit a patásék iderondítottak, akkor kétharmad kell nektek. Tessék meggyözni 50%+1 választót, ennyi az egész

Nzoltan 2013.07.30. 09:44:09

@Frady Endre: Az orvosok más tészta. Nekik kompenzálásként meg volt engedve a betegek lehúzása. Csak most változnak a dolgok.

Balt 2013.07.30. 09:44:13

@Jankove: Na meg: az ókori görögöknél is csak néhány évtizednyi adatott belőle. :) Az újkori görögök meg a legjobb illusztrációi az európai vezetők "demokrácia"felfogásának...

J.László 2013.07.30. 09:45:12

Az milyen "demokrácia", ahol olyan pártnak van frakciója (Budapest, szakadár egykori elempések), amelyre nem szavazott senki?

outisz 2013.07.30. 09:46:32

@Sir Galahad: igen, épp azt boncolgatnám, hogy ilyen esetben mi a teendő?

@Kattar: Hamvas Béla után szabadon - irtózom attól, hogy elveim legyenek, vagy eszmerendszerem. Épp azt a hozzáállást kerülném, hogy egy embert elvek és eszmék alapján definiálok. Mindenkinek legyen véleménye, meg igazságérzete, de az elvek meg az eszmék mára inkább csak megkövült előítéletek (sajnos) és pusztán távolságot generálnak az emberek között. Biztos nagyon dagályosan hangzik, de én az emberekben hiszek, nem az elvekben.

@MACISAJT: nem véletlen hogy a fidesz a média bedarálásával kezdte. Szerinted Kádár hogyan tudta fenntartani hatalmát? övé volt a média meg a gazdaság irányítása. de az ellenzékváltás helyes gondolat.

@Mária: de, a magyarok a hibásak, orbán csak kihasználja ezt, ahogy előtte is tették sokan.

@Foxtrotty: Azért aki elhagyta az országot szerintem többségében ellenzéki, vagy csalódott. nyílván ők is szavazhatnak kintről, orbán viselkedése alatt azt látom, hogy őket nem nagyon piszkálja, had felejtsék csak el a választást, míg a frissen bevont határontúliaknak megy a cirkusz - bár ennél sokkal,de sokkal többet érdemelnének.

@nemecsekerno_007: de, menj el szavazni.

@Ensiada Arkoveitie: én bízom abban, hogy amiről írsz az nem a közvetlen demokrácia hibája, hanem a populista politikusoké, amiből - ahogy helyesen írtad - rengeteg van, volt az országban. De abban is igazad van, hogy a demokrácia nem egy egyszerű dolog, máshol is komoly problémák voltak/vannak/lesznek, ez a demokráciát alkotó emberek hibája, de ez már egy egészen más volumenű probléma, aki akar olvasson Hamvast.

Balt 2013.07.30. 09:46:38

@Frady Endre: Ugyanakkor számos világhírű orvos bevándorló érkezett hozzájuk:

hu.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

"A győzelem utáni első hónapokban a havannai La Cabaña börtön-erőd parancsnokaként számos ember elítélését és kivégzését irányította, ezek között voltak a Batista-hadsereg egyes parancsnokai, a BRAC (Buró de Represión de Actividades Comunistas, „Kommunista Tevékenységet Visszaszorító Hivatal”), a titkosrendőrség háborús bűnökkel vádolt tagjai. A kivégzettek számáról különböző becslések vannak, 179-től 2000-ig."

De ez mellékszál. :)

konrada 2013.07.30. 09:47:00

@blah:
Na ja. Mert az okos embereket onnan lehet felismerni, hogy nem képesek mérlegelni és döntésképtelenek!;)))

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:48:28

@Balt:
Az előző garnitúra csak azért tudta végigcsinálni a ciklusát, mert gazdasági szempontból lemondott minden ésszerű, de szükséges programról, az utolsó évet leszámítva, amikor már nem sok értelme lett volna, ha elsöpri őket a népharag.

azértezszánalmas 2013.07.30. 09:48:58

@Melchi Zadok:
Obama 45%-on egész jól elvan
David Camron 37%
Hollande 31 %

Komolyan írkálsz ilyesmit??

2013.07.30. 09:49:05

@Ensiada Arkoveitie: "itt a népet kellene ahhoz leváltani, hogy bármiféle változás legyen"

Tény hogy a magyarnak igénye van a folyamatos szarra. 23 év után még mindig többségben vannak akik bekapcsolják a tévét, és fenntartások nélkül elhisznek bármit amit ott mondanak. Ezt pedig tényleg nem lehet mással magyarázni, mint ostobasággal, és befolyásolhatósággal. Ezt ráadásul erősíti, a népre jellemző álhatatos makacsság, hogy még akkor sem vagyunk képesek beismerni hogy hibás döntést hoztunk, (ujfent) ha az már századszorra lop meg. Vergődjünk hát még egy negyed évszázadot az identitásoktól mentes fiatal demokraták (átlagéletkor 100+ év), és a megújuló kádárjugend között, aztán reménykedjünk hogy egy kóbor meteor pontot tesz az ügy végére.

Balt 2013.07.30. 09:51:38

@Ensiada Arkoveitie: 2006 után is végigcsinálták a ciklust. Ami kétségkívül hatalmas hatalmi eredmény - más megközelítésben a demokrácia megcsúfolása... De az eredménye (okozata) máig múlhatatlan. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 09:52:57

"Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát."

Pont fordítva. Az első politikus, aki alkalmazkodott az emberek baloldali populista igényeihez.

Nagy tévedés azt hinni, hogy Orbán akkora nagy alak, aki képes volt átformálni a társadalmat! Nem, ő a politikát formálta a meglévő adott helyzethez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 09:54:12

@Mária:

Bocs, nem vettem észre hozzászólásodat, s szinte ugyanezt írtam le az előbb. :-)

Balt 2013.07.30. 09:54:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, lásd pl. Tölgyessynél. (Fentebb hoztam.)

genyamagyar 2013.07.30. 09:54:35

@azértezszánalmas: Jó irányban mennek a dolgok???
Ezért indít Románia nemzetközi reklámkampányt, hogy véletlenül se tévesszék össze Bukarestet Budapesttel?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:55:16

@ephart:
A többieknek mondom, hogy pont attól sikeres a Fidesz és azért nem fogják leváltani, mert ilyen lózungok alapján politizál, mint amiket ephart és nagyon sok más választó vall. Globalizációellenesség, piacellenesség, magyarellenesség, multik, zsidók (bár ezt az egyet még nem játssza ki a Fidesz), stb. Nyugat-Európában is sok a hülye választó, viszont ott ennyire ezt nem használhatja ki a politika, mert vannak bizonyos korlátok, ha ilyen szintre süllyed egy párt, az elszigetelődik. Nálunk még a külpolitikát is képes aszerint alakítani a kormány, hogy itthon népszerű legyen, tehát akár képes összeveszni egy másik ország vezetésével, ha azt látja, hogy itthon előítéletek vannak azon ország lakosságával szemben. Ezen dolgok miatt mondom, hogy nálunk sokkal nagyobb a demokrácia, mint Nyugat-Európában, mert tényleg a nép akarata teljesül, csak nyilván a nép nagyon nem ért a dolgokhoz.

vallatas 2013.07.30. 09:56:23

A magyarok többségének tetszik az erős vezető, teljesen mindegy, hogy az vagy nem, amíg ő magáról ezt eltudja hitetni a népe előtt, addig szeretni, tisztelni fogják.
A magyar ember nem igen áll ki magáért, ezért szereti ha erős embere, erős vezetője van a színpadon.
A Fidesz választási győzelme garantált, az ellenzék nem erős, nincs erős egyéniség, az erős egyéniségeket már mind nemzetellenesnek kiáltotta ki a jelenleg elfogadott erős vezetőnk.
Az emberek amúgy sem programokra szavaznak, hanem az "erő"-re, mert csak az erő fogalmát értik, a program hosszú, érthetetlen, pénzvilág amúgy is mocskos, nem akarjuk megérteni.
Aki abban hisz, hogy kormányváltást akar a magyar csak szimplán magát hitegeti, csapja be.
Egy dolgot lehet ilyen időkben tanácsolni:
Ne tartsatok Magyarországon a bankokban, ingatlanokban, egyéb ingóságokban, ugyanis a jelenlegi trendek alapján egyre többen demokrácia ellenesek, nő az egyszemélyes vezető iránti szerelem, országosan!

Ez az ország akkor fog felszabadulni a sötétségből, ha nem a szomszédokhoz fogja mérni teljesítményét, hanem végre önmagát kezdi el versenyeztetni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 09:56:58

@Balt:

Igen, az elemzést olvastam én is.

Az SZDSZ akkor kezdett elindulni a szakadék felé, amikor kirúgták Tölgyessyt. Vele lehetett volna egy normális jobboldali liberális párt az SZDSZ-ből.

cönde 2013.07.30. 09:57:34

@azértezszánalmas: Olvasom a faék egyszerűségű írásod, nem gond, van hely a nap alatt neked is. Írj amit akarsz, higgy amiben akarsz. De amikor ezt olvasom: "csodát tettek a gazdasággal", megszakad bennem valami, és elbizonytalanodom, valóban egy Magyarországon éálő, felnőtt ember, aki beszámítható is, írja ezt? Tehát csodát tettek? Miben is látod? Én minden nyomorúságos fórumon azt olvasom, hogy még mindig nincs lejjebb, még tud hová apadni az építőipar, még tud tovább csökkeni a házépítési engedélyek száma, még csökkeni tud minden mutatónk a világban. Bármit írhatsz, az Isten szerelmére, de ne ezt, te félművelt.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 09:58:24

@outisz:
A populizmus minden demokráciában jelen van, az viszont az írott és íratlan szabályoktól, valamint az intézményrendszertől függ, hogy mennyire lehet a populizmussal választásokat nyerni. Másrészt az sem mindegy, hogy a populizmus csak lózungok szintjén marad, vagy meg is próbálják valósítani a populista programokat, nálunk utóbbi is megtörténik, lásd akár Medgyesi kormány, akár mostani Orbán kormány.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 09:58:28

@azértezszánalmas: Igen, reménytelen az ország helyzete, de ezt már megszoktuk a világháborúk, a kommunizmus alatt és az elbaltázott rendszerváltás után is.
Semmilyen "mi lenne ha" nem volt a kommentemben...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 09:59:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tölgyessyvel követték volna a jobbra forduló ifjúsági tagozatukat, a Fideszt és nem szorította volna ki őket Orbán? Kétlem.

ephart 2013.07.30. 10:00:29

@Ensiada Arkoveitie:

azokban amit leírtál Orbán egy kezes bárány Putyinhoz képest.e van judeobolsikám.szokjad vannak akik merőben másképpen gondolkoznak

Balt 2013.07.30. 10:02:06

@Ensiada Arkoveitie: "Nálunk még a külpolitikát is képes aszerint alakítani a kormány, hogy itthon népszerű legyen, tehát akár képes összeveszni egy másik ország vezetésével, ha azt látja, hogy itthon előítéletek vannak azon ország lakosságával szemben."

Ehhez képest bármely(!) szlovák, szerb, horvát, uram bocsá' román adminisztrációval messze jobb a viszony, mint az előző kurzusban. (Nem citálom a cikkeket, van számos, Radičovától Ficon át Nikolićig.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 10:02:16

@Online Távmunkás:

Nem. Azonban megszúnt a liberális oldal azzal, hogy az SZDSZ balra húzódott, gyakorlatilag csak a szociálliberális irányt meghagyva. Aztán pedig jött a züllés, csak a marginális témák maradtak.

azértezszánalmas 2013.07.30. 10:02:46

@genyamagyar: Romámia? Az meg, hogy jön ide??
Sose bírtak minket....valamiért

Balt 2013.07.30. 10:02:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, én mai napig Tölgyessysta Fideszes vagyok. :)

konrada 2013.07.30. 10:03:36

@outisz:
Na ja. A média bedarálása.
...hát azért megnézhetnéd azon médiumok követési(nézettségi-hallgatottsági-olvasási) arányát, melyre a kormánynak valamilyen hatása van, és rájönnél, ez a XXI. század 2. évtizedében nem tétel. Talán ki kéne lépned a foxi-maxis ismereteidből, és utána nézni a modern demokráciáknak és a technikai fejlődésnek, úgy talán nem XIX-XX. század eleji elképzeléseid lennének a kormány befolyásolási lehetőségeinek a média által.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 10:03:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egyébként megjegyzem, hogy az sem véletlen, hogy az ellenzék pont a kevés ésszerű cselekedeteik egyikét, az egykulcsos adót támadja, hiszen ez azon kevés dolgok egyike, ahol szavazatot lehet nyerni tőlük. A józan ész alapján a kormányt jobboldalról kellene támadni, de azzal nem lehet szavazatokat szerezni.

Balt 2013.07.30. 10:05:13

@vallatas: "az erős egyéniségeket már mind nemzetellenesnek kiáltotta ki a jelenleg elfogadott erős vezetőnk."

Ez mondjuk elég pregnánsan megmutatkozott a 2004-es népszavazási kampányban...

high up! 2013.07.30. 10:05:31

Bóvli ország, bóvli kormány. Használhatatlan tudású és élettapasztalatú 30 mínusz generáció.
Bulvárvilág körül forgó közélet, másfél millió VV néző.
Szabadságharc az EU ellen, seggnyalás a panamai banánországok felé (a hülyébbjeinek: "Keleti nyitás").
Proletár nívóra süllyesztett polgárság, Professzorok Birka Köre.
Békemenet nyuggerekkel, Nyugatra kivándorlók menete az unokáikkal.
21. századi országvezetés egy közismerten gazdasági, műszaki analfabétával az élen. Akinek 2/3-a van. Mármint 2/3-nyi MSZMP-s komcsija a kormányában.
Ráhel házasodik. Apuka nem tud segíteni a főzésben. Nem baj, küldi a 3+2 zenekart, hadd szóljon a nép zenéje, hadd lássa a pór nép: mi is ugyanolyanok vagyunk mint ti, mi is ugyan úgy élünk, mint ti! Mi egy nép vagyunk!

Majd másnap apuka átballag a magánstadionjába, hogy kiheverje a fáradalmait. Hiába, egy nép vagyunk, de vannak dolgok, amelyekben mégsem osztozunk a parasztokkal!

Cartman (ex Cartman) 2013.07.30. 10:05:46

@azértezszánalmas:
Hát ja. A magyar választó bölcs és okos. Ennek bizonyítékát adta 2002-ben és 2006-ban(!) is... Az, hogy a választók többségének szimpi ez a mostani rendszer(?), még nem jelenti azt, hogy jó is.

Kérdezz meg néhány fidesz-hívőt (de akár mszp-hívőt, vagy pláne DK-hívőt, stb.), milyen paraméterek alapján választott pártot, és rájössz, hogy valójában hitkérdés nálunk a pártválasztás. Különösen érdekes megfigyelni, ahogy a választói preferenciák változnak a kedvenc pártjuk aktuális agymenésének megfelelően. Sok olyan (okos és bölcs) választót találhatsz, aki anno, a fidesz előző kormányzati ciklusában örült pl. a felsőoktatási létszámkeretek drasztikus emelésének, de most drukkol az ezzel ellenkező lépéseknek is. És persze száz stadiont, ezeret szeretne ő is, mint a vezér.

Szakkifejezés is van erre az egészre egyébként, úgy hívják, hogy kognitív disszonancia. Nem hiszem, hogy megérted (egyáltalán meg akarod érteni), hogy miért nagyon nagy baj, hogy egy racionális döntésből a tisztelt (bölcs és okos) választópolgárok épp a rációt hagyják ki, de amíg ez a tendencia folytatódik, garantált a folyamatos lecsúszásunk.

Függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 10:06:15

@ephart:
Nyilván Putyin is a hozzád hasonló, gondolkodni nem képes emberekre épít, és abban is igazad van, hogy Orbán kispályás hozzá képest.

Talán az segíthet majd a jövőben, hogy az emberek kivándorolnak, és látnak majd mást is mint a hazai komcsi állapotokat.

Balt 2013.07.30. 10:07:55

@Online Távmunkás: Rosszindulatú megközelítés szerint Orbán jobbra fordulása okozat: a SZDSZ indokolatlan koalícióra lépése szülte kényszerű válasz volt. (Nem mellesleg: Horn a Fidesznél is bepróbálkozott a koalíciós ajánlattal.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 10:08:02

@Ensiada Arkoveitie:

Igen, ez döbbenet. A legnagyobb hisztizés éppen a kormány kevés JÓ intézkedései ellen van, miközben a nyilvánvaló hülyeségekre alig van komoly reakció.

Balt 2013.07.30. 10:08:35

@Online Távmunkás: Ja, Tölgyessy meg maga is Fidesz OGY képviselő volt, mint emlékszünk.

Marcell Varga 2013.07.30. 10:09:30

A demokráciát vagy érzed,tapasztalod,vagy nem.Ha fejed felett döntenek,megszabják miről mit gondolj,törvényekkel előírják mi a jó neked,az diktatúra.Most ez van.Magyarországon sohasem létezett demokrácia!Hogyan lehet elérni?Elzavarni az összes pártot kivétel nélkül és találomra felkérni mondjuk egy portást-bár tapasztalat,hogy ilyen szinten akárki "eltudja kormányozni" az államot.Rosszabb nem lenne.Annyi előnye lenne,hogy a portást simán fenéken lehetne billenteni,ha hülyeséget csinál.

konrada 2013.07.30. 10:10:18

@genyamagyar:
Na ja. Mert qrva nagy égés volna nekik, ha valaki összekeverve a két várost a Duna-parti panorámát, meg a Városligetet keresnék, aztán ott köpködnének, hogy nem ezt a förmedvényt igérték a reklámban!;))

felucca 2013.07.30. 10:13:32

@Ensiada Arkoveitie: Egyetértek. Orbánék zseniálisan feltérképezték, hogy a nép mit akar, mik az óhajai és nulla szakmaisággal, erkölcsöt kiiktatva nekiláttak megvalósítani a magyar álmot. A magyar ember alapvetően irigy, kispénzű, lelkileg és testileg tunya, a saját konyháján túli összefüggéseket nem látja át. Ha tehát a kormányzati retorikában van egy kis zsidózás, kommunistázás, multizás, foci, szalonnázás, kolbászozás és pálinkázás, a többség boldog lesz.

Olyannyira boldog lesz, hogy az sem fogja zavarni, hogy a feje fölül ellopják az országot, őt magát erkölcsileg és szellemileg teljesen lezüllesztik. Hagyja magát, hiszen számára a züllés nehezen megfogható fogalom, ahhoz némileg képzettnek kellene lennie, hogy ezt átlássa.

(ezek sajnos nem a saját gondolataim, Magyar Bálint - aki ígymegúgy vitatható személyiség egyébként - 2009-ben megírta őket és igaza lett)

Ilyen egyszerű a képlet. Szerintem is nyer a Fidesz 2014-ben, mivel köldöknéző intellektuális dumákra nem vevő a nép, a jelenlegi ellenzék pedig csak ezen a síkon mozog.

A rendszer hosszútávon nyilván fenntarthatatlan, a kérdés csak az, hogy mi a hosszútáv. Értem ezelatt, hogy Orbánék természetes halállal múlnak-e ki, vagy láthatom esetleg őket felakasztva, amit nagyon szeretnék.

Balt 2013.07.30. 10:14:57

@Marcell Varga: "megszabják miről mit gondolj,törvényekkel előírják mi a jó neked,az diktatúra.Most ez van."

Na ja. Az előző kurzus ezexerint mégúccse demokrácia, mert ott aztán volt elvárt PC gondolkodás.

belekotty 2013.07.30. 10:15:03

@ephart: Egy kis zsidózás nélkül nem bírtad, igaz nácikám?

ob.szerver 2013.07.30. 10:15:06

@azértezszánalmas:

"de egy összeomlott gazdaságból csodát műveltek."

Mi az a csoda?

- a 4 év alatti 0%-os GDP emelkedés (a szoclib első 4 évében ez 19% volt)
- az amortizációt sem fedező és folyamatosan csökkenő beruházások?
- az elmúlt hónap kivételével folyamatosan csökkenő fogyasztás
- a gyurcsánybajnai alatt ideérkező autóipari megaberuházások ellenére csökkenő ipari termelés?
- a 2012-es növekedési világranglistán a 220 országból elért 203. hely?
- az, hogy 2012-ben két ország csúszott lejjebb a világ országai közül a fejlettségi státuszát illetően, Szudán és Magyarország?
- a 4 millió létminimum alatt élő
- a 200 ezer éhező gyerek?
- a nyomtalanul eltüntetett 12 évi nyugdíjmegtakarítás?

Mi az a csoda, te isten barma?

Cartman (ex Cartman) 2013.07.30. 10:15:11

@Ensiada Arkoveitie:
Az a baj, hogy orbánék az egykulcsos adót (is) elkúrták. Innentől a magyar "politikai kultúra" szabályai szerint vissza kell csinálni az egészet, és kész. Szakmai viták helyett ostoba leegyszerűsítések és hergelés megy a politikai közbeszédben. Igény sincs másra. Rezsicsökkentés, meg kipicsáztukazájemefet, ennyi a magyar választópolgár igénye. (Amúgy nem vagyok nagy híve az egykulcsosnak, de ha nem kúrják el, akkor biztos nem lenne ekkora a többi elkúrás sem.)

Megérdemeltük anno medgyessyt és gyurcsányt, ahogy megérdemeljük most orbánt is.

ephart 2013.07.30. 10:18:28

@Ensiada Arkoveitie: Putyin következetesen a nemzetérdeket állította politikája középpontjába.letörte kiszorította a dekadens istenellenes zsidó ideológiát és a zsidó pénztőkéseket is helyükre rakta.derék bátor hazafi.Orbán is ezt favorizálja az adott körülményekhez igazítva.óvatosabban kisebb játéktérrel

belekotty 2013.07.30. 10:18:40

@ephart: Miért lenne ez merőben másképp gondolkodás? Ez csak az avítt náci gondolatvilág, semmi több.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 10:19:14

@Cartman (ex Cartman):
Legfeljebb azt kúrták el, hogy nem bírták kiszámolni a költségvetést, ha néhány százalékkal magasabban határozzák meg, és nem vezetik be a családi adókedvezményt, akkor nem kerülünk bele abba a spirálba, amiért folyton új különadók kellenek. Más kérdés, hogy ezek a különadók is plusz szavazatokat jelentenek, mert látszólag a gaz multikat adóztatják meg, aminek tapsikol az egységsugarú választó.

elwood 2013.07.30. 10:20:40

demokráciához polgárok kellenek. az nálunk egy nagyon szűk réteg.

inkább dél-amerikai típusú populokrácia ami itt van, a rezsiprolik kajálják a demagóg intézkedéseket a nép megmentésére, és egy szűk oligarcha csoport a haszonélvező. venezuela, argentína.

egy polgár leszarja a kétezer forintos villlanyszámla csökentést, ha közben felszámolják az alkotmányt. de ilyenből kevés van ahhoz, hogy kampányt építsenek rá.

belekotty 2013.07.30. 10:21:16

@ephart: A judo vagy a zsidó szavak nélkül le sem tudsz írni semmit? Ennyire kényszeres vagy? :-))

konrada 2013.07.30. 10:21:39

@Marcell Varga:
Hát szvsz. tévedsz. A politika olyan mint a foci, mindenki ért hozzá, de például a nemzetközi szinten 0 magyar labdarúgók megeszik reggelire az amatőröket azon egyszerű okból, hogy fel vannak rá készítve, hogy megtanulták a pályán a játékot...

...szóval a portás bácsinak is ugyanazt a játékot kéne játszani, csak neki legfeljebb a mindenkit szívből utáló anyósa, a világ minden pénzét elívó kocsmatársa súgna. Aztán a végeredmény a sok-sok bekapott gól volna...

azértezszánalmas 2013.07.30. 10:22:50

@cönde: Te műveletlen pöcs!

(ha már így megtiszteltél ismeretlenül is)

Ha egy ország 8 éven át tartó eladósodást megfordít és csökkenteni kezdi az szép.
Ha egy ország az inflációt 3% alá nyomja az szép.
Ha egy ország a hiányt 7 év balfaszkodás, hazudozás után 3% alatt tudja tartani az szép.
Ha egy ország önerőből finanszírozza magát és nem egy egy csődgyáros IMF mozgatja mint egy kesztyűbábot, az szép.
Ha egy ország a csökkenő gdp után európa egyik legnagyobb növekedését produkálja az szép.

Ha ez együtt történik meg és nem égnek az autók a feldühödött, kifosztott tömegektől, sőt nő a reálkereset, az már közel CSODA.

Hiába vergődsz, menekülsz és ellenkezel, neked is jobb. Bár tudom, hogy fáj....:) Kis hülye!

Szélmalomharcos 2013.07.30. 10:23:23

@outisz:
" aki elhagyta az országot szerintem többségében ellenzéki, vagy csalódott. nyílván ők is szavazhatnak kintről, orbán viselkedése alatt azt látom, hogy őket nem nagyon piszkálja, had felejtsék csak el a választást, míg a frissen bevont határontúliaknak megy a cirkusz "

Orbánt megmagyarázni az olyan cool. Sokszor az a benyomásom, hogy minden ellenzéki kommentátor jobban tudja mit akar, mint ő maga

Lényeg, hogy egyetlen határon túli magyar sincs kizárva a választásból (sőt), akár önszántából ment ki, akár a történelem választotta el az anyaországtól. Ezért arra hivatkozni, hogy az ellenzék elüldözése miatt nyeri a választást, pont nem adódik a választási rendszerből

Persze attól még Mohácsi Viktória vagy Kertész Ákos, meg az Ámerikai magyar népszara írni fog olyanakat, hogy ha nem kényszerülnek Kanadába menekülni, akkor biztos őkat választanák meg a genetikusan alábbvaló magyarok "nekünk Mohácsi kell!" felkiáltással

ephart 2013.07.30. 10:25:02

@belekotty:le nem írnám egyszer sem ha a bajok 80% nem ők lennének a felelősök

azértezszánalmas 2013.07.30. 10:26:00

@ob.szerver: Mivel ilyen ostoba primitív féreg módon kezded, nem kapsz választ.
Simán dögölj meg a budidba fulladva!

blah 2013.07.30. 10:26:41

@azértezszánalmas: egy dolgot írtam az meg igaz.

@konrada: most ezt nekem szántad? mert akkor nagyon el vagy tévedve. én mérlegeltem és nem támogatom egyik rablóbandát sem. ha valaki mérlegelésre képtelen az az egyszeri fidesz szavazó, ostoba mint a segg.

Cartman (ex Cartman) 2013.07.30. 10:26:55

@Ensiada Arkoveitie:
Nem csak a mértéket kúrták el. Nem véletlen, hogy az egykulcsost bevezető országokban a minimálbér rendszerint adómentes, illetve előfordul valamiféle vagyonadó is.

A családi adókedvezményt nem tartom rossz ötletnek, de persze a mértékén gondolkodhattak volna azért egy kicsit (csak úgy a változatosság kedvéért :) ).

belekotty 2013.07.30. 10:26:57

@azértezszánalmas: "Ha egy ország 8 éven át tartó eladósodást megfordít és csökkenteni kezdi az szép."
- Az adósság tovább nőtt. Hazudsz.
Az infláció a vásárló erő csökkenése miatt csökkent.
A hiányt óriási megszorításokkal csökkent le.
Az ország újabb hitelfelvételekkel fizeti a hiteleket.

"Ha egy ország a csökkenő gdp után európa egyik legnagyobb növekedését produkálja az szép."
Ja, egy százalék növekedés miközben tavaly 1.7-et csökkentünk. :-))

ob.szerver 2013.07.30. 10:27:37

@elwood:

"inkább dél-amerikai típusú populokrácia ami itt van"

Így van, az orbánizmus legközelebbi rokona a peronizmus.

A peronizmusnak sikerült a világ egyik leggazdagabb országából egy válságról válságra bukdácsoló fejlődő országot kreálnia. Van azonban néhány eltérés:
- az argentinoknak volt honnan zuhanniuk
- mivel ingyen van a búza és a bélszín, senki sem éhezik
- mindig szól a tangó

Ezek nélkül Argentína is olyan nyomorult és kilátástalan ország lenne, mint amit Orbán csinál Magyarországból, ha módja lesz folytatni a rombolást és pusztítást.

belekotty 2013.07.30. 10:28:08

@ephart: No és mesélj, miért? Miért a zsidók az okai a bajok 80 százalékának?

Blogger Géza 2013.07.30. 10:28:48

@Frady Endre: Most ebben a ciklusban az egészségügyiseknek és tanároknak adott (nemsokára adandó) extra béremelésekre, és a kiemelten támogatott mérnökképzésre gondolsz? Mert akkor elég nagy öngólt lőttél. :)

belekotty 2013.07.30. 10:29:34

@azértezszánalmas: Hazudtál egy csomót, mit vártál?

Blogger Géza 2013.07.30. 10:29:56

@belekotty: A GDP arányos adósság csökkenő pályán van. Ez a lényeg.

Melchi Zadok 2013.07.30. 10:30:13

@azértezszánalmas: erős a gyanúm, hogy nem voltál képes értelmezni, amit írtam, különben nem jönnél ennyire gyermeteg tereléssel.

nem kell ezt a beszélgetést erőltetnünk, csak egy szavadba kerül.

cönde 2013.07.30. 10:30:24

@azértezszánalmas: nem sok időm van rád, te félkegyelmű, bíztam benne árnyalod a képet a balfaszságaidról, de látom csak a három darab evidenciát sikerült összeszedned, amit pár perc alatt cáfolni vagy árnyalni lehet. Olvastad Obszerver írását? Európa egyik legnagyobb növekedése? a -2 ről pluszba forduló? Valóban óriási te idióta. Értelmezed is mit írzs? Az abszolút kétségbeejtő színtről emelkedtünk el egy kicsit... Felfogod? Á... kár a szót veled, értelmezhetlenül hülye vagy

ephart 2013.07.30. 10:30:28

@belekotty: kérdezd meg Putyint neki nagyobb a rálátása:)

belekotty 2013.07.30. 10:31:18

@Blogger Géza: Medgyessi többet adott nekik a 100 napos programban.

Blogger Géza 2013.07.30. 10:31:45

@cönde: Akkor tessék neked egy friss hír.

"12 éve nem volt ilyen a foglalkoztatottságban

A 15-74 évesek körében a foglalkoztatottsági ráta 51,5 százalékra emelkedett, kissé meghaladva a tavaly július-októberi, 10 éves csúcsot jelentő szintet is. A munkanélküliségi ráta 10,3 százalék volt a második negyedévben, ami 2009 nyara óta nem látott mélypont"

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/12_eve_nem_volt_ilyen_a_foglalkoztatottsagban.3.187256.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Melchi Zadok 2013.07.30. 10:32:34

@barli: remélem eljön az az idő, mikor végre megérti mindenki, hogy a demokrácia nem egyenlő a négyévenkénti szavazással.

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 10:32:56

@Foxtrotty: Örülnél, mi ha csak a hozzád hasonló patkányok maradnának. Rághatnátok egymás redves farkát orbán ganédombjának legalján, a leszivárgó szarlében tapicskolva. Az lenne csak neked a kánaán!

ob.szerver 2013.07.30. 10:33:16

@azértezszánalmas:

"nem kapsz választ."

Mit válaszolhatnál TÉNYinformációkra és TÉNYszámokra te istenverte barom?

Selmeczi sajtótájékoztatóit és a MaNem cikkeit? Azok a magadfajta idiótáknak készülnek, nem normális, gondolkodásra képes embereknek.

Kattar 2013.07.30. 10:34:10

"...azt a hozzáállást kerülném, hogy egy embert elvek és eszmék alapján definiálok. Mindenkinek legyen véleménye, meg igazságérzete, de az elvek meg az eszmék mára inkább csak megkövült előítéletek (sajnos) és pusztán távolságot generálnak az emberek között. Biztos nagyon dagályosan hangzik, de én az emberekben hiszek, nem az elvekben. "

Sajnálattal hallom. Egyfelől ezek után nem értem, h miért írsz egy "konzervatív" blogba, hisz maga a konzervativizmus is végső soron egy eszme, mely itthon puszta jelentésében az elmúlt évek rendszerét megőrizni kívánó szándékot jelöl.
Másfelől ha nincsenek elvek, célok és ideák, akkor kérdem én, mi az ami irányt kell hogy szabjon egy párt kormányzásának. Mi alapján ítéltetnek meg, pláne amikor olyan elvont fogalmakról, mint demokráciáról, szabadságról etc. beszélünk?
Mi a kritikai alap. Ha én diktatúrát akarok, mert azt mondom, akkor lesz a legjobb az élet, ha minden úgy megy ahogy én mondom, akkor mi ezzel a baj? A tömegek véleménye az etalon? De az miért lenne szent és tökéletes? Ne feledjük, h a kormány mögött egy parlamenti 2/3-d van. Szóval ha így vesszük senkinek sem lehet egy szava sem.
Eszmék és célok nélkül úgy hiszem a politika csak össze-vissza megy, valódi irány nélkül, ráadásul megeshet, hogy 2 amúgy ellenséges párt amikor kormányon van, akkor ugyanazt csinálja. Akkor meg mi értelme a választásoknak, ha (hogy egy klasszikust idézzek) a kutya maradt, csak láncot cseréltek. Ilyenkor felmerül bennem, h van-e értelme a demokráciának.

A jólét alapján ítélkezni, szerintem kicsit problémás. Szeretném tudni, hogy honnan a viszonyítási alap(hogy nem Afrikából az biztos).
A legtöbbeknél ezt vagy a nyugati jóléti államok, vagy a Kádár-rendszer jeletni. Utóbbiról annyit, hogy eladósodott az ország és egy fenntarthatatlan rendszert épített ki, aminek az összeomlása idők kérdése volt. (ezért is pörgött be a rendszerváltás)
A nyugati életszínvonalról annyit, hogy mire fel ez jólét? Mi van nyugaton, ami indokolttá tenné, hogy hosszútávon azt a luxust? Nincs erőforrás, kevés az ember szűkül az ipar, fokozatosan csökken Európa világgazdasági szerepe. Korábban az ipari forradalmak lehető tették, hogy szépen fokozatosan bővüljön a középosztály és emelkedjen még a tömegek életszínvonala. De ennek ára volt, az ezzel párhuzamosan zajló gyarmatosítás. A 2. világháború után az új független államokat pedig az USA és az alakuló EU és annak elődjei gazdaságilag gyarmatosították.
De most fordult a kocka. A 70-es évek óta Kína, nyomában napjainkban India, Brazília és az elveszett erejét ismét megtaláló Oroszország, s ezekhez az országokhoz tartozó térségek kezdenek helyett követelni a Nap alatt. Mivel nincsenek olyan új erőforrások a Földön, mint egy új kontinens, vagy egynek a belső, még ismeretlen területei, ezért Európa már nem tud hova terjeszkedni. Nincsenek új földek, új erőforrások, így egyre jobban csökken a súlya olyan államok mellett, melyek egyenként nagyobbak, mint az öreg kontinens és óriási kiaknázatlan tartalékokkal rendelkeznek. Akkor azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lenne hosszútávon versenyképes ezekkel az államokkal az Eu(ráadásul ott a költségvetés majdnem 50%-a nem egy versenyképtelen mezőgazdaságra fenntartására megy el).
Oda akartam végül is kilyukadni, hogy szép dolog a nyugati életszínvonalhoz mérni magunkat, de azért tudjuk, hogy Európa már így is versenyképtelen pont az új világrend kialakulása és magas jóléti kiadások miatt. Tehát egy életképtelen modellt akarunk átvenni, ami ráadásul fokozatosan hanyatlik. NE feledjük, h a franciák is emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy hogy Spanyolországban 50% felett a fiatalok munkanélkülisége. Tudom én is akarok egy iPhone5-öt és egy palotát a spanyol riviérán, de azt először termeljük meg.
Szóval amikor a kormányt kritizáljuk, ne jólét szempontjából tegyük (ugye senki sem hiszi, hogy majd jön a "demokratikus ellenzék" és akkor itt lesz a Kánaán.
ui. nekem él kint ismerősöm, aki azért azt meséli, hogy ott sincs kolbászból kerítés ráadásul nagyon durván érzékeltetik vele, hogy idegen.

belekotty 2013.07.30. 10:34:49

@ephart: Putyint még nem hallottam zsidózni, továbbá te állítottad. Na mi van? Nem tudod leírni miért is felelősek a zsidók? :-))

Kattar 2013.07.30. 10:35:28

Szóval szerintem program kell, tervek, cél és végig a realitások talaján maradni, ha tényleg meg akarunk újulni.

Blogger Géza 2013.07.30. 10:38:32

@belekotty: Egyrészt ki emlékszik már arra a politikai hullára, nem történelemóra van, másrészt annak árán, hogy meredekek elindult a GDP-arányos államadósság növekedése. Most viszont csökkenő pályán van.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 10:38:41

@Cartman (ex Cartman):
Azok az országok, ahol a minimálbér adómentes, ott vagy megtehették ezt a luxust, mert annyira erős volt a gazdaságuk, vagy nem tehették meg, és most szívnak. Mi nem tehettük volna meg.

Cartman (ex Cartman) 2013.07.30. 10:38:45

@Blogger Géza:
Ezekről a béremelésekről mesélnél egy kicsit? Tudom, a tipikus fideszes ódzkodik a számtantól, de azért tehetnél egy kivételt, és bemutathatnád ezeket a béremeléseket az elmúlt évek inflációjának, a megvont pótlékoknak, illetve az óraszám-emeléseknek a tükrében. (Hogy lásd a jó szándékomat, a korábbi ígéretek aspektusától most eltekintek.)

elwood 2013.07.30. 10:40:53

@Blogger Géza: három év alatt sikerült elérni, hogy a GDP arányos adósság ugyanannyi mint volt, csak eltűnt 3000 milliárdnyi megtakarítás. ( a GDP 10%-a )

blah 2013.07.30. 10:40:53

@Blogger Géza: Géza, te még mindig egy fasz vagy. Majd ha nem csúsztatásokkal meg félinformációkkal fogsz operálni nem fognak hülyének nézni.

azértezszánalmas 2013.07.30. 10:40:54

@cönde: Úgy látom, te is elfáradtál és elkezdted felöklendezni a sok trágyát, amit megetettek veled a szellemi gazdáid.
Vége.

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 10:41:05

@Blogger Géza: az én versenyszférás fizetésemből fenntartott közmunkássereg csak munkaügyi kozmetika, majd ha a versenyszférában jönnek létre munkahelyek és nem az állampárti rabszolgatartásban, akkor azt majd be lehet mutatni sikerként

konrada 2013.07.30. 10:43:06

@Ensiada Arkoveitie:

...talán mert elhitték - mint anno Bajnai azt, hogy hogy a válság nem gyűrűzik be - hogy a világgazdasági válságnak vége, elvégre az összes nagy hitelminősítő, előrejelző intézet azt írta, és azt is, hogy az EU régió, valamint a fő partnereinknél is számottevő bővülés várható 2011-től kezdve.

Na ez nem jött be. (Ehhez képest azért nem kellett 1 hónapon belül behívni az IMF-et, mint az említett nagy tudásúaknál.;)

belekotty 2013.07.30. 10:43:41

@Blogger Géza: Aha. Eddig államadósság csökkenésről beszéltél, most már GDP arányos államadósság csökkenésről beszélsz. Akkor ez hogy is jön ki, amikor 8 százalékkal nőtt a nominális államadósság, a GDP meg csak 1 százalékot nőtt, akkor hogy jön ki a GDP arányos államadósság csökkenés?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.30. 10:43:57

@Blogger Géza: Tanároknak adandó extra béremelés?! Hol élsz te?!
Most növelik a kötelező óraszámot, nem fizetik a helyettesítéseket, növelik a bent töltendő óraszámot, elveszik a cafeteriát és egyéb juttatásokat, saját pénzből kell megvenniük a fénymásolásra (azaz az oktatási célra) fordítandó papírt és egyéb tanszereket és ehhez képest talán meg fogják kapni a megígért és törvénybe foglalt emelés 34%-át! Hol itt az extra béremelés?
Nem csak Hírtévét és Magyar Nemzetet kell vizslatni, hanem találkozni éhbéren élő pedagógusokkal és kimenni a zemberek közé. Hajrá! :)

vakapad 2013.07.30. 10:44:23

@azértezszánalmas:

1./ „Ha egy ország 8 éven át tartó eladósodást megfordít és csökkenteni kezdi az szép.”
Sajnos a csökkentés nem jött be. A kormányváltás óta adósságnövekedés van. Megjegyzendő még, hogy az emútnyócév első hat évében (mikor nem volt világválság), az adósságállomány 1,33 %-kal növekedett évente. Ma se sokkal kisebb. Pedig vót ám 13. havi nyugdíj, meg fizetés, sőt, a MANYUP miatt 360 milliárdról lemondott a költségvetés évente(!). Ma ezt Orbánék (az egyben lenyúlt 3000 milliárd mellett) simán besöprik.

2./ „Ha egy ország az inflációt 3% alá nyomja az szép.”
Hja, úgy könnyű az inflációt csökkenteni, ha az embereknek nincs pénzük vásárolni.

3./ „Ha egy ország a hiányt 7 év balfaszkodás, hazudozás után 3% alatt tudja tartani az szép.”
Az éves hiány alacsonyan tartásának az az értelme, hogy a teljes adósságállomány ne nőjön. De nőtt (lásd 1. pont). Hátha még ez a gazdaság térdre rogyasztásával történt (lásd: beruházási ráta).

4./ „Ha egy ország önerőből finanszírozza magát és nem egy egy csődgyáros IMF mozgatja mint egy kesztyűbábot, az szép.”
Az IMF követelmény annyi, hogy a gazdaságpolitika adjon reményt arra, hogy az adósságot vissza tudja az ország fizetni. A világpiaci befektetőket ez nem érdekli annyira, a magasabb kamat megéri nekik azt a kockázatot. Mi meg fizetjük azt a magasabb kamatot, oszt annyi.

5./ „Ha egy ország a csökkenő gdp után európa egyik legnagyobb növekedését produkálja az szép.”
Ha egy magasugró 215 cm-es eredmények után csak 190 cm-t tud átugrani, akkor, ha javít is 192 cm-re, az edzője valahogy mégse lesz nagyon elégedett.

ob.szerver 2013.07.30. 10:47:03

@cönde:

"a -2 ről pluszba forduló?"

Nem, 2012 IV. -2,7%-ból 2013 I. 0,7%-ba forduló. Tehát két félév alatt -2%. Európa legnagyobb növekedése. Ami tudod minek köszönhető? A mezőgazdaság 27%-os növekedésének. Vagyis annak, hogy megfelelő arányban sütött a nap és esett az eső. Ez az orbán-simicska rezsim legnagyobb sikere.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.07.30. 10:49:39

"Akire meg lehetne építeni, már külföldön van - Orbán Viktor legnagyobb örömére. Senki ne gondolja, hogy azt a 3-400000 embert haza akarja hozni ellenzéki szavazónak"

Pontosan. Különben számonkérnék a fideszmaffián a lopást. Ezt tapasztalatból mondom.

konrada 2013.07.30. 10:51:41

@blah:
Neked hát. De tévedtem, mert te olyan okos vagy, hogy mérlegelve hagyod, más döntsön helyetted, és inkább csak a morgást választod, nyammogva.

Az egy dolog, hogy nem nyer az, akit te elfogadnál, de ha meg sem próbálod, mint a többi okos, a döntést mérlegelve másra bízó, akkor szavad nem lehet. Hisz a mindenre nemet mondó is kb annyit ér a demokráciában, mint az a fűként élő agyhalott, aki hasonlóan döntésképtelen
...és akinek szintén nincs semmilyen elképzelése....

azértezszánalmas 2013.07.30. 10:52:27

@ob.szerver: psszt! csacsi...psszt!
Csendben legyél, mert tévedésben vagy.
Mivel trágárúl kezdted, így nem játszom veled!
Tűnés a legelőre!

KopaszMercis 2013.07.30. 10:53:00

A magyar egy balkan cigany kommunista nep. Hogy jonne ide a demokracia? 45 ota keptelenek vagyunk rendszert valtani. Megis mirol beszel a szerzo?

Blogger Géza 2013.07.30. 10:56:51

@belekotty: @elwood:

"2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját. A szocialista kormányok alatt az államadósság emelkedő trendet mutatott - fogalmaz a közlemény.

Az Orbán-kormány a szocialista kormányoktól örökölt 85,3 százalékról csökkentette a GDP 79 százalékára az államadósságot - húzta alá az NGM."

www.magyarhirlap.hu/ngm-az-adossag-merseklodesenek-trendje-tovabbra-toretlen

Blogger Géza 2013.07.30. 10:58:51

@Frady Endre: Nem a törvénybe foglalt emelés 34%-át kapják meg, hanem törvényt hoztak, ami alapján most kapnak átlagosan 34%-os emelést (és aztán - ha marad ez a kormány - évente még újabb emeléseket.) Ne keverjük Gizikét a gőzekével...

konrada 2013.07.30. 11:01:08

@KopaszMercis:
Pedig ti nagyon akartátok, de a magyaroknak még ti sem kelletek.

ob.szerver 2013.07.30. 11:02:16

@Blogger Géza:

Géza,

Ha este 10 óra lenne, egy Magyar Hirlapra történő hivatkozást - egy szellemileg és fizikailag kimerítő nap után, amikor fáradhatatlanul és körömszakadtáig próbáltad védeni a védhetetlent - még el tudnám nézni neked. De most d.e. 11 van basszus. Hogy tehetsz ilyet?

röf 2013.07.30. 11:02:31

De jó BLOG. Szeretem.

Az elzavart retkes kóborkutyák panaszos vonyítása….
A hontalan kóborkutyák, akik eddig uralták az utcát, mert hangosabbak a többinél, és falkába tömörülve lopkodták a tyúkokat, mert úgy erősek.
Piszkosak, mosdatlanok, nagy lógó füllel, orral.
De most jött egy magyar vizsla, amelyiknek több esze van, mint a kóborcsürhének együttvéve, meg jött egy kuvasz, amelyik erősebb, mint a rühes csürhefőnök,
és szépen elzavarták az egész loncsos falkát messze a falun túlra.
Most onnan átkozódnak, vonyítanak tehetetlen dühükben, s folyton arról ábrándoznak, hogy még egyszer visszatérnek a faluba, hogy mégegyszer övék lesz a főutca.

elwood 2013.07.30. 11:03:01

@Blogger Géza: "2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját."

kimaradt, hogy 10%-nyi manyup elszórásával.

blah 2013.07.30. 11:03:47

@konrada: te most úgy érted, hogy mérlegelés után menjek el szavazni arra aki nekem árt? Ezért kellene elmennem szavazni? Bár úgy látom nem fogtad fel, hogy nem tudnám jelenleg egyiket sem elfogadni. Az meg, hogy mennyit érek inkább a zsebemben landoló összeg jelzi... a kétpólusú gondolkodásod meg azt mondatja velem, hogy te inkább abba az ostoba rétegbe tartozol aki így is úgy is a fasz rossz végén áll. A döntést meg már régen meghoztam ha nem tűnt volna föl és pont azért mert van elképzelésem mit várnék el egy kormányzattól, nem úgy mint a sok csodaváró.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:07:38

@vakapad: "Ha egy magasugró 215 cm-es eredmények után csak 190 cm-t tud átugrani, akkor, ha javít is 192 cm-re, az edzője valahogy mégse lesz nagyon elégedett. "

Ezt a hasonlatod is rossz (mint ahogy az összes állításod), mivel 2010-2011-ben volt egy (összesen) kb 3%-os növekedés, 2012-ben egy egyszeri -1,7%-os korrekció, majd 2013-2014-ben ismét egy (összesen) 2-3%-os növekedés várható. Tehát az egykori (2009-es) 215 cm-es ugró 2014-re kb 222 cm-t fog ugrani.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:08:45

@ob.szerver: Most tehetek én róla, hogy az igazságot nem írja meg a Népszava? Cáfold meg a tényeket, ha tudod - nem fog menni...

Szevasztok 2013.07.30. 11:08:51

@azértezszánalmas: "Ha egy ország 8 éven át tartó eladósodást megfordít és csökkenteni kezdi az szép."

Ha a manyup vagyont is beleszámítod a képletbe, akkor nincs semmiféle megfordítás - az eladósodás üteme még gyorsult is.

"Ha egy ország az inflációt 3% alá nyomja az szép."

Recesszióban az infláció magától esik. Eredmény? Inkább csak következmény.

"Ha egy ország a csökkenő gdp után európa egyik legnagyobb növekedését produkálja az szép."

Egy negyedévi adat alapján, amit kizárólag a mezőgazdaság húzott fel elsősorban a bázishatás miatt, arra nem lennék olyan nagyon büszke.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:11:20

@elwood: Sok minden kimaradt, az is, hogy a jövedelmező állami tulajdon (Pl. MOL, Rába) növelése mellett, az önkormányzati és közszolgálati adósságok konszolidációja közepette. Elég szűklátókörűség csak a manyupot kiemelni.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.07.30. 11:12:18

Még nem olvastam végig, de már legalább 2 hozzászólásban olvastam, hogy jelenleg 2/3-ad van, ergo az emberek biztosan akarják mindezt.

Először is, 50% körüli részvétel mellett a folyton hangoztatott 2/3-ad valójában csak a fele (gyk.: 1/3). Tehát jelenleg nem a többség, hanem éppen hogy egy szűk kisebbség érdekei érvényesülnek.

Másrészt, az utolsó "választás" óta, bizony eltelt 3 év. Ugye senki sem hiszi, hogy egy 3 évvel ezelőtti döntés legitimálhat MINDENT ami azóta történt? nonszensz...

Cinkes 2013.07.30. 11:15:15

@Blogger Géza: ki lehetne emelni azt is, hogy 1,5 éve folyamatosan csökken a versenyszférás munkahelyek száma (beért a gazdaságpolitika) ami ugye azért lényeges mert az állam bizony abból él amit onnan elvesz.

vakapad 2013.07.30. 11:15:21

1./ Magyarországon ma demokrácia van. Ez azt jelenti, hogy a képviseleti demokrácia szabályai szerint (a nép nem közvetlenül, hanem képviselői útján gyakorolja a hatalmat – hálisten) 2014-ben választások lesznek, melyek révén a nép kifejezheti akaratát. Igaz ugyan, hogy történtek némi módosítások a választókerületek átrajzolgatásával, a szavazatok másféle figyelembe vételével (a győztes szavazatai se vesznek el), a kettős állampolgárság és a vele járó szavazati jog bevezetésével, stb, stb, de a kétharmad birtokában mindez jogszerű, az pedig, hogy a változtatások mind egy irányba mutatnak, legfönnebb pofátlannak minősíthető, de nem kérdőjelezhető meg.

2./ Az egyértelmű, hogy a pénz összegyűjtése (kitől és mennyit), majd újbóli elosztása (kinek és mennyit) során mindenki kedvére tenni nem lehet, azaz abszolút demokrácia nem létezik, ezért választ a nép, és mindenki arra szavaz, aki az ő érdekeit a legjobban képviseli (vagy legalábbis azt hiszi róla). A helyzet javítható jó gazdaságpolitikával, amikor az elosztható összeg nagyobb. Ez utóbbi helyzet jelenleg nem látható, és záros határidőn belül nem is válik láthatóvá.

3./ A választópolgárok egy része hívő. Hit esetében tökmindegy, hogy mit tesz az a párt, amelyben hisz, mert ez a hit lényege. Nekik a demokrácia nem igény, sőt, ha ezzel kedvenc pártjukat előnyhöz tudnák juttatni, simán eltörölnék, ha rajtuk múlik. A mai helyzetben mondható, hogy ilyenekből a jelenleg regnálóknak több van, mégpedig lényegesen. A másik része nem az (50 % körüli tömeg). Ezek jó része sose szavazott, és most se fog, van azonban egy el nem hanyagolható réteg, amely figyeli az eseményeket, és gondolkodni is szokott. Őket elsősorban a gazdasági helyzetük foglalkoztatja, és csak nagyon kevesen vannak, akiket a „demokrácia” is érdekel. Ezek miatt blogbejegyzést írni egyáltalán nem érdemes.

Különben is úgy gondolják, hogy a másik oldal se lenne demokratikusabb. Hogy ezt honnan veszik, arról már érdemes lenne értekezni.

nemecsekerno_007 2013.07.30. 11:15:24

@outisz:

Menj el a Marsra. menj el a Marsa... :)

Blogger Géza 2013.07.30. 11:16:03

@belekotty: Látom, fáj az igazság. :)

belekotty 2013.07.30. 11:16:07

@röf: A patkányok öröme, mert falun kívül vannak a kutyák.

outisz 2013.07.30. 11:17:38

@röf: :D :D a nap legjobb kommentje!!!!!!!!!!!!!! megihlettél a magyar vizslával meg a kuvasszal, rohadt jó, komolyan, nekem lennének ilyen ötleteim!!!!!!

most komolyan, rohadt jól hozod a tipikusan dagályos, hagyományos nemzeti stílus karikatúráját. engedelmeddel majd továbbviszem a gondolatsort.

outisz 2013.07.30. 11:18:18

@nemecsekerno_007: és épp mit hallgatok?
Amphotic - Marsbeat

high up! 2013.07.30. 11:19:45

@Blogger Géza:

Lövésed sincs, hogy az önkormányzatok meg a közszolgálati cégek eddig is az államháztartás része voltak, így az adósságuk is. A fidióták most az adósságot áttették a jobb zsebből a bal zsebbe, s a hülyék ezt konszolidációnak hívják.

Az meg külön röhej, hogy amint át lett véve az ÖK adósság, a korrupt fideszes polgármesterek azonnal utalták ki maguknak a milliós prémiumokat az "eredményes" számok elérése alapján.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:22:54

"Akire meg lehetne építeni, már külföldön van"

Ez a legnagyobb marhaság, a külföldön munkát vállalók többsége a fiatalabb generációhoz tartozik, akik nagyobb részt apolitikusak, de akik nem, azoknak nagyobb része egyáltalán nem szimpatizál a baloldallal. Márpedig a szerző egyfajta baloldali bázisdemokrata fordulatban reménykedik, mégha ezt ezt nem is mondja ki szó szerint. Erre mondta az új generáció (akit marhára nem érdekel már Hofi Géza) egyik kedvenc humoristája, Felméri Péter, hogy "Már nem is reménykedhet? De, reménykedhet".

De a világ meglehetősen nagyfokú nem ismeretére vall, ha valaki a londoni pultoslányokban, walesi szobalányokban és skóciai pincérekben valamiféle "forradalmi erőt" lát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 11:23:20

@Balt: Rosszul emlékszem, hogy a Fidesz már 1993-ban jobbra húzott, amikor az MDF összeomlott és látták az űrt a jobboldalon? Az még az MSZP-SZDSZ koalíció előtt volt.

azértezszánalmas 2013.07.30. 11:23:39

@vakapad:
1. Csökken. Hiába trükközöl. Csökken.
2002 ~54%
2006 ~68%
2010 ~84%
Folyamatosan romlott.
most 79,43%
Fordulat van.Nem gyorsan, de javul.

2.Az embereknek nincs pénze vésárolni....
Ne hibázz ekkorát.
"Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője szerint a második negyedévben érdemi fordulat következett be a háztartások fogyasztásában, ezt támasztja alá, hogy az április növekedés után májusban is bővült a kiskereskedelmi forgalom."
Vagy:
"Nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek februárban 2,7 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből"

3."Az éves hiány alacsonyan tartásának az az értelme, hogy a teljes adósságállomány ne nőjön. De nőtt (lásd 1. pont). Hátha még ez a gazdaság térdre rogyasztásával történt (lásd: beruházási ráta"
1. pont téves. A gazdság nem rogyott térdre. Nem a beruházási ráta a gazdaság...
"A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai, akik nemrégiben tájékozódó látogatást tettek Budapesten, tárgyalásaikról összeállított, minap Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a magyar gazdaság idei teljesítményére adott konszenzusos előrejelzési átlag jelenleg 0,3 százalékos egész évi GDP-növekedést valószínűsít.
A márciusi konszenzusos átlag még 0,1 százalékos visszaesést prognosztizált. A konszenzus javulásának előzménye a ház szerint a vártnál gyorsabb idei első negyedévi növekedés. "

Szóval a JP Morgan tévedett. Viktor mondta helyesen. (nem meglepő)
Szóval ez a térdre rogyott gazdaság? :) na neee

4.
"Az IMF követelmény annyi, hogy a gazdaságpolitika adjon reményt arra, hogy az adósságot vissza tudja az ország fizetni"
Ezt komolyan leírtad?
Most basszák ki őket egész európából, mert mindenhol összedőlt a gazdaság az irreális, dilettáns követelésüktől.
Aki az ő módszuerüket követte, mind újabbnál újabb IMF hitelre szorul.
Mi segbe rúgtuk őket, követtük a saját utunkat és hamarabb visszafizetjük a pénzt!

5.A gdp-t már kitárgyaltuk. Meglepően jól állunk.
Már a nyugati bölcseknek meglepő...

Szerintem

outisz 2013.07.30. 11:24:35

@Kattar: félreértettél, célok és programok persze hogy kellenek, még az irányvonalak szükségességét is helyeslem, de ezek ne elvek vagy eszmék mentén húzódjanak, hanem konkrét jól körüljárt döntések mentén. Ha két ember beszélni akar egymással, éphogy maguk mögött kell hagyniuk az eszméket, és egymásra kell figyelniük.

Épp ez a válaszom arra, hogy mit keresek egy konzervatív blogon. Nem az izmus miatt vagyok itt, hanem az itt írók szellemi közössége vonz, amit volt szerencsém konkrétan megismerni. (illetve megengedik hogy iderondítsak :D )

mindenesetre megérne egy posztot hogy mi is az a konzervativizmus, mert szerintem nem automatikusan az elmúlt évek programjának védelme. messze nem.

nemecsekerno_007 2013.07.30. 11:24:38

Szerintem kissé el vagytok tévedve, azt hiszem.

1. Akik itt hangosan sírnak, féltik a demokráciát, meg antiszemitizmust, rasszizmust meg minden ilyesmit emlegetnek azok igazából az egzisztenciájukat féltik.(nyílván tisztelet a kivételnek) Ezek közül sokan kikerültek a pixisből és ez nyílván nem tetszik nekik, de a demokráciát nem abban mérik, hogy néhány kiváltságos ember mennyire költheti szabadon a mások által megtermelt pénzt.
2. Nem tudok elképzelni jobbat annál, hogy magyarok külföldre költöznek. Sokkal jobb mint ha itthon kerülnének be valami nyomorult állami állásba és agymosott, az államtól függő robotszavazóvá válnának. Demokrácia csak magukról gondoskodni képes és hajlandó szavazókkal építhető, amíg a többség a politikusok kezéből eszik addig nem :(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 11:24:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, a liberális oldalt a Fidesz teljesen elnyomta, pedig az előző kormányzásuk idején Pokorni még miniszter lehetett.

KopaszMercis 2013.07.30. 11:25:16

@konrada:
Mi magyarok nem kellettunk a magyaroknak... Ertem en... Es mond te nagyon csodalkozol azon hogy csoro szegenyember vagy? Vgay felfogtad hogy azert van mert ennyire ostoba vagy es ilyen szutyok a helyzetfelismeresed?

nemecsekerno_007 2013.07.30. 11:25:19

@outisz:

Az Emlékmásból idéztem. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.30. 11:25:34

AXIÓMA:
A liberálbolsevisták tolvajok, rablók, gyilkosok!
Óvakodj a liberálbolsevistáktól.

elwood 2013.07.30. 11:26:00

@Blogger Géza: "az önkormányzati és közszolgálati adósságok konszolidációja közepette. Elég szűklátókörűség csak a manyupot kiemelni. "

a manyup 10%-a szignifikáns a két év alatt 2%-nyi nyugdíjmegtakarítás felfüggesztését bele sem számoltam.

az önkormányzatok adóssága korábban is beleszámított a 80%-ba, ráadásul úgy, hogy azt 2006-tól fideszes önkormányzatok vették fel.

"Elég szűklátókörűség csak a manyupot kiemelni. "
nem én választok ki szűklátókorűen számokat

high up! 2013.07.30. 11:26:06

@Blogger Géza: "Az Orbán-kormány a szocialista kormányoktól örökölt 85,3 százalékról csökkentette a GDP 79 százalékára az államadósságot - húzta alá az NGM."

Jaj, a Hibbant kancsi varázslód megint adatot hamisított? Ne a fidióta NGM hamisított számait idézzed ide bogaram, hanem a nemzetközileg elfogadott adatokat. KSH, MNB teccik tudni? Azok meg papírt adtak róla, hogy a 2010-es váltáskori 81,4%-os államadósság ma 83%-on áll.

És közben hova tüntette el a felcsúti parasztvezéred az 5000 milliárd ft-os megszorítást (3000 md manyup + 2000 md lakossági megszorítás)? Az államadósságnak e dézsmahegyek után 65%-on kellene állnia!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.30. 11:26:24

@Blogger Géza: Maximum utólag módosították a saját maguk hozta törvényt, mert nem tudják, vagy nem akarják betartani a pedagógusoknak tett ígéretüket.

christophe 2013.07.30. 11:26:40

@Kattar: ''ui. nekem él kint ismerősöm, aki azért azt meséli, hogy ott sincs kolbászból kerítés ráadásul nagyon durván érzékeltetik vele, hogy idegen.''
Sajàt pèlda,pàr ève(5)M.-on 200ezer netto,lakàsbèrlès rezsivel 100ezer maradt egy 100-s èpphogy kijottunk belole.Most 3000 netto lakàs rezsivel 900euro marad 2100,nekunk megèrte,szerencsère az elmult èvekben egy negativ megjegyzèst nem kaptunk,igaz nem is tettunk semmit èrte.

KopaszMercis 2013.07.30. 11:26:44

@Blogger Géza:
Vegre valaki nem a sztendap azot hasznalja ezekre a gyenge bena balfaszokra!!! Isten aldjon teged, hogy te is tudod milyen tehetsegteln szarok ezek a mai senkik...

Blogger Géza 2013.07.30. 11:28:11

@Cinkes: Miért pont 1,5 évet vizsgálsz? Amúgy én ezt nem nagyon látom, az állami alkalmazottak létszámnak csökkenése és az össz aktivitási ráta magas szintje azt mutatja, hogy igenis nőtt versenyszférában dolgozók száma. Igaz, nem az 5 fő feletti Mo-i munkahelyeken, hanem a kisvállalkozásokban és a külföldön dolgozókénál. De talán most fordulat lesz az 5 fő feletti vállalatoknál is:

"Májusban és júniusban több mint havi 5000 hirdetést adtak fel a cégek, ezzel meghaladva az eddigi legmagasabb, 2008-as szintet."

index.hu/gazdasag/2013/07/16/regen_hirdettek_mar_ennyi_allast/

KopaszMercis 2013.07.30. 11:28:46

@Kara kán:
Kar hogy ok vannak hatalmon... Olyan szar h 45 ota nem tudunk rendszert valtani :(

ob.szerver 2013.07.30. 11:30:38

@röf:

"ábrándoznak, hogy még egyszer visszatérnek a faluba, hogy mégegyszer övék lesz a főutca."

A találó és aligha véletlenül választod nick-ed és ez a hangulatos életkép erősen indikálja, hogy honnan kommentelgetsz. Onnan, ahol a fidesz eddig is 80-90%-ot kapott és mindig is annyit fog kapni. Abból a társadalmi szegmensből, akinek ugyan kilopták ugyan a talpa alól a földet, cigiért is kilómétereket kell utazniuk, és akik egyre nagyobb nyomorban és kilátástalanságban élnek, de elmagyarázzák nekik, hogy mindez csak a nyújorkbrüsszeltelavív tengely, gyurcsány és a magyar családok ellen összefogó multik bűne, de kitartás, mert az ország jó irányba halad, és a szabaccságharc győzni fog. És az, hogy még házipáleszt is szabadon lehet főzni, csak hab a tortán.

azértezszánalmas 2013.07.30. 11:31:30

@high up!: Na ez szép volt! :)

Ebből nyithatsz egy zöldségest bármelyik bevásárlóközpontban!

high up! 2013.07.30. 11:32:30

@azértezszánalmas: "A gdp-t már kitárgyaltuk. Meglepően jól állunk."

Persze, hiszen lehetne itt Uganda is. De ehelyett van 0, még egyszer mondom hölgyeim és uraim, NULLA %-os növekedés és ugyanannyi növekedési potenciál. Ami mégis bagy szó, mert egész Európa a mi gyorsnaszád Titanicunk ellen harcol!

Ha 3 hétre leállna a Mercedes Audi meg Suzuki, akkor a GDP-ből szabadesés lenne.
Teccik tudni autógyártás meg mezőgazdaság, ez a 2 bolt tartja még a 0%-on a GDP növekedést 2013-ban. Minden egyéb iparág zuhanásban van 2011 óta. A 2010-es váltáskor még csak a felük volt zuhanásban.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:32:44

@high up!: "ma 83%-on áll." Szerintem egyáltalán nem ott áll, de ez egy rövid távon meglehetősen ingadozó mutató (pl első félévben átmenetileg megdobta a sikeres dolláros kötvénykibocsátásunk), majd nézd meg a az IMF-hitel törlesztése után, és lenyugodsz. A hosszú távú trendek az érdekesek.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 11:35:03

@elwood: meg nagyon fasza h 2ezer ft-tal kevesebb a villanyszamla, ha kozben 10ezerrel kap kevesebbet vagy teljesen elveszti a munkajat. Szerintem lassan szuk lesz az a reteg aki nem veszi eszre. Csak az igazi fanatikusok, akik narancssargaban latjak a vilagot.

konrada 2013.07.30. 11:35:04

@blah:
Nézd, biztos hogy ahhoz képest én csak ostoba lehetek, aki annyira képes túlemelkedni a dolgokon, hogy számára csak a nem döntés lehet a jó döntés.;))

...mert vagy mindenre nemet mondasz, és akkor számodra valóban nincs alternatíva, vagy bevállalod azt, hogy valami marginálist választasz, legfeljebb nem jön be, de mégis többet ér a szavad, mint egy zöldségnek. Valamint legalább nem csak a semmit akarod. Mert a nihil az tényleg az, amire egy társadalomnak nincs szüksége.

...persze ez csak egy ostoba álláspontja. Az okos nihilistának ez nem is érthető...;))

Cinkes 2013.07.30. 11:35:37

@Blogger Géza: ez utóbbit nevezik a HR-esek adatbázis építésnek. Hogy a hirdetések mögött mennyi valós állás van azt te nem tudod.
Mit kellene vizsgálnom ha egy trendet akarok látni? Legjobban ezen lehet lemérni egy kormány ténykedését... ugyanott tartunk mint 2010-ben. Ha nekem nem hiszel a KSH-nak hidd el. Az állami szférában meg pont, hogy nőtt az alkalmazottak száma, tudod a közmunkaprogramnak köszönhetően. Erőlködhetsz itt, talán magadat még ringathatod abban az álomban, hogy a fidesz valamit elért de a valóság az, hogy sehova nem vezet amit csinálnak.

blah 2013.07.30. 11:38:52

@konrada: ja jól látod, tényleg ostoba vagy, észre sem veszed és megint a kétpólusú gondolkodást erőlteted. Az, hogy az igen és a nem között mi van az téged nem érdekel mert a világ fekete vagy fehér. Hajrá, csak így tovább!

azértezszánalmas 2013.07.30. 11:39:17

@high up!: Na de hiába mondod mégegyszer, hogy NULLA ha NEM nulla.
:)

Szerintem nyugodj bele. "Sajnos" fordulat állt be és növekedünk.
Az kissé szomorú, hogy ez felidegesít téged....

Blogger Géza 2013.07.30. 11:39:45

@Szevasztok: És ezzel cáfoltál bármit abból, amit írtam? Nem, nem jött össze. :) Ez is pontosan azt mondja, amit én, hogy 2012 végre sikerült 79%-ra leszorítani a hiányt. Kösz, hogy te is alátámasztottad!

Szevasztok 2013.07.30. 11:40:42

@azértezszánalmas: "2002 ~54%
2006 ~68%
2010 ~84%
Folyamatosan romlott.
most 79,43%
Fordulat van.Nem gyorsan, de javul."

Az összehasonlíthatóság miatt a manyup vagyonnal korrigálni kell a számokat különben nem azonos a tartalmuk.
Ez kb 10%-ot jelent, tehát az összehasonlítható mostani adat: az 79%+10%=89%. Tehát nem csökkent.

deruyter 2013.07.30. 11:41:25

Az istenadta nép 20 éve szavazgat arra, amiről azt gondolja, hogy jó lenne neki. De nem arra ami valóban jó lenne. Ahhoz, hogy ez a kettő közelítsen egymáshoz, na ahhoz kell sok-sok idő. Hogy valóban kifejlődjön a demokrácia, a társadalmi párbeszéd, civil szféra, öntudat, önszerveződés. Mi ezt még csak tanuljuk.

konrada 2013.07.30. 11:41:41

@KopaszMercis:
Na ne már! Te magyar??? Ki hiszi ezt el neked? Te egy kopasz mercis vagy legfeljebb.
...vagy egy balkan cigany kommunista, aki azt hiszi hogy a többi, a magyar is csak ennyi...

mokkaczuka 2013.07.30. 11:41:42

"A rendszerváltás körül a demokrácia különös fajtáját ismertük, a tv-demokráciát. Volt a Dallas, a Knight Rider meg a többi ámerikai filmek. Mit tanultunk mi ezekből? " - Sosem felejtem el egy kolléganőmet, aki a rendszerváltás időszakában azt mondta, jujj, de jó lesz a kapitalizmus, mert ő tudja, hogy ott a munkahelyeken ingyen lehet igénybe venni a kólaautomatát. Na, ő ezt tanulta a tévéből.

Szevasztok 2013.07.30. 11:42:12

@Blogger Géza: Azért örülök, hogy a "Kétéves csúcson" kifejezést te csökkentésként értelmezed.

konrada 2013.07.30. 11:44:51

@blah:
Miért, számodra van valami??
Csak a szöveg, de az csak önmentegetés, amit azzal akarsz kompenzálni, ha magadat mások felé próbálod helyezni, mert egyébként....

high up! 2013.07.30. 11:45:28

@Blogger Géza: "igenis nőtt versenyszférában dolgozók száma. Igaz, nem az 5 fő feletti Mo-i munkahelyeken, hanem a kisvállalkozásokban és a külföldön dolgozókénál"

jaj, még egy fidióta hazudozás Először is aki külföldön dolgozik, az nem magyarországi munkavállaló. Kösz hogy beismerted, hogy így hamisít a megkérdezésen alapuló statisztika, miszerint így növelik a statisztika számot.

Másodszor az 5 fő allatti vállakozások nem szerepelnek a vállalati megkérdezésben, így csak blöff, hogy ott aztán nő a foglalkoztottság. Fordítva van ez teccik tudni: pont a kiscégek azok, amelyek a leghamarabb berosálnak a válságban (lásd a leglátványosabbat, az építőipart), mert ezeknek nincsen se elégséges kuncsaftkörük, se tőkeerejük, se hitel lehetőségük a bankban. Meg ki se fizetik ezeket a lúzereket, mert mindenki tudja, hogy tönkre mennek.
A legjobb ami történhet velük, hogy elcsalva a közterheket, még életben maradnak.
Csak hát ha így lenne, akkor a fogyasztás se zuhanna már 6 éve rendületlenül. Szóval a közgazdaság törvényei messziről cáfolják a fidióta hazudozásokat: csökkenő foglalkoztatás = csökkenő jövedelem = csökkennő fogyasztás = növekvő magánszemélyek csődjei.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 11:46:03

@Darkwill:
De legitimálhat mindent, mert azt előre tudni lehetett, hogy a 2/3 korlátlan jogosítványt ad a kormánynak.

Másrészt buta érvelés azzal jönni, hogy csak 1/3 szavazott rájuk, a lényeg nem az, hogy az összes választópolgár 50% + 1-et ad nekik, hanem az, hogy a többi alternatívával szemben ők kaptak messze legtöbb szavazatot.

Harmadrészt a mostani közvélemény kutatások szerint is bőven vezetnek, és komolyabb tiltakozások sincsenek a kormány ellen (mint ahogy Gyurcsányék ellen viszont voltak).

Szóval teljesen felesleges mosdatni a népet, itt egyszerűen az inkompetens nép szavazott meg olyan pártot, amely hajlandó ezen inkompetencia szerint kormányozni.

Larry Silverstein 2013.07.30. 11:46:38

A demokrácia messze túlértékelt.

A poszt meg ahogy szokott hazudik, csúsztat:

'Senki ne gondolja, hogy azt a 3-400000 embert haza akarja hozni ellenzéki szavazónak. Hülye lenne, inkább választójogot ad a határontúli magyaroknak'

- minden külföldön dolgozó szavazhat ugyanúgy mint a htm-ek

- egyetlen htm sem 'kapott' sem állampolgárságot, sem választójogot, változatlanul egyéni kérelmet kell beadni, ahogy eddig

high up! 2013.07.30. 11:48:08

@azértezszánalmas:

Növekedési fordulat állt be szánalmaska? Elemezd már ki hogy hol meg mennyi!

Még a fizetesédben sincs növekedési fordulat, bármennyire is túlteljesíted a havi troll-pótlékaidat.

Szelid sunmalac 2013.07.30. 11:48:58

@Larry Silverstein: Az utolso mondatod legyszives tamaszd mar ala! Csak eddig 430000-en kaptak allampolgarsagot szavazojoggal, es a valasztasokig 500e-re szamitanak. A kedves vezetod mondta ezt.

Larry Silverstein 2013.07.30. 11:49:08

@Ensiada Arkoveitie: Viszont anno, 2010ben a szocik csak utólag vinnyogtak ilyen gyermeteg módon a 2/3-ad miatt, most viszont már oda süllyedtek, hogy előre magyarázzák a 2014es zakót (htm-el és csalásvíziókkal)

Szevasztok 2013.07.30. 11:49:40

@Blogger Géza: "igenis nőtt versenyszférában dolgozók száma. "

Ja, 2012 eleje óta csökken:

www.mfor.hu/cikkek/Magyar_munkaeropiac__kevesebb_munkas__tobbet_ero_ber.html

Larry Silverstein 2013.07.30. 11:50:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Mind a 430eren egyénileg kérvényezték a magyar állampolgárságot.

Nekem az adás vmi mást jelent.

Blogger Géza 2013.07.30. 11:51:04

@Cinkes: Oszt hitelen miért pont most akarnának drága hirdetésekkel "adatbázist építeni"? Marhaság.

Közszféra létszáma:

2010 első negyedév: 747 ezer
2013 első negyedév: 699 ezer

Ha csak a közalkalmazottakat nézem:

2010 első negyedév: 466 ezer
2013 első negyedév: 432 ezer

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli006.html

blah 2013.07.30. 11:52:23

@konrada: úgy érted, hogy abból kéne álljon az életem, hogy próbáljam meggyőzni magam, hogy tudjak kire szavazni? Várjam a csodát, hogy szerinted a 4 évente voksolás ne tegyen engem nihilistává? (azt is kétlem, hogy tudod mit jelent ez a szó) Remélem kezded kapizsgálni miért droidozzák a fidesz hívőket amikor igen-nem-ek mentén tudnak csak "gondolkodni"...

ex-dr. vuk 2013.07.30. 11:52:58

@Larry Silverstein:
a kerelem majdnem formasag, persze kerni kell de megkapod.

Mondjuk en azt sem ertem, hogy aki nem el Magyarorszagon miert szavazhat. Magam ellen beszelek, mert en sem elek ott, szavazhatnek, de minek? Meg az is lehet, hogy szavazok, hogy az ott levoknek jobb legyen, de tovabbra sem ertem, hogy miert tehetem ezt meg.
Van, ahol ez forditva van: attol h nem vagy allampolgar, szavazhatsz, ha az adott orszagban elsz.

high up! 2013.07.30. 11:53:09

@Blogger Géza: " A hosszú távú trendek az érdekesek."

Fidiótám, már 3 és fél éve van hatalmon a fidesz, és ezen a hosszú távon 5000 milliárd ft sarcolás mellett még emelte is az álamadósságot! Az elemzők pedig papírt adnak róla, hogy a trend a jövőben is emelkedő.
Igen, kurva érdekesek ezek a hosszútvú trendek, hogy milyen "sikereket" lehet ennyi idő alatt összehozni. Még egy újabb ciklus és még a Kádári sikerek is túl lesznek szárnyalva!

Szelid sunmalac 2013.07.30. 11:53:27

@Larry Silverstein: Megadtak nekik? Meg. Szavazhatnak? Igen. Mi a faszt ferditesz hulyegyerek?

Larry Silverstein 2013.07.30. 11:55:30

De jólesik kicsit demokráciázni a kardnak, mert a foglalkoztatottság 12 éve nem volt olyan magas, 12 éve nem dolgoztak annyian, mint 2013 2. negyedévében.

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/12_eve_nem_volt_ilyen_a_foglalkoztatottsagban.3.187256.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Úgyhogy a 2006-10es ciklust nemcsak államadósságban és GDP emelkedésben hanem munkanélküliségben is túlteljesítette a fidesz, sok mondanivalója nem lesz az ellenzéknek a kampányban a patásozáson kívül.

Cinkes 2013.07.30. 11:56:14

@Blogger Géza: most azt hiszed, hogy meg tudsz győzni félinformációkkal? Mert ha az általad itt közzétett számokat összeadjuk a versenyszférában dolgozókkal akkor az fog kijönni, hogy sokkal kevesebben dolgoznak ma az országban mint 2010 előtt...

high up! 2013.07.30. 11:57:43

@Blogger Géza: "Közszféra létszáma:

2010 első negyedév: 747 ezer
2013 első negyedév: 699 ezer"

Már megint hülyére mutatod magad: a 2013-as számban benne van, hogy a 80 ezer közmunkát az évvégével lapátra tették!

Blogger Géza 2013.07.30. 11:58:37

@Szevasztok: Mondjuk az, hogy az 5 fő feletti versenyszféra egy -1,7%-os GDP változásra egy nagyon enyhe, -0,6%os (12 ezer az 1,8 millióhoz) létszámváltozással reagál, még egész szép eredmény. De ha csak ezt a rövidebb időszakot nézed, nem veszed észre a hosszú távú trendet. Persze tudom, a 2010-2011 neked nem érvényes, mert nincs összhangban a világképeddel. :)

Lencsés István 2013.07.30. 11:59:03

" .... A legújabb közvélemény-kutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. .... "

Azért vezet simán a FIDESZ , szóval ezekkel a hazugságokkal csak magatokat égetitek . :D

Larry Silverstein 2013.07.30. 11:59:38

@ex-dr. vuk: MO-n is szavazhatsz az önkorin, ha ott élsz és nincs áp-od. De az országoson szerintem mindenhol csak áp-ok szavazhatnak.

A kérelem nem formális hanem pont ugyanolyan mint a fidesz előtt. Ami változott annyi hogy nincs 1 év várakozási idő és kötelező letelepedés(ami egy bejelentett lakcímet jelentett eddig).

Szelid sunmalac 2013.07.30. 12:00:20

@Larry Silverstein: Istenem bazmeg. Neha elkepedek, hogy hogyan maradsz eletben!
Egyreszt a versenyszferaban folyamatosan csokken a foglalkoztatottsag (tudod, a versenyszfera az ami termeli az anyagi javakat!), masreszt menj mar egy kort, beszelgess emberekkel, aztan szurd le mi a munakeropiaci helyzet manapsag! Sorban zartak be a gyarak, mentek el a multik, epitettek le az embereket, trafikmutyi, e-utdij es tanari eletpalyamodell hatasait majd csak most fogjuk megerezni, de emlithetnem a kaszinos tortenetet, stb.
Te megis hol elsz?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 12:02:19

@Larry Silverstein:
A csalásvízió eddig a Fidesz pályája volt, emlékszel még?

Blogger Géza 2013.07.30. 12:03:01

@high up!: :D Hogy mi van? Döntsétek el, hogy most a közmunkások "lapátra vannak téve" (???) vagy épp "a sok közmunkás miatt nőtt csak a foglalkoztatottság". A pártközponttal egyeztessetek, mi a mai ukáz. (Egyébként mindkettő tévedés.)

ex-dr. vuk 2013.07.30. 12:03:40

@Larry Silverstein:
Az a l3egfontosabb h nem kell MO-n elned.
Innentol eleg ha beszelsz magyarul... Tehat: formasag.

high up! 2013.07.30. 12:03:41

@Lencsés István:

Én nem akarok kormányvátást. Hanem azt akarom, hogy maradjanak a fidióták és jöjjön az a 9%-os szja kulcs. Meg luxus afa.
Akkor majd a magadfajta félnótás idióta is felfogja majd végre, hogy csak hasznos hülyének kellett a Kárpát-medencei Titanicra.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 12:03:48

@Larry Silverstein:
Te ennyire hülye vagy, vagy fizetnek érte? Közmunka mint olyan?

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:04:53

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: A versenyszférában folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ott a link.

A menj egy kört az emberek között...hát kb. ilyeneket fog mondani Meseházy a kampányban..:)

Balt 2013.07.30. 12:05:10

@Online Távmunkás: Sztem rosszul emlékszel. A '94-es választásokon még az SZDSZ-szel karöltve indultak, én is - minő naivitás - egyéniben az SZDSZ jelöltjére szavaztam. De lehet, hogy a választások előtt volt már egyfajta óvatos közeledés az MDF-KDNP felé. (A Fidesz nem vett részt a dem. chartázásban, Orbán Antall halálos ágyánál, székházügy stb.)

Blogger Géza 2013.07.30. 12:05:25

@high up!: Hát, lassú felfogásúak kedvéért kénytelen vagyok megismételni:

"Az Orbán-kormány a szocialista kormányoktól örökölt 85,3 százalékról csökkentette a GDP 79 százalékára az államadósságot - húzta alá az NGM. - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/ngm-az-adossag-merseklodesenek-trendje-tovabbra-toretlen#sthash.TxeLc8o9.dpuf"

high up! 2013.07.30. 12:05:25

@Blogger Géza:

Döntsd el te fidióta, hogy miért nem értesz meg egy olyan képletet, amelyben három tényező van.
Ja kérlek, a gazdaság nem egytényező, miszerint: "Birkamenet, előre!"

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.30. 12:05:58

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Látod én ezért mondom, hogy reménytelen a helyzet, nem csak a bérkommentelők ilyenek, hanem a lakosság jó harmada él ilyen alacsony szellemi színvonalon, mint Larry. Innentől kezdve felesleges azzal vádolni a Fideszt, hogy antidemokratikus, mert nem az, egyszerűen a lakosság ilyen hülye.

konrada 2013.07.30. 12:06:16

@blah:
Már miért kéne ebből állni? Nincs az égadta világon olyan, akivel egyetértenél???

...tudod ennél az álláspontnál többet ér még annak a buzinak a hozzáállása is, aki flitteres bugyogóban táncol a kamion tetején, mert ő legalább bevállal valamit. Pedig ő is tudja, nem az a fősodor, és hiába vállalja fel, akkor sem lesz soha az.
...mert azt azért sejti, tudja, hogy a változásokat kicsiben kell kezdeni, és arra sokkal veszélyesebb az a tömeg, aki nem hajlandó bevállani semmit, mint a nyílt ellenző. Hiszen annak legalább valamiféle elve van.

...s azt azért tudni kell, ahhoz, hogy ma már a melegeket nem zárják be, végzik ki, az is kellett, hogy végre valaki felvállalja azt, hogy másképpen gondolja, és hogy azt elfogadják, illetve támogassák abban, hogy másként gondolhassa.

...de ezt mint írtam, csak ilyen kevés ésszel lehet elhinni, mint nekem van.

Az okosak azok hagyják, hogy mindenben helyette döntsenek, aztán valahogy csak lesz... mert a francnak kéne legalább 4 évente egyszer elmondani akár szavazatban is, mit gondol a világról.
...hiszen vélemény szerinte csak egy lehet: többségi, így kár volna még jeleznie is, ha neki más.

Érdekes 2013.07.30. 12:06:23

A demokraciat ugy ertelmezzuk, ahogy akarjuk, persze vannak bizonyos hatarok, ezen el lehet agyalgatni, ragodni ésatöbbi.Ha azt nezzuk, demokracia van...de barhogy is nezzuk, nincs diktatura.

De tulajdonkeppen ezen pörögni effektiv fölösleges mo politikai elete es gazdasaga szempontjabol.Sokkal elemibb dolgokban kell keresni a problémát.Mint pl. önzőség és hatalom vágy az itthoni emberekben is (egyebkent ezek emberi tulajdonsagok, szoval nem nagy kunszt, de káros sok mindenre , kontrollálni pedig nehez és szellemileg a mai ember nem tart még ott).A hozománya a technikai fejlődés , a kontrája pedig az egyre nagyobb elszegényedés es környezeti amortizáció.Ezt most kellene minél hamarabb balanszolni, amíg nem késő.

HOGY érthetőbb es bulvarosabb legyek ez ma igy néz ki magyarorszagon : lepukkant igenytelen varosok - utcák,épületek,úthálózat (bp is) és vidék, lepukkant korhazak,iskolák.Viszont van sok nagy audi, kimenekített pénz, rengeteg korrupt bkv-s,politikus,rendőr es kisember (tavaly 210mrd forintot adócsaltak).Amíg az atlag ember ilyen mo-n, addig nem lesz javulas.Mind1 ,h kit valasztasz 4 évente, nem fog felelős politikát es elszamoltatast törvenybe iktatni.Amíg a nép nagy %ka is csal és agyhalott hívő (balos,jobbos,libsi), addig itt nem lesz valtozas demokracia ide vagy oda.

Szevasztok 2013.07.30. 12:06:56

@Blogger Géza: "De ha csak ezt a rövidebb időszakot nézed, nem veszed észre a hosszú távú trendet. Persze tudom, a 2010-2011 neked nem érvényes, mert nincs összhangban a világképeddel. :)"

Idézet a cikkből:

"Nemzetgazdasági szinten februárhoz képest ugyanis 66,8 ezer fővel 2,635 millióra emelkedett a munkaszerződéssel rendelkező dolgozók száma, ám előző év azonos időszakához mérten majdnem 35 ezres elmaradást mutat az adat még mindig. Ez pedig azt is eredményezte, hogy 2008-ig visszamenőleg az idei március a leggyengébb hónap ebből a szempontból, hiszen a korábbi évek harmadik hónapja rendre magasabb alkalmazotti létszámmal telt le."

5 éve a legrosszabb adat. Elég hosszú táv?

ex-dr. vuk 2013.07.30. 12:07:49

@Lencsés István: azert kivancsi vagyok hogy az urnaknal mi lesz, ahol nem latni ki mit adott le. kivancsi vagyok, hanyan nem merik azt mondani, hogy nem a fidesszel szimpatizalnak? Pl. kozalkalmazottak. Vajon miert kellett szinte kotelezoen alairni a rezsicsokkentest itt-ott? Miert kellett kotelezoen leadni azt, ha maganyugdijpenztarban maradsz?

Olvass a sorok kozott :)

Blogger Géza 2013.07.30. 12:08:15

@Cinkes: Mert még mindig nem érted, hogy amit te "versenyszéférának" nevezel, az csak az KSH-nak jelentéseket küldők csoportja, és nem teljes körű, a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók nincsenek benne. Mint ahogy pl Ausztriába átjáró ingázók sem.

Ad Dio 2013.07.30. 12:09:09

Magyarország is mint a történelem szinte minden tartós alakulata ingamozgásban van egy képzeletbeli középpont körül. Sosem áll. A jelen, a múltra adott válasz. Állandó antitézzis. A "fülkeforradalom" elsősorban gazdasági, másodsorban politikai revans a rendszerváltás igazságtalanságára, átmentéseire, álságosságaira. Miért most? Mert a rendszerváltás haszonélvetői elértek abba a korba, amikor kihullott a foguk. Ennek az áldozata a baloldal. Ezért Mesterházi a miniszterelnök (olyan súlytalan, hogy még egy (párton belüli) fogatlan vén róka sem kell féljen tőle.

Az inga jelenleg a másik szélsőérték felé halad. Semmivel sem elegánsabb vagy igazságosabb a folyamat mint a rendszerváltást követő gazdasági rendeződés... Csak remélni tudom, hogy idővel az inga mozgása csillapul majd és az amplitudó csökken.

Sajnos a válság nem épp csillapító hatású...

Szevasztok 2013.07.30. 12:09:09

@Larry Silverstein: "A versenyszférában folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ott a link."

Itt van a link - 2012 eleje óta csökken és 5 éve a legrosszabb március:

www.mfor.hu/cikkek/Magyar_munkaeropiac__kevesebb_munkas__tobbet_ero_ber.html

ex-dr. vuk 2013.07.30. 12:10:43

@Blogger Géza: Abban igazad van, hogy azok mar nem forradalmarkodnak. Feladtak es elmentek. Mint en is. Igaz en nem szobalany vagy pincer vagyok, hanem ennel komolyabban nyomom. Lehet, hogy fogok szavazni, de nincs sok ertelme mar, sajat szempontombol. En nem akarom megvaltani a vilagot hanem odebballok, ha nem tetszik. Nem tetszett. Odebballtam.

Persze aki valaha tervez hazamenni jobban teszi, ha szavaz. En nem :D

high up! 2013.07.30. 12:12:26

@Blogger Géza:

Szegény hülyém, 2012 decemberi, hibbant Gyuriék által hamisított adatokkal villogsz itt? Öcskös, szólj már a Kocsis Máté főnök elvtársadnak, hogy nyissa rád az ablakot, hogy bejöjjön rád a fény: ma 2013 július vége van!

Aztán ha kienged a bunkerből, akkor ballagj már el a KSH-ba vagy MNB-be aztán kérd ki a hivatalos papírt, miszerint a 2010-es váltáskor 82% alatt volt az államadósság.

Ja és váölaszolhatnál már végre: hova tünette a fidesz az 5000 milliárd ft-os sarcot? Miért nem áll 65%-on az államadósság?

Blogger Géza 2013.07.30. 12:15:39

@Szevasztok: Nem vagyok benne biztos, hogy csak a márciusok vizsgálata túl sokat mond. Másrészt az 5 éves periódus sem egy kormányzati ciklust ölel fel.

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:16:24

@Szevasztok: Ez se nem munkanélküliségi, se nem foglalkoztatottsági statisztika

- 'március hónapra vonatkozó létszám- és keresetstatisztikáját az öt főnél nagyobb vállalkozásokat érintően'

hanem részstatisztika

Blogger Géza 2013.07.30. 12:16:43

@Szevasztok: Bruttó-nettó szavakat ismered-e? Segítő kérdés: Melyik után fizetjük a kamatot?

Szevasztok 2013.07.30. 12:16:48

@Blogger Géza: "Nem vagyok benne biztos, hogy csak a márciusok vizsgálata túl sokat mond."

Te jöttél a trenddel. A márciusok vizsgálata erre pl pont alkalmas.

Szelid sunmalac 2013.07.30. 12:17:40

@Balt: Aha. Es szerinted honnan veszik? Azalapjan, aki bejelentette? Szerinted hanyan jelentik be, hogy nem itthon dolgoznak e selnek? Mikor is volt utoljara nepszamlalas? De meg az sem jelent semmit, mert megvan az itthoni lakcimkartyaja.

Balt 2013.07.30. 12:18:02

@Darkwill: Alkalmasint azt is számold össze, hogy mennyien akarták megtartani (vagy éppen most vissza...) az előző kurzust. Segítek: MSZP + SZDSZ+MDF = 22%, összes választóra vetítve ~ 14%... Na, innen lehet elmélkedni a kormányváltásról!

Szevasztok 2013.07.30. 12:18:50

@Larry Silverstein: "hanem részstatisztika"

Igen, de azért használják, mert jól leképezi a teljeset. Vagy van adatod (adat és nem becslés!) az ezen kívüli számokról?

Blogger Géza 2013.07.30. 12:21:09

@high up!: "A munkanélküliségi ráta 10,3 százalék volt a második negyedévben, ami 2009 nyara óta nem látott mélypont"

Ennyit a hagymázas vízióidról...

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/12_eve_nem_volt_ilyen_a_foglalkoztatottsagban.3.187256.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Firk 2013.07.30. 12:22:16

@Blogger Géza: Hagyd már őket, ezek azt gondolják, hogy azért, mert azt mondják, tényleg nőtt az államadósság (GDP-arányos) nem pedig csökkent. Ez a baj ezekkel. Annyira demokraták, hogy csak ők tudják igazán, mi a demokrácia, mi a gazdaságpolitika stb. Fölösleges vitatkozni velük, mert a tényeket is a saját szűrőjükön át szemlélik, vagyis ami nem fér bele az ő dogmatikájukba, az nincs is, vagy hazugság, vagy valami agyament diktatúra-rajongó mondja csak. Itt van pl. ez a MANYUP-ügy is. Ezek tényleg elhiszik, hogy bármilyen létező pénzt ellopott tőlük az állam. Még az sem zavarja őket, hogy ez nem igaz... Az állam ugyanis átvállalta a magáncégektől azt, hogy fizeti helyettük a nyugdíjak rájuk eső részét is (amit egyébként korábban is ő szedett be adóként, csak átutalt a magáncégeknek). Vagyis visszavett tőlük egy csomó közpénzt, amit most már nem hiányként kell elszámolnia (korábban úgy kellett, mert nem jelent meg a költségvetésben)... A híres reálhozamot pedig - ami egy vicc, én például egy este alatt el tudtam szórakozni és elég visszafogott buli volt - mindenki megkapta. Tehát jól járt az állam, mert csökkentette az adósságát és hosszú távon is kiiktatott egy hiány - így adósság - növelő tényezőt, az adófizetők pedig nem jártak sehogy, se jól, se rosszul, mert az adóként befizetett pénzükért ugyanazt a szolgáltatást kapják, amit az előző rendszerben is kaptak volna. Ez a legendás lenyúlás, ami demokratáéknál ősbűn. Egy réteg járt szarul, az állami pénzen hízlalt, főként külföldi kézben lévő magánnyugdíjpénztárak... Na ezeket sajnálják itt kánonban... Mit válaszolgatsz ezeknek? Most visszafizetjük az IMF-hitelt, ami jelentősen csökkenti az államadósságot, nominálisan is, a piaci finanszírozás kamatai jelenleg ugyanott vannak, tehát veszteség sincsen, ők mégis sírnak. Érdekes nem? A MANYUP-nál a piacot siratják, itt meg az IMF-et, ami pont a piaci finanszírozást kapcsolja ki. Na ez egy konkrét, jól felépülő, demokratikus eszmerendszer, ezzel vitázunk...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.30. 12:22:41

Az írás alapvető baja, hogy átvette a közélet azon hibás hozzáállását, hogy a demokrácia, piacgazdaság, köztársaság stb. fogalmakat mint szlogent használja, és nem nézi meg azok tartalmát, definícióját. Ez ügyben pedig lehetne érdekeset írni, ugyanis pl. szerintem a jelenlegi rendszernek pont az a baja, hogy túlságosan demokrata, ami inkompatibilis az egyéni szabadsággal.

northern lights 2013.07.30. 12:22:57

T. Outisz

Demokrácia, nem érdek m.o-n, mindegy ki kormányoz, annak épp az ellenkezője az érdeke, míg az aktuális ellenzék épp ún. "demokrácia nevébe", érdekében és a demokráciáért, folytat harcot, ez a rendszerváltás/ rendszerváltoztatás óta fenn áll. Demokráciához fel kellene nőni, gyakorolni demokrácia által nyújtott kötelességeket/kötelezettségeket és jogokat egyaránt, mert a hol jog van ott kötelesség is.
"Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát. Mindent központosít, mindent leépít és elsüllyeszt ami nem az övé. Média, alkotmány, civil szféra, kultúra, foci, közgép, földtörvény, minden kipipálva. A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg." - Legnagyobb bűnük, hogy lét, jog és közbizonytalanság fenntartása és annak erősítése, populista víziók és rémképek folyamatos adagolása, csepegtetése, más szóval demagógia folyamatos alkalmazása. Az emberek többsége rendszerváltást , akar, de "nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg", nincs kire szavazniuk. Márpedig a nem szavazás is, szavazás lásd Deák féle passzív ellenállás.

Üdv. N L

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:23:53

@Szevasztok: Nem, és nem is használják. miért tennék amikor van teljes statisztikájuk is?

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/12_eve_nem_volt_ilyen_a_foglalkoztatottsagban.3.187256.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

A munkanélküliség 10,3%, a kormányváltáskor volt 12%. Levonva a közmunka bővülését (ami Bajnai alatt is létezett), pozitív a szaldó.

A grafikonok a legbeszédesebbek.

dr kíváncsivagyok 2013.07.30. 12:27:05

@Blogger Géza: ""ma 83%-on áll." Szerintem egyáltalán nem ott áll, de ez egy rövid távon meglehetősen ingadozó mutató (pl első félévben átmenetileg megdobta a sikeres dolláros kötvénykibocsátásunk), majd nézd meg a az IMF-hitel törlesztése után, és lenyugodsz. A hosszú távú trendek az érdekesek. "

Bazmeg....ez nem "szerintem" kérdése , a KSH adata szerint 83 %....a Fidesz-vezette KSH szerint...

dr kíváncsivagyok 2013.07.30. 12:29:58

@Larry Silverstein:
"A munkanélküliség 10,3%, a kormányváltáskor volt 12%. Levonva a közmunka bővülését (ami Bajnai alatt is létezett), pozitív a szaldó."

Ez konkrét hazugság ! Bajnai alatt 8 órás volt , ma 4 - 6 - 8 órás .
A legjobb indulattal is stagnál a munkanélküliség...és hol van az 1 millió új munkahely ??????? Időarányosan 300 ezerrel több munkahelynek kéne lennie !
nem kéred számon Orvbánon ????? Miért ????

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:31:05

@dr kíváncsivagyok: Ha a ksh adata szerint 83% azt mutasd már.

Egyébként mindegy, az a lényeg mennyi lesz köv. tavasszal.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 12:31:39

@Balt: Az Orbán Antall halálos ágyánál az egyik legmakacsabb politikai urban legend, elég profik az
elterjesztői.

1993-ban lépett ki Fodor és még száz másik liberális tag.
1993-ban a költségvetési vitában a korábbi liberális álláspont helyett már a gazdaság állami eszközökkel való élénkítését látta jónak Orbán.
Bogár László külgazdasági államtitkár elmondása szerint hiába volt 1993-ban az SZDSZ-el választási szövetségük, a Fidesz már az MDF-fel tárgyalt a közös kormányzásról.

Nem egyik napról a másikra lett liberálisból konzervatív párt a Fidesz, az 1995-ös végleges fordulathoz nagyjából 2 éves folyamatos változások vezettek.

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:33:38

@dr kíváncsivagyok: A hazugság kevés mint Bajnai adóterve. Ott a link. A 4 órás félfoglalkoztatott, úgy is szerepel a statisztikában.

Ha vki azt mondja 1 millió új munkahelyet csinál és 100ezret csinál, az pont 100ezerrel több mint amennyit a kritikus baloldal csinált.

elwood 2013.07.30. 12:34:55

@Larry Silverstein: "A grafikonok a legbeszédesebbek. "

és tényleg.

hamár protfolio-ról idézel:
Nem a versenyszféra, a közfoglalkoztatás bővít.

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/nem_a_versenyszfera_a_kozfoglalkoztatas_bovit.186872.html

Firk 2013.07.30. 12:35:08

@Balt:

Erre mondja azt egy igazi, tőről metszett demokrata, hogy a magyarok nem tudják, hogyan használják a demokráciát. Leszavazták a hibát hibára halmozó baloldalt, elkergették, kimondták, hogy vége? Erre egy igazi demokrata válasza az, hogy nem tudták, mit cselekszenek. Most, hogy új alkotmány van, ami felváltja a '89-est és új alapokon épül egy új demokratikus rendszer, most azt szajkózzák, hogy ez már diktatúra, amit a többség leváltana, de nem tud:

"A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg."

Aha, tehát itt mindenki egy barom, az a többség is, aki a legújabb közvéleménykutatások szerint egyébként egyöntetű többségben van és támogatja a kormányt, az új Alaptörvénnyel az új berendezkedéssel együtt, az is. Mert a többség persze kormányváltást akar - igaz, hogy ez nincs így, de mondják, tehát igaz. Mert mikor döntött az, aki nem szavazott? Melyik demokráciában szokás az ellenzékhez tartozónak nevezni a politika iránt nem érdeklődőket, a sorsuk irányítását nem magukénak tudókat? Hol kap mandátumot bármelyik párt azoktól, akik nem mentek el szavazni?

A magyarok annyira kurvára nem ismerték a demokráciát, hogy eddig minden választáson 60 százalék felett volt a részvétel...

ob.szerver 2013.07.30. 12:37:54

@high up!:

"Ha 3 hétre leállna a Mercedes Audi meg Suzuki, akkor a GDP-ből szabadesés lenne."

Ez olyannyira így van, hogy az egyik hónap ipari termelés visszaesését azzal magyarázták, hogy a Suzuki a modelváltás előkészületei miatt csak egy műszakban termelt.

Az újraiparosított Magyarország mint termelési központ ipari kibocsátásán még az is nyomott hagyna, ha Kovács II. János, a MB kecskeméti gyártósori betanított munkása egy nap korábban menne a gyerekért az óvodába.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 12:39:18

@Larry Silverstein: 82,4% az államadósság a legfrissebb adatok szerint.

"A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány.

Az adatok megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank által július elején közölt előzetes adatokkal. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári 3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátásnak."

hvg.hu/gazdasag/20130723_Ha_szemernyi_tisztesseg_is_szorult_Orbanb

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:41:56

@elwood: Én nem a címeket, hanem a grafikonokat olvasom el...:)) Ott a linkem, a közfoglalkoztatás és a feldolgozóipari és a szolgáltató versenyszféra mind nőtt...:)))

laci_52 2013.07.30. 12:44:28

A kormányváltás jönni fog magától, de nem '14-ben, hanem '18-ban. Akkorra annyira elegük lesz az embereknek Orbánból, mint volt három éve a szoci kormányzásból és a Fideszen kívül bárkire hajlandók lesznek szavazni, hogy ezek végre húzzanak már el.

Ami ma van, igenis létező demokrácia és az is marad még a valószínű újabb Fidesz-győzelem után is.

Balt 2013.07.30. 12:44:45

@Ensiada Arkoveitie: "A csalásvízió eddig a Fidesz pályája volt, emlékszel még?"

Mondjuk a 2002-es paraszthajszálas MSZP (országos lista 2.) és SZDSZ (3.) győzelmet nem ártott volna alaposabban megnézni, annál is inkább, mert nem ment volna félre (2x)8 évünk... A 2006-os maszopszadesz kampány, győzelem és ami utána következett, meg önmagáért beszél.

Larry Silverstein 2013.07.30. 12:45:31

@laci_52: A szocik már meg sem próbálnak nyerni 2014ben?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 12:46:06

@Firk: A többség kormányváltást akar, 52% szerint kell kormánmyváltás és csak 28% szerint maradjanak.
Viszont a többségnek az ellenzék nem tetszik, 62% elégedetlen a teljesítményükkel.

www.vg.hu/kozelet/politika/ipsos-a-tobbseg-kormanyvaltast-szeretne-megis-nyerne-a-fidesz-407918

elwood 2013.07.30. 12:46:21

@Larry Silverstein: pedig érdemes lenne elolvasni. nem állítja sehol, hogy a versenyszféra nőtt volna.

az általam idézett cikk pedig kimondottan azt mondja, hogy csak közmunkásból lett több.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 12:53:17

@Darkwill:

Ezt a játékot mindig minden vesztes párt eljátssza. Hogy a győztes nem is nyert, mert atöbbség nem szavazott rá. Ez persze igaz, de semmi értelme. A választási szabályok előre ismertek, s aki részt vett, az elfogadta őket. Utólag szövegelni abszurdum.

konrada 2013.07.30. 12:53:21

@ob.szerver:
Pontosan ez a fő probléma. A magyar ipart olyan mértékben kiárusították, jó részét megsemmisítették, hogy csak termelő gyarmatként vegetálunk oly módon, hgoy csak a külföldi tulaj kénye-kedvétől - a gazdasági érdekeitől függ, ami válság idején a törzsgyárak életbentartását, annak prosperálását tekinti fő feladatának.
Így ha válság van, akkor a gyarmatokon csökkent termelést, akár oly mértékben is, hogy a máshol kieső piaci felvevő kapacitást is annak a kárára, a törzsgyárból ellátva helyezi el az adott országban. (Azaz nem csak a gyarmat exportját csökkenti, de az importját is növeli.)

...de ezt azért dőreség volna a jelenlegi kormány bűneként felróni...

Blogger Géza 2013.07.30. 12:55:18

@dr kíváncsivagyok: Hol ez az adat, hogy ma hol áll a KSH szerint?

Firk 2013.07.30. 12:57:28

@Online Távmunkás: A többség mindig kormányváltást akar, a legjobb években is rossz irányba mentek a dolgok... Ez biztos jelent valamit, érdemes a kérdés pontos ismeretében elemezniük a politikai háttércsapatoknak... A lényeg azonban az, hogy a pártokra ki milyen arányban szavaz... Ez történik ugyanis egy választáson. Na meg persze a részvételi hajlandóság, ami, mint írtam álltalában 60 százalék fölötti. Most csak 45-50 százalék mondja azt, hogy biztosan elmenne, vagyis van 20-25 olyan, aki bizonytalannak számít és ott lesz. Na az ő preferenciáikat kellene valahogy megállapítani, ami nehézkes. Erre irányul az blog által idézett kérdés is, amit a helyén kell kezelni, mert a bizonytalanokat méri főképp... Na, mi a következtetés? Az, hogy a többség kormányváltást akar? Hát! Ez erős kijelentés attól, aki egy picit is ismeri a közvéleménykutatás mibenlétét... Ha az ellenzék 62-nek nem tetszik, a kormány pedig 52-nek az nem azt jelenti, hogy a többség a jelenlegi felállásban kormányváltást akar, csak annyit, hogy van egy protest-hangulat is, a bizonytalanok körében, amit figyelembe kell venni, ha pontos jóslást akarunk készíteni a választásokra. Ha ebből olyan következtetést von le bárki, hogy egy új, hiteles (mitől lenne hiteles, ha új? Ki lenne az az új szereplő, aki nem a politika világában szerzett hitelességet, ami ott is számít?) politikai erőre van szükség, talán ő jár a legközelebb az igazsághoz. Egy ilyen, akár 10 százalékot is elérhetne, ha létezne itthon... Az összes többi erősen a reménykedés kategóriája balról...

laci_52 2013.07.30. 12:58:35

@Larry Silverstein: Megpróbálják, de nem fog sikerülni.

Larry Silverstein 2013.07.30. 13:03:47

@Online Távmunkás: @Firk:

Az eddigi 23 év alatt még soha nem voltak olyan politikai statisztikák, hogy milyen arányban akarnak az emberek kormányváltást. Ezt arra találták ki a kvk kutatók, hogy a zemberek ne unják el a tökegyforma arányokat mutató RELEVÁNS statisztikákat a pártszimpátiáról.

Balt 2013.07.30. 13:04:46

@Online Távmunkás:

1. A kórházi látogatás nem hinném, hogy urban legend. Hogy mi hangzott el, más kérdés, ezt már csak Orbán tudhatja.

2. Fodorék előkelő helyet kaptak rögvest az SZDSZ listáján, tehát a júdáspénz megvolt (lásd még: Karácsonyt és a PM-be vele tartókat).

3. Antall halála (és Boross ámokfutása) után aligha bízhattak benne, hogy az MDF kormányra kerül. Jól emlékszem az áltag szavazói attitűdre (az enyém is ez volt): "kicsit ciki ez a pufajkás a 3,60-as kenyér ígéretével, de legalább hálásak neki a németek"... (Zárójelben: ezt a hálát letudták egy kisváros ipari negyedékek körforgalmi bekötőútjával:
maps.google.hu/maps?q=wertheim+gyula+horn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.49967636,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.jOYpRJj4zMA.O&biw=1280&bih=885&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&sa=N&tab=wl ) Persze álmomban sem gondoltam volna, hogy az SZDSZ beáll melléjük a 2/3-hoz...

Balt 2013.07.30. 13:11:02

@Firk: "Mert a többség persze kormányváltást akar - igaz, hogy ez nincs így, de mondják, tehát igaz. Mert mikor döntött az, aki nem szavazott? Melyik demokráciában szokás az ellenzékhez tartozónak nevezni a politika iránt nem érdeklődőket, a sorsuk irányítását nem magukénak tudókat? Hol kap mandátumot bármelyik párt azoktól, akik nem mentek el szavazni?"

Tegyük hozzá: a "kormányváltást akarók" is (legalább) 2 markáns és kb. összemérhető táborra különülnek: "újra együtt" és Jobbik. (De nem vagyok meggyőződve róla, hogy akár csak választási matematikai alapon a Karácsony-féle, DK-tól a Jobbikig tartó "technikai koalíció" :)) győzhetne bármikor.)

azértezszánalmas 2013.07.30. 13:11:49

@dr kíváncsivagyok: "nem kéred számon Orvbánon ????? Miért ????"

Szerintem nem tudja ki az az Orvbán.
Pedig mindenki tudja, hogy az egy hátulról támadó őrgróf.
:)

Balt 2013.07.30. 13:13:42

@Online Távmunkás: Annyiféle, ahányan mérik: "Ugyanakkor a választók abszolút többsége (52 százalék) azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be, míg 39 százalék örülne annak, ha maradna a mostani kormány." (Medián)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 13:14:22

@Firk: "A többség mindig kormányváltást akar, a legjobb években is rossz irányba mentek a dolgok..."

Aha, persze. A 2006-os és a 2010-es választások után is többen mondták, hogy jó irányba mennek az országban a dolgok, mint amennyien pesszimisták voltak.

Balt 2013.07.30. 13:17:11

@Firk: "A többség mindig kormányváltást akar, a legjobb években is rossz irányba mentek a dolgok..."

Az utóbbi részén érdemes elgondolkodni: talán én is a "rossz irányba" rubrikát ikszelném be, egyszerűen azért, mert egyénileg sem (ahogy Mo. egésze sem) tudja kivonni magát a világpolitikai (-piaci, globális környezetvédelmi stb.) problémák alól. Tehát egyáltalán a világ tart rossz irányba... meglehet, mi most szembe megyünk vele. :)

ob.szerver 2013.07.30. 13:23:27

@konrada:

"A magyar ipart olyan mértékben kiárusították, jó részét megsemmisítették"

El kéne már felejteni ezt a baromságot, egyszer és mindenkorra.

Miféle magyar ipart? A COCOM listával a high tech termelőeszközöktől megfosztott, a minőségi elvárások helyett a mennyiségre koncentráló, elmaradott KGST piacokra termelő, nyugaton piacképtelen, korszerűtlen, tőkeszegény, szart nem érő magyar ipart? Ezt árusították ki? Ezért lenne kár?

A mai ipari kibocsátás - nem keresek utána a pontos számnak, de - sokszorosa az 1989-esnek.

Tudod mi a magyar ipar egyetlen jövője? Nem a szocialista rozsdahalmaz iránti nosztalgikus vágyakozás, hanem a betelepülő multik beszállítóiként alakuló és megerősödő kis és középvállalatok tömege. Az orbán-simicska rezsim ezt is meggátolja, mert ahova nem jönnek multik, ott nem lesz körülöttük hazai beszállítói hálózat.
Ha nem lennének az új és a meglévő üzemekhez épülő bővítő főleg autóipari beruházások, a magyar ipar évi több mint 10%-kal zuhanna.

Mindez egy európai termelési központban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 13:25:13

@Balt: 1.
Igor Janke Hajrá, magyarok! című könyvében sem igazán erősíti meg Orbán a legendában szereplő sztorit, csak azt, hogy a kommunistáktól óvta Antall.

3. A Fidesz arra játszott, hogy az MDF kormányon maradjon, a legfőbb ellenség az MSZP lett 1994-ben és azóta is ez a taktikájuk, csak szidják az MSZP-t és jönnek a szavazók. Érdekes, hogy végül a korábbi Fidesz szavazók főleg az MSZP-re szavaztak 1994-ben...

Kék az ég 2013.07.30. 13:32:31

@ "Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát. Mindent központosít, mindent leépít és elsüllyeszt ami nem az övé."

Érdekes, pont erről beszélt tegnap a legnagyobb lengyel lap főszerkesztője, hogy ez az út a pokolba vezet!

_______________________________________

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14354677,Michnik_o_Orbanie__Tak_samo_mowil_Hitler__To_jest.html

To samo powiedział Hitler. Specjalne dekrety i rozporządzenia rządu Rzeszy. To jest droga do piekła - oświadczył Michnik i dodał, że najmniej spodziewałby się tego po Węgrzech, "bo ten kraj jako pierwszy wyciął dziurę w żelaznej kurtynie". "Ewentualnie po Rumunii i Bułgarii, ale nie po Węgrzech". Michnik jest zdania, że to, co się obecnie dzieje na Węgrzech, jest odzwierciedleniem głębokiego rozczarowania rządami tamtejszych socjaldemokratów, którzy byli przedtem u władzy i wpędzili kraj na skraj przepaści pod względem gospodarczym.
___________________________________________

Blogger Géza 2013.07.30. 13:33:34

@stoic79: "szerintem a jelenlegi rendszernek pont az a baja, hogy túlságosan demokrata"

Abban egyetértek, hogy túlságosan demokrata, de hogy ez baj lenne, abban nem. A modern demokráciák egy része pont a kisebbségek érzékenységének túlságosan nagy becsben tartása miatt a többséget hátrányosan érintő vagy irritáló intézkedéseket tesz. S ezzel lassan a normális többség érzi magát egyre rosszabbul.

Cinkes 2013.07.30. 13:33:46

@Blogger Géza: te figyelj már, a KSH-nak nem a munkaadók küldik a jelentéseket, a másik meg az Ausztriába átjáró munkás nem magyarországi foglalkoztatott.

Larry Silverstein 2013.07.30. 13:37:22

@Kék az ég: Ez ugyan véletlenül sem a legnagyobb lengyel lap, de épp annak a pártnak a lapja, akit az Orbánszimpatizáns ellenzék várhatólag bucira ver a 2016os választáson.

Ott demokrácia van, hisz a baloldal épp most fordul az IMF-hez..:)

blah 2013.07.30. 13:40:00

@konrada: azta, neked sikerült a buziság felvállalását azzal összemosni, hogy a választásra jogosultak fele nem talál magának választható pártot. És ezt mind úgy levezetni, hogy a kis változás és a rossz irányba tartó politika közé egyenlőségjelet teszel. És megint azt állítod, hogy a négy évente egyszer nem leadott szavazat azt jelenti, hogy mindenben mások döntenek helyettem. Most már inkább anyáddal beszélgess ő hátha megértőbb a hülye kis ivadékával.

J.László 2013.07.30. 13:41:31

@Online Távmunkás:
Az MSZP-sek inkább a Jobbikhoz pártoltak, ha átpártoltak máshová. A Fidesz leginkább a régi MDF-esekkel gyarapodott annak ibolyásodása után.

Lencsés István 2013.07.30. 13:43:11

@high up!: Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... fidióták .... " . Ékezetek használatát tanuld meg . Rövidítés szint alatti . A luxus áfa kell is . A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság .

@ex-dr. vuk: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetek használatát tanuld meg . 3 . Nem kellett semmit sem kötelezően aláírni , bár hozzáteszem akinek nem jó a rezsicsökkentés annaál súlyos gondok vannak .... 4 . A másik kérdésedre tök egyértelmű a válasz , mert az állami jobb .

J.László 2013.07.30. 13:44:22

@ob.szerver:
"Tudod mi a magyar ipar egyetlen jövője? Nem a szocialista rozsdahalmaz iránti nosztalgikus vágyakozás, hanem a betelepülő multik beszállítóiként alakuló és megerősödő kis és középvállalatok tömege."

Végzetes tévedésben vagy kedves barátom.

Kim Jong Un 2013.07.30. 13:45:06

Mondjatok meg arany draga bogaraim, hogy mi lesz amikor jovore a libatolvaj es a bandaja elbukja a valasztasokat nagyon csunyan es a fides marad ketharmaddal? Akkor mit fogtok csinalni? Orjongeni fogtok? Vagy veritek majd a fejeteket a falba? :D Vagy mi lesz?

konrada 2013.07.30. 13:47:21

@ob.szerver:
Na ja. Mert a cukoripar cocomos volt, meg a növényi olaj is, meg az édességgyárak is, és persze Tungsram, meg a Ganz is csak sz.rt gyártott...

Ne menjünk már bele ebbe az önostorozásba. Többek közt annyival vannak előrébb a csehek, lengyelek, szlovének, amivel óvatosabban hajtották végre a kiárusítást. Mert kb ezért van például lengyel, meg cseh villamos-troli a magyar városokban, és nem magyar ott.
...meg ezért vesszük a Gorenjét, és nem a Hajdút...

Mert félre értés ne essék, én nem a magánosítás ellen vagyok, csak az olyant nem igazán fogadom el magyarként, ahol ez egyet jelentett a piacok eladásával, és a hazai know-how helyett összeszerelő zsíroskenyér robotokkal.

Blogger Géza 2013.07.30. 13:50:09

Amúgy a Közgépről jut eszembe: veszített az utolsó tenderen, a Colas vitte el a megbízást. Nem tudom, ez hogyan illik bele a poszt rémálmaiba.

www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_colas_nyerte_az_m85_gyor-enese_szakaszanak_epiteset.560584.html

Félkifli 2013.07.30. 13:50:58

Máshol is mondtam már, de én még abban reménykedem, hogy lesz két vagy három "tábor" a választások után, amelyik nem tud létezni, törvénykezni a másik, vagy a másik két táborral való egyeztetés, kompromisszumok nélkül. Nem kell Orbánékat leváltani, csak meg-/le-fogni a kezüket néha, már ezzel is kiegyeznék.

A stadionokat meg ne bántsátok, Ti még nem látjátok milyen hasznosak is lesznek azok. Lesznek ott élelmiszersegély-osztások, ingyenkonyha az elszegényedett és nádszál-vékony valahai középosztály tagjainak... Nagy "EU élelmiszersegély" feliratú teherautókról fogják osztani a száraz kenyeret, a kukacos rizst, meg a savanyú tejport.. - persze ha az akkori vezetés le nem nyúlja ezt is, mint oly sok DIKTATÚRÁBAN.
Ott találkozunk.

Kék az ég 2013.07.30. 13:52:06

@Larry Silverstein: Jobban is állnak mindenben mint mi szabadságharcosok!

Blogger Géza 2013.07.30. 13:52:23

@Cinkes: "te figyelj már, a KSH-nak nem a munkaadók küldik a jelentéseket" Te nagyon buta vagy. De, a munkaadók küldik a KSH-nak jelentéseiket. Én is rengeteg ilyet küldtem már be életemben, ezerszer többet tudok erről az egészről, mint amit te valaha is megértesz.

Larry Silverstein 2013.07.30. 13:54:40

@Kék az ég: A lengyelek véleménye más lehet mert a mostani kormánypárt baloldalt ott is nagyon el akarják küldeni a csába!

Szélmalomharcos 2013.07.30. 13:56:08

@Kék az ég:
A drága jó Adam Michnik, a Kis János-Pető Iván féle SZDSZ vonal ottani képviselője megint hozta a formáját

Hogy kiről van szó?

"Adam Michnik was born in Warsaw, Poland, to a family of Jewish communists.[2] His father, Ozjasz (Uzziah) Szechter, was the first secretary of the Communist Party of Western Ukraine and his mother, Helena (Hinda) (née Michnik), a historian, communist activist and children's book writer. His half brother (on mother's side), Stefan Michnik, was a judge in the 1950s during the Stalinist period and is accused of passing death sentences on Polish resistance movement soldiers. He was forced to emigrate after March 1968; from then on, he supported the anti-communist civil resistance[citation needed]. His half brother (on father's side), Jerzy Michnik (b. 1929), after 1957 settled in Israel and then in New York."

en.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik

Sátán meg a Jocó 2013.07.30. 13:56:41

Nemtom.

Nekem úgy tűnt, hoyg a Fidesz vezet amióta kormányon van.

S azt is látom, hogy még sosem volt ilyen '89 óta.

J.László 2013.07.30. 13:57:38

Tetszik, amikor egy mondatban sírdogálnak a libsik az államadósság és az IMF kölcsön visszafizetése miatt. De hát ők soha sem a szigorú következetességükről voltak híresek.

elwood 2013.07.30. 13:58:15

@Blogger Géza: nem mondod, hogy van 7km út amit nem a közgép épít ?

homokszem kerülhetett a gépezetbe.

toportyánzsóti 2013.07.30. 14:06:23

@Kim Jong Un: Döbrögi örjöngott csak mikor a Ludas Mátyás 3-szor is deresre húzta...Általános iskola.

Cinkes 2013.07.30. 14:06:51

@Blogger Géza: nem vagyok hr-es szóval nem kéne tudnom, de, hogy én nem hülyéznék senkit a helyedben miközben ez az egyetlen amibe bele tudtál kötni és közben annyi faszságot és csúsztatást meg mellébeszélést küldtél ide nekem, hogy az úgynevezett szakértelmeddel a seggemet sem törölném ki az biztos.

J.László 2013.07.30. 14:08:57

A liberális gazdasági filozófia:

1.) Kormánynak kölcsönt felvennie csak az IMF-től szabad.
2.) Mindent eladni, azt is, ami nincs lebetonozva és azt is, ami le ven betonozva. A projekt végén az eladó fizessen a
vevőnek. A fordított eset maga az elvetemült unortodoxizmus.
3.) Kizárólag olyan ipart szabad létesíteni, ahol 1% hozzáadott értéket állítunk elő bérmunkában.
4.) Minden profitot azonnal ki kell vinni az országból.
5.) A pénzügyi szféra a világegyetem legtökéletesebb alkotása. A bankok megadóztatása ennél fogva maga a fasizmus.
6.) MANYUP MANYUP MANYUP MANYOP MANYUP MANYUP MANYUP MANYUP MANYUP MANYUP MANYUP

konrada 2013.07.30. 14:09:51

@blah:
Valóban igazad van, jobban járok, ha anyámmal beszélgetek, mert abba annál több értelem szorult, mint hogy azt higgye, attól van valakinek igaza, ha a másiknál hangosabban kiabál, illetve az érvek kiválthatóak személyeskedéssel, mert az igazság attól lesz az, ha ő tudja ordenárébban szídni a másikat...

...de azért halkan megjegyzem - mert biztosan senki nem merte még a szemedbe mondani - amikor az utcán anyázva óbégatni szoktál: nem azért kerülnek el az emberek, mert látják, hogy nálad az igazság és nem akarják magukat ezzel lealázni, inkább csak rád hagyják...;))

...mint ahogyan én is megteszem, mert rólad mindent elmond a stílusod, ez a te szinted, én oda nem követlek.

blah 2013.07.30. 14:16:18

@konrada: most regélhetsz itt nekem a képzelődéseidről de azzal inkább elmeorvoshoz forduljál mert én tényleg csak kreténezni foglak. Kiabálás egy írott blogban... ekkora hülyét... sorba álltál lófaszért, hát megkaptad.

Blogger Géza 2013.07.30. 14:17:19

@Cinkes: Érdekes ez a nyelvezet, az igazsággal való szembesítés "faszságot és csúsztatást meg mellébeszélés". No, ezért tartotok ott, ahol.

Balt 2013.07.30. 14:19:11

@Online Távmunkás: "Érdekes, hogy végül a korábbi Fidesz szavazók főleg az MSZP-re szavaztak 1994-ben..."

Ezt honnan veszed? Én pl. soha nem szavaztam rájuk és a velük szövetséges erőkre sem, tehát az SZDSZ(-es jelöltre) is csak a '94-es első fordulóig. Azután ha akartam, sem tudtam volna, mivel hogy mindig visszalépett az MSZP-s jelölt javára. Aki egyébként személyében nem volt egy kimondottan ellenszenves figura: Baráth Etele.)

Balt 2013.07.30. 14:24:08

@Kék az ég: "Michnik a lengyel Írószövetség, valamint az amerikai Council on Foreign Relations (Külkapcsolatok Tanácsa) tagja. A Princeton Egyetem vendégelőadója."

Tehát kb. innen fú a szél...

Cinkes 2013.07.30. 14:24:42

@Blogger Géza: úgy érted, hogy most a fent kezdett vitában azért lenne neked igazad mert tudod, hogy ki jelent a ksh-nak? És akkor mondjad már, hogy ez miért cáfolja azt, hogy a versenyszférában másfél éve csökken a munkahelyek száma és miért vagyunk a 2010-es szinten? Vagy úgy értetted ezt az egészet, hogy 2010 előtt akkor másképp ment a jelentés és körtét almával hasonlítanánk amikor ugyanazon címszó alatt szereplő adatokat akarunk összehasonlítani?

vakapad 2013.07.30. 14:32:40

@Blogger Géza:

O.V. a taggyűlésen, amely nem is volt az:

"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet"

konrada 2013.07.30. 14:36:03

@blah:
;)))

...nem akartam válaszolni, de ez tetszik, ahogyan azt leírtad, hogy én megkaptalak téged vitapartnernek.;))

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.30. 14:38:44

Aki azt hiszi, hogy az alacsony munkanélküliségi statisztika egyenlő a magas foglalkoztatottsággal, az mesélje el ezt annak a sok százezer nyomorgó embernek, aki már lemondott az álláskeresésről is (az is pénzbe kerül), segélyért meg túl büszke folyamodni, ezért nincsenek benne a különböző statisztikákban.
A baj ott van, hogy habár a statisztikákból már kiestek, a szavazati joguk még megmaradt...

Blogger Géza 2013.07.30. 14:39:53

@vakapad: Így van, így működik a ballibsi logika: ha a Közgép nyer, az is biztosítja a rendszer romlottságát, ha a Közgép veszít, az is bizonyítja a rendszer romlottságát. :)

blah 2013.07.30. 14:40:19

@konrada: ha még magyarul sem tudsz akkor nem tudok segíteni rajtad. A lófaszért sorba állás és a vitapartnerkedés között nem sok hasonlóság van... de ne hagyd abba, van még ott ahonnan ez jött.

sas70 2013.07.30. 14:43:00

@J.László: Így van és a kúrmányod mindent jól csinál, azért 300 megint az euró! De legalább vidd a zászlót elvtárs és szidd a kapitalistákat! Te pol.aktivista voltál a cuclizmusban biztos!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.30. 14:43:11

@Blogger Géza: Ami mondasz, az csak a társadalmi kapcsolatokat leíró jogban igaz. Ha gazdaságilag nézzük, akkor ez a rendszer maximálisan demokrata: ha 50%+1 úgy gondolja, hogy egy 50%-nál kevesebb tagot számláló csoport vagyonát vagy annak egy részét megszerezheti, akkor az így is történik (magánnyugdíj, különadók, rezsicsökkentés, nyugdíjemelés, devizahitelesek megsegítése, közmunkaprogram, állami támogatással épülő stadionok stb.)

Blogger Géza 2013.07.30. 14:50:48

@stoic79: Korábban is voltak különadók, volt nyugdíjemelés, épültek stadionok, volt közmunka stb. Nevetséges ez a görcsös igyekezet, amelyik azt próbálja minden áron sulykolni, hogy a kormánynak nincs joga kormányozni. Merthogy ha bármit lép, valakinek sérül valamilyen érdeke. Igen, ha bármit lép bármilyen kormány, az van, akinek rosszul jön. Ez nem lehet indok a semmittevésre. (Lásd 2002-2006, amikor is Gyurcsány önvallomása alapján nem csináltak semmit, és akkor kezdődött az ország leszakadása.) A kormánynak joga, sőt, kötelessége meglépni, amit helyesnek lát, még ha az egyesek pillanatnyi (vagy akár tartós) érdekeit sérti is.

konrada 2013.07.30. 14:53:19

@blah:
;))
Nem is az a hason-ló!;))

blah 2013.07.30. 14:55:40

@konrada: hiába próbálod itt adni a vigyorit, szoptál, bő nyállal.

high up! 2013.07.30. 14:57:25

@Cinkes:

hagyd ezt a hülye blogger Gézut. Agyáig nem jutnak el az alapvető tézisek és ellentmondások. Gézuka nem észből, hanem a kormányszővivői anyagból dolgozik. Ezt mondja itt fel rendszeresen. Elég csak megnézni azt az ótvar nyelvezetet amit használ. Mintha csak egy Rogyánt vagy Gyrost hallana az ember.

Ja, este majd jön a váltáss, zobod elvtárs.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 15:01:25

@Lencsés István:
1. mivel nincsenek erveid, belekotsz a helyesirasba. gratulalok.

2. "az allami jobb" lol, ez aztan az erv...
Az esetek 90%-aban nem jobb, ha valami allami. Hogy miert? Mert nem hatekony. Altalaban azzal hogy valami allami, egyutt jar a monopolium is. Allami monopolium. Ennel rosszabb intezmeny nincs. De ha szerinted ez jo, akkor koltozz vissza a szovjetunioba. Na ki a kommunista akkor? :)

high up! 2013.07.30. 15:03:03

@Blogger Géza:

Te gézuka, megválaszoltad már a kérdésem, hogy miközben a felcsúti parasztvezéred kisarcolt 5000 milliárd ft-ot a népből, miért nem csökkentette ebből az államadósságot? Sőt, ahogy az elemzők mindenfele írják, egyenesen emelkedő pályára rakta?

dr kíváncsivagyok 2013.07.30. 15:04:16

Vajon miért sejtettem előre hogy nem tanár , bolti eladó vagy autószerelő a csóka :
"A vőlegény, Tiborcz István a Közgép leányvállalatának, az E-OS Innovatív Zrt.-nek az igazgatósági tagja. A harmadik Tiborcz-gyerek, Péter 2006-tól 2010-ig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója."

Az egész pereputty ( és még sokan...sokan a holdudvarból !) jó zsíros állásokban van...biztosan mert olyan nagy a tudásuk !

Cinkes 2013.07.30. 15:04:21

@high up!: hát konkrét kérdésre már nem válaszol, a csúsztatós, mellébeszélős tárat kiürítette.

poor 2013.07.30. 15:05:01

@J.László:
Nagyon tetszik mikor ilyen orbán seggéből kihúzott talpnyalók osztják a nem létező észt. Közben meg mindent elloptok. A fidesz metodika hazudni-hazudni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:06:48

@Balt: Most csak egy Népszabadság cikket találtam, ahol a Politikai Évkönyv 1995-re hivatkoznak, de emlékszem a kutatásokra, hogy a MSZP szavazók alternatívája a Fidesz, a SZDSZ és a Munkáspárt volt.

"Akik a Fideszre kívántak szavazni, azoknak több mint egyharmada az utolsó pillanatban más párt, elsősorban az MSZP, másodsorban az SZDSZ mellett döntött."

" A közvélemény-kutatók elemzései szerint azok, akik a ciklus első felében az MDF-től nagy tömegben átáramlottak a Fideszhez, a ciklus második felében tovább áramlottak az MSZP-hez"

nol.hu/lap/hetvege/20110528-a_fidesz_atmenetele___1994

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:08:14

@J.László: 1994-ben a Jobbik alapítói még óvodások voltak :)

J.László 2013.07.30. 15:09:23

@Online Távmunkás:
Természetesen az elmúlt évekről van szó.

elwood 2013.07.30. 15:11:01

@Blogger Géza: "Nevetséges ez a görcsös igyekezet, amelyik azt próbálja minden áron sulykolni, hogy a kormánynak nincs joga kormányozni."

Láttam egyszer egy kormányt amelyik 300Ft-os vizitdíjat vetett ki. Azzal 180 fokos fordulattal ment szembe az ígéreteive és nemzethalált okozott.

elwood 2013.07.30. 15:13:49

@Blogger Géza: "A kormánynak joga, sőt, kötelessége meglépni, amit helyesnek lát"

valszeg helyesnek látja, hogy 4 év után is tovább kormányozzon. tehát kötelessége megszüntetni a választásokat a logikád szerint.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 15:17:49

@Blogger Géza: a baj az, hogy a kozgep sosem veszit :) Ha igen (nagyon ritkan), akkor vagy nem indult (mert mondtak neki, hogy Jozsikam ezen ne indulj mar), vagy veszitett, mert vesziteni akart (keson szoltak, hogy Jozsikam ne indulj).

Ez itt a gond. Persze gondolom emiatt en is azonnal "ballibsi" vagyok, ahogy ezt az agyadban levo vedomechanizmus kidobja valoszinuleg :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:17:56

@J.László:
1.) Kormánynak kölcsönt felvennie attól kell, akitől kisebb kamattal tud.
2.) A privatizációt egy bizonyos Orbán Viktor is követelte 1990-1994 között, sajnálkozott is, hogy nem adtak mindent magánkézbe.
3.) A magyar kis- és középvállalkozásoknál az egy munkavállalóra jutó hozzáadott érték fele annyi, mint a gonosz multiknál, ezért inkább be se engedjük őket a pénzükkel és fejlett technológiájukkal. Legyünk a vas és acél országa!
4.) A multik tudomásom szerint nagyobb arányban forgatják vissza a nyereséget a cég fejlesztésébe, mint a magyar cégek.
5.) A bankok megadóztatása nem probléma, viszont az már gond, ha az adó magasabb, mint az összes bank együttes nyeresége az utóbbi 10 év bármelyikében. Miért az átlagember átutalásait adóztatják, miért nem a tőzsdei spekulációt? Miért a 2009 helyzet alapján adóznak 2013-ban?
6.) A magánnyugdíjpénztárak szükségességére majd rájössz 2025-2030 környékén, amikor az állami nyugdíjrendszer összeomlik.

movie 2013.07.30. 15:18:14

Nem tudjátok hogy kell leváltani az aktuális kormányt? Tényleg nem tudjátok hogy kell kormányt váltani?

Ne szavazz az aktuálisan kormányzó pártra! Ilyen egyszerű! A váltáshoz ne azt kérdezd kire szavazol, hanem hogy kire nem?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:21:56

@ex-dr. vuk: Lencsésre kár az időt pazarolni, nem tud helyesen írni és ezért beleköt mindenkinek a helyesírásába, az érvek pedig leperegnek róla...

Jolka40 2013.07.30. 15:23:17

@azértezszánalmas: Ha ilyen magabiztos vagy, miért dől belőled a gyűlölködés? Egy kicsit elegánsabban, ha kérhetem...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:23:31

@J.László: Megköszönném, ha úgy válaszolnál egy kommentre, hogy előtte végigolvasod...

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.07.30. 15:28:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Vajon a demokráciának az az értelme hogy a többség akarata érvényesülhessen (akár választott képviselők által), vagy az hogy a népesség teljes kiábrándultságában is legyen akinek a fejére tehetik egymás között a koronát??

Korlátozott lehetőségek közepette nyertesekről beszélni szerintem ez az abszurdum, márpedig elég korlátozott dolognak számít, ha a választható jelöltek és csoportosulások mind-mind ugyanannak a korrupt politikai elitnek 1-1 arcát testesítik meg.

Én nem a pártok, hanem az állampolgárok oldaláról nézem, sajnálom ha nem egyértelmű.

Balt 2013.07.30. 15:37:24

@Online Távmunkás: Hogy hová áramlottak a 1990-es Fidesz szavazók, azt nem tudom, tény, hogy '94-ben szerepeltek a legrosszabbul a választásokon. Én megosztottam az SZDSZ-szel a szavazatomat (ahogy '90-ben is - aztán a '94-es első forduló után jött a koppanás), ami nyilván valahol jelentkezett az ő eredményükben, illetve az is, hogy innentől kezdve az 5% körül bukdácsoltak. (A Fidesz meg választásról választásra erősödött.)

Balt 2013.07.30. 15:40:16

@movie: Igen, tényleg ilyen egyszerű. Javaslom a Kétfarkú kutyákat. (Meglehet, bejutnak...)

ex-dr. vuk 2013.07.30. 15:46:09

@movie: az keves h ne szavazz a kormanypartra, mert abban benne van h egyaltalan nem szavazol.

MENJ EL szavazni, es SZAVAZZ MASRA! :)

DFK 2013.07.30. 15:55:38

@vakapad: 1. Az adósság meredek emelkedése megállt.
2. Ja, biztos jobb a mindent elinfláló neoliberális mehgközelítés
3. igen, a kedvenceid 8 évig egyszer sem tudták a hiány az elvárt szintre hozni, de hazudni azt tudtak róla..
4. egyszerűen hazudsz. Ld mit kért Romániától az IMF, Olaszországban választás nélkül kormányt váltaott.
5. Nézz mán körül az EU-ban növekedés terén.

konrada 2013.07.30. 16:07:50

@blah:

Egyébként meg igazad van. A bőnyálas, anyázós vitakultúrában te vagy otthon, az a te színvonalad.
Én meg botor módon reagáltam, így a hazai pályán te győztél.

Elnézést kérek tőled is, meg a többiektől is, hogy ezzel a kettőnk közül csak neked méltó, csak a te szinteden elfogadható offolásba belementem.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:17:43

@high up!: Megválaszoltam, csökkenő pályán van a GDP-arányos államadósság.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 16:18:44

@Balt:

1990-ben a SZDSZ volt a szélsőjobb pártja is, erre kevesen emlékeznek. Akkor még nem volt más szélsőjobb párt.

Emellett az SZDSZ azok pártja is volt, akik radikális változást akartak.

Szóval hiába volt az SZDSz hivatalosan akkor a polgári demokraták pártja, a legtöbb szavazó nem ezért szavazott rájuk.

Emlékszem, amikor megalakult a MIÉP, 3 MIÉP-esből átlag 2 ex-SZDSZ-szavazó volt! Bár a MIÉP az MDF-ből vált ki, a tagság és az aktív kemény magban több volt az ex-SZDSZ-es, mint az ex-MDF-es.

Az MDF-re 1990-ban meg azok szavaztak aki nem akartak radikális váltást. Az már későbbi történet, hogy "jobboldali" lett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 16:23:21

@Online Távmunkás:

1994-ben a közhangulat ez volt: fújj, a csúnya MDF nem csinált osztrák életszínvonalat, akkor inkább jöjjenek a komcsik, mert Kádár rendes ember volt. Ezért nyert az MSZP, s nem azért ami a programjában volt. A pártprogramokat csak szemüveges autista bölcsészek olvassák el, a lakosság 99 %-a beléjük se néz.

Aki 1994-ben az MSZP-re szavazott, ugyanaz szavazott 2010-ben a Fideszre.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:23:57

@DFK: jaja most sokkal jobb, hogy elloptak 3ezer mrd manyup penzt (aztan eltozsdeztek - MOL), majd loptak megegy csomo penzt magancegektol, es most ezzel "tartosan" jobb lett az allamhaztartas. Muhahaha
persze egybol lett penz uj stadionra felcsut mellett.

haggyukmar. vedd le a narancssarga fuggonyt

Blogger Géza 2013.07.30. 16:29:04

@elwood: Nem okozott nemzethalált, de hozzájárult vele a saját bukásához. És nem azzal, hogy bevezette, hanem ahogy bevezette (balesetben megsérült tűzoltóktól dupla vizitdíjat bezsebelve és hasonlók) , és hogy pont azzal (is) nyerte meg a választásokat, hogy tagadta, hogy fizetős lesz az egészségügy.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:31:40

@elwood: Hát ez elég extrém elképzelés, aminek semmi köze a valósághoz. A kormányzópártnak arra kell törekednie, hogy megnyerje a választásokat, nem arra, hogy ne legyenek választások, ez két teljesen más dolog.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:34:28

@ex-dr. vuk: Már az első mondatod téves, mert most is veszített. Amúgy az összeesküvés-elméletedre mi a rosszindulatodon felül a bizonyíték? Ja, értem, az nincs... (A korábbi nyertesek kartellezésére ugyanis számos bizonyíték van, csak azokban pont, hogy a Közgép nem vett részt.)

Nick Leeson 2013.07.30. 16:35:15

@Kattar: Eszmerendszer? Nem kéne már ezeken az ezer éves eszmerendszereken rég túl lenni?
Szocialista? Liberális? Konzervatív? Ez önmagában mind egy baromság! Képtelenség a mai világban és gazdasági helyzetekben egy országot egyetlen elvakult eszmerendszeren keresztül nézve kormányozni!
Aki képes egyetlen ilyen szarságot magának tudni, az már önmagában is egy idejét múlt őskövület!

Manapság szinte az élet minden területén más-más eszmerendszerből kell kivenni az adott esetben leghatékonyabb SZELETET! A lényeg a működőképesség, a fejlődés, a fenntarthatóság, és a társadalmi jólét.
Pont ez a baj ebben az országban! Mindenki komcsizik, libsizik, miközben ezeket csak totál hülyékre lehet már rásütni. Ugyanis egy értelmes ember pontosan tudja, hogy egyik "eszmerendszer" sem képes megoldani egy ország komplex vezetését!

Legröhejesebb amikor egy mondat után valakire rásütik, hogy szoci, meg libsi, vagy szélső jobbos! Hát ettől tudok a legjobban falra mászni!

Be kéne látni!!! Vége az "eszmerendszereknek", rátermett, intelligens, tettre kész vezetőkre van szükség, akit nem egy 100 éves eszme vezérel, hanem a realitás, és annak problémái!!!!!!!!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:37:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pártprogram? A 99%-os becslés kevésnek tűnik, szerintem nincs 1000 ember az országban, aki olvasott legalább 2 pártprogramot :)

Érdekesség, hogy 1993-ban a Fidesz szerint a kommunistákkal teli MSZP már nem kommunista volt, hanem populista-demagóg szocialista párt...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:39:27

@J.László: Lelkünk? Kivel veszel egy kalap alá?

Beleszólsz valamibe és azt se tudod, miről van szó.
Persze a hosszabb kommentemre azóta nincs válaszod...

Larry Silverstein 2013.07.30. 16:40:27

@Nick Leeson: 'Be kéne látni!!! Vége az "eszmerendszereknek", rátermett, intelligens, tettre kész vezetőkre van szükség, akit nem egy 100 éves eszme vezérel, hanem a realitás, és annak problémái!'

- Van is ilyenünk, hol a gond?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:45:22

@Blogger Géza: A kartellezés a pályázók közötti törvénytelen összejátszás, ezzel szemben a hatalommal visszaélés/korrupció a pályázat kiírója és a későbi nyertes közötti törvénytelen összejátszás. Ne keverjük a kettőt.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:48:58

@Blogger Géza: mi abban az osszeeskuves-elmelet, hogy 100-bol 99 tendert a kozgep nyer, amiben elindul? Veletlen, gondolom ;) Mint ahogy az is, hogy veletlenul eppen fideszkozeli az a ceg, ami mindent megnyer. Jo vastag ez a narancssarga kod :)

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:50:02

@Blogger Géza: akar ugy is, ha csak egyetlen kocka lesz a szavazolapon, amibe ikszelni lehet. Igy is teljesul a felteteled, nem? Lattunk mar ilyet :)

blah 2013.07.30. 16:50:17

@konrada: az csak a ráadás volt amiért sorba is álltál, többször is. Kreténekkel nem finomkodom.

Érdekes 2013.07.30. 16:52:00

@ex-dr. vuk: sok értelme van egy masik ugyan olyan tolvaj bandara szavazni.Mivel a mostani felhozatal, csak olyanokbol all.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:59:18

@DFK: 1. Ha a MANYUP pénzeket nem élték volna fel, akkor ma is ugyanúgy növekedne. Így a mai adósságból a következő évtizedek adóssága lett.
2. Orbánék a rezsicsökkentés előtt elinflálták a forintot az inflációt meghaladó rezsiemeléssel és az áfa növelésével.
3. Igen, az MSZP-SZDSZ páros egy katasztrófa volt.
4. Romániában az IMF ajánlásai mellé/helyett a miniszterelnök tett egy csomó saját vállalást és azokat kezdte el végrehajtani. A saját ötletei már megvalósultak, az IMF ajánlásait még csak most kezdik végrehajtani.
5. Romániában ugyanannyi volt a negyedéves GDP-növekedés, mint Magyarországon. Annyi a különbség, hogy ott az előző 4 negyedévből háromszor volt növekedés, nem egyszer... Svédországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Máltán, Litvániában, Lettországban és Bulgáriában nem volt visszaesés az elmúlt 4 negyedévben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 17:03:16

@Blogger Géza: Mindegyik kormány csinálta és csinálja, de bizonyíték csak a leghülyébbek ellen van.

Kandeláber 2013.07.30. 17:10:12

Amúgy a hippikolóniákat kommunáknak hívták anno. Csak a pontosság kedvéért.

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 17:10:28

@Blogger Géza: valahol csodálom azt a kitartást amivel ti fideszcsinovnyokok ragaszkodtok ott az naponta mantrázott alternatív valóságotokhoz : )

akk.hu//kepek/upload/2013/MONIT1306.pdf

De még az MNO is leírja za igazságot, persze gondosan elrejtve az EU mögé:

mno.hu/eu/tovabb-nott-az-allamadossag-az-europai-unioban-1174103

"A magyar államháztartás GDP arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány."

Szólj a főnökeidnek, hogy hiba van a médiagépezetben.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 17:10:44

@Érdekes: hat ennel jobbat mondjuk nem tehetsz. a demokracia abbol all, hogy te magad valaszthatod meg h melyik tolvaj banda uralkodjon 4 evig :)
de legalabb valaszthatsz... aztan ha veletlenul van egy banda aki nem tolvaj akkor nyertunk.

A mostanival az a baj, hogy nem hagyjak h valassz, vagy legalabbis meg akarjak durvan bundazni. Valamint hogy annyit loptak 3 ev alatt mint az elotte levo 20 ev alatt a tobbiek. Sot: legalissa teszik a lopast, es mar nyiltan csinaljak, ami egy uj elem. Nokias doboz, piha, amator... Olyan torvenyt kell hozni hogy a nokias doboz JARJON. 20 evig folyamatosan, havonta.

Kandeláber 2013.07.30. 17:18:59

@Larry Silverstein: Miért nem nevesíted a Messiást, bajnaiváró?

Érdekes 2013.07.30. 17:40:24

@ex-dr. vuk: vagy en is beallok kozejuk :) Hat azert a 20 ev hasonlat egy kicsit erős...megkockaztatom, h a cuslag,kulcsar,tasnadi,vizovickit ha össze adnánk , akkor még sehol sincsen a jobb oldal,es a pitianereket még nem is szamoltam..meg a hatterhatalmat, ami taliskazza ki a penzt, persze a oldaltol fuggetlen.Szoval, szomoru a felhozatal.

Egyebkent, nem vagyok biztos benne, h az atlag magyar megérdemli a jobb világot, a felelős kormanyzást.Elég csak megnézni a forumokat, mi megy....tanitani kellene inkabb oket.

Bereznay A. 2013.07.30. 17:52:46

Nem demokrácia az, ahol a népet legitimációs eszköznek használják, egyébként meg mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne nyilvánulhasson meg spontánul. Ez pedig 1989 óta van így, Orbánnnak semmivel sincs több köze hozzá, mint másnak a porondon és zsákutcás megközelítés az ő számlájára írni a pusztán ádemokratikus berendezkedést.

Érdeme visszaemlékezni 2010 előtt ő mondta a legjobbakat a demokrácia védelmében és ő mutatott rá joggal arra , hol és menniben volt nálunk hiánycikk. Persze, nem minden vonatkozására.

Ettől eltekintve nem tudom értelmezni az írsnak ezt a mondatát:

„A demokrácia szimplán nem más, mint az emberiség tuskósági skálájának egy kicsike intervalluma. Ettől jobbra diktatúra, ettől balra Jézus és a hippikolóniák”.

A demokrácia valami arany közép lenne a politikai palettán, vagy mi? Szerintem ennek nincs értelme. Ha a kínált kép mellett akar maradni az ember (bár minek?), értlemesen legföljebb ezt mondhatja:

„...Ettől jobbra diktatúra, ettől balra diktatúra”.

Meridian74­ · http://www.taxierden.hu 2013.07.30. 18:01:32

@Lencsés István: háááhááá, luxusáfa perszehogy nem zavar, ahogy olvastam rólad dolgokat, te úgysem fogsz ilyet sose fizetni, annyi pénzed sose nem lesz :] ezért tapsikolsz a rezsicsökkentésnek is, mert sportkommunistaként nem kapsz egy fillért sem ;]

Larry Silverstein 2013.07.30. 18:05:25

@Meridian74­: Annak ellenére, hogy 2002 óta még mindig a fidesz gazdaság és adópolitikája a legjobb, spec. a luxusáfa szerintem egy humbug ostoba kampányfogás. Zéró közeli bevételt jósolok neki.

Blogger Géza 2013.07.30. 18:20:33

@Módfelett Kényelmetlen: És ez menyiben cáfol bármit is abból, amit írtam? Semmennyiben.

Blogger Géza 2013.07.30. 18:23:15

@ex-dr. vuk: "mi abban az osszeeskuves-elmelet, hogy 100-bol 99 tendert a kozgep nyer," OK, én most mutattam egy frisset, amiben a Közgép vesztett, akkor most te mutass 99-et, amiben nyert, majd akkor én megint mutatok egyet amiben veszített, és megint te jössz. Ha ezt meg tudtod csinálni, nem összeesküvés-elmélet, ha nem, akkor az. Nos, várom a 99 győzelmet. :)

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 18:52:47

@Blogger Géza: Azt írtad csökkenő pályán van a gdp arányos államadósság. Ez pedig nem igaz, tehát az állításod meg van cáfolva. 1x1.

Larry Silverstein 2013.07.30. 19:09:09

@Módfelett Kényelmetlen: Az a lényeg mi lesz a ciklus végén. Mint 1. Orbán korában, megint kevesebb lesz a GDP arányos adósság mint a kasszaátvételkor.

Blogger Géza 2013.07.30. 19:13:52

@Módfelett Kényelmetlen: És szerinted a dollárkötvényünk kibocsátása miatti (illetve hogy az év elején a mindenképpen szükségesnél több jegyzést fogadott el az ÁKK az év második felének törlesztéseihez következtében előállt) egyszeri technikai megugrás cáfol bármiféle hosszú távú trendet? Az átvételkori 85% körüli érték helyett 2012. év végén már csak 79% volt és az idei év végére is hasonló adat várható. 1x1.

Husz_János_Puszita 2013.07.30. 20:05:34

Én lájkolok, aztán elhúzok nyugat felé.
Én sem vagyok valami veszélyes az Orbán rendszerre.:D
Szavazni jövök.

Balt 2013.07.30. 21:51:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az lehet, de jól emlékszem korabeli ifjú kollégáimra, akik a Magyar Fórumot olvasták, micsoda kígyót-békát hánytak az SZDSZ-re. (Mint utóbb kiderült, nem teljesen alaptalanul...) Tehát már '90 előtt is elég kiélezett volt a helyzet, még ahhoz képest is, hogy a kollaboráns MDF és a "radikális" SZDSZ mindketten (az akkor legerősebb) rendszerváltó pártok bár, de szükségszerűen a tönkre vert állampártot csak egyikük válthatta, a másik ellenzékbe kényszerült.

outisz 2013.07.30. 21:54:02

@Bereznay A.: a tuskósági skálán kb. a társadalmi berendezkedést értettem, egyik irányban az autoriter rendszereket helyezve, másik irányba a totális szabadságot. annyira nem fontos, inkább csak poénnak szántam, nem kívántam a bejegyzésben ilyen szemszögből mélyebben definiálni a fogalmat.

Bereznay A. 2013.07.30. 22:09:45

@Lencsés István:

Egy vélemény soha nem lehet hazugság.

Blogger Géza 2013.07.30. 22:13:49

@Tyreo: Jó, hát melyik rektor nem tud sírni, ha akar? :) Nyilván akkor is meglennének valahogy, ha nincs ez az extra 10 milliárd (mert mondjuk az ország helyzete nem teszi lehetővé), csak sérti a büszkeségét, hogy miért nem kapott belőle többet. Valószínűleg azért, mert már elve sokat kaptak, no meg ők könnyebben szereznek külső forrást is. (Nagyon helyesen.) Amúgy én főleg a tisztán állami finanszírozású keretre gondoltam.

Egyébként lényegében ugyanazt mondta, amit én, hogy a mérnökképzés kormányzati súlypont is:

"Felhívta a figyelmet arra, hogy a BME a kormányzati elvárásokat "nagy átalakítással" teljesítette, így fogadóképes, minőségelvű, hatékony, a korábbi hibákat elkerülni képes szervezeti keretek között tevékenykednek"

Tyreo 2013.07.30. 23:09:19

@Blogger Géza: Bocsi rossz cikket küldtem el. De ez így legalább reagálás az a meglennének részedre.
eduline.hu/felsooktatas/2013/6/20/BMErektor_jovore_igy_mar_nem_tud_letezni_az_59ZT2L

Kék az ég 2013.07.31. 04:56:59

@Szélmalomharcos: A zsidózáson kívül mit is akartál hozzá tenni?

Lencsés István 2013.07.31. 10:50:38

@ex-dr. vuk: 1 . Mivel továbbra sem tudod az alapdolgokat . ( Mondatkezdés nagybetű , Ékezetek használata ) 2 . Nekem nem holmi érveim vannak hanem tényeim . 3 . Az állami hogy jobb az nem érv , hanem tény , nézz körül , informálódj , és meglátod . :) 4 . Szovjetunió már nincs , el vagy tájolva . 5 . Kommunisták meg már nincsenek , meg 26 évesen nehezen lehetnék az ....

@Meridian74­: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... háááhááá , sportkommunista .... " . 3 . Akinek sok a pénze azt sem zavarja mert van miből kifizetnie . 4 . Akinek nem jó a rezsicsökkentés ( azaz magyarul írva kevesebb pénzt költ ) az egyszerűen nem ért az élethez . 5 . A fizetésem havi 200 ezer szóval el vagy tájolva .

@Bereznay A.: Hogyne lehetne , simán .

mizrolist 2013.07.31. 11:19:19

@Lencsés István: Akkor lássuk nyelvtanilag helyesen a fentieket:

"@ex-dr. vuk: 1. Mivel továbbra sem tudod az alapdolgokat. (mondatkezdés nagybetű, ékezetek használata) 2. Nekem nem holmi érveim vannak, hanem tényeim. 3. Az állami - hogy jobb - az nem érv, hanem tény, nézz körül, informálódj, és meglátod. :) 4. Szovjetunió már nincs, el vagy tájolva. 5. Kommunisták meg már nincsenek, meg 26 évesen nehezen lehetnék az...

@Meridian74: 1. Mondatkezdés nagybetű. 2. Ilyenek nincsenek, hogy: "... háááhááá, sportkommunista... ". 3. Akinek sok a pénze, azt sem zavarja, mert van miből kifizetnie. 4. Akinek nem jó a rezsicsökkentés (azaz magyarul írva kevesebb pénzt költ), az egyszerűen nem ért az élethez. 5. A fizetésem havi 200 ezer, szóval el vagy tájolva.

@Bereznay A.: Hogyne lehetne, simán."

Ez a nyelvtanóra ingyenes volt, a következőt kiszámlázom.
Mizda Roland, nem anonim, veled ellentétben :P

Bereznay A. 2013.07.31. 11:22:57

@Lencsés István:

Pedig kizárt. Egy vélemény lehet hibás, lehet megalapozatlan, lehet ostoba, de hazugság nem lehet – és viszont. Ami hazugság, az természeténél fogva nem vélemény.

Hallottam, hogy neked vannak tényeid, ezt is közéjük teheted. Javaslom a fölső fiók bal oldalának elülső szögletét.

Lencsés István 2013.07.31. 11:29:11

@mizrolist: Helyesen írok , az hogy te ezt átrtad rosszra , az nem az én bajom . :) Ha nem lennél anonim akkor az lenne itt is a neved de fosol így anonim vagy , nekem pedig tényleg ez a nevem , akár hiszed akár nem . :)

@Bereznay A.: Nem kizárt . Hazugság , hisz rólam is véleményeznek , amik hazugságok . Felső van csak .

mizrolist 2013.07.31. 11:39:09

@Lencsés István: Javaslom a hivatalos, MTA által kiadott Helyesírási szótár fellapozását. Sem a vesszők, sem a pontok elé nem kell szóköz; ha teszel, az hiba. Egy magyar érettségin simán megbuktatnának.
Ha mond neked valamit a "becenév" fogalom, akkor tudnád, miért az a nevem itt a blog.hu-n, ami. Ettől még nem vagyok anonimabb nálad. Nincs mitől tartanom sem, mert egy hónap múlva éhen halok, és ennyi idő alatt a drága rendszered sem tud semmi olyasmit tenni velem, amitől rosszabb lenne nekem.

Persze tudom, hogy a falnak beszélek, ezért be is fejezem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 12:32:22

@Blogger Géza: "Korábban is voltak különadók, volt nyugdíjemelés, épültek stadionok, volt közmunka stb."

Ebből nem következik, hogy azok jó döntések voltak.

"Nevetséges ez a görcsös igyekezet, amelyik azt próbálja minden áron sulykolni, hogy a kormánynak nincs joga kormányozni. Merthogy ha bármit lép, valakinek sérül valamilyen érdeke. Igen, ha bármit lép bármilyen kormány, az van, akinek rosszul jön. Ez nem lehet indok a semmittevésre."

Ez teljesen lényegtelen, ugyanis a kormány nem kormányozhat úgy, hogy nem veszi figyelembe az egyéni érdekeket. Pont nagyon sok teendője lenne a kormánynak, hogy leépítse azokat a törvényeket/rendeleteket stb., amik az egyén boldogulásának kerékkötői. Ez lenne a jó kormányzás feltétele.

"(Lásd 2002-2006, amikor is Gyurcsány önvallomása alapján nem csináltak semmit, és akkor kezdődött az ország leszakadása.)"

Nem attól nem csinál semmit valaki, hogy azt mondja. Ha megnézed a Gyurcsány által fémjelzett időszakot, akkor látni fogod, hogy ő rengeteg mindent tett, ami az ország állampolgárainak hátrányára vált.

"A kormánynak joga, sőt, kötelessége meglépni, amit helyesnek lát, még ha az egyesek pillanatnyi (vagy akár tartós) érdekeit sérti is."

Ez nem igaz: ha a kormány döntései olyanok, amik az egyének döntéshozatalába erőszakkal (törvények, rendeletek, szabályozás stb.) beleszólnak, akkor semmiben sem különbözik a kommunistáktól (főleg akkor, ha ez a magántulajdon intézménye). A cél nem szentesíti az eszközt.

Blogger Géza 2013.07.31. 12:48:17

@stoic79: "Ez teljesen lényegtelen, ugyanis a kormány nem kormányozhat úgy, hogy nem veszi figyelembe az egyéni érdekeket."

Csakhogy

1) a közösségi érdek néha bizony előbbre való, mint az egyéni érdek.

2) az egyes egyének egyéni érdekei bizony eltérhetnek.

"a kormány döntései olyanok, amik az egyének döntéshozatalába erőszakkal (törvények, rendeletek, szabályozás stb.) beleszólnak,"

Minden kormány beleszól, törvényeket, rendeleteket, szabályozást alkot, ezért van. Ideje kinőni a ilyen rózsaszínes naiv anarchista homályból, és az állam eltűnéséről álmodozni. Az állam soha nem fog eltűnni, maximum egy másik veszi át a szerepét.

Lencsés István 2013.07.31. 12:57:56

@mizrolist: A rövidítés szint alatti . Nincs hiba abban ahogy írok . A többdiplomás MAGYAR tanárom , jobban tudja mint te anoniman . 5 - ös lett a MAGYAR érettségim , erről IS ennyit . :) Tudom mi a becenév , de ha valaki hazudik ( mint te ) azt ne így tegye ( sokáig úgyse teheti már ) , ugyanis az fosás . Te anonim vagy , én nem . A fal nem tudna visszaírni , szóval megint ( mindig ? ) hazudsz .

vizesnyolcas 2013.07.31. 13:28:43

@Bereznay A.:
Te egy idealizált, ezért nem létező (nem életképes) demokráciaeszményben hiszel. Ugyanis minden megvalósult demokrácia "a népet legitimációs eszköznek használja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy [a nép] ne nyilvánulhasson meg spontánul".

A nép spontán megnyilvánulása esetleg egy olyan létszámú kolóniában működhet szabályozó erőként, amelyben mindenki ismer mindenkit, és mindenki elég közel van a tényekhez, hogy azokról ne csak a médiából kapott képe legyen. - Nagyobb méretekben a nép spontán megnyilvánulása útján működő kormányzás a diktatúra leghatékonyabb szálláscsinálója.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 14:09:11

@Blogger Géza:

"1) a közösségi érdek néha bizony előbbre való, mint az egyéni érdek."

Ezt hívják önkénynek. Azok a rendszerek, amelyek az egyént alárendelik bármilyen formában a "köznek", sosem működnek és nem is fognak. Az ilyen rendszerek csak önkényuralmat hoznak létre.

"2) az egyes egyének egyéni érdekei bizony eltérhetnek."

Pontosan ezért a leghatékonyabb rendszer az olyan, ami az egyénre épít, hiszen a "köznek" nincsenek érdekei, csak az egyénnek vannak, és az érdekellentéteket csak az individuum szintjén lehet rendezni.

"Minden kormány beleszól, törvényeket, rendeleteket, szabályozást alkot, ezért van. Ideje kinőni a ilyen rózsaszínes naiv anarchista homályból, és az állam eltűnéséről álmodozni. Az állam soha nem fog eltűnni, maximum egy másik veszi át a szerepét."

Ugyanezt mondták a rabszolgaságról, a gyermekek/nők elleni erőszakról, és nézd meg, mi lett belőle. Azok a rendszerek, amelyeknek szükséges része az erőszak, véges időn belül kipusztulnak.

Blogger Géza 2013.07.31. 14:13:18

@stoic79: 1) Nem. Önkény az, amikor valaki a saját egyéni érdekeit előbbre tartja és ennek rendeli alá a közösség érdekeit. Amikor a közösségi érdek előbbre valósága érvényesül, azt nevezzük hatékony demokratikus kormányzásnak.

2) De, a köznek igenis vannak érdekei.

3) De hol itt az erőszak? Kit lőttek le, kinek lőtték ki a szemét (2010 utánról beszélek), kit zártak politikai okból börtönbe, kit deportáltak? Senkit.

Bereznay A. 2013.07.31. 14:19:51

@vizesnyolcas:

Minden köteles tiszteletem mellett: ostobaságot beszélsz. Ezért nincs mit hozzátennem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 14:24:58

@Blogger Géza: "1) Nem. Önkény az, amikor valaki a saját egyéni érdekeit előbbre tartja és ennek rendeli alá a közösség érdekeit. Amikor a közösségi érdek előbbre valósága érvényesül, azt nevezzük hatékony demokratikus kormányzásnak.

2) De, a köznek igenis vannak érdekei."

Nem, a köznek nem lehetnek érdekei, hiszen az érdek az egy adott személy preferenciája. Attól, hogy valaki azt mondja, hogy "a köz érdeke x, y", csak a saját preferenciáit erőszakolja a közösségre, és ezért lesz az önkény. Hogy ez fasiszta vagy kommunista, vagy ezek keveréke, az már lényegtelen.

"3) De hol itt az erőszak? Kit lőttek le, kinek lőtték ki a szemét (2010 utánról beszélek), kit zártak politikai okból börtönbe, kit deportáltak? Senkit."

A fenyegetés. Abban igazad van, hogy a Gyurcsány rendszer direkt erőszakot IS alkalmazott, de a fenyegetés akkor is, most is meg van. Ugyanis mi történt volna Gyurcsány idején azzal az adófizetővel, aki azt mondja, hogy annyival kevesebb adót fizet, amennyit Hagyó és társai elloptak, amennyivel a "segélyeseket" támogatják stb. Ugyanez van most is: ha az adófizető azt mondja, hogy ne az ő pénzéből finanszírozzák Simicskát, Zsiga Marcelt és társaikat, a stadionokat, Lázár Boldizsár megtakarításait stb., akkor nem teheti meg, mert ha ennyivel kevesebb adót fizet be, akkor jönnek egyenruhás emberek, és erővel elveszik a pénzét. Jelenleg az adófizető a rendszer rabszolgája.

Blogger Géza 2013.07.31. 14:47:47

@stoic79: Nos, a jogállamban a törvények (így az adótörvények is) mindenkire vonatkoznak, tehát nincs ilyen, hogy neked nem tetszik egy vállalkozó, és akkor nem fizetsz adót. (Amitől amúgy az állam ugyanúgy kifizeti az adott vállalkozónak a vállalkozási díjat, nem onnan fog lecsípni.) Mégis hogy képzeld ezt? Pont te erőlteted ezeket az önkényes elképzeléseket a demokráciával szemben.

Most ha te alapból nem ismered fel, hogy van olyan, hogy közérdek, akkor ezzel nehéz mit kezdeni, előbb el kell sajátítsd az alapfogalmak jelentését.

Bereznay A. 2013.07.31. 15:51:39

@Lencsés István­:

Te az vagy akinek a zsebéből kikandikálnak a tények? Vagy csak a szaporulat?

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.31. 16:28:04

@Bereznay A.: én mindössze egy lelkes rajongó vagyok, az igazi pityuka pék és sportkommunista, a blogon láthatod az infókat róla bővebben.

én sose tudnék olyan jó csajt összeszedni mint ő, és akár 200ezres fizut hazudni magamnak egy olyan site szerkesztéséért, ami automata rss feeden szedi be a híreket más oldalakról (inews.hu)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 16:37:23

@Blogger Géza: "Nos, a jogállamban a törvények (így az adótörvények is) mindenkire vonatkoznak, tehát nincs ilyen, hogy neked nem tetszik egy vállalkozó, és akkor nem fizetsz adót."

Nem attól lesz valami jogállai, hogy törvénybe foglalják, ugyanis ekkor bármit "törvényessé" lehet tenni. Pontosan ezért nem lehet kollektivista jogszabályokat alkotni, mert ha ellentétbe kerül az igazságosság a törvénnyel, abból jó nem fog kisülni.

"Most ha te alapból nem ismered fel, hogy van olyan, hogy közérdek, akkor ezzel nehéz mit kezdeni, előbb el kell sajátítsd az alapfogalmak jelentését."

A köz "érdeke" üres fogalom, ugyanis csak egyéneknek vannak vágyai/preferenciái, amik akár ellent is mondhatnak egymásnak, és pont ezért a köz igénye, szándéka, érdeke csak egy kiüresedett szlogen, semmi több (attól, hogy valami nyelvtanilag helyes, még tartalmilag lehet értelmetlen). Másképp: ha x, y azt mondja, hogy a "köz érdeke u, v stb.", akkor csak annyit mond, hogy az ő preferenciái szerint mit kéne másoknak csinálni, következésképpen ez önkény lesz. Amit én mondok, az pont ezért nem önkény, ugyanis senki nem erőltet senkire semmit, nincs mögötte sem erőszak, sem erőszakkal történő fenyegetés.

vizesnyolcas 2013.07.31. 16:42:09

@Bereznay A.: Azért egy példát mondhatnál, amely cáfol engem.
Egyébként olvastam a Kibulizott ország dolgozatodat, és osztom a véleményedet, ami az akkori játszmák mocskosságát illeti. Viszont veled ellentétben úgy gondolom, hogy az adott körülmények között, amikor a nép (természetesen az értelmiséggel együtt) olyan mértékben tájékozatlan volt, és annyira csak a 40 év alatt kialakult reflexeire hagyatkozhatott, az a mocskos buli sajnos, de reálisan a demokrácia lehetséges maximuma volt.

Bereznay A. 2013.07.31. 16:43:27

@Lencsés István­:

Kösz, gyanítottam, hogy valami ilyesmi a helyzet és mindeképpen rendes dolog tőled a világgal szemben, hogy ezt csinálod, hiszen – amint ezzel mindenki akit a tárgy legalább megérintett, tisztában van – Lencsés Istvánból soha, soha nem lehet elég. Köszönd meg neki légyszív, ha arra jársz helyettem is a létét. Ez tőlem a minimum.

Bereznay A. 2013.07.31. 17:05:14

@vizesnyolcas:

Hát jó, azt méltányolandó, hogy olyan jól tűrted nemtelen ütlegemet, és szerencsédre különben is körösztanyádnak szólítottál, megpróbálok egy pontról valamit. De igazán nem célom vitába keveredni erről.

Szóval az az elképzelésed hozott ki a leginkább a sodromból, hogy azt mondod, hogy „minden megvalósult demokrácia a népet legitimációs eszköznek használja és mindent megtesz annak éredekében, hogy az ne nyilvánulhasson meg spontánul”. Ez abszurd. Az, hogy a népnek demokráciákban joga van szavazni demokratikus pártokra, nem legitimiációs eszköz, mert a demokrácia ezekben az országokban ezer más szálon nyilvánvalóan legitim egyébként is, effélére semmi szükség. Szóval attól, hogy jog, nem eszköz. Nálunk – ha olvastad ezek szerint amit írtam, tudod, hogyan értem – a rendszer demokratikus megközelítésben minden csak nem legitim. Ezért van erre szüksége, miközben més lehetőséget nem ad a népnek, átlépi, semmi veszi. Ezzel szemben nagyon nem igaz, hogy máshol korlátozni akarnák a spontán megnyivénulásait. Mi több, számítanak rá, bátorítják, aggódnak, ha elmarad. Ha nem hiszed, járj utána, és légyszíves szólíts ezután is körösztanyádnak hogy jól érezhessem magam. Azt embernek ennyi jár. Bocs, ha némileg túl durva voltam először.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.31. 23:52:58

egy általam készített elemzés, részben ezen cikk olvastán kaptam az impulzust -
nemzetstrategia.blog.hu/2013/07/31/miert_nem_akarja_a_nep_levaltani_orban_viktort

Ha van kedvetek, szóljatok hozzá nyugodtan.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 09:31:16

@Bereznay A.: könyvesboltban akadt kezembe
Nagyon tetszenek a térképek, vizuális tipus vagyok
Sajnos csak felületesen nyílott alkalmam belelapozni
Ha lesz rá pénzem, megveszem

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 11:31:52

@Bereznay A.: Köszönöm szépen

Cserébe hadd hívjam fel az Ön figyelmét erre

kuruc.info/galeriaN/egyeb/Magyar_Nemzeti_Kate_1928.pdf

nem én írtam, én csak gépeltem:)

Üdv

PS

egy kis kedvcsináló idézet

"II. Hazánk multja:
történelmi jogaink és érdemeink.

8. Joga van-e a magyar nemzetnek a békében elszakított területekhez?

A magyar nemzetnek joga a trianoni békében elszakított országrészekhez éppen olyan örök és kétségbevonhatatlan, mint Európa bármely, hazánkkal egyidős államáé a maga területéhez.

9. Miért tekintjük az elszakított területeket nemzetünk jogos birtokául?

Azért, mert azok a területek ezer év óta a magyar haza részei.

10. Mit tanít erről a komoly történetírás?

A magyar nép Magyarország területét földrajzi egységében és történelmi határai között legkésőbb a XI. sz. végéig megszállotta, illetőleg fegyverrel meghódította és egységes állammá szervezte. A magyar állam területe tehát anyaterület, mert az nem régibb államalakulatok romjain, önálló népek eltiprásával alakult ki az idők folyamán, mint pl. Angol-, Francia-, Német-, Olasz-, és Oroszország.

11. Az egyetemes emberi művelődés fejlesztésére hasznos volt-e a magyarság megtelepedése a Kárpátok ívén belül a Duna-Tisza vidékén?

Hasznos volt, mert a magyar nemzet alig egy század leforgása alatt Kelet-Európa legszervezettebb országát alapította meg e területen, ahonnan az európai civilizációt azelőtt állandó veszedelem és bomlás fenyegette. Kelet és Nyugat e határmezsgyéjén a magyarság erős, természetes határoktól védett hazát alkotott magának s e határokon belül nemzeti és világtörténeti hivatását teljesítve Nyugatnak védelmezője, a keleti népeknek pedig az állami megszilárdulásra példaképe s köztük a civilizáció megindítója és terjesztője lett.

12. Mi lett a magyarság nemzeti hivatása?

A magyarság nemzeti hivatása az lett, hogy hazájának természetes határait megoltalmazza, mert csakis e határok csonkíttatlansága biztosította számára minden haladás és fejlődés elengedhetetlen feltételét, a szabadságot és állami függetlenséget s csakis így fejleszthette ki anyagi és szellemi erejét.

13. Mi lett a magyar nemzet világtörténeti hivatása?

A magyar nemzet világtörténeti hivatása az lett, hogy a kereszténységbe kapcsolódva az emberi művelődést fejlessze és nemzeti és faji sajátosságából fakadó, új és értékes elemekkel gazdagítsa. Ehhez járult még egy külön feladat, a keresztény művelődésnek megvédelmezése fegyverrel a Kelet felől jövő támadások ellen."

Az általam ismert első mű, amelyben szó van a magyarság nemzeti és világtörténelmi hivatásáról.
Mindig is híve voltam a 'nagyobb összefüggések' tanulmányozásának, különösen tetszik a szerző stílusa, ahogy a szöveg életre kel az emberben.

Bereznay A. 2013.08.01. 16:18:48

@Nemzetstratégia:

Hát köszönöm, bár, hogy nekem egy Kuruc-cikk „cserébe”, az a megdobnak kenyérrel dobd visza kővel-nek egy változata. Igaz, ez nem volt olyan. Teleki Pálnak voltak megszívelni való gondolatai a magyar hivatásról, föladatokról. Csakhát akárhogyan is, ma már ez mind odébb van, a közvetlen problémák mások, a helyzet sokkal rosszabb.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 16:57:21

@Bereznay A.: technikai részletkérdés

Ha az alfahírnek (ex-barikád) vagy a Szent Korona Rádiónak küldöm el, akkor ők tették volna ki

A legszélesebb olvasottságra törekedtem, adott helyzethez képest
a kuruc a legolvasottabb - ennyi...
meg amúgy is a pdf a lényeg, ugye? azon nincs rajta hogy a kurucról van...
Egyébként: szívesen
:)

Bereznay A. 2013.08.01. 17:12:42

@Nemzetstratégia:

Na jó, van benne valami. Hogy csöndben maradjak: pl. az atlaszról is volt ott valami.

Bereznay A. 2013.08.01. 17:22:48

@Nemzetstratégia:

És hadd ajánljak egy sajátot, ami talán érdekel. Ha hozzá tudsz férni a Magyar Nemzet 2011 november 12.-i szombati számához, ott is a Magazinhoz. Érthetetlenül, az interneten nincs kint.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 20:06:06

@Bereznay A.: egy ötlet: ha olyan érdekes, és a nagyközönség számára is értékes mondanivalójú, akkor érdemes lenne beszkennelni, és mondjuk ide feltenni, egy bejegyzésben közzétenni

Én mindenképpen megnézem, csak mondom: ha úgy gondolod hogy szélesebb megismerésre is érdemes, érvényes mondanivaló, érted

Bereznay A. 2013.08.01. 22:24:28

@Nemzetstratégia:

A szöveg (térkép is van) a Magyar Nemzet tulajdona, úgyhogy hiába írtam én, nem tehetek ilyet. Különben sem gondolom, hogy olyan sokakat érdekelhet. Azt viszont el tudom képzelni, hogy neked tetszeni fog.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.08.02. 11:19:52

"Ha van valaki, aki elolvasta a bejegyzést most nagyjából kétféleképp reagálhat. Az ellenző szerint tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagyok, felhörög és fegyvert ragadva folytatja a fülkeforradalmat, azaz posztol valami kioktatót"

Nos, rendben. Tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagy.

Ugyanis nemmindannyian Kádár köpenyéből bújtunk elő. Volt itt Csengey, volt itt Krassó, volt itt nem kevés névtelen polgár (mai műszóval: civil). Nem azért nem érvényesültek a társadalmi céljaik és törekvéseik, mert a fogkrém színén méláztak, és ignoráns tudatlansággal tűrték az átsunnyogást a kommunista diktatúrából a köpönyeget fordító komprádorburzsoázia banánköztársaságába.

Hanem azért,mert ennek a látszatra egymást maró rablóelitnek az érdekeit ez annyira sértette, hogy a közérdek, a nemzeti minimum, és legfőképpen a kapitalista-demokratikus verseny alapfeltételei: a jogbiztonság és a legalapvetőbb esélyegyenlőség követelése nem juthatott, és ma sem juthat el tömegekhez - egy tömegdemokráciában ...

Ennek közvetlen következménye az általános politkaundor, és a társadalmi szövetben a demokratikus kultúra felépítésre vontkozó közigény fokozatos elhalása.

Magyaországot tulajdonképpen a kádári "tűrt" szellemi elit árulta el azzal, hogy a rendszerváltáskor (és milyen találó kifejezés is ez, hiszen csupán közjogi rendszert váltottunk/tak, nem pedig) a kádári "támogatott" elithez csapódott - aprópénzért, pozícióért, befolyásért, egyszóval nyers opportunizmusból. És félreértés ne essék, a "tiltottba" nem a kedélyesen ellenzékieskedő, faék egyszerűségű III/III-as utcai követőket fényképező szamizdat-köröket értem. Ők valójában a "tűrt" kategória szélén billegtek, és tényleges egzisztenciális függésben álltak és sokan a mai napig állnak a kommunista, illetve mára demokratikus jelmezt öltött posztkommunista hatalmi köröktől.

In a democracy you can't blame the people. Ezt is Churchill írta, nem csak azt, hogy a demokrácia elleni legjobb érv egy ötperces beszélgetés az átlagos választóval.

Magyarország tragédiája, hogy az urambátyám-világot az elvtársi világ váltotta fel, amely aztán zökkentőmentesen egy új urambátyám-világgá alakította át magát.

Magyarország nem 1919-ben, nem 1920-ban, nem 1944-ben, és még nem is 1945-ben szakadt le véglegesen a szabad világról.

1947-ben.

Azóta minden sorsfordulóként ünnepelt vagy átkozott machináció dacára is nyílegyenes az út oda, aholmost tartunk.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.08.02. 12:15:53

"A magyar nép Magyarország területét földrajzi egységében és történelmi határai között legkésőbb a XI. sz. végéig megszállotta, illetőleg fegyverrel meghódította és egységes állammá szervezte. A magyar állam területe tehát anyaterület, mert az nem régibb államalakulatok romjain, önálló népek eltiprásával alakult ki az idők folyamán, mint pl. Angol-, Francia-, Német-, Olasz-, és Oroszország. "

A "magyar nép", amelyik a Kárpát-medence területét megszállta, meghódította és egységes államá szervezte, a IX-XI. században is ennek a területnek a lakosságának nagyjából negyedét-ötödét alkotta (mára pedig szinte maradéktalanul beolvadt az őslakosság és az azóta idevándorlók alkotta elegybe). A honfoglaló hét törzs egy etnikailag önmagában is vegyes, de katonai alapon szerveződő, talán, ha 70 ezres katonai erő és az azt a nomád életmódban követő 'tábornép' volt, amelyik ugyan a megszállt területre lenyűgöző mértékben kényszerítette rá a saját társadalmi rendszerét, nyelvét és identitását, de valójában a mai "magyar népnek" legfeljebb ebben a nyelvi-kulturális elődje. Erről az utóbbi évtizedekben már olyan, a modern technológia alkalmazásval (DNS és mitochondriális-DNS vizsgálatok, régészeti kormeghatározási és anyagvizsgálati mdszerek, stb.) születtek, amelyek csak egészen ezoterikus vagy szimplán érzelmi alapokról vonhatóak kétségbe.

A mai Magyarország területének lakossága, csakúgy, mint a mai Romániáé, a mai Horvátországé, vagy a mai Németországé - bizony elsöprő többségében a neolit kor óta itt élő európai őslakosság azóta keveredő, de tömegében csekély távú vándorlásokat mutató őslakosságának etnikai, genetikai utóda.

A helyzet az, hogy legtöbbünk valószínűleg sokkal közelebbi rokona Vladimir Meciarnak vagy Edouard Benesnek, mint Géza fejedelemnek, Szent Istvánnak, vagy éppen a Vereckei-hágón belovagló nomádoknak, és az őket kísérő tábornépnek.

"A magyar nemzet világtörténeti hivatása az lett, hogy a kereszténységbe kapcsolódva az emberi művelődést fejlessze és nemzeti és faji sajátosságából fakadó, új és értékes elemekkel gazdagítsa. Ehhez járult még egy külön feladat, a keresztény művelődésnek megvédelmezése fegyverrel a Kelet felől jövő támadások ellen."

Ez azért különösen érdekes,mert a "magyar nemzet" (értsd a honfoglaló katonai-törzsi konglomerátum), európába félig mint menekülő, félig mint hódító, de teljesen pogány erőként nyomult be, valahová a konstantinápolyi és római kereszténység befolyásái övezetei találkozásához, a két fő keresztény áramlat közös perifériájára (a Morvaország és Pannónia püspöke címet viselő, a német gyepűvidéknek tekintett terület Bizánc felé fordítását megkísérlő Szent Metód például a mai Pozsonyban halt meg, kevéssel az ún. honfoglalás előtt).

A 'világtörténelmi küldetésünkről' idézném Norman Davies-t. Csak hogy lássuk,hogyan látszunk kívülről:

Némely történészkörökben valaminő okból divat a magyarok hatását lekicsinyelni, akik úgymond "nem kreatív tényezői a Nyugatnak. (Ez annyit jelent,hogy amagyarok nem jutottak el Cambridge-ig.) Valóban, amagyarok romboló erő voltak. Ámnagy fontosságú fejleményeket ösztönöztek. Megsemmisítve a Nagymorva Birodalmat újraformálták a Duna-medence etnikai-politikai térképét, s megszabták egész Közép-európa jövendő képét. (...) Élő sorompót képeztek, amely elválasztotta az északi és déli szlávokat egymástól. Utat nyitottak a német gyamratosítók előtt lefelé a Dunán, hogy azok megtarthassák "ausztriai" hódításaikat. A német fejedelmeket egyesülésre késztették, és arra, hogy császsáruknak fogadják el a lech-mezei győzőt. (...) Persze, hogy a magyarok nem ezt akarták. De hogy hét menekülőben lévő nomád törzs átkeljen a Kárpátokon, és egy emberéletnyi időn belül hat vagy hét tartós változás előidézője legyen Európa térképén, az nem csekély teljesítmény. Ilyesmit csak egy olyan történész képes semmiségnek minősíteni, aki egy távoli sziget tespedtségében, íróasztala mögül ki sem mozdulva éli életét."

Ez nagyjából a valós történelmi szerepe a "magyar nemzetnek". De van vele egy bökkenő: mi, a mai Magyarország lakosai nem a hátrafelé nyilazó nomádok, hanem az általuk ligázott katonai peremvidék őslakosságának vagyunk a leszármazottai (meg persze ezer év bevándorlóinak, akik végül is nem meglepő módon semmi etnikai vagy genetikai értelmeben nem különböznek a szomszéd országok más nyelven beszélő, más nemzeti identitással rendelkező lakosaitól.)

Magyar nemzeten aligha van racionális okunk bármimást érteni, mint amagyar anyanyelvűek összességét.

A mítoszgyártás kétségkívül közösségszervező erő, de legyünk tisztában azzal is, hogy ősapáinknak nagyjából annyi köze volt a hátrafelé nyilazó nomád "magyarokhoz", hogy művelték a földjüket és adót fizettek nekik.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.02. 21:03:27

@Attitude Adjuster: valóban, akik a magyar történelmet csak roppant felületesen vagy hamis forrásból ismerik, biztos így gondolják.

De mivel mondandójukat semmiféle forrással és tanulmánnyal nem támasztják alá, csupán ex cathedra hőzöngenek bele az éterbe, alátámasztás nélkül, ezért nem kell őket komolyan venni.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.06. 09:32:02

@Nemzetstratégia:

Hát hogyne, a téma igazán elmélyült kutatói ugyebár tudják, hogy a magyarok valójában Emesének a pilisi szívcsakrából kiáradt vére.

Valójában pedig - akárcsak Európa lakosságának elsöprő többsége - a neolit kor óta nagyjából stabil genetikai állományú őslakosság leszármazottai. Geneteikai értelemben legközelebbi rokonaik - nem meglepő módon - a szomszédos országok lakosai. Az utolsó, genetikailag is nyomon követhető migrációs hullám (Y-haplogroup N) Európába legkésőbb 6-7000 évvel ezelőtt lezajlott.

Nem a Szíriuszról, nem a sumérok földjéről, hanem a mai Ukrajna és Dél-Oroszország területéről.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.07. 12:58:47

@Sweet And Full Of Grace:

"szomszédos országok lakosai", ez a genetikai térkép alapján van, amit a tökkelütöttek terjesztenek a neten már évek óta:
nextnature.net/wp-content/uploads/2008/08/genetic_map_of_europe_530.jpg

Persze hogy Magyarország hatalmas átfedésben van a környező országokkal, hiszen a környező országokban is számtalan magyar vagy asszimilált magyar él, a magyarokra jelentő genetikai örökséggel.
Tehát semmi meglepő nincs abba, hogyha országokat hasonlítunk össze, akkor az hamis feltételezés jön elő, mintha a magyarok a környező országok lakóinak rokonai lennének. A magyarok a környező országokban lévő _magyarok_ rokonai, vagyis az egész felmérésnek semmi de semmi értelme abból a szempontból, amit súlykolni próbálsz.
süti beállítások módosítása