A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A nemlétező demokrácia

2013.07.30. 06:30 outisz

A demokrácia az egy fogalom. Igen, pont olyan sunyi fajta, amit a barkóbába minden hülye utál. (Személy? Nem. Tárgy? Nem. Ó... deszemétvagy...) Márpedig a fogalommal egy baj van, nem lehet megfogni, megenni, falra kenni, mert kvázi nincs. Ellenben jókat lehet róla fantáziálni, becézgetni, tovább gondolni, magyarázni, hivatkozni rá ésatöbbi. Kicsit olyan ez mint a Starwars. Elméletileg nincs, otthon mégis a birodalom mind a nyócvanezerféle űrhajóját, lépegetőjét, zetorját, rotációs kapáját kirakhatod a polcra. A Starwars azért mégiscsak egyszerűbb. Van a Disney, és megmondja, hogy mi igaz abból, ami nem is létezik. Ez a jedi jófej, ez másik gonosz. Ez a hajó gyors, ez másik lassú ésatöbbi.

A demokrácia ennél kicsivel bonyolultabb, de nem azért, mert létező fogalom. Francokat. A demokrácia nem eldöntendő kérdés, hogy igen, vagy nem. A demokrácia szimplán nem más, mint az emberiség tuskósági skálájának egy kicsike intervalluma. Ettől jobbra diktatúra, ettől balra Jézus és a hippikolóniák, de a határ elég ingoványos ugye, és ez sok mindenkit elbátortalanít. Kicsit messzebbről kezdem, hogy érthető legyek.

A rendszerváltás körül  a demokrácia különös fajtáját ismertük, a tv-demokráciát. Volt a Dallas, a Knight Rider meg a többi ámerikai filmek. Mit tanultunk mi ezekből? Hogy a kapitalizmus kőkemény világát a tőke mozgatja, hgy kőkemény munkával egy szabad országban - ki tisztességesen, ki gonoszul - kurva sokra viheted? Nem, csak azt vettük észre, hogy ezek állandóan whiskyt isznak. Felmerült bárkiben, hogy a Kitt és Michael Knight munkaadója egy magánalapítvány? Értitek, egy politikától, államtól független (civil?) szervezet, amely khmm... hát végülis társadalmi szerepet tölt be. Francokat. A kocsi vagány volt, Hasselhof meg józan.


A dezodor-demokrácia már kézzelfoghatóbb volt, sőt szagolhatóbb. Mi rácsodálkoztunk Bécs és München boltjain, az osztrákok meg csak lesték a trabantokat, hogy ez most ilyen motoros kerekesszék, vagy mi? Na persze, volt aki azért ment külföldre, hogy megtanulja, hogyan épül fel a demokrácia, hogyan szervezik meg önmagukat a helyi érdekképviseletek, pártok, lobbik, diákok, sorolhatnám. Én sem ezért voltam Olaszországban, hanem dömpingáron vettünk cipőt, meg bőrdzsekit a sikátorban. (De akkor aztán az egész családnak!) Pár év kellett, hogy elüljön a vihar, és kiderüljön, az istenadta nép számára a demokrácia = gazdagság. Soha senkit nem hallottam vitázni az EU, vagy az USA politikai berendezkedéséről, ellenben névnapozásokon komoly eszmefuttatásokra adott alkalmat a három színű fogkrém tubusba paszírozása, hogy a szíinek nem keverednek!! Hogy a francba rakják így bele? Na látjátok feleim, erre képes a demokrácia!

Nem akarom senkin elverni a port, közemberként én se agyaltam (akkoriban) azon, hogy jó-e a közvetlenül választott elnöki rendszer, vagy sem. Nem is kell. Legalábbis eddig azt hittem. Mert jöttek a pártok, és megmondták. Beköszöntött hát a többpárti-demokrácia hangzatos kora. Egyvalamire azonban senki nem figyelt: hogy a demokrácia nem eldöntendő kérdés. Ezt tanulni kell(ett volna), de megragadtunk a háromszínű fogkrém problematikáján. Na persze a jó öreg kádárkorban ez pontosan elég volt. A Gabi fogkrém ugyan egyszínű volt, azon is lehetett agyalni, annyi különbséggel, hogy aki hamarabb rájött, hogy hátulról töltik fel, az a továbbiakban feladat nélkül kussolt.

Érdekes, hogy az amerikai stand-up humoristákat hallgatva néha komolyan lehet hallani, ki a republikánus, ki a demokrata. Abortusz, terrorizmus, szabadságjogok, fegyverlobbi, gyógyszerlobbi, munkanélküliség, bevándorlás szigorítása/legalizálása még a humorban is markáns különbségeket gerjesztenek. Nekem az utolsó véleményformáló humorista például Hofi Géza (nemcsak a cocializmusban, de utána is) és Nagy Bandó (kocka u. 13) volt. A pártok persze eltérő intenzitással vezették a demokrácia meghonosítását, de valljuk be őszintén, kinek nem az volt a fontosabb, hogy választókat szerezzen? Választáshoz meg nem tudás kell, hanem papír meg toll. Meg ígéretek persze, ami minél egyszerűbb annál jobb. (Különös ambivalencia: Kádár alatt sokkal többet magyarázták a népnek a nemlétező demokráciát meg a gazdasági folyamatokat. Ma, amikor lenne mit, mindenki lózungokat dobál. [A nyugdíjasok ezer órája - ó igen, szeretném látni a tanulmányokat gazdaságra gyakorolt várható hatásokról. Mert biztos vannak, nem?])

A baloldal komoly leamortizálódása nemcsak Gyurcsány gyógyszerekre költött kiadásaiban mutatkozik. Sokkal nagyobb kárt okozott a rendszerváltás után húsz évvel is alig bimbódzó demokráciatudatban. Mert mit csinál legszívesebben a magyar, mikor látja, hogy valami elsőre nem sikerül, és valószínűleg kétszer ennyi munkával fog csak sikerülni másodjára? Legyint, és kijelenti: ennyi. Vissza a Gabi fogkrémhez, az legalább finom volt, ha az ember megszokta az ízét. Márpedig meg kellett szoknunk.

Most komolyan, Te, kedves olvasó (többesszámba nem merem rakni) mit tettél volna Orbán helyében, miután a nyakukba hullott a kormányzás? Dolgozzunk 4 évig azon, hogy felépítsük a nép demokrácia igényét, hogy civil, helyi közösségekre alapuló szervezetek jöjjenek létre, hogy megtanítsuk az embereket arra, hogy legyen véleményük? És hogy ezt a véleményt hogyan kell mások számára is megformálni, és együtt kiállni érte? Hogyisne! Hozzuk vissza inkább a kádári ál-demokráciát. Rá lehetne hímezni a magyar zászlóra: Azt mi jobban tudjuk. A gyurcsányi kiábrándulás után pedig pont ez kellett az embereknek, nehogy már valaki azt higgye, hogy ez pusztán egy ember, egy párt vezetőségének brutális hibája volt. Nem, ez a komplett rendszerváltás utáni demokrácia nyakába lett varrva.

Az Orbán-klikk legnagyobb bűne, hogy visszafordítja a magyarok demokrácia-tudatát. Mindent központosít, mindent leépít és elsüllyeszt ami nem az övé. Média, alkotmány, civil szféra, kultúra, foci, közgép, földtörvény, minden kipipálva. A legújabb közvéleménykutatások alapján az emberek többsége kormányváltást akar. Csak nem tudja hogy ezt hogyan kell csinálni, mert nem tanulta meg. Akire meg lehetne építeni, már külföldön van - Orbán Viktor legnagyobb örömére. Senki ne gondolja, hogy azt a 3-400000 embert haza akarja hozni ellenzéki szavazónak. Hülye lenne, inkább választójogot ad a határontúli magyaroknak, akik meg még nem tuják, de sosem fogja Orbán hazahozni őket. Szavazni onnan is lehet, ennyi.

Demokrácia pedig apolitikus környezetben sokáig nem tartható fenn, csak csökevényes formában, dehát sokaknak az is elég. Ha belegondolunk, a demokrácia sosem volt olyan hűde elengedhetetlen része a világnak. Magyarországon összesen nincs 50 év demokratikus múltunk (ha 1867-1919-et nem számoljuk), mégis min lepődünk meg? Jókai még úgy ír a politikai és gazdasági  előmenetelt segítő rokoni szálakról, mint a világ legtermészetesebb dolgáról. A világ tényleg így működik? Akkor viszont én kérek elnézést.

Ha van valaki, aki elolvasta a bejegyzést most nagyjából kétféleképp reagálhat. Az ellenző szerint  tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagyok, felhörög és fegyvert ragadva folytatja a fülkeforradalmat, azaz posztol valami kioktatót, majd nem csinál semmit. A helyeslő, aki legalább foltokban egyetért, most hümmög, esetleg öklét rázza, felhörög, hogy vissza az országot, majd… fegyvert ragad: azaz lájkol, majd nem csinál semmit.

Az ellenző fajtának jobban örülök, mert a második - bármilyen szimpatikus is - teljesen veszélytelen az orbánklikkre. Míg az ellenző talán túltrollkodja magát, lejáratva a rendszerét.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

425 komment · 3 trackback

Címkék: demokrácia magyar demokrácia outisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr95432132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2013.07.30. 14:55:11

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak. 2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már te...

Trackback: Egyik pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2013.07.30. 14:54:10

Nem kormányváltásra van szükség, hanem politikai és erkölcsi rendszerváltásra. Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási bojkott és feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.30. 10:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:08:14

@J.László: 1994-ben a Jobbik alapítói még óvodások voltak :)

J.László 2013.07.30. 15:09:23

@Online Távmunkás:
Természetesen az elmúlt évekről van szó.

elwood 2013.07.30. 15:11:01

@Blogger Géza: "Nevetséges ez a görcsös igyekezet, amelyik azt próbálja minden áron sulykolni, hogy a kormánynak nincs joga kormányozni."

Láttam egyszer egy kormányt amelyik 300Ft-os vizitdíjat vetett ki. Azzal 180 fokos fordulattal ment szembe az ígéreteive és nemzethalált okozott.

elwood 2013.07.30. 15:13:49

@Blogger Géza: "A kormánynak joga, sőt, kötelessége meglépni, amit helyesnek lát"

valszeg helyesnek látja, hogy 4 év után is tovább kormányozzon. tehát kötelessége megszüntetni a választásokat a logikád szerint.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 15:17:49

@Blogger Géza: a baj az, hogy a kozgep sosem veszit :) Ha igen (nagyon ritkan), akkor vagy nem indult (mert mondtak neki, hogy Jozsikam ezen ne indulj mar), vagy veszitett, mert vesziteni akart (keson szoltak, hogy Jozsikam ne indulj).

Ez itt a gond. Persze gondolom emiatt en is azonnal "ballibsi" vagyok, ahogy ezt az agyadban levo vedomechanizmus kidobja valoszinuleg :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:17:56

@J.László:
1.) Kormánynak kölcsönt felvennie attól kell, akitől kisebb kamattal tud.
2.) A privatizációt egy bizonyos Orbán Viktor is követelte 1990-1994 között, sajnálkozott is, hogy nem adtak mindent magánkézbe.
3.) A magyar kis- és középvállalkozásoknál az egy munkavállalóra jutó hozzáadott érték fele annyi, mint a gonosz multiknál, ezért inkább be se engedjük őket a pénzükkel és fejlett technológiájukkal. Legyünk a vas és acél országa!
4.) A multik tudomásom szerint nagyobb arányban forgatják vissza a nyereséget a cég fejlesztésébe, mint a magyar cégek.
5.) A bankok megadóztatása nem probléma, viszont az már gond, ha az adó magasabb, mint az összes bank együttes nyeresége az utóbbi 10 év bármelyikében. Miért az átlagember átutalásait adóztatják, miért nem a tőzsdei spekulációt? Miért a 2009 helyzet alapján adóznak 2013-ban?
6.) A magánnyugdíjpénztárak szükségességére majd rájössz 2025-2030 környékén, amikor az állami nyugdíjrendszer összeomlik.

movie 2013.07.30. 15:18:14

Nem tudjátok hogy kell leváltani az aktuális kormányt? Tényleg nem tudjátok hogy kell kormányt váltani?

Ne szavazz az aktuálisan kormányzó pártra! Ilyen egyszerű! A váltáshoz ne azt kérdezd kire szavazol, hanem hogy kire nem?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:21:56

@ex-dr. vuk: Lencsésre kár az időt pazarolni, nem tud helyesen írni és ezért beleköt mindenkinek a helyesírásába, az érvek pedig leperegnek róla...

Jolka40 2013.07.30. 15:23:17

@azértezszánalmas: Ha ilyen magabiztos vagy, miért dől belőled a gyűlölködés? Egy kicsit elegánsabban, ha kérhetem...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 15:23:31

@J.László: Megköszönném, ha úgy válaszolnál egy kommentre, hogy előtte végigolvasod...

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.07.30. 15:28:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Vajon a demokráciának az az értelme hogy a többség akarata érvényesülhessen (akár választott képviselők által), vagy az hogy a népesség teljes kiábrándultságában is legyen akinek a fejére tehetik egymás között a koronát??

Korlátozott lehetőségek közepette nyertesekről beszélni szerintem ez az abszurdum, márpedig elég korlátozott dolognak számít, ha a választható jelöltek és csoportosulások mind-mind ugyanannak a korrupt politikai elitnek 1-1 arcát testesítik meg.

Én nem a pártok, hanem az állampolgárok oldaláról nézem, sajnálom ha nem egyértelmű.

Balt 2013.07.30. 15:37:24

@Online Távmunkás: Hogy hová áramlottak a 1990-es Fidesz szavazók, azt nem tudom, tény, hogy '94-ben szerepeltek a legrosszabbul a választásokon. Én megosztottam az SZDSZ-szel a szavazatomat (ahogy '90-ben is - aztán a '94-es első forduló után jött a koppanás), ami nyilván valahol jelentkezett az ő eredményükben, illetve az is, hogy innentől kezdve az 5% körül bukdácsoltak. (A Fidesz meg választásról választásra erősödött.)

Balt 2013.07.30. 15:40:16

@movie: Igen, tényleg ilyen egyszerű. Javaslom a Kétfarkú kutyákat. (Meglehet, bejutnak...)

ex-dr. vuk 2013.07.30. 15:46:09

@movie: az keves h ne szavazz a kormanypartra, mert abban benne van h egyaltalan nem szavazol.

MENJ EL szavazni, es SZAVAZZ MASRA! :)

DFK 2013.07.30. 15:55:38

@vakapad: 1. Az adósság meredek emelkedése megállt.
2. Ja, biztos jobb a mindent elinfláló neoliberális mehgközelítés
3. igen, a kedvenceid 8 évig egyszer sem tudták a hiány az elvárt szintre hozni, de hazudni azt tudtak róla..
4. egyszerűen hazudsz. Ld mit kért Romániától az IMF, Olaszországban választás nélkül kormányt váltaott.
5. Nézz mán körül az EU-ban növekedés terén.

konrada 2013.07.30. 16:07:50

@blah:

Egyébként meg igazad van. A bőnyálas, anyázós vitakultúrában te vagy otthon, az a te színvonalad.
Én meg botor módon reagáltam, így a hazai pályán te győztél.

Elnézést kérek tőled is, meg a többiektől is, hogy ezzel a kettőnk közül csak neked méltó, csak a te szinteden elfogadható offolásba belementem.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:17:43

@high up!: Megválaszoltam, csökkenő pályán van a GDP-arányos államadósság.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 16:18:44

@Balt:

1990-ben a SZDSZ volt a szélsőjobb pártja is, erre kevesen emlékeznek. Akkor még nem volt más szélsőjobb párt.

Emellett az SZDSZ azok pártja is volt, akik radikális változást akartak.

Szóval hiába volt az SZDSz hivatalosan akkor a polgári demokraták pártja, a legtöbb szavazó nem ezért szavazott rájuk.

Emlékszem, amikor megalakult a MIÉP, 3 MIÉP-esből átlag 2 ex-SZDSZ-szavazó volt! Bár a MIÉP az MDF-ből vált ki, a tagság és az aktív kemény magban több volt az ex-SZDSZ-es, mint az ex-MDF-es.

Az MDF-re 1990-ban meg azok szavaztak aki nem akartak radikális váltást. Az már későbbi történet, hogy "jobboldali" lett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.30. 16:23:21

@Online Távmunkás:

1994-ben a közhangulat ez volt: fújj, a csúnya MDF nem csinált osztrák életszínvonalat, akkor inkább jöjjenek a komcsik, mert Kádár rendes ember volt. Ezért nyert az MSZP, s nem azért ami a programjában volt. A pártprogramokat csak szemüveges autista bölcsészek olvassák el, a lakosság 99 %-a beléjük se néz.

Aki 1994-ben az MSZP-re szavazott, ugyanaz szavazott 2010-ben a Fideszre.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:23:57

@DFK: jaja most sokkal jobb, hogy elloptak 3ezer mrd manyup penzt (aztan eltozsdeztek - MOL), majd loptak megegy csomo penzt magancegektol, es most ezzel "tartosan" jobb lett az allamhaztartas. Muhahaha
persze egybol lett penz uj stadionra felcsut mellett.

haggyukmar. vedd le a narancssarga fuggonyt

Blogger Géza 2013.07.30. 16:29:04

@elwood: Nem okozott nemzethalált, de hozzájárult vele a saját bukásához. És nem azzal, hogy bevezette, hanem ahogy bevezette (balesetben megsérült tűzoltóktól dupla vizitdíjat bezsebelve és hasonlók) , és hogy pont azzal (is) nyerte meg a választásokat, hogy tagadta, hogy fizetős lesz az egészségügy.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:31:40

@elwood: Hát ez elég extrém elképzelés, aminek semmi köze a valósághoz. A kormányzópártnak arra kell törekednie, hogy megnyerje a választásokat, nem arra, hogy ne legyenek választások, ez két teljesen más dolog.

Blogger Géza 2013.07.30. 16:34:28

@ex-dr. vuk: Már az első mondatod téves, mert most is veszített. Amúgy az összeesküvés-elméletedre mi a rosszindulatodon felül a bizonyíték? Ja, értem, az nincs... (A korábbi nyertesek kartellezésére ugyanis számos bizonyíték van, csak azokban pont, hogy a Közgép nem vett részt.)

Nick Leeson 2013.07.30. 16:35:15

@Kattar: Eszmerendszer? Nem kéne már ezeken az ezer éves eszmerendszereken rég túl lenni?
Szocialista? Liberális? Konzervatív? Ez önmagában mind egy baromság! Képtelenség a mai világban és gazdasági helyzetekben egy országot egyetlen elvakult eszmerendszeren keresztül nézve kormányozni!
Aki képes egyetlen ilyen szarságot magának tudni, az már önmagában is egy idejét múlt őskövület!

Manapság szinte az élet minden területén más-más eszmerendszerből kell kivenni az adott esetben leghatékonyabb SZELETET! A lényeg a működőképesség, a fejlődés, a fenntarthatóság, és a társadalmi jólét.
Pont ez a baj ebben az országban! Mindenki komcsizik, libsizik, miközben ezeket csak totál hülyékre lehet már rásütni. Ugyanis egy értelmes ember pontosan tudja, hogy egyik "eszmerendszer" sem képes megoldani egy ország komplex vezetését!

Legröhejesebb amikor egy mondat után valakire rásütik, hogy szoci, meg libsi, vagy szélső jobbos! Hát ettől tudok a legjobban falra mászni!

Be kéne látni!!! Vége az "eszmerendszereknek", rátermett, intelligens, tettre kész vezetőkre van szükség, akit nem egy 100 éves eszme vezérel, hanem a realitás, és annak problémái!!!!!!!!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:37:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pártprogram? A 99%-os becslés kevésnek tűnik, szerintem nincs 1000 ember az országban, aki olvasott legalább 2 pártprogramot :)

Érdekesség, hogy 1993-ban a Fidesz szerint a kommunistákkal teli MSZP már nem kommunista volt, hanem populista-demagóg szocialista párt...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:39:27

@J.László: Lelkünk? Kivel veszel egy kalap alá?

Beleszólsz valamibe és azt se tudod, miről van szó.
Persze a hosszabb kommentemre azóta nincs válaszod...

Larry Silverstein 2013.07.30. 16:40:27

@Nick Leeson: 'Be kéne látni!!! Vége az "eszmerendszereknek", rátermett, intelligens, tettre kész vezetőkre van szükség, akit nem egy 100 éves eszme vezérel, hanem a realitás, és annak problémái!'

- Van is ilyenünk, hol a gond?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:45:22

@Blogger Géza: A kartellezés a pályázók közötti törvénytelen összejátszás, ezzel szemben a hatalommal visszaélés/korrupció a pályázat kiírója és a későbi nyertes közötti törvénytelen összejátszás. Ne keverjük a kettőt.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:48:58

@Blogger Géza: mi abban az osszeeskuves-elmelet, hogy 100-bol 99 tendert a kozgep nyer, amiben elindul? Veletlen, gondolom ;) Mint ahogy az is, hogy veletlenul eppen fideszkozeli az a ceg, ami mindent megnyer. Jo vastag ez a narancssarga kod :)

ex-dr. vuk 2013.07.30. 16:50:02

@Blogger Géza: akar ugy is, ha csak egyetlen kocka lesz a szavazolapon, amibe ikszelni lehet. Igy is teljesul a felteteled, nem? Lattunk mar ilyet :)

blah 2013.07.30. 16:50:17

@konrada: az csak a ráadás volt amiért sorba is álltál, többször is. Kreténekkel nem finomkodom.

Érdekes 2013.07.30. 16:52:00

@ex-dr. vuk: sok értelme van egy masik ugyan olyan tolvaj bandara szavazni.Mivel a mostani felhozatal, csak olyanokbol all.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 16:59:18

@DFK: 1. Ha a MANYUP pénzeket nem élték volna fel, akkor ma is ugyanúgy növekedne. Így a mai adósságból a következő évtizedek adóssága lett.
2. Orbánék a rezsicsökkentés előtt elinflálták a forintot az inflációt meghaladó rezsiemeléssel és az áfa növelésével.
3. Igen, az MSZP-SZDSZ páros egy katasztrófa volt.
4. Romániában az IMF ajánlásai mellé/helyett a miniszterelnök tett egy csomó saját vállalást és azokat kezdte el végrehajtani. A saját ötletei már megvalósultak, az IMF ajánlásait még csak most kezdik végrehajtani.
5. Romániában ugyanannyi volt a negyedéves GDP-növekedés, mint Magyarországon. Annyi a különbség, hogy ott az előző 4 negyedévből háromszor volt növekedés, nem egyszer... Svédországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Máltán, Litvániában, Lettországban és Bulgáriában nem volt visszaesés az elmúlt 4 negyedévben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.30. 17:03:16

@Blogger Géza: Mindegyik kormány csinálta és csinálja, de bizonyíték csak a leghülyébbek ellen van.

Kandeláber 2013.07.30. 17:10:12

Amúgy a hippikolóniákat kommunáknak hívták anno. Csak a pontosság kedvéért.

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 17:10:28

@Blogger Géza: valahol csodálom azt a kitartást amivel ti fideszcsinovnyokok ragaszkodtok ott az naponta mantrázott alternatív valóságotokhoz : )

akk.hu//kepek/upload/2013/MONIT1306.pdf

De még az MNO is leírja za igazságot, persze gondosan elrejtve az EU mögé:

mno.hu/eu/tovabb-nott-az-allamadossag-az-europai-unioban-1174103

"A magyar államháztartás GDP arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány."

Szólj a főnökeidnek, hogy hiba van a médiagépezetben.

ex-dr. vuk 2013.07.30. 17:10:44

@Érdekes: hat ennel jobbat mondjuk nem tehetsz. a demokracia abbol all, hogy te magad valaszthatod meg h melyik tolvaj banda uralkodjon 4 evig :)
de legalabb valaszthatsz... aztan ha veletlenul van egy banda aki nem tolvaj akkor nyertunk.

A mostanival az a baj, hogy nem hagyjak h valassz, vagy legalabbis meg akarjak durvan bundazni. Valamint hogy annyit loptak 3 ev alatt mint az elotte levo 20 ev alatt a tobbiek. Sot: legalissa teszik a lopast, es mar nyiltan csinaljak, ami egy uj elem. Nokias doboz, piha, amator... Olyan torvenyt kell hozni hogy a nokias doboz JARJON. 20 evig folyamatosan, havonta.

Kandeláber 2013.07.30. 17:18:59

@Larry Silverstein: Miért nem nevesíted a Messiást, bajnaiváró?

Érdekes 2013.07.30. 17:40:24

@ex-dr. vuk: vagy en is beallok kozejuk :) Hat azert a 20 ev hasonlat egy kicsit erős...megkockaztatom, h a cuslag,kulcsar,tasnadi,vizovickit ha össze adnánk , akkor még sehol sincsen a jobb oldal,es a pitianereket még nem is szamoltam..meg a hatterhatalmat, ami taliskazza ki a penzt, persze a oldaltol fuggetlen.Szoval, szomoru a felhozatal.

Egyebkent, nem vagyok biztos benne, h az atlag magyar megérdemli a jobb világot, a felelős kormanyzást.Elég csak megnézni a forumokat, mi megy....tanitani kellene inkabb oket.

Bereznay A. 2013.07.30. 17:52:46

Nem demokrácia az, ahol a népet legitimációs eszköznek használják, egyébként meg mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne nyilvánulhasson meg spontánul. Ez pedig 1989 óta van így, Orbánnnak semmivel sincs több köze hozzá, mint másnak a porondon és zsákutcás megközelítés az ő számlájára írni a pusztán ádemokratikus berendezkedést.

Érdeme visszaemlékezni 2010 előtt ő mondta a legjobbakat a demokrácia védelmében és ő mutatott rá joggal arra , hol és menniben volt nálunk hiánycikk. Persze, nem minden vonatkozására.

Ettől eltekintve nem tudom értelmezni az írsnak ezt a mondatát:

„A demokrácia szimplán nem más, mint az emberiség tuskósági skálájának egy kicsike intervalluma. Ettől jobbra diktatúra, ettől balra Jézus és a hippikolóniák”.

A demokrácia valami arany közép lenne a politikai palettán, vagy mi? Szerintem ennek nincs értelme. Ha a kínált kép mellett akar maradni az ember (bár minek?), értlemesen legföljebb ezt mondhatja:

„...Ettől jobbra diktatúra, ettől balra diktatúra”.

Meridian74­ · http://www.taxierden.hu 2013.07.30. 18:01:32

@Lencsés István: háááhááá, luxusáfa perszehogy nem zavar, ahogy olvastam rólad dolgokat, te úgysem fogsz ilyet sose fizetni, annyi pénzed sose nem lesz :] ezért tapsikolsz a rezsicsökkentésnek is, mert sportkommunistaként nem kapsz egy fillért sem ;]

Larry Silverstein 2013.07.30. 18:05:25

@Meridian74­: Annak ellenére, hogy 2002 óta még mindig a fidesz gazdaság és adópolitikája a legjobb, spec. a luxusáfa szerintem egy humbug ostoba kampányfogás. Zéró közeli bevételt jósolok neki.

Blogger Géza 2013.07.30. 18:20:33

@Módfelett Kényelmetlen: És ez menyiben cáfol bármit is abból, amit írtam? Semmennyiben.

Blogger Géza 2013.07.30. 18:23:15

@ex-dr. vuk: "mi abban az osszeeskuves-elmelet, hogy 100-bol 99 tendert a kozgep nyer," OK, én most mutattam egy frisset, amiben a Közgép vesztett, akkor most te mutass 99-et, amiben nyert, majd akkor én megint mutatok egyet amiben veszített, és megint te jössz. Ha ezt meg tudtod csinálni, nem összeesküvés-elmélet, ha nem, akkor az. Nos, várom a 99 győzelmet. :)

Módfelett Kényelmetlen 2013.07.30. 18:52:47

@Blogger Géza: Azt írtad csökkenő pályán van a gdp arányos államadósság. Ez pedig nem igaz, tehát az állításod meg van cáfolva. 1x1.

Larry Silverstein 2013.07.30. 19:09:09

@Módfelett Kényelmetlen: Az a lényeg mi lesz a ciklus végén. Mint 1. Orbán korában, megint kevesebb lesz a GDP arányos adósság mint a kasszaátvételkor.

Blogger Géza 2013.07.30. 19:13:52

@Módfelett Kényelmetlen: És szerinted a dollárkötvényünk kibocsátása miatti (illetve hogy az év elején a mindenképpen szükségesnél több jegyzést fogadott el az ÁKK az év második felének törlesztéseihez következtében előállt) egyszeri technikai megugrás cáfol bármiféle hosszú távú trendet? Az átvételkori 85% körüli érték helyett 2012. év végén már csak 79% volt és az idei év végére is hasonló adat várható. 1x1.

Husz_János_Puszita 2013.07.30. 20:05:34

Én lájkolok, aztán elhúzok nyugat felé.
Én sem vagyok valami veszélyes az Orbán rendszerre.:D
Szavazni jövök.

Balt 2013.07.30. 21:51:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az lehet, de jól emlékszem korabeli ifjú kollégáimra, akik a Magyar Fórumot olvasták, micsoda kígyót-békát hánytak az SZDSZ-re. (Mint utóbb kiderült, nem teljesen alaptalanul...) Tehát már '90 előtt is elég kiélezett volt a helyzet, még ahhoz képest is, hogy a kollaboráns MDF és a "radikális" SZDSZ mindketten (az akkor legerősebb) rendszerváltó pártok bár, de szükségszerűen a tönkre vert állampártot csak egyikük válthatta, a másik ellenzékbe kényszerült.

outisz 2013.07.30. 21:54:02

@Bereznay A.: a tuskósági skálán kb. a társadalmi berendezkedést értettem, egyik irányban az autoriter rendszereket helyezve, másik irányba a totális szabadságot. annyira nem fontos, inkább csak poénnak szántam, nem kívántam a bejegyzésben ilyen szemszögből mélyebben definiálni a fogalmat.

Bereznay A. 2013.07.30. 22:09:45

@Lencsés István:

Egy vélemény soha nem lehet hazugság.

Blogger Géza 2013.07.30. 22:13:49

@Tyreo: Jó, hát melyik rektor nem tud sírni, ha akar? :) Nyilván akkor is meglennének valahogy, ha nincs ez az extra 10 milliárd (mert mondjuk az ország helyzete nem teszi lehetővé), csak sérti a büszkeségét, hogy miért nem kapott belőle többet. Valószínűleg azért, mert már elve sokat kaptak, no meg ők könnyebben szereznek külső forrást is. (Nagyon helyesen.) Amúgy én főleg a tisztán állami finanszírozású keretre gondoltam.

Egyébként lényegében ugyanazt mondta, amit én, hogy a mérnökképzés kormányzati súlypont is:

"Felhívta a figyelmet arra, hogy a BME a kormányzati elvárásokat "nagy átalakítással" teljesítette, így fogadóképes, minőségelvű, hatékony, a korábbi hibákat elkerülni képes szervezeti keretek között tevékenykednek"

Tyreo 2013.07.30. 23:09:19

@Blogger Géza: Bocsi rossz cikket küldtem el. De ez így legalább reagálás az a meglennének részedre.
eduline.hu/felsooktatas/2013/6/20/BMErektor_jovore_igy_mar_nem_tud_letezni_az_59ZT2L

Kék az ég 2013.07.31. 04:56:59

@Szélmalomharcos: A zsidózáson kívül mit is akartál hozzá tenni?

Lencsés István 2013.07.31. 10:50:38

@ex-dr. vuk: 1 . Mivel továbbra sem tudod az alapdolgokat . ( Mondatkezdés nagybetű , Ékezetek használata ) 2 . Nekem nem holmi érveim vannak hanem tényeim . 3 . Az állami hogy jobb az nem érv , hanem tény , nézz körül , informálódj , és meglátod . :) 4 . Szovjetunió már nincs , el vagy tájolva . 5 . Kommunisták meg már nincsenek , meg 26 évesen nehezen lehetnék az ....

@Meridian74­: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... háááhááá , sportkommunista .... " . 3 . Akinek sok a pénze azt sem zavarja mert van miből kifizetnie . 4 . Akinek nem jó a rezsicsökkentés ( azaz magyarul írva kevesebb pénzt költ ) az egyszerűen nem ért az élethez . 5 . A fizetésem havi 200 ezer szóval el vagy tájolva .

@Bereznay A.: Hogyne lehetne , simán .

mizrolist 2013.07.31. 11:19:19

@Lencsés István: Akkor lássuk nyelvtanilag helyesen a fentieket:

"@ex-dr. vuk: 1. Mivel továbbra sem tudod az alapdolgokat. (mondatkezdés nagybetű, ékezetek használata) 2. Nekem nem holmi érveim vannak, hanem tényeim. 3. Az állami - hogy jobb - az nem érv, hanem tény, nézz körül, informálódj, és meglátod. :) 4. Szovjetunió már nincs, el vagy tájolva. 5. Kommunisták meg már nincsenek, meg 26 évesen nehezen lehetnék az...

@Meridian74: 1. Mondatkezdés nagybetű. 2. Ilyenek nincsenek, hogy: "... háááhááá, sportkommunista... ". 3. Akinek sok a pénze, azt sem zavarja, mert van miből kifizetnie. 4. Akinek nem jó a rezsicsökkentés (azaz magyarul írva kevesebb pénzt költ), az egyszerűen nem ért az élethez. 5. A fizetésem havi 200 ezer, szóval el vagy tájolva.

@Bereznay A.: Hogyne lehetne, simán."

Ez a nyelvtanóra ingyenes volt, a következőt kiszámlázom.
Mizda Roland, nem anonim, veled ellentétben :P

Bereznay A. 2013.07.31. 11:22:57

@Lencsés István:

Pedig kizárt. Egy vélemény lehet hibás, lehet megalapozatlan, lehet ostoba, de hazugság nem lehet – és viszont. Ami hazugság, az természeténél fogva nem vélemény.

Hallottam, hogy neked vannak tényeid, ezt is közéjük teheted. Javaslom a fölső fiók bal oldalának elülső szögletét.

Lencsés István 2013.07.31. 11:29:11

@mizrolist: Helyesen írok , az hogy te ezt átrtad rosszra , az nem az én bajom . :) Ha nem lennél anonim akkor az lenne itt is a neved de fosol így anonim vagy , nekem pedig tényleg ez a nevem , akár hiszed akár nem . :)

@Bereznay A.: Nem kizárt . Hazugság , hisz rólam is véleményeznek , amik hazugságok . Felső van csak .

mizrolist 2013.07.31. 11:39:09

@Lencsés István: Javaslom a hivatalos, MTA által kiadott Helyesírási szótár fellapozását. Sem a vesszők, sem a pontok elé nem kell szóköz; ha teszel, az hiba. Egy magyar érettségin simán megbuktatnának.
Ha mond neked valamit a "becenév" fogalom, akkor tudnád, miért az a nevem itt a blog.hu-n, ami. Ettől még nem vagyok anonimabb nálad. Nincs mitől tartanom sem, mert egy hónap múlva éhen halok, és ennyi idő alatt a drága rendszered sem tud semmi olyasmit tenni velem, amitől rosszabb lenne nekem.

Persze tudom, hogy a falnak beszélek, ezért be is fejezem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 12:32:22

@Blogger Géza: "Korábban is voltak különadók, volt nyugdíjemelés, épültek stadionok, volt közmunka stb."

Ebből nem következik, hogy azok jó döntések voltak.

"Nevetséges ez a görcsös igyekezet, amelyik azt próbálja minden áron sulykolni, hogy a kormánynak nincs joga kormányozni. Merthogy ha bármit lép, valakinek sérül valamilyen érdeke. Igen, ha bármit lép bármilyen kormány, az van, akinek rosszul jön. Ez nem lehet indok a semmittevésre."

Ez teljesen lényegtelen, ugyanis a kormány nem kormányozhat úgy, hogy nem veszi figyelembe az egyéni érdekeket. Pont nagyon sok teendője lenne a kormánynak, hogy leépítse azokat a törvényeket/rendeleteket stb., amik az egyén boldogulásának kerékkötői. Ez lenne a jó kormányzás feltétele.

"(Lásd 2002-2006, amikor is Gyurcsány önvallomása alapján nem csináltak semmit, és akkor kezdődött az ország leszakadása.)"

Nem attól nem csinál semmit valaki, hogy azt mondja. Ha megnézed a Gyurcsány által fémjelzett időszakot, akkor látni fogod, hogy ő rengeteg mindent tett, ami az ország állampolgárainak hátrányára vált.

"A kormánynak joga, sőt, kötelessége meglépni, amit helyesnek lát, még ha az egyesek pillanatnyi (vagy akár tartós) érdekeit sérti is."

Ez nem igaz: ha a kormány döntései olyanok, amik az egyének döntéshozatalába erőszakkal (törvények, rendeletek, szabályozás stb.) beleszólnak, akkor semmiben sem különbözik a kommunistáktól (főleg akkor, ha ez a magántulajdon intézménye). A cél nem szentesíti az eszközt.

Blogger Géza 2013.07.31. 12:48:17

@stoic79: "Ez teljesen lényegtelen, ugyanis a kormány nem kormányozhat úgy, hogy nem veszi figyelembe az egyéni érdekeket."

Csakhogy

1) a közösségi érdek néha bizony előbbre való, mint az egyéni érdek.

2) az egyes egyének egyéni érdekei bizony eltérhetnek.

"a kormány döntései olyanok, amik az egyének döntéshozatalába erőszakkal (törvények, rendeletek, szabályozás stb.) beleszólnak,"

Minden kormány beleszól, törvényeket, rendeleteket, szabályozást alkot, ezért van. Ideje kinőni a ilyen rózsaszínes naiv anarchista homályból, és az állam eltűnéséről álmodozni. Az állam soha nem fog eltűnni, maximum egy másik veszi át a szerepét.

Lencsés István 2013.07.31. 12:57:56

@mizrolist: A rövidítés szint alatti . Nincs hiba abban ahogy írok . A többdiplomás MAGYAR tanárom , jobban tudja mint te anoniman . 5 - ös lett a MAGYAR érettségim , erről IS ennyit . :) Tudom mi a becenév , de ha valaki hazudik ( mint te ) azt ne így tegye ( sokáig úgyse teheti már ) , ugyanis az fosás . Te anonim vagy , én nem . A fal nem tudna visszaírni , szóval megint ( mindig ? ) hazudsz .

vizesnyolcas 2013.07.31. 13:28:43

@Bereznay A.:
Te egy idealizált, ezért nem létező (nem életképes) demokráciaeszményben hiszel. Ugyanis minden megvalósult demokrácia "a népet legitimációs eszköznek használja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy [a nép] ne nyilvánulhasson meg spontánul".

A nép spontán megnyilvánulása esetleg egy olyan létszámú kolóniában működhet szabályozó erőként, amelyben mindenki ismer mindenkit, és mindenki elég közel van a tényekhez, hogy azokról ne csak a médiából kapott képe legyen. - Nagyobb méretekben a nép spontán megnyilvánulása útján működő kormányzás a diktatúra leghatékonyabb szálláscsinálója.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 14:09:11

@Blogger Géza:

"1) a közösségi érdek néha bizony előbbre való, mint az egyéni érdek."

Ezt hívják önkénynek. Azok a rendszerek, amelyek az egyént alárendelik bármilyen formában a "köznek", sosem működnek és nem is fognak. Az ilyen rendszerek csak önkényuralmat hoznak létre.

"2) az egyes egyének egyéni érdekei bizony eltérhetnek."

Pontosan ezért a leghatékonyabb rendszer az olyan, ami az egyénre épít, hiszen a "köznek" nincsenek érdekei, csak az egyénnek vannak, és az érdekellentéteket csak az individuum szintjén lehet rendezni.

"Minden kormány beleszól, törvényeket, rendeleteket, szabályozást alkot, ezért van. Ideje kinőni a ilyen rózsaszínes naiv anarchista homályból, és az állam eltűnéséről álmodozni. Az állam soha nem fog eltűnni, maximum egy másik veszi át a szerepét."

Ugyanezt mondták a rabszolgaságról, a gyermekek/nők elleni erőszakról, és nézd meg, mi lett belőle. Azok a rendszerek, amelyeknek szükséges része az erőszak, véges időn belül kipusztulnak.

Blogger Géza 2013.07.31. 14:13:18

@stoic79: 1) Nem. Önkény az, amikor valaki a saját egyéni érdekeit előbbre tartja és ennek rendeli alá a közösség érdekeit. Amikor a közösségi érdek előbbre valósága érvényesül, azt nevezzük hatékony demokratikus kormányzásnak.

2) De, a köznek igenis vannak érdekei.

3) De hol itt az erőszak? Kit lőttek le, kinek lőtték ki a szemét (2010 utánról beszélek), kit zártak politikai okból börtönbe, kit deportáltak? Senkit.

Bereznay A. 2013.07.31. 14:19:51

@vizesnyolcas:

Minden köteles tiszteletem mellett: ostobaságot beszélsz. Ezért nincs mit hozzátennem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 14:24:58

@Blogger Géza: "1) Nem. Önkény az, amikor valaki a saját egyéni érdekeit előbbre tartja és ennek rendeli alá a közösség érdekeit. Amikor a közösségi érdek előbbre valósága érvényesül, azt nevezzük hatékony demokratikus kormányzásnak.

2) De, a köznek igenis vannak érdekei."

Nem, a köznek nem lehetnek érdekei, hiszen az érdek az egy adott személy preferenciája. Attól, hogy valaki azt mondja, hogy "a köz érdeke x, y", csak a saját preferenciáit erőszakolja a közösségre, és ezért lesz az önkény. Hogy ez fasiszta vagy kommunista, vagy ezek keveréke, az már lényegtelen.

"3) De hol itt az erőszak? Kit lőttek le, kinek lőtték ki a szemét (2010 utánról beszélek), kit zártak politikai okból börtönbe, kit deportáltak? Senkit."

A fenyegetés. Abban igazad van, hogy a Gyurcsány rendszer direkt erőszakot IS alkalmazott, de a fenyegetés akkor is, most is meg van. Ugyanis mi történt volna Gyurcsány idején azzal az adófizetővel, aki azt mondja, hogy annyival kevesebb adót fizet, amennyit Hagyó és társai elloptak, amennyivel a "segélyeseket" támogatják stb. Ugyanez van most is: ha az adófizető azt mondja, hogy ne az ő pénzéből finanszírozzák Simicskát, Zsiga Marcelt és társaikat, a stadionokat, Lázár Boldizsár megtakarításait stb., akkor nem teheti meg, mert ha ennyivel kevesebb adót fizet be, akkor jönnek egyenruhás emberek, és erővel elveszik a pénzét. Jelenleg az adófizető a rendszer rabszolgája.

Blogger Géza 2013.07.31. 14:47:47

@stoic79: Nos, a jogállamban a törvények (így az adótörvények is) mindenkire vonatkoznak, tehát nincs ilyen, hogy neked nem tetszik egy vállalkozó, és akkor nem fizetsz adót. (Amitől amúgy az állam ugyanúgy kifizeti az adott vállalkozónak a vállalkozási díjat, nem onnan fog lecsípni.) Mégis hogy képzeld ezt? Pont te erőlteted ezeket az önkényes elképzeléseket a demokráciával szemben.

Most ha te alapból nem ismered fel, hogy van olyan, hogy közérdek, akkor ezzel nehéz mit kezdeni, előbb el kell sajátítsd az alapfogalmak jelentését.

Bereznay A. 2013.07.31. 15:51:39

@Lencsés István­:

Te az vagy akinek a zsebéből kikandikálnak a tények? Vagy csak a szaporulat?

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.31. 16:28:04

@Bereznay A.: én mindössze egy lelkes rajongó vagyok, az igazi pityuka pék és sportkommunista, a blogon láthatod az infókat róla bővebben.

én sose tudnék olyan jó csajt összeszedni mint ő, és akár 200ezres fizut hazudni magamnak egy olyan site szerkesztéséért, ami automata rss feeden szedi be a híreket más oldalakról (inews.hu)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.31. 16:37:23

@Blogger Géza: "Nos, a jogállamban a törvények (így az adótörvények is) mindenkire vonatkoznak, tehát nincs ilyen, hogy neked nem tetszik egy vállalkozó, és akkor nem fizetsz adót."

Nem attól lesz valami jogállai, hogy törvénybe foglalják, ugyanis ekkor bármit "törvényessé" lehet tenni. Pontosan ezért nem lehet kollektivista jogszabályokat alkotni, mert ha ellentétbe kerül az igazságosság a törvénnyel, abból jó nem fog kisülni.

"Most ha te alapból nem ismered fel, hogy van olyan, hogy közérdek, akkor ezzel nehéz mit kezdeni, előbb el kell sajátítsd az alapfogalmak jelentését."

A köz "érdeke" üres fogalom, ugyanis csak egyéneknek vannak vágyai/preferenciái, amik akár ellent is mondhatnak egymásnak, és pont ezért a köz igénye, szándéka, érdeke csak egy kiüresedett szlogen, semmi több (attól, hogy valami nyelvtanilag helyes, még tartalmilag lehet értelmetlen). Másképp: ha x, y azt mondja, hogy a "köz érdeke u, v stb.", akkor csak annyit mond, hogy az ő preferenciái szerint mit kéne másoknak csinálni, következésképpen ez önkény lesz. Amit én mondok, az pont ezért nem önkény, ugyanis senki nem erőltet senkire semmit, nincs mögötte sem erőszak, sem erőszakkal történő fenyegetés.

vizesnyolcas 2013.07.31. 16:42:09

@Bereznay A.: Azért egy példát mondhatnál, amely cáfol engem.
Egyébként olvastam a Kibulizott ország dolgozatodat, és osztom a véleményedet, ami az akkori játszmák mocskosságát illeti. Viszont veled ellentétben úgy gondolom, hogy az adott körülmények között, amikor a nép (természetesen az értelmiséggel együtt) olyan mértékben tájékozatlan volt, és annyira csak a 40 év alatt kialakult reflexeire hagyatkozhatott, az a mocskos buli sajnos, de reálisan a demokrácia lehetséges maximuma volt.

Bereznay A. 2013.07.31. 16:43:27

@Lencsés István­:

Kösz, gyanítottam, hogy valami ilyesmi a helyzet és mindeképpen rendes dolog tőled a világgal szemben, hogy ezt csinálod, hiszen – amint ezzel mindenki akit a tárgy legalább megérintett, tisztában van – Lencsés Istvánból soha, soha nem lehet elég. Köszönd meg neki légyszív, ha arra jársz helyettem is a létét. Ez tőlem a minimum.

Bereznay A. 2013.07.31. 17:05:14

@vizesnyolcas:

Hát jó, azt méltányolandó, hogy olyan jól tűrted nemtelen ütlegemet, és szerencsédre különben is körösztanyádnak szólítottál, megpróbálok egy pontról valamit. De igazán nem célom vitába keveredni erről.

Szóval az az elképzelésed hozott ki a leginkább a sodromból, hogy azt mondod, hogy „minden megvalósult demokrácia a népet legitimációs eszköznek használja és mindent megtesz annak éredekében, hogy az ne nyilvánulhasson meg spontánul”. Ez abszurd. Az, hogy a népnek demokráciákban joga van szavazni demokratikus pártokra, nem legitimiációs eszköz, mert a demokrácia ezekben az országokban ezer más szálon nyilvánvalóan legitim egyébként is, effélére semmi szükség. Szóval attól, hogy jog, nem eszköz. Nálunk – ha olvastad ezek szerint amit írtam, tudod, hogyan értem – a rendszer demokratikus megközelítésben minden csak nem legitim. Ezért van erre szüksége, miközben més lehetőséget nem ad a népnek, átlépi, semmi veszi. Ezzel szemben nagyon nem igaz, hogy máshol korlátozni akarnák a spontán megnyivénulásait. Mi több, számítanak rá, bátorítják, aggódnak, ha elmarad. Ha nem hiszed, járj utána, és légyszíves szólíts ezután is körösztanyádnak hogy jól érezhessem magam. Azt embernek ennyi jár. Bocs, ha némileg túl durva voltam először.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.31. 23:52:58

egy általam készített elemzés, részben ezen cikk olvastán kaptam az impulzust -
nemzetstrategia.blog.hu/2013/07/31/miert_nem_akarja_a_nep_levaltani_orban_viktort

Ha van kedvetek, szóljatok hozzá nyugodtan.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 09:31:16

@Bereznay A.: könyvesboltban akadt kezembe
Nagyon tetszenek a térképek, vizuális tipus vagyok
Sajnos csak felületesen nyílott alkalmam belelapozni
Ha lesz rá pénzem, megveszem

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 11:31:52

@Bereznay A.: Köszönöm szépen

Cserébe hadd hívjam fel az Ön figyelmét erre

kuruc.info/galeriaN/egyeb/Magyar_Nemzeti_Kate_1928.pdf

nem én írtam, én csak gépeltem:)

Üdv

PS

egy kis kedvcsináló idézet

"II. Hazánk multja:
történelmi jogaink és érdemeink.

8. Joga van-e a magyar nemzetnek a békében elszakított területekhez?

A magyar nemzetnek joga a trianoni békében elszakított országrészekhez éppen olyan örök és kétségbevonhatatlan, mint Európa bármely, hazánkkal egyidős államáé a maga területéhez.

9. Miért tekintjük az elszakított területeket nemzetünk jogos birtokául?

Azért, mert azok a területek ezer év óta a magyar haza részei.

10. Mit tanít erről a komoly történetírás?

A magyar nép Magyarország területét földrajzi egységében és történelmi határai között legkésőbb a XI. sz. végéig megszállotta, illetőleg fegyverrel meghódította és egységes állammá szervezte. A magyar állam területe tehát anyaterület, mert az nem régibb államalakulatok romjain, önálló népek eltiprásával alakult ki az idők folyamán, mint pl. Angol-, Francia-, Német-, Olasz-, és Oroszország.

11. Az egyetemes emberi művelődés fejlesztésére hasznos volt-e a magyarság megtelepedése a Kárpátok ívén belül a Duna-Tisza vidékén?

Hasznos volt, mert a magyar nemzet alig egy század leforgása alatt Kelet-Európa legszervezettebb országát alapította meg e területen, ahonnan az európai civilizációt azelőtt állandó veszedelem és bomlás fenyegette. Kelet és Nyugat e határmezsgyéjén a magyarság erős, természetes határoktól védett hazát alkotott magának s e határokon belül nemzeti és világtörténeti hivatását teljesítve Nyugatnak védelmezője, a keleti népeknek pedig az állami megszilárdulásra példaképe s köztük a civilizáció megindítója és terjesztője lett.

12. Mi lett a magyarság nemzeti hivatása?

A magyarság nemzeti hivatása az lett, hogy hazájának természetes határait megoltalmazza, mert csakis e határok csonkíttatlansága biztosította számára minden haladás és fejlődés elengedhetetlen feltételét, a szabadságot és állami függetlenséget s csakis így fejleszthette ki anyagi és szellemi erejét.

13. Mi lett a magyar nemzet világtörténeti hivatása?

A magyar nemzet világtörténeti hivatása az lett, hogy a kereszténységbe kapcsolódva az emberi művelődést fejlessze és nemzeti és faji sajátosságából fakadó, új és értékes elemekkel gazdagítsa. Ehhez járult még egy külön feladat, a keresztény művelődésnek megvédelmezése fegyverrel a Kelet felől jövő támadások ellen."

Az általam ismert első mű, amelyben szó van a magyarság nemzeti és világtörténelmi hivatásáról.
Mindig is híve voltam a 'nagyobb összefüggések' tanulmányozásának, különösen tetszik a szerző stílusa, ahogy a szöveg életre kel az emberben.

Bereznay A. 2013.08.01. 16:18:48

@Nemzetstratégia:

Hát köszönöm, bár, hogy nekem egy Kuruc-cikk „cserébe”, az a megdobnak kenyérrel dobd visza kővel-nek egy változata. Igaz, ez nem volt olyan. Teleki Pálnak voltak megszívelni való gondolatai a magyar hivatásról, föladatokról. Csakhát akárhogyan is, ma már ez mind odébb van, a közvetlen problémák mások, a helyzet sokkal rosszabb.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 16:57:21

@Bereznay A.: technikai részletkérdés

Ha az alfahírnek (ex-barikád) vagy a Szent Korona Rádiónak küldöm el, akkor ők tették volna ki

A legszélesebb olvasottságra törekedtem, adott helyzethez képest
a kuruc a legolvasottabb - ennyi...
meg amúgy is a pdf a lényeg, ugye? azon nincs rajta hogy a kurucról van...
Egyébként: szívesen
:)

Bereznay A. 2013.08.01. 17:12:42

@Nemzetstratégia:

Na jó, van benne valami. Hogy csöndben maradjak: pl. az atlaszról is volt ott valami.

Bereznay A. 2013.08.01. 17:22:48

@Nemzetstratégia:

És hadd ajánljak egy sajátot, ami talán érdekel. Ha hozzá tudsz férni a Magyar Nemzet 2011 november 12.-i szombati számához, ott is a Magazinhoz. Érthetetlenül, az interneten nincs kint.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.01. 20:06:06

@Bereznay A.: egy ötlet: ha olyan érdekes, és a nagyközönség számára is értékes mondanivalójú, akkor érdemes lenne beszkennelni, és mondjuk ide feltenni, egy bejegyzésben közzétenni

Én mindenképpen megnézem, csak mondom: ha úgy gondolod hogy szélesebb megismerésre is érdemes, érvényes mondanivaló, érted

Bereznay A. 2013.08.01. 22:24:28

@Nemzetstratégia:

A szöveg (térkép is van) a Magyar Nemzet tulajdona, úgyhogy hiába írtam én, nem tehetek ilyet. Különben sem gondolom, hogy olyan sokakat érdekelhet. Azt viszont el tudom képzelni, hogy neked tetszeni fog.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.08.02. 11:19:52

"Ha van valaki, aki elolvasta a bejegyzést most nagyjából kétféleképp reagálhat. Az ellenző szerint tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagyok, felhörög és fegyvert ragadva folytatja a fülkeforradalmat, azaz posztol valami kioktatót"

Nos, rendben. Tudatlan kommunista/hippi/hazaáruló/bolond/félművelt vagy.

Ugyanis nemmindannyian Kádár köpenyéből bújtunk elő. Volt itt Csengey, volt itt Krassó, volt itt nem kevés névtelen polgár (mai műszóval: civil). Nem azért nem érvényesültek a társadalmi céljaik és törekvéseik, mert a fogkrém színén méláztak, és ignoráns tudatlansággal tűrték az átsunnyogást a kommunista diktatúrából a köpönyeget fordító komprádorburzsoázia banánköztársaságába.

Hanem azért,mert ennek a látszatra egymást maró rablóelitnek az érdekeit ez annyira sértette, hogy a közérdek, a nemzeti minimum, és legfőképpen a kapitalista-demokratikus verseny alapfeltételei: a jogbiztonság és a legalapvetőbb esélyegyenlőség követelése nem juthatott, és ma sem juthat el tömegekhez - egy tömegdemokráciában ...

Ennek közvetlen következménye az általános politkaundor, és a társadalmi szövetben a demokratikus kultúra felépítésre vontkozó közigény fokozatos elhalása.

Magyaországot tulajdonképpen a kádári "tűrt" szellemi elit árulta el azzal, hogy a rendszerváltáskor (és milyen találó kifejezés is ez, hiszen csupán közjogi rendszert váltottunk/tak, nem pedig) a kádári "támogatott" elithez csapódott - aprópénzért, pozícióért, befolyásért, egyszóval nyers opportunizmusból. És félreértés ne essék, a "tiltottba" nem a kedélyesen ellenzékieskedő, faék egyszerűségű III/III-as utcai követőket fényképező szamizdat-köröket értem. Ők valójában a "tűrt" kategória szélén billegtek, és tényleges egzisztenciális függésben álltak és sokan a mai napig állnak a kommunista, illetve mára demokratikus jelmezt öltött posztkommunista hatalmi köröktől.

In a democracy you can't blame the people. Ezt is Churchill írta, nem csak azt, hogy a demokrácia elleni legjobb érv egy ötperces beszélgetés az átlagos választóval.

Magyarország tragédiája, hogy az urambátyám-világot az elvtársi világ váltotta fel, amely aztán zökkentőmentesen egy új urambátyám-világgá alakította át magát.

Magyarország nem 1919-ben, nem 1920-ban, nem 1944-ben, és még nem is 1945-ben szakadt le véglegesen a szabad világról.

1947-ben.

Azóta minden sorsfordulóként ünnepelt vagy átkozott machináció dacára is nyílegyenes az út oda, aholmost tartunk.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.08.02. 12:15:53

"A magyar nép Magyarország területét földrajzi egységében és történelmi határai között legkésőbb a XI. sz. végéig megszállotta, illetőleg fegyverrel meghódította és egységes állammá szervezte. A magyar állam területe tehát anyaterület, mert az nem régibb államalakulatok romjain, önálló népek eltiprásával alakult ki az idők folyamán, mint pl. Angol-, Francia-, Német-, Olasz-, és Oroszország. "

A "magyar nép", amelyik a Kárpát-medence területét megszállta, meghódította és egységes államá szervezte, a IX-XI. században is ennek a területnek a lakosságának nagyjából negyedét-ötödét alkotta (mára pedig szinte maradéktalanul beolvadt az őslakosság és az azóta idevándorlók alkotta elegybe). A honfoglaló hét törzs egy etnikailag önmagában is vegyes, de katonai alapon szerveződő, talán, ha 70 ezres katonai erő és az azt a nomád életmódban követő 'tábornép' volt, amelyik ugyan a megszállt területre lenyűgöző mértékben kényszerítette rá a saját társadalmi rendszerét, nyelvét és identitását, de valójában a mai "magyar népnek" legfeljebb ebben a nyelvi-kulturális elődje. Erről az utóbbi évtizedekben már olyan, a modern technológia alkalmazásval (DNS és mitochondriális-DNS vizsgálatok, régészeti kormeghatározási és anyagvizsgálati mdszerek, stb.) születtek, amelyek csak egészen ezoterikus vagy szimplán érzelmi alapokról vonhatóak kétségbe.

A mai Magyarország területének lakossága, csakúgy, mint a mai Romániáé, a mai Horvátországé, vagy a mai Németországé - bizony elsöprő többségében a neolit kor óta itt élő európai őslakosság azóta keveredő, de tömegében csekély távú vándorlásokat mutató őslakosságának etnikai, genetikai utóda.

A helyzet az, hogy legtöbbünk valószínűleg sokkal közelebbi rokona Vladimir Meciarnak vagy Edouard Benesnek, mint Géza fejedelemnek, Szent Istvánnak, vagy éppen a Vereckei-hágón belovagló nomádoknak, és az őket kísérő tábornépnek.

"A magyar nemzet világtörténeti hivatása az lett, hogy a kereszténységbe kapcsolódva az emberi művelődést fejlessze és nemzeti és faji sajátosságából fakadó, új és értékes elemekkel gazdagítsa. Ehhez járult még egy külön feladat, a keresztény művelődésnek megvédelmezése fegyverrel a Kelet felől jövő támadások ellen."

Ez azért különösen érdekes,mert a "magyar nemzet" (értsd a honfoglaló katonai-törzsi konglomerátum), európába félig mint menekülő, félig mint hódító, de teljesen pogány erőként nyomult be, valahová a konstantinápolyi és római kereszténység befolyásái övezetei találkozásához, a két fő keresztény áramlat közös perifériájára (a Morvaország és Pannónia püspöke címet viselő, a német gyepűvidéknek tekintett terület Bizánc felé fordítását megkísérlő Szent Metód például a mai Pozsonyban halt meg, kevéssel az ún. honfoglalás előtt).

A 'világtörténelmi küldetésünkről' idézném Norman Davies-t. Csak hogy lássuk,hogyan látszunk kívülről:

Némely történészkörökben valaminő okból divat a magyarok hatását lekicsinyelni, akik úgymond "nem kreatív tényezői a Nyugatnak. (Ez annyit jelent,hogy amagyarok nem jutottak el Cambridge-ig.) Valóban, amagyarok romboló erő voltak. Ámnagy fontosságú fejleményeket ösztönöztek. Megsemmisítve a Nagymorva Birodalmat újraformálták a Duna-medence etnikai-politikai térképét, s megszabták egész Közép-európa jövendő képét. (...) Élő sorompót képeztek, amely elválasztotta az északi és déli szlávokat egymástól. Utat nyitottak a német gyamratosítók előtt lefelé a Dunán, hogy azok megtarthassák "ausztriai" hódításaikat. A német fejedelmeket egyesülésre késztették, és arra, hogy császsáruknak fogadják el a lech-mezei győzőt. (...) Persze, hogy a magyarok nem ezt akarták. De hogy hét menekülőben lévő nomád törzs átkeljen a Kárpátokon, és egy emberéletnyi időn belül hat vagy hét tartós változás előidézője legyen Európa térképén, az nem csekély teljesítmény. Ilyesmit csak egy olyan történész képes semmiségnek minősíteni, aki egy távoli sziget tespedtségében, íróasztala mögül ki sem mozdulva éli életét."

Ez nagyjából a valós történelmi szerepe a "magyar nemzetnek". De van vele egy bökkenő: mi, a mai Magyarország lakosai nem a hátrafelé nyilazó nomádok, hanem az általuk ligázott katonai peremvidék őslakosságának vagyunk a leszármazottai (meg persze ezer év bevándorlóinak, akik végül is nem meglepő módon semmi etnikai vagy genetikai értelmeben nem különböznek a szomszéd országok más nyelven beszélő, más nemzeti identitással rendelkező lakosaitól.)

Magyar nemzeten aligha van racionális okunk bármimást érteni, mint amagyar anyanyelvűek összességét.

A mítoszgyártás kétségkívül közösségszervező erő, de legyünk tisztában azzal is, hogy ősapáinknak nagyjából annyi köze volt a hátrafelé nyilazó nomád "magyarokhoz", hogy művelték a földjüket és adót fizettek nekik.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.02. 21:03:27

@Attitude Adjuster: valóban, akik a magyar történelmet csak roppant felületesen vagy hamis forrásból ismerik, biztos így gondolják.

De mivel mondandójukat semmiféle forrással és tanulmánnyal nem támasztják alá, csupán ex cathedra hőzöngenek bele az éterbe, alátámasztás nélkül, ezért nem kell őket komolyan venni.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.06. 09:32:02

@Nemzetstratégia:

Hát hogyne, a téma igazán elmélyült kutatói ugyebár tudják, hogy a magyarok valójában Emesének a pilisi szívcsakrából kiáradt vére.

Valójában pedig - akárcsak Európa lakosságának elsöprő többsége - a neolit kor óta nagyjából stabil genetikai állományú őslakosság leszármazottai. Geneteikai értelemben legközelebbi rokonaik - nem meglepő módon - a szomszédos országok lakosai. Az utolsó, genetikailag is nyomon követhető migrációs hullám (Y-haplogroup N) Európába legkésőbb 6-7000 évvel ezelőtt lezajlott.

Nem a Szíriuszról, nem a sumérok földjéről, hanem a mai Ukrajna és Dél-Oroszország területéről.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.07. 12:58:47

@Sweet And Full Of Grace:

"szomszédos országok lakosai", ez a genetikai térkép alapján van, amit a tökkelütöttek terjesztenek a neten már évek óta:
nextnature.net/wp-content/uploads/2008/08/genetic_map_of_europe_530.jpg

Persze hogy Magyarország hatalmas átfedésben van a környező országokkal, hiszen a környező országokban is számtalan magyar vagy asszimilált magyar él, a magyarokra jelentő genetikai örökséggel.
Tehát semmi meglepő nincs abba, hogyha országokat hasonlítunk össze, akkor az hamis feltételezés jön elő, mintha a magyarok a környező országok lakóinak rokonai lennének. A magyarok a környező országokban lévő _magyarok_ rokonai, vagyis az egész felmérésnek semmi de semmi értelme abból a szempontból, amit súlykolni próbálsz.
süti beállítások módosítása