A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Káder a lejtőn

2013.06.28. 17:52 timargabor

Sokáig, majdnem egy évig - konkrétan a negyedik alkotmánymódosítás aláírásáig - volt egy olyan illúziónk, hogy bár az új köztársasági elnök a Fidesz keménymagjából jött, hátha mégis a hivatalhoz lesz hű, és nem a párthoz. Akkor még akár egy érdemi közjogi dilemmát is elismertünk, amikor lemondtunk róla, mint összenemzeti elnökről. De akinek még maradt volna némi illúziója, ma az is elröppenhetett. Akkor a törvény betűjéhez ragaszkodott a sugallt véleményével szemben, és írt alá a Fidesz érdekében. Most a saját véleményét tette érvvé és döntött hasonlóan.

A nagybirtokrendszer - és ne legyünk naívak: a Fidesz-közeli nagybirtokrendszer - elé zöld utat mutató földtörvény múlt heti botrányos szavazásának sztorija ismert. A szavazás közben a Jobbik képviselőcsoportja az elnöki pulpitust fizikailag elfoglalva, ott a saját, erősen kritikus üzeneteiket transzparenseken bemutatva keltettek zavart. És bár a Jobbik korábban már név szerinti szavazást kért - ami a Házszabály értelmében ilyenkor kötelező - erre mégsem került sor. Sajtóértesülések szerint egyenesen a fideszes agytröszt döntött így, véleményük szerint a Jobbik akciójával visszavonta a név szerinti szavazásra vonatkozó igényét. (A poszt szempontjából mellékes, egyébként pedig önmagában is erősen necces, hogy a tiltakozásban részt vevő képviselőket a szavazásból is kizárták, szakértőiket azóta sem engedik a Parlamentbe.) Így aztán Orbán, Kövér és Wittner különösebb feltűnés nélkül kimaradhatott a szavazásból, nyilván a géppé formált frakció nagy örömére.

A Jobbik és az LMP azt kérte Áder köztársasági elnöktől, hogy közjogi érvénytelenség - a kért, de meg nem tartott név szerinti szavazás elmaradása - miatt ne írja alá a törvényt. Áder ma mégis aláírt. Ez persze önmagában nem ért volna egy posztot itt, hiszen őt már elkönyveltük fideszes pártpolitikusnak. Ámde indokolt is, és ez ismét valami olyan, ami miatt a lejtő a címbe került:

Meggyőződésem: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését. Nem hivatkozhatnak jogsértésre azok, akik a házszabályt semmibe véve saját maguk akadályozták meg azt, hogy az általuk kezdeményezett névszerinti szavazást a levezető elnök elrendelje. Nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, aki minden eszközzel – így szavazókártyája elvételével is – megpróbálták a levezető elnököt megakadályozni abban, hogy az ülést tovább vezesse (...) Mert nem mindegy, milyen példát közvetítünk: rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból.

Áder a negyedik módosítás aláírásakor a jog betű szerinti értelmezésére támaszkodott, még akkor is, ha, mint mondta, megértette az ellenző hangokat is. Most ellenben a betű szerinti értelmezést (név szerint kellett volna szavazni) szorította háttérbe a személyes véleménye (és a Fidesz álláspontja) miatt. Ez minősített következetlenség ezen a poszton, Nyuszi több ezer hektárhoz jutó rokonai, barátai és üzletfelei pedig megköszönhetik ezt neki. Neki is.

Még annyit, hogy lehetetlen nem megérteni a Jobbik és az LMP Parlamentben transzparensező képviselőit. Ahol a közmédia olyan szinten állampárt-vezérelt, hogy ilyen szintű üzenetek még véletlenül sem kerülhetnek be a rendszerkritikus pártok felől, amíg a kereskedelmi média csak a kiselefántok születéséről és véres balesetekről, bűnügyekről tudósít, ez szinte az egyetlen módja az ingerküszöb átvitelének. Elnök úr, ne mondja már, hogy ezt nem tudja.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

kard2.jpg

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

138 komment · 1 trackback

Címkék: földtörvény Áder János földmutyi

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr1005382418

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt 2.0 2013.06.29. 22:39:48

A köztársasági elnök aláírta a földtörvényt. Evvel méltó helyére került a magyar pantheonban. Közvetlenül Schmitt Pál szignómániás államlény mellé. Bár már a negyedik alkotmánymódosítás aláírásával kibérelte gyalázatos helyét. Társbérletben valahol G...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kámasuka 2013.06.28. 22:23:07

Mongyuk aztán a lényeget tekintve nem tökmind1? Törvénytelen vagy nem, a fidesz így is úgy is megszavazta volna, csak lett volna újabb szavazás. Minek az időt húzni.

Jövőre 3/4re nyernek, aztán fel lehet oszlatni a parlamentet is nyugodtan. És az összes EU-s miniszterelnök és jelölt itt fog előszobázni Orbánnál hogy figyelj te ezt hogy lehet ennyire kurvára jól csinálni?

Kámasuka 2013.06.28. 22:25:08

@ermi71: Pontosan.

De felesleges is tv-t olvasgatni, nézzél ki a zablakon. A maszop-szadesz alatt évente parasztfelkelés volt, most 3 évenem tüntetnek a gazdák.

Őket érinti, ők tudják miért (nem) teszik.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.28. 22:34:07

@Blogger Géza:
Tudod akkor lenne helyén az elnök indokolása, ha a földtörvénnyel kapcsolatban a a közjogi érvénytelenségen túl nem lettek volna más kifogások. Kérdezd csak meg Ángyán képviselőt. Erről viszont a köztársasági elnök úr indokolása egy szót sem ejt, magyarul a hivatala szerint ez egy jó törény, semilyen más jogi rendelkezéssel nem ellentétes, így pl. a piac korlátozásáról szó sincs benne, stb. Nos ez a baj, de ez nagyon.
Tudod olyan nagy baj ez, mint a különadóról szóló törvény, mert az uniós bíróság most "pofátlan" kártérítés megfizetésére kötelezete a magyar államot, rajtuk keresztül az adózókat, akik a parlament balfaszságáról nem tehetnek, mégis fizetniük kell. Pedig a jogászokkal teli kormánypárt igazán tudhatna már jó jogot is alkotni.

Kámasuka 2013.06.28. 22:41:47

@látjátok feleim szümtükkel: A piac korlátozása alap dolog egy földtv-ben, ebben semmi meglepő nincs a föld eddig sem volt szabad áru.

''Tudod olyan nagy baj ez, mint a különadóról szóló törvény, mert az uniós bíróság most "pofátlan" kártérítés megfizetésére kötelezete a magyar államot, rajtuk keresztül az adózókat'' - nem hallottam róla. Forrás?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.28. 22:45:54

"rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból."

- Visszamenőleges törvények?

Blogger Géza 2013.06.28. 22:49:27

@látjátok feleim szümtükkel: Magyarországon bármilyen új jogszabály ellen van valakinek kifogása, ez nem lehet döntő szempont. Ángyán pedig egy hagymázas álmodozó, aki utálja a modern mezőgazdaságot és benne a tőkét, egy múlt századból itt ragadt kisgazda. Egy év múlva már a nevére sem fogunk emlékezni, akkora befolyása lesz az országra, mint ma Torgyán Józsefnek.

2013.06.28. 22:50:24

@holinthewol: Ugye tudod, hogy a statisztikák eredményei irányíthatók?

komplikato 2013.06.28. 22:53:46

@Blogger Géza: Ha van Isten akkor ez a legitim többség a börtönben egyszer majd elgondolkozhat rajta mire kaptak felhatalmazást és mit tettek HELYETTE valójában. Ráadásul a 2/3, ami igazából 52%, ami igazából meg csak a választók töredéke nem legalizálja az egypártrendszert, se a kommunista államosítgatást, a többi mutyiról nem szólva.

komplikato 2013.06.28. 22:55:23

@BenFranklin: Azért elég sok embert esz a penész, hogy miért kussolnak most a gazdák?

Kámasuka 2013.06.28. 22:59:00

@komplikato: Azért kussolnak mert megint mübalhé van. A kisebb gazdáknak jó ez a földtv, azért kussolnak. A nagygazdaságok tiltakoznak, de az olyanok meg nem tüntetésen oldják meg a tiltakozást.

Blogger Géza 2013.06.28. 22:59:54

@komplikato: Kommunista (értsd. ellenérték nélküli) államosítás az 40-es, 50-es években volt, és ezt a korszakot új alaptörvény keményen el is ítéli. Ettől totálisan különböző dolog, ha az állam tulajdont birtokol vagy vásárol, ami egyáltalán nem ritka dolog a modern piacgazdaságokban. Magyarország ilyen szempontból inkább a túlprivatizált országok közé tartozott.

Kámasuka 2013.06.28. 23:02:13

@komplikato: Nono. Ne mérgelődj a fidesz megint 52%-ot fog kapni nagyjából, ami az új választói matekkal olyan 3/4-e lesz a mandátumoknak.

komplikato 2013.06.28. 23:03:49

@BenFranklin: Ez a magyarázat finoman szólva nem tűnik reálisnak.

@Blogger Géza: Azért az osztrák hulladékszállító cég egy az egyben benyúlása és majd' egész éves bevételének elcsiribálása keményen kivágta a biztosítékot a külföldi befektetőknél. A föld és trafik mutyi meg sehol nem az államról szól, hanem a kormánypárti haverokról.

Blogger Géza 2013.06.28. 23:04:04

@komplikato: Jah, amúgy lehet, hogy a te eltorzult tudatodban egypártrendszer van, de csak a parlamentben ül vagy 9 párt képviselője (a sok pártszakadás után). Persze kell egy olyan 80-as IQ ahhoz, hogy megértsük, vannak kormánypártok és ellenzékiek, és Magyarországon az ellenzékieknek hagyományosan nem sok beleszólásuk van dolgokba. (A Fidesznek se volt túl sok, amikor ellenzékben volt.) Ha van jobb alternatívád, szavazz arra. Ha kevesen gondoljátok így, akkor így jártatok.

Blogger Géza 2013.06.28. 23:08:08

@komplikato: Tudod, nekem is mindenki a "haverom", aki szépen megfizeti a koncessziós díjat (összes trafiknyertes), hogy nekem kevesebb adót kelljen fizetnem.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.06.28. 23:08:57

@Asakura Hao: én sem értem a felhördülést, azon lepődtem volna meg, ha szembe megy a maffiavezérekkel és a mamelukokkal

Kámasuka 2013.06.28. 23:13:24

@komplikato: Tudom, neked az a logikus, hogy azért nem tüntetnek a gazdák, mint 2006-tól 2010ig egyfolytában, mert most lopják el a földjüket Orbánék.

Ilyen a balsi logika.

komplikato 2013.06.28. 23:23:07

" a parlamentben ül vagy 9 párt képviselője"
Ebből 7 dísznek bármilyen beleszólás nélkül, a KDNP meg ballasztnak amíg őket is be nem szalámizzák.

"Ilyen a balsi logika."

Van valami diszkrét bája amikor a kádári szocializmus visszaállításán dolgozó ex-komcsik komcsi kommunista gyerekei magyarázzák másnak miért amazok a komcsik.

komplikato 2013.06.28. 23:24:27

További kellemes zabhegyezést.

2013.06.28. 23:49:13

@BenFranklin: Vidéken sok helyen volt félpályás autóút lezárás traktorokkal. Gondolom a megtörténté válását nem a tévé szentesíti.

Rodolfo63 2013.06.28. 23:56:26

@Blogger Géza: egyrészt nem volt erőszak, másrészt ha a törvény lehetővé teszi ezt a helyzetet, akkor még a fidesz is kénytelen ennek alávetnie magát

ha név szerint KELL szavazni, akkor csak és kizárólag névszerinti szavazással érvényes a dolog

az, hogy mi tetszik, vagy mi nem, az lényegtelen, a törvény szava erősebb - vagy valami hasonlóval indokolta áder a 4. alkotmánymódosítás elfogadását

Kámasuka 2013.06.28. 23:58:08

@dr kotász: Nem, az szentesíti hogy te azt mondtad.

onmagam 2013.06.28. 23:59:41

Múltkor már bebizonyította, hogy nem a törvény szövegéhez, de nem is annak eszméjéhez, sőt nem is saját véleményéhez hanem a fideszhez hű. Nincs itt semmi következetlenség.
Én naív voltam, addig magam is reménykedtem, de ott egyértelművé vált.

A lényeg, a régi fideszes taktika, hogy akármit is csinálunk, mindig meg tudjuk magyarázni.

Amúgy pedig az egésznek nincs semmi jelentősége. Ha nem írja alá akkor megszavazzák megint, immár szabályosan és akkor már tényleg nincs miért nem aláírnia.

A közt.elnöki poszt egy dísz, hatásköre nincs, csak erkölcsi nullát csinál abból aki betölti. Igaz, őt legalább rendesen meg is fizetik érte.

Amadeus62 2013.06.29. 00:02:56

Ezek után ki, és MIÉRT hisz el bármit is a zsidesznek?!

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/orban-viktor-es-bernadette-segol-doorstep-sajtotajekoztatoja

"Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására, én büszkén tettem meg"
-Orbán Viktor

Nem is szavazott.

Blogger Géza 2013.06.29. 00:06:44

@Rodolfo63: Hogy a fenébe lett volna. Egy terület jogellenes elfoglalása erőszak.

Blogger Géza 2013.06.29. 00:10:50

@Rodolfo63: Név szerinti szavazást kérni (aminek amúgy semmi értelme a világon, amúgy is lehet tudni, ki hogy szavaz), majd utána erőszakkal megakadályozni, hogy le lehessen bonyolítani a szavazást, nos, ez értelemszerűn joggal való visszaélés, amelynek nem szabad teret adni.

Jhonnyq 2013.06.29. 00:19:13

@bioLarzen: Te pedig az embereket ne becsüld le szerintem és ne edd te is a kamu közvélemény kutatások valóságtól távol álló eredményeit.
Ma már alig van olyan ember a szűk körön túl,akikbe ne rúgott volna bele vagy akiket ne loptott volna meg Orbán.
Az emberek mostmár határozott többsége nem szavazna a fideszre és az a helyzet,hogy nem is fog.
Vedd észre a kapkodást a kormánytól,egyre nagyobbakat hibáznak és egyre szemérmetlenebbűl lopnak,mert már nincs idő minden részletet kidolgozni egy újabb lopáshoz.
Kormányzásuk negyedik évében még mindig azzal próbálnak maguk mellett érvelni,hogy mi jobbak vagyunk mint a jelenlegi ellenzék bármikor is volt.
Aztán mitől?
Eközben szinte nincs értékelhető eredményük és én nem hiszem azt sem,hogy a mellüket kellene verniük a jövőnk megtakarításából összehozott deficiteljárás megszüntetése okán.
A mai Fidesz kormányzása kisértetiesen emlékeztet egy másik "intézmény" működésére.Szerinted meklyik az a leírás alapján?

-a haverok kapják a legjobb pultokat vagy az aki a legtöbbet fizeti.
-szinte minden hamis.
-szinte minden törvénytelen.
-átverik,meglopják az embereket.
-sohasem lehet tudni holnap esik vagy fúj.

Ez a józsefvárosi piac...
Ez Orbán magyarországa...

A piacot idén Orbán bezárja,jövőre pedig mi zárjuk az Orbán útját...

Tudják,hogy vége lesz,vége lesz és jövőre....

Kámasuka 2013.06.29. 00:22:01

@Jhonnyq: Kamu a kvk, kamu az időközik eredménye, csak az nem kamu amit a zellenzék érez a kebelében.

Szerintem ideje lenni csinálni valamit hogy meglegyen az 1/3!

Jhonnyq 2013.06.29. 00:28:06

Áder János-"rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból."

Ez a mondat azt hiszem elmond önnmagában is mindent.
Tökéletes megfogalmazása annak ahogyan a Fidesz politizál,ahogyan működnek a dolgaik...

Jhonnyq 2013.06.29. 00:30:11

@BenFranklin: "Szerintem ideje lenni csinálni valamit hogy meglegyen az 1/3!"

Ezt tanácsolod a fidesznek?

Rodolfo63 2013.06.29. 00:36:37

@Blogger Géza: nem akadályozták meg

másrészt ha a törvény nem rendelkezik máshogy, akkor bizony törvényes volt az egész

ezt nem érted meg

akkor tehette volna meg a fidesz, amit tett, ha van bármiféle törvényes alapja mindennek

a józanész nem számít, mert nem az alapján, hanem törvények alapján működünk - ha nem így lenne, a mostani kormány is már madárijesztő lenne esetleg egy mezőn

bioLarzen 2013.06.29. 00:53:13

@Jhonnyq: Haha, engem nem kell meggyőznöd, hogy ne a fideszre szavazzak :D Utoljára 1990-ben adtam rájuk a voksomat.

Ne tudd meg, mennyire örülnék, ha kiderülne, hogy igazad van, és jövőre elzavarná(n)k őket - de szerintem ennek nincs realitása. Nincs ugyanis egyesítő alternatíva a "mi" oldalunkon. Az MSZP-nél még mindig azt hiszik, hogy aki nem fideszes vagy "náci", az mind rájuk szavaz majd - aztán majd nem győznek lepődni. Bajnaiéktól, megmondom őszintén, nem ezt vártam, eléggé bénázás jellege van annak, amit eddig csináltak.

Más meg?... A Jobbik (hál istennek...) egy bizonyos rétegnél szélesebb körben sosem fog teret nyerni, a többi meg... összesen nem fog jelentős mennyiségű szavazatot kapni, nem hogy egyenként.

bio

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 01:15:26

@Blogger Géza:

"Kommunista (értsd. ellenérték nélküli) államosítás az 40-es, 50-es években volt, és ezt a korszakot új alaptörvény keményen el is ítéli. "

- A felhalmozott nyugdíj megtakarításoknál mekkora volt az ellenérték?
Ne gyere azzal, hogy az nem is a tagok vagyona volt, mert abba már többszőr beégtél, és jelenleg nem szándékozlak ismét azzal alázni, mindössze annyit szeretnék, gondolkozzál már el azon, mekkora marhaságokat írsz ide (is) le.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 01:25:33

@Blogger Géza:

"Magyarországon az ellenzékieknek hagyományosan nem sok beleszólásuk van dolgokba. (A Fidesznek se volt túl sok, amikor ellenzékben volt.) "

- A napokban elhunyt Horn Gyula miniszterelnöksége alatt (72%-os kormánytöbbség) az ellenzéknek 1/3-a volt a bizottságokban. Horn akarta így, hogy az ellenzék által felvetett témák (még ha nem is szavazták őket meg) eljuthassanak az ülésterembe.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 01:27:12

@Blogger Géza:

"Tudod, nekem is mindenki a haverom, aki szépen megfizeti a koncessziós díjat, hogy nekem kevesebb adót kelljen fizetnem."

- Csak szólok: Attól, hogy mások koncessziós díjat fizetnek, te nem fogsz kevesebb adót fizetni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 01:30:44

@BenFranklin:

" kamu az időközik eredménye, "

- Részvételi arány? Na az szégyen, nem kamu.

Blogger Géza 2013.06.29. 04:55:49

@Rodolfo63: De megakadályozták. "a józanész nem számít," Neked nem. Másnak igen.

Blogger Géza 2013.06.29. 04:59:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A manyupokba beáramlott (majd onnan az állami rendszerbe visszaáramlott) pénz is a nyugdíjszámítás alapját fogja képezni, tehát senkit semmiféle kár nem ért. És a manyupokban lévő összegek természetesen nem képeztek valódi (!) magántulajdont, hiszen nem magánmegtakarítás, hanem állami járulékbevétel volt a forrásuk, és amúgy sem feleltek meg a magántulajdon elfogadott ismérveinek.

Blogger Géza 2013.06.29. 04:59:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Csak szólok: de, már most is kevesebb adót fizetek. :)

Blogger Géza 2013.06.29. 05:02:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sőt, 2002 és 2010 között is, mégsem volt érdemi beleszólásuk semmibe.

csavari 2013.06.29. 05:41:06

@bioLarzen:

Bár lennének nácik Magyarországon akkor ezt a sok mocskos bolsevik zsidó söpredéket már régen felakasztották volna!

Libatolvaj takarodj 2013.06.29. 05:52:18

Vicces ahogy a sok ballib blog összefog a Jobbikkal és a Jobbik által elkövetett fizikai erőszakra (nem engedik fel az emelvényre az elnököt) hivatkozva hazudozik arról hogy nem kéne aláírni egy törvényt.

Egyszerre végtelenül szánalmas és ostoba.

Mondjátok ki nyíltan hogy a Jobbikot támogatjátok és kész.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2013.06.29. 06:01:39

Szép és igaz gondolat, valóban "nem születhet ... törvényesség a törvénytelenségből", kivéve persze, ha például a méltóságos urak a saját alaptörvényük alapján is alkotmányellenesnek nyilvánított törvényeiket kendácsolják bele az alkotmányba, ugye.

Alja csúszómászó az összes kormánytag, és sajnos a köztársasági elnök úr is. Nyilván a kétharmad birtokában korlátlan hatalommal rendelkeznek, minden eddigi disznóságot beleerőltethettek volna a jogrendszerbe úgy is, hogy betartják a játékszabályokat.

Sokadszorra bizonyítják, hogy a szabályokat önmagukra nézve pusztán mint ajánlásokat kezelik, ez egy roppant káros, az egész társadalmat demoralizáló, a Parlament maradék méltóságát porba alázó, megbocsájthatatlan bűntett. Sok más mellett ezért is bűnhődniük kell, az összes kormánypárti képviselőnek, egytől egyig.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2013.06.29. 06:24:01

@Libatolvaj takarodj: te nem érted a lényeget. Ha egyszer jogállamban élünk, vagy legalább szeretnénk a látszatát fenntartani, akkor az tényleg olyan nagy elvárás, hogy legalább a jogalkotó próbáljon meg példamutatóan eljárni a tevékenysége során? Ebből a szempontból pont mindegy, hogy melyik pártról beszélünk, kivéve ha az a fityesz.

A kétharmadot úgy értelmezik, hogy ők az egyedüliek, akik ennek a nem véletlenül létező, precízen kialakított rendszernek a határait a napi rutin részeként, kényük-kedvük szerint ugrálhatják át, miközben a többi résztvevőt ugyanezen rendszer szabályainak áthágásáért páratlan szigorral büntetnek. Ez az alapvető probléma, hogy ezt meglássa az ember, nem kell jobbik- vagy lmp-drukkerré válnia, ide bőven elég a demokratikus jogállami értékek tisztelete.

nemsirunk 2013.06.29. 06:31:05

káderjános úgyis le lesz váltva, akármennyire próbál törleszkedni a gazdihoz. A vezér kinézte már magának az elnöki pozíciót, neki kevés a miniszterelnökség, ő már úgy érzi hogy felette áll a napi politikának. Most egy figurával kitöltik az elnöki helyet amíg a Megfelelő Személy át nem veszi a posztot. Erre a célra rendszeresítették skiccpalit, csak őt idő előtt lehúzták a wc-n, így hát keresni kellett egy másik bábut. Ez lett káderjános, de ő is menni fog hamarosan, akármilyen lelkesen nyal.

Libatolvaj takarodj 2013.06.29. 06:38:26

@katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád: Te is ugyanolyan antiszemita vagy, mint a blogger.

Ráadásul ti vagy politikai érdekből vagytok antiszemiták vagy egy ilyen ügy kellett, hogy kibukjon az antiszemita meggyőződésetek.

Airgüzü 2013.06.29. 06:52:15

@légügyi megfigyelő: Azért nem szavaztak, mert gerinctelen, aljas tahók!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.29. 07:23:28

@Libatolvaj takarodj: Erről te hazudsz, az elnök fent volt az emelvényen, nem csináltak vele semmit, csak mögötte zajongtak, őt ez zavarta, ezért kivette a kártyáját és lejött. Ezzel a házszabály értelmében megszakította az ülést, amit eztán újra össze kellett volna hívni. Nyilván ő is így gondolta, h a házőrség közbeavatkozása után majd újra összehívja az ülést. Csak mikor leért, szóltak neki, h mégis vezesse le.
A jobbikkal való "összejátszásról": mikor 2 gomb közül kell választani, könnyen 1 platformra lehet kerülni 1 másik párttal (az LMP + PM állandóan együtt szavaz, pedig most szakítottak). Mily meglepő, a Fidesz a többi párt közül legtöbbször a jobbikkal kerül kerül közös platformra, tehát összejátszik velük, tehát antiszemita, mint ahogy te is.

regress 2013.06.29. 08:12:18

@Blogger Géza: kevesebbet fietsz?ne kábíts a kevesebb adóval,te sem hiszed,csak megrendelésre nyomod az okosságot.több az adó mint a középkorban volt.már az adó után is adózni fogsz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.29. 08:20:58

egy percig se volt illúzió, hogy majd nem párthű lesz. Azt tudtuk, hogy több esze van, mint a skiccpalinak, és nem rohangál az OGY épületébe mindent aláírni ahogy kiszalad a nyomtatóból, de, hogy nem lesz pártkatona arról nem volt.

Blogger Géza 2013.06.29. 08:32:02

@regress: A középkorhoz képest tényleg több az adó. De ez az elmúlt 24 évben is így volt. Csak éppen némileg több szolgáltatást is nyújt az állam mellé.

Netuddki. 2013.06.29. 08:49:03

@Blogger Géza: Jó, hogy az szdsz-t fölhoztad. A fidesz pontosan az szdsz, mdf, kisgizdapárt sorsára fog jutni...

funfun 2013.06.29. 08:50:12

"rend nem születhet rendbontásból" - csak kordonbontásból.
"törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból" -ja, aha, persze. Pont ez a tendencia.
Éljen és virágozzák Orbán Viktátor és Káder János megbonthatatlan barátsága! Éljen a Párt!

Netuddki. 2013.06.29. 08:52:27

@Blogger Géza: Nem papa! Az adó egyre több, és egyre kevesebbet kapunk a pénzünkért. Az, hogy az "állam" elszedte az utóbbi 24 évben a zemberek pénzét és nem jutottunk 1-ről a 2-őre, egyet jelent. Az utóbbi 24 évben alkalmatlanokat választottunk az ország élére. Olyanokat akik az alkalmatlanságuk mellett még tolvajok is...

Blogger Géza 2013.06.29. 08:55:08

@kovi1970: Hát persze, 24 éve reménykedtek ebben, de épp 49% körül áll, de álmodozzatok csak tovább... Tényszerűen megnézve az 1990-es pártokat, messze a Fidesz bizonyult a legütésállóbbnak, strapabíróbbnak. (Az MSZP ugyan a 2., de kivált belőle Schmuck pártja, Szili pártja, Gyurcsány pártja, és hát a Bajnai banda is részben onnan származik.)

Netuddki. 2013.06.29. 08:58:46

@funfun: A káder semmi más mint egy kesztyűbáb. Az érvei is olyanok amiket a fidesztől már idestova 15 éve megszokhattunk. nem tudom egyesek miatökömet vártak egy fideszes pártkatonától? Egy orbán alattvalótól?
A magyarázkodásában meg aztán tényleg nem a lényeggel foglalkozik. Akik azt kérték tőle ne írja alá, mellérakták az érveiket, ezzel a káder nertárs fikarcnyit se foglalkozott. Úgyhogy ez a magyarázkodás kb. annyit jelent,
- Elémrakták, aláírtam, mert az orbán ezt akarta. Faszt fogok azzal foglalkozni, hogy elolvassam, meg konfrontálódni a vajdával. Haggyatok békén, na csá, húztam pecázni...

Netuddki. 2013.06.29. 09:08:50

@Blogger Géza: A fidesz semmi más mint az orbán és pár, még a rendszerváltás korából való haverja. Többször is leírtam, hogy semmi másnak nem köszönhetik a kivételes helyzetüket mint annak, kihasználták a múlt rendszerben szocializálódott embereket. A szocialistának hazudott rendszer összes megalkuvását, társadalmi elidegenedését, cselekvésképtelenségét. Ezeknek az embereknek a hátán kapaszkodott fel az orbán és haveri köre a "hatalomba".
A fidesz a kétes sikereit egyedül annak köszönheti, hogy kemény egyszemélyi vezetése van. Annyit bír a fidesz amennyit az idestova 24 éve az élén álló vezető bír. Az őrült vezetők meg sajna sokkal többet kibírnak mint egy átlagember...

2013.06.29. 09:39:53

@BenFranklin: Ja, hogy más választ nem tudtál kicsikarni:)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2013.06.29. 09:53:18

"Fidesz: Vége a zöldbárók korszakának

A köztársasági elnök aláírásával új földtörvény született, amely véget vet a zöldbárók, a nagybirtokosok, a spekulánsok korszakának, és megvédi tőlük a magyar földet. Tíz hónap múlva, a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni a termőföldet. A családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul. Mindez megélhetést és munkahelyeket biztosít majd a vidéknek, életben tartja a falvakat. Nem szerezhetnek majd földhasználati jogot átláthatatlan tulajdonosi körrel bíró gazdálkodó szervezetek, és nem lépnek életbe a spekulánsok által kötött zsebszerződések sem. "Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai-szövetség számításait." ( Zsigó Róbert)"

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2013.06.29. 09:54:35

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): ÉS műkörmösök fognak innentől kezdve nagybirtokon termelni. Műkörmöt. Meg kutyakozmetikát.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 11:40:47

@Blogger Géza:

Mennyi a különbség az állami nyugdíjszámítás által kijött összeg, valamint egy sikeres pénztár által elért hozamból származó járulék között?

Ha vegytisztán nézzük a két rendszert, akkor az állami mikor képes önfenntartó lenni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 11:42:01

@Blogger Géza:

"Csak szólok: de, már most is kevesebb adót fizetek. "

- De ha egy paragrafust kérek, ami a kettő közötti összefüggést taglalja, akkor megint csak beégsz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 11:43:02

@Blogger Géza:

Érdemi beleszólás és a megszólalás lehetőségek korlátozása, a vita lehetőségének megvonása, nem ugyanazok a fogalmak.

(Egyéni indítvány)

légügyi megfigyelő 2013.06.29. 11:45:25

@BenFranklin: A gazdák ugyanolyan töketlenek, ha nincs aki felfűtse őket, mint a városi népek. Azt hiszem ennyi a tanulság. Meg annyi, hogy mennyit is ér a fidesz nemzetpolitikája, az értékek menti elkötelezettsége és hasonló papagájtémák.

Rodolfo63 2013.06.29. 12:25:40

@Blogger Géza: rendben, melyik törvény teszi lehetővé a fidesznek mindezt amit tett? semelyik... ez a gond

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:07:25

@BenFranklin:
A héten az indexen jelent meg, talán kép perben marasztalták és kártérítés fizetésére kötelezték az államot a különadó miatt. Tudod az, amikor a szocik a pofátlan végkielégítéseket talicskázták ki, és erre különadót szavazott meg a többségi parlament.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:13:40

@Blogger Géza:"Egy év múlva már a nevére sem fogunk emlékezni,..."

A parasztok szokják mondani, hogy nyugtával a napot.

A mai földgazdálkodási elképzelések meg pont olyanok, mint a múlt század tsz-ei, csak akkor 5-6 száz ember is tagja és tulajdonosa volt a tsznek, meg a bevitt földnek, most meg egy-egy család - országosan vajon hány száz? - birtokolja a termőföld tulnyomó részét. Ez még annyi embernek a megélhetését sem biztosítja, mint Ángyán elképzelése.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:18:51

@BenFranklin: "Mongyuk aztán a lényeget tekintve nem tökmind1? Törvénytelen vagy nem, a fidesz így is úgy is megszavazta volna, csak lett volna újabb szavazás. Minek az időt húzni."

Te igazán nagy demagóg vagy. A törvény attól és azért törvény, mert mindenkinek be kell tartani, és aki nem így tesz, az ellen fel lehet lépni. Nem veszed észre, hogy az esetek többségében az a baj a kormány intézkedéseivel, hogy nem tartják be más ( saját korábbi ) törvények előírásait. Ugyan akkor ha az állampolgár az egymásnak ellentmondó előírásokat alkalmazza, akkor az állam hivatala segbe szokta érte b*ni, és iylenkor a pógár hibába reklamál.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:26:53

@Rodolfo63:
Jó amit írtál, csak nagyon nem jól látod a mai helyzetet. Azt, hogy mit és hogyan kell gondolni és tenni, nem a jogszabályok, hanem a parlament elnöke, a kormányfrakció vezetője, a miniszterelnök, meg az államelnök mondják meg. Azt is, hogy a jobbik mikor vonja vissza a névszerinti szavazásról szóló kezdemémnyezést. Tettszik-nem tettszik, ez van. Az államelnököt sem kötik a házszabályok, majd ő elbírálja maga. Vagy a stábja, ő meg csak aláírja.

Remélem dr. Sólyom ilyenkor mindig arra gondol, hogy le rá kellett volna vágni arra a kézre, amelyik ezeknek aláírta a jogi diplomáját.

Blogger Géza 2013.06.29. 13:29:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez nem paragrafus, hanem közgazdaságtan és józan ész dolga. :) Ha az a koncessziós bevétel kiesne, nyilvánvalóan máshonnan kéne pótolni.

Blogger Géza 2013.06.29. 13:31:45

@Rodolfo63: Mi az, hogy a "Fidesznek"? Áder aláírta az elé beterjesztett törvényt, és ehhez természetesen joga van.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:34:13

@Blogger Géza:
Persze, szja-ban, de mennyivel többet fizetünk az áruk és szolgáltatások árában, meg a mindenféle fajta illetékben, eljárási díjban, járulékban. Vagy azt nem a nép fizeti az államnak? Az áfáról meg még nem is beszéltünk.

valódi 2013.06.29. 16:42:20

@Blogger Géza: Ángyánt bármi módon támadni igen nagyfokú tájékozatlanságra, hogy ne mondjam ostobaságra vall. A tisztábban látáshoz ajánlom az Agroinform Kiadóház gondozásában, a Környezetgazdák Kiskönyvtára sorozatban 2001-ben megjelent Ökoszociális piacgazdaság című könyvet, Josef Riegler és Anton Moser művét. Így ír az előszavában Riegler (az Osztrák Köztársaság egykori mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, volt alkancellár; az Osztrák Ökoszociális Fórum elnöke):
"Jó érzés volt látni, hogy a nyolcvanas évek második felében Ausztriában megkezdett utunkon egyre többen követnek bennünket. Bár rideg viszonyok között kellett kicsíráznia a magnak, amelyet vetettünk, sokfelé szépen hajt már s teremni kezd."
„Az iskolában minden embert el kéne juttatnunk annak a természettudományos egyszeregynek a belátásáig, hogy egy természetes egyensúlyi rendszerben az exponenciális növekedés és a korlátok folyamatos túllépése lehetetlenség. Ez éppúgy érvényes a népességrobbanásra, mint ipari társadalmunkban a korlátozott készletek kimerítésére vagy a légkör, a talaj, a vizek hulladékterhelésére.
A szó legszorosabb értelmében megmaradásunk a tét. Vagy fölismeri az emberiség, hogy így nem mehet tovább, s a fenntarthatóság szellemében egy új körfolyamat-elv szerint módosítja egész magatartását, vagy előbb-utóbb kiirtja magát.”
A Fidesz-ről pedig ez jutott eszembe:
(Mészáros László) „…A Homo Sapiens, aki az egyén szintjén rendkívül intelligens, minél nagyobb létszámú csoportokat képez, döntési képességében annál jobban közelít a borélesztő gondolkodási szintjéhez. A borélesztő gomba gondtalanul él a mustban, élvezi a cukorbőséget, gondtalanul szaporodik, és alkoholt ürít. Egészen addig, míg az ürüléke el nem éri a 14% körüli alkoholfokot, akkor elpusztul a saját ürülékében….”

valódi 2013.06.29. 16:48:48

@komplikato: a fidesz most etette meg velük a sz.rt, emésztenek...
A borsodi Mezőségből még a földtörvény megszavazása előtt azért már ilyeneket írnak:
Az új földtörvény - Cipolla csókja.
A címszereplő egy szemfényvesztő, Thomas Mann Mario és a varázsló című, a fasizmus lényegét bemutató elbeszélésében. Egy olasz tengerparti fürdőhelyen rendezett alkalmi előadáson a púpos termetű, szapora szavú, gúnyoros és erőszakos mutatványos, aki magát "Cipolla lovag"-ként hirdette, azzal szórakoztatta a közönségét, hogy önként jelentkezőket hipnotizált, majd groteszk és megalázó mutatványokra kényszerítette őket. Mario, a fiatal írástudatlan pincér a szuggesztió hatására kedvesének vélte a kóklert, szerelmet vallott neki, sőt meg is csókolta a közönség nagy mulatságára. Mikor felocsúdva felismerte a helyzetet, lelőtte a sikerében sütkérező "varázslót".
Ismerős a történet?
Mi, magyar Mariók is önként jelentkeztünk. A hipnotizáláson túl vagyunk, eredményeként elaludtunk, Cipollának a legnagyobb áldozatot a 2/3 megszavazásával bemutattuk. Kisebb-nagyobb mutatványokhoz (EU pankráció, rezsicsökkentés, trafiktörvény-magyarázat és társaik) még lelkesen tapsolunk...
De már ébredezünk... Még zavarodottan, semmit sem értve táncikálunk, ahogyan a varázsló fütyül. Sokan azonban már nem hisszük el Fazekas miniszter úrnak, hogy a Cipolla-i világban még időutazás is létezik: ő (istenbizony!) 2011. október 4.-én döntött arról, hogy 2011. október 3.-án vissza kell vonni a Borsodi Mezőség TK helyi gazdákkal egyeztetett földbérleti pályázatát. (Heti Válasz 2012.júl.14.-i cikke)
A szemünk sarkából már elhűlve látjuk, hogy a harcos magyar hagyományt követve milyen újtípusú „zászlósurak” segítik a varázslást... Hogy is mondta a varázsló fő-fő segédje?: „kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna!” Igaznak tűnt az állítás, hevesen bólogattunk hozzá... Hogyan lett akkor mégis Zászlós Tiborból, a Baracskai Börtöngazdaság MSZMP párttitkárából, majd parancsnokából – hithű „kommunista kutyából” - előbb Állami Gazdaság résztulajdonos, majd szerzeményét német „befektetőnek” eladva Agrár Rt.-igazgató „kapitalista szalonna”, most pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke? Ő lesz a magyar parasztcsaládok legfőbb támasza - mi ez, ha nem varázslat?
A legnagyobb mutatvány, a magyar föld elvarázslása azonban még hátra van.
„Cipolla lovag” 2013. június 3.-án csókolja meg révült közönségét a Haza eladásával, a földforgalmi törvény elfogadásának aktusával, méltó előzetesként Trianon évfordulójához – ami akkor nem sikerült az ellenségeinknek, most bevégeztetik...
A novellabeli Mariónak még megvolt a lelki megtisztulás esélye azzal, hogy elégtételt vehetett a „varázslón”. Ha Cipolla csókjából öklendezve, undorodva magunkhoz térünk, nekünk ez az elégtétel egészen biztosan nem adatik meg.
Ébresztő, magyarok!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 17:50:28

@Blogger Géza:

Szerencsétlen!

Melyik adót csökkentették a koncessziós díjak beszedésével?
- A tranzakciósat?
- Az ÁFÁ-t?
- A jövedéki adót?

Ha azért kellett koncessziós díj, mert máskülönben adót kellene emelni (mint ahogy sejtetni engeded), akkor komoly államháztartási gondok vannak.

Egy gazdaságpolitika két év után kezd el hatni.

Gondolkozz már el, mert lassan már válaszolni is ciki lesz neked, annyira átlátszóan hazudsz és csúsztatsz. Amikor meg nem, akkor szánalmasan nagy marhaságokat írkálsz össze.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.29. 17:56:50

@Blogger Géza: ez, amit "hagymázas álom"-nak nevezel, volt a Fidesz mezőgazdasági programja. Akkor mintha nem kapott volna ilyen kritikát (vagy ha igen, max. a szociktól :-) ). Persze időközben kiderült, hogy egyszerűbb Nyuszi rokonait, barátait és üzletfeleit kistafírozni a földdel. Nevezheted ezt modern mezőgazdaságnak, de ettől ez még minimum hivatali visszaélés.

Blogger Géza 2013.06.29. 18:03:51

@timargabor: Hol volt az a Fidesz programjában, hogy ne legyenek bizonyos területeken nagyobb termelő egységek, vagy nem kell tőkét áramoltatni a mezőgazdaságba? Vagy hogy akinek több pénze van Ángyánnál, az húzzon el az mezőgazdaságból? Mert ő kb. ezt a skanzenfelfogást képviseli.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.29. 18:07:38

@Blogger Géza: a családi gazdaságok voltak benne, meg hogy a helyi gazdák lesznek elsőbbségben az állami földek bérleténél.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.29. 18:23:45

@Blogger Géza:

Az SZJA csökkenése mennyi pénz von el a költségvetésből?
Mennyi a koncessziós bevétel?

Matekból fel voltál mentve?

Az SZJA bevétel pótlását nem a magasabb ÁFA és egyéb (Biztosítási adó, Jövedéki adó, ...) emelésekből oldották meg?

Ha egy trafik 1 millió Ft koncessziós díjat fizet, 5000 trafik esetében ez 5 ezer-millió, azaz 5.000.000.000 Ft, ami ötmilliárd.

Ha már ez az összeg annyira kell a költségvetésbe (a kieső SZJA bevétel ellensúlyozására), melynek főösszege 13.000.000.000.000 Ft, akkor már baj van.

.

.

Ismét nagyon gyenge vagy ma Géza.

Blogger Géza 2013.06.29. 18:53:47

@timargabor: Mint ahogy az értékelésnél előnyben is lettek részesítve. Ami nem azt jelenti, hogy csak kisparasztok kaptak (korábban sem így volt). 10 hektárról nem lehet egy komoly tehenészetet vagy sertéshizlaldát ellátni takarmánnyal. Csak épp ezeket Ángyán el akarná lehetetleníteni. Sajnos Magyarországon az emberek nem tudnak veszíteni (lásd még trafikügy), tudomásul kell venni, ha van egy földterület, és arra 10-en pályáznak, akkor 1 nyertes lesz, és 9 vesztes. Ezeket nem lehet úgy megcsinálni, hogy mindenki egyformán örüljön. Ángyántól soha nem hallottam valami korrekt összesítést (pl. a földek hány %-t művelik kisgazdaságok és hány %-t integrátorok, és ez hogyan alakul pl. Nyugat-Európában stb.), csak egyes ügyek miatti háborgást.

2013.06.29. 19:22:06

@Blogger Géza: A veszíteni nem tudás pl a trafik üggyel kapcsolatban nem róható fel. Amikor egy focimeccs alatt a fehér csapat belő 10 gólt, a piros csapat pedig hármat, majd a meccs végén kiderül hogy a bíró a fehér csapatnak egy gólt sem hagyott jóvá, mivel a piros csapattal jóban van, akkor merő cinizmus és pofátlanság azt állítani hogy a fehér csapat nem tanult meg veszíteni. Szinte testközelből tapasztaltam egy vidéki területen, hogy adott helyi fidesz politikus családi köre hogyan nyúlta le a környéket, és ez nem egyedi történet. Félő hogy a pofátlanságból elég lesz és nehéz lesz békésen rendezni ezeket a túlkapásokat. Az sem a piros csapatnak, sem a bírónak, sem pedig a pálya szélén kárörvendő, cinikusan a foci szabályait és a bíró döntését ismételgető szurkolóknak sem lesz jó.

Blogger Géza 2013.06.29. 19:44:49

@dr kotász: Nos, ez nagyon egyszerű. Ha a Fidesz állítólag ennyire kitol a teljes lakossággal (illetve a "fehér csapattal") akkor a lakosság (illetve a "fehér csapat") majd jól le fogja szavazni. Jah, hogy valójában a legtöbb ember jól járt, így a pirosak vannak többen? Szelaví.

valódi 2013.06.29. 20:17:53

@Blogger Géza: azért nem ártana néha a pénzéhségen kívül alaposabban is belegondolni a földi élet dolgaiba... 2012. augusztus 8.-án jeles írónk, Czakó Gábor a következőket írta –bár más téma kapcsán- az Ahol a bűn lett a jólét alapja c. esszéjében:
“Ha lesz utókor, mely visszatekint ránk, és épeszű lesz, meg igaz lelkű, akkor megáll az esze korunk úgynevezett értelmiségi ütközetei láttán. Először is észre fogja venni, hogy a mi időnkben szűnt meg a kultúra, a művészet, a család, az erkölcs, az igazmondás és a tavasz.”
Az ütközetek háborút jelentenek... A “mi időnkben” a háborúzó felek a profit és az élet, mely utóbbinak egyik “tábornoka” Ángyán József. Az élelmiszer nem áru, hanem létfeltétel. Földet művelni élelmiszertermelés céljából nem “gazdaságosan” és “üzletként” kell, hanem “minden körülmények között”. Vegyszer, műtrágya (azaz kőolaj) és béke híján is – erre pedig csak a hagyományos parasztcsaládok és –a városi népesség esetében - azok szövetkezései képesek! Lehet vitatkozni… Ezt akarja Ángyán, a "valakik" meg profitot... Hamarosan mindenkinek döntenie kell, hogy melyik oldalon áll!

valódi 2013.06.29. 20:22:37

@Blogger Géza: "Ángyántól soha nem hallottam valami korrekt összesítést (pl. a földek hány %-t művelik kisgazdaságok és hány %-t integrátorok, és ez hogyan alakul pl. Nyugat-Európában stb.)"
Már bocsánatot kérek, aki ezt le merte írni, az saját maga vallotta be a mélységes tudatlanságát! Vakbélpanaszai jelentkezésekor keressen meg, majd én megműtöm! Láttam már kórházat kívülről...

valódi 2013.06.29. 20:28:16

@Blogger Géza: még ha valaki csak és kizárólag internetről tájékozódik, akkor is összerakhatja a valódi helyzetet.
Ezt írja Raskó György a Népszavában:
"Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok közül a mezőgazdaságra vonatkozó fejezetet illetően a legkedvezőbb kondíciókat ... Magyarország szerezte meg, míg elődeim nagyon ügyetlenek voltak a tárgyalások során - mondta egy évvel később egy prágai agrárgazdasági konferencián a lengyel mezőgazdasági minisztérium frissen kinevezett államtitkára. Igaza volt. A földalapú támogatás alapösszegét a magyar gazdáknak 4,67 tonnás, a lengyelekét 3,0t/ha "történelmi" bázison állapították meg. A lengyelek az előző évi tényleges termelésükkel azonos tejkvótát kaptak, míg mi kegyes statisztikai csalásunknak köszönhetően 15 százalékkal magasabbat szereztünk annál, ami jogosan megilletett volna bennünket."
Ezt meg a HaszonAgrárMagazin írta 2013.márciusában:
"A varsói Agrárminisztérium úgy döntött, csak 2016-tól vásárolhatnak a külföldiek korlátlanul földterületet. A földvétel most is lehetséges, de ahhoz egy belügyminisztériumi engedélyre van szükség, amelyet nagyon nehezen adnak meg. A céljuk, hogy az említett dátumig a hazai gazdáknak annyi földet adjanak el, amennyi csak lehetséges. A lengyel mezőgazdaság rengeteg kicsi (2,5 millió) gazdaságból áll, az átlag birtokméret nyolc hektár. Többnyire gyenge minőségű földeken folyik a munka és egyre többen inkább mellékállásban gazdálkodnak."
Ezt pedig a www.trademagazin.hu :
„A lengyel élelmiszerek Magyarországon is egyre inkább jelen vannak. Az élelmiszer-készítmények – Németország utáni – második legnagyobb magyar piaci beszállítói vagyunk (értékük 384,2 millió euró 2011 első 9 hónapja után), ezen belül szintén a második beszállítója a feldolgozott élelmiszereknek (222 millió euró), valamint az élő állatoknak és hústermékeknek (128 millió).”
Hogy is van ez? Lengyel parasztcsaládok saját tulajdonában lévő, gyenge minőségű, apró parcellákon, félállásban, a saját országuk önellátásán túl verik meg a nagybirtokos magyar mezőgazdaságot? Mennyiségben, minőségben, élelmiszerbiztonságban, exportban, lakosság megtartó erőben – azaz mindenben?

2013.06.29. 20:54:50

@Blogger Géza: Nem hinném, hogy szavazattal ez a meccs elintézhető. Ugyanis akikre szavazni lehet, mind a piros csapatban játszanak. Itt más megoldás lesz.

Blogger Géza 2013.06.29. 23:54:10

@valódi: Talán egy idézet valami érdemi mondanivaló lett volna, de látom, ez nem jött össze...

Blogger Géza 2013.06.29. 23:55:07

@valódi: OK, te ne termelj gazdaságosan. Más majd megteszi helyetted.

explanatus 2013.06.30. 14:42:35

@komplikato: 2013.06.28. 22:55:23 „ Azért elég sok embert esz a penész, hogy miért kussolnak most a gazdák?”

Mert azt hiszik, hogy a mostaninál többszörös áron el tudják majd adni a földjeiket. Azután meg ha az új EU-gazda úgy megitatta hígtrágyával az évszázadokig vetésforgókkal termőn tartott földet, hogy nem lehet majd a környéken a bűztől ablakot nyitni, akkor a rakás pénzével vesz magának valahol „illatosabb” helyen kacsalábon forgó palotát.

Úgy tűnik, a józan paraszti ész elhagyta a parasztot.

valódi 2013.07.01. 10:02:38

@Blogger Géza: meddig is? Az Agrárunió c. lap 2011. dec.-i számában egy sikeres „agráriparos” nyilatkozik: "...a hatóanyag és a víz terem. A földnek...kevesebb szerepe van...egy tejfölös bögrényi nagyságú uborkapalántáról egy mázsa uborkát szednek le...a föld azért van, hogy a létrát rá tudják tenni, hogy le tudják szedni. A többi dolog abból a nyolc-tíz hordóból a komputeren keresztül a megfelelő adagolással működik".
Nagyon jól megfogalmazta az intenzív „agrárgyárak” lényegét – csak arról nem szól, mi lesz, ha kiürülnek azok a bizonyos "hordók"! Márpedig kiürülőben vannak...
Nem politikai, hanem „pénzpárti” elkötelezettség szerint lehet sorolni az intenzív nagygazdaságok tulajdonosait! Ők a „versenyképesek”, kifacsart értelmezésben az "életképesek" - mint ahogy a profit szempontjából igen eredményes ipari ágazat a fegyvergyártás. „Életképes fegyvergyártás” – „és a föld azért van, hogy a létrát rá tudjuk tenni” –abszurd megközelítései az emberi létnek! Nem lehet eleget hangsúlyozni: az élelmiszer létfeltétel – pénz, olaj, sőt béke híján is meg kell termelni. Erre kizárólag a valódi falvak sokasága alkalmas, az „élet” szó eredeti értelmében életképes parasztcsaládokkal.
Szanyi Tibor úr írta a Gazdálkodás c. folyóirat 2003 évi 6. számában: "Magyarországnak –természeti körülményei folytán- szinte behozhatatlan előnyei vannak a szántóföldi gabonatermelésben, amit bizonyít az e szektor tetején ülő vállalkozók elképesztő gazdagsága is."
Ők a „versenyképesek”, akik mindent elkövetnek az „elképesztő gazdagságuk” megőrzése érdekében – és kormányváltás ide, kormányváltás oda - meg is van hozzá az erejük. A „nép” pedig vár – mire is?

valódi 2013.07.01. 10:12:49

@explanatus: nem hagyta el. A magyar népnek nevezett "altatott" tömeg és mélységesen erkölcstelen, csótányszerű ún. elitje hagyta elsorvadni a minden épeszű nemzet alapját képező saját parasztságát.
Így ír erről dr. Nagy Bálint: "... Történelmi visszapillantás - Csak birkanyájat láttam, olyan láb elé meredő tekintettel és tanácstalan kollektív belenyugvással a vágó folyosóra besorjázni, ahogy ezt fél millió családi törpebirtok, és ezernél több kistelepülés közössége teszi. 'Nem kell ahhoz semmi, csak egy jól betanított vezérürü!'- válaszolta ámuló kérdésemre lakonikusan a vágómester. A nemzetet pótolhatatlan emberi közösségnek tekintő ember számára ez igen ijesztő analógia. El is hessegetném magamtól, ha a rendszerváltó paktumok kezdetétől nem ismerném azokat az - akár makrogazdasági irányból (adósság csapdában kívülről diktált), akár a múlt iszonyatos bűneitől, a gazdasági csődtől, és elszámoltatástól beijedt agrártechnokrácia önvédelméből eredő alattomos szándékokat, amelyek egy termőfölddel kapcsolatos Alkotmánybírósági Határozatban öltöttek végleges formát. Amelyben e magát rendszerváltónak tartó legfelsőbb taláros testület a haza földjét, a virtuális érték alapú befektetői tőke kívánságára, a szabadon áramló tőke szintjére süllyesztette és reprivatizációját megtagadta. Örökös értéket toalettpapírért, tipikusan magyar kereskedelmi hagyomány szerint.
Ettől - vagyis a feldolgozó ipari és forgalmazási vertikum 'komprádor' privatizálásával azonos időben elrendelt - termőföldre vonatkozó kárpótlási licit pillanatától kezdve, a vidék minden ellenérdekeltségű csoportosulás szabad prédájává változott. Lakóinak 90%-a a társadalom örökletes páriájává nyomorodott. A magát szerencsésen átmentő, volt nomenklatúra elitünk, 'tőke szabad áramlásának' istenivé magasztosított parancsa oltárán bemutatott, engesztelő áldozataként. A kártalanítás összes terhét a vidék nyakába akasztották. A szó szoros értelmében minden termelői vagyonából kifosztott parasztságot, sokszor kilométerekre eső parcellákból álló, átlag 3,5 hektáros törpebirtokával, meztelenül az utcára dobták. Az oszthatatlan közös vagyont (Állattenyésztő telepek, gépjavítók, szolgáltató és feldolgozó egységek stb.) el'privatizálták'. Aztán magára hagyták.
Sőt, a várható dotációk csatornájának kisajátítása érdekében, már 'másnap' meghirdették, az amerikanizált, eszközintenzív 'versenyképes üzemnagyság' agrárpolitikáját .... Az agrárterületek holtmunka által egyre agresszívebben elszívott vére nyomán fellépő, a falu és vele a 'vidéki életforma' pusztulása, a nemzet- vagy társadalom-gazdaság döntéshozói előtt növekvő felelősséggel és fenyegetéssel veti fel a kérdést: dél-amerikai modell szerint, vérszívóktól megkergülve támolyognak tovább, vagy a fejlesztési lehetőséget a vidéki nép, a közjó érdekében, az osztrák modell adaptálására fordítják. A visszavonhatatlan végzet előtt, egyetlen lépéssel... "

explanatus 2013.07.01. 19:32:50

Egyre gyakrabban kapom magam azon, hogy az jár a fejemben, mi a fenének irkálok én ide meg oda, de egy ilyen válasz után csak arra jutok, vagyunk -remélem egyre többen- akik el nem lankadó módon hányják azt a bizonyos borsót a falra. A te is közéjük tartozol. Köszönöm.

„... hagyta elsorvadni a minden épeszű nemzet alapját képező saját parasztságát. „

Bölcseket beszélsz, barátom, bölcseket.

explanatus 2013.07.01. 19:34:39

@valódi: 2013.07.01. 10:12:49

ez az előbbiről lemaradt

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.01. 20:25:00

@Blogger Géza: "Magyarországon bármilyen új jogszabály ellen van valakinek kifogása, ez nem lehet döntő szempont.+

Döntő szempont kell, hogy legyen a köztársasági elnöknek, ha nem úgy jött létre a jogszabály, ahogy azt másik jogszabály előírja, vagy másik jogszabály, alapszabály, nemzetközi szerződés pláne uniós előírás ellentés vele. Csak erről a kifogásolók nem nagyon beszélnek, mert ezek elővezetése túl hosszú, a közembernek unalmas és érdektelen, könnyebb egyszerű, és közérthető okot előadni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.01. 20:27:23

@Amadeus62: "...én büszkén tettem meg"
-Orbán Viktor

Nem is szavazott."

Nahát, akkor miért ne tehette volna büszkén?

Blogger Géza 2013.07.01. 22:00:47

@látjátok feleim szümtükkel: Mint ahogy nyilván az is döntő szempont, hogy mi okozta az egész (hangsúlyozom: pusztán formális) galibát. Valami mulasztás avagy egy illegitim erőszakos akció...

valódi 2013.07.02. 11:01:11

@explanatus: köszönöm az elismerést. Ezt írta Hamvas Béla /Láthatatlan történet/:
„Az még titok, hogy a hozzám hasonlók hol vannak. De már tudom, hogy vannak, és ha találkozom velük, felismerem őket anélkül, hogy egyetlen szót is váltanánk. Amíg valamilyen emberből csak egy van, kivétel, ha kettő, különös, ha három, már közösség. Egyelőre még csak nyomokban.
A harmadik nagy misztérium, a találkozás és egyesülés, még késik.”
Erre a jelet valószínűleg Ángyán József fogja megadni - a borsófalrahányó művek "hadserege" pedig itt szerveződik, ahol Téged is szeretettel várnak: www.elolanc.hu
süti beállítások módosítása