A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Kommunikációs Bábel a kormánysleppben

2013.02.24. 17:13 garmr

Rengeteg elemzés és blog foglalkozott Orbán Viktor év értékelő beszédével. Ezt a kört mi kihagyjuk, nem csak azért, mert feleslegesnek érzünk egy sokadik bejegyzést a témában, hanem leginkább azért, mert azt gondoljuk, hogy az ilyen gondosan előre megkomponált politikai performanszokon elhangzottaknál sokkal nagyobb jelentősége van a váratlanul, a semmiből érkező politikai megnyilvánulásoknak, melyek véleményünk szerint pontosabb képet mutatnak egy adott politikai formáció morális és mentális állapotáról.

Szép sor kezdődött ugyanis a múlt héten, Pleschinger Gyula NGM államtitkár rádióinterjújával, melyben kerek perec kijelentette, hogy ők bizony meglepődtek a tavaly utolsó negyedévi borzalmas GDP adat láttán. A szokásos sallang tárgyalásától - ti.: külső körülmények áldozatai vagyunk - most tekintsünk el és pusztán szögezzük le a tényt, miszerint valóban úgy tűnik, hogy Matolcsyéknál konkrétan az a helyzet amit leginkább az alant linkelt videóval tudnák illusztrálni:

A szomorú az, hogy tulajdonképpen a magyar gazdaságot irányító csúcstestületről beszélünk. Ha ők meglepődnek egy rossz gazdasági adaton, az bizony azt jelenti, hogy vagy nem dolgozik ott valóban egy épkézláb közgazdász sem, vagy pedig nem vesznek tudomást róluk. 

Erre tromfolt rá Széles Gábor, az 50 éve soha nem látott fellendülés misztériumával. Ez egy szintén érdekes fejlemény, több szempontból is. Olyan, mintha Matolcsyt próbálnák hátrébb vonni a színpadról, a nagyotmondós hülyeségekkel való előhozakodást pedig kiszerveznék a kormány körüli sleppnek. Tekintve a kormánykommunikáció körüli zajt, az is lehet, hogy Széles egyszerűen csak már nem bírta tovább és valamit mondania kellett a saját megnyugtatására. Hogy ez csak egy pillanatnyi megingás volt tőle, vagy valóban egy új kommunikációs koncepció első felvonása, azt hamarosan megtudjuk.

Mindenesetre Matolcsy sem maradhatott nyilvánosság nélkül és a Heti Válaszba írt szokásos fejtegetésével sikerült egy olyan témával előhozakodnia, ami akárhonnan is nézzük, a magyar politikai beszéd legaljához tartozik, nevezetesen a "korábbi ciklusokat nem lehet egy ciklus alatt helyrehozni" lózunggal. Ez a mondás tulajdonképpen törvényszerűen előkerül minden aktuális kormány kommunikációjában a rendszerváltás óta, de csak akkor, amikor már magyarázkodni kell és legbelül érzik ők is, hogy ezt bizony elkúrták. Az ilyen kijelentések teszik nyilvánvalóvá, hogy az aktuális kormány képességei is maximum az elődjének a szintjét érik el, de leginkább azokat sem.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány viszonylag kevésbé érti a piacgazdaság működését és kommunista gyökereinek megfelelően a tervgazdálkodás felé szeretné tolni az országot, ugyanakkor mindig van annak valami bája, amikor valamelyik kormányzati kisdobos ennek hangot is ad. Az ügyeletes elvtárs ezen a téren Németh Szilárd volt, aki nem átallott felháborodni azon, hogy az Elmű szép, átlátható levélben hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy ingyen leves márpedig nincsen, még a NER-ben sem. A lakossági áramár csökkentését pedig majd szépen kifizetjük vállalkozásokra terhelt magasabb költségek miatt például a magasabb kenyérárakban. 

Az elmúlt egy hétben az Orbán-beszédig a kormány és a holdudvara felől olyan, az eddig patikamérlegen kiszámított kommunikációtól eltérően, szokatlanul összefüggéstelenül és kiszámíthatatlanul áramlott az információ amire talán az elmúlt három évben nem volt példa. Ebből messzemenő következtetéseket levonni még dőreség lenne, ugyanakkor fokozott figyelmet kíván a közéletet követőktől. Véleményünk szerint a dolgot lesarkítva két eset lehetséges. Az egyik, hogy a kormányzati zaj szándékos és a közbeszéd túlterhelésével próbálják elterelni a figyelmet a valójában fontos témákról, mint amilyen az MNB elnökcsere. A második lehetőség, hogy az eddig profin működő propaganda gépezet lassan megroggyan a rá terhelődő súly alatt és már nem képes fenntartani azt a kontrollt, ami korábban jellemezte.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

76 komment · 3 trackback

Címkék: kommunikáció fidesz kormány zűrzavar

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr655101357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évértékelők 2013.02.25. 19:34:53

Fletó nemzetmentő hévvel, szuggesztíven mondott sok szép semmit. Mármint azon kívül, hogy össze kell fogni. Nyilván vele is. A Mókus örs Gordonkája kicsit többet, bár kevésbé hatásosan. A helyzet értékelése pontos volt, bár amit Fletó ki tudott mondan...

Trackback: Áfacsökkentés? Az előzőt sem éreztük meg ... 2013.02.25. 12:37:34

Megint napirendre került az élelmiszerek áfájának csökkentése - igaz csak szelektíven, nem pedig egységesen. Az erről szóló javaslatot a Vidékfejlesztési Minisztérium a március közepén esedékes kormányülésre fogja beterjeszteni. A javaslatról szól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.02.24. 17:51:52

Szerintem csak nehéz megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ki bír fejben tartani mindent, amit 3 év alatt összehazudozott? :D

Belzebubo 2013.02.24. 20:46:46

Az elmúlt 3 évben? Inkább az elmúlt 11 évben :-)
Ovi folyamatosan hazudtolja meg saját magát, akár többszörösen is. (pl tandíj, Putyin, EU, és sorolható a végtelenségig)
Ezt semmilyen agitpropos sem tudja már lekövetni

NIPREDIL 2013.02.24. 20:47:07

Kezd rájuk dőlni a rengeteg kamu, átverés és sunyi mellébeszélés.

antiforradalmár 2013.02.24. 21:34:55

Az a baj, hogy a süketelő, magyarázkodó dumájukkal még mindig sok szerencsétlent tudnak megvezetni ezek a majmok!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.24. 22:14:02

Hívőknek mindegy, mit mondanak, a többiekre lassan meg nincsenek tekintettel.

greybull 2013.02.25. 09:42:37

esélyem sincs elhelyezkedni a korom miatt. Érdekes, de 2010 előtt sem volt már esélyem, pedig, értelemszerűen, nem is volt még akkora a korom. Nekem semmivel nem lett jobb a helyzetem 3 év alatt, mint előtte. Bassza meg az isten az összes politikust a kurva anyjukkal egyetemben: ha a nép fellázad, hogy eltakarítsa MINDET, én ott leszek az első sorban, és nem fogok egynek sem irgalmazni!

tükörfúró 2013.02.25. 09:45:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nagy tévedés, lassan és biztosan azért fogynak a hívők, nomeg ott a para, hogy nincsenek elege.
Ahhoz semmiképp sem ,hogyha már annyira xar a gazdasági helyzet, hogy egy vérliberó is horogkeresztes karszallagban emeli pajzsra vona gábort személyesen , csókolja meg kádár koponyáját, vagy bármit, öncsonkítás, akármi...csak már ezt ne kelljen tovább elviselnie, hallgatnia, átélnie, naponta, hetente újabb állatságok, mindenhonnan ömlő szánalmas propaganda, szüntelen duruzsol a telekép, sikerjelentés elvtársak, stb,stb.., stb.

péesz (törölt) 2013.02.25. 09:57:44

Szerintem tényleg meglepődtek!

2011. ősszén ők még 1,5%-os növekedést vizionáltak a költségvetés tervezésénél. Szóval szerintem ők ezeket a számokat elhiszik. Nincs rá jobb szó. Számolni büdös meg unalmas is, inkább hinni - az sokkal szebb dolog!

Mintha én elmegyek lottózni, és szentül elhiszem, hogy a nyerőszámokat húztam be. Na, kb. ez megy most, csak ők kormányzásnak hívják.

zsg? 2013.02.25. 10:01:21

Nincs ebben a káoszban semmi koncepció. A káosz csak szimpla káosz.

Amúgy Széles Gábor megnyilvánulása kapcsán azonnal a náci németország kommunikációs technikái jutottak eszembe. Göbbels még a háború zárásához közeledve, már amikor Berlin alatt voltak a szövetségesek, még mindig a Wunderwaffe mítoszt erősítette. A fidesz is ezen az úton jár: rohad szét minden, a tények fényesen cáfolják a kormányzati kommunikáció minden kijelentését, erre mit csinál az egyik főkommunikátor: belengeti a titokzatos csodafegyvert, ami majd mindent megold, de annyira titkos, hogy még beszélni sem lehet róla. De azért bízzatok benne.

Degeneráltak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.25. 10:04:21

az azért nem semmi, hogy az ngm MEGLEPŐDIK az eredményeken.

Mit is csinálnak akkor munkaidőben?!?!

csak egy néző 2013.02.25. 10:40:03

Szerintem nagyon jó jellemzés rólunk (sajnos)
Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de ká...
romolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből,‐bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…

Mail Undelivered 2013.02.25. 10:50:39

@greybull: és ha mindet elzavartad, utána mi lesz? Tudod-e, hogy mit szeretnél utána?
A poszthoz: viszonylag kevés szóval leírható e kormány tevékenysége:
- hűség a hatalomhoz
- a kommunikáció mindenek felett (lsd. ha valamit elrontanak, abból annyit jegyeznek meg, hogy "rosszul kommunikáltuk"!)

InteriorLulu 2013.02.25. 11:09:23

Nem gondolom, hogy szándékos lenne ez a sok elszólás, és pláne nem azért, hogy az MNB-elnökcseréről eltereljék a figyelmet. Ez ugyanis képtelenség, lehetetlen, túl nagy horderejű a dolog, már eddig is igen nagy figyelmet kapott itthon is, külföldön is. És a tényleges csere még csak most jön.

Az ok inkább többféle lehet: valóban alkalmatlanok a feladatukra (NGM), túlságosan akarnak igazodni, túl lojálisak, túlkompenzálnak (Németh Sz., Matolcsy), illetve már ott tartanak, hogy szinte mindegy mivel, de el kell érni, hogy a törzsbázis ne morzsolódjon (Széles lázálma, Orbán talán minden megnyilvánulása).
És persze az is igaz, hogy már túl nagy a súly, egyre szembeszökőbb az ellentmondás a propaganda és a valóság között, így törvényszerű a fő vonal kontrollja alóli ki-kibugyogás.

elwood 2013.02.25. 11:34:20

ezen a videón percekig röhögtem.
nagyon idepasszol.

csak egy néző 2013.02.25. 11:37:09

Melyik volt a Kuszaszem és melyik volt a Viktor a videón??

Blogger Géza 2013.02.25. 11:46:11

Na most az összes okostojás megkapaszkodhat: az összes elemző mellélőtt, mindenkit meglepett az adat. Jééé. Sőt, a német adat is rosszabb lett a vártnál. Jééé. Az a nagy büdös helyzet, hogy senkinek sincs se időgépe, se megbízható üveggömbje, bárki is adja az előrejelzést (IMF, EU, MNB, X bank, Y gazdaságkutató), túl komolyan egyiket sem szabad venni.

Az ELMÜ levele pedig valóban több mint érdekes, nem világos, miért érezte szükségét ennek, az árcsökkentéskor általában senkire nem tör rá kénszeres magyarázkodási kényszer (szemben az áremeléssel)

fizetekmegegysort 2013.02.25. 11:56:10

Szerintem egyre több ilyen lesz. És nem csak a felsorolt okokból. Ha a közös gyorsnaszád süllyedni látszik, megjelennek az egyéni érdekek. Jön majd még néhány "józanabb" nyilatkozat azoktól, akik nem akarnak szakmai hullává válni a párthűség miatt. Persze csak finoman "véletlen elszólásként". De ha 14-ben mégsem ők maradnak, lehet majd rá hivatkozni...:) A "szakembereik" a köpönyeg forgatását a legjobb mestertől tanulták.

turbocat 2013.02.25. 11:56:44

arccal a vezér segge felé......, 2/3 !

huntdown 2013.02.25. 12:22:29

@Blogger Géza: számomra azért érdekes, hogy meglepődtek, mert sztem, egy előrejelzésük sem jött be.Ha jól emlékszem 2010-ben az elmúlt évre 4,5%, az idei évre 6% növekedéssel számoltak....de lehet, hogy tévedek...mert nem is vettem komolyan...
Az ELMÜ levele....inkább reménykeltőnek kéne hogy legyen,hiszen tényeket közöl, nehezen vitatható egy számla áfatartalma, az MVM szerepe stb..bár kétlem, hogy a célréteg át akarja látni ezt. És ez a legnagyobb baj...de ez csak a véleményem

regress 2013.02.25. 12:37:45

orbán nem évet értékelt,átment tenyérjósba,és előre jósolt20-évre.kitől örökölte?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.02.25. 12:39:37

két héten belül:
1. Cséfalvay: adórendszerünk tökéletes immárom
2. Balog Ádám: majd lehet csökkenteni az adócentralizációt, ha felpörög a gazdaság, egyébként pedig a fogyasztást terhelő adókat kell növelni
3. Vidékfejlesztési Minisztérium: csökkentsük az élelmiszeráfát.
Mintha ezen a területen sem lenne tiszta irányvonal ...

lajafix1 2013.02.25. 12:39:43

@Blogger Géza: tévecc Géjza, az árcsökkentést és növelést mindenütt indokolni szokták. Sőt komoly helyeken az árképzés is átlátható, mitöbb a vevőik sem pampognak miatta, hanem ha nem tetszik nekik akkor odébbállnak.

Blogger Géza 2013.02.25. 12:47:27

@lajafix1: Én egyszer nem emlékszem, hogy bármilyen árcsökkentésnél hosszas írásbeli magyarázatot kaptam volna. Se akkor, ha olcsóbb lett a benzin a kúton, se akkor, ha olcsóbb a banán a közértben, se akkor, ha olcsóbb lett a cég által fizetett áram. Az ELMÜ nagy hibát követett el ezzel az indokolatlan levéllel, ezért még vélhetően szívni fognak...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.25. 13:13:10

"Olyan, mintha Matolcsyt próbálnák hátrébb vonni a színpadról,"

Az is lehet, hogy csak elhasználódott Matolcsy. Ezért cölöpteknősnek újabb, "jóarcú" bábú kell, hogy legyen kit megint amortizálni a választásokig...

Blogger Géza 2013.02.25. 13:30:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Konkrétan abban, hogy egy nem szükségszerűen kiküldendő levélben igyekszik ijesztgetni a fogyasztókat, és elvenni a jókedvüket, ami a kisebb számla miatt keletkezett. Mire jó ez? Üzletileg? Melyik épeszű cég akarja elrontani a vásárlói, fogyasztói kedvét?

Konkrétan úgy fog szívni, hogy ezek után tutira lesz még egy rezsicsökkentési akció, és bagóért adhatják majd el az itteni befektetésüket, amely megszűnik fejőstehénnek lenni.

Max. Merkel majd hisztizik, mint Sárközy a francia kajajegyesek miatt, de megy majd utána a levesbe.

2013.02.25. 13:42:51

@csak egy néző: Érdekes módon én Puch Lászlót és talán Simicskát is láttam

2013.02.25. 13:47:14

@dr kotász: Pontosabban, látni véltem

greybull 2013.02.25. 14:01:53

@Mail Undelivered: egy jó darabig derűsen elnézem, ahogy a lámpavason himbálódznak. Utána elkezdem építeni a közvetlen demokráciát. Népszavazás népszavazás hátán. A külső államadósság megfizetésének azonnali megtagadása. Kilépés az EU-ból, NATO-ból. Új pénz bevezetése. Összes közmű államosítása. Új igazságszolgáltatás bevezetése.
Gazdagok megadóztatása. Kezdetben.

2013.02.25. 14:12:44

@greybull: A nyaktilót hova állítanád? Kossuth tér, Hősök tere?:) Ja és gondolom szívós, belorusz acélból készülne:)

kzoltana 2013.02.25. 14:12:59

Rendezzen olimpiát Debrecen! Kósa Lajos dalra fakad.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3940_celegyenesben_adal

komplikato 2013.02.25. 14:39:36

@Blogger Géza: Ijesztgetni?
Miért ha özvegy Kovácsné 2 héttel később jön rá, hogy az ő "rezsicsökkentését" duplán fogja kifizetni a kifli, tej, közlekedés árában, akkor az már nem ijesztgetés hanem csak tapasztalat?

CSENDES 2013.02.25. 14:46:15

Azoknak, akik azt kérdezik, miért küldött az Elmű a lakossági partnereknek levelet az árcsökkentéstől.

Úgy tesztek, mintha idióták lennétek.

E levélben közli az a bizonyos Nyrt. tehát nyilvános (tőzsdén bevezetett) részvénytársaság, hogy a veszteség, amit a lakosság fogyasztásának 10%-os díjcsökkentése okoz, meg fogja terhelni a részvénytulajdonosokat is, többek között a magyar államot, aki szintén tulajdonos.
Így, az állam (akit mi tartunk fenn az adóinkból) kétszeres bevételkiesést szenved el. Egyrészt elveszíti az ebből eredő árbevéte után ÁFa-t, elveszíti a Társasági adót, tehát adóbevételt veszít, valamin osztalékot is veszít. ne higgye tehát, hogy más zsebéből tudja a választási vesztegetést végrehajtani.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.02.25. 15:00:49

Az embereket átbasszák,
s dagadnak a pártkasszák.

Blogger Géza 2013.02.25. 15:02:15

@komplikato: Voltam ma boltban. Egy Ft-tal sem volt drágább a kifli, mint tavaly. Miközben a rezsicsökkentés már rég életbe lépett. Továbbá nagy áramfelhasználású cégnél dolgozom, és egyre kevesebbet fizetünk az áramért. Merthogy szabad verseny van, nem kötelező az ELMÜ-től venni. Nem is emeltünk a termékeink árain.

Persze a sok hülye minden siránkozást beszop. Duplán kifizeti, na persze...

Blogger Géza 2013.02.25. 15:04:22

@CSENDES: Idióta az, aki azt hiszi, hogy részvényesi tájékoztató ugyanaz, mint egy lakossági-fogyasztói körlevél.

I_Isti 2013.02.25. 15:06:16

@Blogger Géza: Te ezt el is hiszed, vagy csak fizetnek érte?

CSENDES 2013.02.25. 15:19:49

@Blogger Géza: Ó, tehát célzott és talált. Há'Imotep-tep-tep.

campobaszo 2013.02.25. 15:23:22

@Blogger Géza: Maga tényleg azt gondolja,hogy az átlagos felhasználó az 5-800 forintos csökkenéstől jókedvre derül?Évente egyszer lemegy a boltba és megállapítja,hogy nem emelkednek az árak?
Maga örül a szabad versenynek?Miközben éljenzi az állami beavatkozást az energiahordozók árába,az étkezési utalvány-piacba?
Ritka nagy hülyének néz maga minket,Géza!

kristoof 2013.02.25. 15:29:11

@Blogger Géza: Elolvastad azt a levelet egyáltalán? Mert nekem az jött le, hogy a Zállam igenis más faszával verdesi a csalánt, hiszen nem az így is hatalmas adóból csökkentették a díjat, hanem a nyereségből. Ezért az ELMŰ bújtatottan azt mondja, hogy jól van, de akkor a fejlesztések elmaradnak és ne csodálkozzunk, ha egy áramkimaradás esetén nem két óra alatt javítják meg a hálózatot, hanem mondjuk 24 óra alatt. :-(

komplikato 2013.02.25. 15:43:21

@Blogger Géza: "Voltam ma boltban. Egy Ft-tal sem volt drágább a kifli, mint tavaly."

Lol. melyik univerzumban? Enyémben 2012-ben 5x!!! emeltek kaja árakat és ez januárban sem úsztuk meg! És a "rezsicsökkentés" eredménye még csak most várható a következő hetekbe. De szívesen oda költözöm ahol megállt az idő és nem nőttek az árak ...

Blogger Géza 2013.02.25. 15:58:03

@kristoof: Senki nem mondta, hogy itt adócsökkentés zajlott, tehát felesleges ezt bárkinek is cáfolgatnia.

regress 2013.02.25. 15:59:07

@Blogger Géza: gejza gejza,nyalj tovább,addig se írsz hülyeségeket

Állam-vizsga 2013.02.25. 17:10:51

@greybull: Hajjaj. Népszavazás népeszvazás hátán? ÉS az államcsődöt is meg akarod népszavaztatni? Hiszen azt írod hogy minden tartozás megtagadása. EU-ból kilépni? Az is népszavazásra megy? Már csak azért kérdezem mert a M.o. végrehajtott fejlesztéseket 97%-ban az EU fizette.
3 másodperc alatt ugyanott tartanánk ahol most.
Nem feltétlenül a politikusokkal van baj, hanem a választókkal is. Ők szavazzák meg már 23 éve ezt a sok gyalázatot. Ők szopnak be minden 20 éves víziót, meg hogy a negatív csökkenés az már növekedés. Az ilyen BloggerGézák miatt tart ez az ország ott ahol tart.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.25. 17:19:47

@Blogger Géza: "Max. Merkel majd hisztizik, mint Sárközy a francia kajajegyesek miatt, de megy majd utána a levesbe. "

Az megvan, hogy elvileg ők a legközvetlenebb szövetségeseink? Merkel biztosan, még az évértékelőben is az az álom hangzott el, hogy az iparunk majd az övékkel nő össze. Hát így nem fog.

A szövetség nem azt jelenti, hogy le kell feküdni nekik, de a "mennek egymás után a levesbe" mentalitás nem szerencsés akkor, amikor nem mi vagyunk az erősebb kutya - az, amelyiknek a génjei öröklődnek. Szvsz akkor sem, ha erősebbek vagyunk, de a fidesznek és híveinek láthatóen ezt hiába magyarázom.

Úgyhogy egy kicsit okosabban. Még a 8% garantált befektetésarányos nyereséget is le lehet alkudni érdemi tárgyaláson. Na most ilyen azóta nem volt velük, hogy a lisszaboni szerződés ügyében jól átvertük az idelátogató német pénzügyminisztert. Düböröghetünk a kétharmaddal, de ha ezt nem tesszük kompatibilissé az általuk követett alapelvekkel, akkor pár szemöldök megemelkedik Frankfurtban, Düsseldorfban meg Párizsban, és még drágább lesz a szabadságharc - vagy indulhatunk az azeri baltatenderen az EU helyett. Már addig, amíg érdekeljük őket.

Blogger Géza 2013.02.25. 18:02:52

@timargabor: Hát szerintem már rég nem ők a legközvetlenebb szövetségeseink. Mióta kicsit megadóztattunk pár német bankot, energiacéget, telekomcéget, kissé hűvösebb lett a viszony. Egy egész sor európai országot fel tudnék sorolni, akikkel semmiféle feszültségünk nincs (Lengyelország, Csehország, Szlovénia, de még Nagy-Britannia is inkább ide sorolandó), és akik nem akarnak állandóan tanítónéni szerepkörben (szereptévesztésben) kommunikálni velünk. Ehhez erősen hozzájárul, hogy a német kormány egy CDU+LIBERÁLIS kormány, amelynek egyes képviselői liberális messiásként akarnak téríteni egy saját hazájukban is bukásra álló eszmét az új EU tagállamokban.

Az meg, hogy megy a levesbe, nem mentalitás kérdése, hanem az én előrejelzésem. Sorra bukják el a kormánypártok a tartományi választásokat (legutóbb az igen fontos Alsó-Szászországban). Az FDP sorra esik ki, és várhatóan ez vár rá a pár hónap múlva esedékes országos választásokon is. Egyedül a CDU meg kevés lesz, vagy az ellenzék alakít kormányt, vagy nagykoalíció lesz. Ez utóbbi esetben is feltetszem, hogy más kancellárral, bár ez nem biztos.

Az emelkedő szemöldököktől meg ne szarjál már be, légy férfi. Eddig is emelkedtek, aztán szépen visszaestek.

nandras01 2013.02.25. 18:10:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: gézának érvelni?
gézától érveket várni?

hány éves vagy királylány?
:)

nandras01 2013.02.25. 18:12:06

@greybull: van egy olyan gyanúm, hogy te sem fogsz már meghülyülni...

nandras01 2013.02.25. 18:13:19

@greybull:
folyt.
az előbbi megállapításomat eme ökörségekre alapozom:

"A külső államadósság megfizetésének azonnali megtagadása. Kilépés az EU-ból, NATO-ból. Új pénz bevezetése. Összes közmű államosítása."

kalaposinas 2013.02.25. 18:20:26

Azt hiszem, hogy szeretett miniszterelnökünk lassan írhatja a három borítékot az utódának.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.25. 18:20:43

@Blogger Géza: ezt most nem értem, mi a gond a CDU-val? Hogy nem nyerik meg a választást? Ez előbb-utóbb mindenkivel megtörténik. Az SPD sem lesz majd jóindulatúbb velünk.

"Az emelkedő szemöldököktől meg ne szarjál már be, légy férfi. Eddig is emelkedtek, aztán szépen visszaestek." - Persze, egy-két tizedszázalék változás a finanszírozási költségben, nem kell tőle besz-ni, adóban majd úgyis beköhögjük együtt, nem?

Egy ideig el lehet üzemelni úgy az unióban meg a nemzetközi pénzvilágban, hogy ha az a szabály, hogy a padlóra köpni tilos, akkor mi a plafonra köpünk. De egy idő után elhiszik, hogy tényleg ekkora suttyók vagyunk. Nem tudom, ez mikor lesz, de nem fogunk jól járni.

Blogger Géza 2013.02.25. 18:45:04

@timargabor: A mostani dollárkötvényünk kamatozása 87 bázisponttal kedvezőbb, mint a nemzetközi pénzvilágnak csontig benyaló Bajnai idején a pontosan ugyanilyen paraméterű (dollár, 10 éves) kötvényé volt. És 4-szeresen túljegyezték volna, ha akartunk volna annyit eladni nekik, amennyit venni akartak volna. A tizedszázalékoktól se szarjál be. Valójában Magyarország finanszírozza a külföldet és nem fordítva, tartósan masszív a külker és fizetési mérlegünk. Hihetetlen ez az alattvalói mentalitás, ami magyar értelmiség jelentős részét eluralta. Ne rettegjél már úgy Európától. Ajánlom figyelmedbe az utolsó miniszterelnöki évértékelő beszéd idevonatkozó részét:

"A tisztes bátorság egyik gyümölcse épp az volt, hogy szövetségeket hoztunk tető alá tucatnyi országgal. Ez az együttműködés nem jött volna létre, ha afféle farkát csóváló kutyusként az asztal alól lestük volna, hová esik egy-egy zsírosabb falat. Ki köt szövetséget egy gyáva éhenkórásszal?"

Blogger Géza 2013.02.25. 18:46:08

@Blogger Géza: "tartósan és masszívan pozitív a külker mérlegünk" akart az lenni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:23:59

@Blogger Géza:

" Konkrétan abban, hogy egy nem szükségszerűen kiküldendő levélben igyekszik ijesztgetni a fogyasztókat, és elvenni a jókedvüket, ami a kisebb számla miatt keletkezett."
- Szerintem tényeket közöltek. Jogukban áll.

" Mire jó ez? Üzletileg? Melyik épeszű cég akarja elrontani a vásárlói, fogyasztói kedvét?"
- Ez arra jó, hogy ha megy a kormány, akkor tudd, miért fognak emelni. - Persze most jól hangzik a kampányban, hogy a szocik emelik a gáz és az áram árát, azonban az, hogy hangzik, ha a fidesz nyer, gördülő áramszünetekre kell felkészülni?

Mindenkinek ajánlott olvasmány:
Arthur Hailey: Nagyfeszültség
bookline.hu/product/home.action?id=2100773929&type=10&_v=Arthur_Hailey_Nagyfeszultseg

"Konkrétan úgy fog szívni, hogy ezek után tutira lesz még egy rezsicsökkentési akció, és bagóért adhatják majd el az itteni befektetésüket, amely megszűnik fejőstehénnek lenni."
- Tapsolj!!!

"Max. Merkel majd hisztizik, mint Sárközy a francia kajajegyesek miatt, de megy majd utána a levesbe."
- Ők a levesbe, mi a picsába. Derűs jövőképed van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:28:14

@Blogger Géza:

Hasonlítsd össze a vaj, vajkrém, joghurt, tej, tejföl, liszt, kenyér, sonka, csirkemell, sajt tavalyi árát is. Tavalyi ár alatt nem a másfél hónapja volt árakat, hanem a 2012. január 1.-i árakat értem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:31:38

@komplikato:

A kifli ára például a munkahelyemmel szembeni boltban sem változott, de a kedvenc joghurtom ára tavaly felment 165-ről 235 Ft-ra.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:37:04

@Blogger Géza:

NEm érted? Nem akarod érteni? Vagy ennyire buta vagy?

Érdemi rezsicsökkentés akkor lett volna, ha az állam lemond a számlában szereplő ADÓ
K EGY RÉSZÉRŐL. Például a 27%-os áfát csökkentette volna 20%-ra. Az valós rezsicsökkentés lett volna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:41:43

@Blogger Géza:

" a német kormány egy CDU+LIBERÁLIS kormány, "
- Légy korrekt! (Tudod: férfi)
Vagy azt írd, hogy egy KERESZTÉNYDEMOKRATA-LIBERÁLIS kormány, vagy azt, hogy CDU-FDP kormány. NE CSÚSZTASS!!!

"Az emelkedő szemöldököktől meg ne szarjál már be, légy férfi. Eddig is emelkedtek, aztán szépen visszaestek."
- Azt tudod, mennyibe kerül egy-egy ilyen szemöldökemelkedés?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 19:44:33

@Blogger Géza:

Lehetne, hogy ezt a kommented felmondod élőszóban, felteszed a YouTube-ra, és én hosszú téli estéken áthívom a haverokat, elindítom a kommented élőszavas verzióját, és betegre röhögjük magunkat három egység forralt bor elfogyasztása közben?

Kérlek tedd meg!!!

Blogger Géza 2013.02.25. 20:39:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: OK, én beérem ezzel a "nem érdemi" csökkentéssel, te meg várjál egy olyan kormányra, amelyik majd "érdemit" csinál. :) Addig álljál féllábon... :)

Blogger Géza 2013.02.25. 20:41:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na ebben most mi volt a csúsztatás, kvázi szinonimákból használtam azt, amit én jónak és egyértelműnek láttam. Ezt hadd döntsem már el én.

Blogger Géza 2013.02.25. 20:43:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Már mit szoptam be? Inkább te szoptad be, hogy egy részvényesi tájékoztató meg egy lakossági-fogyasztói körlevél az ugyanaz a kategória...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.25. 20:44:56

@Blogger Géza: felemelt szemöldök és légy férfi ügyben még annyit:

Kétségkívül lehet tökös dolognak tekinteni, ha valaki folyamatosan úgy tesz, mintha ő lenne az erősebb ott, ahol valójában nem. És egész addig az is, amíg az ellenfél nem akarja látni a lapjaidat.

Ez NEM AZONOS azzal, hogy "nem hunyászkodsz meg". A felesleges meghunyászkodás és a felesleges kokiosztás között van egy vékony mezsgye, Európa próbál arra építeni, hogy mindenki ezen akar menni.

sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s480x480/426501_10151566387573969_1603732995_n.jpg
(nem tudom, látszik-e FB nélkül is...)

Blogger Géza 2013.02.25. 22:37:53

@timargabor: Ez veletek a baj, hogy még mindig nem értitek, hogy bizony, Magyarországon a mi kormányunk az erősebb, nem egy másik kormány... Lélekben még mindig kommunisták vagytok, akik Moszkvára figyelnek, csak éppen azt most másik várossal helyettesítitek ezt be. Sajnos ennek a generációnak ki kell pusztulnia a jelek szerint, addig nem lesz változás a fejekben. Ez a folyamat hálistennek a fiatalok körében mért MSZP-s népszerűségen látszik.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.02.25. 22:53:14

@Blogger Géza: Ez veletek a baj, hogy lélekben még mindig kommunisták vagytok, akik Kádárra figyelnek, csak éppen azt most másik személlyel helyettesítitek ezt be. Sajnos ennek a generációnak ki kell pusztulnia a jelek szerint, addig nem lesz változás a fejekben. Ez a folyamat sajnos a fiatalok körében mért elvándorlási hajlandóságban látszik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 23:54:28

@Blogger Géza:

- JAJ GÉZA!!!! A dilettantizmus és a sötétség örömünnepoet ül a kommentedet látva!

"Ez veletek a baj, hogy még mindig nem értitek, hogy bizony, Magyarországon a mi kormányunk az erősebb, nem egy másik kormány"
- Ez a kormány az ÉN kormányom is. Engem is szolgál, képvisel, értem is dolgozik. Arra törekszik, arra kapott felhatalmazást, hogy jobbá tegye az ÉN életemet is. Azt, hogy ezt milyen minőségben teszi, most hagyjuk.

- HA megjegyzésedet olyan kontextusban vizsgáljuk, hogy a magyar állapotokra mely kormánynak van a legnagyobb befolyása, úgy megnyugtatlak, a magyar kormány a sor hátulján kullog. Egy német, egy francia, de még egy angol kormány is jobban tudja jelenleg befolyásolni a magyar állapotokat, mint a magyar kormány.

"Sajnos ennek a generációnak ki kell pusztulnia a jelek szerint, addig nem lesz változás a fejekben. Ez a folyamat hálistennek a fiatalok körében mért MSZP-s népszerűségen látszik."
- Figyeld a blogomat, ez a hozzászólásod majd lesz idézve az egyik következő posztban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 00:16:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: legalább sikerült valamit törlesztenem a blogodban írt klasszikusodért:

"Sok ember a cikkek olvasásakor azt a következtetést vonta le, hogy a szerző értelmi képessége olyan alacsony, hogy az már komoly gátja a metróépítésnek."

:D :D :D

Gandalf(helyett) 2013.02.26. 07:03:07

Biztosak lehetünk benne, hogy ez a kommunikáció alaposan kiszámított. Mint ahogy az ÁSZ vizsgálat eredménye is.
Ha Matolcsy lesz az MNB elnök, márpedig erre rendkívül nagy az esély, akkor szép hazánk központi bankában is "kisöprik a padlást". Aztán nézhetünk.
Ha "ez" oda beszabadul, Magyarországnak befellegzett jóidőre.

I_Isti 2013.02.26. 10:12:52

@Gandalf(helyett): Nem baj, nem sokára euróval fogunk fizetni. :) Gyakorlatilag nincs értelme forintban bármennyi megtakarítást tartani, mert a forintnak nincs jövője, csak múltja van.
süti beállítások módosítása