A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Kit válasszon a magyar CDU-szavazó?

2013.02.16. 11:18 timargabor

Egy szeptemberi cikkünkhöz érkezett egy igen elgondolkodtató hozzászólás TothLali nevű kommenterünktől:

Röviden: kire szavazzon egy magyar CDU-szavazó? Mármint: EU-párti, atlanti-párti, versenypárti, kisebb állam (kisebb állami elosztás) párti.

A kérdés azóta sem hagy nyugodni. A felvetett "CDU-sságnak" - más kifejezéssel talán európai konzervativizmusnak is nevezhetnénk - három vetülete van: világszemléleti, gazdasági és szövetségi. Világszemléleti, amennyiben a nyilvánvaló hazafiság mellett ott van az a "C" a rövidítésben (mondjuk a német kereszténységben Luther és a reformáció hatása értelemszerűen sokkal erősebb mint nálunk), és ez liberális gondolkodással társul. Gazdasági, mert nem kérdőjelezi meg, sőt evidensnek veszi a kapitalizmus alapelveit: a minél torzítatlanabb szabad versenyt, hogy az állami újraelosztás a gazdasági növekedésen keresztül szolgálja a társadalmi szolidaritást és nem annak ellenében. Az újraelosztás mértékét így minél alacsonyabban állapítaná meg, ha nem is az amerikai minimumszinten. És szövetségi: természetes, hogy alapérték és működési keret az EU és természetes, hogy a katonai szövetségi rendszer az Egyesült Államokhoz is köt. (Igen, tudom, hogy Németország és Magyarország helyzete más az unióban, de azért azt se hallgassuk el, hogy a fenti, elsősorban gazdasági alapelvek folyamatos és következetes vállalásával jóval közelebb is lehetnénk.)

CDU_magyar_Logo4.jpg

Ilyen alapelvekkel egy "magyar CDU-szavazó" bizony komoly gondban lenne a hazai kínálattal (ahogy a magyar SPD-, GRÜNE-, vagy Linke-szavazók is, de a poszt nem róluk szól). A világszemlélettel már gondban van, hiszen valahol ez azt feltételezi, hogy legyen olyan következetesen konzervatív, de legalább az ilyen irányvonalat nem alapból elutasító párt, amely legalább nem heti-havi rendszerességgel mond ellent az elveinek és korábbi programjának. Amelyik hajlandó végre érdemben lépni a kommunista rendszer ügynökeinek kérdésében. Amelyik a keresztény alapállását a világnézeti szabadság keretei között érvényesíti. Amelyik az őszinte, világos beszéd híve, jó esetben mestere, a jogállami normákat pedig eszébe sem jut megkérdőjelezni. Folytathatnám, de a dilemma már látható.

Gazdasági alapon, ha lehet, még rosszabb a helyzet. Miközben világszemléleti alapon talán még lehetne Schifferék felé kacsingatni, itt szinte esélytelen a dolog. A hazai politikai kínálatban nem látunk "kisebbállam-párti" alternatívát, a magyarázó szövegek pedig, hogy ki miért nem az, ebből a szempontból irrelevánsak. Aki a kifejezetten szocialisztikus 50%-os újraelosztási ráta helyett inkább a 40% (de legyen csak 45%) híve lenne, ezt a véleményét nem tudja a választáson kifejezésre juttatni. Az E2014 ebben az ügyben még nem igazán terítette a lapjait, de mi szkeptikusak vagyunk. Pillanatnyilag e szempontból nincs választási lehetőség.

Külpolitikában, szövetségi politikában felemás a dolog. A kisebbségi jogok melletti liberális fellépést (pl.: Benes-dekrétumok ügye) ugyan van zászlajára tűző párt, a következetes európai és atlanti kiállás azonban épp nem jellemzi a magukat a politikai jobboldal térfelére definiáló pártokat. A "keleti nyitás" erőltetése, ennek érdekében akár egy minősített gyilkos futni engedése pedig nem kicsit megy szembe ezzel az irányzattal. A politikai baloldal ugyan retorikájában azonosul ezzel az iránnyal, de egyrészt a CDU-szavazó nem szívesen ikszel balra, másrészt hatalmon ők is ugyanúgy és ugyanarról alkudoztak Putyinnal, mint a mostani kormány. Hadd tegyem hozzá, hogy az "EU-pártiság" a központosítás helyett a helyi döntéshozatalt részesíti előnyben, és nálunk ennek pont az ellenkezője zajlik. Tudom, hogy a szövetségi rendszerű Németországban ennek mások a hagyományai, számomra mégis fájdalmasan hiányzik egy olyan alternatíva, amely a decentralizált államszervezetet jobboldali gazdaságpolitikával és világszemlélettel párosítaná. És talán azt sem lenne érdektelen megtudni, hogy hányan vélik ezt hasonlóan a "sorstárs" politikai bizonytalanok közül.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

104 komment · 1 trackback

Címkék: konzervativizmus nemzeti liberalizmus magyar politika politikai rendszer magyar pártrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr1005083166

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy nem reprezentatív lista tanulságai 2013.02.16. 18:06:39

Megjelent a héten egy rangsor, amely igen érdekes következtetések levonására ad alkalmat még akkor is, ha természetesen figyelembe vesszük azt, hogy egyáltalán nem reprezentatív mintáról van szó, nevezetesen a magyar politikusok és pártok facebook-os n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Andor 2013.02.16. 11:59:15

@Kandeláber: Talán részemről már hihetetlen ezt mondani, de szerintem a kérdés abszolút nyitott még és a poszt sem Bajnait akarja az olvasó agyába befészkelni. Alakul a Párbeszéd Magyarországért arca, nyit (többek között) a Magyar Liberális Párt, ott a SZEMA, Kuncze is kérdéses, szóba jöhet lehetőségként a DK is, és hosszú még az idő, a semmiből is előkerülhet valami teljesen új, váratlan.

Kandeláber 2013.02.16. 12:03:07

@Jakab Andor: És mit szól mindehhez Meseházy?
Mármint ehhez a sok archoz.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.16. 12:23:19

@Kandeláber: neki az a feladata, hogy ezt begyűrje őket. szvsz ehhez elő kell húznia Botkát, Mesterházynak ez nem fog menni.

@Jakab Andor: a posztbeli kérdés nem ez (legalábbis nem első körben - és ebben egyetértünk: nem most), hogy ki váltsa le Orbánt (az általad említettek közül szerintem senki), hanem csak az, hogy kire szavazhatnak a konzervatívok.

aamen 2013.02.16. 12:32:44

kadar orszagaban jobboldali szavazo arrol donthet, hogy:
1. orszagot valt,
2. hagyja elveszni a szavazatat,
3. valamelyik budos komenistara szavaz, bizva abban, hogy az megse annyira budos komenista.

ha valahol felbukkan egy akarmilyen csekely mertekben is ujraelosztascsokkentessel gyanusithato part, az arra leadott szavazat a 2. pontba tartozik.
ebbol aztan kovetkezik az orszagban megmaradt jobboldali szavazo dilemmaja a 3. pont ugyeben. mert a cocik ugye kepesek akarhanyszor csodbevinni az orszagot, igaz, a vege elott mindig megijednek es visszafordulnak. a bajnai az elmult husz evben egyedulalloan egy hajszalnyit szembe mert menni a gerontokraciaval amikor megszuntette a 13 havi oruletet, de hat az elocsahosa szerint vissza kell allitani a negyveneves rendornyugdijas kanaant. a padlassopro bolsevik csurhe meg az egykulcsoson kivul semmifele jobbos tunetet nem produkalt eddig, viszont az orszagot olyan szintu remenytelensegbe taszitotta mint meg az elmult otven evben senki, rakosi ota.
ehh:-(

Kandeláber 2013.02.16. 12:40:52

@timargabor: Borítékolom, hogy be fogja gyűrni őket, akár személyesen, akár más képében.
A Fodor- Kuncze- Ungár- Jávor-féle alakulatok szánalmas segédcsapatai Bajnainak, akit mint jól tudjuk, még soha senki nem választott meg semminek, legfeljebb igazgatótanácsi tagnak egynémely cégekbe.
Az ő mítosza (az országmentő szakember) már túlhaladta Bokros hasonló legendáját, de ez önmagában kevés az üdvösséghez.
A nyugalmazott katonatiszt és a kendermagos nem tűnnek acélos támasznak, és a Hann-féle december elejei 16 %-os bemérés óta az ernyő összecsukódni látszik.

Verkaufsförderung 2013.02.16. 13:00:36

Döbbenet, hogy akkor amikor az aktív korúak felének nincs Mo-n bejelentett munkahelye politikusok minimálbér emelésen törik a fejüket.....

Mintha az egész nap egy terméket eladni nem tudó árus, áremeléssel próbálna vevőket csábítani...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.16. 14:07:05

jó cikk

követelem a merkli hadosztály intervencióját

aamen 2013.02.16. 17:12:20

ha a nyugdijnak evrol-evre monoton nonie kell, akkor a minimalbernek is emelkednie kell
hiszen a kkv szektorban a minimalber a jarulekalap szinonimaja

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 17:56:44

Engem sem hagy nyugodni a gondolat régóta, aztán leesett. Ha a CDU nem jön hozzám, nekem kell mennem a CDU-hoz.

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 18:06:54

@aamen:

Második pont, a Bokrosra szavaztam.:D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.16. 18:32:47

Magyarországon sajnos kvázi nincsenek CDU szavazók. Magyarországon csak indulatból és protestből szavazók vannak.

mahet 2013.02.16. 21:00:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: de vagyunk még páran... megvárjuk mi lesz 2014-ben és aztán szomorúan elhagyjuk az országot.

Ha jönne egy normális párt akkor sem tudna mit kezdeni a Fideszes / Jobbikos / kommunista tömeggel, kár az országért.

Zuzu Petás 2013.02.16. 21:13:10

A Dávid Ibolya féle MDF pont megfelelt a posztban leírt követelménynek:
1.Világnézetileg keresztények voltak,
2.Bokros a kisebb állam és a lehető legszabadabb piacgazdaság egyik legnagyobb szakértője és képviselője.
3.Kifejezetten EU pártiak voltak.

2002-ben ők voltak az egyetlenek, akik nem szavazták meg Megyo 100 napos programjait, hanem tiltakoztak ellene.
Dávid Ibolya nem ment el a választási vereség után a hírhedt nagygyűlésre, ahol elhangzott az egyik legundorítóbb, gyűlölködő mondat, ami egy politikus szájából elhangzott: a haza nem lehet ellenzékben.

Ja, én sohasem szavaztam az MDF-re 2010 előtt, de akkor még kopogtatócédulát is gyűjtöttem az ismerőseim körébe, hátha összejön nekik.

Lexa56 2013.02.16. 21:17:39

Ahhoz, hogy jelentős CDU jellegű szavazóréteg legyen Magyarországon, ahhoz sajnos a népet kellene lecserélni, az meg nem megy. Aki meg CDU jellegű szeretne maradni, az meg inkább odamegy, ahol van CDU :)

Megfigyelo 2013.02.16. 21:31:28

Magyarországon másutt vannak a frontvonalak, mint Németországban; Dávid Ibolya kudarca (pedig ő még egy "Konzervativ kiáltványt" is közreadott) mutatja, hogy Magyarországon lényegében nincsenek a posztban leírt CDU szavazók. Magyarországon a "jobboldal" egy felvilágosodás előtti kirekesztő rendi világot képvisel, amelynek a kapitalizmussal az a baja, hogy erkölcstelen, mert túl modern...

Blogger Géza 2013.02.16. 21:57:15

Elég szemforgató ezen a blogon alacsonyabb újraelosztási arányért rimánkodni, amikor nemrég egy konkrét lépés (felsőoktatás önfinanszírozásának erősítése, állami pénzfüggés csökkentése) esetén kb nemzethalálszerű víziói támadnak a szerzőnek.

Mert Magyarországon szavakban mindenki addig támogatja az újraelosztás csökkentését, amíg őt (vagy kedvenc területét - legyen az kultúra, felsőoktatás, sport, egészségügy) ez el nem éri.

Amúgy a magyar újraelosztási arány a tőlünk közvetlenül nyugatra található két "sikerország", Ausztria és Németország aránya között van kb. félúton, nem hinném, hogy annyira el vagyunk tájolódva:

minekon.blog.hu/2013/01/18/vigyazo_szemetek_parizsra_vessetek_294

Azt is hozzá kell tenni, hogy amikor magas a munkanélküliség, akkor az újraelosztási arány megnő (a németek alacsony rátája nagy segítség nekik) , bízzunk benne, hogy a munkanélküliségi arány tovább fog csökkenni, ez további újraelosztásiarány-csökkenést fog okozni. Többen kapnak jövedelmet a piacról és kevesebben az államtól.

Bajnai a 5%pontos áfanövelésével talán rekorder az egy nap alatt megvalósított újraelosztási arány növelésben, és a meghirdetett SZJA-növelése sem túl biztató...

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 21:59:07

@Megfigyelo:

Ez igaz, de nem szabad elfelejteni az MDF előéletét. A vadprivatizációt, kárpótlást, gazdaság szétzilálását. Nem éppen a CDU elvei mentén történt mindez. A neve örökre összeforrt a rendszerváltás első 4 évével, ne csodálkozzunk, ha a választók nem kérnek belőle. Aztán a párt maradéka összebútorozott az SZDSZ maradékával...nincs az a Bokros, aki vállalhatóvá tette volna. Mondjuk én rá szavaztam, de minek.

arany_ember 2013.02.16. 22:00:13

Ezen gondolkoztatok már?
Ugye a Manyup lenyúlása után véglegesen eldőlt, hogy az aktuális nyugdíjak az aktuális befizetésekből vannak. Az én életemben biztosan. :)
Csak ugye.
Csökkent a GDP közel két százalékkal.
Akkor most miért is emelik a nyugdíjakat? És még gondolkozunk további emelésen?
Komenistábbak ezek mindenkinél!

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 22:06:04

@Blogger Géza:

Magas újraelosztással is működhet jól egy állam. Egy erős, fejlett, magas hozzáadott értékkel, munkakultúrával, aktivitási rátával rendelkező állam. Na az nem mi vagyunk.

Szabványok 2013.02.16. 22:32:45

@aamen: Igazad van.
(Annyit azért megjegyeznék, hogy a kommenistát két mm-mel írjuk.)
Nézd meg, hogy most az idióta rezsicsökkentésnél egymásra licitálnak a pártok. Melyik párt privatizálná az egészségügyet?
Van egyáltalán kapitalista (liberális piacgazdaság párti) ember még ebben az országban?

Politikusnak egy szavát se, csak ha ló legel a sír 2013.02.16. 22:32:54

@Husz_János_Puszita: hát igen, svédország. Csak hát ott nem is kapnak audit és mindenféle költségtérítést az állam emberei, hanem max egy metróbérletet... Na meg ha valaki mutyizik az megszívja. Itt meg koncepcióspernek, mocskólódásnak mondja, majd elsimítja az elvtársak segítségével.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.16. 22:36:57

@Kandeláber: @Blogger Géza: Ti vagytok a tipikus anti-CDU-szavazók, mi a bánatot okoskodtok itt?
Ki van adva, hogy mindenhol égetni kell mindenkit, aki nem FIDESS?

Szabványok 2013.02.16. 22:37:15

@Blogger Géza:
Szemforgató, nem szemforgató én _mindig_ az alacsonyabb újraelosztás mellett vagyok.
Én a tandíj mellett vagyok. Melyik párt is fúrta meg a tandíjat, vizitdíjat?
(Az más kérdés, hogy amit most a kormány csinált a felsőoktatással az komédia. Nem. Tragédia.)

komolytalan samu 2013.02.16. 22:40:08

Ez a kérdés olyan, mint a labda, ami azelőtt leesett, mielőtt feldobták. Nem, ilyen párt nincs. Az elmúlt 20 évben az Antall féle MDF járt hozzá a legközelebb, de inkább csak Antall (Lezsák és Csurka romanticizáló hagymázaira Antallnak legf. politikailag volt szüksége)

DávidIbolyka meg NAGYON szeretett volna CDU lenni, csak a hitelesség meg az átütőerő hiányzott hozzá, - a szavazókon kívül.

És par excellence: Bokros nem konzervatív!
Ami vele kapcsolatban újra és újra meg tud lepni, az az olvasni képes népek középtávú emlékezetének teljes hiánya. Lajos a 2000-években még szinte ugyanazt a programot árulta a baloldalnak (ÉS), amit pár évvel később már igazkonzervatívnak. A Piacpártisága és bürokráciacsökkentő tevei a mai magyar helyzetben olyan evidenciák, amit csak a kádárista (újratermelődő) kisnyugdíjasokra hajtó magyar polelit nem hajlandó bevállalni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.16. 22:40:55

@Blogger Géza: ebben mi elég következetesek és kiszámíthatók vagyunk: a szociális jellegű újraelosztás csökkentését, de legalábbis a GDP-vel együtt mozgatását mondjuk. Azt is megértenénk - bár nem tartanánk jó stratégiának - ha az oktatási szektor finanszírozása is GDP-arányos lenne. Most (úgy 6, de lehet hogy 10 éve biztosan) rendesen alatta van.

Ámde amikor ez a folyamat felgyorsul, és az oktatásból azért kell kivonni tízmilliárdokat, hogy a nyugdíjakat etc. bőven GDP felett lehessen emelni, akkor felszalad a szemöldökünk. És hát az olcsó poént, a stadionokat még nem is említettem. (De most már igen.)

Husz_János_Puszita 2013.02.16. 22:44:40

@Politikusnak egy szavát se, csak ha ló legel a sír:

Svédországban közelíti a foglalkoztatottság a 80%-ot. Ha elértük a 70-et és az ottani bérszínvonalat, legyen magas újraelosztás, egye fene.

Megfigyelo 2013.02.16. 22:52:28

@Husz_János_Puszita: Ez igaz. De ha lettek volna "CDU szavazók", akkor az MDF előtörténete se ilyen lett volva...

takács bálint (törölt) 2013.02.17. 00:06:54

szerintem jobb ha a magyarország elfelejtik a cdu-t. ti. a cdu is elfelejtette magyarországot. ezt majd a német szövetségi választások után teszik nyilvánvalóvá.

takács bálint (törölt) 2013.02.17. 00:11:53

@timargabor:
németországban föderális államrend van. magyarországon népi demokrácia. a különbség nagyjából az, ami nszk és az ndk között. jelzem mindkettő többpárti volt. igen az ndk is. nagyjából annyira demokratikus magyarország. de ez az államrendből következik. amit mindenki nagy kedvence laci bácsi írt.

illusztrációként:
www.youtube.com/watch?v=MJqZm-VJkDU

szobatars 2013.02.17. 08:25:09

Ha már Bokros és Bajnai urak neve felmerült:

Bokros egy, a korábbinál alacsonyabb szinten pénzügyileg stabilizálta az országot, Bajnai pedig még jobban a szakadékba lökte egy 24 milliárdos IMF hitellel, szóval, ha "választanom" kell, akkor inkább Bokros, mert ha voltak felesleges és téves elemei a lépéseinek, de volt benne ráció. Bajnai semmit nem tett, csak felvett egy hitelt és ezzel időben eltolta a problémát, gyakorlatilag a következő kormányra tolva a helyzet megoldását. és igen, akkor már nyilvánvaló volt, hogy a következő kormány Fidesz vezetésű lesz, csak az volt a kérdés 2008-2009 óta, hogy kétharmaddal vagy csak sima többséggel.

agymosott 2013.02.17. 09:00:07

@Zuzu Petás: - és mindenki más aki mdf-ezni kezdett a poszt kapcsán:

aki kicsit is tájékozott a politikában, tudta, hogy ez az egész mdf-es "modern européer konzervatív" imázsváltás somogyi zoltán politológus megbízásának volt köszönhető, épp úgy, ahogy azt is lehetett tudni, hogy a pártot alkotó emberek 99%-a velejéig korrupt megélhetési politikus volt, akik a rendszerváltás idején főszereplők voltak a privatizáció olyan elbaszott véghezvitelében, ami miatt lényegében ma a nácizmus felé fordul a magyar értelmiség jó harmada a demokráciával ellentétben. és a bűneiket még lehetne sorolni oldalakon keresztül. mindenesetre, ez az egész bizonyította a politológus vezette politika achilles-sarkát - ha nem hitelesek az arcok maguk, a tökéletes ideológia és a marketing nem menti meg a dolgokat.

agymosott 2013.02.17. 09:01:30

@agymosott: bocs, korán van, "a demokrácia ellenében" akart lenni.

egysmás 2013.02.17. 09:09:05

"A politikai baloldal ugyan retorikájában azonosul ezzel az iránnyal, de egyrészt a CDU-szavazó nem szívesen ikszel balra, "

A jobboldali nem ixel balra, hanem inkább támogatja az államosító, visszamenőlegesen törvénykező, bolsevik típusú pártformációt.

kino 2013.02.17. 09:09:47

@szobatars: csak azért, mert a gonosz IMF hitellel jössz: magyarázd már el légyszíves nekem: mi az az államkötvény? köszi.

kino 2013.02.17. 09:11:19

"a CDU-szavazó nem szívesen ikszel balra"
miért, Magyarországon van egyáltalán jobboldali párt? (tevékenység alapján, nem az alapján, ahogy magukat deklarálják)

agymosott 2013.02.17. 09:23:58

de amúgy most már tényleg tele van minden a konzervatív-liberális párt iránti vágyakozással, miért nem csinálja meg valaki egy húszezredik blogbejegyzés helyett?

egysmás 2013.02.17. 09:24:27

Nem tudom, honnan a kényszerképzet, hogy szexi dolog konzervatívnak lenni!

Ma Magyarországon nincs mit konzerválni, konzervatívkodni!

Egyszerűen nincsenek olyan értékek, amiket érdemes védeni, nincsenek olyan politikai hagyományok, amikért érdemes megmozdulni!
Magyarország, a kommunista diktatúra idején megtapasztalhatta, milyen az, amikor a politikai konzervativizmus mozgatja a döntéshozókat.
Ez kell?
Ha ez kell, akkor Orbán a ti emberetek!

Vagy a konzervativizmus egy idegen konzervativizmus?
Egy német-angol típusú konzervativizmus, és a magyar hagyományokat akarjátok lecserélni német-angol hagyományokra?
Ha ez így van, akkor miért nemzetiskedtek?
Tán csak nem identitásválság fennforgása van?

shinichi 2013.02.17. 09:24:32

@szobatars: Az IMF hitel az akkor lejáró, korábbi hitelek megújításához kellett. Nem korábban nem létező adósság felhalmozása történt, hanem egy már létező adósság törlesztéséhez kellett az a pénz. Az akkori hangulatban egyszerűen nem kapott Magyarország elfogadható feltételekkel a piacról hitelt. Megjegyzendő, hogy abban az időben olyan gazdaságoknak, mint Németország is volt sikertelen kötvényaukciója. Csak nekik volt tartalékuk.

Szóval az IMF hitel egy olyan törlesztésre ment el, ami így is, úgy is esedékes volt, és mindenképpen hitelből történt volna. Csak akkor a kormány úgy döntött nem 10+ %-os piaci hitelből finanszírozza a dolgot. A IMF pénz fennmaradó része képezi - egyenlőre - a jegybanki tartalék tetemes részét.

agymosott 2013.02.17. 09:28:21

@egysmás: a liberális demokráciát kellett volna konzerválni, mielőtt még felszámolták volna a nemzeti szocialisták.

is 2013.02.17. 09:28:34

pedig az E2014, 2010-ben pedig Bokros is itt volt, akkor kire szavazott a magyar CDU-s? a bal meg jobbnak pedig már semmi értelme, mert a FIDESZnél baloldalibb párt ma Magyarországon nincs, aztán úgy döngeti a mellét, hogy ő jobboldali, ahogy csak bírja. a CDU szavazó szavazzon csak a posztbeli hármasra, Bokrosra, vagy az E2014-re. még inkább, ha ezek ketten összefognak.legyen az E2014-nek annyi szavazója, hogy ne szoruljon rá a szocikra.

@szobatars: én a helyedben nagyon elszégyellném magam, ha ilyen világosan kiderülne, hogy milyen hülye vagyok ahhoz, amihez ilyen határozottan hozzászóltam.merthogy:

Magyarország 2012-ben is kb. 20 milliárd euro hitelt vett fel, és 2013-ban is annyit fog felvenni. Csak nem évente egyszer, hanem heti háromszor kicsiben, plusz felvesz még 3,25 milliárdért dollárt. ezzel szemben Bajnai ugyanúgy 20 milliárdot vett fel, csak kisebb kamatra, és egyben egy egész évet. A 20 milliárd feletti részt meg betették az MNB-be, azóta is ott csücsül.

is 2013.02.17. 09:29:29

@agymosott: megcsinálták: E2014 most a neve, 2010-ben MDF volt Bokrossal.

shinichi 2013.02.17. 09:30:55

@Poszt. Nagyon jó, tényleg. Csak egyvalami kimaradt. Át kéne futni a DK programját. :) Egy valódi konzervatív-liberális gazdasági programtól a magyarok 99% irtózik. Tudatosan, vagy tudat alatt.

egysmás 2013.02.17. 09:32:11

@agymosott: Mikor volt itt liberális demokrácia? :o

Mellesleg igen!
A konzervativizmusnak csak liberális közegben van értelme.
Ha nem liberális a közeg, a konzervativizmus másik neve a diktatúra.

agymosott 2013.02.17. 09:34:44

@is: mdfről lásd feljebb, e2014-ről meg mit mondjak? a minimum az lett volna, hogy kérnek egy őrségváltást az mszptől, legalább szimbolikus higiénia gyanánt, mielőtt összeölelkeznek velük, de erre bajnai már az elején kimondja, hogy nélkülük nem lehet leváltani a fideszt. ez nem fog bejönni, és nem a nép tehet róla.

agymosott 2013.02.17. 09:37:23

@egysmás: semmikor, de volt róla szó egy ideig, aztán szitokszó lett belőle. és igen, a konzervativizmusnak liberális közegben van csak értelme, de ott nem csak értelme van, hanem szükség is van rá, mert különben a liberális demokrácia szétesik. ez történt meg magyarországon, és valószínűleg tényleg az autópályán van csak visszaút.

Megfigyelo 2013.02.17. 09:42:03

@kino: Klasszikus európai (és amerikai) értelemben a jobb- és baloldal között az a különbség, hogy "ki fizeti a számlát?": a jobboldal a gazdagoknak, a businessnek kedvez, a baloldal a szegényebbeknek. Ebben az értelemeben ma Magyarországon par excellence jobboldali kormány van uralmon: kirabolják a szegényeket a felső (néhány) tízezer javára -- elég, ha az egykulcsos adót, a segélyek elvételét stb. említem. Viszont a "thacherista" klasszikus jobboldaltól eltérően ez a kormány nem képes fellendíteni a gazdaságot, hanem történelme egyik legmélyebb -- és napról napra mélyülő(!) -- válságába juttatta az országot, egy lefelé menő spirálba, aminek nem látni a végét.

shinichi 2013.02.17. 09:45:40

@agymosott: Dehogynem a nép tehet róla. Ha 70% lenne Bajnaiék támogatottsága, akkor kezdhették volna azzal, hogy az MSZP a tárgyalások megkezdése előtt oszoljon fel.
De a népnek - ami mindenről tehet - MSZP-osztogatás meg Fidesz-osztogatás kell. Négyévente esetleg cserével, egymás szapulásával, hogy még jobban kéne osztogatni. De a lényeg ugyanaz.

agymosott 2013.02.17. 09:51:05

@shinichi: ha bajnai előzőleg nem a gyurcsány vezette mszp-kormány gazdasági minisztere lett volna, akkor ha 70% nem is, de 40% biztos meglenne. ügyesebb politikával még így is meglehetett volna a 40%. a nép hibáztatása veszélyes dolog, inkább megérteni kell őket, mintsem vádolni. persze, ha nincsenek politikai ambícióid, akkor nem veszélyes.

shinichi 2013.02.17. 09:52:14

@Megfigyelo: Ha megnézed az újraelosztás mértékét, akkor láthatod, hogy mennyire nincs igazad. A Fidesz olyan baloldali, hogy balról előzik Thürmert.

A félreértés abban áll, hogy a baloldaliság nem teszi gazdaggá a szegényt. Ez egy egyetemes tévhit. A baloldali kormányzás hozzászegényíti az országot a szegényekhez.

Megfigyelo 2013.02.17. 09:55:29

@egysmás: Ez így igaz. És tegyük hozzá, hogy a nyugateurópai konzervatívok (beleértve Angela Merkelt és David Cameront) Magyarországon nagy valószínáslggel "liberálbolsinak" számítanának a magyar jobboldal szemében, olyan kicsi ott a különbség a középjobb és középbal pártok politikája között. (Ugye a "konzervatív" Cameron kormánya a napokban szavaztatta meg a melegházasságot a brit parlamentben -- át is ment elsöprő többséggel. Franciaországben meg a "szocialista" Hollande csinálta ugyanezt, szintén ezekben a napokban...)

shinichi 2013.02.17. 09:57:55

@agymosott: A nép megértésével nincs baj. Gyurcsányt és (második) kormányát is azért utálják, amit 2006 után tett. Amikor megpróbálkozott a reformokkal.
A Fidesz is tökéletesen érti a népet, Mesterházy is. Ezért tartunk ott, ahol. Ezt akarja a nép. Megindokolni pedig meg tudunk mindent.

egysmás 2013.02.17. 09:58:08

@shinichi: A baloldaliak szegényítették el a világot, amikor nyolcórás munkanapot harcoltak ki, meg társadalombiztosítást, meg nyugdíjat...

Megfigyelo 2013.02.17. 10:06:22

@shinichi: Az ujraelosztás mértékét nem szabad anélkül tekinteni, hogy ki az újraelosztás haszonélvezője, "Normális" országokban valóban akkor magas az újraelosztás, ha a baloldal "osztogat". (A finn szakszervezetek évente megszavaztatják a tagságot, hogy egyetértenek-e a nagy adók -- nagy szociális juttatások rendszerének fenntartásával, vagy inkább kisebb adókat és kevesebb juttatást akarnak. Eddig mindig az előbbi győzőtt.) De mi nem vagyunk "normális" ország. Nálunk az újraelosztás haszonélvezői a magaskeresetűek, és -- főleg -- a "kebelbeliek"; a beszedett adók jelentős része közvetve a fijjugg érdekkörébe csorog át. (Pl. magírták, hogy az állam a piaci ár sokszorosát fizette ki a Simicska érdekkörébe tartozó cégnek az IMF-ellenes oriásplakátok kihelyezéséért. Ez is "újraelosztás".)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.17. 10:23:13

@shinichi: "A Fidesz is tökéletesen érti a népet, Mesterházy is. Ezért tartunk ott, ahol. Ezt akarja a nép."

Nem egészen. A nép *valamekkora többsége* ezt akarja, tippem szerint az inaktívak többsége plusz a fideszmszp fanok. Ez azonban nem indokolja, hogy *minden* párt erre táncoljon.

Sőt, az egyfordulós, a "relatív győztes nyer" alapú választási rendszerben akár nevető harmadik stratégia is lehet ez, ha már a fideszmszp ugyanarra a bázisra hajt. (na ja, aztán majd felébredek...)

agymosott 2013.02.17. 10:24:26

@shinichi: hogy gyurcsány a reformkísérletei miatt bukott meg? nos, neked mint lelki cdu-szavazónak jó hírem van, megvan számodra az ideális magyar párt: Demokratikus Koalíció.

shinichi 2013.02.17. 10:24:30

@egysmás: Meg lehet nézni mire jutottak azon országok, ahol ez egy bizonyos arány alatt maradt, és meg mire azok, ahol ez túlzott arányt öltött. Erről szól maga a poszt.
Egy bizonyos szint fölötti újraelosztás az újraelosztható javak értéket csökkenti. Százalékosan egyre több, míg nominálisan egyre kevesebb jut a szegényebb rétegeknek.
Példa: Megemelték a minimálbért, de kevesebb kenyér vagy kevesebb kilowattóra áram jön ki belőle.
Pont ez poszt témája.

Megfigyelo 2013.02.17. 10:27:04

@shinichi: Már Bertolt Brecht megírta, hogy a népet nem lehet leváltani. Hogy a jozefinizmus meg mire vezet, arra Gyurcsány egy friss példa...

De könyörgöm, Magyarországon a nép mikor és -- főleg -- kitől tanulta vona meg a felelős döntést?

shinichi 2013.02.17. 10:32:08

@timargabor: Bár úgy lenne. De jelenleg a magyar szavazók többsége még nem tart ott, hogy 'kevesebb elosztást' vagy 'kisebb államot'. Egyelőre ott tartunk, hogy 'legalább ilyen sok, de becsületes elosztást', 'legalább ilyen nagy, de kevésbé korrupt államot'.
És bár nem mellékes témák, ezekben (korrupció) nincs ennyi gazdasági/pénzügyi tartalék. A nagy elosztórendszerek reformja nem azt - kéne - hogy jelentse, hogy a plakátkampányra szánt pénzeket is osztogassuk szét.

Megfigyelo 2013.02.17. 10:32:48

@egysmás: És a mostani jobboldali kormány annyira "gazdaggá tette" az országot, hogy már nem 3 millió, hanem 4,5 millió ember él a szegénységi vonal alatt, és nem 1 millió, hanem 1.5 millió mélyszegénységben... (Két és fél év alatt ez nagy fegyvertény, ugye?)

shinichi 2013.02.17. 10:36:22

@agymosott: Tudom. Nagyon is szimpatizálok velük. Vagy ők, vagy E2014.

egysmás 2013.02.17. 10:37:16

@shinichi: "Egy bizonyos szint fölötti újraelosztás az újraelosztható javak értéket csökkenti."

Mint a svédeknél.

A minimálbér hogy jön az újraelosztáshoz?
Vagy az áram ára?
Ha leszámítjuk azt, hogy a konzervatív kormány ténykedése alapján, a minimálbér-emelés darabra kevesebb kapott forintot jelent a dolgozónak, mint amennyit előtte kapott, könnyedén belátható, hogy pl sokkal több okostelefont lehet venni most a minimálbéren, mint lehetett három éve. pl.

De a minimálbér tényleg nem értem, hogy jön ide!

Itt pl. nagyon alacsony. Összehasonlítva az árszínvonallal, ami az osztrák felett van, meg főleg.

shinichi 2013.02.17. 10:43:27

@Megfigyelo: "De könyörgöm, Magyarországon a nép mikor és -- főleg -- kitől tanulta vona meg a felelős döntést?"
Autodidakta módon, a saját kárán. Vagy, hogy összeveti Észak-Koreát és Dél-Koreát, NSZK-t és NDK-t, KGST-t és EU-t, esetleg.
Mi ketten most elhatározzuk, hogy felelősen fogunk dönteni, és úgy is teszünk ezután. És akkor kettővel több felelős polgár van mostantól. Maradt még tíz millió. Ha legalább öt millió ezt képes megtenni, akkor nyertünk, ha nem, akkor maradunk így, ahogy vagyunk.

agymosott 2013.02.17. 10:43:56

@shinichi: a "kisebb államot" szlogen kicsit elhasználódott egy kiváló elmékkel megáldott kiváló pártnak köszönhetően, akik egyébként szintén hajlamosak voltak a népet okolni kudarcaikért.

remember csepeli
mno.hu/migr/csepeli-gyorgy-barbarizmus-jellemzi-a-magyarokat-527120

agymosott 2013.02.17. 10:46:18

@shinichi: uhh, hát, sajnálom. gyurcsány egyébként nem a reformkísérletei miatt bukott meg, de ezt most nem fogom elkezdeni magyarázni, mert ha te őt egy vállalható figurának tartod, akire lehet szavazni, úgysem győznélek meg.

Megfigyelo 2013.02.17. 10:48:06

@shinichi: A jelenlegi problémák többsége visszavezethető egy döntésre. Az egykulcsos adóval a legfelső (néhány) tízezer kapott egy évi 700 milliárdos "nemzeti ajándékot", amiből kb, 200 milliárdot a szegény(ebb)ek adójának n9velésével (az ún. "adójóváírás" eltörlésével) fedeznek, a fennmaradó 500 milliárd pedig évről évre hiányzik a költségvetésből, s ezt állandóan "ad hoc" rablóhadjáratokkal -- manyup lenyúlása, és főleg rendkívüli adók -- szerzik meg, amelyek mind visszavetik a gazdaság fejlődését. És a fogyasztás sem lendült fel, mert Matolcsyék hijján vannak a legelemibb szociológiai ismereteknek: ha a gazdaságot a fogyasztás növelésén keresztül akarja valaki élénkíteni, akkor a szegények adóját kell csökkenteni, nem a gazdagokét, mert a szegények felélik a teljes jövedelműket, a gazdagok meg jellemzően nem fogyasztásra költik, ha megnő a jövedelmük.

Megfigyelo 2013.02.17. 10:49:59

@shinichi: Félek, hogy ez néhány generációt igényelne, de nincs annyi időnk...

aamen 2013.02.17. 11:10:18

@Megfigyelo: van ugye ez a kenyszerkepzett a magaskeresetuekrol, miszerint a padlassopro bolsevik csurhe egykulcsosa nekik kedvezett volna
a zugy megitelesehez erdemes azt a baloldali (tehat a osszmagyarorszagi) sajtoban igen ritkan publikalt adatot is hozzagondolni, hogy a szobanforgo magaskeresetuek a koltsegvetesi bevetelek berhez, jovedelemhez kapcsolodo ca. felenek ketharmadat fizetik.
forras: privatbankar.hu/migracio/az_adozok_14_szazaleka_fizeti_az_szja_ketharmadat-229506
merhogy az szja meg a tb egyutt mozog, ezen belul a nehai manyupba fizetett jarulek is egyutt mozgott
tehat a tortenet ugy kerek, hogy a padlassopro bolsevik csurhe ellopta az orszagot nagyjabol fenntarto "gazdag" reteg nyugdijcelu megtakaritasait, kisebb reszet visszaosztotta az egykulcsos formajaban, nagyobb reszet meg kiosztotta nyugdijba a szent szavazobazisnak
mivel a szent szavazobazis lelki nyugalmahoz - ertsd nyugdijemelesehez - ez nem volt eleg, az orszagfenntarto nepek munkahelyeit - lenyegeben a teljes gazdasagot - tonkretette a kulonbozo kulonadokkal, ezzel a jovot bealdozta. aztan most eppen azon rugozik a media hogy vajon mi a faszer is ment el felmillio aranykoszorus adofizeto, es hogy vajon mi a faszer is nem akarnak azok a tetu kis egyetemistak tandijat fizetni...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.17. 11:34:57

@aamen: hát úgy nagyjából ennyi. És aki nem erre szeretne szavazni, az nem tud, mert nincs kire.

agymosott 2013.02.17. 13:58:07

@aamen: őrületes nagy demagóg populista komcsi vagyok, de én igenis úgy gondolom, hogy a nyugdíjasok nem eltartottak, hanem befizettek egy rohadás pénzt - magánnyugdíjpénztár helyett - az államnak betétbe, amit nyugdíjként visszakap(ná)nak. nem ők az ingyenélők. a fidesz ezerfelé osztja szét a padlásról lesöpört pénzt a holdudvarának, szimbolikus és látszatberuházásokra, kulturális, sportügyi és egyéb támogatásoknak álcázva. a nyugdíjas témán felesleges rugózni, az csak arra alkalmas kiválóan, hogy egy politikailag felettébb aktív réteget kiakasszon.

shinichi 2013.02.17. 14:08:13

@Megfigyelo: Ebben nincs vita (nagyon) köztünk. Szerintem is meglehetne sávozni az SZJA-t, kicsit (kicsit!) progresszívabbá tenni. De csak egy feltétellel.
Az így szerzett bevételt csak a munkához tapadó terhek, jellemzően munkaadói járulékok csökkentésére szabadna fordítani. És nem nyugdíjemelésre, vagy 13. havi családi pótlékra. Így esetleg volna esély a foglalkoztatás növelésére, vagy legalább stabilizálására. Persze ehhez kiszámítható befektetői háttér, jogbiztonság, ad hoc intézkedések, büntetőadóztatás mellőzése is kéne.

Egyébként figyelembe kéne venni azt, amit aamen írt. Nem reális, és hosszú távon egyszerűen nem tartató, hogy van aki - szó szerint - hússzor annyi, extrém esetben 100x annyi adót fizet mint egy másik ember. Ennyivel több fény nem süt rá a közvilágításból, nem viszi el ennyiszer többször a mentő. Mert az a réteg, aki eltartja szent KISnyugdíjasokat, meg még szentebb NAGYcsaládosokat, az kb. most ért teherviselő képességének a határához.
Úgyhogy vagy elkezdjük megvágni a szociális elosztórendszert, vagy az input része a rendszernek kitántorog nyugatra. És akkor az ország beleáll a talajba, mint a gerely.

aamen 2013.02.17. 14:08:27

@agymosott: teljesen mindegy mit gondolsz, ha a valosag az hogy a nyugdijasok egy feloszto-kirovo nyugdijrendszerbe fizettek be, es a mostani nyugdijukat ugyanez a feloszto-kirovo nyugdijrendszer fizeti
mert a feloszto-kirovo arrol ismerszik meg hogy nincs semmifele betet, a mai befizetesekbol megy a mai kifizetes
igen, ez azt is jelenti hogy a nyugdijas egy eltartott
es nincs ebben semmi pejorativ, ahogy a mostani nyugdijas eltartotta az elozo generaciot, ugy a mostani aktivak is eltartjak a mostani nyugdijasgeneraciot
osszefoglalva, az eltartas ugyeben nem kellene hozongeni
ez egy ilyen, a feloszto-kirovo

Verkaufsförderung 2013.02.17. 14:15:33

@agymosott: Ők vissza is kapnak egy rakás pénzt, ingyen utazást, ingyen eüt. A mai fiatalok viszont ennek a töredékét se fogják visszakapni nyugdíjasként.

Ilyen feltételek mellett ne számíts arra hogy sokáig fenntartják nektek a hepajkodást....majd szépen mindenki visszamegy a saját felnevelt utódaihoz...

agymosott 2013.02.17. 14:26:09

@Verkaufsförderung: @aamen:

ettől függetlenül nem erre kellene egy esetleges konzervatív-liberális politikai erőnek kihangsúlyoznia a politikáját. van sok erkölcsileg tisztábban átlátható és átalakítható területe az újraelosztásnak.

toportyánzsóti 2013.02.17. 14:53:35

Fantaszta ez a poszt,olyan országban ahol gyakorlatilag,maffia kormányzás van.Ahol a miniszterelnök már olyan szinten mer sikerekről beszélni, átlátszóan és szándékosan hazudni,azt meri az arcunkba tolni,hogy a 20 milliárd támogatás,több mint a 25 milliárdos 12-szer...A szurkolói hada,torokátvágással,kocsmaszétveréssel meri a diákságot nyíltan megfenyegetni és mindenki hallgat,kussba van,nem követeli ezek megbüntetését,azonnali elhatárolódást tőlük?!

aamen 2013.02.17. 15:09:00

@agymosott: az ujraelosztasnak lassacskan egyaltalan nincs mas terulete, mint a nyugdij

2006-ban a nyugdizt alap kiadasi oldala 2108 mrd
2013-ban 2847 mrd

2006-ban az egbizt alap kiadasi oldala 1691 mrd
2013-ban 1804 mrd

2006-ban a nyugdizt alap azonban meg tartalmazta a korhatar elottieket akiket a fulkeforradalmi koltsegveteskeszites a cocpolba dugott el es rokikat, akiket az egeszsegugybe

ha ezekkel korrigalunk, az osszehasonlithatosag kedveert, akkor:

nyugdbizt alap valos kiadasai 2013-ban: 2847+349+87+197=3480 mrd

egbizt alap valos kiadasa 2013-ban: 1804-349=1455 mrd

osszefoglalva, het ev alatt az egeszsegugy koltsegvetese nominalerteken csokkent, a nyugdij pedig 65 %-kal nott

talan nem tulzas ugy fogalmazni, a nyugdij az a kisgomboc a koltsegvetesben ami felzabalta a hiteleket, felzabalta az egeszsegugyet, felzabalta a manyupot, es most eppen egy iciripicireapro falatot a felsooktatast zabalja fel, mielott egy jelentosebb tetelt, az mnb tartalekokat is felzabalja

aamen 2013.02.17. 15:17:05

@agymosott: erdemes megemlekezni erro a "mert azok ellopjak" cimu tortenetrol is

ez ugye ugy jelentkezik, hogy narancskomenistak szerint a vereskomenistak elloptak mindent
a vereskomenistak szerint a narancskomenistak lopnak el mindent
a barna- es a zoldkomenistak szerint az elozo ket tarsulat lop- es lopott el mindent

ha megnezzuk a koltsegvetes osszeetelet, azt lathatjuk hogy szamottevo osszeget lopni szinte kizarolag kozbeszerzes utjan, mindenfele allami beruhazasok kapcsan lehet, az ilyen-olyan politikai-haveri allasok koltsege evi nehany milliard bir lenni osszesen
ilyen allami- es onkormanyzati beruhazas parszazmilliardos nagysagrendben van egy-egy evben, igy az abbol ellophato penz is 1-2-300 milliard korul van egy-egy evben
na ez hasonlitando ossze a nyugdijak evi, mondom evi 1200 milliardos novekedesevel het ev alatt, konkretan het valsagsujtotta ev alatt

Verkaufsförderung 2013.02.17. 15:50:51

@agymosott: "van sok erkölcsileg tisztábban átlátható és átalakítható területe az újraelosztásnak."

Nincs. csipegetni lehet egy-két mrd-ot innen-onnan, de az nem oldja meg a 700 mrd-os hiányt.

aamen 2013.02.17. 16:13:26

@Verkaufsförderung: a hiany megoldasa csak az elso lepes. a kovetkezo lepes az ujraelosztas versenykepes szintre csokkentese, hogy elindulhasson a novekedes. ld. meg a szlovak ehseglazadasokat tiz evvel ezelott, es a gazdasagi novekedesuket - ott nincs valsag - ma.
a nyugdijastarsadalom ebben ertelemszeruen ellenerdekelt, hiszen nagyobbreszuk nem gondolkodik - eletkorabol adodoan - tobb tiz evben, egyetlen ohaja hogy ez a sose volt sose lesz nyugdijaskanaank meg az o eleteben tartson ki. hogy utana mi lesz, az meg le van szarva. es, lassuk be, talan mi se tennenk maskepp....

Husz_János_Puszita 2013.02.17. 16:23:43

@aamen:

Azt olvastam, a nyugdíjasok átlagos ledolgozott szolgálati ideje 28 év. Még egy nyugdíjnyi összeg nyugdíjszerű ellátásokra megy. Ennyit arról, hogy mindenki befizette már, amit visszakap.

aamen 2013.02.17. 16:29:31

@Husz_János_Puszita: teljesen mindegy mennyit fizettek be anno, ez tekintettel arra hogy feloszto-kirovo a nyugdijrendszer, csak az uralkodo osztaly erkolcsi allapottyaira nezve jelent valamit.
aminek jelentosege van, az a valasztoi sulyuk - ettol ok az uralkodo osztaly - amint keresztul minden letezonek gondolt hatart atlepve emeltetik a mindenkori politikaval sajat juttatasaikat, gyerekeik unokaik meg ugy altalaban a jovo terhere.

Husz_János_Puszita 2013.02.17. 16:30:42

@Megfigyelo:

Kiengedtek 500 milliárdot, visszavettek 360-at a magánnyugdíjpénztári járulékokkal + emelték az egészségbiztosítási járulékot. Szóval az az 500 milliárd csak 140, messze nem indokolja a lassan 1600 milliárdos megszorítást. Balos lózung, hogy a progresszív SZJA bármit is megold.

Kiadást kell csökkenteni bevételnövelés helyett.

Husz_János_Puszita 2013.02.17. 16:32:39

@aamen:

A politika a hibás, aki kiszolgálja a lehetetlen igényeket. Bajnai adóalkotmányt akar, izgin hangzik.

Kandeláber 2013.02.17. 16:36:49

@Kuviklacz: Egyszerű vagy, mint a vajas kenyér.
Szóval a pengeéles logikád szerint aki nem bajnaiváró, maszopos vagy dékás, az csakis fideszes lehet.
Gratula az értelmi szintedhez, egy vakvezető német juhász is fölötted van.

aamen 2013.02.17. 16:42:20

@Husz_János_Puszita: hogy a bajnai mit akar a fene se tudja, mindenesetre mult heten a kallegaja az evertekelonek nevezett nyugdijasdzsemborin teljesen konkretan kifejtette hogy a negyvenes rendornyugdijasok korat akarja vissza, a bajnai meg tobbszor emlegette hogy hat progressziv adorendszert mert az az igazsagos. de hat emlexunk, 20009-10-ben ugyanez a bajnai vereskomenista parlamenti hatterrel egyszer mar elindult az egykulcs fele, megszuntetett kisadokat, es megszuntette a 13. havit - abbol a vereskomenista csurhebol kihozott annyit, amennyi azokbol kihozhato volt.

hogy a padlassopro bolsevik csurhe mit akar, azt tudjuk a mai hirbol a nyugdijak adoztatasa kapcsan, vagy elolvashatjuk a magyarorszag gazdasagi instabilitasarol szolo 2011. evi CXCIV tv 41§3-at, ami ketharmaddal mondja ki hogy marpedig a nyugdijaknak orokkon-orokke, monoton nonie kell, amig vilag a vilag.

Verkaufsförderung 2013.02.17. 16:43:08

@aamen: teljes mértékben egyetértek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.17. 16:52:17

@Kandeláber: Kultúra, uram, kultúra. Én nem mondtam, hogy FIDESZ-esek vagytok, csak a tényeket állapítottam meg: égetni mindenkit, aki nem FIDESZ.

Kandeláber 2013.02.17. 17:06:27

@Kuviklacz: Égetik azok magukat nélkülem is.
Számomra egyébként teljesen mindegy, hogy minek nevezik az éppen aktuális uralkodó pártot/pártokat, jobb semmiképpen sem lesz, kivéve persze a sleppet.
Csak hányingerem van attól az imádattól, amivel egyes arcokat elhalmoznak a hívők.
Egyébként könnyen lehet, hogyha Bajnait csesztetnék az orbánimádók, akkor én meg az orbánimádókat ekézném.
Általában a csorda ellen szoktam fordulni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.17. 17:18:49

@Kandeláber: Érdekes hozzáállás. A Mandineren szoktad fikázni a jobboldalt?
Egyébként rengeteg alkalmad lenne Bajnaiélkat védeni, ha belegondolsz.
Amúgy persze jó vicc (én is csináltam csikókoromban) a csorda ellen fordulni, csak célszerűbb, ha az ember tudja, hogy mi a véleménye és azt képviseli.

Kandeláber 2013.02.17. 17:23:02

@Kuviklacz: Bocs, soha nem dicsértem a fideszt, a az úgynevezett "jobboldal" pedig nem csak belőlük áll.
A nemzeti zománc nem fedi el teljesen a liberális alapszínt, talán ez nem tűnik fel mindenkinek, de nekem igen.

Husz_János_Puszita 2013.02.17. 17:30:57

@aamen:

Kevesen vagyunk CDU-sok lássuk be.

Kónya egyébként mi mást mondhatna? Remélem csak a szavazatszerzés a cél. Kizárt, hogy kiadáscsökkentéssel kampányolva kormányt alakítson itt valaki. El tudnék képzelni valami olyasmit, mint az USA-ban, hogy X államháztartási hiány elérésekor automatikusan kiadáscsökkentés lép életbe. Bár ott is gyorsan elintézte a politika, hogy ne kelljen, inkább a pénznyomda. Pedig van vagy 25% az újraelosztás arrafelé.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.17. 17:34:31

@Kandeláber: A FIDESZ-nek semmi köze a jobboldalhoz, de a liberalizmushoz sem. Ha a FIDESZ jobboldali, vagy liberális, akkor én baloldali vagyok és Putyinista.

Kandeláber 2013.02.17. 17:47:05

Nyilván azért volt a fidesz kezdetben az szdsz kvázi ifjúsági szervezete, majd a Liberális Internacionálé tagja, mert semmi köze nem volt a liberalizmushoz.
A jobboldal-baloldal felosztás nálunk tényleg nem létezik a szó hagyományos értelmében, csupán egyes pártok és azok rajongói határozzák meg önmagukat így.

szobatars 2013.02.17. 17:57:48

@kino: Látom szövegértési nehézségeid vannak. A megjegyzésem nem az IMF hitelről szólt, hanem arról, hogy amíg Bokros legalább megpróbálta megoldani a helyzetet, addig Bajnai csak elodázta. Lényeg: számottevő strukturális reformot egyik sem hajtott végre (gyengébbek kedvéért, nem a betegség okát gyógyították, csak a tüneteket).

Ami pedig az előfeltételezésed illeti: A jelenlegi kormány sem oldott meg semmit. De, ellentétben Veled, csak azért mert az a kormány sz@r, még nem fogom a korábbi fost ízletes csokikrémnek gondolni. Remélem nem voltak túl bonyolultak a hasonlatok még egy kétbites gondolkodónak sem (nem rád gondolok, mert nem ismerlek, ergo nem is minősítelek, a szövegértési hiányosságon kívül.

Béke

szobatars 2013.02.17. 18:00:54

@shinichi: az IMF-nek írt szándéknyilatkozat nem igazán erről szól, de Te magad is elolvashatod a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

Béke

szobatars 2013.02.17. 18:06:04

@is: hozzászólásom Bokros és Bajnai "történelmi nagyságának" különbözőségéről szólt, de Te amúgy is beleszólsz mindenbe. Egy másik kommenthez már írtam a szövegértésről, neked is ajánlom. Talán jobb lenne, az olvasni, értelmezni, utána nézni sorrendet követni, így néha legalább a hallgatásod bölccsé tenne...

Béke

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.17. 20:01:38

Szívemből szólt ez a poszt

Az utóbbi időben nagyon sok helyen olvasom, hogy szükség lenne egy normális konzervatív pártra. Ha tényleg ekkora igény van egy magyar CDU-ra, akkor vajon miért nem alapított még senki egy ilyen pártot? Vajon hány %-ra számíthatna egy ilyen párt a választásokon?

Szerintem az alapdilemma az, hogy a gazdaságilag aktivitás gyakran párosul politikai passzivitással. Ez részben az időhiánnyal (munka+család), részben pedig a szocializmus kialakult félelmekkel (kádári alku) magyarázható.

Aki meló mellett mégis politizál, az általában besorol vmelyik nagy párt sávjába. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha ez egy tudatos független döntés volna, de legtöbbször nem az. Ezeket az embereket vak indulat, és vagy a pártoktól való függés vezérli.

aamen 2013.02.17. 21:23:26

@Husz_János_Puszita: azert hallgatom a klubradiot es azert fogok jo esellyel a bajnaira szavazni, mert bar rohadtul nem ertek egyet azzal amit mondanak, legalabb ertem oket.
ugyanazt a nyelvet beszeljuk, van mivel vitatkozni...

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.02.18. 12:15:59

"A hazai politikai kínálatban nem látunk "kisebbállam-párti" alternatívát"

Volt olyan, csak megbukott. "Kisebbállam-párti" szavazó nincs elég egy parlamentiküszöb-megugráshoz. A magyar választó nagyobbállam-párti. Vita csak abban van, hogy szocialista, vagy nemzeti-paternalista nagyobb államot szeretne.

Kisebbállam-párti közpolitikáról ábrándozni nettó fingreszelés.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.02.18. 12:23:49

@serial sinner:

"Ha tényleg ekkora igény van egy magyar CDU-ra, akkor vajon miért nem alapított még senki egy ilyen pártot? Vajon hány %-ra számíthatna egy ilyen párt a választásokon?"

Azért, mert valójában nincs rá igény. A leghangosabb minarchisták is nyomban harcos etatistává változnak, ha a nagyívű elvekből levonjuk a gyakorlati konzekvenciákat: a fehérgalléros proletár tán még odadobná a nyugdíjakat meg a segélyeket, de egy teljes költségtérítéses egészségügy már nem annyira tetszene neki, hátha még valami elvetemült szóba hozná az alternatív színházi szcéna támogatásának kérdését ...

Kevesebb adó, az persze igen, de legyenek az utak kátyútlanítva, öt percen belül kiérjen a mentő, és az okmányhivatalban se fapapon kelljen órákat ücsörögni.

A kisebbállam-pártiak valahogy mindig onnan vonnák el a jövedelemcentralizációt, ami nem érinti őket személyesen. De ha eltörné a kezét, és a gipszelő előtt megkapná mondjuk a 80 rugós számlát, hirtelen szocialistábbá válna, mint egy rokkantnyugdíjas ..

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.18. 19:35:10

@Attitude Adjuster: Legnagyobb baj az, hogy eddig a vitáig el se jutunk. Az inaktívak, a fanatikusok, és a párthuszárok olyan erős tábort biztosítanak a 2 nagy pártnak, hogy nem is kell ilyen kérdésekkel a foglalkozniuk.
süti beállítások módosítása