A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Gyüttment

2013.01.22. 07:22 Termetes Samu

"Igaz-e, hogy Pálffy Kinga, a Miskolc Holding vezérigazgatója az ő rokona és beszéli a román nyelvet?  Igaz-e, hogy Perecsenyi Attila, a Miskolci Városgazda igazgatója az ő barátja, s korábban ugyanabban a nagyváradi Ady Endre Líceumban tanult, ahol ő is? Igaz-e, hogy Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója Székelyudvarhelyen született? Igaz-e, hogy a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója,(archív fotó) a Miskolci Csodamalom Bábszínház igazgatója, a Szemere Bertalan Szakközépiskola igazgatója, a Miskolci Sportiskola felügyelő bizottságának elnöke, akiket egytől egyig a fideszes városvezetés hivatalba lépése óta neveztek ki posztjukra, mind-mind erdélyi, vagy partiumi származású emberek, s többségüknek korábban semmi köze sem volt Miskolchoz?" (Földesi Norbert, MSZP)

„Azért cselekedtünk így, mert ezt látjuk helyesnek, és nem azért, mert azt gondoljuk, hogy a nemzetpolitikai fordulat azonnal és gyökeresen módosítani fogja az MSZP-ről kialakult véleményt. „Nem azt várjuk, hogy mindenki felejtse el a kritikai ellenérzését az MSZP-vel szemben. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokat kell dolgoznunk azért, hogy visszaszerezzük a bizalmat. Az MSZP-nek még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy jóvátegye az elmúlt húsz évben elkövetett nemzetpolitikai hibákat. A párt megújult, vezetőségének átlagéletkora 36 év, és jelezni szeretnénk, hogy az új elnökség másképp áll a nemzetpolitikai kérdéshez” (Mesterházy Attila, MSZP)

true or false_1.jpg
Valóban nem lesz könnyű. A kiindulópont nélkülöz minden szkeptikus allűrt a bejegyző részéről, és készséggel elfogadja, hogy az elnök és a 36 éves átlagéletkorú elnökség őszintén tesz gesztusokat a külhoni magyarok felé. Bár első ránézésre azt gondolhatná a józan ember, hogy a szocialistáknak igazán nehéz dolga a gyászos emlékű népszavazás kampányában vérig sértett határon túli emberek meggyőzősével lesz, de közelebbről nézve talán még sincs teljesen így. Nem nehéz belátni, hogy egy kihelyezett elnökségi kirándulás és néhány nyilvánosság előtt előadott mea culpa önmagában nem fog nagy változást okozni a szocik megítélésében, de – mint jeleztem, jóhiszeműen közelítünk a kérdéshez – ha a tárgykörben következetesen képesek hitelesnek maradni, akkor még az is lehet, hogy tényleg lesz olyan határon túli, aki rájuk szavaz. Főként, ha a kormánypárt bensőjéből-közeléből továbbra is folytatják a határon túli magyar szervezetek közötti szemezgetést, savazást.

De ha nem ezt látjuk a szocik legnehezebb feladatának, akkor mit? Az elnöknek és a 36 éves átlagéletkorú elnökségnek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy szavazóbázisa jelentős részének, és ha a 2004-es népszavazás eredményéből indulunk ki, akkor mondhatni a mai magyar választópolgárok jelentős részének nem okozott, és valószínűleg ma sem okoz különösebb lelki problémát a határon túli magyarok „lerománozása”. Miközben 1988-ban tiszteletreméltó és fontos tüntetés zajlott a Hősök terén az erdélyi falurombolás ellen, aközben a mindennapok során a rémes diktatúra nemzetiségi elnyomása miatt átkényszerült sokakat a „románok elveszik a munkánkat – hallod még szolgálati lakást is adtak nekik” párbeszéd kísérte. E mentalitás gyomorforgató és áporodott győzelmi lakomája volt a 2004-es népszavazást körbeölelő kampány. Az idegent elutasító, a gyüttmentet kinéző gondolkodásmód ugyanazokból a gyökerekből sarjad, amiből a rasszizmus, és ugyanúgy el kell utasítani, még akkor is, ha a szavazóbázis egy része ezt zokon veszi.

Pártelnök és pártelnökség legyen a talpán, aki e berögzült, évszázadnyi mélységekbe gyöpösödött észjáráson egy fikarcnyit is változtatni tud, hogy mennyire nehéz, elég, ha a pártelnök megnézi az oldalán közzétett üzenetéhez érkezett hozzászólásokat, és már vakarhatja is fejét.

Nehéz munka és szép vállalkozás, ha komolyan gondolják a szocik ennek a mentalitásnak a megváltoztatását, akár saját szavazóikkal, pártársakkal szemben is. Mondjuk lehetne kezdeni a miskolci szocikkal. A pártelnök az Erdélyben előadott gesztusok után kioszthatna egy-két szóbeli kokit csak úgy sima gesztusként. Nem csak azért, mert furán néz ki az erdélyi származás bármilyen felhánytorgatása éppen akkor, amikor az elnökség Kolozsvárott ülésezik bocsánatkérő gesztusok izzadságával homlokán, hanem azért is, mert egyszerűen suttyóság.   

Utóirat: Az elnökség átlag 36 éves, Földesi Norbert 32, no úgy látszik a megújulás sem kizárólag életkortól függ.  

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

169 komment · 3 trackback

Címkék: mszp határon túli magyarok határontúli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr505033740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 500 milliós mínuszt hozott az idei fővárosi forrásmegosztás Pesterzsébetnek 2013.01.23. 00:19:04

Pesterzsébet önkormányzata tudomásul veszi a 2013. évi fővárosi forrásmegosztást, de Dr. Vas Imre alpolgármester javaslatára testületileg várja a csodát. A kerület idén a tavalyinál 500 millió Forinttal kevesebb összeghez jut. Szabados Ákos polgármest...

Trackback: Így hogyan lesz vége? 2013.01.22. 17:57:29

Kicsit aggodalommal telik el a jelen kurzussal egyet nem értő olvasó szíve, ha Ablonczy Bálint a kezét dörzsöli: Mesterházy jobban áll Bajnainál! Eldőlt ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Ablonczy világlátása a blogunkon megjelent írásokban...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.22. 10:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2013.01.23. 12:21:20

Nem azért, de a "véleményformáló értelmiség" azon tagjai, akik mindenféle kiáltványokat és felhívásokat irkálgatnak alá, továbbá a kirekesztés és a rasszizmus minden formáját naponta, egymást váltva ítélik el a számtalan balliberális fórumon és orgánumban, most miért nem visítoznak az ég felé fordított arccal a dagadt miskolci maszopos listázása hallatán?
Még egy nyomorult elhatárolódásra felszólító kiáltványt sem tudtak kiizzadni magukból.
Mi ez a némaság?

Conchobar 2013.01.23. 12:23:54

@Mária: "Vagyis a Fidesz erdélyi származású kedvezményezettjein" - De minek oda az 'erdélyi származású' jelző? Miért tartod ezt most olyannyira lényegesnek? Miért nem elég a 'kedvezményezett' (az ország többi részén tapasztalhatóval csak ez kapcsolja össze, nem az erdélyi származás). És mi az, hogy 'erdélyi származú'? Magyar! Nemde?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 12:26:26

Másrélszt egyébként a külföldön élő magyarok azzal, hogy szavazhatnak Magyarországon, maguknak ugyan nem értek el semmit. Az útlevéllel sem. Szóval mi a faszra volt az egész Orbán-kormány jó nekik?! Semmire. Nem kell a Fideszre szavazniuk, semmi értelme. Nem kaptak semmit.

Mária 2013.01.23. 12:29:39

@Conchobar:

"De minek oda az 'erdélyi származású' jelző?"

Azért, mert ez a közös pont.

Ha a szóban forgó emberek Pest megyéből költöztek volna Miskolcra, akkor "Pest megyei származású" emberekről beszélnénk. Ha Somogyból, akkor meg "somogyi származású" emberek lennének.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 12:30:21

@Conchobar: NEM MISKOLCI. Ez a lényeg. Ejtőernyős káder. Ez a lényeg. Nem látjátok a hülye nacionalizmusotoktól a mutyit!

Conchobar 2013.01.23. 12:30:42

@rabelais: Egy föntebbi kommentemben ( 2013.01.23. 09:02:39) már írtam: 'Egyetlen magára valamit is adó nemzet soha nem mondhat le az egyesítésről, még akkor se, ha az adott időpontban a körülmények (még) nem kedveznek hozzá'. Ízlelgesd egy kicsit a dolgot. Próbáld megközelíteni több irányból

Conchobar 2013.01.23. 12:32:57

@rabelais: "Nem látjátok a hülye nacionalizmusotoktól a mutyit!" - És te mit nem látsz a fertelmes nacionalizmus üldözése közben? Gondolkoztál már ezen?

Conchobar 2013.01.23. 12:36:06

@Mária: "Ha a szóban forgó emberek Pest megyéből költöztek volna Miskolcra, akkor 'Pest megyei származású' emberekről beszélnénk" - De mi a fészkes fenének 'Pest megyei származású' jelző is? Minek ez a uszítás már megint? Ha helyiek a nepotizmus, sógor-komaság haszonélvezői, akkor az számodra elfogadható talán?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 12:37:58

@Conchobar: Jó, hát hülyeségeket írkálsz, és akkor mi van?!

Mária 2013.01.23. 12:40:55

@Conchobar:

Miért lenne ez uszítás? Talán szégyen Pest megyei, somogyi, vagy éppen erdélyi származásúnak lenni?

Ha helyiek lennének a nepotizmus haszonélvezői, akkor azt mondanánk, hogy tősgyökeres miskolciak kerültek a szóban forgó helyekre.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 12:45:15

Sajnálatom, hogy miközben az ántiszemitizmus legkisebb jelére is feldübörög a hecckampány az ország ellen (például ha Kovács Béla beszól a rabbinak az utcán), aközben vérbő antimagyarista, antierdélyista dumák öntik el az országot.

És nemcsak dumák, hanem már listáznának is a kommunisták, pont mint a negyvenes években a jó Rosenfeld és Eisenberger bácsiék idejében, aminek az lett a vége, hogy százezreket telepítettek ki az országból, vagy éppen internáltak, kínoztak halálra, akasztottak fel.

Conchobar 2013.01.23. 12:47:00

@Mária: "Ha helyiek lennének a nepotizmus haszonélvezői, akkor azt mondanánk, hogy tősgyökeres miskolciak kerültek a szóban forgó helyekre" - Dehogyis mondanád! Más se mondaná/mondja. Senki se. Hát mutass már híradást (a kurucinfón kívül), ahol hangsúlyozták a származást

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 12:47:03

Amikor legutóbb járatták csúcsra az antimagyarista, antierdélyista, antiszékelyista hecckampányt a kommunisták, két év nem telt el, és már a rádió udvarán kínoztak ellenük tiltakozó embereket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 12:48:39

@rabelais:

"Másrélszt egyébként a külföldön élő magyarok azzal, hogy szavazhatnak Magyarországon, maguknak ugyan nem értek el semmit."

A külföldön élők eddig is szavazhattak. A különbség, hogy eddig csak azok szavazhattak közülük, akiknek volt bejelentett magyarországi címük. Ezentúl viszont ez a feltétel nincs többé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 12:48:39

@rabelais:

"Másrélszt egyébként a külföldön élő magyarok azzal, hogy szavazhatnak Magyarországon, maguknak ugyan nem értek el semmit."

A külföldön élők eddig is szavazhattak. A különbség, hogy eddig csak azok szavazhattak közülük, akiknek volt bejelentett magyarországi címük. Ezentúl viszont ez a feltétel nincs többé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 12:49:42

@rabelais:

"Ha nem lakik, nem adózik Magyarországon, hogy van pofája beleavatkozni a Magyarországon élkők ügyeibe?!"

Tehát ne szavazzanak az egyetemisták, a munkanéküliek és a nyugdíjasok? Hülyeség.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 12:50:04

@Conchobar: valamiért az nem veri ki a kommunistáknál a biztosítékot (jobb is), ha Budapesten dolgoznak vidéki emberek.

De ha azok a vidékiek a gúnyhatáron túl születtek, vagy éppen a "bécsi" Magyarországon, akkor már ordítanak.

Igazából nem is biztos, hogy rasszisták, inkább csak nincsen semmilyen gátlásuk a gusztustalanságok bevetése ellen, soha nem is volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 12:50:36

@rabelais:

"A jogok kötelességekkel járnak."

Nem. A politikai jogok egyszerűen járnak, ezért politikai jogok, s nem kell cserébe adni semmit.

Conchobar 2013.01.23. 12:50:37

@rabelais: Agyas! De neked aztán vannak érveid. ("Nem látjátok a hülye nacionalizmusotoktól a mutyit!", "Jó, hát hülyeségeket írkálsz, és akkor mi van?!", "nincs érved")

Mária 2013.01.23. 12:51:28

@Conchobar:

"Hát mutass már híradást (a kurucinfón kívül), ahol hangsúlyozták a származást"

Ha FELTŰNŐ, hogy az összes mutyistának közös pontja a származása, akkor bármilyen hírben hangsúlyozni fogják a származást, mint közös pontot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.23. 12:53:45

De jó, hogy a posztíró képes nem szkeptikusan hozzáállni a dologhoz, nekem nem megy.

Conchobar 2013.01.23. 12:54:59

@Mária: "Miért lenne ez uszítás?" - Ha a történelemből nem, de irodalomból (Bánk bán) ismerősnek kellene lenni annak jelenségnek, hogyha egy embercsoport fölötti vezető pozíciókat idegenek szállják meg, és ezek az idegenek nem a csoport érdekeit képviselik, akkor csoport ellent fog állni az idegeneknek

Conchobar 2013.01.23. 12:57:23

@Mária: Rendben, ne vesztegessünk több szót rá, nácirasszista fasiszta vagyok. Túl vagyunk rajta, akkor most tehát muttassál olyan híradást

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 13:00:01

@Conchobar: volt érvem, az volt az érvem, hogy itt mutyizásrólk van szó, és ti hülye barmok ezt nem veszitek észre, mert a nacionalizmusotok elvakít.

erre te nem írtál semmi olyat, aminek lenne köze az esethez.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 13:01:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " A politikai jogok egyszerűen járnak"

a faszt járnak, hülyegyerek.

ha járnának, akkor bárki szavazhatna Magyarországon, mind a 4-5-6 (nemtudom éppen mennyi) milliárd felnőtt ember.

bazdmeg, te miért vbagy ennyire hülye, illetve ha az vagy, mi a fasznak reklámozod, te baromállat?!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:03:57

@Mária:

"Ha FELTŰNŐ, hogy az összes mutyistának közös pontja a származása, akkor bármilyen hírben hangsúlyozni fogják a származást, mint közös pontot."

Ez igaz az izraeli kitűzős, feszt Jeruzsálemért tüntetgetős, antiszemitázós, magyarozós szakállas bácsikra is, vagy csak a magyarokra?

Kandeláber 2013.01.23. 13:04:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, Kádár idejében nemcsak jog volt szavazni (nem választani), hanem kötelesség is.
Aki nem jelent meg este hétig, az ráfaraghatott.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:07:09

Lényeges különbség még erdélyi honfitársaink és a szakállas bácsik között, hogy az előbbiek nem, míg az utóbbiak minden hullámhosszon "önostoroznak" sokszor a legdurvább hangnemben, hogy aztán a soros Jeruzsálem melletti tüntetésen kiderüljön, hogy az ún. önostorozás valójában szimpla magyarozás volt, bár annak a legvisszataszítóbb fajtája.

Conchobar 2013.01.23. 13:09:18

@Mária: "Ha FELTŰNŐ, hogy az összes mutyistának közös pontja a származása, akkor bármilyen hírben hangsúlyozni fogják a származást, mint közös pontot" - Valóban? Az nem elég feltűnő, hogy zsidó származású egyének régi zsidó házakat adtak el (szintén zsidóknak?), ám egyetlen híradásban sem szerepelt a 'zsidó' jelző (még a házakra vonatkoztatva is csak elvétve). Egyébként a miskolci esetben még mutyiról (lopásról, lenyúlásrál efféléről) eddig még nem volt szó (csak fideszes szelekcióról)

Conchobar 2013.01.23. 13:10:27

@rabelais: "volt érvem, az volt az érvem, hogy itt mutyizásrólk van szó, és ti hülye barmok ezt nem veszitek észre, mert a nacionalizmusotok elvakít" - Agyas! Ez nem érv, hanem (bizonyítatlan) vádaskodás

Conchobar 2013.01.23. 13:11:24

@Mária: jav: "Ha FELTŰNŐ, hogy az összes mutyistának közös pontja a származása, akkor bármilyen hírben hangsúlyozni fogják a származást, mint közös pontot" - Valóban? Az nem elég feltűnő, hogy zsidó származású egyének régi zsidó házakat adtak el áron alul (szintén zsidóknak?), ám egyetlen híradásban sem szerepelt a 'zsidó' jelző (még a házakra vonatkoztatva is csak elvétve). Egyébként a miskolci esetben még mutyiról (lopásról, lenyúlásrál efféléről) eddig még nem volt szó (csak fideszes szelekcióról)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:12:48

@Conchobar: sosem értettem, miért baj, ha a régi ismerőseivel szívesebben dolgozik valaki, mint mondjuk kommunistákkal. Aki ezt felhánytorgatja, az nyilván nem a gyereket küldi el a boltba, ha elfogyott a sör meg a virsli, hanem pályázaton keres rá szakembert.

Conchobar 2013.01.23. 13:25:00

@Negyvenértelmiségi: Nyilván, minden ember azt választaná bizalmas munkatársának, akiben őlegjobban bízik. Engem inkább az a fajta szemérmesség bosszant, hogy zsidó, cigány elkövetői minőségben soha nem bukkan fel a híradásokban, de bezzeg ez a miskolci...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:29:00

@Conchobar: ennek a Földesinek nemcsak a dumája ószövetségi, hanem a neve és az ábrázata is. De ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem antimagyarizmusban utazna a magyarok pénzén.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:33:32

Gyurcsányi felvonult már "Én is székely vagyok" táblával a nyakában Miskolcon?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 13:37:01

@rabelais:

Látom, alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. Magyarországi politikai jogokhoz magyar állampolgárság kell. Ha 5 milliárd embernek lenne magyar állampolgársága, akkor 5 milliárd ember szavazhatna.

Mária 2013.01.23. 13:42:59

@Conchobar:

Izraelből áttelepült emberekről volt szó? Mert akkor nem "zsidó származású" hanem izraeli származású valaki, nem igaz?

Ha meg a vallására céloznál, akkor ugyanolyan butaság vanakit "zsidó származásúnak" mondani, mint ha másokat meg "katolikus származásúnak", "sinto származásúnak" vagy "ateista származásúnak" mondanál.

Conchobar 2013.01.23. 13:43:10

@Negyvenértelmiségi: "De ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem antimagyarizmusban utazna a magyarok pénzén" - Én tartok tőle, hogy ez a miskolci botrány válasz akart lenni a Gyöngyösi-féle megmozdulásra (valamiféle székelyekben, románállampolgárokbanse bízzunk). Ha így van alapvetően hibás a gondolat: egy román-magyar kettős állampolgár az 90% eséllyel magyar (ergo Magyarországhoz húz, az anyaországához), egy izraeli-magyar állampolgár 100% eséllyel zsidó (ergo ő Izrelhez húz). Bár, nem egészen ilyen automatikus ez (pl.egy magát magyarnak mondó, csak magyar állampolgár MSZP-tag, vagy szimpatizáns még nem föltétlen húz Magyarországhoz)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:47:19

@Mária: a zsidó vallás származási alapon működik, zsidó az, akinek zsidó az anyja - ez zsidó vallási tanítás.

Valóban nem könnyű megérteni a törzsi gondolkodást egy kultúrnemzet tagjaként, például magyarként, németként, szerbként vagy portugálként, ahol mindenki olyan, amint él.

Mint ahogy törzsi gondolkodással sem lehet könnyű megérteni az európai nemzetfogalmat, ahogy ezt láthatjuk pl. Feldmann-Földesi elvtárs esetében is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 13:48:34

@Conchobar: a Mária elvtársnőnek adott válaszomban érintettem ezt a kérdést is.

Conchobar 2013.01.23. 13:49:37

@Mária: "Ha meg a vallására céloznál" - Akkor zsidó nép nincs is és soha nem is volt, ugye? (csak zsidó vallás volt). Nagyon helytelenül az 'erdélyi származású' románt (értsd: székelyt) magyarnak mondják, míg az önmagát a holokauszttal kapcsolatba hozó, azt elszenvedő (ami ma az identitásuk alapja) egyént, nagyon-nagyon kirekesztő módon nem hajlandók magyarnak mondani. Ugye?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 14:13:47

@Mária:

Ez így nem igaz. A zsidó nem csak vallás, hanem etnikum is, míg a katolikus az csak vallás. Így senki sem lehet "katolikus származású", hiszen aki katolikus volt és már nem az, azt "volt katolikusnak" mondjuk, s nem "katolikus származásúnak". Ellenben ha valaki se nem zsidó vallású, se nem tartja magát zsidónak, de ősei zsidók voltak, az "zsidó származású".

Mária 2013.01.23. 14:15:23

@Negyvenértelmiségi:

Zsidó VALLÁSÚ az, akinek az anyja is zsidó VALLÁSÚ volt.

A "honnan származik - milyen származású" kérdésre a válasz az a földrajzi terület, ahol született, vagy ahol a felmenői éltek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 14:17:26

@Negyvenértelmiségi:

A zsidó vallás nem csak származási alapon működik. Hiszen ha így működne, akkor nem lehetne betérni, márpedig lehet (ha ez nem is könnyű).

S aki származasilag zsidó, de önként elhagyja a zsidó vallást és más vallást vesz fel, az nem számít többé zsidó vallásúnak.

Egyébként létezik származási alapon működő vallás, ilyen a hinduizmus. Hindunak csak születni lehet, nincs betérés, nem lehet betérni.

Conchobar 2013.01.23. 14:26:25

@Mária: "A 'honnan származik - milyen származású' kérdésre a válasz az a földrajzi terület, ahol született, vagy ahol a felmenői éltek" - Legalábbis nyelvtanilag. Egy ember jellemzésére (minden újliberális doktrína ellenére) nem a lakóhelye, hanem a nép (amelyhez ő tartozik) alkalmas, mint származás (+ a társadalomban elfoglalt helye, osztálya). Hiába él egy sariát követelő pakisztáni Londonban, attól ő még nem tekinthető angolnak, nem ruházható föl egy átlag angolt jellemző tulajdonsággal. Hiába zárjuk a disznók közé a kecskék egy részét (Trianonkor), attól még nem válnak disznóvá, nem tekinthetjük őket disznónak

2013.01.23. 14:32:04

Felesleges oda-vissza dobálózni az erdélyi, cigány, zsidó jelzőkkel. Amíg ezek mentén folyik vita, beszélgetés, hogyan is várhatnánk bármilyen összhangot, vagy működőképességet ebben az országban. A legtöbb zsidó származású ember Mo-n nem kötődik vallási hagyományokhoz, sőt a nemzeti sajátosságokhoz sem. Amiről szó van, az hogy lenne, lett volna esély közigazgatási, állami eszközökkel visszacsatolni a nemzet egy nagy, elszakadt részét. Vagy legalábbis elkezdeni ezt. Az akadály amit ez elé állítottak, az erdélyi nemzetrész besározását hirdető propaganda voltaz mszp és szdsz részéről, másrészt a fidesz erre hajazó provokatív kampánya. A valóságról egyik fél sem beszélt. A társadalom szétválasztása volt a fő cél.
A problémát is félrevezetően tálalják sokszor, főleg a kvázi szélsőjobb jobbik. A probléma lényegét az elvesztett területekkel kötik össze, Trianont a csaknem 100 évvel ezelőtti körülmények szerint értékelik vagy oldanák meg a problémát. Ma a népcsoport, akik ott élnek, számítanak elsősorban, maga a nemzet nagy része.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 14:37:19

@Conchobar:

"Hiába él egy sariát követelő pakisztáni Londonban, attól ő még nem tekinthető angolnak"

Angolnak ő sem tekinti magát valószínűleg, de brit lehet.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 14:44:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Magyarországi politikai jogokhoz magyar állampolgárság kell."

tehát a jogoknak van feltétele, vannak hozzá tartozó kötelességek.

hülyeséget írttál. ennyi.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 14:44:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Mi lenne jogtalan egy jogban?"

beszélni magyar?!:) nem magyarázom el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 14:45:34

@rabelais:

Nincs feltétel. Aki állampolgár, annak vannak politikai jogai. Ennyi.

Conchobar 2013.01.23. 14:46:54

@dr kotász: "A legtöbb zsidó származású ember Mo-n nem kötődik vallási hagyományokhoz, sőt a nemzeti sajátosságokhoz sem" - Természetesen, a magyart nevezzük magyarnak. Akkor is ha Romániában él és akkor is ha nagyapjának még görög identitása volt, görög volt. Vagy zsidó, vagy más. Ami meg a zsidókat és más etnikumokat illeti, akinek nyilvánvalóan más az identitása, kultúrája (a kultúra alatt egy embercsoport, etnikum szokásainak és hagyományainak összességét értve), mint a magyarságé, azt ne nevezzük magyarnak. Pl.: a holokausztot elszenvedés a zsidó identitás egyik alapja, jellegzetessége (a zsidó vallás, történelem, kultúra mellett), és minden erőltetés ellenére nem tud a magyarság sajátjává válni ergo örökké meg fogja ez különböztetni a magyarországi zsidót a magyarországi magyartól

Conchobar 2013.01.23. 14:49:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Angolnak ő sem tekinti magát valószínűleg, de brit lehet" - Természetesen föl veheti (ma már) nem létező népek neveit. De minek? Így is, úgy is különbözni fog egy angoltól (skóttól, írtől, velszitől)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 14:58:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nincs feltétel. Aki állampolgár, annak "

az "aki állampolgár" az egy feltétel, te baromállat! bazdmeg ilyen sötéten mi a fasznak kommentelsz?! minek idegesíted az embert azzal, hogy mekkora tuskó vagy?!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:03:51

@Mária: a származásba természetesen beletartozik a földrajzi vonatkozás ugyanúgy, mint a szülők identitása.

De ez még nem változtat azon, hogy a zsidó az alapvetően vérségi fogalom, míg a magyar az kulturális.

Zsidó, akinek az anyja zsidó.

Magyar, aki magyarként él.

Ezt a kettőt nemigen lehet összeegyeztetni, éppen ez az alapja a zsidókérdésnek.

Feldmann-Földesinek például valószínűleg zsidó az anyja, és nem magyarként él, mint láthattuk, mert egy magyar sosem románozna egy magyarként élő embert, ilyet csak olyan tesz, akinek egészen más elképzelései vannak a nemzetfogalomról, mint egy magyar embernek.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:06:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem csak, de gyakorlatilag teljesen.

Amerikában gyakorlatilag az is zsidó, akinek az apai nagyapja zsidó, elég hozzá megnézni 10-ből 9 sztár életrajzát.

Igen ritka, hogy valaki zsidó felmenők nélkül ehhez a népséghez / vallási csoporthoz akarna valaki tartozni, mint ahogy az is, hogy valaki zsidóként ne akarna zsidó lenni. Kb. mint az albínó kenguru.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:07:17

@rabelais: Maxval egy intelligens ember, aki mindig tisztelettel szól vitapartnereihez. Nem kell vele egyetérteni, de erre a hangnemre nem szolgált rá, így csak téged minősít.

Conchobar 2013.01.23. 15:07:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Angolnak ő sem tekinti magát valószínűleg, de brit lehet" - Amúgy, ez (idegenek betelepedése) egy rohadt nagy buktató. Hiába csapkodják egy európai bennszülött fejét antirasszizmus, tolerancia, kiresztés meg efféle jelszavak, a betelepülők nem ezt hozzák magukkal, ők még kevésbé fogadják ezt el, mint az európaiak. És minél nagyobb számban lesznek jelen, annál robbanás-veszélyesebb lesz a betelepülők-bennszülött viszony

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 15:07:24

@Conchobar:

Nemlétező nép? Ki dönti el, hogy melyik nép létezik?

Egyébként a brit az nemzet, nem nép jelenleg. S nincs faji alapja. Sőt ez eleve nincs a népnek sem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 15:08:33

@rabelais:

Szóval nem értesz az egészhez, rendben van, nem gond, de ezt bevallhattad volna káromkodás nélkül is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 15:11:58

@Mária:

Zsidó vallású az, akinek az anyja is zsidó vallású volt ÉS az, aki betért a zsidó vallásba. Ez utóbbiak bizonyos korlátozások alá esnek, de egy betért gyermeke már UGYANOLYAN zsidó, mint az, aki vissza tudja vezetni a családfáját az ókori Izraelbe.

Conchobar 2013.01.23. 15:14:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nemlétező nép? Ki dönti el, hogy melyik nép létezik?" - A történelem
"Egyébként a brit az nemzet, nem nép jelenleg. S nincs faji alapja. Sőt ez eleve nincs a népnek sem" - Igen. Úgy emlékszem, Baudouin király mondta egyszer, hogy egyetlen belga van Belgiumban és az én vagyok. Így van ez Nagy-Britanniával is: a brit nemzet a királynőből, a családjából és a Nagy-Britannia mindenkori kormányából áll össze. (rendkívüli tájékozatlanságot jelent brit nemzetet emlegetni, mikor a skótok immár teljes elszakadást emlegetnek, a velsziek angolt vernek az akcentusa miatt. Hát az IRA ugyan most nem robbantgat, de Észak-Írországban mindig van valami balhé)

2013.01.23. 15:17:22

@Conchobar: Egyrészt értem amit írsz, viszont Mo-n ennyire nem egyszerű a helyzet. Mint ahogy írtam, ma a legtöbb zsidó származású ember, tehát visszavezethetően zsidó ősei vannak, nem foglalkozik a származásával, magyarnak tekinti magát. A zsidó jelzőt nem vállalná fel önként mivel inkább érzi magyarnak magát, de pl a neve alapján van esélye rá hogy lezsidózzák. A metapedia szócikkeit ha elolvasod, hogyan definiálják a zsidó származást, annak alapján még Koppány vezér is megkapná a zsidó jelzőt. Tehát egy behatárolhatatlan, megfoghatatlan "indokká" vált a kiközösítésre a zsidó kultúra.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:17:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nincs egyöntetűen elfogadott nemzetfogalom. Én magam - némi tanulmányok után - háromféle nemzetfogalmat különböztetek meg:

kultúrnemzet: tagja az, aki ennek megfelelően él / "aki annak vallja magát": pl. magyar, tót, spanyol, svéd stb.

politikai nemzet: tagja az, aki egy adott ország területén él, és/vagy annak állampolgára: pl. Magyarország lakosai, magyar állampolgárok, Ausztria állampolgárai stb.

törzsi nemzet: tagja az, akinek a szülei is. Ez egyébként a hagyományos nemzetfogalom (ld. nemzeni), ez alakult át a legtöbb nemzetnél a kultúrnemzeti identitássá. Ilyen pl. a zsidó és a cigány.

A kultúrnemzet és a politikai nemzet fogalma nagyjából tiszta, ezek meg is férnek egymás mellett. A határon túli magyar kifejezés jól leírja mindkettőnek a lényegét. A kultúrnemzet a törzsi nemzettel viszont állandó nemzetiségi konfliktusokba keveredik, míg a politikai nemzet a törzsi nemzettel az "állam az államban" című feszültségekkel él.

Feldmann-Földesi ügye mindhárom nemzetfogalmat érinti: nem érti a zsidó, hogy mit keres a magyar politikai nemzetben egy román. A magyar meg nem érti, mi baja a zsidónak azzal, hogy magyarok dolgoznak egy magyar intézménynél, és nem mondjuk zsidók.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.23. 15:19:04

@Negyvenértelmiségi: nem az. és emiatt a többi sem következik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 15:22:53

@Negyvenértelmiségi:

Persze, ez így van. Nyugat-Európában a politikai nemzet az alap, Kelet-Európában meg a kulturális nemzet. Sokszor nem is értik meg egymást az emberek e különbség miatt. Amikor a romániai magyar a magyar csapatnak szurkol, s nem a románnak, s nem érti, hogy a finnországi svéd miért nem szurkol a svéd csapatnak, s miért a finn csapatnak - a finnországi svéd meg azt nem érti, hogy miért nem szurkol a romániai magyar a román csapatnak, s miért szurkol a magyarnak.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:24:08

@dr kotász: valóban sokan tartják visszataszítónak, hogy csecsemők nemi szervét csonkítják. Ez nyilvánvalóan maradandó testi sértés okozása, emellett gyomorforgató is. Hasonló a dögevéshez, még pontosabban a döghús gyerekkel etetéséhez. Még ha a gyomruk hozzá is szokott már, netán kimondottan egészséges is. De mondhatnám a bogárevést is, vagy a vérfertőzést. Csak a kínaiak legalább nem szólnak bele bogárral teli képpel, hogy én mit egyek, míg a zsidók hajlamosak rá, hogy másoknak is megmondják a tutit.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 15:24:38

@rabelais:

Ostoba vagy és ahelyett, hogy elismernéd, hogy hülye voltál egy témában, vagdalkozni kezdesz - pedig egyszerűbb lenne beismerned, hogy tévedtél egy adott kérdésben. Nem szégyen tévedni, de viszont hülyeség ragaszkodni a tévedéshez.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:28:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én Németországban azt tapasztaltam, hogy a németek a kulturális nemzetfogalommal is tisztába jönnek pár hónap ismeretség és esetleg pár krigli sör után, és pont ugyanúgy gondolkodnak ezután már józanon is a nemzeti kérdésekről, mint mondjuk én, legalábbis akikhez én közelebb kerültem, azok ilyenek voltak. Nyilvánosság előtt persze marad a politikai nemzetben gondolkodás ezután is.

2013.01.23. 15:29:59

@Negyvenértelmiségi: Amennyiben ezt válaszként kaptam, nem értem hogy mire. Talán érzékelhető hogy amit írtam, abban az szerepel hogy átlagembereknek, akik átlagos életet élnek, szembesülniük kell azzal hogy kirekesztő jelzőt kapnak, megfoghatatlan indokok miatt. Akár ha "erdélyi" akár ha "zsidó" is az a jelző.

Conchobar 2013.01.23. 15:35:15

@dr kotász: "Tehát egy behatárolhatatlan, megfoghatatlan 'indokká' vált a kiközösítésre a zsidó kultúra" - Talán avval kellene kezdened, hogy nem foglalkozol a kiközösítéssel. Ha mégis, akkor meg majd járd körbe az esetet, problémát (ahelyett, hogy könnyű, de egyben félrevezető válaszokat fogadnál, úgymint rasszizmus meg nácizmus). Az én környezetemben is él (falun) zsidó származású egyén, aki úgy él, dolgozik, mint a többi magyar, annak is tartják, mégha olykor fel is emlegetik az őseit (falun másokkal is megteszik, eltűnőben van a dolog, de még számontartják ki fia-borja valaki, melyik család melyik ágából származik)

Conchobar 2013.01.23. 15:40:07

@dr kotász: "akik átlagos életet élnek, szembesülniük kell azzal hogy kirekesztő jelzőt kapnak, megfoghatatlan indokok miatt" - Ha csak az érem egyik oldalát vizsgáljuk, akkor csak egyoldalú véleményre leszünk képesek

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:49:59

@dr kotász: a zsidó az nem átlagos itt, ezt te is tudod. Az erdélyi magyar az az, de még az erdélyi román is sokkal inkább, mint egy zsidó, akinek már a nagyszülei is itt éltek. Mint ahogy a cigányt is elég nehéz lenne az átlaggal összehozni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.23. 15:53:04

@Conchobar: van 1-2 ilyen zsidó, én is ismerek ilyet. Nem zsidóskodik egyáltalán, ő tényleg az a ritka fajta zsidó származású magyar.

De az ilyen Feldmann-Földesik jóval többen vannak, és ez a zsidó mainstream. Egyszer csak előbukkan a semmiből, és huszonhárommilliórománozik egy jóízűt, aztán körbenéz a nagy bociszemeivel, hogy most ezzel mi volt a baj.

quendelapo 2013.01.23. 18:32:08

@dr kotász:
Szeretném, ha regisztráltathatnám magam Erdélyben és onnan kezdve szavazhatnék erdélyi magyar testületek választásain. Szívesen szavaznék az erdélyi magyar pártok előválasztásán - csináljunk ilyet - vagy akár magyar városok önkormányzati testületeiben.

Szeretem Erdélyt, jó ott lenni, érezni a történelmi levegőt, a kultúrát. Egyelőre nem tervezem, hogy átköltözöm.

quendelapo 2013.01.23. 18:43:15

@dr kotász:
"Amiről szó van, az hogy lenne, lett volna esély közigazgatási, állami eszközökkel visszacsatolni a nemzet egy nagy, elszakadt részét. Vagy legalábbis elkezdeni ezt."

Ezt, hogy érted? Hogyan csatoltuk volna vissza a nemzet egy elszakadt részét?

Elszakadt, vagy elszakították? esetleg elveszítettük?

2013.01.23. 18:45:06

@Conchobar: Egy létező jelenségről írtam, és nem véleményt. Maga a rasszizmus, ahogyan álproblémát kreálnak belőle, egyre inkább létező problémává növi ki magát. Mind a kvázi liberálisok és baloldaliak, mind a kvázi jobboldal részéről mesterségesen gerjesztett jelenség volt. Odáig sikerült gerjeszteni hogy manapság már alattomos módon, állogikus érveket gyártanak holokauszt megkérdőjelezésre, érem másik oldalára stb. A mai problémákra ilyen válaszokat keresni hogy ki zsidó is ki nem az, vagy ki az erdélyi, csak a lényegről való elterelés miatt lehetséges. A lényeg pedig az hogy ennek a népnek meg kell találnia a saját erejét, öntudatát például a nemzet egyesítésén keresztül is. Zsidóságot és rasszizmust ebbe belekeverni alattomos ferdítés, na ez már vélemény. A gyanúm pedig az hogy negyvenakárkivel együtt, akinek érdemben már nem is tartom fontosnak a válaszadást, akár az mszp, akár a fidesz pártirodáról is irkálhattok...

GERI87 2013.01.23. 20:03:58

@Negyvenértelmiségi:

Mivel a német kultúrnemzet, mint a magyar, azért.

A németség nem az állampolgársághoz kötődik.

Vol'Jin 2013.01.24. 05:20:12

@randomgenerator: "Sosem fogom megérteni miért kell en-bloc utálni a kinti magyarokat, egy magyarországi párt döntése miatt (szavazójog). Két külön téma..."

Én meg tökéletesen értem az olyan barmokat, mint te, akik azt hazudják, hogy a másik oldal hívei utálják külhoni magyarokat. Tökéletesen értem, hogy csak címkézel te rohadék.

Vol'Jin 2013.01.24. 05:27:43

@Balt: "Mo.-n, már az MSZP is "rossz válasznak" tartja a 2004-es gyurcsányista kampányukat."

Tisztán emlékszem, hogy a szocik hivatalos álláspontja az volt, hogy mindenki szavazzon a meggyőződése szerint.

Vol'Jin 2013.01.24. 05:40:28

@Kandeláber: "naponta, egymást váltva ítélik el a számtalan balliberális fórumon és orgánumban, most miért nem visítoznak az ég felé fordított arccal a dagadt miskolci maszopos listázása hallatán?
Még egy nyomorult elhatárolódásra felszólító kiáltványt sem tudtak kiizzadni magukból.
Mi ez a némaság?"

Nem hiszem, hogy tapsikálni kellene ahhoz, hogy Magyarországra született magyar állampolgároknak esélyük sincs Miskolcon vezető közhivatalnokká válnia, mert egy polgármester:

- úgy gondolja, hogy igaz magyar virtus kizárólag határon túliakat pozícióba emelni,
- valamilyen alku alapján a preferált külhoni magyar szervezetnek eladták a delegálás jogát,
- a polgármester haveri kört nyomat be mindenhova,
- a polgármester annyira hibbant, hogy víziója volt egy könnyező feszületnél, és klerikális érzékcsalódásos átszellemültségében azt súgta a fülébe a mindenható, hogy külhonból importáljon szürkeállományt, mert a honi az magyari elkötelezettségében tisztátalan lett a liberálbolsevik média által ontott szenny lelket és nemzettudatot romboló fertőző propagandájától.

Balt 2013.01.24. 08:19:06

@GERI87: A németek bármikor megkapták a német (NSZK) állampolgárságot még az 1700-as években önként kitelepült sváb felmenők után is.

Balt 2013.01.24. 08:21:40

@rabelais: Élj ebben a hitben. Mestárházyék már ébredeznek.

Kandeláber 2013.01.24. 09:14:40

@Vol'Jin: Ez olyan szocimagyaros, szanyikapitányos túlzás, a Werber-házmesterek és utcabizalmik szintje.
Szóval szalonképtelen.

2013.01.24. 09:33:28

@Vol'Jin: látod ez az, ebben a témában 1 oldal elég, nincs szükség kettőre. Az állampolgárság és a választójog két külön téma. A lakcímhez kötött választójog megoldaná a problémát és pont olyan jó lenne.

Az meg, hogy valaki ismerőseit teszi be pozíciókba nem hiszem, hogy újdonság lenne Magyarországon.

Vol'Jin 2013.01.24. 11:29:32

@Balt: Engem meg totálisan nem érdekel, hogy más hogyan emlékszik rá. Interjú a tévében, az volt egyéni állásfoglalás, de sajtótájékoztatón talán a döntsön mindenki a saját lelkiismerete szerint volt az álláspont.

@Kandeláber: Ja, persze, érv az nincs, hogy miért helyes, hogy minden friss kinevezés határontúliakat tolt pozícióba, csak annyi, hogy aki ezt firtatja, az szanyikapitányos szoci, aki magyargyűlölő.

Balt 2013.01.24. 15:07:19

@Vol'Jin: :) Ezek ún. TÉNYEK.

Erdélyi nyomdában készül az MSZP kettős állampolgárság elleni kiadványa

index.hu/belfold/uzlet1117

GERI87 2013.01.24. 22:56:45

@Balt:

Igen, ezért kulturális nyelvi alapon áll a német nemzet...
Bármilyen államnemzeti propagálás csak multikultis kisebbség védő PC fasság.

Nálunk is megfigyelhető már a kétbites hülyebarom felfogás hogy "há' magyar állampolgár nem? akkor magyar...ennyi." nem seggfej, nem így megy.

A határon túli magyar meg "román" "szlovák" stb.

DezInf 2013.01.25. 14:38:53

@Kandeláber:

Orbán telerakja a cimboráival az ország összes fontos közigazgatási/gazdasági posztját.
Csakis megbízható, általa kinevezett és személyesen jóváhagyott emberek kerülhetnek pozícióba.
Miskolcon ugyanez a helyzet,csak ezt Kriza pógármeister csinálja. A megbízható emberei - gyerekkori pajtásai- nem miskolciak,ugyanúgy ahogyan ő sem miskolci.

Szerinted ezt a miskolci Jobbikosok hogyan látják?
Kérdezd már meg őket, nem hiszem ez olyan nagy gond lenne neked:)
süti beállítások módosítása