A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A nyomorultak

2013.01.09. 07:26 Carnivore

Bezárják a főváros kifejezetten mozgáskorlátozottaknak (nemrég) épített közoktatási intézményét. Lám, megint egy kurzus, amelyik spórolni akar az egészségügyön, az oktatáson - a nemzet tartópillérein - és ha kell, egyszerre. Szégyen.

Minden rohadt forintért bepróbálkozik, csak hogy költségvetési lyukait betömködje. Állami vagy önkormányzati szinten – és ha kell, egyszerre. Ráadásul azt sem titkolja, mennyire zavarja, hogy az egészség- vagy oktatásügyből nem jön közvetlen bevétel (az egészségesebb társadalom gazdasági felhajtóereje meg ugye kit érdekel). Nyomorultnak tekinti az ágazatot. Miközben maga nyomorult.

Embertelen és méltatlan cselekedet ez, főleg olyan kormányzat regnálása idején, amelyik létrehoz magának egy „Emberi Erőforrások Minisztériuma” nevű csúcsszervezetet. Miféle emberi erőforrásokra tetszenek számítani? Az "egészséges" emberekre?

Persze, hagyjuk szegény Balog Zoltán hivatalát (elég neki az a sok tüntető diák): majd Csomós Miklós főpolgármester-helyettes úr megmagyarázza. Szerinte nincs itt semmi baj: „az elbocsátott gyerekek majd találnak maguknak olyan iskolát, ahol járhatnak gyógytornára is”. Micsoda szerencse, hogy ilyen segítőkész „szakemberek” dolgoznak a Városháza élén. És mennyire szerencsés ő, hogy nem a saját gyerekének elhelyezéséről kell vidáman nyilatkoznia a tévében.

Csomós és társai. Az az intézmény nem viccből épült. Feladatának szánták olyan honfitársaink - a miniszter úr kedvéért: emberi erőforrásaink - oktatásának biztosítását, akik a mi „normális” körülményeink között hátrányokkal küszködtek volna, s hogy e honfitársaink – akik pont ugyanannyira értékes emberek, mint mi vagyunk – sikerrel vezethessék magukat önmegvalósításuk útján. Semmivel nem érdemelték ki, hogy kihúzzák alóluk a szőnyeget. Hogy elvegyék tőlük a támogatást, hogy megalázzák őket. Ahogyan a cukorbetegek, a prosztatarákosok és a májbetegek sem. A végstádiumban lévő rákos betegek sem. Akiket tavaly szintén „megpiszkált” ez a kurzus. Érthetetlen okból.

akadalymentesites.jpg

Úgy tűnik, mintha a kormányoldal emberei „Javert rendőrfelügyelőként” megszállottan üldöznék az elesetteket, a nincsteleneket, a betegeket, a hátrányt szenvedőket - akiket rendszerint közönséges csalóknak tekintenek. Jó volna már kijózanodniuk a nagyuraknak. Észre kellene végre venniük, hogy kincstárbővítési kötelességük ilyetén teljesítése igencsak ütközik az erkölcsi jóval, társadalmi normákkal, emberségességgel; hogy pénzéhségüktől megtébolyult elméjük hamis ellenségképeket gyárt. Üldözöttjük, „Jean Valjean”, vagyis az intézmények és betegeik: ártatlanok. Értsék meg végre: nem ők azok, akik hamis kártyával mozgássérültek helyén parkolnak. Ők a mozgássérültek.

Támogattam a dohányzás szigorítását. Nem támogattam a trafiktörvényt, mert az csak biznisz, egészségesebbek nem leszünk tőle. Támogattam a nyerőgépek betiltását (még ha jogilag aggályos is volt!), mert eltűntek a nyomorultak szemei elől. Nem támogattam a pálinka-liberalizációt, mert attól nem leszünk egészségesebbek. Támogatnám az akadálymentesítést – ha lenne végre. Csakhogy utóbbi (is) pénzbe kerül, ami ugye nincs. Ezért - mint az intézménybezárás kapcsán is látjuk - az új kormánypárti logika nem az akadályt szüntetné meg, hanem az akadályozottat.

Talán van remény. Azt látom (vagy csak hiszem?), hogy Áder János köztársasági elnök úr érzékeny e problémákra. Bízom benne, hogy tenni fog valamit az ügyben. Hogy legközelebb arra koccinthasson: nem lettünk nyomorult ország.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

38 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz botrány egészség közoktatás intézményfenntartás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr525007285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kert születik - infografikus változat 2013.01.09. 14:52:26

Már született róla poszt, nem is egy, de ez még kikívánkozott az ásással kapcsolatban belőlem.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.09. 09:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.09. 11:16:27

Nem tudom, igaz-e: egyes eszkimó törzsek egyszerűen kitették a súlyos betegeket és az idős embereket a hóba, a jégre.
De megnehezíteni az amúgy nehéz sorsúak életét, akár egy fiataltól is elvenni a jövőjét?

Kakimaki0123456789 2013.01.09. 11:26:03

A kormany csak azokkal szolidaris akik sokan vannak. Mit neki par szaz szavazo? Kell a penz nyugdijemelesre, rezsicsokkentesre! Az oktatas masodlagos mert egyre kevesebb a gyerek, a fogyatekosok meg ugye eleve nincsenek tul sokan.

Gera 2013.01.09. 11:30:53

Csak a tisztánlátás végett: nem zárják be az intézményt. A középiskola rész csak kis része a gyereklétszámnak, azt akarják megszüntetni. Ez a részleg 3 éve indult kísérletképp és azt mondják, egy kétszáz milliós fejlesztés kellene ahhoz, hogy folytatódhasson, amire nincs pénz.

Nem tudok semmi konkrétumot az iskoláról, de így elsőre azt mondanám, nem ezen kéne spórolni, de azért nem árt tudni, miről beszélünk.

873ujr3rk 2013.01.09. 11:53:22

@Gera: 200 millió.

az isten bassza meg:

www.origo.hu/itthon/20130108-a-hungister-gyartja-a-szerencsejatek-zrt-reklamjait.html

1,64 milliárdos szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. a Hung-Ister Filmprodukció Zrt.-vel. A cég a többek között a Hír tv-t, a Magyar Nemzetet és a Mahir Zrt.-t felölelő Nemzet-csoporthoz kapcsolódik, amely Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozik.

csak hogy tudjuk miről beszélünk.

873ujr3rk 2013.01.09. 11:54:01

@Gera: nem értem hogyan van arc a bőrödön védeni a sztorit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.09. 11:55:14

Súlyos tévedések vannak a posztban, édemes lett volna a belinkelt cikket elolvasni. Nem építés, hanem átépítés volt 2007-2010 között és nem zárják be a teljes intézményt, csak a szakközépiskolai részt (27 gyereket érint).

Állítólag a középiskolai részt nem újították fel és nincs rá 200 milliójuk.

Bretschneider detektív 2013.01.09. 11:55:28

@Gera: MÉG nem zárják be.
A középiskolai rész ha lehet, még fontosabb a képzés tekintetében. (Egy általános tudást a szülő akár otthon egyedül, vagy akár magántanulóként is át tud adni a gyermekének.)
De ha már számszerűsítünk, vesd öszve a 200 milliós fejlesztést a stadionokra költött tízmilliárdokkal. Ennyit szinte én le tudnék csippenteni a konyhapénzből.

Bretschneider detektív 2013.01.09. 12:00:05

@Távmunkás: Nem olyan súlyos az a tévedés, ugyanis a SZÁNDÉK hiányzik, nem a pénz.
27 gyereket érint: most.
És a jövőben?

Amúgy e logika alapján a profi futball hány embert érint? 2x11 plusz a játékvezetők. Az 26. :-)

Gera 2013.01.09. 12:07:02

@873ujr3rk: Mit védtem én? A tököm tele van már a hozzád hasonló idiótákkal. Idézzed baszdmeg, hogy hol védtem a dolgot, amikor megmondtam, hogy nem értek egyet, mert én nem ezen spórolnék? Az zavar, hogy leírtam pár tényt, mert szerintem a kísérletképp indult középiskola bezárása nem egyenlő a nagy múltú intézmény bezárásával, amit a fasz újságírók emlegetnek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.09. 12:21:59

@Bretschneider detektív: Profi sportra egyetlen fillér állami vagy önkormányzati támogatást vagy adókedvezményt sem lenne szabad adni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 12:23:28

nagyon durva hír, egészen idáig nagyon bíztam benne, hogy valami tévedés.

De sehol egy cáfolat vagy valami.

Nephin 2013.01.09. 12:23:46

Csodálatos országunkban óhatatlanul felmerül bennem a kérdés, ennek mennyi köze van ahhoz, hogy az intézmény vezetője és egy ott dolgozó hölgy (ha jól emlékszem) múlt héten a Klubrádióban szerepelt (le a kalappal a munkájuk előtt egyébként)...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.09. 12:23:57

@Dr. jenőke (jenőke): Ezt még nem hallottam, de ismertebb példa a Taigetosz. Azonban eltelt azóta pár ezer év és sok minden fejlődött...

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.09. 12:30:02

@Nephin: Erre az intézményre nem vonatkozott az államosítás?

Nephin 2013.01.09. 12:37:17

@Rendíthetetlen Álamkatona: Nem tudom. A beszélgetés idejében az úriember válaszolt az állás után érdeklődőknek és a saját elérhetőségét adta meg kontaktként, nem irányította őket mindenféle munkáltatóhoz, ha ez jelent valamit.

873ujr3rk 2013.01.09. 12:42:23

@Távmunkás: "Ötéves kutatás után sem találtak semmilyen bizonyítékot az ókori Spártát kutató régészek a régi görög mítoszra, miszerint a katonai szigoráról híres városállamban a gyengének tűnő újszülötteket ledobálták a Tejgetosz hegyéről. Az athéni egyetem kutatói az adott időszakból származó emberi csontok analizálása során arra jutottak, hogy a Tajgetosz környékén kizárólag 18 és 35 év közötti felnőttek maradványait találták. Ez egybevág a történészek elméletével arról, hogy az egész legendát maguk a spártaiak terjesztették el, egy ókori PR-akció keretében, hogy még félelmetesebbnek tűnjenek az ellenségeik számára."

Kandeláber 2013.01.09. 12:53:14

A poszt azt sugallja, hogy az egészet bezárják.
Persze a szakközép megszüntetése is szemétség, de a félretájékoztatás is az.
Népszabis-Népszavás szint.

Shopping 2013.01.09. 12:56:33

kívánom a döntéshozóknak, hogy a gyerekük kerüljön hasonló helyzetbe.
Akkor -( talán) - érezni fogják a döntésük súlyát.

horgi1 2013.01.09. 13:26:21

@Kakimaki0123456789: Ez,sajnos így igaz, ahogy írod. Az egész fogyatékos kérdés a sutba lett dobva a felsőoktatástól egészen a korai fejlesztésig. Tudatosan mellőzik, elsorvasztják ezt a területet,mintha nem is létezne sérült társadalmi réteg.
Valóban "csak" a középiskolát szüntetik meg a Mozgásjavítóban és garantálja valami nagyokos a minisztériumból, hogy tornára,a szükséges gyógyító foglalkozásokra átjárhatnak a diákok a Mozgásjavítóba.
A szándék figyelemre méltó, mert ehhez hasonló intézkedések várhatóak- csendben már el is kezdődtek- egyéb gyógypedagógiai intézményekben is.
O. V. és csapatának csak a sikeres,sportos, teljesítményorientált emberek kellenek. Egy társadalom fejlettségének meghatározó mutatója hogyan bánik a sérült embertársaival.
Mikor hallottad Hoffmann Rózsát a gyógypedagógiai nevelésről beszélni? Ott milyen átalakítások lesznek? A gyógyító pedagógia is az oktatás része.
Centralizálnak és nem lesznek a sérült embereknek saját tankönyveik, eszközeik,melyek a fejlődésüket segítik. Már kifejtette illetékes elvtárs, hogy egyfajta tankönyvből is kiválóan oktatható minden tanuló legyen az nagyothalló, értelmileg sérült vagy egyéb.Leálltak az integrációs nevelés korábbi törekvéseivel is. Csak azért, hogy megmutassák,hogy ők másképp csinálják, mint gyűlölt elődeik. Rogán volt az első,aki az V. kerületben bezárta a speciális iskolát, a hajdani kisegító jogutódját. Még a legsötétebb szocializmusban is működött minden kerületben egy kisegítő iskola. Talán már nincsenek sérült gyermekek,ilyen jól működne az egészségügyi prevenció?

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.09. 13:38:58

Nekem van egy nem vicces történetem szellemi fogyatékosokat foglalkoztató vállalkozásról, ahol több tucat család életét tették tönkre pusztán a hatalmi pozíció- és presztízsokokból. (Ráadásul még az emmútnócévbe' volt és Fidesz-SZDSZ párharc az utóbbi pirruszi győzelmével.

Akkor is, most is az a mondás jut eszembe, hogy ahol elefántok b*sznak, ott nagyon szar fűnek lenni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.09. 13:44:01

@873ujr3rk: Kár, hogy ez a kutatás magyarul csak az Indexen jelent meg és a Yahoo-ról törölték az angol eredetit, amire hivatkoznak.

Athén:
"Plato stated that pregnant women over the age of forty years should have an abortion and Aristotle recommended both infanticide and abortion if there was a risk of a deformed child. He supported a law to ensure the compulsory exposure of all malformed babies who were abandoned with their ankles pinned together."

Spárta:
"There was a legal requirement to abandon deformed and sickly infants. If the disability was not obvious at birth, but the child was later found to have a learning disability the child would be abandoned."

punciuspilatus 2013.01.09. 13:52:14

itt megjelent egy viszonylag részletes írás:

hvg.hu/itthon/20130108_mozgasjavito_szakiskola_megszuntetes

pár kommentelőnek ott is elszaladt az agya, hihetetlen, hogy egy kerekesszék látványától egyesek eutanáziáért kiáltanak.

Mr. Bear 2013.01.09. 14:42:30

"Azt látom (vagy csak hiszem?), hogy Áder János köztársasági elnök úr érzékeny e problémákra. Bízom benne, hogy tenni fog valamit az ügyben."

Bizony, nem is olyan régen pontosan ezt mondták megértően bólogató anyókák, csak éppen a név volt akkoriban a jó Kádár elvtársé, aki biztos nem hagyná, ha tudna róla.

Én pedig arról álmodoztam, hogy egy olyan rendszerben élek, ahol a döntés nem egy-egy ember jószándékán vagy szemétségén múlik, hanem a rendszer maga élhetőre van megcsinálva. A történelemkönyvekből azt tanultam, hogy az ilyet demokráciának hívják.

PioDVD 2013.01.09. 14:45:32

Aki azt mondja, "csak" a középiskolai rész:
A most még megmaradó gyerekek nem fognak pár éven belül abba a korba kerülni?

(Felmerült a profi sport: pár éve OV azt mondta (természetesen ellenzékben), hogy profi sportra nem fog az állam költeni. Látjuk. Bár tudjuk, mire kell figyelni és mire nem, de persze véletlenül sem hazudik, szemben az idióta Gyurcsánnyal.)

Amúgy is régen bassza a csőröm a fogyatékosokkal való bánás. (Előző kormányokat is beleértve.) Van az 1 db Pető Intézet oszt slussz. Oldja meg a szülő, hogy perstre költözzön vagy majd lesz valami a sérült gyermekével. Hogy ennyire szegény legyen az ország, hogy ne tudjon legalább 3 ilyen intézményt fenntartani... Persze az előző kormánynak arra futotta, hogy az autópálya-építésekből, a mostaninak meg a vasútipálya-felújításokból kivegyék a pénzt saját zsebre. Fasz tele van tényleg az egész vezető garnitúrával. (Beleértve a jobbikot is, csak ők még csak kicsiben tudják csinálni.)

Gera 2013.01.09. 14:56:41

@PioDVD: Aki azt mondja, hogy "csak a középiskolai rész", az azért mondja, mert szereti, ha nem ferdítik el a tényeket (ki szándékosan, ki figyelmetlenségből), nem azért, mert egyetért a döntéssel. Ennek megértéséhez nem kell különösebb IQ, főképp ha ezek az illetők kifejezetten LE IS ÍRTÁK ezt.

Már csak azért sem értek egyet a döntéssel, mert ha az ország a hozzátok hasonló, egy három soros hozzászólás értő elolvasására képtelen emberek taníttatását felvállalja, akkor egy értelmes mozgássérült igenis járhasson középiskolába, még ha magatehetetlen is.

T mint T 2013.01.09. 14:57:10

@Gera: Akkor a tisztanlatas kedveert:
112 milliorol van szo, de ezt az intezmeny tagadja. Csak a Fovaros beszel errol az osszegrol. Osszesen meg egy tantermet kellene kialakitani hazon belul a jovore indulo evfolyamnak, ami baratok kozt sincs messze ennyi (max 10 milla).
Talan eggyel keveszebb videki stadiont kene felhuzni, oszt jonapot!

PioDVD 2013.01.09. 15:40:19

@Gera:
Ja, csak a tényeket rögzíti. Az a tény viszont nem zavarja, hogy a most 8.-os jövőre oda menne, ami már nem lesz.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.09. 15:54:47

Orbán a törpe "jellemóriás" már a FIFA berkeiben is keveri a szart, ott sem szeretik, mert ott is hatalmi ambíciói vannak.
A magyar-román szigorú zártkapus eltiltás is jelzés az országnak és Orbánnak, ne csodálkozzunk.
A regisztrációs bukta és diáktüntetések után menekül, nem mer a polgárok szemébe nézni. A focigálán bezzeg pöffeszkedik, ácsingózik egy közös fotóért.

A békemenet sunyi "bayerféle" emberei leszólítanak embereket és pénzt gyűjtenek!

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2013.01.09. 16:22:55

A már emlegetett ténybeli félrebeszélések mellé:
"emberei „Javert rendőrfelügyelőként” megszállottan üldöznék az elesetteket, a nincsteleneket, a betegeket, a hátrányt szenvedőket"

"Üldözöttjük, „Jean Valjean”, vagyis az intézmények és betegeik: ártatlanok."

Egyik párhuzam sem igazán jön össze. Tecccett olvasni a Nyomorultakat?

Mellesleg idáig egész jól megvoltam a bloggal, de ez a post a kommentek fényében csúnya mellényúlásnak tűnik.

házelnök 2013.01.09. 17:07:00

Én szeretném egy hónapig etetni orbánt és zokszó nélkül vállalom az almozásával kapcsolatos tennivalókat is.

házelnök 2013.01.09. 17:24:28

Magyarországon megbüntetik azt az embert aki befogad egy szánalmas kutyakölköt és nem oltatja be, nem rakat bele azonosítót.Hasonlót mint amit németek tetováltak a negyvenes években.....
Legyen a kutyátok regisztrálva!
A kutyát sem érdekli viszont az, hogy a 47 ezres pénzből élj a családoddal, egyél, fürödj, tanulj, vasárnap járj templomba.
Ha valaki ebben az országban születik legyen már alapvető emberi joga a tiszta és ingyenes vízre és egy normális emberi temetésre.
Meglátásom szerint egy magyar embert Magyarországon ennyi megilletne.

NIPREDIL 2013.01.09. 18:03:55

Az az iskola esélyt adott a gyerekeknek. A szülői gárda egyik tagja elmondta, ez máshol miért nem lehetséges, és azt is, hogy ők anyagi áldozatot és saját munkát is felajánlottak. Önmagában az milyen, hogy "illetékes eetárs" szerint majd átjárhatnak gyógytornára. A mozgássérült gyerekek? A bp-i tömegközlekedéssel?? EGYSZERŰEN GONOSZSÁG. Viszont hallom, újra lesz 13. havi nyugdíj. Az oktatásból minden pénzt kivonnak, elveszik a gyerekek jövőjét, de szavazatvásárlásra semmi sem drága.

carramba 2013.01.10. 14:59:38

én úgy tudom, hogy sem a középiskola megszüntetéséről szóló döntést meghozó fővárosi illetékes, sem az új Klebersberg vagy mi a túró fenntartó illetékesei nem volatk még kinn a suliban, fingjuk sincs arról, hogy jelenleg pontosan mi adott a suliban és mi nem, hol van ez a középsulis rész, hogy néz ki ez az egész a hétköznapi életben...ennek ellenére hoznak döntést és tesznek olyan kijelentéseket, hogy nem adott az infrastruktúra a középiskola működéséhez. érdekes, hogy három éve már működik a suli és a szülők szeretnék, ha tovább működne. nyilván nem azért, mert egy ótvarigénytelen hely, hanem azért, mert úgy érzik, hogy a gyerekeik jó kezekben vannak, és mindent megkapnak. annak ellenére is, hogy valóban nem sikerült teljesen befejezni a felújításokat. sokat segített volna, ha az illetékesek kimentek volna a helyszínre és a szülőkkel együtt végigjártak volna mindent, és megnézték volna, hogy mi az a minimum, amivel folytatni lehet

horgi1 2013.01.10. 15:58:00

Megbünteti a jelenlegi kormány a fiatalokat amiért elvágyódnak az országból és jobb,szabadabb életre vágynak. Nem csak a sérülteket regulázza,hanem az egészségeseket is. Lásd az ELTE gyakorlóiskolája körüli zür-zavart. Ez megy Viktornak a zür-zavar és konfliktuskeltés!Az egész jelleme uralja az országban uralkodó morált. Igaz a mondás, hogy fejiről büdösödik a hal.Senki nem érezheti biztonságban magát,aki nem párt-Orbán közeli. Nincs olyan társadalmi réteg amelyikbe nem rúgott volna bele, mint a focilabdába Orbán.Remélem nem veszik be a nyugdíjasok ezt a rugdosás utáni simogatást!Persze ezt is az aktív korúakkal fizetteti meg! Mi lett a polgári védelemmel? Küldték ki a leveleket a fiataloknak az összeírásra,most meg nagy a csend a témával kapcsolatban.
süti beállítások módosítása