A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Gotovina, Ante portas

2012.11.16. 13:48 Carnivore

Bombameglepetés volna Ante Gotovina és Mladen Markač egykori horvát tábornokok hágai felmentése? A szerbeknek biztosan bomba, a világnak és a horvátoknak talán meglepetés, na de kinek nem? Talán az EU vezetésének, amely kínok kínjával küzd, hogy egyben tartsa a nemzeti-gazdasági közösséget - és érdekében áll olyan tagországot behívni, amely új utakat nyithat meg számára: ráadásul vele demonstrálhatná, hogy a szétesésnél az összetartozás még mindig vonzóbb lehetőség. Az a tagország biztosan nem Szerbia lesz.

Gotovina nem bűnhődhetett meg. A horvátok keményen „tartották”, s taktikájuk sikeresnek bizonyult. Jól ráéreztek az Unió rugalmatlanságára, a közösség belső válsága okozta új lehetőségre: tudták, egyszer eljön az idő, amikor az EU-nak nagyobb szüksége lesz Horvátországra, mint fordítva. S lőn. A csatlakozási kérelem beadása (2003) óta sok víz lefolyt a Dráván és a Száván. Túlélve a Lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazást, a Szlovénia blokádja miatti szankciók kilátásba helyezését (a Pirani-öböl hovatartozása miatt), Horvátország gyakorlatilag simán be tud gyalogolni az EU kapuján (2013. július 1.).

gotovina_kontra_EU.jpg

S bármilyen meglepő – jogász szemmel nézve pedig biztosan nonszensz -, Ante Gotovina volt az utolsó láncszem: mert bár a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság és az Európai Unió nem egy és ugyanaz (sőt), utóbbit jelentősen befolyásolta/befolyásolja az előbbi döntése (nagyon reméljük, hogy ez fordítva nem igaz!). A Horvátországot gyakorlatilag felszabadító, 1995-ös Oluja (Vihar) Hadművelet vitatottsága, az etnikai tisztogatás gyanúja (és vádja) ellenére a felmentő ítélettel tulajdonképpen nemcsak Hága tört lándzsát a szerbekkel szemben álló fél mellett, hanem az EU is. Ennek természetesen meg lesz a következménye, hiszen Szerbia – és a vele szorosabb stratégiai együttműködést remélő politikai tömb – immár komolyan eltávolodhat Európától – pláne annak tükrében, ha Gotovináék esetét a koszovói függetlenség ügye mellé tesszük.

A történet a magyarok számára is tanulságos lehet. Szerbia lenullázva érezheti most magát - így könnyedén gerjeszthetővé válnak az EU-ellenes kirohanások, a „protest néphangulat”. Előtérbe helyeződhet a nacionalizmus - s politikai tőke kovácsoltatik belőle. Feltámadhat a „keleti szél” – s „a nyugat hanyatlása” meghirdettetik. Brüsszel és tettestársaik immár nem parancsolhatnak Szerbiának - megkezdődhet a „szabadságharc”. De ismerős.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

6 komment

Címkék: európai unió brüsszel igazságszolgáltatás külpolitika nemzetközi botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr784910020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.11.16. 13:59:29

Mi a gond? Gotovina szabadságharcos volt, kiűzte a vörös csillagos kommer szerbeket, köztük a tömeggyilkos Arkant.

chronometere 2012.11.17. 08:56:15

Kandeláber
Ennek fényében akkor Ratko Mladicot és Radovan Karadzicot is illene felmenteni, mert ők is hazaszeretetből próbálták egyben tartani Jugoszláviát.
Erre mondják azt, hogy adtak egy pofont a sz*rnak.
Érdekesek ez a nyugati szemléletmód...ennyi erővel az összes háborús bűnökkel vádolt egyént ki lehetne engedni a börtönből...a horvátokat szépen felmentik...a szerbeket meg mind elítélik...
Arról senki nem beszél,nem vizsgál mi a valóság a srebrenicai piaci robbanás körülményeiről,valós hogyan történtjéről.
Kérdezzék az izraeli hírszerzést mi az igazság,hiszen a háború eszkalálódásának a nyug

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.17. 14:21:10

Felmentették a mészárost. Jó hír minden mészárosnak.

Kandeláber 2012.11.18. 11:10:22

Révész Sanyika tavaly, az első fokú ítélet kihirdetésekor igazi cucilista cikket rittyentett a Szabad Nép-utód Népszabóágban a csúnya usztasa tábornok elítélésének örömére.
Vajon most mit firkantott?

greybull 2012.11.18. 19:10:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem ne próbálj gondolkodni, nem megy az neked. Ismered Te a szerbeket, azaz ISMERED??!! A szerbek nem normálisak, azaz emberszerűek, de végül is nem azok. A szerb az, akivel este együtt iszol a kocsmában, hajnalban meg leszúr és soha nem tudod meg, miért tette! Elgondolkodhatnál azon a minimum 50 ezer magyaron akiket tito (sic!) lényegében 100%-ban szerb partizánjai mészároltak le a háború végén a Délvidéken. És neked Gotovina a mészáros?! Hülye vagy.
süti beállítások módosítása