A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Levélszavazás - zárt vagy nyitott kiskapuk?

2012.10.09. 07:20 timargabor

Az elmúlt hetek vitái után hangsúlyozom: ez a poszt nem a regisztrációs folyamatról szól, hanem magáról a szavazásról. Bevallom, nem igazán tudom követni, hogy áll éppen a választójogi törvény vitája a Parlamentben, mely elemeket fogja törvény tartalmazni és melyek kerülnek az alaptörvény átmenetei rendelkezései közé. Nem tartom azonban véletlennek, hogy nyári tusnádfürdői lebegtetés után tegnap a Diaszpóra Tanács is támogatta, hogy határon túl élő honfitársaink levélben adhassák le a szavazatukat. És mielőtt valaki megkérdi, hogy "az ki és mióta tényező?", tudnunk kell, hogy az ülésüket neves vendégek is meglátogatták, sőt beszéltek is ott: Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Márpedig ha ők támogatják a dolgot, akkor könnyen lehet, hogy ebből lesz valami. Akkor pedig érdemes megnézni, hogy megoldható-e ez? Itt a legfontosabb szempont, hogy kellően megőrizhető-e a választás hitelessége?

Előrebocsátom, számomra a választás hitelessége, szabályos mivolta azzal garantálható, ha biztosítja annak a lehetőségét, hogy minden induló számára - amennyiben élni akar vele - biztosítja annak lehetőségét, hogy alternatív úton maga is kiszámolhassa a végeredményt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindig van 2-3-4 párt és ebből minimum 1-2 ellenzéki, amelyik minden (vagy majdnem minden, és ahol nem, ott sem tiltás, hanem véges kapacitásai miatt) szavazókörben delegálttal bír, akik a számlálás után megkapják a szavazóköri jegyzőkönyvet. Ezekből pedig maguk is össze tudják adni a számokat, és rá tudnak mutatni, ha a hivatalos eredmény és a saját számaik közt érdemi eltérést látnak. A delegált feladata természetesen nemcsak a számlálás, de a szavazócédulák kiadásának ellenőrzése is (tehát hogy mindenki csak egyszer szavazhasson), illetve a törvény külön rendelkezik, hogy hogyan kell megállapítani és (az első megérkező szavazó bevonásával) hitelesíteni, hogy a gyűjtőurna valóban üres a szavazás megkezdésekor.

A lényeg, hogy azoknak a képviselői, akikre szavazni lehet, ott ülnek a bizottságban - minden szinten. Vitás esetekben pedig közösen döntenek, és a döntést az esetleges eltérő véleményekkel később is nyilvános jegyzőkönyvben rögzítik. Ez az alapelv - a laikus választhatók delegálhatósága. Ők az érdekeltek a szavazás tisztaságában. A hivatal - álljon bár köztisztviselőkből - érdekeltsége nem ekkora, így nem tudok olyan rendszert elfogadni, amelynek bármely eleme kizárólag az államszervezeten alapszik - az államszervezetet ugyanis mindig az éppen működő kormány irányítja, ő pedig a választáson érdekelt fél.

A kérdés az, hogy Táncos Csuda Mózes kommandói lakos hogy szavazhasson levélben? Kitől kapja meg a szavazócéduláját, ki bontja fel a visszaküldött szavazatot, ki - és hogyan - ellenőrzi, hogy ő küldte-e? Meg persze azt is, hogy rajta van-e a választói névjegyzéken. Ebből a "ki ellenőrzi, hogy ő küldte-e" kérdésre kérek elsősorban válaszokat és javaslatokat. Hangsúlyozom: olyan megoldást, amelynek minden eleme hozzáférhető, látható minden országos listás párt számára (Mózsi ugyanis közülük választhat). Hogyan kerülhetők el azok a kínos riportok, amikor a bulvárlap mutatja a jegyzőkönyvet, hogy X.Y. szavazott Szepsiben vagy Kolozsvárott, aztán a következő képen X.Y. beszél arról, hogy azt sem érti, mi a kérdés, és ő ugyan nem szavazott magyar választáson, maximum a Readers' Digest-nek küldött vissza valami válaszborítékot. Ne felejtsük el: eddig itthon is és a külképviseleteken is a személyazonosság igazolása után szavazhattunk, és itthon ez továbbra is így fog működni.

Minden működő megoldás érdekel. Tényleg jó lenne, ha ők sem kényszerülnének többórás utazásra a szavazat leadásához - de vigyázat: egy kondér leves plusz egy kanál trutyi, az már nem egy kondér leves, hanem. Ennyit azért nem ér a dolog. És igen: tudom, hogy ezt sok helyen megoldották, de hogy ezek a kérdések ott is folyamatosan felmerülnek, azt a képre kattintva - igaz, angolul - elolvashatjuk.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

13 komment · 3 trackback

Címkék: határon túli magyarok választási rendszer levélszavazás magyar demokrácia diaszpóra tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr904828014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Salamon László a legaljasabb élő magyar politikus szerintem 2012.10.09. 14:17:31

A választási névjegyzékbe csak személyesen vagy ügyfélkapun át lehessen regisztrálni – ez az alaptörvény-módosító javaslat Salamon László KDNP-s politikustól származik. Az, hogy a választói névjegyzékbe kerüléshez regisztráció kell, az önmagában ...

Trackback: Oda menj, Viktor, ahová gondolom, ott herdáld az adófizetők pénzét! 2012.10.09. 14:15:30

Mire herdáltad el az adófizetők 200 millió forintját, te fogalmatlan? IMF-ellenes hirdetésekre? Nem engedünk az IMF-nek, mi? Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét, mi? Miféle hirdetések ezek??? Most szólok: arra a pártra fogok szavazni 2014-ben, am...

Trackback: A legostobább érv a regisztráció mellett 2012.10.09. 13:20:13

A regisztráció fölösleges és drága, de a demokráciának nem lesz tőle vége. Ami igazán antidemokratikus, az a folyamatos buta, cinikus "érvelés", ami hülyének tetteti a politikust, és hülyének nézi a választópolgárt. Amikor először felmerült a választó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.10.09. 13:33:34

Ez azert kell, hogy a fideszesek tudjanak szazezres nagysagrendben csalni a valasztason.
Fogadjunk, hogy azok akik levelben szavazhatnak azok kozott joval nagyobb lesz a valasztasi reszvetel, es kozel 100%-os lesz a fidesz tamogatottsaga.

Ha igy nyer a fidesz mindenki szamara nyilvanvalo lesz, hogy elcsaltak a valasztast.

Kutchek (törölt) 2012.10.09. 13:36:58

A dortmundi magyar hentes vagy a liverpooli magyar pizzafutár is levélben fog szavazni?
Bemehet-e valamelyik konzulátusra vagy haza kell jönnie?
Feltéve ha a novemberi regisztrációjakor ráhibázott, hogy hol lesz következő év áprilisában...

felcsutisuttyo 2012.10.09. 13:42:11

NEM LESZ ITT SEMMILYEN SZAVAZÁS...!!!! Diktaúra döntés lesz !!!!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.09. 13:47:26

@Kutchek: ha jól olvasom a tervezetből, akinek van magyarországi állandó lakcíme, annak a *regisztrációhoz* haza kell jönnie, szavazni pedig (ahogy addig) a követségeken, külszolgálati helyeken lehet - viszont ezt a regisztációkor kérni kell. De messze még a vége, bármi változhat.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.09. 13:50:12

Tekintve, hogy 2012-t írunk, az Európai Unió tagja vagyunk, és megfogalmazott és úton-útfélen hirdetett céljaink szerint Európa egyik legversenyképesebb gazdasága szeretnénk lenni, egyetlen megoldás körvonalazódik: az interneten keresztüli elektronikus szavazás.

Ez
1. egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik;
2. a posztban, illetve a montanai linkben felvetett problémák nagy részét kiküszöböli;
3. jelentős költségmegtakarítást okoz hosszú távon mind a választási rendszernek, mind az egyes polgárnak;
4. egybevágna a gazdasági és társadalmi modernizációs törekvésekkel. Állampolgárok millió kerülhetnének közelebbi, napi kapcsolatba az internettel, és a választások miatt regisztrált digitális aláírásaikkal és ezzel kapcsolatban megszerzett tudásukkal megannyi módon használhatnák az internet lehetőségeit vállalkozásaik, társadalmi csoportjaik céljaira, hatékonyságuk növelésére.

Természetesen ezzel kapcsolatban is merülhetnek fel aggályok, de jóval kevesebb, mint a levél-szavazásnál. A levél-szavazással szemben a kézbesítési folyamat az internetes szavazásnál teljesen ellenőrizhető lenne, az egyetlen pont, ahol vissza lehetne élni az az, hogy valaki odaül a polgár mellé és helyette kattintgat a számítógépen. Ezért kell a rendszert olyan egyszerűvé tenni, amennyire csak lehet, a polgárok felé meg egy kicsit több bizalmat tanúsítani, és nem azt gondolni, hogy tömegével vannak köztük olyanok, akik hagyják, hogy visszaéljenek velük.

Ha ez a rendszer kiépülne, jól működne, az adatvédelmi aggályokat is kiküszöbölnénk és meg is szoknánk, akkor használható lenne olcsó népszavazások lebonyolítására, megbízható közvélemény-kutatások készítésére, stb.

A kérdést felvető szórvány-magyarság számára pedig egy olyan közvetlen kapcsolatot biztosítana a magyar digitális társadalom felé, amely eljelentéktelenítené a szórványlétből fakadó megannyi hátrányt.

Végül gazdasági hatásként egyik eleme lehetne egy informatikai forradalom elindításának, ami a kitörési pont lehetne a stagnáló magyar gazdaság számára.

Kopi3.14 2012.10.09. 13:53:07

A németeknél pl. egyes hitelkártyakérelmekkor, egyéb tevékenségeknél a postán igazolnia kell magát az embernek. Nem bonyolult, van rá formanyomtatvány, csak a személyi kell, annak adatait átviszik a papírra, a személyit lefénymásolják és elküldik a kérö félnek. Amennyiben ez mindenhol létezik, akkor meg is van oldva egy eleme a problémának. Ajánlott levélként, átvételi értesítéssel már másik odlala is tisztázódik, valamint a magyar határig tudják a németek a leveleket követni, ha jól tudom, ezt pedig midnenki tudja online ellenörizni, amit ajánlottan ad fel, vagy csomag, ahhoz kap küldeménykódot. Ezt lehetne alkalmazni.

Kopi3.14 2012.10.09. 13:53:40

Mikor kell majd személyesen elöregisztrálni? Mert bármi lesz, megyek haza, regisztrálok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.09. 14:05:44

@timargabor: Ugyfelkapu ugye nem nyulik orszagon tulra, csak Magyarorszagon elerheto?

Kerdesem koltoi.
Nem kell hazamenni, ha van ugyfelkapud. Viszont en mar valoszinuleg nem szavazok legkozelebb, hiaba vna magayr allandom, abban az evben kezdem itt intezni az allampolgarsagot, es eszem agaban sincs hazamenni.
Bar szivesen szavaznek a fidesz ellen ( mondjuk egy Bajnai vezette partra), de mar nem haza adozom, nem ott elek . ( 2010-ben meg szavaztam a kovetsegen, bar akkor meg haza adoztam, de mar akkor is ramhuztaka nagymagyaroka vizeslepedot, hogy hogy kepzelem)

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.09. 14:10:45

Nem pampogni kellene, hanem KÖVETELNI, hogy sem a választójogi törvényen, sem a választás menetén ne változtasson a Fidesz-kormány.

Tudom, bilibe lóg a kezem. Marad a pampogás, és ezt a Fidesz-kormány is tudja.

Kutchek (törölt) 2012.10.09. 14:13:12

@timargabor: Nos, ha a nyugaton dolgozó, de rendszeresen hazajáró honfitársainknak be kell sétálni valamilyen külképviseletre, akkor ugyanezt joggal elvárhatjuk a szintén határainkon túl élő honfitársainktól.

Nagy Britanniában kb. ugyanannyi külképviseletünk van mint Romániába. Utóbbiban nagyrészt a magyarlakta területeken.
Az egyik Plymouthból utazzon Londonba, míg a másiknak elég elmenni a postáig?

Kutchek (törölt) 2012.10.09. 14:22:00

@Kopi3.14: "A németeknél pl. egyes hitelkártyakérelmekkor, egyéb tevékenségeknél a postán igazolnia kell magát az embernek."

A németeknél; és gondolom belföldi ügyintézésnél.
A román, szlovák posta gondolom mindent megtesz egy sikeres magyar választásért;)
Mondjuk, ha nem nyer a fidesz akkor rájuk lehet kenni az egészet! :)))

Kopi3.14 2012.10.09. 21:31:02

@Kutchek: probléma egy szál sem, mivel piaci alapon működ‼ cég, gondolom kivitelezhető lenne valami hasonló is külföldi megrendelőhöz. Csak meg kell fizetni a szolgáltatást. Amúgy a kérdés az volt miképp lehetne megoldani, arra viszont mutattam példát.
süti beállítások módosítása