A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Offenzívát!

2012.10.01. 09:34 timargabor

Érzi a Fidesz is, hogy megint szembemegy a közhangulattal: a családon belüli erőszak büntetésének vitája után a választási előregisztráció vitáját is éjjelre tették a heti parlamenti napirendben. Sir Robin csettintene: így kell ezt csinálni!

80%-os vélemény ellenében azonban ez nem egyszerűen kockázatos: ez nem működik. Ahogy a múlt héten írtuk, a labda az ellenzék térfelén van: ha sikerül ráébresztenie a masszív többséget alkotó ellenzőket, hogy valóban többségben vannak, akkor lehet éjszakára tenni, lehet szóvinni, írhat a kormánypárti sajtó amit akar, ott vagy a visszakozás van, vagy a nagyon súlyos politikai ár.

A múlt hetiek után még egyet várok az ellenzéktől: offenzív fellépést. Politikai győzelemhez két dolog elengedhetetlen: hiteles jövőkép, program, és olyan fellépés, ami azt sejteti, hogy hirdetője képes is a megvalósítására. Ehhez pedig át kell venni a kezdeményezést! Amíg a hírek arról és csak arról szólnak, hogy a kormány meg a Fidesz így meg úgy dönt, az ellenzék pedig sajtótájékoztat és tiltakozik, addig lassan nullára amortizálhatja magát a vezetés, csak a bizonytalanok tábora nő. Aki elhiszi magáról, hogy győz, arról a többiek is könnyebben elhiszik.



Ezért jó gondolat az LMP népszavazási kezdeményezése a regisztráció ügyében, amit tovább lehetne vinni bármilyen további alkotmánymódosítás ügyére is: végül is pont a Fidesz mondta az új alaptörvényt "ércnél maradandóbbnak", aztán valakinek ötlete támad reggeli zuhanyozás közben és már módosítgatunk? De a lényeg, hogy meg kell találni a tiltakozásnak azt a formáját, amelyben az állítólagos 80%-os ellenző tömeg is résztvevőnek érezheti magát. A Fidesz megoldotta ezt 2008-ban, azt LMP a tavaszi népszavazási bohóckodásával kicsit rontotta saját mostani esélyeit, de a helyzet még mindig adott. Az MSZP is megtalálhatja saját önbizalmát Dunaföldvár után. A hadseregben azt mondják: ha bizonytalan vagy, támadj. Ha pedig támogatóid száma a minimumbázison van, mit kockáztatsz vele?

Csak védekezve, csak reagálva nem lehet háborút nyerni. Márpedig aki beszáll a politikai arénába, az nyerni akar, vagy nem? Első lépésként: ugye minden ellenzéki képviselő ott lesz kedd este a Parlamentben?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

1 komment

Címkék: előregisztráció magyar demokrácia magyar ellenzék

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr114812927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.10.02. 08:59:11

Tocqueville aranyköpéseiből

Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei általában mindig oda húznak, ahol az erő rejlik. Meghódított országokban nem sokáig él a hazaszeretet.
Ezeket, az embereket, kik már oly erősen függnek a központi hatalomtól, már hiába bízzák meg azzal, hogy időről időre megválasszák e hatalom képviselőit: szabad akaratuknak ez oly fontos, ám oly ritka gyakorlásában nem képes meggátolni gondolkodási, érzelmi, cselekvési képességének fokozatos elveszítését s azt, hogy lassacskán az emberi szint alá ne süllyedjenek! 952. old.
Hozzáteszem még, hogy hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy még meglevő jelentős és egyetlen előjogukat gyakorolják…
Valóban nehéz elképzelni, hogyan is tudnának jó vezetőt választani maguknak olyan emberek, akik végképp leszoktak önmaguk irányításáról: az is teljesen hihetetlen, hogy egy szolga nép valaha is képes lenne liberális, energikus és bölcs kormányt megszavazni.
Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak.
süti beállítások módosítása