A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A manyup-probléma lehetséges megoldásai

2012.03.14. 07:36 timargabor

Lassan itt a március vége, amikor újra döntenem kéne, visszalépek az állami rendszerbe vagy maradok magánban: azt mondta decemberben a kormány, hogy mostanra meglesznek a döntést segítő eljárási szabályok. Nem látom őket. A jelenlegi jogi szabályozás pedig nemcsak diszkriminatív, de egészen cinikus módon ellentétes az Alaptörvénnyel és a hatályos EU-normákkal: lássuk a helyzetet hangsúlyozottan a saját szemszögemből.

1998-ban léptem be a magánpénztárba, én abba a korosztályba tartozom, amelynek ez valódi döntés volt. Kezdetektől fizetem az ún. tagi kiegészítést, vagyis 10%-ra egészítettem ki a befizetéseimet: mivel átleg felett keresek, 12 év alatt ez a rész több milliós összeget jelent. Hangsúlyozom: ezt a pénzt zsebre is tehettem volna folyamatosan, vagy számlára vagy önkéntes pénztárba. Nem látszott a különbség.

Kézenfekvő lett volna tavaly visszalépni és felvenni ezt az összeget: azért nem (sem) tettem, mert senki nem tudta megmondani, hogy mi mennyi. 2011 januárban visszavonhatatlan döntést kellett volna hoznom, hogy egy későbbi árfolyamhelyzetből levezetett összeget kapjak, ami nem kicsit emlékeztetett egy véletlen számra. Nem, inkább maradtam, 10% befizetésből elleszek, az állami nyugdíj diszkriminatív megvonását meg a következő 20-25 évben majd csak sikerül orvosolni jogilag - ha lesz annak bármilyen következménye addigra.

Erre decemberben hazánk pénzügyi főzsenije kitalálta, hogy vissza az egész, a saját maguk által hozott törvényt sem kívánják betartani amikor épp életbe lépne: nem fizet semmit az állam utánam a pénztárba. Én meg kapok állami nyugdíjat rendesen - de egy buzgó egyéni módosító ezt is levitte 75%-ra.

Ez a szabály ma. Ja meg az, hogy március végéig visszaléphetek. Nem fogok, már megint nem tudom, mit kezdjek a döntés utánra belőtt időpontban vett árfolyamokból való számolgatással. Igen ám, de ha nincs kötelező befizetés a pénztárakba, akkor ők miből maradhatnak meg, pláne hogy még vastag pénzügyi feügyeleti díjat is kell fizetniük az államnak? Önkéntes tagdíjból vagy adományból, szép menet lesz még ez is. Néhány pénztár már be is dobta a törölközőt, hogy erre az egészre nem kíváncsi. A megszűnő pénztártagok átvihetik a megtakarítást más pénztárba, vagy ha ezt nem teszik, az az állami nyugdíjrendszerbe kerül, pontosabban az ott vezetendő "egyéni számlára", amelyet S. G. már tavalyra ígért, de a nyugdíjzsarolás sikere után mintha nem lenne annyira sürgős.

Eddig minden (na jó: majdnem minden) törvényes és szabályos volt. A 2010-11-es zsarolás egy érdemi alkotmányos kontrollt valószínűleg nem élne túl, de ilyenre sok kilátás most nincs. Ámde most jön a csavar, ráadásul nem is direkt, hanem mulasztásos formában:

Mi lesz ugyanis az utolsó magánnyugdíjpénztár megszűnésekor? Nem tudok erre vonatkozó külön szabályról, pedig a kormány egyértelműen erre játszik. A mostani szabály szerint ugyanaz mint most: átlépsz máshová vagy államiba kerülsz. Ja, hogy nincs máshová? Így jártál, mi aztán igazán nem tehetünk róla... azazhogy de, csak nem tudsz mit csinálni. És ez az a pont, ami erősen támadható, és bármilyen meglepő, de ellentétes mind a hatályos Alaptörvénnyel, mind pedig az EU alapjogi chartájával.

Tetszik, nem tetszik, a manyup-megtakarítás ugyanis magántulajdon. A most hatályos törvény szerint is az (5. paragrafus 4. pont). Lemondhatsz róla magad - tavaly ezt tette 97%, még ha erősen megkérdőjelezhető törvényi alapon nem tevőlegesen tette is, de jogállamban nem vehető el! Még ilyen trükközéssel sem, amit az előző bekezdésben írtam. A magántulajdont a mostani Alaptörvény is védi (XIII. cikk), csak a hazai fórumok előtti alkotmányos védelmet függeszti fel, de védi az alapjogi charta 17. része is.

A jogszerű elvétel tehát nem megy, elég hosszú procedúra végén valószínűleg ez nyerhető. Célszerű, ha a konszolidációra hajtó kormány nem is akarna ebbe az utcába bemenni - bár itt talán nem kizárólag a józan ész vezérli a döntést. Mi lehet akkor a megoldás?

Én két megoldást látok, a teljes jogú állami nyugdíj helyreállítása mellett:

  • a megmaradt vagyon átvitele/átengedése az önkéntes pénztárak valamelyikébe, ill.
  • a megtakarítások kifizetése a megmaradt tagoknak.

Nézzük az egyes megoldások előnyeit és hátrányait.

Mindkét esetben jogos valamekkora adót kivetni: a kötelező befizetés ugyanis mindkét esetben többletjövedelem, amelyre a második esetben személyi jövedelemadó rendes kulcsát kellene alkalmazni, az első esetben persze csak akkor, ha a 2011 előtti állami nyugdíjjogosultság számításakor a 75% ennek arányában emelkedne. A tagi többletbefizetések esetében a korábban ténylegesen igénybe vett adókedvezmény visszafizettetése merülhet fel, természetesen a második esetben, lévén hogy az önkéntes pénztári befizetések is adókedvezménnyel történtek. Az adókedvezmény egy bizonyos jövedelemhatár felett nem járt, tehát ez a számítás nem automatizálható: emiatt az elmúlt 5 évben ténylegesen felvett kedvezmények állami visszafizettetése kivitelezhető - azért 5 év, mert azokról meg kell lenni az adóbevallásoknak.

Az első esetben az állam a magánpénztártól az önkéntes pénztárba történő transzferkor megkapná az adót (a pénztár által kezelt eszközökben vagy készpénzben), a második esetben valamivel több adóbevételhez jut készpénzben, de ez elég nagy felzúdulást váltana ki a visszalépettek körében. Emiatt a kormány helyében az első megoldást preferálnám. Ezt egyébként hírek szerint az LMP frakciója javasolja is.

Száz (meg sokkal több...) szónak is egy a vége: én a jelen szabályozás mellett nem fogok visszalépni, és az államnak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, ha a még bent maradt tőkére fáj a foga. Lehet persze, hogy ez a kormány elveszi és elkölti, de mint az ÁFA-visszatérítési ügyben tavaly történt, egy későbbi kormánynak valószínűleg helyt kell majd állnia ezért a követelésért.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

269 komment

Címkék: jogállam magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr844315701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:22:31

@Pan Modry:
Azért ezt nem érdemlem. :)
Egyszerűen csak úgy gondolom NEKEM kell majd magamról gondoskodnom, mert sem a hatalom-(és ebből következően pénz-)éhes politikusok, sem a gyűlölködésbe taszított és abban felnövő magyar társadalom (néhány itt is jelenlevő jeles tagja) nem fogja ezt helyettem megtenni.

tomwar 2012.03.14. 22:23:22

@Blogger Géza: Aha..ja. De mennyit es mikor?
Az a baj, hogy ellogtad a makro- es mikrookonomiat is.
Szerencsenkre... Matolcsy Gyuribol egy is eleg.

Pan Modry 2012.03.14. 22:26:01

@Rwindx:
Aki az allamositassal egyetert az rendes ember nem lehet. Nekem inkabb van rendszerszemleletem, mert a demografiai adatok alapjan nem mukodhet hosszutavon a feloszto kirovo rendszer.
Es a mai nyugdijasok nem az en problemam, a szuleimnek barmikor adok szivesen penzt, de masok szulei nem az en problemam.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:28:09

@Blogger Géza:
"az az alapszabály, hogy szépen fizeted a járulékot, és szépen kapod a nyugdíjat"

Amikor dönteni kellett az volt a "szabály", hogy
szépen fizeted a járulékot, és NEM kapod a nyugdíjat.
Pl. emiatt volt zsarolás és nem reális választás.

Pan Modry 2012.03.14. 22:28:55

@MAC-Ka:
Igazad van. Most itt tul sok olyan ember van aki nagyon okosnak hiszi magat abban hogy masok penzet elkoltse, ahelyett hogy arra koncentralna hogy maga megtakaritson.

En egyebkent magamra is buszke vagyok, ha visszaleptem volna az allamiba akkor szegyelnem magam.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:29:48

@tomwar: Te ennyire nem értesz ehhez az egészhez? A kedvedért egy linket bevágok neked, de mostantól befejeztem az oktatásodat.

"A PSZÁF előzetes adatai szerint a magánnyugdíjpénztári ágazat továbbra is jelentős állampapír-kitettséggel rendelkezik, ennek mértéke azonban némileg csökkent a 2005 végi állapothoz képest, az akkori 73.5 %-kal szemben 2006 december végén 67.3 % körüli volt a magyar állampapírok részaránya. "

www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/merre_tartanak_a_magannyugdijpenztarak.80041-2.html

Blogger Géza 2012.03.14. 22:31:24

@MAC-Ka: No de ha van ilyen hülye, aki ezt választja, akkor miért ne járjon jól az intelligens többség? Miért jó az, ha a pénz a hülyéknél marad?

mahet 2012.03.14. 22:31:51

@Blogger Géza: ez az alapszabály ami miatt romba dől az ország.

Még véletlenül se legyen szó öngondoskodásról, vizitdíjról, tandíjról semmiről ami esetleg rádöbbentené az embereket, hogy semmi sincs ingyen.

Jó az a járulék... befizeted a valós költség 1%-át és máris megkapod a teljes ellátást és még büszke is vagy, hogy de hát én fizetek TB-t, de hát én fizetek nyugdíjjárulékot.

De ne aggódj, továbbra is eltartalak - amíg meg nem unom. Ideje lenne megtanulni horgászni, nem csak várni az a rohadt halat.

Magyarország még mindig - sőt egyre inkább - kommunista ország.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:34:43

@mahet: Na, még egy kommunistázó. :)

Megsúgom neked, hogy az öngondoskodás az, amikor TE gondoskodsz saját magadról, és nem az államnak járó járulékra bazírozol, hogy majd abból kapsz nyugdíjat. Tehát a manyupnak nem sok köze volt az öngondoskodáshoz.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:35:20

@tomwar: Akkor hogy kaptam 5-öst belőle? :)

MAC-Ka 2012.03.14. 22:35:31

@Pan Modry:
Igen, talán én is szégyellném magam.
De nem ítélem el azokat, akik visszaléptek. Abban a zsarolási szituációban, talán a ny. elvesztése miatti félelemből, vagy másért sokan tényleg így döntöttek a környezetemben is.
De senkitől sem hallottam, hogy ők emiatt lehülyéztek volna, vagy örülnének annak, ha a maradók rosszabbul járnának.
Igaz nem sokan vannak közöttük fideszfanok :)

Pan Modry 2012.03.14. 22:37:09

@Blogger Géza:

Te meg mindig nem erted. Ha az allamtol nem kapok nyugdijat akkor nem kapok, alapesetben igy keszulok, mert nem latok arra semmi garanciat hogy lesz az-allamnak nyugdijra penze amikor en olyan idos leszek.

Viszont a magantulajdon elvetele rohadtul zavar, es nem az a nehany millio amit ezen bukhatok, mert az annyira nem oszt nem szoroz, hanem az hogy egy kormany megteheti hogy kizsarolja az emberek magantulajdonat.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:37:38

@MAC-Ka: Rossebet nem, csak nem mondják a szemedbe.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:39:16

@Pan Modry: EL kéne már dönteni, hogy itt mi volt, lopás vagy zsarolás, azt tedd meg a feljelentést, hadd röhögjön a rendőrség is rajtad...

Rwindx 2012.03.14. 22:40:56

@Pan Modry:
Mindegyik rendszer működhet, ha nem piszkálják.
Az mnyp rendszer is működne, ha mindig is ez lett volna és nem kelle átállni. De mivel az átállás költségeit úgy tűnik senki nem állja szívesen, a mellette kardoskodók sem, ezért marad a megszüntetés.

A felosztó kirovó rendszer is tökéletesen működik, csak az a fontos hogy ne hitelből menjen, persze adott esetben kisebb nyugdíjat eredményez.

Aki a magánjellegű problémáit csakis állami hitelvállalással tudja megoldani (akár az mnyp átálláson keresztül, akár magasabb nyugdíj biztosításán keresztül, az állami mnyp garanciavállalásról nem is beszélve) az ne sírjon nekem az államosítás miatt. Akkor sírt volna amikor az állami kezelést privatizálták.

Ha fogalmad sincs arról hogy mivel jár az átállás akkor neked is ajánlom a cseh mnyp bevezetés tanulmányozását. A "marhák" nemhogy nem 8%-os mnyp járulékot határoztak meg, hanem csak 3%-ot, ami valljuk be szinte semmi. De nekik volt annyi eszük Bokrosékkal ellentétben hogy még ez is iszonyú sok pénzt fog felemészteni. Így arra is rájöttek, ha hitelből csinálják úgy járnak mint mi, ezért rögtön a kiadások ellentételezésére, még ÁFA-t is emeltek hogy egyensúlyban maradjon a költségvetésük.
Itt hol gondolkodott így akárki is? Senki, masszívan leszarták mi lesz pár év múlva, most pedig odajutottunk hogy eltelt az a pár év és itt állunk pipiskedve állig a szarban.

tomwar 2012.03.14. 22:41:03

@Blogger Géza: Gyakorlatilag a jelzett szazalakok jol mutajak, hogy gyakorlatilag allampapirt vettek. De koszi, tenyleg igaz...a kicsi tobb a semminel.

A tortadiagrammok nagyon jol mutatjak, hogy gyakorlatilag loszart fektettek be.
Miert is nem? Konjunkturaban nem reszvenyt kellett volna venni?

mahet 2012.03.14. 22:42:00

@Blogger Géza: hát a Fidesz az valami skizofrén nacionalista szélsőbal.

Hozzá képest az MSZP kapitalizmus és piacbarát volt.

"nem az államnak járó járulékra bazírozol" - az lenne a jó, ha az állami újraelosztás sokkal kisebb lenne a mostaninál. Ne legyen ingyenes felsőoktatás, ne legyen ingyenes egészségügy - ne legyen semmilyen átalány-díj mert az nem ösztönöz senkit a rendszer hatékony használatára.

Az állam csak azzal foglalkozzon amivel muszáj a többit bízza az egyénre.

tomwar 2012.03.14. 22:42:16

@Blogger Géza: Az csak valami kommunista trukk volt! Ha a Marxon, akkor meg ervenytelen. :-)))

Pan Modry 2012.03.14. 22:44:18

@MAC-Ka:

Az a durva hogy en soha nem voltam fidesz ellenes, de a manyup miatt mar egyaltalan nem hiszek nekik. Szamomra ledegradaltak magukat gyurxsany szintjere.

komplikato 2012.03.14. 22:44:44

@Kalmár: "Éveken át pótolták hitelből a nyugdíjkassza hiányát. Most nem kell."

Erre miben fogadnál?

MAC-Ka 2012.03.14. 22:44:48

@Blogger Géza:
Tudod nem mindenki olyan mint te vagy :)
Attól, hogy te mindenkit hülyének tartasz aki nem azt csinálja amit te, vagy azt amit a vezéred mond, azért még nem mindenki ilyen.
Próbálj kinézni a jó meleg akolból, megismerni a világot, tedd félre a fideszes szemüveget...meg fogsz lepődni :)

Blogger Géza 2012.03.14. 22:45:01

@tomwar: Gyakorlatilag messze nem csak államapapírt vettek... Több száz milliárd Ft értékben voltak NEM állampapír befektetéseik. És azokon a részvényeken jöttek aztán a nagy bukták, amit akkor megvettek.

¿Qué tapas hay? 2012.03.14. 22:46:50

@Blogger Géza: Én szívesen öngondoskodnék. Nem kérek egy fillér állami nyugdíjat sem. Cserébe viszont az állam se tartson igényt "nyugdíjjárulékra" a jövedelmemből. Megoldanám. Hogy tiszta legyen a helyzet, kérném vissza az eddig befizetett kb. 25 Mft járulékot, illetve ne kelljen a havi járulékot és nyugdíjadót befizetnem. Ez lenne még havi kb. 300 eFt. 21 évem van a nyugdíjig, megoldom.

tomwar 2012.03.14. 22:47:14

@Rwindx: "felosztó kirovó rendszer is tökéletesen működik"
Mukodne...ha annyit osztanank ki, amennyi a bevetel. Sved modell.

Pan Modry 2012.03.14. 22:47:23

@Blogger Géza:

Ha jol emlekszem az akkori jog szerint ugyebar rakosi se rabolt meg zsarolt, hanem onkentesen ajanlottak fel a gyarakat es foldeket a proletardiktaturanak.

Feljelentes, vazze, hulye vagy? Majd jon egy kormany a kov. 20 evben aki megallapitja hogy a manyuposok is teljes nyugdijat kapnak oszt csokolom...

Blogger Géza 2012.03.14. 22:48:26

@mahet: Pont ebbe az irányba megy a rendszer. Nem lesz túl sok pillér, lesz egy kötelező (ami vélhetően garantálni fog egy minimális megélhetést), a többi meg önkéntes. Senki nem fog rá kötelezni.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:48:47

@Pan Modry:
Én sosem tartottam őket nagyra, de azt mondtam, ha jó lesz a gazd.politikájuk, akkor egye-bassza elnézem nekik az öntelt pökhendi stílust a "választási" hazugságokat. De ez nem jött be :(

Pan Modry 2012.03.14. 22:48:57

@Blogger Géza:
De nem akkora bukta amekkorat az allam cumizott a mol-lal...

Vagy amekkora penzkidobas a csuti akademia

Esatobbi esatobbi....

Pan Modry 2012.03.14. 22:49:51

@Blogger Géza:

Messze nem buktak akkorat mint amennyit az allam a mol on bukott.

komplikato 2012.03.14. 22:50:15

@Rwindx: Az lehet, de fényévekre vagyunk az elcseszett Cseh gazdasági rendszertől is, hála Matolcsy "privatizációs zseni" Gyurikának.

tomwar 2012.03.14. 22:50:35

@Blogger Géza: A nagy bukta 2008-ban volt, ossszel, mire jol bevasaroltak a tularazott papirokbol...

A rendszer messze volt az idealistol, ebben egyetertunk, de nem hiszem, hogy lenne mas ut. De egy otletet szivesen hallgatnek, nem csak kritikat.

Ez mindenki masnak is szol.

Rwindx 2012.03.14. 22:52:06

@tomwar: Igen, a mondat amit voltál szíves csak részben idézni, a svéd modelre utal.

Pan Modry 2012.03.14. 22:52:23

@MAC-Ka:

Engem csak az eredmenyek erdekelnek, nem zavar ha vki ontelt stb...

Csakhogy az a helyzet hogy az orban kormany a lakossag es a vallalatok meglopasan kivul nem nagyon tud eredmenyt felmutatni.

Egyetlen ertelmes huzasok talan az egykulcsos szja volt meg az hogy a rendeszeti dolgozok nyugdijbamenesenek idejet felemelik.

komplikato 2012.03.14. 22:53:26

@Blogger Géza: Ja, de önkéntes se hazai intézménybe fogok befizetni, nehogy valami sunyi visszamenőleges saláta árvízvédelmi törvénnyel jól "megvédjék". Ha lesz rá lehetőségem tutira osztrák nyugdíj takarékossági számlára megy. Aki azt próbálja meg "megvédeni" annak ledugok a torkán sörétest és kitárazok.

Nem Penny hajója 2012.03.14. 22:55:22

"2011. március 3., csütörtök
Selmeczi ismertette azt is: a hétfőn elfogadott törvény részletezi többek között az egyéni számla szabályait is. Már nemcsak kimondja, hogy 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és egyéni nyilvántartása lesz, hanem tartalmazza azt is, hogy milyen adatokat kell majd ezen a számlán nyilvántartani."

Csókolom egyéni számla.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:55:45

@Pan Modry: Oszt ez a kormány honnan fogja erre előteremteni a pénzt? És hogyan számol el a 97% felháborodásával, akik nem értik, hogy ha ők visszaléptek, akkor hogyhogy ugyanúgy járna állami nyugdíj azoknak, akik meg nem? Arról nem is beszélve hogy ezt tuti elkaszálná az AB is.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem belátható időn belül nem fognak többségbe kerülni azok, akik ezt támogatnák.

Ebben szerintem egyáltalán ne bízz - ezt jó szándékból mondom...

tomwar 2012.03.14. 22:56:13

@Rwindx: Reszemrol mehet....csak a szent tehenek bogese lesz kemeny!

Rwindx 2012.03.14. 22:56:46

@Kompli:
Én úgy vettem észre nem gazdasági rendszer itt a téma, hanem nyugdíjrendszer. Márpedig az itteni megvalósítás összevethető az ottani megvalósítással, hisz a nyugdíjrendszer egy alrendszer aminek ugyanúgy egyensúlyban kellene lennie mint a főrendszernek. Ők megoldották az egyensúlyt megfelelő paraméterválasztással, erre idehaza 97 környékén nem voltak képesek.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:56:50

@¿Qué tapas hay?: Aham. És ki és miből fizeti a mostani nyugdíjasok nyugdíját?

komplikato 2012.03.14. 22:56:57

@Pan Modry: A rendészeti dolgozók nyugdíj korhatár emelése visszamenőleges lett volna és/vagy tervezték rendőrök, tűzoltók visszahívását állományban. Persze csak amikor pofázni kellett, mert hirtelen gyorsasággal elkezdtek leépíteni rendőrségnél és tűzoltóságnál is. Tehát ahhoz bénák voltak munkahelyeket teremtsenek, de faszán olyan helyre akartak embereket visszatenni, ahol leépítenek. Van olyan élő hülye aki ezt megeszi? Viktor meg ott virul a Knorr Brehmse megnyitón, hogy de fasza van +100 melóhely, többi 800.000 le van szarva, közben meg jelentik be a Philips vagy Nokia mekkora leépítést tervez.

mahet 2012.03.14. 22:57:51

@Blogger Géza: ez tök jó, szerintem sincs értelme a kötelező magánnyugdíjpénztárnak az önkéntes mellett.

Mint mondtam feljebb odaadtam volna ha nem zsarolnak és fenyegetnek.

Ez a szomorú a Fidesznél a kevés épkézláb ötletüket is döbbenetes mértékben tudják elkúrni, lásd CHF hitelesek megsegítése.

Bár persze itt a fő szempont nem a nyugdíj-átalakítás volt hanem a 3000 milliárdos pillanatnyi bevétel.

komplikato 2012.03.14. 22:58:08

@Blogger Géza: Ez engem is érdekelne, mivel sajnálatos egyensúly problémák miatt tuti nem a nyugdíj járulékokból ...

tomwar 2012.03.14. 22:58:30

@Pan Modry: Nos, egyetertunk: felolem viheti a koronat is, ha jol el az orszag.

A rendvedelmiseknel azert a funyiro kicsit zavar...a tuzoltok resze. Ok ugyanis tenyleg a fronton vannak.

komplikato 2012.03.14. 22:59:57

@Blogger Géza: Akkor végül is csak pofán csapták a befizetéseim 75%-át (feltéve ha bennmaradtam) amiért lófaszt nem fogok kapni. értem. Ez tök igazságos. Ja nem az.

tomwar 2012.03.14. 23:00:03

@Nem Penny hajója: Visszamenoleg? Ez nagyon megy... Az elso szamlakivonatnal kezdem elhinni...majd.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:00:16

@tomwar: Aki nem bízik a tisztán állami pillérben, fizessen az önkéntesbe. Vagy simán tegyen félre máshogy. Ennyi.

De jelen pillanatban az állam nem áll olyan jól, hogy több négyes metrónyi pénzről lemondjon azért, hogy majd egyeseknek 30 év múlva talán (!!!) jobb legyen.

Pan Modry 2012.03.14. 23:00:53

@Kompli:

En se tartok megtakaritast mo on. A manyup ellopasok elott kb. a megtakaritott penzem fele magyarorszagon volt, most kb. Az a 20% maradt amit vmiert maceras lenne megszakitani (pl.eletbiztositas)

Egyebkent szerintem a magan megtakaritasokat nem fogjak lenyulni, de en a manyuprol is ezt hittem, viszont szeretek biztosra menni. Meg egyebkent is tul sok hulye ember van ebbe az orszagba akik peldaul nem akarjak hogy visszafizesse az orszag a hiteleket stb... Inkabb nem reszkirozom meg hogy valami meg aljasabb kommumista csocselek itt egyszer kormanyra keruljom es bebukjak komolyabbat is annal mint a manyup penz.

Rwindx 2012.03.14. 23:01:39

@tomwar: igen, kemény, de jelenleg számomra ez tűnik az egyetlen járható útnak. Remélem a fidesz is komolyan gondolta amikor annak idején beszélt róla. Ha nem, akkor ezt még sokan fogjuk az orrára koppintani.

Pan Modry 2012.03.14. 23:02:40

@tomwar:

De akkor sem a nyugdij a megoldas, mondjuk 30-35 eves koruktol kezdve el lehetne oket kezdeni atkepezni masra.

Egyebkent egy atlag ember normalis eletmoddal sokaig teljesen fitt tud maradni.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:03:07

@Pan Modry: Ez nagyon vicces. Ha ugyanaz a MOL részvény manyup kezében lett volna, pont ugyanannyit "bukik". Amúgy a MOL megvásárlása főleg az oroszok kiszorítása miatt volt szükséges, nem rövid távú spekuláció miatt. Egyébként az osztaléka majd jól fog jönni... Ha az MSZP nem adta volna el, nem kellett volna rajta "bukni"

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.14. 23:04:06

Gyurcsány is elvette volna az MNYP pénzeket.. Már Oszkóék elemzéseket készítettek a lenyúlásról.

komplikato 2012.03.14. 23:06:49

@Rwindx: "Remélem a fidesz is komolyan gondolta amikor annak idején beszélt róla."

Hát időben visszatekintve 2-4 évet amit akkor állítottak mindennek ellenkezőjét csinálják, szóval nem tudom létezhet olyan amit "komolyan gondoltak" és ha úgy is volt mikor találják ki ellenkezőjét?

tomwar 2012.03.14. 23:07:37

@Blogger Géza: Tudod, van onkentesem. +nyugdijtakarek.
Es eszervek menten odaadtam volna penzt.

Az orokolhetoseg miatt maradtam.

Pan Modry 2012.03.14. 23:07:50

@Blogger Géza:

Nem kaszalna el az ab, egyebkent a marafek 97% ot a magadfajta irigykedo seggfejeken kivul senkit nem zavarna.

En mimt irtam nem szamitok ra, bar szinte biztos vagyok hogy a kovetkezo 20 evben ezt megkapom. Akar fel is tennek ra megegyszer ennyi penzt, ez egy jo risk reward ratio fogadas lenne.

mahet 2012.03.14. 23:08:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: nekik oda is adtuk volna :)

A MSZP is szar volt (Bajnai-Oszkó kivételével), de ezt a demagóg ostoba Fidesz stílus utolérhetetlen.

tomwar 2012.03.14. 23:09:03

@Rwindx: Hat igeretbetartasban nem jeleskednek...

Blogger Géza 2012.03.14. 23:09:25

@Kompli: ha most én összesen 5 évig fizetek nyugdíjjárulékot, azért sem kapok lófaszt sem. Az igazság odaát van, itt meg nem kell megpróbálni kihúzni magunkat a közteherviselés alól, és akkor nem kell utána sírni, hogy csúnya állam bácsi nem szeret, és utána az lesz, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten

Hihetetlen szarrágó a magyar lakosság nagy rése, ha ne adj isten kicsit több adót kell fizetnie, vagy kicsivel kevesebb kedvezményt kap, már ajvékol, ki akar vándorolni, elviszi a pénzét sokkal kevesebbet fialó osztrák számlára stb.

komplikato 2012.03.14. 23:09:31

@Blogger Géza: "Ha ugyanaz a MOL részvény manyup kezében lett volna, pont ugyanannyit "bukik". "
Hmmm. Mint ha nem pont a vásárlás tényétől zuhant volna sokat a apapírok értéke. Minden esetre sikerült a ruszki olajipar tyúkszemére lépni, akik egyszer ezért bedarálják a MOL kirendeltségeket ...

Pan Modry 2012.03.14. 23:10:05

@Blogger Géza:
De a mol reszveny nem manyup kezben volt. A mol reszveny oriasi buko eddig, ez a teny, az osszes tobbi ures mellebeszeles. Mondhatni ekkora buktat meg a meg legbalfaszab manyupok sem tudtak osszehozni.

Rwindx 2012.03.14. 23:10:26

@tomwar: Meglátjuk, a reményeimet fejeztem ki.

tomwar 2012.03.14. 23:11:59

@Pan Modry: Hat en multkor egy csaladi rendezvenyen beszelgettem par vonulos tuzoltoval...hat nem vallalnam, tizszer annyiert se. Es itt nem a veres dolgokrol beszelek, a halottakrol...

Az atkepzesi tamogatas, stb. egy jarhato ut.

Pan Modry 2012.03.14. 23:13:11

@Blogger Géza:
A kevesebbet fialo osztrak szamla is jobb mint anak az eshetosege hogy egyszer valaki gondol egyet es allamositja a penzem es utana azt magyaazza hogy ez nekem mennyire jo.

komplikato 2012.03.14. 23:13:16

@Blogger Géza: Évről évre egyre szarabbul élünk, a fizetésünk egyre inkább lófaszt sem ér, és akkor szerinted miért nyivákol aki 10-20 ropival keres kevesebbet miközben eddig is alig tudott megélni? Akiktől elvették a pótlékokat és akár 40 ropit is buktak? Persze nem fáj azoknak, akik jól jártak a kamu egykulcsossal, értem én, hogy nem az övéket verik a csalánba, nem nekik fáj. És pontosan lehetett látni miket és hogyan kúrt el a jelenlegi kormány, ami ezen szitukra rátett egy lapáttal vagy eleve nem lett volna szükséges. Basszus a Putyin is egy nem picit véres diktátor, de nekik 8 év alatt 100% reálbér emelkedés volt és nem papíron hanem tényleg!

mahet 2012.03.14. 23:14:28

@Blogger Géza: mintha ez fordítva történt volna.

A középosztálynak sokkal *kevesebb* adót kellett fizetnie de annyira megszűnt a kormány iránti bizalom, hogy kivittük a pénzt külföldre. Ez pont nem szarrágás.

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten:
Ha megfenyeget a kormány akkor kapja be inkább kidobom az ablakon a pénzt, minthogy hagyjuk ezt a stílust.

tomwar 2012.03.14. 23:14:56

Bocs sracok, var a csalad. Orulok, hogy a vegere (ha nem is lett egyetertes), kikoptak a gyokerek. Ez is egy eredmeny. Kezdetnek nem rossz.

Pan Modry 2012.03.14. 23:15:06

@tomwar:

Valami eletut program kell az ilyen szakmat uzoknek. Peldaul a teljes back office szemelyzet lejetne volt tuzoltokbol a tuzoltosagnal.

tomwar 2012.03.14. 23:17:09

@Pan Modry: Muszaj mennem...de igerem reggel atolvasom az otleteket.
Jo ejt!

mahet 2012.03.14. 23:17:54

A nyugdíjasokon és a Fidesz-közeli vállalkozókon kívül gyakorlatilag mindenki utálja a Fideszt.

Szegények: csökkenő támogatás, növekvő árak
Középosztály: csökkenő jogbiztonság, iszonyatos nemzetközi megítélés

Bár lehet, hogy előbb-utóbb sorra kerülnek a nyugdíjasok is ha nincs más út.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:18:45

@Pan Modry: Manyup kézben is volt. És egyáltalán nem olyan nagy bukás (10%), pláne hogy ez nem realizált veszteség. Ennyi erővel a parlament is bukó, ha most olcsóbban tudnád eladni, mit pár éve.
Hiába nézed, hogy most épp mennyi az aktuális árfolyam, semmi garancia nincs arra, hogy az oroszok ennyiért eladták volna - stratégiai pakettjük volt. Amúgy már magasabb célárfolyamot mondanak a MOL-ra, mint amennyi a vételár volt...

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/szereti_a_mol-t_a_wood_a_kurdisztani_lehetosegek_miatt.164315.html

Blogger Géza 2012.03.14. 23:21:16

@mahet: Ez még a szarrágásnál is rosszabb. De nyugodtan dobd ki, mindig lesz, aki elkapja, és jól jár rajtad.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:22:17

@Pan Modry: A remény hal meg utoljára...

mahet 2012.03.14. 23:29:05

@Blogger Géza: nem minden a pénz, vannak elvek is amiért érdemes áldozni és kockázatot vállalni

Például, hogy a kormányom nem zsarolhatja az állampolgárokat, nem rombolhatja a jogbiztonságot, nem kommunikálhat úgy az mintha 3 éves óvódásokkal beszélne.

Főleg nem rombolhatja le a jövőmet a dilettánst intézkedéseivel. Nekem a Fidesz többet ártott, mint az MSZP valaha - pedig több millió forinttal többet viszek haza.

Májkül 2012.03.14. 23:30:16

@Blogger Géza: A bosszantó az, hogy az orosz kézben lévő MOL pakettet a Bajnai kormány is vissza akarta vásárolni, ennél jóval kedvezőbb árfolyamon. De akkor valahogy a fidesz frakció kézzel-lábbal ellenkezett... Ennyit a következetességükről.

mahet 2012.03.14. 23:33:32

Elfáradtam, jó éjt! :)

Laciii 2012.03.14. 23:34:30

@ásványi répacukor:
Nem vagyok az öcséd szerencsére.
Fel kéne fogni, hogy _jelenlegi_ állapotában a manyup adósságot termelt. Igen, kéne _normális_ manyup rendszer, de a jelenleginél a semmi is jobb.

MAC-Ka 2012.03.14. 23:38:03

@Pan Modry:
Én azt látom, hogy vannak akiknek lenne mire önteltnek lennie, de többnyire nem azok. Sokkal többen vannak akiknek nincs is mire.
A jelenlegi kormánynak sincs :(
Még a két általad említett törvényt is elb.ták.
Az egy kulcsost pár nap alatt összecsapták, aztán meg foggal körömmel ragaszkodtak hozzá, minden (akár jobbító) kritika ellenére, a másikat pedig a visszamenőleges hatályossággal ölték meg.
A diplomatikus viselkedés totális hiányát pedig mostanában tapasztalhatjuk.
A fanok ugyan bíznak benne, hogy ez valami nagy stratégiai trükk része, és egyszer majd előugrik a csoda...de azért nagy pénzt nem tennék rá :(

Az itteni fanokról meg az az egyszeri autóvásárló jut eszembe, aki belenyúlt valami leharcolt roncsba, de körömszakadtáig bizonygatja, hogy milyen szuper a verda, és mindenki hülye aki nem ilyet vett stb, hogy már maga is inkább elhiszi, mintsem beismerje, hogy átejtették.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.14. 23:58:12

@Kalmár:
A tudatlanság hatalma...

Tudsz arról, hogy a nyugdíjkassza most sincs egyensúlyban? kb. 250 milliárd minuszt termel és ez csak romlani fog.
Tudsz arról, hogy attól, hogy ezt a pénzt másra költik el, az államnak még ugyanannyi hitelt kell felvenni?
Tudsz arról, hogy egy életbiztosításból se tudsz venni egy üveg sört?

Májkül 2012.03.15. 00:00:11

@Laciii: Ha a MNYP rendszer adósságot termel, akkor hogyan akartak még 13. és 14. havi nyugdijjat fizetni? Márpedig ezt minden párt támogatta volna, ha az IMF nem húzza be a kéziféket. Talán mert lehet, hogy nem is a MNYP-vel van a baj. Csak könnyebb volt a fityesznek a MNYP pénzt lenyúlni, és a birkákat megvezetni, mint kiállni az emberek elé és azt mondani a sok ingyenélőnek, hogy "bocs, ennyi volt, ezután kevesebb lesz".

Amúgy a jelenlegi rendszer a lehető legrosszabb. Az állami egypilléres rendszernél nincs rosszabb. Vagy Te hiányoztál amikor a diverzifikációt, mint kockázatcsökkentést tanították? Lapozd csak fel a könyvet annál a résznél, hogy "bolond az aki, ha a piacra megy, minden tojást egy kosárba tesz..." . Ráadásul ha az állambácsiéba, akkor duplán az.

komplikato 2012.03.15. 00:02:52

@Lord_Valdez: Sőt. Lekötött betétből se vehetsz sört.

Joooe 2012.03.15. 05:26:27

Azt nem nagyon értik meg a magántulajdon fogalma körül bűvészkedő jogértelmezők, hogy mind az állami mind a magán nyugdíjrendszerek jogállami konstrukciók, mindkettőnek van létjogosultsága, és semmilyen jogi kavarásból meg nemzetközi chartázásból nem következik, hogy egy ország egyiket vagy másikat kell hogy válassza: ez politikai döntés, ha nem tetszik nem a bíróságra hanem a szavazófülkébe kell rohangálni. A nyugdíjrendszer mögötti tuljadonjogi védelem a nyugdíjjogosultságra jár (ami ugye megmarad) és nem a rendszer működésének technikai részleteire.
Mint adófizető örülök neki, hogy mostantól a jelenlegi nyugdíjasok eltartásából annak is ki kell vennie a részét, akinek más elképzelései vannak a rendszerről, és egyéb megatakrítási fornákat csak a saját pénzéből, a saját kárára választhat és nem az adófizetőket terheli a döntése. Azt viszont el kell ismerni, nem volt elegáns ezt két lépésben megtenni és tavaly beetetni a manyup-pártiakat azzal, hogy maradhatnak, most meg bocs mégse... ugyanakkor meg mégis csak válság van, inkább ez mint újabb adók...

Blogger Géza 2012.03.15. 06:12:52

@Májkül: A bosszantó az, hogy egyeske el is hiszik Oszkóéknak ezeket a nevetséges önmentegetési próbálkozásait. Ha a kormány ezt akarta, akkor tette volna meg. Semmiféle kézzel-lábbal tiltakozás nem volt, minthogy a parlament nem is tárgyalt ilyet.

Pan Modry 2012.03.15. 06:24:08

@Joooe:
A szavazolfulket megbaszhatod, ugyanis a Fidesz programjaban nem volt benne a manyupok allamositasa. tehat a fidesznek annyi felhatalmazasa volt a manyup allamositasra mint amennyi Gyurcsanynak az adoemelesre.

Pan Modry 2012.03.15. 06:27:41

@Blogger Géza:

Muhahaha... ennyi erovel velt a manyup veszteseg sem realizalt volt, ugyanis a poziciok aktualis erteket veszik figyelembe a portfoliok ertekelesekor.

A MOL uzlet buko, ezen nincs mit szepiteni. A magyar allam 1.5 ev alatt kb. az elvett manyup penzek 70%-at bukta. Ebbe benne van a MOL uzlettol a soha meg nem terulo beruhazasokon keresztul sokminden.

Koszonom, de meg ennel egy evente 20%-ot buko manyup is jobb gazdaja lenne az emberek penzenek.

Pan Modry 2012.03.15. 06:30:23

@Blogger Géza:

Hulyegyerek, ha megnezed a MOL arfolyamat es hogy a kormany mikor vette meg, a MOL eppen lokalis csucson volt.
Ha jol kezeltek volna a penzt akkor inkabb shortolni kellett volna a MOL-t es zarni a pozit zuhanas utan, majd elkezdeni targyalni az oroszokkal. Igaz ehhez esz is kell, nem csak rohadt nagy pofa!

Pan Modry 2012.03.15. 06:33:23

@mahet:

Igazad van. A Blogger geza meg Kalmar tipusu emberek azok akik elveztek a Kadar rendszert is, mert eladjak magukat apropenzert.
ha megvan nekik a napi csulok, uveg bor, trabant a panel elott es egy weekendhaz akkor ok elvannak.

Pan Modry 2012.03.15. 06:37:00

@mahet:

Ezzel en is igy vagyok, inkabb vesszen a penzem mintsem allamositsak!

Ha gyartulajdonos lettem volna a Rakosi korszakban es megtudom hogy allamositani akarjak a gyaramat inkabb felegettem volna elotte.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.15. 06:40:34

@Joooe: az tényleg nem következik semmilyen más forrásból, hogy egy ország milyen nyugdíjrendszert választ, ez politikai döntés. Ideális esetben a többséget jelképezi: pártprogramok és programokra szavazás útján, de lehet máshogy is, mint most nálunk, rendkívüli helyzetre hivatkozással és az utólagos hozzájárulás kérésével a következő választáson (azért amikor ebből - pártfüggetlenül - rendszer lesz egy országban, akkor nem csoda, hogy a nagy többség proteszt-szavazatot ad le...)

Csakhogy ha egyszer az állam lefekteti a törvényekben, hogy ezt és ezt (pl. a manyup-megtakarításokat) magántulajdonnak tekinti, akkor ehhez is kell tartsa magát. Megjegyzem, a stílust leszámítva eddig ebben nincs hiba, de a jövőben, az utolsó manyup (feltételezett) megszűnésekor a mostani szabályok szerint lenne.

(Az itt most mellékes de hosszú távon fontos, hogy kérem, a EU kvázi alkotmányaként működő alapjogi chartához ne keverjük az itthoni, teljesen más minőségű a "Demokratikus Charta"-hoz kapcsolódó "chartázás" fogalmat!)

Pan Modry 2012.03.15. 06:40:36

@Kalmár:
"A saját tuljadonú nyugdíjpénzről meg annyit, hogy vegyél belőle egy üveg sört.
Nem fog menni. Annyira mégsem a tiéd"

Nekem van 20 eves futamideju eletbiztositasom, abbol sem tudok most sort venni.
Varom hogy mikor talalja ki Matolcsy hogy a magan eletbiztositas valami liberalis huncutsag es allamositja oket.

Pan Modry 2012.03.15. 06:46:12

@timargabor:
De ha igaz amit irsz, akkor az allam lefektetheti azt is hogy peldaul egy magan eletbiztositas holnaptol nem magantulajdon es elveszi.

Szerintem a manyup penzzel kibujt a szellem a palackbol es sok polgar egyszeruen gazdasagi es magantulajdon kerdesekben nem bizik a fideszben.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.15. 06:53:06

@Pan Modry: visszafelé jogállamban nem megy.

A bizalmi kérdésben (is...) egyetértek.

mahet 2012.03.15. 07:16:32

@Pan Modry: Jogilag és logikailag a lakásmegtakarítás és a hosszú távú életbiztosítások / befektetések pontosan ugyanabba a kategóriába esnek mint a magánnyugdíjpénztár.

Hosszú távú befektetés és magántulajdon. Ha már egyszer megtették akkor ugyan miért ne vennék el ha szorul a hurok?

A nép szerint megtakarítása úgyis csak a gonosz karvalytőkének lehet aki Magyarországot kiszipolyozza - még választókat is nyernének vele :)

Magyarországon a dögöljön meg a szomszéd tehene választási szlogen lehetne! :)

Blogger Géza 2012.03.15. 07:29:20

@Pan Modry: Ez a 70% hogy a fenébe jött ki? Ez valami kommunista matek?

Blogger Géza 2012.03.15. 07:32:35

@Pan Modry: Piac után okos a paraszt... Ennyi erővel nem kellett volna bagóért privatizálnia az MSZP-nek, mert most többszörösét éri az akkori eladási árnak. De még egyszer. Az állam nem rövid távú spekulációs céllal vett a MOL-t.

tomwar 2012.03.15. 07:51:18

Sajnalattal latom, hogy egy forradalmi napra virradva nem szulettek forradalmian uj otletek..:-))

@mahet:
Hosszutavu strategia? Ime: CSAK A FIDESZ!
Aki ilyet leir, kiad, hangoztat, elfogad, megtapsol, stb. az nalam vegleg leirta magat.
Aki azt hiszi, egyedul o tud mindent, az a legostobabb.

PonDrow 2012.03.15. 08:29:38

@Pan Modry: "Szerintem a manyup penzzel kibujt a szellem a palackbol es sok polgar egyszeruen gazdasagi es magantulajdon kerdesekben nem bizik a fideszben. "

Maximálisan egyetértek. A "mini" bank és forintválságot pont ez okozta. Az emberek már képesek voltak elhinni, hogy a kormány lenyúlhatja a bankszámlájukat is.

Erre az okos kormány mit kommunikált? Hogy az Országos Betétbiztosítási Alap jótáll a betétekért. Ja, de csak akkor, ha egy-egy bank megy csődbe. Akkor nem, ha az állam nyúlja le a pénzt a bankból. :)

Úgyhogy: aki nyugdíjat akar magának (bármilyet, ami havi egy fagyin kívül másra is elég) az magának gyűjtöget, az állam számára legalább részben nem hozzáférhető módon. (külföldi bankszámla, készpénz, stb.)

Pan Modry 2012.03.15. 09:32:46

@Blogger Géza:
Ha nem privatizaljak akkorr mar csodbe ment volna, mert a fidesz-mszp termeszek szetloptak volna.

c 2012.03.15. 17:26:24

Jó írás.
Különben én sem lépek vissza.
30 év múlva regnáló kormányunk nyugdíjtörvénye szerinti nyugdíjra én inkább nem építek.

Állami+manyup+önkéntes+egyéb úgy érzem nagyobb biztonságot jelent öreg koromra.

Aki minimálbéres volt, azt megértem hogy visszalépett. Aki az átlag felett keresett és régóta manyup tag volt, az rághatja majd a kefét.
Mindenesetre kezdjen el takarékoskodni öreg korára.

c 2012.03.15. 17:29:46

Az ország nem volt csődhelyzetben!
Aki ezt állítja, az hazudik!

Az igaz, hogy mozgástér nem sok volt.
A lóvét eltapsolták, és most ott tartunk mint 2 éve.
Csak épen az államnak kell 100%-ig eltartania majd a jövő nyugdíjasainak jelentős részét!
Biztos el fogja, no de milyen szinten? Nem a jelenlegin, abban biztos vagyok.

ghck 2012.03.17. 22:09:25

Elkezdtem elölről olvasni a hozzászólásokat. Nos, úgy látom az oszd meg és uralkodj remekül működik..

Meg az is bizonyosságot nyert, hogy sokszor a leghangosabbak a legbutábbak. Tiszta Állatfarm ez a sok bégető, komolyan mondom... :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.22. 13:50:43

@somewhat damaged: az ing meg 2 év alatt csinált nekem +30%-ot...
süti beállítások módosítása