A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Nemnorma

2013.11.16. 19:22 Carnivore

Zöld Budapest. Ez a kifejezés akár egy ütős politikai szlogen része is lehetne, ha volna rá igény. De úgy tűnik, nincs, amit két dolog is igazol: egyrészt drága jó honatyáink környezeti érzékenységi szintje a zöld béka fenekének magassági szintjével jól mérhető (és engedtessék meg nekem, hogy ne érdekeljenek a „tiszteletre méltó kivételek”, mert ők maximum e hátsó kitörlésére alkalmasak), másrészt a lakosság aktivitása, „felháborodási kedve” nagyjából ugyanezen tájon található.

Ettől fogva joggal kérdezheti az olvasó, miért vág bele bármiféle „zöld” téma megírásába a nyomorult blogger, ha úgyis szarik itt mindenki a fűre az egészre. Hát kérem: azért, mert vagy a remény hal meg utoljára (hogy végre foglalkozni méltóztatunk a környezetünkkel), vagy az a csótány, aki utolsóként fogja lekapcsolni a villanyt vidáman túl fog élni minket, a nagyszerűséges budapesti agyas majmokat.

Kezdjük a jó hírrel, vagyis azzal, mekkora potenciál rejlik Budapestben, aminek most már tényleg világvárossá kellene végre fejlődnie és – akármilyen hihetetlenül hangzik – ebben a környezeti ügyeknek kulcsszerepük van. Nagy. Akkor menjünk is tovább.

Untatás elkerülése végett csak felsorolnék pár dolgot, amelyek fejlesztése égető szükséglet: áruszállítás („citylogisztika”); biogazdálkodás; biokertészet; egészséges éttermek; fogyasztóvédelmi rendszer; használt cikkek piaca; helyi élelmiszerek; ivókutak és nyilvános WC-k; kerékpár-kölcsönzők és tárolók; kézművesség; kötött pályás járűvek (kisvasút is!); környezeti nevelésre alkalmas, közösségi és kulturális értéket képviselő pontok, intézmények; megújuló energia használata; ökobolt-hálózat; ökoépítészet; ökoturizmus; ökoparkok; P+R parkolórendszer; szabadidős és sporttevékenységre alkalmas létesítmények; szelektív hulladékgyűjtés rendszere; természeti értékek védelme, zöldesítés. Elég lesz? (Van még.)

Nos, ezek olyan fejlesztési lehetőségek, amelyekkel – többek között - azért nem élünk (eléggé), mert nem lehet velük választást nyerni. Mert Juli néni/Pista bácsi magasról szarik rá, hogy mi kerül a tányérjába, hogy 20 évvel korábban hal meg, mint 250 kilométerre nyugatra, hogy pisaszag terjeng a kapujában, hogy nem hallja a saját hangját az utcán, hogy üvegen és betonon kívül nem lát maga körül más építőanyagot és hogy az éves fűtésszámlájának kifizetése helyett akár minden évben külföldön nyaralhatna. (Igen, rezsicsökkentéssel együtt is, mert olyan energetikai állapotban van a háza és a lakása, hogy gyakorlatilag mindegy, nyitva van-e az ablaka, vagy zárva.) És a nagy sörszagú passzivitásban szarik rá, hogy a városából lassan eltűnnek a fák, felszámolódnak a (köz!)parkok és nincsen mókus fenn a fán megszűnik a madárcsicsergés.

normafa tabla.jpg

Elhiszi, ha a környezetügyekért felelős (nem röhög!) államtitkár azt mondja, hogy a Kossuth téren egykoron nem voltak fák - ahogyan környezetügyekért felelős államtitkár sem, mégsem akarja őt senki elzavarni a parlamentből.

Elhiszi, ha a főpolgármester azt mondja, hogy a Rómain öklömnyi fák miatt prüszkölnek a sötétzöld majmok - és különben sincs ott ártéri erdő.

Elhiszi, ha a Hegyvidék polgármestere azt mondja, hogy a Normafára sícentrumot kell telepíteni, mert az környezeti szempontból sokkal jobb, mintha rendbe tett parkok, ligetek, vagy szimplán élni hagyott erdők tárulkoznának a kirándulók elé.

Elhiszi, ha a Belváros-Lipótváros polgármestere azt mondja: elkötelezett híve a fák védelmének és szabálytalanság észlelése esetén azonnal eljárást indít (levonva a személyi konzekvenciákat) – miközben az V. kerület egyre hangosabb a motoros fűrészek zajától.

Elhiszi, ha a városvezetés azt mondja, a Margitszigetet fővárosi irányítás alatt fel kell parcellázni és különböző (zöld mezős?) beruházásokkal „fejleszteni kell” (kaszinók építése? luxus-szállodák felhúzása? kisállatkert felszámolása? közparkok megszüntetése?).

Elhiszi, ha a miniszterelnök azt mondja, hogy múzeumi negyedet hoz létre – miközben ezzel a Városliget beépítését, famentesítését (is) irányozza elő.

Már fel sem tűnik neki, ha egyszer csak kivágják a fákat a Ludovika körül, és elhiszi, hogy milyen jó, ha az Orczy-kert "megújul", és oda egyetem épül.

Ha meg nem hiszi el, akkor legyint. Megszokja. Nem ő lesz az a csősz, aki mindenkit kizavar az erdőből.

És ez bőven elég a honatyáknak ahhoz, hogy a környezeti ámokfutásokhoz zöld utat nyerjenek. Így válik a mindennapi pusztítás normává. Fa nélkül.

Aztán az utolsó csótány lekapcsolja a villanyt.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

26 komment

Címkék: környezetvédelem fakivágás környezettudatosság közparkok Budapest Margit-sziget Római-part Normafa Ludovika

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr365637968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2013.11.16. 20:30:19

Hát igen, normális európai városokban növelni próbálják a zöld területet, nem csökkenteni.
Ennek ellenére én nagyon szeretek itt lakni.

Tyreo 2013.11.17. 02:55:49

A citylogisztikához vételtelenül értek. Tudod mi kell hozzá? Pénz.
Tudod mi kell a fiatal demokratáknak leginkább?
Maradt még kérdés?

little green rooster 2013.11.17. 06:55:14

Ezek a "fiatal" "demokraták" valamiért félnek a fáktól.
Lehet, hogy azért, mert azok akasztásra is alkalmasak?

Pamuk 2013.11.17. 11:03:27

Minden az elittel kezdődik.
Ha egy társadalom elitje elhiszi, hogy a lakáskultúra címlapján szereplő sivár házak a szépek, ha fogalma nincs róla, milyen egy duna-parti erdő mellett lakni, ha annyira műveletlen - mondhatnám bunkó - hogy szép kertet akkor lát, amikor elmegy az egyiptomi 5 csillagba augusztusban, akkor nem nagyon kell csodálkozni azon, hogy nem látott pezsgő európai várost. Kerékpárokkal, parkokkal, közvécével.

aeidennis 2013.11.17. 11:13:38

Pályaudvarokon (pl. Rákosrendezőn), elhagyott gyártelepeken, lepusztult üdülőkben, felhagyott zártkertekben szerencsére elég jól halad a fásítási program, melyet egyedül a természet menedzsel. :)

OkoskaTo:rp 2013.11.17. 11:35:32

@aeidennis: Most leleplezted a Nagy Titkos Tervet. A Rákosrendező suttyomban történő visszafásításával (a hivatalos parkosításhoz kismillió vasúthatósági engedély, mifene kellene) kívánják pótolni Zuglóban a Városliget bemúzeumosítása miatt kieső zöldfelületet.

Sírköves Slomó 2013.11.17. 11:52:44

@Kandeláber: Jaas, bár hirtelen nem mondasz olyan európai várost, ahol van akkora ződ a város szívében, mint a Margitsziget, de a nyavalygás az hozzátartozik a magyar fílinghez erősen.

Sírköves Slomó 2013.11.17. 11:57:53

@Nyekenyóka.: London nem Bp. kategória, méretben. Ott vannak nagy parkok de a centerben nem.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.11.17. 12:08:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Egyébként részben igazad van. Párizs is sokkal nagyobb mint Bp. és alig van park. Koppenhága viszont kisebb, és rengeteg zöld terület van.

dr. trafik nomac 2013.11.17. 12:25:22

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: vagy siman fogalmad sincs az EU nagyvarosokrol, vagy csak a kormanypropagandat nyomatod. Londonban pont a varos kozepen van a legynagyobb park rendszer: Green park-Kensington. Berlinben a nagy parkok kicsit kintebb esnek, de a Margitsziget sem a belvarosban van. Berlinben kintebb vannak a nagy parkok, de meretet tekintve, nem esik kinetbb a belvarostol. Vagy Barcelona ? Nyilvan minden varos mas-mas adottsagokkal rendewlkezik, a Margitsziget az elegge el van zarva a varostol a mai napik, mig a fejlett varosokban a parkok a mindennapok reszi.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.11.17. 12:31:53

A kormányzati cigánybandának sok őrizetlen fa került a kamionjára az elmúlthárom évben.

Budapest fáit a fafűtéses felcsútbasznádi tolvajok mind eltüzelik, vagy szétosztják a vidékbe.

randomuser1 2013.11.17. 12:47:15

monnyuk én allergiás vok minden fűre-fára-virágra, irtsák csak rendesen, hülye természet, aki az izét szereti, költözzön vidékre
:)

Zedder 2013.11.17. 12:50:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Jaas, bár hirtelen nem mondasz olyan európai várost, ahol van akkora ződ a város szívében, mint a Margitsziget, de a nyavalygás az hozzátartozik a magyar fílinghez erősen. "

Te sem jártál még a fatornyos faludon kívül, de azért jól elhiszed a "Magyarország jobban teljesít parkokban is" propagandát, ugye?

Margitsziget: 96 hektár
London Hyde Park: 141 hektár
Berlin Tiergarten: 210 hektár
München Angolkert: 417 hektár (!)

München kisebb, mint Budapest, mégis van 6 metró és 10 S-Bahn vonala.

Magyarország jobban teljesít!

GonoszMostoha 2013.11.17. 13:33:38

Kérem szépen, a fáirtó emberek azok, akik elviszik a családot kirándulni a város melletti legközelebbi hegyre. AUTÓVAL: Kiszállnak, jobb esetben a környékbeli étteremben ebédelnek, rosszabb esetben a magukkal hozott kaját, annak papírját szanaszét dobálva, még rosszabb esetben "szalonnát sütnek" vagy bográcsoznak, és ennek már nemcsak a száraz rőzse esik áldozatul. Az autóból hangosan bömböl a zene, a hírek, mert ugye enélkül a városi majom nem létezik, a gyerekei minden más kirándulót, békésen pihenőt ordítva vegzálnak, mert a természet csodáit nem ismerik, abban elmerülni nem tudnak. Túrát nem tesznek, mert ahhoz ők fáradtak, különben is PIHENNI jöttek, majd lehajtanak a hegyről hátrahagyva a szarkupacukat, és másnap a munkhelyen eldicsekednek, milyen jót kirándultak.

GonoszMostoha 2013.11.17. 13:35:10

@Emmanuel Goldstein:
Rád is iszonyú sokan vagyunk allergiásak, te penészvirág. Pincében a helyed, ott hűvös is van, és csak penészgombákkal találkozhatsz.

Sírköves Slomó 2013.11.17. 13:40:40

@Zedder: A Hyde park, Tiergarten nem belváros. München pedig 3 milliós város.

kkn 2013.11.17. 13:45:29

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Akkor miként közöljük a problémákat? Ha valaki kritizálja a rendszert, az nyavajgás?
Ez volt évekkel korábban Esztergomban is. Rendelet, hogy nem vághatod ki a saját fádat, csak önkormányzati engedéllyel. De a város rengeteg fát kivágott pl. a főúton, mert gondolom, gondozni pénz. egyszerűbb kivágni. Közben egyre a zöldterület volt a lényeg, hogy az addigi hegyoldali telkek, mint amilyenek Budán vannak, meg Szentendrén, ne épüljenek be, mert az csúnya. Meg az a város tüdeje. De a város feletti hegyplatón esetleg fásítás? Az pénz.
Persze pl. építésügyi téren is ilyen amit szabad Jupiternek politikát folytatott a városvezetés. AZ említett főút műemlékvédelmi besorolású, még egy elkorhadt ablak cseréje is engedélyköteles volt, nehogy az összkép csorbuljon.
Persze a főútra engedtek egy új nagy vasbeton épületet emelni a dísztéglás, meg egyéb klasszicista épületek közé a vállakozóknak.
A város meg a Bazilikával szemben egy hipermodern könyvtárat akart építeni, ami baromira illett volna az ottani klasszicista környezetbe. Már nem emlékszem, hogy a stílusban passzoló iskola helyére, vagy az elé, de inkább az előbbi. Szerencsére az egyház közbelépett, hogy nehogy elrondítsák az épületegyüttest.
Meg pl. az előző kurzus alatt még a főúton úgy engedtek felújítást a '90-es években, hogy a régi ház homlokzatát megtartatták velük, és az mögé húzták fel az új részt.
Miközben meg ők a városháza mellett, ahol végig táblás, műemlékjellegű épületek vannak, simán engedték lebontani a régi, nem putri jellegű házat, és egy csak tömegében hasonló, de modern épület felhúzását.
Közben örök harag a komcsikra, amiért a központban elbontották a putrijellegű régi házakat, és nagy szoci épületeket csináltak. Jó, volt ott is szép ház lebontása, de amikor valamiről pofáznak, és ők ugyanazt csinálják, az dühítő, hogy minket meg hülyének néznek.

De az ilyeneket nehogy felhánytorgassuk, mert nyavajgók leszünk.

Sírköves Slomó 2013.11.17. 13:49:37

@kkn: Igen, ha valaki konstruktív kritikát fogalmaz(na) meg az jó lenne.

Pl. Ez így nem jó hanem emígy kéne + szavahihető

DE: Vagy csak kritizálnak (pl. a zemberek), az ellenzék sem nagyon csinál mást, ha mégis megmondja mit kéne azt meg nem hiszik el nekik mert pár éve az ellenkezőjét csinálták.

De a politikai szférát leszámítva igen, sajnos a magyar egy kifejezetten nyavalygós nép. Éltem már gazdag és szegény helyen az országon kívül, a magyarok sokat sírnak az meg annyit is ér.

Zedder 2013.11.17. 13:51:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: A Hyde Parkot passzolom, a berlini wiki oldal dobta ki.

A Tiergarten nem a belváros? Akkor mi? A Brandenburgi kapunál kezdődik, nézzél már rá a térképre!

München lakossága pedig: 1.388.308 (31. Dez. 2012)

Legközelebb hazudj kisebbet, most kicsit túltoltad!

randomuser1 2013.11.17. 15:19:09

@jóeznekem?: akkor irtsál ki, félázsiai barátom :)

dr. trafik nomac 2013.11.17. 15:50:50

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Green park - Hidey park inkabb belvaros, mint a Margitsziget.

Zedder 2013.11.17. 16:32:47

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Te szeretsz házhoz jönni a lófaszért, ugye?

A linkeden: "München népessége 1 378 176 fő"

Szóval most már beismered, hogy hazudtál annak tekintetében (is), hogy Budapest szívében lenne a legnagyobb európai zöldterület?

Persze jóindulatúan feltételezhetném, hogy csupán buta, és nem rosszindulatú, szándékos hazudozó vagy, ezért nem ismered az ún. "metro area" fogalmát, és azzal keverted össze a város lakosságát.

A wiki szerint Münchennél ez "urban population of 2.6 million people", míg Budapestnél: "Metro 3,284,110" - tehát Budapest ebben is nagyobb, kivéve ugye a zöldterület méretét, a metró és HÉV vonalak számát, illetve hadd ne soroljam miben marad még alul kicsiny fővárosunk.

És akkor arról még nem is beszélünk, hogy Magyarországon divat nem bejelenteni magad, tehát sacc/kb akár 4-5 millió is lehet hétköznapokon Budapest metro area lakossága, ha nem több.
süti beállítások módosítása