A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Nemzeti Sorbaállítás Kormánya

2013.11.03. 16:14 timargabor

Ó, volt már ilyen, amikor valamit csak személyesen és csak néhány helyen lehetett elintézni, bár a polgári törvénykönyv által leírt meghatalmazási módok is simán működhettek volna. Működhettek volna, de a konkrét törvény erre nem adott lehetőséget. Magánnyugdíjpénztárban maradási nyilatkozat, emlékszünk még? Csak személyesen, egy másfél hónapos intervallumban (közte az ünnepekkel) és az ország húsz helyén. Végül nem lett belőle tumultus, tán az utolsó pár napot leszámítva - ezzel együtt szívesebben vittem volna asszonyomtól egy meghatalmazást, minthogy harmadik porontyunkkal mindenórásan személyesen kelljen eljönnie nyilatkozni, de végül a nyilatkozat is meglett meg a kissrác is kivárta az idejét.

Aztán tavaly kitalálta a Fidesz, hogy mekkora poén lenne, ha nem csak úgy egyszerűen elmennénk választani, hanem előtte még regisztrálni is kellene. Ezt az aktust a polgár - akinek nem volt Ügyfélkapuja - természetesen megint csak személyesen tehette volna meg, na ezt már nem csak húsz helyen, hanem talán járásonként, és több hónapig, a várható érdeklődés nagysága viszont ez is sorokat vetített előre. Aztán kiderült, hogy a lakosság 80%-a, és köztük a kormánypártiak többsége sem kedveli a gondolatot, és végül - két legyet egy csapásra - még Áder azóta füstbe ment függetlenségét is meg lehetett mutatni a megvétózásával.

Most a formálódó szabályok szerint ismét csak személyesen lehet majd nyilatkozni arról, hogy kívánunk-e havi 150 ezer forintig ingyen felvenni pénzt a bankszámlánkról. "Mindenkinek jogában áll majd ez" - halljuk a megnyugtatást, de ezt úgy kell érteni, hogy mindenki elmehet a bankja fiókjába egy bő hónapnyi időintervallumban, és kérheti ezt a lehetőséget. Miért nem automatikusan kapja mindenki? Miért nem lehet netbankos nyilatkozatot tenni? Miért kell személyesen?

A válasz egyszerű: ugyanazért, mint a manyup-ügyben: mert (1) bár a kormány azt szereti mondani, hogy mindenkinek joga van hozzá, ám (2) mégis azt szeretné, ha minél kevesebben élnének e jogukkal.

Ha itt lenne a sztori vége, az nem érne egy posztot: szépen elmennék a bankba, kiállnám a sort, kicsit szidjuk a sorban a kormányt, nyilatkozom, és annyi. Párszázezer vagy pár millió munkaóra nemzetgazdasági szinten a kukába, de hát melyik magyar kormány nem csinált még hasonló pazarlást? De nincs vége a sztorinak, a pár százezer honfitársunknak, akik most külföldön javítják a foglalkoztatási statisztikát, nagyon nincs vége.

Azon honfitársainknak, akiknek nemcsak állampolgárságuk, hanem hazai bejelentett lakcímük is van, a jövő évi szavazás lehetősége ugyanis adott, de kissé körülményesen, és jópár országban jelentős, sőt botrányos sorokat előrevetítve. Míg állandó lakcím hiányában a szavazat levélben is leadható, lakcímmel viszont nem: úgy vagy haza kell jönni, vagy fel kell keresni az erre kijelölt magyar külképviseleteket.

Hogy miért e diszkrimináció? Itt e blogon nem fogjuk kritizálni a kettős állampolgárság intézményét, de a kapcsolódó szavazási lehetőséget sem. (A személyazonosítás nélküli levélszavazás intézményét viszont fogjuk!) De hogy miért legyen könnyebb a székely barátaimnak szavazni, mint azoknak, akik Londonba szakadtak (de megvan a pesti bejelentett címük), az nagyon kínos kérdés. Nagyon nehéz nem arra gondolni, hogy ugyanaz van, mint amit fentebb írtam: hogy a kormány nem akarja elvenni a jogukat, de azért azt sem szeretné, ha élnének vele.

Roppant kínos. Még akkor is, ha az ellenzék inkább videót hamisít ahelyett, hogy ezzel, vagy a bajai csalással foglalkozna. Akkor is, ha a választási bizottságnak erre lejt a pálya. És akkor is, ha a frissen és célzottan meghosszabbítandó szavatossági idejű alkotmánybíróság esetleg ezt is elfogadja annyival, hogy "mint az köztudott". Erre ugyanis nincs védhető magyarázat; a kommentekben esetleg felbukkanó ötleteket mindazonáltal érdeklődéssel figyeljük.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

20 komment

Címkék: választási törvény magyar demokrácia tranzakciós adó

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr335612788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobarid 2013.11.03. 16:29:57

a kulfoldon, a nagykovetsegeken szavazaskor nincsenek mas partokbol szavazatszamlalo bizottsagi tagok, mint az otthoni valasztokorokben. Kintre ugyanis az egyes partok (sajat koltsegen...) legfejjebb egy megfigyelot kuldHETnek ki az egyebkent kizarolag a kovetseg munkatarsaibol osszeallitott kulkepviseleti valasztasi iroda melle (2013-as valasztasi torveny, Altalanos resz, I. fejezet, 5. pont)
Igy csak az nem manipulal a szavazatokkal aki nem akar.

explanatus 2013.11.03. 16:44:45

Mondjuk, meg lehetne kérdezni a hollandoktól ott hogy megy ez.

explanatus 2013.11.03. 16:51:22

vagy a németeket

www.konsularinfo.diplo.de/wahlen

1. Deutsche mit Wohnsitz in Deutschland

Deutsche, die sich (vorübergehend) im Ausland aufhalten und nach wie vor einen Wohnsitz in Deutschland haben, werden von Amts wegen in das Wählerverzeichnis eingetragen. Sie erhalten eine Wahlbenachrichtigung an ihre deutsche Meldeanschrift und können daraufhin einen Antrag auf Briefwahl bei ihrer deutschen Wohnsitzgemeinde stellen. Der Antrag auf Briefwahl kann durch Ausfüllen des Wahlscheinantrags, der auf der Rückseite der Wahlberechtigung aufgedruckt ist oder auch ohne Verwendung der Rückseite schriftlich, elektronisch oder mündlich (nicht jedoch telefonisch) unter Angabe des Familiennamens, aller Vornamen, des Geburtsdatums und der Wohnanschrift, beantragt werden.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.11.03. 18:00:12

@explanatus: ott van benne: Briefwahl (levélben szavazás).

Popescu Ion 2013.11.03. 18:20:06

mégis, mit mást várhatunk egy fasiszta, ugyanakkor sunyi kormánytól?

belevauvau 2013.11.03. 18:58:49

Ja, és az ellenzék nem hamisít vídeót. Me hát pár pénzéhes roma nem az ellenzék!

gipsz.jakab 2013.11.03. 21:03:25

fideSS

dakota náci komcsi feudál mafia

Minorkavidor 2013.11.03. 21:19:55

Nem lenne egyszerűbb a netes szavazás? Technikailag megoldható vagy tévednék? Én csak egy egyszerű számítógép használó ún. lámer vagyok ezért kérdezem:)))

gipsz.jakab 2013.11.03. 21:21:33

@Minorkavidor: ????

te hüjjje vagy????
akkor honnan tudná garantálni a fideSS hogy ők nyerjenek?
vagy szerinted értenek a számítógép "rencer hekkeléshez? ahh !

egyetmondok 2013.11.03. 21:52:20

Ez a "mint az köztudott" a magyar bíróság nem is tudom,történelmi szégyene,történelmi erkölcsi legalja. Mit lehet erre mondani,hogy a három különvéleményt helyesen rögzítő bírón kívül senki a magyar igazságszolgáltatásból,szó szerint senki egy büdös szót sem szól ?
Azt én nem tudom,hogy lehet-e ilyet mondani,érdemes-e egyáltalán,de az alapjogi kérdések körüli beteg kormányzati kavarás ehhez a három szóhoz képest, hogy "mint az köztudott",szinte semmi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 22:24:26

London meg egyszeru, bar aki Glasgowban lakik az nehezen es dragan tud max leutazni.
Viszont nezzuk inkabb Del-Amerikat, meg az ottani kulkepviseleteket. 2000-3000 km-es repulout, ugyan mi az egy szavazatert, barki siman lerepuli nem?

Hat nem.

gipsz.jakab 2013.11.03. 22:25:58

@tildy:): az internet korában:)))))

feudális (náci, kommancs, dakota) mafiálam...

Fullánkos Algol 2013.11.03. 22:56:43

Ez azt jelentené hogy nem lesz legitim a választás.
Ennek minden következményével együtt.

Amadeus62 2013.11.03. 23:00:25

Faszér' szavaz aki nem itt él és soha nem is élt itt és nem is tervezi.

mitmiért? 2013.11.03. 23:50:45

@Amadeus62:
Hát ez az! De talán lehet, hogy azért, hogy a Fideszre szavazzon? Ááá, dehogy, az állampolgári eskünél (a potyapezsgő előtt) sem biztos ezért "javasolt" a regisztrációs lapot aláírni.
Ja, és a hátárontúli (jó)magyarok levélben is szavazhatnak? A rezsim elől külföldre menekült (rossz)magyarokat meg nem megszívatják?
Ennyi véletlent

Niebur 2013.11.04. 06:31:06

"az ellenzék inkább videót hamisít"
Igaz.
A kormány pedig kábítószert fogyaszt a balatoni vitorláson.

Tamás Csacsicska 2013.11.04. 07:05:21

@explanatus:
Tőlem is meg lehet kérdezni, de a válasz senkit sem érdekel.
ujcegek@gmail.com

Tamás Csacsicska 2013.11.04. 07:12:18

@Kobarid:
Los Angelesben, a konzulátuson egy 12 négyzetméteres szoba a várakozó helyiség, az összes többi szobát páncélököl (akarom mondani: golyóálló üveg és a TEK) védi. Most elképzelem, amint a Kaliforniában élő közel 30.000 magyar a konzulátuson sorba áll szavazni. Eltartana a dolog egy ideig. Arról már nem is szólva, hogy az épületbe sem könnyű bejutni, a portaszolgálat is elbabrál 3-4 percet az ügyféllel. De egyáltalán: minek szavazni - Orbánt úgyis egy jól irányzott forradalom dönti meg. Az összes többi kezdeményezés csak felesleges kiadás és izgalom.

Kandeláber 2013.11.04. 15:29:42

@Tamás Csacsicska: Milyen forradalom?
Ahol harminc hahás karöltve menetel tizenöt dékással meg öt-hat bajnaistával?
Ez zs kategóriás sci-fi.

Husz_János_Puszita 2013.11.06. 16:33:15

Nem kínos, hanem egyenesen felháborító. Én nem fogok tudni leszavazni, ha a szabályozás így marad.
süti beállítások módosítása