A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Rezsicsökkentés next: Ingyen internetet mindenkinek!

2013.11.02. 11:49 garmr

2013 november 1. újabb sorsdöntő napként került be a magyar háztartások naptárába, a kormány újabb 11,1%-al csökkentette a közüzemi költségeket, közkedvelt nevén a rezsit. A kormánypárt közleménye szerint is, az átlagbérhez viszonyítva arányában kedvezőbb lett így a havi megélhetés költsége. Noha véleményünk szerint nem a gombhoz kellene varrni a kabátot és mi inkább a bérek növekedését tartanánk indokoltnak a gazdaság növekedése révén; a közüzemi díjak csökkentésének pedig a legjobb módja az lenne, ha fel sem használnánk a most még kifizetett energiát, amit a stadionépítések helyett energiahatékonysági programokon keresztül látunk megvalósíthatónak, ezen poszt témája most nem a rezsicsökkentés technikai és elvi módjának kritizálása lesz.


Miközben a kormány előzékeny figyelmessége kiterjed a kéményseprés díjától kezdve egészen a banki költségek csökkentéséig (ez ugyan éppen a kormány tranzakciós adója miatt vált aktuálissá, de ez a most szintén nem ennek a posztnak a témája), van egy olyan terület amely eddig még említés szintjén sem merült fel, ez pedig az internetszolgáltatások költségének csökkentése. A magunk részéről ezt hatalmas hiányosságnak tekintjük és nem is állnánk meg a díjak valamilyen arányú csökkenésénél, hanem egyenesen az internet hozzáférés teljes költségmentességét látjuk szükségesnek.

Az internet mára megkerülhetetlen részévé vált nem csak az üzleti szférának, de a mindennapi életünknek is. Ez a helyzet sokkal komolyabb, mint ahogy az első rálátásra tűnik. Nem csak arról van ugyan is szó, hogy az egyszeri fogyasztó a mosógépkettesen nézi a kedvenc sorozat, vagy letölti a torrentet, hanem egész egyszerűen, azok akik nem használják az internetet kőkemény versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, akik igen. Hogy mást ne mondjak, az álláskeresés legfontosabb csatornája már egyértelműen az internet, de például egy kisvállalkozónak sem mindegy, hogy csak a közvetlen környezetét éri el a szolgáltatásával, árujával vagy az egész országot az interneten keresztül. Ha pedig már az áru szóba került, óriási különbség az, hogy egy fogyasztó csak a helyi kisbolt kínálatára, áraira hagyatkozhat, vagy pedig az interneten keresztül az akár több száz kereskedő közül választhatja ki azt amelyik mondjuk adott esetben a legolcsóbban árulja ugyan azt a terméket vagy szolgáltatást.

  • Amerikai egyetemisták elvitték az internetet egy afgán városba, ami teljesen átformálta a helyiek életét. Egy műhold meghibásodása miatt azonban véget ért a gazdaság és a kreatív ipar felvirágzása, az emberek pedig úgy érzik, hogy visszalökték őket a középkorba.

Az internetes kapcsolat hiánya tehát egyértelmű hátrányt jelent minden esetben ahol a hálóhoz való kapcsolódás nem lehetséges, vagy nem megfizethető. Az internet multiplikátor hatása a gazdasági, tudományos, szociális és kulturális életre megkérdőjelezhetetlen, minden társadalom alapvető érdeke lenne, hogy minden polgára bárhol, bármilyen körülmények között hozzá tudjon férni az internet által közvetített információkhoz és lehetőségekhez. Nem véletlen, hogy manapság egyre több alkalommal találkozhatunk olyan hírrel, adott város, közösség ingyenes wifi hozzáférést biztosít a területén.

  • Ingyenes Wi-Fi hálózat épült Velencében. A hálózat a velencei lakosok és vállalkozások számára ingyenes internet-hozzáférést biztosít, míg a várost évente felkereső 22 millió turista számára egy jelképes díj ellenében teszi majd lehetővé az internetelérést.

Az ország területén biztosított ingyenes internetes elérhetőség és rászorultsági alapon valamiféle belépő szintű csatlakozásra alkalmas eszköz (laptop, tablet) biztosítása a lakosság részére (oktatási programmal kombinálva) az állam számára is rendkívül gyors és közvetlen hasznot hozó előnyökkel járna. Az internethez való azonnali hozzáférés teljesen indokolatlanná teszi a készpénzhasználatot, ami a feketegazdaság tranzakcióinak ilyen formájú felszámolásával komoly bevételhez juttatja az államkasszát.

Az elektronikus ügyintézés szintén bármikor hozzáférhetővé válik, megszűnnek a területi korlátok, ami az állami adminisztráció drasztikus leépítéséhez járulna hozzá, csökkentve ezzel az állami kiadásokat. A gazdasági élet felgyorsulása (az üzleti kapcsolatok lehetőségének kibővülése és az álláskeresés egyszerűsödése révén) szintén pozitív hozadékkal jár. A szolgáltatás bevezetése és fenntartása nyilvánvalóan igényel egy egyszeri nagyösszegű és aztán egy folyamatos fenntartási költséget, ezek azonban eltörpülnek a pozitív hatások mellett.

A kérdés igazából nem az, hogy a jövőben az internet-hozzáférés ingyenes lesz-e, hanem csak az, hogy mikor. Azok az országok és közösségek, amelyek hamarabb felismerik ennek a szükségességét sokkal versenyképesebbek lesznek a többieknél. Magyarország vezetőiben vajon van-e annyi előrelátás, hogy egy ilyen össztársadalmi szintet érintő változás bevezetésével a világ többi része elé ugorjon?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

23 komment

Címkék: internet rezsicsökkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr415609647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halász jóska 2013.11.02. 12:25:01

dehát a kormányt bánccsák a interneten, úgyhogy inkább csak minél kevesebben használják!

DennisMoore 2013.11.02. 12:33:33

Hahaha:)
Majd pont a fidesz fog ingyen internetet bevezetni, háhá, sohanapján.Az tele van lumpenlibeálissal ott terjesztik a pedofilkommunista nézeteiket, fertőzik azifjúságot meg azembereket....

légügyi megfigyelő 2013.11.02. 13:14:49

Mindent ingyen, bármi áron!

sanya18 2013.11.02. 13:34:05

Aki nem akar dolgozni, az ettől sem fog, ráadásul még egy dolgot én fizetek neki, sza'l kösz, de kösz, nem :)

sanya18 2013.11.02. 13:37:57

Kevesebb populizmussal és kicsit több tudományossággal: Minden amiért nem kell közvetlenül fizetni az erőforrások kevésbé hatékony felhasználására ösztönöz. Az meg mondjuk a kapitalista szemléletben a növekedés ellenszere, tehát nem annyira szerencsés. Szerintem.

szofter 2013.11.02. 13:39:08

Azt hittem, gúnyolódni akartok, aztán mondatról mondatra rájöttem, hogy nem, ti ezt bizony komolyan gondoljátok. Akkor pedig mindez szép és jó, és már csak egy kérdés marad: ki fog hosszú távon minőségi internetszolgáltatást nyújtani? Merthogy a jelenlegi szolgáltatóknak eszük ágában nem lenne fejleszteni, amint az állam szinte kizárólagos vevőjükké válna, így fix profitot (akár veszteséget, akár zéró profitot, akár "busás extraprofitot", teljesen mindegy) biztosítana nekik. Valami kis versenyszerűséget lehet vinni a dologba azzal, ha az önkormányzatok maguk választhatják meg a szolgáltatót, de attól még ne legyenek kétségeink, hogy sok önkormányzatnál nem versenyképességi, hanem sógor-koma/kenőpénz alapon történne az internetszolgáltató kiválasztása (is - mint annyi minden más is).

Én a magam részéről abbahagytam volna a posztot az első bekezdésben annál a mondatnál, hogy nem a rezsit kell csökkenteni, hanem a bérek növeléséhez kell megteremteni a feltételeket.

Trocsanyi 2013.11.02. 15:58:04

Tudjátok; Quo Vadis?

Vajon mit profitálnának ebből a nyugdíjasok?

Nem sokat! Tehát a fő célcsoport máris kilőve...Tényleg kellene már egy cikk a csirkefarhát árának radikális csökkentéséről, sőt ingyenessé tételéről végre!

Kandeláber 2013.11.02. 21:05:39

A rezsidémon elleni harc körülbelül akkora baromság, mint Bajnai ígérete a 35 éven aluliaknak a biztos munkahelyek vonatkozásában.
Csak az a gond, hogy előbbi baromság nyerőnek tűnik, utóbbi baromság pedig nem.

OkoskaTo:rp 2013.11.02. 21:24:39

Ingyen sört, örök életet mindenkinek! Ja, ez a MKKP ígérete.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.02. 21:29:46

Még az állatkert lehetne ingyen. Meg a sör. Igen, a sör.

béla a görög (törölt) 2013.11.02. 21:46:13

Lécci, lécci NE - ne adjál ötleteket!
Amihez ezek hozzányúlnak az szarrá válik.
Én fizetni akarok az internetért, nekem még terveim vannak az életben, nekem szükségem van a netre... jó a szolgáltatom ami a netet illeti, szeretném ha ez megmaradna, szeretnék fizetni és ezért szolgáltatást kapni.
Nem akarok netért is Ausztriába járni.
Szóval - Lécci, lécci NE

Amúgy ezek parasztok, a kapárol álmodoznak gyerekkoruk óta, az sem tudják mi az a civilizáció, kultúrsokk-ként élnék meg a netet, ha már elhagyják a falujukat akkor is útlevelet visznek magukkal.

czjanos 2013.11.02. 22:31:12

Azt írták, hogy az MVM 20 milliárd forinttal támogatja a rezsicsökkentést. Az MVM állami vállalat, tehát az állam ( az adófizetők) pénzéből támogatja a rezsicsökkentést. Vakulj, paraszt, ne láss, tót!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.02. 22:33:11

Eljő még az ingyen benzin is.

(Így utóűlagh: Horváth 'Ingyen' Csaba BKV-s ötlete 'ezek' ténykedéséhez mérve nem is volt olyan félelmetes.

zobod 2013.11.02. 23:44:59

Tartok tőle, hogy a támogatott neten több sorozatot töltenének le, mint az MIT OpenCourseWare -en publikált kurzusait. Meg persze az is kérdés, mennyi turistát lehetne elcsalni Balmazújvárosba vagy Sátoraljaújhelyre ha ott ingyen lenne a wifi.

eßemfaßom még áll 2013.11.03. 02:01:26

"Az internethez való azonnali hozzáférés teljesen indokolatlanná teszi a készpénzhasználatot"

ja, ha van igyeninternet, akkor a szomszéd kisboltban nem kp-ért lesz a kenyér hanem BTC-ért és a buszvezető seggén is le lehet majd húzni a bankkártyát ha jegyet akarok venni

multi84 2013.11.03. 05:01:13

Inkább ne, amihez eddig hozzányúltak az vagy szarabb lett vagy visszafejlődött vagy megállt a fejlődésben. Mo.-n kb. az internetszolgáltatás az ami jónak mondható még világviszonylatban is. Gyors szinte mindenhol elérhető piaci verseny van, folyamatosan fejlődik.

Amúgy sem tudom miért gondolják egyesek azt hogy ha valamit ingyen adnak akkor az senkinek nem kerül pénzbe.

Ingyen internetet mindenkinek de csak a dolgozó ember fizesse meg plusz adó formájában, ráadásul úgy hogy az a rendszer soha a büdös életben nem fejlődne egy tapottat sem, mint ahogy az összes állami intézmény sem fejlődött egy kicsit sem az elmúlt 15 évben. köszi inkább fizetem a fizetésemből a sajátomat mint mindenkiét ami így senkié sem így nincs is gazdája aki foglalkozzon is vele.

Komolyan ilyen gyenge kampány folyik, ingyen netet?! Akkor már ingyen sört, mert kb. ugyan az a szint.

A készpénz használatot éppen hogy most akarják visszaerőltetni az emberekre mi értelme lenne segíteni az elektronikus fizető rendszert, mikor majd mindenki veszi ki hó elején egy összegben a lóvéját.... ez az irány amúgy egy baromság de manapság az elektronikus fizetéssel kampányolni ördögtől való, szóval ezt is felejtsétek el...

valakimas 2013.11.03. 07:37:15

Értelmezési problémák vannak. Ingyen az van, amikor valaki ellenszolgáltatás nélkül ad valamit. Adakozik, magyarul. Ami egyrészt rendelkezési jogot feltételez az adomány tárgya felett, tehát nem mások erőforrásainak elrablása, erőszakkal, kényszerrel való reprivatizációja árán teszi ezt meg, mivel az ilyet inkább rablónak hívják, ómagyarul. Vagy kommunistának.
Másrészt az adomány önkéntességet, azaz cselekvési szabadságot feltételez a döntésben. Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy az adományozó erőforrásain túl másoké nem szenved kárt, azaz nem okoz kárt a társadalom egészének.
Nos, az ingyen-bármi törvényi bevezetése, különösen mások rovására, az nem önkéntes, s legkevésbé bírja az adomány tárgya felett való rendelkezési jogot. Tehát itt az ingyen azt jelenti, hogy valakitől vegyük el csak úgy, hogy aztán másnak odaadjuk.
Aztán megy a pampogás, hogy az ilyesmit szorgalmazót miért rabolják ki máskor, másutt, mást ingyenessé tenni akarók.
Hülyének lenni jog? Vagy rablónak, tolvajnak? Ja. És persze óvodásnak is, de ez csak gyerekkorban egészséges.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 07:51:43

Vannak helyek, ahol állami/önkormányzati szolgáltatás a net. Jó ötlet.

2013.11.03. 10:53:46

Nem rezsicsökkentés kéne,hanem normális fizetések,amiből ki lehet fizetni a rezsit.

Geréb gyíkká változtatott! 2013.11.03. 12:34:45

Nálunk már van ingyen wifi **

De azért sok sikert nektek, 2014-re elvtársak.
A magasabb rezsi, és alacsonyabb minimálbér, több hajléktalan az utcán pogrom, és demokrata dopeman, biztosan mindenkit meggyőz.
4/4-el fogtok nyerni. Erre több a bizonyíték, mint az evolúció elméletre!

Alekinyo 2013.11.03. 12:37:15

Sok minden drága, lehetne sorolni. A közüzemi díjak csökkentése elég népszerű cselekedet. Én a kamatadó csökkentését illetve eltörlését szeretném átélni. Sokkal nagyobb hatása lenne, mint a közüzemi díjak csökkentésének ahol csak pár száz forintot spórolhat az, aki amúgyis takarékos, míg a megtakarítások adóztatása súlyos egyéni sérelmek forrása.

2013.11.03. 12:38:04

Könnyű azoknak pofázni, hogy milyen jó a kormány, akik megkapták és megkapják a seggnyalási pénzüket.
Ez vonatkozik a CÖF-től a Századvég vagy mi a túró nevű alakzatig sorba. Ja és a 100 millás kurmánybiztost se hagyjuk ki és azt a másik kurménybiztost sem, aki a halottakkal is tud adásvételi szerződést kötni.
süti beállítások módosítása