A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Gazprom legvidámabb barakkja

2013.03.28. 06:30 timargabor

"Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!" - mondta Orbán Viktor 2007 jánuárjában. A Fidesz honlapján olvasható korabeli hír szerint attól is tart a pártvezető, hogy orosz érdekszférába kerülünk. Meg gyarmat sem akarunk lenni, de ezt már a civil fideszes menetelőktől tudhatjuk. Az orosz érdekszféra, és az orosz gyarmati mivolt néhány nyoma azonban most, amikor kormányon vannak, és értékválasztásuk elfordította hazánktól európai szövetségeseinket, mintha már nem lenne akkora gond. Igaz, a tandíjjal és kórházbezárásokkal is csak addig volt probléma, amíg Gyurcsány csinálta, most már ez a nemzet felemelkedésének egyetlen útja (halkan tegyük hozzá: lehet, hogy tényleg, de hát nem illene konzervatív zászlók alatt ciklusonként hol erre, hol arra menni).

Az MNB-elnökváltás, az alaptörvény módosítása meg a hóvihar méltatlanul homályosított el egy fontos hírt március elejéről. Rogán moszkvai útjáról van szó, amiből állítólag azért nem volt hír elsőre, mert szabadságon volt az MTI tudósítója. Az oroszok mindenesetre nem voltak szabadságon, ők gond nélkül megírták, hogy mi volt. A Jegyinnaja Rosszija, vagyis az Egységes Oroszország párt honlapján elég világosan fogalmaznak. Az ötödik bekezdésben a lényeg, magyarul: "Emellett a napokban a magyar kormány megfontolja a nemzeti valutatartalék egy részének orosz rubelben tartását a dollár jelenlegi bizonytalan helyzetében. Magyarország az EU tagja, de nem tartozik az euróövezethez".

Na, itt dőljünk hátra egy pillanatra, és ízlelgessük, hogy miről is van szó. "Az MSZMP küldöttségét fogadta az SZKP titkára, akivel áttekintették pártjaink és országaink helyzetét, és kitértek az imperialista USA bizonytalan gazdasági helyzetére", amelynek eredményeként Magyarország dollártartalékainak egy részét átengedte a Szovjetuniónak. Volt ilyen? Újságolvasói szinten úgy tűnt, hogy a 70-es, 80-as években bizony előfordult az ilyesmi. Funkcionálisan most is a két ország hegemón pártjai közti tárgyalás volt ez, a téma tekintetében azonban Rogán később árnyal:

A Népszava állítására, mely szerint a jegybank arra készül, hogy rubelben tartsa a devizahitel egy részét, azt mondta: ostobaság, a megállapodás lényegét "rosszul fordították le az oroszok a közleményükben". Szerinte arról tárgyaltak, hogy a magyar-orosz külkereskedelemnek 5 milliárdos dolláros passzívuma van, mivel energiahordozókat vásárolunk tőlük, és hiába növekszik a magyar export, ezt nehéz ledolgozni. Ezt pillanatnyilag Magyarország dollárban finanszírozza, ami Rogán szerint számunkra "nem ideális", ezért tárgyaltak arról, hogy egy swap megállapodást kellene aláírni Moszkva és Budapest között. Erről viszont a két pénzügyminiszter és a két jegybankelnök állapodhat meg. (kiemelés tőlem: TG)

Ebből nekem, a nem-közgazdásznak az jön le, hogy rubelben fizetnénk az orosz energiahordozókért a dollár helyett (ami nyilván jól is hangozhat), de persze azt a rubelt is meg kell venni, és minthogy forintért nem hiszem, hogy ideadnák, mégiscsak eurót vagy dollárt kell adni érte. A jegybankelnökök bevonása az ügyletbe pedig nem igazán mondhat mást, minthogy a devizatartalék jelentheti a forrás egy részét. Ebben ugye az is hír, hogy közvetve a tartalékból akarunk gázt venni, és az is, hogy a még le nem szállított gáz árának egy részét is előre átváltanánk rubelre. Hogy a tartalék mekkora részét? Erről majd a pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök állapodnak meg. Gyakorlatilag a rubel-dollár keresztárfolyamra fogadunk az oroszok ellenében, akik azért ezen ha nem is sokat, de tudnak alakítani. Lehet tippelni, milyen jelzőket használt volna a Fidesz ellenzékben, ha ilyesmit Gyurcsány meg mert volna lépni. Igaza is lett volna - az akkori Fidesznek.

Persze Rogán mondhatja, hogy az oroszok rosszul értették/fordították le a megállapodást, de egyrészt ez kevéssé valószínű (mert abból azért nagyobb botrányt kéne csapniuk), másrészt meg az erőviszonyok olyanok, hogy valószínűleg az van, amit ők mondtak. Így leszünk mégis gyarmat - orosz gyarmat. Még a III. Ukrán Front sem kell hozzá. Oroszul sem kell tanulni most, még megértenénk, hogy mit írnak ők erről az egészről.

Hogy a történet aktualitást kapjon, és szép keretet is adjon nekünk a Fidesz, itt a szerdai hír:

A magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Budapesten Viktor Alekszejevics Zubkovnak, a Gazprom igazgatótanácsa elnökének.

Bökjön meg valaki: ugye csak pávatánc? De sajnos nem hiszem: az oroszok ennek felismerésében sokkal jobbak. Ezt most kivételesen komolyan gondoljuk. Kitüntetjük a barakkigazgatót, Putyin meg röhög rajtunk. Mint a mókus fenn a fán, csak vidáman. Paksra meg nagyon figyeljünk!

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

96 komment · 3 trackback

Címkék: fidesz devizatartalék Rogán Antal Gazprom Egységes Oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr25176713

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.29. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Nem leszünk gyarmat? 2013.03.28. 18:13:03

Közismert a szabadság azon mély óhaja, amely egy éve épp egy békemenetnek elnevezett megmozduláson is kulcsmondattá vált: Nem leszünk gyarmat! A "szabadságvágy" e kinyilvánítása egyben a kormányzat melletti kiállás kinyilvánítása is volt, hiszen utó...

Trackback: Orbán és az orosz rulett 2013.03.28. 16:43:58

A kormány azeri morális fiaskója és Lukasenka fehérorosz elnök vállveregető nyilatkozata nyugtalanságra ad okot, amikor Orbán Viktor a szovjet utódállamokban folytat tárgyalásokat. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor politikai karrierje avval a beszéddel k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2013.03.28. 07:23:01

Palagázkitermelést Makón!

Népszavazást Paks bővitéséről!

Szélerőműpark-fejlesztést és épülethőszigetelést az atomerőműre szánt pénzből!

Kártérítést az oroszoktól a kommunizmus bűneiért!

zsaruvér 2013.03.28. 08:18:15

A hányinger kerülgetett amikor láttam a Szíjártó seggnyalását!

toportyánzsóti 2013.03.28. 09:23:18

Lassan de biztosan láthatóvá válik,a KGB bábáskodott a narancsmaffia alapításakor és végig támogatta ezeket rögös pályájukon!Szőr csak akkor került a levesbe amikor az ukránok középső ujjukat mutatták fel az oroszoknak!

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.28. 09:27:29

"Mint a mókus fenn a fán, csak vidáman. Paksra meg nagyon figyeljünk!"

Van más is:

Minta mókus fenn a fán,
az úttörő oly vidám,
Ajkáról ki se fogy.... az alumínium.

lala52 2013.03.28. 09:28:59

Sajnos ezek mennek meg a bárányfelhők.Politikailag kóválygunk min gólyafos a levegőben,mindig akad egy meleg segg amit lehet nyalni,csak nem vesszük észre hogy magasból leszarnak.

Frőczy Sanyi 2013.03.28. 10:25:29

Mindig azt gondolná a zember, hogy nincs már lejjebb. Azonban a fijjúk mindig megmutatják, hogy de. Ehhez értenek: a sumákoláshoz, a lopáshoz meg a gyûlöletkeltéshez...

CSENDES 2013.03.28. 11:19:57

És ha eladjuk nekik a gáztározókat: Ja, bocs. Betársulnak a gáztározó üzletbe? Mert mintha reggel ezt hallottam volna a GAZPROM ügyben. Érdekli őket a lehetőség.

zsg? 2013.03.28. 11:48:10

Még nem derült ki, hogy mi az alku másik fele. Három dologban biztos vagyok:

1) Még komoly rácsodálkozások lesznek itt, orosz kérdésben. Paks, vagy a mindenáron visszavásárolt gáztározók és EON gázüzletág ügyben lesznek még súlyos meglepetések.
2) Az oroszokkal kötött alkukat is ugyanaz a dilettáns, bornírt amatőrség fogja jellemezni, mint az eddigi összes tevékenységüket. Gyakorlatilag aprópénzért ki fogják szolgáltatni az országot.
3) Évtizedekig fogjuk nyögni az orosz alkuk következményeit, mire ki lehet szálni belőlük. Ha egyáltalán ki lehet.

belekotty 2013.03.28. 12:11:27

A MOL vásárlásra emléxik még valaki?

I_Isti 2013.03.28. 12:22:22

Egyébként ez a csodálatos Viktátorékban: az előző kommunista diktatúrához kellett az, hogy Tolbuhinék leverjenek minket, mint vak a poharat, de Viktorék megoldják izombó', hogy újra vesztesek lehessünk úgy, hogy közben nem is volt igazi háború...

Anteovin 2013.03.28. 13:28:11

Én annyira szégyenlem magam emiatt a bagázs miatt. Az oroszokat mindenki hülyének nézi, pedig hatalmas spílerek! Ráadásul jóval sportszerűbbek, mint mi. És sokkal szavahihetőbbek! Amit mondanak, annak súlya van. Ezzel szemben ezek a gyökerek csak rontanak az ország renoméján. Hol van már az a presztizs, amit Kádár apánk és vezérkara összedolgozott nekünk, magyaroknak?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.28. 13:35:42

hol zavarja bármelyik politikust, hogy az üléspontja határozza meg az álláspontját?
Miért lenne pont a Fidesz a kivétel?

Kandeláber 2013.03.28. 14:32:23

A ruszkiknak a németek is nyalnak a földgáz és a kőolaj miatt.
Különben eszembe jutott Gyurcsány, amikor a Moszkva tér átnevezése kapcsán arról vizionált, hogy örökre elástuk magunkat az oroszoknál.
Talán tévedett.

Skunkworks 2013.03.28. 15:03:28

Off:
Az a Szu-34 a képen jól néz ki.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.28. 15:06:53

Hát, egy neves biztonságpolitikai szakértő azt mondta nemrég valahol, hogy "az oroszok a szovjetúnió felbomlását csak ideiglenes állapotnak tekintik".

Elijah_Baley 2013.03.28. 15:26:33

@pocakos focista: ez elégg egyértelmű. ebből persze nem következik, h mi fejjel kéne rohanjuk az eurázsia szövetségbe, de vikiéknek valamiért ez elég jó ötletnek tűnik, egyensúlyozgatunk itt az eu meg oroszország közt, oszt majd csak kijön belőle valami, kis otp érdekeltség, gyóccergyárak, cserébe pottyantunk nekik ezt-azt, erőműfejlesztés, gáztározó, félévente kiszaladgálunk pofavizitre vlagyimir vlagyimirovicshoz.
nem mintha az előző brancs nem járt volna oda rendszeresen, csak még ennél is kevesebbet beszéltek róla...

regress 2013.03.28. 15:59:20

a kommunizmus áldozatainak gyilkosai már a spájzban

Fejesrob 2013.03.28. 16:18:07

Na igen, az örök dilemma. Oroszok, vagy zsidók vásárolnak fel bennünket. Oroszokra tennék, földgázuk van és elég nekik a haszon, imádni nem kell őket.

Elijah_Baley 2013.03.28. 16:28:26

@Fejesrob: mikor akartak minket a zsidók felvásárolni?
dörzsölt nép az, meglepően unortodoksz lépés lenne tőlük :)

Fejesrob 2013.03.28. 16:36:44

@De gustibusaut bene, aut nihil: Hogy mikor teljesen azt kérdezd meg Netanjahutól. 2 éve azt mondta, folyamatban van.

sárkányfő 2013.03.28. 16:45:41

@Fejesrob:
Ja, meg a zsidó drónok csináják a márciusi telet is, ellenünk mindeki összeesküszik :(((

pszichonauta 2013.03.28. 16:47:35

Itt nem csak egyik fosból lépünk a másikban, hanem egyenesen elmerülünk benne. Az oroszok még a szövetségeseikkel is úgy bánnak, mint egy nyugati ország az ellenségeivel. Putyin most azon mesterkedik, hogy létrehozza az eurázsiai uniót, ami nyíltan az SZU utódja lesz. Úgy tűnik, hogy Magyarország megint nem bír a seggén maradni, muszáj, hogy keverjük a szart egy picit. Csak aztán nehogy minket szopassanak meg ismét.

Jut eszembe: Mi van a Nabucco-vezetékkel? És az azeriekkel? A makói gázzal?
És úgy egyáltalán, miért nem múlt időben beszélünk az oroszokról? Baszomalássan, de így akkor ennek az egésznek kezd majd lófasz értelme lenni lassan. Csak egy nagy vargabetűt írtunk le 23 év alatt.

­DezInf 2013.03.28. 16:53:22

Már csak azt kéne elmagyarázni, hogy miért is rossz az oroszokkal jóba lenni, a múlt emlékezetét leszámítva.

Tekintve, hogy Ciprustól kezdve sorba állnak irányukban a kunyerálók, és maga az EU is nagy segítséget remél az oroszoktól, ez nem tűnik egyedinek, már ami az oroszok seggnyalását illeti.

piefke 2013.03.28. 16:57:19

@­DezInf:

Azért, mert ha ismét lecsökken az olaj- és földgázár, akkor az oroszok megint szegények lesznek, nem lévén magas technológiai színvonalú és innovatív, jól szervezett iparuk.

Fejesrob 2013.03.28. 16:57:46

@pszichonauta: Talán mert a norvég földgáz messze van. Pech.

Egyébként nem nagyon értem ezt a pánikot, akibe szorult egy kis ész rögtön látja, hogy Orbánék 2015-re szeretnének egy előnyösebb földgázt szerződést kötni. Kint van az index cikk a gyengébbek kedvéért.

Olcsóbb földgáz=megnyerik a 2018-as választásokat is, így megy ez. De nem kell izgulni, a holokauszttörvény továbbra is érvényben marad.

Fejesrob 2013.03.28. 16:58:33

@piefke: Nekünk lenne olyan haditechnikánk. A fél világnak adnak el.

regress 2013.03.28. 17:01:29

@Fejesrob: cseszd meg ti rosszabbak vagytok mint a kurvák.náluk is van egy határ,nálatok nincs.még anyátokat is

Fejesrob 2013.03.28. 17:05:36

@regress: Mi a problémád haver.

Ha te eljátszod az orosz megszállást, én csak felemlegethetem a zsidó megszállást, ami sajnos még igaz is.

Neked ez tetszik, neked nem és számomra úgy tűnik, te adnád el a saját anyádat is.

sjános 2013.03.28. 17:05:40

Nem nem...nem marad ki a III. Ukrán Front...O.V. ma már ott kunyerál...Ukrajnában hazudozik a magyar gazdaság fejlődéséről!
Egyébként...szerény nyomott véleményem szerint nem baj az ha jó a kapcsolat az oroszokkal....de nem értem miért szarjuk le még mindig a Németeket...Britteket...Osztrákokat...egyáltalán Európát!
És annak tükrében miket mondott nem is olyan rég az oroszokról (5-6 év)...most felköp a Miniszterelnök Úr és alá áll!
Remélem, a képére hullik és nézheti naphosszat az arcátlanságát!
Azt hiszi, az a nimbusza hogy dörzsölt politikus....és a sok birka követő el is hiszi!
Aztán egy valóban dörzsölt azeri, úgy dobta át mint sz@rt a palánkon!
Garantáltan ugyanilyen lepke súlyú az orosz vagy az ukrán ringben is!

pszichonauta 2013.03.28. 17:08:54

@Fejesrob: Sokkal közelebb van az, mint Szibéria. De itt most az azeri gázról volt szó.

Egyébként az oroszok most eléggé be vannak fosva a palagáztól. Méghozzá elég nyíltan, tehát az orosz lapok fenyegetésként tekintenek rá.
Ha már itt tartunk: érdemes megnézni, hogy pl. a Pravdában milyen kommenteket írnak a ruszkik magyar témájú cikkekhez. Segítek: hasonlókat, mint a szlovákok, románok, szerbek.

sjános 2013.03.28. 17:11:20

@Fejesrob: "Talán mert a norvég földgáz messze van. Pech."
Pech..valóban mert nincsen messzebb!

"Ha te eljátszod az orosz megszállást, én csak felemlegethetem a zsidó megszállást, ami sajnos még igaz is."
Ezt a zsidó megszállást fejtsd már ki kérlek...ez folyton előjön, a zárt puha falú szobákból...de szeretném már tudni a valós, tényekkel alátámasztott érvelést, hogy mikor és hogy szálltak meg, foglaltak el minket, a zsidók, vagy később Izrael? Valamiről lemaradtam? Volt itt valahol egy átaludt háború valamikor és izraeli zászló lengett a Parlamenten?

sárkányfő 2013.03.28. 17:12:43

@Fejesrob:
A zsidó megszállást a hangok mondják neked, vagy a kurucinfón olvastad a "ez a színtiszta szittya igazság" rovtaban?

JosephSmith 2013.03.28. 17:18:32

csicska fidesz, egyik nap ezt pofazik, masik nap azt... csicskak

Fejesrob 2013.03.28. 17:18:44

@pszichonauta: Gondolod, hogy szlovák importunk nincs? Szép is lenne, ha orosz fórumok döntenék el. Egyébként olvastam Bp vonatkozásában orosz fórumot, 95% kb. olyan, mintha mi írnánk Bécsről. Épp az oroszoktól nő elég dinamikusan a turizmusunk, amúgy kibaszott jól költenek, 3X annyit mint a németek, mellékesen az ukránok is, pedig láthattad, 15-én széttépték a magyar zászlót.

A palagáz nekünk az orosz árképzésben csak kedvezhet. Különben is matematika az egész, olcsóbb e kitermelni. Az Ausztrálok is kitaláltak egy eljárást, meggyújtják a föld alatti szénkészletet és kinyerik a gázt, azóta is nagy a csend. Pedig Mo. 2 helyszínnel is rajta volt 3 éve a térképükön.

Fejesrob 2013.03.28. 17:20:16

@sárkányfő: Te tényleg ennyire hülye vagy?

sárkányfő 2013.03.28. 17:23:15

@Fejesrob: Látom, miután tükröt tartottam neked, megláttál egy hülyét.
Azért ne keseredj el, a zsidó megszállók már itt ólálkodnak a kertek alatt.

Fejesrob 2013.03.28. 17:26:34

@sjános: "Fejtsem ki". Ha több vagy mint 14 értelmetlennek látom.

pszichonauta 2013.03.28. 17:29:47

@Fejesrob: Tudom, hogy nem a fórumozók döntik el. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy azért ők nem barátsággal tekintenek ránk(erről sajnos személyes tapasztalataim is vannak).

A politika a lényeg. Meg kell nézni, hogy milyen ügyeik, botrányaik vannak azokkal az országokkal, amelyeket magukhoz csalogattak.
A gáz esetében sem véletlen, hogy Európa mindenáron függetlenedni akar tőlük.

sjános 2013.03.28. 17:34:13

@Fejesrob: "Picit" több vagyok...de ehhez semmi közöd! Ne személyeskedj! Válaszolj! Ha nem tudsz...akkor meg legyél csendben!

zobod 2013.03.28. 17:37:54

Jól teszik, mert az EU kitettségünk gigászi. Az EU pedig elég bizonytalan jövőjű. Remélhetőleg az exporton is meglátszik pár éven belül majd a keleti nyitás.

sjános 2013.03.28. 17:46:23

@zobod: Igazad is van meg nem is..:)
Az EU most valóban bizonytalan...pontosan az ilyen arcátlan, hazudozó, trükköző, kozmetikázó Kelet és Dél-Európai államok miatt, mint Ciprus..Görögország Olaszország, Spanyolország, Portugália...és bizony a Közép-Európai nemzeti szocialista retro kormányok miatt, mint a Szlovák..Román..Magyar! Púp vagyunk a hátukon a selejtes "vezetőinkkel" egyetemben és még pofázunk, hazudozunk is összevissza!
A mi régiónk bénázása és a déli puttony nélkül már röhögve kilábaltak volna!

piefke 2013.03.28. 17:47:01

@Fejesrob:

Ja: a világ szegény fele, Afrika, arabok, terroristák.:-)

...De: nincs korszerű (5. generációs) vadászgépük, 6. generációs gépet pedig nem, is terveznek egyelőre. A hadiflottájuk a '70-es évek szintján áll, a stratégiai atommeghajtású rakétahordozók nem moduláris felépítésűek. Harckocsik terén legalább másfél évtizede "készítik elő" a generációváltást, de a mai napig sem debütált ilyen modell... Folytassam? Írjak a rakétavezérlő-rendszerükről? Vagy a drónjaikról - pontosabban: azok gyakorlati (hadrendi) hiányáról?:-)

Fejesrob 2013.03.28. 17:52:06

@pszichonauta: Ez nem így van, mert vagy 60% valójában semleges, nincs semmilyen Mo. képe.

A maradék nagy részének is nagyrészt sztereotípiák. A magyar bor és élelmiszer jó, kb. ennyi.

Van egy tudatosabb, értelmiségi réteg, akik Mo-t meglehetősen elismerik. Éghajlat, kultúra művészet, stb. és célpontjuk is Mo. Elég sok Magyar-orosz barátságot felkaroló weblap is van.

Valójában nálunk is sok a sztereotípia, ami érthető.

A jövő egyébként az oroszoké. Ha tudom, hogy egyszer véget ér az orosz megszállás, gőzerővel tanulom az oroszt.

Az EU-Orosz szembeállítás egyszerűen marhaság, Németország és más Eu ország pld. többek között velünk versenyez az oroszok élelmiszerpiacán, az oroszok legnagyobb kereskedelmi partnere az EU.

Energia szempontjából nincs jó vagy rossz, a német pontosan arra a profitra törekszik mint az orosz. Nincs jó német cég és rossz orosz cég, mert mindkettő tulajdonosa a felfelé mutató grafikonra oszt prémcsit.

A jó a hazai tulajdonú eszközállomány (tároló, csövek, stb). és a többféle beszállító lenne, csak éppen megvalósíthatatlan.

A másik jó, ha alacsonyabb az energiai ár. Ez többféleképpen elérhető. Olcsóbb gáz, mezőgazdasági termékekkel fizethetünk, közös üzemeltetés, Paksi beruházás, stb., lehet találni formákat.

Ez nem érzelmi kérdés, ráadásul az EU jobban jár azzal, ha mi olcsóbb gázt tudunk kibulizni és ez meglátszik a gazdaságon is.

Fejesrob 2013.03.28. 17:54:10

@piefke: Valójában ha valaki megbízható haditechnikát akar venni oroszt vesz. Egyrészt a teljes rendszert meg tudja venni (ez a hadászatban nagyon nagyon lényeges és ezért esik ki sok ország) másrészt olcsón.

sjános 2013.03.28. 17:59:59

@Fejesrob: Komolyan azt hiszed, hogy Magyarország egyedül, önmagában, a magyar piac, jobb árat tud kibulizni mint ha a németekkel együtt, egy piacként (lásd kiebrudalt E.ON) lobbizunk??
Hmm....kétlem...
Legalábbis a versenyszférában a nagyobb mennyiség, elég jelentős áralku pozíció!
Vagy cserébe odadobjuk Paksot?
...de akkor végül is, átvitt értelemben megint csak nem lesz "olcsó" a gáz és az olaj, mert Paksért is fizetni kell...nem is keveset!

piefke 2013.03.28. 18:10:18

@Fejesrob:

Hm, látom, leragadtál a II. vh-s dobtáras géppisztolynál...:-)

"A teljes rendszert meg tudja venni": épp ez az orosz haditechnika egyik problémája, t. i. nincsenek együttműködő(képes) fegyverrendszerek.

Az olcsóságról pedig talán megvan az "Olcsó húsnak..."-kezdetű szólás nálad is?:-)

Fygelj: értem én, hogy - kommentjeidből ítélve - te azt is kritikátlanul támogatnád, ha az Orbán-Fidesz kombó bevezetné a rabszolgakereskedelmet, vagy a pedofilokra alapozott turisztikai szektort, de hidd el, haditechnika terén nem érdemes védelmezned!:-)

Cubase 2013.03.28. 18:16:00

@Fejesrob:

A hozzád hasonló idióták miatt fogunk végérvényesen ott ragadni ahová kulturálisan valójában tartozunk: a Balkánra.

Lett volna esély (1000 éve próbálkozunk!) közelebb kerülni Európához, de a hozzád hasonló korlátolt idióták úgy tűnik végérvényesen kiradíroznak minket Európa térképéről.

Sajnálom, mert mindig is utáltam az orosz "kultúrát". A gyerekemnek meg lehet, hogy már megint kötelező nyelv lesz.

regress 2013.03.28. 18:29:09

@piefke: ezek még a fa tetejére is vissza,ha orbán rájuk szól@Cubase: majd most megszereted,meg a kínait is

regress 2013.03.28. 18:31:02

@Fejesrob: ezek szerint viktorod nem akart megbízható technikát.megvette a svéd gépeket hiányosan,háromszor annyiért.

Amadeus62 2013.03.28. 18:33:37

Orbánt és az egész fideszes csürhét rögtönítélő népbíróság elé kell állítani, és azonnal KI KELL ŐKET VÉGEZNI !

Cubase 2013.03.28. 18:42:26

@regress:

" majd most megszereted,meg a kínait is"

20 évig egyszer már próbálták megszerettetni velem, ha akkor nem sikerült most sem fog.

Alapvető kulturális különbségek vannak az én világképem és a szláv-balkáni-orosz-kommunista-fideszes-jobbikos-6 általános világkép között.

Fejesrob 2013.03.28. 18:51:05

@sjános: Ragozzunk. Orbán az orosz gáz piacon a lengyelekkel, csehekkel szlovákokkal együtt lép fel.

Paksot mindenképp meg kell csináltatni, nekünk nagyon nagy buli lenne, ha olcsóbb gázért---> magyar zöldpaprikáért, disznóért, stb. csináltatnánk meg.

Azt nem mondtam, hogy így lesz, csak ez lenne a jó.

Fejesrob 2013.03.28. 18:52:34

@Cubase: Öcsi b+, nekem mi közöm ahhoz, hogy te utálod az orosz kultúrát. Magánügy, ezzel menj a homokozóba, a többi hasonló idiótához, ne engemm fárassz vele.

Fejesrob 2013.03.28. 18:54:29

@regress: Tőled nem várom el a logikus gondolkodást, de megsúgom, Gripen azért lett, mert a svédek vállalták, hogy 70%-át itthon levásárolják.

Szegény ember vízzel főz.

sjános 2013.03.28. 19:07:12

@Fejesrob: "Ragozzunk. Orbán az orosz gáz piacon a lengyelekkel, csehekkel szlovákokkal együtt lép fel.

Paksot mindenképp meg kell csináltatni, nekünk nagyon nagy buli lenne, ha olcsóbb gázért---> magyar zöldpaprikáért, disznóért, stb. csináltatnánk meg."

Én nem láttam/látom semmi jelét a közös fellépésnek...a csehek és szlovákok lassan szóba sem állnak velünk...
De persze lehet tévedek.
De nincs olcsóbb gáz! Világpiaci ár van!
Adhatják olcsóbban az oroszok, ha Paksot Ők építik újjá...de azért mi fizetünk nekik egy valag pénzt, egy nagy valag pénzt!
Kizárt, hogy már bocsánat, a szar magyar paprikáért malacért, búzáért,termékért csinálnák meg! (elnézést, a pár minőségi termelőtől)
Elmúlt már a jó öreg szocialista léalma korszak!
Már nem vesznek át semmilyen rossz minőségű árut az oroszok!
És tetszik...nem tetszik a magyar mezőgazdaság a béka segge alatt van mind minőségben mind mennyiségben!
Erre nem lesz gyógyszer a mostani már teljes eu-s támogatási összeg sem!
Jut eszembe...erre jó az EU, hogy dotáljuk a sok új "földbirtokos" műkörmöst, klubelnököt?
Szerinted fog termelni?? Nem is ért hozzá! Felnyalja a lóvét is kiadja bérbe...max. 2szer egy évben beszántatja azt amit nem tudott kiadni, hogy ne legyen parlagfüves...jó esetben!
Tehát, én még mindig nem értem, miért lenne olcsóbb ha Paksot is nekik fizetjük ki!
Ez két külön dolog!
Sajna mindkét esetben mi fizetünk, nem nekünk fizetnek!

2013.03.28. 19:09:44

@Fejesrob:

Tőled viszont én elvárom a logikus gondolkodást, ha már ilyen magas lovon képzeled magadat!
Ha gripenek 100-ba kerültek. És a svédek vállalták ezt a 70% "levásárlását".
Akkor a kérdés:
Mekkora azonos műszaki tartalmú gripen ajánlat lett volna ennél kedvezőbb 0% levásárlás mellett?

2013.03.28. 19:12:26

@sjános:

Érdemes utánanézni a palagáz témának!
Ebből jelenleg egy dolog biztos: aki most sok évre előre leköti magát gáz témában a vételi oldalon, az egy komplett hülye.

2013.03.28. 19:18:12

@Fejesrob: Az orosz kultúra és az orosz hatalmi célok két külön dolog. Itt voltak 40 évig, épkézláb ember fel tudja fogni hogy mivé süllyedt ez az ország az árnyékukban. Putyin kb Sztálin kényszerszelepekkel lefojtott verziója. Nagy komcsi lehetsz hogy visszasírod őket.

Amadeus62 2013.03.28. 19:18:48

@sjános:

"Merjünk nagyok lenni!" ((hogy utána jól pofára essünk)) Ilyen fidesz módra...

Cubase 2013.03.28. 19:18:51

@Fejesrob:

Sikerült kihámoznod a posztomból a legkevésbé lényeges részt.

Gratulálok, nem is gondoltam hogy ennél több van benned.

Amadeus62 2013.03.28. 19:22:26

@dr kotász:

A leggusztustalanabb az, hogy pont ők komcsiznak, holott ők a legnagyobb kommunisták.
Én már rájöttem mellesleg - a fidesz pont azzal vádolja a másikakat, amiket ők maguk csinálnak.

grani 2013.03.28. 19:26:16

Izrael lakosságának nagy része orosz. És veszettül üzletelnek az oroszokkal. Pont a héten futottam össze valakivel Péterváron egy volt orosz ügyfelemmel, aki szépen lebarnult volt. Mikor megkérdeztem, hol szerezte, az mondta, hogy Izraelben. Merthogy ő kettős állampolgár és mindkét országban van érdekeltsége.
Ja, az orosz hadsereg izraeli drónokat vásárol :)

Annak, aki tud oroszul

izvestia.ru/news/537444

Aki meg nem, a lényeg. Az orosz hadügyminisztérium 11 milliárd rubelt (8O milliárd forint) költött arra, hogy téliesítse az izraeli drónokat.

A Gazprom fővezérét meg MILLER-nek hívják és zsidó származású orosz. Ja, és neki is megvan a Magyar Köztársaság keresztje :D

2013.03.28. 19:32:02

@Amadeus62: Mindez a szándékosan zavaros kommunikációnak köszönhető. A nemzeti, konzervatívnak nevezett ideológia is csupán médiahekk. Az egész bagázs a jobbiktól kezdve az mszp-ig egy csaló bolsi banda. Lényegében arról van szó hogy meghekkelték a népet, kiiktatták az önszerveződő képességét ami egy közösség létének az alapfeltétele. Mély társadalmi válságot idéztek elő annak érdekében hogy megtarthassák hatalmi pozíciójukat.

Itt tudsz olvasni a probléma hátteréről:

www.kibulizottorszag.net/

sjános 2013.03.28. 19:34:47

@MikeBoy: Világos...értem én...palagáz...olvastam is....ok jöjjön be, még jó is lehet!
E miatt csökkentenék az árat, az oroszok!
(mielőtt itt Orbánból energia ipari szentet csinálunk, köze nincs hozzá, úszik a most éppen csökkenni látszó árral, mint ahogy mindenki más is ezt tenné!)
Anno hangzatos kijelentések voltak ám kishazánkban a megújuló energiáról is....aztán szépen elsüllyedtek nálunk a támogatások...a kutatások...eltűntek a pénzek rá!
Azt gondolom, ez a minimális dolog, a minimális elvárás egy ország vezetésétől hogy tudja, mikor és mennyiért kell vásárolni földgázból, energiából! Ez alap!
De változatlanul nem értem az E.On k. drága kivásárlását és a tározók tervezett megvásárlását sem, mikor a már az egész seggünk kilátszik a gatyából, annyira csórók vagyunk! (pláne, ha jön ez a palagáz dolog!)

Amadeus62 2013.03.28. 19:36:02

@dr kotász:

Nekem az nem világos, hogy ez a Bereznay gyerek miért nem nyomul a facebookon, népszerű lenne.

sárkányfő 2013.03.28. 19:51:45

@MikeBoy:
nem kell törődni @Fejesrob: -bal, ő az új fiú a fidesztroll-seregben, zsiódzik, libsizik, a szokásos alapprogram, szigorúan a sablonok mentén.

A Gripent meg azért vette Orbán, mert kilóra felvásárolták.

2013.03.28. 19:53:44

@sjános:

Miért vettünk extrém drágán egy gáztározót?
Politikai döntésnek hívják az indokot.

nikk rivers 2013.03.28. 19:56:58

@Fejesrob: "Orbán az orosz gáz piacon a lengyelekkel, csehekkel szlovákokkal együtt lép fel."

Említett régiótársainktól olyan szinten vagyunk leszakadva minden szinten, hogy teljesen esélytelen, amit írsz. A lengyel diplomaták pl rendesen kerülik Vezérünket ;-)

sjános 2013.03.28. 20:02:58

@MikeBoy: Sejtettem hogy politikai....de mi benne a ráció? Mi a ráció a drága vásárlásban?
Ellenzékből megfúrta....mint a MOLt...aztán pl azt is 1.5szeres áron megvetette Ő...
Unom már, hogy a más f@rkával veri a csalánt! (szórja az adófizetők pénzét!)

2013.03.28. 20:05:34

@sjános:

Nem vagyok politikus és nincs kedvem úgy gondolkozni sem. :)

Amadeus62 2013.03.28. 20:06:14

@sjános:

Többek között ezért (is) ki kell őket végezni. Csak sajnos a sok békemenetes, rosszindulatú nyugger védi őket. Miért? Mert a "kormány" tagjai is rosszindulatúak.

regress 2013.03.28. 20:15:12

@Fejesrob: viktoroddal öröm lehet üzletelni.extra profitot adott az eon-nak,

Késes Szent Alia 2013.03.28. 20:30:21

@grani: Ez kegyetlenség a szegény zsidózó fideszessel, mikor már össze volt rakva neki a kép, hogy az oroszok védenek meg a zsidó megszállástól. Most mehet újabb mesét benyalni.

grani 2013.03.28. 20:34:29

@Késes Szent Alia: Fidesz-es volt? Hát a németektől nem lessz könnyű megszabadulni. De a Moszkva-Tel-Aviv tengely majd segit :D

Le_Penseur 2013.03.28. 20:44:03

Van az a pénz!
Nagyon sok milliárd forog Paks és a gázüzlet körül. Pénzért, vagy a pénz ígéretéért gyakorlatilag bármit bevállalunk...

Késes Szent Alia 2013.03.28. 20:57:51

@grani: Nem biztos, hogy ő maga az, de az indoklása tipikusan fideszes: Orbán politikáját az ellenség létével igazolja. Nem kell vizsgálni, hogy a devizatartalék rubelesítése hasznos-e, mert a hasznosságát már eleve biztosítja az, hogy a zsidók (az EU, az IMF, Reding, akárki) támadását csak így lehet kivédni.

Viszont ha kiderül, hogy a zsidó megszállást nem lehet az oroszokkal kivédeni, mert a kettő már rég egybefonódott, akkor gáz van, átvitt értelemben.

_most_ 2013.03.28. 21:02:38

@Fejesrob: xd, ez aztán a tipikus jobboldali érvelés, inkább az oroszok vásároljanak fel minket, mint a zsidók, mi van a szabadságharccal?

grani 2013.03.28. 21:10:18

@Késes Szent Alia: Hát a ballibcsi EU-s értelmiség körében a muzulmán multikultit kell dicsérni és izrael szapulni. Persze MO-n ez pont fordítva van, ott a jobboldal a muzulmán párti és izrael ellenes. Gondolom, ez nem kis identitás zavart okoz mindkét szélsőségnek, értem alatta a PC ballibcsiket és a jobbosokat is :)
A gáz meg gáz. Ha van, akkor jó, ha nincs, akkor nem jó.
A Gazprom rájött, mert nem hülyék, hogy gázt simán exportálni nem nagy üzlet. Viszont ha a gázból elektromos áramot állít elő, akkor igen. Mivel az exportált gáz ára magas, abból elektromos áramot előállítani hát finoman szólva se nagy üzlet. Viszont ha van Európa közepén egy ország, amelyen keresztül megy jó pár gázvezeték, vann felesleges erőműkapacitása és bazi nagy gáztározója, amelyben lehet nyáron gázt felhalmozni, akkor a Gázprom, ha beszál az erőművekbe, akkor nem export áron, hanem önköltségi áron égeti el a gázt és állít elő villamos energiát. Naná, hogy padlóra küldi a konkurenciát. Ha meg mellé van egy paksi méretű alaperőműve, akkor fél európa a Gazprom-HU áramon fog csüngeni. Szóval szép dolog ez a germán nyalizás, de az orosz-zsidó üzletből nem kellene kimaradni...

Késes Szent Alia 2013.03.28. 21:24:00

@grani: Momentán kurva drágán megvettünk egy gáztározót. Ha ebből végül az jön ki, hogy az ország felvirágzik, és ehhez muszáj volt pont ennyiért pont ezt venni, akkor nagyszerű.
Meg ha nem lesz ennek a nagy "keleti szélnek" valami irreális és évtizedekre ható politikai ára.

Közbevetőleg: nem értem, mire az egész gázüzlet, mikor Széles Gábor fideszközeli vállalkozó épp most készül kinyerni az éterből az ingyen energiát Tesla tekercseivel.

grani 2013.03.28. 21:31:14

@Késes Szent Alia: Miért drága? Ki tudja megmondani, mi a drága? Azt szeretem a magyar értelmiségben, főként a bölcsészekben, hogy csak per hasraütés, kijelenti valamiről, hogy drága. Aztán, mert valahol valaki azt mondta, hogy drága, elkezdik ragozni.
A drága és felesleges, az a négyes metró, a rengeteg autópálya, hidastól, alagutastól, a kölcsönből vett plazmaTV, nagyobb lakás, szintén kölcsönből stb.
A GAZPROM stratégiai terve nyilvános és az orosz sajtó részletekbe menően vitatja. Itt azért kritizálják a Gazpromot, mert egyoldaluan függ az európai piactól. Az odavezető gázvezetékekbe fektet be, mikor európát már le is írták. A mostani irány Kína és India. Lehet, hogy az európafüggés Miller székébe kerül.
Szóval, ha nem értünk valamit, akkor még nem azt jelenti, hogy hülyeség (persze, jelentheti azt is), hanem inkább azt, hogy hülyék vagyunk hozzá.
Na, majd meglátjuk.

grani 2013.03.28. 21:43:45

GAZPROM stratégia elektromos áram termelésére itt

www.gazprom.ru/about/strategy/energetics/

a gáztározókról itt

www.gazprom.ru/about/strategy/transportation/

A Gazpromnak már jó pár országban van földalatti gáztározója vagy bérli. pd. Ausztria, Szerbia, Németország, Nagy-Britannia.
Beszálltak nagy földalatti tározó kiallakítási projektbe Németországban és Hollandiában.
A magyarok meg szarakodnak megint. A germánoknak nem bűdös az orosz gázpénz, de a büszke magyarok keleti szeleznek meg orosz gyarmatoznak.

Késes Szent Alia 2013.03.28. 21:51:01

@grani: "Ki tudja megmondani, mi a drága?"

Az Úr útjai valóban kifürkészhetetlenek, és az eszetlen befektetés is fordulhat jóra, ha Ő azt úgy rendeli.
De mivel ebbe nem látunk bele, kénytelenek vagyunk emberi ésszel definiálni, hogy mi a drága: amit az eladó adott volna olcsóbban is, és ami nem hozza meg az elvárt időn belül az elvárt hasznot.
A gáztároló esetében mindkettőre vannak komoly ráutaló jelek (l. a volt MVM-vezér által mondottakat). De persze, meglátjuk.

grani 2013.03.28. 21:57:50

@Késes Szent Alia: Aligha jutott volna eszébe a magyaroknak gáztározót venni. Mintha megrendelésre csinálnák. Gondolom német-orosz alku van mögötte. Meg aztán az EON nak van nem kis orosz érdekeltsége is. Ki tudja, hol alkudtak meg az árról is ki is fizeti tulajdonképpen. Nem lepődnék meg, ha a magyar kormány csak a stróman szerepét játszaná. Nagyfiuk játéka ez, nem grundfoci.
A volt MVM vezér meg azt mond, amit akar. Már csak volt és aligha lát bele a kártyákba. Ez pont olyan, mint amikor a volt nej nyilatkozik :D

Késes Szent Alia 2013.03.28. 22:11:00

@grani: Nos, ha a volt MVM-vezér nem lát bele a kártyákba, akkor mi itt a blogon, téged is beleértve, még sokkal kevésbé, és ha az ő véleményét tájékozatlanság miatt érdektelennek gondolod, akkor mit gondolsz a magadéról? :DD

2013.03.28. 22:11:39

@grani:

Honnan vagy képes ennyi ostobaságot összehordani?

grani 2013.03.28. 22:23:43

@Késes Szent Alia: Hát eléggé benne vagyok, de ebbe nem látok bele. Nem is nyilatkozom róla :)

grani 2013.03.28. 22:25:29

@Késes Szent Alia: Ja, nem gondolom, hogy Mártha nem ért a témához, csak már nincs benne abban az információs körben, amelyben a mostani döntéshozók. Pont mint a volt nej.

2013.03.28. 22:29:03

@grani: Szánd meg és segítsd ki egy kis infoval szegényt. Lehet hogy épp a Kard blogot olvasgatja és epedve issza a soraidat.

2013.03.28. 22:33:52

@grani:

Maradjunk annyiban, hogy meg sem értetted a kérdést!

" Nem lepődnék meg, ha a magyar kormány csak a stróman szerepét játszaná. Nagyfiuk játéka ez, nem grundfoci."

Pl. az ilyen ostobaságokról beszélek, meg a Mártha féle sületlenségedről.
Az-az ember biztosan nagyságrendileg több infóval rendelkezik, mint te.
Akkor meg miből akarod okosabbnak képzelni magad nála?
Annyit teszel, hogy misztifikálod a kérdést, hogy nem tudjuk mi folyik a háttérben, de akik ott vannak biztos tudják, mert neked fogalmad sincs az egészről, tehát a Márthának jobban nincs, de biztos így jó ahogy van és ki tudja mi a drága meg a nagy orosz medve és egyébként is.....
Egyéb hülyeség?

2013.03.28. 22:35:29

Bár Alia gom jabbarja nagyon hatásos volt, innentől kezdve írhatsz bármit...:))

Késes Szent Alia 2013.03.28. 22:46:31

@dr kotász: Köszönöm a szakértő megjegyzést :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.29. 01:07:55

@sjános:

"miket mondott nem is olyan rég az oroszokról (5-6 év)...most felköp a Miniszterelnök Úr és alá áll! "

- Putyin emlékszik még a régebbi szövegekre.
süti beállítások módosítása