A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Terem sarkából

2013.02.18. 16:34 Termetes Samu

Nem mondanám, hogy ízlésünktől távol álló lenne egy kis radikalizmus, a begyepesedett, a világot félreértő törekvésekkel szembeni lázongás éppen ezért szívünknek kedves. Mégis a lázadás különféle performance-ai utáni lelkesedés idővel csökken, és egyre inkább ott motoszkál a zemberben, hogy miként lesz ebből eredmény.

A HaHa térnyerése a decemberi mozgolódások alatt egyértelműen mutatta, hogy az aktív diákság körében a különféle intézményes hallgatói szervezetekben való bizalom – finom szólva – nem túl erős. A néhány tucat(?) szervező ezekben a napokban sikeresen vizsgázott, a kormány – bármit is mondjanak utólag a kormány-lojális értelmiségiek a nagyon megmondós, mélyelemzős műsorokban – nem a HÖOK nyomására vagy a józan belátás hatására kért időt a helyzet újragondolására, hanem az utcára vonuló fiatalok híradóból kihagyhatatlan vágóképe miatt. Ez a vágókép azonban mára megkopott.

hahaszemere2.jpg(Eredeti kép forrása: Fazekas István via EduLine)

Ha bármilyen mozgolódás megráncigálja az Öreg Oroszlán bajuszát, ha beleköt a Politika Vén Kufáraiba, akkor bizony számolnia kell a válaszlépésekkel. A hiteltelenítés első rohamainak még ellent tudott állni a HaHa, elsősorban annak köszönhetően, hogy sikerült ezeket megfelelő humorral fogadni, de mára ez is kevésnek bizonyul. A bázisdemokrácia szép és jó dolog, de a politika közelébe keveredő bármilyen szerveződések nem igazán kerülhetik meg, hogy még bázisdemokratáskodás közben is figyeljenek arra, hogy valamilyen módon bizonyítsák legitimitásukat, támogatottságukat. Amikor a fiatalember a tévében azt mondja, hogy a tagság megszavazta ezt vagy azt, akkor bizony jönni fog az Újságíró és azt mondja, milyen tagság és mennyien. Termet foglalni első körben még eljön akár ezer diák is, de néhány nap után a lelkesedés csökkenésével, a fáradság növekedésével a teremfoglalók/utcára vonulók létszáma csökken, és ugye az a fránya vágókép, ami még két hónapja erőt sugárzott, most a gyengeség látszatát kelti, Megfelelő és Értő Kezek pedig gúnyt fabrikálnak belőle.

Radikalizmushoz is kell egy nagy adag józanság és belátás. Felmérni, valójában meddig tud erőt mutatni adott szervezet, mikortól válik paródiává. Persze ez nem könnyű, hiszen aki benne van, aki lelkesedik, másként érzékeli a történéseket, a neki nem tetsző véleményeket negligálja, elhessegeti magától a kritikát, azzal az érvvel – ami részben igaz, de mégsem oly egyszerűen működnek a dolgok, hogy teljesen az legyen – hogy a kritikusok a kormány emberei.

A kormány eddig sem igazán akart érintkezni a HaHa szerveződéssel, nyilvánvaló, hogy ezután még kevésbé kényszerül erre. A teremfoglalásos, utcára vonulós mozgalmak sajátja, hogy ahogy múlik az idő, úgy válik egyre nehezebbé az erőmutatás. Az önszerveződés beleeshet abba a csapdába, hogy a lényeges pontok közül azok, amelyek a kormány számára is vállalhatóak, azok a hivatalos hallgatói szervekkel történő megállapodás eredményeiként lesznek elkönyvelve, míg a HaHa együttműködésre alkalmatlan szervezetként az egyre intenzívebb karakterölő támadások alatt elsatnyul. Szép lassan elfogy a levegő, beszűkül a tér.

Látható volt az abbéli akarat, hogy a tárgyalóasztalhoz nem férő szervezet megpróbáljon alternatív fórumokat szervezni, ezáltal bizonyítani, hogy bizony ő képes lenne szakmai alapú tárgyalásokra. A baj ezzel az lett, hogy ezeken a fórumokon sikerült olyan személyeket megvendégelni, akik többsége nem mondható politikai értelemben függetlennek, hanem vagy kötődött, vagy még mindig kötődik a baloldali-liberális ellenzéki szervezetekhez, azok értelmiségi holdudvarába tartozik. Ami pedig a nagyobb baj volt ezzel összefüggésben, hogy látványosan elkerülték a HaHa rendezvényeit a jobboldalhoz kötődő értelmiségiek, legyen ez a kötődés akár politikai, akár kulturális értelmű. Mindenképpen szükséges lett volna, akár abban az értelemben is, hogy legyen olyan, aki ellensúlyozza a kormányzati reformokat (?) támadó fórumozókat. Hogy ez helyzet a HaHa szervezési hibájából adódott, vagy a jobboldali értelmiségiek éreztek rá, hogy elkerüljék ezeket a fórumokat, nem tudom, de a megvalósulás végső formája, csak arra szolgált, hogy a kormányközeli média a teremfoglalók politikai ellenzékhez való kötődését bizonyítsák.

Előbb utóbb véget ér a lázongás. A 6 pontból valamennyi teljesül, valamennyi nem, a híradóban elmondják, hogy a kormány megvédte a fiatalok jövőjét. A Teremfoglalók beseprik az ellenzéki ígéreteket a maradék pontok későbbi rendezésére, ha még képesek valamennyi erőt sugározni tán még hivatalosnak tűnő aláírásra is sor kerül. Néhány tehetségesebb mozgalmárt megkörnyékez az E2014, hogy mit szólna egy listás helyhez, a mozgalmár így vagy úgy dönt. Az intézményesített hallgatói szervezetek megtartják szokásos évi választási szeánszukat a szokásos, többnyire borítékolható 25-30%-os érdeklődés mellett (érvényesség határa 25%, de mi nem vagyunk gonoszak, hiszünk még a 25,09%-os szavazói arányban is), és mintha minden rendben volna velük, folytatják működésüket, a kormány megveregeti hátukat, hogy lám ilyen a felelősségteljes diákság felelősségteljes szervezete. Az egész oktatás alapjait feszegető új kihívásokra eközben nem hogy válasz nem születik, de még kérdés szintjén se merül fel. A Nagy Kerék gördül tovább.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

42 komment

Címkék: felsőoktatás Hallgatói Hálózat diákmozgalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr985087154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 17:04:50

Igen, ugyanezt a veszélyt érzem én is.
A megoldás egyértelmű lenne, kérdés felismerik-e:

Nagyon fontos lenne visszatérni a Felsőoktatási Egyeztető Fórum közös platformjához, ehhez lépnie kellene a HÖOK-nak, HaHa-nak, és az összes többi tagnak. Együtt fellépve van esélyük, gyébként semmi.

Erősíteni a párbeszédet a legváltozatosabb politikai irányultságú fórumokkal és sajtóval, hogy ne szoruljon a tiltakozás egyfajta politikai karanténba. Igenis meg kell hívni Sólyom Lászlót az alkotményos kérdések kapcsán, Pokornit is stb. akkor is, ha aztán nem mennek el.

Enélkül mennek/megyünk a levesbe.

Kandeláber 2013.02.18. 17:10:53

@Pézsma: Tévedés.
Már benne vagytok.

Tyreo 2013.02.18. 17:35:37

A szomorú ezzel csak az, hogy így temethetjük az oktatást. Pont ilyesmiből kiindulva sikerült Pézsmával is vitatkozni, mert ha a Haha kitart a röghözkötés folyamatos hangoztatása mellett, azzal együtt, hogy társadalmilag egyre elfogadottabb akkor végük.
És visszatérve, sajnos megint ott vagyunk, hogy nincs szó a leépítésekről, a nem létező gyakorlati oktatásról, a nem létező laborokról, a csőd szélén álló főiskolákról, és az elűzött évfolyamról...

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 17:46:09

@Tyreo: Éppen a beszélgetésünk kapcsán írtam ezt a posztot:

pezsma.blog.hu/2013/02/18/miert_fog_bukni_a_roghoz_kotes_10_1_erv

Némileg eltér a véleményünk, de éppen ezért fontos, hogy ilyen beszélgetésekben átrágjuk ezeket a kérdéseket :)

Ugyanezt kellene tenni az összes fontos területtel.
A jelenlegi demagóg politikai környezet sajnos pont ezt teszi lehetetlenné.

nevetőharmadik 2013.02.18. 18:13:22

@Tyreo: Egyetértek.

A röghözkötés kétségkívül gusztustalan és legfőképp álságos húzás a kormány részéről, és különösen azért nehéz pont, mert féligazság (sőt, akár háromnegyed igazság is) van benne, de az oktatást a többi dolog teszi tönkre, az elvonások, pártkomisszárok, stb.

A posztnak sajnos igaza van. Jelenleg egyre valószínűbb, hogy a kormány tankja átmegy a diákokon, mert nem fog össze a teljes felsőoktatás minden szervezete.

2013.02.18. 19:34:58

A HÖK egy fidesznyik talpnyaló banda. hazudtak. A HAHA az egyetlen amelyik szembe mer menni ezzel a kormánnyal.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.18. 19:40:19

Szerintem illúzió azt gondolni, hogy a teljes felsőoktatás összeg fog ebben a kérdésben.
Vajon a tanárok támogatnának egy olyan tiltakozást, amely az ő hozzáértésüket is megkérdőjelezi?

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.18. 19:42:01

@Belpo: Höok egy velejéig korrupt szervezet, aki járt egyetemre annak vannak erről tapasztalatai. Nekik mindegy, hogy honnét jön a pénz.

Tyreo 2013.02.18. 19:43:12

@Pézsma: Ebben egyetértek. Az ilyen beszélgetések egyrészt fontosak, másrészt szórakoztatóak is. :D
Mindjárt megnézem a posztodat.

@nevetőharmadik: Teljesen egyetértek, sajnos mást nem is lehet ehhez hozzátenni. Ráadásul a csodálatos elte hök is aktivizálta magát...

pagodalom 2013.02.18. 20:00:09

A HÖK a kis feljelentgetős spicli szervezet! Félti a hatalmát!

Vitéz László 2013.02.18. 20:01:20

a főprobléma hogy a pártok minden adópénzt ellopnak !

mafiakormányzás van...

Vitéz László 2013.02.18. 20:03:55

@pagodalom: kilóra megvette a fidesmafia...

nem képviselnek senkit... az elit csicskái, ügynökei...

hitvány xar banda

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.18. 20:04:30

@serial sinner: Igen, előfordul, hogy támogatják, cserébe a diákokkal szimpatizáló tanárokat a HÖK felnyomja a rektornál. Ez milyen már?

hvg.hu/itthon/20130218_Felnyomta_a_HOK_a_diaktuntetokkel_szipmat

Ludovikás Levente 2013.02.18. 20:09:46

"A HaHa térnyerése "

Innentől válik a poszt hiteltelenné

Ameddig félhomályban tudott maradni, a HaHa még vonzó alternatíva is lehetett sok elégedetlen diák számára. Ezenkívül a decemberi általános diákmozgolódás nekik is alkalmat teremtett, hogy ráépüljenek a "hivatalos" szerveződésre, ahogy a radikális csoportok mindenütt a világon szokták (lásd kriptokommunisták beépülése a szocdem szervezetekbe)

De ahogy tisztul a homály, úgy veszíti el a HaHa a népszerűségét a diákok között és szvsz az egész társadalomban. Egy anarchista szervezet soha nem fog tömegeket vonzani, Heller Ágnes és a többi levitézlett ballib prominens felbukkanása a soraikban szintén segíti eligazodni a hovatartozásukról az embereket

A legtöbben már oda kívánják vissza őket, ahonnan az életpályájuk elindult

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.18. 20:16:25

@Ludovikás Levente: persze ha csak az első félmondatig olvasod, könnyen mondhatsz ítéletet. Ha ment volna tovább is, kiderül, hogy (az utolsó mondatodtól eltekintve) ugyanarról szól a poszt, mint a kommented.

Tyreo 2013.02.18. 20:30:52

@Ludovikás Levente: Ezzel még mindig csak az a baj, hogy ha a Haha megy a levesbe akkor a felsőoktatás is komoly bajban lesz.

Állítsuk meg a ......... 2013.02.18. 20:31:43

Nemcsak a rektornál, már az NNI is kihallgatásokat akart kierőszakolni az ELTE-n.

Ludovikás Levente 2013.02.18. 21:05:49

@timargabor:
Legyen, de akkor visszamehetünk a legelső mondatig:

"Nem mondanám, hogy ízlésünktől távol álló lenne egy kis radikalizmus, ..."

Vesd össze: "Konzervatív alternatíva" önmeghatározás a blogfejezetben

Érzek egy adag stílustörést

Ludovikás Levente 2013.02.18. 21:14:00

@Tyreo:
"ha a Haha megy a levesbe akkor a felsőoktatás is komoly bajban lesz"

Szerintem a kormány is elég koncepciótlanul teszi a dolgát, meg a Haha is egy rakás fos, legalábbis koncepciója végképp nincsen

Nem látok bele az oktatási kerekasztal tevékenységébe, csak bizakodni tudok. Sajnos a pártpolitika rátelepszik mindenre, és megfojt minden értelmes kezdeményezést. Én a Hahában is túl sok pártpolitikai precipitációt látok, azzal hogy megpróbálják elheherészni a mind nyilvánvalóbb kötődéseket csak tovább veszítenek a hitelességükből szerintem

holinthewol 2013.02.18. 21:15:50

Elképesztő, hogy mennyire nem megy nekünk az összefogás semmiben. Amit a Fidesz csinált, az a szokásos sablon. Addig fúrtak, amíg megosztották a diákokat, a HÖOK-nak tuti ígértek valamit, de közben a többi szervezet ellen a háttérben, lassan lejáratókapmpány indult, közben a HÖOK-ot is szépen, halkan átverték, aztán rákapcsoltak a mocskolódó kampányra a Haha ellen és ennyi volt. Most mindenki szarban van, csak a Fidesz dörzsölheti újra a markát, megint bejött nekik ugyanez a sablon. És még ezerszer be is fog jönni, mert rájöttek, hogy az emberek ilyen buta bábok. Végül mindenki össze-vissza beszél, mindenről szó van, ma már ott tart a média és a közvélemény, hogy a diákok tehetnek mindenről :DDDD Hát ezért ilyen ez az ország, mert nincs összefogás és kevés az okos ember, de sok a tudálékos barom, aki azt hiszi magáról, hogy okos :D

Vitéz László 2013.02.18. 21:17:31

@holinthewol: és a szokásos B közepet jáccó heccelőket meg sem említetted, akiket aktivált a pártközpont

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.18. 21:21:55

Sikeres egyetemfoglaláshoz két dolog kell:
- az érdekeltek egy jelentős részének támogatása,
- acélos hierarchia katonai parancsnoki lánccal,
- sok pénz.

Szemtanúja voltam Bulgáriában az 1990-es egyetemi sztrájknak, ahol magam is diák voltam. Egy diákszervezet elfoglalta a Szófiai Egyetemet, s 24 napig tartotta az épületet. (Én is tagja voltam ennek a szervezetben, de magában a foglalásban nem vettem részt.) Katonás rend volt, őrség mindenhol. Az akciót ellenző tanárok kidobása az épüleyből, az egyetem biztonsági őreinek lefegyverezése, kulcsok elkobzása tőlük. Gyakorlatilag egy előre aprólékosan kitervelt akció volt. Volt egyszemélyi vezető, egy darab szóvivő. Más szervezetek ki lettek dobva, őket be se engedték.

Az akció akkori számítások szerint kb. a diákok harmadának és a tanárok felének támogatását élvezte. Azaz nem volt többsége. Így minden ellentétes hang ki volt zárva, be se lettek engedve az épületbe az ellenvéleményen lévők az akció kezdete óta.

A pénzt pedig több alapítvány és politikai párt adta, akik érdekeltek voltak az akcióban. Egy haverom bent volt a vezetőségben és mesélte: életében még annyit nem zabált, mint a sztrájk alatt, mert szabályosan ömlött az étek és az ital a támogató szervezetektől.

Szóval a recept NULLA demokrácia és acélos katonai rend ilyen esetekben.

Az akció 24 napig tartott, s sikerrel ért véget.

Azaz a HaHa elszámolta magát: túl kevesen voltak, túl kis támogatással. Kell legalább egy 15-20 %-os támogatás. S nem flesmobozni kell meg bohóckodni, hanem odacsapni erővel. Ha megvan az épület, a belső ellenséget azonnal likvidálni kell (kidobni az épületből), majd a rendfenntartó erők ellen erőszakkal védekezni: ütni-verni a rendőröket, s közben hírverést kelteni a médiákban, hogy "a hatalom veri a diákokat". Ezzel el lehet érni, hogy a hatalom már nem mer erővel ellenállni, hanem tárgyalni kezd.

S még valami: ütős követelések kellenek. Nem 20-pontos listák, melyeket senki sem olvas végig vagy hoszú nyilatkozatok, melyek olvasása közben az átlagember elalszik az unalomtól, hanem 1-2-3 ütős követelés, melyeket egy mondatban össze lehet foglalni és közérthetőek.

Tyreo 2013.02.18. 21:22:15

@Ludovikás Levente: Persze a hahának is rengeteg mindent fel lehet róni, de jelenleg tényleg ők az egyetlenek akik szembeszállnak a kormánnyal.

tarackos 2013.02.18. 21:23:10

"Ami pedig a nagyobb baj volt ezzel összefüggésben, hogy látványosan elkerülték a HaHa rendezvényeit a jobboldalhoz kötődő értelmiségiek, legyen ez a kötődés akár politikai, akár kulturális értelmű."

A jobboldali értelmiség minden ilyen fórumot elkerül! Vagy egyedül vívják harcukat ld. Sólyom (jobbról az ő gyalázása kapcsán is síri a csönd) vagy sehogy ld. ifjú konzervek...

Ergo csupa megélhetési pöcsről van szó akiknél csak addig van haza amíg nekik 10 fillérbe nem kerül!

Makkasz 2013.02.18. 21:26:40

Politikai taktikai érzék hiányát számonkérni spontán tüntetőktől fure. Néha a gyöngégnek igazuk van. Jobboldal szégyene, hogy egyetlen politikus semállt ki a hallgatók mellett.

A halgatók hősök, Wallace-ok, nem érdeli őket hogy buknak a "nemesség" megnyerése nélkül.

Igazuk van, és ami történik az ország szégyene. Kormány nem először a fiatalok, gyermekek és családok ellen fordul.

A szintiszta igazságot nem kell taktikázva védeni, és ha elbuknak majd, akko is igazuk volt.

Két családellenes szabályt tett be a fidesz az alaptörvénybe. Az egyik az, hogy a család az férfi és nő házassága. Akkor, amikor gyermekek több mint 40%-a élettársi kapcsolatban születik.

A másik a röghöz kötés. Miért, megmagyarázom. Egyetlen szülő sem akarja gyermeke röghöz kötését:
- azt akarja boldog legyen, boldoguljon ahol tud,
- a szülő fizetett adót és fizet is,
- eltartja gyermekét, fizeti tanulmányi költségeinek 4/5-ét (matektanárnak tanuló), felét (orvosnak tanuló). A gyermek 27% adót fizet mindenre amit vesz. Ha apuka többletteljesítménye a fedezet, akkor még szja is van rajta (ha egyébként nem csinálná, ha nem kéne eltatani gyermekét). Ugyanezt a pénzt adómentesen Svájcban tarthatja, vagy eldorbézolhatja Adrián. Egyikben sincs jogellenes, sem kivetnivaló,
- a család és a gyermek kockáztat a legtöbbet (idő, pénz), akkor is mikor szakot választ,
- ha gyermeke külföldön van, jó állásban, esetleg később kaphat tőle segítséget, de nem számít rá (bár összevetve az otthoni munkanélküli gyermek folyamatos támogatásának igényével, ez is szempont lehet),
- ha nem tanul tovább a gyerek, úgy megy mcdonaldsba, akkor apuka tolja a pénzt kifelé,, nem lesz sem belső fogyasztás sem áfa bevétel ám.

Szóval józan, gyermekeit szerető embernek a röghöz kötés nem kívánatos, nem igazságos.

A röghöz kötés kívánatos a fidesz KDNP által megvetett szinglik, gyermektelenek és gyermektelen homoszexuális párok számára.

10 perc gondolkodás elég ehhez. Sajnos fideszben még senki nem jutott el eddig.

Világos mint a nap, hogy MÁV éves állami támogatásának ötödét, vagy idei stadionépítések összegét, mintegy 50 med -t kispórolni felsőoktatásból tróger dolog, hazaárulás.

Lehet nevetni Hahas-n.
Fiatalon, mi is idealisták voltunk.

tarackos 2013.02.18. 21:27:34

Már írtam máshol: a HaHa katalizátor. Nem a HaHa-tól kell várni az eredmény hanem a HaHa-s megmozdulások hatásaként vagy másodlagos hatásaként. A HaHa elsősorban a HÖOK-ra hat amiről csak a vak nem látja, hogy szánalmasan fut az események után. Decemberben a HaHa után lépett aztán simán átverte a kormány most meg tanárokat jelent föl...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.18. 21:30:20

@Tyreo:

Még hozzátenném: vagy demokrácia vagy erőszak. Nincs harmadik út. A HaHa abban tette magát nevetségessé, hogy egyszerre akarja a kettőt.

Ha egyetemet foglalok, akkor az ERŐSZAK. Azaz ha csak "jelképesen" csinálom, az cirkuszi bohócszám lesz, s nem politikai akció.

Ha meg demokratikusan akarok harcolni, akkor meg nem foglalok egyetemet, hanem pl. aláírásokat gyüjtök, tüntetek, pedtíciókat írok.

A kettő keverése a két szék között a földre esés esete.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.02.18. 21:36:00

Szerintem a HaHa gyengülése alapvetően azzal magyarázható, hogy a hallgatók számára a "röghöz kötés" nem elsőrendű fontosságú téma. A tárgyalásokon az igazán húsba vágó kérdéseket elsimították. Igazán csak az orvosokat esetleg a mérnököket vagy a közgazászokat érinti a dolog, mégis csak az ELTE-BTK-n sikerült ennek a mozgalomnak meggyökeresednie, jelentősebb támogatást szereznie. Emiatt az egész egyre inkább egy baloldali kormányellenes tüntetéssoroz@maxval, a gondolkodni próbáló birca: atnak néz ki, nem pedig hallgatói érdekvédelemnek. A baloldal pedig továbbra sem valami népszerű, különösen nem az egyetemisták körében.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.02.18. 21:38:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezzel az erőszakosdival csak az a probléma, hogy ebben a HAHások finoman szólva nem járatosak. Akik pedig járatosak (radikáljobb) azok valszeg a nem állnak össze a HaHásokkal.

pink ninja 2013.02.18. 21:39:08

Samu, meg mindig szeretem az irasaid ;)
Pinki

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.18. 21:39:11

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Eleve pl. mi a HaHa célja? Egyszerűen nem lehet tudni. Ez abszurdum.

S nem politikai ideológia kérdése ez. Ha van egy adott ütős cél, akkor meg lehet nézni, hányan támogatják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.18. 21:40:29

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Akkor viszont nem kell belekezdeni, mert csak nevetségessé teszi az esetleges későbbi komolyabb akciókat.

bastian 2013.02.18. 21:47:29

Azt kell megérteni, hogy változik a világ.
Ami korábban "természetes" volt, az ma már nem az.
Mindenütt építik le a szociális "vívmányokat", nem csak nálunk.
Azt a luxust megszüntetik mindenhol, hogy diplomás munkanélkülieket képezzenek, akik ennek okán elhagyják az országot. Régebben ment ez a luxus, most nem.
Aki annak idején volt katona, az is mondhatná, hogy ha neki kellett mennie, akkor menjenek a mai fiatalok is. De változnak a dolgok és kész. Aki korábban "ingyen" tanult és lelépett az országból, az jól járt, aki meg majd ezután fog végezni az ezt nem fogja tudni ilyen egyszerűen megjátszani. Ez van, ezen nem fog tudni változtatni néhány önjelölt belvárosi pubigyerek által szervezett súlytalan szervezetecske.
Van aki tolószékes és megvonták a rokkantnyugdíját, hogy menjen el dolgozni, ő hova forduljon, hol randalírozzon?
Akkor járnánk jól valójában, ha elmennétek a francba innen Hellerékkel karöltve...

Vitéz László 2013.02.18. 21:58:11

@bastian: anyád

"Mindenütt építik le a szociális "vívmányokat" "

ezt a döglődő nyugat dumát ne kántáld mert nálam nem jön be...
a skandináv, vagy az osztrák/német jóléti állam vége...

Ludovikás Levente 2013.02.18. 22:29:41

@Tyreo:
a haha "jelenleg tényleg ők az egyetlenek akik szembeszállnak a kormánnyal. "

Most hadd ne soroljam fel ki mindenki áll szemben a kormánnyal, mert egy tucatnyi párt vagy hasonló szervezeten kívül még van vagy 1000 másik. De pont ez viszi őket zsákutcába, ha valamit is meg akarnak oldani a felsőoktatásból. Mert a pártpolitika egy olyan labirintus, hogy soha nem fognak belőle kijönni. Márpedig belevitték a őket a sűrűbe alaposan

Ahhoz hogy támogatókat szerezzenek, először is tudniuk kéne mit akarnak, kellene hogy legyen egy világos koncepciójuk. Vagy legalább egy sokak által támogatott követelésük. De nincs koncepciójuk, a fő követelésüket (hallgatói szerződés eltörlése) pedig a többség érdemben nem támogatja

Egy szűk ballib elit értelmiségi csoport igyekszik mozgatni őket (nem sikertelenül) és mindenki más, aki ettől reméli a Zorbánkormány megdöntését. Ezzel gyakorlatilag sikerült is a Hahát mint független diákmozgalmat diszkreditálni

dean23 2013.02.18. 22:45:37

A diákok is pont olyan beleszarok fazonok akárcsak a tanáraik! Mindkét csoportnak függetlenül, hogy ballibsibolsinak vagy pizsamanácinak érzik magukat kint kellett volna tüntetni és elzavarni az egész minisztériumot a picsába! Úgy kúrják át őket a palánkon ahogy csak tudják és szépen tűrik az egészet!
Ebben a trágya országban csak a fidesz tud nagy tüntetést szervezni! Meg is látszik hol tart az ország!

moTmeN 2013.02.19. 01:31:19

@Vitéz László: hat pedig itt Daniaban is szoritjak vissza a joleti szolgaltatasokat. Peldaul az elmult evtizedben nyolc evrol kettore csokkent a munkanelkuli segely idotartalma... :)

Indiana Jonescu 2013.02.19. 07:15:55

Ti és a konzervativ alternatíva...

Amikor a blog egyik szerzője és adminja MSZP-SZDSZ-es önkormányzati képviselő volt Ferencvárosban...

HaHa-Ha...

Vitéz László 2013.02.19. 09:20:39

@moTmeN: ja ja

xar lehetett egy ijjen romos országba bebútorozni, tudva azt hogy közel a nyugat összeomlása...

jojo... hungarisztán rendőr álam de nyugaton meg verik a négereket !

Tyreo 2013.02.19. 14:12:11

@Ludovikás Levente: A 6 pont szerintem világos koncepció volt a maga szerencsétlen módján. Ezt ráadásul úgy kell mondanom, hogy ott voltam mikor elfogadtuk.
Az egyetlen szembeállót pedig úgy értettem, hogy sokáig úgy tűnt, hogy képesek pártoktól függetlenül szembeállni a kormánnyal, ami egy nagy fegyvertény volt.
Sajnos továbbra is fenntartom, hogy a legnagyobb hibát ott vétették, amikor nem tudtak időben lekattanni a "röghöz kötés" hangoztatásáról.
Ezzel kerültek leginkább karanténba,(Megjegyzés: és erre a kormány jól ráérzett, hogy gyorsan beemelte az alkotmányba ezzel is csőbe húzva őket..) mivel ez ellen tényleg nincs olyan nagy felháborodás.
S persze arról még nem is beszéltünk, hogy bizony a diákok nagy része olyan szinten apolitikus, hogy valami döbbenet..
süti beállítások módosítása