A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Felsőoktatás: egy lépés előre, kettő hátra

2012.12.21. 06:34 timargabor

A kormány elmúlt két hétben produkált felsőoktatás-ügyi csavarjai mintha a világvégére játszanának: pénteken úgyis lehúzzák a rolót, akkor minek megcsinálni rendesen? A rossz hír, hogy - legalábbis ha ezeket a sorokat olvasni lehet - nincs vége a világnak, és a kormányzati ciklusnak sem. Mégiscsak le kell tenni valami tervezet-félét az asztalra, lehetőleg olyant, ami emlékeztet az ígéretekre. Jó nem a 2-4 évvel ezelőttiekre, de legalább a tegnapelőtt mondottakra.

Keretszámok nincsenek - mondja a nagyfőnök és megbízza a minisztert, hogy három nap alatt dolgozza ki. Legalább ötvenötezer állami finanszírozású helyre veszünk fel jelentkezőket jövőre, akik teljesítik az elvárt minimális pontszámot. Pontszámlista Karácsony előtt - mondja a kormányszóvivő szerdán. Csütörtök este meg azt mondják, hoppá, mégsem, sőt újévig sem. Az ugye világos, hogy innentől kormányszóvivői bejelentéseket senki nem fogad el tüntetéseket lezáró problémamegoldásnak?

Hát hogy a jó életbe lehet ekkora betűkkel kiírni a kormány cégérére, hogy: NEM ÉRTÜNK HOZZÁ, csak dumálunk a levegőbe? És ezt középiskolás gyerekek simán megértették szerda este, pedig akkor még az újabb fordulat legfeljebb a minisztériumi irodákban érett. Nem tudja a kormány, hogy (a pár tízmilliárdos, ekkora balhét messze nem érő forráskivonás mellett) mit is akar pontosan a felsőoktatástól, az pedig kifejezetten riaszthatja, hogy akarjon bármit, az rengeteg, nem látványos aprómunkával jár. Persze ha nincs ötlet és képesség a változtatásra, akkor lehetne azt is csinálni, hogy nem nyúlnak hozzá, de hát nagyon kellenek a tízmilliárdok a TEK költségvetés-növelésére, pár stadionra, hogy a Közgépet ne is említsem.

Úgyhogy változtatunk, ha fene fenét eszik, akkor is. Igaz, hogy megígérem szerdán, hogy aki megüti a mércét az mind ingyen tanulhat, de csütörtökön azért megmondom, hogy a valamiért feketelistás jogászokon és a közgazdászokon kívül hány más szakmában sem lehet tandíj nélkül egyetemre járni. A Fidesz tevékenységét eddig is nagymértékben az befolyásolta, hogy mondatai és tettei hogyan adhatók el a médiában, hogy reagál rá a kontrollcsoport. Az viszont, hogy az erre alapozott optimalizálás naponta változzon, új fejlemény. Az eredmény: a felsőoktatás kilátásai ma rosszabbak mint 2 hete, a tiltakozások megkezdődésekor: a jövő évi büdzsé még 11 milliárddal kevesebbet szán a szektornak és a tisztán fizetős szakok listája is hosszabb lett. Eközben bármit mondanak, nem lehetünk biztosak benne, hogy nem pont az ellenkezőjét készítik-e elő.

És ezt már a tizenévesek is látják.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

52 komment · 2 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás keretszámok kormányzati kommunikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr34975378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Légifelvétel blog díjazottja: a Diáktüntetés 2012.12.22. 08:41:16

A Légifelvétel blog első évadának díjazottja a decemberi Diáktüntetések, és természetesen az azon résztvevő ezrek. Karácsony előtti hír, egyfajta ajándék, kinek-kinek a maga értelmezése szerint a Békemenetnek elnevezett „civil mozgalom” kitüntetése,...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.21. 14:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.12.21. 11:38:18

"Pontszámlista Karácsony előtt - mondja a kormányszóvivő szerdán. Csütörtök este meg azt mondják, hoppá, mégsem, sőt újévig sem. "

Most akkor mi van: Zsirószász most akkor hazudott? Vagy ez is az elmúltnyóccév miatt van??? Mondjuk ebből 2,5 már az övék! ;)

ágica1 2012.12.21. 11:46:02

GIRNYÓSZÁSZ SOHASEM HAZUDIK!
A KORMÁNY SEM!

Csupán ennyire képesek. Meg a zsebüket megtömni.

És -mint a mesében- csak a fiatalok látják, hogy a király esztelen.
Bocsánat: meztelen!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.21. 11:47:28

A post téved: a világnak még vége lehet. Senki nem mondta, hogy már reggel vége lesz...

Pepibubó 2012.12.21. 11:53:10

Már majdnem írtam valamit egy 11:30 körüli bejegyzésre, ami kicsit árnyalta volna a képet. Mégis lemondok róla, mert látom törölted a kényelmetlen, MSZP-t bíráló hsz-t.

Így megy ez nálatok (is)?!

tintamin 2012.12.21. 11:53:29

Volt valami, bármi, amiben az elmúlt 2.5évben a kormányunk szakértelmét csillogtatta volna?
Amiben azt mondtuk, hogy ez jó, ért hozzá?

Na jó, az alkotmánybíróság viccbrigáddá minősítése, a haverok kistafírozása tényleg baromi jól alakul, le a kalappal, ezt náluk jobban senki nem csinálja.
De egyetlen közügy nem ugrik be, amit klasszul megcsináltak volna.
Nincs ilyen.

Adhoc marháskodás ez a kormányzás, a zseton kitalicskázása, meg a hülyék pozícióba helyezése az egyetlen értékelhető teljesítményük.

Túrós (törölt) 2012.12.21. 11:54:55

örülök hogy nem folytatom már tovább a tanulmányaim mert itt sosem lesz rend akárki fingik akármerre akármennyit ...

KARD blog 2012.12.21. 12:00:01

@Pepibubó: úgy megy, nem mindig van olyan hangulatunk, hogy sértegető hangnemben számon lehet kérni rajtunk, hogy miről *nem* írunk.

A konkrét hsz arról szólt, hogy az MSZP az iskolákban osztogatott szórólapokat, ez természetesen nekünk sem jön be.

Mária 2012.12.21. 12:11:49

Én nem értem, hogy mindenki a diáktüntetésekkel van elfoglalva.

Pedig a Fidesz meg a Tomanovics még a Kubatov-listás leleplező videót is bedobta.

Igaz, hogy éppen az elévülés határán, nehogy baja legyen belőle annak a sok drága embernek, meg az is igaz, hogy Péterfalvival minden jóelőre le volt zsírozva, na de akkor is bedobta!

Szégyellhetné magát mindenki, hogy nem a Kubatov-zombis gumicsontot rágja :DDD

Kandeláber 2012.12.21. 12:16:04

A mindenkori kormány általában alapból hülye szokott lenni, ezt csak a mindenkori hívők vonják kétségbe nagy vehemenciával.
Ezek a mindenkori hívők szoktak a végsőkig szolidárisak lenni a kormányukhoz.
Ilyenek voltak annak idején a vizitdíj és a tandíj mellett korteskedő cucilista szimpatizánsok, és ilyenek most a - milyen érdekes, hogy ilyen mozdulatlan a világ - a tandíjat helyeslő fidesz-hívek.
A jelenlegi kormány sem hülyébb vagy okosabb az elődöknél, viszont itt van neki egy adott állapot: ha a világvége el is maradna, a karácsonyt azért még megtartják.
Szenteste feltehetően a legmilitánsabb diákvezérek is otthon kanalazzák majd a halászlét, és a szocialisták nem hívő tagozatának a tagjai is állítanak karácsonyfát szaloncukorral, angyalhajjal, az esti csengetéskor pedig vélhetően nem valamelyik budapesti híd korlátján szorongatják a szócsövet, hanem könnyes szemmel bontogatják az ajándékcsomagokat.
A forradalom és a kormánydöntés szilveszter utánra halasztatott.

Gyurcsány mocskos cenzorai 2012.12.21. 12:25:29

@KARD blog:

A valóság az, hogy cenzúrázod ami neked nem teszik, mert az MSZP seggnyalására esküdtél fel.

sivatagi n. 2012.12.21. 12:28:42

@Kandeláber:

A legmilitánsabb szocionisták már kihanukázták magukat...karácsonykor csak azért nem mernek balhézni, nehogy elveszítsék a megvezetett diákok együttműködési hajlandóságát.

dzsugasvili 2012.12.21. 12:29:13

@Gyurcsány mocskos cenzorai: Te viszont az Orbánéra. Ez esetben viszont érthetetlen, mit keresel ezen a helyen. Jól esik majd, amikor többen a felmenőidet kezdik szidni, meg elküldenek az öreganyádba? Ez valami perverzió lehet akkor.

Szociknak vége 2012.12.21. 12:39:56

@KARD blog: Mindent megtettél, de megint elmaradt a forradalom és az államcsőd.

Ne add fel!

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2012.12.21. 12:47:49

"Az ingyenes helyekre való bejutási pontszámokat december 31-ig KELL közzétenni, de az EMMI már karácsonyig meghirdeti ezeket."

"A tárca közleménye szerint a miniszter a hallgatók új felvételi eljárásra való biztonságos felkészülése érdekében most NEM KÍVÁNT ÉLNI AZZAL A JOGKÖRÉVEL, amelyet egyébként a hétfőn épp ebből a célból módosított felsőoktatási törvény biztosít számára."

A két mondat között 1, azaz EGY nap telt el. Hogy dőlne rá a karácsonyfa az egész hazug bagázsra!

Lucky Larry Silverstein 2012.12.21. 12:48:38

'Ebben a blogban jelenleg nem kommentelhetsz.'

Az a szép a libsikben, hogy konzervatív alternatívaként is csak liberális cenzormunkát lehet rájuk bízni...:)

Nyehehe

conmorientes 2012.12.21. 12:53:12

Ez az írás nekem nem szólt semmiről, biztos a retardáltság teszi.
Illetve... a végkicsengésében van egy számomra zavaró logikai berepülés, mégpedig az hogy nem lehetünk biztosak abban hogy nem valami a kommunikációval ellentétes készül.
Ez pedig azt jelentené, hogy létezik valamilyen cél, stratégia, magasztos elv.
Ennek feltételezését azonban sajnos már a legfiatalabb tüntető is kikérné magának.

Ebben a színjátékban ugyanis az a legrémisztőbb, hogy a társadalom talán legfontosabb fejlődési forrásával való önkényes orosz rulett zajlik, tele tárral.

Ettől zúdultak fel a diákok és ezt valahogy még mindig nem érti jobbára senki.....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.21. 12:55:36

És miért kell a kormánynak lassan minden területen reklámoznia azt, hogy nem ért hozzá?!

ember67 2012.12.21. 12:58:42

az igazi nagy dobása azért kövérnek volt: azt mondta, bolhacirkuszt csinál az ellenzék a parlamentből.. Van pofája a faszinak leszólni az ellenzéket! Pont neki, aki kinyilatkoztatta, hogy zavarja az ellenzék léte!!!

ember67 2012.12.21. 13:01:53

@Mária: őszintén kíváncsi vagyok valamire: írj le egy szituációt, melyben a fidesz vagy vezére a negatív főhős és azt mondod rá: "ez már aztán túlzás"!!!!!!

Lucky Larry Silverstein 2012.12.21. 13:09:42

@conmorientes: Miért kéne egy írásnak szólni valamiről?

2010 előtt pl. timargabor csendben volt, hiszen ő mint konzervatív ember előtte semmi lopást nem tapasztalt. Sőt Lop-Stop volt.

Nyehehe.

Salzburg1 2012.12.21. 13:17:01

Elmondom mi lesz 2013-ban mert sokan még nem látják FIDESZ világunkban:

1, Brutálisan tízezer főre lecsökken az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban

2, Erre a brutálisan lecsökkentett felvételi helyekre csak nők fognak bekerülni,a kormány bevezeti,hogy aki nőnek született,születési jog alapján +15 pont a felvételin,aki meg gyerekes nő,azt bármikor,bárhová azonnal fel kell venni,minden munkahelyre+iskolába, és belölük lesznek a legjobb mérnökök,jogászok.A jelenlegi 10 többletpont a felvételin gyerekes nőknek is már tulajdonképpen ezt jelenti.Svájci ismeretségem még nagyobbat fog nevetni.

3,Dupla részekkel indul az adóforintokból fenntartott nemzeti TV-n a "Magyarország szeretlek" tévéműsor,ami azt fogja jelenteni a valóságban,hogy dupla annyian fogják nem szeretni Maggyarországot, és elmenekülni innét.Habár az elmenekülési ráta már így is rekordszámú, és 1956-ot idézi.

4, Újra bejelenti a kormány,hogy világnemzet vagyunk,és hogy mindenki a magyar gazdaságpolitikát másolja,ami azt fogja jelenteni a valóságban,hogy a környező országok gazdasága továbbra is jelentősen emelkedni fog,még a magyar gazdaság jövöre is csökkeni fog,ahogy 2012-ben is már ez történt

6, Azok akik nem menekültek el Magyarországról,boldogok lesznek,az elszegényedés és semmi más nem számít,ha megvan a gyerek.

Mária 2012.12.21. 13:17:54

@Gyurcsány mocskos cenzorai:

"A valóság az, hogy cenzúrázod ami neked nem teszik, mert az MSZP seggnyalására esküdtél fel."

*

A valóság az, hogy a bloggazda nem engedi, hogy a Kubatov-droidok offtopic spamekkel szórják meg a kommentlistáját.

Úgyis mindenki tudja, hogy a szórólapokat is ti vitettétek be az iskolába, hogy utána fröcsöghessetek a szennylapban, ami sajnálatos módon bitorolja a "Magyar Nemzet" nevet.

rezvez 2012.12.21. 13:23:38

További kidobott pénzek:
Tom Lantos Intézet
"Világsátor" Roma Kulturális Központ Miskolcon
(a cigány kultúra megismerésére ajánlom az Avasi lakótelepet)

centenárium 2012.12.21. 13:36:39

Az ország helyzetében nem rossz ez gyerekek.
HAZÁDNAK RENDÜLETLENÜL.....vagy ezt sem tanultátok meg??

Kandeláber 2012.12.21. 13:45:10

@sivatagi n.: Gondolod? Azért szerintem talán még többen vannak/vagyunk ebben az országban, akik a Karácsonyt ünneplik/ünnepeljük.

Mária 2012.12.21. 13:52:22

@rostás ezékiel:

Továbbá:

A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ
A GONDOLATBŰN MAGA A HALÁL

Valamint:

"Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra."

centenárium 2012.12.21. 14:00:49

Látom nem tetszik az igazság a ballibnek.

centenárium 2012.12.21. 14:01:47

Azért Boldog Ünnepeket!

Szociknak vége 2012.12.21. 14:11:39

*Az RZB-t(Raiffaisen) összesen 168 millió eurónyi bankadó terheli idén. Ennek legnagyobb részét, 114 millió eurót Ausztriában kell fizetnie a társaságnak. Magyarországon 26 millió euró a teher idén, Szlovákiában pedig 28 millió euró.*

Opplá. Erről mit is hazudott ez a blog? (Jajistenem elmennekabankok, katasztrófa, EUellenes alkotmányellenes seholnincsilyen emberiségellenes)

Dicsak a bankoknak Magyarországon kell a legkevesebb adót fizetniük. Dicsak, hoppá.

Kandeláber 2012.12.21. 14:14:58

Most olvastam valami "értünk.hu"-n egy nagyokostól, hogy aszongya "fel akarják emelni az érettségi követelményeket, hogy így csökkentsék a továbbtanulók számát."
A szimpátiám kezd elillanni, lehet hogy ezek egy része a retardált osztály hülyéi közül kerül ki?
Mert azért tudjuk, hogy a gimibe sem csak zsenik járnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 14:45:37

Jegyezze már meg mindenki, hogy egy politikus szava semmit sem ér. Se az ígérete, se bármilyen kijelentése. Minimum egy törvény vagy egy rendelet kell ahhoz, hogy bármiről beszélni lehessen.
Érdekes, hogy máskor órák alatt tudnak törvényeket alkotni, most meg hónapokig szenvednek a keretszámokkal. Elvileg már jelentkezési időszak lenne...

conmorientes 2012.12.21. 14:46:36

@Lucky Larry Silverstein:

Olvastam a kommentjeid, egyoldalúságot, szórakozni vágyóságot éreztem, tehát neked nem is kell hogy bàrmiről is szóljon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 14:47:22

@rostás ezékiel: Írnál pár részletet a Jobbik felsőoktatást érintő terveiről?

halavány 2012.12.21. 14:57:18

@tulok ex betonputtó: Te mennyire vagy hülye? A miniszter meghúzta a ponthatárt méghozzá 240 pontnál. Aki többet teljesít azt mind felveszik. Persze ha egy egyetemen van egy adott szakra szánva mondjuk 100 tanár és 2 terem akkor ők nem fogják elvállalni hogy 10 000 diákot felvesznek, és az extrákat el fogják utasítani. De ez már az egyetem döntése lesz, a kormány nem szól bele.

A költségvetés mindenkinek kifizeti az ingyenes tanulást keretszámoktól függetlenül csak legyen olyan egyetem amelyik hajlandó felvenni téged.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.21. 14:58:15

@Lucky Larry Silverstein: Blog bejegyezve: 2010 november, első cikk: 2011 december. Problem?

csapos1 2012.12.21. 15:05:54

@MetroGoldwinMayer:
ne vetits, az adó mértéke nálunk a legmagasabb, ausztriában sokkal kisebb az adó mértéke, viszont a bank forgalma soxorosa az itteninek.

égj

Myrath 2012.12.21. 15:36:05

@MetroGoldwinMayer:
Nem nominálisan érdekes a dolog, hanem a nyereség %-ában.
No aztat linkeljed ide!

poor 2012.12.21. 15:42:00

@centenárium:
Melyik igazság ,a mai vagy a 4 évvel ezelőtti hazudott igazságotok?

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2012.12.21. 15:44:41

@halavány: Egyfelől én igen hülye vagyok, másfelől szerintem te nem nekem akartál válaszolni.
De azért segítek, hátha így menni fog.
Nekem az SzJA-t 2013. május 31-ig KELL megfizetnem.
De én jövőre ELTEKINTEK ettől a jogkörömtől. Dereng?

poor 2012.12.21. 15:46:10

@Lucky Larry Silverstein:
A cenzúra ezért van mert alapból bunkók vagytok!

halavány 2012.12.21. 16:00:54

@Myrath: Értem tehát korábban az volt a kritika, hogy a kormány túl sokszor módosítja a költségvetést#

Most meg az a baj, hogy a költségvetéstől majd nem lehet eltérni év közben mert a kormány úgysem fogja módosítani? -Ez a balliberális logika?

##év közben a változó körülmények miatt, így tartja 3% alatt a hiányt (ami az MSZP-SZDSZ korszakban SOHA SEM sikerült).

Myrath 2012.12.21. 16:24:51

@halavány:

Nem az a baj, hanem az a baj, hogy alapvető összefüggéseket, ok-okozati viszonyokat nem látja a kormányzat. Lehet mindent módosítani persze, 1 nap sőt 1 óra alatt is. Komplett felsőoktatási reformkoncepciót lehet kialakítani 1 nap alatt, mindenféle hatástanulmány nélkül. Persze, lehet, de annyit is ér!
(nem vagyok balliberális, bár nemtom a hsz-em mennyiben utalt ezen tényre)

Szociknak vége 2012.12.21. 16:29:24

@csapos1: Akkor s szlovák adatot nézd.

A banknak az fáj hogy mennyi a %, nem az hogy mennyit vesznek el tőle euróban?

Te meg be is szoptad?

Magyarországon abszolút és relatíve(1 lakosra) sokkal kevesebb a bankadó mint Szlovákiában és Ausztriában.

KARD blog 2012.12.21. 16:55:36

@MetroGoldwinMayer: Te ezt most tényleg nem érted, vagy szándékosan beszélsz itt olyasmiről, aminek semmi köze a poszthoz?

Szociknak vége 2012.12.21. 17:04:13

@KARD blog: Ennek ahhoz van köze amiről legutoljára hazudoztál ugyanitt.

Van aki visszaolvassa a régi anyagot.

Remélem az oktatásról becsszóra az igazat írod.

KARD blog 2012.12.21. 17:13:38

@MetroGoldwinMayer: akkor oda írd, ahová tartozik. De legalább ne írj szándékosan hülyeségeket.

Mystes 2012.12.21. 17:15:24

@ágica1: Én pl egyenesen a középisiseket ültetném be a Kormányba, annyira frankón tudják a dolgokat!

ágica1 2012.12.21. 22:44:27

@Mystes: a gimiben még tudnak gondolkodni is, (bár már butítják őket rendesen: addig, amíg csak felnőtt nem lesz belőlük.), de ezeknek a srácoknak -úgymond- kicsi a kompromisszumkészségük. Magyarul valami vagy tiszta, vagy nem.
Ezért nem bírják a hazugságot! Sőt, még látják is!
süti beállítások módosítása