A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Tandíj-ügy: ezerrel pörög a Fidesz-szélkakas

2012.12.17. 10:40 timargabor

Az ember azt hinné, nem lehet fokozni. 2008-ban népszavaztat a Fidesz a tandíj ellen, most meg bevezetné... vagy bevezette volna... vagy nem is tudjuk szerdáig, hogy mit akarnak. Erre jön a minden- és közgépvédelmi szóvivő asszony, és teker akkorát a szélkakason, hogy az rögtön elfelejti a perdületmegmaradást meg a precessziót fordultában.

Azt mondja minden fideszesek Gabriellája, hogy

A Fidesz egyetért azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni. Nagy várakozással tekintünk a szerdai kormányülés elé, ahol döntenek a részletekről. Addig is a Fidesz oktatási kabinetje minden támogatást kész megadni, hogy a diákok számára legjobb megoldás megszülessen. Az MSZP-t pedig felszólítjuk, hogy ne hergeljék a tanulni akaró, jó szándékú, jövőjükért aggódó diákokat.

 

Mivanmivanmivan? Tessék mondani, ezt akkor nem lehetett volna, amikor a Kedves Vezető még nem mondta meg, hogy mégse legyen tandíj? Múlt szerdán ez még ütött volna, így meg inkább stand up comedy, vagy inkább 1984:

Óceánia Keletázsia ellen visel háborút: Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút.

Öt esztendő politikai irodalmának nagy része most tökéletesen elavult. Villámgyorsan helyesbíteni kell mindenféle tudósítást és feljegyzést, újságokat, könyveket, röpiratokat, filmeket, hanglemezeket és fényképeket. Noha semmiféle utasítást nem adtak ki, mindenki tudta, hogy az osztály vezetői azt szeretnék: egy hét múlva egyetlen célzás se maradjon sehol az Eurázsiával való háborúra vagy a Keletázsiával való szövetségre.

Nekem nem is az a fő kérdésem, hogy a múlt héten ennél kevesebb cinizmusért a hídra vonuló diákok ezt beveszik-e? Még csak nem is az, hogy mit csinált a Fidesz emlegetett "oktatási kabinetje" az elmúlt hónapokban, években? Hanem mit fognak szólni Orbán sajtóbeli szőcsövei, illetve a meggyőződéses fideszes kommenterek ezután? Ezt a dupla kanyart azért nehéz lehet elmagyarázni, elsősorban saját maguknak.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

11 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz tandíj felsőoktatás selmeczi gabriella

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr74969463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Légifelvétel blog díjazottja: a Diáktüntetés 2012.12.22. 08:41:17

A Légifelvétel blog első évadának díjazottja a decemberi Diáktüntetések, és természetesen az azon résztvevő ezrek. Karácsony előtti hír, egyfajta ajándék, kinek-kinek a maga értelmezése szerint a Békemenetnek elnevezett „civil mozgalom” kitüntetése,...

Trackback: A „félázsiai” ultimátum: a fiatalság Gandhi-stratégiája 2012.12.17. 23:35:47

Egy láthatóan fáradt, megviselt és őszintén valamifajta megoldásra törekvő miniszterelnök érkezett haza kapitulálni a felsőoktatási keretszám-ügyben. Bárhogyan is nézzük, a vezető nélkül fejvesztett csirkeként rohangáló, elzárkózó slepp minden eddigi m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.12.17. 13:08:27

"Még csak nem is az, hogy mit csinált a Fidesz emlegetett "oktatási kabinetje" az elmúlt hónapokban, években?" :-)

Az események alapján leginkább semmit :-)

A "dupla kanyar" megmagyarázása a "híveknek" felesleges. Ők ugyanis hisznek, a hithez pedig nem kellenek érvek. :-( Remélem, egyre kevesebben maradnak a hívők, és egyre többen a gondolkodók, a kérdezők.

laci0011 2012.12.17. 16:28:38

Ügyesen gyúrnak a srácok a 2/30-adra,csak így tovább viktorka,ha elég neked 1 hitgyüli is.Kevesebb gond,több idő a jelekből olvasásra.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.17. 16:55:32

A fő gond az, h OV az ilyen dupla kanyarokban nem is lát semmi rosszat, csak azt h ő milyen kiváló, gyorsreagálású stratéga. És Rózsikáról is erős a gyanúm, h lelkes csodálattal viseltetik OV ezirányú "képességei" felé.

Chalky White 2012.12.17. 22:32:57

Lehet Rózsi titkon szerelmes Vikibe. Ilyenkor az ember hajlamos a vérbe alázni magát.

kvp 2012.12.18. 04:18:01

Nagyon nem jo a Fidesz kommunikacioja, bar legalabb ugy nez ki, hogy valojaban nem modositanak az eredeti terveken.

Volt ugyebar egy klasszikus tervgazdasagi alapokon nyugvo oktatasi reform terv. Ez egyreszt allt az ipar es az allam szamara szukseges ertelmisegi munkasok (mernokok, tanarok, orvosok) tanitasanak tamogatasarol, tovabba az allam szamara jelenleg szuksegtelen szakmakban a tulkepzes es ezaltal a tulkinalat felszamolasarol (pl. kozgazdaszok). Ehhez jott a diszidalast tervezo diakok elleni fellepes, ami a roghozkotest, vagy a tandij/diakhitel rendszer eseten a nemzetkozi viszonylatban is hatekonyan vegre- illetve behajthato buntetest jelenti. Ugyanis a globalizalt kapitalista vilagban egy torvennyel nem lehet a hataron utanna menni valakinek, de penzbeli adossaggal barmikor. Ennek a megoldasnak a resze volt a keretszamok rendszere, ami alapjan az egyetemek kiszamoltak az adott szakok bejutasi pontszamat a jelentkezok szama es eredmenye alapjan. (akik itthon maradtak volna a jovoben azoknak persze elengedi az allam a bunteto hitel kifizeteset)

A fenti megoldas ellen tiltakozott minden erintett fel. Az uj megoldas annyiban valtozik, hogy most mar nem az egyetemek fogjak kiszamolni a bejutasi pontokat, hanem az allam. Ez mivel elore tortenik meg, kevesbe pontos mint a felveteli eredmenyek ismereteben, de nagyjabol ugyanazt hozza, csak atlag 1-2 eves kesleltetessel reagalva a pontokra. Tehat ha valahova elozo evben tul sok embert vettek fel az alacsony pont miatt es nem kell annyi vegzos, akkor jovore olyan magas lesz a pontszam, hogy a ket ev atlaga kihozza a kivant keretszamot. Ez a rendszer gordulo ablakkal mehet akarhany evig a jovoben.

A masik fontos modositas, legalabbis amennyire a nyilatkozatbol ki lehetett venni, hogy mostantol mindenkinek ala kell irnia, mig eddig a legtobb pontot eleroknek nem kellett volna, csak a gyengebbeknek, akik csak reszben tamogatott kepzesre kerulnek. Ez szigoritas, de jogos, mert eselyegyenloseget teremt. Tanulni csak akkor lehet ha utanna a diak a dolgozo magyar nepet szolgalja az adojaval. Ez is egy logikus dontes volt. Az, hogy kieses eseten fizetni kell a buntetest (tandijat) ugyancsak jogos, aki nem vegzi el az iskolat az is fizessen, hiszen amig tanult addig sem termelt.

A gond az egesszel az, hogy a diakok nem ertik meg, hogy nagyjabol az egesz vilagon lassan hadigazdalkozdas van. Csak azt lehet tamogatni allami penzbol, amibol haszna van az allamnak es ezaltal a dolgozo, adofizeto munkasoknak. A nem dolgozo vagy a varhatoan diszidalo emberekre nem szabad penzt kolteni, az o esetukben jobb ha vagy azonnal tavoznak vagy mennek fizikai munkara. ('el lehet menni', mondta egy korabbi vezeto)

Hozzateszem, hogy a fidesz altal tamogatott tervgazdasagi rendszer egyetlen penzugyileg is mukodokepes alternativaja a nyugati kapitalista rendszer lenne, ahol csak a gazdagok vagy a sulyos adossagot vallalok tudnak tanulni. Amerikaban ha valakinek nincs penze, az allam csak akkor finanszirozza, ha cserebe katonai szolgalatot vallal. Ez is egy megoldas, mert ez a katonai szolgalat lehet barmi, akar a szakmajaban is dolgoztathatja az allam, sot sok esetben ezt is teszik (tehat a vegzett diak nem fegyveres szolgalatra kerul), meghozza minimalis zsoldert cserebe. Ennel azert a magyar megoldas meg mindig jobbnak tunik, meg akkor is ha legtobb eleme az 1949-es rendeletekkel egyezik meg.

ursus artos 2012.12.18. 10:52:38

A 2008-as kérdés így hangzott:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

Selmeczy ezt mondta:
"A Fidesz egyetért azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni."

Hol van az ellentmondás?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.18. 10:59:04

@ursus artos: ami közben történt, a múlt héten.

ursus artos 2012.12.18. 11:12:36

@timargabor: A múlt héten arról nem volt szó, hogy a keretszámosoknak tandíjat kell fizetni, csak arról, hogy csökken a keretszám.
Az egy más ügy és más volt a célja. Még pedig az, hogy csak a "minőségi tudással" rendelkező diákok tanulmányait fizesse az állam. Nyilván kevesen vannak ilyenek, részint azért mert nem nagyon akaródzik tanulni a középiskolában és így középszerű átlaggal nehéz lesz bekerülni az ingyen helyekre.
Az újabb szabályozás - a pontszámos - szintén jó megoldás lehet arra, hogy csak jó tanulók kerüljenek be.
Egyébként ne érjen meglepetésként, ha a mostani 25%-os kettes szintet az érettségin tovább emelik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.18. 12:15:34

@ursus artos: "csak arról, hogy csökken a keretszám" - a harmadára, miközben az így elvett 20 ezer "ingyenes" helyből csináltak 40 ezer "tandíjast", és kivontak 24+11 milliárdot a felsőoktatás költségvetéséből.

Azzal semmi bajom, hogy a jók kerüljenek be ingyenes helyekre, nyilván valami szociális ösztöndíjrendszer mellett. Azt meg kifejezetten üdvösnek tartanám, ha emelkedne az elvárt szint az érettségin (is).

ursus artos 2012.12.18. 12:32:54

@timargabor: akkor egy lépéssel máris közelebb kerültünk.
A tízezer úgy jött ki, hogy kábé 85 ezren érettségiznek és a felső 10% az, aki a megfelelő minőségű tudással rendelkezik.
(A nagyfülű világban (kábé 85-89) 17 ezres volt a keretszám, akkor kb. 150-170-en érettségiztek.)
süti beállítások módosítása