A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Meteo-monopoly?

2012.10.26. 17:19 timargabor

"Állami monopólium lesz az időjárás-jelentés" - olvashatjuk és hallhatjuk a hírportálokon és a hírműsorokban tegnap óta, amikor Illés Zoltán környezetügyi államtitkára nyilatkozott a közrádióban.

Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, ami az időjárási adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték. (...) Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amit az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. (...) Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie. A törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, és az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett. (kiemelés tőlem: TG)

A fenti hír által beharangozott törvényi változtatásnak két lehetséges, és egymást nem is kizáró iránya van, nem árt tehát ezeket még az elfogadás előtt áttekinteni.

meteomonopoly.jpgValószínűleg a hírnek az a része a kulcs, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSz) költégvetése felét kell saját bevételeiből kigazdálkodnia (valójában az elvárt saját bevétel aránya ennél már jóval nagyobb, de a lényeg most nem ez). Tudnunk kell, hogy ez nemcsak rájuk, de az állami fenntartású, a földtudományokhoz kötött más intézetekre (és jó eséllyel máshol is, csak azokra nincs rálátásom): így a Földmérési és Távérzékelési Intézetre (FÖMI), a Magyar Állami Földtani Intézet és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet egyesítésével létrejött Magyar Földtani és Geofizikai Intézetre (MFGI) is vonatkozik, illetve így működött a megszüntetésre ítélt VITUKI is. Ez a gyakorlat nem új keletű, ismereteim szerint az 1960-as évek végéig vezethető vissza, bár az utóbbi évtized költségvetési megszorításai mindig a kitermelendő saját bevétel növekedésében jelentkeztek. Ez részben pályázati kötelezettséget jelent az érintett intézményeknek, részben ahhoz vezet, hogy egyébként állami forrásból létrehozott és fenntartott adatbázisokat csak térítés ellenében tesznek hozzáférhetővé. A "vizitdíj-elv", tehát, hogy az intézmények fenntartásának állandó, adóból fizetett költségei mellett a használó többet fizet, valósul tehát meg. Ez politikai döntés kérdése: az Egyesült Államokban például a közpénzből létrehozott adatbázisok közkincsnek minősülnek és törvény erejénél fogva nyilvánosak, míg az európai államok nagy része (nem mind) a miénkhez hasonló gyakorlatot folytat. A mindenkori kormány döntése, hogy melyik utat követi.

A nyilatkozatnak az a mondata, miszerint (az OMSz-nek) "ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett" utalhat arra, hogy az állam hajlandó nagyobb részt vállalni az egyébként állami alapfeladatot végző intézmény fenntartásából, csökkentve a működési kockázatokat. Ennek van értelme, hiszen egy meteorológiai intézet elsősorban időjárás-jelentést, időjárási adattárakat készít, ezzel kapcsolatos eszköz- és módszerfejlesztéseket végez, nem pedig marketing-munkát és piaci értékesítést. Valószínűleg az egész hazai piac nincs akkora, amekkora bevételt nekik elő kéne teremteniük - és ez feltehetően igaz pl. a FÖMI által eladható geodéziai adatokra is.

A másik értelmezés viszont az, hogy meg akarják tartani a "kitermelendő saját rész" arányt, esetleg a rossz gazdasági helyzetben tovább is növelnék azt, és hogy ez könnyebben elérhető legyen, a versenyszféra konkurrens cégeit kívánnák korlátozni abban, hogy az állammal versenyezzenek - pláne úgy, hogy részben annak adatait használják. A hazai meteorológiai piac az OMSz mellett pár magáncégből áll,  ezek közül kettő, az Időkép és a Metnet klasszikus webkettes közösségek. Utóbbiak - bár nem rendelkeznek kalibrált saját állomáshálózattal - saját közösségükön és az alább bemutatott nyilvános adatokon alapuló, meglehetősen jó előrejelzéseket adnak. A hazai meteorológia szempontjából sem mellékes, hogy ők nem kalibrált, de azért elég jó műszerekkel rendelkező, lelkes felhasználók százait, ezreit összefogó közösségek is, amelyek adott pillanatban bizony az OMSz adataitól független információkkal rendelkeznek, és azokat honlapjukon meg is jelenítik. Sikerük és versenyelőnyük nyilvánvaló: míg e cikk írásakor az OMSZ meteorológiai portálját 4000 alatti számban lájkolták a Facebook-felhasználók, ugyanez az adat az Időkép portálja esetében meghaladja a 320 ezret! (A metnet.hu mérőszáma ugyanitt 3200 körüli). Érdemes megnézni az oldalak adattartalma, kezelhetősége, felhasználó-barátsága közti különbséget. Az Időkép kizárására készülne a törvény?

Még hadd mondjak pár szót a felhasznált adatokról. Ami a felszíni mérési eredményeket illeti, a repülőtéri meteorológiai adatokat (METAR) nemzetközi hálózatból bárki elérheti, LisztFerihegy aktuális adatait például itt; ez csak Magyarországon 11 állomást jelent, amerikai világ-adatbázisból letöltve, bár az eredeti forrás nyilván az OMSz és/vagy a honvédség meteorológiai szolgálata. Ha valaki előrejelzési modellt szeretne, a GFS modell futtatási eredményei elérhetőek bárkinek, akit a következő egy hét európai időjárása érdekel (nyilván minden szervezet igyekszik a saját régiójára pontosabb eredményt adó modellt fejleszteni, de azért egy Déli Krónika időjárásjelentés szintjéhez az GFS is bőven elég). Meteorológiai műholdkép is elérhető ingyenesen, bár ez is olyan hozzájárulás eredményeképp, amelyet a többi fenntartó mellett a magyar állam is fizet. Az Időkép és az OMSz között a fő vitát az állami meteorológiai szolgálat időjárási radarképei jelentették. Hogy most is jelentik-e, ezt nem tudom (további információk a Vastagbőr blog posztjában), de a magáncég nem véletlenül épített ki az OMSz-től függetlenül működtetett, bár takarékossági okokból csak az érdekes időszakokban bekapcsolt saját radarhálózatot (legújabb bázisállomását épp e cikk megjelenésének napján telepítették Pozsonyban) és villámdetektor-rendszert.

Van tehát vitás pont bőven, tehát ha a törvény mégis e másik irányban, vagy ebben is, e vita lefolytatása helyett készül, vagyis Lex Időkép lenne belőle, az azért elég durva beavatkozást jelentene nemcsak egy hazai kisvállalkozás tevékenységébe, de több százezer ember meteorológiai érdeklődésébe is. És hát ennyi emberrel kár összeveszni. Hogy világos legyen: ez nem egy olyan csoport, amely valami ellen tiltakozva egy nap alatt 8000 lájkot kap - alapból 320 ezren vannak/vagyunk. Az már három "Milla". Vagy egy fél népszavazás.

(A szerző nem elfogulatlan: pár évig az Időkép tanácsadója volt publikusan hozzáférhető nemzetközi adatbázisok ügyében. Nem pénzért, hanem az ügy és a közösség iránti lelkesedésből.)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzán a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

81 komment · 2 trackback

Címkék: államigazgatás intézményfenntartás országos meteorológiai szolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr534871135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meteo-monopoly? 2012.10.27. 12:54:01

Ha Lex Időkép lenne belőle, az azért elég durva beavatkozást jelentene nemcsak egy hazai kisvállalkozás tevékenységébe, de több százezer ember meteorológiai érdeklődésébe is.

Trackback: Holnaptól jó idő lesz! 2012.10.26. 19:27:05

...mert a gondoskodó állam úgy dönt... :)   Első felvonás: A történet három éve indul, amikor az OMSZ 2009 október 1.-i hatállyal visszavonta a nyilvános radarkép szabad felhasználási jogát. A döntést kommentálták is pár százan, a reakciók...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 18:08:46

Ha lex időkép akkor sok szavazatot buknak...

puszt 2012.10.26. 18:59:32

És hogy lesz a természetes kiválasztódás/verseny?
Szerintem ez nem annyira egzakt szakma, van jelentősége annak, ki mit olvas ki az adatokból.
Lesz egy igazgató, lesznek lojális, állásukat féltő alkalmazottak, és verseny, számonkérés, - no az nem lesz.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.26. 19:54:34

@puszt: Nem ez a baj.

Segítek: Az, hogy egy nemzetközi szinten használt modellt hogy futtatnak, hova települ meteorológiai szolgáltató részben a törvényi feltételeken múlik.

Ezen a piacon az adatok jelentős része exportálható lenne, és nem lenne lehetetlen megfelelő modellt exportálni.

De akár az ilyen megoldások kialakítását, akár ezek ide települését ellehetetlenítik. Miért? Mert ki akarnak nyírni egy hazai vállalkozást. Ha ugyanis nincs időkép, nincs verseny, akkor az OMSZ működhet tovább akár szimpla pénzszivattyúként is. Máskor is tévedett már.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.26. 20:54:31

Ha azt mondja a 70 éves Gerzson bácsi, ki a nyaralószomszédom, hogy Karcsikám holnap szép időnk lesz, akkor ő megtöri az állami monopóliumot?

rowi 2012.10.27. 08:12:17

eddig ez a legkorrektebb cikk, ami a témában született, gratula, de hát ha az ember belelát ebbe a kis szakmába, akkor könnyebb.

egyébként az az 50 %, egyrészt már tavalyelőtt is csak kb 40 volt, de az idén például 30. mondom harminc...ami már fejlődés, mert a tavalyi nagy zárolások majd elvonások után csak 26 volt. szóval végső soron teljesül, hogy az OMSZ tartsa el magát, mert ez már most is (majdnem) így van

rowi 2012.10.27. 08:22:18

márhogy 30%-ot fizet az állam

amatőr 2012.10.27. 08:23:03

Nyugalom, amit tönkre akarnak tenni, azt tönkre is fogják bármi áron. Így járt a hazai bioetanol-gyártás is :-(

Már csak a politikai és gazdasági témában író bloggereket féltem, előbb-utóbb a blogolás is állami monopólium lesz...

Robinzon Kurzor 2012.10.27. 09:29:37

Ha már repmet: nem csak METAR (tényhelyzet), hanem a VFR-repülés számára publikus előrejelzés is készül, napi 2x, az országot 6 körzetre bontva:
www.met.hu/idojaras/repulesmeteorologia/regionalis_elorejelzes/

Szerintem ezek nemzetközi szerződés alapján kötelezően publikus információk. (De lehet, hogy tévedek.)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 09:47:15

@Robinzon Kurzor: persze, a TAF (Terminal Aerodrome Forecast, repülőtéri előrejelzés) is publikus nemzetközi szinten, LisztFerihegyé itt:
weather.noaa.gov/pub/data/forecasts/taf/stations/LHBP.TXT
A dekódolásához már kicsit érteni kell, segítség (angolul) itt:
en.wikipedia.org/wiki/Terminal_aerodrome_forecast
de *messze* a legkorrektebb előrejelzés, ami Budapestre elérhető, valószínűségekkel, legtöbbször órára eltalált csapadékkal.

(valószínűleg ez is OMSz/MH GEO eredmény persze. De hát mi az állami alapadat, ha nem ez? Ez egy ország infrastruktúrájának a része, nehogy már ne használhassa bárki.)

dr. jenőke (jenőke) 2012.10.27. 09:49:40

@amatőr:
" ... előbb-utóbb a blogolás is állami monopólium lesz... "
Valamint a kommentelés, az egyéni gondolkodás, és nem csak a föld méhének kincse ....

Robinzon Kurzor 2012.10.27. 10:00:58

@timargabor: Natívban csak pár ezer pilóta meg repülésbuzi tudja olvasni ezeket, de nagyon egyszerű scriptekkel le lehet fordítani

Nyilván a TAF a legpontosabb, de mivel a konkrét repülőtérhez kötődik, csak Bp-re érvényes.
Azért írtam a VFR-előrejelzést, mert az országos, és bőven eléri a "Déli Krónika"-szintet.
(Arról nem is beszélve, hogy mi az, hogy az "ország északi részén"? Bp. az északi rész? Északra 50 km-re már határ van ...

De a lényeg, amit a végén írsz, ennél közérdekűbb (közérdekből nyilvános) adat mi lenne?

A posztban is utaltál az amerikai megközelítésre, ehhez egy kis adalék az USA korábbi (amúgy első) CIO-jától:
en.wikipedia.org/wiki/Vivek_Kundra#Democratizing_data

Dinkainka 2012.10.27. 11:55:51

Azért a kereskedelmi tv-k is kemény szopórollerágra kerülnek ezzel a törvénnyel.
Perkálni kell ha időjárást akarnak jelenteni.
Ja és a csöcsös néni se olvashatnak már időjárásról, kizárólag randa NER kompatibilis banyarangadó lesz az időjárásjelentés. Persze kizárólag világítós narancs színben.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 12:16:48

@Dinkainka: őket viszont nem sajnálom. Amit időjárás címén művelnek, az néha kabaré. Olyant is láttam már, hogy téli ködös, anticiklonális helyzetben, amikor mindenki láthatta, hogy a következő frontig (ami napokig nem volt esedékes) vastag ködtakaró marad, napos időt mondott be az egyik. Nyilván mert azt hallanád szívesen...

Az meg, hogy csöcsös néni mondja-e, az a törvény szempontjából mindegy, a *mondandót* kell venniük, gondolom én.

egy maréknyi dollár 2012.10.27. 12:37:30

Nincs olyan négyzetcentimétere az életnek, amibe ne piszkálnának bele.Miért pont ez maradna ki?
Amúgy komolytalanná vált az időjárás előrejelzés, erre a következtetésre jutottam ezen a nyáron.
Kezd hasonlítani az ún. politizálásra.

Rive 2012.10.27. 12:55:30

Keresztül fogják vinni.
Minél nagyobb a felháborodás, annál gyorsabban.

Nem Penny hajója 2012.10.27. 12:56:35

Hiába van egy saját vállalkozásod, ha kitalálják, hogy az sérti valamelyik állami szervezet, vagy Simicska cég érdekeit, akkor neked annyi. Hoznak egy törvényt és pár nap múlva be is csukhatod a boltot. Hiába tettél bele pénzt, energiát.

Csak én érzem, hogy ez így nincs rendjén?

Robinzon Kurzor 2012.10.27. 13:02:53

@Nem Penny hajója:

Ezek még a Szigetet is államosítanák ... ha tudnák, hogy hol van :D

Rodolfo63 2012.10.27. 13:04:46

én nem értem, hogy lehet megszabni, hogy ha valaki a saját médiumában, sajtófelületén időjárás előrejelzést tesz közzé, ne onnét vegye hozzá az adatot, ahonnét csak akarja - az időkép majd szépen áttelepül székhelyileg pozsonyba, és élvezi az eu-s szolgáltatások szabad áramlásának előnyét

eax_ 2012.10.27. 13:08:04

"német GFS modell"

Amerikai (NOAA NCEP) lesz az, a wetter3 csak a vizualizaciot csinalja.

dean23 2012.10.27. 13:09:30

Ez a kormány az élet minden területén igyekszik beleugatni az életünkbe! Amit csak tudnak kisajátítanak, hogy a haverok jól járjanak!

driopios 2012.10.27. 13:12:27

át kell nevezni csak Időkép-ről, mondjuk, Közkép-re és máris meg van oldva.

driopios 2012.10.27. 13:14:01

Ja, és nemzetbiztonsági kérdés is ez, mint a nyerőautomata.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.10.27. 13:14:54

Az a helyzet hogy ezek egész egyszerűen még mindig nem értik azt, hogy hogy működik az online világ. Nyilván meg lehet keseríteni az időkép dolgát, de ha ezt a törvényt megszavazzák úgy, hogy lex időkép legyen belőle, akkor a következő naptól lesz bejegyezve az Időkép s.r.o, és minden marad a régiben, legfeljebb néhány olyan adatot, amit most a Meteorológiai Szolgálattól vesznek, vagy jogilag aggályos, beszereznek máshonnan. CSerébe magukra haragítanak megint egy szép számú csapatot.

Rive 2012.10.27. 13:24:16

@Hooshee: ha jól emlékszem, pont most vanik előkészités alatt egy törvény, ami a szolgáltatókat a törvénysértő tartalmak elérésének blokkolására kötelezné.

G. Wolf 2012.10.27. 13:28:13

ahogy a fiatalok is szépen elmennek, úgy az ilyen online szolgáltatásoknál is .hu helyett mást kell írni... és tök mindegy lesz... aztán majd miképp bedőlnek a nagy állami cégek (pl malév) majd ezek az állami szolgáltatások is egyszer csak be fognak dőlni mert szépen lassan addig duzzad az aparátusuk, és költségvetésük hogy fizethetetlenül drágák lesznek...

mi felhasználók meg nézzük a külföldit, oszt jónapot...

Link Elek 2012.10.27. 13:29:03

A fideszesek barmit szandekosan tonkretesz, ha nem ok csinaltak.
Csak azert mert letezik.
Mocskos férgek

mizrolist 2012.10.27. 13:35:13

@Rive: ezek szerint blokkoltatni akarják majd pl. a weather.com-ot, mert onnan is lehet időjárás-előrejelzést olvasni? Vicces ötlet lesz. Arra fogunk proxyt keresni, hogy nézhetnénk meg más forrásból is a holnapi előrejelzést, mint az OMSZ? :D
(nem, ez szerintem sem vicces, de tényleg félelmetes, mennyire nem értik, hogy működik a net...)

eax_ 2012.10.27. 13:36:43

@timargabor: Ez innentol kezdve kotozkodesnek fog hatni, elnezest erte, de igy meg kevesbe jo. :)
A modell neve GFS, aki csinalja, az a NOAA, onnan is az NCEP (National Center for Environmental Prediction), mint szervezeti egyseg. Azert erdekes ez, mert a NOAA-nal nem csak az NCEP foglalkozik ilyesmivel, es az NCEP-nel sem a GFS az egyetlen modell, van meg legalabb 3 masik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 13:44:31

@eax_: csak annyit mondj, hogy mi legyen. Simán a "GFS modell" akkor jó?

eax_ 2012.10.27. 13:46:33

@timargabor: siman csak GFS.
Tudod: "mondj kevesebbet, ugy nem tudnak belekotni". :)

Rive 2012.10.27. 13:56:47

@mizrolist: tényleg nem vicces.
Pláne, hogy 'ezeket' a technológiai korlátok ugyan nem fogják érdekelni. Ha látszik a cucc, akkor a szolgáltató perkál. Proxy, VPN, titkositás: ugyanmár...

pakett1 2012.10.27. 14:27:21

@timargabor: Az tény, hogy az aktuális időjárásról a legtöbb infót az időképről lehet beszerezni. Viszont az kicsit visszás sztem, hogy 21 meg 30 napos előrejelzésekkel jönnek elő. Ez figyelemfelkeltésre jó, de a szakmaiságot totálisan mellőzi, sőt aláássa. De az időképre és egyéb amatőr oldalakra természetesen szükség van.

ördöngös pepecselés 2012.10.27. 14:30:26

Ki a faszt érdekel a köpennyeg meg az időkép? Az Omsz vagy a metnet MIÉRT nem jó?

Tényleg érdekel...ott nem lehet időjárást nézni, vagy mi a tököm?

Már megint megy a ballib hangulatkeltés...elképesztőek vagytok.

mizrolist 2012.10.27. 14:35:01

@Balibgeczyk: például mert az oldal kinézete hányinger, és a használhatósága a béka segge alatt van?

tryclops 2012.10.27. 14:39:45

@Balibgeczyk: Nem is tudom, talán azért mert használhatóbb honlapot tudnak összerakni, ami egy pöttyet könnyebben értelmezhető mint az állami? Vagy mert nem butítják le mesterségesen a térképet hogy ne lehessen "ellopni" a közérdekű adatokat? Élő webkamerák az ország összes pontjáról? Realtime Széltérkép?
Tényleg, biztos azért, mert rohadt ballibák vagyunk. A kurva anyánkat, azt!

tryclops 2012.10.27. 14:46:20

@Balibgeczyk: Továbbá: a témához csak értintőlegesen kapcsolódik, de egyszer hasonlítsd már össze az állami Szerencsejáték zRT. által kínált szolgáltatásokat egy piaci logikával működő online cég kínálatával. Kb 4-6 éve megy a sóder, hogy pfujj online szerencsejáték, illegális! Bűnözők! Majd mi megmutatjuk hogy kell ezt Magyaroschan!
...azóta is várom, hogy mikor.

Tanulságot mindenki vonja le maga, oszt menjen a postára kaparós sorsjegyet venni. Én meg használom továbbra is az időképet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.27. 14:49:06

@Balibgeczyk:

Időképen szeretem a résztérképeket.
Balaton
Agglomeráció

Része lehetek én is a honlap készaítőinek, ha elküldöm a hőmérsékleti adatokat. Ezáltal egy közösség tagjává válok.

Felesleges ezt a dolgot ballib vagy nem-bal-lib oldalról megközelíteni.
A meteorológiai monopólium egy ugyanakkora baromság, mint a Szlovákiában meglevő idegenvezetői monopólium.

Ugye emlékszünk, mikor egy tanár osztálykiránduláson az osztályának magyarázott, és ezért megbüntették?
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar%E2%80%93szlov%C3%A1k_kapcsolatok#Pozsonyi_idegenvezet.C5.91-.C3.BCgy

Ez is ugyanakkora címeres faszság.

.

.

Hány eddig is üres társalgás fog még jobban kiürülni, hisz eztán már az időjárásról sem lehet majd beszélgetni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.10.27. 14:54:48

Volt szerencsém hallani a rádióban a témáról nyilatkozni ezt a jóembert. Annyira kétségbeejtően ostoba, vérlázítóan primitív érvrendszerű kretén, hogy komolyan csak kapkodtam a fejem...

rushman 2012.10.27. 14:55:54

@Balibgeczyk: Abba még nem gondoltál bele, hogy ha mindenki hülyének tűnik, akkor lehet, hogy mégis benned van a hiba?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 14:56:44

@Balibgeczyk: van, akit ez érdekel, van akit az. Közösségek is vannak az egyes oldalak mögött.

Még annyit, hogy nehogy valaki azt higgye már, hogy az egyik meteo oldal iolyen, a másik meg olyan politikai irányultságú. Szó nincs erről, egyszerűen csak azt szeretnék, mint Józsi bácsi a Markos-Nádasban: "hagyjanak nyugodtan vizelni" :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.27. 15:02:41

@pakett1: ami 7 napon túl van, azt *nem szabad* elhinni. Senkinek.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.10.27. 15:10:26

@Balibgeczyk: úgy néz ki, elég sokakat érdekel.
Csak szólok amúgy, hogy az ország 80%-a nem szimpatizál a fidesszel, és ennek csak 20%-a ballib. De nyugodtan írogasd a hülyeségeidet mindenhova, csak magadat égeted le.

Tényleg az lesz a következő, hogy az internetetszolgáltatást is államosítják, és csak a fidesz.hu lehet a kezdőlapod...

eax_ 2012.10.27. 15:16:43

@mizrolist: Szerintem itt nem az idokeprol meg a metnetrol van szo elsosorban, hanem inkabb ilyesmirol: www.eumet.hu/fizetos-szolgaltatasok/

De nem egeszen ertem ezt, ha OMSZ adatok nelkul tudnak elorejelzest csinalni, akkor nem igaz Illes ervelese, ha meg OMSZ adatokat hasznalnak fel, akkor jelenleg is fizetniuk kell erte.

Big-B 2012.10.27. 16:26:15

Micsoda kocsmai veszekedések lesznek majd a követező napi időjárásról.
- Szerintem holnap napos idő lesz.
- Hülye vagy Béla, mert esni fog.
- Józsi, te mindig is büdös komcsi voltál, hát hogy hiheted el, hogy eső lesz?
- Tudod mit? Akkor kabbe Béla a te horthysta napsütésed! Még egy ugyanilyet Zsuzsika!

Hattory Hanzo 2012.10.27. 16:37:52

Tavaly az év üzletembere volt Soós Csaba, az E-star egyik alapítója. Mostanában mi is a szitu ezzel a céggel, amelyiknek önkormányzatok lógnak milliárdokkal, és véletlenül az egyik riválisa az E-OS (S=Simicska)? Magyarországon 2012-ben így megy ez.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 16:51:56

@amatőr: Bioetanolt ne keverd ide. Pláne ne úgy, hogy felvettek hatalmas támogatást, kedvezményeket behazudva, hogy környezetkímélő. Majd kiderült, hogy hazudtak, tudott az iparági lobbi arról, hogy mégsem az. Ez után nem itthon vették el elsőnek a támogatást, hanem az EU döntött. A támogatás elvétele mellett, mivel káros megoldás, és az állampolgárok átvágásával lett piacképes az EU visszaszorítandónak tartja.

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem kifigurázni jött a szokott FIDESZes retorikát.

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.10.27. 17:08:46

jómagam mobilon (widget), neten (idokep, freemeteo) és nagyon ritkán tévében nézek időjárásjelentést. ja, meg a szomszédot, mint legmegbízhatóbb forrást megkérdezem locsoljak-e a kertben.
adott a trend, a népek instant akarnak időjárást és/vagy csöcsös csajokat nézni. aki azt hiszi ezt államilag lehet korlátozni ma EU tagállamként az hülye.

Martian (törölt) 2012.10.27. 17:08:50

@Balibgeczyk: "Már megint megy a ballib hangulatkeltés"

A bolsi ez esetben az államosító "kádárista" fideszes törvénygyár...
Ha védeni akarják az állami meteorológiát, az adataik továbbforgalmazási költségeit fizettessék meg.
Olyan ez a fideszes hozzáállás, mint amikor a futballbíró mindenbe belesípolva a meccs főszereplője akar lenni... holott csak a "pálya tartozéka" - amilyennek a törvényhozó- és végrehajtó hatalmi ágaknak kellene lenniük.

amatőr 2012.10.27. 17:12:35

@TheElf:
De idekeverem. Ez a leggyakoribb hazugság a bioetanollal kapcsolatban amit te is idéztél.
A MOL-nak elemi érdeke, hogy megfojtsa. A Nemkeresztény Nemdemokrata Nemnéppárti Aradszky, aki az egészet elkezdte nyomni, hogy-hogy nem, véleltenül a MOL-nak is dolgozik jogtanácsosként...
Ameddig egy kútoszlopon marad E85, addig azt fogom tankolni, MOL-nál pedig soha többet semmit. Majd ha ez az esztelen banda oda kerül ahová való, remélhetőleg újraéled az iparág, azt a másfél évet pedig csak kihúzzák a felhasználók és a gyártók valahogy.

Amúgy meg kedvenc szokásuk ezeknek mindig mutogatni valakire, EU-ra, IMF-ra, elmultnyolcévre, csak a felelősséget ne kelljen vállalni semmilyen döntésért.

Olyan elmaradott és nem környezettudatos országban, mint például Svédország, az E85 40%-al olcsóbb mint az EN95. Ott belátták, hogy a kisebb energiatartalom miatti többletfogyasztást az árban valahogy kompenzálni kell.

tatuman 2012.10.27. 17:25:31

@amatőr: bocs, de ettől voltam egy időben romon, mármint a bioetanoltól. bármerre mentem repcét termelt a magyar a fekete földön. most meg sírunk az élelmiszerválság miatt. bravó.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 17:30:07

@amatőr: www.greencarcongress.com/2012/03/yang-20120316.html

Tudod mi a forrás? "Universities of Minnesota, Troyes (France), and California, Santa Barbara."

Azaz 2 amerikai és egy Francia egyetem. Benne az USA kormánya. Az ügy kapcsán EU is vizsgált dolgokat. Amire a következő célt fogalmazták meg direktívában:

"To limit the amount of food crop-based biofuels and bioliquids that can be counted towards the EU's 10% target for renewable energy in the transport sector by 2020, to the current consumption level, 5% up to 2020, while keeping the overall renewable energy and carbon intensity reduction targets"

Erre azt mondani, hogy ez itthon dőlt el, a MOL kapcsán finoman szólva is csúsztatás.

tatuman 2012.10.27. 17:36:09

@timargabor: t blogíró.

sztem a lényeg ott van, h meteo szolgálatnak (állami) van infrastruktúrája az adatgyűjtéshez. ezt használják ki a private szolgáltatók úgy, h megveszik az adatot 1 ft-ért, aztán 10-ért továbbadják. az állami szolg. pedig nem tagadhatja meg az infókat, mert közérdekű. innentől egy közgazdasági zsákutcában van az állam, és még fenn sem tudja tartani az intézményét.

két lehetőség van:
1.) vagy megszűnik a met.szolg., mert veszteséges, és odaadjuk az időjáráselőrejelzés oligopóliumát private szerveknek
2.) monopóliumot szervezünk az met.szolgnak.

tekitve, h katasztrófahelyzetek előrejelzésében és más közérdekű tevékenységek ellátásakor a met.szolg. nélkülözhetetlen, a private közszolg ellátás minőségét pedig ismerjük, így logikus lépés a kormánytól a monopólium.

és csak úgy mellékesen: sok más államosítási logikai és e mentén megy sztem, ami nem ördögtől való.

vajdasagi 2012.10.27. 17:37:11

@Before: Hát, ha az Illést hallottad nyilatkozni, akkor megértelek. Valóban vérlázítóan ostoba dolgokat szokott mondani és kezdeményezni. És ő itt a "környezetvédelem". Hát nem szörnyű? Előbb a Greenpeace erőszakossága, majd az Illés pökhendi ostobasága, és a környezetvédelemnek annyi...
Komolyan, nem is értem a Fideszt. Hogyan fajulhat el a kontraszelekció ennyire? Mi ez?

]{udarauszkasz 2012.10.27. 17:37:13

@amatőr: viszont durva kozelitessel az E85 miatt kerul 25%al tobbe az elelmiszer.

vajdasagi 2012.10.27. 17:43:25

@TheElf: Azt javasolnám, hogy a bioetanolt ne itt tárgyaljátok, mert az nem egyértelmű kérdés (legalábbis számomra). Az itt most csak zavaró tényező.

Itt egy egész más dologra kell koncentrálni: arra hogy az állam már megint monopóliumot akar, pedig ez itt nyilvánvalóan több hátránnyal, mint előnnyel jár. De hát ugye a "bolsevik vér nem válik vízzé".
Ez több mint bűn:hiba.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.10.27. 17:53:52

@vajdasagi: Eredendően én is ezt javasoltam, de ha erre MOLozás, stb. a válasz akkor pontosan hivatkoztam a döntés hátterét. Több figyelmet a téma nem érdemel.

@tatuman: A post viszont leírja, hogy ez az állítás nem igaz. Több oknál fogva sem. Kezdjük az állításod logikai hibájával. Ha az állam valamint egy forintért ad, miért fizetnél érte bárkinek 10 forintot?

Ergo nem arról szól a helyzet.

Miért venne igénybe valaki más szolgáltatót? Mert olcsó és / vagy jobb.

Mivel az időkép saját műszerhálózattal dolgozik, ezért nem igaz, hogy ezeket az OMSZtől venné. A kérdés az, hogy hogyan tud ő jobb ár / érték arányban dolgozni? Illetve miért nem képes hasonlóra.

"Kutya sem nézi az M1et, államosítsunk minden TVt, mert fontos közérdekű kommunikációhoz ma még fontos a TV" alapon te elfogadnád az állami monopóliumot? Vagy a "Zenei rádió sikeresebb mint az állami pártrádió, tiltsuk be a kereskedelmi rádiózást" alapon hallgathatnád a gyurcsányahibás c. mantrát bárhányszor rádiót hallgatsz.

Vagy "Az Orangeways buszai kényelmesebbek, jobb a menetrend, nosza tiltsuk ki, maradjon csak a Volán, akkor is ha tönkreteszi az idegenforgalmat is".

A versenyképtelen állami / haveri megoldásokat monopóliummal tenni igazi sztálinista megoldás. Jobb lenne, ha az OMSZ fejlődne, versenyképesebbé válna.

ifjú padavan 2012.10.27. 18:02:30

És az időjárás jelentő mobil applikációkkal mi lesz? Ezeket sem lehet majd használni?

Malachi 2012.10.27. 18:06:05

mindenkitől előre is elnézést, amúgy teljesen emberi itt a légkör. csak annyit akartam mondani, hogy az Időképnek már egész szépen kiépült a saját radarhálója és én igazából nem is értem, hogyan, miként árthatna nekik az állam ezzel a marhasággal. pl. betiltaná az SMS viharriasztást? hogy másnap az OMSZ féle elindulhasson? ilyesmikre kell gondolni?

ja, és amiért bocsánatot kértem a közönségtől, az most jön:

@Balibgeczyk: idióta vadbarom, imbecilis, kretén állat.

Malachi 2012.10.27. 18:11:16

@tatuman: nem feltétlenül veszik, mert sok adat nyilvános. és valahol azt olvastam nemrég, hogy az adatok valójában fontosak, de legalább olyan fontos az is, ki milyen előrejelzést készít belőlük. ahhoz meg az OMSZ-nek semmi köze, hogy az Időképes csapat hogyan, milyen eszközökkel és szaktudással készíti a modelljeit, előrejelzéseit.

az Időkép azon kevés dolgok egyike itthon, ami önerőből, jól és magas színvonalon működik, plusz egy nagyon komoly közösséget is összehozott. még szép, hogy ezt is szét akarják verni, az lepne meg, ha nem így lenne.

takarodjanak már a francba el és rémálmainkban se jöjjenek elő, gyöpös, szocializmusban ragadt, merev, sötét marhák.

AutosVilli 2012.10.27. 18:13:11

Ha van esze az Időképnek,már most menekíti a szerverét az usa-ba. Ott bekaphatják orbánék,a domain átirányitást és a sok ezer felhasználót úgy se tudják szűrni.

eax_ 2012.10.27. 18:19:46

@tatuman: "sztem a lényeg ott van, h meteo szolgálatnak (állami) van infrastruktúrája az adatgyűjtéshez. ezt használják ki a private szolgáltatók úgy, h megveszik az adatot 1 ft-ért, aztán 10-ért továbbadják."

Ez ennel bonyolultabb. Az OMSZ-nak sincs meg az infrastrukturaja ahhoz, hogy onalloan eloallitsa az osszes produktumat, az (alap)adatok eleg jelentos reszet o is mashonnan veszi, pl. az ECMWF-tol, vagy az eumetsattol.
Masreszt a maganszolgaltatok sem teljesen infrastruktura nelkuliek - pl. mar emlitettek az idokepes radarhalozatot.

"az állami szolg. pedig nem tagadhatja meg az infókat, mert közérdekű."

A kozerdeku infokat mindenki ingyenesen elerheti - azert kozerdeku.

"két lehetőség van:
1.) vagy megszűnik a met.szolg., mert veszteséges, és odaadjuk az időjáráselőrejelzés oligopóliumát private szerveknek
2.) monopóliumot szervezünk az met.szolgnak"

Nem, a ket igazi lehetoseg az, hogy:
1.) amerikai minta: a meteorologia kozerdek, az OMSZ 100%-os allami koltsegvetesbol mukodik, viszont minden adat barki szamara korlatozas nelkul ingyenesen elerheto
2.) az europai minta (es a jelenlegi helyzet): az OMSZ meghatarozott feladatokat kozerdekbol lat el, erre bizonyos mennyisegu kozpenzt kap, akinek pedig spec. igenyei vannak, az fizet annak, aki ezt ki tudja elegiteni

Az allami monopolium adminisztrativ kikenyszeritese egyesiti magaban a ket fenti lehetoseg osszes hatranyat.

eax_ 2012.10.27. 18:27:15

@Malachi: "nem feltétlenül veszik, mert sok adat nyilvános"

Ha az OMSZ adatokra gondolsz, azok kozul a nyilvanosak is csak magancelra hasznalhatoak. Az OMSZ-nak eleg kemeny felhasznalasi feltetelei vannak.

knorbert 2012.10.27. 18:34:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: kötelező állami fastumgéles kezelést minden kertszomszédnak ezentúl, hogy ne tudja megmondani milyen idő lesz! www.youtube.com/watch?v=n6-rR2w4ukY (magyarul nem találtam meg)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.27. 19:04:55

@Merész kőszáli kecske:
"Az időképet azért kell bedönteni, mert túl jó időjárásjelentést csinál, és ez nem tetszik az omsz-nek. "

Igazából ha az időkép átmegy közösségi oldalba, akkor mehet tovább. Igaz, pár adatot a userek nem tudnak feladni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.27. 19:06:16

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:
"
Tényleg az lesz a következő, hogy az internetetszolgáltatást is államosítják, és csak a fidesz.hu lehet a kezdőlapod..."

Onnantól mozambiki internetszerveren keresztül netezek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.27. 19:08:56

@Sarkvideken:
"aki azt hiszi ezt államilag lehet korlátozni ma EU tagállamként az hülye."

Most hogy írod, elgondolkozoztam rajta, az ORF adhat-ee még Magyarországra vonatkozólag meteorológiai előrejelzést? Esetleg az ARD Europawetterdienst térképén Hazánkat eztán ki kell takarni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.27. 19:11:57

@tatuman:

"két lehetőség van:
1.) vagy megszűnik a met.szolg., mert veszteséges, és odaadjuk az időjáráselőrejelzés oligopóliumát private szerveknek
2.) monopóliumot szervezünk az met.szolgnak."

- 3 Az adatot tényleges költségszinten (előállítási ár) kell értékesíteni.

.

+1 Én a jövőben gyüjthetek adatot hőmérsékletről? Eladhatom az adatsort?

Papageno68 2012.10.27. 19:20:13

@mizrolist: Nem a netet nem értik, hanem az egész Univerzumot, nem a hamis vákuumot, a feketelyukat, hanem egyszerűen semmit, legyen az szerencsejáték, energiaital, sporttámogatás, egyszerűen semmit.

eax_ 2012.10.27. 20:32:03

@Merész kőszáli kecske: "az omsz szakmai színvonala eddig is megmutatta, hogy ha valami állami cég, akkor ott mire számíthat az ember"

Nezd, en igencsak nem szeretem az allami szervezeteket, de az OMSZ szakmai szinvonalaval semmi gond sincs, sot, messze magasabb szinten allnak, mint az idokep es a tobbiek.
A gond inkabb az, hogy ezt ugyesen titkoljak a nyilvanossag elol.

__Tom__ 2012.10.28. 14:59:20

@tatuman: "h megveszik az adatot 1 ft-ért, aztán 10-ért továbbadják."
De ha 1-ért bárkinek elérhetõ, minek adnának érte 10-et?!
Feltételezhetõen valami többletszolgáltatás van akkor a 10Ft-os adatsorban... Amit akár az OMSZ is meg tudhatna csinálni, és mondjuk adná 5-ért, akkor megintcsak tõle vennék.
(vagy hülye a vevõ, de akkor megintcsak, az OMSZ-nek több hülye vevõt kéne találni, aki kifizeti a 10-et az 1-et érõ adatért)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.10.29. 08:41:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: mondjuk erre kíváncsi lennék, a kínai hogy facebookozik? Szerintem a világon nincs annyi proxy ami azt az igényt elbírná... nem?
süti beállítások módosítása