A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Az erdélyi magyar nem román! Ha tüntet, akkor sem! (*)

2012.01.23. 14:33 timargabor

Kedves Barátaim!

Megint az van, hogy értek én mindent. Én már csak ilyen megértő vagyok. Sokaknak nem tetszik, hogy az állampolgárság mellé szavazati jog jár a külországba szakított magyaroknak. Az sem tetszik sokaknak, hogy miközben az anyagi következményeket nem, vagy csak nagyon áttételesen viselik, bele kívánnak szólni az anyaországi politika alakításába. Másoknak meg tetszik, majd eldiskurálunk. De azért van egy határ, amit nem lehet átlépni.

Nem nevezhetünk egy magyart románnak vagy szlováknak csak azért, mert azt az országot dobta ki neki születésekor a gép.

Olvasom ezt a kis történetet szombatról:

Egyszerűen teljesen le vagyok dermedve. Én a Kossuth-tér mellett,a Falk Miksa utcában lakok. Gondnokként teszek, veszek. Megyek ki a ház elé, áll ott egy társaság. Rögtön levettem, hogy románok. Nagyváradról jöttek. Kérdezem tőlük, hogy segíthetek-e valamit. Kérdezték, hogy a Népligethez milyen módon jutnak el, elmondtam nekik. Ezt követően szó szót követett. Kiderült,hogy fejenként 3500,-forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy legyenek. A busz, amivel jöttek,azzal a lendülettel,hogy kiszálltak hazament. Gyakorlatilag itt hagyta őket. A beszélgetés közben jött egy idős házaspár, akik szintén kérdezték,hogy merre kell menni a Népligethez. Elmondták,hogy 1000,-forintot és egy ebédet kaptak azért,hogy itt legyenek. A busz persze őket is itt hagyta őket, oldják meg jelszóval. Ők Pécsről jöttek. Beszélgetés közben szinte megszégyenülve tekerték össze a magyar zászlót és tették el a táska mélyére...

(Forrás: Facebook, kiemelés tőlem)

Na. Egy Falk Miksa utcai házgondnok keni-vágja, de legalább töri a román nyelvet? Vagy milyen nyelven beszélgettek? Jelzem, hogy Romániában nagyon kevés román tud magyarul (a kevés számú kivételtől itt kérek elnézést) - megjegyzem, 1920 előtt ez pont fordítva volt, azelőtt általában a magyarok nem tudtak románul. Szóval ezek a jóemberek, bár Romániából (pontosabban: Erdélyből, vagy a Partiumból) jöttek, de ugyanolyan magyarok, mint mi. Ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazt az identitást vállalják. Megkockáztatom, nekik kicsit (talán nagyon is) erről szólt a szombati séta. Ne is sajnáljuk tőlük ezt, és ha a fent, az idézetben említett pénzeket nem közpénzből kapták, hát csak annyit tudok mondani, hogy remélem, jól érezték magukat. (A románok egyébként mostanában máshová járnak tüntetni...)
 


 Logistic tail (Forrás: Facebook, Kettős Mérce).

Igen, a székely tud románul (figyelem: a videó minimum alapfokú román tudással már egész élvezhető!), de nem román! A felvidéki magyar sem szlovák. Ne is nevezzük őket annak, mert lila hajat kapok (egyébként sem vagyok egy matyóhímzés, de képzeljétek még ezt is hozzá... brrr.) Ez a szimpla elnevezési kérdés egy olyan etalon, ahonnan el lehet kezdeni ezt a határontúli katyvaszt rendbetenni. Enélkül viszont nagyon durván sértjük meg őket - és ha már itt tartunk, engem, az ős-pestit is.

(*) UPDATE: Brendel Mátyás hozzászólónk joggal kifogásolja, hogy a cím sérti a magyar-román kettős identitású nemzettársaink azon jogát, hogy magukat románnak is tartsák. A poszt szándéka nem ez, a posztíró annak a híve, hogy mindenki maga döntsön saját identitásáról. A cím viszont arra a számszerűen sokkal jellemzőbb gyakorlatra utal, amikor honfitársaink magyarokat (magukat egyértelműen magyarnak tartó magyarokat) lerománoznak.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

261 komment

Címkék: tüntetés határontúli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr993740882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Termetes Samu 2012.01.23. 15:59:12

No ez az, amit ebben az országban sokan nem fognak soha megérteni.

pasinaplo · http://url.com 2012.01.23. 16:00:46

szerintem meg románok. az van az összes hivatalos papírján és az állampolgársága román. telepedjen le Mo-on, fizessen itt adót, legyen magyar állampolgár! amíg ezt nem teszi, addig román. és ne jöjjön ide tüntetni...

karamcsand 2012.01.23. 16:08:50

Szerintem meg nem kéne a biliben vihart látni. Magyar identitású román állampolgár. Ennyi. Tény, hogy az író nem írta oda az 'állampolgár' szót, de szerintem van ennél fontosabb politikai esemény is.

Például, hogy pénzért jöttek emberek felvonulni. Szerintem ez vérlázító még akkor is, ha nem közpénz volt. Semmilyen politikai cselekedet esetén (márpedig egy felvonulás is az) nem elfogadható, hogy valaki ott kizárólag valamilyen ellenszolgáltatásért, de nem a politikai meggyőződése miatt szerepeljen.

caravelle 2012.01.23. 16:10:17

@pasinaplo: Kész csoda, hogy valamilyen szinten írni tudsz! Ilyen korlátolt, primitív, minősíthetetlen, kezdetleges megnyilvánulást keveset látni. Szinte szánlak!

caravelle 2012.01.23. 16:14:30

@karamcsand: Nem látod a lényeget? A székely akkor lesz román, amikor átjön a határon. Igaz, csak az ilyen kezdetleges emberszabásúak szerint. Egyébként meg nem csak primitív a kis gondnoki történet, hanem hazugság is.

karamcsand 2012.01.23. 16:23:47

Honnan tudod, hogy hazugság? Beszéltél az összes tüntetővel, hogy ő honnan jött, milyen pénzből, milyen szándékkal?

Én sem hiszem el ezt a sztorit feltétel nélkül, de nem is kizárt, hogy megtörtént. Te nyilván politikai irányultságodnál fogva eleve tagadod a lehetőségét. De ez már hit és nem tény.

Viszont az bizonyított tény, hogy Orbán használt fizetett tapsolókat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Úgyhogy gyanús lehet, hogy a módszer ismétlődik. Nem Bizonyított! De sanszos...

Pizsi16 2012.01.23. 16:26:49

@pasinaplo: Te , ha holnaptól a városod tegyük fel Ukrán fennhatóság alá kerülne , plusz a lakó környezeted 50km-es körzetben, akkor Te otthagynád a házad, a családod, a barátaid, a munkád csakhogy magyar fennhatóság alatt élj? Otthagynál mindent? Ezek után Te ukrán lettél vagy Magyar?

karamcsand 2012.01.23. 16:27:23

ui.: A felvidéki magyar barátaim felének van szlovák anyanyelvű hozzátartozója. Ha szlováknak nevezed, ki fog javítani, de nem veszi sértésnek.

Viszont el kéne gondolkoznod azon, van-e értelme összeugrasztani egy helyen élő embereket csak azért, mert az identitásuk heterogén.

Pizsi16 2012.01.23. 16:28:36

Minden kételkedőnek szerveznék egy erdélyi túrát, és azután üljünk le ismét beszélgetni.....

JoseGee 2012.01.23. 16:34:43

@pasinaplo: Egyetértek veled. Én sem megyek Se Szlovákiába, se Romániába verni a nyálam miattuk. Semmi közöm hozzá! Ugyanilyen alapon elvárom, hogy ők se jöjjenek ide.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.01.23. 16:36:05

@caravelle: én sem vagyok biztos benne, hogy teljesen így történt. Amúgy a 3500 Ft visszajutni Székelyföldre, nem annyira sok. Kérdés, hogy - ha igaz - ki adta és miből (legvalószínűbb, hogy valamilyen közös adakozás, vagy Széles Gábor). Szóval nem ez a gáz része a dolognak, hogy akik tüntetni akarnak, de anyagi okok miatt nem tudnának Pestre jönni, megadjuk a lehetőséget.

De. Azért az jó lenne, kedves felvidéki, erdélyi és partiumi magyarok, ha nem más farkával vernétek a csalánt. És nem tartanátok hatalomban egy gengszterbandát, csak azért, mert félig nmeggyőződésből, de inkább számításból megadta nektek az állampolgárságot és vele a szavazati jogot (ami lépést azóta is cinikusan arra használ, hogy más irányú elszabásait takargassa). A Simicska-Nyerges kormány nem méltó erre.

do you speak 2012.01.23. 16:44:28

képzeld én már elég sok románnal beszéltem. és bár magyarul nem beszéltek, de angolul igen. a lipóciai polgárról hasonlókat tudok feltételezni...

Űrhajózási Bundermajom 2012.01.23. 16:48:50

Ez is, mint minden nem fekete vagy fehér. Sokan gondolják hazánkban, hogy aki erdélyi, felvidéki stb. magyar az mind jobboldali szavazó és majd hatalmas tömegekben fognak szavazni a magyar választásokkor és valószínűleg a Fideszt bebetonozzák 50 évre.

Ők is olyanok mint mi! Sok a passzív, a "balos", "jobbos", "liberális", vagy mérsékelt és radikális. Például én egy olyan székelyt ismerek aki inkább kommunista:p

Viszont egyesek részérről nem kijelenthető az az állítás, hogy úgysem fog a határontúli magyar beleszólni olyan ügybe ami nem az ő bőrére megy. Ez nem igaz, igenis lesznek olyanok, de persze NEM MINDENKI! Így már helytállóbb.

Remélem, ha kapnak választójogot akkor az eszüket használják és nem csak az érzelmeikre hallgatnak. Viszont azért nem hülye senki sem, 4-8 év után, ha észre veszik, hogy hibáztak felülvizsgálják döntésüket!

Mitzimackó 2012.01.23. 16:56:32

mivel románia és szlovákia is eu-ország, BÁRMELYIK felvidéki vagy erdélyi eladhatja otthon a házát-földjét, és átköltözhet magyarországra. az állampolgársági törvény nélkül is rövid időn belül - gyorsított eljárással - kaphat állampolgárságot. na, akkor menjen ki békemenni az andrássy útra. én se megyek hozzájuk tüntetni, ez csak a soviniszták sajátja. de úgy látszik, lassan szokássá válik, hogy külhoniak jönnek ide megszabni nekünk, hogy mit csinálhatunk. hány olyan embetr van a zsebnéró kormányában, aki a rendszerváltás előtt nem élt itt? takarodjanak a kormányból a külföldiek! szőcs is volt már romániában szenátor, aztán mikor már összeveszet minden magyarral, idejött miniszternek. ezt teszi a zsebnéró és tettestársai, szembeállítják a magyart a magyarral, még külföldön is, lásd: köteles kövér nem találkozik bugárral.

karamcsand 2012.01.23. 16:57:23

Remélem, hogy megteszik. De a jelen tendenciák a határon belül is úgy néznek ki, hogy az embereket beetetik mindennel.
Gyakorlatilag azt állítja a jobboldal, hogy akár ők, akár nem ők vannak kormányon, minden rosszt az ellenfeleik okoznak és minden jót ők.
Ez ostobaság, de szemmel láthatóan az emberek kajálják. És sajnos nem számítok rá, hogy 10 éven belül elkezdenének logikusan gondolkodni.

pasinaplo · http://url.com 2012.01.23. 16:57:52

@Pizsi16: ha a személyimbe, útlevelembe bekerülne, h ukrán állampolgár, akkor ukrán lennék. és ha továbbra is magyar akarnék maradni papíron, elköltöznék. lehet finomítani a dolgot: magyar ajkú román állampolgár. romániai magyar kisebbség, stb. ahogyan Mo-on is vannak nem magyar ajkú kisebbségek, akik magyar állampolgárok. itt van a bejelentett lakhelyük és ide fizetnek adót (általában nem is keveset, mert dolgos népek) és nem sírnak, otthonuknak tekintik Mo-ot! a magyar viszont mindig is ilyen volt, csak sírni tud és keseregni a rég elmúlt dicsőségen...

KayaIbrahim 2012.01.23. 16:58:23

Ha idejön az én életembe belepofázni, akkor románnak fogom nevezni. Mi mikor mentünk át pampogni?

caravelle 2012.01.23. 17:00:44

Az a gyanúm, hogy nem egy témáról beszélünk. Részemről nem vagyok a hagyományos értelemben vett fideszes. Ami kiveri nálam a biztosítékot, az az, amikor olyan emberektől akarják elvitatni a jogot a kifejezéshez, akiknek a nappalijuk és a fürdőszobájuk között húztak egy országhatárt, aztán kaptak egy új személyit, amiben az áll, hogy román, ukrán, vagy csehszlovák, stb. Részemről, ha velem ilyen történne és holnaptól mondjuk indiai állampolgár lennék, valószínűleg elég keményen orrbavágnám azt, aki engem leindiaizna, pláne, ha azt egy Magyarországon ragadt "magyar" mondaná. Kéretik ebbe belegondolni! Ismerek velem egykorú erdélyit, aki a katonaságnál tanult meg románul. Hát, ennyire "román"!

pasinaplo · http://url.com 2012.01.23. 17:03:48

@caravelle: köszönöm, de nincs ok, hogy a magad fajta szánjon. utazgass erdélybe, támogasd a határon túliakat, attól még románok. én majd akkor támogatom őket, ha ide költöznek és ide fizetnek adót! van nem egy erdélyből idetelepült ismerősöm. sose merült fel köztünk még témaként az, h ők románok lennének vagy bármilyen negatív kontextus arról, honnan jöttek. sőt egyáltalán nem került szóba, h nem Mo-on születtek. én csak tényeket közöltem, a román állampolgár az román, nem magyar. mi ezen a nem érthető? :) ez tény

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2012.01.23. 17:05:49

@pasinaplo: Ez volt Ceausescunak is az okfejtése. Lehet, hogy te Ceausescu rokona vagy. Esetleg vmi fajromán.

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2012.01.23. 17:08:36

@Lastres: Ez a farok+csalán társítás valamilyen hülye liberális gyermekmondóka? Már vagy száz helyen láttam. Nem igaz, hogy ennyire buták, akik folyamatosan ezt használják.

caravelle 2012.01.23. 17:09:35

@pasinaplo: Nem kívánok Neked rosszat, csak egy kubai állampolgárságot... ;)

Shinigami Daiko 2012.01.23. 17:11:18

@pasinaplo: igen. Attól még a nemzetisége, az anyanyelve lehet magyar, az Isten éltesse. A politika pedig egészen más.

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2012.01.23. 17:11:46

@pasinaplo: Színtiszta buta román okfejtés. pasinaplo, nem azok románok, akik Romániában élnek, te vagy az. Egy büdös oláh.

Shinigami Daiko 2012.01.23. 17:12:56

@karamcsand: magyar identitású román állampolgárnak nincs itt tüntetnivalója, majd, ha itt fizeti az adót, meg a TAJ-t, mega, mega (amit csak mi is fizetünk).....

Shinigami Daiko 2012.01.23. 17:15:20

@karamcsand: "..van-e értelme összeugrasztani egy helyen élő embereket.."

Mi köze van ennek a tüntetéshez?

Advocatus Diaboli 2012.01.23. 17:38:36

Az erdélyi magyar igenis egy rohadt büdös szőröstalpú puliszkazabáló kecskebeszó román _amennyiben_ idejön Magyarországra tüntetni és szavazni! Tüntessen (és szavazzon) ott ahol él!!! Ne jöjjön ide más farkával verni a csalánt! Szavazzon ott, ahol adót fizet, és húzzon haza innen, ne szóljon bele a mi dolgunkba! Majd, ha ideköltözik a magyar rögvalóságba,és rájön, hogy az imádott alcsúti pojácája és hozzá nem értő csahosai olyan szinten elbaszták az országot, hogy itt 20 évig lófilé sem lesz, nemhogy fejlődés, meg gazdasági felélénkülés, hanem könny, vér, veríték és fogaknak csikorgatása (egy kisszámú f...szközeli elitet leszámítva)? szóval majd akkor jöjjön tüntetni a hülye "békemenetbe"

caravelle 2012.01.23. 17:45:47

@Advocatus Diaboli: Basszus, na a Te életedért sem adnék egy deka szart sem...

emerik 2012.01.23. 17:54:59

Én is külföldön született szülők gyermeke vagyok, mégsem vagyok az adott ország állampolgára. Én ide fizetem az adó forintjaimat és nem oda. A határon túli magukat magyarnak tartók sem ide fizetik az adójukat akkor milyen jogon szólnak bele a haza ügyeibe, milyen jogon élvezik a szolgáltatásokat?
Mindenki csak ott kakaskodjon ahol az asztalra is tesz a közösség érdekébe

Advocatus Diaboli 2012.01.23. 17:57:28

@caravelle: Hang vagy!!!
Kevés vagy a vezéreddel együtt, mint elefántba a normáltampon!

Egyébként azt a deka szart nyugodtan megeheted!

Pizsi16 2012.01.23. 18:05:36

Van még olyan ország akinek a 30 millió honfitársa szorult idegen országba? ( akarata ellenére)
Ezeknek az embereknek magyar volt az apja, a nagyapja, a dédapja stb... Magyar hagyományokat, gondolkodást megtartották és szeretettel beszélnek A Hazájukról!
Minden pozítív gondolat feléjük aranyat ér a szemükben. A gyerekeiket úgy nevelik, hogy mindíg magyarok maradjanak.
Ne keverjük össze őket a Romániából jött valódi román emberekkel.

caravelle 2012.01.23. 18:11:47

@Advocatus Diaboli: Nincs vezérem és nem ígértem semmi olyat, amire azt mondhatod, hogy hang vagyok. Pont azt írtam, hogy semmit nem tennék érted. Képzavarban vagy!

karamcsand 2012.01.23. 18:22:09

@Pizsi16:
milyen 30millió, te számbűvész? Nézzél már utána!
Ezeknek az embereknek nem minden felmenője magyar! Mint ahogy a magyarok többségének sem (valószínűleg neked sem)! Egyébként pedig nem a felmenőktől lesz valaki egy nemzetiség tagja, hanem önnön elhatározásából, valahova tartozni vágyásából és abból, hogy ezért tesz is!
@emerik:
Rátapintottál egy lényeges dologra. A demokrácia alapja az, hogy "nincs adó képviselet nélkül+nincs képviselet adó nélkül"
Az egy dolog, hogy néhány kedvezményt megadunk a határon túliaknak, mert összetartozunk. De azért legyünk észnél! Minden állampolgárnak vagy a saját országában saját képviselete, annak a dolga az ő érdekeinek megvédése a politikában!
Kevesen beszélnek erről, de egy felvidéki magyar három európai országban is ugyanolyan jogon tanulhat, mint az adott ország bármely állampolgára: Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon is. Biztos, hogy annyira elnyomottak ők?

Daiko: A felvonuláshoz annyi köze van a mondandómnak, hogy ez a kedves kormányzó pártunk állandóan a határon túliakkal politizál. Ez mindenkinek érzékeny téma és ezért jól lehet vele manipulálni. Ha igazán a határon túli magyarok érdekét tartaná szem előtt, akkor a békét keresni a nemzetek között. De ehelyett gyűlöletet szít és amikor valaki visszaszól, akkor hangosan kiabál, hogy "Bántják a magyarokat!"

excedrin2 2012.01.23. 18:40:20

Az idézet pontatlan, torz, mert így fejeződik be:

...(Csak annyit teszek hozzá, hogx az idézett beszélgetés részveői nem románok, hanem magyarok, romániai MAGYAROK voltak -ezt fontos lenne tudatosítanunk magunkban!!!!!! Írom én: Faragó Zsuzsa)

excedrin2 2012.01.23. 18:41:25

@Termetes Samu: Az idézet pontatlan, torz, mert így fejeződik be:

...(Csak annyit teszek hozzá, hogx az idézett beszélgetés részveői nem románok, hanem magyarok, romániai MAGYAROK voltak -ezt fontos lenne tudatosítanunk magunkban!!!!!! Írom én: Faragó Zsuzsa)

notriani 2012.01.23. 18:56:47

Mennyi buta, önző emberke! Előrébb van a szájjatok az agyatoknál, ezért hamarabb fröcsögtők mint gondolkoznátok! Aki akar menni, az menjen Romániába. Kárpátok tulsó felén lévő terület! Miről beszéltek gyermekeszűek. Minden utas fizetett az útért! Tanuljatók meg gondolkozni! Aki szörőstalpunak nevezte az erdélyi magyart, annak üzenem hogy sok a duma kevés az iqd.

dozen 2012.01.23. 18:58:16

Úgy tudom, hogy sem az Európai Bizottság tagjai, sem az IMF vezetők nem magyar állampolgárok, nem Magyarországon adóznak és mégis megmondják hogy mit lehet és mit nem... érdekes, a sok székelyfób mégis azt szeretné, ha ők bizony kötelezően beleszólhatnának a magyar politikába... hogy is van ez? Kettős mérce, bújjatok el inkább.

PantherPink 2012.01.23. 19:06:18

Elég rég sikerült annyira felnyomják az agyvizem, hogy regisztráljak is egy nyomorult kommentért. De legyen. Kezdjük ott, hogy erdélyi magyar vagyok. És mellette székely is, de ez most mellékes. Valószínűleg sokkal többet tudok arról, hogy mit jelent az, hogy magyar vagy, mint a tisztelt kommentelő urak, hölgyek, akik Magyarországon élnek.

Engem küldtek már el melegebbre azért, mert magyarul beszélek. Engem már akartak megverni azért, mert az anyanyelvemen szóltam valakihez. Velem nem áll szóba a rendőr magyar nyelven. De tegyük félre az indulatokat, mert nem ér ez semmit.

Játszunk egy logikai játékot mindazokkal, akik szerint én román vagyok. (A románok szerint nem vagyok az, ami eleve érdekessé teszi a dolgot, de sebaj.) Aki Magyarországon él magyar. Rendben. Aki Romániában él az román. Okés. A Fekete Tengerben van egy sziget, nemzetközi vizekben: annak lakói tengerek. Vagy nemzetközi vizek.
Másik vonal: úgy vettem észre, hogy Magyarországon is van néhány roma. Ők gondolom nyilván magyarok, mert Magyarországon élnek. Remélem az itt kommentelők egyik sem különbözteti meg őket semmi módon a többi magyartól. Azon kívül van egy elég erős zsidó közösség is. Meg sváb. Meg mit tudom én, kínai, kóreaia, mongol, tamil, perui. Gondolom az aluljáróban a Peruban született zenészek magyar népzenét játszanak. Budán nyilván csak és kizárólag dunántúlit.

Megjegyzem, hogy nem kértem magyar állampolgárságot. Nem támogattam OV-t, nem is fogom. Nem akartam elmenni tűntetni. És meg egy mondat erejéig, hadd jegyezzem meg: a beszólások alapján valahogy csak elleszek büdös románként életem hátralevő részében.

Jó egészséget mindannyiatoknak.

ny 2012.01.23. 19:20:04

@pasinaplo: „ha a személyimbe, útlevelembe bekerülne, h ukrán állampolgár, akkor ukrán lennék” Ennél nagyobb ökörséget már régen olvastam. Gondolom, hogy aki magyar állampolgár az meg magyar. Például nem magyarországi sváb, szlovák, szerb, horvát, szlovén, görög, ukrán, stb?

Könnyen lehet, hogy sok résztvevőnek fizettek. De, használjuk már a józan eszünket: „ Kiderült,hogy fejenként 3500,-forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy legyenek. A busz, amivel jöttek,azzal a lendülettel,hogy kiszálltak hazament. Gyakorlatilag itt hagyta őket. ” Tehát elhozták őket. Letették, oszt elpucoltak? Akkor ezek szerint a fényképen látható buszok a magyarországi tüntetőket szállították csak. Valamiért a fideszes versenyzők csak arra ügyeltek, hogy az erdélyi híveiket ideszállítsák? Micsoda ostobaság!

Lpadre 2012.01.23. 19:21:37

@karamcsand: "magyar identitású román állampolgár"
Gratulálunk! Te milyen identitású magyar állampolgár vagy??????

ny 2012.01.23. 19:25:05

@emerik: „A határon túli magukat magyarnak tartók sem ide fizetik az adójukat akkor milyen jogon szólnak bele a haza ügyeibe, milyen jogon élvezik a szolgáltatásokat?” Ez a logika Cohn-Benditre is igaz?

dozen 2012.01.23. 19:29:27

@Pantherpink: én szégyellem magam néhány primitív hozzászóló helyett, kérlek bocsáss meg nekik, tudatlanok. És mire olyan helyzetbe kerülnek majd saját életükben, amilyenben Te vagy, ők már rég nem fognak emlékezni erre a bejegyzésre...

wampire 2012.01.23. 19:30:34

Komolyan gondolja bárki is, hogy valaki cca 300 millát kifizet, csak hogy sokan legyen ?

Zb74 2012.01.23. 19:30:36

@pasinaplo: Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy magadfajta szélsőségesek egyáltalán léteznek.

Az a Falk Miksa utcai gondnok pedig, aki csípőből lerománozta a nagyváradi magyarokat, szintén elgondolkozhatna: ha annak idején a megszálló román királyi csapatok nem vonulnak ki Budapestről, most alighanem ő is román állampolgár lenne - vajon akkor magát is "román"-nak tartaná?

binoche 2012.01.23. 19:33:02

@dozen: kedves dozen, Romániától Magyarország nem kap semmit, de az uniótól igen, mint ahogy Románia is, pl. uniós támogatásokat. Az unió befogadta országunkat egy közösségbe, bizonyos játékszabályok betartásával, amit orbán semmibe vesz, hazudik és elárul, hát ez a különbség. Ha esetleg nem érthető, akkor bővebben is szívesen elmagyarázom!

SzékelyKavboj 2012.01.23. 19:33:53

Kedves határontúli atyámfiai! Szegény timafalvi Jóska nagyapám, aki ízig vérig székely volt, már gyermekkoromban megmagyarázta, hogy a pesti rokonok is olyanok magyarok, mint mi, csak mi egy csöppel többek vagyunk. Aztán leegyszerűsítette arra, hogy Székely szarta a magyart! Namármost, ez nekem sokáig visszáznak tűnt, amíg 14 éves koromba nem kerültem Etyekre középiskolába, ahova úgy mentem mintha haza mennék, elvégre egy nemzet vagyunk. Akkor szembesültem azzal először, hogy hiába van magyar nevem és nem Hohmann Tominak vagy Buchfelder Pistinek hívnak, mégis én vagyok a köcsög oláh Romániából. Erdélyben a mocskos magyar voltam Ungárijából. A magyar lenéz, mert román vagyok, a román lenéz, mert magyar vagyok. Lassan írom, hogy felfogjátok : BASSZÁTOK MEG és most úriember voltam! A magyar állampolgárság megadása a határontúliaknak szép gesztus, értékelem, de egy gesztus marad egészen addig, amíg a munkátokat féltitek tőlünk, hogy megszálljuk az országotokat. Ja és ha így is van, akkor azért Ti vagytok a hibásak, mert ha az elbaszott román tanügyi rendszer termékei is vagyunk, sokkal magasabb szintű oktakásban részesültünk, mint a ti híres liberális iskoláitokban, ahol a mellesleg a cigányok (magyarok) csapkodják a tanárokat. Hasonlítsunk össze egy romániai magyart egy anyaországival. Minimum 3 nyelvet beszélünk az anyanyelvünkön kívül, szélesebb rálátással bírunk arra ami körülöttünk történik, 16 évesen már annyi tapasztalattal és tudással rendelkezünk, mint egy huszanéves magyarországi. Mert nekünk más lehetőség nincs Romániában, tanulsz vagy szopsz egész életedben.Habár diplomával is szopatnak, de nem térdelsz, hanem írósztalon szopsz. Szó, ami szó, gyerekek, le vagytok sajnálva, vessetek magatokra és befejezésül egy másik gyöngyszem Jóska nagyapámtól : AKI HÜLYE, HALJON MEG!

PantherPink 2012.01.23. 19:36:14

@dozen: nem panaszkodtam, félreértettél. De Erdély a tolerancia hazája (is), szóval rendszerint jól tolerálom azokat, akik összemossák a nemzetiségi és politikai kérdéseket.

binoche 2012.01.23. 19:37:36

@PantherPink: én is regisztráltam, mert az én "agyvizemet is felnyomták" teljesen megértelek, és sajnálom, hogy volt úgy, hogy kaptál a magyarságod miatt, borzasztó egyet is értek... Egyetértek és én is elkövettem ezt a hibát, és itt és most elnézést is kérek! De nem tudok egyetérteni, hogy más országban élők szavazzanak a mi életünkkel kapcsolatban bármiről is legyen szó! Ez lássuk be nonszensz! Sajnos ezzel is növeli orbán a feszültséget a konfliktust. Mint tudjuk ebben nagyon jó, megosztást, viszályt talán nem túlzást háborút szítani! Az én nagyapám erdélyi ember volt, ha élne még ott rokonom, de lehet él is még ott... akkor sem gondolom, hogy ez helyes! És még 1, emlékszem, hogy csaucseszkó forradalom alatt, a Magyarországon élő magyarok, hogy segítettek az erdélyieknek (én magam is, mentem a vöröskereszthez) és most, amikor nálunk van baj, akkor ez a hála, hogy idejönnek a diktátor mellett tüntetni, a majdnem 500 forintos benzin mellett, a meggyalázott alkotmányunk mellett, a 27%-os áfa mellett, és még sorolhatnám, azért ez elképesztő! És nem mentség, hogy nem tud róla, mert ha nem tud semmit, akkor miért jön, ha nem kérdez, és nem tájékozódik! De, még egyszer elnézést a sértésért! és az egy hülye érv, hogy az unió miért szólhat bele, nem szólhat bele és nem is szól bele, de Romániától Magyarország nem kap semmit, de az uniótól igen, mint ahogy Románia is, pl. uniós támogatásokat. Az unió befogadta országunkat egy közösségbe, bizonyos játékszabályok betartásával, amit orbán semmibe vesz, hazudik és elárul, hát ez a különbség. Ha esetleg nem érthető, akkor bővebben is szívesen elmagyarázom!

ny 2012.01.23. 19:44:29

@binoche: Ez nagyon szánalmas volt! Az Unió nem azon az alapon kritizál, hogy mi adjuk a pénzt. Pontosabban van ilyen kritikájuk is, de az konkrétan a pénz felhasználásra vonatkozik. A kritika alapja, pontosan az, hogy egy közösség vagyunk. Ha viszont ez igaz, akkor a romániai magyarok is nyugodtan véleményt nyilváníthatnak magyarországi ügyekben. Különösen, hogy egy nemzethez tartozunk. Az egy más kérdés, hogy azok, akik most a Fidesz mellett állnak ki rossz ügy mellet állnak ki.
Ha egyébként a székely szélsőségesek történetesen Székelyföld önállóságáért kezdenének küzdeni, akkor gondolom, a Te logikád szerint, nekünk magyarországi magyaroknak ebbe semmi beleszólásunk nem lehetne, hiszen nem ott adózunk!

karamcsand 2012.01.23. 19:50:57

@Lpadre: magyar identitású magyar. Valami problémád van? Olyan sok kérdőjelet használsz.

Binoche: teljesen korrekt, amit írsz.

PantherPink 2012.01.23. 19:53:25

@binoche: nem akartam ezt latolgatni, de legyen. Én is úgy gondolom, hogy egy ország belpolitikájába akkor szólj bele, ha a szar döntés a te nyakadba pottyan. Hogy ez a pár határon túli mekkor "veszély" döntse el mindenki magának. Szerintem elhanyagolhatók.

Hogy Orbán mit és hogy csinál részemről nem érdekes. De az 500 forintos benzint az itt leírtakkal ellentétben 6,5 lejes gázolaj ár mellett a helyi szimpatizánsok fizették. Szóval napidíj, meg miegymás kamu.

Hogy orbánt miért istenítik Erdélyben? Egyszerű: nem a gazdaságpolitika teljes hiányát látják benne, hanem az embert, aki megérti, hogy határon túl magyarnak lenni alkalmanként szívás. Persze más is megérthette volna ezt, ha akarja. Nem így történt, ezt pedig nem felejtik el sem Vityának, sem Ferencnek.

Nem akarom Viktort védeni, de demokratikusan megválasztott ember. A diktátoroktól egészen könnyedén megkülönböztethető álltafaj: gondolj Ceasuescura, akit az imént emlegettél.

Félek az ilyen túlzásoktól, amikor valaki diktátornak hív egy gyenge miniszterelnököt, vagy a félrecsúszott tárgyalásokat forradalomnak hívja, hogy pártatlanságom továbbra is hangsúlyozzam. Ugye a forradalom jellegzetesen olyasmi, amit a polgárok indítanak és nem egy kormány.

karamcsand 2012.01.23. 19:59:50

@ny: Ha lenne Székelyföld elszakításáért reális törekvés, ahhoz nem lenne közünk. Az az ottani emberek országa lenne. Ha csatlakozni akarnának Magyarországhoz, ahhoz lenne (magyar állam ügye). Vagy ha ők ezt békésen kezdeményeznék és ezért valaki gyilkolná őket, ahhoz is lenne (emberi jogok ügye, EU alapelvek ügye).

Az EU bizonyos meghatározott kereteken belüli kapcsolatot, közösséget jelent. A romániai magyarok itt most nem azért vonultak fel, mert az EU szabályait akarják itt is betartatni, hanem azért, mert a magyar belpolitikában akarják a hangjukat hallatni. Ez azért különbség, nem kéne összemosni.
Az EU-nak pedig igaza van. Közösséget vállaltunk velük, pénzt veszünk igénybe tőlük fejlesztésekre, kedvezményes kétoldalú megállapodásokat kötöttünk és most az ebből ránk eső részt nem teljesítjük.

binoche 2012.01.23. 20:03:07

@ny: Na, azt hiszem én nem személyeskedtem senkivel! Te se tedd, vagy tedd leszarom, hogy ki milyen bunkó! A válaszodból az is kiderül, hogy ostoba is vagy, mert egy szót sem értettél meg abból, amit írtam! Az uniótól kapunk a románoktól nem kapunk semmit! ennyi! az unió nem pofázik bele a dolgainkba, az erdélyiek belepofáznak! A szavazati jogotokat meg NEM fogjuk megengedni, hogy legyen! Értve vagyok? És nincs apelláta, próbáltam szépen, elnézést is kértem, de nem fogtátok fel!

SzékelyKavboj 2012.01.23. 20:10:55

@binoche: Kell a francnak, fel is dughatod magadnak, aztán örülj neki :D Az én állampolgárságommal kezdheted is, neked ajándékozom!

karamcsand 2012.01.23. 20:11:06

@PantherPink: a határon túli Orbán-megítélést tekintve teljesen igazad van. Mai napig nem is értem, hogy miért nem látogatnak el külföldre magyar politikusok. Nem kampányolni, de jelen lenni és ennek egy etikus publicitást adni. Kárpátalján is csak ilyen neveket hallottam, hogy Semjén, Torgyán,...

A diktátor-definíciódat viszont kicsit korrigálnám. Egy diktátor nem attól lesz diktátor, hogy milyen módon került hatalomra, hanem attól, hogy milyen hatalmat gyakorol működése során és milyen hatalmat szerez meg még magának.
Ne felejtsük, hogy maga Hitler is demokratikusan lett megválasztva, csak aztán napról napra kiterjesztette a hatalmát (nem egészen mellesleg a bukásig vezető úton elég hosszan többségi támogatása volt) és ezért nevezzük diktátornak.

binoche 2012.01.23. 20:11:46

@PantherPink: fogalmad nincs arról, hogy itt mi folyik, meg sem kérdezed, egy kérdésre nem veszed a fáradságot!!!!!!!!!!!

Nem beszéltem arról, te butuska, hogy ki milyen benzin fizetett, és arról beszéltem, hogy Magyarországon a benzin orbánnak köszönhetően nem sokára 500 forint lesz!

Legalább arra vedd a fáradságot, hogy értelemezed, amit a másik ír, mielőtt arra vetemedsz, hogy válaszolsz!

és nem érdekel, hogy orbánt, az ostobák miért istenítik, engem az érdekel, hogy az erdélyiek NE szavazzanak Magyarországon! 20 áve figyelem orbánt, és diktátor alkat és az is, jobban tudom mint te hidd el, én ugyanis itt élek 40 éve! orbánt meg megválasztották igen a populista politikája miatt, amit elhittek neki, és így becsapta a Magyarországon élő embereket!!! Remélem érthető voltam, nem olyan bonyolult ez!!!!
Én itt befejeztem, kínlódjon veletek más, nemek erre nincs energiám!!! NEM KELL A SEGÍTSÉGETEK, CSAK HAGYJATOK VÉGRE MINKET BÉKÉN!

karamcsand 2012.01.23. 20:16:40

@SzékelyKavboj: Még egy tanulságos történet: A horvátoknál is hasonló probléma áll fenn, mint nálunk, mivel rengeteg horvát él a környező országokban. Ők megadták a kezdetektől a választójogot. Sajnos azonban a határon túli horvátok igen szélsőségesek és nyilván manipulálhatóak, úgyhogy rendre elsodorják a horvát politikát. És persze a hatását nem érzik, mert nem ők élnek ott. Ezt egy horvát politológus mondta, úgyhogy megbízhatónak tartom a véleményét.

PantherPink 2012.01.23. 20:18:10

@binoche: megmondtam, pártatlan vagyok. A butaság és a pártatlanság két különböző dolog. Én úgy gondolom, hogy a magyarságnak politika mentesen össze kell tartania. Ha nem szereted OV-t buktasd meg. Uff.

dozen 2012.01.23. 20:18:23

@binoche: akkor vessünk fel egy egyszerű példát: van egy család, két testvér. az egyik testvért erőszakkal elszakítják a másik testvérétől. az elszakított testvér egy nevelőintézetbe kerül, míg a másik a család házában.
a családi háznál maradt testvér összeáll a szomszéddal, hogy dobjanak pénzt a kalapba és közösen fessék ki a házat és hozzanak házirendet.
az intézetben lévő testvérével nem tartja a kapcsolatot, el sem ismeri őt, meg sem vendégeli őt, ajándékot sem kap tőle... viszont a szomszéd a pénzért cserébe jogokat szerez magának a háznál. kérdésem: hány éves a kapitány?

PantherPink 2012.01.23. 20:22:16

btw: akar segíteni a Kolozsváron igencsak sokat emlegetett Rettegi józsef.

Hungboy 2012.01.23. 20:47:27

Az a probléma ezzel a felvonulással,meg a román-magyar ellentéttel,meg a függetlenséggel,meg az autonómiával,meg a jobb oldal fő céljával,hogy pontosan ennek a viselkedésnek,ezeknek a céloknak lett az a következménye mindkét(!!!!!!!!!!!!!!!!!!)-----értitek???eddig kettő volt,s mindkettőben....--------!!!)háború után,hogy elválasztották a háromnegyed országot a központi részétől....s azt hiszem,megint egy ilyen felé haladunk....Szeretném,ha fidesz rajongó jobb oldali,felelős emberek elgondolkoznának ezen, s megírnák:az egész megérte,vagy önmaguknak okoztak csak kárt....

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.23. 21:00:31

Megismétlem: lehet így vélekedni a fideszes felvonulásról meg úgy. Lehet így vélekedni a kormányról (pl. nekem nem tetszik, ahogy nem tetszene Gy.F. sem), vagy úgy.

Még arról is lehet sokféleképp vélekedni, hogy ha valakit busszal idehoznak Zetelakáról vagy Nagyváradról felvonulni.

Ettől még, aki odaát magyarnak tartja magát, akkor azt nekünk, itteni magyaroknak kötelességünk elfogadni. Minden más vitánk ezután következik. (És nehogy valaki azt gondolja, hogy pl. az erdélyi fiatalság egyöntetűen fidesz-imádó. Nem az.)

PantherPink: köszi a regisztrációt, hát néhány kommentért itt én kérek elnézést.

Csak hogy világos legyen, ő odaát a románok szerint "bozgor", hazátlan, itt meg lerománoznánk? Ne már.

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2012.01.23. 21:21:38

@Advocatus Diaboli: Megkérdezném, mi vagy te? Egy liberális, buzeráns zsidó-tót-cigány keverék, ahogy szavaidból kitűnik, te alávaló, önző tetű!
Hál' istennek vannak Magyarországon is rendes emberek, akiknek a nyomába sem érnek az ilyen szemetek.

dozen 2012.01.23. 21:28:16

Ha romániai magyarnak nem adunk szavazati jogot olyan címszóval, hogy nem adózik és nem itt él, akkor ezzel az erővel a magyar nyugdíjasoktól is el kellene venni a voksot...

tiszta sor 2012.01.23. 22:13:57

@wampire: Nagyon fájhat nekik a sok sok ember, aki eljött. Ha a létszám lett volna fontos valaki(k)nek, közelebbről is tudtak volna hozni embert és nincs több száz kilométeres útiköltség. Ha bedőlünk a híresztelésnek és valaki(k) hajlandóak lettek volna komoly összegeket fizetni(100ember 300ezerHUF, hol van ez még az egy 300ezer emberhez?) inkább propagandára költik.
ha arra gondolok, hogy volt aki véletlenül értesült az eseményről és van akihez el sem jutott a hír, sokkal értelmesebb kiadás lett volna. "Itt hagyták őket" ja, fordulni kellett a következő turnusért Erdélybe:D Szerintem ezt a mesét a majdani választásokra tartogatták, csak valami oknál fogva összekavarták a bértollnok filejait:)))

petraeus 2012.01.23. 22:27:27

Szerintem a tortenet arra volt kihegyezve, hogy fizettek oket. (Ettol fuggetlenul nem lenne szabad romannak vagy szlovaknak nevezni a hatarontuli magyarokat, ezt hagy dontsek el ok, os ok valszeg magyarnak vagy szekelynek neveznek magukat. Mondjuk vegyes csaladokban ez mar mas, van olyan kollegam aki kitunoen beszel magyarul es szivesen is de magat szlovaknak tartja akinek vannak magyar gyokerei is ezt tiszteletben kell tartani.)
De a fizetes ha igaz eleg gaz, mert az ha ingyen van a busz kozos kajalas van, stb. az egy dolog, egy part vagy mozgalom miert ne szervezzen utaztatast, de fizetni embereknek, hogy eljojjenek? Eleg gaz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 22:41:47

1) A romániai magyarnak semmi alapja nincs Magyarországon tüntetni belpolitikai ügyekben.
2) Az állampolgárság bizony nagyrészt azon az alapon dől el, hogy ki hova születik.
3) A romániai magyarra lehet azt mondani, hogy román, hiszen román állampolgár. A magyarokl kézpénznek veszik, hogy a nemzet fogalma nyelvi alapú, pedig a történelem során nem mindig volt ez így. Például Liszt Ferenc nem beszélt magyarul. Akkor ő nem magyar?!
4) Az az állítás, hogy "x.y. román" nem zárja ki azt, hogy "x.y. magyar".

Úgyhogy ez bizony egy kicsit elszállt magyarok műfelháborodása.

Ajtony 2012.01.23. 22:44:37

Mi nem kaptunk semmit, magunk fizettük az útiköltséget. Nem láttam, nem hallottam olyanról, aki nem magától jött volna.
Én nem terveztem, hogy megyek, ám az EU parlamentben őrjöngő zöld-bohócot látva mégis mentem.
Nem életszerű az sem - tuti kamu - hogy a Budapestre feljött busz itt hagyta az utasait, hiszen az utat akkor is ki kellett fizetni a buszosnak, ha üresen megy vissza.
Ez az egész házmester szöveg hazugság

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 22:51:39

Egyébként ennek a mondatnak, hogy "Rögtön levettem, hogy románok. Nagyváradról jöttek. " a legkézenfekvőbb értelmezése, hogy románul beszéltek. Aztán átváltottak magyarra. Tehát valószínűleg mindkét nyelven beszéltek.

Nem kell olyan nagy ész, hogy ezt az ember kitalálja ahelyett, hogy hülyeségből felkapja a vizet.

Ajtony 2012.01.23. 22:54:20

@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás! Régen ütköztünk, de a szokott demagógiád ismét megszólalásra ingerel.
Egy belga állampolgár nyugodtan mondja magáról, hogy flamand vagy vallon. Egy német állampolgár büszke a bajorságára, és annak vallja magát. A magyar állampolgárságú német, szlovák, ruszin, szerb, horvát az állampolgárságát megtartva vallja magát annak, aminek érzi magát. Egy öntudatos skót nyakon vágna, ha britnek neveznéd. A baszkok kikérik maguknak azt, hogy lespanyolozd őket.
Téged ez nem zavar, csak az, hogy állampolgársága ellenére magyar egy felvidéki, vagy székelyföldi.
azt pedig, hogy a nyelv ellenére sokan nem magyarok, látjuk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:02:10

@Ajtony: Normális vallon nem héborodik fel, ha lebelgázzák, normális skót sem, ha lebritezik, és normális baszk sem, ha le sanyolozzák, és normális kasztiliai sem.

Ahhoz egyébként sötét mélynemzetinek kell lennie valakinek, hogy ne értse, hogy a "román" az lehet a "román állampolgár " megfelelője, és azt is, hogy ez nem zárja ki azt, hogy magyar is.

Nincs bajom azzal, ha valaki magyarnak vallja magát Erdélyben. Nem sikerült felfognod.

Egyébként meg kurvára senki nem tudja, minek vallotta volna magát, mert nem kérdezték. Az egész cikk egy hülye ember gumicsontja.

Ajtony 2012.01.23. 23:03:20

@Brendel Mátyás: Mátyás! Mennyi Fal(k) Miksa utcai gondnok van, csak ámulok és bámulok. :-)
Bevertem a gugliba az idézetedet, és saját írásként (nem megosztásként) rengeteg gondnok állítja, hogy tevés-vevés közben pécsi árva-nyugdíjassal és itt felejtett "románnal" elegyedett szóba, akik megszégyenülten pakolták a zászlójukat a táska legaljára.

Ajtony 2012.01.23. 23:06:15

@Brendel Mátyás: Inkább egy kitalált mese utózöngéjének tűnik, de Te nem voltál ilyen vulgáris régebben. :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.23. 23:06:16

@Ajtony: "Egy öntudatos skót nyakon vágna, ha britnek neveznéd." - csak a pontosság kedvéért: nem. Britnek nevezheted, *angolnak* nem.

notriani 2012.01.23. 23:14:47

Brendel Mátyás, hadd ne te döntsd el, hogy mi erdélyiek hogy érzünk, hogy gondolkodunk! Ne mind a nyugati világot majmold!

Kérdés! Hogyan befolyásolná az a pár szavazó a választások kimenetelét, és konkrétan a te/ti életeteket?

Mennyire önzőek vagytok! Ezt jól ellestétek nyugatról!

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:15:21

@pasinaplo: szerintem meg leszophatsz. román a kurva anyád.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:15:57

@Ajtony: 1) Na mi van, a cik fő mondandója tarthatatlan, akkor keresel más kötözködni valót?! Terelsz, mint a pulikutya?! Ezt tudja a jobber?!

2) Én is beírtam. Csak idézőjeles idézést láttam.

Hazudsz te reggel, délben és este, hajnalkor és napnyugtakor is.

Ajtony 2012.01.23. 23:16:01

@timargabor: Jessz. Persze igazán ukránra gondoltam, aki nyakon vágna ha orosznak neveznéd - hát a közel ötven év + a mellettünk levő reptér miatt az ment volna. Bevallom felvágni akartam :-)
köszi

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:18:38

@Brendel Mátyás: Én erdélyi magyar vagyok, soha nem káromkodok neten, de ez az egy téma kihoz a sodromból, úgyhogy egyél meleg szart te is, te gyökér, miután szájbabasztad az orosz kurva anyád holttestét.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:20:19

@notriani:

"hadd ne te döntsd el, hogy mi erdélyiek hogy érzünk, hogy gondolkodunk! "

én nem döntöttem el. a cikk írója, és te akarod eldönteni egy másik erdélyiről, hogy hogy gondolkodjon. ez a jobber mentalitás.

"Kérdés! Hogyan befolyásolná az a pár szavazó a választások kimenetelét, és konkrétan a te/ti életeteket?"

A 2002-es választásokat konkrétan megfordíthatta volna, és valószínűleg meg is fordította volna. Namost Orbán szakaszosan is elég szar, nem kell neki 8 év folyamatosan.

"Mennyire önzőek vagytok! Ezt jól ellestétek nyugatról!"

Bocs, de a Magyarországon élő magyar állampolgárok, akik valamiért tudnak románul, az szavazhat arra, hogy neked ki legyen a miniszterlenököd Romániában?! Ugye, hogy bornírtság?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:21:58

@Alf: ahogy elnézem, a te identitásod elsősorban földönkívüli.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:24:33

A blog címében ez a Tímár Gábor gyerek az összes erdélyi magyarnak megmondja, hogy ő biza nem román. Ha annak tekinti magát, ha nem.

Ehhez aztán kell, hogy a Tímár Gábor egy beképzelt, önző, faszkalap legyen.

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:24:42

na lenyugodtam, bocs mindenkitől.
Az erélyi magyar nem román, identitása fontos része a románoktól való különállás, ezért is érzékeny téma.

Ajtony 2012.01.23. 23:25:19

@Brendel Mátyás: Nyugi Mátyás!
Kedvenc főnököd kedvenc szavait idéztem, Te meg magadra vetted - pedig akinek nem inge... :-)
ha meg sértegetni akarsz, visszavágok: bolsi
:-)

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:25:46

@Brendel Mátyás: hidd el, az összes erdélyi magyar egyetért ezzel. aki meg nem, az román.

ez így logikailag nem túl összetett.

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:27:37

@Brendel Mátyás: Ja és akinek úgy telt a gyerekkora, hogy kiközösítették, mert magyar, majd átköltözött magyarországra és ott kiközösítették, mert román, nos ezt az embert így érinti, ahogy engem. Normális? az mi?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.23. 23:30:40

@Brendel Mátyás: "Bocs, de a Magyarországon élő magyar állampolgárok, akik valamiért tudnak románul, az szavazhat arra, hogy neked ki legyen a miniszterlenököd Romániában?! Ugye, hogy bornírtság?!"

Hm, jó kérdés. Ha a nyelvtudása mellett a követségen kijelenti magáról, hogy ő román, akkor az állampolgárságot biztos megkaphatja (ne felejtsük el, a magyar kormánynak jó oka volt rá, hogy a kettős állampolgársági törvényt a román törvényről másolja, így ők nem kritizálhatják). Fél Moldovának így van román állampolgársága. Hogy aztán ezzel szavazhat-e Romániában, azt nem tudom, mondjanak erre valami okosságot az erdélyiek.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.23. 23:33:17

@Brendel Mátyás: "A blog címében ez a Tímár Gábor gyerek az összes erdélyi magyarnak megmondja, hogy ő biza nem román. Ha annak tekinti magát, ha nem."

Hát, aki románnak tekinti magát, az román, tehát nem magyar. :-)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:36:28

@Alf: logikailag azt kéne felfognod, hogy lehet valaki román ÉS magyar. komolyan, kivágtalak volna a gimnáziumból ennyi logikai nemtudással, ami neked van.

notriani 2012.01.23. 23:38:29

Brendel Matyas, mehetsz romániába szavazni! Hidd el örvendenék ha én erdélyiként ugyanoda fizetném az adomat ahová te, csak vannaka komunisták akik ilyen liberális nemtudják kik lettek, akiknek az agyuk helyén is csak pénz van!

Neked a közösség nem jelent semmi, a magyar nemzet nem jelent semmi!

Nyugodtan szavazhatsz romániában és talán jobb is volna a magayrságnak ha kárpátokon tulra költöznél! Amugy a Moldáviai román is szavazhat romániában és képzeld a románt nem zavarja!

De téged zavar!

Használd az agyadat mert azért van!

Ja és ne légy önző, mert úgy is itt hagysz mindent a főld felszinén! Egy-egy ördőg lakozzik bennetek!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:39:03

@timargabor: nem tudom, hogy szavazhatnak-e, de ha igen, akkor sem kéne a hülyeséget másolni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:40:17

@timargabor: "aki románnak tekinti magát, az román, tehát nem magyar."

igen, tudom a te agyadba nem fér bele, hogy lehet valaki román és magyar. de hát a mélynemzeti jobberekkel ez a baj, alacsony az IQ-juk.

Ajtony 2012.01.23. 23:40:45

@Brendel Mátyás: azért ne felejtsük el: Magyarország államadóssága megduplázódott a Medgyessy - Gyurcsány kurzus idején. Nem GDP-hez mérten, nominálisan. Így teljesen egyértelmű, hogy a balliberális kormányok rengeteg bajt és szenvedést hoztak a magyarokra - most ennek az árát fizetjük. A Horn - Kuncze kormány meg eltapsolta az értékesebb vagyont, amivel részben piacot vettek - utalnék a cukor mizériára - részben addig is tuti hasznot hozó ágazatokat adtak el tüzes vízért és üveggolyóért. Ferenc tesó is prímán bevásárolt: 700 millióért vett egy céget (MOTIM), aminek a felhalmozott árukészlete 2 milliárd volt. Persze azt is hitelből, amit a magyar állam adott neki. Sajnálom, hogy Ferencet kiemeltem, mert ő csak egy volt a tolvajok közül - így igazságtalan. :-)

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:41:40

@Brendel Mátyás:

Nem vágtak ki, pedig az ország egyik legjobb gimijébe jártam.

Okosabb vagyok mint te, legyőzlek egyszerűen, pif-paf.

Nem, nagyon ritka az, hogy valaki román és magyar egyszerre. Ha vegyesházasságból született, akkor esetleg így van, de akkor is dominál az egyik.

Iszonyat ritka lehet, hogy valaki így feleljen: román is és magyar is vagyok.

A nemzeti identitás már csak ilyen.

Aki magyarnak vallja magát az meg egyáltalán nem román, tök mindegy, hol él/született. Aki meg nemvallja magyarnak magát, nos nem róluk beszélünk most.

notriani 2012.01.23. 23:41:43

@Brendel Mátyás: neked nagyon nagy logikád van! Komolyan!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:42:45

@notriani: akkor ezek szerint te azt rendben találod, hogy te megszavazod nekem Magyarországra Orbánt, én meg megszavazom neked Romániába a balliberális miniszterelnököt, oszt mindketten nagyot szívunk.

de te ezt szereted, mert te egy ilyen kis mazochista vagy.

notriani 2012.01.23. 23:42:57

@Brendel Mátyás: te agaydba csak az agymosás fért be! semmi más!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:43:43

@Ajtony: Fidesz agymosás, offtopic, nem vitázok veled erről.

Ajtony 2012.01.23. 23:44:41

@Brendel Mátyás: Mátyás! Minősítesz, köpködsz, káromkodsz - IQ-ra hivatkozol.
Biztos, hogy szeretnél megmérkőzni ikuilag?
Nagy zakónak néznél elébe. :-)

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:44:54

@Brendel Mátyás: Mutass nekem 5 embert, aki románnak is és magyarnak is tartja magát.

Fészbuk, wiw link megfelel.

Amúgy Mensa tag vagyok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:46:04

@Alf:

"Nem vágtak ki, pedig az ország egyik legjobb gimijébe jártam."

melyik gimiben tanították azt a baromságot neked, hogy valakinek nem lehet kettős nemzeti identitása?!

"Iszonyat ritka lehet, hogy valaki így feleljen: román is és magyar is vagyok."

tehát van ilyen. a cím tehát hülyeség. egy példa is cáfolja. ennyi. megInt logika kicsihuszár, logika!

notriani 2012.01.23. 23:47:05

Mátyás, mi a célod a magyar nemzettel kapcsolatosan? Egyáltalán milyen céljaid vannak te zseni?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.23. 23:49:22

@Brendel Mátyás: Elég sokat járok Erdélybe, elég sok magyarral és románnal beszélek, de eddig egyetlen egyszer sem találkoztam olyannal, aki ne tudta volna világosan eldönteni, hogy ez vagy az.

"de hát a mélynemzeti jobberekkel ez a baj, alacsony az IQ-juk." - ez jó, az előző posztban azt kaptam meg, hogy ballibsi vagyok, szóval szerintem egész jól eltalálom az irányt, köszi.

Ajtony 2012.01.23. 23:49:28

@Brendel Mátyás: offtopic?
Mátyás, ez mi volt tőled: "Namost Orbán szakaszosan is elég szar, nem kell neki 8 év folyamatosan."

Mivel holnap dolgozom - Üdv Mindenkinek, minden magyarnak!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:49:46

@Alf: én meg mesterséges intelligencia kutató tudós. A Facebookban nincs olyan adat, hogy nemzetiség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:50:26

@Ajtony: "Mátyás, ez mi volt tőled: "Namost Orbán szakaszosan is elég szar, nem kell neki 8 év folyamatosan.""

válasz volt egy kérdésre.

notriani 2012.01.23. 23:50:53

@Brendel Mátyás: Mondjad hogy csak színészkedsz. Mert nevetőgörcsöm lett tőled! Tényleg ilyen vagy?

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:51:00

@Brendel Mátyás: egyetlen példa is jó lesz kezdetnek. Amúgy magyarországon is vannak kettős identitásúak, de attól még a magyarországi magyar az magyar, nem?

Persze lehet, hogy üzbég, sőt az ég is néha lila, a fű meg szürke, de mindketten tudjuk, hogy nem arról beszélünk, hogy a kettős identitásúakat hogyan szólítsuk, hanem arról, hogy te és a kádári befőttben kikelt társaid alapból lerománozzák az erdélyi magyart, pl nagyapámat, aki debrecenben született, weiss manfrédnál volt mérnök Pesten, majd romániába került.

notriani 2012.01.23. 23:53:10

Neked hány identitásod van kedves Brendel?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:53:18

@timargabor:

"Elég sokat járok Erdélybe, elég sok magyarral és románnal beszélek, de eddig egyetlen egyszer sem találkoztam olyannal, aki ne tudta volna világosan eldönteni, hogy ez vagy az."

én még soha nem találkoztam bálnával. De azért nem vagyok olyan hülye, hogy azt higgyem, nincsenek.

vannak kettős identitású emberek. képzeld el, vannak. ha nem fér a fejedbe, az a te hülyeséged. de hogy miért kürtölöd világgá, hogy milyen sötét vagy, azt nem tudom.

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:54:44

@Brendel Mátyás: én Bélgólem vagyok és ha te kiállsz amellett, hogy a kettős identitás jellemző, akkor mutass egy példát vagy statisztikát rá.

A példák ugyanis itt eddig nem utalnak ilyesmire.

Pl népszámlálás után térjünk vissza rá, hogy hányan ikszeltek magyaroroszágon 2 nemzetiséget. Ha ez fél százalék fölött lesz, kapsz egy sört.

De nem lesz, mint ahogy nem szokott lenni, hanem valahol kurva sok nulla után lesz.

caravelle 2012.01.23. 23:55:05

Nagy durvaságok történtek itt délután óta. Politikailag lehet vitatkozni a szavazati jogról. Ez megillet mindenkit. De a románozás egyszerűen felfoghatatlan. Attól, mert valaki úgy gondolja, hogy nem adna szavazati jogot egy másik ország állampolgárának, attól még miért zavarja, hogy Budapesten az illető elsétál többed magával A-ból B-be? Mi köze ennek az adózáshoz, meg az állampolgársághoz? Nekem van egy nem magyar származású, külföldi állampolgárságú feleségem. Zavar valakit, hogy ő is résztvett velem a békemenetben? Vannak erdélyi ismerőseim, akik magyar állampolgárok. (már) Ők már magyarok, vagy kicsit románok? Szégyellnivaló ami itt folyik! Nem értitek, hogy nagyon kicsin múlt, hogy a mostani, hivatalosan magyarok, nem lettek "csehszlovákok", "ukránok", vagy "románok"? Pár kilóméteren, esetleg méteren múlt az egész! Ne románozzatok!

Ajtony 2012.01.23. 23:55:28

@Brendel Mátyás: azért te se egy colstokkal mérsz Mátyás. Valahogy az igazi piások mérik így a fröccsöt - két ujjnyi bor, és egy ujjnyi szóda: a bor ujjhossz, a szóda meg.....

Jó éjszakát

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.23. 23:58:02

@Alf:

"egyetlen példa is jó lesz kezdetnek. Amúgy magyarországon is vannak kettős identitásúak, de attól még a magyarországi magyar az magyar, nem?"

komolyan ilyen hülye vagy? aki magyarnak vallja magát, az magyar, aki románnak, az román, aki mindkettőnek, az mindkettő. én senkinek nem akarom megmondani, hogy minek vallja magát, minek nem. ti vagytok a hülyék, mert meg akarjátok. a tímárgábor kezdi azzal, hogy megmondja, hogy az erdélyi magyar nem román. ki a fasz ő, hogy megmondja mások helyett, hogy minek vallják magukat?

a cikkben van egy idézet, abban szerepel, hogy valaki szerint valaki más román. az itt okoskodó senkiknek fogalmuk sincs, hogy az illető minek vallaná magát, de okoskodik.

"nem arról beszélünk, hogy a kettős identitásúakat hogyan szólítsuk"

de én biza erről beszélek. nem tudhatod, hogy az illető nem volt-e kettős identitású. őszintén szólva semmit nem tudunk róla, de ti hülyék azt hiszitek, hogy tudjátok a frankót.

notriani 2012.01.23. 23:58:24

@Brendel Mátyás: Pedig eljőhetnél Erdélybe! Itt rengetek bálna sétál az utcán! Egyuttal meg románt is látnál!

Alf (törölt) 2012.01.23. 23:59:45

@Brendel Mátyás: Mellesleg most nem a kettős identitású emberekről van szó, bár jól terelsz.

A poszt címe akkor az lenne:

Az erélyi kettős identitású ember az nem román!
vagy
Az erélyi kettős identitású ember az nem magyar!

De nem, itt nem erről az elenyésző számú kisebbségről van szó, hanem a milliós nagyságrendű, magát magyarnak és csak magyarnak valló magyarokról, akik erdélyben élnek.

És ők bizony nem románabbak mint te. (Sőt)

Mellesleg ezt te is tudod, hisz az elején így érveltél:

"A romániai magyarra lehet azt mondani, hogy román, hiszen román állampolgár. A magyarokl kézpénznek veszik, hogy a nemzet fogalma nyelvi alapú, pedig a történelem során nem mindig volt ez így."

Nem mindig volt így, de már vagy 100 éve így van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:01:06

@Alf:

"a kettős identitás jellemző, akkor mutass egy példát vagy statisztikát rá. "

1) hülyegyerek, nem mondtam, hogy jellemző
2) én ismerek ilyen embereket. te nem. nem tudok neked példát mutatni, mert te nem ismered őket. capito?!

"Pl népszámlálás után térjünk vissza rá, hogy hányan ikszeltek magyaroroszágon 2 nemzetiséget. Ha ez fél százalék fölött lesz, kapsz egy sört."

elég, ha egy ilyen ember van, máris nincs igazad. egy ellenpélda is cáfol. én pedig ismerek ellenpéldákat.

notriani 2012.01.24. 00:01:48

Na megtudtuk ki az okos köztünk! Brendel, hidd el az erdélyi magyarnak érzi magát! Én annak érzem magam! Nekem nem timar mondta meg! Köszi, te egy zseni vagy!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 00:03:02

@Brendel Mátyás: "én még soha nem találkoztam bálnával. De azért nem vagyok olyan hülye, hogy azt higgyem, nincsenek." - ebben akár lehet is valami, de ez (úgy mondom, hogy a mesterséges intelligencia kutatói is megértsék) csak a halmazelméleti metszet lehetőségét teremti meg. Azt már Neked kell, akár egyetlen példával bizonyítanod, hogy ez nem üres halmaz. :-) Na mármost, ha mutatsz ilyen kettős identitású magyar/románokat, akkor én hajlandó vagyok mindegyiktől elnézést kérni, hogy elvitattam a románságát.

Még egy kérdés: Te élőben is ilyen kulturáltan kommunikálsz? Mert akkor biztos elég erős vagy hozzá...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:03:41

@Alf:

"Mellesleg most nem a kettős identitású emberekről van szó, bár jól terelsz."

de arról van szó. a cím szerint az erdélyi magyarok nem románok. ezt a kettős identitású emberek példája cáfolja. a címről beszélek, bazdmeg, hülyegyerek! a cím hamis, erről van szó.

notriani 2012.01.24. 00:04:44

Te vagy hamis itt Brendel Tamás! Ezt kezelni szokták!

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:06:04

@Alf:

Logikailag lebutítom neked:

Vannak piros labdák.
Vannak kék labdák.
Vannak piros és kék labdák.

Poszt címe:
A piros labdák nem kék labdák.

Te:
A piros labdák lehet, hogy kék labdák, mert lehet, hogy piros-kékek.

Én:
Nem a kék-piros labdákról van szó, hanem a piros labdákról.

Probléma:
A piros-kék labdára lehet e azt mondani, hogy piros labda?

Szerinted igen.
Szerintem nem.

Szubjektív addendum: egyszínű labda nagyságrendekkel több van, mint kétszínű. A kétszínűek száma elhanyagolható.

notriani 2012.01.24. 00:07:22

Na látod, ne románozz! Te is elvárod hogy Mátyásnak szólítsanak!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:08:59

@timargabor: "csak a halmazelméleti metszet lehetőségét teremti meg. Azt már Neked kell, akár egyetlen példával bizonyítanod, hogy ez nem üres halmaz. :-) Na mármost, ha mutatsz ilyen kettős identitású magyar/románokat, akkor én hajlandó vagyok mindegyiktől elnézést kérni, hogy elvitattam a románságát."

ismerek kettős identitásű embert. mutatni neked az interneten nem tudok. ha mutogatós bácsit szeretnél, fordulj máshoz!

"Még egy kérdés: Te élőben is ilyen kulturáltan kommunikálsz? Mert akkor biztos elég erős vagy hozzá..."

élőben az emberek általában meggondolják, hogy olyan hülyeségeket mondjanak, mint amiket te írkálsz össze. szerintem te is csak az interneten vagy ennyire hülye.

notriani 2012.01.24. 00:09:39

Brendel, elgurult a pirula? Nem értem miért vagy ilyen primitív.

Ajtony 2012.01.24. 00:10:20

@caravelle: egy ismerősöm Afrikába ment férjhez, ahonnan válás után hazajött két pici gyerekkel. A gyerekek itt nőttek fel, tökéletesen beszélnek magyarul, és magyarként élnek. Egyszer se jutott eszembe, hogy megkérdőjelezzem a magyarságukat - pedig szemmel láthatóan feketék.

Őseim szerint alig vagyok magyar, de annak születtem, és nagyon mérges lennék, ha ezt valaki kétségbe vonná.

A feleséged pedig ne zavarja semmi. Magyarország mindig befogadó ország volt. Köszönjük, hogy velünk volt!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:10:57

@Alf:

"Vannak piros labdák.
Vannak kék labdák.
Vannak piros és kék labdák.

Poszt címe:
A piros labdák nem kék labdák."

igen, namost, aki nem bukott meg logikából, az látja, hogy a harmadik állítás miatt a negyedik hamis. hülyeség.

te nem látod, neked kb nyolcvanas az IQ-d

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:11:34

@Brendel Mátyás: Én egyre nyugodtabb vagyok, te meg egyre idegesebb.

Ahhoz képest, hogy úgy nyitottál, hogy az erdélyi magyarok állampolgárságuk miatt nevezhetők románnak, meg hogy talán románul beszéltek, és azért nevezték őket románnak, szóval ehhez képest jól állunk, hisz mostmár visszaszorultál az általad ismert titkos emberhez, aki ritka, mint a fehér holló (ééérteeed a holló sem fekete ezek szerint).

Szóval az utolsó szalmaszálad a kétlaki hímnős duplaidentitású kopoltyús humanoid, mint bizonyíték arra, hogy az ember a vízbő veszi ki a zoxigént... nos ezt meghagyom neked.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:11:37

@Alf:

"Vannak piros labdák.
Vannak kék labdák.
Vannak piros és kék labdák.

Poszt címe:
A piros labdák nem kék labdák."

ez egy elemi logika és IQ feladat. te megbuktál.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 00:12:50

@Brendel Mátyás: Nem kettős identitású kérdeztem, hanem *magyar-román kettős identitásút*. De hát persze ilyent sem tudsz az interneten mutatni, innen viszont marad a "de van / de nincs" szjkózása, ami mondjuk 5 ciklus után kezd unalmas lenni.

Azért azt viszont tegyük fel, hogy ha élőben is ilyeneket mondanak, akkor elég erős vagy hozzá, hogy ilyen kultúrlény legyél?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:13:24

@Alf: jó, te nem hiszel a bálnákban, mert még nem láttál. ez a jobboldal intelligenciaszintje. pont ilyenekkel volt tele a "békemenet"

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:16:26

@Alf: egy norvégiai fjordban. nem vicc.
nem vagyok amúgy jobboldali.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:16:49

@timargabor:

"Nem kettős identitású kérdeztem, hanem *magyar-román kettős identitásút*. "

azér bocs, de ha elismered, hogy másfajta kettős identitás van, akkor elég elvakultnak kell lenned, hogy a magyar-románt kizárd.

"Azért azt viszont tegyük fel, hogy ha élőben is ilyeneket mondanak, akkor elég erős vagy hozzá, hogy ilyen kultúrlény legyél?"

látom, kb annyi eszed van, hogy a mondat végén már nem emlékszel, hogy kijelentő mondatot kezdtél el írni.:) ennyi erővel lehet, hogy még tegnap találkoztál egy csomó román-magyar kettős identitású emberrel, csak már nem emlékszel rá.:)

notriani 2012.01.24. 00:17:02

Vajon a bálna delfinnek tartja magát?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:18:24

@notriani: a cikkben szereplő emberről NEM TUDJUK, hogy román-e vagy magyar, vagy mindkettő, mindhárom lehet. fogd fel, te igenhülye.

én viszont láthatóan Mátyásnak vallottam magam. ez a különbség.

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:18:56

@Brendel Mátyás:

piros=1
kék=2
piros+kék=3

1=/=2

notriani 2012.01.24. 00:18:57

Baszus , nem az a lényeg! Aki annak tartja magát, az annak tartja magát Brendel! Csak bele ne bolondulj ebbe! A lényeg azon van aki magyarnak érzi magát!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:18:58

@notriani: egy bálna nem tartja magát semminek. te igenhülye. nincs öntudata.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:20:02

@Alf: "piros=1
kék=2
piros+kék=3"

melyik gimiben tanítanak ilyen marhaságot?

notriani 2012.01.24. 00:20:41

Azt hittem nem tudod überelni magad te észkombájn!

Az is lehet a cikkben szereplő ember, épp bálnának tartja magát!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:22:13

@timargabor:

úgy komolyan, te láthatóan érted, hogy lehetséges német-magyar, osztrák-magyar, cseh-magyar, stb. identitás.

de román-magyar, az nem lehetséges, az ki van zárva.

ehehz úgy mennyi agymosás kell?! sokáig tartott az elektrosokk?!

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:22:13

@Brendel Mátyás:

Te honnan tudod, hogy a bálnának nincs öntudata?
Ez kb olyan, mintha én azt hinném, hogy nincs is bálna.

És hogy a bálna ne tudná, hogy ő delfin vagy bálna.

Gondolj bele, jön egy kanos bálna, te meg épp úszkálsz a jeges-tengerben, és ő nem tudja eldönteni, bálna vagy-e.

Jó szórakozást!

notriani 2012.01.24. 00:22:24

Vajon te minek tartód magad? :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 00:24:13

Lassan, de haladunk, a faszkalaptól meg a hülyétől az "annyieszedvan"-ig meg a smiley-ig eljutottunk, egy óra alatt ez is valami :-)

Arról nem is szólva, hogy a világ nagy problémáit is sikerült redukálnunk a román-magyar kettős identitású emberek létének kérdésére, ami azért lássuk be, nem fogja befolyásolni a Nobel-díjak jövőbeni elosztását. :-)

No akkor mára épp eleget végeztünk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:24:37

@Brendel Mátyás:

"csak a halmazelméleti metszet lehetőségét teremti meg. "

egyébként itt már elismerted azt, hogy lehetséges, hogy van metszet, azaz lehetséges, hogy van erdélyi magyar, aki román is.

ez már az intellektuális tisztesség elemi minimuma esetén elég ahhoz, hogy a címedet olvasva összeszégyeld magad, és töröld a bejegyzésd.

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:24:54

@Brendel Mátyás:

Nem tudom tovább butítani :/

Be kell látnod, hogy a "piros+kék" nem egyenlő "kék".

Így a "piros" nemegyenlő "kék" állítás igaz.

notriani 2012.01.24. 00:26:56

Lényeg, hűlyeségen vagy elakadva! Sajnos!!!!

Nem akarod látni a fától az erdőt!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:28:25

@Alf:

"Te honnan tudod, hogy a bálnának nincs öntudata?"

van ré némi alapom.

de ez abban a fantasztikus gimiben, ahol te voltál az iqbajnok láthatóan kimaradt a curriculumból.:)

namost, mivel nem vagyok kisegítőiskolai tanár, nem vállalom az oktatásodat.

"Gondolj bele, jön egy kanos bálna, te meg épp úszkálsz a jeges-tengerben, és ő nem tudja eldönteni, bálna vagy-e. "

nem azt dönti el. és nem tudja, mert nem tudatosan történik. és van, amikor hibázik is az az automatizmus.

citixm 2012.01.24. 00:29:22

Szép estét nektek.Én erdélyben születtem (máramarisszigeten),büszke vagyok rá ,mert sokkal jobb életem volt mint itt a tanyavilágban élőknek.Én gyerekkoromban játszottam mig ők dolgoztak.Lehet ,hogy a csáuszesku korszak nem volt fényes de INGYEN tanultam, magyar nyelven,tantárgyaim között szerepelt a német ,orosz,román és latin(egy oláh diktátor )jóvoltából.Nem azért regisztráltam ,hogy ezzel untassalak ,hanem 10 éve itt élek Mo-on itt adózok és ugy érzem ,hogy még akkor sincs jogomba e ország lakosai helyett vezetöt választani.Ha már befogadtak és munkát adtak,ami otthon nem volt akkor most miért tegyek olyat ami nem biztos hogy jó nekik.Senki se tudja ,hogy ki vezetné jól e országot.A székelyek és az ott élök a saját elnökükkel törödjenek.Milyen elnököt választottak?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:32:05

@Alf:

létezik x: magyar(x) & román(x) => ! bármely x: (magyar(x) => román(x))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:32:46

létezik x: magyar(x) & román(x) => ! bármely x: (magyar(x) => ! román(x))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 00:34:04

@citixm: no lám, az erdélyiek is sokfélék. ezt nem fogják fel ezek a hülyék.

citixm 2012.01.24. 00:43:57

Bocs hogy csak így belepofázok ,de engemet is értek atrocitások ebben az országban is ,máshol is és még itt vagyok.Nem tört be a fejem.Ha egyesek lerománoztak akkor sem haragudtam mivelhogy egy jol informált személy vagyok és TUDOM milyen sok rosszat tettek a románok ,mikor eljöttek ide dolgozni,de a végén loptak hazudtak sőt még öltek is.Nagyon sok embert iritálnak a kinaiak de ök nem a lopásokrol híresek,mint a románok.Ki hogy gondolja ,de én kicsiemberként csak annyit tudok mondani mindenki a saját udvarán sepregessen.Nincs szükség a szavazati segitségre ha nem tudtok olcsó benzint adni ,kevesebb adót és magas béreket.A politikusok azt mondják BELÜGY.Akkor maradjon is az.Az én gyerekem itt jár iskolába és iskolakezdéskor nem kap 20 ezer ft. de az érdélyiek igen.Az én befizetett adómból.Hát ezt nem szivesen nyelem le.Én dolgozzak hogy nekik legyen,nem elég hogy vannak itt elég szinesbörüek akikért dolgoznak a magyarok.Az adónkbol élnek a politikusok,a romák stb.és a nyugdijasoknak már nem is jut.Pedig ők is ideadóztak egykor.

citixm 2012.01.24. 00:56:07

Sok vendég haragszik ha azt mondom bemutatkozáskor hogy román vagyok,azzal jönnek hogy ne mondjak ilyet mert az csúny,mondjam hogy erdélyi vagyok.MIÉRT???????? A hátam mögött ugy is román vagyok ,akkor miért fárasszam ilyesmivel magam? Fönök kérdi, kivel csináltassuk meg ezt vagy azt ,egyböl rávágom a Románokkal.Miért??? A magyar ember ezt szokta meg és még nagyon sok idö kell ahoz hogy elfelejtse azt, hogy az erdélyi nem román,hanem erdélyi. Ugy hogy drága honfitársaim otthon szavazzatok és olyan elnököt vállaszatok amelyik jó lesz veletek,ne gyertek ide és nehezitsétek meg az itt élök életét,a hülyeségeitekkel.

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:57:54

@Brendel Mátyás: szóval reménykedj, hogy ne hibázzon a bálna automatizmusa, mert ha mégis, szélesebb lesz a záróizmod átmérője, mint most az arcodé.

Alf (törölt) 2012.01.24. 00:59:27

@citixm: bozgor, te citroenes vagy-e?

Alf (törölt) 2012.01.24. 01:01:38

@Brendel Mátyás: na váltsál vissza a sima nickedre de gyorsan.

citixm 2012.01.24. 01:12:36

Sajnálom,hogy ilyet kel irjak saját honfitársamnak de az ilyen értelmisérült emberek miatt nem fogadják el a magyarok az erdélyi magyarokat MAGYAROKNAK.Mit kell azzal kérkedj hogy te milyen vagy magyar vagy nem magyar.Légy ember és férfi a talpadon.Az én gyerekeimet is lerománozták mikor idekerültek és most tisztelik és becsülik öket.Sőt most eldicsekedem neked azt is hogy a magyar diákokat képviselték az europai parlamentben.
Nem sérültek agyilag, olyan mértékben mint te aki már nem is tudod mi az identitásod.Én nem veled szerettem volna itt vitázni.Kár a gözért.

Alhazred 2012.01.24. 07:06:10

természetesen nem román és nem szlovák, de ne akarjon beleszólni az itteni dolgokba. ilyen egyszerű.

notriani 2012.01.24. 08:18:46

@citixm: citixm, te tutti nem vagy erdélyi! sorok között úgy elárulod magad, hogy az nem IGAZ!

cosmopoliták vagytok, nyugat szele erőssen megkavarta az agyatokat!

"Az üzenetem az, hogy ébredjetek föl magyarok, és legyetek újra nemzet, váljatok újra nemzetté. Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem az, hogy ki mennyi jót, szépet, és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért."

Találd ki ki mondta, és gondolkodj el rajta!
Csak saját magatokra tudtok gondolni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 08:58:57

@Alf: szépen mutatod a jobboldal színvonalát

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:07:05

@Trickster: Na ide figyelj, kis pöcs!

Először is, szerintem vagyok olyan magyar, mint te, mert 300 évre vissza tudom vezetni a családfámat, mindig magyarok és kálvinisták voltunk. Ugyanabban a faluban élt a családom apai ágon 300 éve. Az anyai ágamat is vissza tudom vezetni 4 nemzedékre. Ergo ha visszajönnének a Horthy-időkbeli faji törvények (amik azért remélhetőleg nem jönnek vissza) akkor is mindenfajta vizsgálat alapján én magyar lennék.
Erre most lehet mondani, hogy mindenki olyan nemzetiségű, amilyennek vallja magát.

Rendben. Magyar vagyok. Magyarnak vallom magamat.

Még annyit: megértem a romániai magyarok helyzetét, már csak azért is, mert apám szülőfaluja annyira közel van a határhoz, hogy Trianonnál csak egy paraszthajszálon múlott, hogy erre az oldalra került a falu.
Ráadásul (igaz, nagyon távoli, ükapámról való) rokonaim élnek is a határ túlsó oldalán.

Ja, Radnótira hivatkoznék, aki ugyan zsidó volt, de magyar, itt élt, ebben a hazában és magyarnak vallotta magát. A Nem tudhatom című versére gondolok, ahol leírja, hogy ott a haza, ahol a gyerekkor emlékei.

Elfogadom, hogy a romániai magyarok akik Trianon miatt a túloldalra kerültek, magyarnak vallják magukat. De a hazájuk, a gyerekkoruk emlékei, őseik sírjai, az első csókjaik emléke ott van, a határ túloldalán, ahol éltek, és jelenleg is élnek.

Megértem az érzelmeiket, miszerint ehhez a nemzethez akarnak tartozni, de nem tudom elfogadni, hogy idejönnek és akár tüntetéssel akár -a gesztusként megkapott- állampolgári jogaikkal élve szavazással, beleszóljanak ennek az országnak a belpolitikájába. Éppen azért nem tudom elfogadni, mert nekik nem ez a hazájuk, ez csak egy érzelmi, szellemi, kulturális közösség.

Éppen ezért az a véleményem, hogy aki idejön közülük tüntetni, vagy szavazni, az igenis román és románként Trianon szellemében ártani akar ennek az országnak.

Ugyanez lenne a véleményem, ha bármilyen demokratikus és nem diktatúrát erősítő-kiépítő kormány hívná be őket tüntetni/szavazni. Nem kellenek! Nem itt élnek, nem látják a magyar rögvalóságot, nem látják az ország lakóinak helyzetét, nem ismerik a gazdaságunkat, nehézségeinket, problémáinkat ezért, bármennyire is érzelmileg kötődnek ide, NE ITT POLITIZÁLJANAK!!! Ne szóljanak be a "pálya széléről"!

Ha magyar állampolgárként áttelepül, és itt él, itt tölti mindennapjait, akkor természetesen szeretettel várjuk, akkor jöjjön, szavazzon legjobb belátása szerint.

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:10:49

Trickster, még annyit: Visszanéztem a hozzászólásaidat, te nem érvelsz, csak vagdalkozol. Csak káromkodni és üres jelzőkkel dobálózni tudsz. Ez a színvonal a jobboldalon?

notriani 2012.01.24. 09:17:35

@Advocatus Diaboli: Azt írod, hogy megérted a jelenlegi határokon kivül reked magyarokat! De konkrétan te, mint Advocatus Diaboli mit teszel, hogyan segíted a törekvéseiket?

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:20:54

notriani: Miért kellene nekem ezért bármit is tennem?
Kérjek román állampolgárságot és menjek oda tüntetni vagy szavazni? Meg aztán ez a kérdésed hogy jön a topic alapfelvetéséhez, miszerint jöjjenek ide a románok (mert fenntartom,hogy aki idejön tüntetni, az román és ártani akar Magyarországnak) tüntetni, vagy ne jöjjenek?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 09:36:31

@Advocatus Diaboli: a topic alapfelvetése nem az, hogy jöjjenek ide vagy ne jöjjenek (ebben mindenkinek van véleménye, nekem is: én a szavazati jogot az adófizetéshez kapcsolnám), hanem az, hogy hogy nevezzük őket.

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:38:13

Hogy nevezzük őket? Ha idejönnek tüntetni vagy szavazni, azzal _ártanak ennek az országnak_ következésképpen nem lehetnek magyarok. Innentől kezdve más lehetőség nincs: románok.

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:40:12

@timargabor:

Én a szavazati jogot adófizetéshez illetve _helybenlakáshoz_ kötném. Szavazhat az, aki magyar állampolgár, itt adózik, vagy ha munkanélküli, vyga nyugdíjas, akkor itt adózott, és legalább 10 éve az országban lakik.

notriani 2012.01.24. 09:48:06

@Advocatus Diaboli: hoppá és aki külfőldre kültőzőtt, az szavazzon vagy ne?

másik kérdés: akkor az a jelenlegi határokon belül élő és adót fizető, aki jelen volt a szimpátia tüntetésen, az román?

lólátás...

notriani 2012.01.24. 09:56:28

Brendel Mátyás ezt neked, mert annyit bálnáztál:

www.youtube.com/watch?v=FDyOruGN76Y

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 09:59:35

Mindkét kérdésedre nemmel válaszolok.

Szerintem az, hogy valaki elmegy szavazni, azzal azt fejezi ki, hogy annak az országank/tartománynak/városnak _ahol él_ az ügyeiért felelősnek érzi magát, és szertené, ha az ő érdekeinek megfelelően alakulnának a dolgok. Namost: Aki nem itt él, annak miért érdeke, hogy így, vagy úgy alakuljanak a dolgok a szavazás által?

Aki pedig a jelenlegi határokon belül élő és adót fizető,és jelen volt a szimpátia tüntetésen, az nem román, hanem megtévesztett és agymosott.

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 10:02:56

Bocsánat, előző hozzászólásomban a szimpátia szót kéretik idézőjelek közt érteni!

notriani 2012.01.24. 10:14:17

Mindezt te határozod meg, hogy ki az agymosott?
Nekem úgy tűnik, a te agyad van kimosva a pénz segítségével!

Ja és hogy te miért is tegyél másért, a megértésen kivül.
Majd barátaid is csak értsék meg a helyzetedet, mikor ráleszel szorulva a segítségükre!

Önző ember....az is maradsz!

Ja és a te felfogásodból kiindulva, lehet jó volna a választásoknál egy olyan pontrendszer:

Felső oktatást végző 3 pontot ér.
Középsulit végzetté 1 vagy 2.
Elemis képzettség nem szavazhatna!

Kell a rend! Ti a zür-zavart szeretitek!

Advocatus Diaboli 2012.01.24. 10:41:31

@notriani:

"Kell a rend! Ti a zür-zavart szeretitek!"

Ki az a "Ti"? Miért általánosítasz? Kivel veszel egy kalap alá?

Mit nevezel te rendnek? Azt a diktatúrát, ahol az történik, amit a "kedves vezető" akar, vagy azt a demokráciát, ahol a nép akarata érvényesül?

Mert az, hogy a sajtószabadságnak odavág, a bíróságokat kézivezérlés alá helyezi, mindent a pártérdekeknek és saját holdudvara érdekeinek rendel alá, az minden, csak nem rend.

Milyen általam leírt dologból vonod le azt a következtetést, amit nekem tulajdonítasz, miszerint jó volna az általad leírt pontrendszer?

Szerinted az erdélyi magyarok helyzetén mit segít az ha idejönnek tüntetni és szavazni?

Elftárs 2012.01.24. 11:24:56

@karamcsand: És mi van azokkal, akik Amerikában élnek évek óta, és szavaznak a kinti képviseleteken?
Illetve mi van azokkal, akik már vagy 10 éve itt dolgoznak, itt adóznak, de nem magyar állampolgárok, így csak a helyhatósági választásokon választhatnak? Az fair a Te értelmezésedben?

Elftárs 2012.01.24. 11:37:06

@binoche: Az Unió mi vagyunk, mind a 27 állam...

karamcsand 2012.01.24. 11:45:41

@Elftárs:
A törvény azért rendelkezik úgy, hogy valaki kint is szavazhasson, mert rengeteg ember van külképviseleteken akár évekig (követségek, Strasbourg, Brüsszel, stb.), akik a szó legteljesebb értelmében az anyaország állampolgárai (De bátran idevehetjük azokat a professzorokat is, akik egy kutatás miatt kell, hogy kint dolgozzanak).

Mindkét általad említett csoport kérvényezhet állampolgárságot és ha megkapja, akkor lesz szavazati joga is.

Mindazonáltal felhívnám a figyelmedet arra, hogy ez a két csoport elenyésző. Nincsenek tökéletes törvények, mindig lesznek ilyen vitás megítélésű kérdések.
Éppen ezért nem is kéne ezeket egy lapon említeni a kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, stb. kisebbségekkel, amelyek nagyságrendekkel többen vannak és nem költözés által lettek lakosok a környező országokban.

Elftárs 2012.01.24. 11:48:37

@Brendel Mátyás: 3. Az apja magyar, anyja osztrák volt:P Hacsak ő nem nyilatkozott arról minek tartja magát, sosem fogod tudni:P

Elftárs 2012.01.24. 11:50:41

@karamcsand: Ok, de ha nem ide fizetnek adót ne szavazzanak, ahogy Te mondta. Lényegtelen, hogy 1 vagy 100.000. A törvény mindenkire legyen érvényes, nincs matekozás

Elftárs 2012.01.24. 12:09:55

@citixm: Ce gluma buna:) Si acum Tu unde votezi?? Sau nu votezi deloc? Caci daca nu, Te inteleg perfect ca te doare in cur dde toate chestia asta cu dreptul de vot...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 12:27:30

@Advocatus Diaboli: "Ha idejönnek tüntetni vagy szavazni, azzal _ártanak ennek az országnak_ következésképpen nem lehetnek magyarok. Innentől kezdve más lehetőség nincs: románok."

Értem amit mondasz, de a végkövetkeztetés szerintem teljesen téves. A románoknak (mármint akik Románia románul beszélő és román öntudatú polgárai) csak valami nagyon halvény elképzelésük van a magyarországi politikai viszonyokról, ahogy az átlag magyar sem tudja Basescu, Boc, Nastase vagy Geoana nevét sem, nemhogy meg tudná mondani, melyik pártban van, és az hogy áll, akár csak néhány politikai kérdéshez. Ha az átlag magyar belecsöppenne a mostani bukaresti tüntetésekbe, lövése sem lenne arról, hogy ki kicsoda. És ezzel a románok is így vannak magyar viszonylatban: nem jön ide egy sem azért, hogy Viktort dicsőítse (már csak azért sem, mert valószínűleg Viktor mellett ott a "nacionalista" jelző a kinti sajtó nagy részében, és ahogy mi is húzódozunk a "nacionalista" romántól, ez fordítva is így van).

Tehát aki idejön, az minimum mutat valami érdeklődést a magyar politikai élet iránt - vagy egyszerűen csak valami jó nagy "magyar élményre" vágyott (ez nekünk esetleg érthetetlen, nekik nem az). A szó logikai értelmében semmiképp nem "román".

Viszont, ez a szerencsétlen választójogi törvény Párisz almájaként szavazati jogot ad neki. Tegyük fel, hogy élni is akar vele - nem okvetlenül azért, mert X vagy Y párt a kedvence, hanem mert jólesik neki a tudat, hogy a "magyarokkal szavazott". Ehhez képest ha az egyik oldalról simogatják a fejét (ami azért gyanakvást kelt bennük), a másikról meg azt kapja, hogy "román", hát hová fog szavazni?

De ettől függetlenül: anyanyelvük, öntudatuk magyar, jópáran nem is tudnak románul. Velünk akarnak közösséget vállani. Nem hagyjuk? Trianon elérte a célját?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 12:29:40

ártani meg szerintem azok ártanak az országnak, akik az ő nemzeti érzelmeiket belpolitikai célra manipulálják.

tiszta sor 2012.01.24. 12:31:30

No, így kell ezt csinálni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tegnap megírtam a kommentem a kitalált történetről, annak rendje módja szerint meg is jelent az oldalon, most pedig nem találom.
Úgy látszik, van abban rutinjuk azoknak, akik a média szabadság korlátozásáról kiabálnak.
Álld meg Isten a Magyart! Azt a magyart, aki hazának érzi e földet, nem pedig a kapzsiság, arcátlan gazdagodás mekkájának.

tiszta sor 2012.01.24. 12:33:39

Kíváncsi vagyok, hogy az előző kommentem is kimoderálják-e:)

karamcsand 2012.01.24. 12:40:26

@Elftárs: A törvény most mindenkire igaz. Amit te mondasz, az arról szólna, hogy hozzunk törvényeket a szavazójog adóhoz kötéséről. De akkor gondolj csak bele egy pillanatra: Hol lenne a határ?

Ha valaki minden évben csak 5 forint adót fizet, már annak is járjon a szavazójog? Vagy legyen valami összeg, mondjuk a minimálbér utáni adó összege? Akkor mi lesz az önhibájukon kívül munkanélküliekkel? Elvesztik az állásukat és közben a maradék állampolgári jogaikat is? És mi lesz azokkal a diákokkal, akik ösztöndíjjal kimennek tanulni?

Most tanítok neked valami fontosat: A törvények dolga NEM AZ, hogy a legutolsó emberig személyre szabottan igazgasson minden részletet és minél szűkebbre szabja az emberek jogait! A törvények feladata az, hogy keretet adjanak a jogainknak és ne engedjék, hogy egyesek jogai mások jogaiba ütközzenek!

Továbbá ajánlom figyelmedbe a közgazdaságtan potyautas-problémáját. Ez kimondja, hogy a közszolgáltatásokból egy közösségben nem zárható ki senki és ez ellen nem lehet mit tenni, mert a kizárás csak csorbítaná az igazságosságot.

Ezt lehet értelmezni az állampolgári jogokra is. Mindig lesznek potyautasok! Ha nekiállnál törvényekkel megvonni a szavazójogot, akkor nagyobb kárt tennél, mint amennyi haszon lenne belőle. Egyetlen jogosulatlan személy miatt százaknak vonnád meg a jogos igényét a szavazásra.

És gondolj csak bele: Miért kell a bíróságokon bizonyítani, hogy egy közismert rablóbűnt követett el, amikor ezt mindenki tudja? Azért, mert ahol személyre szabott önkényes rendeleteket hoznak, az nem demokrácia, hanem önkényuralom!

tiszta sor 2012.01.24. 12:42:00

Javítanom kell az előző bejegyzésem! Nem tűnt el a tegnapi! Pedig legörgettem mind a 192-t és beírtam a keresőbe is. Nem értem. A lényeg, hogy még itt van és még egyszer minden jót, minden jóérzésű magyarnak és mindazoknak, aki velünk tart!

Elftárs 2012.01.24. 12:46:23

@karamcsand: Lehet, akkor félreértettem, mert úgy értelmeztem, hogy Te mondtad, hogy csak az szavazzon itt aki itt fizet adót. Erre mondtam én, hogy akkor azok se szavazzanak, külföldön élnek(Amerika, Svédország, Ausztrália, stb)

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 12:47:06

@Elftárs: ta rog, in limba maghiara aici :-)

Elftárs 2012.01.24. 12:49:28

@timargabor: De akkor sosem tudjuk meg, hogy @citixm román vagy sem:P

citixm 2012.01.24. 12:52:03

@Elftárs: inca n-am dreptul la vot, ca-s cetatean roman,dar sper ca nu mai e mult pina voi fi avea cetatenia maghiarasi atunci voi vota si eu.Si sper ca voi alege bine. Un om care stie ce e bine, pentru tara asta.

citixm 2012.01.24. 12:53:17

nascuta-n maramuras la Hosszúmező

citixm 2012.01.24. 13:02:47

Mi ez a csend? Igenis erdélyi magyar vagyok és a szinesbörüek sose fizettek adót és mégis szavaznak.Én ha nem fizetek TB-t akkor az apeh kiküldi a végrehajtót.A szinesbörű aki sose fizetett semmit, csak kapott állami támogatást az én pénzemböl azt az apeh nem keresi meg és orvosi ellátást is kap.Ez milyen jogrendszer.Neki van joga nekem nincs ha nem fizetek.

citixm 2012.01.24. 13:03:34

Igen és nem szőke!!!!!!!!

karamcsand 2012.01.24. 13:49:25

@Elftárs: Így van. Én meg erre mondtam, hogy ne hozzuk be ide a potyautas-problémát, mert az egészen más lapra tartozik.
Olvasd át még egyszer, amit írtam, de ha nem világos: A lényeg az, hogy a képviselet az adófizetés után jár, de ezt nem lehet így egy az egyben törvénybe iktatni, mert az nagyon sok problémát okozna. Ezért hívjuk ezt Alkotmányos Alapelvnek és nem törvénynek.
Ugyanolyan ez, mint az emberek mozgási szabadsághoz való joga. Az is egy alapelv, de nyilvánvalóan nem iktatható egy az egyben törvénybe, mert vannak esetek, amikor bizony korlátozni kell emberek mozgási szabadságát.

@citixm: Kérlek, ne kezdj el cigányozni itt. Az végképp teljesen más téma.

citixm 2012.01.24. 13:58:39

@karamcsand: Bocsánat, de ez egy példa volt.Kinek van joga és kinek nincs?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.24. 14:05:25

@Elftárs:

"Liszt Ferenc magát magyarnak tartotta, ezt számos kijelentésében meg is erősítette. Az egyik legjelentősebb bizonyíték az, hogy bár hosszú ideig élt Párizsban, Weimarban és Rómában, soha nem vette fel sem a francia, sem a német, vagy az olasz állampolgárságot, de soha nem volt osztrák állampolgár sem. Utazásai során minden alkalommal magyar útlevelet használt, az illetőségi hely, amely útlevelében szerepelt, Sopron volt.[6] Továbbá Liszt gyermekei is magyar állampolgárok voltak, ez egy 1845-ös leveléből derül ki: „Mivel az én gyermekeim apjuk állampolgárságát … követik, tehát akár akarják, akár nem, magyarok.” (Liszt Lamennais abbénak írt levele)[7]"

hu.wikipedia.org/wiki/Liszt_Ferenc

ilyen egyszerű ez.

ellenben ez a timár gábor hülyegyerek, nem kérdezett semmit, nem tud semmit, és simán lemagyarozta az illetőt, és simán kizárta, hogy nem lehet román.

csak így simán jobberes felgerjedésből csinálta ezt, minden alap nélkül

karamcsand 2012.01.24. 14:25:02

@citixm: Ez nem példa volt, hanem két össze nem tartozó kérdés összemosása.
Hangulatkeltése jó ez, de egy normális vitában nem minősül érvnek.

Elftárs 2012.01.24. 15:08:21

@karamcsand: ezért mondom én, hogy nincs ezzel a törvénnyel semmi gond, nem fog sok vizet zavarni. Románoknál is ott van a pár moldáv-román kettős állampolgár, még sincs belőle ügy. Eleve a választók 45% ha elmegy szavazni, így nem gondolom, hogy határon túliak még jobban aktivizálnák magukat...

Elftárs 2012.01.24. 15:10:29

@Brendel Mátyás: kösz a linket és az utánajárást
Kolozsváron viszont rendesen kivágta a biztosítékot, hogy az egyik emléktáblán Liszt Ferencet mertek írni, és nem Franz Liszt-et...

www.stiridecluj.ro/social/placa-memoriala-cu-numele-maghiar-al-lui-franz-liszt-pe-cladirea-muzeului-etnografic-din-cluj-foto

karamcsand 2012.01.24. 15:13:31

@Elftárs: Olvasd el, amit fentebb írtam a horvát kettős állampolgárokról. Az egy jó példa, hogy igenis sok vizet tudnak zavarni. Nem tudom, hogy a románoknál mekkora az érintett réteg, de nálunk jelentős.

És ez eleve egy rossz törekvés.

Illetve emlékeztetlek a saját szavaidra: "A törvény mindenkire legyen érvényes, nincs matekozás"

Elftárs 2012.01.24. 15:16:16

@karamcsand: Ahogy a vak is mondta, majd meglátjuk:)

karamcsand 2012.01.24. 15:22:44

@Elftárs: Tündérkém, én türelmes voltam és korrekten érveltem, te meg rossz közhellyel elütöd az egészet?

Elftárs 2012.01.24. 15:36:36

@karamcsand: Mit is szeretnél pontosan?:)

karamcsand 2012.01.24. 15:46:49

@Elftárs: Azt, hogy legyen benned annyi tisztesség, hogy egy vitában korrekt érveket mondasz és ha valakinek jobbak az érvei, azt elismered.

Lehet úgy is vitatkozni, hogy megengedsz magadnak és a melletted állóknak néhány csúsztatást, fogalomzavart, hamis adatokat, de akkor nem értem, hogy mi értelme van vitatkozni.
Hiszen ha csak arról van szó, hogy minden eszközzel a magad "igazát" akarod nyomni, akkor az egész vitának nincs értelme.

Elftárs 2012.01.24. 15:54:02

@karamcsand: Moldávia esetében a lakosság 78,2% moldáv(román), kn. 2.600.000. Ugyanakkor 2008-ban 5.585, 2009-ben 15.898-an kapták meg a román állampolgárságot...
Magyarországon csak tavaly óta van a könnyített eljárás, így további számokra még várni kell

Elftárs 2012.01.24. 16:06:33

Én főképp erre a mondatodra reagáltam: "Rátapintottál egy lényeges dologra. A demokrácia alapja az, hogy "nincs adó képviselet nélkül+nincs képviselet adó nélkül"

Erre mondtam, hogy ezek szerint akkor azok se szavazzanak, akik Nyugaton élnek, ha már a Te logikádat követjük, hisz nem ide adóznak.
Visszanézve, amit a felvidéki magyarok tanulási jogát illeti, nem értem pontosan mit akarsz mondani.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 16:09:46

@Elftárs: "Románoknál is ott van a pár moldáv-román kettős állampolgár, még sincs belőle ügy"

Hogy pont emiatt volt-e a probléma, azt nem tudom, de hogy pl. 2009-ben pont a külföldön leadott szavazatokon *fordult meg* a hazai eredmény, az biztos:
index.hu/kulfold/hirek/2009/12/08/geoanaek_megismetelnek_a_masodik_fordulot/
(Ismétlem: az nem derül ki, hogy a moldovai kettős állampolgárok, vagy a nagyszámú vendégmukás által leadott külföldi szavazat okozta, de tény, hogy a hazai szavazatokkal Geoana nyert, amit a külföld billentett át Basescu javára.)

Egy hasonló szituáció *nagyon durván* rontana azon a viszonyon, amely már csak az itteni kommentek egy részéből láthatóan is, hát nem felhőtlen. Ezért is tartom elég szerencsétlennek a szavazati jog és az állandó lakcím illetve az adózás szétválasztását.

A mostani hazai választási szabályok (tudtommal a jelenlegi változat az, hogy az állandó hazai lakcímmel nem rendelkezők listás szavazatait egyszerűen hozzáteszik a kompenzációs listákat adó töredékszavazatokhoz) viszonylag csekély hatást engednek a *sima többség* eldöntésére. A "győztest is kompenzáló" szabály miatt ugyanis a rendszer vagy jobbra, vagy balra, de eldől.

Én a fő veszélyt ott látom, hogy a "lesz-e újra kétharmad?" kérdést viszont már könnyen befolyásolhatja ez is. Ha a Fidesz így folytatja, akkor simán elbukhatja 2014-et, és ha bukik, akkor nagyon bukik. És akkor nagyon nem mindegy, hogy aki következik, az simán visszacsinálhatja-e a mostani jogrend túlkapásait.

Elftárs 2012.01.24. 16:21:00

@timargabor: Elnézést, rosszul tudtam.
Mint látható azért a spanyoloknál, olaszoknál lévő vendégmunkások is rendesen rásegítettek.
www.gandul.info/politica/diaspora-a-schimbat-rezultatul-78-dintre-emigranti-au-votat-basescu-5161803
Tehát helyénvaló amit Te mondasz: szavazati jog, adózás, állandó lakcím

notriani 2012.01.24. 16:27:19

2009-el kapcsolatosan: Azt USA és a nagyhatalmak változtatták meg 1 éjszaka alatt! Nekik Basescu volt elönyős. Hogy miért? Választ látja mindenki nap mint nap!!! Ezért Románia a mintagyereke az IMF-nek!!!

Elftárs 2012.01.24. 16:36:49

@notriani: Lehet már nem sokáig. Több mint egy hete folyamatosan tüntetnek, de egyelőre nincs nagy visszhangja.

karamcsand 2012.01.24. 17:01:32

@Elftárs:
Ne haragudj, de ez megint kifelé vezet a témából. Egyrészt, mert egyáltalán nem látom garantálva, hogy határon túli etnikumok mindenhol azonos módon viselkednének, másrészt pedig mert ez a magyar esetben elvi kérdés, és nem mennyiségi.

Bizonyára most azt fogod előhozni, hogy én is a horvátokkal jöttem elő.
Én a horvát példával csupán azt a tételt cáfoltam, miszerint a határon túliak nem tudják szélsőség irányába befolyásolni a szavazást.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.24. 17:20:48

@Elftárs: De érdekes ez a cikk, amit linkeltél, köszi!

A vendégmunkások is nagyrészt Basescut tolták, de Moldova, a kettős állampolgárok a legdurvábban. Ahogy a szövegből kivettem, ott elég kevesen szavaztak közülük - de ettől még bőven irányított minta!

Az Oroszországban lakókon kívül csak a külföldön szolgáló katonák szavaztak inkább Geoanára.

déli kuruc 2012.01.24. 21:34:49

@pasinaplo: Szerintem meg az a magyar, aki a szívében az! Az magyar, aki magyar anyától született, akit magyar apa nemzett - bárhol a világon! Nem a papír számít! És szerintem az nem lehet magyar, aki egy másik magyartól megtagadja, hogy magyar lehessen! Megjegyzés: a pasi nem magyar szó :)

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2012.01.25. 13:36:31

@Advocatus Diaboli: Én nem voltam tüntetni nálatok, te szarházi, nájlonmagyar, és nem is mennék. De ha akarnék menni sem az ilyenektől kérnék engedélyt - különben is jogom lenne hozzá. Hülye fasz!

Zb74 2012.01.25. 14:35:30

@Brendel Mátyás: Matyikám, ha eddig nem értetted volna, miért nem képesek felszívni a baloldali pártok a (közvéleménykutatások tanúsága szerint) Orbánból/Fideszből kiábránduló tömegeket, most elárulom: azért, mert ez az általad is képviselt szélsőséges gondolkodás túlságosan is jellemző ezekre a pártokra és "értelmiségi" holdudvarukra.

Attól, hogy valakit riaszt és/vagy elkeserít a Fidesz jelenlegi politizálása, még nem fog olyan pártokat támogatni, ahol ilyen alapvető dolgokat sem képesek megérteni, mint hogy az elszakított országrészeken élő magyarok NEM románok, ukránok, szlovákok stb. Így kurvára nem fogjátok Orbánt leváltani, hiába írsz - amúgy érdekes - blogot a szélkakaskodásairól.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.25. 17:15:50

@Zb74: sajnálom, de hülye vagy logikából.

ha én azt mondom, hogy egy erdélyi magyar LEHET román, azzal nem mondom, hogy MINDEN erdélyi magyar román.

Ha viszont te, vagy a cikkíró azt állítja, hogy EGYIK erdélyi magyar sem román. Akkor a szélsőségesek ti vagytok.

Ti akarjátok MINDEN edrélyi magyarnak megszabni, hogy minek tekintse magát, nem én. Én ráá bízom. A despoták ti vagytok, én szabadság párti vagyok.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.25. 18:41:13

Na akkor tisztán logikai alapon.

"Ha viszont te, vagy a cikkíró azt állítja, hogy EGYIK erdélyi magyar sem román." - amennyiben elfogadom a magyar-román kettős identitás létét, vagyis hogy van olyan ember bárhol e világon, aki azt állítja, hogy ő magyar IS és román IS, akkor ez igaz, ennyiből Mátyás kritikája jogos.

A magam részéről szintén ahhoz tartom magam, hogy mondja meg mindenki magáról, hogy mi. Ha van olyan ember, aki amellett, hogy magyar, szeretné azt mondani, hogy ő román is, és én a címben elvitatom e jogát, attól látatlanban elnézést kérek, ha pedig személyesen is jelentkezik, akkor ennek nyomatékosítására meghívom egy italra a kolozsvári Bulgakovba (na jó, mondjuk az első ötvenet :-) ), szigorúan azzal a feltétellel, hogy én magyarul beszélek, ő pedig románul :-)

MAGA A CIKK viszont azt a példát állította pellengérre, amikor - az említettek önbesorolását nem ismerve - románnak neveztek nagyváradi személyeket. Ez statisztikailag olyan 55-60%-ban be is jöhet, de a konkrét esetben tartok tőle, hogy másról van szó. Ha mégsem, akkor én kérek elnézést.

Zb74 2012.01.27. 16:44:53

@Brendel Mátyás: Figyelj, okostojás, te az általam lereagált hozzászólásodban azt bírtad írni, hogy: "A romániai magyarra lehet azt mondani, hogy román, hiszen román állampolgár."

Ebből bizony az jön le, hogy jogot formálsz arra, hogy te mondd meg: ki román és ki magyar. Sőt, úgyszólván követeled magadnak a jogot, hogy a romániai magyart románnak nevezhesd, az állampolgársága okán. Pedig azt még a szocializmus idején megjelent Magyar Értelmező Kéziszótár sem állította, hogy volna a "román" szónak olyan jelentése, hogy "román állampolgár". Mert nincs is. Román az, és csak az, aki románnak tekinti magát. (Az általad felemlegetett Liszt Ferencet is pontosan azért tartjuk számon magyarként, mert ő maga minden, a származására vonatkozó kijelentésében magyarnak vallotta magát. Ilyen egyszerű ez.)

Nyilván vannak olyan vegyes házasságból született emberek, akik egyszerre érzik magukat románnak és magyarnak; de ez nem jogosít fel sem téged, sem a cikkben szereplő Falk Miksa utcai házgondnokot arra, hogy csípőből lerománozzatok valakit, akiről nem tudjátok, minek tekinti magát. (S azt ugye nem kell magyaráznom, hogy aki eljön Nagyváradról egy olyan tüntetésre, amelyen a magyarságot ért - vélt vagy valós - sérelmek ellen tiltakoznak a résztvevők, az azért sanszos, hogy nem pont románként fogja meghatározni magát.)

Amit pedig arról írtam, hogy ilyen gondolkozásmóddal soha nem fogjátok magatokhoz édesgetni a Fideszből kiábránduló embereket, azt komolyan meg kellene fontolnotok. Te például láthatóan hatalmas energiákat feccölsz a dologba (Piroslapok, Szélviktor stb.), de a románok és román állampolgárok közé egyenlőségjelet tevő gondolkodásmódod minden jóérzésű embert elriaszt. Ha az ellenzéki pártok politikusgárdája és holdudvara ugyanúgy gondolkodik, ahogy te, akkor az ellenzék nemigen fog profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből. Ha az internacionalizmus emlőin nevelkedett baloldal képtelen felfogni, hogy létezik egyfajta nemzeti minimum, vannak dolgok, amikben a munkásőrmentalitású szélbalosokon kívül gyakorlatilag mindenki egyetért, akkor sohasem lesz képes egy kormányváltáshoz elegendő szavazópolgárt maga mellé állítani.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.27. 17:12:22

@Zb74: idefigyelj, hülyegyerek.

1) az állampolgárságot nem én adom, tehát nem én határozom meg

2) semmi gondot nem látok abban, hogy a "román állampolgárságú"-t röviden "román"-nak mondja valaki

3) "(S azt ugye nem kell magyaráznom, hogy aki eljön Nagyváradról egy olyan tüntetésre, amelyen a magyarságot ért - vélt vagy valós - sérelmek ellen tiltakoznak a résztvevők, az azért sanszos, hogy nem pont románként fogja meghatározni magát.)"

4) az állampolgárságot a nemzeti identitás mellett elfogadó, vagy akár a fölé is helyező felfogás jellemző például Franciaországban, persze kivétel a szélsőjobb. ha tehát olyan hülye vagy, hogy ki sem látsz a falu végén túl, vagy szélsőjobbos vagy, akkor ne engem akarjál már lemosni elszigetelődéssel, mert nevetségessé válsz!

ennyi vita után sem bírtad felfogni, te igenhülye, hogy a dolog nem kizárólagos

"Amit pedig arról írtam, hogy ilyen gondolkozásmóddal soha nem fogjátok magatokhoz édesgetni a Fideszből kiábránduló embereket, azt komolyan meg kellene fontolnotok. Te például láthatóan hatalmas energiákat feccölsz a dologba (Piroslapok, Szélviktor stb.), de a románok és román állampolgárok közé egyenlőségjelet tevő gondolkodásmódod minden jóérzésű embert elriaszt."

Egyelőre növekszünk, köszönjük az aggódást, de szerintem nem jószándékkal jön úgyse, és kontrafaktuális.

"Ha az internacionalizmus emlőin nevelkedett baloldal képtelen felfogni, hogy létezik egyfajta nemzeti minimum"

ez a minimum NEM a nemzeti identitás kizárólagosságát hirdető nemzeti radikalizmus. tehát NEM a te nézeted.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.27. 17:16:10

@Zb74: "Nyilván vannak olyan vegyes házasságból született emberek, akik egyszerre érzik magukat románnak és magyarnak; de ez nem jogosít fel sem téged, sem a cikkben szereplő Falk Miksa utcai házgondnokot arra, hogy csípőből lerománozzatok valakit, akiről nem tudjátok, minek tekinti magát"

pontosabban a cikk íróját nem jogosítja fel, hogy csípőből le "nem románozza". mint írtam, állampolgársági értelemben jogosan lehetett románnak tekinteni.

és egyébként még mindig azt tartom a valószínűnek, hogy az illető románul beszélt, azért lett lerománozva.

Zb74 2012.01.27. 18:44:11

"az állampolgárságot nem én adom, tehát nem én határozom meg"

Ilyesmit nem is írtam, még csak nem is implikáltam. Igazán megtanulhatnál már szöveget értelmezni. A saját idézett mondatod alapján arról írtam: jogot formálsz rá, hogy valakit a - meglévő, naná, hogy nem általad adott :) - román állampolgársága alapján lerománozz. Lásd:

"semmi gondot nem látok abban, hogy a "román állampolgárságú"-t röviden "román"-nak mondja valaki"

Pontosan ez a te bajod. A román egy nép/nemzet/etnikum megnevezése. Ha valakiről azt akarod mondani, hogy - etnikai hovatartozásától függetlenül - román állampolgár, akkor azt nem rövidítheted "román"-nak, mert az mást jelent.

"Egyelőre növekszünk"

Ezt örömmel hallom, csak azt sajnálom, hogy a közvélemény-kutatások ezt nemigen támasztják alá. Ami viszont számomra nem kimondottan meglepő. Egyrészt amint mondtam, ilyesfajta mentalitással Magyarországon nehéz lesz a többség támogatását elnyerni. Másrészt, mondjuk, program is kellene ahhoz, hogy szavazókat lehessen szerezni, mert a "mindent visszacsinálunk" gondolata, bármily biztatóan hangozzék is, nem elégséges. De ez már más téma.

"köszönjük az aggódást, de szerintem nem jószándékkal jön úgyse"

Dehogynem, csak nyitottabbnak kéne lenni az építő kritikára.

"ez a minimum NEM a nemzeti identitás kizárólagosságát hirdető nemzeti radikalizmus. tehát NEM a te nézeted."

Ez a szekértábor-mentalitás egy újabb probléma. Ha valaki valamiben kritizál téged, az még nem feltétlenül jelenti, hogy az eufemisztikusan "nemzeti radikalizmus"-ként emlegetett szélsőjobb híve. Tőlem például mi sem áll távolabb, mint a militáns nacionalizmus vagy a sovinizmus. S gyanúm szerint valahogy így van ezzel az a több mint 50%-nyi választópolgár is, akinek a Fidesz-KDNP antipatikus, a Jobbik elfogadhatatlan, a baloldal által tanúsított totális nemzeti érzéketlenség pedig riasztó.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.27. 21:45:45

@Brendel Mátyás: "és egyébként még mindig azt tartom a valószínűnek, hogy az illető románul beszélt, azért lett lerománozva." - logikailag nem tudom teljesen kizárni, de nagyon nem életszerű.

Nem tudom elképzelni, hogy valakik *tényleg a tüntetésre* jöttek Pestre Erdélyből, és akár egymás közt románul beszéljenek.

Más. Döbbenetes, és számomra is meglepő, hogy ez a cikk mekkora visszhangot váltott ki az erdélyi magyar közösségben. Tükrözték a szöveget a kinti portálokon. Az ottani kommentekből az jött le, hogy a probléma bizony élő, és a kinti magyarok nagyon rosszul élik meg ezt (és nagyon sokaknak volt már ilyen élményük). És ez minden mostani hozzászóló, Zb74, Brendel Mátyás és az én véleményünk szerint is baj, hiszen ők maguk tartják magukat magyarnak, és más magyarok nevezték őket románnak.

Szerintem abban egyetértünk, hogy mindenki döntse el magáról.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.27. 22:45:59

@timargabor: nehéz azt értelmezni, hogy honnan vette volna, hogy nem magyarországi magyarok az illetők, ha Budapest közepén magyarul beszéltek. honnan vette le rögtön, amit levett?

azt írja:

"Rögtön levettem, hogy románok."

Még ha ezt udvariasan le is fordítjuk nektek erdélyi magyarokra, akkor is, honnan vette ezt le?

Az én verzióm visoznt érthetővé teszi ezt a mondatot, És akkor a lerománozás ellen sem lehet sok kifogásotok.

"Szerintem abban egyetértünk, hogy mindenki döntse el magáról."

Akkor a cikkedet törölheted, ugyanis a címben te akarod meghatározni minden erdélyi magyarra, hogy nem román, ahelyett, hogy elismernéd, egy pár ember dönthet úgy is, és dönt is úgy, hogy kettős identitású.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.27. 23:51:31

@Brendel Mátyás: elismerem, hogy pár dönthet úgy. A cikket viszont nem törlöm, mert láthatóan sokkal többeket érint az amiről beszélek, mint ez a - magyar-román viszonylatban legalábbis - marginális probléma. Az viszont valószínű, hogy folytatni fogom a témát, és igyekszem majd figyelembe venni a kettős identitás kérdésével kapcsolatos álláspontodat.

Hogy az anyaországiak honnan ismerik fel az erdélyieket? Érdekes téma. Dialektus, öltözet, kicsit eltérő testbeszéd? Mondjuk pont a nagyváradiakat nehezebb, a székelyeket könnyebb, de hát linkeltem egy videót is a posztba, a hanghordozásuk elég jellegzetes. (Én ha kinn vagyok, három nap után már így beszélek. Aztán itthon elmúlik. :-) )

Amit viszont Zb74 ír, az mindenképp érdekes: "S gyanúm szerint valahogy így van ezzel az a több mint 50%-nyi választópolgár is, akinek a Fidesz-KDNP antipatikus, a Jobbik elfogadhatatlan, a baloldal által tanúsított totális nemzeti érzéketlenség pedig riasztó." Az, hogy én pl. nem vagyok híve a jelenlegi rezsimnek, az a blogból azért szerintem eléggé kiderül. Az, amit az MSZP és a DK által képviselt baloldalban nem szeretek, annak ez a kérdés inkább az indikátora mint a lényege.

(Látszólag nem tartozik ide, de kicsit talán mégis. 2004-ben az MSZP kockázat nélkül, sőt elég jelentős poltikai nyereség reményében állhatott volna a kettős állampolgársági "igen" kampány élére. 10 évig nem lehetett volna ellenük kijátszani ezt a kártyát, sőt. És amennyire tudom, nem is sokon múlt a párt elnökségében. De nem merték.)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.28. 11:31:20

@timargabor:

1) Szóval makacs vagy, és elvtelen. Na látod, ezért nem jelöllek vissza Facebookon. Nem ismerek, és ezért nem is akarlak.

2) A baloldali pártok jól teszik, ha nem fekszenek le az akár ötven százaléknyi maradi jobboldalnak. A revíziós politika se nem baloldali, se nem előremutató. Hiba volna szavazatmaxinalizálás miatt elvtelennek lenni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.28. 11:43:11

@Brendel Mátyás: Nézd, nekem minimálprogramként elég, hogy (azt hiszem) megértettem, miért használtál indításként szokatlanul éles és személyes hangot itt a vitában. Ha végül ez a véleményed rólam, ez van, és persze ismeretség hiányában ez így is marad. Van ilyen, ennyi.

A határon túli magyarok magyarnak nevezését nem tekintem revíziós politikának. A "revízió" ott kezdődik, hogy ne itt legyen a határ, hanem ott. Mondjuk ebből a szempontból a két világháború közti (hazai) magyar baloldal nem volt ennyire kategorikusan elutasító, ez második világháborút követő fejlemény. És hát az, hogy nem csípem Orbán rendszerét, még nem jelenti azt, hogy baloldali lennék. És az, ha nem vagyok az, azt sem jelenti, hogy jobboldali vagyok. Rühellem ezt a - saját gondolatainkban - kettéárkolt országot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.28. 11:43:59

@timargabor: "Hogy az anyaországiak honnan ismerik fel az erdélyieket? Érdekes téma. Dialektus, öltözet, kicsit eltérő testbeszéd?"

Ezzel egyébként azt mondod, hogy a magyarországi magyarok és a környékbeli országban lévő magyar csoportok kezdenek divergálni, és több nemzetiséget alkotni. lassan kb a svájci szintet érik el, ugyebár a svájciak többsége is franciául vagy németül beszél, de dialektusuk van, és kicsit eltér a kultúrájuk. de ugye a franciáknak eszükbe sem jut belgáknak, luxemburgiaknak, svájciaknak szavazati jogot adni. és a németeknek sem jut eszükbe luxemburgiaknak, svájciaknak és osztrákoknak szavazati jogot adni.

ás ez így is van jól.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.28. 17:06:05

@timargabor: Az állampolgárság és a szavazati jog megadása egy elég nagy revíziós lépés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.28. 17:09:56

@timargabor: A szavazati jog és az állampolgárság megadásának semmi köze az identitáshoz, a legtöbb külföldi magyarnak nem hasznos, nem jó semmire.

Csak és kizárólag Orbán rendszerének bebetonozását szolgálja. Gyakorlatilag a sör és virsli osztogatás szintjén van, de ez a sör és ez a virsli nem is jó semmire.

Elftárs 2012.01.29. 01:44:44

@Brendel Mátyás: kb. 2 perc alatt megmondom, hogy ha erdélyiek, vagy felvidékiek beszélnek. Hasonló a helyzet fordított esetben. Ha bemegyek egy erdélyi boltba, a második mondatom után tudni fogják, hogy Magyarból jöttem:P
Hanglejtés, használt szavak, stb.
Pld. egy ilyen mondat után nem nehéz megmondani, hol él az illető:)
„Beadtam a csérérét a primariára, megkaptam az aprobálást, mégis elbandonálták a gázamat"

Bakos Ferenc: A magyar szókészlet román elemeinek története, Budapest, 1982.

wampire 2012.01.29. 09:12:23

@Brendel Mátyás: Nem, ha csak tud románul, attól még nem. Viszont, ha kettős állampolgár, akkor igen, sőt köztisztséget is betölthet. Ne csúsztass.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.29. 10:42:27

@Brendel Mátyás: Nagyon érdekes meglátás amit mondasz, bár szerintem nem több "nemzetiség", de kétségtelen, hogy többfajta "al-identitás" (miközben általában magyarnak tartják magukat). És ez nem kizárólag az anyaország/határontúl viszonylatban áll, mert a felvidéki és az erdélyi magyarság ilyen "al-identitása" (nem tudok rá jobb szót) is eltérő.

A példáid nem teljesen ülnek itt: Ausztria és Luxemburg maga is külön ország, külön nemzeti tudattal, több száz éves történelemmel (a rövid "Anschluss" meg "Moselland" epizód nem is ereszthetett gyökeret). Ezek az országok német nyelvűek (bár Neked gondolom nem kell bemutatni a "wienerisch-deutsch szótárakat" :-) ), de évszázadok alatt kialakult saját ország/nemzettudattal. Svájc is más, hiszen a "Schwitzedeutsch" a többségi nyelv az országban, szintén több száz éves megalapozottsággal.

Amit Te említesz, arra talán Elzász és Dél-Tirol az adekvát nyugat-európai német nyelvű példák (esetleg Észak-Holstein Dániában, vagy Eupen Belgiumban, de ezek túl kicsik és nem is ismerem őket). Hogy Elzászban mi a helyzet, azt sajnos nem tudom (mennyire tartják németnek magukat, mennyire lett kettős az identitásuk, mert hát mindig is egy kevert régió volt ez). Azt csak sejtem, hogy az asszimiláció lényegesen kevésbé erőszakos mint a Felvidéken vagy Erdélyben volt, pláne a kommunista időszakban. Dél-Tirol identitása viszont amennyire láttam, maradt tiroli.

Arra, hogy a határon túli magyar közösségek amolyan "svájci olasz" mintára önálló identitástudatot alakítsanak ki, kezdeményeiben volt példa. Tito már konszolidált rendszerében, a 60-as, 70-es években a délvidéki magyarság állampolgári jogok tekintetében lényegesen jobban állt az anyaországnál, miközben a jugoszláv állam (akkor már!) igyekezett békésen és toleránsan hozzáállni a nemzeti kérdéshez. Elég jelentős is volt az asszimiláció. Hogy a kisebb, de még "jobb" helyzetbe került őrvidéki magyarokat már ne is említsem. Ahol meg erőlködnek az elnyomással, ott meg nem akar menni a dolog. Erről az I. világháború előtt magunk is meggyőződhettünk (bár az akkori eszközök lényegesen mások voltak).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.29. 13:27:56

@timargabor:

" de évszázadok alatt kialakult saját ország/nemzettudattal. Svájc is más, hiszen a "Schwitzedeutsch" a többségi nyelv az országban, szintén több száz éves megalapozottsággal."

épp fentebb bizonygattad, és más is megerősített, hogy ez lassan az erdélyiekre és felvidékiekre is igaz lesz. több, mint száz éve vannak most már külön. Luxembrug kétszáz éves sincs.

"Amit Te említesz, arra talán Elzász és Dél-Tirol az adekvát nyugat-európai német nyelvű példák (esetleg Észak-Holstein Dániában, vagy Eupen Belgiumban, de ezek túl kicsik és nem is ismerem őket). Hogy Elzászban mi a helyzet, azt sajnos nem tudom (mennyire tartják németnek magukat, mennyire lett kettős az identitásuk, mert hát mindig is egy kevert régió volt ez). Azt csak sejtem, hogy az asszimiláció lényegesen kevésbé erőszakos mint a Felvidéken vagy Erdélyben volt, pláne a kommunista időszakban. Dél-Tirol identitása viszont amennyire láttam, maradt tiroli."

EGYIK SEM SZAVZAHAT TUDOMMAL ÁT A MÁSIK ORSZÁGBA. ennyi. a Fidesz nagyon rossz irányba megy, és nem az baloldalnak kell alkalmazkodnia a hülyékhez, hanem a hülyéknek a normalitáshoz. még akkor is, ha majd ötven százaléknyian vannak. ez értelem nagyobb halmaz.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.29. 13:43:26

@Brendel Mátyás: Két malomban őrlünk az utolsó körben. Egy dolog a szavazati jog, és egy másik, hogy milyen indentitástudat alakul ki az egyes országok nyelvi közösségeiben.

Ami a szavazati jogot illeti: ez bizony a határon túli magyarok közé dobott "Párisz almája", ami a hazai, kétosztatúvá dermedt politikai viszonyainkat exportálja egy olyan közösségbe, amelynek arra semmi szüksége nincs (szerintem). A Fidesz felelőssége ebben - hatalmas itthoni törvényhozási többsége miatt) vitathatatlan, és (szerintem) nagyon káros, és ahogy írod, bizony nem önérdek nélküli. Ez kombinálódik a határon túl is az itthoni tempóban kezelt kapcsolatokra (a favorizált kinti szervezetek kizárólagos támogatása, függetlenül a helyiek szándékaitól). Ebben valószínűleg nincs köztünk vita. (A kettős állampolgárságban valószínűleg lenne, de az nem jár automatikusan szavazati joggal.)

Amiről én írtam az utolsó posztban, az az általad felvetett identitási kérdés, szerintem abban sincs különösebb véleménykülönbség köztünk.

Luxemburg Napóleon bukása óta ország formális értelemben
en.wikipedia.org/wiki/Luxembourg
de azért volt annak is előzménye. Formálisan is 100 év előnyben vannak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.29. 13:47:30

Luxemburg és Svájc egy esetleges független Erdély analógiája lehetne, ahol a érintett nemzetek anyanemzetétől független identitásról lenne szó. Svájcban úgy vannak németek, franciák olaszok (a rétorománokat most hagyjuk), hogy van független Német-, Olasz- és Franciaország. Luxemburgban ugyanez a helyzet a németekkel és a frankofonokkal. Erdély viszont Románia részeként teljesen más játéktér.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.31. 21:37:21

@timargabor: Nem, Luxemburgban vannak luxemburgiak, németek és franciák. Van Luxemburgi nyelv.

De egyébként is egy lényegtelen dologba akadtál meg, mert Svájc és Luxemburg karakterében nem lényeges az, hogy most Franciaország, vagy Németország létezik külön is. Ha az egyik nem létezne, akkor mi változna?

Mondjuk ha nem volna Franciaország, akkor a te logikád szerint Svájc Francia részét meg kéne felezni, és a fél francia Svájcnak függetlenné kéne válnia. Thát ha nem volna Franciaország, akkor mondjuk Genf és Lausanne környékéből kéne egy Franciaországot alkotni, miközben Neuchatel maradna Svájc része.

Bullshit. Az a baj, hogy te nem tudsz érzelmeidtől függetlenül gondolkodni, hülyeségeket írogatsz érzelmi okokból.

Egész egyszerűen független Erdélyt akarsz, ami érthető, csak ne hülye ideológiával ideologizáld meg!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.31. 21:41:21

@Alf: de jobboldali vagy. de amilyen hülye vagy, nem tudod. nem lepődöm meg ezen, bemutattad, hogy mennyire sötét vagy, miért pont ezt látnád tisztán.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.31. 21:42:29

@Alf: de jobboldali vagy. de amilyen hülye vagy, nem tudod. nem lepődöm meg ezen, bemutattad, hogy mennyire sötét vagy, miért pont ezt látnád tisztán.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.01. 11:49:15

@Brendel Mátyás: Nem igazán. A független Erdélynek lenne analógiája mondjuk Svájc (német-francia viszonylatban), mert akkor lenne Magyarország meg Románia, és egy harmadik entitás e két nemzet keveredésével. A mostani Erdély analógiája Elzász, amely nem független, hanem Franciaország része, német kisebbséggel. Én csak ennyit mondok, és nem mást.

Köszi hogy mondod a luxemburgi nyelvet, ilyen szövegekre majd rákeresek, érdekes keverék lehet :-)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.02.01. 16:27:13

@timargabor: eléggé makacs, és értetlen vagy. Elzász a nénet határon van, emiatt nincs különösebben külön identitása. Elzászban ugyan allemannischül beszélnek, amely egy német dialektus, de ugyanaz a dialektus van Baden-Badenben és Freiburgban is.

Ezzel szemben az erdélyi magyarok nagy része nem a határ közelében van, hanem egy nagy román sáv ékelődik a határmenti magyarok és a belső-erdlyi magyarok közé. Szerintem a nyelvjárásuk sem ugyanaz, mint a békéscsabai.

És végül, természetesen Elzászban SEM szavazhatnak át az emberek Németországba állampolgárság és állandó lakhely nélkül.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.02.02. 08:12:16

@timargabor: Tegnap az Új Színháznál a riporter megkérdezett egy szélsőjobbos tüntetőt, hogy a magyarországi zsidók nem magyarok? Azt mondta, hogy magyar állampolgárok, de nem magyarok.

No, te meg a romániai magyarokra mondod azt, hogy ők nem lehetnek románok.

Ugyanaz a buta nacionalizmus mindkettő. Szép elvtestvéreid vannak!

És a balliberális oldal nagyon jól teszi, ha nem alkuszik az ilyen aljas ideológiával.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.02. 13:32:42

@Brendel Mátyás: akkor már ketten vagyunk :-)

Felhozol egy példát:

"Ezzel egyébként azt mondod, hogy a magyarországi magyarok és a környékbeli országban lévő magyar csoportok kezdenek divergálni, és több nemzetiséget alkotni. lassan kb a svájci szintet érik el, ugyebár a svájciak többsége is franciául vagy németül beszél, de dialektusuk van"

meg egy következtetést:

"franciáknak eszükbe sem jut belgáknak, luxemburgiaknak, svájciaknak szavazati jogot adni. és a németeknek sem jut eszükbe luxemburgiaknak, svájciaknak és osztrákoknak szavazati jogot adni. És ez így is van jól."

Az utóbbiban, többször mondtam, hogy EGYETÉRTÜNK. A megelőző példa vesézése során meg érdekes szempontok vetődnek fel, de akár Te, akár én tévedünk bármiben is, abban nem volt köztünk vita, hogy az állandó lakcím nélküli szavazás lehetősége lényegében csak bajt csinál.

A romániai magyaroknak nemcsak megengedem, hogy ha akarnak románok is lenni, legyenek, de itt fentebb írtam, hogy elnézésüket kérem, sőt engesztelésül meg is hívtam őket egy italra. Az, hogy nem jelentkezett egy sem, persze nem jelenti hogy nincs si ilyen. Azt viszont kérlek értsd meg - elfogadva a kettős identitás miatti érzékenységedet is - hogy egy a poszt nem erről szól, hanem arról a számszerűen sokkal jellemzőbb (és az önmeghatározás híveként nyilván Számodra sem elfogadható) gyakorlatról, amikor honfitársaink magyarokat (magukat egyértelműen magyarnak tartó magyarokat) lerománoznak.

Egyet viszont meg kell mondanom. Ha az Új Színháznál zsidózó humanoidokhoz hasonlítasz, akkor sajnos kénytelen leszek bunkó parancsnoki módszerekhez nyúlni a blog admin felületén. Kár lenne érte, de van amire én is berágok. Ez van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.02.03. 07:33:03

@timargabor:

"A romániai magyaroknak nemcsak megengedem, hogy ha akarnak románok is lenni, legyenek, de itt fentebb írtam, hogy elnézésüket kérem, sőt engesztelésül meg is hívtam őket egy italra."

Basszus, nem elnézést kell kérni, nem italra hívni, hanem törölni ezt a hülye bejegyzést. Azzal javítod ki a hibád, nem canossa járással!

Ki hiszi el, hogy megengeded az erdélyi magyaroknak, hogy románok is legyenek, amikor a címben ennek ellenkezője van? És se javítani, se törölni nem akarod?

Milyen hazug ember vagy te?! Mennyire vagy te őszinte? Mennyire makacs? Mennyire tudod elismerni, és javítani a hibáidat?!

Szövegelsz itt ezerrel, mikor egyetlen mozdulattal feloldhatnád a hibádat.

" hogy egy a poszt nem erről szól"

erről szól. ez a címe. nekem itt ne gyere azzal, hogy nem erről szól! az lényegtelen, hogy te hogy magyarázkodik a dolgokat, a cím le van írva, egyértelmű. még csak csillagozva, lábjegyzetelve, apró betűzve sincsen. amit te itt kommentben magyarázkodsz, az már nem a cikk. vagy javítod a cikket, vagy erről szól.

és akkor hazug, kétszínű vagy.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.03. 13:06:09

@Brendel Mátyás: Csillag, lábjegyzet, update.
Huszadjára és veretes becsületsértések közepette csak kiderült, hogy mit szeretnél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.02.03. 14:38:20

@timargabor: Nem először írom, hogy rossz a cím, és töröld a cikket.

"Brendel Mátyás · szelviktor.blog.hu 2012.01.27. 22:45:59

Akkor a cikkedet törölheted, ugyanis a címben te akarod meghatározni minden erdélyi magyarra, hogy nem román, ahelyett, hogy elismernéd, egy pár ember dönthet úgy is, és dönt is úgy, hogy kettős identitású."

Szóval nem huszadjára derül ki, hanem huszadjára írom, mire felfogod.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.02.03. 14:41:10

@timargabor: egyébként még mindig az van, hogy a címhez tettél egy lábjegyzetet, aztán van ugye a cikkben egy eset. És a lábjegyzet alapján az esetben szerinted arról van szó, hogy lerománoztak valakit, aki egyértelműen csak magyarnak vallotta magát. Holott ezt nem tudhatod abban az esetben.

Bereznay A. 2013.08.05. 13:35:53

A poszt majd a kommentek jelentős százalékának elolvasása utáni észrevetélem:

Azok, a magukat nagy valószínűséggel baloldalinak de talán csak elfogulatlan demokratának tekintők ha ugyanolyan nézeteket/érveket/érvrendszereket hangoztatának Nyugaton, mint amilyenekkel a poszt mondanvalóját itt ellenzik, őket az átlag nyugati ember, akér jobb akér baloldali, de demokrata, a legkisebb kételyt is kizárva, minden fönntartás nélkül megszállott/őrjöngő/bigott fasisztának, torzult lelkületű xenofóbnak takintené és e minőségében mélyen megvetné.

És azok is: fasiszták. Emellett rossz emberek, vagy ha tetszik, embernek rosszak.

Bereznay A. 2013.08.05. 13:43:32

@timargabor:

Tévedsz. Az Egyesült Királyságban az ott tartozkódó ír állampolgárok például szavazhatnak.

Egyáltalán nem kivételes az olyan helzet sem, hogy etnikai alapon állampolgárok, de máshol élők, szavazhatnak valahol. Ez normális. Miközben a nyugati vilégban élők jogok kiterjesztését keresik, a Brendel féle magyar fasiszták máshol természetesen járó jogok megvonását szorgalmazzák.
süti beállítások módosítása