A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Olimpia Budapesten: kíméletlen verseny a megosztottságért

2017.01.10. 18:53 Carnivore

Ha csupán sportesemény lenne azon politikai adok-kapok, amit a budapesti olimpia rendezése kapcsán látunk, azt mondhatnánk: "még nézni is szörnyű". De készüljünk fel arra, hogy ennél akár még rosszabb is lehet.

A versenysport - mint nemzeti ügy - a kilencvenes évek óta tulajdonképpen a jobb- és baloldal egyik ütközőpontja - teljesen értelmetlenül. Nem kell ebbe belelátni nagy filozófiát, egyszerűen így alakult. (Nyilván volt régebben olyan balos elmélet, miszerint a sport népszerűsítése nacionalista/fasiszta történelmi hagyományra épül, ezért vészesen kerülni kell a hangsúlyozását - ez azonban nettó butaság volt már akkor is.) Mindenesetre azt látjuk, hogy baloldali gondolkodók igen nagy hányada végtelenül ragaszkodik a "kis ország, kis nemzet, kis sport"-elvhez és rendszerint minden olyan támogatást, beruházást, pályázást ellenez, amely valamilyen sportágazatot - pláne sportintézményt vagy nemzeti ügyet - kíván helyzetbe hozni. Ez az "általánosítás" (mert valójában nem az) még akkor is megállja a helyét, ha egyébként mind a kivételek, mind a racionális gazdasági ellenérvek is megjelennek a rendszerben.

Azt viszont egyszerűen képtelenek belátni, hogy ezzel a protest hozzáállással csak saját magukat hozzák kellemetlen helyzetbe. Sportügyek kapcsán már az első Orbán-kormány (1998-2002) idején is tapasztalható volt a mindennapi életben azon közös (!) szellemi kútmérgezés, ami a társadalom széles rétegeiben komoly indulatokat váltott ki. Rengetegen gondolták komolyan, hogy "az igaz magyar, a nemzeti szívű honpolgár sportpárti; a balos meg arra sem méltó, hogy a himnuszt énekelje". És fordítva: "a fideszes bunkók csak a szotyolaköpködéshez értenek; a sport csak egy hobbi, finanszírozzák azt maguk a sportolók".

n_olimpia.jpg

Az olimpiarendezés csodálatos alkalom arra, hogy az árkokat még mélyebbre ássuk, miközben az olimpiai eszme éppen ennek ellenkezőjét célozná meg. Csakhogy úgy tűnik, ez nem mindenkit hat meg. A jobboldali politika továbbra sem tesz mást, mint hogy megpróbálja kisajátítani a sportot; lényegében ezért veszi elő újra és újra a legnépszerűbb tömegsportok, élsportok és az olimpia ügyét. A baloldal húzószárnya pedig továbbra is demagóg érvekkel ("stadion kontra lélegeztetőgép"), kárörvendéssel (magyar futball sikertelensége) próbálja folyton megkérdőjelezni annak szükségességét.

Legalább következetesen politizálnak, mondhatnánk. Azonban van itt egy fontos tényező, ami mégis a jobbos stratégia felé billenti el a mérleg nyelvét. Az olimpia ugyanis nem csupán egy beruházás. Nem csupán azzal lehet érvelni mellette, hogy az infrastruktúrafejlesztés katalizátora: hiszen így legalább nem négyes metró tempóban épülnek majd meg - a többségében egyébként később is hasznos - épületek, hidak, utak és egyéb objektumok. Nem pusztán arról van szó, hogy Budapest és Magyarország a világ figyelmének középpontjába kerülhet, aminek komoly felhajtóereje lesz a jövőre tekintettel. És - hogy hozzunk most egy hathatós ellenérvet is - mutogathatnánk Görögországra, illetve az olimpia utáni rossz gazdasági helyzetére, a GDP 9%-ának ráfordítási kockázataira. Mert persze, ezek így mind együtt figyelembe veendőek.

Csakhogy az olimpia - és más jelentős nemzeti ügy - jóval túlmutat egy ország beruházásán. Ezért nem okos dolog ellenezni. Nem jó stratégia szembemenni olyan eszmével, amely mindenütt a világon megmozgatja az embereket, amely szabályosan lázba hoz százmilliókat. A baloldali politikusoknak és felkent civileknek meg kellene fontolniuk mindezt. Főleg ennyi év után. (Ha más nem, példát vehetnének az egykori MSZP-elnök bűnbánó gesztusáról, amit a határon túli magyarok felé tett.)

És félreértés ne essék: olimpiát rendezni nem olyan, mint az oroszokkal gyorsan, suttyomban lepaktálni Paks2-ért. Ettől még természetesen lehet róla népszavazni, csak nem biztos, hogy érdemes. (Megjegyzés: eddig nem is lehetett, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet újra megpróbálni.)

Az ellenzéknek és támogatóiknak tehát érdemes volna feladni ezt frontot és koncentrálni olyan ügyekre, ahol a társadalom is nagyobb támogatást, hátszelet tud adni. Paks2 ilyen lehetett volna, mégsem éltek a lehetőséggel. Ahogyan ezer más ügyben sem. Vagyis, mindezek után olimpia-ellenes mozgalmat szervezni nem túl jó lépés. Mert nagyon vissza fog ütni. Ha csak nem a megosztottság a cél továbbra is.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

65 komment

Címkék: olimpia beruházás beruházások nemzetstratégia nemzetpolitika Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr9712115287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.10. 18:58:10

A ballibák sose felejtenek és sose tanulnak.

A hülye is tudja, mind az atomenergia, mind a sport, mind az iszlamistaellenes kerítésépítés NÉPSZERŰ dolgok, s az Orbánt utálok nagyobb része is támogatja.

nevetőharmadik 2017.01.10. 19:10:43

Nem okos ellenezni, nem okos ellenezni...

Akkor hogyan okos egy az országot romba döntéssel fenyegető, de népszerűnek mondott projektet leállítani?

Kurvára nem az olimpia ellenzésén vagy támogatásán múlik a baloldal sikere. Ha az olimpia rendezésének támogatottságát egy az egyben pártszimpátiának fognánk fel, akkor a baloldal nem a béka segge alatt lenne.

OkoskaTo:rp 2017.01.11. 12:31:31

Lehülyézhetem a szerzőt?

Lehet jönni mindenféle magasztos eszmével (bár akinek minimálisan nyitva a szeme, az már 1984-től láthatta, hogy az olimpia teljesen üzleti vállalkozássá vált, aminek a sport csak apropója). Aztán itt van a hűvös racionalitás, ami alapján bármekkora is a lelkesedésünk, ugyanúgy bele tudunk roppanni gazdaságilag, mint a görögök. Aztán unokáink is nyöghetik ennek következményeit.

De hogy ne pusztán jóslásokba bocsátkozzak, nyugodtan meg lehet nézni akár a Népstadion, akár a vizes VB költségeinek alakulását az idő függvényében. Egy olimpiát miért tudna kevésbé megszaladó költségekkel, és arányaiban kisebb lenyúlásokkal megvalósítani ez a bagázs?

niklex 2017.01.11. 12:40:43

Az olimpia tényleg jó dolog.
Rendezést viszont csak az vállaljon, aki nagyobb gyűrődés nélkül bírja az anyagi következményeket.
Sajnos M.o. ehhez kicsi, még akkor is, ha "kis" olimpiát rendez.
A rendezést akaró politikusoknak fő céljai a népszerűségnövelés, reflektorfénybe kerülés, és persze a busás anyagi haszon a közelálló infrastruktúrás köröknek.

A nagy buli után persze majd jön a költségvetési kijózanodás, de "meg lesz oldva", mert (i) ráfogják valakikre a túlköltést (ii) a kihasználatlan ingatlanokkal újra lehet jó haveri üzleteket csinálni (iii) némi adóemelést és költségvetési megszorítást - persze szigorúan csak a tömegekre- megér a buli, nem?

chrisred 2017.01.11. 12:52:56

Róma és Hamburg szembement az olimpiai eszmével, mert figyelembe vette a polgárai véleményétés érdekeit?

legális 2017.01.11. 12:55:37

@OkoskaTo:rp: A görögökön kívül senki nem ment tönkre az olimpiai rendezők közül, meg ráadásul ők sem abba rokkantak bele.
Attól, hogy üzleti vállalkozás, még hatalmas eszme marad. Ez az egyébként pocsékul építős és rendező braziloknál is megmaradt.
Nem biztos, hogy ez a bagázs fog építeni, megvalósítani és kaszálni (bár nagyon valószínű).Ha a bagázzsal van bajod, akkor ne az olimpiai rendezést támadd, hanem javítsd meg a bagázst.
Szerintem fölösleges lehülyézni a szerzőt, mer rendben iderakta a mondandóját. Egyetértened nem muszáj vele, nekem sikerült.

erol 2017.01.11. 12:57:44

"Az olimpia ugyanis nem csupán egy beruházás."
De bizony csak az, a többi csak bla-bla, max az a bizonyos csoda ami 3 napig tart.

Szalay Miklós 2017.01.11. 12:58:30

Egy kis összefoglaló arról, hogy ki miért akar magyar olimpiát, meg hogy miért ne legyen:

egyvilag.blog.hu/2015/03/11/egyeb_a_magyar_olimpiarol_kicsit_bovebben

hátramozdító 2017.01.11. 13:02:56

Százmilliókat hoz lázba, persze, de akkor miért lépett vissza már majdnem minden aspiráns? Hallottál Bostonról, Hamburgról esetlegtalánvéletlenül?

hátramozdító 2017.01.11. 13:05:30

@legális: Montreal megvan? Akkora csőd volt nekik az olimpia, hogy még most fáj. Szóval nem csak a görögök...

OkoskaTo:rp 2017.01.11. 13:16:49

@legális: Mert ugye Rióban is minden a tervezett költségekbe fért bele, ráadásul az a pénz nem lett volna jobb helyen a favellák felszámolására?

Gyűrött Papír 2017.01.11. 13:38:24

Nekem az a legnagyobb fájdalmam ezzel, hogy ha OV megcsináltatja magának az olimpiát, majd utána elmegy nyugdíjba, akkor neki már nem kell ezzel az egésszel foglalkozni. Ha 30 évig nyögi utána az ország, akkor is mondhatja, hogy ő megteremtette ezzel a növekedés alapjait, csak az utókor nem tudott vele élni.

Felakarod Mo-ot tenni a térképre? Vajna nem ezt csinálja? A pornó is százmilliókat hoz tűzbe, meg az izlandi vulkánkitörés is. Ilyenkor jön a kérdés, hogy fizetős-e az érdeklődők hada.

Az élsport nem a nemzet egészségét szolgálja, hanem a vezetőket kenegeti hájjal, ha jó. Mindenütt, ahol nincs más örömforrás a tömegek számára. Mert jó érzés mondani, hogy "győztünk". Ha veszít a csapat vagy egyén, akkor pedig "kikaptak" meg "kikapott". Mert a kudarc az nem kell.

Nem hiszem el, hogy az olimpia a bölcsek köve Mo. számára. Ez a végső rablás lenne. De nem hiszem, hogy putyinisztánnak adnák, hogy aztán oda dőljön a zsé.

ZX 2017.01.11. 13:50:41

@OkoskaTo:rp: Mennyi volt a brazil olimpia költsége a GDP-hez viszonyítva? Először nézz utána mielőtt hülyeségeket mondasz. Mondjuk az ország vezetése bele is bukott. Ha emiatt OV-t felkötik a sleppjével együtt, akkor támogatom.

inebhedj - szerintem 2017.01.11. 14:01:12

Én speciel akkor is olimpia-ellenes vagyok, ha az ellenzék támogatja és a kormány ellenzi (mindenkori kormánytól és ellenzéktől függetlenül). Semmilyen presztízs értéke, felhajtó ereje nincs, beruházásként értelmezhetetlen, valamint annyira és annyi időre mozgat meg embereket, mint egy ingyenes kevert osztogatás egy kocsmában.

Jozeph Pelikahn 2017.01.11. 14:05:13

Aki olimpiát akar, az hazaáruló. Saját népét akarja nyomorba juttatni és szembe megy a közakarattal.

Brutul 2017.01.11. 14:05:27

bla bla bla, mint mindig.

HA ANNYIRA BIZTOSAK VAGYTOK AZ OLIMPIA TÁMOGATOTTSÁGÁBAN, AKKOR ERRŐL MIÉRT NEM LEHET NÉPSZAVAZNI?

Le ne merje írni egyik agymosott fidesznyik barom se, hogy azért mert pénzbe kerül. Most basztatok el 17 millárdot a teljes mértékben értelmetlen kvóta népszavazásra, amiből csak 1 millárd volt maga a lebonyolítás, a többi a propaganda. Már az olimpiai felkészülés címén is tízmillárdos nagysegrendet basztatok el és még a nevezési díj ki sincs fizetve (ami újabb 10 millárdt).

Szóval mielőtt elköltenénk több SZÁZMILLÁRDOT erre a kurva olimpiai baromságra, talán előbb meg kellene kérdezni a népet, hogy tényleg akarjuk-e ezt vagy sem.

De persze nem kérdezitek, mert tudjátok nagyon jól, hogy egy az olimpiai lenyűlásban érdekelt szűk körön, és a legagymosottabb fidesznyikeken kívűl az ég világon senki nem akarja ezt.

2017.01.11. 14:15:14

Mint sportoló támogatom az olimpiát, az olimpiai részvételt. Bár igaz, hogy egyre kevésbé a sportról szól, inkább a pénzről. És ezért akar nálunk olimpiát rendezni OV. Ő minden sportot leszar, mert ugye a magyar foci az nem sport, viszont a pénzért és a hatalomért bármekkora áldozatra hajlandó. Hajlandó feláldozni az országot és a jövőt. Mert a számlát valakinek ki kell majd fizetnie és ő csak a 10 milliomod részét fogja fizetni, ahogy mindenki más ebben az országban. Sok millió magyarral ellentétben neki ez nem fog pénzügyi nehézséget okozni, hiszen harácsolt már eleget.

VT Man 2017.01.11. 14:16:50

Siman ki tudna fizetni az orszag.

Az olimpia jo dolog lenne, es jo is lenne az orszagnak, es siman ki tudna fizetni (ahol vannak szazmilliardok hulyesegre, ott van penz az olimpiara is).

Csak valoszinuleg az epitkezeseken is szepen ellopnak a penzt, meg a jegybeveteleket, maganzsebekbe.

Na, ez az egy indok szol ellene.

altimus 2017.01.11. 14:23:03

"Ettől még természetesen lehet róla népszavazni, csak nem biztos, hogy érdemes."

abszolut kell egy ilyen ugyrol szavazni, raadasul nem orszagos, hanem budapesti szinten, hiszen a budapestiek, illetve az agglomeracioban ulok szivnanak hosszu evekig az olimpia ket hete miatt.

a _tervezett_ koltsege az olimpianak a magyar gdp 10%-a, ha a vizes vb-t vesszul alapul 4x-es lenne a valos bekerulesi koltseg, ami a gdp 40%-a. ha ezt 10 ev alatt kell kigazdalkodnia a koltsegvetesnek akkor evenkent a gdp 4%-at kellene erre kolteni. _ami elkepzelhetetlen_. ez kapasbol azt jelentene, hogy mondjuk az szja-t duplajara kellene emelni ...

ideje lenne felebredni! ha csak puszgtan a gazdasagi oldalarol nezzuk ezt az olimpiat az olyan messze van az fenyevekre van az orszag gazdasagi kepessegeitol.

altimus 2017.01.11. 14:24:41

@Brutul: az olimpia _ezer_ milliardokba kerulne, nem szazmilliardokba.

altimus 2017.01.11. 14:25:46

@chrisred: bostonban konkretan leszavaztak az olimpia rendezeset!

sas70 2017.01.11. 14:28:11

A magyar közúthálózat 60%-a rossz vagy nem megfelelő minőségű, egy kibaszott csatornafedelet nem tudnak szintben megépíteni, a hármas metró lerohad stb, de mi olimpiát akarunk.

A seggünk kilóg a gatyánkból, de gyémánt nyakláncot veszünk.

Ez így tényleg nagyon rendben van!

Brutul 2017.01.11. 14:32:22

@VT Man: Talán az egészségügy rendbetételét kellene először olyan "simán" kifizetni. Csak hát abból nem lehet annyit lenyúlni, így az nem preferencia.

2017.01.11. 14:33:47

@altimus: Bennem felmerül az is, hogy miért is az ország fizesse? Fizessék a budapestiek. Hiszen a beruházások 90 %-a az övék lesz utána. Miért fizessen magasabb ÁFÁ-t, SZJA-t, stb egy öreg nénike Szabolcs megye kis falujában, ha életében nem jár a fővárosban. Miért gondolják úgy egyesek, hogy néhány ember szórakozását és zsebének kitömését az egész országnak kell kifizetnie? Mert az ország lakosságának 99 %-a ezt az olimpiát is csak tévében nézhetné, mint bármelyik másikat, viszont fizetnie kell érte. Az egyéb felsorolt jótékony hatások pedig az ország jelentős részét nem érintik, hiszen a nyugdíjak nem lesznek magasabbak, az árak nem lesznek alacsonyabbak, új utak, kórházak, óvodák nem épülnek az olimpia kapcsán, több orvos nem lesz vidéken, viszont az adókat kiterjesztik mindenkire.

Brutul 2017.01.11. 14:45:08

@roli101: Én inkább azt mondanám, hogy FIZESSÉK AZOK AKIK OLIMPIÁT AKARNAK.

Hozzon létre OV egy olimpia alapot és azok akik támogatják az olimpiát, fizessék be oda amit erre szánnak.

Na akkor hamar kiderülne, hogy ténylegesen mekkora támogatottsága van az olimpiának. Ott mutassák meg azok akik itt "olimpiai eszméről" papolnak, hogy ténylegesen mennyire fontos ez nekik. Ne a mások faszával verjék a csalánt a saját hóbortjukra.

2017.01.11. 14:48:22

Jó lesz az az olimpia. Kell az országnak, mint Paks II!

Hajrá jobbant fidióták, hajrá tolvajok!

gyurmicsek 2017.01.11. 14:53:18

Szerintem, mindenki, aki támogatja tegyen letétbe egy központi számlára 10 millió forintot, nézzük meg mennyi jön össze.....

Ballib cenzúrázók réme 20 2017.01.11. 14:55:28

Az idegenszívű libsiknek azért nem tetszik az olimpia, mert akkor megint a zseniális vállalkozóra, Mészáros Lőrincre kellene bízni minden építést, hogy időben elkészüljön. Ez fáj a libsiknek!

morph on deer 2017.01.11. 14:56:08

"...mindezek után olimpia-ellenes mozgalmat szervezni nem túl jó lépés. Mert nagyon vissza fog ütni. Ha csak nem a megosztottság a cél továbbra is."

A megoldás azért qrvára egyszerű: egy emberként és összefogva kell elutasítani ezt a baromságot, kortól, nemtől és pártállástól függetlenül!
Soha jobb alkalom!

"...Budapest és Magyarország a világ figyelmének középpontjába kerülhet, aminek komoly felhajtóereje lesz a jövőre tekintettel."

Tényleg.
Hát miért ne ismerjék meg minél többen, milyen is az élet a szödesdrót mögött egy illiberális államban, hátha kedvet kap más is!
Hacsak így nem.

Cs 2017.01.11. 15:05:54

Postból: "Nem jó stratégia szembemenni olyan eszmével, amely mindenütt a világon megmozgatja az embereket, amely szabályosan lázba hoz százmilliókat."

Azt hiszem egy sportkocsi, mondjuk egy bármilyen Ferrari birtoklásának eszméje is, rendesen megmozgatja az embereket, sőt százmilliókat hoz lázba. Oszt még se vesznek, mert pénzbe kerül, az meg nincs.

Eszme, eszme, stb. Még az agenda 2020-al is bőven többe kerül egy Olimpia, mint amire az ország teherviselő képessége alkalmas. Arról nem is beszélve, hogy mekkora felárat kéne fizetni a korrupció és a nagy kapkodás miatt.

konrada 2017.01.11. 15:13:15

@morph on deer:
...valszeg nem tennék be olimpiai helyszínnek a szerb határt, még ha ott meg s lehetne rendezni bemutató jelleggel a szödesdrót-mászó versenyt...;)

...egyébként meg: a turista ritka állatfajta. szívesebben néz meg egy thai, vagy szingapúri illiberelalizmust, mint egy pretóriai liberalizmust, ha a látnivalóban hasonló minőséget kap....

BiG74 Bodri 2017.01.11. 15:33:12

Néhány hülye révén biztos lesz olimpiánk, ha nekünk ítélnék a rendezést.
De nem baj, legyen, hátha az lesz az ébresztő végre.

igazi hős 2017.01.11. 15:33:48

@roli101: "Fizessék a budapestiek. Hiszen a beruházások 90 %-a az övék lesz utána." Ez így elég erős túlzás. Vagy jópár olyan beruházás az olimpiai fejlesztési tervben, amire tényleg szüksége van BP-nek. Pl. a hárosi/soroksári hidat azóta biztosan ígérgetik, mióta Kispesten lakom, az 20 év. De ezek igazából a felét sem teszik ki a költségeknek, csak ügyesen tologatják, hogy mi az ami csak az Olimpiához kell (ez is közel 800 mrd), és mi az, ami "egyébként is szükséges" (ide meg annyit kerül, amennyit nem szégyellnek, hiszen nem olimpiai költség, a nyereségességet nem befolyásolja).

Brutul 2017.01.11. 15:34:57

Valahogy a kommentek között nem látom azt a fene nagy támogatottságot amiről a posztoló beszél (álmodik).

Rorgosh 2017.01.11. 15:41:53

@altimus:
Szerintem attól kellene függővé tenni a népszavazáson részt vevők körét, hogy kiknek kellene viselni az olimpia anyagi terheit. Vagyis csak a Budapestiek akkor - és csak akkor - ha a helyi adókból kerül finanszírozásra, míg az ország egésze, ha a központi költségvetés is hozzájárul az olimpiához.

Tekintettel arra, hogy Orbánisztánban az utóbbit nehezten sem tudnám kizárni, így jobb, ha mindenki szavaz.

dobcsab 2017.01.11. 15:49:15

@Brutul: Ott a pont!!
@Ballib cenzúrázók réme 20: Te nagyon "okos" nem látod,hogy ketten maradtatok a poszt íróval.

Brutul 2017.01.11. 15:51:19

"Nem jó stratégia szembemenni olyan eszmével, amely mindenütt a világon megmozgatja az embereket, amely szabályosan lázba hoz százmilliókat."

Nyilván ezért maradt csak 3 (HÁROM!!!) város a jelentkezők között. H-Á-R-O-M! Mert a "MINDENÜTT A VILÁGON" annyira megmozgat "SZÁZMILLIÓKAT" ez a fantasztikus olimpiai eszme!

Bárhol ahol népszavazást tartottak az olimpiáról, ott leszavazták a francba.

Hol vannak akkor azok a százmilliók akiket szerinted olyan kurvára lázba hoz? Miért nem jelentkezik vajon több város a rendezésre, ha ez annyira egyértelműen jó dolog? Miért nem jelentkezik pl. Bécs vagy Prága? Ők mind hülyék, csak mi vagyunk helikopter? Hát ők nem látják azt a kurvára lázbahozott százmilliós tömeget és a kurvára magasztos eszméket - amik minden pénz korlátlan elköltését megérik?

Ballib cenzúrázók réme 20 2017.01.11. 15:55:54

A libsik szivét nem duzzasztja a hazaszeretet, csak a pénz imádata, ezért sajnálják a pénzüket a hazától.

illaim 2017.01.11. 15:59:19

Ha valami nemzeti ügy, akkor a következő téma fokozottan az!
Vajon ez a beruházás miért nem mozgatja meg a posztoló nemzeti öntudatát?
"Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése" - hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt.
"Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás" - húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások.
(2008. március 1. - www.orbanviktor.hu/cikk/a_kormany_luzernek_nezi_az_embereket)

Brutul 2017.01.11. 16:06:56

A poszt írója persze hallgat mint a sír. Ő csak kinyilatkozatni szeret, érvekkel védeni az álláspontját, azt már nem, az már büdös. Hogy az általa tényként közölt téveszméjét pár fidesztrollon kívűl senki nem osztja, az nem nagyon zavarja meg. Ő jól elvan ott a párhuzamos univerzumban ahol mindenki olimpiáról álmodik, amit még ellenezni se mer senki mert az ellenvélemény ott "nem okos dolog".

Volt idő amikor a kommunizmust ellenezni se volt "okos dolog", úgy tűnik, néhányan újra ilyen világot szeretnének itt felépíteni, ahol a hatalom birtokosai és csatlósaik mondják majd meg, hogy miről mit "okos dolog" mondani, gondolni.

Szerintem a nép valós akaratát leszarni, az embereket tök hülyének nézni és maximálisan kizsigerelni, az ami valójában nem okos dolog. Lehet, hogy egy darabig működik, de ahogy neves költőnk mondta volt: "Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!".

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.11. 16:09:03

Azért talán lehet, hogy nem olyan rossz dolog egy olyan dolog ellen menni ami bankcsődbe viheti az országot. Ez csak az én gondolatom.

Moin Moin 2017.01.11. 16:16:02

...Gábor, Gábor: verd már meg ezt a Carnivorét!!!:-)

Carnikám, te meg gondold már végig, mit írsz le...! nem írom le mondatról mondatra, mi minden hülyeség a posztodban - helyette inkább foglalkozom a kisfiam nevelésével. Te talán fordújjá a te apucidhoz!:-)

d.j 2017.01.11. 16:16:22

@maxval bircaman elemző: Te egy sötét demagóg paraszt vagy. Miért nem takarodsz vissza a tajgára tehénszart lapátolni. Semmi mást nem tudsz, csak ballibázni te tahó.

Bambano 2017.01.11. 16:18:01

nekem van egy jobb ötletem: egyáltalán ne rendezzenek olimpiát.
se mi, se más. minek?
az olimpia mára már nem a sportról szól, hanem arról, kinek van jobb doppinglaborja és ki fizetett több pénzt a nemzetközi doppingellenőröknek, hogy ne találjanak semmit.
minek fizessünk ötkarikás vegyészversenyt?

Brutul 2017.01.11. 16:21:16

@Ballib cenzúrázók réme 20: A te értelmezésedben a "haza", az Orbán Viktort és szűk kompániáját jelenti a haza szeretete pedig Orbán Viktor feltétlen imádatát.

Az én értelmezésemben a haza Magyarországot jelenteni. Az én hazaszeretetemnek nincs szüksége olimpiára és egyéb felesleges külsőségekre. Akinek egy olimpia kell ahhoz, hogy büszke tudjon lenne a hazájára, az egy szánalmas balfasz.

Én egyáltalán nem sajnálom a pénzemet a hazámtól, szívesen adok pénzt egészésgügyre, oktatásra, infrastuktúra fejlesztésre és fenntartásra, örökségvédelemre, környezetvédelemre és hasonlókra amitől a hazám működni, fejlődni tud. Nem vagyok viszont hajlandó pénzt adni Orbán Viktor és haverjainak személyes vagyongyarapítására és úri hóbortjaikra. Ezt fizessétek csak ti, a hívei, imádói.

Tény, hogy Orbán Viktor és baráti köre folyamatosan MEGLOPJA Magyarországot, vagyis a hazámat. Te pedig ezt, a hazámat durván megkárosító, folytatólagos bűncselekménysorozatot véded, sőt támogatod, szóval te ne merészelj nekem hazaszeretetről pofázni. Te gyűlölöd Magyarországot, te csak Orbánt és a Fideszt imádod. Én pedig téged és a Fideszt gyűlölöm, a hazámat, Magyarországot pedig imádom. Ezért is nem nézem szótlanul, ahogy te és a hozzád hasonlók szétbasszák!

Moin Moin 2017.01.11. 16:22:33

@Bambano: Van vegyészverseny: úgy hívják, diákolimpia!:-)

victor vacendak 2017.01.11. 16:24:11

Nyilván pl. a visszalépő Róma is magyar ballibák gyülekezete, akik nem akarták, hogy az olasz nép betemesse az árkokat...

d.j 2017.01.11. 16:26:25

@Ballib cenzúrázók réme 20: Te vagy a birka mellett a másik agymenő. Jókat tudok nevetni a hozzád hasonló fideszbérenceken. Az aki hagyja, hogy szétlopják az országát, s ehhez lelkesen tapsol, annak mekkora a hazaszeretete, és mi köze van egy olimpia megrendezésének a hazaszeretethez, te idióta?

BiG74 Bodri 2017.01.11. 16:26:39

@Brutul:
Nem vagyok benne biztos, de nem tudom, hogy most a fityiszdroidnak írtál, vagy a nicktolvaj parodiájának.

Bambano 2017.01.11. 16:29:43

@Ballib cenzúrázók réme 20: ez a legnagyobb probléma a mostani állammaffiával, hogy azt gondolják, ők azonosan egyenlők a hazával.

én pl. a hazától egyáltalán nem sajnálnám a pénzemet. ugyanez nem igaz többek között ráhelkére meg lőrincre meg a többire sem.

mortirolo 2017.01.11. 16:34:37

"Nem jó stratégia szembemenni olyan eszmével, amely mindenütt a világon megmozgatja az embereket, amely szabályosan lázba hoz százmilliókat."

Szerintem meg a józan ésszel nem jó stratégia szembemenni. Főleg egy megalomán elmeháborodott beteges rögeszméje érdekében...

Olimpiai eszme... pfff... na hagyjuk. Amikor még a doppingeredményeket is úgy tussolják el, hogy kinek nagyobb a sportdiplomáciai ereje? És ugyanígy csalják el szégyenérzet nélkül a meccseket, mert leszóltak, hogy kinek kell nyerni?
Miről beszélsz ember, milyen olimpiai eszméről?!

mortirolo 2017.01.11. 16:37:09

@Brutul:
+1
Minden szavával egyetértek a hozzászólásodnak!

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2017.01.11. 16:40:34

"olimpiai eszme" akkor lenne, ha az Olimpia idejére minden háborús tevékenységet mindenki beszüntetne, ha X és Y ország sprotolói képesek lennének egy szállodában megszállni, ha egy (hipotetikus) magyar-román bokszmecss nem "becsületbeli ügy" lenne, és még nagyon, de nagyon hosszan tudnám sorolni. Az ilyen "eszmék" arra jók, hogy az emberek a maradék picike képességüket is elveszítsék arra, hogy kicsiben jót tegyenek (a saját gyerekükkel, családjukkal, szomszédjukkal, stb.). Az olimpiai lázban égés meg a nemzetiszín bugyogó viselése a tévé előtt épp elég jócselekedet négy évre. Az Olimpia jelenleg eléggé olyan, mint a vallás, szigorúan gazdasági ügy, aminek a szellemi hátterére jó ha három ember emlékszik (: (: (:

ZX 2017.01.11. 16:46:31

@Brutul: Az "igazi" a 21-es számú. Te a provokátornak írtál. Majdnem én is bedőltem és kurvaanyáztam egy nagyot, de aztán csak megnéztem még egyszer kinek válaszolnék. :D

Bambano 2017.01.11. 16:49:20

az is eszembe jutott ezzel a sokszázmilliós lázbanégőkkel kapcsolatban, hogy jelenleg a kábeltv-s műsorelosztás úgy zajlik, hogy akinek igénye van egy műsorra, az fizet érte.

miért nem tekintjük az olimpiai versenyeket mondjuk egy trónok harcának, tévés filmsorozatnak?

ha százmilliók lázban égnek (c vitamin javasolt ilyenkor), akkor nyilván tudnak fizetni egy kölcsönösen megfelelő összeget, és akkor lesz olimpia. ha budapest olimpiát rendez, ami például az amcsik szórakoztatását is szolgálja, akkor miért nem szállnak be a költségekbe az amcsik is?

Bambano 2017.01.11. 16:50:54

még egy dolog a fidesznyikek figyelmébe: az én hazaszeretetemet semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még mindig itthon vagyok.

morph on deer 2017.01.11. 16:52:07

@konrada:
Azért van olyan "szerencsénk", hogy ezt már nem is kell megmutatnunk, már széltében hosszában ismerik a kerítésünket - már bajusz formájában is :)

sas70 2017.01.11. 17:17:55

@Bambano: Te kalandor vagy, nem hazaszerető!

sdani 2017.01.11. 17:28:58

Ha olyan szuperül megérős a dolog, akkor dobják össze a szállodások, a vendéglősök, és az összes olyan cég, aki úgy érzi, hogy hasznot fog hajtani belőle. Illetve, az államnak ki kellene bocsájtania olimpiára fordítható államkötvényt, hogyha te, személy szerint úgy érzed, hogy neked kell, akkor vegyél a saját pénzeden ebből a kötvényből. Verd csak a saját fütyikéddel a csalánt.

Netuddki. 2017.01.11. 17:58:08

"Mindenesetre azt látjuk, hogy baloldali gondolkodók igen nagy hányada végtelenül ragaszkodik a "kis ország, kis nemzet, kis sport"-elvhez és rendszerint minden olyan támogatást, beruházást, pályázást ellenez, amely valamilyen sportágazatot - pláne sportintézményt vagy nemzeti ügyet - kíván helyzetbe hozni."

Óriási tévedésben vagy komám itt az "oldalakkal"!
Régi komcsi pótcselekvés erőn felül támogatni a profi sportot. Ahogy a fidesz is egy komcsi párt, semmi köze az úgynevezett jobboldalhoz. Úgysem az számít, hogy egy párt mit állít magáról, hanem az, hogyan viselkedik.
A lobbik se jobboldali, inkább amolyan nemzetiszocialista féle képződmény.
Ahogy baloldali párt sincs Magyarországon.

Netuddki. 2017.01.11. 17:59:51

@sdani: Persze, hogy megéri. Már sokszor 10 milliárdot elzsinnyegtettek csak a pályázatra, tudván, hogy Budapestnek esélye sincs elnyerni a rendezés jogát.

Tündér 23 (törölt) 2017.01.11. 21:46:34

@Bambano: Totál igazad van.

chrisred 2017.01.12. 06:40:03

@BiG74 Bodri: Tartalmat tekintve meg sem lehet őket különböztetni.
süti beállítások módosítása