A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Népszabadság és a pozitív visszacsatolás

2016.10.09. 11:09 timargabor

Beszántották a Népszabadságot, az új, feltehetően Fidesz-közeli tulajdonos érkezésének tiszteletére a MediaWorks egyik napról a másikra a teljes intézmény, nyomtatott és online sajtótermék megszüntetése mellett döntött. A nol.hu korábbi tartalmai eredeti helyükön elérhetetlenné váltak, törlődtek a nemzeti emlékezetbőla Google cache egy ideig még őrzi őket update: már az sem, itt próbálkozz, a közpénzeseket a K-Monitor blog archiválta.

Örömködés a fideszes, sajtószabadásgvége-hangulat a másik oldalon, Török Gábor inkább az előbbire hajazva úgy nem foglal állást, hogy „ezek a piac farkastörvényei”. De milyen piacé? És hová is vezet rendszerszinten ez a folyamat, amelynek most egy emblematikus pontját látjuk?

Amióta a Fidesz 2010-ben nyert, és „egyszer kell nyerni de akkor nagyon” (hirtelenjében erre is nehéz most rákeresni, de Orbán mondta), elég intenzíven foglalkozik azzal hogy minél több forrás veszítse el közpénz-jellegét. Hogy ez még az Orbán-Simicska modell idején, a Közgép közbeiktatásával, hogyan működött, mi is leírtuk. A lényeg mit sem változott: nagyon sok pártközeli vállalkozás tőkeerőssé tételével és a maradék közpénz ilyen célú felhasználásával (állami hirdetések „piaca”) simán elérhető, hogy a hatalom számára kedves lapok, műhelyek a tényleges olvasói igénytől függetlenül biztos lábon álljanak, a többi meg kit érdekel. Ez mondjuk korábban, 2010 előtt is így volt, a különbség az, hogy „ellenséges kivásárlásra”, és ennek eredményeképp megvalósuló lapbezárásra eddig nem akadt példa. Most pedig van, a rögtön legnagyobb példányszámú ellenzéki sajtótermék esetében.

A látható cél az, hogy (1) minél inkább a kormány számára kedves narratívák jelenjenek meg és (2) minél kevésbé jussanak a nyilvánossághoz a kínos, sokszor korrupció gyanúját felvető ügyek. Ez két külön cél, amit a MediaWorks-felvásárlás egyben ér el. A védendő piac ugyanis – véleményem szerint – egyrészt a „falusi Terike néni”, akiből sok van, és ha szép mesét olvas a rendszerről, hajlamos továbbra is rá szavazni, pláne ha még a templomban is ezt tanácsolják, másrészt a Fidesz-tábor értelmiségi része, aki ugyan tudja, hogy mi van a mese mögött, de megmagyarázza magának, hogy Gyurcsány rosszabb lenne (amely nézetet azért megértjük). Terike néni még az átkosban sem olvasott Népszabadságot, maximum Szabad Földet meg megyei hírlapot. Nosza vegyük meg a megyei lapokat (ez történik most!), és hangsúlyozhatjuk a 98%-ot, miközben száműzzük az „érvénytelen” szót.

Igen ám, de a fideszes értelmiségi sem olvas Népszabadságot, mi is a baj akkor ezzel? Csak annyi, hogy a spektrum ezen végén az oknyomozó újságírás áll. Amelyik kideríti, hogy Rogán helikopterezik miközben párttársai vért izzadva telefonálgatnak, hogy mindenki szavazzon. Amelyik kideríti, hogy Matolcsy barátnőjének hány rokona dolgozik mennyiért a Nemzeti Bankban vagy holdudvarában. Amely híreket aztán átvesz az Index, és azt már a fideszes is olvassa. A Népszabadság megszüntetése az e műfaj elleni háború komoly dobása, ahogy az az adatigénylések nehezítése vagy fizetőssé tétele is. Ahogy fél éve írtuk, Soros György is azért van ennyire a verbális célkeresztben, mert ő finanszírozza az oknyomozók egy részét, miközben a legjobban annak örülnének, ha nem lenne ilyesmi egyáltalán. Nem kéne attól félni, hogy a kampányoló fideszes még megkérdezze, hogy ezért küzdünk-e? Olvasson inkább szép Bayer-cikkeket, hogy milyen szemét Gyurcsány meg Soros és gondoljon elégedetten arra, hogy a harca nem hiábavaló.

De vissza a rendszer-szinthez: ez abba illeszkedik be, hogy ha a pénzkilapátolást valamelyest korlátozó egyik tényezőt, a nyilvánosságot, a kilapátolóktól független sajtót korlátozzuk, elemeit megszüntetjük, akkor többet lehet kilapátolni és ebből a pénzből olyan (mű)piaci farkastörvényeket teremteni, hogy a többi is szűnjön meg. Ezt hívják pozitív visszacsatolásnak (fent a bal oldali ábrarész). Vagy arra már rá lehet küldeni a vizsgálatot miniszterelnöki utasításra. A vége a teljesen kézivezérelt „piac”, a közpénzek kontroll nélküli felhasználása és a hozzá rendszeresített mese kánonszerű ismétlése minden fórumon a focimeccsek szüneteitől az óriásplakátokig. 1984, feleim. 100%-osan célt érni persze nem igazán lehet, Kádár alatt is tudta mindenki a végére, hogy van a mese a híradóban és van a valóság.

A kérdés csak az, hogy ez mennyi idő alatt esik le a népnek. Ebben szerintem azonos a tegnapi Kossuth téri tüntetők és az egyszerű fideszes drukkerek érdeke: ha a mese és a valóság eltér, mielőbb térjünk vissza az utóbbihoz, mert később jobban fog fájni. A helikopteres uraknak persze más az érdekük, de azt pont hadd ne preferáljam.

A KARD a Facebook-on

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

124 komment

Címkék: fidesz népszabadság sajtószabadság magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr1511763665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.09. 11:58:15

Ilyen a szabad piac, mit lehet tenni? Nincs kereslet a Népszabadságra, hát bezárt. Tetszettek volna keresettek lenni, nem?

GNDL 2016.10.09. 12:26:41

@bircaman maxval szerkesztő: Pont hogy nem ilyen a piacgazdaság, de hát ha annyi más dologban vagy képes hasonlóan elképesztő ostobaságokat szajkózni, miért pont ehhez értenél?! :)

Csak maga a „Népszabadság” és a „NOL.hu” mint brand érhet annyit ebben a kategóriában, amennyi veszteséget ennek a lapnak tulajdonítanak (nem pedig a kiadónak, ami összességében állítólag nyereséges). Ez az egyik, a másik pedig hogy a print újság terjesztéséhez képest az online sajtótermék fenntartása a töredékébe kerül (és itt szó sincs „terjesztésről”), ráadásul a NOL.hu az egyik vezető online sajtótermék volt ezen a piacon, tehát ha veszteséges volt a print újság, akkor csak azt szüntetik meg, nem fogják levágni az aranytojást tojó tyúkot is.

Arról nem is beszélve, hogy ha felszámolják mondjuk egy online hírportál szerkesztőségét, annak a szerverei- és infrastruktúrája bérletének valamint a domain név tulajdonjogának van egy bizonyos hosszabb távú lejárata, tehát archívumként még hónapokig, akár évekig elérhető lehetne... és többek közt sajtóetikai-, valamint egy ilyen több évtizedes brand esetében sajtótörténeti okokból elérhetővé is szokták tenni az archívumot.

Egyébként meg ez úgy szokott történni, hogy ha a kiadó már látja hogy baj van a print példányszámmal, akkor tesz még egy utolsó kísérletet a törzsközönségével, és belengeti előttük a print sajtótermék terjesztésének esetleges leállítását... na ilyenkor szoktak a rajongók ötösével éves előfizetést vásárolni, hogy megmentsék kedvencüket. Na ez a piacgazdaság... te szánalmas fideszes szardarab... :)

Szalay Miklós 2016.10.09. 13:38:04

Akit érdekel általában a visszacsatolás jelensége, az a következőt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid007

(A legfelső sor a kép tetején, "Visszacsatolás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Sexual Harassment Panda 2016.10.09. 13:45:59

@GNDL: Ja, szóval azért ment tönkre, mert kurva sok előfizetője volt.
ok

pamut 2016.10.09. 13:46:17

Az megvan hogy a kis szégyellős Tölgyessy hogy fogalmazott? :D

"Magyarországon demokrácia-apály van"

ja, apály, b+ :D

pamut 2016.10.09. 13:48:59

A fideszes neobolsi hazugságkommandót ismét ráuszította a netre Orbán, de sebaj könnyű cáfolni az ostromba hazug ferdítéseiket:

1. Az ügynek semmi köze semmiféle szabad piachoz meg kapitalizmushoz, az ugyanis az Orbán által széttorzított magyar médiapiacon NINCS.

Ha szabad piac létezne, akkor pont hogy a Népszabadság lenne az UTOLSÓ amelyik megszűnne, ugyanis annak a legnagyobb a példányszáma. Pl. a Magyar Idők nevű gátlástalan hazug seggnyaló szennylaphoz képest több mint 10x-ese!

Szóval milyen szabad piacról hazudoztok? Ha lenne szabad piac a Magyar Idők, meg a többi senki által se olvasott kis orbánista szennylapok dőltek volna már régen be.

A fideszes "szabad piac" az kb. olyan mint a fideszes "demokrácia" meg fideszes "független ügyészség" :DD

2. Az online kiadást miért is kellett megszüntetni? Az töredék áron működik, nem kell nyomtatni, terjeszteni, az nem volt is veszteséges mégis lekapcsolták. Miért??
És NEM, nem is az hogy nem frissítik, hanem konkrétan elérhetetlenné tették még az eddig tartalmakat is, Rogánostul Matolcsytul, meg a többi millió cikkestül. Nincs és kész, azt se lehet olvasni amiket összeírtak eddig.

A múltat végképp eltörölni, igaz fideszbolsik?
Szóval miről pofáztok? Mi köze ennek bármilyen anyagi dologhoz is?

3. És az eddigi hivatalos facebook oldalhoz miért nem férhetnek hozzá a szerkesztőség tagjai?

4. És egyáltalán ha igaz lenne amit hazudtok akkor mi szükség volt a puccsszerű kivégzésre, amiről senkit nem tudott a szerkesztőségben még a főszerkesztő sem? Egy halom munka folyamatban volt, épp költözés volt beadva, amire még pizzás bulit is ígértek nekik az új helyen. Utólag már látszik hogy hazudtak, az egész egy kurva nagy átbaszás volt. Ezt mivel is lehet kidumálni antiliberáliskáim? Azon kívül hogy el akarták vágni az önvédelem lehetőségét? Azon kívül hogy kifejezetten a kinyírás volt a cél?

5. Ez a magyar sajtószabadság elleni brutális támadás volt, és pont. Ahogy az orbánmaffia kivégezte az origót, most kivégezte a népszabit.

Aki magyar, az fideszellenes, mert a fidesz a magyar sajtószabadság, és így a magyar demokrácia ellensége.
Nem érdekel hogy magyargyűlöletből vagytok magyarellenesek ti féreg fideszesek, vagy csak simán kapzsiságból és féktelen és végtelen hatalomvágyból, egyik sem mentség.

Ja, közben a "közmédia" nevű vödör hányás már HAZUGABB ÉS SZERVILISEBB mint Kádár idején volt. Ahogy a teljes fideszes propaganda birodalom is cenzúráz, hazudik, ferdít. Ezt a tömény mocskot támogatjátok, bolsi férgek.

GNDL 2016.10.09. 13:50:56

@Sexual Harassment Panda: Ha te ezt szűrted le a véleményemből akkor látok nem kevés hiányosságot nálad az értő olvasás terén... :)

Vrplt 2016.10.09. 13:56:27

@Sexual Harassment Panda:

Ne legyél már hülye. Szerinted a heti válasznak, magyar időknek mennyi előfizetője van? Alig pár ezer. Mindegyik veszteséges, csak valakiket kitömnek jogtalanul közpénzzel. Dolgozol? Fizetsz adót? Na annak egy része megy el ezekre a szarokra mint a magyar idők és tsai.

Vrplt 2016.10.09. 13:57:29

@bircaman maxval szerkesztő:

Na a bolgár birka is magyarázza hogy működik a piacgazdaság :D :D :D

2016.10.09. 14:06:08

Az, hogy a népszabi megszűnt, az egy dolog, semmi se tart örökké, pláne ha veszteséges. De hogy a régi cikkeketvis nyom nélkül legyalulták az internetről, az durva. Az azért már sok.

2016.10.09. 14:09:04

@Sexual Harassment Panda: egyik lap se az előfizetőiből él, hanem a reklámokból (kormányzati hirdetések), amúgy meg ki van adva, hogy közintézmények a Magyar Időket fizetik elő.

Önmagában a népszabadság megszűnése felett nem hullajtok könnyeket, de hogy az archív anyagokat is legyalulták az internetről, az már elég kemény.

Vrplt 2016.10.09. 14:12:08

@karandash:

https://web.archive.org/web/*/nol.hu

Aki ismeri...de ezt is úgy kell előkotorászni, mert nem sokan tudják hogy van ilyen archívum.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.09. 14:27:33

@GNDL:

Ez legyen a tulajdonos baja, nem? Szent tulajdon, ugye?

GNDL 2016.10.09. 14:32:24

@bircaman maxval szerkesztő: „Ez legyen a tulajdonos baja”

Ha csak egyetlen forintnyi közpénz is van az ügyben, akkor már távolról sem csak az ő dolga, ha irracionális pénzügyi döntéseket hoz.

„Szent tulajdon, ugye?”

A lopott tulajdon nem az...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.09. 14:35:15

@GNDL:

Állami tulajdon lenne a Népszabadságban? Mióta?

GNDL 2016.10.09. 14:39:51

@bircaman maxval szerkesztő: A Duna Aszfaltban van közpénz, nem is kevés...

Majd akkor foglalkozz ilyen témákkal ha ismered az ügy minden részletét, és nem csak szánalmasan ostoba fideszes kampányszlogenekre futja a részedről.

röf 2016.10.09. 14:47:21

Rém unalmas ez a nyávogás...
Mindent elborít a vonyítás....

pamut 2016.10.09. 14:50:30

"Nem áll meg egészen az az érv sem, hogy a Népszabadság súlyosan veszteséges volt. A Céginfó szerint például 2015-ben 134 milliós mérleg szerinti eredményt ért el."

index.hu/belfold/2016/10/09/sulyos_logikai_buktatok_a_nepszabadsag_megszuntetese_korul/

pamut 2016.10.09. 14:52:02

@röf:
akkor miért olvasod? kit érdekel hogy unatkozol?
nézd a neked oly kedves, cenzúrázott, bolsi köztv-t.

borzimorzi 2016.10.09. 15:06:26

@GNDL: Stimmt. Épp csak az ehhez szükséges innovatív hozzáállás nem volt meg. Pedig meglehetett volna. Sok mindenféléből lehet pénzt csinálni. Lehet pl. pénzt kérni a kommentelési lehetőségért, de cserébe a Hétvége magazint papíralapon is kikézbesíteni. Lehet olvasói részvényeket árusítani, amelyekből mindenki csak egyet vehet, de annak 100 ezertől 1 millióig valahol egy kijelölt, szabott ára van. Lehet rendezvényeket szervezni, amelyre az olvasók olcsóbban bejuthatnak, ha egy online tesztben bizonyítják, hogy rendszeresen olvassák a lapot. Ennek alapján jobban targetált reklámok lehetségesek. Sorolhatnám még napestig. Ezt nem is akarták életben tartani.
Üdv:
b

2016.10.09. 15:15:21

"Beszántották a Népszabadságot, az új, feltehetően Fidesz-közeli tulajdonos érkezésének tiszteletére a MediaWorks egyik napról a másikra a teljes intézmény, nyomtatott és online sajtótermék megszüntetése mellett döntött."

"Beszantottak", "megszuntettek" = felfuggesztettek egy nullszaldos uzleti terv kidolgozasaig.

"Fidesz-kozeli" (vagy barmilyen mas) uj tulajdonos is csak az ujsagirok fantaziajaban letezik egyelore. Ha valoban augusztus 30-an mar uj tulajdonos lett volna, akkor a letesito okirat modositasat meg az atruhazasrol a dokumentumokat 15 napon belul be kellett volna jelenteni a cegbirosagon, es utana par oran belul bejegyeztek volna. Ha valakit nagyon erdekel, nezze meg a cegbirosagon, hogy van-e folyamatban levo valtozasbejegyzes, de nehezen hihetonek tartom, hogy (meg egy esetleges hianypotoltatassal egyutt is) masfel honapig uljenek rajta.

Persze a szaraz tenyekbol nyilvan nem lehetne mediacirkuszt csinalni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.09. 15:42:33

Én azt olvastam valahol, hogy a maszop pártalapítványa, amely 30%-os résztulajdonos volt, nemrég kiszállt a Népszabadságból.

Ha ez igaz, akkor felmerül a kérdés: a maszopot miért nem érdekelte már a lap?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.09. 15:44:18

@karandash:

"De hogy a régi cikkeketvis nyom nélkül legyalulták az internetről, az durva. Az azért már sok."

Ez szerintem is szemét húzás volt. Ne mondja már senki, hogy a szerverbérlés olyan hatalmas költség lett volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.09. 16:07:13

@bircaman maxval szerkesztő: "Állami tulajdon lenne a Népszabadságban? Mióta?"

Mióta a mészarosnak adják az állami tulajdont.

2016.10.09. 16:29:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: na, ez az, én megleszek Népszabi nélkül, kb 5 év volt utoljáraca kezemben, de amikor minden szart archiválnak ma már, akkor miért pont egy sok évtizedes lapot kell így kitörölni a netről? Ne legyen kommentelhető, ne frissüljön, de legyen fenn a neten.

Érdekes, hogy a 888.hu most szelézi a Kádár-korszak Népszabadság cikkeit vicceskedve, meg teli tüdőből komcsizva (mintha Orbánék nem ott alapozták volna meg a hatalmukat). Ezért jó egy archivált Népszabadság, lehet hivatkozni, kutatni. A Völkischer Beobachtert meg Pravdát is szívesen látnám a neten, ezek az adott kor lenyomatai.

Ma Baker 2016.10.09. 16:39:59

Nna pont azért lett ilyen csúnya vége (és ezért nem is sajnálja kb senki) a népszabadságnak, mert a "Rogán helikopterezik" típusú cikkek lehettek vezető hírek, pont, mint egy blikk kategóriájú szennylapban. Maguknak ásták a sírt...

Nemján Sándor (törölt) 2016.10.09. 16:56:15

@bircaman maxval szerkesztő: 150milliós eredménye volt 2015-ben te pöcs. a veszteséges az a magyaridők

Netuddki. 2016.10.09. 17:12:24

Mocskos tolvajfidesztroll férgek piacra hivatkozva örülnek a Népszabadság végének mint majom a farkának. Érdekes.
Amikor a tolvaj orbán banda közpénzből szétqrta a magyar médiapiacot is a csókos lapoknak adott állami hirdetésekkel.

KalmanBlog 2016.10.09. 17:24:24

Ezt hívják úgy, hogy a fagyi visszanyal. Amikor kiszorították a piacról a nemzeti sajtót, akkor elfelejtettetek siránkozni. Most, hogy minimális visszarendeződés van (de még mindig minimális), már bezzeg megy a rinya. Értelmes ember úgysem olvasta, a többinek viszont kifejezetten ártalmas volt. Jó, hogy nem lesz többé.

2016.10.09. 17:50:16

@GNDL:

Te figyu!
Az a birca, na az ott Lencsés István (egy ha jól emlékszem veszprémi kis pöcs)
Ne etesd a trollt....

GNDL 2016.10.09. 18:10:01

@KalmanBlog: Melyik a "nemzeti" sajtó jelenleg? És pontosan melyik nemzeté? A lopott közpénzből gründolt fideszes bolsevik agitprop? Az a moszkovita szemét? :)

Inkább azt áruld el, hogy mikor fejezitek be végre ezt a magyar és magyar közti gyűlöletkeltést?! Mert elképesztő mértékű károkat okoztok ezzel a magyar nemzetnek...

GNDL 2016.10.09. 18:10:49

@MikeBoy: Ismerem már, tudok vele bánni... :)

Jossarian 2016.10.09. 18:12:58

Mar reg porig kellett volna rombolni azt a patkanyfeszket. A patkanyokkal egyutt.

2016.10.09. 18:45:44

@KalmanBlog:

"Amikor kiszorították a piacról a nemzeti sajtót, akkor elfelejtettetek siránkozni."

OMG!

Jolka40 2016.10.09. 19:34:26

Az a sajtó, amelyik a regnáló hatalom szája íze szerint működik, szart sem ér. Ez mindig is így volt, és az egész világon így van.

midnight coder 2016.10.09. 19:42:21

@GNDL: "Csak maga a „Népszabadság” és a „NOL.hu” mint brand érhet annyit ebben a kategóriában, amennyi veszteséget ennek a lapnak tulajdonítanak"

Ez azért egy elég bátor kijelentés. Tök fasza, hogy van egy jó kis brand-ed (amit az ország egyik felének legalább annyira negatív mint amennyire a másik felének pozitív). Újságot nemigen tudsz vele indítani, illetve igen csak masszívan veszteséges lesz. Legalábbis a papír alapú. Online persze lehet nyereséges is (ha jól csinálod), de ez azért annyira nem egyszerű: egy piacról élő online újság elég más dolog mint a papír alapú. Ráadásul egy olyan viszonylag szűk piacon kellene megélned vele, ahol már ott az Index, az Origo, stb.

"2. Az online kiadást miért is kellett megszüntetni? Az töredék áron működik, nem kell nyomtatni, terjeszteni, az nem volt is veszteséges mégis lekapcsolták. Miért??"
Talán mert az online verzió az offline cikkek egy részének publikálásával jött létre ? És kiszámolták az ujjacskáikon, hogy ha az offline rész újságíróit és egyéb személyzetét megtartanák, akkor az online rész a büdös életben nem termelné ki a bérüket a reklámbevételekből ?

"3. És az eddigi hivatalos facebook oldalhoz miért nem férhetnek hozzá a szerkesztőség tagjai?"
Talán mert ez a hivatalos facebook oldal, ők viszont fel lettek függesztve ?

4. Az okos cégek a rendszergazdát is úgy rúgják ki, hogy először a jogosultságait veszik el. Így nem tud csúnyaságokat művelni, miután megtudta hogy lapátra került. Nem túl humánus, viszont praktikus.

5. Ennél anno sokkal brutálisabb tett volt a sajtószabadság ellen, amikor a ballibek rátették a kezüket a népszabóra, és a megyei lapokra, plusz egy rakás más újságra. Plusz a kezükben volt a közmédia is. És akkoriban nem volt az átlagpolgárnak internet elérése, a faszbúkról nem is beszélve. Az volt a sajtófölény: a teljes írott és elektronikus sajtó, vs az akkor még szinte olvasóközönség nélküli Magyar Nemzet.

És a mostani rinyálók akkor bizony nem sírtak hogy milyen szar az országban a sajtószabadság helyzete, milyen óriási az egyik oldalon a sajtófölény.

konrada 2016.10.09. 20:29:48

@midnight coder:
... illetve azt mondták, akinek média kell, csináljon magának.

... de amekkora ökrök, még annyi eszük sem volt, hogy ami az övéké volt, azt megtartsák, csak annyi, hogy reflexből eladják, mert a privatizáció, a külföldi tulajdon, és a bevétel a zsebükbe jó.

...hát végül is - kivételesen - most igazuk lett ebben..

2016.10.09. 20:33:45

@GNDL:

"Csak maga a „Népszabadság” és a „NOL.hu” mint brand érhet annyit ebben a kategóriában, amennyi veszteséget ennek a lapnak tulajdonítanak (nem pedig a kiadónak, ami összességében állítólag nyereséges)."

Az, hogy a brand mennyit ér, már anno az MSZP-s Szabad Sajtót se nagyon vigasztalta, mert ők már jó régen kivitték a pénzüket a veszteséges befektetésből.

hvg.hu/kkv/20150602_Kiszallt_az_MSZP_alapitvanya_a_Nepszabads

"a NOL.hu az egyik vezető online sajtótermék volt ezen a piacon,"

Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy miért van ennyire kétségbeesve a szerkesztőség, a hétvégét miért nem azzal töltötték, hogy beindítanak egy _saját_ online felületet (amihez 2016-ban még csak saját IT-infrastruktúra se nagyon kéne), amivel nem az osztrák tulajdonosnak, hanem saját maguknak tojathatnák azokat az aranytojásokat?

GNDL 2016.10.09. 20:48:29

@midnight coder: „amit az ország egyik felének legalább annyira negatív mint amennyire a másik felének pozitív”

Az van hogy ez nem a szokásos süket fideszes baromságotok hogy „az ország egyik meg másik fele” (holott az ország több mint fele ma már tökéletesen közömbös politikai értelemben... nagy részük a kivándorlást tervezi előletek, de ez most más kérdés), hanem igen, a NOL.hu és a Népszabadság egy kőkemény, több évtizedes vezető brand ebben a kategóriában. Nem csak a print kiadás volt piacvezető (a ma „modern kor” sajátosságainak megfelelően, lásd általános trend a print sajtó hanyatlása az online sajtóval szemben), de online viszont egyértelműen az egyik legjobban meghatározó hírportál... volt. Ez nem arról szól hogy te mi a szart kedvelsz vagy nem kedvelsz, hanem még mindig a NOL.hu az internet legtöbbet idézett online hírforrása (pedig egy napja nem megy). Ezt te is könnyedén kideríthetnéd ha értenél hozzá egy picsányit is... csak azért mondom mert most egy olyannal beszélgetsz aki több mint 15 éve ebben a szakmában van és előttem (előttünk) világos mi történt. :)

„Online persze lehet nyereséges is”

Pont ez az a piaci értéke a NOL.hu-nak (lásd egyik leglátogatottabb, legtöbbet idézett hírportál), ami alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy a NOL.hu bezárása egy „ésszerű üzleti döntés” lett volna. Nem, egyáltalán nem volt az, egy aranytojást tojó tyúkot végeztek ki.

„egy olyan viszonylag szűk piacon kellene megélned vele, ahol már ott az Index, az Origo”

Az Orgio nem versenytársa senkinek, az ma már a „piaci alapok fölött” működik Orbán agitprop szarjaként, lopott közpénzekből kitömve, mit sem törődve piaci viszonyokkal. Az Index pedig egészen más stílus, más közönség, lásd a több száz író tiltakozását, akik „kulturális műhelyként” tekintettek a lapra: www.litera.hu/hirek/irok-tiltakoznak-a-nepszabadsag-megszuntetese-ellen

„kiszámolták az ujjacskáikon”

Lásd fent, nem számoltak ki az „ujjacskáikon” semmit az égvilágon, a NOL.hu bezárása mind marketing-, mind üzleti szempontból érthetetlen és megmagyarázhatatlan.

„okos cégek a rendszergazdát is úgy rúgják ki, hogy először a jogosultságait veszik el”

Okos rendszergazda viszont hagy maga után valamit, ha esetleg neki nem tetsző módon válnának el. :) Egyelőre nem világos, hogy a NOL.hu-nak volt-e okos rendszergazdája, de akár aktivizálhatja is magát a napokban...

„Ennél anno sokkal brutálisabb tett volt a sajtószabadság ellen”

Nem, ami most a Népszabadsággal történt, az páratlan a 90-es évek, egyesek szerint „rendszerváltás utáni” Magyarország történetében. Kormányzattal szemben kritikus sajtóterméket Európában nem igazán szoktak elhallgattatni ilyen eszközökkel.

„Plusz a kezükben volt a közmédia is”

Ja, reggelente pár órás Napkelte a „kezükben volt” történet?! Ma több csatornán nyomják 24/7 a fideszes korrupt gecik a bolsevik agitprop szemetüket, nem csak a ma már közmédiának csúfolt csatornán, de lopott közpénzek milliárdjaiból gründoltak saját bolsevik agitprop médiabirodalmat az elvtársaid.

Takarodjatok már a szájba vert kurva anyátokba a fideszes moszkovita propagandátokkal, faszfej... nálatok erkölcstelenebb senkiházi antimagyar söpredéket nem hordott hátán a Föld... és most még elég visszafogott voltam egy magadfajta tetűvel szemben. :)

GNDL 2016.10.09. 20:50:45

@tff: „miért van ennyire kétségbeesve a szerkesztőség, a hétvégét miért nem azzal töltötték, hogy beindítanak egy _saját_ online felületet”

Ja, nagyon okos vagy, téged is fideszes trollként foglalkoztatnak?! :) Ellopom az autódat, vegyél másikat... ekkora idióták nem lehettek bazmeg, komolyan mondom titeket Orbán tenyészt valahol a félázsiai barlangjainak egyikében... :D

GNDL 2016.10.09. 20:55:39

@csentecsa: De ez konkrétan nem igaz, ma már többen cáfolták hogy a lapba nem keveset fektettek az elmúlt években, megújult mind a print mind az online felület, és az utóbbi évben már komolyabb nyereséget tudott felmutatni... és további fejlesztések voltak betervezve.

Miért nem tájékozódtok?! :)

GNDL 2016.10.09. 20:57:35

Mondjuk annak is ideje lenne, ha a fideszes trollok átolvasnák a nemzetközi sajtót, hogy Orbán újabb bolsevik akciójának milyen visszhangja van... elképesztő módon lejáratjátok az országot, tényleg fasza országimázst csináltok, amint lehetőségünk lesz megháláljuk nektek ezt a sok jót amit tettetek az elmúlt években. Köcsögök... :)

pamut 2016.10.09. 21:10:51

@midnight coder:
látom bár nekem akartál válaszolni, másnak sikerült címezned...

sebaj, így is észreveszem ám.

sok butaságot, illetve hazug dolgot írtál le:

már az sem igaz hogy az online felület csak az offline másodközlése lenne, persze van átfedés bőven, de messze nem teljesen, sőt az online kénytelen volt sokkal gyorsabb lenni mint az offline, a műfaj természetéből fakadóan is, sőt értelemszerűen csak az online felületre készülhettek pl. a videós anyagok.
szóval már ebben sincs igazad, de ráadásnak abból hogy kirógnak egy szerkesztőséget abból nem következik hogy elérhetetlenné kell tenni az addig felgyűlt sok évnyi cikket, e a múlt eltörlése, a totális cenzúra, lásd Sztálin vagy Kádár módszereit.

a szerkesztőség maga a népszabadság, eddig is ők kezelték a fb-ot is, szóval ugyan miért is ne lenne joguk a saját Fb felületükön kommunikálni? pláne ha egy ilyen nagy horderejű dolog történik és a nol.hu ugyebár becsukva, az olvasók eleve a FB-on keresték őket?

hogy van pofád egy ilyen nyilvánvaló leszámolást védeni bazdmeg, de most komolyan???

4. ehhez nem kell leállítani az egész oldalt, ezt egy darab ember beiktatásával ki lehet szűrni, de különben is ha TÉNYLEG gazdasági okokkal tették volna és ezt időben, korrektül, hitelesen kommunikálják, mondjuk hónapokra előre, akkor oka sem lett volna senkinek megtámadni őket.

5. ócska szar hazudozás és hőbörgés, amikor a fidesz volt ellenézkben nem megszűntek fideszes lapok, hanem még újak is születtek, sőt akkor épült ki a fideszes hazugságbirodalom nagyja, hír tv-stül, mindenestül. ti vagytok a mocskos bolsik, a magyar sajtószabadság ellenségei, ez van

2016.10.09. 21:20:45

@GNDL:

LOL, te szerencsétlen, szerinted a Népszabadság a szerkesztőség tulajdonában volt? Mit loptak el tőlük? Éppen hogy éveken át ölte az osztrák tulajdonos a saját zsebéből a pénzt abba a veszteségbe, amit ez az "aranytojást tojó tyúk" termelt neki.
És a tulajdonos csak azt kérte, hogy álljanak elő egy _nullszaldós_ üzleti tervvel.

Azzal meg mi a baj, hogy ha megszűnik a munkahelyük, csinálnak maguknak saját vállalkozást a kirúgott alkalmazottak? Talán még kiderülne, hogy tényleg mire mennek egyedül? Egymillió példa van erre, csak azokból nem kreálnak médiahisztit.
Vagy te attól félsz, hogy ezek a többnyire Ratkó-generációs balos politológusok meg újságírók máshol már nem nagyon tudnának mit kezdeni magukkal a XXI. századi versenyszférás munkaerő-piacon a nyugdíjig?

Érvelés helyett a fidesztroll-kártyát elég gyorsan ellőtted, de attól, hogy valaki nem csinál műhisztit ebből a kérdésből, még nem következi, hogy fideszes, persze voltak és vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van."

Barlangban tenyésztett, fizetett politikai trollnak a stílusod alapján meg leginkább te tűnsz kettőnk közül.
Idézek tőled:

"Takarodjatok már a szájba vert kurva anyátokba a fideszes moszkovita propagandátokkal, faszfej... nálatok erkölcstelenebb senkiházi antimagyar söpredéket nem hordott hátán a Föld... és most még elég visszafogott voltam egy magadfajta tetűvel szemben. :)"

"ekkora idióták nem lehettek bazmeg, komolyan mondom titeket Orbán tenyészt valahol a félázsiai barlangjainak egyikében... :D"

Hát íme a demokráciáért és a szólásszabadságért, szabad véleménynyilvánításért rettegő, haladó európai értelmiségi baloldal megnyilvánulása, ha az övéktől csak egy kicsit is eltérő véleményt hallgatnak. :)
Az a baj, hogy amíg mindannyian csak ezt a szintet nyomjátok, addig garantálva van a fidesz kormányzása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.09. 21:25:19

@tff:

"Az a baj, hogy amíg mindannyian csak ezt a szintet nyomjátok, addig garantálva van a fidesz kormányzása."

És ezt fogják nyomni még 2022-ben is.

2016.10.09. 21:25:34

@GNDL:

Ja, és egy kérdés: te az elmúlt öt évben hány újságot vásároltál tőlük? (Csak egy számot írj válaszként, nem kell a szardobálás meg a melléduma.)

koala kóla 2016.10.09. 21:41:05

a fidesz nem egyszer nyert, hanem soxor. + ellenzékben is volt 8 évet.

a ballib azonban ebből a 8 évből már nem mászik elő élve

hulljon a férgese

a nemzet fogatlan provokátora 2016.10.09. 22:38:28

@GNDL: "Csak maga a „Népszabadság” és a „NOL.hu” mint brand érhet annyit ebben a kategóriában, amennyi veszteséget ennek a lapnak tulajdonítanak "

A "Népszabadság" nem sokat, a papír alapú újságírásban nem sok jövő van. Sztem Simicska meg Széles is csak televízióval együtt képes működtetni úgy-ahogy, ki tudja meddig.
A nol.hu brandet nyilván értékesítik majd, vélhetően a baloldal fogja megszerezni. (Én a DK-ra tippelek..)
( Lehet hogy már meg is állapodtak előre, és azért állt le. Így Fletó majd megmentőként indíthatja újra a hírportált..)

GNDL 2016.10.09. 22:53:56

@tff: „szerinted a Népszabadság a szerkesztőség tulajdonában volt?”

Jó néhány tulajdonjog a szerkesztőség tulajdonában volt, a fideszes puccsot követően köztük olyasféle ingóságokhoz sem engedték az újságírókat és egyéb alkalmazottakat hozzájutni mint a saját személyes jegyzeteik és laptopjaik. Ennek tükrében:

„LOL, te szerencsétlen”

Az a legfeljebb nyolc általánost végzett téesz traktoros vagy egykori munkásőr anyád az amelyik a világra szart, hogy tegyél keresztbe a magyaroknak. :)

„Mit loptak el tőlük?”

Mindent. Olvasd a nemzetközi sajtót, köztük a konzervatívokat, akik elméletileg Orbán politikai szövetségébe tartoztak... nagyjából 2010-ig.

„éveken át ölte az osztrák tulajdonos a saját zsebéből a pénzt abba a veszteségbe”

Említettem fentebb, hogy a fideszes kampányszlogenjeitekkel takarodjatok faszba. 2015-ben már nyereséges volt, a kiadó pedig ebben az időben már fél milliárdot tett zsebre: index.hu/belfold/2016/10/08/miert_kellett_kinyirni_a_nepszabadsagot

„a tulajdonos csak azt kérte, hogy álljanak elő egy _nullszaldós_ üzleti tervvel”

Ja, adott rá a hírek szerint két napot. Ez ahhoz is kevés lenne hogy belőled embert faragjanak... :)

„Azzal meg mi a baj, hogy ha megszűnik a munkahelyük”

Nem azzal van baj, hanem a fideszes bolsevik hatalommániával... azzal van baj.

„Talán még kiderülne, hogy tényleg mire mennek egyedül?”

Ja, erre én is kíváncsi lennék, mi az anyátokat kezdenétek magatokkal kommunista rezsiharc, családi pótlék meg közmunka nélkül... éhen döglenétek... elég kicsi az oddsa...

„máshol már nem nagyon tudnának mit kezdeni magukkal a XXI. századi versenyszférás munkaerő-piacon a nyugdíjig?”

Honnan a faszból tudhatnád, mi az a versenyszféra, hiszen fideszes vagy... soha nem dolgoztatok... :)

„Érvelés helyett a fidesztroll-kártyát elég gyorsan ellőtted”

Ha külön feltűnő színnel tudnám kiemelni az érveimet, egy magadfajta fideszes troll akkor sem venné észre. Nektek egyetlen szavas választási programot hoztak nyilvánosságra 2014-ben, mivel a jellemzően korlátolt értelmi képességeitekkel ennél többet amúgy sem tudtatok volna feldolgozni... azt sem tudtátok. :)

„valaki nem csinál műhisztit ebből a kérdésből, még nem következi, hogy fideszes”

Egyrészt a fideszes korrupt geciken kívül mindenkit felháborított az újabb bolsevik akciótok, másrészt olvasd a szakértők és a külföldi sajtó véleményét: valahogy a kutya nem akarja elhinni nektek a sztoritokat. :) Egyébként meg nem én tollak a fideszes térfélre... ha nem böfögnéd vissza emésztetlenül az ostoba bolsevik kampányszlogenjeiket, lehet hitelesebb lennél.. de ezt már alaposan elkúrtad. :)

„voltak és vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van."”

Pontosan... ti vagytok azok.

„íme a demokráciáért és a szólásszabadságért, szabad véleménynyilvánításért rettegő, haladó európai értelmiségi baloldal megnyilvánulása”

Egyrészt én jobboldali lennék, veled és a szélsőbaloldali fideszesekkel ellentétben. Másrészt pedig a magadfajta bolsevik szemetet már minden normális európai tagállamban lámpavasra húzták volna. De én csak biztatni tudlak titeket, kísértsétek csak továbbra is a sorsot, feszítsétek csak ki a pofonos ládát, az eddigi irány amit mutattok a legjobb. :)

„amíg mindannyian csak ezt a szintet nyomjátok, addig garantálva van a fidesz kormányzása”

Hát, tekintve hogy az aktív, jól és jobban képzett, fiatal és fiatalabb adófizetők százezrével menekülnek előletek az országból, a Fidesz kormányzása már ma is kizárólag az uniós források által garantált. De lassan valamelyikőtöknek el kellene majd menni dolgozni, mivel ma már szinte nincs munkára fogható ember Magyarországon... a magatokfajta képzetlen paraszt ingyenélőkön kívül.

„az elmúlt öt évben hány újságot vásároltál tőlük?”

Nem azért állok ki a Népszabadság mellett mert az olvasójuk lennék. A demokratikus, európai értékek miatt állok ki mellettük, amit ti félázsiai barbár gecik hírből sem ismertek...

GNDL 2016.10.09. 22:59:40

@a nemzet fogatlan provokátora: „A nol.hu brandet nyilván értékesítik majd, vélhetően a baloldal fogja megszerezni. (Én a DK-ra tippelek..)”

Hacsak nem ijednek meg a nemzetközi visszhangtól a fideszes gecik, akkor nem tudnak tőle megválni piaci áron (mondom, itt milliárdokról lehet szó). Egyébként pedig benne van a pakliban, hogy kicsit visszavesznek a bolsevik rősből, és valaki majd újra tudja indítani a NOL.hu-t. De akkor is, azzal hogy még most sem elérhető, elég komoly károkat okoznak...

Viszont a fene tudja, már mindig azt hisszük a fideszes bolsevik ámokfutások fejezetei után, hogy innentől már tényleg nincs sok hátra nekik. Szóval ez most hatványozottan így van, azért ennyire nyilvánvalóan az elmúlt hat évben még nem demonstrálta Orbán putyinista autokrata szándékait. Ellenzéki kormánykritikus sajtót politikai okokból beszántani... hát nem tudom, ha nem jön uniós forrás a következő hónapokban annak ez lesz az oka. :)

GNDL 2016.10.09. 23:08:07

@tff: És akkor pontosan itt tartotok most: mno.hu/belfold/elitelte-az-ebesz-a-nepszabadsag-bezaratasat-1365546

„A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása hatalmas csapás az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére ... nehezen hihető, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt ... A magyar média sokszínűségben tapasztalható hanyatlás rossz példát mutat azoknak az államoknak, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz” (Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője)

Nem a migránsok nem tudnak az európai kultúrkörbe integrálódni, hanem ti, fideszes félázsiai barbár gecik... :)

GNDL 2016.10.09. 23:13:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: „ezt fogják nyomni még 2022-ben is”

A Fidesz hatalmon maradása addig van csak garantálva amíg az uniós források eltartják az országot, lásd: www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/erdekel_mi_lett_volna_magyarorszaggal_a_brusszeli_penzek_nelkul.238457.html

Vagy lásd ezt: www.portfolio.hu/gazdasag/megis_hogyan_neznenk_ki_eu-tamogatasok_nelkul.223003.html

Legkésőbb 2020-ban már alaposan apadni fognak ezek a források, vagy még előbb mivel komolyabban vizsgálódnak az uniós források fideszes korrupciós elosztásán az EU-ban: www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/komoly_a_helyzet_minden_eu-penzt_megtagadhat_tolunk_brusszel.238248.html

Szóval nagyon ne kényelmesedjetek el, lassan el kell mennetek dolgozni... :)

2016.10.09. 23:20:10

@GNDL:

A rólam írtak alapján összekeversz valakivel, és politikai trollként csak dobálózol felém vaktában, mint bolond majom a szarával. Nyugodtan, elfér itt a nagy interneten, mást meg úgyse tudsz csinálni, legfeljebb a végén gutaütést kapsz a billentyűzeted mögött. :)

Egy számot vártam egyébként, a hozzászólásod egyetlen érdemi mondanivalója, hogy nulla darab újságot vásároltál tőlük. Erre voltam csak kíváncsi.

2016.10.09. 23:26:25

@GNDL:

A politikai nézeteidet tekintve meg lehetsz akár valami bakancsos operettnáci bohóc is, a lényegen nem változtat.

GNDL 2016.10.09. 23:27:02

@tff: „rólam írtak alapján összekeversz valakivel”

Dehogy is... az más dolog, ha téged most frusztrál, hogy anyádba lettél elküldve az ostoba fideszes szlogenjeid miatt... :)

„elfér itt a nagy interneten, mást meg úgyse tudsz csinálni”

Nem én csinálom... ti csináljátok... az milyen, amikor már szlovákiai lapok a Népszabadság melletti kiállással jelennek meg címlapjukon holnap?! :D Ezt elkúrtátok, töki... megint túltoltátok... lehet utoljára... :)

„hogy nulla darab újságot vásároltál tőlük”

A NOL.hu rendszeres olvasója voltam. Mint ahogy minden mértékadó és hitelesebb sajtóterméket olvasok az interneten. Én sokat adok a tájékozottságomra, veled ellentétben... :)

2016.10.09. 23:31:58

@GNDL:

Dehogy frusztrálsz, remekül szórakozok a hozzád hasonló, Tourette-szindrómás, mitugrász netbohócokon. :)

De ne fojtsd magadba akkor már, hogy kire kéne szerinted szavazni?

2016.10.09. 23:33:11

@GNDL:

"A NOL.hu rendszeres olvasója voltam."

Tehát nulla darab újságot vásároltál tőlük, de ezt már megbeszéltük.

GNDL 2016.10.09. 23:38:59

@tff: „Dehogy frusztrálsz”

Dehogy nem... :)

„kire kéne szerinted szavazni?”

Egy magyarországi választáson átlag tucatnyi politikai szervezet szokott indulni. Válassz értékrended szerint... ha csak és kizárólag posztkommunista korrupt gecikre tudtok szavazni, ráadásul ugyan arra a posztkommunista korrupt gecikre már több mint két évtizede, nézd az is egyfajta „értékrend”... akkor be kell árazni, hogy a kedves magyar választópolgárok többségükben ennyire suttyók... :)

2016.10.09. 23:45:27

@GNDL:

Tehát akkor építem majd a demokráciát és a szabadságot, egyenlőséget, testvériséget azzal, hogy a mindenféle posztkommunista korrupt gecik helyett szavazok majd a feltételrendszerednek megfelelően pl. a Magyar Nemzeti Arcvonalra.
Az jó lesz?

GNDL 2016.10.09. 23:47:42

@tff: Csak annyit említettem, hogy válassz az értékrendednek megfelelően... ha neked belefér a lopás, csalás, hazudozás, akkor legyen. Bár mindezek nem számítanak semmiféle értéknek olyanoknál, akiknek volt gyerekszobájuk... :)

2016.10.09. 23:54:01

@GNDL:

"Egy magyarországi választáson átlag tucatnyi politikai szervezet szokott indulni."

Jóval több, és "egy átlag magyarországi választás" rendszere amúgy is kicsit bonyolultabb ennél. (Egyébként lényegtelen, csak megjegyeztem.)

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 06:00:15

@Nemján Sándor:

S akkor miért adott el az MSZP egy ennyire nyereséges vállalkozást? Nem kéne tüntetni az MSZP székháza előtt emiatt???

midnight coder 2016.10.10. 07:18:51

@GNDL: Alapvetően az a gondod, hogy kb. fingod nincs arról, hogy hogy működik egy újság, ezért ahhoz is hülye vagy, hogy megértsd azt, amit mondani akartam.

"Az Index pedig egészen más stílus, más közönség, lásd a több száz író tiltakozását, akik „kulturális műhelyként” tekintettek a lapra: http://www.litera.hu/hirek/irok-tiltakoznak-a-nepszabadsag-megszuntetese-ellen"

Pontosan. Egy "műhely" fenntartása pedig jóval költségesebb, mint egy online lapé. Egy ilyen újságban nem csak magának a papír alapú verziónak az előállítása az ami a költség. A tördelés-szerkesztés az max. 3-4 ember munkája, a levilágítás sem túl nagy tétel, pár százezer forint. A nyomtatás, terjesztés költsége pedig kb. a példányszámtól függ.

Ami viszont fix tétel az az újságírók, a szerkesztőség, az irodisták, stb. És ennek a bérköltsége, és egyéb felhasznált erőforrásigénye nem mindegy. Nem tudom az index hány emberrel dolgozik, de gyanítom hogy a töredéke lehet a népszabó létszámának.

Na most, amíg az online verzió előállítási költségebe nem számolod bele az offline verzióhoz létrehozott tartalom árát, csak a publikálás költségét, addig persze vastagon nyereséges a dolog. De ha a tartalom előállítását is az online bevételekből kell fizetned, akkor már aligha.

Ezért recsegnek-ropognak nyugaton is a papír alapú és online verzióban is létező újságok, és ezért próbálják az online olvasókat fizetős csatornák felé terelni, ott is meglehetősen kevés sikerrel. Ne hidd, hogy ez csak a Népszabó problémája, küzdenek ezzel a nyugati kiadók is. Csak kis hazánkban a politikailag egy irányba elfogult újságok így is "picit" kisebb piac mint mondjuk a New York Times.

midnight coder 2016.10.10. 07:30:59

@pamut: "szóval már ebben sincs igazad"
A NOL-t alapvetően a papír alapú újság cikkei miatt olvasták, és ezért is idézték. Az, hogy a cikkek előbb jelentek meg, és tartalmaztak esetleg videót is amit az offline újságban nem lehetett megjeleníteni, nem jelenti azt, hogy a népszabó egy-egy riportra két külön csapatot küldött ki, az egyiket a papír alapúra, a másikat az online-ra.

"de ráadásnak abból hogy kirógnak egy szerkesztőséget abból nem következik hogy elérhetetlenné kell tenni az addig felgyűlt sok évnyi cikket, e a múlt eltörlése, a totális cenzúra, lásd Sztálin vagy Kádár módszereit."

Pillanatnyilag ezt az egészet csak felfüggesztették. Most egy darabig vakarják a töküket (nyilván a felhajtás ami a dolog körül van, eleve jó reklám). Aztán kiderül, hogy mit lépnek.

"a szerkesztőség maga a népszabadság, eddig is ők kezelték a fb-ot is, szóval ugyan miért is ne lenne joguk a saját Fb felületükön kommunikálni? pláne ha egy ilyen nagy horderejű dolog történik és a nol.hu ugyebár becsukva, az olvasók eleve a FB-on keresték őket?"

Az, hogy én egy cégnél dolgozom, és a munkaidőmben kifejlesztek egy szoftvert, azt jelenti, hogy a szoftver amit kifejlesztettem, az a cég tulajdona, és nem az enyém, hiába én foglalkoztam vele. Ha a népszabó hivatalos fb odalát a szerkesztők otthonról, a saját szabadidejükben hozták létre, és töltötték meg a saját, odahaza készített anyagaikkal, akkor természetesen teljesen jogos a tiltakozás. De ez utóbbi esetben a cég sem tudta volna elzárni a munkatársakat a fészbúktól.

"ócska szar hazudozás és hőbörgés, amikor a fidesz volt ellenézkben nem megszűntek fideszes lapok, hanem még újak is születtek, sőt akkor épült ki a fideszes hazugságbirodalom nagyja, hír tv-stül, mindenestül. ti vagytok a mocskos bolsik, a magyar sajtószabadság ellenségei, ez van"

Neked az a bajod, hogy rohadtul nem olvasod el amit írtam. Én nem a FIDESZ ellenzéki időszakáról beszéltem (2002 után), hanem az 1990-1998 közötti időszakról, amikor lényegében minden média a baloldali-liberális oldalon volt. A népszabó, a megyei lapok, a közmédia - és akkoriban politikai elektronikus média vagy pláne széles körben elérhető internet nem létezett.

midnight coder 2016.10.10. 07:43:43

@pamut: "amikor a fidesz volt ellenézkben nem megszűntek fideszes lapok, hanem még újak is születtek"

Pontosan, ez a lényeg. Hogy bizony a FIDESZ ellenzékben is építette a saját sajtóbirodalmát. Akkor vajon az MSZP miért adta el a sajátját ? Mert hogy ez a történet még 2015-ben kezdődött, amikor az MSZP kiszállt a népszabóból. Miért ? Ne mondd, hogy szegényeknek nem volt pénzük, annyi ezer milliárd eltűnése után...

Ennek alapvetően két oka lehet:
1. Az MSZP valamiért úgy döntött, hogy nem fektet komoly erőforrásokat a politizálásba. Pl. mert nem látja az esélyét, hogy záros határidőn belül kormányra kerülhet.
2. Az MSZP annyira reménytelennek ítélte ezt a társulatot, hogy nem volt hajlandó több pénzt tenni a dologba, és inkább másik csapatra koncentrál (Pl. 444).

Mérnork 2016.10.10. 08:20:52

Kaptalizmus van elvtársak, a tulajdonos dönti el, hogy működteti-e tovább a cégét, vagy inkább bezárja, a dolgozók meg mehetnek a pitsába. Most a népszaga firkászai is megtapasztalhatták azt a copást, ami a gengszterváltás után százezreknek kijutott, mikor eladták a fejük felől a céget. Rohadtul nem tudom sajnálni őket. ;-))))

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.10. 08:52:16

@bircaman maxval szerkesztő: De a bérkommenterekre van kereslet, úgyhogy a maga állása biztos, tovaris birca!

@Mérnork: Valahol egyetértek, csakhogy ugye hogy a cég elment a fejük fölül, abban most vastagon benne volt a politika, nem csak a gazdaság.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.10. 08:54:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Maga a vazelinezéssel foglalkozzon, mert panaszkodnak magára az ügyfelek!

Zsoltbacsi 2016.10.10. 08:55:14

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő:

" csakhogy ugye hogy a cég elment a fejük fölül"

De miert adta el az mszp, ha a mese szerint vastagon nyereseges volt?

asebes 2016.10.10. 08:55:24

Csak halkan jegyezném meg, a politikai napilapok küzül messze a Népszabadság volt a legmagasabb példányszámú lap.
Szóval ha piac, akkor a többinek is ugye meg kellene szűnnie - vagy már régebben meg kellett volna szűnnie.

gigabursch 2016.10.10. 08:57:21

Egyel kevesebb szoci kifzető ügynökség.
Na és?

asebes 2016.10.10. 08:57:37

@midnight coder: Horn Gyula 1998-ban támogatta a bajban lévő Magyar Nemzetet, és kijelentette, hogy ellenzéki sajtó nélkül nincs demokrácia.

Szomorú, hogy az elmúlt 26 év legdemokratikusabb gondolkodású kormányfője egy hajdani kommunista volt. Se elődei, se utódai nem érhettek és nem értek a nyomába...

Szekeres László 2016.10.10. 09:09:27

@GNDL: Szerinted vissza kell térni ahhoz a rossz szokáshoz, hogy a nyereségesből kell kompenzálni a veszteségest? Miért adta el az mszp a 27 %-os részesedését, miért nem vette meg? Nyilván a veszteség halmozódása, és a 70 %-os olvasói veszteség miatt.

niklex 2016.10.10. 09:11:02

A piaci törvények miatt:
-kerültek a kaszinók Vajnához
-földek Mészároshoz
-hirdetések Csetényihez
-energiaforgalmazás Garancsihoz
- stb., stb.,stb.

Nézzetek már mást hülyének!

Csak annyit tudok tenni, hogy ezekre nem szavazok a következő választáson (már ha még megtartják) akármit is süketelnek addig a Habony művek

sas70 2016.10.10. 09:12:12

A szocializmusnak nevezett diktatúrában, csak központilag felügyelt média volt, mégis megbukott az a rendszer. Ez a NER-nek nevezett szörnyszülött is meg fog bukni, de remélem nem kell 40 évet várni rá!

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 10:24:29

"a MediaWorks-felvásárlás "

Miféle felvásárlás?

Volt egy veszeséges lap a portfólióban, leállították. Bármelyik kapitalista menedzsment bárhol a világon ezt csinálná. Hogy utána átszervezik, eladják, beolvasztják vagy miegyéb az csak a kármentést követő lépés

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 10:31:18

@midnight coder:
Rohadtul elege lehetett már a kiadónak ezekből a nagypofával hőbörgő komcsikból, akik most sem bírják befogni, pedig eddig is csak a kiadó kegyeiből, az ő zsebére éltek.

Ki fog odahaza kedvtelésből parazitákat tartani hobbiállatnak?

nu pagagyí 2016.10.10. 10:34:19

@bircaman maxval szerkesztő: A kérdés inkább az, honnan van a tulajdonosnak vagyona? Csak nem közpénzből?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 10:37:15

@nu pagagyí:

Honnan van bármelyik nagytőkésnek vagyona? Na, neki ugyanonnan.

nu pagagyí 2016.10.10. 10:45:40

@fércnél maradandóbb: Parazita lapból van elég. Mondjuk a teljes jobboldali portfólió a nullához tendáló olvasottságával. Világos, hogy azokat még kevésbé tartják el a nem létező olvasók.

Elég komoly probléma, ha a legnépszerűbb lap megy csődbe, mert mondjuk nem mernek benne hirdetni még magáncégek sem, pedig minden üzleti iskola szerint a reklám célja, hogy minél több emberhez jusson el. Utóbbihoz egy nagyobb olvasottságú lap jobb eszköz egy kimutathatatlan olvasottságúnál. Állami reklámok esetében nem olvasott lapokban való reklám elhelyezés minimum egyenlő a gondatlan gazdálkodással, de pontosan tudjuk, hogy illegális pártfinanszírozásról van szó, annak is immár a pártállami formájáról, központi utasításra.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 10:46:30

@midnight coder:

Egyébként meg - aki idősebb, emlékszik! - a harmadik leglátogatottabb magyar honlap, az index.hu - melynek tulajdona a blog.hu is - úgy indult, hogy a tulaj bezárta a céget!

Aztán azonban a szerkesztőség legnagyobb része alakított egy új céget, talált finanszírozást is hozzá.

Ha a Népszabi mocskosszájú jelenlegi szerkesztő bandája annyira okos, miért nem csinál új lapot?

nu pagagyí 2016.10.10. 10:49:38

@bircaman maxval szerkesztő: A mostani oligarchák kínosan kerülik a meggazdagodás egyetlen legális formáját, a versenyt. Persze utóbbit a magyar rezsim sem preferálja, mert nem férne össze az alaptörvényében lefektetett banánköztársasági elveivel.

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 10:50:48

@nu pagagyí:
És ez neked csak most tűnt fel, mondjuk úgy 10 évvel ezelőtt még nem?

nu pagagyí 2016.10.10. 10:54:00

@bircaman maxval szerkesztő: Melyik az első kettő? Szerintem már régóta az Index a legolvasottabb ebben a műfajban. Gondolom nem pornószájtokra gondoltál?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 10:58:43

@nu pagagyí:

Mo-on nincsenek oligarchák.

Igazi verseny pedig sehol sincs.

Melyek az alkotmányban lévő banánköztársaségi elvek?

nu pagagyí 2016.10.10. 11:01:00

@fércnél maradandóbb: 10 évvel ezelőtt is a Népszabadság volt a legolvasottabb lap. Nem, nem volt pártlap. A jobboldali lapok azért küszködnek, mert nincs köztük egy sem, amelyben a szerkesztői függetlenség tettenérhető lenne. Utóbbi talán annak köszönhető, hogy nincs valódi jobboldal Magyarországon. Olyan birkaemberek halmaza a jobboldalnak nevezett képződmény, amely átmenet nélkül akár kommunista is lehetne. Az úgynevezett polgárok kevesen vannak és az anyagi és szellemi függetlenség tereinek kilövésével (piac, kultúra, művészet, civil élet) még kevesebben lesznek. Most készítenek minket elő eladásra valamelyik közeli diktatúrának. Utóbbi tranzakciót súlyosan zavarná a szuverén emberek nagyobb tömege, különösen az értelmiség.

nu pagagyí 2016.10.10. 11:07:43

@bircaman maxval szerkesztő: Az Origó elsősége már akkor is gyanús volt, amikor még olvasható cikkek is voltak rajta, a puccs óta meg kizárt, hogy tömegek olvasnák. Soha nem frissültek a hírei abban a tempóban, ahogy az Indexen, a blog rovata is gyenge volt, oknyomozásban sem jeleskedett. Talán a tudományos/technikai és a bulvár témák vitték, de közéleti lapnak gyenge volt.

nu pagagyí 2016.10.10. 11:10:59

@bircaman maxval szerkesztő: Az összes, mert lehetővé tette, hogy tekintélyelvű pártállam épüljön. A hatalom úgy tűnik, "alkotmányosan" került egy kézbe, szűnt meg az ellensúly intézmények szerepe, került a közmédia pártirányítás alá, az egyént semmi nem védi a hatalom önkényétől.

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 11:12:36

@nu pagagyí:
Egy pillanatra normálisnak látszottál, azt hittem lehet vitatkozni veled. Erre most leírsz vagy 10 olyan dolgot ami önmagában hülyeség, ráadásul már vagy 1000x hallott elcsépelt mantra

Bocs de menthetetlenek vagytok, kár egy fillért is áldozni egy ilyen baloldal fenntartására

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 11:20:07

Egyébként meg egy ballibsi lap megmentését épeszű kormány nem vállalhatja fel. Ha beletesz pénzt, azonnal körbefutja a világot a breaking news, hogy a magyar kormány rátette a kezét a független sajtóra, fúj rohadék diktátorok. És akik kapták a pénzt, és ezzel megmentették őket, azok fognak a leghangosabban fújolni

Olyan ez, mint amikor egy dühöngő vadállat kerül veszélybe, akin még segítene is az ember, hiszen egy kihaló fajtáról van szó. Na de azon az áron, hogy belemar a kezembe, aztán még lehet hogy én is elkapom a veszettséget?

Szomorú szívvel, de higgadt ésszel sajnos veszni kell hagyni az ilyen fenevadat

ZX 2016.10.10. 11:40:00

@fércnél maradandóbb: De azért ugye azzal nem volt baj amikor a maszop megmentette a döglödő Magyar Nemzetet ugye?

ZX 2016.10.10. 12:05:05

@csentecsa: "A Népszabi azért szűnt meg, mert veszteséges volt, és nem állt mögötte egy olyan milliárdos, mint Simicska vagy Széles, aki egyenlőre hajlandó nyelni a veszteségeket."

Te még hiszel a mesékben?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.10. 12:14:19

Azért az több, mint érdekes, hogy azok a Fidesz-szavazók, akik 4-5 éve még az "extraprofit" miatt sipákoltak és a legszebb kommunista közhelyeket hangoztatva követelték vállalatok államosítását, most éppen a piac és a kapitalizmus nagysága előtt borulnak le. :)

fércnél maradandóbb 2016.10.10. 12:16:03

@ZX:
Volt akkor pofázás, hogy vége a sajtószabaccságnak? Hát akkor legyen szabaccság, amibe az is beletartozik, hogy szabadon lehet kimúlni ha eljő a pillanat

ZX 2016.10.10. 12:30:26

@fércnél maradandóbb: Magyarázhatod a bizonyítványt, ez az akció aljas féreg módra megrendezett puccs volt.

gigabursch 2016.10.10. 12:37:00

@midnight coder:
"... Az, hogy a cikkek előbb jelentek meg, és tartalmaztak esetleg videót is amit az offline újságban nem lehetett megjeleníteni,..."

Dehogynem!
Sose láttad még Korsós Herri varázslótanonc környezetében a nyomtatott újságot?
:-)

gigabursch 2016.10.10. 13:12:57

@ZX:
Persze, talán mert "Igyá'mégegyviszkitésfogdráaGyuszira" pufajkás még mindig azt hihette, hogy az MN a Hazafias Népfront lapja.

Egyebekben:
Nem emlékszem rá, hogy tetszett-e siránkozni a sajtószabadságért, akkor, amikor a kurucot, a hunhírt, a jövőnket, a hídfőt épp módszeresen gyalulták.
(S még most is szeretnék felszámolni őket - na ennyit a sajtószabadságról (meg az affelett érzett bánatból, hogy mennyire nincsen), kéz-a kézben - csak épp a vörös meg a narancs között még mindig árnyalatnyi a különbség)

Egy alaposabb írás
kuruc.info/r/20/164793/

ZX 2016.10.10. 13:36:13

@gigabursch: Kurucinfo és társaival az a legnagyobb baj, hogy nem tényeket közöl. Úgyhogy ott szó sincs a sajtószabadságról, max. véleményszabadságról beszélhetünk.

ZX 2016.10.10. 15:43:19

@csentecsa: Jajaja. És még így is volt 40.000 olvasója. Ellenben a Habony művek kiadványainak amik kb. 3.000-es példányszámban jelennek meg.

ZX 2016.10.10. 16:12:54

@csentecsa: De 3.000-rel megéri ugye?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.10.10. 17:54:23

Valahogy nem találok indokot a sajnálatnak, hiszen keményen távol tartották magukat a (nem balos) olvasóktól. Meg ugye, az sem tételezhető föl egy „komoly” újságról, hogy nem hallott volna -akárcsak véletlenül- erről a blogról, és amikor elbitorolta a nevét egy balos „összefogás” egyetlen egy szóval se mondta nekik, gyerekek, a név foglat, válasszatok magatoknak másikat.

Ezért fölöttébb érdekes, hogy a lap dolgozói most kiállást várnak maga mellett, de nem adtak felületet más irányú (nem baloldali) elkötelezettségű ellenzéknek. Osztán ezt hogy képzelik?

Maguknak köszönhetik, hiszen távol tartották az olvasókat a parlamenten kívüli pártoktól, és így ők is megakadályozták, hogy más megközelítésű (nem baloldali) pártok jelenjenek meg országosan a színen.

gigabursch 2016.10.10. 19:21:48

@ZX:
Téves.
A kuruc épp tényeket közöl, csak épp a hangvétele nem PC.
Ezért utálják.
Ezért a két dologért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.10. 21:58:51

@gigabursch:

A kurucnál - és máshol is - szét kell választani a tényeket ésa véleményeket. A kuruc szigorúan tényeket közöl, Schluß. Az egy más dolog, ha valakinek nem tetszenek a kuruc kommentárjai, elemzései, de a tényeket ez nem zavarja. :)

Mellesleg @ZX: nem zavartatja magát a tények által, bár az is lehet, tyúkeszével nem látja a különbséget a tények és a vélemény között.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.10.11. 06:24:31

Szó szerint "visszacsatolni" lehet a népi bölcsesség szerint is. :-) Amilyen az ad'isten, olyan a ...

benderik.blog.hu/2016/10/10/nerszabadsag_a_gecizes_muveszete

Kedvcsinálónak pár részlet:

"A gondolat alapja az, hogy nemtelen eszközöket használó partnerrel szemben az egyik leghatékonyabb stratégia, ha saját fegyverével ütünk vissza." ...

"Szóval ha én lennék az, akinek van pénze / kedve / célja a lap továbbvitelére/-re/-vel (vagy csak elszámolnivalója azzal, aki megszüntette) nagyjából az alábbiak szerint járnék el:

azonnali állást kínálnék a teljes szerkesztőségnek, ahogy van,
megalapítanám a Nérszabadság című lapot (esetleg Nerszabadság, ha egy kis jelentést is akarunk adni neki ("NER vagy szabadság" alcímmel, a világ proletárjai már úgyis avítt kissé...))
és kiadnám, de szigorúan ugyanazzal a betűtípussal szedve, hogy még véletlenül se lehessen nem összekeverni őket.
Az internetes változat meg lehetne mondjuk a noll.hu.

És persze egy fillért se fizetnék érte a jelenlegi Népszabadság tulajdonosának, hisz' ez egy teljesen másik lap.

Aztán pereskedjen, aki akar.

Mert

egyrészt itt mifelénk kedvelt politikai ars poetica a "kutya ugat, a karaván halad",
másrészt egy ilyen pert igen sokáig el lehet húzni,
harmadrészt maga a tulajdonos kürtölte tele a sajtót, hogy ez a lap csak veszteséget termel, így ha a per rossz irányba halad, egy ponton konstruktívan felajánlanám, hogy megtérítem a tulajdonosnak a lapból származó tervezett eredményét arra az időszakra, amíg ő szünetelteti a saját lapját -- de mivel ez a tervezett eredmény negatív, így természetesen ő fizet nekem.

***

És ha végül évek múltán netán elveszíteném a pert -- nos, az erre alapított 3 milliós káefté természetesen képességei szerint fizetne...

De hogy a dolgozókat ez ne érintse hátrányosan, azonmód elindulna mondjuk a Névszabadság. Ugyanazon gárdával és betűtípussal, neten nolll.hu..."

midnight coder 2016.10.11. 07:21:23

@gigabursch: Az nem korsós, hanem fazekas.

midnight coder 2016.10.11. 07:26:12

@asebes: Könnyen lehetett nagyvonalú, ugyanis akkor tényleg csak az volt az ellenzéki sajtó, miközben minden más az ő kezükben volt. Ma azért nem ez a helyzet még így sem.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.10.11. 17:33:18

@midnight coder: Te se tudod, hogy működik egy újság, nagyon be vagy szédülve az informatikába. A költségek zöme egy papíralapó lapnál nem a bérköltség. Emellett megjegyzendő, hogy (illusztráció erre a Posta egyik terjesztője által a postaládákba bedobott reklám, amelyik más lapok előfizetését ajánlja) egy lap leállítása csak azért, mert két évvel azelőtt veszteséges volt, és át akarják alakítani, üzletileg a leghibásabb döntés. Az a pár nap nem számít a költségben (ha tudnál valamit is a szerződésekről és kötbérről, tudnád) @bircaman maxval szerkesztő: @tff: A másik oldal a bevétel: ennek zöme a reklám. Tehát az online olvasók is generálnak (az előfizetőknél sokkal magasabb) jövedelmet a lapnak. Az előfizetés és eladás apró részt képvisel. És a magyar reklámpiacról a háromezer példányos és hasonló kormánypárti szennyirodalom kitömése állami és államközeli cégek hirdetéseivel bizonyítja, hogy szó sincs piacról ezen a területen.
Szóval nyugodtan eldugulhattok.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.10.11. 17:34:34

@midnight coder: Demokrata? UFI (vagy Reform, vagy minek hívták akkor a Mandiner elődjét)? Egyébként a Népszabadság ahsonlóan egyedüli számottevő nyomtatott lap.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.10.12. 21:16:30

@tff: Pont ezért veszteséges, te okos. És ha megnézed a tendenciát 2014 és 2015 között, akkor látod azt is, hogy egyre inkább fojtják meg (ugye a tulaj azt mondta, hogy csökkent az előfizetések száma, ugyanakkor aránya a bevételek között nőtt - nem elgondolkodtató ez?).
És ha igaz, hogy a 2016-os év se igazán jó, figyelembe véve, hogy a Mediaworks erősen profitált a népszavazási kampányból (atlatszo.hu/2016/10/11/a-nyomtatott-sajtoban-a-mediaworks-profitalt-a-legtobbet-a-kvotakampanybol/) akkor el kellene gondolkodnod.

borzimorzi 2016.10.26. 10:04:46

A reményre okot adhat az, amit a posztoló a bejegyzése legvégén pedzeget. Nem volt olyan rég az a Kádár-kor. És akkoriban is a zuhanyhíradóból, meg a kávészünetben folytatott beszélgetésekből tudták meg a népek, hogy mi a stájsz. A pártlapban meg lejött, ami lejött. Sajtómonopóliuma volt az egyetlen létező pártnak, aztán mégis megbukott. Ma már nem lehet sajtómonopóliumot csinálni amúgy sem, mert a nemzetközi sajtó a neten hozzáférhető. Aki nem tud nyelveket, annak ott a gugli fordító. A NER bukása nem eldöntendő kérdés, nem opció a fennmaradása. A kérdés csak az, hogy mikor bukik. Talán a 2018 még a szatyorban van nekik, de utána már csúnya világ lesz. Lehet, nem is olyan nagy baj, ha a mindkét oldal akciónyuggerei szétütik egymást rendesen. Ezek az agyhalottak amúgy is csak koloncok a társadalom testén, legtöbben aktív korukban is csak valami MSZMP pártirodán, szakszervezeti irodán vagy Hazafias Népfront irodán reszelgették a körmüket és vitték haza a pénzt, amelyért mások megdolgoztak. Egész életükben paraziták voltak, nyugdíjasként is azok. Hagyni kell, hadd verjék egymást agyon.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása