A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Felsőoktatás: mínusz egynegyed a gyakorlatban

2013.02.04. 23:24 timargabor

Másfél hónapja, a költségvetési törvény elfogadása óta tudjuk, hogy a kormány törvénybe vésett szándéka szerint idén 123,5 milliárd forint állami pénzből gazdálkodhatnak a hazai egyetemek és főiskolák. Egy évvel korábban ez az összeg még 157,5 milliárd forint volt. Ez kicsit több, mint 21%-os csökkentés egyik évről a másikra, úgy, hogy a nominális csökkenés 2008 óta folyik. Hát most felgyorsult.

Abszolút értékben a legnagyobb elvonások a nagy egyetemeket fogják érni. A Napi Gazdaság hétfői értesülései szerint például az ELTE, az ország első és nemzetközi szinten (bár többszázadik, de) legjobban jegyzett egyeteme költségvetésének bő negyedét veszti el egyik évről a másikra. Minthogy a csökkentés folyamatos, működési tartalék már nincs, és ha ez így marad, az olyan nagyon mást nem jelenthet, mint minden négyből egy dolgozó elbocsátását. Az már csak kis színes, hogy a hétfői Magyar Nemzet szerint a felsőoktatás egyenesen több pénzt kap - persze az összegzett hiányokból előálló többlet országában ilyesmin már nem lepődünk meg. És persze sorolhatnám az itteni elvonásból létesítendő futballstandionok, kolbászparkok ügyét, meg a közmédia többletjuttatásait, hogy felhívjam a figyelmet egy magát konzervatívnak tartó kormánynak a költségvetésben világosan megmutatkozó értékrendjére. Most azonban másra terelném a szót.

Szóval nézzük csak végig, mire is volt jó ez az egész felsőoktatási huzavona december közepe óta? Végül is - egyelőre és nagyjából - visszatértünk a tavalyi keretszámokhoz, csak az egyetemek költségvetése lett a negyedével-ötödével kevesebb. Nekem már csak egy kérdésem van az egyetemi oktatókhoz: a világos számtan (minden négyből-ötből egy mehet) elég ahhoz, hogy tömegesen csatlakozzanak, csatlakozzunk a jövő héten újrainduló diákmegmozdulásokhoz, vagy folytatódik a sült galamb röptének kedvező irányú megváltozásába vetett mélységes hit?

Igen, persze, felsőoktatási kerekasztal meg tárgyalások, meg lehet bizakodni is. De addig, amíg nem jelenik meg a Magyar Közlöny a 2013. évi költségvetés felsőoktatási keretszámainak legalább a tavalyi évire történő visszaállításáról, addig - már csak az érdekünkben tárgyalók pozíciójának erősítésére is - hangot kell adnunk nemtetszésünknek.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

26 komment · 2 trackback

Címkék: felsőoktatás megszorítások költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr195063199

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A ruhatár-büfé szakok védelmében 2013.02.06. 02:00:40

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 6. Mai vendégposztjában a Bölcs Boldi Bácsi a tőle megszokott provokatív módon a ruhatár-büfé szakokat veszi védelmébe, majd az írás végén meglepő felfedezéssel hálálja meg az olvasó kitartását.*Kedves Autodidakta Felsőokt...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.05. 11:13:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2013.02.05. 00:30:42

Amíg az emberek úgy érzik, hogy még van vesztenivalójuk, többnyire inkább kussolnak. A diákoknak nem volt, ők rosszabbul nem járhattak. Eleve a semmi volt ígérve nekik, innen csak szépíthettek.

Az oktatók dilemmája kicsit más: nekik ez mindent vagy semmit helyzet. Vagy teljes mértékben visszaverik és legyalulják a kormányt, vagy feliratkoznak a minden negyedik listájára, ami talán egyenlő az ellehetetlenüléssel. Nem irigylem őket ezért.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.05. 06:43:06

@nevetőharmadik: ez de precíz! Engedelmeddel később használnám is. (forrásmegjelölés? :-) )

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.05. 06:49:57

Ezt írod: "...egy magát konzervatívnak tartó kormánynak a költségvetésben világosan megmutatkozó értékrendje..."
Komolytalan és s valóságtól elrugaszkodott vagy!

Lehet a Fideszt mindenféle válogatott "elkövetésekkel" vádolni és tulajdonságokkal felruházni, de ez az "értékrend" már mégiscsak sok!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.05. 07:15:10

@Dr. jenőke (jenőke): már miért? az "egyetem helyett focit" is egyfajta értékrend, csak ott van előtte a mínuszjel. Legalább tudjuk, hogy mi a fontos nekik.
(És nincs kivétel: aki ehhez asszisztál, annak MIND.)

Verkaufsförderung 2013.02.05. 12:24:59

Ha a fiatalok nem fognak össze és nem lépnek fel keményen vagy húznak el innen tömegesen, akkor bizony minden Fillért kilopnak tőlük a 4 ezer mrd-os nyugger hepaj finanszírozására....És akkor egyesek jönnek itt ilyen egy-két mrd-os kultúrális projektekkel, amiből az adófizetőt szórakoztatják,beszarás....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.05. 13:45:28

Úgy látom, van néhány egyetem, ahol 5 év alatt 25%-nál kisebb elvonásnak örülhetnek:
1. Óbudai Egyetem (volt Budapesti Műszaki Főiskola) -17,1%
2. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) -23%
3. Semmelweis Egyetem (volt SOTE) -24,5%

A bezárásra ítélt vidéki főiskolák elég csúnyán jártak:
1. Szolnoki Főiskola -77,8%
2. Károly Róbert Főiskola -72,7%
3. Dunaújvárosi Főiskola -63,5%

DezInf 2013.02.05. 14:00:04

A pázmánytól nem vonnak el,hisz az a fityisz/jobbik csürhe vezetőinek keltetője :D

impala 2013.02.05. 14:01:26

azért nem mindegy, hogy ötödével, vagy ötödére - ahogy a címlapon olvasható.

Makkasz 2013.02.05. 14:03:16

Tudod jól, hogy a remény hal meg utoljára.
Nem megy az utcára az ezerszer megalázott, kiszolgáltatott oktató, kutató, reménykedik, nem őrá kerül a sor a listán. Egymás közt megbeszélik, ki a leggyengébb pont, szakmai tapasztalat, eltöltött évek, vezető elismerések alapján. Nem megy a fejükbe, ez csak a folyamat egy része, ami az állandó megalázott helyzetben, függésben tartással indult 1990 óta, most pedig "kivégzéssel" fejeződik be.
Ugyanaz a pszichológiája, mintha véres késsel a kezében üvöltve rohan feléd valaki, vagy véres késsel a kezében közeledik feléd és azt mondja, nem lesz semmi baj, nem akarlak bántani.
A második a kormányzati kommunikáció.

Dilis Csávó 2013.02.05. 14:38:45

@Makkasz: Ez igaz, de annyi hozza kivankozik, hogy ilyen lelepriteseknel (1995-ben is volt) nem a leggyengebbet kuldik el, hanem:
1. Azt aki kapna mashol is munkat (vagyis gyakran a jobbakat).
2. Akiket a vezetes nem kedvel (mert mondjuk fiatalabban mar jobbak mint a fonok, es feltik a poziciot).

Dilis Csávó 2013.02.05. 14:40:21

@Dilis Csávó: Ja, es persze azt, akinek a legkonnyebben bonthato a szerzodese. Fuggetlenul a szakmai szinvonalatol.

Makkasz 2013.02.05. 15:22:02

@Dilis Csávó: Legkönnyebben bontható a szerződése és a legkevesebb konfliktussal jár a döntéshozó számára (jogi és személyes).

Vombatus Ursinus 2013.02.05. 15:31:59

Gondolom, hogy a HÖOK is nagyon örül ezeknek a számoknak....

szavazo26 2013.02.05. 15:35:41

@timargabor: Az utolsó mondatodat emelném ki: "És nincs kivétel: aki ehhez asszisztál, annak MIND"

Az a szomorú hogy a valaha volt "egyetemistapárt" most a baloldalt "megszégyenítő" módon veri szét a felsőoktatást, és nincs a Fideszben egy képviselő se aki felállna és azt mondaná hogy ehhez már nem adom a nevem... számomra ez a hihetetlen...

dean23 2013.02.05. 15:51:07

Néha az az érzésem, hogy a pedagógus szakszervezet Gaskóhoz hasonlóan lojális az Orbán kormányhoz. Ezeket ott kúrják át a palánkon ahol csak tudják és sztrájk helyett csak némán tűrnek!

campobaszo 2013.02.05. 15:56:39

@Dilis Csávó: A kirúgások pofára mennek.Más szempont nincs.

Sir Galahad 2013.02.05. 15:58:38

Szeretnék tisztán látni, ezért megkérnék valakit, aki járatos az ügyben, legyen szíves tájékoztatni (forrással) arról, valójában mennyi pénzt kaptak az egyetemek. Mert én azt hallom egyfelől, hogy támogatásként kevesebbet, mint korábban, másfelől meg azt, hogy a PPP-konstrukciók kiváltásával meg a korábbi kifizetetlen számlák rendezésével és a támogatással együtt többet. Hol az igazság?

Makkasz 2013.02.05. 16:23:31

@Sir Galahad: Azt gondolom, a korábban kifizetetlen számlák és adósságok átvállalása, mind egyének, önkormányzatok és intézmények szintjén lehetővé teszi a felelős gazdálkodást, és a jól teljesítőket jutalmazza.
Az oktatási intézményeknek önállóság és versenyhelyzet kell, ugyanúgy mint az egész gazdaságban. A hatalmas polip állam, aminek egyik legerősebb balfaszkommandósa, Rogán ma kijelentette, hogy nem egy-két százalékos rezsicsökkentésre készülnek ám! Mert sok közszolgáltató középvezetője jár indokolatlanul drága szolgálati autóval.
Előre elvtársak!
Kiderült ma az is, hogy Alföldi Róbert egy ganajtúró, mert sokak érzelmeit sérti, amikor a hatalmat kritizálja Mephisto színre vitelével.

Az igazság ott van, hogy kevesebb pénz jut az oktatásra. Ez a "megtakarítás" kisebb, mint a stadionépítésekre elköltendő pénz.

Kiderült az is, Felcsúton nem közpénzből (közvetlenül:)) épül a stadion, hanem a miniszterelnök alapítványának pénzéből. Bruhahahaha! Kell a 17000 embernek. Csak jószívvel tudok én is adni.

Ashi Valkoinen 2013.02.05. 16:34:40

@timargabor: Én úgy gondolom, hogy az oktatók meg fogják gondolni, kimenjenek-e a diákmegmozdulásokra. Szerintem vannak olyanok, akik a saját helyüket rendíthetetlennek gondolják, vagy tudják, hogy ők nem lesznek benne abban a minden negyedikben (kapcsolatok, kedvező életkoruk és/vagy sikereik alapján), és éppen ezért nem is fognak tüntetni. A minden negyedik dolgozó elbocsátása igen kemény dolog, de vajon hányan gondolják azt, hogy ez tényleg bekövetkezik, nem lesz mégiscsak korrekció, és nem marad-e minden a régiben? Véleményem szerint - ha lesznek is oktatók a megmozdulók között - inkább a fiatalabbak lesznek, akiknek esetleg nem mindegy, hogy leendő tudományos pályájukat folytathatják-e az egyetemeken. Ha lesznek - és valószínű lesznek ilyen megmozdulások - Te magad részt vennél-e rajtuk és buzdítanád erre a kollégáidat is?

OFF: A V63 ma délután felköltözött a tanszékre.

Sir Galahad 2013.02.05. 17:19:07

@Makkasz: Ennél azért komolyabb válaszra számítottam. Bocs.

Sir Galahad 2013.02.05. 17:21:44

Egyébként meg a poszthoz úgy általában annyit szólnék hozzá, hogy persze szomorú minden negyedik ember kirúgása, de sok más cégnél is van ekkora (néhol akár nagyobb) leépítés, és a varjú se károg utánuk.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.05. 19:12:20

@Sir Galahad: Még nem tudjuk. Gyanítom, hogy még a kormány sem tudja. A PPP-konstrukciók kiváltása nem ördögtől való dolog, például a mutatói és hallgatói által sikeresnek látszó fehérvári GEO ezzel megmenekülhet a tíz éves csapdából. Az elmaradt számlák kifizetése viszont megint csak arra mutat, hogy adósodj el, majd az állam kisegít. Nem egy ős-konzervatív lépés. De a lényeg: nem tudom, ezt a pénzt mire szánják. Fizetésekre biztos nem. Ha lesz adat, szólok.

@Ashi Valkoinen: "Ha lesznek - és valószínű lesznek ilyen megmozdulások - Te magad részt vennél-e rajtuk és buzdítanád erre a kollégáidat is?" - persze, eddig is ott voltam mindegyiken, és kollégák is jöttek. Buzdítok is erre mindenkit (a V63 említéséből arra következtetek, hogy Téged is ;-) )

Az már csak kis színes, hogy az egyetemi kapacitásnak nevezett (de az egyetemektől függetlenül kitalált) keretszámok végül kb. maradtak, de az egyetemeknek negyedével kevesebből kell ugyanennyi hallgatót képezniük a kormány szerint. Ez ugye nem a "minőség" irányába mutat?

komplikato 2013.02.06. 00:38:06

@Ashi Valkoinen: "Én úgy gondolom, hogy az oktatók meg fogják gondolni, kimenjenek-e a diákmegmozdulásokra. "

Most, hogy az elmaradt béremelés HELYETT csökkentették a béreiket? Azért ciánt nem vennék rá, hogy nem mennek ki ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.06. 02:12:55

Újabb felsőoktatási poszt, ruhatár-büfé szakokról, minőségről és mennyiségről, reformokról. Most ajándék izgalmas idézettel! (Önreklám:)

hartland.blog.hu/2013/02/06/a_ruhatar-bufe_szakok_vedelmeben

Sir Galahad 2013.02.06. 12:26:03

@timargabor: Köszönöm, kíváncsian várom.
süti beállítások módosítása