A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Regisztráció: taktikai visszavonulás vagy stratégiaváltás?

2013.01.04. 13:29 timargabor

Sokakat meglepett, sok elemzést - köztük a miénket is - tett egy pillanat alatt elavulttá a Fidesz azzal, hogy az Alkotmánybíróság (AB) választási regisztrációt elkaszáló döntése után visszavonulót fújt. Még az elmúlt napokban is pedzegették, hogy csak beírják az Alaptörvénybe mindazt, amit az átmeneti rendelkezésekkel az óév végén törölt el az AB, ma azonban Rogán bejelentette: a 2014-es választás biztosan regisztráció nélkül fog zajlani.

Ahogy ma már írtuk, hát először is: köszönjük Elnök úr! Ugye senkinek nincs kétsége, mi is történt volna, ha még mindig Schmitt lett volna az államfő? És hát az ügyben se legyen senkinek kétsége, hogy a mostani visszavonulást ki rendelte el. Orbán nélkül egy ilyen horderejű kérdés kizárt a Fideszben, ahogy valószínűleg egyik pártban sem lehetne ezzel sem megkerülni, sem lenyomni a párt vezetőjét.

A dolog nyilvánvaló kármentés: ősz elején a megkérdezettek 80%-a nyilatkozott elutasítóan a regisztrációról, ha még ehhez hozzájön a mai alkotmányellenességi verdikt, és mindez úgy, hogy a diákok újra az utcára mennek, az a Fidesznek nagyon nem jó. Ám ha okosak - és miért ne hinnénk ezt róluk? - akkor ezt a nyilvánvaló vereséget a javukra is fordíthatják.

Már tavaly év elején is felvetődött egyfajta konszolidációs igény, hogy hagyjon már alább a forradalmi hevület, jöjjenek végre a csendesebb hétköznapok. Lehet, hogy egy ilyen politikai attitűd kezdődik most? És ahogy tavaly írtuk, lenne erre igény, de pénz nélkül ez nem nagyon megy; még két hónap, és a magánnyugdíjpénztári vagyon után el lehet tapsolni az MNB tartalékait is "konszolidálásra", egy évig biztos kitart, utána meg majd csak lesz valami.

Meglátjuk. Egy pontra nem illesztünk egyenest, de a vázolt lehetőség fennáll. Ja igen: és nehogy valaki komolyan azt gondolja, hogy a Fidesz az elejétől kezdve erre játszott! Dehogy, komolyan regisztrációt akartak, de belátták, hogy ilyen áron nem éri meg. A Békemenet meg mehet tüntetni Rogán és a Fidesz ellen, ha annyira regisztrációt akar.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

68 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz regisztráció konszolidáció Alkotmánybíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr194997768

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megsajnáltam Rogánt 2013.01.07. 17:45:36

Esküszöm, én megsajnáltam Rogán Antalt. A Fidesz vezérkara már másodjára húzatja le vele a klotyón az időt és pénzt nem kímélve felépített politikai karrierjét.  Vajon milyen érzés lehet az, amikor a főnök azt mondja pénteken, hogy menj be, h...

Trackback: Regisztráció: taktikai visszavonulás vagy stratégiaváltás? 2013.01.04. 19:52:01

Sokakat meglepett, sok elemzést – köztük a miénket is – tett egy pillanat alatt elavulttá a Fidesz azzal, hogy visszavonulót fújt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gordiusz 2013.01.04. 13:45:47

Kicsit meglepődve olvasom, a sok halleluját, mert abban biztosak lehetünk, hogy a Fidesz nem fogja ezt csak ilyen könnyen elengedni. Gátlástalanságukat, és a hatalomhoz való mindenáron való ragaszkodásukat látva biztosak lehetünk benne, hogy ha nem így, akkor máshogy fogja helyzetbe hozni a Kubatov-listán szereplő törzsszavazóit. Úgyhogy korai az öröm..

mindazonaltal 2013.01.04. 14:15:47

Két hét alatt két visszavonulás a Fidesz részéről a tandíj és a regisztráció ügyében.
Orbán most még hozzácsaphatná Matolcsy nyugdíjazását és a Fidesz előtt új távlatok nyílhatnának...

capacete 2013.01.04. 15:31:34

@mindazonaltal: Tandíj ügyben nem volt visszavonulás, csak trükközés.

Pont ugyanannyi hallgató után kapnak állami normatívát az egyetemek, mint amit előre bejelentettek, és 16 szakon csak költségtérítéses képzés lesz. Más kérdés, hogy így majd lehet mutogatni az egyetemekre, hogy miért nem vesznek föl több hallgatót, hiszen elméleti lehetőségük lesz rá (csak pénzük nem, szinte minden egyetem a csőd szélén áll :(

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 16:03:15

sebaj, majd kitalálják a jelölt regisztrációt, azaz aki nem tud 1 nap alatt 10.000 ajánlást begyűjteni tiszántúlon és leadni a nap végére dunántúlon, az kellő támogatottság és népi bizalom híján nem indulhat

laci0011 2013.01.04. 16:30:59

Az már tényleg agyrohasztó lenne,ha a békamenet tüntizne a feliratkozásért,bár a pénzt már szerintem megkapták rá.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2013.01.04. 17:42:48

A hír valamelyest reménykeltő, de nem szabad eufóriába esni. Nyilván végeztek egy cost-benefit kalkulációt a FIDESZ agytrösztjében és arra jutottak, hogy a buldog módjára való ragaszkodás a regisztrációhoz nagyobb veszteséget hozhat számukra, mint nyereséget. Tényleg egész jól is kijöhetnek belőle, miközben ez csak a cukormáz a kakaó-tortán, ó nélkül.
De majd meglátjuk, a vak is aszondta.
A Békemenet meg majd a következő, éppen aktuális, "örökkévalóságnak szánt" agyszüleményért fog demonstrálni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.04. 18:05:30

Azt is el tudom képzelni, hogy színjáték az egész, azzal hergelnek minket, aminek amúgy sincs tétje (a választás a jelölésen múlik, mint azt az eddigi szabadon? választottjainkon láttuk; az egyik kutya, a másik eb).

Szóval lehet hogy csak figyelemelterelés volt az egész. Miről? Sajnos nem nagyon kell keresgélni drámai híreket.

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/csak-masfel-ev-munkanelkuliseg-utan-lehet-uj-allast-talalni-394808

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.04. 18:08:12

Azt hiszem ezen a ponton jár a Fidesznek egy adag elismerés.

Rossz volt az ötletük? Lehet, de most nincs semmi ok azt hangsúlyozni. Az derül ki, hogy mégsem olyan antidemokratikusak ahogyan annak őket, nem a demokrácia védői, hanem az ellenfeleik (akkor is ha a lényeget tekintve, de csak legfölsőbb szinten, ál-ellenfeleik) mindenáron be akarják állítani.

Ez már a második elismerésre méltó húzásuk, még ha csak vonakodva jutottak is el hozzá. Az első Schmitt eltávolítása volt. Nem kétlem, hogy vagy pár százan ezért nekem fognak ugrani, akkor is így van.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.04. 18:20:19

@rdos:

Ezzel nem tudok vitatkozni. Mégis megfér mellette az is amit az előbb mondtam.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.04. 18:25:12

Hm. Most látom, hogy hasonló nyomokon járt már a Kard is mint én, csak kissé másképp.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.04. 18:45:16

@ByA: Szerintem is. Valószínűleg úgy fogják kommunikálni, ahogy mondtad.

Off.
Kérdezek valamit. Szerinted a diákok dec. végi megmozdulásai mennyire voltak spontán akciók? Nekem az a benyomásom, hogy kevesen voltak, annak ellenére, hogy rossz volt az idő, félév vége, ...

Néhány diákkal beszélgetve, úgy látom, hogy nagyon tele van a hócipőjük. Megjegyzem joggal.
On.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.04. 18:54:46

@rdos:

A benyomásom mindenképpen az, hogy egészen spontán volt. Ott nem voltam, de mintha nem lenne ok az ellenkezőjét föltenni. A bajnaista csürhét nagyon szépen eltávolították, úgy tudom, amikor azok rájuk akartak telepedni. Nekem reményt adnak.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.04. 19:03:45

@ByA: Legyen igazad. Magam is reménykedek.

Egy valamin gondolkodtam csak el. A mai fiataloknak a web, a közösségi hálók, a körlevelek a legtermészetesebb közegük. Ehhez képest azon az egy rendezvényen, ahol voltam, siralmas kevesen voltak. Lehetett 100-200 fő. Szülő korú lehetett 5 fő, az egyikőjükkel szóba elegyedve kiderült, igazándiból tanár volt az illető.

Kezdők a mozgósításban?, nem akartak nagy tömeget? apolitikus a fiatalság? Idővel kiderül.

Abban bízom, hogy felismerték a legfontosabb momentumot. Tárgyalnak ők bárkivel, de szigorúan

NYILVÁNOSAN.

Ők már értik a képviseleti demokrácia lényegét :-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.04. 19:13:29

@rdos:

A gyűlésről nem tudok mit mondani, de az utcára, úgy tűnt, elég szépen kimentek.

Gondolom, hamarosan kiderül, mi, hogyan folytatódik, vagy nem.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.04. 19:33:34

@ByA: Igen. Meglátjuk.

Addig is terjesztem az "igét", a kibulizott országot. Már sokaknak leesett írásodtól a "tantusz".

Viszont sajnos még mindig nem vagyunk elegen :-(.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.04. 21:47:05

@rdos: helyes, azt terjessze mindenki! Komolyan!

2013.01.04. 23:02:25

@rdos: Szépen terjed, én is találkozom új arcokkal mindig akik vagy olvasták, vagy hasonló gondolatokról beszélnek. Remélem egyre többen.

mindazonaltal 2013.01.04. 23:39:23

@capacete: Ha a Fidesz tényleg átverte a diákokat, arra nagyon ráfizet. Inkább finanszírozza a többletlétszámot, túl közel lesznek már a választások.

capacete 2013.01.04. 23:55:45

@mindazonaltal: Arra számítanak, hogy rákenhetik az egészet az egyetemekre. Ha tényleg finanszírozni akarnák a többletlétszámot, akkor betervezték volna a költségvetésbe, de a költségvetésben a felsőoktatásra szánt keretösszeg 25%-kal csökkent.

légügyi megfigyelő 2013.01.05. 07:48:44

@ByA: a harmadik elismerésre méltó húzásuk az lenne, ha maguk húznának el.

ismered azt a viccet, hogy választáson Orbán azzal mutatja meg, mekkora demokrata, hogy nem az autoriter Fideszre szavaz?

Kandeláber 2013.01.05. 08:12:36

Tegnap Kálmán Olgi egy olyan érthetetlen összeesküvés-elmélettel hozakodott elő, hogy éppen aktuális riportalanya, Karácsony Gergely kínjában vigyorogni kezdett, majd megkérdezte, hogy ez mi akar lenni.

debreceni.blog 2013.01.05. 09:44:35

„Mert ezt a nyomást még a sokat megélt Kedves Vezető sem fogja bírni sokáig. Mert akkora nyomás még nem is volt rajta soha, mint ami most készül rászakadni a diákok és az AB után felbátorodott, de eddig mélyen kussoló országban.”
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3644_ader_janos_a_vakondok

miketbeszéltek 2013.01.05. 10:50:43

@ByA: "Ez már a második elismerésre méltó húzásuk"

Ha a Schmitt ügyből, és a regisztációból elismeréssel tud kijönni a FIDESz (pedig Te a hsz-aid alapján tájékozott ember vagy) az tökéletesen igazolja az agresszív letámadásos stratégia sikerét...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.05. 11:46:45

@timargabor:

Hagy kérdezzem már meg, mert régóta érdekel a válasz.

Milyen konzervatív alternatívában gondolkodik a blogotok ?

Gondolom abban gondolkodtok, mert azt írjátok konzervatívak vagytok, így Bajnai, E14, szocik, LMP kizárva.

Meg az egyik leghangosabb Fidesz takarodj blog is vagytok versenyre kelve akár az mszp.hu-val ezen témában.

Szóval mi az általatok preferált konzervatív fordulat ?

Mystes 2013.01.05. 11:50:00

Akármilyen hosszú ideig is fog tartani, mégis ki fog derülni, hogy az országot kormányozni kell. Felelősen! Sem a fidesz nem volt felelős ellenzékben, de a mostani "ellenzék" is egy lófasz. Abszolút nem felelős.

Márpedig az élet rá fogja kényszeríteni a felelős politizálást mindenkire, remélem az állampolgárokra is.

Kandeláber 2013.01.05. 12:09:47

@Trompf: Sztem ők azt hiszik magukról, hogy jajdeközépen állnak, mint Bajnai.
Csak rajtuk kívül ezt senki sem veszi be.

dr.kakaósbögre 2013.01.05. 12:27:03

Én meg csakaszondom lehet hogy a Fidesz nem is akar nyerni 2014-ben.Kaszálnak még egy nagyot az MNB aztán elhagyják a tetthelyet.

Tyreo 2013.01.05. 12:29:13

@rdos:@ByA: Egyetemistaként elmondom mit láttam a diákok között:
-pesszimista, úgy sem változik semmi nézd meg csak újabb pénzeket vonnak ki mióta tüntettek. Most akkor megért? Elértetek valamit?
- ez a középiskolások dolga lenne nem a miénk és áá nem.
- de most mi a faszom értelme van annak, hogy kimegyünk álldogálni a hídra? Itt köveket kéne dobálni és kukákat gyújtogatni aztán lehetőleg mindegyik politikust felhúzni a fára. Mert ez így lófasz!
Ezek konkrét emberektől, csoportoktól hallott vélemények. Aztán persze sokan tényleg azért nem mennek ki mert tanulnak, hisz tényleg van vizsgaidőszak van. Úgy is mondhatnánk, hogy pártunk és kormányunk jól időzített.
A spontaneitásról most, én, így emberkét a tömegből nem tudom megmondani, de az tuti, hogy én nem kaptam senkitől semmit érte. Esetleg még amit hozzá lehet tenni az az, hogy az egyetlen ember akit kifütyültünk a legelső lágymányosi fórumon, az Szarvas Koppány Bendegúz volt a DK ifjúsági tagozatának az elnöke.

2013.01.05. 12:44:05

@Tyreo: Nem biztos hogy az agresszióba tovább vitt tüntetés lenne a kiút, vagy a pesszimizmus és közöny ellenszere. Azzal csak a hatalom nyerne. Aki erre vetemedne azt provokátornak tartanám.
Az eddigi tüntetések is felrázták valamennyire az embereket. Pont az a lényeg hogy a társadalmat kell felébreszteni. És nem pusztán az utcán való jelenléttel lehet üzenetet átadni. A kommunikációnak rengeteg lehetősége van, szükség lenne rá hogy minél szélesebb körben ébredjenek rá hogy mit jelent a nép összefogása, önállósága.

zajos1 2013.01.05. 12:55:51

@rdos: A vezetők full balosak, csak Höök vezetője, igen jó kapcsolatokat ápolt a Győri Mszp-vel, annak vezetője akkor gy. F. volt...
egyébként meg ne 10-12 évig járjanak egyetemre, mi az hogy nem tudnak 5 év alatt diplomázni?

@Tyreo: szeretnétek, sajnáljátok, hogy ti szabadon tüntethettek, de azért a hídnál bepróbálkoztak, csak most nem adtak parancsot, a gumilövedékre...

A döntés meg bizonyítja, ma Mo-on demokrácia van...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 12:55:52

@Tyreo: Köszi az infókat.

Ami a sokak által kívánt erőszakosabb fellépést illeti, @dr kotász: -nak adok igazat. Aki erőszakra buzdít, az provokátor! Szigorúan békés demonstrációkkal szabad csak operálni. A hatalom alig várja hogy erőszakra jóval nagyobb erőszakkal válaszoljon! Nem érdekli őket, hogy gyerekekről, a gyerekeikről van szó! A hatalom erőszakos természetével kapcsolatban ne legyenek illúzióitok.

A rátok telepedni akaró politikusokat kifütyülni nagyon is jó volt :-).

kzoltana 2013.01.05. 12:58:57

Ó, Orbán-rezsim! Eközben rozsdaboglya arzénhadművelet a végeken.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3640_a_mi_utanfutoink

CSENDES 2013.01.05. 13:25:55

Mielőtt végigolvasnám a hozzászólásokat (persze nem hagyom ki), fel szeretném hívni a figyelmet arra a tényre, hogy megnyerhetetlen játékokba még az arrogáns FIDESZ sem megy bele.
1. A költség -haszon elvét nyilván ők is ismerik, tehát az erőszakoskodásból járó haszon, amennyiben nem haladja meg az engedékenységből (és a nyilvánvaló buktából) eredő károkat, úgy nem érdemes forszírozni azt.
2. A PR gépezet már átállt, majd csak figyeljetek!
Társadalmi össznépi igény lesz a valamilyen cenzus (tegnap ennek már nyoma volt az interneten, ahol "független" hozzászólók követeltek valamilyen cenzust, hivatkozva nemzetünk nyomorúságára. A későbbiek során még felvethető, hogy ez lesz a csapásirány, s az ezeket ellenzők vállnak a "nemzetvesztőkké". Már indult is a PR gépezet, magát az AB testületet kormányellenességgel vádolva, ami azért is érdekes, mert az jelenlegi testületben már most 7 tagja a FIDESZ kinevezettje, ellenben a jelen döntés is meghaladja a 2/3-ot, s míg az átmeneti rendelkezések 10/5 arányban lettek megsemmisítve, a mostani regisztrációs ügy alkotmányellenességét 11/4 arányban állapították meg.
Egyébként a legostobább lépésük volt, hogy szinte lehetetlenné tették -oly módon szűkítették - a belföldiek regisztrációját. Egy levélben történő reg., ismerve a konzultációs eredményeket, sokkal nagyobb hasznot hozott volna nekik. De, aki sokat markol keveset fog.
3. Most tehát tudomásul kell venniük, eltaktikázták.

Azért a belátás képessége ilyen szempontból nem hiányzik belőlük, hiszen ha tudják, hogy egy játékot nem nyerhetnek meg, azt ugyanolyan módon nem fogják folytatni. Ti sem tennétek.

Az ős kaján 2013.01.05. 13:34:50

Hurrá! Nem lesz regisztráció! Ezután kolbászból lesz a kerítésesen. Senki ne legyen naiv a választás eredményét ez nem fogja befolyásolni.A regisztráció jól jött az ellenzéknek, volt mivel foglalkozzon, hülyítse, aki még hisz az esti mesékben.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 13:47:43

@zajos1: A Höok-al kapcsolatban nem voltak illúzióim. Persze mit várunk egy olyan országban, ahol minden parlamenti párt lényegében baloldali?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 13:55:11

@légügyi megfigyelő:

Nem ismerem a viccet, de kár, hogy nem tudlak meggyőzni, hogy sok értelme volna az öncélú utálkozás helyett az önkontrollnak. Értem, hogy nyomaszt a rendszer. Azt is értem, hogy lelkileg, gondolkodásilag egyszerűbb/kézenfekvőbb a rendszert a mindenkori kormánnyal azonosítani, és ezért vele szemben utálkozni. Ennek mégsincs semmi értelme, sőt ezzel lehet fönntartani a rendszert.

Az ember legyen követkzetes és sose beszéljen, ha jót akar oldalakról, sose azzal könnyítsen magán, hogy értelmetlenül önti a benne lévő frusztrációt a legláthatóbb célpontra.

Legyünk tisztességesek is és beszéljünk konkrétumokról, személyek és pártok elmarasztalása helyett!

Az adott esetben a konkrétum az, hogy a rendszer éppen kormányzó része egy rossz kezdeményezését vissza tudta vonni társadalmi (vagy olyasmi) nyomásra. Ez helyes és elismerés jár érte, nem mocskolódás. Végülis olyan országot akarunk ahol a kormányok így működnek.

A fő problémám azzal amit mondsz, hogy nem oldana meg semmit. Attól a ponttól kezdve, hogy örömödre elhúznának, nyomhatnád szó szerint ugyanezt azokról akiket a jelenlegi körülmények között logikusan olyan nagyon a helyükben szeretnél látni.

Van ennek értelme? (A kérdés ún. költői.)

Annak van érteleme, hogy soha, soha nem beszélünk ezekről, meg azokról, csak ilyen ügyről, meg olyanról, aminek ez meg az a megoldása, helyes megközelítése.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 14:00:06

@Trompf:

Remélem nem fog erre a címzett válaszolni. Azért, mert rossz kérdésre nincs jó válasz, hacsak nem a kérdést elutasító.

Kandeláber 2013.01.05. 14:12:14

Amennyiben "rendszer" alatt azt a komprádor-burzsoázia uralta összeszerelőüzem

Kandeláber 2013.01.05. 14:14:24

ország állami berendezkedését értjük, ami a mostani Magyarországra cirka 22 éve jellemző, az a rendszer nekem sem jön be igazán.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 14:17:53

@Trompf:

Na jó, árnyalom. Azért nem tetszik az ilyen kérdésföltevés, mert kiderül belőle, hogy az „alternatíva” szó hallatán föl sem merül a kérdezőben, hogy gondolkodásmódra gondoljon, azonnal megváltó személyi alternatíva amit követel. Vagy maradást az eddigi megváltó mellett. Pontosan az ilyen megközelítés az, amivel szemben alternatívára van, de nagyon szükség, ahhoz, hogy az ország dolgai jó irányt vehessenek.

Hagyjuk abba a dolgok ilyen-olyan oldalakon keresztüli megközelítését! Ez jelenthet alternatívát. A saját rossz működésünk alternatíváját.

p.a.r.t.i.z.a.n 2013.01.05. 14:19:57

Te legalább elismered a tévedést, sok más blog amelyik a "foggal-körömmel kitartás a regisztráció mellett az AB döntés után" tette le a voksot most nekiáll összeesküvés-elméleteket gyártani. Pedig csak arról van szó, hogy a Századvégnél nem csak a birkáknak szánt "eredményeket" közlik, ezeket nem szabad komolyan venni, hanem "belső használatra" is készítenek felméréseket, elemzéseket, az egyik ilyen kiszámította hogy pl. a regisztrációval nyersz +150e szavazatot, de elveszítesz 300e szavazatot ugyanakkor, így meg legfeljebb elbizonytalanítasz további 50e-t, annyira nem hülyék hogy ne tudtak volna választani.

Tyreo 2013.01.05. 14:24:52

@dr kotász: @rdos: Én sem hiszek abban, hogy az erőszakos tüntetéseknek lenne értelme. Ugyanakkor ott van az is, amire én sem tudtam válaszolni. Mire megyünk azzal, hogy felrázzuk az embereket? Nagyon fel lesznek rázva? És? Aztán meg nagyon felrázva fogjuk magunkat és nagyon behúzzuk az X-et az mszp és csatolmányai szövetségre? Na azzal aztán valóban beljebb leszünk..

@zajos1: Szegény HÖOK-osokról meg szálljunk már le. Amikor kiderültek az új keretszámok mindenki elkezdte nyomni, hogy a fidelitaszos höok úgyse csinál majd semmit. Most, hogy csináltak valamit azonnal balosok lettek...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 14:58:01

@Tyreo: Örülök, hogy az erőszak megítélésében azonos a véleményünk.

"Nagyon fel lesznek rázva?" Ez a cél. Erre ti pártatlan fiatalok vagytok a legalkalmasabbak. Miért?

Ha a módszerváltáskor semmi mást nem csináltak volna szabadon választott? közszolgáink, mint hogy a jövő nemzedékének oktatásába, nevelésébe, a kutatásba, a fejlesztésbe tolták volna a pénzt, akkor már nem itt tartanánk. Hogy nem ezt tették, számomra mindennél árulkodóbb. :-(

Ez az az ágazat (oktatás), amit minden gazdaságilag felzárkózó Kelet-ázsiai "kis tigris", vagy újabban Finnország járt be.

Nem mellékesen a szülők elviselték volna a posztkádári viszonyokat, mert legalább a gyerekeknek jobb lesz. Ha látja a szülő, hogy a gyerek szívesen megy az iskolába, szereti a tanárait, megszereti a tudást, sőt, vágyja a tudást, akkor mindent nehézséget elfogad.

Ti vagytok az első generáció, akik a pártállami múlttal kapcsolatban biztosan "tiszták". Legyetek rá büszkék.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 15:01:44

@Tyreo: "és nagyon behúzzuk az X-et az mszp és csatolmányai szövetségre?"

Persze hogy ne! Egyiket sem! El kell menni szavazni, és mindet kihúzni. Elég volt eftársak. Ugyan, menjetek már! El. Mindannyian.

Erről és pártállami múltunk (és sajnos jelenünk) természetéről ír Bereznay András

www.kibulizottorszag.net/

című írása.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 15:03:54

@Tyreo:

Erőszakról még beszélni sem helyes. Szóba se jön.

A kérdésed nagyon jó. Még megkeresendő rá a válasz. Azt látni, hogy mi nem, máris jó út, ezerszer jobb, mint ami általában elhangzik. Konkretizált válasz helyett csak annyit mondok, igenis mennek a diákok valamire azzal, hogy utat mutatnak: a kushadásnak van alternatívája. Hogy mire, azt nem az én dolgom megmondani, meg senkié sem. Majd beugrik. Jó úton jártok, jártatok eddig. Ideje, hogy csatlakozzanak mások is hozzátok. NEM pártok, vagy effélék.

Tyreo 2013.01.05. 15:24:50

@rdos: Tehát akkor most azt várod, hogy a tüntetéseken és fórumokon megbeszéljük, hogy jól nem fogunk szavazni senkire? Mármint félre ne értsd olvastam már a kibulizott országot és nagyon jó írás de nem igazán látom, hogy hogyan lehetne a tüntetéseken keresztül elérni ilyen témában bármilyen előrelépést.
Az igazat megvallva egyetértek veled csak én sem látom, hogy hogyan lehetne továbblépni és ez zavar. S ez az amiben úgymond igaza volt a kockakő dobálásról beszélő barátomnak, hogy a Bereznay András által leírt forgatókönyv nem nagyon tudja kinőni magát ebből attól tartok.

Tyreo 2013.01.05. 15:27:52

@ByA: Ez a majd beugrik amúgy nagyon jó. Én is végül is ezzel nyugtattam magam. Lehet, hogy nem tudjuk, hogy mi lesz a vége de amíg tudni véljük mi a következő lépés addig azt érdemes meglépni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 15:47:06

@Tyreo: "hogyan lehetne a tüntetéseken keresztül elérni ilyen témában bármilyen előrelépést" Persze hogy nem a választásokra kell koncentrálnotok. Hogyan lehet előrelépni?

1. nyilvánossággal, 2. erőszakmentességgel és a 3. nagy tömeggel. 4. szolidaritással

1. Tárgyalni bárkivel csak nyilvánosan (Ti közvetítsétek, élőben, a közszereplőknek, közszolgáknak ez ellen nem lehet semmilyen kifogása)

2-őt megbeszéltük. Aki erőszakra buzdít soraitokban az vagy erőszakos tudatlan alak, vagy provokátor.

3. A méret igenis számít. Soha sem lehettek elég sokan. Ahogy egyre többen lesztek, annál többen fognak mellétek állni. Felnőttek is. Nyugdíjasok is. A tömeg verbuválásának a módjára remek felület az internet, a közösségi oldalak, okos telefonok. Ehhez amúgy is értetek.

Amúgy a transzparensek tetszettek, aranyosak voltak a szójátékok, a "hatalom" kifigurázása talán a legjobb taktika.

4. Bárkit közületek méltánytalanság ér a "hatalom" részéről, ne hagyjátok magára. A mobil kommunikáció korában nem ügy a valós idejű mozgósítás. Ha pl. a pedagógusok tiltakoznának (nem hiszem, de megeshet), vagy akárkik, támogassátok őket.

Morcos Kartal (törölt) 2013.01.05. 15:59:01

@timargabor: Szerintem butaságot beszélsz.
Első pillanatban én is azt gondoltam, hogy "nédmá, Áder megtalálta a tökeit? A fidesz meg visszakozott?" de minél többet töröm rajta a fejem, annál valószínűbbnek tartom, hogy szó sincs erről. Ha emlékszel, már a törvény megszavazása is csúszott egy hetet. Összeesküvés-elméleteket gyártó énem azt susogja, hogy már akkor szóltak orbánnak, hogy amennyiben ezt beleírja az Alkotmányba, Európában ő persona non grata lesz, elzárják a külföldi pénzcsapokat, akkor pedig simicska egészen biztosan lecseréli egy használhatóbb kesztyűbábra. Ekkor dolgozták ki azt a forgatókönyvet, amit a napokban meg is valósítottak. Ez volt az egyetlen megoldás, amivel a fidesz komolyabb arcvesztés nélkül ki tudott jönni a slamasztikából.
Persze lehet, hogy tévedek...

Kandeláber 2013.01.05. 16:02:47

@Morcos Kartal: Ezek szerint te súgtál Kálmán Olginak, mert tegnap ő is elővezette ezt a baromságot Karácsony Gergőnek, aki nem akarta harsányan kiröhögni, csak mosolygott.
Vagy te is Olgitól hallottad?

légügyi megfigyelő 2013.01.05. 16:20:58

@ByA: Bennem - úgy vélem - nem öncélú utálkozás ég, hanem, akármilyen patetikusan hangzik is, egyfajta erőteljes aggódás, amely nem egy párt, hanem a véleményem szerint káros folyamatok miatt, illetve ellen alakul ki.
Bizonyára több írásomat is láttad már, sőt azok sem másról szólnak, amelyek itt jelentek meg.
Írod: "Az adott esetben a konkrétum az, hogy a rendszer éppen kormányzó része egy rossz kezdeményezését vissza tudta vonni társadalmi (vagy olyasmi) nyomásra. Ez helyes és elismerés jár érte, nem mocskolódás. Végülis olyan országot akarunk ahol a kormányok így működnek."

Ez nagyon igaz lenne, ha létezne egyeztetés a kormányzat oldalán (és itt elő ne gyere a romkocsmával! :) ), és egyeztetési folyamatok közben derülnének ki olyan tételek, amelyben a politikus vagy alku, vagy egyéb megfontolás miatt visszavonul. Itt nem ez történik, Te is világosan látod: egy akarnok falnak vezeti az autót, senkire nem hallgat, és csak a legvégén módosít. Mire is? Üzletet kötött? Nem. Előnyös alku végén van? Nem. Pusztán a károkat igyekszik minimalizálni. Kié a kár? Az országé? Most nem, mert idejében leállt. Az övé? Igen, mert későn fékezett. Mondd, mit is kellene tisztelnem ebben a kormányzatban a kérdés kapcsán? Hol is a bölcs belátás?

Ami az ellenzéki lehetőségeket illeti, látok esélyt olyan változásra, amely nem ezt a részeg pókerjátékos stílust vinné, így nem értek egyet lakonikus tömörségű és vészesen pesszimista mondatoddal. A költői kérdést pedig meghagyom költőinek.

Egyébiránt - ismerve, legalábbis elolvasva tanulmányodat - egy kérdés azért borzasztóan válasz nélkül marad: van-e lehetőségem itthon bízni bármiben is, mert a dolgozatod meglehetősen negatív végkövetkeztetésre jut. Alapvetően a csőcselékhez hasonlóan elitje sincs kettő egy ekkorka országnak.

Írod: "Annak van érteleme, hogy soha, soha nem beszélünk ezekről, meg azokról, csak ilyen ügyről, meg olyanról, aminek ez meg az a megoldása, helyes megközelítése."
Ebben végletesen eltér a véleményünk, egyrészt úgy gondolom, hogy jogomban áll véleményt alkotni, és bizonyos értelemben felelősségem is, hogy a véleményemet vitára bocsássam: ez egyrészt egyfajta minőségellenőrzés, másrészt egyfajta finomítás. A vége pedig az, hogy - talán - helyesebb lesz a világról kialakított képem.

Tyreo 2013.01.05. 16:22:26

@rdos: Ez is jó de utána? Miután nagyon sokan voltunk és nagyon nyilvánosan tárgyaltunk és nagyon békések voltunk akkor mi lesz?

(Bocsi, hogy "provokállak" de én magamban is és másokban is felfedezni vélek egy kis bizonytalanságot a hogyan tovább?-val kapcsolatban. Hátha így valakinek beugrik valami ahogy ByA is mondta.)

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.05. 16:26:07

Ma nem a kommunisták hanem a csaló pártok rabjai és áldozatai vagyunk. A Fidesz borzalmas teljesítménye mögött ugyanazok a hatóerők állnak, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tragikus teljesítményét okozták. Az ingoványból nem vezet ki a régi és új ellenzék összekapaszkodása főleg ha annak vezetői korábban már nagy mértékben kompromittálódtak, azaz az MSZP - E14 koalíció sem jó megoldás a bajokra mert nem hiteles.

Egy új és hiteles tömörülésre van szüksége társadalmunknak, hogy felülírja a pártoskodók haza és nemzetromboló mesterkedéseit, hogy a népnek LEGYEN REMÉNYE, LEGYEN BIZTOS JÖVŐJE, hogy a gyermekeink NEM HIÁBA SZÜLETTEK MEG ! Új és tiszta erők jönnek velünk a felszínre alulról és a népből fog kinőni ez az új cselekvőképes, hazájukat szerető és azért tenni is akaró mozgalom. Az élni akarás, az életerő bármilyen kemény ellenállást át tud törni idővel. Mi nem akarjuk elhagyni ezt az országot, az anyaföldet. Mi itt születtünk, itt akarunk élni és boldogulni és itt akarunk meghalni is !
a Fidesz láthatóan veszített erejéből, meggyengült, FÉL a NÉP-től. Fél a taxisoktól is (rájuk nem érvényes a pénztárgép bekötés). A gyeplő most a nép kezében van, nem szabad kiengedni ! Új fordulat vette kezdetét. Most kell nyomás alatt tartani a Fideszt egészen jövő tavaszig, hogy a magyarázkodással legyenek elfoglalva, ne a trükközéssel és azok kiagyalásával. Kellene csendesen tiltakozni Matolcsi leendő MNB-s kinevezése miatt azért, hogy annak tartalékát (a magyar nép vagyonát) nehogy ellopják. Ha külföld ilyen jellegű tiltakozásokat lát itt, jobban fogják szorongatni a Fidesz tökét. Ezt össze lehetne kapcsolni a jogos diák tüntetésekkel, hogy nagyobb létszámunk legyen. A diákok előbb vagy utóbb rájönnek, hiába tiltakoznak a pénzelvonás folyik az oktatásból, OV-nek nem érdeke a felvilágosult és tanult nemzet mert azt nem tudja irányítani, hülyíteni, manipulálni. ha a diákok eredményt akarnak elérni egy erős szerveződés mögé (a nép) kell állniuk.

Az SZMN, Szabad Magyar Nép nevű civil szerveződés össze fogja gyűjteni a hazájukért aggódó hazafiakat azért , hogy megalakuljon egy Új alapokon nyugvó DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁG. Össze fogja gyűjteni az eltévedt bárányokat is, megbocsátva nekik, mozgósítani fogja a politikától elfordult tömegeket is. Az embereket úgy fogja nevelni, hogy a választásokon való részvétel polgári büszkeség, fontos demokratikus jog legyen a számukra és ne adják el szavazataikat egy sörért, kevéske élelemért, buta pártideológiáért.
A mozgalom vezetője sohasem volt tagja egyetlen pártnak sem, egyikkel sem szimpatizált és elég bölcs ahhoz, hogy az országot kivezesse a válságból amíg nem késő. A mozgalom birtokában van annak, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni azért, hogy csökkenjen a gazdasági hanyatlás, majd az növekedésnek induljon, a belső fogyasztás erősödjön, hogy új munkahelyek teremtődjenek. Az a jó politikus aki szerényen meghúzódva a háttérben szép csendben teszi a dolgát, nem pojácaként viselkedik és fényezi magát és szervezetét különböző médiákon keresztül hanem eredményeket ér el és megérzi és megérti a nép rezdülését is, hogy helyesen (és nem improvizálva) reagáljon arra. Erre az SZMN vezetője alkalmas. Az általa vezetett, pártpolitikától teljesen független, szaktudásban is elismert szakértői kormány tudja csak kezelni a bajokat, kivezetni országunkat a válságból ! Ezt minden józan ésszel (és nem elvakultan) gondolkodó embernek be kell látnia és hinnie kell ebben. Csak ez és egyedül ez a járható út. Ha nem ezt tesszük elveszünk és újra 20- 40 évig, vagy ki tudja meddig ki leszünk szolgáltatva és gyermekeink, unokáink jövőjét veszélyeztetjük ezzel. Én személy szerint jobban hiszek egy új, tiszta a népből kinövő kezdeményezésnek mint egy kezét többször is megégető és hazudozó kormánynak.

A mi országunk MAGYARORSZÁG !

Magyarország a miénk, a magyar népé és nem valamelyik párté vagy kormányé, vagy érdekcsoporté !
Legyen bátorsága kiállni minden hazájáért aggódó magyarnak e torz rendszer ellen.

Keress minket a www.girlsandboys.info , a facebook, az IWIW, a Myvip közösségi hálózatokon. A mozgalom nyitott. A csatlakozás önkéntes.
A gyeplő most a nép kezében van, nem szabad kiengedni, új fordulat vette kezdetét. Most kell nyomás alatt tartani a Fideszt egészen jövő tavaszig, hogy a magyarázkodással legyenek elfoglalva.

Legyen bátorságotok megtenni, amiről ti is tudjátok, hogy helyes ! Nehru

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.05. 16:39:33

@szabadmagyarnép: ha már mindenhová ezt az elég bő lére eresztett egyenkommentet tolod, legalább írd már meg rendesen az elérhetőségeteket! Az egyetlen link benne, hát, hm, nem rátok mutat, viszont nevetségessé teszi a valószínűleg nem annak szánt mondandót.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.05. 16:51:56

@Trompf: volt már erről poszt, de akkor majd lesz is. A lényege, hogy ennek nincs köze pártokhoz vagy azokban politizáló személyekhez. (Amiről a korábbi, ezt feszegető posztunk szólt: véleményünk szerint ma nincs Magyarországon konzervatív párt, szocialisztikus pártok vannak.)

Ha az MSZP csinálna ilyen őrültségeket kormányon (remélem, erre nem lesz alkalma), akkor majd őket osztjuk.

Addig is (ahogy fentebb meg a jobb oszlopban ajánlottuk):
www.kibulizottorszag.net

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.05. 16:55:37

@Tyreo: Vannak pontokba szedett követeléseitek. Teljesen korrekt. Elég ezekért tárgyalni. Ha nem akarnak nyilvánosan tárgyalni veletek, akkor azért érdemes demonstrálni, hogy megtegyék.

Ha eljuttok a nyilvános tárgyalásokig, a magas labdákat ők fogják feladni, amit minden alkalommal le kell "csapni". Ha egy mód van rá, szarkasztikusan :-).

légügyi megfigyelő 2013.01.05. 17:29:22

@szabadmagyarnép: Jó szervezkedést, ha megvagytok, feltétlen szóljatok!

waldorfbalcon 2013.01.05. 18:47:21

@ByA: "Ez már a második elismerésre méltó húzásuk, még ha csak vonakodva jutottak is el hozzá."

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy elismerés jár azért, hogy nem viselkedtek még botrányosabban annál, mint eddig. Persze minden relatív, de ha azért mondunk köszönetet, mert valaki mégsem nyom fel egy szöges baseball-ütőt az anuszunkba, azért az elég sokat elmond rólunk is.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 19:50:25

@légügyi megfigyelő:

Nem szívesen mondok ilyet, de lassanként értelmét sem látom, hogy szóljak hozzád. Nagyon ritka olyat találni, hogy valakivel ennyire két malomban őrüljön az ember, kivéve, ha a másik fél eleve rossszindulattal forgat ki mindent valami látszat győzelem érdekében.

Rólad ezt okom van nem föltételezni. Ezért csak tehetetlenül állok. Semmi, amit mondok, soha nem csapódik le nálad úgy ahogyan az van, soha nem ér át, csak valmi mindent kifogató szűrőn keresztül. Tömörebben: soha semmit nem értsz, még a legegyszerűbb és legvilágosabb dolgot sem. Neked minden mindig valami olyasmit jelent amihez semmi közöm. Ez végetlenül frusztráló. Kihoz a sodromból, zavar, füldühít. Olyanokat tulajdonítasz itt is nekem, hogy tátva marad a szám, ezt a faszságot megint honnan veszed? Meg hogy neked ehhez meg ahhoz van jogod. Legyen. Kétségbe vonta valaki? Én nem. Nyomd a jogodat, az oldalaidat ami éltet, a baromságokat, amiknek lelkesen fölülsz, de hagyjál engem már békén.

Hálás lennék ha a további teljesen értelemtlen szócséplések elkerülhetőek lennének közöttünk. Én biztosan nem szólok többé hozzád. Föladtam minden reményt arra nézve, hogy ennek értelme lehet, akár a legkisebb is. Szia

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 19:54:45

@waldorfbalcon:

Nem kell köszönetet mondani érte. De méltányolni lehet, hogy valami helyesen oldódik meg. Mire jó akkor is köpködni, amikor az ember elért valamit? Itt derül ki, hogy nem közös ügyekben keres aki ezt teszi megegyezést, csak az ellenségét akarja elpusztítani. Ez pedig az országot pusztíhatja csak el.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.05. 20:46:56

@Tyreo:

Tényleg nem, mert nincs forgatókönyv. Hangsúlyozottan nincs. Egy lehetőség van, de lehet bármi más. Akkor annyit lehetett látni. És annak is a lényege, a majd beugrik. T.i. a bizalom abban, hogy a rendszer lehúzása után a nép kitermeli magából a helyes utat. Egyébként ez a demokrácia lényegi eleme.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.06. 18:09:23

@timargabor:

Kedves Gábor !

A közösségi hálózatokban először be kell regisztrálni és azután lehet a keresőben rákeresni a Szabad Magyar Névre. Próbáld meg a facebookon, vagy a girlsandboys-on (de itt át kell váltanod magyar nyelvre).
Hiába írom ki a linket ide, ha az regisztráció hiányában nem engedi megnézni neked az oldalt.

doc55 2013.01.07. 09:16:30

Az okos "egyseeg" (=ember, embercsoport, szervezet stb) tud hajleekonyan reagälni a felmerülöö probleemäkra. Mit kell ezen annyit csämcsogni ??? Mert az eddig erre keeptelen "egyseegek" ezt nem szoktäk tenni? Ki nem szja le ? De fäj nektek ez a kis kiigaziitoosdi-manöver. ---

Mercel 2013.01.24. 15:55:09

@szabadmagyarnép:

Ha nem lenne ilyen forradalmár majd a nép stílusa a mondanivalónak még érdekelne is.
De így.. nem köszi.

Engem is mélységesen bosszant, dühít, és elkeserít az ami ma magyarországon történik, de a megoldás nem látszik az írásból..

Az emberek nagyobbik része (80%?) komplett idióta amiben benne van az ostobaság, a tunyaság, a mások iránti irigység, a céltalan gyűlölködés, a megvezethetőség, az empátia és a tolerancia, a messzebbre látás hiánya stb.

Amíg ez nem változik (soha, vagy évtizedek kérdése) addig felesleges egy holnap vagy holnapután bekövetkező szebb jövőről vizionálni.

„A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.”
Avagy a fake idézet ami ugyan lehet, hogy tényleg nem Széchenyi Istvántól származik, de igaz;
"minden nemzetnek olyan kormánya van aminőt megérdemel"

A forradalmakról pedig lesújtó véleményem van, általában túl véresek, és az eredeti célok amik a forradalmat életre hívták a végére szinte mindig elsikkadnak és csak a nagy forrongásban egy különösen erőszakos és élelmes csoport hatalomra segítését hordozzák magukban.

Mindez elég csúnyán hangzik, de attól tartok, hogy nálam sokkal okosabb emberek már régóta tudják ezt, és hangoztatták is sokszor a történelem folyamán.

A demokrácia és főleg a jól működő demokrácia nem egy gombnyomásra létrejövő valami, hanem általában évtizedek néha évszázadok kellenek a létrejöttéhez.
Mi ehhez úgy néz ki egyszerűen még nem értünk meg ehhez.
Az elvándorlással pedig pont azt az értelmiségi réteget veszíti el egy ország amelyik szeretne egy jobb világban élni, de tudja, hogy belátható időn belül erre nem lesz lehetősége - a saját hazájában.

Ennyit erről, lehet kövezni.
süti beállítások módosítása