A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Röghöz kötés mindenáron?

2012.07.05. 13:39 timargabor

Miután az Alkotmánybíróság - bár tartalmi ellenérveket is sorolt, de gyakorlatilag formai okokból - eltörölte az állami finanszírozású hallgatók röghöz kötését kimondó rendeletet, a parlamentben ezúttal törvényben kívánják kimondani: a képzést követő húsz évben legalább a képzési idővel egyenlő periódust kell a végzetteknek hazai munkahelyen dolgoznia.

Ez a bejegyzés most nem arról szól, hogy az első pont, hogy a kétharmadnak igaza van, a második meg az, hogyha mégse akkor lásd az első pontot. Sokkal nagyobb bajt látok abban, hogy lehet-e ebben az ügyben végrehajtható szabályozást alkotni? És persze abban is, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Szóval tegyük fel, hogy a törvény életbe lép, tegyük fel, hogy sem az AB sem az Európai Bíróság nem semmisíti meg (vagy ha mégis, hát kit érdekel). Hogy lehet ezt betartatni? Mi lesz a végrehajtási rendeletben? (Ez utóbbitól most, lovasprogrammal nehezített időkben azt hiszem joggal tartok.)

Lesz minden állami finanszírozott végzősről egy karton, amin vezetik, hogy hol dolgozik? Van-e bejelentett állása? Szülni ment-e? Külföldön van-e? Kötelezik a végzősöket, hogy ezt jelentsék be, mint anno a hadkötelesek a kiegen? Tegyük fel, 5 államilag finanszírozott évet töltött egyetemen, akkor a végzés után 14 évvel kap egy levelet, hogy most már aztán húzzon bele, mert irgumburgum? És ha nem húz bele? Vagy ami a legrosszabb: haza se jön? Akkor mi van? Kell, hogy jogilag is kényszerítsük erre a fiataljainkat?

Mert miért is megy ki? Valószínűleg a legtöbben azért, mert itthon vagy egyáltalán nem kap munkát, vagy ha esetleg mégis, a jövedelem/megélhetési arány drasztikusan jobb. Foglalkozzunk az első esettel: akkor azokat a szakmákat - jogász, közgazdász - miért nem támogatják (más szóval: miért tartják fenn kizárólag a jómódúak gyerekeinek), amellyel el is lehet helyezkedni? OK, azzal magam is egyetértek, hogy évi több ezer jogász nem kellene. De száz, esetleg annyi sem?

Arra a kérdésre, hogy a jogász- és közgazdászképzésre miért nem szabadítottak fel keretet, azt mondta: ezeket a kormány piacképes szakmaként megtérülő területnek látja. Az az alapvető koncepció, hogy a köz javát szolgálókat hozzák helyzetbe állami ösztöndíjakkal - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

(Forrás: atv.hu)


Tehát amivel el lehet helyezkedni, az nem a köz javát szolgálja, amivel meg nem lehet, azoknak a végzőseit meg kössük röghöz, különben elmennek? Jó, tudom, sarkítom a dolgot, és messze nem ennyire fekete-fehér ez, de ez a gondolatmenet sejlik fel a döntések mögött, már ha ezt annak lehet nevezni.

De talán az a legnagyobb baj, hogy egyre többen nem szimplán munkát vagy jobb munkát vállalni mennek ki, hanem mert így nyilvánítanak véleményt a döntéshozatal és érvelés e rendszeréről?

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

214 komment · 3 trackback

Címkék: felsőoktatás röghöz kötés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr214630977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szellemi röghözkötés 2 2012.07.05. 19:01:15

Azt hittem, az előző poszt lesz a végső, de ma is még a felsőoktatási törvény új tervezetén agyalva rádöbbentem, hogy lehet, hogy mégiscsak jó lesz ez nekünk. Persze nem azért, amiért Hoffmann Róza azt beterjesztette. Vagyis nem azért, mert ezzel majd ...

Trackback: Szellemi röghözkötés 2012.07.05. 19:00:52

Nos, az állam úgy döntött, hogyha a könyörgés nem megy, akkor inkább büntet. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint ugyanis a felsőoktatásban részt vetteknek majd vissza kell fizetniük az állami támogatást akkor, ha a képzés után elhagyják az orsz...

Trackback: A képzési díj visszatérítésének fonákja 2012.07.05. 18:57:22

Az felsőoktatási képzési díj visszatérítése először jó ötletnek tűnt sokak számára. Arról van szó, hogy az egyetemi, főiskolai évek után, ha valaki a tanulmányai után külföldön vállal állást, térítse vissza az oktatásának költségeit. Hiszen, ahogy az o...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epres trombozis 2012.07.05. 20:33:21

oké hogy a hallgatói szerződés kib.szás, de tegyük fel hogy sokáig pattogunk és bevezetik leplezetlenül a TANDÍJAT. akkor már nem rinyálhatunk meg rohanhatunk az unióhoz, mert semmi emberi meg EU-s jogot sértő nincs abban, hogy egy ország egyetemi tandíjat vezet be. és mondjuk nem kétszázezret, hanem milliósat minden szakon. akkor mindjárt visszasírnánk hogy "a hallgatói szerződéssel legalább volt esélyem diplomát szerezni..."

abszolút a röghöz kötés ellen vagyok, de még mindig azt mondom, hogy aki majd el akar menni, az el fog tudni menni. kifizeti a képzése költségét a nyugati fizetéséből és ennyi!!

Sir Galahad 2012.07.05. 20:34:50

@Scaramella va alla guerra: Amelyik kormány nem eteti a nyugdíjasokat, bukik. Olyan politikus még nem volt, aki azt mondta volna: kérem szépen, én szeretnék a következő választáson megbukni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.05. 20:35:13

@Scaramella va alla guerra: amennyire tudom, a PregresszívBlog nem baloldali, ez a nevében sincs benne. Az asszociációdat értem, először én is azt hittem, hogy ez valami Gyurcsány-csapat, mivel az ő egyik kedvenc jelzője volt a "progresszív", de nem. Nagyon nem! És amennyire látom, az ésszerűség határáig nem is tolják az elosztási ráta növelését, a credójuk a növekedési potenciál és annak a növelése. Szerintem igazuk van, tényleg ez a kulcskérdés.

piefke 2012.07.05. 20:38:04

@Scaramella va alla guerra:

A blogunk neve - amelyben többen dolgozunk - Progresszív Blog (www.progressziv.blog.hu), semmi "baloldaliság" nincs benne. Itt a "progresszív" a legkevésbé sem Gyurcsányra utal, hanem a szó eredeti jelentésére...

Nem tudom, melyik "adóügyben" írt posztunkra gondolhatsz, ui. adóügyben nem is íródott poszt a blogon. Az adóztatással ui. nemigen foglalkoztunk, lévén az nem erőforrás-teremtő, hanem csupán átcsoportosító eleme a gazdaságnak.

piefke 2012.07.05. 20:38:49

@timargabor:

Gábor, tank' schee!:-)))

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:39:48

@piefke: meg a süket falmelléki duma..

No barátom én nem a kilátástalanság hanem amiatt fogok elmenni egy határral nyugatabbra, ha a Maszop Lmp Dk meg a többi előáll azzal, hogy emeljék csak fel az adómat, mert egy - gazdag szemétláda vagyok, hogy mérnökként az átlag felett keresek - és a kis szemefénye cukorfalat hülyegyerekek a zöldséges és butikos szakjaikon még maszturbálhassanak pár évet és aztán alibimunkahelyeket lehessen nekik biztosítani ahol eltölthetik a napot...

hát lóóóóópiklit mama, hogy egy klasszikus idézzek!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 20:42:51

Bocs, talán kissé off, de... tegnap v. tegnapelőtt hallottam, hogy "munka alapú gazdaságot kell építeni" - ezt valamelyik fő-fő fideszes faszkalap mondta.
Mintha hallottam volna hasonlókat egy bizonyos gengszterváltást megelőző időben. Arra a rendszerre is azt mondták, hogy munkaalapú... :D

demján marley 2012.07.05. 20:43:37

@timargabor: sajnos nem, vannak rangsorok, amelyeken megelőznek akár pakisztáni egyetemek is, míg magyarok a legjobb 100-200-ba sem igazán tudnak bekerülni. nyilván a különböző rangsorok kritériumai mind-mind másak és nem jelenti ez, hogy összességében pakisztánban vagy indiában feltétlen jobban működik a felsőoktatás (bár nem esik nehezemre elképzelni), de tény, hogy itthon kevesen elégedettek azzal, amit akár a nevesebb intézmények nyújtanak és erről nem csak a forráshiány tehet. elavult tananyag, szakosodási lehetőségek hiányából fakadó felesleges tárgyak, elméleti tudásra helyezett hangsúly gyakran ott is, ahol ennek értelme nincs.

a magyar felsőoktatásban nagyon rég megérkezett már a reform ideje, de sajnos ez rendszerint kimerült eddig a forrásmegvonásban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 20:43:46

Ja, ez csak a "röghöz kötés" kapcsán jutott eszembe... Amit még az ú.n. komcsik sem mertek meglépni. Pedig akkor még a tanulók számára valóban ingyenes volt a felsőoktatás.

demján marley 2012.07.05. 20:46:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül: a fideszesek azt képzelik, hogy azért nem dolgoznak az emberek magyarországon, mert nincs kedvük hozzá. érthető: nekik mindig csak kérni kellett és már jött is a zsíros állás.

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:48:17

egyébként is 20 évből mondjuk 6-ot magyarban dolgozni ezért megy a hiszti? Na neeee, nevetséges

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:55:18

@demján marley: mint a veszprémi késelésben rész vevő szegény bodza szedő fiú... Ő is imád dolgozni, főleg a bodzaszedésben jeleskedik mi? Na ne fárassz a hülyeséggel.
Nyilván annyira nem érzékelik ezt a hülye fideszesek hogy a mercedest meg a knorr-bremset is inkább elküldték szlovákiába nehogy munkahelyek legyenek a hátrányosabb régiókban.

különvélemény 2012.07.05. 20:55:19

@A fidesz a betegek kiirtására készül: "Amit még az ú.n. komcsik sem mertek meglépni."

Nem is, csak börtön várt rád, ha hazajöttél.

déjá vu39 2012.07.05. 20:59:02

@Diocles: "Itt láthatóan mindenki csupán Orbánozni akar, persze, hisz erre vannak kitalálva az Index-blogok.."

Nem hiszem, hogy mindenki Orbánozni akar. Csak éppen az Ő nevéhez köthető egy olyan hatalomgyakorlási módszer, ami valahogy nem eredményez egy jól működő országot.

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 21:03:34

@A fidesz a betegek kiirtására készül: mi volt ingyenes a komcsik alatt??? A kollégium? A jegyzetek? Az utazás vagy a zabálnivaló? D209-es művészúr alatt történt meg az a csoda, hogy egyik évről a másikra a koleszdij 40%-al az albiárak cca 100%-al emelkedtek (ez utóbbi frankón felpörgett ingatlanpiac meg a közalkalmazotti osztogatás eredménye lehetett) csak néztünk mint a moziban - ingyen volt minden - nem is értem mi a francért kellett nekem éjszakai műszakban szárnyasbetétet pakolni vagy szórólapozni 350 HUF/óráért ...
Biztos hogy többet tudjak elninni mi?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.05. 21:03:50

@demján marley: "a magyar felsőoktatásban nagyon rég megérkezett már a reform ideje, de sajnos ez rendszerint kimerült eddig a forrásmegvonásban." - maximálisan egyetértünk, az okokban is.

különvélemény 2012.07.05. 21:03:59

@déjá vu39:

Nem működik az ország?
Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.07.05. 21:09:55

@Sir Galahad: Ha van egy rendszered, ami teret ad a visszaélésre, akkor nem az a hibás, aki visszaél vele, hanem a rendszered. Ha megélsz a gyerekcsinálásból, akkor miért végezd el a gépészkart? Hozzuk össze ezt a két dolgot. A társadalom szempontjából hasznos, ha vannak értelmes emberek, akik tanulnak és dolgoznak, illetve nem hasznos, ha vannak hülyék, akik csak szaporodnak. Implicite implikáltam is a megoldást.

Laciii 2012.07.05. 21:22:08

Ennyi barmot. Hitelt felveszel és kimész szerinted mi lesz?

Ez egy kedvezményes hitelkonstrukció amit ki _LEHET_ váltani itthoni munkával.
Apehnak ott az adatbázis, mikor lejár a futamidő megnézik mennyit dolgoztál itthon, ha eleget leírják ha nem akkor meg kérik vissza.

egy maréknyi dollár 2012.07.05. 22:12:38

@driopios: Gondolom, az ellen sem fogunk tiltakozni.Ez van - mondjuk búsan és maradunk.
Ébresztő!

xaverta 2012.07.05. 22:17:00

@különvélemény:
"Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig..."

Mesélj, mi az, ami jobb lett, mint volt!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:22:14

@különvélemény: mikor? 80-as években már nem. Volt pár ismerős, akik külföldön dolgoztak hosszú ideig. Igaz, nem disszidáltak, csak hónapokra vagy akár évekre kimentek.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:22:52

@Hülyeség, ha fájna: ha fájna, akkor te ordítanál, mint aki megveszett. :D
Többet nem érdemel az ostoba kommented.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:24:15

@déjá vu39: az ő nevéhez köthető egy részben rákosista, részben horthysta restauráció. Ami a világ szégyene.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:26:32

@különvélemény: hát pl. a munkavállalóknak voltak jogaik. Mostanra csak kötelességeik maradtak. Alkotmányban foglalt joga volt az itt élőknek a nyugdíjhoz, egészségügyi ellátáshoz. Volt Alkotmány. Lett belőle tákolmány.
Voltak magánnyugdíjpénztárak, relative tűrhető hozamokkal. Kirabolta őket valaki... ki is volt? Ja! Valami orbán viktor és söpredéke.
Folytassam? Minek? Te is tisztában vagy vele, csak muszáj védeni a védhetetlent, igaz?

/tmp 2012.07.05. 22:27:38

A társadalmi igazságosság érdekében, összhangban az új alkotmánnyal helyes lenne kiterjeszteni az érintettek körét azokra is, akik ugyan nem vándorolnak ki de mégsem képességeiknek megfelelően vesznek részt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Ne az emberekkel fizettessék meg a tenisztanárként elhelyezkedő jogász, a lecsúszott alkoholista mérnök, a recepciós bölcsészkislány vagy a politikára átnyergelt orvos képzésének költségeit!

Még gondolkozom, hogy a két- vagy többdiplomásokkal mi legyen, hajlok arra, hogy az is tűrhetetlen, hogy az adófizetők költségére szórakozásból elvégeznek valami egyetemet aztán még egyet csak mert meggondolták magukat és mégsem magyar-angol szakos tanárok lesznek hanem bányamérnökök.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:27:47

@xaverta: fideszes maffiózók életszínvonala.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:28:36

@/tmp: ez most valami ironikus megjegyzés akart lenni vagy tényleg ilyen hülye vagy?

/tmp 2012.07.05. 22:44:58

Szerinted?

Egyébként nem szabad megállnunk félúton, következetesnek kell lennünk, minden diplomásnak, nem csak a külföldre távozóknak igazolnia kell, hogy a képzésének megfelelő munkakörben dolgozott legalább 10 évig!

Erre célszerű lenne egy hivatalt felállítani, vagy valamelyik meglevő szerv feladatává tenni, hogy rajtaütésszerű ellenőrzéseket végezzen a munkahelyeken.

Diplomást természetesen csak e hivatal engedélyével lehetne alkalmazni.

Annak a részleteit is ki kell dolgozni, hogy mi legyen azokkal, akik részben azért a tanult szakmájunkál maradtak, mondjuk ha egy villamosmérnök szoftvert szeretne fejleszteni, akkor legyünk-e méltányosak, és mondjuk 8 év után engedjük neki, csak mert néhány tárgy ugyanaz volt a két képzésben? Még elkanászodnának.

Van még itt munka, tegyük a dolgunkat, Barátaim!

kela-bá 2012.07.05. 22:58:22

Azt mondják a pénzügyi világhatalom játékszerei vagyunk ?! Ha igaz kár egymást bántani. Érdekes ez a blog: www.forradalommost.hu Jó éjt Mindenkinek !

subtotal 2012.07.05. 23:06:51

Nagyon vicces, ahogy a Fideszes "Csak kormányváltás kell és megváltjuk a világot!" mentalitás a választások előttről hogyan csúszik át "Egy kormányváltás nem oldana meg semmit." típusú önmentegető magyarázkodásba, hogy más se csinálná jobban.
Sajnos ki kell mondani, hogy ami ellen ez a banda '95 kiabál, sokkal inkább szolgálná az ország érdekét. A minimális tandíj megteremti az önrészt a rendszerben, érdekelté teszi a hallgatót a minőségi oktatásban.
A bevezetett rendszer viszont ilyet nem tesz, viszont 25%-os felvételi jelentkezés csökkenést okozott az első évben!
53ezerről 35ezerre csökkentették az államilag finanszírozott keretet és 25ezer a végső cél. Vajon 2008-ban ezt miért nem tették mellé, mint alternatívát, hogy az általános tandíj helyett mi így képzeljük?

Qqriq 2012.07.05. 23:09:09

@demján marley:

"magyarországon jóval az eu átlag alatt van a diplomások aránya, pedig eddig ingyenes volt a képzés."

Nagyon fájsz!
Ha olyan sok ott a diplomás, akkor miért is megy az a kevés magyar oda? Ahol annyira túltelített a piac?
Lehet, hogy azok a könyvtár-kaptár és büfé-ruhatár szakok lószart sem érnek? Mi is elindultunk ebbe az irányba 1990-ben, diploma gyárakká alakítottuk az egyetemeinket, főiskoláinkat, aminek az lett az eredménye, hogy mi is tele vagyunk jogásszal, közgazdásszal, média kommunikátorral és pszichológussal. Csak hegeszteni, esztergálni és egy egyenes falat felhúzni nem tud már szinte senki sem ebben az országban. Akik tudtak, már kihaltak, vagy az eu nyugati felén teszik többszörös pénzért, mint itthon, mert ott sem tud már senki ilyet.
Ezt a problémát lassan már a legidiótább Magyar Bálint is felismeri, de neked még kell 2 papír, míg megérted.
Abban is nagyon el vagy tévedve, hogyha egy magyar egyetemista oly mértékben ki tud törni a nyelvi elszigeteltségből, hogy be tud jutni egy nyugat-európai egyetemre, akkor majd az ingyenes magyar felsőoktatás ténye itthon fogja tartani.
A másik nagy igazság, hogy amit ingyen kap, valaki, annak nincs becsülete. Olyan, hogy "ingyen" nincs is. Az a kérdés, ki fizeti meg?

SvenH. (törölt) 2012.07.05. 23:18:22

@Zuckerbrot: koszi hogy megvalaszoltad :)
igen ezert is csinaljak a torvenyt hogy meg lehessen kotni a szerzodest ket fuggetlen fel kozott...
ha meg mar megkototte, senkit nem erdekel ki mit gondol a szabad munkaeroaramlasrol, van egy szerzodes megszegtek akkor FIZETNI KELL
es pont ezt gondolom en is, max. mernoknek argentinaba mehet el, az tok jo fuggetlen hely :)))

komplikato 2012.07.05. 23:36:04

@Laciii: "Ez egy kedvezményes hitelkonstrukció amit ki _LEHET_ váltani itthoni munkával."
Érdekes, mert nem egy ember levezette, hogy miért NEM lehet ...

Qqriq 2012.07.05. 23:36:19

A fidesz-idióták ezt a teljesen egyszerű dolgot is elcseszték/elcseszik. Nem a magyarországi munkahelynél kell meghúzni a fizet/nem fizet választó vonalat, hanem a magyar közszféra/nem közszféra között. Egy M.o.-on maradó, és a magánszektorban elhelyezkedő fogorvos, ügyvéd, informatikus már miért ne fizetné vissza utólag a képzési költségét? A visszafizetés alól csak a rendkívül alulfizetett közszféra kapjon kivételt.

(Ennyit sem tanultunk az elmúlt 60 évből? Ha valakinél el akarunk érni valamit, nem izomból kell neki diktálni, kölcsönt kell neki adni! Az orosz tankok 45 év után eltakarodtak, de az osztrák bankok 100 év múlva is itt lesznek.)

Rántott máj (törölt) 2012.07.06. 00:04:54

@Zuckerbrot: Az ettermi ebed es a fodrasz kb. annyival dragabb, amennyi az alkalmazottak berkulonbsege az itthonihoz kepest.
Boltban mindent megkapsz nagyjabol ugyanannyiert, mint itthon.

SvenH. (törölt) 2012.07.06. 00:55:15

@Qqriq: azert ha itthon dolgozik akkor jelentos adot be is fizet talan azert... mig ha kimegy kulfoldre utana nulla adot fizet, gyakorlatilag a tanitasi koltsege azonnal elveszik
es igen, ha vannak jo mernokok akkor jonnek ide a gyarak, es kutatokozpontok, es hat azok mar olyanok hogy teljesen bejelentett embereket vesznek fel

SvenH. (törölt) 2012.07.06. 00:58:06

@subtotal: hat igen 97 -ben havi 2e volt az felevente 10e... ezt az idiotak eltoroltek pedig ma 15 ev elteltevel az a penz most lenne kb 30e, es valoszinuleg nem lenne jelenleg olyan sok felsooktatasi hely, mivel a bolcsesszakokat nem most kellene bezarni hiszen a burgerkinges fizubol nem tudtak volna fizetni azt a 30e -t sem :)))

Fullánkos Algol 2012.07.06. 01:56:43

Ezt érdemli az a nép meg az a generáció, amelyik önként szavazta vissza magát a diktatúrába, hogy legyetek átkozottak ezen a kontinensen amíg vissza nem takarodtok oda ahonnan jöttetek

renevol 2012.07.06. 02:44:59

Ha ellenzékiként nem lett volna pártpolitikai érdeke a Fidesznek, hogy népszavazást kezdeményezzen a felsőoktatási tandíj ellen, most kormányra kerülve nem lenne szüksége ilyen hülye megoldásokra.

M_R 2012.07.06. 03:15:46

Nem kell karton: a magyarok mindig nagyok voltak egymás feljelentgetésében. Meg majd a Kedves Vezető esetleg jutalmat is ad annak aki feljelent egy külföldre készülő diplomást. Aki meg kimegy és akár állampolgárságot is szerez - annak is maradnak a Tündérországban rokonai: szülei, testvérei. Na azoknál mindennapos vendég lesz a nav, sündőrség, TEK meg ami éppen soron következik...

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 05:29:34

@timargabor: ismerve egyes fideszes, pláne jobbikos kretének mentalitását, akár komoly is lehetett volna... :-(

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 05:33:59

@/tmp: ha nem emlékeztetne a stílusod egy fideszes (bár azóta lehet, hogy jobbikra váltott) ismerősömére, talán meg sem fordult volna a fejemben a kérdés. ;-)
(tudom, hogy nem ő vagy, de ahogy a blogokat nézem, ez a színvonal nem nevezhető egyedinek az említett pártok szimpatizánsai körében. És ilyenek "vezetik" ezt az országot)
----
Apropo "ilyenek": mazsihisz dicső vezetőit hol lehet elküldeni a kurvaanyjukba? Fel vannak háborodva, mert szerintük sértő a zsidóságra nézve, hogy valamelyik maszopos képviselő egyenlőségjelet tett a kormány e.ü. intézkedései (főként a rokkantnyugdíjak elvétele) és dr. Mengele életműve közé. Holott véleményem szerint minimális a különbség...

kpityu2 2012.07.06. 05:53:04

Javaslom, hogy a bölcsészeknek adott képzési támogatást ne kelljen visszafizetniük, hanem dolgozzák le egy sertéstelepen fizikai munkával.
Na jó, ne az egészet, mert akkor hátralevő életükben trágyát lapátolnának, elé mondjuk 3 év.

lobster thermidor 2012.07.06. 06:52:37

A posztíró nagyon fiatal még, vagy nem emlékszik dolgokra!
Az előző. "átkosnak" mondott rendszerben az ilyen problémákat elég jól megoldották. A külföldre utazáshoz munkahelyi, szakszervezeti, háztömbmegbízotti, és még sorolhatnám hány engedélyre volt szükség. Ha valaki lelépett, annak az itthon maradó családtagjai, rokonai megfizették az árát.
A ma uralkodó rezsim szólamait, harcos retorikáját, és a vezető magasra emelésének metodikáját az ötvenes évekből copyzta.
Nyugi, nyugi, nem kell izgulni barátaim!
A mai újrákosista vezetés tudni fogja a módját, hogy hogyan tartsa itthon a menni szándékozókat, és hogyan fizettesse vissza az oktatásukra költött pénzt.

Lehet a jogban bízni, de felesleges! A bírósággal sem lesz gond, az ítéletek úgyis előre megírva sorakoznak majd az orbáni elvárásoknak megfelelő, szigorúan elvhű fogalmazók íróasztalain!

midnight coder 2012.07.06. 07:04:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Akkor javaslom, vonulj be önként valamelyik észak-koreaia büntetőtáborba. Ami még mindig egy fáklyásmenet Mengele elvtársad tevékenységéhez képest. Ezt összevetni azzal, hogy felülvizsgálják a rokkantak egészségi állapotát elég vicces. Amúgy amikor a vörösnácik voltak kormányon évenként kellett járni felülvizsgálatra. Más kérdés, hogy a cigó akkor is odanyomott a megfelelő dokinak pár tízezer forintot és továbbra is maradt rokkant és járhatott szabadidejében lomizni az osztrákokhoz.

midnight coder 2012.07.06. 07:09:35

Amúgy aki azt hiszi, hogy záros határidőn belül (úgy 50 év) kis hazánk el fogja érni bérszínvonal tekintetében a nyugati országok felét, az finoman szólva igencsak optimista. Ha csak azért nem, mert az ottani fizetések mennek le a béka segge alá.

Ennek pedig bizony az lesz a következménye, hogy az átlagpolgár - ha fiatal, és ha van használható szakmája, nyelvtudása, diplomája - ha teheti, el fogja hagyni az országot. A népesség ugyanis az EU-ban továbbra is csökkenni fog (ahogy nálunk is), és az afrikai iszlamista birkapásztornál a magyar villamosmérnök az EU fejlett országaiban bizons sokkal-sokkal hasznosabb a népesség pótlására.

Ugyanakkor, a folyamat végeredménye az lesz, hogy ebben a térségben lényegében a cigányokon kívül nem marad itt senki. A fiatalok elmennek, az öregek meghalnak (jó eséllyel éhen, mivel nem lesz aki kitermelje a nyugdíjukat).

2llkedő 2012.07.06. 07:25:36

Tündérországban Tündérgyuri megálmodta, hogy 2025-2030-ra Magyarország meg tudja kétszerezni bruttó hazai termékét. A miniszter megfogalmazása szerint 5-6 százalékos éves növekedési ütem elegendő ennek eléréséhez.

Akkor miért kell a röghöz kötés? Vagy már a saját álmaikban sem hisznek?

"""Buddha: Tanítás a boldogságról:
- Így érvel az ostoba: ez a föld, ez az otthon az enyém, ezek itt a gyermekeim. Íme minden együtt van, hogy teljes legyen a boldogságom - mondta Buddha a tanítványainak.
Hallgatói megkérdezték: - Miért ostoba az efféle gondolkodás?
- Mert aki ezt mondja, az azt sem érti, hogy még ő maga sem a saját tulajdona. Valóban semmit sem birtoklunk, csak őrizzük egy ideig. Aki képtelen a dolgokat továbbadni, azt a dolgok birtokolják. Bármi legyen a kincsed, úgy tartsd a kezedben, mintha vizet markolnál. Ha nem így teszel, és ha tenyeredbe zárod, összenyomod. Ha magadhoz láncolod, a lényegétől fosztod meg. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad. Ez az igazi boldogság! {Forrás: György Edit: A boldog élet titka} """""

nu pagagyí 2012.07.06. 07:27:17

Ha az ingyenes képzésre és/vagy ösztöndíjra teljesítménye alapján jogosult valaki, akkor elég gusztustalan egyéb feltételeket támasztani. Az állam tegye úgy a dolgát, hogy egy jó képességű embernek ne kelljen feltétlenül nyugatra elhúznia, ha a saját sorsát az elképzelései alapján szeretné irányítani. Ne gördítsen akadályt a vállalkozások elé, ne halmozza a szükségtelen bürokratikus szabályokat. Az állami állások betöltésénél tiszta pályázatok legyenek és a teljesítmény számítson. Ahonnan kivonul az állam, oda engedje be a magántőkét és ne rohassza le az országot. Az állam esélyeket biztosítson és ne akarjon mindent megoldani a polgárai helyett. Szabályozzon, ne termeljen. Az állami fizetési listán levőket pedig fizesse meg, persze mindezt, a minél kisebb állam jegyében.

Amennyiben fontosnak tartja az állam, hogy szerződést kössön diákokkal, akkor a legtehetségesebbekkel tegye (ezen van a hangsúly) és csak a saját tevékenységét érintő, közigazgatási, közszolgálati tevékenységgekkel kapcsolatban. Plusz ösztöndíjakról szóljon a szerződés, önkéntes, kétoldali kötelezettségvállalással. Legyen benne a szerződésben, hogy az állam garantál megfelelő munkahelyet, megfelelő ideig. Ha állambácsinak az a baja, hogy az adófizetők pénzéből nem óhajt a legtehetségesebbeknek sem ingyenes képzést nyújtani, akkor a legtisztább dolog az általános tandíj bevezetése, de erről, előbb kérdezze meg népét, aki az adókat fizeti.

reálisan 2012.07.06. 07:36:55

A felvetést értem, mert bizonyítani kell, hogy minden rossz amit a kormány csinál, de azért itt messzebbre kell nézni.

Én sokat dolgoztam külföldön, nyelvtudással szellemi munkát. De nagyon rossz külföldön élni. A pénz nem minden. Rövid az élet, a barátok, család, a nemzeti beágyazottság (pl. tudjuk, hogy mikor van egy nemzeti ünnep, és az miért az ami) nagyon , de nagyon fontos. Nagyon szürke, nagyon silány a külföldi élet egy magyarnak!

midnight coder 2012.07.06. 07:39:04

@2llkedő: Meséld ezt el egy hajléktalannak.

midnight coder 2012.07.06. 07:42:10

@nu pagagyí: Ha állam bácsi a seggét veri a földhöz, itt akkor sem lesz 50 éven belül olyan életszínvonal ami csak a felét eléri az európainak. Nincs tőke, nincs saját ipar, nincsenek természeti kincsek, nincs itt semmi ami ezt lehetővé tenné. Azaz, azzal mindenképpen számolni kell, hogy anyagilag záros határidőn belül senkinek nem éri meg itt maradni ha nincs röghözkötés.

midnight coder 2012.07.06. 07:43:40

@reálisan: A nemzeti ünnepeket magasról szarja le az állampolgár. A barátok pedig akkor is távolra kerülnek, ha csak Pestre kell felköltöznöd, vagy az ország másik felére.

2llkedő 2012.07.06. 07:46:10

@midnight coder: Örülök, hogy ennyit értettél meg belőle.

lobster thermidor 2012.07.06. 08:00:31

@reálisan:

No azért krokodilkönnyeket ejteni ugye nem kell?
Van ám olyan magyar is, nem is kevés, aki megtalálja a helyét, tartalmas, színes életet él külföldön.
Vannak barátai, akik érdeklődéssel fogadják, sőt elfogadják!
Te pedig ha akarod, a Duna tv közvetítésein keresztül még a nemzeti ünnepeknek is résztvevője lehetsz. Amúgy sem hiszem, hogy minden zenés zászlófelvonásnál ott álltál haptákban a Kossuth téren.

Szóval nem kell itt ez a nemzetieskedő rinyálás!

reálisan 2012.07.06. 08:08:54

midnight coder

Szerintem Te és sokan mások félreértik az ilyen fórumok használatát. Itt egy véleményt kell elmondani és nem vitákba bonyolódni, az már magán szféra. (Persze, ha ezért fizetnek, akkor bocs. Meg kell élni valahogy és a gyerek enni kér)

belekotty 2012.07.06. 08:10:08

@reálisan: Fura hogy valaki megmondja mit kell csinálni a fórumokon.

c 2012.07.06. 08:12:43

Az elmúlt 8 + 2 év hozadéka.
Tehetséges fiatal dobbant.

Olyan politikát kéne folytatni, hogy legyen a fiatalnak is jövőképe. De kommunista kormányunk éppen az ellenkezőjén dolgozik. (pl. manyup. beszántása)

NIL7 2012.07.06. 08:14:21

@reálisan: Ez valószinűleg erősen személyiségfüggő - te így élted meg. Nekem a gyerekeim nem a több pénzért mentek más országokba, hanem mert nem kedvelik a gyűlölködést a korrupciót a hatalmaskodást és a lustaságot. Nem is fognaki soha visszatelepülni - legalábbis remélem, de ők is ezt mondják egészen határozottan (nem is lenne miért, mert eladok mindent és én is megyek - egy marék sót hajintok hátra a határnál:-). A maguk módján szabadok, és mintegy mellesleg a megélhetésük is sokkal jobb mint Mo-on ... de mint mondtam nem ez a fő szempont, hanem a társadalmi közérzet. Másik dolog, hogy az unokákért is meghozták (már multidő) azokat a lemondásokat amiket az átmenet hónapjai/évei jelentettek.

Természetesen van aki másként - Mo-on - gondolja életét és itt érzi csak jól magát. Nem vagyunk egyformák.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 08:21:58

@midnight coder: majd pont egy magadfajta "nemnáci" meztelencsiga fogja megmondani, hogy mit csináljak, mi? :D

lobster thermidor 2012.07.06. 08:48:57

@reálisan:

Egy cseppet sem csodálom, hogy nem érzed magad jól külföldön!
Neked Magyarországon sem lehet túl jó, de ha szerinted az egész világ szarul működik, akkor leginkább benned van a baj.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.06. 08:51:15

@piefke:

off

Hi,
szoval szereted Susatot ?
Ha mar itt tartunk, akkor inkabb Gervaise. Susato egy kicsit tul flamand, Gervaise a maga feluletessegeben sokkal konnyedebb.
Persze ez nem gatolt meg abban, hogy Antwerpenben minden alkalommal elmenjek a Het Vleeshuisba, ahol a varosi regizene muzeum mukodik ( es tk Susato meg Phalese nyomtatvanyokat is kiallitottak ).

1ebkent a La Bataille is egy Jannequin dal "atirata". Szerintem az eredeti jobb.

Meg aztan a Josquin dal sokkal inkabb reprezentalja a reneszansz polifoniat es kontrapunktikusabban is szebb, mint a csak cantus firmust tartalmazo La Bataille.

on.

Diocles 2012.07.06. 09:03:41

@midnight coder:

"Ugyanakkor, a folyamat végeredménye az lesz, hogy ebben a térségben lényegében a cigányokon kívül nem marad itt senki. A fiatalok elmennek, az öregek meghalnak (jó eséllyel éhen, mivel nem lesz aki kitermelje a nyugdíjukat)."

Ugyan már, látszik, h nem olvasol elég index-blogot, csupán az LMP-re kell szavazni, és máris kész a megoldás.

Ja, és persze el kell törölni a csúnya egykulcsost, jól meg kell adóztatni a csúnya gazdagokat, mert akkor nyilván kevésbé fognak elmenni Nyugatra.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 09:07:26

@Diocles: de szarzsák! Attól, hogy te jobban jártál az egykulcsos SZJA-val, az ország háromnegyede szopik, mint a torkosborz!
Már feltéve, hogy Magyarországon élsz és nem vagy adócsaló...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.06. 09:15:01

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Nezd, mi is az ado ?
Az ado az, amikor valakitol elvesszuk azt, ami az ove ( o kereste meg ).
Ennek a tovabbfejlesztese, ha ezt masvalakinek odaadjuk, aki semmit nem tett erte.
Az adojovairas es a progressziv ado pont igy mukodik.

Miert is kell valakit szarzsaknak nevezni, aki nem oruil annak, hogy amiert o dolgozott meg, azt elveszik tole es masnak adjak oda ?!

Az orszag haromnegyede meg jobban tenne, ha azon gondolkodna, hogy OK hogy tudnak olyan helyzetbe jutni, ahonnan ok is profitalhatnak az egykulcsos ( es ez ebbektive 3X% es nem pedig 16% ) adobol.

Vajon nyelvet kellene tanulni ? Vagy korulnezni az ICT piacon ? Vagy hianyszakmat tanulni ? Esetleg eszrevenni egy piaci rest, ahova be lehet torni ?

masra irigykedni, mast leszarzsakozni es a kormanyra varni, hogy " az majd segit ", az a legegyszerubb, es a leginproduktivabb.

bIQa 2012.07.06. 09:18:32

Egyetértek a posztolóval abban, hogy hülyeség volt a röghöz kötést kitalálni, és lehetetlenség lesz megvalósítani. Nem így működik a világ, manapság senki se tervezhet 20 évre előre

Szánalmas pótcselekvés a hazai egészségügy reformja helyett az orvosok röghözkötésével próbálkozni (mert ebből indult ki az egész). Csak nehogy valaki félreértse, az előző kormány se tudott semmit felmutatni ilyen téren

Diocles 2012.07.06. 09:20:30

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

azért majd magyarázzátok el a Nyugaton tárt karokkal várt fiatal informatikusoknak, mérnököknek, orvosoknak, hogy miért fizessenek itt 40-50%-os szja-t (LMP-program) havi 200-300 ezer felett...

biztos szívesen maradnak majd fejőstehénnek...

Elijah_Baley 2012.07.06. 09:22:10

monnyuk az tényleg érdekes h hogy fogják ez végrehajtani, 20 évvel az 1etem elvégzése után lefuttatnak egy szkriptet a központyi adatnyilvántartóból h befizettél-e 60 hónapnyi járulékot?
nagyon izginek tűnik,mert az ok, h az orvos, miután kitaníttattuk, és megkapta a papírjait, elhúz svédbe és sose jön vissza, de mi van ha mondjuk véletlen tarisznyás bölcsészlány vagy, hozzámentél egy hollandus úriemberhez akivel a grinzingiben ismerkedtél meg féktelen hallgatói éveid alatt és aztán szültél neki 5pulyát haarlemben, akkor most asse szabad?

MEDVE1978 2012.07.06. 09:49:40

Lehet fikázni a röghöz kötést, de azért be kell látni, hogy viszonylag kevés alternatíva van jelenleg.
Az oktatás elvisz egy rakat pénzt, mialatt messze van az optimalizálttól. Persze a helyzetet másképpen is meg lehetne oldani. Pl: Mindenhol tandíjas rendszer, olyan diákhitellel, ahol az állam a hitelező és a teljes tandíjat fizeti.
Gyakorlatban az állam tanulmányi szerződést köt a hallgatóval és ő ennek fejében Magyarországon dolgozik X ideig. Vagy igazolja, hogy munkanélküli. Ha nem így tesz, az sem gond, de akkor vissza kell fizetnie. Ez hajaz a mostani rendszerre.
De lehetséges olyan is, hogy nincsen ez a hitelprogram és az oktatás 99%-a piaci fizetős, legfeljebb a tehetségesek és a szegények kapnak könnyítést.

Ami nem lehetséges és nem fenntartható, az az önköltségmentes felsőoktatás. Egyszerűen ugyanis ez finanszírozhatatlan. Emellett ott van az, hogy egyes szakmákban tényleg nem külföldre kellene képezni munkaerőt. Tegyük fel, hogy egy orvosi képzés ára 8 millió Ft. Ezt egy nyugatra kivándorolt orvos mondjuk 500 EUR hónap megtakarítással kevesebb, mint 5 év alatt vissza tudja fizetni...
A pénz pedig újabb bevonható tőkét jelent a rendszernek.

reálisan 2012.07.06. 09:49:49

Elnézést, pont én írtam be feljebb, hogy itt nem kell vitákba bonyolódni, de nem tudom megállni, hogy valamit ne írkak be még a külföldi élettel kapcsolatban.

Óriási tévedés azt hinni, hogy mi magyarok rossz emberek vagyunk, a "jobb" országokban élők, viszont toleránsak és jóindulatuak. Nem az emeberek mindenhol egyformák. Hozzáteszem - szerencsére.

Viszont aki nem itt él az odakint eltürt bevándorló. Amíg kell, amit csinál és nem mástól veszi el a kenyeret, addig mosolyognak rá. De ha romlik a helyzet, és most mindenhol romlik, hamarosan nagyon rossz szemmel fognak rá nézni!

subtotal 2012.07.06. 10:03:07

@A fidesz a betegek kiirtására készül: ne keverd az egykulcsost az adójóváírás eltörlésével, amivel tényleg jövedelmi sokkot okoztak, ráadásul egyszerre lépték meg az egykulcsossal.
Valahogy ez is kimaradt a "Radikális adócsökkentést azonnal!" smonca kifejtéséből anno.

Muzsikok közt 2012.07.06. 10:18:45

@subtotal: Ja, a bérkompenzáció 5 milliárdjába kerül az államnak. Ami rendkívül piti összeg, ahogy bérsokkot mondani rá ordenáré hazugság.

5 mrd vs. -400 mrd szja bevétel. Azaz ennyivel kell kevesebbet befizetni.

subtotal 2012.07.06. 10:25:54

Ad1: 5mrdFt nem a teljes kiesés, közel sem
Ad2: 400mrdFt nem csak az egykulcsból jön

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.07.06. 10:32:49

hülyeség ez a külföldre menéssel riogatás. nyilván mindenki külföldre akar menni dolgozni, de csak egy nagyon kis hányad aki ezt tényleg meg is teszi, annak is csak egy kis része aki nem jön vissza, mert rájön hogy az élet külföldön sem habostorta.

gabcigirl 2012.07.06. 10:44:15

Egyfelől sajnálom a becsületes, normális fiatalokat, akik ilyen hülye intézkedések miatt lemaradnak a továbbtanulásról.

Ugyanakkor a Jobbikos, újfasiszta, neonáci kis hülyéket, akik szerint Horthy, Hitler, Szálasi rendes ember és a Holokausztot kitalációnak vélik, valahogy nem tudom sajnálni, hogyha nem kapnak lehetőséget a tanulásra.

Ahhoz a hentes irányzathoz, amit a nekik nem tetsző emberekkel kapcsolatban képviselnek, más sem hiányozna, minthogy ilyen elmebetegek tanuljanak és pozíciókba kerüljenek. A normális fiataloktól, akik nem ez a kör, még egyszer elnézést.

Kakimaki0123456789 2012.07.06. 11:10:35

A kormany egyetlen intezkedessel meg tudna szuntetni a gazdasagi problemak jo reszet.
A lemondasaval.
Mast ugysem hisz mar el nekik senki.

Kakimaki0123456789 2012.07.06. 11:13:00

@nu pagagyí: Nem akarnak felsooktatasra kolteni, el akarjak riasztani a diakokat, menjenek kulfoldre tanulni; aki nem tudja ezt megfizetni az meg ne tanuljon.

Netuddki. 2012.07.06. 11:20:40

Ez is tipikus példája az átgondolatlan, ad-hoc, ostoba törvényalkotásnak. A fideszre ez különösen jellemző, de nem volt sokkal jobb a többi sem.

1. Betarthatatlan. Sajnos nem ez az első ilyen törvény.

2. Talán akkor tenni is kellene valamit, hogy itthon lehessen munkát vállalni. Mondjuk az adórendszer normalizálása munkával kapcsolatos horror adók normális szintre vitele. Adók beszedése. Csak, hogy a legfontosabbakat említsem.

3. A térítésmentesség azt jelenti, hogy az állam befektet emberekbe. Teszi ezt azzal a tudattal, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a végzősök jól fizető állásokhoz jussanak és jó adófizető váljék belőlük. Kényszerrel senkinek nem lesz se állása se jó fizetése. Az orbánék fordítva ülnek a lovon...

Netuddki. 2012.07.06. 11:23:24

@Kakimaki0123456789: Ja, csak így a felsőoktatást is tönkreteszik. Persze nem ez az első az orbántól. Amihez hozzányúl szarrá válik a kezében...

2llkedő 2012.07.06. 11:26:26

@kovi1970: "Az orbánék fordítva ülnek a lovon..."

Dakota ló mán csak ilyen. Fordíítva köll rajta ülni.

Netuddki. 2012.07.06. 11:26:43

@Disintegrator Rising: "az élet külföldön sem habostorta"

A habostorta és a fekália közt sok szint van ám.
Ha a habostorta van fönt akkor Magyarország elég lent helyezkedik el. És itt nemcsak a pénzbeni viszonyok játszanak...

Netuddki. 2012.07.06. 11:28:06

@2llkedő: Ja, a dakota ló tolatva megy mint a rák. Ha fordítva ülnek rajta akkor megy előre...

Netuddki. 2012.07.06. 11:29:30

@kovi1970: De ez csak a látszat mert ha előre megy ha hátra, Európától sajnos csak egyre távolodik...

Netuddki. 2012.07.06. 11:33:53

@kovi1970:

4. Nemcsak a végzett hallgatók jövőbeni adófizetői képessége ami fontos. Az egyetemeken azért elég komoly kutatómunka is szokott folyni. Amihez a kiemelkedő képességű hallgatók nem kis mértékben járulnak hozzá. Észt pedig pénzen nem lehet vásárolni. Sajnos mint a példa mutatja a 2/3 mellé sem osztanak észt...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.07.06. 11:49:06

@kovi1970: magyarországon is jól lehet keresni ha versenyképes a szakmád. külföldön se keresel sokkal jobban és kihajtják ott is a beled ha nem vagy versenyképes.

2llkedő 2012.07.06. 11:51:45

@Disintegrator Rising: "magyarországon is jól lehet keresni ha versenyképes a szakmád."

Nevesítsd lécci ezeket a szakmákat!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 12:02:16

@subtotal: én csak azt tudom, hogy a párom igen sokat bukott az egykulcsossal.
Mert ugye a keveset keresők vannak a legtöbben, tőlük a legkönnyebb elvenni még és még...

"... még és még, a burzsujnak soha nem elég ..."
Régóta aktuális. :(

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 12:02:48

@2llkedő: IT, pénzügyi szektor, klímaszerelő. ;-)

Laciii 2012.07.06. 14:03:57

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Nem, a keveset kereső 80% az adók 20%-át fizeti, szóval nem tőlük vesznek el többet továbbra sem.

2012.07.06. 18:47:21

@Hülyeség, ha fájna: No most, ha elmész nyugatabbra, ott ippeg a progresszív adórendszert fogod megtalálni, ezt jobb, ha most tudod! A franciáknál éppen 70%-os adót készülnek bevezetni 1 m euró fölött (bár szerintem ezt meg fogják még gondolni).

Nem felemelni akarják az adódat, hanem visszaállítani egy igazságosabb elosztásra.

2012.07.06. 18:48:24

@Scaramella va alla guerra: Ez az, segítsük a gazdagokat, legyen degresszív adórendszer!

2012.07.06. 19:04:56

@Diocles: Nem így van, az LMP legutóbbi javaslata szerint a legmagasabb kulcs 40% lenne évi 7 mFt felett (havi 580 eFt) és 36% lenne 3,5 mFt felett (havi 300 e). Ez félszuperbruttóra van kalkulálva, egész pontosan havi 275 e alatt maradna a jelenlegi 16% adókulcs. Cserébe viszont 2-3%-kal csökkentenék a tb-járulékokat, ezzel tehát ezt is korrigálni kell.

lehetmas.hu/allasfoglalasok/34023/ado-rendszervaltozast-az-lmp-adojavaslata/

Kolb Ace 2 2012.07.06. 19:43:04

Scaramella va alla guerra:
""A progresszív adórendszer nem az újraelosztást növeli "

dehogynem.
A pénzt annál kell hagyni, aki megtermelte."

Igen! A MUNKÁSNÁL, aki megtermelte, nem a zsírosnyakú kulák burzsujnál, aki lenyúlja az egészet, és minimálbérre bejelntve dolgoztatja a pénz megtermelőit! Ezért kell a progresszív adózás!

déjá vu39 2012.07.26. 22:32:21

@különvélemény írta: "Nem működik az ország?
Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig..."

Én azt írtam: "Csak éppen az Ő nevéhez köthető egy olyan hatalomgyakorlási módszer, ami valahogy nem eredményez egy jól működő országot."

A válasz tehát nem adekvát. Nem írtam azt, hogy szuper volt, csak azt hogy most nem jól működik (Nálam nem volt elmúltnyolcév...). Azt is mondhatjuk, hogy jól működő országot ígért, de nem jött össze...

blogol-ó 2012.08.28. 20:43:49

@gabcigirl:

"Ahhoz a hentes irányzathoz, amit a nekik nem tetsző emberekkel kapcsolatban képviselnek, más sem hiányozna, minthogy ilyen elmebetegek tanuljanak és pozíciókba kerüljenek. A normális fiataloktól, akik nem ez a kör, még egyszer elnézést."

És kik a normális fiatalok? Akik a gyerekeiket csonkíttatják? Vagy náciznak a blogkommenteknél ismeretleneket arc nélkül, gyáván a túloldalról? Mesélj már nyuszika, érdekelne, tényleg. Kik a normálisak szerinted?

blogol-ó 2012.08.30. 17:13:45

@gabcigirl: Tényleg nem mesélsz, kik a normálisak? Hogy definiálod őket? Csicseregj már erről is valamit, tényleg érdekelne kis drága...

wowerman 2012.08.31. 22:33:55

@blogol-ó: inkább azt definiálta ki a nem normális. és egyetértek vele. felőlem mehetnek akárhova a rasszista és/vagy zsidőgyűlölő orkok, csak ki ebből az országból. Vagy maradhatnak, de akkor én és a családom megyünk.

blogol-ó 2012.09.01. 16:48:20

@wowerman:

Ja, sok blogban definiálta, elég frusztrált módon. Nagyjából mindenkit lenyilasozott, aki nem volt a kedvére.
Még ENGEM IS.
Ami aztán tényleg nagyon röhejes....

De válaszolni sehol nem válaszol a kis drágaságom a kérdésre, hogy MIÉRT.
Gondolom, te se tudod megmondani. Tán csak nem azért, mert primitívnek tartom az olyan vallást és művelőit, akik gyerekek testrészeit csonkolják ősi elcseszett iratokra hivatkozva? És mert ezt ki merem mondani?

Tudod, ez a kis lotyó nem vállalja föl nyilvánvalóan a sértegetéseit, a véleményét, én viszont bármikor bárkinek megmondom a szemébe mindazt, amit a neten megmondok. Mert így tisztességes. Megmondom bármelyik nácinak, hogy nevetséges, amit gondol, mert ATTÓL még nem lesz valaki rossz ember, mert valamilyen családba, rasszba beleszületett.
De azt is megmondom, ha valaki undorító módon átalakíttatja a kutyáját, hogy neki aztán jobban tessen, bármikor belemondom a szemébe, hogy ez nem szép dolog.
Az viszont már kb bűncselekmény-kategória, amikor valaki a SAJÁT GYEREKÉT csonkíttatja, mert a sivatagi törzsi varázsló elvárja tőle, hiszen a többiek is ezt csinálták és most is ezt csinálják és különben is. Ezt kimondom és egyből NEONYILAS leszek.Szerinted ez normális?
De őszintén!
Ez szerinted tisztességes jellemre vall?
süti beállítások módosítása