A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán becslése

2012.05.18. 08:17 timargabor

Az oligarcha-vezérelt országokban a politikai és a gazdasági elitek összekapcsolódnak: fontos gazdasági érdekkörök nyereségük egy részét a számukra kedves politikai erők hatalomra juttatására vagy hatalomban tartására fordítják. Az így kedvezményezett politikai erők aztán az állami megrendeléseket úgy irányítják és úgy árazzák, hogy az őket futtató gazdasági érdekkör jól járjon: a befektetett tőkéjükhöz arányosított nyereségük haladja meg a gazdaságban szokásost. A győztes párt valódi programja ilyenkor az, hogy a támogató gazdasági érdekcsoport jól járjon.

Mi pár hete, egy parlamenti interpellációra adott válasz kapcsán autentikus forrásból tudjuk, hogy Magyarország nem oligarcha-vezérelt, még akkor sem, ha a válaszadó miniszterelnök (fontos politikai hatalom összpontosítója) és az állami/önkormányzati megrendelések legfőbb címzettjének valódi tulajdonosa a középiskola óta barátok, azonos párt alapító tagjai.

Persze attól, hogy ma Magyarország - a miniszterelnök szerint - nem oligarcha-vezérelt, a jövőben még lehet az, jó lesz hát vigyázni. Ilyen körülmények közt érdemes elemezni a miniszterelnök tegnapi javaslatát: a pártok ne kapjanak egyáltalán állami támogatást, egy fillért sem. Ezt persze úgy kell érteni, hogy ellenőrzött, szabályozott és átlátható rendszerben ne kapjanak semmit, mindenki éljen abból, amit a tagsága összedob - és hát nekik véletlenül van olyan tagjuk, aki többszázmilliárdos állami megrendelések elnyerése után hárommilliárd körüli osztalékhoz jutva zárja az évet. A többieknek meg nincs, így jártak, miért nem időben szóltak.

Eddig sok újat nem mondtam, elmondták ezt már mások is tegnap óta. A miniszterelnöki ötlet véleményem szerint azonban nem elsősorban vérlázító vagy pláne "pofátlan", van annak sokkal fontosabb jelentése is. Orbán javaslata ugyanis nem más, mint annak az első, legalább nagyságrendi becslése, hogy az "alternatív" rendszerben potenciálisan mekkora forráshoz juthatnak a Nemzeti Közgép Kormányát adó pártok: legalább annyihoz, amennyit a mostani rendszerben az állam törvényesen juttat, ez körülbelül milliárdos összeg évente. Az cikk elején említett, vélelmezett összefonódásban tehát ennyi lehet a gazdaság --> politika transzfer legkisebb összege. Orbán pártelnök úr ugyanis egy szóval sem tiltakozott Orbán miniszterelnök úrnál, hogy akkor most hány titkárnőt kell utcára tenni, hány kisvárosi székház fenntartására nem jut pénz. Jut majd arra is.

Köszönjük, ez a becslés nekünk nehezebben ment volna, és nekünk nem is hinnék el annyian.

Aki szintén megköszöni neki, kérem, nyomjon egy megosztást a Facebookon.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

38 komment · 3 trackback

Címkék: pártfinanszírozás nemzeti közgép

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr624523695

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.05.18. 14:14:48

Áder János életrajza: íme egy újabb nímand, egy elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományos, kulturális, üzleti vagy akár sportte...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.05.18. 14:11:38

Unortodox nemzetromboló gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munka...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.18. 14:08:13

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladislaus 2012.05.18. 13:48:34

már az is baj ha elvonjuk tőlük az állami támogatást?

Alikam 2012.05.18. 14:04:27

@ladislaus: az nem baj, a baj ott kezdődik, hogy pl. a kispártok ezzel gyakorlatilag komolyan ellehetetlenülnek.

És ezzel együtt persze konzerválódik az egész politikai rendszer.

phaidros 2012.05.18. 14:08:07

@ladislaus: olvasás, összefüggések felismerése nehezen megy, ugye?

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.05.18. 14:21:42

@ladislaus: @Alikam: ...és természetese a nagy pártoknak továbra is finaszírozniuk kell magukat valahogyan, nyilván nem kérdés, hogy ezt a párt mögött álló ilyen-olyan gazdasági társaságok (véletlenül sem az oligarchák, mert azok ellen ádáz küzdelnem folyik) fogják megtenni.

vagyis az irányítja a politikát, akinek pénze van. (jelenleg ugyanis a nép adója fizeti őket, vagyis nem kell függeniük egyetlen koncentrált támogatótól és annak akaratától vagy vágyaitól sem.)

minden egyéb esetben: szia Diktatúra, viszlát Demokrácia!

juliusbond 2012.05.18. 14:30:22

A mostani pártokat nem is sajnálom, ha nem kapnak egy fillért sem. Új pártokra lenne szükség...akik még nem koszosak

vernarancs 2012.05.18. 14:40:40

Most megszedik magukat a valasztasokig a tobbi part meg becsodol es nem lesz ellenfel majd akkor. Ha a fidesz is beledoglene ebbe akkor udvozolnem a dontest.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.18. 14:46:21

@ladislaus:

Hihetetlen, mennyire unalmasak a hozzád hasonló, közügyekben járatlan, analfabéta seggfejek.

Martian (törölt) 2012.05.18. 14:56:07

Viktor javaslatát azzal is ki lehetne egészíteni, hogy párttag ne lehessen (akár privát, akár állami) gazdasági társaságban döntéshozó pozícióban.

kalandfereg 2012.05.18. 14:57:59

Kurva vastag a bőr a képükön, baszki.
Évek, lassan évtizedek óta állandó téma, hogy a mai pártfinanszírozási viszonyok a magyarországi problémák egyik fő okai.
Erre ezek ezt akarják kizárólagossá tenni és törvénybe iktatni.

Ja, illetve nem, mert eddig nagyjából nagykoalíció volt abban, hogy ezt a témát nem piszkálja egy párt se és mindenki jól jár.
De a Fidesz olyan kurvára elbizakodott lett, hogy úgy érzi, eljött az idő, amikor már senkivel se kell osztoznia a lopott pénzen.
Csak sajnos ez a vonal hamarabb fog befuccsolni, mint gondolnák. Számos előre nem kalkulálható tényező van, akkor is, ha az ellenzék nemlétét Fletó biztosítja számukra, amig bírja. Pl. koaliciós partner bemondja az unalmast, esetleg pár fidesznyik fellázadása, vagy unortodox államcsőd miatti beroppanás, stb.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.05.18. 15:14:45

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: jah... és tegyük hozzá: a hasonló szintűek alkotják a Fidesz törzsszavazó-bázisát jelenleg. :(

driopios 2012.05.18. 15:15:23

nem értem miért a pénz felől kell ezt a kérdést kezelni, kétharmaddal bátrabbnak kéne lenniük.

MSZP: alkotmány szerint is bűnös, betiltani.
DK: Gyurcsányt bebörtönözni, aztán betiltani.
Jobbik: ott lóg a két pofon a levegőben, tehát ne pofázzanak, vagy úgy járnak mint a másik kettő.
LMP: úri hülyegyerekek, hadd játsszanak, de nem hagyhatják el a homokozót.

Ezekkel az egyszerű intézkedésekkel könnyedén elérhető a stabil kétpártrendszer: Fidesz és a KDNP.

HiphopStar 2012.05.18. 15:18:47

leszarom a kis pártokat. Persze a nagyokat is.

EvJ 2012.05.18. 15:35:39

Szereny velemenyem szerint az oligarchakat nem kell feltetlenul negativ jelzovel illetni elvezettek ok mar par vilagbirodalmat mikozben az ugynevezett 'demokratikus' partok mast sem csinalnak csak kicsinyes versengest folytatnak a hatalomert amivel aztan nem tudnak kezdeni semmit.

Es kulon megmosolyogtato e sorokat egy eOligarchatol olvasni :3

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.18. 15:39:47

Sajnos az index beharangozója kicsit félrevisz a cikkhez képest. Nem érdekes, hogy kinek tetszenek a kis/nagy pártok, vagy ki hogy sz*rja le őket. Az az érdekes, hogy Viktor megmondta, hogy nagyjából mekkora összeget kap a párt az állami támogatáson kívül. Nem keveset (bár a 2 milliárdos kilométerenkénti vasútfelújításhoz - már ha igaz - képest meg nem sokat).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.18. 15:43:49

@driopios: Kétpártrendszer? Van olyan, hogy KNDP???
Miért jó nekünk, ha egy bolsevik típusú, kripto-rákosista, balos párt marad hatalmon?

Én végre egy normális, valóban jobboldali pártot szeretnék látni! De ilyen nemhogy a parlamentben, de az országban sincs! :(

maretz 2012.05.18. 15:44:57

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Én meg az ilyen nagyokosokat imádom, mint te. Bezzeg ha gyurcsó jelentette volna be, akkor tapsikolnál mint a kis cintányéros majomfigura...

Ha nem nyúlnak a pártfinanszírozáshoz, akkor megy az oligarcházás, ha meg hozzányúlnak... akkor is. Gratulálok, a gondolkodó ember mintapéldánya vagy!

maretz 2012.05.18. 15:45:57

@TrueY:

"Miért jó nekünk, ha egy bolsevik típusú, kripto-rákosista, balos párt marad hatalmon?"

Azt már 2010-ben leváltottuk... le vagy maradva öcsisajt.

kalandfereg 2012.05.18. 16:03:12

@maretz:
Ja, hogy ezzel a lépéssel le lett rendezve a pártfinanszírozás problémája?
Én meg aszittem, hogy mindenkitől meg akarják vonni az állami támogatást, miközben a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban semmi előrelépés nem történik.
Sőt, amilyen rosszindulatú vagyok, azt feltételeztem, hogy innentől kezdve csak a kormányon levő párt fog hozzáférni az adófizetők pénzéhez, persze állami megbízásokból befolyt pénz visszaosztásával.
Buta vagyok, nem látom jól az összefüggéseket.

hörgőszelep (törölt) 2012.05.18. 16:32:48

Hasonlót kellene kimondani az egyházakra is, - mint pl. Franciaországban, ahol egy fillért sem kap az egyház a közös pénzből - hogy tartsák el magukat a hívek pénzéből, vagy forduljanak a mindenhatóhoz anyagi segítségért! Tudom, demagógia, de hát ha a franciák meg tudták oldani, akkor a vérmagyarok miért nem?

jeriko 2012.05.18. 17:17:03

Következő választások előtt oligarcha bácsi szépen körbejárja az esélyes pártokat, megkérdezi tőlük, ugyanmár mit ér meg nekik ha ő nyeri X, Y és Z közbeszerzést, esetleg némi állami földbérletet, megrendeléseket, valamint az adószabályokon is kellene némi változást eszközölni, hátha jobb lesz neki.
Oszt amelyik párt a legpofátlanabb ajánlatot teszi neki, a mögé szépen beáll, és pénzeli a választási kampányát - esetleg saját TV-vel, újsággal megtámogatva.

A pártok meg választhatnak, hogy vagy nem lesz pénzük kampányra, és indulnak esélytelenül vagy lefekszenek oligarcha bácsinak, és akkor talán nekik is csurran-cseppen valami...

Milyen jó lesz nekünk!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.18. 17:17:46

@holex: "jelenleg ugyanis a nép adója fizeti őket, vagyis nem kell függeniük egyetlen koncentrált támogatótól és annak akaratától vagy vágyaitól sem"

Jelenleg is csak a pártkiadások töredékét fedezi az állami támogatás. Van mellette tagdíj, adomány és persze a feketén kapott pénzekről sem kell elfeledkezni.

sanyix 2012.05.18. 17:20:46

fityisznek nem gáz, simicska, és csányi birodalom most helyzetbe van hozva, az ő visszaosztásuk kipótolja a kieső pénzt, szóval ők csak a szürke pártfinanszírozásból a feketére térnek át. A többiek megszívják, de nem kár, ők sem érdekemelnek semmit.
Aki meg azt hiszi ezzel betonozzák be magukat az el van tévedve. A többit gátolják meg a terjeszkedésben megdöglesztik, ami jó. Ha pedig a fiyiszből eléggé elegük lesz az emberek akkor a pártpénz nem fog számítani, ha 100 ezres "csőcselék" (ahogy a ballibek mondják azokra a tüntetőkre akik nem ők) fog örjöngeni a parlament előtt, akkor gatyesz tele lesz, és takarodó.

patkányarcúáginéni 2012.05.18. 18:19:40

most ez a legnagyobb fájdalma a szélsőséges hírpoltálon fetrengő libsiknek,hogy szünetelhet az állami párttámogatás?..

és ti akartok népszerűek lenni, választást nyerni?

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.05.18. 18:48:47

@online távmunkás: külön még rosszabb, ha nem teljesen az adóból vannak fizetve...

@csef: istenem... ha ledobnád a hályogot a szemedről már rég megértetted volna, hogy itt már rég nincs BAL vagy JOBB oldal, itt minden arról szól, hogy Te az egybites agyadat a gyűlölködésre használd, mert addig se gondolkozol józanul és nem fogsz az ország jövőjéért aggódni... csak ugye a végén szívni az egybitesek is fognak, a többiekkel együtt.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.05.18. 18:49:41

@online távmunkás: @holex: bocsánat... adót írtam, végül is az, de nevezzük állami támogatásnak.

butus 2012.05.18. 19:04:14

@TrueY: nos, látod? Ezért kell megszüntetni a pártok támogatását, mert mindegyik az MSZMP utódja. Itt úgyis csak egy forradalom hozhat valós rendszerváltást. Az pedig, ha nagyon elszalad Orbán, hamarább bekövetkezik.

butus 2012.05.18. 19:07:59

@maretz: ... le vagy maradva öcsisajt.
Nincs lemaradva egyáltalán öcsisajt, mivel a mai összes létező párt az MSZMP utódpártja! Itt demokrácia már csak forradalom árán lesz. Pontosan ezért kell hagyni, hagy élje ki Orbán a hatalommániáját, mivel a forradalom hamarább bekövetkezik!

Decca 2012.05.18. 20:15:53

Egy fillért sem az egyházaknak közpénzből!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.18. 21:27:01

@sanyix: Erősebb legitimációt adna a fidesz vereségének, ha nem a csőcselék kergetné el, hanem a választáson bukna.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.18. 22:43:11

@maretz: "Azt már 2010-ben leváltottuk... le vagy maradva öcsisajt."

Azt hiszem, hogy nem érted a szavakat, amiket leírtam. "A fityisz egy bolsevik típusú, kripto-rákosista, baloldali párt." Melyik szó jelentése nem világos? Szívesen lefordítom neked! ;)

sanyix 2012.05.18. 23:17:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ki nem szarja le a legitimációt? Nem kell legitim újra mszp meg újra fidesz. Mert választáson úgy is ugyan az a szar lesz ami eddig volt, max más néven. Rá kell ijeszteni az "elitre" vagy elkergetni őket, mert manapság azt hiszik bármit megtehetnek, és igazuk van, mert a birka nép 2 rohadék párt között.

Eddig ténylegesen legitim kormány ebben az országban, csak a "csőcselékkel" volt... 1848-ban meg 1956-ban.
Szóval a lényeg mint már írták, itt demokrácia csak forradalom árán lesz. Orbán előtt SEM volt demokrácia.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.18. 23:44:08

@sanyix:

Egy szóval sem írtam, hogy a fidesz helyett valamelyik már korábban regnált pártot kellene hatalomra juttatni. Az viszont, hogy nincsen egy normális párt, illetve nincsen egy olyan ellenzéki vezető (GyF-en és ov-n kívül), aki meg tud szólalni a tömegek előtt, és el tudja juttatni a mondanivalóját, az valahol az istenadta népnek is a kudarca.

Piroska Farkas 2012.05.22. 13:18:13

Halihó emberek

Mégis mit várunk 1db Macskajancsitól, ki református (?)létére csókólgatja a Pápa kezét, gyerekei meg Ráhel, Káspár, Joshua(?)stb... A tőlünk bekaszált lóvéból minden hüje tud lopni. Sárazsadány, Felcsút, Közgép, Kaya Tot, Josip Ibrahim, vitézy dávid.
Emberek! Azér, mer a Maszop nem frankó, még nem a fidesz gyülekezete az alternatíva!
Mindenki mennyen a dógára! (kűlföldre)

üdv

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.22. 14:47:59

@butus: "nos, látod? Ezért kell megszüntetni a pártok támogatását, mert mindegyik az MSZMP utódja."
Az LMP is???

"Itt úgyis csak egy forradalom hozhat valós rendszerváltást. Az pedig, ha nagyon elszalad Orbán, hamarább bekövetkezik."
A forradalom nem hoz semmiféle változást! Itt nem a politikusokkal van a baj, hanem velünk, magyarokkal! A politikusok leképzik az össznépi mutyit és nagyobb tételben játszanak.

Amíg mi nem akarunk európai kultúrát, addig marad ez a kelet balkáni posvány. Ezen pedig nem segít semmiféle forradalom! Legfeljebb bödön körül sóvárgó darazsak neve változna. Plusz egy csomó halott. :(

komplikato 2012.05.25. 21:55:20

@driopios: "Ezekkel az egyszerű intézkedésekkel könnyedén elérhető a stabil kétpártrendszer: Fidesz és a KDNP."

Ne legyünk már naivak, a KDNP-re már most sincs szükségük, más most is púp a hátukon, megy a levesbe mint a FKGP.
süti beállítások módosítása