A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Akasztható-e a hóhér, avagy néppárttá tesz-e a népszavazás?

2012.03.04. 15:06 timargabor

Szkeptikus vélemények szerint kemény fába vágta fejszéjét az LMP, amikor nekiindult a 4 hét alatt 200 ezer aláírás összegyűjtésének országos, ügydöntő népszavazás kezdeményezésére. A feladat azonban messze nem olyan nehéz, mint a majdani országgyűlési jelöltállítás: kétszer annyi idő, fele annyi támogató, akiknek a földrajzi eloszlása is mindegy, nincs verseny a többi párt részéről a papírokért, mint az ajánlócédulák esetében. Magyarán: ha ezt nem sikerül megugrani, akkor az országgyűlési választásnak már neki se menjenek.

Ennek ismeretében valószínű, hogy a kezdeményezés össze fog jönni, és valamikor fél év múlva a következő kérdésekben dönthetünk:

  • kívánjuk-e a tankötelezettség korhatárát 18 évre visszaállítani (a Fidesz most vitte le 16 évre)?
  • kívánjuk-e, hogy a munkanélküli ellátás maximális időtartama visszaálljon a 2011 szeptemberét megelőző háromnegyed éves időszakra (ezt a Fidesz 90 napra szállította le)?
  • kívánjuk-e, hogy a munkások felvételekor a maximális próbaidő visszaálljon 100 napra (a Fidesz ezt fél évre emelte fel)?
  • kívánjuk-e, hogy az éves szabadságunk kétharmadát a saját, munkavállalói szándékunk szerinti időben vehessük ki?


 

(Forrás: fidesz.hu, lehetmas.hu)

Nyilvánvaló, hogy az LMP stratégái előtt a Fidesz 2008-as "szociális népszavazása" a minta, még ha a kérdések kiválasztásában és a párt szervezeti hátterében elég lényeges is a különbség. Az viszont kétségtelen, hogy a motiváció - mind a közvetlen és kommunikált, mind a háttérben munkáló és remélt is - ugyanaz. 2008-ban is az volt a hívószó, hogy Gyurcsány nem azt csinálta, amit az embereknek ígért, hogy szó sem volt a fizetős egészségügyről és felsőoktatásról (az már csak hab a tortán, hogy kormányra kerülve, hát... nem ennyire konzekvens a Fidesz álláspontja sem). Most is jogos az a megállapítás, hogy a Fidesz egy szót sem szólt arról 2010 áprilisa előtt, hogy rövidebb munkanélküli ellátást akar, vagy ki akar rúgni párezer tanárt (mert a tankötelezettség korhatára pont erről szól).

Ha akkor jogos volt, most is az. Ha akkor nem volt gond, hogy "költségvetési hatása van", akkor most se legyen az.


És hát nyilván az is ott motoszkál a pártstratégák fejében, hogy ez az az eszköz, amellyel az LMP sikerrel próbálhat meg kitörni a vidéken szinte láthatatlan értelmiségi párt szerepköréből, és a januári kongresszuson elfogadott néppárti politizálás útjára léphet.

Az igazi feladat persze az, hogy a vélhetően sikeres népszavazási kezdeményezés után egy hatásos kampányt is végigvigyenek. Ezt a meccset a Fidesz sem azzal nyerte 2008-ban, hogy urnához szólította a polgárokat, hanem hogy azok el is mentek és a javaslataik mentén szavaztak. Érdekes feladat lesz ez az LMP számára, amely a majdani eredménytől némiképp függetlenül is olyan témákban és helyeken kényszeríti ki a megnyilvánulásaikat, ahol eddig az fájdalmasan hiányzott.

És ha véletlenül nyernek most és 2014-ben is, talán nem szüntetik meg utána a munkanélküli járulékot meg a tankötelezettséget, amúgy fideszes mintára.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr344288245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása