A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A politikai generációváltás nyitánya?

2014.10.28. 22:39 timargabor

Néztem az arcokat, az embereket a vasárnapi és az iménti keddi tüntetésen: Fiatalok, középkorúak, kifejezetten polgári társaság. Elsőre meghökkentő volt a korábban csak korosodó rutinos szoci tüntetőktől és korengedményes nyugdíjukat vesztett rendvédelmisektől hallott "Orbán, takarodj!" skandálás szopránban, húsz év körüli hölgyek hangján. Ilyen összetételű volt valamikor a Fidesz bázisa, mint a mai menet. Ilyen választóközönséggel nyertek 1998-ban és ugyanilyen fiatal polgári közönség küzdött a könnyeivel 2002-ben a Millenárison. Nem csoda, hogy inkább visszafújták a Békemenetet. Ők is csúnyának tartották volna a kontrasztot a netadó ellen vonulók és a saját híveik között.

A mai tüntetők funkcionálisan kihúzták a Fidesz rövidítésből a "Fi"-t. Az már nem ők, az már ez a generáció, akinek az internetadó politikailag őrült ötlete adta meg az apropót, hogy utcára menjenek. Lehet, hogy mentek volna a félázsiai sodródás miatt is - feltűnő jelkép volt a tüntetők közt az EU-zászló! - de az soha nem volt ennyire egy intézkedéshez köthető, ennyire mozgósító erejű, hisz a közönségnek pont az életelemét és mozgósítási eszközét tervezik most megadóztatni, amivel a korlátlan nethasználat lehetősége kerül veszélybe. És jól látják a Fidesz esetleg morgolódó képviselői: ez bizony veszélyes így. Ennyire nyilvánvalóan nem látszott soha 2010 óta, hogy a Fidesz a mostani kurzusának tetteivel mennyire durván hagyta magára az 1998-2002-es választóinak és stílusának nagyjából a felét: a polgárságot. Értem én, persze, a 2002-es - gazdaságilag és társadalmilag nem megérdemelt, de a fölöslegesen arrogáns stílussal kierőlködött - vereség után a sokkal könnyebb út volt Kádár nyugalmazott népének az élére állni, mint megpróbálni polgárrá átképezni őket.

És most itt az új generáció. Először tüntetnek, először érzik, hogy jé, sokan vannak egy cipőben. Most jön egy klasszikus chicken game: a kétharmad nem hátrál és a tüntetők sem. Orbánnak valószínűleg még ma is jobban bejönne visszakozni mint holnap (ha sokkal rosszabb is, mintha 2-3 napja tette volna), de ő nem ez a karakter, valószínűleg beleáll a végsőkig. Akkor pedig csak az a kérdés, hogy ez az új generáció megszerveződik-e egy olyan mozgalommá, amely idővel őket is és szocialista kortársaikat is zárójelbe teszi.

És ahogy (több mint 30 éve volt) gimis padtársam ma megjegyezte az Erzsébet-hídon: ha ma egy kicsit jobb hangosítás lett volna és egy akár közepesen jó vezető a tüntetésen, akkor nem egyszerűen a nullkilométert vettük volna célba.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

75 komment · 3 trackback

Címkék: internetadó politikai rendszer generációváltás wishful thinking

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr276842041

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fiatalokat csak az Internet érdekli. 2014.10.29. 15:09:04

Amikor az Internetadót belengették egy olyan témába tenyereltek bele Orbánék, ami sokkal több szállal kötődik az emberek hobbijához, az életviteléhez, mint mondjuk a 20-30 év múlva esedékes problémává váló nyugdíj. Sarkítva: az sokkal átélhetőbb, hogyR…

Trackback: október 28. kedd – internetadó tüntetés 2014.10.29. 15:08:04

tuntetes13tuntetes12tuntetes11tuntetes10tuntetes14tuntetes19tuntetes18tuntetes17tuntetes16tuntetes15tuntetes09tuntetes08tuntetes07tuntetes06tuntetes05tuntetes04tuntetes03tuntetes02tuntetes01tuntetes20 Share

Trackback: A politikai generációváltás nyitánya? 2014.10.28. 23:26:01

Ilyen összetételű volt valamikor a Fidesz bázisa, mint a mai menet. Ilyen választóközönséggel nyertek 1998-ban és ugyanilyen fiatal polgári közönség küzdött a könnyeivel 2002-ben a Millenárison. Nem csoda, hogy inkább visszafújták a Békemenetet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.10.28. 22:56:13

"sokkal könnyebb út volt Kádár nyugalmazott népének az élére állni, mint megpróbálni polgárrá átképezni őket"
Remekül megfogalmaztad, gratulálok!

nevetőharmadik 2014.10.28. 23:00:06

Azért megjegyezném, hogy a tüntetők ugyan kihúzták a "Fi"-t, ám maga a Párt már rég kihúzta a "de"-t is :)

Žďárský 2014.10.28. 23:45:46

Az a gond, hogy hiába mobilizáltak sikeresen maguk ellen egy eddig alapvetően passzív választói réteget, ennek a csoportnak változatlanul nincs és nem is látszik a politikai képviselete. Az uniós zászlóval polgári értékekért tüntető fiatalok nem fognak Gyurcsányra vagy a Jobbikra szavazni, még protestből sem, azt pedig láttuk korábban, hogy potensnek tűnő tömegmozgalmakból sem lehet ütőképes pártot szervezni.
Vagyis egy kérdésben lehet, hogy sikerül meghátrálásra kényszeríteni a rendszert, de az alapok változatlanok maradnak és senki nem fogja továbbra sem fenyegetni őket.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.28. 23:50:09

@Свобода: Igaz. Ezért mondom, hogy "mozgalom" kell erre, nem párt. A fejekben kell odáig eljutni, hogy ne mástól várjuk a döntéseket, véleményeket a saját és környezetünk dolgaiban. Ezügyben a magyar politikai kínálat, vagy más szóval, a politikai elit nem kínál megoldást, tehát teljesen új paradigmarendszerre lenne szükség, lehetőleg attól függetlenül. Ha ez megvan, lesz majd párt is rá, több is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.28. 23:52:33

Török Gábor is azt kérdezte ma, mit lép erre OV. Szerintem egyszerűen ki tud hátrálni a netadó mögül: megíratja a lakájaival, hogy a gonosz nyugat nem engedte. USA, Soros, norvégok, Brüsszel. Még szeretni is fogják érte. Ezzel nem éri politikai kár. Kár azzal éri, hogy így tovább kell kerestetnie a fegyveresek béremelésére a forrást, és hogy esetleg csalódott lesz az új haver, a Telekom, ha netán az adót az ő kisebb vetélytársaik eltüntetésére (is) tervezték.

2014.10.28. 23:57:42

"Ilyen összetételű volt valamikor a Fidesz bázisa, mint a mai menet. Ilyen választóközönséggel nyertek 1998-ban és ugyanilyen fiatal polgári közönség küzdött a könnyeivel 2002-ben a Millenárison."

na ne :) köze nincs a maiakhoz azoknak. miattuk tartunk itt. teljesen rossz párhuzam

2014.10.29. 00:04:56

@timargabor:

és mégis hogy képzeled? ennyit mondok: kishantos. bármit kinyírnak a fideszesek. mielőtt bármit elkezdesz kicsinálnak. késő

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.29. 00:07:24

@Holger Hartland: nem hátrálnak ki, egyszerűen: "a bankok nem háríthatják át", azt jónapot

kamerasmobil 2014.10.29. 01:51:36

@Holger Hartland: Orban ennel sokkal hulyebb szerintem.

Es akkor majd a megallithatatlan ero talalkozik a mozdithatatlan targgyal.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.29. 05:44:23

Megkezdődött André Badfriend irányításával a puccs.

Szelid sunmalac 2014.10.29. 08:41:17

@maxval birca hozzászóló: birka bazmeg. Ez az uj mantrad, amit mindenhova bekopizol.

Mangekyo22 2014.10.29. 08:57:01

Amikor azt hittem, hogy az államilag támogatott helyek 50 ezerről 40-re történnő csökkentése után nem lesz szánalmasabb cirkusz, megint sikerült meglepni.

Félre ne értsetek, a fingesz volt a hülye, hogy egy olyan adót akart behozni, ami ellen anno tüntettek, VISZONT ne tegyünk már úgy, mintha ez az "internetadó" lenne Magyarország legnagyobb problémája!

Mik is ezek a problémák, amikről beszélek? Mondjuk azok, amiket már 1989 óta annyira szétbarmolt mindegyik kormány, hogy nyugodtan lehet rájuk mondani, hogy "romokban hever":
1.Egészségügy = kórházak siralmas állapotban, orvosok fizetése félelmetesen alacsony.
2.Környezetszennyezés = lassan kezdünk peking szintjére jutni, ami ráadásként azért nem jó nekünk, mert mi mezőgazdasági orzság vagyunk, aminél a környezetszennyezés felér egy harakirik-vel.
3.Az EU agyf*szságai = bezáratták a cukorgyárainkat, beakarták tiltatni a libamájat majd a borospincéinket, holott ezek nélkül megpurcanunk.
4.Tömegközlekedés = sok kisebb településhez nem vezet rendes út, max földút, a jegyek egyre drágábbak, az útak a használhatatlanságig elvannak kopva.
5.Áramellátás/vízellátás = nagyon sok településen nincsenek, ráadásul a kisebb településeken, de még a kisebb városokban is van, hogy nem működik rendesen.

Ésatöbi, ésatöbi! Kérdem én: hol voltak anno, amikor eme problémák ordítottak segítségért? Vagy tényleg ennyire szánalmasan rövidlátóak vagyunk, hogy jobban érdekel minket e legújabb netes pornó és a torrent-ezés, minthogy a várólistákra egy-egy műtétre több évre előre be kell jelentkezni s majd 9-10 hónap múlva jó ha végre megműtenek, vagy hogy 6-7 év múlva fuldokolni fogunk a szmogtól és nem tudunk fürödni a Balaton-ban? Az meg, hogy "jaj, veszályben a sajtószabadság" meg süket duma, amíg mindenhol tudok venni ellenzéki és fikázó lapokat, amikben az aktuális kormánykt támadják, ráadásul cenzúra mentesen (a b*zmegok hiánya meg kötelező írói etiket).

Összefoglalva szó sincs "forradalomról" vagy "kormánybuktatásról", arról van szó, hogy megint elterelik a figyelmet, ahogyan anno az egyetemek államilag finanszírozott helyeivel, majd kb 2-3 hónap múlva már senki sem fog rá emlékezni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 09:02:41

@Belpo:
De tudod te hányan csalódtak abból a korosztályból azóta a Fideszben...

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 09:03:34

@Belpo:
Egyébként szerintem is rossz párhuzam, mert a vezérért rajongani teljesen más, mint a rendszer vagy akár csak egyetlen kormányintézkedés ellen lázadni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 09:05:59

Egyébként Orbán még meg tudja akadályozni azt, hogy életképes mozgalom jöjjön létre ellene, hazajön szabadságról, és bejelenti, hogy mégsem lesz internetadó. Ezzel kifogja a szelet a tüntetők szárnyából, valamint a korábbi forgatókönyvek alapján a hívek lelkesedését is erősíti, hiszen az erre ráküldött emberei hozzák a rossz hírt, ő meg a jó hírt.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 09:13:07

@Mangekyo22:
Akinek kis fogalma is van az IT szektorról és az információs forradalomról, az tudja, hogy messze nem a torrentezés meg a pornó miatt gáz az, ha az internetet megadóztatják.

Másrészt csúsztatsz, mert a tandíj az nem úgy volt, nem 50-ről 40-re akarták csökkenteni az államilag finanszírozott helyek számát, hanem nagyjából 10 ezerre az eredeti számok helyett. Hogy végül miért engedett a kormány, azt nem tudni, lehet, hogy eleve így tervezték, de az is lehet, hogy sikeres volt az ellenállás, ezt nem lehet biztosan tudni.

Amiket felsorolsz, az bármennyire is igaz, azt a generációt, akik tüntettek nem, vagy csak részben érinti közvetlenül. Egy része meg csak segített ahhoz, hogy beteljen a pohár. Meg kell érteni, hogy az internet a 30 alatti generációknak kis túlzással a Maslow piramis aljára került, és nem csak szórakozás szempontjából, egy mostani fiatal már munkát nem találna, ha elvágná magát az internettől.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.10.29. 09:49:06

@maxval birca hozzászóló: Mindenhova bemásolod ezt?
Bocs, hogy ezt mondom, de szerintem te fogyatékos vagy. Nem vicc, komolyan. Kezeltesd magad, mielőtt nagyobb baj lesz.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 09:54:54

@maxval birca hozzászóló: A tegnapi csipetcsapat ezt nem fogja bekajálni. Csak szólok.

Brix 2014.10.29. 10:09:47

Kint voltam az egyik vidéki nagyvárosban a demonstráción és csupa jó arcú fiatalt láttam, középkorú értelmiségi arcokkal. Jó látni - annak ellenére hogy a válságban lévő baloldali pártok is rárepültek az eseményre-, hogy kialakulóban egy új generáció, akik majd el fogják takarítani Orbánt 2018-ban , vagy max 2022-ben...Remélhetően előbb-utóbb pártot alapítanak és kinevelik karizmatikus vezetőiket, akik majd képesek lesznek az orbáni rendszerrel szemben, hiteles alternatívát nyújtani.

Baszkikám 2014.10.29. 10:15:35

@maxval birca hozzászóló:

Félsz mi?

Az alternatív valóság, amiben most kényelmesen élsz megszűnhet.
Elismerem eléggé rémisztő lehet.

bonafide 2014.10.29. 10:19:15

@Holger Hartland: A megoldás egyszerű: legalizálni kell végre a kannabiszt orvosi- és rekreációs célokra, megadóztatni, és a netadó tervezett összegének többszöröse jönne be belőle, itt csak a belföldi forgalom cca. 60 MRD lenne évente, de szerintem a fűturizmusból ennek a sokszorosa jönne be az adókon keresztül.
Most kellene az USA után menni, nem csak a drogháborúban követni (aminek ott lassan vége, legalábbis ami a kannabiszt illeti.)

Baszkikám 2014.10.29. 10:33:16

Ezt nagyon telibe trafáltad!

Ezért mennek most az utcára az emberek.

Baszkikám 2014.10.29. 10:39:00

@maxval birca hozzászóló:

Pártod és kormányod mégis folyamatosan próbálja megszüntetni és mindenféle hülye magyarázatokkal pótolni, de az embereknek elege van ebből.

Mivel más lehetőséget nem hagytak nekik, mennek az utcára a véleményüket elmondani.

Szúrófény 2014.10.29. 11:23:55

@futobolond a kozeleti paranoiás: "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!

Abszurd mese

Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthatatlan privatizációs üveghegyen innen, a nagy varázslók korában eltűntek a gyárak, üzemek, kastélyok, földek, erdők az állami tulajdonból.
Az elvarázsolt ország, nevesincs királysága (nem király a neve, de a királynál is nagyobb a hatalma) kedvenc, sőt kegyenc miniszterére bízta az állami birtok (f)osztogatását. Kopasztották is az államot, mint Márta asszony a vasárnapi húslevesbe való tyúkot, forró víz nélkül.
Rózsa Sándor és a világ valamennyi, valaha volt útonállója szájtátva bámul ránk, hogy ez lehetséges? Elvenni a vagyont azzal, hogy az Államé, mindnyájunké, kicsit pihentetni, aztán magamévá tenni aprópénzért, mint az olcsó utcalányt. Mindezt a jog, és az állam palástja alatt.
Az útonállás magánvállalkozásban soha nem lenne ennyire „hatékony”. És mindezt a magánvállalkozás elsődlegessége jelszavával! A lényeg: mindent jól összezavarni, akkor lehet igazán sikeresen a zavarosban halászni!
Az ostoba becsületesnek meg: „száraz tónak nedves partján, döglött béka kuruttyol!”

Megjelent a Magyar Fórumban „Nem mese ez gyermek címmel” 1995.

Bereznay A. 2014.10.29. 11:30:36

Jó.

Azért nem helyeznék akkora hangsúlyt a generáció témára. Fáztunk már rá az ebbe fektetett mechanisztikus reményekre. Másról van szó. Arról, hogy az álvalóságban mozgásnak vannak határai és ehhez nagyon közelkerült az ország. A valóság lassanként mindig utat tör magának, ez a dolgok természete. Ez a fontos. Az, hogy az eletelt idő folytán fiatalok érvényesítik, esetlegesség,
természetes, de melléktermék.

A Békemenetet nekem gyanús azért sem merik összehívni, mert tartanak tőle, hogy a számok kontrasztja lenne nagy blam. Nem is korosztály kérdése elsősorban, hanem, hogy esélye van, hogy csak lézengenének a megjelentek, ebben a konkrét ügyben.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 11:37:51

@Bereznay A.: Jogos, azért SEM merik összehívni. Kínos lenne, ha a mostani tiltakozók, pókeresen szólva "kíváncsiak lennének a lapokra" és maguk is meghirdetnének ugyanakkorra egy tüntetést, és egy repülőről/drónról kijönne, ki is van többen. Való igaz, valószínűleg már a mennyiségi fölény sem lenne meg, sőt.

Amit a generáció-kérdés hangsúlyáról írsz, valószínűleg igaz. Nekem még a tegnap este hatása alatt ez jött le. Az viszont biztos, hogy ők még alig kötöttek olyan kompromisszumokat az élet különféle szegmenseiben, amelyek a mi gondolkodásunkat már túl sablonossá tették. A velem való vitáidban is látod, hogy mennyire kell, és sokszor milyen nehéz ezzel küzdeni, akár belülről is :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.29. 11:40:40

@bonafide: Indulj a választáson, szavazok rád. :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.29. 11:48:47

@Baszkikám:

Se pártom, se kormányom. S az egész nem arról szól, amit írsz.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.10.29. 11:53:07

@Baszkikám: Ne vitatkozz vele, nem éri meg! Bulgáriában él, onnan böfögi a faszságait.

JohnnyRebel 2014.10.29. 11:57:40

Generaciovaltasrol beszelni egyenlore ravasz, mivel a hatterbol MSZP-s a szervezo, Gurmai Zita fia. Ott settenkedik Demszky "No corruption" tablaval, ami onmagaban nonszensz, Mecs Imre, Schumck Andor, mindenfele balos kalandor es balliberalis dinoszaurusz. Epp ezzel veszik el az elet a jogos tuntetesnek es riasztanak el egy csomo jobbos, szelsojobbost tuntetot, akik valoban tuzet vinennek a kezdemenyezesbe, de amikor meglatjak kik kullognak a tomegben, inkabb ottho maradnak es elfogadjak a belyeget, hogy ez is egy komcsi szervezodes, holott ez az ugy ossznemzeti cimket is kaphatna es reg nem latott egyseget kovacsolhatna. Ez az ado testesiti meg az Orban rendszer dolyfos arroganciajat es pokhendiseget, hogy Viktor felbofog valami teatralis barom otletet es a szervilis parlamenti tobbsege kritika nelkul, elvtlelenul elfogad barmit, amit a vezeruk mond. Na ez egy nagy gaz.

Mivel az internetado otlete mind eredeti, mind puhitott formajaban elfogadhatatlan, jo lenne ha bukott kovuletek nem politikai tokekovacsolasra hasznalnak fel a jogos tuntetest es kovetleseket, mert itt fog mar megint az elejen felremenni egy olyan kezdemenyezes ami talan mas is lehetne, ha hagynak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 12:10:35

@JohnnyRebel: egyetlenegy gondolatoddal hadd vitatkozzak, az összes többiben egyetértünk. Én nem adnék akkora jelentőséget a szervező családi hátterének egész addig, amíg következetesen fellép a pártpolitika behozása ellen - ezt pedig megteszi. Inkább örüljünk, hogy volt valaki, aki megszervezte. Tőlem lehetett volna jobbikos szülő pártpolitikától elhatárolódó gyereke is.

Mondom, a többiben szóról szóra egyetértünk.

odamondó 2014.10.29. 12:13:36

@Mangekyo22: szerinted ha az emberektől elvágják a vicces yt videókat cicás kutyás animgifeket akkor az amúgy is világrekord öngyilkossági rátánk szerinted hova jut? Tehát az internetadó nagyon komoly probléma.

2014.10.29. 12:22:14

@odamondó: A könyvek esetében, szerinted komoly probléma lenne az összes papír alapú, nyomtatott médium megadóztatása? Amennyiben pedig sokan nem tetszésüket fejeznék ki, az lenne az ironikus válasz, hogy a csöpögős, romantikus regényeket, ostoba bulvárújságokat elvágják az emberektől akkor nőni fog az öngyilkossági ráta.

A net adóztatása kb ezt jelenti, mintha bemennél egy könyvtárba, és a könyvtáros kérne tőled plusz havi 700 Ft-ot, indok nélkül.

JohnnyRebel 2014.10.29. 12:32:28

@timargabor: Oke legyunk naivak es johiszemuek, jo idealistanak lenni (komolyan). Kar, hogy a politika nem ismeri ezeket a fogalmakat, alapvetoen mocskos. ;-)

bonafide 2014.10.29. 12:50:17

@dr kotász: Távolról sem jelenti ugyanazt a két dolog, nagyon rossz a hasonlatod! Nem fejtem ki, de rájössz ha gondolkodol!

2014.10.29. 12:54:10

@bonafide: Fejtsd csak ki, figyelek.

bonafide 2014.10.29. 13:01:11

Röviden: a netet, ami az emberek túlnyomó részének alapszükséglete, hasonlítottad össze a mára halott Gutenberg-galaxissal, ami erősen rétegműfaj lett. Makó Jeruzsálemtől... Ennyi elég?

2014.10.29. 13:14:16

@bonafide: Nem egészen, nem hiszem, hogy tudnál olyan felmérésről, ami bizonyítaná a könyv, vagy nyomtatott újság rétegszükségletté válását. Viszont nem is erről volt szó. A hangsúly nem a közvetítő infrastruktúra népszerűségén volt, hanem a szellemi szükséglet adóztatásának képtelenségén, amit a könyvtár példa csak még jobban tükröz.

A Guttenberg-galaxisnak nem a nyomtatási technológia, papír az elsődleges része manapság. Mindaz amit eredményezett a könyvnyomtatás, a tipográfia rendszerének sokszínűsége, a művészet arányrendszereinek nyomdai alkalmazása stb, ezek a weben is megjelennek, a Guttenberg-galaxis eredményei virtuálisan léteznek.

odamondó 2014.10.29. 13:20:48

@dr kotász: félreérthető volt a kommentem. Amíg az első része talán ironikusra sikerült addig én teljesen komolyan gondolom hogy a tiltakozásra szükség van. A komoly okok leírása túl sok energiát vett volna igénybe így inkább a vicces indokokat írtam csak. Amúgy az én életemnek része a hülye YT videók meg caturday animgifek... Puzsért idézve az általam megválasztott szórakozást vágják el tőlem ezzel az adóval. Meg pl. azt hogy a legnagyobb terhet ez az adó a mobilnetre fog kihatni ami már amúgy is drága és ott pl nagyon sok emberrel tartom a kapcsolatot "ingyen".

2014.10.29. 13:23:31

@odamondó: Igen, első olvasásra ízléstelen iróniának tűnt, de olvasva a kommentet, amire válaszoltál, másképp hangzik.

bonafide 2014.10.29. 13:30:28

@dr kotász: Nem az olvasásra gondoltam hogy rétegműfaj lett, hanem a valós, papíralapú könyvekre és a valós könyvtárba járásra.
A papíralapú könyv drága, erőforrásigényes és környezetszennyező a gyártása. Úgyis mindent digitalizáltak már, így a papíralapú ki fog szorulni szinte teljesen, de ettől még olvasnak az emberek, csak jobbára elektronikus formában :)

2014.10.29. 13:39:25

@bonafide: Kapsz tőlem egy karton sört, ha az Ulyssest elolvasod elektronikus formában:)) Asztali vagy táblagép, notebook jöhet számításba. A kindle-t az miatt nem számítom mivel Mo-n nem terjedt el és sanszos, hogy a túlnyomó többség nem használja.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 14:47:45

@dr kotász: mi a gond ezzel? :D Newtont vagy Gausst eredetiben nem is lehet máshogy ágyban olvasni, csak elektronikus olvasón vagy táblagépen.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 15:01:50

@dr kotász:
Nekem van Kindle-m, és elég sok embert ismerek, akinek szintén van valamilyen e-ink kijelzős e-book olvasója. Szépirodalmat már nem olvasok papír alapon, szakirodalmat még igen, mert arra még nem igazán jó az e-book olvasó. Legnagyobb előnye a papír alapú könyvvel szemben, hogy nem kell a könyveknek helyet szorítani a lakásban.

Bereznay A. 2014.10.29. 15:39:11

@timargabor:

Nem tudom mire gondolsz amikor új „paradigma”rendszert említsz. Nekem ez nagyon őszintén nem jelent semmit. Amire szükség van, az új Rendszer és, az nem lehet a régi odébbtevése nélkül. Amíg az odébbtevés nincs meg, mindenféle párt alapítása csak a kívánttal ellenkező hatású lehet és ez nem az alapítók szándékán ill. a programok minőségén múlik. A mozgalom alapítás is ugyanolyan hiba, amennyiben a mozgalomra szavazni lehet. Nem látok más békés utat új rendszer kialakítására, mint a szavazatok megvonásával való közakaratnyilvánítást. Ha valaki tud erre jobbat szóljon és érdekel, de én igazán nem tudok ilyenről. Egy javítási céllal föllépő mozgalomnak a gyakorlatban mindenekelőtt ezt kell keresnie, ha eredményt akar elérni.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.10.29. 15:52:28

A lap a neveken kívül megemlíti, hogy a belépési tilalom határozatlan időre szól, és nem köt maga után semmilyen közigazgatási és bírósági eljárást, kizárólag politikai döntés.

A hat kitiltott:
Vida Ildikó (Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke)
Habony Árpád (Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója)
Heim Péter (Magyarország 30. legbefolyásosabb embere, az állami tulajdonban lévő Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke)
Giró-Szász András (2014. júniusáig kormányszóvivő, többségi tulajdonosa a kormányzatnak is dolgozó Strategopolis Kft.-nek)
Seszták Miklós (országgyűlési képviselő, 2014-től a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere)
Lázár János (a Fidesz alelnöke; korábban államtitkár és a Firdesz Országgyűlési frakcióvezetője)

A cikk nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az amerikai nagykövetség zéró toleranciát hirdet Magyarországon a korrupcióval szemben.

Valóban beigazolódott az a feltevés, miszerint a kormány csak terelni próbált az internet adóval?

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 16:48:56

@Bereznay A.: gondolkodásmód. Nevezhetjük Rendszernek is.

A mozgalomra ne lehessen szavazni, ez nem erről szól. Valami olyasmi van a fejemben, hogy ösztönözzük már, hogy a polgárok gondolkodjanak bátran a saját dolgaikról. Aztán a közös dolgainkról. Amolyan "antisültgalamb"-mozgalom :)

@kublerek: ez a lista eddig egyedül a Pester Lloydban jelent meg, forrásmegjelölés nélkül, mindenki más csak erre (vagy ami rosszabb: egymásra) hivatkozik. Úgyhogy ez még nem lista, csak egy totószelvény.

paráznabillegető 2014.10.29. 16:53:57

@timargabor: 100 "polgárra" jut 900 suttyó.
azok az egérre csapdával kattintanak ám! na jó, ez túlzás, részint, olyan ambivalens állapot, de a suttyóság ettől még áll.
ez a valóság, ennyit a mozgalomról, meg a sültgalamból.

centenárium 2014.10.29. 17:02:49

Nem kell a liberális szabadosságból.
Ezek hencegnek azzal,hogy hányan mentek külföldre dolgozni.
Örülj neki te liberális ,hogy mehet aki akar.
Mit tettetek TI IS HOGY ANNYI PÉNZ LEGYEN ITTHON IS MINT KINN??? Ha nem mehetnének akkor is a kormányt szidnátok,hogy miattuk nem engedik be a magyarokat.

Bereznay A. 2014.10.29. 17:16:29

@timargabor:

Jó, jó jó! Le a sültgalambbal! (a torkomon)

ParaZita2 2014.10.29. 17:27:31

@timargabor: "...Despota? :D ..."
(egy másik helyen is írtam hasonlót, most tovább módosítom)
FIDESZ = FIcsúr DEspoták SZara

(remélem, nem sérült senki érzése, az csak a véletlen műve lehetne, szándék kizárt)

Bereznay A. 2014.10.29. 17:28:01

@timargabor:

Izé, a gondolkodásmód nem a rendszer. Fontos megváltoztatni a gondolkodásmódot is, de abból még önmagában nem lesz semmi. Az csak egy föltétel. Föltétele annak pl., hogy befogadható legyen miért olyan lényeges a nem szavazás. Mert az egy másik föltétel (az egyetlen fölismerhető békés) arra, hogy a politikai rendszer megújulhasson. Tök mindegy mifélw szabályok vannak. Tömeges nem szavazás nagyobb súlyú mint tömeges tüntetés: vége a mostani rendszer legitmációjának. Utána mi? Majd megmondja a nép egy folyamat részeként. Erről, a célokról, kívánalmakról nem árt pl beszélni a mozgalomban. Beindul majd egy erjedés. A többi ilyen helyzetben természetes folyamat. A jelleg a fontos, hogy lentről fölfelé mehessen végre. Megfogalmazódik, utat keres, kikristályosodik. Nem harap.

martineden 2014.10.29. 17:28:33

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás:,,Ezzel kifogja a szelet a tüntetők szárnyából"...........vitorlajabol,hidd el jobban hangzik.

2014.10.29. 18:06:36

@timargabor: Az e-olvasó rendben van, de egy táblagépen hosszabb ideig olvasni szemfárasztó:) Persze egyéni szemlélet dönt, viszont most sem látok különbséget a net és a könyv szerepe között, főleg adó szempontból. A nethasználatot ugyanolyan abszurd adóztatni áfán felül, mint a könyvtár használatot, vagy könyvvásárlást.
Newton és Gauss elalvás előtt? Perverzió vagy szakbarbarizmus?:))

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.10.29. 18:17:36

@Bereznay A.:
Szia, az a Bereznay András vagy, aki a www.kibulizottorszag.net -et írta?
Csak azért, mert szerintem nagyon jó írás, lehet, hogy érdemes lenne a neved után betenni a linket.
Meg esetleg frissíteni az elmúlt évekkel.
Üdv

Szélmalomharcos 2014.10.29. 18:35:33

Ellenzékben soha meg nem szűnő depis hangulat, és ezzel együtt permanens messiásvárás jellemzi a baloldalt. Majd jön a megváltó, a megújulás ezerrel felturbózva, egy másik világ! Aztán csak nagy izzadságszagú fing lesz belőle, egy fejhangon rikoltozó Gurmafi, egy "mentsetek ki a vártoronyból" performanszt előadó Kunhalmi

Tanulság: értelmes szimpatikus ember nem megy politikusnak, vagy ha mégis, akkor valami más lesz belőle

, indig akad valami szálka amiben megkapaszkodik, és a fatörzset is szét akarná hasítani vele. Mert ez a 700 forintos összeg nagyjából ekkora jelentőségű.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 18:41:54

@Nem taggyűlés volt: itt van jobbra fent, az "őket ajánljuk" rovatban. Ezzel azt hiszem, a kérdést is megválaszoltam :)

@Szélmalomharcos: "Mert ez a 700 forintos összeg nagyjából ekkora jelentőségű" - ahogy 2008-ban az a 300 forintos összeg is az volt.

Parkinson törvénye óta tudjuk, hogy az embereket (és a belőlük álló pénzügyi bizottságokat is) azok az összegek hozzák leginkább lázba, amelyeket fölfognak. A Horváth András melletti tüntetésen 200-an se voltunk. WTF is ezermilliárd?

gyíkarc50 2014.10.29. 18:54:31

@maxval birca hozzászóló: Ugyan nem akarsz egy kicsit elmenni a fenébe?

Szélmalomharcos 2014.10.29. 19:17:11

@timargabor:
A vizitdíjat én még támogattam is volna, feltéve ha az egészségügy kapja meg, de nem erről volt szó. Valójában az egészségügy profitorientált magánbefektetők kezébe való sunyi átjátszása volt a tét, amire viszont csak nemet lehetett mondani

A telekommunikációs adó internetre való kiterjesztését nem tartom jó ötletnek, legjobb lenne ha visszavonnák. Más kérdés, hogy a politikai tét itt már egész másról szól (vagy éppen ugyanarról, csak fordítva). Nevezetesen hogy ismét a külföldi éceszgéberek vehessék kézbe Magyarország irányítását a túlságosan önállóskodó kormánnyal szemben

A néptömegek legnagyobbrészt jóhiszemű statiszták ebben a játszmában. Ha lesznek közülük akik felnőnek (vagy inkább lesüllyednek) a politika világába, azok ugyanúgy szembekerülnek majd a dilemmával, mint a mostani politikusok

Bereznay 2014.10.29. 19:21:19

@Nem taggyűlés volt:

Az, és kösz, de ez a blog kint tartja a jobb oldalán, úgyhogy többen láthatják, mintha a nevem mellett lenne.

A frissítés igényről időnként hallok, viszont az alap képlet lényegi változatlansága miatt alig tartom indokoltnak. Továbbá kedvem sem igazán van rá a reakciók gyakori logikátlansága miatt. Tetszik sokaknak, de rettentő nagy az ellenállás a számomra teljesen kézenfekőnek tűnő teendőkre nézve. Néha azon tünődök, hogy pont erről volna érdemes írni. Viszont munka is van a világon.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.29. 19:24:03

@Szélmalomharcos: ha ez a diagnózis, akkor pláne amilyen gyorsan csak lehet, vissza kéne vonni, mielőtt a külső és belső feszültség pont egyszerre durran.

Bereznay 2014.10.29. 19:24:38

@timargabor:

Ja, most látom, miután én is.

Bereznay 2014.10.29. 19:36:28

@Szélmalomharcos:

Pár évvel ezelőtt, amikor az ország komoly nemezetközi nyomás alá került, nekem is úgy tűnt, hogy ilyen kísérlet volt, van is sejtsem milyen erdettel. Most nem. Most a külső nyomás és belső megmozdulás összjátéka spontán volt, utóbbi összehasonlíthatatlanul jelentősebb, mint a mesterségesen kicsiholt akkori és semmi sem mutat arra, hogy megtörtént volna a net adó terv nélkül. Inkább csak anni szereőpe volt a külföldnek, hogy sokaknak erőt adhatott a következtetés, hogy „a Nyugat velünk van”. Szóval nem helyes a külföldre kenni. A világban nem minden irányított.

Bereznay 2014.10.29. 19:39:49

@timargabor:

Nehéz az embernek zsebében a kétharmaddal. Óvatosság lankasztó: veszélyes.

Szélmalomharcos 2014.10.29. 22:35:29

@Bereznay:
Néha jobban sikerül, néha kevésbé, néha meg egyáltalán nem.

Ukrajna például az első, a pár évvel ezelőtti Hahás (Bajnai megjelenését előkészítő) akciósorozat a második, a mostani meg a harmadik kategóriába fog bekerülni. Azáltal hogy sikerült stabilizálni az ország gazdasági helyzetét, Orbán pozíciója tartható, a párszáz forintos kizsebelések nem érik el a többség ingerküszöbét

Bereznay 2014.10.29. 22:45:56

@Szélmalomharcos:

Lehet, hogy nem éri el.

Más is van, mint „az olaj”.

csedársajt 2014.10.30. 09:25:20

@Mangekyo22: Ja, ez pont az a "rossz a levegő, rossz az egészségügy, rohadjon meg a fiatal netgeneráció", ne ezekkel a modern szarságokkal foglalkozzunk szöveg, amire ez az egész szétrohasztó politikai rendszer támaszkodik.

A dühös, csalódott, fél életében mélykádárista kisember, aki -el-hitte 90ben, 10 éven belül úgy él, mint az osztrák, és most, hogy látja, nemhogy 10év, de ő már soha, visszafelé mennek, ujra romlanak a dolgok...

Ezért előjön belőle az agresszív vadmalac, és azt nézi jó magyar szokás szerint, kibe, mibe lehet belerugni, mit lehet lehúzni ,leugatni, pocskondiázni, kikkel lehetne kib@szni, mit csináljon, oldjon meg, teremtsen meg, adjon neki a politikus és a kormány azonnal, hogy neki "még arra a kisidőre" jobb legyen.

Az értelmes országok evvel szemben érzik a jövő szelét, a világtrendeket, nem most, hanem már több emberöltő óta támogatják a fiatalságot, a vélemény és vállakozási szabadságot, mert tudják, a siker utja az, hogy a fiatalok modernizálják, felemelik és a koszerű vivmányokkal a világ élvonalába repítik az országot.

Ez a net=pornó szintű aljas szöveg egyébként pont az, ami mindennel megy idehaza, gyorsan kapcsoljunk valamit hozzá, ami ugymond erkölcstelen, és akkor kész a bunkósbot, amivel nagyot sózunk hol erre, hogy arra.

Azt nem vesszük észre, hogy egymást verjük agyon, evvel közvetve magunkat és az egész országot is.

A taxis, a rendőr, a trafikos, a kaszinós, a stb mind megkapta a saját kiütését, és a hülye kisember tapsol, utálja akit épp kell.

Nem érti, nem fogja fel, hogy a modern ország az nem állami vállalatok szovjet búrában tengődő gyarmata, attól erős és önálló, hogy vannak lehetőségek, amivel a tehetségesek és okosak élnek, és fellendítik az országot, a gazdaságot.

Ha jelenleg gyarmat is vagyunk, pont azért, mert ha mindekit folyotn kirabolnak, fejbeb@sznak és tönkretesznek, akkor annyi az egész termelés és gazdaság, amit a nyugati multi idehoz, ő pedig majd hülye lesz nem nyugati érdekek szerint dolgoztatni és vezényelni itt, csókolhatjuk a kezét amig egyáltalán jön.

Ez a netadó is pont arrol szól, csak annak a multinak "éri meg", aki ugy adja a netet, hogy közben 50000helyen lehúz és szétsarcol, minden egyéb adó alól mentes, mert bőven tömi a politikusok zsebeit.

Amelyik multi leányok majd titokban megállapodnak, árkarteleznek, és olyan drága lesz náluk a tévé, a net, a telefon, a minden, hogy ujra visszajön az, csak az állami propagandaadókat nézi az ország 70%-a. Szobaantennával.

Ez nem az az irány, ahogy valaha is felfelé épül az ország, ez pont a visszafelé irány, az a hőn áhított(?!?!) mély ázsia, ahol egyszerűen nincs is egészségügy, a vidéki doktor egy lázmérővel és hallgatóval a nyakában "gyógyit" akinek komolyabb gondja van, az meg majd szépen természetesen, lassan belehal.

Meg lehet nézni, hogy néznek ki azok az országok, amik erre az útra léptek, megtagadták a jövőt, a fejlődést, a szabadságot.

Bereznay 2014.10.30. 14:04:53

@csedársajt:

Igencsak helyes észrevételek!
süti beállítások módosítása