A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Falus és a politikai innováció hiánya

2014.09.29. 08:30 timargabor

Elég sokatmondó a hazai politikai élet magát "demokratikusnak" nevező oldaláról, hogy politikai innovációja a budapesti főpolgármesterjelölt-állításban odáig terjedt, hogy jelölt egy tökéletesen alkalmatlan figurát, majd most várhatóan visszalépteti. Mondjuk legalább ez utóbbiig is eljutott, de csupa vereséggel nem lehet háborút nyerni. Nem is fognak.

Miért lett Falus a főpolgármester-jelölt, kicsit kínosan későn? Mi volt a kiválasztási szempont? Semmi más, minthogy ő volt az első olyan név, amelytől az asztal körül ülő három, közös jelöltet nagyon állítani akaró, de egymás előretörésétől féltékenyen tartó párt - MSZP, DK, Együtt - egyike sem dobott egy hátast. Ez a feltétel persze gyakorlatilag kizárta, hogy értelmes jelöltet állítsanak. Aztán amikor a közvélemény-kutatások már az egyébként eleve kudarcnak megjelölt második helyre sem hozták ki Falust (a győzelemnek pedig a leghalványabb esélye sem volt nála soha), és most még ezzel a gyönyörű "bilincsbe zár az Egyetlen" örökbecsűvel is előrukkolt, visszaléptetik. Ebből az a tanulság, hogy (1) ha nyerni akarok, akkor nyerni akarok és nem a partnereim esetleges előretörésétől félni (2) keresek egy alkalmas arcot, és jó előre, nyilvánvalóan felépítem. Nem kizárt, hogy a semmiből is berobbanhat valaki - de kérem, ne egy vödör jeges vízzel próbálkozzon, maximum a cirkuszban vagy a kabaréban. Falus lehet, hogy jó tisztifőorvos volt, de neve ezzel a két hónappal a töketlenkedés és a gyáva, eleve defenzívára játszó jelölés szinonimája lett.

Hogy nincs alkalmas ember ebben a három pártban? Akkor viszont minek vannak?

Úgy tűnik, így most Bokrosra száll át a jelölés. A saját szemszögükből ez racionális lépés. Még egy halvány, általunk üdvözlendő jobbratolódást, a populizmustól a gazdasági racionalitás felé tett lépést is felfedezhetünk, de ez azért részben wishful thinking. Azt pedig ne feledjük, hogy a hazai politikai jobboldal szavazói nem igazán fognak magukénak tartani olyasvalakit, aki a jobboldal számára ikonikus toposzokkal szembemegy. Ettől függetlenül a balos szavazók összefogását egy valamennyire jobbra húzó figurával akár politikai innovációnak is tekinthetnénk, ha nem a sokkal nagyobb blamázstól megóvó kényszer lenne.

Összességében azonban az egész sztori egy újabb méretes bukta a szocialistáknak és klónjaiknak, amely megmutatja: nem tartják kezükben a saját dolgaikat sem. Akkor meg miért mondják, hogy szavazzon rájuk bárki is?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

24 komment · 2 trackback

Címkék: mszp töketlenség DK Bokros Lajos főpolgármester-jelölt Falus

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr146740539

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A politikai innováció 2. - Új formák nélkül marad a régi, lejárt tartalom 2014.09.29. 14:15:11

 A múltkor azt vizsgáltuk meg, honnan érkezhet a politikai innováció. Most azt vizsgáljuk, hogy nekünk szükségünk van-e rá. A jelenlegi hatalom által erőltetett új politikai rendszerépítmény nyilván innováció. Na de kié is valójában? Lehet, hogy csak ...

Trackback: Hungarizált főpolgármester-jelölt 2014.09.29. 09:54:03

Falus megBokrosodik, ha lehet hinni az Index információinak:  Visszalép hétfőn a főpolgármester-jelöltségtől Falus Ferenc, tudtuk meg. A visszalépésről már a múlt héten elkezdődtek az egyeztetések, a Falus mögött álló pártok (MSZP, DK, Együtt-PM) ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 09:03:50

Ha igaz, akkor ez egy tisztességes lépés. Falust eleve bűnbanknak szánta a ballib agytröszt. Most Falus megunta és felmondott.

Bokros hiteltelen alak, semmi esélye. Még az MSZP-s törzsszavazók jelentős része is utálja őt. Gyakorlatilag az ő Demszky szoci szempontból. Sok szoci Tarlósra fog szavazni inkább, ő lesz számukra a kisebb rossz a Bokros-Tarlós választékból.

Persze ha Budapesten lennék a választás napján, Tarlósra szavaznék így is.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.29. 09:08:57

@maxval a bircaman: Te komolyan azt hiszed, hogy őt "szánták" valamire? Szerintem baromira örültek, hogy találtak valakit, és le van tudva ez a kérdés.

A Demszky-hasonlat nekem is eszembe jutott. És milyen sokatmondó, hogy Demszkyvel szemben sem tudtak a szocik életképes alternatívát építeni.

nevetőharmadik 2014.09.29. 09:23:28

"Hogy nincs alkalmas ember ebben a három pártban? Akkor viszont minek vannak?"

Ennyi.

Ennyi és nem több.

toportyánzsóti 2014.09.29. 09:37:50

Ezektől már csak azelempé impotensebb aki gyakorlatilag a narancsmaffia szekerét tolja annak a csöcsén lógva élen az orbanizálódott schifferkével,aki csak saját pecsenyéjét sütögeti leszarva az ország érdekeit.Lehet saját portán seperni mielőtt nagyarcot kivágjátok.

toportyánzsóti 2014.09.29. 09:41:54

Belesimul a maffiaállamba aki a ballereket csócsálja a folyamatosan csaló hazaáruló puccsista orálmuzsik és offshorkkjai helyett,vagy ezekkel szemben nem mered a hangodat hallatni mert félsz hogy retorziót kapsz?

toportyánzsóti 2014.09.29. 09:43:30

@maxval a bircaman: Elköltöztél az orosz sztyeppére legelni kérődző?Ott sincs becsülete a hazaáruló hasznos idiótáknak.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 11:21:17

@doggfather:

Biztos? Szerintem értelmes ember, s tudta mi a helyzet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 11:22:06

@toportyánzsóti:

Az ország érdeke: minden hikimori szavazzon Bajnaira.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.29. 11:23:19

@maxval a bircaman: értelmes ember aki olyanokat nyilatkozik, hogy ő egy buta ló? Vagy nincsenek politikai ambíciói, vagy "levizeli magát"?

Ad Dio 2014.09.29. 12:23:05

@nevetőharmadik:

:-(

És ehhez nincs is mit hozzátenni. tényleg a Jobbik lesz 2018-ban a Fidesz kihívója. És ez _nem_ jó...

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.29. 13:01:04

"Hogy nincs alkalmas ember ebben a három pártban? Akkor viszont minek vannak?"

Ez tényleg a cikk legjobb, legtalálóbb, legszomorúbb (félreértés ne essék, nekem nem) mondata.

Gergő - gergo.me

toportyánzsóti 2014.09.29. 13:06:47

@maxval a bircaman: Rajtad már az orosz fűlegelés sem segít,putinka hasznos idiótája,lehet hogy radioaktív amit legelsz.

2014.09.29. 13:47:54

A latolgatók teljesen elfelejtik azt, hogy Budapesten közel egál volt az erőviszony a jobb és a baloldal között. A fővárosban a Jobbik nem nagyon rúg labdába.

2014.09.29. 13:50:07

Ebben az értelemben teljesen racionális lépés Tarlós ellen egy jelöltet indítani. Ebbe az LMP kavar be rendesen, mivel ők nem fogják visszaléptetni tökéletesen esélytelen jelöltjüket sem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.29. 13:52:40

A baloldal úgy akar választást nyerni, hogy halálra röhögteti a jobboldali szavazókat. :-)

Ad Dio 2014.09.29. 13:53:05

@Zoltanius:

Úgy tűnik a Pm sem áll bokros mögé. Ez veszett fejsze nyele...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 14:00:26

@Zoltanius:

Az LMP célja nem a választás megnyerése, hanem a részvétel.

Belépni bármilyen módon bármilyen ballib összeesküvésbe öngyilkos lépés lenne az LMP számára.

Ezt még az LMP-s szakadárok is kezdik érteni. 1 év múlva vissza fognak menni az LMP-be.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 14:02:07

@Zoltanius:

Ez egyre inkább fog változni szerintem. Kelet-Magyarországon is a kiábdrándult ballib szavazókból lett a Jobbik-tábor, Budapesten is meg fog indulni ez a folyamat.

mrZ (törölt) 2014.09.29. 20:29:11

Lesz itt fejlődés politika ügyben csak ideák kellenek. A képviseleti demokrácia visszavonhatatlanul pénzügyi-gazdasági szerveződések hatalmába került, amikor lesz alternatíva arra fog fordulni a jelenleg passzív tömeg. (A likvid demokrácia nem érte el az ingerküszöböt, be is csukott a kalózpárt.) Majd jön másik, a gondolkodás próbálkozás nem áll meg. A társadalmi evolúció már megindult, a kamu képviseleti demokráciából kiábrándulás, "nem részvétel", gazdasági válság, háborús ideológiák, fasizálódás mind ennek jele. A bal ennek az első áldozata, most következik a többi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.09.29. 23:15:22

Falus volt az az ember, aki ember volt.

Nem egy megcsinált hős, egy ember.

Aki kiállt, és azt mondta, szeretné jobbá tenni a fővárosiak életét.

Esendő volt, látszott rajta, közülünk való.
süti beállítások módosítása