A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

És kire szavazzon, aki polgári Magyarországot akar?

2015.02.22. 10:17 timargabor

Megy a bruszt GFG minapi interjúja nyomán, hogy mennyire gondolta komolyan 1998-ban a "polgár" kifejezést a Fidesz és mennyire volt a tényleges szándékoktól független, azokat becsomagoló álca? Felháborodott rajta a Magyar Nemzet vezércikkírója, bár esetükben ott a finom kérdőjel, hogy eddig nem sejtették, és csak Lajos balhéja nyitotta fel a szemüket? Mi Gazda Albert cinkes cikkét fogadjuk el a 98-as fideszes győzelem okait illetően, és nem csodálkozunk GFG őszinteségén sem. Orbán első kormánya részben tényleg polgári volt - főleg a megelőző és az őt követő szocialista kurzusok fényében. A mostani viszont nagyon nem az. Most már be is vallják.

Egy polgári kormánytól elsősorban azt várná a polgár - és itt maradjunk a Fidesz 98-ban sejtetett vagy ki is mondott definíciójánál: a dolgozó ember, a GDP megtermelője - hogy az ő érdekében kormányoz. Hogy nem az a fő kérdés, hogy mire lehet az adót elkölteni, hanem hogy hogyan lehet úgy kormányozni, hogy az adóbevétel alapjául szolgáló piacképes termelés nagyobb legyen. Hogy ez most mennyire nem szempont, azt elég jól példázza a vasárnapi boltbezárásos törvény. Kin csattan itt az ostor? Nem, nem annyira a teszkón vagy az osánon. Egyrészt a dolgozóikon, akik közül jópáran kereshetnek más (nem köz-) munkát, ha ugyan találnak. Másrészt azokon, akik munka és gyereknevelés mellett, esetleg pont a vasárnapi mise után, néha vásárolnának is akkor, amikor ott a gyerek, aki nélkül mondjuk lehet neki ruhát venni, csak nem annyira kellemes. Az sem mindegy, hogy ebből valószínűleg többstadionnyi (pardon: több fedett sportlétesítménnyi) adóbevételi bukta is kinéz, de a GDP-t megtermelő réteg feleslegesen és adminisztratív módon rontott életminősége szempontjából másodlagos.

A kérdés pedig a címben: kire is szavazzon a polgár? Aki a GDP-t megtermeli? Mert pillanatnyilag képviselete láthatóan nincs. A Fidesz felejtős, lásd fenn. A Jobbik partikuláris kérdéseket feszeget a polgárok által nem annyira kedvelt radikális módszerek mindenhatóságában bízva, kösz nem. Gyurcsány ugyan pont tegnap bejelentkezett erre a szerepre, hát ne röhögtessen, hogy pont ő. A szocik be se jelentkeznek, ahogy nagyjából semmire sem. Az LMP, amelynek immár másfél éve volt, hogy erre pozicionálja magát, láthatóan nem érdeklődik, maradnak a partikuláris ügyek nem túl átütő erejű képviseleténél. Szóval nincs ilyen. Minden hazai parlamenti pártnak van többé-kevésbé részletes programja, hogy mit kezdjen az inaktívak ellátásával, de még ellenzékben sem foglalkoznak komolyan velünk, polgárokkal. Kormányon meg éppen nem.

Lehetne ezen változtatni?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

kardlog.png

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

276 komment · 1 trackback

Címkék: polgári párt polgári Magyarország aktívak képviselete

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr407196257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Timár Gábor: És kire szavazzon, aki polgári Magyarországot akar? 2015.02.22. 11:26:02

Kire is szavazzon a polgár? Aki a GDP-t megtermeli? Mert pillanatnyilag képviselete láthatóan nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 11:08:57

bircaman, merre vagy? lassan egy órája kint a poszt, és még nem közölted, hogy hülyeség :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.22. 12:00:15

És aki nem kér a ti polgárinak csúfolt maszlagotokból, pusztán egy élhető, kulturált országot akar?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.22. 12:13:48

Jó ideje nincs polgári jobboldali pártunk. Csak baloldali van. Rögtön megértjük, ha történetiségében nézzük a dolgot. Rendszerváltás volt? Módszerváltás volt?

A szojvetekkel kollaboráló szolgálatok és a "modellváltás" folyamata. Nem módszerváltás, modellváltás. A kollaboráns szolgálatok terminológiája. Jó lesz megjegyezni, jó lesz terjeszteni. :-) Két kedvcsináló idézet:

"Hankiss Ágnes szerint a belügyi szer­vek igyekeztek kézben tartani az egész rendszerváltás – ahogyan ők nevezték: „modellváltás” – folyamatát, a régi rendszert békés átmenettel hozzáidomítva az újhoz. A filmkészítők konklúziója szerint így nem véletlen, hogy már a rendszerváltás idején ezernyi törésvonal szabdalta szét az ellenzéket, ez máig ható titkosszolgálati aknamunka eredménye."
...
"A film rendezője szerint a ’80-as években már a leggyakrabban alkalmazott módszer volt, hogy mindenkit egymásnak ugrasszanak. „S ha azt nézzük, hogy miért sikerült ennyire rosszul a rendszerváltás, miért volt ilyen megosztottság, hogy a rendszerváltó ellenzék egy idő után jobban utálta egymást, mint magát a rendszert, amit le akart váltani, akkor lehet azt mondani, hogy nem csak a magyar néplélekben van a hiba, hanem inkább abban, hogy túlságosan jól dolgozott az állambiztonság” – vélekedik az újságíró."

www.atv.hu/belfold/20150222-a-halozat-orok-a-modszerek-osiek/hirkereso

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 12:18:55

Gábor, én nagyon kedvelem az írásaidat természetesen, de ha a barátaink ezt írják... mit várjak az ellenfeleinktől.

Bereznay 2015.02.22. 12:21:11

@timargabor:

Ezt – valószínűleg sok mások nevében is – nagyon értékelem.

panelburzsuj 2015.02.22. 12:28:53

@HaFr:
Ellenfelektől szisztematikus pocskondizást várj.

Amúgy stikában már parlamenti párttá váltál? :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 12:32:00

@panelburzsuj: Azért van, aki esetében még tudok csalódni.

Bereznay 2015.02.22. 12:33:17

@HaFr:

Megpróbáltalak időben figyelmeztetni, hogy aki őszinte, miért várhat csak a remélttől ellenkező hatást párt alapításától. Attól sok minden várható, de a helyzet javítása biztosan nem.

Oda se bagóztál.

Akármi is a szándékod, a gyakorlatban – mivel az adott, de általad figyelembe nem vett körülmények között ez nem rajtad múlik – ellenkező eredményért munkálkodsz, mint amit hirdetsz.

Bereznay 2015.02.22. 12:34:35

@panelburzsuj:

Nem csak parlamentiekre lehet szavazni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 12:39:59

@Bereznay: van benned -- észlelem -- valamiféle sértődöttség, egy évvel ezelőttig igen sűrűn értekeztünk az elméletedről és az álláspontodról, igen sűrűn kifejtetted a blogomon, pedig előszörre is megértettem, nem osztottam, most se osztom. A Kard blogot is elérte láthatóan a magyar kórság, a széthúzás, a méltánytalanság, de közben a tényleges passzivitás -- miért lenne ez más párt nélkül? miért lenne könnyebb ez mozgalommal vagy bármi mással? Én nem lettem a NER része, ezt talán elismerheted, nem igazoltam az elméletedet, a küszködésem nem hiábavaló, akkor is , ha vannak ilyen mélyütések. Ez a nép, ezzel kell kezdeni valamit.

István Tamasi 2015.02.22. 12:42:08

@HaFr:
Nem ide vág, de:
Én nem csalódtam az önjelölt Bénbekpéterben, mert amikor megpróbáltam vele érdemi párbeszédet folytatni gyorsan kifogyott az érvekből és egyszerűen letiltott az oldaláról. Na ennyit az önjelölt mikro polgári konzervatívról.

panelburzsuj 2015.02.22. 12:43:01

@Bereznay:
Persze.

De ebben a posztban Tímár betű szerint ezt írja: "Minden hazai parlamenti pártnak van többé-kevésbé részletes programja, hogy mit kezdjen az inaktívak ellátásával, de még ellenzékben sem foglalkoznak komolyan velünk, polgárokkal."

Hogy "feltörekvők" közül miért nem említ meg egyet sem - azt tőle kérdezd. Meg azt is, hogy mi alapján szedné össze az "ajánlottakat".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 13:03:59

@István Tamasi: te is sértődött vagy, ne bennem keres az okát -- bárcsak lettél volna te is önjelölt, ne csak billentyűkoptató, akkor én most nyugodtan élhetném a polgári életemet

légügyi megfigyelő 2015.02.22. 13:05:22

@pythonozok: És aki nem kér a ti polgárinak csúfolt maszlagotokból, pusztán egy élhető, kulturált országot akar?
Annak annyi.
Egyébként szerintem a Fidesz első kormányzása sem volt polgári. Lózungszinten egyéretlműen az volt, egyébként nem. Kb. olyan volt, mint a mediterrán életérzés, amelynek jegyében mediterránnak gondolt villákat építenek a magyar mediterránok.
Pszeudo-polgári, ilyen volt akkor a Fidesz. Ugyanazt a kommunikációs technikát gyakorolta, mint most, csak nem volt ilyne nagy hatalma.

nevetőharmadik 2015.02.22. 13:10:57

@timargabor: Ezen a poszton nem lehet látványosan félni a buziktől, lehet, hogy ezt kihagyja.

Bereznay 2015.02.22. 13:12:24

@HaFr:

Talán gyöngül a memóriám, de ami a blogodon írásom kapcsán zajlott, abban emlékezetem szerint semmi lényegi/tartalmi nem volt, csak olyasmi, amivel nyitásnak magad is itt rögtön kezded: leszólás, személyes elmarasztalás meg hasonló.

Ugye nem akarod azt tettetni, hogy valakit, aki téged éppen egy összefüggésre emlékeztetett, azaz tartalmi/érdemi szempontra utalt, válaszul sértődöttséggel vádolni több lehet ellenséges hangulat keltés kísérleténél?

Sértődöttséget, ha már említetted, én itt csak a részedről tudok észlelni, t.i. Gáborral szemben.

Az, hogy valaki szeretné, hogy ne pazarolódjon el a közösség alig létező energiája olyasmire ami a közösség számára máshol elmondott okok miatt csak ártalmas lehet, és ennek hangot ad, kissé sem sétődöttség vagy nem sértődöttség kérdése. Nem személyes dolgokról van szó, kár megpróbálni egy kulcsfontosságú kérdést ilyen keretek közé gyömöszölni és azok szálán elhallgattatani, hanem az ország dolgáról.

légügyi megfigyelő 2015.02.22. 13:14:28

@HaFr:
Talán jókor szólok, talán már késő:
olyan rendszer lebontása szükséges bármilyen nem háborús gondolkodású mozgalom megindítására,amely regnáló rendszer éppenséggel minden ismeretlen vagy ellenséges mozdulatra tüzérséggel reagál. Mindeközben nekünk, különféle és különböző polgároknak fogy az élete, az ideje. Ennyi. Béndek úrnak pedig mindezt különös súllyal üzenem.

Bereznay 2015.02.22. 13:16:27

@panelburzsuj:

Mondjuk mondsz valamit. Tágabb megközelítésben számomra meg az a fő kérdés, hogy miért jelenik meg Gábor számára a probléma akként, hogy nahát akkor kire szavazzon az ember? Ő tudja a legvilágosabban, miért kérdezem ezt.

Bereznay 2015.02.22. 13:23:14

@légügyi megfigyelő:

Nem hittem volna, hogy ennyire hasonlóan fogunk egyszer még látni valamit.

Igen, pontosan ezt szeretném megelőzni. Azt, hogy fogyjon a közösség élete, és energiájaoylasmire, amitől elve nincs mit vérni, vagyis ha van az ellenkezőja annak aminek – még ha jó szándékkal is – megjeleníti magát.

István Tamasi 2015.02.22. 13:24:51

@HaFr:
Belőlem egyáltalán nem a sértődöttség beszél semmilyen politikai ambícióm nincs nem úgy mint neked te önjelölt polgári konzervatív mikron. /Hafr= béndekpetike/

Bereznay 2015.02.22. 13:27:53

@István Tamasi:

Dettó. Bár – hogy védjem egy kicsit – a tisztesség megkívája, hogy azért ne tegyen az ember szemrehányást, hogy önjelölt. Végülis mi más lehetne? Hiba van, de ez nem az.

István Tamasi 2015.02.22. 13:34:33

@Bereznay:
Valóban nem az a probléma a mikronméretű polgári konzervatívval hogy önjelölt hanem az, hogy nem képes valóban polgári módon párbeszédre hanem letiltja az oldaláról azt akinek az övénél erősebb/jobb érvei vannak amely érvekkel nem bír. Talán ezért is marad mikronméretű.

Bereznay 2015.02.22. 13:48:54

@HaFr:

Na és hogy arra nézve is mondjak valamit, hogy nem lettél a NER része, nagyon nem érted – esetleg szándékosan kiforgatod az álláspontomat, ha úgy állítod be, hogy engem ilyesmi aggaszt. Amit NER-nek hívnak, az a megközelítésemben irreleváns. A rendszer 1989 óta nem változott. Levezethető (nem egy beírásban fogom megtenni), hogy menniben érdeke a rendszernek – mindkét ún. oldali részvevőinek – annak a tettetése, hogy valami új kezdődött a Fidesz kétharmadával. Minden változás csak mennislg, nem minőségi.

A te pártod az én megközelítsemben nem azért művel gonoszságot, hogy a Fidesz mögé állna, hanem minden más újonnan alakult párthoz hasonlóan amire szavazni lehet, azzal, hogy a legitmáció éltető oxigénjét szállítja akarva akaratlanul a rendszer számára, az érdeklődés fönntartásával.

Túl bonyolult ezt megérteni?

Soha érdemben nem cáfoltad az írásomban elmondottak lényegi érvényességét sem te, sem más. Deklaratív elutasítások, alátámasztatlan érzelmileg ellenérzést keltő inszinuációk, címkéző megbélyegzések, átlépések, elhallgatások (és, hogy még érdekesebb legyen közben csemegéző, de a forrásra nem utaló átvételek) még durvább pocskondiázások nem egy helyen voltak, de ha meggodoljuk, ez mind valami más.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.02.22. 13:49:55

Úgy tűnik elérte blog szimbólumát -a törött kardot- a „Rozsda marja, nem ragyog.” Itt megint egymásnak estek, jobban mondva hozzátok az érveket, a mé kellett Béndek Péternek pártot alapítani mellett, mint megkeresni azt a közöset, ami kiindulópontja lehetne valami újnak, mert már egy ideje itt is csak az van, hogy a parlamenten kívüliek közös ellensége a PKP. Hé emberek, meg kéne békülni már!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 13:52:45

@Bereznay: sose írtad meg az alternatív eszközöket, ill nem látom, hogy tettél volna valamit

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 13:59:17

@István Tamasi: te nagyon frusztrált vagy.. így telik a vasárnapod, Pista?

Bereznay 2015.02.22. 13:59:51

@digipenna:

Hogy jellegileg a megközelítésed mellett maradjak, A kard, akkor lesz igazán az aminek indult, ha a véres kardról lesz végre szó. Ami nem ölési szándékot jelent, hanem azt, hogy helyzet nagyon komolyan vétele, egyben összefogás szükséges, olyan, amitől eredményt lehet várni nem részérdekek érvényesítését, hiúságok szereplés vágyak szolgálatát.

Csak a helyzet megértése alapján érdemes próbálni bármit tenni, nem a „tenni akarok” lelkileg érthető, de célra nem vezető zsákutcás kiabáló buzgalma alapján.

toportyánzsóti 2015.02.22. 14:03:59

Nem látod a fától az erdőt,csak azt kell mantrázni:szavazzon aki polgári Magyarországot akar,lényegtelen hogy kire.Szimplán ezt tudja az általános és titkos választójog nem kell atomfizikus elme hogy rájöjj.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.22. 14:07:28

@légügyi megfigyelő: az a baj, hogy a szememben a "polgári" az valami erősen pejoratív jelző, voltaképp a szemellenzős birkanyáj szinonimája.

toportyánzsóti 2015.02.22. 14:08:27

A hálózat örök,sikeresen tönkrebaszta a rendszerváltást,a többi csak duma,ennyit tud ma a magyar elitke az értelmiségel a zsebében.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:08:44

Hatalomra emeltétek a csuti ártányt...most meg agitáltok ellene?
Ezt megjósoltam 2012 - ben...
Még 2014 - ben is hittetek neki ?
Elbaszta a geci ( Ha polgari konzervatív jobboldaliaknak szabad ezt a jelzot - az érintett tiltakozása nélkul! - használni , akkor egy átlag polgarnak is szabad..)
"A sajatjai fogják Orvbánt elzavarni..." -
-ezt voltam bátor írni anno...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.22. 14:10:08

@rdos: klasszikus értelemben vett baloldal sohasem volt Magyarországon. A mostani kormány semmiféle oldalhoz nem kapcsolódik, ha megnézed a történetét ennek a hordának. Esetleg opportunistának nevezhetőek. Ezek mellett a szélkakas egy stabil képződmény.
Bizonyos fokig a maszop talán valóban balos volt, de ez kimerült abban, hogy a nácik hazaárulóz(t/z)ák őket és nyitottabbak a külföld felé, mint a magyarkodó, nagyon nemzeti maffiák.

toportyánzsóti 2015.02.22. 14:10:15

@HaFr: Most hogy 1,2 milka birca letiplizett a narancstábortól,érthető ha frusztrált nem kicsit.

miskabá 2015.02.22. 14:12:30

"A Jobbik partikuláris kérdéseket feszeget "

Ez így önellentmondás. A "párt" szó a partikulárisból ered, tehát egy párt eleve részérdekeket képvisel. Persze minden párt igyekszik minél több részérdeket lefedni, hiszen annál több lesz a választója.

Hogy a Jobbiknak ez mennyire sikerül abba inkább nem mennék bele, de a baloldal mostanra eljutott odáig, hogy saját magán senkit nem képvisel. Legfeljebb csak a finánctőkét, komprádor burzsoáziát (saját korábbi marxista terminológiáját alkalmazva)

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:12:48

@toportyánzsóti:
" A hálózat örök,sikeresen tönkrebaszta a rendszerváltást,a többi csak duma,ennyit tud ma a magyar elitke az értelmiségel a zsebében."

Az értelmiseg is pénzért veszi a kenyeret...
Aztán elgondolkodtak , hogy észmébol nem lesz kenyer...
Viszont hallgatásért ,degaóg popiulizmusert, félre - meg-magyarázásért kalács is jut...
EGY KEZEMEN MEG TUDOM SZÁMOLNI A TISZTESSEGES JOBBOLDALI kozéleti embereket ,POLITIKUSOKAT !!!!

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.02.22. 14:13:30

@Bereznay: Figyelj, írtál valamit, ami egy már nem rajongód szerint, szikla a mocsárban. Le a kalappal előtted. Őszintén. Azonban nem indított el semmit. Semmilyen spontán mozgalom nem alakult köré. Hiába várod. Nem volt érzékelhető távolmaradás miatta a három nyert-vesztett, kinek melyik választáson. Miután elolvasta az ember azonnal kijön belőle, jómegmonta. De nem látni, hogy megindultak volna népek mobillal villogni melletted. Ez nem a te hibád, te megtetted a magadét. Ilyenek vagyunk. Nem akarunk nem-pártokra szavazni. Ezen se te, se senki más nem fog változtatni. Jó, de te mit akarsz tenni, hogy ne essünk „zsákutcás kiabáló” buzgalomba?

István Tamasi 2015.02.22. 14:16:33

@HaFr:
Na tessék megint egy hiba ami megakadályoz téged abban, hogy kinőjj a mikornméretű politikusból. Teljesen félreérted a megnyilvánulásomat és azért nevezed frusztráltságnak. Lehet, hogy az emberismereti képességeddel is komoly problémák vannak.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:16:54

@miskabá:
"de a baloldal mostanra eljutott odáig, hogy saját magán senkit nem képvisel. "

Ez barokkos túlzás...
Elmondanád nekunk ,csalódottaknak ( nem azért vegyok csalódott , mert a Fidesz nyert , és "kormanyoz",..hanem mert NEM kormanyoz. Tudod , úgy voltam vele , hogy nem kell mindenaron szoci- liberalis kormanyzás , nekem belefér a vetésforgo ...) HOGY A FIDESZ 2010 - TOL KINEK AZ ÉRDEKÉT KÉPVISELI EBBEN A KURVA ORSZÁGBAN ?

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 14:18:22

@dr kíváncsivagyok: az utolsó mondatod a "jobboldali" szó nélkül is megáll, max. a két kezem fog kelleni hozzá.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 14:20:53

@dr kíváncsivagyok: nem túlzás, inkább alálövés. Aki látszik, arra szinte mind igaz.

A PKP egyelőre "nem látszik". Na, rájuk nem is igaz.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:22:06

@digipenna:
Béndek Péter alakítson pártot...
És HaFr is alakítson...
Sok kis ellenzéki párt - ha van eszuk és osszefognak - konnyedén elkuldhetik a pocakhuszárt a picsába...
(Ehhez mondjuk nem ártana a parlamentbe jutás határát leszállitani 2 - 3 % - ra...)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 14:23:06

@HaFr: Pedig ez egy abszolút baráti írás (számotokra legalábbis). Don't be too defensive. Azt kell mondanod erre, hogy: "hát ránk!". Nem? :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 14:24:04

@dr kíváncsivagyok: az említett kettő ugyanaz, és megtette.

Csak hát ugye...
konzervativok.hu/

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:24:07

@timargabor:
"az utolsó mondatod a "jobboldali" szó nélkül is megáll, max. a két kezem fog kelleni hozzá. "

Ezzel azt mondtad ki , hogy 3 - szor annyi a hiteles szoc-lib politikus-kozeleti ember , mint a jobbos-konzervatív !

panelburzsuj 2015.02.22. 14:24:25

@digipenna:
Csudálatos módon nem a "nép", hanem a centrális erőtér vette komolyan Bereznayt: módszeresen törölgeti a választások érvényességi küszöbeit.

Másik érdekesség egy, az utóbbi napokban "előkerülődött" hosszú interjúból:

"(kérdező): A mai Fidesz mellett ki tudna állni?

(válaszoló): Nekem kell kiállnom a Fideszért? A kérdés is mutatja, hogy Magyarországon felfordult a világ, kizökkent az idő. Nálunk manapság nem a pártok képviselik az embereket, hanem az emberek képviselik a pártokat. Ahelyett, hogy azon vitatkoznának, hogy az én érdekeimért hogyan lehetne a legtöbbet tenni, arról van szó, hogy két ellentétes érdek hogyan tud egymásnak feszülni. Ezzel szemben a hétköznapokban az emberek kiállnak a pártválasztásukért. Kiállnak és összevesznek a családban, a barátok szétmennek, a cégeken belül nem állnak szóba egymással."

(Gugliba csapás előtt érdemes picit eljátszogatni a gondolattal: vajon ki mondhatta?)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 14:25:51

@timargabor:

A válasz: "ne a ballibekre". De mivel ez nyilvánvaló, így nem is terveztem leírni. De most, hogy direkt felkértél, nem tudom meleg, szívélyes invitálásádoat nem figyelembe venni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 14:25:59

@timargabor: Ühüm. Biztos igazad van. Mondjuk, felhőtlenebb lenne az örömöm, ha ezt te írtad volna bele a posztodba. But maybe I AM too defensive.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 14:27:01

@HaFr:

Ott lesznek a cenzúra- és homoklobbi-párti áljobboldaliak mind? Mind a 80 fő?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.22. 14:27:17

@pythonozok: Amit a szojvet megszállás óta komenyistának neveztek, azt én inkább bolsevistának nevezném. A bolsevizmus pedig nem politikai, hanem köztörvényes kategória. Kiegészítve két súlyosbító körülménnyel, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett. :-(

A bolsviki eftársakra, újabban szotyialista - focialista kishazánkban nertársakra is ez a jellemző. Még a saját törvényeiket sem tartják be. :-(

hvg.hu/itthon/20150222_Veszprimi_valasztas_a_Jobbik_szerint_a_Fi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 14:30:05

@maxval bircaman szerkesztő: "Kardot" kötve mondom, ha mind. Mind, akik nem lopnak, nem hazudnak és nem terrorizálják orosz háttérrel a magyar népet. Ennyien vagyunk. Te nyilván nem leszel.

Bereznay 2015.02.22. 14:31:24

@HaFr:

Dehogynem írtam meg. Másról sem beszélek, néha magam is csodálkozni, miért. Csak ha valaki nem akarja megérteni, letagadja.

A rendszer demokratikus szempontból nem legitim. Azt hatérozták el ezzel tisztában lévő létrehozói, hogy legitimitást úgy szerznek majd, hogy látszatra választásokat tartanak, ahol majd az áéltaluk addig melőzött nép a szavazatai leadásával utólagosan asszisztálva legitimálja őket. Azóta is folyamatosan erre mutogatnak. Itt van a rendszer Achilles sarka. Semmitől sem félnek jobban a Kerekasztalon annak idején a népet kirekesztve zárt ajtók mögött egymással lepaktáltak (a lepaktálást a zért ajtók mutatják, hiszen ebből, amihez joguk nem volt, a roszhiszeműség nyilvánvaló), mint, hogy lassanként a kijátszottak átlátnak a szitán és eljutnak a logikus következtetésre: semmi értelme, hogy szavazni menjenek. Ezért volt a véget nem értő mesterségesen szított álproblémákon marakodások sora, és ezt szolglja újabb pértok alkítűsűnak szorgalmazésa. Ezek mind eleve esélytelenek, hiszen a rendszer nem demokratikus. Arra ugyanakkor jók, hogy érdeklődést vigyenek a lapok kezdeti leosztása óta (1989) érdektelen politikába. A rendszer számára az a fontos, hogy szavazás legyen, mellékes számára, hogy kire. Az t.i., hogy egy új párt majd elsöprő győzelmet arathat illúzió. Birtokon belülről a lepaktáltak ezt meg tudják és bizonyosan meg is fogják akadályozni. A legtöbb amit elérhet (csak az, amelyik eleve ilyen céllal alakult), hogy részt kap a koncból.

Ahhoz, hogy a dolgokon javítani lehessen elkerülhetetlen a rendszer megdöntése.

Ez békés úton csak a szavazatok kollektív céltudatos megvonásával érhető el. Ha egy új mozgalom jót akar, egyben a valós viszonyokkal számol, nem azokból a nem létezőkből indul ki, amiket tankönyvekből a demokrácia működéséről elsajátított és amelyek csak már létező demokratikus keretek között alkalmazhatók, nem keres szavazatokat, csak fölvilágosít, ezt igyekszik tudatosítani a választópolgárban. Vagyis azt, hogy a mostani rendszer teljes diszkreditálásának útján elért új helyzet jelenthet egyedül kiutat, amelyben azután az egyedül demokratikus lentről fölfelé építkezés megindulhat.

Ha ez megtörténik, csak akkor indokolt és helyénvaló új párt indítása. A képviseleti demokrácia viszonyait előbb létre kell hozni, csak azután lehet benne mozogni. Teljes ellentmondás a rendszert elvben nem demokratikus volta miatt elmarasztaló akármilyen újonnan alakuló párt részéről, hogy miközben nem tartja demokráciának a rendszert, úgy akarja azt megváltoztani, mintha eleve demokráciában működne. Az új pártok alapítói ezeket az összefüggéseket vagy nem gondolják logikusan végig, vagy eleve azért alakulnak, hogy a haszonélvezők körébe beépüljenek.

Párt alapításnál egyszerűbb, hasznosabb, sőt egyedül hasznos egy mozgalomnak a szavazatok kollektív tömeges megvonását megszervezni, ami után a rendszer kétségtelenül magától lebomlik, az átalakulás megindul. Ezt a szükséges történelmi érzék híján nem mindenki képes átlátni, hogyan és miért lenne igaz. Akkor is biztos. Nagyon nehezen értem meg a vele szembeni ellenállást, bár egyre inkább értem a mögöttes okot, illetve okokat. Több is van. Mindegyik rossz, sőt kétségbeejtő a bármilyen módú változtatást keresés kilátásait tekintve. (Nem idetartozó, hogy most elmondjam.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 14:31:56

@HaFr:

Nem bizony. Nem szeretnék Washinghton 5. hadoszlopa lenni.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:33:23

@timargabor:
"az utolsó mondatod a "jobboldali" szó nélkül is megáll, max. a két kezem fog kelleni hozzá. "

Ha ez igaz is lenne...
Legyen igaz...
Számomra tárgyévben nem az ellenzék,..hanem a kormany hitelessége a mérvadó...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 14:34:45

@Bereznay: Rendben, ezt akkor is megértettem. Az én szempontból ez úgy nézett ki, hogy amikorra párt lett, addigra én más javasoltam alternatív nemzetgyűlést (az ellenzéknek ki kellene vonulni a parlamentből), és mivel senki oda se bagózott, az egész stratégiának, amit vallasz, semmi értelme nem lett volna. Remélem érted -- nyilván, mert minden meg nem értettséged és sértettséged ebből táplálkozik: rossz a stratégiád. Rossz. Ennyi. Minden stratégia csak annyit ér, amennyit meg lehet valósítani belőle.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:34:51

@maxval bircaman szerkesztő:
" Nem szeretnék Washinghton 5. hadoszlopa lenni. "

Ellenben,...nem hánysz Bayer Putyinhoz szóló ódájától...
tán még egyet is értesz vele...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 14:35:42

@maxval bircaman szerkesztő: Istenem. Milyen egyszerű a világod. Most nem az, hogy akkor inkább választod, hogy Moszkva 8. hadoszlopa légy, hanem fel sem tudod tételezni másról, hogy nem az. Nem is akar lenni és nemi is az. Sajnálom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 14:35:59

@dr kíváncsivagyok:

Nem szeretem Bayer stílusát, bár néha igaz dolgokat ír le.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:36:40

@timargabor:
"A PKP egyelőre "nem látszik". Na, rájuk nem is igaz. "

1.0 Az LMP sem látszott 2009 - ben...
2.) Balos liberalis létemre is udvozlom a PKP - t...
lehet hogy általam lesz egy plusz szavazatuk...

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:39:36

@maxval bircaman szerkesztő:
"Nem szeretem Bayer stílusát, bár néha igaz dolgokat ír le. "

Én fordítva gondolom :
elviselem a stílusát ( régebben szerettem is...), DE A TARTALOMMAL NEM ÉRTEK EGYET....
Igaz dolgokat ír le ?
Úgy mint :
"Mercedeseket osztogatnak Moszkvában "
(Zsigulikat fosztogatnak Leningrádban...)
Ennyire igaz dolgok a zsóti írásai...

Bereznay 2015.02.22. 14:42:53

@digipenna:

A legteljesebben egyetértek veled. De mi mást tehetnék mint, hogy azt mondom – már hogyha bármit – amit helyesnek tartok? Egy alternatíva van csak, Az, hogy legyintek, nem mondok semmit.

Valószínúleg te is találkoztál azzal az azt hiszem Zen történettel, hogy a mester és a tanítván egy erdőn keresztül elérkeznek egy holfényes éjszaáén egy házhoz, amibe az úticéljuk volt, be akarnak menni. A tanítvány rájön, hogy leejtete valahol a bejárati ajtó kulcsát. Körbe-körbe jár egy helyen, mindig kb ugyanott. A mester megkérdezi: – Miért csak ott keresed? – Mert, válaszol a tanítvány, egyedül ott süt át eléggé a Hold fénye az erdőn, hogy meg lehessen látni.

Naszóval ilyen jellegű keresést jelent az új pártok alapítása.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:45:19

@maxval bircaman szerkesztő:
Ellentétben veletek fideszes gecikkel,...én nem gyulollek titeket,
sot még azt is el tudnám viselni , ha ti kormanyoznátok ezt az országot,...HAHÓ : KORMÁNYZASRÓL BESZÉLEK !
de NEM ÍGY , ez nem kormányzás , es szabadrablás a koz érdeke nelkul !
A Lengyel batataink is látod-latod ,...durvábban beszelnek a csuti ártányrol , mint a kebelbeli barataitok... a saját oligarchátok....
Hogy fognak ezek a megvezetett lengyelek ezekután a békamenetbe jonni ????

quendelapo 2015.02.22. 14:46:04

G (mint geci?) Fodor Gábor igazat mondott, a 98-ban polgár csak hívószó volt, politikai marketing eszköz. Ha nem csak azt nézzük, amit mondtak, ahanem amit tettek is, ez teljesen nyílvánvalóvá válik, elég néhány intézkedést nézni 98-02-ből:
- a gyes, gyed jogosultság helyreállítása a Bokros csomagot megelőző kádári gyakorlat szerint
- szocpol intézményének visszaállítása a Bokros csomagot megelőző kádári gyakolratnak megfelelően
- kedvezményes lakácskölcsön a korábbi kádári gyakolratnak megfelelően (ahelyett, hogy az infációt törték volna le - azt alultervezték!.)
- többszöri minimálbéremelés, ami jelentősen rontotta versenyképességet és egész ágazatokat eltntetve hozzájárult a vidék mai nyomorához
- a forint trendszerű felértékelése, ami a fenti intézkedésekkel együtt megalapozta a 2002- 2009 közötti devizahitel boom-ot

Mi az, amit nem tett meg a fidesz, miközben a lengyel, szlovák, román és balti polgári kormányok megtették?

- egykulcsos adó bevezetése
- szociális juttatások részorultsági alapon történő reformja
- nyugdíjreform
- egészségüyi reform
- közigazgatási reform
- oktatási reform
- lusztráció, az ügynökök, sőt a kommunista párttagok kizárása a közéletből
- reprivatizáció (ez a ma sikeres KKE országokban mindenhol megtörtént, na nég nem tudjuk felmérni, hogy ennek milyen jelentősége van morális, gazdasági és társadalmi szempontból

A fidesz soha nem volt polgári párt. Orbán beszéde a hősök terén 89-ben arról szólt, hopgy kétféle kommunista van és azt majd ő tudja, hogy ki hová tartozik. Ez nem polgári, hanem bolsevik tempó. A fejlődés egyenes vomnalú.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:49:00

@maxval bircaman szerkesztő:
"Nem szeretem Bayer stílusát, bár néha igaz dolgokat ír le."

A stílusa olyan , amilyen.
A tartalom is...
Szélsoséges radikalis...
Ez egy dolog...
A gondom azzal van , hogy ez a szélsoséges radikális stilus nemzeti nacionalista...

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 14:49:02

@dr kíváncsivagyok: szerintem azt, hogy max. ugyanannyi, de lehet, hogy én nem tudok számolni.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:51:25

@quendelapo:
"A fidesz soha nem volt polgári párt. Orbán beszéde a hősök terén 89-ben arról szólt, hopgy kétféle kommunista van és azt majd ő tudja, hogy ki hová tartozik."

Ez így igaz...
Ma minek neveznéd Orvbán eszmerendszerét ?
A magam részérol nemzeti szocialistaként írnam le,...a tények alapjan.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:52:58

@timargabor:
Én bekalkuláltam az ott ujjnak megfelelo 2/3 - ot ...
:-)

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 14:55:05

@quendelapo:
Akkor kellett volna észbe kapni, amikor a kezdetekkor elso lépés:
áfaemelés a világon legmagasabb 27 % - ra...
Második:
Még a kotelezo biztosításra is (hazug) adót vetett ki a geci...

Bereznay 2015.02.22. 14:55:29

@HaFr:

Ez megint csak deklaratív elutasítás.

Senki nem alkalmazza a javasolt stratégiámat, abből derül ki, hogy hibás? Nálad ez logikus? Miközben amiket alkalmaznak rendre nem vezet semmire. Azt regisztrálom, hogy ellenérzésed van, de nem bizonyítottál semmit arról, hogy mitől lenne hibás amit javaslok, csak elítéled.

Amellett, hogy nem is érted mégsem amit pedig igazán részletesen kifjtettem. Mi az, hogy kivonulnak az ellenzéki pártok? Úgy érted, az adott kormány néveleges ellenzéke akikkel a színfalak mögött együtt urakodik? Ugyan már!

A rendszerváltó nemzetgyűléás szép és jó, csak hogyan képzelted az összehívását a rendszer fönnállása közben? Mi volna a jhatésköre és mitől? Utána, érteném, Persze kérdés az is, ki volna résztvevő és milyen alapon. Azért azt ne jásszuk el majd akkor sem mégegyszer (ha tegyük föl megdől valahogy a rendszer), amit 1989-ban.

Kicsit sincs öszefüggés aközött amit itt mondtál és a saját javaslatom esetlegesen hibás volta között.

Bereznay 2015.02.22. 14:57:37

@timargabor:

Dehát ő azt tőled várná.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 14:59:54

@dr kíváncsivagyok:

A lengyelek háborús uszítók, jobb nem haverkodni velük.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:00:14

Kérem , ha jobbos kollégákra ezentúl a "geci" fonevet használom,..ne haragudjék,...
hiszen az lajosunk óta a vezeto fideszes eszmebeli szinonímája...
És egy se kérte ki maganak a nevezett Rogán , Bayer és Orvbán urak kozul...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 15:01:01

@quendelapo:

"Orbán beszéde a hősök terén 89-ben arról szólt, hopgy kétféle kommunista van"

Ezek szerint nem hallottad a beszédet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 15:01:13

@Bereznay: hát persze, épp ez a lényeg. A stratégiát minősíti az is, hogy magukévá teszik-e azok, akiken keresztül megvalósul. Az is a stratégia része, hogy eljusson a tényleges tartalmának szélesebb körhöz. A PKP-nak is sokszor jobb politikai víziója van az országról, mint a Fidesznek, csak éppen (a mai autokratikus, illetve zárt intézményi rendszerben) nincs átütő politikai stratégiája. Álmodozni lehet szabadon persze.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:01:51

@dr kíváncsivagyok: ez mind nagyon igaz. Bereznay kolléga lehet, hogy a KARDunkba dől ettől, de könnyen lehet, hogy általam is lesz egy másik szavazatuk. De ám: jó lenne, ha nem úgy lenne ez a szavazat, hogy "a palettáról ők az egyetlen, akikben még megbízom", hanem olyan ütős lenne a programjuk, hogy az a maga katartikus hatásában feloldaná a "ne szavazz senkire, ne legitimáld ezzel a rendszert" elvet.

Egyébként bárki olyan vezető, aki még nem járatta le magát nagyon a politikában, és aki felvázol egy működőképesnek látszó programot a piacképes teljesítményt díjazó rendszer kiépítésére (ilyen még nem nagyon volt Magyarországon), bírja a támogatásomat.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:02:29

@maxval bircaman szerkesztő:
"A lengyelek háborús uszítók, jobb nem haverkodni velük. "
Anyád meg Dubajozik ?
A Lengyel NÉP az EGYETLEN a világon , amely évszázadok óta barátságban van velunk !
EGYETLEN,..érted , kretén ...

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:03:16

@maxval bircaman szerkesztő: lègyszìves mesèlj nekem a Szudèta-vidèkről.
Mi az?Nèmet terület?
Ha a nèmeteket megkèrdezem csak vakarhatjàk a fejüket.Mi az hogy szudètanèmet?
Èn pl megtalàltam az apàm nagyszüleinek a papìrjait, nèmet eredetű nevekkel, (nem akarom ideìrni) 1880ban Tropaubòl Budapestre vàndoroltak.
Ők szudètanèmetek voltak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 15:04:18

@maxval bircaman szerkesztő: ezzel egyetértek, de te meg igen cinikusan úgy teszel, mintha ez a politikai környezet semleges pálya volna -- mintha nem éppen az egész állam állna egy alternatív politikai erővel szemben. Ezt
hívják autokráciának.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:04:21

@timargabor:
" De ám: jó lenne, ha nem úgy lenne ez a szavazat, hogy "a palettáról ők az egyetlen, akikben még megbízom", "

Pedig releváns,...ezt az utolsó mondatoddal legalizálod...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 15:05:28

@dr kíváncsivagyok:

Ez a "barátság" kezd terhes lenni.

Nagymamám mondta mindig "és ha barátod beugrik a kútva, azt is utánzod?".

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:05:56

@dr kíváncsivagyok: mindazzal együtt, amit írsz (nem kifogásolták, meg hát Lajos biztos tudja, hisz ismeri őket régről), hadd kérjem, hogy itt ne.

"A rossz közösségi rendet nem átrendezéssel kell javítani, nem a hatalom igazságos elosztásával az adott rossz emberanyagban, hanem bele kell dobni valami jót. Közénk, ócska stricik közé. Például, sportszerűséget. A játék tisztaságát. Divatot csinálni az eleganciából." (Ottlik: Buda)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 15:07:17

@timargabor: gábor, a katarzis esetleg megtörténhet a jövő szombaton, de amint feljebb magyaráztam, a politikai stratégiának olyan lehetetlen körülmények között kellene utat vágnia 10 millió ember agya felé, amelyek között meglehet túl érzékenyen érint egy nem kellően empatikus baráti szó is.. mire számítsak akkor a felkent, fizetett ellenségektől?

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:08:15

( Orvbán helyett talán pokolbéli Sátán is némileg liberálisabb , szociálisan szolidárisabb lenne...,
mert ha jól tudom , a gazdag vétkesekkel is ugyanúgy bánik... , nem ad nékik államtitkári posztot...miután kiraboltak 3 bankot !)

illaim 2015.02.22. 15:09:23

@Bereznay: Ha jelent valamit is a véleményem a számodra,
a magam részéről pontosan ugyan úgy látom, mint azt voltál szíves összefoglalni. Az állításodra számtalan közvetett, de közvetlen bizonyíték is van! Aki ezt feltárja, azt hitelteleníti mind a két oldal! Gondolok itt a Fideszre és az MSZP-re. HaFr és Tímár Gábor, mint
két fotel-lovag szólovaglás közben kesereg, hogy ők meg nem is ilyen lovat akartak! LOL
Uraim! A goal without plan only a wish.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.02.22. 15:10:35

@Bereznay: Storyra strory illik :)

Egy japán tudós három üvegedénybe maréknyi rizst rakott, majd felöntötte vízzel. Egy hónapon keresztül minden nap azt mondta:
1-  az egyiknek: nagyon köszönöm
2-  a másiknak : te hülye vagy
3-  a harmadikhoz nem szólt, mintha ott se lett volna, oda se ment hozzá.

1 - Egy hónap múlva az első pohárban a rizs fermentálásnak indult és erős, de kellemes aromát árasztott.
2 - A második feketére színeződött
3 - A harmadik, amelyiket mellőzte, elkezdett penészedni

Ebből a japán professzor a gyerekekre vonatkozóan az alábbi tanulságot vonta le: törődjünk gyerekeinkkel, lássák, hogy törődünk velük, mert a gyerekekkel szembeni közömbösség okozza a legnagyobb károkat

Szóval, itt azt világítja meg a „hold”, hogy beszéljünk egymással, még a szidás, vita sem annyira káros, mintha nem (megfelelő hangnemben) beszélnék egymással. Persze nem egyszerű. A magyar nyelvben van erre egy szólás, beszélje ki magát.

Videó itt, 49:49-től 51:05-ig
www.youtube.com/watch?v=Q_Osih3pGqk

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:11:01

@Sexual Harassment Panda: öööö, ennek nincs sok köze a lengyelekhez. (Az 1938-as szudéta-válságban nem mellesleg a lengyelek még a németek oldalán voltak. És természetesen Troppau csak 1938-ban volt "szudéta"német, a Szudéta-hegység pont Csehország másik oldalán emelkedik.)

Ettől még, amit @maxval bircaman szerkesztő: ír, hogy a lengyelek uszitók lennének: miért is? Melyik konfliktusban?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 15:11:11

@HaFr:

Én nem gondoltalak sosem rossz embernek, hidd el nekem. Meggyőződésem: akik rosszat tesznek, azoknak a nagy rész téves alapon teszi ezt, nem a rossz akarása miatt.

Te valami új Bajnai vagy, kicsiben. Bajnainak is elhiszem, hogy jót akart. Nekem emberként becsületes, rendes, jóakaratú embernek tűnik. Na, veled is valahogy így vagyok.

Egy percig sem hiszem, hogy rosszat akarnál. Azt hiszem: nem látod át a dolgokat kellően, ezért téves elemzéshez jutsz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 15:12:19

@timargabor:

Az EU-ban és a NATO-ban jelenleg 4 ország van, mely maradéktalanul teljesíti Washington akaratát, azzal mélyen egyetértve: Lengyelo. és a 3 balti állam.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 15:12:49

@illaim: azt hiszem, nem egészen érted se azt, hogy miről folyik a szó, se azt, amit én akarok vagy teszek -- a fotelem pl már rég eladtam

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:12:51

@timargabor:
" Például, sportszerűséget. "

Felvetodik a kérdés , hogy sportszeru-e a saját jelzoikkel látni el az ellenfelet ?!
4 évig hallgattuk az emúttnyócévet...
Ma visszasírjuk...

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:13:25

@maxval bircaman szerkesztő: milyen érdekes, hogy pont ennek a négynek mind van szárazföldi határa az oroszokkal, és hát tart még az emlékezetük 1939-40-ig.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:13:52

@timargabor: de a szudètanèmet az most mi?osztràk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 15:14:12

@maxval bircaman szerkesztő: szívesen veszem, ha megmondod, mit nem látok -- pl azt látom, hogy Bajnainál másfél fejjel magasabb vagyok, és a karakteremet sem a pénzem, a ballib média és az amerikaiak adják

quendelapo 2015.02.22. 15:14:49

@maxval bircaman szerkesztő:
Már ott is ez volt az érzésem.
Olvasd újra birka!

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:14:50

@dr kíváncsivagyok: ide most az elegancia illik. De olvasd el a Budát, lehet, hogy s sportszerűség sem árt. Polgári erény, nem? :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:16:44

@Sexual Harassment Panda: most? az akkori hárommillió még élő töredéke, és a hagyományukat ápoló leszármazottaik. Mármint azé a hárommillióé, akit 1945-46-ban zsuppoltak Csehországból Németországba. Tudtommal Ausztriába nem jutott.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:17:10

@maxval bircaman szerkesztő:
"Az EU-ban és a NATO-ban jelenleg 4 ország van, mely maradéktalanul teljesíti Washington akaratát, azzal mélyen egyetértve: Lengyelo. és a 3 balti állam. "
A NATO nem akar lefaragni a teruletukbol egy-egy falatkát...
Ha nem lennének NATO tagok , már (orosz nyelvu)szeparatisták lonék a távolabbi teruleteiket... (orosz fegyverekkel)...

Bereznay 2015.02.22. 15:17:30

@digipenna:

Talán ez elmaradt:

Azt akarom tenni, amit tehetek. Hogy ismétlem a nyilvánvalót, amit nem akarnak meglátni. Szerintem többek között azért, mert akkor érzik, rajuk magukon a sor.

Itt volt teljesen eszméletlen annak a nekem tett szemrehányása, akire utalsz, hogy rajtam kérte számon (egy picit mintha te is!), hogy hogy jövök ahhoz, hogy nem kapartam ki a számára személyesen a gesztenyét? Mi az, hogy csak megírtam a valóságot és ha már megírtam miért csak azt mondtam ő mit thet és hogyan, hanem nem intéztem el neki és helyette jobb jövőt? Hogy aztán az én tevékenysgem nyomán ő majd boldog lehessen. Miután pontosan benne van írásomban, hogy az egyetlen lehetőség az, hogy ezt mind ő intézi és hogyan indulhat el azon az úton.

Tenni? Itt valahol följebb írtam róla. Összefogni, szervezkedni érdemes. De nem úgy, hogy majd szavazzanak arra aki szervezkedik, hanem hogy a valóságot tudatosítsa a szervezkedő azokban akik változást akrnak (kb mindenki), hogy rajtuk múlik, amin belől a szavazatok megvonása az első lépés.

Itt megint az szokott bejönni, hogy senkit nem érdekel nálunk, hgy esélyt teremtsenek makuknak. Készen akarnak kapni, ha mát nem, jól hangzó ígéreteket. Azt várják el, hogy becsapják őket, annak érdekében, hogy illúzióik lehssenek egy ideig, hogy addig legalább jól érezhessék magukat. Ez a fajta elképesztően rövid távú és annak is csak létszat előny keresése annak a számára, aki látja és törődik, kétségbeejtő.

Bereznay 2015.02.22. 15:19:22

@illaim:

Hát hogyne jelentene. Ez mindennek az alapja.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:20:34

@timargabor: jaj.nem èrted.
ha 1885ben a dèdnagyszüleim Tropaubòl Budapestre jöttek, Michael Binder /Anna Staubach nèven, akkor az èn milyen eredetű vok?
Cseh?Lengyel?Nèmet?

Bereznay 2015.02.22. 15:22:09

@timargabor:

Nem én dőlök a kardomba hanem te.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:23:03

@timargabor:
" Polgári erény, nem? :) "

Lassan poglári erény lesz a vasárnapi ebéd is...

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:23:50

@Sexual Harassment Panda: milyennek ők mondták magukat. Ha osztráknak, akkor osztrák, ha németnek, akkor német, ha csehnek, akkor cseh. A lengyel nem értem, hogy kerülne a képbe. De ha inkább annak gondolod magad, akkor az :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:25:24

@dr kíváncsivagyok: és ezzel kb. visszakanyarodunk a poszt témájához :)

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:26:14

@Bereznay:
Bal-lib létemre elfogadnám , ha jobb-konzervatív párt(ok) zavarnák el órvbánt...

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:27:32

...mert nem a jobbos kozervatív értékekkel van bajom..., hanem a tolvajtempójú anarchikus NER - rel..

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:31:04

@timargabor:
Igen,...nekem a vasárnapi ebéd kozben eszembe jutott , hogy hanyan nem reszesulnek ebben a hagyomanyosan magyar polgári "értékben"...és azt szeretnem , ha a kormanyunknak is eszében jutnanak ezek az " polgári értékek"..., mint a vasárnapi ebéd joga minden magyar állampolgárnak...

illaim 2015.02.22. 15:33:18

@HaFr: Bocs! Nem tudtam, hogy Te vagy a helikopter!
De az is lehet, hogy sokat olvastam az írásaid közül,
és nekem még van memóriám, ami nem ötperces! LOL

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:34:56

@timargabor: örömmel elolvasnàm a vèlemènyedet a jobbikròl, mi a reàlis esèlye egy jobbik-kormànynak 18ban vagy utàna.
Birca szerint 1% az esèly, de hogy mièrt azt nem sikerült megtudnom.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:34:58

@timargabor:
"sportszerűség sem árt."

Tudod mi jut eszembe a sportszeruségrol ?
A választások elott pár nappal vezetoszáron rángatott ellenzéki politikusok,..akiket felmentettek azóta...

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:36:02

@Sexual Harassment Panda:
1 % esélye annak is van , hogy nové operáltatom magam a 80 - ik szulinapomra...

midnight coder 2015.02.22. 15:36:02

A post címéhez: egy biztos: a mai "demokratikus" ellenzékre biztosan nem. Nekik az aki GDP-t termel, ellenség. Lásd az egykulcsos adóhoz való viszonyuk. A másik oldalon persze sír a szájuk, hogy elmennek az országból azok, akiknek piacképes tudásuk van.

Bereznay 2015.02.22. 15:36:48

@digipenna:

Ez így nagyon rendben van. Ha arra utalsz, hogy amikor valaki acsarkodva megtámad, kötekedik, vagy hazudozik rólam illetve efféle (mikor melyik), annak képes vagyok erőseket válaszolni és ez nem szerencsés, akkor arra azt mondom, hogy igazad van.

Ugyanakkor nem hinném hogy hasznos ilyen irányba vinni a dolgok értékelését, mintha a téma a személyes tulajdonságaim lenne. Ha fölveted, szívesen elmondom, hogy messziről sem tartom magam tökéletesnek.

Namost ha lány vagy és szeretnél hozzám közelkerülni majdani együtt élés céljából és én erre más szempontból nyitott vagyok, ez mind odatartozó, megbeszélendő és az is, hogyan javíthatnék gyarlóságaimon (sőt közeli barát is elmondhat ilyeneket, hogy segítsen barátja jellemének kovácsolásán) de amíg a téma a haza sorsa, nem hinném, hogy bármi értelme volna egy blogban még akkora tökéletlenségemre vesztegetni a sorokat.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:38:08

@midnight coder: nemcsak a címéhez, de a tartalmához is. Ebben egyetértünk. A másik felén még dolgozunk :)

Bereznay 2015.02.22. 15:39:34

@dr kíváncsivagyok:

Kérem.

De, hogy jön ez ide? Nem látod, hogy számomra nem Orbán a probléma? Ő annak csak egy szelete.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:40:01

@dr kíváncsivagyok: ki mondta, hogy a Fidesz sportszerű? Nagyon-nagyon régen nem az, ha ugyan valaha is. *Rólunk* van szó, akik nem ők vagyunk.

Bereznay 2015.02.22. 15:40:33

@timargabor:

Teljes ellentmondás a rendszert elvben nem demokratikus volta miatt elmarasztaló akármilyen újonnan alakuló párt részéről, hogy miközben nem tartja demokráciának a rendszert, úgy akarja azt megváltoztani, mintha eleve demokráciában működne.

Én szóltam.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:40:47

@timargabor: dràga vagy, de èn a te vèlemènyedre lettem volna kìvàncsi.

Bereznay 2015.02.22. 15:46:42

@HaFr:

Ez tőled heideggeri mélység. Heideggernek arra a konkrét mélységére gondolok, amivel azt bizonygatta, hogy a holocaustot a zsidók hozták magukra, az ő hibájuk/felelősségük, hogy volt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 15:47:18

@Sexual Harassment Panda: az én véleményem nagyon negatív róluk. Lövésük sincs arról, hogy is nézne ki az ország a vezetésük alatt, max. arról, hogy nagyon radikálisok szeretnének lenni. Elképesztően rossz kombináció. Az pedig, hogy gyakorlatilag az oroszok pénzén szerveződtek, a jelen nemzetközi térben különösen veszélyes.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:47:54

@illaim:
"HaFr és Tímár Gábor, mint
két fotel-lovag szólovaglás közben kesereg, hogy ők meg nem is ilyen lovat akartak! "
Beimerni , hogy nem jott be a várakozás = erény...
Kitartani a vállalhatatlan rossz mellett = bun...
Manapság tobben vannak , akik az anyagi javakat választva festik fényes narancsszínre a szart...
De vannak , akik vállalva az anyagi ellehetetlenedést kritikusak a vállalhatatlan csodtomeg kormánnyal...
Nem irígylem oket , mert a mai magyar valóság nem kedvez a kritikai hangnak...

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:50:31

@timargabor:
"a jelen nemzetközi térben különösen veszélyes. "

...és a jovore nézve ?
Ha kérnek valamit a támogatásért ?
Bármit...

toportyánzsóti 2015.02.22. 15:52:53

@maxval bircaman szerkesztő: Számokkal ne égesd magad,úgy jársz mint putingazdád a több évre elegendő tartalékokkal.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:55:14

@timargabor:
"ki mondta, hogy a Fidesz sportszerű? "
Nem is értem , hogy lehet a politikában sportszeruségrol beszélni...
Már ha sport egy ország vezetése, a nép életének irányítása...
Mert hogy "sportszerutlen" lépés volt-e a választások elott pár nappal kriminalizálni ellenzéki politikusokat ?!
Ha valoban bunosok lettek volna,...akkor igen.
Sportszerutlen !
Da ha ártatlan - mint tobb esetben is kiderult - az BUNCSELEKMÉNY az ország polgarai ellen !!!!

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 15:55:24

@timargabor: a kormànyalakìtàsi esèlyekről.. ha lennèl oly kedves.
Tènyleg ők a 2.erő?
A dem.ellenzèk szavazòbàzisa nem ugyanakkora?

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 15:57:01

@Bereznay:
" Nem látod, hogy számomra nem Orbán a probléma?"

Eszerint Orvbán nélkul is itt tartanánk ???

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.22. 15:59:39

@rdos: ez így netto baromság. Bolsevikit keresd a mostani parlamentben! ;)
Ha az köztörvényes volt, akkor minek nevezed a manyup fosztogatást, a trafik mutyit, az ú.n. demokrácia porig rombolását? (attól kezdve, hogy nincs Alkotmányunk és az ország nem Köztársaság, minden amit a mostani kormány művel, szvsz illegitim, törvénytelen stb.)

Bereznay 2015.02.22. 16:00:05

@timargabor:

Volt ott perzsa pénz is.(A teljesség kedvéért.)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 16:07:22

@Sexual Harassment Panda: valami olyasmit tippelnek a közvéleménykutatók, hogy 25% fidesz, 17-17% jobbik és ballib ellenzék, 5-6% többi, és az összes többi bizonytalan. Ez utóbbiból bő 20% soha az életben nem menne el szavazni (és nem azért, mert a Kibulizott ország meggyőződéses olvasói lennének).

Ez innentől kb. az orosz rulett. Lásd még a weimari köztársaság végnapjait
en.wikipedia.org/wiki/Weimar_Republic#Decline_.281930.E2.80.931933.29
mert ott is kb. ez volt a konstelláció, a bal és a széljobb közt lassan elolvadó, erősen korrupt és egyre jellegtelenebb "közép", a válság miatt mindegy hogy mit, de radikális váltást kívánó alsó rétegekkel. Ez utóbbi mintha a magyar vidék mai állapota lenne.

De nem vagyok politológus, csupán a véleményemet kérdezted.

GERI87 2015.02.22. 16:10:14

@Sexual Harassment Panda:

Google: 2 perc..egyébként.

hu.wikipedia.org/wiki/Szud%C3%A9tavid%C3%A9k

hu.wikipedia.org/wiki/Szud%C3%A9tavid%C3%A9k#mediaviewer/File:Sudetendeutsche_gebiete.svg

-a Szudétavidék az etnikailag németek által lakott területek gyűjtőneve a történelmi Csehországban.
-Nem konkrétan földrajzi terület, bár egy hegyrendszer adta a nevét, ami a mai cseh-lengyel határon van.
-a bajor, szász, sziléziai német dialektust beszélték az ottani németek.
-maga a "szudétanémet" kifejezés az I.VH után alakult ki, mint a csehországi németek gyűjtőneve.
-A monarchia idején ennek nem volt akkora jelentősége, mert államhatár nem választotta el őket a többi osztrák-német lakostól.
-a II.VH után ki lettek telepítve (népirtás).
-a szudétanémeteket ma a bajor kormány képviseli, kártérítést nem kaptak.

A szudétanémet az német volt, úgy mint anno az osztrák, bajor stb. A különbség annyi mint a magyar-felvidéki magyar között.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 16:12:59

@timargabor: most 2018 orszàggyűlèsi vàlasztàsokròl beszèlünk ugye?
25-17-17
40% nem szavaz.
Remek.
Fideszkdnp/lmp?

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 16:14:34

@GERI87: köszönöm.
A dèdnagyszüleim szilèziainak vallottàk magukat.
Akkor a vàlasz, szudètanèmet-szàrmazàsù vagyok?

GERI87 2015.02.22. 16:15:35

@Sexual Harassment Panda:

-Akit Ausztriába telepítettek, annak a leszármazottja ma osztrák.
-Akit német területre az ma német.

A felmenőid németek voltak.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 16:16:23

@timargabor: szabad tudni milyen közv.kutatòk tippelik ezt?

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 16:17:19

@GERI87: köszönöm.Ès a nèvből lehet következtetni a szàrmazàsra?
(Binder)

Bereznay 2015.02.22. 16:17:25

@HaFr:

Arra hogy azután is amit általad állított sértettségemről első odaszemétkedésedre elmondtam, gyűlülködően megismétled a személyeskedő rágalmadat annyi: elutasítom. Hazug ember vagy, aki ezek szerint rosszban sántikál.

Ha t.i. nem úgy volna, olyan érvelés után amivel megvilágítottam miért tartom hibának akármilyen új párt idítását iyenre érzed magad indíttava, akkor nagyon úgy tűnik, hogy elárultad magad, annál is rosszabbról kell, hogy legyen szó nálad, mint amit sejtettem és kifogásoltam.

Tudományos libsizmus 2015.02.22. 16:20:37

@Bereznay:
A @HaFr az olyan kitiltós fajta. Neki is van blogja.

GERI87 2015.02.22. 16:21:16

@Sexual Harassment Panda:

A sziléziai a német egyik regionális identitása.
Ha Troppau-ból jöttek, akkor kérdés még hogy mikor jöttek onnan el: ha a monarchia idején akkor inkább a sziléziai a megfelelő kifejezés, ha utána akkor meg a szudétanémet.

Bereznay 2015.02.22. 16:25:35

@Tudományos libsizmus:

Lassanként megtiszteltetés lenne a számomra, ha onnan kitiltana.

Velem személyesen amíg ott megszólaltam, legalábbis ilyen értelemben nem volt tisztességtelen. Ez persze semmit nem jelent mások vonatkozásában, illetve velem szemben ugyanott más vonatkozásban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 16:26:45

@Bereznay: OK, nem tudlak már követni, szia

GERI87 2015.02.22. 16:28:24

@Sexual Harassment Panda:

Szerintem családfakutatás a legjobb módszer.

A 'Binder' jelentése ’hordókészítő, kádár’ az egyértelműen német eredetre utal, de ha voltak is cseh, lengyel ősök akkor simán németesíthette is bármikor.

Sexual Harassment Panda 2015.02.22. 16:29:51

@GERI87: pontosan a monarchia idejèn, 1830-40-50 körül.
Megtalàltuk a papìrjaikat.
Michael Binder/ Anna Staubach Tropaubòl Budapestre.

program készítő 2015.02.22. 16:30:43

Mert hogy "sportszerűtlen" lépés volt-e a választások előtt pár nappal kriminalizálni ellenzéki politikusokat ?!-most sem az.csak s fidesz beállt közéjük, nagyobb lest majd a lajstromuk.Bizonyítani tudom a lopást a 2011-es tervünkből(manyup rezsi stb)

légügyi megfigyelő 2015.02.22. 16:43:22

@Bereznay: Szerintem sok dolgot hasonlóan láttunk eddig is.

légügyi megfigyelő 2015.02.22. 16:45:44

@pythonozok: A "polgári" jelző már bennem sem az, ami 1998 előtt volt, a maga természetességében. Mindenesetre nem hinném, hogy nekünk kellene új nyelvet kitalálnunk néhány akarnok miatt.

Bereznay 2015.02.22. 17:04:04

@panelburzsuj:

Csak most vettem észre:

„Csudálatos módon nem a "nép", hanem a centrális erőtér vette komolyan Bereznayt: módszeresen törölgeti a választások érvényességi küszöbeit.”

Pontosan. És másképp is, amiket most inkább nem sorolnék.

Egyébiránt az az érvényességi küszöb törlés is csak megzavarásra jó (arra sajnos sikerrel), mivelhogy amiről én beszélek annak semmi köze az ilyen jogi dolgokhoz. Tehát ezzel sem érnek el semmit azzal szemben amit javaslok és működne, ha követnék, csak annyit, hogy vannak akik beveszik, hogy ettől bármi is megváltozott abban a tekitetben ami szerintem minőségi változáshoz békés úton egyedül vezethet, és ettől az valahogy kevésbé lenne jó elképzelés.

Sohasem mondtam, hogy abban van a javasaltom ereje, hogy jogilag ilyen vagy amolyan következménye lenne. Szó sincs róla. Kizárólag a pszichológiai hatása az amitől eredményt lehet várni. Egyrészt úgy, hogy az együttes föllépés alkalmas volna a megosztottság érzésének eltűntetésére, az emberek rájönnének, hogy nem más más oldalakon állnak, hanem összetartoznak és ez sok nagyságrenddel növelné kollektív önbizalmukat ami azutáén minden aluról épülő azaz egyedül értelmes változés egyik föltétele, másrészt úgy hogy teljesen mindegy volna attól kezdve milyen paragrafusra mutogatnának, hogyan tekernék a szót, gyalázkodnának, stb, mindenki előtt a fölkelő napnak az éjszakát fölváltó első sugarai áttörő erejéhez hasonlítva jelenne meg abszolút élesen végső hiteltelenségük.

Ilyenkor meg elkerülhetlenül megindul egy erjedés ami alkalmat ad arra, hogy egészen új valami épülhessen. Pl. a sajáét érdekét szem előtt tartó média is rögtön elkezdene egészen másképp viselkedni. Nem garantál persze ez sem semmi sikert, de – szemben minden mással ami létező kínálat – megteremti az esélyét annak a sikernek. Utána minden a magyar népen múlik.

Nincs semmi bajom azokkal akik nem állnak szemben a fönnálló viszonyokkal sőt helyeslik azokat és ezért nem karolják föl elképzelésemet. Nem volna miért tenniük. De, hogy akik az általam bemutatott összképpel különben egyetértenek, miért nem olyan mozgalom szervezésébe kezdenek ami nem szavazatokat keres, hanem szavazat megvonásra és ezzel új helyzet kialakítására buzdít, annak értelmét tudatosítja, hanem inkább a megosztottságot növelik új pártok alapításával, hogy a rendszert maguk fölött azután ezzel is legitimálják, attól megáll az eszem.

Maguk alatt vágják a fát és ezt rossz nézni.

Bereznay 2015.02.22. 17:04:50

@légügyi megfigyelő:

Talán én voltam türelmetlen. Előfordul.

Bereznay 2015.02.22. 17:06:34

@HaFr:

Szerintem eddig sem. Ez volt köztünk az alap probléma.

Boross Bence 2015.02.22. 17:08:57

Nagyon rosszul érzem magam attól, hogy magukat baloldalinak vagy liberálisnak vallók is várják egy polgári párt megalakulását, sőt akár szavaznának is rá. Valóban van egy űr az álmok piacán, aminek a betöltésére korábban az LMP pályázott, de azután semmit sem tett le az asztalra. De ha a "polgári" jelző nem tud annyira konkretizálódni, hogy világossá váljon, hogy kiket NEM képvisel egy polgári párt, akkor megette a fene az egészet.

Polgári:
- autonóm,
- vagyonos (értsd: saját tartalékkal rendelkezik)
- teljesítményelvű,
- öngondoskodást vár el másoktól is,
- piacpárti,
- az állam szerepének csak a piaci kudarcok kiigazítását tartja,
- jobban bízik a civil társadalomban, mint az államban,
- önszerveződik,
- aktívan támogat valamilyen civil szervezetet,
- támogatja a vállalkozást,
- alacsony adókat akar,
- kicsi bürokráciát,
- gyors és hatékony igazságszolgáltatást, és
- a lehető legtöbb információ nyilvánosságát kívánja.

Ehhez járul még, hogy kulturális értelemben konzervatív/nemzeti vagy liberális/kozmopolita.

Ebbe nem fér bele a szociális minimumok megállapítása, az élethosszig tartó segélyezés, az emberek kézen fogva vezetése a jobb élet felé, az állami közműszolgáltató, a kiterjedt állami egészségügy, az előnytelen privatizáció, a szabadjára engedett bankrendszer, az állami emlőkből kinevelt új elit (hiszen saját bevallása szerint Orbán Rachel is a maga lábán áll), a korrupt adóhatóság, a palotákat vásárló MNB.

Jól látható, hogy ezeket az elveket jelenleg semmiféle politikai képződmény nem vallja magáénak Magyarországon - kivéve Bokros Lajos és Fodor Gábor pártjait, amelyek hiteltelen, lejáratódott politikusok köré szerveződtek.

Bereznay 2015.02.22. 17:27:19

@Sexual Harassment Panda:

Az attól függ. Mert 1742 óta Szilézia legnagyobb része Poroszország (majd Németország, majd Lenygelország) része volt. Ha az őseid onnan vanak semmi közük a Szudéta németekhez.

Ha a Habsburg kézen mard Sziléziából, akor lehet, de kérdés mikor kerültek el onnan. Mert 1918 előtt nem volt ismert ez a kategória. Csak Csehlszlovákia magalukálását követően jött használatba, az ottani – de a Magyaroszágtól odacsatolt terület németjeinek odasorolása nélkül – azaz csak a cseh- és morvaországi valamint (addig osztrák) sziléziai német kisebbségre.

HaCS 2015.02.22. 17:29:14

@Bereznay:

"Egyrészt úgy, hogy az együttes föllépés alkalmas volna a megosztottság érzésének eltűntetésére, az emberek rájönnének, hogy nem más más oldalakon állnak, hanem összetartoznak és ez sok nagyságrenddel növelné kollektív önbizalmukat ami azutáén minden aluról épülő azaz egyedül értelmes változés egyik föltétele ..."

Szerintem alapvető gond (már ha jól értelmezem a szavaid), hogy abból a feltételezésből indulsz ki, hogy a társadalom homogén, vagy legalábbis homogenizálható, ezáltal képes mindenki számára közös cél, akarat létrehozására. Ezekből a nagy közös fellángolásokból nem egy polgárháború robbant már ki. Épp zajlik egy most is a szomszédban.

Egyébiránt meg lehet találni valahol a javaslataid összefoglalva? Szívesen végigolvasnám. Most már komolyan felkeltette az érdeklődésemet, mik a tervek a rendszer "bedöntése", és a romok fölött eljárt győzelmi tánc utánra.

Boross Bence 2015.02.22. 17:30:27

@Bereznay: Valóban, mit lehetne mondani arra az elképzelésre, hogy ha a fennálló nem jó, akkor inkább nyissunk egy tiszta lapot, amihez a legkönnyebb út a tömeges proteszt révén megtagadott legitimitás, vezetési összeomlás, hiszen azután az istenadta nép majd csak kialakít valami jobbat magának, vagy ha nem, akkor úgy kell neki.

Például hogy a történelemben nincsenek tiszta lapok? Vagy hogy az államvezetési összeomlás káoszt teremt (pl. a közszolgáltatások összeomlása)? Vagy hogy egy összeomlás után is mindig a pillanatnyilag legerősebb csoport tudja a saját elképzeléseit rákényszeríteni a többiekre, és sosem valamiféle racionális döntés születik? Vagy hogy a tiltakozás a tiltakozásban meglátott egység az építkezésben már az érdekek különbözősége miatt automatikusan felbomlik? Vagy hogy végső soron a mi kis helyi kapitalizmusunk fejlődése és olyan-amilyen kiszámíthatósága ezerszer kívánatosabb, mint egy Lenin-fiúkat, fehérterrort vagy külső megszállást is tartalmazó pakli kibontása?

Nem. Elég azt mondani, hogy ennek a gondolatnak nincs politikai cselekvésre váltható tartalma, így aktivizáló ereje és megvalósulási esélye is nulla, az alapja pedig idővel folyamatosan erodálódik. Ez egy zárvány nézet, hívei pedig szektatagok.

2015.02.22. 17:39:48

@Boross Bence: Ne haragudj, de amit tolsz azt jóindulatúan is csak értelmiségi picsogásnak lehet nevezni. Az SZDSZ 80-as évekbeli attitűdjére emlékeztet. Kisgyerekként kezelni a tömeget és megmondjuk mi a jó nekik. Aki mást mond az hülye.

Göntér László 2015.02.22. 17:41:14

Előre törnek a pártoktól függetlenek, ami igazolhatja az alábbiakat:
ktkj.blog.hu/2015/02/22/a_partok_alkonya

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.02.22. 17:45:22

@panelburzsuj: „vajon ki mondhatta?” (sose jöttem volna rá) Te mindent elolvasol és minden megmarad benned? És ez csak egy lehetett a műhelyek sokaságából.

Hát ez ellen alulról építkezve valamit elérni, olyan mint anyahajóra lóhátról visszanyilazni.

♔bаtyu♔ 2015.02.22. 17:50:22

Lehet, hogy megérem, a ballibsik civil helyett polgárként nyomulnak?

Bereznay 2015.02.22. 17:53:49

@Boross Bence:

Látom sikerült alárendelned a saját korábbi nézeteidet is több évvel ezelőtti összecsapásunk nyomán kialakult, ellenem irányuló személyes gyűlöletednek. Tudod mit? Élvezd.

De szívességet tennél, ha ezentúl nélkülem, azaz nem szólnál többé hozzám. Megteheted ha muszáj, de nem bíztatlak, hogy lesz még olyan alkalom, hogy válaszoljak is rá. Hadd emlékeztesselek nemrég itt elhangzott javaslatomra.

Egyébiráént, meg, hogy ne panaszkodhass, hogy érdembelit nem kaptál, Dr Kotász szerintem is pontosan mutatott rá megszólalásod értelmére.

panelburzsuj 2015.02.22. 18:01:18

@digipenna:
Tegnap estéről már csak megmarad máig, nem? ... :)

(Géfodor kezdett mutogatni Wermerre, hogy rajta kell számon kérni a "polgár" marketingszlogenné züllesztését. És ezt cikket mellékelte - én meg elolvastam.

Emitt húzza a vizes lepedőt az aktuális udvari stratéga az elhalálozás miatt védekezésre immár képtelen egykori elődjére:

gfg.blog.hu/2015/02/21/gfg_a_muveleti_teruleten_9_wermer_es_polgari_magyarorszag )

Bereznay 2015.02.22. 18:01:56

@HaCS:

Írásom nagyrészt nem arról szól, hanem a rendszer eredetét, természetét és módszereit mutatja be. Már hét éves, úgyhogy ne várj mai aktulitásokra nézve semmit. Viszont, ott kifejtett összefügések alapján mondom, a lényeg semmit sem változott azóta. Nem nehéz megtalálni, mert itt van az ajánlottak között, jobboldalt fölül: Kibulizott ország.

Ami a homogenitást – vagy nem – illeti abban szerintem pontos választ találsz arra, mit, hogyan értek, mondok.

panelburzsuj 2015.02.22. 18:10:44

@Bereznay:
Én sem jogi oldalát kívántam domborítani. Inkább csak egyetlen önkényesen előhúzott példa arra, hogy a "politikia elit" a dölyfös-peckes pofázás mellett is nyilván érzi azért a legitimitása málladozását - és efféle "egérutak" nyitásával is igyekszik elodázni a jól számszerűsíthető szembenézést.

A "helyzet kulcsa" valószínűleg ebben mondatodban rejlik: "Utána minden a magyar népen múlik."

Ki tudná azt megmondani, hogy hány magyar érzi ezt lehetőségnek - és hányan rettennek meg még a gondolatától is annak, hogy az életük kereteinek formálásáról maguknak kell(ene) dönteniük?

Moin Moin 2015.02.22. 18:14:31

@digipenna: "Írtál valamit..." - Timeo hominem unius libri:-)

Bereznay írt egy könyvecskét vagy 10 éve - egy 25 évvel ezelőtti dologról. Tök irreleváns, hogy igaza volt-e, ha egyszer abból, amit írt, nem következik semmi arra nézvést, hogy (az általa javasolt "egységes szavazás-megtagadás ostoba, mert működésképtelen ötletén túl) mit kell-lehet csinálni. Komolyan: agybajt lehet kapni ezektől a monomániás, gyakorlatiatlan alakoktól!:-)

Moin Moin 2015.02.22. 18:18:44

@timargabor: A poszthoz: Méltányolom a Nagy és Fényes Jövő érdekében végzett áldozatos munkádat!

Arbájt makht párt!:-)

Boross Bence 2015.02.22. 18:20:06

@dr kotász: Két dolgot állítok:

1) A jelenlegi rendszer nem azért rendelkezik jelentős támogatottsággal (pl. 4918934 fő szavazott érvényesen 2014-ben), mert a Bereznay-féle gondolat nem jut el a tömegekhez, és így nem kerül mérlegelésre - ami persze tény -, hanem mert - hipotetikusan szólva - még ha valahogy el is jutna a tömegekhez, akkor sem lenne meggyőző. Jelenleg még a kicsit nagyobb közvetlen demokrácia követelésének gondolata sem elég meggyőző - pedig azt viszonylag sokan képviselik -, nem hogy a radikális passzivitás majd radikális aktivizálódás révén bekövetkező teljes rendszerújraindítás gondolata. Ezen persze lehet vitatkozni.

2) A Bereznay-féle gondolat nem ezért nem jut el a tömegekhez, mert valaki gátolja azt, vagy mert túlságosan új, vagy mert túlságosan bonyolult, vagy mert Bereznay András személyében van valami hiba, hanem mert a gondolat maga passzív, üres, nem tud olyan politikai cselekvést kiváltani, ami az esetleges megvalósulás irányába mozdítaná a politikai körülményeket. Még egy "minél rosszabb, annál jobb"-szerű kommunista felforgató stratégia sem passzol hozzá. Csak a jószerencsére való várakozást és a térítést tartalmazza, mint ahogy egy szekta várja a Messiást és Isten földi országának az eljövetelét.

A második ponton szerintem nem érdemes vitatkozni: az idő eldöntötte a kérdést. Az azt hiszem 2006-os pamflet megírása óta elég idő telt el ahhoz, hogy politikai cselekvés szerveződjön a gondolat mentén. Ilyet sehol sem látunk.

feketeesfeher 2015.02.22. 18:20:59

Egy polgári, demokratikus Magyarország az sajna nem a választáson múlik.
Az már csak egy folyamat vége.
Egy ország sem lett még attól demokratikus, hogy választott a többség magának egy demokratikusnak kinéző pártot.

A polgári pártok a társasdalom polgári kezdeményezéseiből tudnak kinőni, máshonnan nem.

Amúgy pedig akárhogy is nézzük, azért polgári kezdeményezésekből talán még maradt, és lehetséges pártok is vannak.

De céltalan siránkozásból biztosan nem lesz polgári Magyarország.
Egy polgári Magyarországban pedig van helye az LMP-nek is, a DK-nak is, az Együtt-nek is, sőt még a fidesznek is meg a szociknak is. A Jobbik az, ami ebből azért kicsit kilóg.

De lehet alakítani újat is.

HaCS 2015.02.22. 18:24:59

@Bereznay:

Ne haragudj, hogy nem ismertelek fel, mint szerzőt, annak ellenére, hogy az írást már pár éve olvastam is.

Logikusan felépített helyzetelemzés, bár a szándékokat, ill. azok irányát szerintem néha sarkítod. A gondom akkoriban is ugyanaz volt vele, mint ami most is felmerült. A hogyantovábbra adott válasz kevéssé kifejtett, és főként hurráoptimista jellegű. A szomorú történelmi tapasztalatokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

De mégegyszer kiemelném helyzetelemzésnek nagyon jó.

GERI87 2015.02.22. 18:32:28

@timargabor:

Nekik van 25%-nyi orosz a "seggükben", nem csoda hogy félnek egy szeparatista felbújtástól/lázadástól. Bár az orosz/észt, orosz/lett életszínvonalbeli különbségeket nézve ennek nincs sok reális alapja.

"Tudtommal Ausztriába nem jutott."

Szudétanémet? dehogynem:

www.dbb-aalen.de/media/geschichte-10_750x895.jpg

cdn1.beeffco.com/files/poll-images/normal/vertreibung-der-sudetendeutschen_3082.jpg

www.pommersche-landsmannschaft.de/Vertreibung/images/Karte_Vertriebene.jpg

Bereznay 2015.02.22. 18:38:26

@panelburzsuj:

Világos, hogy nem kívántad. Nehézség nélkül értettelek. Csak hozzáfűztem ami eszembejutott, hogy ŐK mit próbáltak elérni. Be is vált, korábban itt is vitatkoztak velem többen olyan alapon, mintha azoktól a jogi izéktől bármi változott volna.

Igen, az utolsó mondatodba foglaltakkal állandóan küszködök. Láttad, hogy úgy fogom föl, hogy minden kihagyása mellett is eredendően a magyar nép nem felelős a rendszerért, hanem áldozata. De negyed évszázad után, amikor a rendszert nem védik külföldi tankok, mint a korábbit, hagyni, hogy azt csinálják velük, amit csinálnak, már valami más.

Talán még mindig az áldozatiságra lehet tenni a hangsúlyt azon az alapon, hogy úgy öszezavarták őket, és napi szinten úgy zavarják, hogy már azt sem tudják, fiúk vagy lányok. Ezzel együtt is egyre nehezebb nem úgy nézni, hogy ebben már felelősség is van. Sokat elárul itt Boross B. aggodalma a közszolgálat összeomlásáról. Találkoztam egy rettentő hasonlóval vagy egy éve. Egy lány, aki a legkétségbeesettebben beszélt az általa mélyen utált viszonyokról egy barátságos beszélgetésünk során, szabályos üvöltésbe kezdett félelmében amikor előadtam neki az elképzeléseimet arról hogy hogyan lehetne változtatni. Ez arról szólt, hogy nekem könnyű (talán tudod, hogy nem otthon élek) de neki azzal kellene szembenéznie, hogy nem lesz aki elviszi a szemetet. Vagyis annak rendszernek a gondoskodó jótékonyságában bízik, azt védi, amit lelke mélyéből gyűlöl. Bizonyára tényleg könnyű nekem, de mit változtat ez az összefüggéseken? Hogy lehet egy társadalomban olyan mély az önbizalomhiány, hogy nem tudják legelkeseredetteb tagjai sem elképzelni, hogy létezni tudnak elnyomóik gondoskodó törődése nélkül, hogy nem tudjékelképzelni hogy létrejöhet körükben akkora önszerveződés ami legalább a szemét elhordást meg tudja oldani.

Kicsit azokra nőkre emlékeztet engem ez, akik képtelenek elhagyni a férfit aki napi szinten üti-veri őket, mert mi lenne velük nélküle? Időnként az sajnos, hogy a férfi a végén megöli őket.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 18:44:15

@Boross Bence: köszönöm, magam sem tudtam volna szebben összefoglalni. Minden szavával egyetértek.

@maxval bircaman szerkesztő: inkább az oroszoké, hogy a Baltikum orosz terület. A többi ebből már kijön. A lengyelek is eléggé emlékszenek Molotovra és Ribbentropra. Ha ez a "nacionalizmusuk részévé" vált, az említett urak és a mögöttük álló hatalmak lelke rajta.

@Moin Moin: bitschee :)

@GERI87: köszönöm, ezt nem tudtam!

dont be such a jew 2015.02.22. 18:49:33

nyilván az Összefosásra. ki másra?

Bereznay 2015.02.22. 18:54:41

@Moin Moin:

Bocs, de azt hiszem neked sikerült. Ha nem is pont attól.

Úgy baromimra nem mondtál te sem semmit ami érv, csak az érzelmileg túlfűtött ellenérzésednek adtál hangot.

Ilyenkor mindenki joggal eltünődhet, vajon mi miért? Azok szokták így, akik valahol, valahogyan találva érzik magukat. Akárhogyan, a nem kis roszindulatod keresetten megvető semmibevevésed csak úgy süt rövid közlésedből.

Amennyiben igazad lenne olyasmi alapján ami érvszerűen ennek ellenére mégis volna a tarsolyodban, azt ez azonnal nyitásből nagyon devalválja: magadat értékelted le ezzel az pózoló ócska értelmiségi ál-gőggel, de nem kevéssé.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 19:06:15

@dont be such a jew: viccnek is rossz, bár nem annak szántad

GERI87 2015.02.22. 19:32:26

@feketeesfeher:

"Egy polgári, demokratikus Magyarország az sajna nem a választáson múlik."

Ez így van:
MO-on nincs erős polgári társadalom, nincs tőkeerős (ezért az államnak nem kiszolgáltatott, független..) középosztály, nincs civil kultúra, hagyomány, tradíció...ezért a nyugati liberális demokráciának sincs népi alapja és ilyen jellegű pártok is csak jelentéktelen lehetnek.

A magyarság agrártársadalmi (jobbágy) alapokkal, gyökerekkel rendelkezik a nemzeti identitás "nemesség-i" jellegű nem polgári, parasztpolgári.

Nem hiszem ugyanakkor hogy az újbalos mozgalmak változást hozhatnak, valós alternatívát jelentenének.
Ők is csak az államon akarnak élősködni, az állami pénzek átcsoportosításával, demagóg szociális ötletekkel.
A hátuk mögött meg csak a - hiába nevezik magukat civilnek - külföld (pénze) áll, nem pedig komoly társadalmi támogatottság.

Persze a többség hülye, nem lehet a tömegre rábízni a fontos döntéseket, ez szerintem világosan látszik.

(nyugaton sem teszik, ott is egy elit gazdasági/politikai lobbi csoport kezében van a valós döntés, de ott a különbség hogy a valós és erős civil szféra kontrollálja ezt, enélkül a demokrácia tényleg csak a "csőcselék uralma" mint MO-on.)

De ha demokráciát játszunk akkor figyelembe kell venni milyen is az "alapanyag".
Ezek szerint meg MO-nak Orbán kell meg a Fidesz.
Nem jó, de ez van, ilyen a magyar.

"Egy polgári Magyarországban pedig van helye az LMP-nek is, a DK-nak is, az Együtt-nek is"

Igazából, ha szigorúan nézzük akkor nincs helye!

Ők nem nyugatias polgárosodott MO-ot építenek hanem a nyugat álláspontja, érdeke szerinti magyar politikát, ahol ugyanúgy megmarad a mutyi, bürokrácia, a problémák kitolása és az állami, uniós pénzek kiszipojozása, feneketlen szociális kiadások zsebeinek tömködésével.

A független polgári MO-ág generációkon és választási ciklusokon átívelő kormányok kérdése.
Egy jobboldali, a hazai tőkét megteremtő, elősegítő, vállalkozó barát, a kisebb államot, államháztartást, egyéni felelősségvállalást kialakító, hiteles nomenklatúrával.

Na de ez tényleg nem választás kérdése:)

GERI87 2015.02.22. 19:41:44

@timargabor:

"inkább az oroszoké, hogy a Baltikum orosz terület. "

Nem vagyok benne 100%-ig biztos de szerintem a Baltikum orosz részről inkább olyan mint magyar részről pl Horvátország:
-bár része volt a hajdani államnak, nem tekintik szervesen a nemzet és az anyaország részének, még a szélsőjobboldalon sem. Szemben Ukrajnával, mely inkább 'Erdély státuszú', vagyis etnikai jellemzőkön túl is fontos "orosz terület".
Ahogy a magyar, úgy az orosz nacionalista körök is inkább az etnikailag/kulturálisan is orosz területekre fókuszálnak...még ha retorikában mernek is nagyon nagyot álmodni.

Na meg bár a határ mentén jelentős a homogén orosz népesség a balti államokban is, azért senki nem gondolja komolyan hogy 2 NATO tagállammal/tagállam miatt háborúba kellene menni.

ParaZita2 2015.02.22. 20:43:28

@Moin Moin: (mindkettóre)
Ne gúnyolódj, még ha tudnál is jobbat!@Bereznay:
Eképp ez csak prosztó primitívség, légy ezzel tisztában.
Ha nem sikerülne, akkor "you need professional help".

ParaZita2 2015.02.22. 20:50:06

@Bereznay: MM egy "kétlábonjáró lexikon",
(minek is, ha van pl. Google?) narcisztikusan
elszállva önmagától, semmiféle konstruktivitást és kooperativitást nem mutat, kritikát nem visel el, lényegében egy troll, de ezt nem tudja magáról.
Fiatal még, meg lehet neki bocsátani, de lehet, hogy hamarosan kezelés tenne neki (és környezetének) a legjobbat. Meggyőződésem.

Moin Moin 2015.02.22. 21:08:57

@Bereznay: Miért? Adtál talán reális megoldási tervet az általad felvázolt problémára – már azon a baromságon túl, hogy „Össznépileg ne mennyünk szavazni!”? Egyáltalán: leláttál ennek a problémának a gyökeréig?

Sem egyik, sem másik – úgyhogy „Maul halten und weiterdienen!”:-)

Moin Moin 2015.02.22. 21:12:28

@ParaZita2: Én valóban egy "primitív prosztó" vagyok - már abban az esetben, ha emelkedettség alatt a Bereznay-félék eredménytelen szófosását és valóságidegen "megoldásait" érttjük!:-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.22. 21:15:35

Felhívom a T. kommentelő közönség figyelmét a polgári, kávéházi stílus előnyeire, és arra a régesrégi megjegyzésre, mit is kell tenni felebarátoddal.

Moin Moin 2015.02.22. 21:29:28

@ParaZita2: Általánosságban: Magyarországon – úgy értem, „független entellektüel körökben” – mindig is óriási kultusza volt ezeknek a bereznayaknak, akik jóféle exégimonumentumként leírnak-elmondanak-kigondolnak valamiről valamit, amiből viszont nem következik semmi sem. Nem következik belőle tömeges cselekvés, nem következik belőle értelmesebb társadalmi kooperáció, nem áll elő tőle jobb elit, vagy hatékonyabb és innovatívabb gazdaság.

Ez a Bereznay is csak nyomja és védi a baromságát, hogy attól jön el a Magyar Legitim Kánaán, ha a jónép egyszerre megtagadja a választásokon való szavazást – és eközben eszébe sem jut, hogy annyi elvakított barom mindig lesz, hogy „érvényes és eredményes” legyen a választás és így valamelyik derék rablóbanda újabb négy évig kormányozhasson. Jó magyar szokás szerint nem vizsgálja meg minden oldalról és minden összefüggésében azt, amit kitalált, nem ellenőrzi azt vissza a valós térben.

Magyarország évszázadok óta a „nagy beszédek” országa, azaz csak a beszéd és nem pedig az átgondolt és jólszervezett folyamatokban valócselekvés, a megcsinálás kultúrája. Amíg ez így marad, amíg marad a sehova sem vezető „nagy gondolatok” és „nagy kigondolók” tisztelete, addig maradnak az öncélú elitek és a perspektívátlanság is.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2015.02.22. 21:29:34

@timargabor: "Ne kívánd felebarátod feleségét" De ez hogy jön most ide :)?

Moin Moin 2015.02.22. 21:33:38

@timargabor: Mi van, wazze, én a Mag(v)as Irodalmat idéztem neked (A "Maul halten..." ui. a Svejkből való), oszt erre kritizállod a stylusomat?!

Polgári stílusért tessék átfáradni a Polgári Konzervatív Párt összes helyiségeibe!:-) És csak szólok, hogy amíg itt az Úri Közönség fínoman és deczenssen társalog, addig Pártunk és Kormányunk óránkét lop el egymilliárdot...

Bereznay 2015.02.22. 21:54:38

@ParaZita2:

Hm. Megkérhető a kezed?

Merthogy kb ugyanezeket vettem észre egy ideje én is, fogalmazásomban úgy, hogy lényegileg közhelyeket ad elő stilárosan magas szinten, jól megfogalmazva, mégis nehezen bírható, amennyiben aránytalan terjengősséggel. A tartalmi részével általában azon túl, hogy legalábbis számomra banalitások, többnyire nincs is problémám. Volt, hogy meg is dícsértem. A fő bajom vele az, hogy mintegy esztétikailag zavar, hogy nagy fölfedezésként ad elő és magasröptűen közhelyszerűségeket. És ezt becs szó kicsit sem amiatt mondom amit rólam idenyikkant.

Bereznay 2015.02.22. 22:00:11

@Moin Moin:

Nem azért (ja, de azért) kedvem volna tőled ideézni néhány merevlemez megtöltésre alkalmas tartalomhiényos izét més blogról, csak amai szófosást illeti.

És az is tény, hogy kevés dolog lehet olyan valós, mint egy sokszor bevált közhely. Ilyen megközelítésben, persze, hogy zavar téged ha valamilyen gondolattal találkozol. De azért ilyen csúnyán gyűlölködni? Ennyire fáj neked más feje?

Bereznay 2015.02.22. 22:03:26

@timargabor:

Engem, bevallom, az olyan szintű beteg rosszakarat, mint a Moin Moinból kiérezhető @Moin Moin: megérint. Elborzaszt emberi visszataszítóságában.

Annyira fölháborított hazug kiforgatásokon túl csak kissé rejtélyes mitől motivált de kitapinthatóan igen mély ellenségessége demonstrációját tartalmazó, az elvben vitatott kérdés tekintetében semmit nem mondó, formailag finomkodó, miközben ha nem rövidségében is áradó gyűlölete miatt, tartalmi üressége folytán mindenképpen szégyenteljes idepiszkítás, hogy – akármennyire is szokatlanul – ahhoz folyamodok, hogy megkérlek reflektálj erre a – szerintem – elvetemültségre.

Azon az alapon, hogy arról amit megvetően leszólni törekedett nem tudhatom mi fölötti de úgy tűnik igen alantas kínjában, a blog nevében egy rövidebb írásom bevezetőjében másképpen nyilatkoztál: kard.blog.hu/2013/02/22/a_roghozkotes_alternativaja

Szeretnék valamiféle következetességet az írásom üzenetével mostanában mind gyakrabban szembenő blog részéről. Reakciód természetétől, illetve megtörténtétől teszem függővé, hogy kívánom-e, hogy írásom a Kard ajánlásai közt tovább szerepeljen. Nincs közvetlen összefüggés. Mégis így érzem, nem okosnak, de helyesnek.

(Ne beszéljen senki zsarolásról. Ez nem az. El kell magamban valamit döntenem és nem tudom jól egyedül. Ez katalizálta.)

Bereznay 2015.02.22. 22:12:18

@Moin Moin:

Az álvalóság viszonyait a valóságéra helyettesítésre törekvő megközelítés az álvalóságban mozgó, azt evidenci szerűen valóságként átélő számára tényleg hathat valóságidegenként. Értem.

quendelapo 2015.02.22. 22:12:30

@GERI87:
Ezt elmondhatod a szlovákokról, a románokról és alengyelekről is. Ebben a csapatban mégis mi vagyunk az alulteljesítők.
Máshol kéne keresni az okokat.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 07:13:55

@pythonozok: Minek nevezem bolseVikit? Köztörvényesnek. Mint a szintén gondosan kontraszelektált elődeit is. :-(

ParaZita2 2015.02.23. 09:54:22

@Moin Moin: "prosztó primitivizmus": a stílus, a vitakultúrálatlanság, a diplomatikusság hiányossága.
Nem tragikus, hiszen érik, fejlődik mindenkinél.
Nézd, számos alkalommal megcáfolhatatlan igazad van.
Na és, mit ér, ha másik oldalról pedig elárulod, kiteregeted önmgad defókuszáltságát, taszítóan narcisztikus motiváltságát. Számos alkalommal pedig ágyúval lősz a vadászokra (nem is a verebekre). S gondolod, azzal konstruktívan járulsz hozzá a magyar civilizációhoz? Őrült nagy hibád, hogy szellemi potenciálod nem tudod sem kordában tartani, sem diplomatikusan és egyben politikusan jó irányba, effektíven és építő jelleggel működtetni. Egyelőre a mérleg negatív.

Moin Moin 2015.02.23. 10:33:31

@ParaZita2:

Maradjunk annyiban, amit te is leírtál ide: megcáfolhatatlanul igazam van!

Magukat értelmesnek tartó emberek körében másnak nem szabad számítania - aki mégis "egyéb szempontok" (pl. ágyúk) alapján dönt, az önmagát deklarálja nem értelmes embernek!:-)

...Persze, ha politikisnak készülnék, nyilván sokkal inkább csomagolnám magam selyempapírba. Ezt a politikusi selyempapírt hívják "népszerű hazugság"-nak... Ha te szívesebben gyönyörködsz a papírban, akko ehhez csak gratulálni tudok neked!:-)

"Magyar civilizáció" meg nem is létezik: Ady óta tuggyuk, hogy csak "magyar ugar" van!:-))))

ParaZita2 2015.02.23. 10:41:47

@Moin Moin:
:)
El tudod képzelni -esetleg erőlködve-, hogy tévedsz valamiben, illetve esetleg másnak is lehet igaza (leglább olkor-olykor)?
Ugye ez sem haladja meg adottságaidat? (ha tévednék, akkor a képességeid még ezen segíthetnek némi edzés után).

"Magyar civilizáció" "mér, ki vót az az Ady"?

panelburzsuj 2015.02.23. 10:54:16

@Moin Moin:

"Több tisztelet árumnak, hogyha tetszik,
Ez az egyetlen egy panácea,
Mely gyökeres gyógyítást eszközöl."

Moin Moin 2015.02.23. 10:57:54

@ParaZita2:

Persze, el tudom képzelni: abban az esetben, ha alkalmatlan módszerrel és/vagy szubjektivitással telítve próbálom az igazságot megkeresni. Itt ui. nem rólam van szó, hanem bizonyos módszerekről.

Ha úgy érzed, valamiben tévedek, akkor légy szíves arról tények összefüggő rendszerével meggyőzni!

Ady: ne mondd má’, hogy sose vót egybe’ 500 forintod?!

Moin Moin 2015.02.23. 11:00:58

@panelburzsuj: Te legközelebb akkor nyisd majd ki a klaviatúrádat/pofádat, ha lesz legalább egyetlenegy konstruktív javaslatod, és nem csak fikázni és a saját megkeseredett szar(kazmus)odat áraszatni lépsz be a köztérbe!:-)

GERI87 2015.02.23. 11:05:52

@quendelapo:

A szlovákok, lengyelek, románok sem fognak sokkal magasabb életszínvonalon élni és demokratikusabb, polgáribb berendezkedést kialakítani mint mi! Ezt most megmondom.

Ott sincs meg ehhez az alap.

Aztán meg kitudja mi lesz 30 év múlva, vagy 30 év alatt: jöhet egy újabb válság, háború, vagy egyszerűen egy rosszabb kormány, ami megakasztja még ezt a fejlődést is...miközben a nyugat vagy elhúz továbbra is vagy ott is romlik a helyzet.
Tehát látványos dolgok nem lesznek.

"Ebben a csapatban mégis mi vagyunk az alulteljesítők."

Mihez képest?
Mi rontottunk a korábbihoz képest, ők feljebb jöttek.
De ez változhat.
Miben jobbak a lehetőségeik mint nekünk?
Semmiben:
-Kelet-Európai, elöregedő exszoci társadalom, kevés gyerekkel, kivándorló munkaképes fiatalokkal, képzetlen és szociálisan hátrányos kisebbség (cigányok), korrupt politika, bábáskodó állam és pártok mely a nem aktívak, termelők kegyeit lesi és szolgálja ki...
-A lakosság képzett része nyugati multiknál dolgozik mint alkalmazott (így értelemszerűen mindig a nyugati bérek alatt) vagy annak beszállítójánál..
Jelentős hazai tőke nem képződik sem vállalati, sem állami, sem magán szinten.

Na ezekből sem lesz nyugatias, polgári demokrácia magas életszínvonaláll.

panelburzsuj 2015.02.23. 11:10:11

@Moin Moin:
Te is az unionista uszályában csetleszbotlasz? :)

Az ő doktrínája hangzik valahogy úgy, hogy a legidiótább állítás is többet ér a tagadásánál.

Fityfenét: nincs fejlődés válogatás nélkül.

ParaZita2 2015.02.23. 11:11:16

@Moin Moin:
OFF
500Ft: a' meg az, ameliken a spataki vár láccik? T'od, ameliket megépítették vagy három év alatt (Google, ha pontos adat kéne), de a lerobbantot 4-edik tornyot a cocialista redszerben vagy 30 évig állvánnyal vettek körbe, oszt nem dógoztak rajta semmit, ahogy azt akkor szokták. Oszt mosse szoktak dógozni, csak lopni, de nem öccázasokat, hanem valami millárdokat, vagy mi. Kell ehhe' politikai selyempapír? Nem jó használt budipapír?
ON
:)

István Tamasi 2015.02.23. 12:01:57

Hafr=béndekpéter
Nem csalódott vagyok, hanem kiábrándult. Kiábrándultam egy pitiner polgári konzervatívból.
A billentyűzetet pedig azért koptatom, hogy mások is megismerhessék kisstílű, kiskaliberű mivoltodat.

nevetőharmadik 2015.02.23. 12:08:03

@Bereznay: Nem remélve, hogy igazságot tehetek köztetek ( te és @Moin Moin: ), hisz nem is dolgom, hadd vegyem föl magamra a nickemben is sugalmazott kívülálló pártatlanság illúziójának köntösét!

Moin Moin veled szembeni állítólagos gyűlölete és a te HaFr-rel szembeni fokozódó gyanakvásod ugyanazon dolgok. Mindkettő arról szól, hogy két ember közül az egyiknek van egy megoldási javaslata, a másik szerint azonban ez nem jó/nem működik, de az első nem látja be a másik igazát, a másiknak meg már ELEGE van ebből. Ezért lehülyézi az elsőt vagy épp különösen becstelen szándékokat feltételez nála.

Persze belülről nézve nyilván nem mindegy, hogy az ember épp melyik oldalon van az adok-kapok relációban, de kívülről nézve ez bizony ugyanolyan jobbhorgok körbe-körbe adása.

Hát... ezt most, gondolom, a hajatokra kenhetitek... :P

Moin Moin 2015.02.23. 12:37:36

@panelburzsuj: Két tévedés is van a válaszodban:
1.) A konstruktív javaslat nem egyenlő az idióta állítással.
2.) A válogatás nem azonos a fikázással.

Moin Moin 2015.02.23. 12:40:15

@ParaZita2: Én 1988 óta nem forintban voltam-vagyok honorálva, emiatt talán kissé lemaradásban lehetek a fabatkáitokra pingált alakzatokat illetően.:-)

Egyébként Ady nemhogy 3 év alatt készült el, hanem gyakorlatilag pillanatok alatt - mind az összes messzi tornyaival együtt!:-)

unionista (törölt) 2015.02.23. 12:51:35

@panelburzsuj:
a valódi választás: A, A', A" ... vagy B.
A és ¬A mindig a félmegoldások, az üres lózungok.

Bereznay 2015.02.23. 13:40:00

@Moin Moin:
Ma reggelre némileg túltéve magam azon az undoron amit az akárhogyan nézem épp oly indokolatlan mint aránytalan gyűlöletkiömlésed váltott ki belőlem, teszek némi erőfeszítést arra, hogy akként kezeljelek aminek nem mutatod magad: embernek.

A válaszom arra a kérdésre, amit itt fölényesen és arrogánsan nekem szögeztél (ami még mindig értelmesebb lett volna így is ha ócsárlásomat ezzel kezded, mintsem ahogy, azaz valótlan, inkoherens ad hominem mocskolódással, amiről majd) az, hogy nem vagy semmilyen tekintetben abban a helyzetben, hogy így, illetve akárhogyan számonkérhess tőlem bármit is. Ezt tehát viszautasítom.

Más megközelítésben a kérdés föltevése, hogy a magában jobb jövőt nem teremtő, de megteremtése felé az útjában álló legfőbb akadály eltávolítása útján tér nyitására alkalmas elképzelésem mennyire hasznos vagy nem, egyben idekívánkozóan az, hogy ennek mik az alternatívái és vajon azok mennyiben érnek nála többet, nem ésszerűtlen.

Az mindenesetre, hogy egy általad kimutathatóan félreértett elképzelés talán nem célravezető nem derül ki sem abból, hogy azt baromságnak nyilvánítod, sem abból, hogy szerzőjét úgy kísérled meg felelősségre vonni, mintha ez bármilyen értelemben is hatáskörödben állna, sőt mindezt betetőzve, még amiatt is, amit, ha nagyon megnézzük nem saját érdekében hanem egy adag fáradsággal egyebek között a tiédben dolgozott ki, aki téged, mint a nép részét ezzel magától szolgált. Ez épp úgy alkalmatlan álláspontod alátámasztására mint az, hogy tenyérbemászó nagyképűséggel nyelvismereted oda nem tartozó és fölöslegességében csak kérkedést jelentő fitogtatásával a (saját világodban úgy képzeled) jobb hatás kedvéért németül, tehát összességében szánalmasan merészeled szolgálatra utasítani. Már regisztrált ellenérzésed újabb kifejezésén túl semmit sem mondtál.

Ami meg azt az érdeklődésedet illeti, hogy leláttam-e a probléma gyökeréig, arra annyit tudok neked mondani, ha már érdeklődsz, hogy kísérletet mindenki által elérhetően bizonyosan tettem rá. Talán nem sikereset, nem tudom. Tőlem annyi telt. Tőled, inszinuációdból következően, hogy ugyanis az valahogyan a sajátomnál mélyebb, lényeglátóbb, értékesebb és hasznosabb föltehetően több. Kár, hogy a mibenlétéről és természetéről vagdalkozó acsarkodásod közepette elmúlasztottál értesíteni. Talán mondhattál volna valamit arról, hogy saját részletesen kifejtett, pontosan a probléma gyökereit, azok azonosítását kereső levezetéseim hol és mennyiben nem állják meg helyüket. Én nyitva állok észrevételek előtt, de a kijelentés, hogy az írásomban bemutatott tények, összefüggések, érveim, meglátásaim, elképzeléseim együttesen „baromság” sajnos nem eléggé alkalmas arra, hogy megyőzhessen nézeteim módosításának szükségességéről. Azt, hogy te nem szereted őket, kevesebb alapján is el lehetett volna hinni, nem volt szükséges ekkora erőfeszítést tenned arra, hogy ennyiről – merthogy többről nyilván senkit sem tudtál – meggyőzz.

unionista (törölt) 2015.02.23. 13:41:41

@Moin Moin:
ide figyelj. a magyar legjobb esetben egy kis-német társadalom joschka bácsival és marischka nénivel. csak a magyar kicsit olyan, mint az orosz vidék. ülnek a parasztok a lócán és várják, hogy történjen valami. arra várnak, hogy valaki vezesse őket.

magyarország egészére nem lehet optimalizálni. ahogyan németországra sem. mert a németek, ahogyan a magyarok képtelenek voltak egy zárt óriástájat belakni. a kárpát-medence felosztása után az ortodox magyar nacionalizmusnak nincs túl sok érteleme. de az ortodox liberalizmusnak se. mert budapestet kárpát-medence központjává akarta tenni. szóval van egy túlméretezett főváros. és leszakadt vidék. és ezzel kell valamit kezdeni.

trencsén, zsolna, besztercebánya, eperjes, kassa, eger, miskolc lehet olyan, mint a ruhr-vidék. persze sohasem lesz olyan gazdag, mint dortmund, duisburg, essen, bochum. az összes város kisebb, mint gelsenkirchen. a diósgyőr vélhetően lesz bajnokok ligájának győztese, mint a borussia dortmund. de a bundesliga 2 vagy 3 szintje elérhető. és most ezek az iparvárosok negyedosztályúak. kis-német közigazgatás kell. ami a kerület->régió->föderáció szintje alatt eggyel a járás->megye->nemzet tradíció. kisebb, zártabb piacokat meg kell védeni. ehhez az ortodox liberalizmussal szakítani kell. nem ortodox nemzeti liberalizmust akar a magyar. ez következik a nyugati keresztségből és a többség délies és keleties eredetéből.

Bereznay 2015.02.23. 13:43:06

@Moin Moin:

(Folytatás)

Kérdés eközben az, hogy ha problémád csak a helyzet megváltoztatására irányuló elképzelésemmel lenne, mi szükség volt arra írásomat nyitásból azzal az ad hominem gyűlölet kupaccal (a kivehető utalás szándékos) támadd meg, melynek szinte minden szava valótlan azon kívül, hogy – ki fogom mutani mennyiben – butaság.

Engedelmeddel itt azzal fogom untatni a közönséget, hogy a föntieket demonstrálom.

A valami eleve rosszként kezlet kategóriába skatulyázás mit sem bizonyító, de elensséges hangulat keltésére a kevéssé figyelmeseknek talán alkalmas olcsó technikájával köpködésedet így vezeted be (a továbbiakban ocsmányságod föntebb egyben olvasható részletei idézőjelben):

„ Timeo hominem unius libri:-)” Azaz félsz az egykönyvű embertől. Inszinuációd alapján ez lennék én. Tehát megint anékül, hogy bármi érdemit mondtál volna, besorolásom a rossz ember kategóriába hangulatilag (ha latinul akkor nyilván a nyelv tekintélyétől meggyőzően?) megtörtént. Lennének akik tőled már ennyit aljasságnak tartanának, de folytatom.

„ Bereznay írt egy könyvecskét” Azért avanzsálhatott mindössze esszém nálad itt könyvvé, hogy rácsúsztathasd valahogyan a latin (miket nem tud ez a Moin Moin, nahét!) idézetet. Mivel tényszerűen nem könyv, az idézet még görcsös rossz szándékában sem odatartozó. Interneten olvasható esszé, bár rövidítve nyomtatásban is megjelent: folyóirat cikként.

Az idézet azért sem odatartozó, mert jellegében összehasonlítható írásom több is van. Ha a Kibulizott ország nevezhető könyvnek (nem) azok is, megdől az unius libri.

Ugyanakkor van önálló kötetként megjelent más munkám ami valóban könyv, de ez aligha olyan ami kifogásolható ilyen természetében az általad (máshol ki is mondott) monomániámat inszinuáló vádaskodásod tárgyában: történelmi atlaszról van szó. Minthogy e műfajban több másnak is vagyok legalábbis társszerzője, a gondok számodra az eleve mit sem mondó és méltatlan unius libri elmarasztalással csak szaporodnak.

„vagy 10 éve” Az a vagy tíz nincs még hét és fél sem. De igyekezetedben hogy minél régebbinek és ezzel logikádban minél kevésbé aktuálisnak állíthasd be írásomat a jó hatás kedvéért itt is rányomsz még egy extra nem létező több mint 25%-ot. Ami ugyan mindegy, mert írásom érdeme vagy érdemtelensége biztosan nem azon dől el, hogy hét év pár hónpja, vagy tíz éve tettem közzé. Mégis érdemes rámutatni a különféle valótlanságokon és csúsztatásokon, mint szaros taknyon (erkölcsiséged kínálkozó szimbólumain) ide-oda sikló kétségbeesett igyekezeted jeleként.

„egy 25 évvel ezelőtti dologról” Itt már egyértelműen hazudsz. A valóság persze az, hogy a Kibulizott ország miközben 25 évvel korábbi dologról IS szól (és még korábbiakra is utal) mindenekelőtt az azóta eltelt korszakkal, a megjelenésekor fönnálló (a lényeget tekintve azóta sem változott) helyzettel foglalkozik. Igyekezeted hogy mindenképpen valami hiba látszatát/érzetét kelthesd miközben egyetlen egy valódi hiányosságra sem vagy képes rámutatni, egyre inkább szánalmasba fordul.

„Tök irreleváns, hogy igaza volt-e, ha egyszer abból, amit írt, nem következik semmi arra nézvést, hogy....mit kell-lehet csinálni.”

Ezt te csak kijelented. Pedig egészen pontosan abból következik minden arra nézve, hogy mit érdemes csinálni. És éppen azért, mert igaz. Ez mind világosan levezetésre került abban az írásban amit te semmi mással, mint egy leszólással próbálkozol elbagatellizálni, elhitelteleníteni. Elméletben lehetne olyan következtetésre jutni, amilyent idelöktél, de ahhoz, hogy ezt valaki megtehesse és értelme is legyen, bizony nem kihagyható annak a megindokolása, hogy vajon mitől lenne mindaz úgy amit te csak állítani tudsz, alátámasztására még késérletet tenni sem vagy képes. Vajon mit gondolsz, kit győz meg az ilyen üres kirohanás? Akit talán igen, azt nem is érdemes meggyőzni. Micsoda ordító képtelenség mindettől el is tekintve az az állítás, hogy egy helyzet megoldása tekintetében érdektelen az, miben áll a megoldandó helyzet, mik a jellemzői, összetevői, szerkezete, természete. Merthogy írásom elsősorban ezekről szól. Amit mondsz, közönséges butaság és nem azért mert én mondom. Magától értetődően az.

Azt sem bizonyítja semmi, hogy, amint szintén csak kijelented, hogy „az egységes szavazás-megtagadás ostoba, mert működésképtelen ötlet” lenne. Az, hogy neked ez a véleményed, annak tartod – ami rendben van – nem jelenti azt, hogy úgy is lenne. És föltéve, hogy igazad lenne ebben, miért ok az, hogy valaki törődik a hazájával, gondolkozik kétségbeejtő helyzetéről és miközben abból kiutat keres, talán nem jó helyen keresi azt, hogy minden józanság mellőzésével mutass fékezhetetlen gyűlöletet a személye iránt és a legnemtelenebb eszközökkel acsarkodva igyekezz – ezt érezni lehet –, mások szemében mintegy megsemmisíteni? Mitől a harag?

Bereznay 2015.02.23. 13:46:00

@Moin Moin:

(Folytás, vége)

A fő kérdés mindennek szálán annak a számára aki történetesen rendes ember és azért jár ide, mert hazája sorsával törődése során gondolatokat szeretne megismerni, cserélni, ütköztetni és megosztani, közösség alkotásban reménykedik, úgy merül föl, hogy vajon mi szükség van még akkor is, ha valaki egy írásnak a megoldás felé vivő javaslatával nem ért egyet, annak íróját ádázul gyűlölködve, minden vitát megelőzve nyitásból személyében megtámadni?

Úgy gondolom itt valami más természetű dolog van a háttérben ami benned dolgozik, ami legföljebb közvetve kapcsolódik írásomhoz. De mindegy nekem mi az, a gond a tiéd.

Most éppen eleget szóltam hozzád, hogy beérhesd ennyivel. Többet nem fogok.

ParaZita2 2015.02.23. 13:46:21

@Moin Moin:
OFF
"...Én 1988 óta nem..."
...szívesen hallanám tőled, mi a csuda motivál akkor még mindig téged a magyarok tekintetében?
(lassan annak már 30 éve lesz, hogy "távol vagy", akkor mit akarsz a múltaddal? Halottról vagy jót vagy semmit. Nem? Vagy, nem tudsz dönteni? Vagy, sem itt, sem ott? Vagy, ott nem tudsz beilleszkedni, nem fogadnak be, innen meg már kiutáltak? CSupa meberi kategória, szinte semmi közük tényekhez, adatokhoz.)
ON

Bereznay 2015.02.23. 13:54:54

@nevetőharmadik:

Nem tudsz/tudhatsz róla nyilván, de Hafr-al volt néhány más problémám is. A gyanakvásom egyáltalán nem biztos, hogy mindenben helytálló, de az, hogy nem szavahihető, eléggé kiderült számomra már több vonatkozásban.

De tudod mit? Nekem az ő személye mindegy. Sajnálom, hogy párt alapítással fecsérli a nálunk igencsak hiánycikk jellegű közösségi energiát és ez már most megjelenő csalódásokhoz vezet. A többi inkább közömbös. Nem vagyok ellensége.

Bereznay 2015.02.23. 13:57:00

@ParaZita2:

Ezt tőlem is kérdezhetnéd. (Nem féltékenységből mondom!)

ParaZita2 2015.02.23. 15:02:07

@Bereznay: ... mármint a motiváltságodról?

unionista (törölt) 2015.02.23. 15:04:51

@GERI87:
nyugatos, polgári demokrácia rövid távon biztosan nem lesz. de az nem igaz, hogy egyáltalán nem lehet fejlődni.

budapest rövid távon sehová sem tud fejlődni. fel lehet újítani a metrót, vagy lehet építeni még egy újabb vonalat százcsillió euróból. csakhogy a budapestiek nem akarnak elővárosi vasutat, metrókocsikat, villamost tervezni és gyártani. termelés szinte csak vidéken van. a fővárosnak nincs mezőgazgasága se ipara. az ország fővárosi központú külföldi bankokkal megint csak nem sokra megy. a főváros polgársága nem akar saját városi bankot. mert a csak kiszorítaná a külföldit. budapestnek gazdasági értelemben nincs túl sok értelme. jelzem sohasem volt. hiába mondják, hogy a főváros gdp felét állítja elő. ez leginkább csak a könyvekben van így. a valóságban idegenforgalom van. de hiába újítják fel a várat. az nem lesz sokkal szebb. kutatás-fejlesztésre is inkább alkalmas a vidék. mert ott lehet viszonylag szabadon építkezni. ma már szeged a legjobb egyetem. és debrecen a legnagyobb. budapest az idegenek mekkája. schluss. a fővárosiak majdnem mindegy, hogy mit csinálnak. rövid távon nem tudnak fejlődni.

de a vidék nagyobb része olyan alacsony szinten áll, hogy onnan szinte csak felfelé van út. szóval majdnem mindegy, hogy mit csinálnak a népek. csak csináljanak valamit. a magyar vidék szinte csak fejlődni tud.

Bereznay 2015.02.23. 15:13:04

@ParaZita2:

Is. Lényeg, hogy engem nála is régebben esz a fene Angliában. Neki címezted és találva éreztem magam. Figyelembe véve az összefüggéseket: na még ilyet!

unionista (törölt) 2015.02.23. 15:15:31

@Bereznay:
pont jó helyen vagy angliában. fogalmad nincs arról, hogy mi történik magyarországon. nem az, ami egy évtizede.

Bereznay 2015.02.23. 15:16:57

@unionista:

Melléfogtál. Már akkor is rég itt voltam.

unionista (törölt) 2015.02.23. 15:39:36

@Bereznay:
2010 óta teljesen új fejlődési pályát jár be az ország. és ezt módosítgatja a többség. ma még nem lehet tudni, hogy ez pontosan hová vezet. de egy biztos: nem nyugati típusú, liberális demokrácia lesz belőle.

Bereznay 2015.02.23. 15:42:35

@unionista:

Hadd mondjak még annyit – mert közben eszembe jutott – hogy az egyesekben továbbélő magyar provincializmus része az az elképzelés, hogy ami otthon történik az valami különleges misztikum, ami senki meg nem érthet, aki fizikailag nincs jelen. Ezt azóta tudom, hogy útban ideféle még a kommunizmus idején Párizsban találkoztam egy 1956 óta ott élő, mondjuk nem műveletlen emberrel, aki döbbenetemre a legvilágosabban utalt olyan hazai lényegi dolgokra, amikről én úgy látszik hozzád hasonlóan addig úgy képzeltem, csak az ott élők által kiismerhető, Miközben azt is tudtam, hogy az otthoniak jelentős százalékának azokról fogalma sincs. Naív meglepődéssel érdeklődtem, hogy-hogy? és ő természetes egyszerűséggel válaszolt úgy, hogy a hazai dolgok nem olyan kiismerhetlenek. Annyi tény, hogy hiányozni tud annak az érzékelése, hogy viszonyulnak egymáshoz napi szinten az emberek, de nyitva tartott szemmel hazajárások során ez is elég jól az éppen adott szinten tartható. A többire nézve meg átgondolhatod, ha kedved van, hogy hogyan alkalmazható minderre a fa meg erdő látásának szempontja. Mindenesetre, leugatásnak gyönge dolog azzal jönni ja ott élsz, fogalmad sincs. Talán nincs, de az, ha igaz, nem ebből derül ki.

Erről többet nem akarok.

Bereznay 2015.02.23. 15:44:21

@unionista:

Világos. Honnan veszed, hogy nekem ez újság? Lásd közben írtamat. Téma, remélem egyetértsz, kimerítve.

unionista (törölt) 2015.02.23. 15:50:40

@Bereznay:
hja, és érdemes tudni, hogy ezt az egész folyamatot a német néppárt legitimálja. orbán viktor a keleties keményvonalas németek magyar hangja. szóval egy új doktrina formálódik. az egész kicsit olyan, mint a mittelmächte.

unionista (törölt) 2015.02.23. 16:25:17

@Bereznay:
a jelenkori magyar közállapotok nem ismerhetők meg a napilapokból, de a blogokból sem. a bloggerek többsége belvárosi tökfej. ez a tímár nevű is felteszem. az alkotmányosságról és polgári magyarországról elmélkedik. szóval ebben az országban orbán vette a fáradságot, hogy megértse a köznépet. többé-kevésbé megértette azt, hogy mi a közakarat. és ezzel szerzett magának alkotmányos többséget. rajta kívül még gyurcsány próbálkozott. és néhány többé kevésbé sikeres pártelnök értette, hogy mit gondolnak a világról magyarok. a leghülyébb fasiszták vona, torgyán vagy csurka többet értettek a demokráciából, mint a jelenkori magyar "értelmiség". megoldásaik nem voltak. de értették vagy legalább is érezték, hogy a világról mit gondol a köznép. ti a legjobb esetben - mint egy összetört porcelánbabát - meg akarjátok javítani a magyarokat.

a magyarok többsége provinciális akar lenni. jelzem az angol, a francia, vagy a spanyol vidék is provinciális. úgy-ahogy mégis működik. mitől? fejtsd meg ezt az egyszerű feladványt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 16:40:43

@unionista: "a jelenkori magyar közállapotok nem ismerhetők meg a napilapokból, de a blogokból sem"

Milyen igazad van. Február felén éppen túl, két napja a szombati piacon jóformán csak az eladók voltak. Régebben alig lehetett haladni a vevők tengerében. Két napja nem volt vevő. Nincs pénze a népeknek. Kajáról virágról beszélünk. :-(

Provinciális, újkeletű zenei költemény.

magyarinfo.blog.hu/2015/02/23/ami_veszelyesebb_orbanra_mint_a_ketharmad_elvesztese_dal_a_boltok_vasarnapi_zarva_tartasarol

Bereznay 2015.02.23. 16:55:20

@unionista:

Nem hülyeség sok minden amit mondsz, bár az én megközelítésem más. Az átlag értelmiséggel nekem is sok bajom van. Közelebb áll hozzám a józanul gondolkodó intelligens egyszerű ember. De most nagyon fáradt vagyok ezt mind elkezdeni, hogy mi mit jelent, mi következik belőle és mi kívánatos. Szóval hagyjuk.

Bereznay 2015.02.23. 16:56:33

@unionista:

U.i. A blogok alapján nem könnyű nemzeti érzelműnek maradni.

Bereznay 2015.02.23. 18:09:12

@unionista: Engedj meg egy tanácsot. Nem szerencsés dolog úgy megszólítani másokat, hogy „ti”, különösen akkor, ha egyben valami szemrehányást is tartalmaz a közlésed. Ez szinte ganatáltan csak marakodásra vezethet. Nem is tudhatod, hogy akit így besorolsz egyáltalán sorolná-e önmagát az általad föltett, elképzelt kategóriéba. Ha a cél a mésik vépdekezsre kényreszítése, az ebből következő marakodás, ez jó módszer, de ha nem, és beszélgetni akarsz másokkal, kölcsönös megértést szeretnél elérni, szerencsésebb dolog ha úgy fordulsz hozzájuk amik: egyénként.

Ami azt illeti nekem például eszem ágában sem volt soha „megjavítani” a magyarokat. Láttál tőlem ilyet? Na ugye! Amiről írtam, beszélek, az arról szól, és csak arról, hogy a saját sorsukról ők maguk dönthessenek. Soha eszembe nem jutna helyettük gondolkozni. Pont az amit ellenzek. Talán annyit mégis szeretnék javítani, hogy kívánatosnak tartom visszaszerezzék elvesztett önbizalmukat, azt szeretném hogy sikereket érhessenek el amitől az megjön. Lehet, hogy a szemedben ez is valami hiba, nem tudom.

quendelapo 2015.02.23. 19:15:39

@GERI87:
Ha nincs időd vagy kedved személyesen is ellátogatni ezekbe az országokba, legalább annyit tegyél meg, hogy tanulmányozd a vonatkozó GDP és reáljövedelem statisztikákat, a PISA tesztek eredményeit stb. - talán akkor majd megfontoltabban irogatsz....:)

unionista (törölt) 2015.02.23. 19:33:36

@Bereznay:
szóval kétféle hagyomány keveredik össze. az egyik a kelet-közép-európai. ez a járás->megye->nemzet formáció. errefelé ez az "ősi". persze ez "csak" ezer évet jelent. ami nem olyan sok, de azért nem is kevés. ha megfigyeled, akkor orbán járási és megyei párttitkárokkal gyakorolja a hatalmat. csak őket kormányhivatalnokoknak hívja. de ők ugyanolyan "ejtőernyősök", mint a kádár rendszerbeli elődeik. ezek az elemek a magyar közjogi rendszerben majdnem kiköszöbölhetetlenek. mert ez így van vajk óta. a járás úgy jött létre, hogy parancsba adta: minden tíz falu építsen templomot. persze azóta minden faluban van templom. de mezővárosok köré szerveződnek a járások. iparvárosok köré a megyék. és ebből a formációból a főváros lóg ki. de igazából budapest is úgy tudna működni ha lenne buda megye, pest-buda és pest megye. a megyerendszer a magyar tradícióban mindennél erősebb. a megye tradicionális helyi társadalom. a nemzetség. és ezek sokszínűségét a járások adják. de még a főváros is tele van a kerületnél kisebb városrészekkel. budapesten ilyenből több, mint 100 létezik. azok a járások. az autonóm közösségek. csak ezeket a budapesti polgárság nem érti. ők azt mondják, hogy ezeket a lábszagú paraszti tradíciókat ők mind meghaladták.

azért, mert a nyugatos kerület->régió->föderáció formációban látják az előrelépést. ami hasonló, mint a járás->megye->nemzet hármas. csak egy szinttel feljebb. a közigazgatást mégis a többséghez kell szabni. a vidékhez. de lehetnek az ellenőrző szintek ezek felett. vagy például közmédia működhetne úgy, hogy kerületi rádiók és regionális televíziók vannak földfelszínenek. és a nemzeti főadó ezek műsorából válogatódik ki az interneten. innentől kezdve mondjuk egy dunántúli pannónia filmstúdió és egy tiszántúl alföld filmstúdió kulturálisan verseng budapesttel. de ugyanakkor együtt is működhetnek. sőt az alföld mondhatja azt, hogy ő kooperálna erdéllyel. romániában regionális adók vannak. vagy akár kárpátaljával vagy vajdasággal. a dunántúl bugrenlanddal. a regionális koprodukció kulturális felemelkedéshez vezethetne. de ehhez a megyerendszert kell demokratikusan újjáépíteni. mert az alapozza meg. anélkül nem megy.

a határmenti önkormányzatisághoz is uniós megyék kellenek. komárom-komárno, nógrád-novo hrad, zemplén-zemplín, bereg, szatmár-sathmar, bihar-bihor, békés-bichis, bácska-backa mind lehetnének újraegyesített megyék. osztrák-magyar őrség és hanság is működne. a nagyobb egyetemi városok (debrecen, miskolc, szeged, pécs és győr) képesek megszervezni a megyei összefogást. de a főiskolai központok, mint nyíregyháza. szatmárban a szamosmenti járások. szerintem ez tetszene a népeknek.

csak ehhez persze konkrét cselekvési tervek kellenek. ezzel lehet a népeket összefogni. nem absztrakt elvekkel. megmagyarázhatod, hogy ezek ellopták az országot. de ezt mindenki tudja. mi a következő evolúciós lépés?

GERI87 2015.02.23. 20:13:49

@quendelapo:

Nem azt mondtam hogy nem élnek jobban, csak azt hogy inkább MO-ág fog lesüllyedni hozzájuk képest is. Miközben ugyanazokkal a társadalmi és politikai alapokkal, problémákkal, lehetőségekkel bírnak, tehát orbitális nagy különbségek soha nem lesznek, kivéve persze ha ők valóban a polgárosodás útjára lépnek...majd.
De mivel Lengyelországban sincs hiány a nemzeti-populizmusból és az orosz pajtizás előtt még példaként tekintettek a Fideszre, ott sincs komolyabb alap: a nyugathoz közeledés egyszerűen csak nemzeti tradició, hagyomány ahogy pl az orosz ellenesség...de ez még nem nyugati értékrend. A cseheknél meg a kommunisták elég erősek (15%), a szlovákok meg már megjárták a Mečiar-i időket...

Szóval naiv dolog lenne azt hinni hogy ők bazinagy europer-liberális-kapitalista népek lennének.

Bereznay 2015.02.23. 20:25:56

@unionista:

Számomra a vázoltak nem jelentenek problémát aban az értelemebn ahogy előadod, meg hogy nyugatos, meg nem nyugatos. A brit közigazgatási beosztás egész hasonló pl. a magyarhoz. Nem tudom honnan veszed az elképzeléseidet ezekről, de bevallom nem is érdekel. nagyon nem. Kezdem úgy érezni, hogy csak kötekedni kívánsz, hol ezzel, hol azzal. Nélkülem légyszív.

quendelapo 2015.02.23. 21:00:06

@GERI87:
Nem tudod Te, hogy miről beszélsz.
Ezek az országok az elmúlt 15 éveben 30 százalékkal nőttek, nem véletlenül. És ez nem csupán gdp bővülést jelent, hanem minden tekintetben érzékelhetp a felzárkózás. Érdemes megnézni!

GERI87 2015.02.23. 21:03:22

@unionista:

Egy ekkora (kicsi) országban a főváros mindig jelentős gazdaságilag és mindig jobban is fog fejlődni.

"Budapestnek gazdasági értelemben nincs túl sok értelme. jelzem sohasem volt."

Dehogynem. Már a monarchia idejében is így volt ez, pedig 3-szor ekkora volt a "vidék".
Az ok: a fejlődés nem volt akkora mértékű hogy a vidéki városok is jelentős központokká váljanak mint pl Németországban, na meg a földrajzi adottságok is ezt a centralizált képet adták ki.

GERI87 2015.02.23. 21:15:19

@quendelapo:

Most mi menyünk le, ők meg fel.

"Érdemes megnézni!"

Láttam, de érdemes figyelembe venni amit írtam.

De neked legyen igazad!
Akkor megyek a Csallóközbe 'gazdasági menekültnek', még másik nyelven sem kell kommunikálni:)

GERI87 2015.02.23. 21:21:33

@unionista:

Ez a fajta neoregionalizmus mint egy újfajta "nemzetek feletti" közigazgatási-szerveződési forma jól hangzik (egyeseknek) de totálisan alaptalan és értelmetlen.
Pláne egy kicsi, homogén, centralizált felépítésű és föderatív hagyományokkal nem bíró országban.

quendelapo 2015.02.23. 21:29:49

@GERI87:
Nem eleve elrendelt, hogy mi rosszabbul teljesítünk. Azt gondolom, hogy minket az elmúlt 20-25 év rossz döntései térítettek el a KKE-i úttól. Nem lehetetlen azonban felzárkózni.

GERI87 2015.02.23. 21:44:10

@quendelapo:

Ahhoz amit ők eddig elértek, ahhoz nem kellett gyökeres társadalmi átalakulás, csak értelmesebb (létező) gazdaságpolitika, adórendszer és némi hosszútávon gondolkodás.
Ennyi tehát nekünk is menne és ők a jó példa hogy érdemes, már rövidtávon is eredményt hoz.

De én szívesebben látnám ha mélyrehatóbb változások lennének a fejekben is!

Ezért se értem mit szarakodunk még ezzel a hibbant kertitörpével, amikor nekik kutyabőrös nemzeti tragikomédia nélkül is jobban megy és akkor talán belátják sokan hogy így is lehet.

unionista (törölt) 2015.02.23. 22:13:21

@Bereznay:
ha a te a magyar és a brit közjog között nagyon sok hasonlóságokat látsz, akkor nem nagyon kell beszélgetni. csatlakozok azokhoz, akik egyszerűen ostobának tartanak. szia.

unionista (törölt) 2015.02.23. 22:19:17

@GERI87:
az szinte közhely, hogy határmenti együttműködés kellene.
epa.oszk.hu/00700/00775/00048/2002_11_34.jpg
te a tipikus hülyegyerek vagy, aki sohasem állítasz, hanem iskolás módon tagadsz. oké ne ez legyen, hanem?

unionista (törölt) 2015.02.23. 22:21:01

@GERI87:
ezzel a térséggel mit kezdenél seggarc?
www.inco.hu/inco6/valos/images/images1.jpg
mert a blablát tudod. a megoldásod micsoda?

quendelapo 2015.02.23. 22:26:16

@GERI87:
Szerintem a jó intézmények a fejekben is változást okoznak, már egész rövid idő alatt is.

Bereznay 2015.02.23. 22:31:12

@unionista:

Láttam hogy szenvedsz annyira akarsz kötekedni. Hogy ez mehessen amikor nem akarnak ebbe belemenni agresszivtásodban még hazudni is képes vagy? Jól látom? Vagy csak (elég furcsa, de) félreértés?

Közigazgatési beosztásokat tipizáltál, aszerint hogy nyugati vagy nem. Igaz?

Namost a hagyományos brit és a magyar eléggé hasonlítanak.

A közigazgatás és a közjog külön tészta. Tudod, a Gizike meg a gőzeke illetve a szezon meg a fazon.

Vagy

1. összekeverted valahogyan mely esetben még viszakozhatsz, vagy

2. te vagy egészen tudatlan abban amiről leostobázol mást, vagy

3. trollként nyíltan áthazudod valami másnak a témát mint ami, hogy ilyen prmitívséggel nem tudom mit gondolsz magadon kívül kit becsapva csikarhass ki magadnak valamiféle számodra talán vígaszt nyújtó látszatfölényt.

Hacsak nem kötsz ki 1. mellett, közlendőm rólad:

szerencsétlen hülye fasz.

unionista (törölt) 2015.02.23. 22:59:25

@Bereznay:
oké, igazad van, mert félreérthetően, pontatlanul fogalmaztam. de kurvára nem érted, hogy kelet-közép európaiság kontextusban a nyugatosság a német és osztrák közigazgatást jelenthet. semmi egyebet. ezeket nem érted. mert ma magyarországon a németek diktálnak. a hipermarketek különadója a tesco ellen irányul. de azt nemcsak a cba támogatja, hanem hallgatólagosan az aldi vagy a lidl.

a reklámadót rátolták az rtl csoportra. csakhogy a bertelsmann német. a német kormány járt közben. és ők mondták azt, hogy orbán végezze ki simicskát. simicska az mtva szórakoztató műsorait is gyártja. népszerű délutáni és vasárnap esti vetélkezdőket. ami az rtl konkurenciája. ezeket a műsorokat felszámolják. hosszasan lehetne sorolni ezeket.

a mai magyarországról semmi fogalmad nincs. a kivándorlók a közéletbe egyre kevésbé tudnak visszatérni. mert nem élik át ezeket a változásokat. idegenek lesztek magyarországon.

Bereznay 2015.02.23. 23:04:15

@unionista:

Rendben van, elfogadom, hogy tévedtél.

A többi nem érdekel. Nem tudom miért erőlteted, amikor többször kértelek már, hogy mivel nem vagyok kíváncsi, hagyd abba. Járj békével.

unionista (törölt) 2015.02.23. 23:23:45

@Bereznay:
az saját olvasmányod, amibe szerelmes vagy már régen nem érvényes. az irányodba ennyi az összes mondanivalóm.

GERI87 2015.02.24. 10:44:23

@unionista:

Nyugodj le a picsába:)

Azért manapság a (nemesi) vármegyékre meg azok autonóm hagyományaira hivatkozni, nemzetségekről beszélni elég nagy marhaság.
Ezek nem élő dolgok, a köznépben nincs gyakorlata a lokális, regionális magánigazgatásnak, pláne nem demokratikusan.

A régiós együttműködés szépen hangzik, de én nem látom hogy ez a gyakorlatban is komoly és hasznos dologgá fejlődhetne.
Egy felülről irányított, államok közti, jelképes, uniós hivatalként funkcionálna maximum, pártok által kirendelt funkcionáriusokkal.
Ez lenne a gyakorlat.

A korrupt, bürokratikus és a helyi viszonyokat nem értő állam egyfajta alternatívájaként nem tekinthetnénk rá, pláne hogy azok hozzák létre!

Nincs meg ehhez az akarat és a tudás.

A leszakadó, elszegényedő, peremvidékek élete nem lesz attól jobb hogy uniós szinten régiókba rakjuk őket, pláne nem errefelé...

A Tiszántúli magyar ma is mehet Nagyváradra, Aradra, Szatmárba dolgozni ha akar, meg fordítva.

GERI87 2015.02.24. 10:47:18

@quendelapo:

Ha látják az emberek hogy ez működik és eredményesebb mint az "unortodox" meg "különutas" marhaságok akkor igény és tapasztalat alakul ki és ez nyilván jó dolog.

unionista (törölt) 2015.02.24. 11:07:11

@GERI87:
te megint csak tagadsz valamit. azt mondon: nem, nem és nem. az összes mondanivalód ennyi. tipikus seggarc vagy. közéleti szempontból nálad a leghülyébb fasiszták is értékesebbek.

GERI87 2015.02.24. 11:25:33

@unionista:

Mit nem értesz?
Ha egyszer nem látom értelmét és a jelenlegi közigazgatás helyett sem akarok mást, akkor nyilván nem is javasolok.
Nehéz felfogni?

Amúgy meg mit rinyálsz? fáj valami?

Ha majd közéleti szempontból nem csak a markát nyújta mindenki jobbra vagy balra akkor majd lehet ilyen civil/polgári önigazgatási kezdeményezésekről beszélni.....de addig komolytalan fantáziálás ez.

unionista (törölt) 2015.02.24. 12:22:47

@GERI87:
ehhez képest te fantáziátlan vagy. ezért nem lettél pop-rock sztár. csak egy seggarc.

Bereznay 2015.02.24. 13:14:51

@unionista:

Szóval csak fölfakadt a genny. Most jobb neked. Járj békével.

Bereznay 2015.02.24. 22:55:19

Itt jelentem be, hogy a Kard általam érzékelt irányváltásával összefüggésben fölvetettem Tímár Gábornak, hogy egy külön posztot írok majd erről és az ott kifejtendők konklúziójaként azon fogom kérni, hogy távolítsa el a bloghoz többé nem illő Kibulizott ország című írásom ajánlását.

Gábor ezt meg is ígérte, de azt meg nem várva az ajánlást már eltávolította.

Mivel ez utolsó megjelenésem a kardon, itt kívánom itteni rokonszenvezőimnek és ellenségeimnek, hogy – ha hazaiak – mielőbb egy egészségesebb, jobb Magyaroszágon élhessenek.

Bereznay 2015.02.24. 22:56:39

@Bereznay:

....konklúzójaként azt fogom kérni...

Boross Bence 2015.02.24. 23:46:29

@Bereznay: Szerintem azzal tudnál legjobban segíteni Magyarországnak, ha megtanulnál vitatkozni, a más véleményeket elviselni és konstruktívan hozzáállni a dolgokhoz. Okos emberekre mindig szüksége lesz a hazának, csak hát nem ilyen primadonna-szerű durcás stílusban kellene nyomnod a vakert. Kevesebb trágárság, kevesebb személyeskedés és több érv, kicsit nagyobb tisztelet a másik nem feltétlenül ostobaságból fakadó más véleménye iránt, kicsit több összefogottság, nagyobb lényegre törés, jobb szövegbeosztás az írásban - és meglátod, hogy nagyobb lesz majd a beszélgetésid hozadéka!

Az írásod - amibe szerintem is szerelmes vagy - jól megérdemelt eltűnését pedig cseppet se sajnáld! A világ változik, ahogy az emberek meghalnak, és újak születnek, a gondolatok is elenyésznek és más formában születnek újjá. Próbálj meg a mai állapotokra reagálni, amik már tényleg mások, mint 2006-ban! A korábbi gondolatod iránti fogadókészség hiányából tanulva pedig alkoss valami működő dolgot!

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.25. 06:54:42

@unionista: annak ellenére, hogy nagyon sok igazság van ebben a kommentedben, nem akarjuk (legalábbis én biztos nem akarom) "megjavítani" a magyarokat. Mindösszesen két dolog érdekel, ha úgy tetszik, egyfajta "minimális" és "maximális" programként:

1. szükségszerű-e az, hogy ha valaki "megérti a néplelket", akkor nagyipari méretekben lopjon? (előtte ugye Kádár "értette meg", legalábbis a mostanihoz hasonló vidéki hatalomgyakorlási módszert ő alkalmazott, valahol máshol említed is a járási titkárok rendszerét, és hát az ő rendszerének is ez volt a lényege.

2. Megjavítás nélkül: a meglévő összetételből lehet-e hatékonyabb társadalmi rendszert? Én például, tényleg valami elefántcsonttoronyban azt képzelem, hogy kiterjedtebb, hangsúlyosan nem politika-vezérelt magánszektorral mindenkinek valamivel jobb élete lehetne, annak ellenére, hogy a magyarok többségének valószínűleg az "állami tulajdon és irányítás" jön be jobban (pl. mert sem saját sem történelmi tapasztalata sincs másra). A kérdés az, hogy ez megváltoztatható-e, mármint nem az emberek ezirányú prioritása, hanem az államtól lényegesen függetlenebb magánszektor léte (a függetlenség alatt azt értem, hogy pl. nem állami megrendelések adják a bevétele érdemi részét).

Egy példa. A magyar - és igen valószínű módon a legtöbb más - nép alapból bizalmatlan a világ többi része felé. Lehet erre mondani, hogy "idegengyűlölet" meg ilyen hülye bélyegeket, de a dolog valószínűleg természetes. OV rendszere, ahogy mondod, "felismerte" ezt, és szállítja a vonatkozó politikai terméket, a Keletiben gazdasági menekültek tömegeit vizionáló Rogánt (miközben a szerb határon csak az nem sétál be háborítatlanul, aki nem akar). Kiszolgálja a félelem-igényt az idegenektől, (saját érdekében) erre rá is játszik, és ezzel fokozza azt. A Te hasonlatod szerint "még jobban összetöri a porcelánbabát", bár a baba szerintem azért nem igazán jó hasonlat, mert annak van egy "optimális állapota", a népnek meg valószínűleg nincs. Miközben abban valószínűleg egyetértünk, hogy külső világra vonatkozó, széles körben meglévő ISMERETEKhez hozzáférés jobb megoldás lenne. Nem lehetne ugyan látványosan "megvédeni" azokat, akik ezt várják, de idővel talán valamiféle "offenzívába" is átmehetne a nemzet.

Bocs a hosszért.

unionista (törölt) 2015.02.25. 12:41:11

@timargabor:
nézd, én a közéletről elég egyszerű dolgokat gondolok. először is azt, hogy errefelé van egy kétségkívül vidékies járás, megye, nemzet tradíció. ez nagyjából ezer éves. ami történelmi léptékben nem olyan sok, de azért nem is kevés. egy hatalmi csoport ezt próbálta kiiktatni. azért, hogy egy nyugatos helytartóság jöjjön létre. az elképzelés az volt, hogy ebben modernizálódnak a magyarok. de ez nem jött be.

orbán egyszerűen visszaállította a kádári tanácsrendszert. járási és megyei párttitkárok ("ejtőernyős" kormányhivatalok) vannak. ők irányítják a vidéket. és a pártban velül konkurálnak a városi tanácselnökök. a kádár rendszerben kicsiben lehetett lopni. egy mérethatár felett nem lehetett birtokod, üzemed, üzleted. most lehet. ebből következően a lopás nagyüzemben folyik.

de nem a nyugatos helytartóságra kell visszaállni. mert az csak a fővárosnak jó. hanem első körben a tradíciót kellene egységessé tenni. legyen egységes megyerendszer. ahogyan new york 5 county: manhattan, kings, queens, bronx és richmond. úgy a központi régió lehetne buda megye, pest-buda és pest megye. a járások a kerületeknél kisebb városrészek. azokból lesznek az autonóm közösségek. mondjuk lágymányos lakosságszámban nagyjából akkora, mint mit tudom én a fehérgyarmati kistérség (járás).

a kerület felügyelheti a járást, a régió a megyét. a legfontosabb, hogy az alulról szerveződés párttatlanul meginduljon. szerintem erre nagyon kevés esély van országos méretekben. budapest polgársága nem akarja a kompatibilitást a vidékkel. a többség nem akar buda megyét. senki se gondolja, hogy vissza kellene állítani pest-budát. ki akar lágymányosnak önkormányzatot? senki, vagy alig valaki. budapest nem hajlandó az évezredes magyar tradíciókhoz igazodni. mert azt már "meghaladta". nézzél lágymányosra és nézzél fehérgyarmatra. melyik a fejlettebb? kinek lehet igaza? csakis budapestnek.

csakhogy demokrácia van. nem lehet negligálni, hogy a népek mit gondolnak kisszekeresben és nagyszekeresben. és erre érzett rá orbán viktor a nemzeti popizmussal. a baloldalon nincs horn gyula, aki szociálisan demagógiával ellensúlyozná. így orbán azt a retorikát is átvette.

a paraszti tradíciókat kellene elővenni. de most bunkó parasztnak kell lenni. és ütni benneteket. egész egyszerűen azért, mert ezt gondolja a köznép. ez a közakarat.

unionista (törölt) 2015.02.25. 13:11:58

utóbbit nyilván képletesen kell érteni. szóval te egész egyszerűen kapitalizmust (magyarul fővárosiasodást) akarsz. és nem érted, hogy az ököritófülpösön nem megy direktben. a magyarok többsége olyan, mint az ököritófülpösiek. egy félfeudális-félkapitalista rendszert lehet demokratizálni. ennek a népnek modern kori köznemesek kellenek a polgárosodáshoz. nyírbátor majd akkor fog polgárosodni ha jön egy modern kori "báthory". lehet persze akármilyen nevű. olyannak kell lenni. és ezt nem értitek. ti a szüleitekre akartok hasonlítani. a szocialista kispolgári létből akartok kapitalistává válni. és ez budapesten működik, de azon kívül nem. a régmúlt mintáit kellene elővenni. az evolúciós elmaradást belőni tájegységenként belőni. ehhez olyan magas közéleti kvalitások kellenek, amik nagyon ritkák.

és most nincs olyan szereplője a közéletnek, aki ezt a szintet akárcsak megközelítené. a "demokratikus ellenzék" a demokrácia játékszabályai szerint ebben a játszmában elbukik. orbán belebukik a külpolitikába. a pártban elindult az utódlási harc. a keményebb lázár és a lágyabb navracsics között. ha lázár nyer, akkor ő direktben kezd el keménykedni. az lenne a legrosszabb persze. ha navracsics nyer, akkor mellette a radikális jobbik erősödik meg. ha a jobboldal szétveri magát és a baloldal fut be, akkor a nyugati helytartóság következik. a társadalom a megszorítások ellen lázad fel. szerintem ezek az opciók. nagyon sokáig azt gondoltam, hogy nem kell a jobbik. sohsem fogok rájuk szavazni. de most azt látom, hogy egy schüssel-haider típusú kormányzás lehet ebből legjobb esetben. ami persze bukásra ítélve. de utána van esély valós fejlődésre. legkorábban a következő évtizedben. ennyit kiegészítésként.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.25. 22:43:06

@unionista: köszi a választ, nagyon sok mindenben osztom a véleményedet. Sőt.

"ti a szüleitekre akartok hasonlítani. a szocialista kispolgári létből akartok kapitalistává válni. és ez budapesten működik, de azon kívül nem"

- ez Pesten sem működik. Működget valahogy, de nem lesz igazán versenyképes, ami kijön belőle.

Az én tévedésem abban lehet, hogy elképzelem, hogy az ökörítőfülpösi koma, aki bejár a mátészalkai teszkóba árut feltölteni, vagy az általános iskolai tanár (ha még van ott iskola) esetleg máshogy látja a politikát maga körül, mint ugyanabban a faluban a nyugdíjas téeszparaszt vagy a munkanélküliségből a rokinyugdíjba menekült középkorú. És ebben bizony lehet, hogy tévedek.

unionista (törölt) 2015.02.26. 11:18:32

@timargabor:
oké, de a versenyképesség mit jelent valójában. szerintem olyan a világ, hogy mostanára elég sok generikus gépet kitaláltunk. a mosógépbe beépítettük a hatodik érzéket. és az igazság az, hogy nem nagyon kell bele hetedik.

szóval szerintem az egy járható út lenne, hogy fogjunk össze középeurópai germán kultúrkörrel. és velük biztosan tudunk mosógépet gyártani. és egy idő után nélkülük. ilyenkor azt szokták kérdezni, hogy de a németek miért legyenek olyan hülyék, hogy megsegítenek bennünket. egyszrészt nem megsegítenek, hanem kihasználnak. másrészt a felvidék sose lesz olyan fejlett, mint a ruhr vidék. mert ott az összes iparváros akkora, mint gelsenkirchen. ami észak-rajna vesztfáliában kisvárosnak számít. persze inkább egy városrégió egyik kerülete bochum és essen között. miskolc és kassa nem tud összeépülni. vagy salgótarján és losonc. duisburgban annyira nem kell félni, hogy majd megveri őket ózd. dortmundot rimaszombat vagy rozsnyó.

szóval ha bevállalnák az iparvárosok köré épülő kelet-középeurópai megyerendszert, akkor ezzel azt vállalnák, hogy kisebb üzemméretek miatt a vidék kicsit szegényeb lesz, mint németország. de az már egy elég jelentős előrelépés. leszámítva a fővárost. budapest a globális versenyképességbe szerelemes. de árpád népe hogyan leszel a szabad piacon versenyképes szemben a han dinasztiával. vagy ha megszűnik az kirekesztés, akkor akárcsak a teokratikus perzsákkal. oké, hogy ott a nép egy része hülye. de abban a társadalomban 27 év a medián életkor. ami minden tekintetben a legtermékenyebb.

az önfenntartásra kell elsősorban törekedni. csak az budapesten rosszul hangzik. most a verseny az, hogy a németek, a franciák vagy a spanyolok fizetik le a főpolgármestert. ki építse meg a kötött pályás közlekedést. budapestnek kellene építeni a villamost. a műegyetem mérnökeivel és a csepeli melóssal. persze ehhez lehet, hogy német segítség kell. és ebből lehet siemens hungária. budapest bundesstadt. szövetségi város és nem világváros.

értem persze, hogy kell kutatás-fejlesztés. oké. de minden megyébe kellene valamilyen r&d központot telepíteni. olyat, mint a szegeden szuperlézer. legyen valami hasonló buda megyében, pest-budán és pest megyében. ami ezt a hálózatot elosztottá teszi. ököritófülpösi tehetséges parasztgyerek választhasson, hogy szatmárnémetibe, nyíregyházára vagy munkácsra megy kutatni. vagy kolozsvárra vagy debrecenbe. vagy budapestre.

a központi régióban lehet mondjuk a bse, a ksi és az mtk sporiskola. és minden megyében. ha valaki elég erős kismarján, akkor debreceni vagy a nagyváradi megyei sportiskolában edzhet. hajdúságot vagy biharországot erősíti. persze a tiszántúl a román részekkel összekapcsolódhat. vagy a nyugati határszélen osztrák-magyar hanság és őrség lehet.

és ha a megyerendszer elosztottságát bevállalná az ország, akkor a németek befektetnének. azért, mert ez nem túl hatékony üzemméret. de nem is olyan rossz. ezt vállalata vajk is. azt, hogy a kárpátmedencét beosztja megyei nemzetségekre. minden tíz falu épít egy templomot. abból lett a járás. szerintem ebből nem versenyképesség lenne, hanem önfenntartás.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.03.02. 10:58:42

@unionista: Bocs a késői válaszért, most jutottam hozzá, hogy írjak. Nincs érdemi vita közöttünk.

Célként persze én (de valószínűleg ezen a szinten és a feltételek megléte esetén Te is) a "világszínvonal", "világváros", stb. stb. elérését is fontosnak tartom. Amit Te írsz, az az, hogy ez nem érhető el háttér, bázis nélkül. Igaz. Legatyásodott ország nem tud ilyent produkálni. Az állam erőforrásait kár is lenne erre ellőni, amikor a vidéki átlag emelése (1) fontosabb (2) a "világváros-ság" előfeltétele.

Ami érdekes, hogy tudok két példát, amikor a nyomorból is világszínvonal nőtt - nem mellesleg mindkettőhöz elég érdemi tanulási teljesítmény tartozik. Az egyik Távol-Kelet. A kínai falusi nyomorból kinő egy (sok) Sanghaj meg Nanking. Emögött azt látom, hogy a kínai elketyeg napi egy tál rizsen, és (néhányuk, de hát baromi sokan vannak, tehát abszolút számban is sokan) megtanulnak pl. programozni. A másik példa meg pont Budapest, a dualizmus idején. Ott is egy generális nyomor vette körül (sőt, belül is az volt; igaz, mai szemmel nehéz látni, hogy ez akkor milyen fejlődés eredménye volt), és a várost építők (akik közt sok tót, ruszin meg mindenféle munkás volt) tényleg elketyegtek "egy tányér rizsen". De az akkori oktatás valószínűleg közelebb állt a "világszínvonalhoz", mint a mai. Aztán Klebelsberg alatt meg pláne.

Összefoglalva: nekem bejön ez a megyei szinten decentralizált fejlesztés. Elsősorban az oktatással kezdeném, és ott is az alapfokúval. Az az alapja mindennek.
süti beállítások módosítása