A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán erdélyi coming-out-ja

2013.07.27. 16:11 timargabor

Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt (HVG):

Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemzeti tőkések". Itt megjegyezte, hogy az újságírókat gyakran az izgatja, hogy ezek közül, ki melyik párthoz áll közel, de szerinte az ország érdekei szempontjából nem ez az érdekes.

UPDATE: többek jogos megjegyzése nyomán itt az inkriminált rész eredeti átirata:

Erről mindig van politikai vita, különösen az izgatja az újságírók libidóját, hogy melyik magyar tőkéscsoport melyik politikai párthoz köthető inkább vagy kevésbé, ami egy izgalmas kérdés és nem lényegtelen, az egy másik előadás témája hogy itt milyen arányokat tudunk felállítani de most nem ez a fontos, hanem az, hogy nemzeti szempontból végre vannak nagy, nemzeti, magyar tőketulajdont megtestesítő cégeink.

Hiszen nem siratóünnep ez, hanem vidám lakodalom. Kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit...

kioltmegkit.jpg(c) Python (Monty) Pictures Ltd.

Kedves miniszterelnök úr, nemcsak az újságíról libidóját izgatja. Az újságírókat ugyanis legtöbbször olyan dolgok izgatják, amelyek az olvasóikat is, különben egy idő után másokat olvasnának. Ennél rosszabb, hogy ez egy igazi coming out: szépen be van ugyan csomagolva, de így még nem mondta ki senki, hogy "kiépítettük a fideszes oligarchiát, aztán közötök van-e hozzá?"

Mert lássuk be, hogy ha a "nemzeti tőkések" (akik valójában O. V. egykori kollégiumi szobatársától Felcsút mindenható uráig legtöbb esetben bizony leginkább fideszes kötődésűek - a Közgépet név szerint is kiemelte a kormányfő a beszédben) más párthoz állnának közel, a miniszterelnök korántsem lenne ennyire belátó. Ha a politikai ellenfeleikről van szó, akkor nokiásdoboz meg ingatlanpanama (félreértés ne essék: ha tényleg az, akkor tessék is lecsapni! - bár a hosszú átfutás már elég gyanús), ha meg a mi kutyánk kölyke, akkor "nemzeti tőkések", akiknek léte az ország érdeke.

Kedves miniszterelnök úr, egy ponton egyetértünk. Tényleg az ország érdeke, hogy legyenek valódi, vezetői képességeik szerint kiválasztódott tőkései. Az ország érdeke lenne, hogy ők megjelenítsék a szabad verseny érveit a társadalmi vitákban - amelyekkel majd mások természetesen vitatkozni fognak. Amennyiben azonban a "nemzeti tőkésosztály" valójában a fideszes újtőkések köre, akkor a kiválasztás a politikai helyezkedés függvénye, és nem a nemzet versenyképessége szempontjából fontos vezetői képességeké. Persze lehet azt mondani, hogy ők is ügyesek, és képességeik folytán emelkedtek ki. De ezek a képességek - véleményem szerint legalábbis - nem segítik hazánk teljesítményét a nemzetközi versenyben.

A helyzet viszont, ha lehet, még ennél is rosszabb: nem véletlenül említettem a fideszes oligarchia kifejezést. A "nemzeti tőkésosztály" ugyanis, ilyen kiválasztódás után, azt a politikai igényét fogja kifejezni, hogy az az erőtér, amely őket pozíciójukba segítette, maradjon meg. Maradjon a Fidesz a hatalomban. A (fideszes) politika segíti őket meggazdagodni - közpénzből persze -, ők cserébe segítik a Fideszt hatalmon maradni. Itt is van a Nemzeti Közgép Rendszere, amit tavaly már diagnosztizálunk, de miniszterelnöki megerősítést mostanáig nem kaptunk. A miniszterelnök szerint oligarchiáról akkor beszélhetünk, ha "egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom". Ez pedig megtörtént.

Ugye nem erről volt szó 2010-ben?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

175 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz korrupció state capture nemzeti közgép rendszere

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr285428909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.28. 11:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2013.07.28. 10:46:10

@KARD blog: "ami egy izgalmas kérdés és nem lényegtelen", "egy másik előadás témája", "de most nem ez a fontos"

Vagyis, ha nem értenéd: amikor azt írtad, hogy "de szerinte az ország érdekei szempontjából nem ez az érdekes", akkor nem állítottál igazat. Orbán ilyet nem mondott, sem a rádióban, sem pedig a youtube-on (megjegyzem a rádióban is ez a beszéd ment le, a "ne a rádióból tájékozódj" értelmetlen), ő annyit állított, hogy az is egy izgalmas és lényeges kérdés, de az ő mondanivalója szempontojából nem ez a fontos.

Orbán ugyanis az országról beszélt és nem a pártokról.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.28. 10:50:10

@Kandeláber: azert szamold bele, hogy mi, akik kb felmillionyian leleptunk nem kerdeztettunk meg. de szavazni fogunk. es nem a fideszre;-)

prolee 2013.07.28. 10:51:47

@szabadság elvtársak!: Ne strapád magad. Nem érti. :)))
Meg kell jegyeznem, hogy valóban nem a miniszterelnöknek kell figyelnie a Duna vízállását, de a miniszterelnök felel azért, ha a Duna vízállásának figyeléséért (a vészhelyzet elhárításáért) felelős hatóság nem működik megfelelően.

Én hitelközvetítőtől kértem ajánlatot kb 2 millásra tervezett lakásfelújításra. Küldött egy kidolgozott ajánlatot euro, jen, frank, meg mit tudom én még milyen deviában. Mondom neki, elfelejtette megküldeni a forintos változatot, ti. én forintban kapom a fizetésemet. Válasz: Hát az egy kicsit drága lenne.

Aztán osztottam-szoroztam, kiszámoltam, hogy ha 2 évig fogamhoz verem a garast a szó szoros értelmében, akkor önerőből megcsinálom a felújítást.
Így is lett.

prolee 2013.07.28. 10:53:12

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi): Mi, akik meg itt maradtunk 9 millióan, zömmel a Fideszt fogjuk támogatni. Ilyen a matek. :)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.28. 10:59:11

@prolee: nomen est omen, kedves proli:-)

a szavazatra jogosultak szama kevesebb, mint 8 millio.
milyen 9 milliorol beszelsz?:-)

az ujmagyarok szavazatait nem fogja engedni az unio, aranymaszat, mivel gyakorlatilag a valasztasi csalast kivanjak orbanek legalizalni, meg is kapjak az ebesz megfigyeloket a valasztasokra:-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.07.28. 11:04:15

@$pi$: abban igazad van, hogy én meg ne a HVG-ből tájékozódjak (vagy idézzek). :-) De a lényegre térve; a videón 38:10-ből "büszkeségeink" közt nevesítve a Közgép:
atlatszo.hu/2012/04/18/magyarleaks-simicska-lajos-a-kozgep-tenyleges-tulajdonosa/

Persze értem én, hogy ő az "ország szempontjából" beszélt, nem a "párt szempontjából". Csak ez pont azt próbálja elfedni, hogy véletlenül épp Simicska lett kistafírozva.

És az írom, és mondom most is, hogy ez bizony az ország szempontjából sem mindegy. Nagyon nem.

$pi$ 2013.07.28. 11:04:58

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi): "az ujmagyarok szavazatait nem fogja engedni az unio"

Jah, mint ahogy a telecomadót sem engedte mi? Meg a manyupot, ugye? :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 11:07:21

@szabadság elvtársak!:
Igen, ez tényleg tanulságos videó.
Mindenesetre, azt soha nem szabad elfelejteni, hogy Gyúrcsány egy nagy színész. Nem tudom ki tanította erre, lehet az Alföldi Robi, de ha a kormányzást nem is tanulta meg jól, ezt, a kommunikációt - a saját bűneinek kisebbítését főleg - profi szinten műveli.

szabadság elvtársak! 2013.07.28. 11:10:45

@prolee: Látom! Nem is erőlködöm tovább:))) Egyébként számtalan ismerős mesélte, hogy például autó vásárláskor szóba sem akartak állni velük kesre. Pedig euróval mentek.Ott is hagyták a kereskedőt és másutt vettek. Abban az időben cseréltem én is verdát, és csak hitelre adták. Egy hét múlva mentem a bankhoz, hogy szeretném becsengetni a teljes összeget. Azt mondták, jó de 25 rugó bánatpénz, gondoltam le vagytok ejtve még így is olcsóbb mint a háromszorosát fizetni vissza.

$pi$ 2013.07.28. 11:12:10

@timargabor: "És az írom, és mondom most is, hogy ez bizony az ország szempontjából sem mindegy."

Nem mondta, hogy mindegy. Akkor?

"Csak ez pont azt próbálja elfedni, hogy véletlenül épp Simicska lett kistafírozva."

Nem próbálja elfedni, egyszerűen másról beszélt.

"a videón 38:10-ből "büszkeségeink" közt nevesítve a Közgép"

Igen, említette a közgépet. És akkor? Tilos?

"véletlenül épp Simicska lett kistafírozva"

Hát nem mindegy, hogy ki lett "kistafírozva"? Az én szempontomból nem baromira midegy, hogy az *én* pénzemből a fidesz ad a fideszes cégnek, a maszop ad a maszopos cégnek vagy akár a fidesz a maszopos cégnek, esetleg a maszop a fideszes cégnek? Nem rohadtul mindegy, hogy a baloldali szemét vagy a jobboldali szemét kapja meg a belőlem kifacsart pízt?

Itt a blogban azt írják, hogy a zorbán aszonta mindegy, szerintem is mindegy, de a zorbán nem mondta, hogy mindegy. Nem értek egyet a cikkel, mert nem mondta, nem értek egyet a hvg-vel, mert mocskos módon csúsztatnak és ferdítenek, nem értek egyet a zorbánnal, mert szerintem mindegy melyik félbe nyomja melyik fél a pénzt, nem értek egyet a fidesszel, mert a közpénzt nem kellene benyomni magáncégekbe és nem értek egyet a maszoppal, mert ők is pont ugyanezt csinálták.

Úgy érzem egyedül maradtam. :)

szabadság elvtársak! 2013.07.28. 11:14:15

@Kara kán:
Örök életükben ezt tanulták:)) Amúgy az unoka testvére ott lakik tőlünk nem messze, és amikor kérdezem , na, mikor volt itt a Feri? Azt mondják: lóf...... a seggébe, ne is jöjjön:)))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 11:17:34

@szabadság elvtársak!:
Gyurcsány mindig is vizet prédikált, és bort ivott.
A saját vagyonáról miért nem beszél?
Milyen machinációkkal harácsolta össze?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.28. 11:18:26

@$pi$: majd meglatjatok:-)

a manyup sincs meg lejatszva. durva feljelentes lesz meg abbol, amikor polt es pinter mar nincsennek a helyukon, hogy a fidesz ala rendeljek a jogszolgaltatast.

a telekomadot meg majd megszivjatok ti, nem kell ott birosag. amikor a tokekivonas kovetkezteben egyre kevesebb lesz a munkahely es ami lesz, az egyre kevesebbet fog fizetni es az elinflalt foritocskaitok egyre kevesebbet fognak erni:-)

nem kell mindenrol jogi dontest hozni. olcsobb, ha simen megszopatnak benneteket azzal, hogy nem adnak nektek munkat:-)

majd meggondoljatok, kire szavaztok legkozelebb:-D

Libatolvaj takarodj 2013.07.28. 11:19:02

@timargabor: "A nemzetközi versenyképességhez szükséges ágazatokban, versenyképességet mutatni tudó nagy magyar cégek hálózata is lassan megépül. Erről mindig van politikai vita. Különösen az izgatja az újságírók libidóját melyik magyar tőkéscsoport melyik magyar politikai párthoz köthető inkább vagy kevésbé, ami egy IZGALMAS KÉRDÉS ÉS NEM LÉNYEGTELEN. Az egy másik előadás témája."

A fenti egy szó szerinti leirat az általad (Tímár Gábor által) belinkelt Youtube videóból. www.youtube.com/watch?v=G82aPjOi5Xg

Tehát szó szerint Orbán Viktor mit mondott?: "Izgalmas kérdés és nem lényegtelen. Egy másik előadás témája"

HVG szerint mit mondott?: "nem ez az érdekes"

Csak én látok különbséget a valóság és a meghamisított tudósítás között? Semmi különbség sincs itt?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 11:20:41

@$pi$:
Nem maradtál egyedül.
Nem is képzeled, mennyi magyar ember szeretne már tiszta, átlátható közbeszerzéseket, és úgy általában, magyar közéletet.
Az LMP ilyen téren ígéretesnek tűnt, de ugye nekik is szükségük volt finanszírozásra, aztán elkezdődtek a belső hatalmi harcok, és egy illúzióval kevesebbek lettünk.

Bereznay A. 2013.07.28. 11:20:43

@Kandeláber:

Imádom a marxista fogalmomtárhoz evidenciaszerűként fordulást. (Irónia érzékelés sorvadásosoknak: nem, nem imádom. Zavar.)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.07.28. 11:23:01

"nem értek egyet a fidesszel, mert a közpénzt nem kellene benyomni magáncégekbe és nem értek egyet a maszoppal, mert ők is pont ugyanezt csinálták."

- hát ebben nem vagy egyedül.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 11:26:13

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):
Elmentél? Vissza se gyere!

Magyar cégekre, regionálisan is meghatározó cégekre nagyon nagy szükség van, mert odajutottunk, hogy mindenütt külföldi urak parancsolnak, és nekünk csak a szolga szerep jutott.
Elmennek a multi telekom cégek? Isten velük!
Magyar cég is meg tudja azt csinálni, hogy olcsón bevásárol kínai telekom termékekből, és beszedi a sápot a nyomorult magyar felhasználóktól, oszt kiviszi a profitot külföldre.
A magyar mérnököket szokta ócsárolni a magadfajta addig, amíg nem adja el tudását valamelyik multinak.
Ha egy magyar mérnök gyártana egy mobiltelefont, azt lehúznátok a fekete földig. Ha ugyanaz a magyar mérnők legyártja ugyanazt a mobilt, és rábasszák a Nikkurja emblémáját, az már hiper-szuper menő termék, bolondítjátok érte a gyanútlan tiniket és másokat a reklámjaitokban.

Bereznay A. 2013.07.28. 11:26:45

@timargabor:

Azt tudod, hogy ezt a szempontrendszert egy az egyben használták a vörösök magukra nézve, úgy 1990 után?

Na meg izé, Yossarian is bevetette. Vagy nem ő volt? Mindesetre ott volt.

Vagyis:

NINCSEN ÚJ A NAP ALATT!

De, ha már idézetnél tartzunk:

Magyarország nem lesz, hanem volt!

(Szólj, ha hibát látsz benne.)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.07.28. 11:27:30

@Libatolvaj takarodj: "...de most nem ez a fontos, hanem az, hogy végre vannak..."

Ezzel együtt jogos amit írsz, én is látom a különbséget. A lényeget illetően mégis ott a kérdésem: ha Orbán szerint fontos dolog és nem lényegtelen, akkor miért hagyja, pontosabban miért csinálja?

Reaper Man 2013.07.28. 11:30:19

@Libatolvaj takarodj: És mi van Sz. (Székházvédő) Ferenccel??? Aki nem is a székházat védte, hanem megakadályozta, hogy a garázda behatolók életveszélyes területre tévedjenek, ezáltal kisebbfajta hőstettet hajtott végre! Tette mindezt teljesen ingyen, önkéntesen a szabadnapján. Mondhatni önfeláldozásból. És csak a véletlen műve, hogy pont arra járt... Na, ott hogy is voltak a tények??? Vagy te is csak azokat a tényeket szereted, amik neked tetszenek?

poor 2013.07.28. 11:30:45

@Libatolvaj takarodj:
Na újabb droid orbán seggéből. Zavar hogy nem a vezéredet imádja mindenki. ORBÁN TAKARODJ!!!!!!

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.28. 11:32:33

@Kara kán: nyugi, szavazni jovok majd ellenetek:-DDD

hajra..
csinljaotk meg a kis magyar kaanant, koztorvenyes fidesztroll:-)

index.hu/video/2013/07/28/a_legbatrabb_gyava_nyul/

itt a vilag ami ratok var:-)

Reaper Man 2013.07.28. 11:39:03

@szabadság elvtársak!: Ne vetíts, olyan nincs, hogy valamit csak hitelre adnak. Max. úgy olcsóbb(nak tüntetik fel). Amúgy az nem bánatpénz, hanem hitelzárási díjnak hívják, és elég filléres balek lehetsz, ha 25 ezerrel megúsztad. A nevezett díj a devizahitelek virágzásának idején a hátralévő tőketartozás 4-5%-a volt, tehát max.600 ezret vettél fel. Ugye nem sértő, ha valakit, aki egy szakadt szarra felvesz 6k hitelt és 3 nap múlva visszafizeti, és még okosnak is hiszi magát, nem nagyon tudok komolyan venni? :D

$pi$ 2013.07.28. 11:43:19

@timargabor: Szivesen. :) Korrekt. :)

$pi$ 2013.07.28. 11:44:14

@Kara kán: "Nem maradtál egyedül."

Dehogynem. Egy csomó emberrel együtt, akik szintén egyedül maradtak. :)))

Reaper Man 2013.07.28. 11:49:43

Minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megérdemel...
Magyarország lecsúszásának nem csak oka (hiszen ez már hosszú évekkel ezelőtt elkezdődött), hanem részben következménye és indikátora a fideszes "kétharmad"... 2010-ben az egyszerű, kicsit büdös szart lecseréltük hasmenéses, mindent beterítő bűzös híg fosra, és most panaszkodunk, hogy még mindig szarszag van... Sőt egyre jobban... Pedig csak a saját szarunkat szagolgatjuk... Mi itt a probléma, kérdem én???

frontember876 2013.07.28. 11:53:17

@szabadság elvtársak!:

típuspéldája vagy a kibaszott gyáva geci fidesz szavazónak, aki 3-4 éve még hangoskodott ,hogy komcsigecikanyátokat, most meg látja, hogy a szavazata hova vezetett, ezért "várjuk ki a végét", meg "nekem sem tetszik".

Te magad vagy a kétharmad. Te tehetsz arról, ami zajlik az országban. Te és a hozzád hasonló gyáva férgek küldték ebbe a mocsokba ezt az országot.

Bárcsak lenne elég nyálam, egy egyesével köpjelek szemen mindannyiotokat.

szabadság elvtársak! 2013.07.28. 11:55:07

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):
Mi a túróra vagytok oda? Horn Gyula 4 év után csőd!Majd 8 év eredménye csőd! Mesélj valamit az eredményeitekről. Nem tudsz mert nincs. Most újra akartok egy 4 évet ami szintén csőd lenne? Azért csak gyere szavazni, hogy legyetek valamennyien. A Jobbik letakarít benneteket lazán! Már énekelhetitek is,hogy: "ez a harc lesz a végső":))), aztán béke poraira:))).

szabadság elvtársak! 2013.07.28. 11:59:07

@Reaper Man:
Nyugodj meg elvtárs, nyugodj meg,@frontember876: nem egy szakadt szart vettem.

szabadság elvtársak! 2013.07.28. 12:03:32

@frontember876:
Ó de büszke vagy. Nem kellett mocsokba küldeni abban volt! Csak az a szar jó ami belőletek jön, igaz barátom? Vicsorogjál csak.

nu pagagyí 2013.07.28. 12:09:10

@Kara kán: Végig szenvedtem Orbán beszédét, hogy megtudjam mi rongálja az agysejtjeidet.

Röviden: amíg tankönyvből idézett közismert tényeket a múlt történéseiből addig gördülékeny volt. Amnint elért saját kormánya mozgatórugóinak ecseteléséhez rögtön hazudozáshoz kellett folyamodni a tényeket illetően.

Az egyik durva hazugsága az államadósságról szólt, mely szerint 85%-kos GDP arányos államadósságot vett át és most 79%. Ez sajnos a saját emberei által hamisított adatokkal sem egyezik, mely szerint 81% körüli volt átvételkor az államadósság és most 83%. Az emberek ellopott nyugdíjmegtakarításairól persze hallgatott mint a sír, hiszen ezért csak 83% most az adósság.

A másik egy hazug beállítás, mely szerint nagy nemzeti vállalatokat sikerült létrehozniuk. A felsoroltak nagy része köszöni, jól megvolt az Orbán-kormány nélkül is, fejlődésük tőle független: OTP, Richter, Trigránit, MOL, MAL, MVM. Újként csak a Közgép szerepel a listán, amelyet egy csomó magyar tulajdonú cég tönkretevésével duzzasztottak fel.

Aztán beszélt az igazságos adórendszerről, amely úgy igazságos, hogy a munkavállalók 80%-a rosszabbul él, mint 4 éve, 20% viszont lubickol a potyapénzben, kár hogy leginkább külföldön költi el. A sikerként elkönyvelt a "szipolyozó" külföldi multikra rálőcsölt adóknak semmi haszna nincs a társadalom szempontjából, a többletpénz sem beruházásokban, sem a jóléti rendszerben, sem az államadósság csökkenésében nem mutatható ki.

Az emberi erőforrások újjászervezésénél kifelejtette, de azért kitalálható, hogy az állam azért nem óhajt költeni a felsőoktatásra, nehogy agyelszívja a nyugat a végzett nebulókat. Te is nyilván úgy tervezed, hogy gyerekeid majd betanított segédmunkásként tengessék életüket.

Szóval lózung gyűjtemény ez, vágyak sorjázása. A tettek viszont szöges ellentétei a felvázolt paradicsomhoz vezető útnak, amelyet a siralmas tényadatok is alátámasztanak. Ez az út nem vezet sehová, csak egy még sötétebb még kizsákmányoltabb országhoz.

Bereznay A. 2013.07.28. 12:13:27

Én egyáltalán, de igazán nagyon egyáltalán nem értem azokat, aki úgy látszik azt képzelik, vagy úgy élik át, hogy ha szavak ide, meg amoda tegergetésével sikerül is esetleg megzavarniuk, megtéveszteniük beszélgető partnereiket, ha a legátlátszóbb álérvekkel csúsznak ki – természetesen pusztán látszatra – bármiféle fölvetett, egyébként megfontolásra érdemes szempont, gondolat, észrevétel, figyelembevétele elől, ha személyes sértések leminősítések áradatával (siker esetén) szívrohamot, idegfeszültsget, rossz közérzetet – mikor hogy – váltanak ki azokból, akikkel egy országban élnek de tőlük eltérően látnak bizonyos összefüggéseket, akkor attól majd annak az országnak jobb lesz, a közösség (a nemzet) virágozni fog, üdv lesz várható és haladás.

Pedig csak a faágat, amin ülnek fűrészelik szorgalmasan maguk alatt.

Csak tessék, tessék urak és hölgyek! Ez az út előre! Finom meleg tüzek várnak az örökkévalóságig! (Akinek más véleménye van, tegye le azt a fűrészt.)

Brix 2013.07.28. 12:24:22

A " nemzeti tőkésosztály" megerősítésével mitől lenne jobb az országnak? A tőkét nem érdekli a nemzet sorsa , egyedül a legmagasabb szintű megtérülés érdekli, nem a nemzeti szempontok!
A magyar nagytőkések arról híresek, hogy külföldön offshore cégeken keresztül futtatják az ügyeiket, ott vezetik a céges bankszámlát, szlovák-német rendszámos autóval járnak, és sokkal szarabbul fizetik meg a dolgozókat mint a multik.
A "nemzeti tőkésosztály megerősítése" valóban egy lózung, ami arra való, hogy igazolja azt a szabadrablást, ami jelenleg folyik

nu pagagyí 2013.07.28. 12:27:07

@szabadság elvtársak!: Most van csőd, méghozzá rohadt nagy. Azért pofázik össze-vissza és azért plántál hitet az agyatokba, nehogy lássátok a tényeket.

Lassan az is eredmény, hogy háromszázezer ember füvet kaszál jobb híján. Amúgy a tusványosi dumából tetszett még a botcsinálta jogász-közgazdász erőlködése, hogy megvilágítsa a különbséget a GDP és a GNA között. Arról nem világosították fel, hogy nagyobb GDP-ből azért általában nagyobb GNA adódna és arról sem, hogy hiába fizetjük vissza az egyik hitelt egy nagyobb kamatú másikból, azzal nem a GNA-arányt növeljük.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 12:31:08

@nu pagagyí:
Nem GNA, te buta, GNI! Érted?!
GNI!!!

nu pagagyí 2013.07.28. 12:32:20

@Kara kán: GNA-t mondott, hallgasd vissza.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 12:32:40

@nu pagagyí:
Egyébként, ha már tényleg bele akartok kötni a Zorbánba, akkor abba kössetek bele, hogy egyszer tényleg elszúrta, mert azt mondta, hogy az ő kormányzása idején a GDP-GNI különbség nőtt, és az jó.

Reaper Man 2013.07.28. 12:34:14

@nu pagagyí: Csak néhány észrevételt tennék teljesen korrekt megállapításaidhoz:
Nincs olyan hogy "magyar út" meg különleges "magyar észjárás". Csak középszerűség van, és emiatt van az, hogy nem akarjuk magunkat megméretni, mert félünk az irtózatos leégéstől. Magyarország sajnos középszerű, és ezért van középszerű miniszterelnöke (azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy erősen komplexusos, akinek azért kellett még önmagánál is sokkal hülyébbekkel körülvennie magát, hogy legalább egy kicsit okosnak érezhesse magát). Szánalmas, ahogy zavaros ködösítésekkel magyarázza a bizonyítványt, elhallgatva vagy elferdítve a lényeges tényeket. De ahogy a birkamenetesek istenítik, az még szánalmasabb. Olyan szülő ő, aki "ösztönösen" üti a gyereket, csak mert őt is verték a szülei. Komcsinak szocializálódott, és az is marad.
Mindegy, ne morogjunk, inkább örüljünk együtt, hogy "Magyarország jobban teljesít!" (De kinél is??? Dél-Szudánnál?) :D)
Megmondjam mi a legnagyobb illúzió ebben a "tündérmesében"? Az, hogy ha mégis beindul a gazdasági növekedés (nem fog, de tegyük fel), akkor annak a gyümölcseiből mindenki részesedik. Ez még a gazdag demokratikus országokban is álom csupán. Az említett "tőkések" majd akkor fogják kamatostul visszakérni, amit "befektettek". A legnagyobb hazugság, hogy ha mégis emelkedni fog a GDP, akkor az embereknek jobb lesz. Egy nagy lófaszt. Legfeljebb a haveroknak.

Kandeláber 2013.07.28. 12:34:24

@Bereznay A.: Figyusz, fél Nyugat-Európa egykori '68-as vezetői marxista emlőkből szívták magukba a tudást, akkor nem kéne felhúznod az orrodat annyira.

Reaper Man 2013.07.28. 12:40:59

@Reaper Man: Tök mindegy, hogy GDP, GNA, vagy bármi, mert mindig minden paraszt politikus azt használja (bár fogalma egyikről sincs), amelyikben éppen a legjobban állnak. Az embereket valójában a vásárlóerő paritáson számolt bevétel érdekli, mert a bevételt lehet fizetés formájában szétosztani, és onnantól abból szeretnének minél többet vásárolni (Gy.k: hiába keresel 5000 eurót, ha mondjuk a boltban 100 euró egy alma)

Bereznay A. 2013.07.28. 12:45:14

@Kandeláber:

Igen, vagy nem, abszolút mellékes. Föltéve, hogy igen, kötelez? Annyira nem, hogy semmi köze hozzá. (Idevág fönti másikom.)

Fontos a nem félrevivő terminológia, ha nem akar az ember félremenni. Arra találták ki, hogy félrevigyen.

Bereznay A. 2013.07.28. 12:47:25

@frontember876:

Igen, az sok mindent megoldana. Rágógumi?

Reaper Man 2013.07.28. 12:48:08

Ahogy egykori főnököm - aki sosem volt egy kellemes ember, de inkább isten nyugosztalja - mondta vala egy interjúban: "Az elmúlt években 15 új munkaerőt hoztam ide", csak azt nem tette hozzá diszkréten, hogy azalatt 20-an elmentek, és jórészt miatta... Na, Orbán is kb. ezt a kommunikációs stratégiát alkalmazza... :-)

nu pagagyí 2013.07.28. 12:49:50

@Kara kán: Lényegtelen, mert elmagyarázta mit ért alatta. Szerintem egyszer sem botlott a nyelve, folyamatosan hazudott.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 12:52:14

@Reaper Man:
Aham.
Gondolom, mindeki hülye, csak te vagy helikopter.

A GNI-os rész a 22. perctől van, megint belehallgattam, dzsí-en-áj-t mond, teljesen érthető.

A süketelésedre visszatérve, kedvetlen Reaper:
Ti, megveszekedett liberálbolsevisták elkövetitek azt a hibát, hogy Orbánra fókuszáltok, holott Orbán csak egy néptribunus, aki azt valósítja meg, amit a választói akarnak. E célból - nagyon helyesen! - rendszeresen konzultál a néppel, azokkal akik 2014-ben valszeg a hatalomban fogják tartani.

Sok ember ad neki tanácsot.

Én például szentül meg vagyok győződve, hogy tőlem koppintották azt a gondolatot, hogy svájci mintára forduljanak bátran többször is a néphez, kérdőívek és népszavazások révén, szondázzák a nép hangulatát, óhajait, mert igazán csak így lehet demokratikusan kormányozni. Ez ma, az internet és mindenféle e-kütyü korában nem probléma, akár hetente lehetne szavaztatni a népet különböző ügyekben, sőt, jó is lenne.

Mondjuk, az az érem másik, engem érintő oldala, hogy rengeteg zseniális ötletem közzé teszem az interneten, amelyeket aztán serény alkalmazottak szégyentelenül lemásolnak, felhasználnak, pénzt, prémiumot és dicséretet kapnak érte, én meg, korunk Del Medico Imréjeként (ez úton szeretném tiszteletem kifejezni az amúgy komcsi, de alapvetőn becsületes nagy elődöm előtt! a Népszabadság olvasóinak ismerős ez a név!), az ő művét tovább víve, a KÖZ ÉRDEKÉBEN folytatok soha nem lankadó harcot.
Éljek én!
És a hozzám hasonlók is!
:-D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 13:02:36

@Kara kán:
Orbán beszéde kb. 25. percénél mondja:
„az általunk előállított érték kisebb, mint ami fölött valójában rendelkezhetünk”
Na, ez volt a baki, mert helyesen úgy hangzana:
„az általunk előállított érték NAGYOBB, mint ami fölött valójában rendelkezhetünk”

Ha valamelyik libsibolsi firkász ez alapján akarja kifigurázni Orbánt, szégyellje magát, mert mindenkinek lehet nyelvbotlása.
Amúgy, mielőtt rohannál, hogy ezt szétkürtöld, előtte felhívom a figyelmed, kedves álnok libsibolsi, hogy ne felejtsd el megemlíteni a forrást, mármint, hogy tőlem loptad ezt az infót, én fedeztem fel elsőként.

Bereznay A. 2013.07.28. 13:03:55

Nekem az is eszembejut a cikkről/témájáról, hogy ha kívánatos a hazai cégek erősödése, miért nyomorítja meg őket (a közepeseket és kisebbeket legalábbis) olyan bürokratikus/adó intézkedések halmaza, amik miatt közülük nem kevés inkább lemond a létről? Talán lehetne ez ellen kormány szinten ezt meg azt tenni. Tegnap.

Valahogy idetartozik.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 13:11:56

@Bereznay A.:
A beszédében haloványan utal erre, mármint hogy keményen bhajtották az adókat, így lett lehetséges az IMF (áj-em-ef, kedves nu pagagyí) hitelek visszafizetése.
Az tény, hogy olyan szorosra fogták az adóprést, hogy az már az elviselhetetlenség szintjén van. Az is tény, hogy erre sajnos az előző, libsibolsi kormány elhibázott politikája, no meg a nemzetközi helyzet miatt volt szükség.
Az is tény, hogy én a jelenlegi magyar adórendszert, amely a jövedelmekre alapul, igazságtalannak tartom, mert egyedül igazságos csak olyan adórendszer lehet, amely a teljes vagyont veszi figyelembe, a külföldre lopottat is, és az alapján írja elő az adókat. Mert hiába van két embernek egyformán mondjuk 200 ezer ft-os havi jövedelme, ha az egyik panelban lakik, a másik meg úszómedencés villában. Ráadásul az utóbbi JÖVEDELMEIT már nem lehet megfogni, hisz lehet, hogy lejárt az 5 éves elévülési idő, amióta lopta a pénzeket. A vagyon viszont olyan dolog, ami kézzelfogható, még a szellemi vagyon is, nyoma van, be lehet azonosítani, meg lehet adóztatni.

Reaper Man 2013.07.28. 13:12:03

@Kara kán: Csak Orbánt minősítettem, de te sem látszol túl okosnak, hozzám képest mindenképpen iskolázatlannak tűnsz! :-) De ez ne keserítsen el, ettől még nem nézlek le! Csak szeretnék elmagyarázni egy-két dolgot:
Nem vagyok liberálbolsevik, maximum a te fejedben! Amúgy ez egy értelem nélküli szó, kb. mint a narancscsicska, vagy a fideszdroid. De ízlelgesd, én nem bánom! :-)
Orbán nem kíváncsi a nép (amúgy az mi?) véleményére, soha nem is érdekelte, ne tetézd a tudatlanságodat azzal, hogy ilyeneket írsz! :-) Ő csak egy listát akar a tuti fidesz szavazókról meg egyet a fidesz ellenesekről. Rémlik az egyéni azonosításra alkalmas vonalkód a "konzultáción"??
Azért fókuszáltam Orbánra, mert most ő a miniszterelnök, számomra ő csak egy tehetségtelen, ügyvédnek vagy bírónak is alkalmatlan jogász, aki politikusként többször megbukott, de valamiért az istenadta "NÉP" (én nem, az olyanok, mint te) újra hatalomhoz juttatták. Egy középszerű ember, bizonyos értelemben tipikus magyar. Ha ez hiba, vállalom.
Orbán nem a választói akaratot valósítja meg, a fidesz ugyanis érdemi program nélkül nyerte meg a választást. Az olyan emberek, mint te, a semmire szavaztak. Ezt én nem nevezem választói akaratnak. Ha te igen, lelked rajta.
De azért mulatságos volt olvasni az irományodat! :D

Lattmann Tamás 2013.07.28. 13:18:04

@Libatolvaj takarodj:

Unalmas vagy. Mondjuk, van egy sajátos bája, hogy ilyen nick alól van pofád pártkatonaságról beszélni, ez akár még szórakoztató is lehetne. De nem az...

nu pagagyí 2013.07.28. 13:18:50

@Reaper Man: Orbán azért nem hülye. Politikájában van rendszer. Elődjének a történelmi úri osztályt tekinti, amelyik sajnos mindig lenézte a népet. Politikájuk katasztrófák sorozata volt, eredménye pedig az ország szüntelen "töpörödése".

A világban mindegy, mi fog történni. Érdektelen, ki kerül ki győztesen a soronkövetkező válságból (Amerika, Európa, Ázsia: Orwell 1984?). Mindegyik országcsoport a kapitalizmus talaján áll, a világpiac működése az érdekük, és ez nem fog változni. Nekünk pedig ehhez kell alkalmazkodni, ha nem akarunk egy Észak-Koreai tipusú önellátó rendszerben rovarokat ebédelni. Kis ország révén, a kapitalizmusból akkor tudunk hasznot húzni, ha valós értéktöbbletet állítunk elő, amit jutányosan becserélünk máshonnan származó dolgokra. Értelmes dolgokon nagyobb a hozzáadott érték, mint a segédmunkán, ez sem fog változni.

Az állam erőlködhet, de soha nem fogja kitalálni, mibe érdemes tőkét fektetni. Ez a magáncégek játszótere és kockázata. Hogy mi éri meg, azt csődök és hirtelen felfejlődő cégek mutatják meg. Jobb a piacra bízni, ki forgassa a nemzeti tőkét, mint tálcán átnyújtani, hadd költse egy nekünk szimpatikus oligarcha. Ne szimpatikus legyen, hanem hatékony, ez esetben nem is kell segíteni ez mindannyiunknak olcsóbb lenne.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 13:22:46

@Reaper Man:
„de valamiért az istenadta "NÉP" (én nem, az olyanok, mint te) újra hatalomhoz juttatták. Egy középszerű ember, bizonyos értelemben tipikus magyar.„

Erről van szó!
Egy hozzám hasonló zsenit az istenadta nép nem fog megválasztani miniszterelnöknek vagy más választott politikusnak, mert a nép olyanokat akar látni fent, a hatalom csúcsán, akik hasonlítanak őreá.
Ez mindig is így volt, kivéve az örökletes monarchiákat. Azoknál sem ment sokáig, általában pár évszázadig, amíg valamilyen felkelés véget nem vetett nekik. Közben is lehettek palotaforradalmak.

A hozzám hasonló okos emberek akár tojhatnának az egészre, csak az a probléma, hogy részei vagyunk egy rendszernek, és elég kimenni az utcára máris érzed a saját bőrödön a visszásságokat.
Emiatt, csak egyet tehetünk, beállunk mi is valamelyik táborba, és tanácsokat osztogatva, amelyeket természetesen nem mindig fogadnak meg a döntéshozók, próbálunk hatni az események alakulására.
Egy jó vezető épp attól lesz jó, ha szintetizálni tudja ezeket a véleményeket.
Orbánt e téren elég ügyes, tehát, amikor nekiestek ti, libsibolsik, lényegében azoknak is estek, akik a háttérből őt és társaságát segítik.
Ezért mondom, hogy felesleges Orbánt támadnotok, hiába mantrázza azt Weber és tsai, hogy a propagandát egyetlen, beazonosítható ellenségre kell koncentrálni, mert ezt a stratégiát már az utca népe is ismeri. Elavult.

Támadjátok, hát, magát a magyar népet, mint ahogy lelketek mélyén teszitek, legalább tudjuk hányadán állunk!

Bereznay A. 2013.07.28. 13:27:50

@Kara kán:

Nemcsak adót említettem.
Bürokratikus gúzsbakötést is. Ha arról is van tetszetős kimagyarázat, másfelé mutogatás nyugodtan add elő, bár én azt hiszem két-három év működés után egy kormányt már felelősség terhel.

Ami azt illeti, persze, hogy nem a Fidesz hibája, aki nincs is. Sem az ún. liberálstbé, ami szintén nincs. Egyek ők, több (hét?) fejjel. Együtt csinálják. Ezzel tisztában lenni, alapvető nemzeti érdek.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 13:29:01

@nu pagagyí:
„Jobb a piacra bízni,”

Na, látod, ez is elavult már.
A nagy környezetszennyezési botrányok, a multicégek országhatárokon átívelő, olcsóbb munkaerőt és alacsonyabb adókat hajszoló futkosásai TELJESEN VILÁGOSAN megmutatták, hogy önmagában a piac nem tud szabályozni semmit, soha nem is tudott (erre jó példák az állandóan ismétlődő gazdasági válságok). A kérdés csak az, hogy ki vagy mi és mennyire szabályozza a piacot, mennyire másszon bele az intim és diszkrét működésébe. Erre a kérdésre válaszokat csak ideológiai alapon lehet adni, mely ideológia természetesen lehet a valóságtól elrugaszkodott, hagymázas, vagy pragmatikus, hosszú távban gondolkodó, prioritásokat felállító is.

Remélem most is tanultál valamit, kisfiú!

Reaper Man 2013.07.28. 13:35:49

@Kara kán: Mindig normálisan kezdem, aztán lemegyek a 8 éves szintjére... :-) Tehát: a politikai meggyőződés olyan, mint a vallás: az okosak találták ki a hülyéknek, hogy irányíthassák őket. Azt szoktam mondani, hogy nekem akkor lesz vallásom, ha alapítok egyet! :-) Kb. ez a véleményem a politikai meggyőződésről is, de inkább nem mennék bele, sok lenne egy napra! :D Ennyit a libsibolsi szópanelodról!
Miután kifogytál az érvekből, próbálsz magyarellenesnek beállítani, egy kis rejtett "zsidózás"-sal megspékelve... :-) Na ez viszont már szánalmas, ezért kicsit bánom, hogy lementem a szintedre... De azért köszi, tényleg szórakoztató volt! :-)

Tyreo 2013.07.28. 13:35:59

Tegnap olvastam el Tölgyessy Péter 6 részes cikkét. Hát így a kommenteket elnézve, az az ember sem buta.
"Távolról sincsen akkora eltérés a két tömb között, mint lelkes híveik gondolják, vagy miként a közéleti blokkok megpróbálják elhitetni az országgal. Mindegyik a maga esendő módján ugyanazt a válságköteget szeretné megoldani, az ismert eredménnyel. Mindkét oldalon roppant gyűlöletgépezet épült fel a közvélemény befolyásolására, és olyan erős a legelkötelezettebb hívek fogékonysága a táborelvű gondolkodásra, hogy fölöttébb valószínűtlen az egyes blokkok lényegi irányváltása. Magyarország közben mindinkább drámai helyzet felé tart, térségbeli lemaradásának trendje nem tört meg. A magyar parlamenti váltógazdaság a két tábor fundamentális harcának keretévé vált. Nem a táborelvű szembenállás okozta egyedül a bajokat, de döntő része van abban, hogy az ország nem képes megoldani gondjait."
aki magára ismer, egy percre próbáljon meg gondolkodni.
Segítség képen. Annak lehet érdemes elgondolkodni aki már írt ilyesmi kommentket, hogy:
-Mindegy csak a libás ne jöjjön.
-Mindent meg kell tenni a Sátán leváltásáért!!!!!
-Erőlködjetek csak ballibák.
-Ha nem szavazol a demokratikus ellenzékre, akkor Orbánra szavazol.
STB.

Reaper Man 2013.07.28. 13:38:50

@Bereznay A.: Így kéne lennie, de sajnos most nincs így. Ha egy olyan csoport tagja vagy (legyen az bármi, de tegyük fel nem választottad a helyzetedet), ahol nem érzed azt, hogy szívesen vállalsz közösséget a többiekkel, akkor lehet, hogy benned van a hiba... De nem biztos.

Bereznay A. 2013.07.28. 13:42:21

@Kara kán:

Tegyük föl, abban amit @no pagagyi-nak írtál igazad van és meggyőző voltál vele.

Az ember azt gondolná, az ilyen beírások célja a meggyőzés. Szükséges volt hozzáírni az utolsó mondatot?

Nem hiszem. Akármennyire meggyőző is lehettél, biztos, hogy leromboltad vele a címzettben a belátás lehetőségét.

Mi marad? Gyűlölet. Kölcsönösen.

Sok szórakozást!

(Mulat a magyar. Jó ebédhez szól a nóta.)

Bereznay A. 2013.07.28. 13:45:37

@Reaper Man:

Nincs választás. A nép, te vagy. Adott dolog, mindenkire áll. Ott kezdődik, hogy az ember ha ha törődik magával elhagyja a szipuzást.

Reaper Man 2013.07.28. 13:51:38

@nu pagagyí: Nem mondtam, hogy hülye, csak hogy középszerű. Amit csinál, azt tényleg jól csinálja, de ehhez még túl sok IQ sem kell (ld. "nagy vezetők" 60-as IQ-val), csak jókor kell jó helyen lenni, és rá kell érezni a "csürhe" frekvenciájára. Nem nagy tudomány, de tényleg kevesek tudják jól csinálni...
Abban tökéletesen egyetértek, hogy az esőt nem megszüntetni kell (úgysem lehet), hanem alkalmazkodni hozzá (pl. egy jó esernyővel). Mi most a tengert ostorozzuk, mert elsüllyedtek a hajók, aztán az utókor majd röhög, hogy ezek mekkora seggfejek voltak... :-)
De a viccet félretéve: ezeknek a majmoknak igazából semmi érdemi beleszólásuk nincs abba, hogy milyen gazdasági folyamatok lesznek Európában és Magyarországon. A nemzetállamoknak amúgy is befellegzett hosszú távon. Persze aki imádja ezt a "nemzeti" maszlagot, az kicsit lassabban jön le róla. A problémát abban látom, hogy ha még azt a kevés lehetőséget is elbasszuk, amink van (most ez folyik), és arcoskodunk diplomácia helyett, akkor egy hosszú lecsúszásnak nézünk elébe, aminek a vége államcsőd, vagy hosszú vegetálás a szarban, és ez csúcs szopás lesz mindazoknak, akik nincsenek benne a NER-ben.

Reaper Man 2013.07.28. 13:57:59

@Bereznay A.: Tapasztalatom szerint minél vallásosabb és minél "magyarabb" valaki, annál kirekesztőbb a gondolkodása és a viselkedése (tisztelet a kevés kivételnek). Orbáni értelemben én nem akarok a "nép" lenni, mert az ő népe csak a fidesz szavazókból áll. Számomra elég, ha valaki ember. Nem kell, hogy magyar legyen, meg nemzeti, meg tököm tudja mi, csak legyen EMBER.

nu pagagyí 2013.07.28. 14:00:32

@Kara kán: A verseny terepe a piac. A verseny azért szükséges, mert bizonyítani kell a társadalom előtt, hogy a tőke jó kezekben van. A piac akkor működik jól, ha a bíró maga a fogyasztó, az aki saját pénzét költi a versenyző által kínált dologra.

Az állam nem hírdethet ítéletet, de a verseny szabályozása az ő dolga. A szabályozás nem lehet olyan, hogy kiiktassa a versenyt, sőt az a feladata, hogy elősegítse és persze fontos a társadalmi hasznosság biztosítása is.

Nem zavarja a versenyt, ha egységes normákat állít fel (környezetvédelmi, egészségügyi stb. előírások). Szabályokat hozhat monopóliumok ellen, mert egy monopólium megöli a további fejlődést, gátolja jobb termék piacra jutását.

Reaper Man 2013.07.28. 14:07:52

@nu pagagyí: Ez szépen hangzik, de ahogy a nyugati típusú demokrácia sem honosítható meg bárhol (hiába terjesztené az USA tűzzel-vassal), úgy a szabad piac sem minden "félázsiai" számára jó... Annak ugyanis az egyik alappillére az üzleti tisztesség, vagyis hogy nem akarjuk a másikat azonnal, minden lehetséges módon átkúrni... Ahol a csököttagyú mentalitás miatt agyon kell szabályozni a piacot, ott már nem működik olyan szépen a dolog... :-)

Bereznay A. 2013.07.28. 14:11:34

@Reaper Man:

Már miért kellene need bárki másnak az értrelmezésében lenned bárminek is. Én nem ilyesmiről beszélek, hanem egy – önmagában való dologról. Különben – és most amikor rólad beszélek, nem (a számomra eleve ismeretlen) rólad beszélek, hanem ha lehet ilyet, szimbólumként használlak – van abban valami a helyzetre nézve nagyon találó, hogy a nép kiáltja, azt, hogy nem ér a neve, nem nem is ő az..

Ez az önmaga sorsáért való felelősség elutasítását jelenti.

(Javaslom, itt hagyjuk abba, mert egyrészt eléggé úgy tűnik, nem ugyanazt értük most a szavakon, másrészt mert ha lenne is esetleg ilyen látszat, semmi sem áll távolabb tőlem, mint, hogy bántani akarjalak. Szerintem, ha el tudsz vonatkoztatni attól, hogy formailag, de csak úgy, neked címzem, és úgy fogod föl, ahogy szánom, vagyis általánosságban, van rá esély, hogy osztod is végül amire gondolok.)

nu pagagyí 2013.07.28. 14:17:58

@Tyreo: Ez nem így van, bármit mond Tölgyessy. Csak egy tábor van, amit a rajtuk kívül állók elleni irracionális gyűlölet tart össze és ez a jelenlegi jobboldal. A másik oldal egy heterogén társaság, mindenféle nézetet képviselnek, nincs kifejezett ellenségképük, egy szabadabb országot akarnak ellenfeleiknek is.

A két tábor leghelyesebb felosztása talán: tekintélyelvűek, illetve demokraták.

Tölgyessy nem tudom honnan vezeti le a hülyeségeit, ő se tartozik sehová és mégsincs ellenségképe. Honnan gondolja, hogy másnak van, annak is az irracionális értelmében. Attól, hogy a másik tábor meg akarja buktatni Orbánt, racionális oka van, megszűntette ugyanis a demokráciát, hadat üzent minden autonómiának és nemzeti címszó alatt szétlopja az országot.

nu pagagyí 2013.07.28. 14:27:41

@Reaper Man: Ez lenne a politikai osztály felelőssége. Ha nem tesznek semmit azért, hogy tisztességes viszonyok legyenek, hogy mindenki eséllyel bontakoztathassa ki a tehetségét, akkor 100 év múlva is a hagyományok hiányára hivatkoznak, miért is élnek vissza a hatalmukkal, hogy saját zsebüket megtömjék.

Boldogabb országokban forradalom kényszerítette ki a jogegyenlőséget, törölte el az előjogokat és tisztázta, hogy a polgároknak van állama és nem fordítva. Itt nem volt ilyen, ezzel él vissza a mostani hatalom, szorgalmasan csempészi vissza a feudális viszonyokat. Forradalom kell, mert nincs olyan politikai osztályunk, amelyik magától belátná mi kell a népnek. Értésükre kell adni.

Bereznay A. 2013.07.28. 14:29:43

@nu pagagyí:

Nem értek egyet sok mindenben Tölgyessvel de hadd monjdak annyit most külön alátámasztás nélkül (elérhető másképpen), hogy szerintem totálisan melléfogsz és nem egy megözelítésben a két oldaladdal amiről beszélsz. A legnagyobb tévedés a többi között, hogy bárhol is demokratákat látsz. Tréfa, bocs.

Reaper Man 2013.07.28. 14:35:25

@Bereznay A.: A nép valójában egy fikció, nincs olyan, hogy nép. Ha a saját sorsáért egyénként felelősséget vállaló, és ezt adott esetben kifejező, a közös cél érdekében másokkal összefogó emberek csoportját érted alatta (akik adott esetben egy nyelvet beszélnek), akkor egyetértünk. Úgy vagyok a nép.
De amikor Orbán (vagy tök mindegy kicsoda, egy másik hozzá hasonló) a saját birkáit népként aposztrofálja, akkor úgy nem vagyok a nép, és soha nem is leszek. És nem Orbán miatt, hanem általában. Ez a két megközelítés egymással szöges ellentétben áll. Talán így már érthetőbb.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:38:50

@nu pagagyí: A verseny eredménye könnyen beláthatóan és a gyakorlatban igazolhatóan a monopólium. A darwini elv alapján.

'Az állam nem hírdethet ítéletet, de a verseny szabályozása az ő dolga. A szabályozás nem lehet olyan, hogy kiiktassa a versenyt, sőt az a feladata, hogy elősegítse és persze fontos a társadalmi hasznosság biztosítása is.'

- Ez is egy vélemény, neolib gazdaságfilozófiának hívják, és a multik érdekeinek szószólója. Vannak azonban más gazdaságfilozófiák is.

Bereznay A. 2013.07.28. 14:58:09

@Tyreo:

Tölgyessy mond részigazságokat, néha közel jár, de ahogyan rendszerint, mégsem érekezik meg oda, ahová logikusan kellene neki, ha végigvinné saját gondolatait. Tudom, hogy egyetértsz velem dolgokban, így sokat nem tudok hozzátenni, de azért most csak
Tölgyessy kapcsán hadd mondjam el, hogy engem arra a faszra emékeztet, ami lelkes elfoglaltsága közben vett nagy lendületében nem talál vissza a helyre amiből épp kikerült és ott köt ki, ahol semmi értelme, vagyis nincs, izé, haladás. Termékenyülés biztosan nincs. A Jobbikra emlékeztet. Mindkettő helyesen utal rész jelenségekre, csak aztán a végkövetkeztetések egészen félremennek.
Tölgyessy egyik mellényúlása ott van, hogy arról beszél, mintha ez magától értetődő volna, hogy az általa viselkedésüket tekintve különben jól bemutatott oldalak bármit is meg akarnának oldani. Annyira nem akarnak, hogy ha megoldódna az, aminek kellene, egyik sem láétezhetne tovább. Egyszerűen értelmüket vesztenék, fölszámolódnának. Így hát éppen az ellenkezője igaz annak, amit ő (naívan, jóhiszeműen?) képzel. Az oldalak a helyzet fönntartásában érdekeltek és épp annak érdekében működnek. Sőt, a kifogásolt kölcsönös acsarkodásaik is pont annak érdekében folynak. Nem véletlenül. Arra találták ki őket, azért vannak, hogy azt szolgálják, Szóval mindez nem tévedés, hanem a, khm, khm, Kibulizás része.

Lehet gondolkozni azon, hogy lehet, hogy mindenképpen értelmes embernek amilyen Tölgyessy, ez nem tűnik föl. A lehetőségek közé tartozik, hogy mint valahai tettestárs, maga sem érdekelt a vonatkozó igazság kimondásában, de érdekelt lehet, ha másért nem, csak belső pszichológiai gátból a lényeg elkenésében, elhallgatásában. Én arra hajlok (anélkül, hogy ettől eltekintve a legkisebb problémám is lenne vele), hogy ennél súlyosabb az ok, de végülis esetleg ez is, azaz a mintegy szemellenzős hozzáállás is elképzelhető. Minél eszesebbnek tartjuk, annál kevésbé. Így is úgy is, amit összehord – ha arra támaszkodok, amit idéztél – az nagyon nem több fából vaskarikánál.

Bereznay A. 2013.07.28. 14:59:43

@Reaper Man:

Az ember sose teszi jól, ha hagyja magát másoktól meghatározni.

Lengyel 2013.07.28. 15:05:26

@szabadság elvtársak!:
Orbán sohasem kapott 2/3-ot!!!, szerzett egy ál 2/3-ot - ha tetszik ha nem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 15:24:10

@Reaper Man:
Igen, valahol erről lenne szó, és itt jutottunk el az erkölcs fogalmához.

A piacot, mint mást is, nem lehet önmagában értelmezni. A tőkét sem, az adókat sem, a pártokat sem, a bal- vagy jobboldalt sem stb.

Ha csak úgy odaprivatizálok egy profitorientált külföldi karvalynak egy vízközmű céget, őt a nyereség fogja érdekelni, tesz rá, hogy mit kapsz te, vízívó cserébe.

A hazai tőkés annyival jobb, hogy mivel ő is, és rokonai is itt élnek, érdeke, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. Más téren is. Persze, ha ő nem azt issza, amit a fogyasztóknak ad, mert az rossz, akkor az előbb-utóbb kiderül, és lebukik.
Emellett, néha az emberek, a tőkések is, a társadalmi elismertség, a szeretet miatt képesek akár túlórázni is, hogy a hasznuk is meglegyen, és a magyar fogyasztó is jól járjon. Ezt a külföldi tőkés nem fogja neked megtenni, már csak azért sem, mert nem ismeri a valóságot.

Tehát, a jó - jelen körülmények között! - az lenne, ha hazai tőkések zsákmányolnának ki minket, de azokból is olyanok, akik nem rablógazdák, hanem tisztességes üzleti haszonra törekednek, van bennük szociális érzékenység is.

Amúgy meg, az ideális az, ha a közérdekű társaságokat olyan részvénytársaságok működteti, amelyekben a részvényeket egyrészt az ott dolgozók, másrészt az érintett fogyasztók birtokolják, és az államnak is van egy aranyrészvénye.

Libatolvaj takarodj 2013.07.28. 17:17:45

Láttam hogy fentebb néhányan hamis adatokat idéztek az államadóssággal kapcsolatban. Íme a valós adatok

2010. II. negyedév 85,2% a GDP-nek

"az új adatok szerint a csúcsot a 2010 második negyedévi 85,2% jelentette. "
www.portfolio.hu/gazdasag/kiderult_mekkora_az_allamadossag.163016.html

Forrás a balliberális portfolio.hu

2002 közepén még valahol 52% közelében volt az államadósság, vagyis 2002 és 2010 között több mint 33%-ot emelkedett. Évente több mint 4%-ot az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt.

Ha ez a trend folytatódik, a mai államadósság mértéke 98% körül kellene hogy legyen. Ezt jelentette volna egy további MSZP-SZDSZ korszak.

poor 2013.07.28. 18:14:48

@Libatolvaj takarodj:
Orbán segnyalója takarodj!!!

toportyánzsóti 2013.07.28. 18:22:20

@poor: Dolgozik a simicskaspermáért amit kinyalhat vezíre ánuszából continentállézerjános ellenőrzése mellett.

Tyreo 2013.07.28. 18:50:47

@Bereznay A.: Nem tudom olvastad e az egész cikkét. Nekem azért volt benne pár új gondolat amiért érdemes volt elolvasni. Alapvetően pedig hozzád nagyon hasonlóan írt.
"A magyarok többsége átlátja a kétoldalú háborús szembenállás kártételét. Mégis, történelmi tapasztalatai alapján nem bízik a személyes politikai tevékenység hasznában. A jobbára atomizáltan cselekvő állampolgárok nálunk kivételes mértékig nem hisznek bármiféle közösségi fellépés értelmében. Felülről várják a megoldást és az elfogadhatóbb politikai kínálatot. A pártokat kívülről nem befolyásolható gépezetnek látják, és megszokták, hogy az átlagemberek legfeljebb a kisebbik rosszat választhatják. Ezért is új kezdeményezések nincsenek vagy erőtlenek maradnak, és idővel gyakran beleszédülnek a régi nagy tömbök delejes vonzásába."
Ez a rész például a Kibulizott országból is jöhetett volna. A fő különbség pedig, szerintem az, hogy Tölgyessynél nem annyira van végkövetkeztetés. Inkább csak egy helyzetleírást ad. Ebből a szempontból meg szerintem, ha egy lépéssel hátrábbról nézzük, mindegy is, hogy azt írja, hogy nem tudják megoldani vagy nem akarják. A lényeg ugyan az mint nálad. A fidesz-mszp bármelyik szárnyára felesleges szavazni.
És ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem. Bocsi ha benne van az eredeti cikkben, átfutottam az előbb de nem találtam.
Ugye te azt mondod, hogy meg kell vonni a szavazatot a rendszertől és összeomlik. Tiszta sor, igazad van. Ugyanakkor miért nem lehet belülről megbontani a rendszert? Itt nyilván az olyan új pártokra gondolok mint például a Jobbik. Persze ők nekem nem választóképesek, de egyszerűen a koruknál fogva nem lehettek bent a rendszermutyiban. És ahogy a Jobbiknak is sikerült rést ütni a kétpólusú világban, úgy másnak is sikerülhet szerintem. Ebben van valahol hiba?

@nu pagagyí: Tudom, tudom. Csak a másik tábor a szekta, mi nem.
"Ám a baloldal demokráciamérlege sem pozitív. A szocialisták kezdettől mozgósították az emberek antikapitalista meggyőződéseit. A baloldal alkotmányossághoz való viszonya is ellentmondásos.19 Magukat sokszor "liberálisnak" tekintő véleményvezérei olykor végletesen türelmetlenek a sajátjukon kívül minden más nézettel szemben, és nem ritkán éppen a politikai közép kisszámú képviselőjét kezdik ki a legeltökéltebben. A táborelvű gondolkodást legalább annyira a polgári radikális értelmiség kezdeményezte, mint a hagyományos hazai jobboldal. A baloldali ellenzék most is döntően azért mondja készülődő diktatúrának az Orbán-rendszert és definiálja magát demokratikus ellenzéknek, hogy ezúttal is a fundamentális Jó és Rossz harcaként ábrázolhassa a hatalom visszaszerzéséért folytatott küzdelmét. A Fidesz meg hasonló okból abszolutizálja a létező magyar baloldal történelmi és közelmúltbeli vétkeit. Pedig nem egyszerűen hamis ez a szembeállítás, hanem éppen az ilyen végletes megkülönböztetések okozzák a hazai közélet romlását. Hiszen éppen a fundamentális Rossz elleni küzdelem parancsoló érdeke kíván felmentést adni mindkét tábor gyarlóságára és a nyugatos alkotmányosság meghaladására."
Egy kicsit csak azon gondolkozz el kérlek, hogy rájuk tényleg nyugodt szívvel bízod az országot? Nem nyugodtabb, nyugodt. Biztos nem volt semmi komoly probléma 2002-2010 között amiért megérdemelték a buktát?

Bereznay A. 2013.07.28. 22:11:46

@Tyreo:

Annyit olvastam belőle, amennyit idéztél. Ebből az is, amit most másodszorra, csak érintkezik azokkal amiket mondok, viszont jó pár lényeges ponton éppen a visszája annak, vagyis a hasonlóság csak látszat, valójában az ellenkezőjéről van szó. Úgy mellesleg nem sok kedvem van elemezni, mert alapvetően nem érdekel, szóval kizárólag a kedvedért.

Amikor azt mondja, hogy „a magyarok többsége...történelmi tapasztalatai alapján nem bízik a személyes politikai tevékenység hasznában”, akkor pontosan azt az aljasságot követi el, amit Antall, a „tetszett volna forradalmat csinálni” című szellemesnek tűnése miatt sokfelé ünnepelt, de igazán meg nem értett elvetemült cinizmusával.
Merthogy itt a sunyi elhallgatés, átcsúsztatás az amit mindent megengedően sejtet (hadd érezze magát okosnak ki-ki aki ebbe akármit is beleasszociál), de valójában nem mond róla semmit, hogy mi az a történelmi tapasztalat. Márpedig az akár idesorolható, akár nem rengeteg közül az ami számít, az a mai helyzetre nézve egyedül releváns közvetlen tapasztalat. Az t.i., hogy mások között az a rész banda amiben Tölgyessy maga is egy ideig vezető volt tudatos, kifundált, ravasz szándékosságggal (a kibulizás folyamatával) megfosztotta a magyar népet attól, hogy sorsa alakulásába beleszólhasson. Ez mindenekelőtt akkor és azzal történt, hogy elfogadták a Nemzeti Kerekasztalban való részvételt miközben erre semmilyen demokratikus fölhatalmazásuk nem volt, és ebből ráadásul ki is zárták azokat akikről beszélünk. Tehát elvették a magyarok többsége elől a részvétel, illetve a beleszólás minden esélyét. Ez az a történelmi tapasztalat ami lebénít, a kisemmizettség tapasztalata. Ebbe a Szent Istvánt, Dózsát, a Habsburgokat, de akár a kommunizmust is belekeverni, minden esetleges kimutatható részigazságuk mellett is (hogyne, aki keres talál) köntörfalazó mellébeszélés, hamisítás, megzavarásra törekvés, ködösítés. Ezért nagyon nagyon fonák arra hivatkozni, mintha valahogyan – akár csak a fülönfogható felelősséget elsikkasztva általa így elabsztrahált történelem játékszereként a nép hibája lenne, hogy abba a paralitikus állapotba került, amiben tényleg van. Ennyiben, de csak ennyiben egyezik velem. Éppen hogy őmiatta, de legalább az ő valahai SZDSZ-e miatt van ilyen állapotban sajnos, ne ő sóhajtozzon fölötte! Vagy sóhajtozzon, de akkor mondja ki a felelősök nevét, ne csináljon úgy, mintha nem is lennének.

Ugyanilyen fonák az összes többi is amit ír. Folytathatom, de minek? A lényeg az, hogy módszeresen és körmönfontan hazabeszélve összekeveri, -mossa az okot az okozattal. A Kibulizottnak ehhöz annyi köze van, hogy annak az üzenetét – ha ismeri, és hát miért ne ismerné? – el kívánja sikkasztani. Abban igazad van, hogy a helyzetre nézve valóság az amit mond, de nagyon nem mindegy, hogy az a fényképszerű valami ami egyezik köztünk, miből került ki. Az elkenő/ hamisító eredetmagyarázattal elveszi a nép magára találásának a lehetőségét, kárt tesz benne, alávetettségének prolongálására törekszik.

Hogy miért ne lehetne belülről megbontani a rendszert? Igen, ez a leglényegibb kérdések egyike. Azért nem, mert egy rendkívül ügyes – mert egyszerű – trükkre épülő áldemokrácia. Ha demokrácia lenne, nem is volna szükség a lebontására, minden rendben volna, csak egy adott kormány nem volna jó, lehetne – lehetett volna – másikat választani, amivel – ahogyan nem történt meg – minden megoldódna, megoldódhatott volna. A trükk az, hogy csiki-csuki van, mint a malomban. A választás lehetősége látszólagos, akárkire szavaz a nép, ugyanarra szavaz, egyek ők, együtt csinálják. De nem csak erről van szó, vagyis arról, hogy így nem lehet változtatni a dolgokon. A helyzet mégrosszabb. A szavazatával az ember – bárkire adja – a rendszert ismeri el. Már magával a puszta ténnyel hogy elmegy szavazni, azt mondja „itt demokrácia van, részt veszek, jogaim vannak, élek velük”. Ettől a ponttól kezdve, mindegy mennyire utálja valaki a rendszert, a támogatójává vált. Ezért súlyos hiba pl. a kétfarkúra szavaztatás ötlete. Mellékkörülmény, hogy jópofa dumát nyomnak. Komoly dologról van szó, amit nem lehet megoldani egy jól odamondó gesztussal, bármilyen szellemes. Újabban alakult pártok is lehetnek a rendszer részesei, ha a kerekasztalon még nem is lehettek ott. Minden egyéb vele kapcsolatos problémától függetlenül is világos, hogy a Jobbik létrejöttnek a célja a beszállás volt a meglévő buliba. Semmin nem ütött semmiféle rést. Minden úgyanúgy megy tovább, csak nekik is leesik valami közben. Ez eredmény? Sőt. A tényeket tekintve legitimálja a rendszert, amit szavakban ellenez: kóklerség. Az LMP talán nem volt eleve rosszhiszemű, de akár ezek, akár még később alakuló párt egészen biztos, hogy nem tud belátható időn belül olyan helzetbe kerülni, hogy annyira vonzó lehessen, hogy kiszorítsa a Fidesz-MSZP és társult töredékeik együttesét. Ugyanakkor viszont oxigént szállít midegyik a ráadott szavazatokkal a rendszer vérkeringésébe, élteti.

Folyt köv.

Bereznay A. 2013.07.28. 22:14:34

@Tyreo:

Ha pedig a rendszer él, akármilyen jó egy új alakulat, annyira soha sem válhat ép ésszel nézve vonzóvá, hogy mintegy lesöpörje magát a rendszert. Szerintem aki erről gondolkozik, annak el kell döntenie, hogy elfogadható-e a rendszer, vagy nem, demokratikus a rendszer, vagy nem. Ha arra jut, hogy nem, akkor egészen logikátlan dolog bármi olyan konstrukcióban reménykedni, ami a rendszert meg is hagyja, élteti is, de majd valahogyan eltünteti ki tudja miért és hogyan. Lehet akarni a kör négyszögesítést, csak lenni nem lesz belőle semmi.

Az már amolyan akadémikus jellegű töprengés tárgya maradhat csak, hogy, nade mondjuk csak négy vagy öt későbbi választás múlva hátha mégis olyan vonzó lehetne egy új, hogy kormányra kerülne. Ott kezdem, elsősorban hol látsz bármi hasonlót? De ha mégis alakulna (ilyen viszonyok között, hogyan, miből?) és mint legjobb elképzelhető egyszer a távolabbi jövőben be is jönne, amit közben semmi sem valószínűsít, hol tud az ország addig várni? És minek? Csak mert muszáj vallásosan ragaszkodni ahhoz amit beetettek nekünk, hogy így és csak így lehet eljárni, demokrácia van, csak élni kell vele, a kapuk nyitva vannak? Vannak egy nagy csudát. Miért nem elég 23 év tapasztalata? Várni valamire, ami nincs? Minek?

Nekem nem valami hit tárgya a nem szavazás, csak azt szeretném ha jobb lenne az ország sorsa és nem látok semmi mást ami a javításához vezethetne. Ezen kívül csak irracionális önbecsapó vágyszerű gondolkodás van, álmodozások, illetve egyesek részéről az eszetlen vérontás akarása. Egy épeszű ellenérvet sem hallottam eddig a kollektív, öntudatos előre mozgalomszerűen szervezett szavazatmegvonás ellen, soha senkitől, de nem akarják akikel beszélek. Nekem úgy tűnik, azért mert érzik, hogy majd egy ponton felelősségvállalással, kezdeményezéssel fog járni, tenni is kell majd valamit. Márpedig anélkül nem megy, senki soha semmit nem fog készen szállítani. Elvették magyar nép elől a szabad döntést 1989-ben, becsapták, de ha megvan az eszköz, hogy ezt az ember a visszájára fordítsa, nem tudom fölfogni, hogy lehet ellenezni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 23:34:38

@Bereznay A.:
Te is csak dumálsz.
Megoldást nem mutatsz, anélkül meg szócséplés az egész.
Én mondom a megoldást: a nevelés lenne, de a fiatalokat gondolod, hogy érdeklik az ország ügyei? A francokat! Ugyanolyanok, mint szüleik.
Nemcsak az ország ügyei, a szakmájuk is csak korlátozott mértékben érdekli a fiatalok többségét, épp annyira, hogy meg lehessen belőle élni, mert a hangsúly úgyis a személyes kapcsolatokon, az ügyeskedésen van, ezek sokkal többet nyomnak a latban, mint a szakmaiság.

Bereznay A. 2013.07.28. 23:47:24

@Kara kán:

Valóban csak dumálok. Érdeklődéssel hallgatom szerinted ebben
1. Mi a hiba,
2. Ha mást kellene tennem, szerinted mi lenne az?,
3. Te azt a valamit miért nem teszed, miért tőlem várod?

Ami azt illeti, hogy nem mutatok megoldást, nem igaz. Megteheted, hogy letagadod, attól még tény marad.

Hogy miért teszed ezt – nyíltan hazudsz – nem tudom, meg mindegy is nekem.

Úgy beszélsz, mint akinek oka és joga van számonkérni valamit tőlem. Nem látom be milyen alapon.

Tyreo 2013.07.29. 02:42:08

@Bereznay A.: Én a nemszavazás ellen talán két indokot tudnék felhozni.
-Veszélyes. Ha nem döntünk elegen úgy, hogy nem szavazunk, hanem mondjuk csak egy 10%. Akkor ez a 10% az pont a "normális" párttól fog hiányozni.(Vagy a kutyáktól.) Ezzel azt vállalva, hogy teljesen képviselet nélkül maradunk a Parlamentben és esetleg hallgathatjuk megint a történelmi felhatalmazásról szóló meséket. (Persze értem, hogy eddig sem voltak képviselőink, de talán most látszik legjobban miről is szólt a "rendszerváltás" és most lenne a legnagyobb igény valami ilyesmire.)
-Akkor azzal te is egyetértesz, hogy még ezek között a keretek között is le lehet győzni belülről a rendszert. Az új választási rendszer matematikája szerint ma előbb lehet egy földindulás szerű többséget összeszedni ha ezt pártként teszik. Magyarán míg egy 2/3-hoz elég lehet egy a választók 50%-os támogatottsága, addig egy nemszavazós csoportnak a teljes népesség legalább 65%-át kéne kitennie.

Amúgy szerintem a Jobbik az egyetlen olyan párt ami egy demokráciának megfelelően működik. Hisz mindenhol kell lennie egy 10-20%-i megélhetési populistának :)

Bereznay A. 2013.07.29. 09:41:46

@Tyreo:

Nem értettél meg – lehet az én hibám – , illetve annyira meg vagy te is bűvőlve az álvalóságtól ami körülvesz, hogy nem tudod egy attól független megközelítésből nézni a dolgokat, másból, mint a megszokott szemszögből. Ez így van. De nem foglak győzködni, hiszen minek. Azt hiszem senkit sem most már. Mindenki úgy árt magának, ahogyan akar. Ha a magyar nép úgy döntött, hogy eleve értelmetlen szavazásaival kiszórakoztatja magát a létből, én maradok a gyászkönnynél a sír körül. Pszichózist (a kollektívre gondolok) nem lehet egyenes érveléssel gyógyítani.

Rossz érzés nekem, komoly frusztráció, ha megenegedsz egy személyes szempontot, ekkora falrengető marhaságot hallgatni. Nem te vagy az egyetlen, nyugi.

Veszélyesnek nevezed azt, hogy olyan pártok, akik 1., nincsenek, 2., de lehet arra gondolni, hogy talán majd egyszer ki tudja miből és hogyan lesznek 3., akkor sem volna tőlük mit várni kivéve a legvérmesebb, semmire megfoghatóra nem alapozható álmok szintjén, és akkor is csak több nemzedéknyi távolságban – de rendkívül valószínűtlenül – szóval, hogy ilyenek esetleg szavazatot vesztenének, miközben minden nyilván marad a regiben, akár előkerülnek ezek valahonnan, akár nem. Ez veszélyes. Szemben a visszakézből elvetett alternatívával, amitől viszont azt lehet, nem vérmes remények, víziós álmodozás szintjén várni a legrövidebb távon belül, hogy a saját kezedbe veheted a saját sorsod intézését. Erre mondja nekem itt valaki vádaskodva, hogy nem kínálok megoldást. Valóban nem, ha az ami az egész világon minden józan nép számára mindig olyan alapkövetelmény volt és maradt, amiért készek ha más nincs, harcba menni (valaha mi sem voltunk mások), nekünk az nem megoldás. Nekünk úgy látszik a megoldás szó értelme a szájba gyömöszölt sültgalammbal, a segg alá tólt székkel vált azonossá, nem a lehetőséggel, hogy magunk intézzük a sorsunkat. Az nem kell. Az érzelem kimutatása kell, a jól odamondás, meg a cseresznye pálinka, gondolom és a hehehe. A saját ügy saját kézbe vétele nem kell. Egyik oldalon ennek a lehetősége, ennek a megpróbálása, közösség kovácsolása a marcangoló gyűlölködés helyett egymás ellen, a másikon semmi. Akkor a másik a jó, mert amiről én beszélek annak a sikerére nincs garancia. Garancia nélkül pedig nincs kisujj mozdítás Magyarországon. Igaz, hogy arra a nemlétező ál-remény-másra sincs, de ott legalább veszély sem, hogy a saját ügyet kellene egyszercsak intézni belátható időn belül. Majd ő. Majd ők. Majd mások, majd valaki. Majd egyszer. Csak jönne már! Honnan? Ki? Miért? Mitől? Ki ha nem te? Mikor, ha nem most? Semmi kétségem most már, ez elől menekül nyüszítve az átlag magyar. Saját maga, saját felelőssége, saját sorsának saját maga által intézése elől. Heroin kell, morfin, nem ez.

Jó szavazást! Jó röhögést a poénokon! Hiszen a te bőrödre mennek, tényleg mulatságos.

Tyreo 2013.07.29. 11:52:26

@Bereznay A.: Nem mondtam, hogy nem csinálok semmit. Engem már beszerveztek egy alakuló ellenzéki mozgalomba. Hogy lesz e belőle valami elérünk e valamit? Ki tudja, majd elválik.

Ha egy mondatban akarnám összefoglalni a cikkedet, a jelen helyzetre aktualizálva az nálam így nézne ki.
Meg kell szabadulni a fidesz-mszptől, úgy hogy közben ne egy másik populista(Jobbik) kerüljön hatalomra.
Akkor miért ne lehetne várni valamit az újaktól? Legyen itt szó akár az LMP-ről, akár rólunk.

Bereznay A. 2013.07.29. 12:06:48

@Tyreo:

Örülök, ha csinálsz. Ha arról van szó, hogy indul egy új párt és abban vagy tevékeny, akkor nem csinálsz. Akkor fújod az éltető oxigént a rendszer továbbélésére. Lehet, hogy a 1000 leütésnél alakuló manifeszt értelmetlenségről van szó.

Vedd eszedbe (ez az utolsó szavam):

Új párt indításával teljesen lehetetlen javítani a viszonyokon. Csak a jelenlegi helyzet fönntartását, vagyis a viszonyok még további rontását szolgálják, függetlenül attól, hogy milyenek a szándékaik és, hogy ők ezt magukban hogyan racionalizálják.

Majd öt év múlva várom a jelentkezésedet, hogy beszámolj a tapasztalatodról, ami után képes leszel majd sok elfecsérelt energia és becsapottság után belátni, hogy pontosan úgy van ahogyan ezt most itt olvastad tőlem.

Mindenki aki a új pártba kezd most, vagy sarlatán, vagy semmit sem ért a valóságról. Más lehetőség nincs.

Szóval öt év múlva, vagy bármikor előbb, ha leesett neked. Az kizárt, hogy öt év alatt nem.

Üdv.

DrGehaeuse 2013.07.29. 12:15:30

Ovi bátyánk igazi "Coming out"-ja inkább az, hogy (freudi elszólással ugyan de mégis) bevallja azt amit magam már régóta kilogikáztam: van háttér-megállapodás a maszop és a fityisz között a "nemzeti tőketulajdon" arányairól (értsd: ki mennyi közpénzből lenyúlt tőke (és az azokból szedhető profit)fölött rendelkezik. Amit persze 2010-től a fityisz a 2/3 -ra való hivatkozással keményen elkezdett a sáját holdudvara javára megváltoztatni. A legdurvább politikainak látszó ütésváltások mögött valójában ez a harc áll.

DrGehaeuse 2013.07.29. 12:20:24

@Kara kán:
Szent igaz amit írsz.
Addig nincs a magyar névnek emelkedése, amíg inkább az számít kik az ismerőseid és csak alig, hogy mit tudsz és mire vagy képes!

DrGehaeuse 2013.07.29. 12:32:14

@Reaper Man:
Azért remélem ezt a beszólásodat nem tekinted ama fölényeskedve emlegetett haj'de nagy iskolázottságod és műveltséged ékes bizonyítékának.
Már többször kifejtettem elszórt kommentjeimben azon véleményem, hogy ovi otyec 2/3-os regnálása a 89-es ősmutyi egyenes és kikerülhetetlen következménye, mint ahogy az összes közbenső mutyikormányzat is az volt.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2013.07.29. 23:24:27

@Kandeláber: persze, fel lehet fogni harcként is. De szerintem lehet tisztességesen is csinálni, meg persze másokról tudomást sem véve, vagy egyenesen direkt eltiporva őket. Nem is tudom, én valahogy jobban szeretnék egy olyan országot, ahol verseny van, és nem harc, mások mindenáron legyőzése.

Tyreo 2013.07.31. 01:43:02

@Bereznay A.: Két napja töröm a fejem azon, hogy miért ártunk ezzel. Tényleg próbálom megérteni, de nem nagyon megy. Egyetlen egy dolgot tudok elképzelni. Ha ez az kérlek erősíts meg.
Azzal, hogy mi egy páran úgy döntünk, hogy "megváltjuk a világot" így bármennyire is jó szándék vezérel minket, megint levesszük a terhet a "nép" válláról. Megint nem kell semmit se csinálni, csak szavaznia, valamilyen beadott kampány alapján amiket valakik a feje fölött megint összehoztak. És megint nem kell összefogni és felelősséget vállalni. Ezzel lenne a probléma?

Bereznay A. 2013.07.31. 11:51:15

@Tyreo:
Ha tűz-vizet játszanánk, erre azt mondanám, kezd langyosodni. A gondolat jó, az irány, bár nem pont úgy, de helyes. Ezért a válaszom: is.

Az 1989-es értelmiségi nagy csalásnak az alapvető hibája – a kibulizás szándékától eltekintve – az volt, hogy fölülről lefelé alakította a dolgokat, elvette a nép elől a köreiből spontán módon kiinduló kezdeményezés lehetőségét, sőt ami volt/alakult, azt tudatosan el is fojtotta. Tehát igen, eleve hibás dolog, ennek-annak tanult embereknek összeülni, kigondolni valami jót, vagy annak képzeltet, esetleg annak bemutatott jól hangzót, abból programot írni és azt megpróbálni lefelé eladni, hogy hahó, itt a megváltás, lehet ránk szavazni, tegyétek azt, minden jó lesz. Nagyon jó, hogy erre/hasonlóra gondoltál, mert ez lényeges összetevő.

Van közben a másik, amit már a múltkor idebosszankodtam. Föltéve, hogy egyébként nem járok abszolút rossz nyomon – vagyis igaz, hogy a rendszer csiki-csuki, tehát ha arra épül, hogy ál-többpárt rendszer van, amiben ha valaki bárkire szavaz, ugyanarra szavaz – ez attól nem fog megváltozni, hogy egy új, szándéka szerint bármennyire is jószándékú alakulat fogadja el az áldemokratikus keretet és lép be közéjük újabbként a sorba. Józan ésszel ki lehet küszöbölni annak a legkisebb valószínűsűgét, esélyét is, hogy amint szavazni lehet rá ki fogja szorítani az 1989-ben a Nemzeti Kerekasztalon véd és dacszövetségre lépett gárdát, illetve csatlakozott/átnevezett társait. Azoknak demokratikus szempontból kezdettől illegitim rendszere pedig már 23 éve a leadott szavazatokból nyer újra és újra legitimitást, azaz statisztának használja az általa kisemmizett népet. Csak attól lehet a helyzet, vagy inkább a rossz irány megváltoztatását várni, hogy a nagyon eltompult, mert különféle módszerekkel eltompított, elkábított de nem hülye nép magában a maga nyomon nem követhető eszközeivel végül eljut nemcsak a fölismerésre, hogy kijátszották (ez már megtörtént a 90-es évek első felében), hanem lassan földereng előtte az eszköz is amivel ez történt é ami ellenében fönntartj a a rendszert. Ha ez kollektíven lassacskán leesik neki, akkor visszautasítja, hogy fölhasználják, nem vesz részt többé a csiki-csukiban. Ha pedig abban nem vesz részt, nem megy el szavazni, nem lehet rá hivatozni. Artikuláltság szempontjából fölsőbb szinten el kell kezdeni foglakozni ilyenkor a rendszer, a 23 éves rendszer eleve nem demokratikus jellegének a kimondásával. (Ez nagyon nem történik még meg. Nem véletlen, hogy minden attól hangos, hogy amikor rendszert mondanak – a legtöbben itt, a kardon is – akkor Orbán rendszerről beszélnek, mintha 1., ilyen lenne 2., azzal lenne csak probléma, nem azzal a rendszerrel aminek az része.)

Folytatás köv.

Bereznay A. 2013.07.31. 11:52:15

@Tyreo:

Namost a rendszer, ha más nem, nagyon pontosan tisztában van mindazzal amiről beszélek, mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen, hogy mesterségesen fönntartsa az érdeklődést a látszat többpártrendszer iránt, mesterségesen izgalomban tartsa az általa az álpolitiai szembenállás lehetősége érdekében megosztott, de abba beleunni kezdő lakosságot. Erre irányuló tartalékai viszont kezdenek kimerülni. Egy ponton már érdektelenné válik a legújabb szobor balhé, meg a ki hogyan és mennyit lop című (mégha gyakran is nem alaptalan) ide-oda vádaskodás is. Fontos a rendszer számára, hogy a népnek maradjanak reményei, félelmei és bár apatikussá teszi a maga által nem befolyásolható politikával szemben, annyira mégsem akarja ezt, hogy az ne menjen el szorgalmasan – a rendszer legitimiciójának fönntartása érdekében – szavazni. Ezt a célt szolgálja időről időre az érdeklődés fönntartására, amit úgy hívok, hogy a kaleidoszkóp megrázása. Semmi kétség, hogy az alakuló új pártok, függetlenül attól, hogy eleve erre a célra fölülről kialakított ál-képződmények-e vagy olyanokéi akik a valódi összefüggéseket föl nem ismerve elhiszik, hogy a rendszer demokratikusként nyilvántartott úton változatható, alapvetően, azaz a téenyeket tekintve, semmi másra nem jók, mint erre, azaza kaleidoszkóp megrázásával az érdeklődés fönntartására, a szavazásban való részvételére és ezzel a rendszer legitmációját megadva annak fönntatására. Ezért van az, hogy bárki bármire szavaz, maga ellen szavaz, még akkor is, ha a szavazatát egy újabban alakult képződményre adja. Annyira világos ez és az is, hogy nem egy olyan párt alakult, amelyikre nézve nyilvánvaló, hogy csak a pártpolitika iránti érdeklődés fönntartására találták ki, hogy bár nem szívesen mondom ezt konkrét információ híján olyanokra nézve akikről semmi közvetlenebb információm a dolgk természete folytán nem lehet, hogy nekem még az ártatlanabbnak tűnők is gyanúsak, hogy ilyen-olyan szálon valamiféle fölülről jött inspiráció vezetett a megalakulásukhoz. Most ezt a folyamatot játszatják el az országgal rendszeresen. Van annak bíztató jele, hogy a nép megúnta, hogy fölhasználják arra, amire elmondtam. A legbíztatóbb jel a Fidesz népszerűsűge olyankor, amikor a közismert problémák miatt minden ok megvolna egyébként arra, hogy a választók tömegesen elforduljanak tőle. Ezt nálunk különféle elemzők ezzel meg azzal racionalizálják, ugyanúgy ahogyan racionalizálták az MSZP 1994-es előretörését a kenyérnek a Kádár rendszer vége felé még olcsó árával. De ahogyan a Kibulizott elején elmondtam és amint az egyébként is köztudott: Magyarországon semmi sem az aminek mondják. Úgy látom a Fidesz maradó népszerűsége annak a jele, hogy a lakosság beleúnt abba, hogy csiki-csuki eszköze legyen, és bár odáig nem jutott még el a lassan formálódó közvélemény, hogy szavazatait mindenkitől mozgalomszerűen tudatosan visszatartsa, addig igen, hogy legalább a stabilitást választja a szakadatlan semmit sem hozó hisztéria helyett, amivel eddig értelmetlenül ide-oda szavazott – értelmezésemben a sárkány különböző fejei között mozogva. Azt lehetne gondolni, ennek (a mostani) fölül csak örülnek. Ez mégsincs így, mert ha az átlag ember ezt nem is ismeri föl, a hatalom csúcsán lévők megérzik a veszélyt ami abból rájuk nézve a küszöbönálló választásnál valamivel hosszabb távon hárul. Az a lakossság amelyik első lépésben még csak nem nagyon érdeklődik a valaki másra, mint a kormány pártjára szavazás iránt akkor is, amikor a kormány teljesítménye legalábbis kérdéses, könnyen eljuthat oda, hogy később egyáltalán nem megy el szavazni, hiszen minek? Ezért rendkívül érdekeltek abban, hogy új pártok megalakulására legalábbis indirekt bíztatással csatornázzák a kevesek érdeklődését akik még valamit tenni akaranak: olyan irányba ami – miközben őket magukat nem veszélyezteti – arra jó, hogy minél többen járulva az urnák elé bizonyítsák hitüket a rendszer demokratikus jellegében és ezzel elkötelezettségüket a fönntartása mellett.

Tyreo 2013.08.11. 01:27:28

@Bereznay A.: Bocsi, hogy eddig nem válaszoltam, de nem voltam net közelben. Meg persze szokás szerint meg is kellett rágnom a dolgot.
Már csak egy dolog nem tiszta nekem.
Miért kéne azonnal, amint lehet rá szavazni kiszorítania a sárkányt. Persze ez lenne az ideális, de miért ne lehetne hosszabb idő alatt megszabadulni a sárkánytól? Hisz ha lassan is, de azért mégis csak ez történt az elmúlt 23 évben. Sorra hullott a porba a sárkány egy-egy feje. Elveszett az SZDSZ MDF FKGP és még ki tudja hányan. A helyükre igaz ugyan, hogy benyomult a két legnagyobb fej, de ezek már nem tudják tökéletesen lefogni az új dolgokat. Ott van a Milla. Ők is eljutottak valameddig, igaz egy idő után Bajnai megfojtotta őket. Ott van a Haha. Ők megmaradtak annak amik. Pár lelkes fiatal közösségének. Igaz, hogy most egy kicsit passzivizálódtak,de meglepődnék ha a következő egyetemi balhék körül nem kerülnének elő megint. Ott van az LMP, aki lehet, hogy nem része a sárkánynak. Ott van a Jobbik is akit én továbbra sem sorolnék a sárkány részének. Azért nem mert legalább őszinték. Mindenki tudhatja, hogy mit lehet tőlük várni.
Szóval miért ne nőhetnének még fel páran, és szoríthatnák ki a sárkányt véglegesen?

Bereznay A. 2013.08.11. 11:16:00

@Tyreo:

Egyebek között, mert addigra már nem lesz Magyarország. Nem osztom a képedet arról, hogy 23 év alatt a dolgok előrevittek volna.

Nekem is van kérdésem.

Miért ne kezdjünk bele egy eddig ki nem próbált olyan módszerbe ami rövid távon hozhat a demokrácia alapkövetelményét egyedül kielégítő eredményt?

De most már ez nem beszélgetés, hanem körbenforgás. Ezt és több egyebet, amivel újként előhozakodsz, már megbeszéltünk, és úgy teszed föl a már megvélaszolt kérdést, mintha nem olvastad volna a választ rá. Több lényeges ponton megkerülöd amit igyekeztem átadni. Nincs hajlandóságom körben járó ismételgetésre. Az ilyesmi soha nem párbeszéd, nem igazság/út keresése.

(Az utolsó pont amit látsz, valóban az)
süti beállítások módosítása