A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán a gáton: mit tegyen, mit tehet és mit ne?

2013.06.09. 19:41 timargabor

Tele van vele az összes híradó: ott van mindenütt, megtekint, tanácsot oszt, vezényel, irányít, vízügyi szakinformációkat olvas fel, kolbászt ebédel és a gát árnyékában kávézik: nincs árvízi hír Orbán nélkül. Micsoda ellenpontja ez a márciusi hókáosznak. Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van, a víz nem tör át. És - ami a lényeg - eddig tényleg nem tört át.

Most sokan mégis soknak tartják, amit az árvíz kapcsán tesz. E sorok írója emlékszik még 2000-re, amikor a Tiszán is épp történelmi rekorok dőltek, Szolnoktól délre, egy kis faluban rakodtunk homokzsákokat. Ez ment egész nap, és este, meglepetésre, jött Orbán. Nem volt vele tévéstáb - bár interjút biztosan adott aznap, többet is - szépen kezet fogott mindenkivel, megkérdezte, jól vagyunk-e, hogy ment a munka. Kicsit csodálkoztunk, de örültünk neki. Messze nem volt a mostanihoz hasonló felhajtás.

Én azóta valahogy úgy képzelem: ez is a dolga ilyenkor. Legyen ott, mutassa meg a helyieknek, a védekezésben részt vevőknek, hogy figyel rájuk. Ez teljesen rendben van, megtette a német és az osztrák államfő is a maga országában a mostani árvíznél. Ezen túlmenően aztán van az "átmeneti zóna", amikor olyanokat csinál, ami visszatetszést kelt, meg a "piros zóna", amikor akadályoz. Lássuk, mik ezek.

(Forrás: Propeller.hu)

Számomra visszatetszést kelt - de ez szubjektív dolog, simán elfogadom, ha másban nem kelt ilyesmit - ha ő tájékoztat szakmai dolgokról, amikor nem a politikai vezető szerepét ölti fel. Érdemi, politikai vezetői döntésre ilyenkor nem igazán adódik alkalom, amit tehet, az az, hogy alulnézetből is megnézi a rendszer működését. Ennek van haszna, abszolút médiaképes dolog is az ilyen, ért is hozzá, de talán itt érdemes lenne megállni. De mondom, esetleg belefér az is, ha itt még nem teszi, jövőre választás, és az ellenzék fanyaloghat, hogy ezt a médiafigyelmet nem arathatja le, de hát tetszett volna megnyerni a választást.

Ahol viszont mindenképp meg kell állni, a "piros" zóna az az, ahol már akadályoz. Amikor a stábja azt kéri a visegrádiaktól, hogy építsenek neki gátat csak azért, hogy oda tudjon menni, és amikor erre nincs erő, - már ha igaz - odamegy hajón, ami egyrészt ilyenkor minden földi halandónak tilos, másrészt veszélyeztetheti a védekezést is. Ezt nem kéne, ezzel le tudja rontani a szépen felépített "árvízi megmentő" imázst is. UPDATE: itt a cáfolat!

Véleményem szerint a piros kategóriába esik, ha átveszi az operatív irányítást vagy annak egy részét. Persze tudjuk, elszámolt ő már végtelenig, kétszer is, de ezeket a dolgokat érdemes a szakértőkre hagyni, hadd döntsék el, mi a teendő. Az ilyesmi akkor is káros, ha csak a látszat kedvéért, a kamerák előtt teszi, a gyakorlatban továbbra is a műszaki irányító törzs dönt - akkor azért, mert azt az érzést kelti az emberekben, hogy a rendszer, amelynek kiépítéséért és működtetéséért a kormánya felel, nem működne jól - pedig eddig pont úgy látszik, hogy nagyon is jól kezelik az árvizet.

UPDATE: Aztán például, amikor egy olyan város is veszélybe kerül, amelynek nem fideszes a vezetője, sőt, rendszeres konfliktusban áll a kormánypárt helyi embereivel, nem illik csicskáztatni. Az összefogást nemcsak mondani kötelező, de csinálni is. A védekezők közül is vannak fideszesek meg nem fideszesek, mégis együtt töltik a zsákot. Ebben is példát kéne mutatni - de nem ilyent.

Végezetül hadd tegyek egy összehasonlítást a márciusi hó- és a mostani árvízhelyzet között. Ahogy a vizesek mondják: teljesen más volt az "időelőny", amivel előre lehet tudni, hogy baj lesz és fel lehet rá készülni. Márciusban ez szinte zéró volt - láthatóan a kormány és a hatóságok sem hittek a meteorológusoknak, akik pár nappal korábban felhívták a figyelmet a veszélyre - az eredmény sok mindenre emlékeztetett, csak az irányítói profizmusra nem. Most a passaui vízszintrekord megdőlése teljesen egyértelmű figyelmeztetés volt, jópár nappal a hazai helyzet súlyosra fordulása előtt. Meg lehetett építeni a pár hete, felújítási céllal - de hidrológiailag a létező legrosszabb pillanatban - elbontott győrújfalui gátat, és - bár péntek éjjel paraszthajszálon múlt a dolog - eddig meg is lehetett tartani. A gátmagasítások mindenütt kb. 1 nappal a tetőzés előtt befejeződtek, a Honvédség pontosan ott volt, ahol lennie kellett, az ország együtt mozdult, mozdul, a civil önkéntesek - ahogy márciusban is - nagyot tolnak a szekéren. Időelőnnyel már megy - merítsünk ebből önbizalmat. A kormányfő is ahhoz, hogy megfontoltan arassa le a - ha mindenütt kitart a gát: megérdemelt - politikai babért.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

230 komment · 3 trackback

Címkék: média árvíz Orbán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr605352856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sok itt a víz, de még több a fidesz! 2013.06.10. 18:24:43

A politikusnak ugye az a dolga, hogy minden a saját és a pártja javára fordítson.A legtöbbnek még gondolkodnia sem kell, hiszen a pártirodán elmondják neki, miről mi a véleménye, de ő is ismeri már a receptet: bármi jó történik, azt az ő oldala harcolt...

Trackback: A nagy kompenzátor 2013.06.10. 17:08:43

Még nem tartunk az év felénél, de a természet már másodszor állítja rég nem látott méretű erőpróba elé az országot. Az mindenképp elmondható, hogy a civil szféra kiválóan vizsgázott/vizsgázik mind a két esetben, ami egészen elképesztően váratlan pozi...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.10. 10:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hederg 2013.06.09. 21:40:39

Pojáca!

Úgy jár kel mint egy agyalágyult hadvezér! Nehéz szerep egész nap, mutatni az "erőt", a nem létező bölcsességet stb.
Ahogy tesz, ahogy viselkedik Észak-Koreát idézi! A bölcs nagy senki!

Látom ahogy szájbarágják a hozzáértők amit kell, oszt elszajkózza mintha pont akkor találta volna ki...szörnyü! Neki nem ez a feladata!

Bereznay A. 2013.06.09. 22:12:22

Jó a cikk hangvétele.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.09. 22:33:05

m1 esti híradó, árvízi összefoglaló. Árvízi hírek közt: O.V. elmagyarázza, hogy neki az a dolga, hogy az élről vezessen. Következő hír: a Civil Összefogás szerint Bajnai érzéketlen az árvízi problémák iránt. *Bajnait természetesen nem kérdezik*. Nem vagyok különösebben Bajnai-fan, de azért ez így nagyon nem stimmel. Nem is nézem tovább, maradok az online adatgyűjtésnél.

B.Gideon 2013.06.09. 22:35:57

"Istenem.. még nem ütött át?" -gondolkozik a bohóc, aki éppen legény a gáton, épp csak nm tudja önmagának miért nem tud gátat szabni..

B.Gideon 2013.06.09. 22:41:44

Bajnaiék fognak majd reagálni, mindenesre úgy tűnik, az árvíz sem tud gátat szabni "kedvenc" politikával foglalkozó un. politikusainknak, hogy ne egymást dobálják.. Királyi tévétől ne várd, hogy megkérdi majd a másik felet is.. az még eszembe jutott hogy Mszp szimpatizáns sem voltam, de most a "kedves" Mesterházy is bizonyította, milyen seggfej: Az árvíz alatt nem foglalkozunk politikával.. vagy mit is mondott.. mindenesetre politikával talán senki nem foglalkozott eddig és ez a legeslegszomorúbb.. csak a hatalom megszerzéssel foglalkoznak..
...gáz..

szeku75 2013.06.09. 23:04:14

minden Fidesz kormánynak kijut egy árvíz. A Tisza után a Duna, legközelebb?
A cikk korrekt, visszafogott. OV politikus, ha már elkölt sok milliárd közvagyont a védekezésre, megpróbálja a legtöbb hasznot kihozni belőle (emelje fel a kezét az a politikus, aki nem ezt tenné):)

dr. jenőke (jenőke) 2013.06.09. 23:23:27

@timargabor:
Ezt írod: "Az összefogást nemcsak mondani kötelező, de csinálni is."
Mintha neked válaszolnának:
2013. június 9., vasárnap 14:02
A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye:
"Felháborítónak tartjuk, hogy Bajnai Gordon és társai pártnapot tartanak egy budapesti plázában, miközben magyar emberek százezrei küzdenek az árvíz ellen. Fiatalok, idősek, budapestiek, vidéken élő és határon túli magyarok lapátolnak a gátakon, eközben Bajnaiék politikai eligazítást tartanak vezetőiknek. Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely sokadik alkalommal bizonyítják be, hogy érzéketlenek az ország problémáira, ez alkalommal is hátat fordítottak a bajba jutottaknak."

házelnök 2013.06.10. 03:47:37

Ennek az orbán nevűnek a gátban lenne a helye.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.06.10. 08:32:58

@házelnök:
Ez hülyeség.
Minden gát csak annyira erős, mint a leggyengébb pontja... átszakadna már attól is, ha egy kutya oldalba hugyozza.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 08:40:14

@Kőmíves Kelemen: bocs, kihagyhatatlan - ilyen névvel tudnod is kell :)

köszi a kommentet, LOL of the week, pedig még csak hétfő reggel van.

arpi62 2013.06.10. 08:56:58

Ez a nép Gyurcsányt érdemel. Az kell neki, a fasza gyerek, aki bemegy az ajtón, nyilatkozik, majd mikor kijön már nem tudja bent mit beszélt.
A skizofrén az volt a fasza gyerek. Úgy tönkre táncolta az országot, hogy min. egy generáció szívós munkája, lemondásai kellenek a helyrehozatalához.

Spiro 2013.06.10. 09:09:39

Pont olyan ez, mint amikor Gyurcsányt azért kritizálták, mert –állítólag- utasításokat adott a rendőrségnek.
Attól, hogy valaki megnyert egy népszerűségi versenyt nem szerzett szaktudást.

Ha árvíz idején nem lehet hajókázni, akkor a legnagyobb dilettantizmus, és hozzá nem értés hajóra szállni.
Illetve ezt akkor kockáztatja meg az emberfia, ha tisztában van vele, hogy nincs mitől tartani.

Ebben az esetben azonban, az egész színjáték, hiszen jelenléte nélkül is lezajlik minden rendben, probléma mentesen, az évtizedes gyakorlat szerint. Így felesleges a népszerűséget hajhászni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 09:34:04

Alapvetően szánalmas, izzadtságszagú a kritika ez esetben Orbán ellen. Azt teszi, amit más is tenne, ennyi. S hogy ebből PR-kampányt csinál? Igen, azt csinál, mint ahogy mindenki más is ezt tenné. Ez a választott vezető dolga, mindig választási kampányt csinál, előre gondolva a következő választásra.

S alapvető tény: a természeti katasztrófa mindig a kormányt segíti, sosem az ellenzéket.

toportyánzsóti 2013.06.10. 09:35:13

@arpi62: Méltó párja hülyeségben böszmének az agyhalált lábon hordó csuti kolbászfonó,narancsos skizóka.Orbánszerelmetek már szinte megható,pedig tőletek lejjebb már ember nem süllyedhet.

dr Smittpálelnökúr 2013.06.10. 09:36:00

A szaniszló vajon most is csinál egy műsort arról, hogy a tudjukkik csinálták az árvizet?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.10. 09:47:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: teljesen egyetértek. Bármely párt elnöke ezt tenné. Nincs ebben semmi rossz.

dr Smittpálelnökúr 2013.06.10. 09:58:47

@siskalaszlo: de van, eléggé kontraproduktív tud lenni a túlzott aktivitás.
Az, hogy kint van a gáton, teljesen rendben van, de az, hogy "ő irányít" teljesen felesleges, és egyszerűen hazugság.
Ilyenkor a kormányzati politika úgy tud támadhatlanul hasznot húzni a katasztrófából, hogy annyit mondanak: faszán megszerveztük az államot, minden szervezet tökéletesen végezte a munkáját, stb. Ez jelen esetben igaz is.

Persze az értelmi fogyatékos majom nem tud megülni a seggén.

Hunor Levente 2013.06.10. 10:18:02

"Ez teljesen rendben van, megtette a német és az osztrák államfő is a maga országában a mostani árvíznél."
Szerintem nincs rendben azoknál se. Fontoskodó pojácák.

plephyl 2013.06.10. 10:49:56

Teljesen egyetértek a cikk tartalmával.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.06.10. 12:11:02

A ballibek eddig bírták elviselni bagolyköpetek nélkül (eddig nem értettem a hasonlatot, most már kezdem kapizsgálni, hogy mi lehet az). Ezek tényleg képtelenek elviselni, ha az ország valamiben sikeres, vagy valamilyen nehézséget sikeresen old meg.

A Zorbán meg igenis menjen ki külföldre kaszinózni az árvíz idejére, mint, ahogy egy elődje sok évvel ezelőtt tette...

tomwar 2013.06.10. 12:11:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Es MINDIG fejedelmi tobbesben beszel...
Kedves!
Az a dolga, hogy penzt, paripat, es fegyvert biztositson a gatak vedoinek, nem pedig belepofazzon egyfolytaban. Utana vonja le konzekvenciat, es fujja le a stadionprogramot.

regress 2013.06.10. 12:13:10

a felcsuti mekk elek csak kárt okoz. minek ment oda?csak feltartotta a dolgozókat

Namir 2013.06.10. 12:19:50

Igen, sok volt (most). De ezt az emberek majd idővel elfelejtik. Azt azonban nem, hogy ott volt, irányította, vezette a védekezést. Ezért csinálta. Okosan.

************
Más:

Mennyire gáz ellenzékiként, és kihívóként mindössze 2 órán át homokot PR-lapátolni, a fotósok előtt.

Ha Bajnainak lett volna esze, akkor egész nap, sőt napokon át lapátolt volna a teljes slepjével, és nem Bp-n, hanem valahol vidéken, pl. Esztergomban.
Azért, hogy megmutassa (a népnek és a médiának), nem csak a szája jár. De nem tette.

Bogyó 2 2013.06.10. 12:19:55

@Dr. jenőke (jenőke): A CÖF szégyellhetné magát! Még ilyenkor is ezzel foglalkoznak? Még Selmeczinek is több esze volt ennél, pedig azt lenyomni ilyen versenyben nem kis dolog.! Már nem azért, de ki nem szarja le hogy hol van és mit csinál Bajnai, ha tényleg az árvíz érdekli?
Annyira szánalmasak!

Bogyó 2 2013.06.10. 12:23:25

@dr Kangörény: Igen, pont ebből látszódik, hogy egyáltalán nem azt teszi, amit más tenne. Hanem egyszerűen demagóg módon túlszerepli a dolgot. Normális ízlásű emebrnek már a könyökén jön ki a szokásos Orbán beszámoló. Csoda, hogy a Katasztrófavédelmi főigazgató is néha szóhoz jut. Egy-egy kis morzsa néha Ádernek, Tarlósnak, de a főnök 70%-ban viszi a híreket. A kevesebb több lenne!

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.06.10. 12:25:31

@Bogyó 2:
"Már nem azért, de ki nem szarja le hogy hol van és mit csinál Bajnai, ha tényleg az árvíz érdekli?
Annyira szánalmasak! "
És te miért nem szarod le, hogy Orbán hol van, és mit csinál? Már ha tényleg az árvíz érdekel...

Amúgy meg ha Orbán csak szimbolikusan, pár órára tekintené meg a védekezést, akkor most azzal lenne tele a blogketrec, hogy ilyen pofátlanul még soha senki se szarta le az kisembereket, hát az emberek még mindig nem látnak fel egy ekkora pofátlanság láttán sem... Ha van sapka, azért, ha nincs, azért...

Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:29:45

@Ellenőrző QR kód: Hat ja, amikor kiment az otopalyara erdelyieket menteni, akkor is megdicserte erte a kozvelemeny. Ezert erdemes volt raduplazni.
Azt ugyan nem bizonyitotta be hogy Csipike nelkul nem epul meg a gat, de azt igen, hogy o azt hiszi magarol (vagy hogy ezt probalja elhitetni velunk).

Bogyó 2 2013.06.10. 12:33:23

@Ellenőrző QR kód: Na, ez is jellemző, ha nem ő folyik a csapból is, akkor menjen el kaszinózni!
Tessék mondani, normálisan nem lehetne? Stílussal? Arányérzékkel? Megadni, sőt jelentősen több szereplési lehetőséget adni a szakembereknek? Ő meg ahogy írták, menjen el, nézzen szét, tájékozódjon, de a saját dolgát csinálja, biztosítsa a pénzt, de basszus, ne ő vezessen már gumicsizmában terepjárót Bakondival meg Pintérrel vagy tényleg annyira hülyék vagyunk, hogy ettől hatódunk meg? Vagy tényleg elhisszük, hogy erre van szükség, s ilyenkor egy miniszterelnöknek ez a dolga? Ha a védekezés elején, a legveszélyesebb időszakban nyugtatva és országvezetőként, nem tűzoltóként nyilatkozna, az ország együtt csüngött volna a TV-én őt hallgatva. Így azonban sokan csak legyintenek, mert lassan elfelejtjük, hogyan is áll rajta az öltöny. Hogy lehet, hogy ennyi diktatúra meg kultusz után még mindig bevesszük ezeket a parasztvakításokat?

Fejesrob 2013.06.10. 12:35:44

Kellett volna valami ballibsi tanácsadó, aki mindig megmondja neki, éppen mit csináljon.

Szerintem amúgy szart sem ért volna az sem, legfeljebb akkor nincs rajta sapka.

Conchobar 2013.06.10. 12:38:47

A mostani nyaklónélküli magamutogatással még az is baj, hogy példát mutat (az időben) utána következőknek. A nokiás-dobozok se csakúgy semmiből jöttek elő, annak bizony ott voltak az előképei az ezüsthajókban meg a szőlőbányászatokban

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.06.10. 12:39:14

@Kakimaki0123456789:
" Activists say that Hungary's Roma population, the country's largest but poorest minority, faces open discrimination with anti-Roma rhetoric and violence on the rise."
Oké, ennyi elég is volt, ami az okokat illeti... :)

"One person had been arrested for violence and threatening an officer, but had been released following questioning"
Nocsak nocsak, Svájc is megfélemlíti a másképp gondolkozókat... Nálunk egy hasonló húzás már egy össznépi ejrópasegítset, és Rákosi dikatatúrát érne :) (Fidesz székház, Gyorskocsi utca...)

Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:39:50

@Conchobar: olajszokites... gripenek... a rendszervaltas ota ugyanaz a reteg gazdagodik itten, ugyanolyan modszerekkel.

Pan Modry 2013.06.10. 12:40:10

Nekem nem tetszik amit csinal. Egy miniszterelnoknek nem az a dolga hogy gumicsizmaban ohockodjon arviz idejen.

Sokkal inkabb a dolga lett volna menedzselni hogy jobb legyen az arvizvedelem, amikor nincs veszelyhelyzet mindig akkor kell a hosszutavu infrastrukturalis dolgokat levezenyelni hogy gond eseten a leheto legtobb dolog kesz legyen.

Eszre kellene venni hogy egy miniszterelnok ne egy brigadvezetoi szinten legyen.

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 12:41:03

@poszt

ugye erről van legalább valami telefonos videó

"Ahol viszont mindenképp meg kell állni, a "piros" zóna az az, ahol már akadályoz. Amikor a stábja azt kéri a visegrádiaktól, hogy építsenek neki gátat csak azért, hogy oda tudjon menni, és"

nem csak egy nyíltan orbánfób blog bejegyzése?

Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:42:50

@Ellenőrző QR kód: Ne vetits, arra valaszolj megdobaltak-e tojassal vagy sem a sajto szerint es a sajat allitasuk szerint.

Bogyó 2 2013.06.10. 12:43:47

@Ellenőrző QR kód: "És te miért nem szarod le, hogy Orbán hol van, és mit csinál?"
Hát basszus, mert ő a miniszterelnök, egyszer.
Másodszor, mert ki se lehet kerülni. Az nem jut eszembe hogy hol nincs Bajnai, ilyenkor is ezzel foglalkozni már valami egészen elvetemült beteges dolog, hiszen kifejezetten keresni kell, de Orbánt mindennap a képünkbe tolják, hát persze, hogy vélemény alakul ki az emberben. Miközben Bajnai eszembe se jut. Nem úgy ezeknek, akik ilyenkor is utána vizslatnak, szóval elképesztő.

Harmadszor meg azért foglalkozok vele, mert amit művel Orbán ilyen helyzetben nem is volna baj, normális mértékben, de hol vagyunk ettől! Annyira egyértelmű, hogy népszerűséghajhászás és nem valós szükséglet az amit csinál. Minden politikus kihasználja az ilyet, ha teheti. De ez ettől még akkor se jó dolog, ráadásul ő egyértelműen túlzásba viszi, ami vissza is üthet. Persze nem állítom, hogy kifejezetten csak propaganda a célja, ő tényleg elhiszi, hogy nélküle nem is lehetne megvédeni az árvíztől az országot. Ez se lenne gond, ha nem próbálnák ezt velünk is elhitetni és páran szerintem el is hiszik.

szopacs 2013.06.10. 12:44:10

az egyirányúsított adományvonalon befolyt összeget is majd elosztja a vezír.

czjanos 2013.06.10. 12:44:17

Kevesebb (Orbánból) több lett volna. Azt demonstrálta volna, hogy megbízik a szakemberekben. Az állandó jelenlétével viszont az az üzenet jött át, hogy nélküle nem ment volna, tehát nem bízik a szakemberekben. Az ő szakembereiben. Akiket ő választott, nevezett ki.

Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:45:25

@Pan Modry: azt a kepet kell taplalnia hogy mindenre o a megoldas, nelkule meg szarni sem tudunk. Megved minket az EU-bol jott arviztol is, mar pedzegetik is ezt a temat.

Bogyó 2 2013.06.10. 12:50:41

@Ellenőrző QR kód: "Amúgy meg ha Orbán csak szimbolikusan, pár órára tekintené meg a védekezést, akkor most azzal lenne tele a blogketrec, hogy ilyen pofátlanul még soha senki se szarta le az kisembereket"

Sok embernek sokféle véleménye van, tök mindegy ki a miniszterelnök, azt azért érdekes állítani, hogy a sapka esete Orbán esetére igaz. Pl. melyik másik miniszterelnök kapott bármiért is osztatlan elismerést, amióta van net?
A számok a lényegesek. És én úgy gondolom, tele nem lenne, mert lám a nyugati kollégák is beérték ezzel Wesselényi Miklóst, a pótolhatatlant, a Megváltót csak a mi miniszterelnökünknek kell játszania. Te sem hiheted, hogy a katasztrófavédelemben és a jogszabályokban leírt, a miniszterelnökre háruló feladatokat így kell ellátni, s azt látjuk viszont a híradóban. Durva agit-prop. az egész, talán Bush nem szerepelt ennyiszer, amikor ledőltek a tornyok New Yorkban, s ha igen, akkor lényeges és az ő szájába való mondatokat mondott, s nem ő elemezte ki szakmailag a helyzetet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.10. 12:51:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem az a baj, hanem beleszól. Úgy tesz, mintha tényleg ő irányítaná a dolgokat. És ez még a jobbik eset. A rosszabb, ha nem csak úgy tesz.
Az alap probléma, hogy senki nem ért mindenhez. Csak Rákosi elvtárs. Ő is megmondta, hogy gyapotot kell termesztenünk, az eredményt pedig ismerjük.
Egy vezetőnél létfontosságú, hogy képes legyen egy feladatot rábízni a szakemberekre.

Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:52:59

@szopacs: Adtam penzt Kolontarra, fogalmam sincs mi lett vele. Mostanaban csak direkt adomanyozok, lehetoleg etelt, ruhat.

Peterpapo 2013.06.10. 12:57:42

Nagyon korrekt hangvételű a cikk. Nem tudom, van-e olyan, aki nálam jobban rühelli Ovit, de teljesen egyetértek abban, hogy nem baj, ha figyel. Legyen ott, tájékozódjon. Csak nem kellene ekkora felhajtás körülötte. Én abban is egyetértek a cikk írójával, hogy nem neki kellene a szakmai dolgokat elmondani a rádióban, mintha értene hozzá, mert tiszta sor, hogy csak mások babérjait aratja le. Legyen elég annyi, hogy tisztelet jár neki azért, hogy odafigyel. Ne rontsa el! Bár már elrontotta.

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 12:58:11

Tudj róla, posztoló, hogy az a visegrádi buli teljesen légből kapott hazugság. Minden mondata. Mint a hvg rémhírterjesztése a Bem József téren beszakadt födémről.

Bogyó 2 2013.06.10. 12:58:39

@Kakimaki0123456789: Az a baj, hogy ugyanez volt Gyurcsánnyal is, ezért nem állt félre Öszöd után. Mindkettőben messianisztikus elképzelések vannak önmagukról és vannak is a környezetükben, akik ezt erősítik. Pedig Hajósnak volt igaza, aki valami olyasmit mondott, hogy miniszterelnök úr, egy normális és intelligens, szabad emberekből álló demokratikus országban nem szabad, hogy pótolhatatlan emberek legyenek, s egy emberen múljon 10 millió sorsa. Legyen jó vezetőnk, de ne rajta csünggjünk mind, mint egy óvonénin.
Na, ezt sokan nem így gondolják, hanem el se tudnák képzelni mi történne velünk a nekik kedves vezér nélkül, s ez bizony előrevetíti, hogy mennyi mindent kellene még helyretenni itt az emeberek agyában. Ugyanis ahol nem így gondolják, valahogy arrafelé jobb az élet. Legalábbis nem onnan szoktak menekülni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.10. 13:01:15

@Ellenőrző QR kód: És vigyen téged is. Te meg a hozzád hasonló agitprop munkatársak senkinek sem hiányoznának.

Egyébként a politikus már csak ilyen. Ha lehet pózolni, akkor pózol. Ilyenkor lehet. A rossz politikus meg kaszinózik. Az nyilvánvaló, hogy Orbán jó politikus. Jól is él belőle. Az árviz szempontjából nyilván sok hozzáadott értéke nincs a gáton, ha meg a szakértőket nem cseréltette volna le mindehol párfunkcikra az talán segített volna. Meg talán az is, ha nem stadionokat, hanem gátkat, csatornákat, víztározókat kéne építeni.

Bogyó 2 2013.06.10. 13:02:54

@Peterpapo: Igen, ez így korrekt. Orbánt nem lehet azzal vádolni, hogy nem érdekli, hogy van-e árvíz, vagy valami baj van-e az országban. Szerintem ő anyagilag se vádolható sok mindennel, nem hiszem, hogy egy kapzsi, pénzsóvár alak volna, sőt kifejezetten azt gondolom, hogy az anyagiakat megfelelő módon kezeli. Az ő drogja a hatalom, mint Kádárnak vagy Sztálinnak. Az a baj, hogy úgy érzi, mindent neki kell megoldani és ő persze mindenre tudja is a megoldást. És aki nem így gondolja, azt pedig kíméletlenül el kell takarítani az útból.
Néha lehet, hogy jobb lenne, ha kapzsi lenne...

Bogyó 2 2013.06.10. 13:06:32

@eßemfaßom meg áll: Messze van ez az orbánfóbiától! Hol van ez A CÖF Bajnai-Gyurcsány fóbiájától, akik még ilyenkor is az után kutakodnak, hogy melyik huszadrangú helyen egy negyedéig se megtelt teremben éppen kik és miért vannak és miért nem máshol.

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 13:06:34

@Bogyó 2: Pető Iván hatalommániától eltorzult arca még előtted van? ;)

Démonmac1 2013.06.10. 13:07:19

Most akkor mit építsenek, gátat vagy stadiont?:)

Bogyó 2 2013.06.10. 13:10:27

@dr Kangörény: "A szaniszló vajon most is csinál egy műsort arról, hogy a tudjukkik csinálták az árvizet?"

:-))

Bogyó 2 2013.06.10. 13:15:19

@fog- és Bulawayo magiszter: Nincs. Marhára hatalomvágyó ember lehet, amikor tudomásom szerint sosem volt kormánytisztsége, s 60 évesen vissza is vonult a politikától. Egy hatalommániásra, aki azért egy akkor még eléggé népszerű párt vezetője is volt, nem nagyon jellemző, hogy ne akart volna legalább belügyminiszter lenni.
Csak az objektív adatok egészen másokat adnának ki hatalommmániásként.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 13:15:49

Hmm. először talán az irányítás "mikéntjéről" és "hogyanjáról".

A védekezésben a katasztrófavédelem, a különböző önkéntes szervezetek (sőt nem szervezett önkéntesek) honvédség, tűzoltók dolgozik együtt; ebben a "tömegben" az információ terjedése, az egyes feladatok fontossági sorrendje, az erőforrások megosztása, a közös nagy feladat átlátása egyáltalán nem magától értetődő.

Ebben az átmenetileg létrejött, nem megszokott, nem letisztult vezetési struktúrában egyáltalán nem mindegy, mit tesz és mit mulaszt el az ország első embere.

Miniszterelnökként nagyon sok mindent megtehet amit egy sima vízügyes nem tehet. Példáu a honvédséget, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat másképp ossza el (amit egy mezei - rendfokozat nélküli - vízügyes kérésére lehet, hogy egyszerűen másképp gondolna a tábornok...)

Adott esetben egy alkalmatlannak bizonyult vezetőt (pl. seggrészegen jelenik meg) ott helyben lecserélhet. Nem az a kérdés, hogy van-e hozzá hatásköre - egyszerűen megteheti mert ilyen helyzetben egy honvéd tábornok esetleg vitatkozna egy vízügyessel de a miniszterelnökkel nyilván nem fog.

stb. a "hagyja a szakemberekre" álságos; épp azért van ott, hogy vezessen. ezért választottuk és ezért kapja a fizetését.

A kérdés sokkal inkább az, hogy ezt a rá ruházott feladatot jól, hatékonyan látja-e el vagy csak PR akciónak tekinti. Az utóbbi lenne a bűn, illetve a "hagyja a szakemberekre" elv átvétele lenne a feladat elmulasztása !

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.10. 13:21:27

@Bogyó 2:
De a népnek ez kell, Gyurcsányt az MSZP pont azért nevezte ki, mert látták, hogy Orbán ellen ellen-Orbán kell, tehát egy másik demagóg vezér.

Baldrick68 2013.06.10. 13:24:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Tudod mi a durva.
Ha nézed ezt a filmet, akkor érezni némi áthallást :-)

Főleg a filmhíradók, meg ha még odavesszük azt is hogy a főtitán kb a válláig ér a többi szereplőnek... :D:D:D

Késes Szent Alia 2013.06.10. 13:25:42

Megjelent: "Árvízi őrjárat" - Orbán Viktor új akciófilmje (2013)

Itt a drámai trailer:

www.youtube.com/watch?&v=cmwhWD2JlRU

Peterpapo 2013.06.10. 13:25:50

@Bogyó 2:

Én még azt érzem bajnak ezzel kapcsolatban, hogy így úgy tűnik, mintha más probléma nem is lenne ebben az országban. Vagy legalábbis más problémával senki sem foglalkozik lassan egy hete és még ki tudja meddig?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.10. 13:29:38

@Pascal:
Na, ezt nem teheti egy miniszterelnök. Van az elhárításnak kijelölt vezetője, és egy egész hierarchia.
Ha odamegy egy dilettáns (,még ha meg is választották (igaz egész másra)), és semmibe veszi ezt a hierarchiát azzal csak szétzilálja a folyamatot.

Egy miniszterelnök dolga a kormány vezetése, nem pedig minden tevékenységé.
Most képzeld el, hogy ha a miniszterelnök bemenne a műtőbe irányítani, vagy felmenne a légi irányítótoronyba.

Peterpapo 2013.06.10. 13:29:51

@Pascal:

Azért kapja a fizetését, hogy az országot vezesse és ne védekezést. Az csak egy része az ország vezetésének. Pont emiatt látszik PR fogásnak az egész, mert túl sok a róla és általa elmondott hír. Sokkal látványosabb, mintha mondjuk a gazdasági problémákat oldaná meg. Azokat persze nem is oldja, mert nem tudja.

Bogyó 2 2013.06.10. 13:33:07

@Pascal: Na ne! Seggrészegen megjelent vezetőt Orbánnak kell lecserélnie? Mégis kire gondolsz? Egy miniszterre, vagy a katasztrófavédelem főigazgatójára? Mert alattuk mindenki lecserélhetnek a szakmai csúcsvezetők. De nem is feltétlen a lecserélésre van szükség, hazaküldik, viszik aztán kirúgják vagy ejnye-bejnye, huszadrangú.
Itt az olyan döntések a lényegesek, hogy hol építsünk gátat még, hova küldjünk embereket, mi a legcélszerűbb beavatkozás, kitelepítünk vagy sem. Ezek szakmai kérdések, nem politikai döntések, s ezért szakemberek döntsenek. A miniszterelnök dolga az, hogy a feltételeket biztosítsa ahhoz, hogy a szakemberek megfelelően tudjanak eljárni meg dönteni. Ha nem így lenne, nem is lenne szükség katasztrófavédelmi vezetőkre, majd Orbán úr meg mondja, hogy robbantunk-e meg mennyi zsák kell stb. De inkább ne!

csababácsi 2013.06.10. 13:33:15

@arpi62: Tévedsz! Ez a nép Orbánt érdemel.

Bogyó 2 2013.06.10. 13:36:28

@Ensiada Arkoveitie: "kell, tehát egy másik demagóg vezér."

Igen, ez pontosan így van. Ő volt a másik erős ember, akire annyira vágytak már az Orbán-fóbiások, valójában csöbörből vödör. Jó lenne már akinek nem a gyújtó hangú szónoklatok, hanem a higgadtság, mértékletesség lennének az erényei. Mondjuk olyan konzervatítv módon, amit elfelejtenek a magukat konzervatívnak gondoló, de azzal az ideológiával szöges ellentétben cselekvő harcos Kádár-fiúk.

micsoda? 2013.06.10. 13:37:30

Jobban kellene bízni a szakemberekbe, lehet kiderülne, hogy a megbízásnál nem a tudás számított.

nevetőharmadik 2013.06.10. 13:38:47

Már tegnap elolvastam a cikket, de még mindig nem tudok napirendre térni afölött, hogy kiment "irányítani a munkát".

MIAFASZ??? ÉSEZTÍGYHOGY???

Hihetetlen ez a pali. Valami elképesztő. Tényleg egy "eset".

Jó, hogy nem gondolja, hogy minden este odaáll majd egy-egy magyar pár ágya mellé, és irányítja a lompos berakását az asszonyba.

Conchobar 2013.06.10. 13:40:35

@Pascal: "másképp ossza el (amit egy mezei - rendfokozat nélküli - vízügyes kérésére lehet, hogy egyszerűen másképp gondolna a tábornok...)" - Előbb-utóbb ez is következhet, (mármint az, hogy már a tábornokok is úgy érzik, hogy jobban értenek az árvízvédelemhez, mint a 'rendfokozat nélküli vízügyes szakember) ha kezd túl sokat kotnyeleskedni a kormányfő

Szelid sunmalac 2013.06.10. 13:41:10

@Pascal: No igen! A te okfejtesed szerint, pont arra valasztottuk meg, hogy iranyitson, barmirol legyen is szo, atnyulva a szakemberek feje folott, mer azokra ugyse hallgat senki! Nyugodtan mondja csak meg szemelyesen, hogy a botba adjanak cigit, vagy ne, hol epitsenek stadiont, meg hol ne, bemehetnek a lakasodba vagy nem stb. em gondolod, hogy a te felfogasod meg a diktaturaknal is melyebb sotetsegben tapogatozik? Egy szemely iranyithat mindent es mindenkit?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 13:41:37

szó nincs róla Valdez. itt különbözik a véleményünk.

de győzzétek meg először Churchillt, hogy ne pofázzon bele a katonák dolgába; továbbá a történészek meghatározó részét valamint a brit nemzetközösség mindenpolgárát hogy nem ő volt a legnagyobb ember (legmeghatározóbb vezető) a XX. században - ő sem "nyomakodásból" vagy PR fogásból került oda, hanem mert az elődje sokkal rosszabbul látta el ugyanezt a feladatot.

Gondolkodjatok el ezen!

Ne azon hogy milyen Viktor vagy akárki hanem milyen miniszterelnököt szeretnétek - mint Chamberlain, mint Churchill, vagy mint aki úgy gondolja ez "szakmai feladat" és ő esetleg PR-ol egyet.

micsoda? 2013.06.10. 13:43:16

@Pascal: Azért nem kéne a jelenlétével zavart kelteni. Minden eszköze meg van arra, hogy nem a helyszínen, de beavatkozzon, ha szükséges. Egyszerű emberként nem szeretném, ha a főnököm bizonyítaná, hogy ő milyen okos, én meg nem értek a feladathoz. Ha elment akkor meg próbáljak eredményes lenni. /vezetés elmélet/

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 13:52:11

@micsoda?: valóban vezetéselmélet; tehát - ha addig eljutunk és ebben egyetértünk - akkor vezessen mert az a feladata (ahogy egyébként a munkahelyen is).

Ha idáig eljutunk a kérdés, hogy jó-e ebben van nem.

Mert én nem szeretnék olyan miniszterelnököt aki egy fotó kedvéért oda áll homokzsákot töltögetni olyat se aki komoly képet vág azért mert épp ott a sajtó.

Hanem olyat aki a helyszínen van, képben van, és el tud dönteni, keresztül tud vinni olyan kérdéseket, amit adott esetben a katasztófavédelem, honvéd vagy tűzoltó tábornok stb. nem tud (többek között hatáskör, átlátás, felhatalmazás, vagy képesség hiányában).

A kérdés csak az, hogy ennek a mércének megfelel-e, vagy csak "fotózkodik"..

Kekeckokec 2013.06.10. 13:52:45

A baj az, hogy telekürtölik győzelmi jelentésekkel a fél országot, hogy így megvédtük, meg úgy megvédtük, miközben az osztrákoknál újabb árhullám indult el, és a töltéseknek nem a vízmagasság, hanem az számít, meddig állnak vízben. Jó eséllyel a "megmentett" szakaszokon még sokáig fog tartani a védekezés, csak nem a magas vízzel, hanem a buzgárokkal, suvadásokkal, meg egyéb finomságok.
Meg aztán a neheze még hátravan, a Duna Budapest alatt is folyik, és nem enyészik el.
Győzelmi jelentéseket majd akkor írjunk, amikor a folyó a medrébe tér vissza. Addig jobb óvatosnak lenni.

Szelid sunmalac 2013.06.10. 14:01:53

@Pascal: Egy cegnel, de kulonosen egy orszagban, irtozatosan nagy gondot jelent, ha allandoan es mindenhol a miniszterelnoknek kell megjelenni, utasitasokat adni, es keresztulvinni dolgokat, mert a szakemberek, es a legfelsobb vezetok (tabornokok stb.) erre nem kepesek. Vagy te nem igy erzed? szerinted melyik cegnel kell mindenbe belefolynia a legfelso vezetesnek? Max az allamiaknal. A legtobb cegnel az eletben talan ketevente ha latod a legfelso vezetot, a munkat meg elvegzik azok, akik ertenek hozza. Ket teljesen kulon munkakorrol beszelunk, de te szeretned ezeket egybemosni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.10. 14:02:13

@Pascal:
Churchillnek esze ágában nem volt megmondani, hogy Smith tizedes mennyi lőszert vigyen magával.

Amiről beszélsz az a mikromenedzselés.
Hiába Jeffrey Immelt a GE CEO-ja, de ha odamenne megmondani a lámpagyárba, hogy a QMH lapítógép milyen lángbeállítással dolgozzon, akkor a minden felelős sorvezető azzal kezdené, hogy kitessékeli. Miért? Mert nem ért hozzá. Nem dolga érteni hozzá. Neki nem az a dolga. Ugyanígy egy tábornoknak sem dolga, hogy tudja, hogy mikor mit csinál minden egyes baka.

Egy jó vezető a saját szintjén látja el jól a feladatát és nem próbál meg az alsóbb szintek helyett döntést hozni. Tudomásul kell venni, hogy ahogy minden döntési szint absztrahálja az információkat a felsőbb szintek számára. Ezért a felsőbb szintről lenyúlva, még szakértelem esetén sem lehetséges felelősen döntést hozni. Egyszerűen a felső vezető nincs birtokában azoknak az információknak, amiknek az alsóbb igen.
Az egyik a nagy képet látja, a másik a részleteket.

nevetőharmadik 2013.06.10. 14:04:05

@Pascal: Azért megnéztem volna Montgomery arcát, ha Churchill odamegy és elkezdi irányítani a csatát. Egyszerűen baromságokat beszélsz. A politikai stratégia megalkotását simán összetéveszted egy konkrét körülhatárolható esemény kézivezérlésével.

Egyszerűen semmi szükség soha nem volt arra, hogy Orbán munkálatokat irányítson. A hierarchia ilyen esetekben már régen ki van alakítva, nem volt ebben semmi, de semmi szokatlan. Orbán egyszerűen fontoskodni akart egy nagyot és kész.

Persze ha normális módon odamegy, és megkérdezi a vízügyestől, hogy ugyan hova vigye azt a zsákot, amit a saját két kis kezével megtöltött, aztán engedelmeskedik az utasításnak, azaz kivenné a részét a *munkából*, az rendben lenne. De ez a pöffeszkedés undorító - a legundorítóbb, hogy neked ez tetszik.

Peterpapo 2013.06.10. 14:04:41

@Pascal:

Olyan, van, hogy egyiket sem, Hanem egy olyat szeretnénk, amilyen még nem volt? vagy csak abból lehet választani, akik voltak és nem biztos, hogy jól csinálták, amit csináltak? Attól, hogy Churchill belepofázott, Viktornak is ezt kell tenni????

Kelletteznekem? 2013.06.10. 14:06:57

@Kakimaki0123456789: "Kakimaki0123456789 2013.06.10. 12:52:59
@szopacs: Adtam penzt Kolontarra, fogalmam sincs mi lett vele. Mostanaban csak direkt adomanyozok, lehetoleg etelt, ruhat"

Basszus, ez nekem is parám. Jól emlékszem, hogy valami emlékparkot csináltak belőle, de az nem rémlik, hogy pl: "325 kolontári és 562 devecseri családnak osztották szét az adományvonalból befolyt 4,32 milliárd forintot, 72%-ban házfelűjításra, 15%-ban albérlet támogatásra, a maradák egyéb költségekre ment". HA valaki tud erről, beírná? Mert bevallom, én sem merek adni, pedig Devecsernél adtam, inkább megyek személyesen... vagy tolom a Katolikus Karitásznak , ők devecseren is ott voltak, konkrétan építettek házat, meg mentették az embereket, bennük meg a baptistákban megbízok, de az adományvonalra már nem költenék... pedig kár, egyszerá is, jóhelyre megy a pénzed gonodlod, de mégsem bízok benne már

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 14:08:40

Montgomery emlékiratai szerint a lemondásával fenyegetőzve "vonatta vissza" Churchillnek azt az utasítását, hogy a D-nap előtt három nappal változtassák meg a berakási arányokat vagyis az első hullámban több katona és kevesebb jármű szállt volna parta (az anzioi hídfő tapasztalatai miatt).

Szóval, volt ilyen is :-) de ettől még nagyon messze van az a következtetés, hogy akkor fogjon inkább egy puskát és ne fotózkodjon Teheránban mert az milyen undorító !

Kelletteznekem? 2013.06.10. 14:10:52

@Kelletteznekem?: most esik le, hogy minden adományvonal egy helyre megy, nem lehet pl a karitasznak adni, elég nagy gáz...
lehet nekik közvetlen adakozni banki utalással is, én azt fogom preferálni.... aztén mindenki ahogy neki teccik...

www.karitasz.hu/aktualis/aktualis-hirek/1356---hivjon--hogy-segithessunk-

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.10. 14:13:07

Nem értek egyet a posztolóval, ne menjen oda, minek?!

Az infókat ma már a legmodernebb telefonokon megkapja azonnal dönteni tud a távolból is, ott csak útban van.

Akárhova megy sleppel megy csak feltartják a dolgozókat.

sas70 2013.06.10. 14:13:55

A vezénylő tábornok még az árvizet is megállítja az akaratával. Magyarország jobban teljesít! Ja meg Gyurcsány a hibás! Ja nem is, most Bajnai!

Conchobar 2013.06.10. 14:20:29

@Pascal: "Hanem olyat aki a helyszínen van, képben van, és el tud dönteni, keresztül tud vinni olyan kérdéseket, amit adott esetben a katasztófavédelem, honvéd vagy tűzoltó tábornok stb. nem tud (többek között hatáskör, átlátás, felhatalmazás, vagy képesség hiányában)." - A 'hatáskör, átlátás, felhatalmazás, képesség', ez mind olyan, amelyet a kormányfői dolgozószobában is át lehet látni, amihez nem szükséges kellékként homokzsák és víz. Nem szükséges a kormányfőnek a stratégiai döntésekhez sem a homokzsák meg a víz látványa. Amit helyszínen vizuális megfigyeléssel el lehet/el kell dönteni (elég magas-e a gát, szivárog-e, kell-e buzgárfogó medence stb.,fel kell-e készülni kitelepítésre), az mind olyan kérdés, amit (vízügyi/katasztrófavédelmi) szakembernek kell eldönteni. Isten óvjon attól mindannyiunkat, hogy már az árvízvédelmi kérdésekben is politikai szempontok alapján szülessen döntés

Bretschneider detektív 2013.06.10. 14:27:31

@Conchobar: Én azon csodálkozom, hogy a bal oldali gátakat is megerősítették.

Baldrick68 2013.06.10. 14:27:56

@Bogyó 2:
Harcos Kádár fiúk... :D
Na ezen vigyorgok.

Hát Kádárról sok mindent el lehet mondani, de az biztos, hogy nem egy Orbán :D
Eleve Kádár visszahúzódó személyiség volt és nem szerette a felhajtást és azt sem szerette az "elvtársai" urizálnak.
Legalábbis ha lehet hinni a róla szóló visszaemlékezéseknek.

Én azt mondom hogy tényleg gáz hogy Kádár jutott nekünk és nem a Kárpátok Géniusza egy Főtitán.
Az kellett volna nálunk mint romániában. Reggel délben este a főelvtárs osztaná az észt és a személyes iránymutatása nélkül még fingani se mert volna senki.
Talán így 40 év alatt annyira megutálták volna a személyi kultuszt, hogy most nem lenne rá ennyire igény.

Kelletteznekem? 2013.06.10. 14:28:05

Jaj, puzsérozzunk egyet: Hitler is belepofázott a konkrét harci döntésekbe. Állítólag (ezt a töritanárunk mesélte, aki amúgy publikált is, szóval nemcsak tanár volt), szóval állítólag a háború végén terv volt Hitler likvidálásra, de úgy döntöttek, inkább hagyják az egészet, mert többet árt a németeknek, ha Hitler élve marad, és a hülye döntéseit végigerőlteti a hadvezetésen.
És így is lett, stratégiai hibákat követett el, persze nem mertek vele szembeszállni, senki nem akart meghallni.

Maipuzsér kipipálva, kicsit minden irányban értelmezhető lett ez a komment :))) azajó.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 14:28:19

@Lord_Valdez: szó nincs róla, mikromenedzselésről ti beszéltek. Hogy merre megy egy gát, mennyire kell megmagasítani abban nem ő dönt.

De abban például, hogy pl. a TEK mozduljon már meg, és ha annak vezetője azt szólja vissza hogy nem ez a feladata és egyébként sincs üzemanyag ilyen méretű gyakorlatra akkor utaljanak már ki nekik azonnal hárommilió forintot benzinre stb.; ilyen kérdésben nem biztos, hogy egy honvéd tábornok vagy egy katasztrófavédelmi vezető kompetens, tud/akar dönteni.

Egy árvizet ne úgy képzeljetek el, hogy kész vezetési struktúra áll és mindig mindenki tudja merre; hanem a résztvevő szervezetek akkor építik ki a kapcsolatokat egymás felé, nem tiszták a személyek, a felelősségi határok (pl. a katasztrófavédelem milyen mértékben intézkedik önállóan a honvédek felett) és még rengeteg előre nem látott, nem egyeztetett, nem tisztázott dolog.

Nem is szólva a "rajtam az ő szeme" effektusról, másképp áll mindenki ilyenkor hozzá.

A márciusi havazásban vagy a 2006 augusztus huszadikán tulajdonképp senki sem intézkedett, senki sem vezetett: ez a miniszterelnök mulasztása is volt. Semmibe nem kerül neki egy körtelefonnal a feladatokat és a felelősséget azonnal, hatékonyan helyre tenni.

Szelid sunmalac 2013.06.10. 14:30:23

@Kelletteznekem?: A Velveten is publikalnak cikkeket.

nevetőharmadik 2013.06.10. 14:32:51

@Pascal: Na, akkor pontosan látod, miről beszélek. Montgomery nem tűrte, hogy Churchill csak úgy kézivezérelgessen dolgokat, mert nem az volt a dolga. Orbánnak sem ez lett volna a dolga.

De még ha Montgomery hagyta volna is, Churchillnek legalább volt katonai és hadvezetési múltja. Persze itt eszünkbe juthat Gallipolli. Orbánnak viszont milyen vízügyes tapasztalata, képzettsége van? Lófasz, semmi. Orbán parancsolgatni tud, de parancsolgatni a legutolsó részeg disznó is tud, az még nem egy szakmai minőség. De hogy mit érdemes, sőt kell parancsolni, azt már nem tudja.

Azt pedig senki sem állította, hogy Churchillnek puskát kellett volna fognia, ahelyett, hogy a valódi dolgát tette volna - ugyanis azért volt Teheránban.

ezanicknevem 2013.06.10. 14:33:01

Addig teljesen oké, hogy Orbán kimegy személyesen a gátakra. Orbán ma sajnos Mo. legfőbb vezetője, és ha már ez így esett, egy vezetőnek látnia kell, amit vezet. Ez a része rendben van.

Onnantól populista dolog, hogy vele megy a sajtó, ő meg lenyilatkozza, hogy MI megvédtük a várost, MI nem vesztettünk embert... miről beszél ez? Támad a II. Ukrán Front? Visszaveszi nekünk Trianont? Vagy ennyire még ő sem nagy ember?

Akár Merkel csinál ilyet, akár Obama (tornádókor), akár a mi generalisszimuszunk, az populista. De lehet, hogy az emberek ezt igénylik. Nehéz időben kell egy dirigáló apafigura, aki mindenkinek megmondja, hogy mi legyen. Lehet, hogy az embereknek ez megnyugtató. Akkor legyen. Rezeg a léc, de oké.

De ilyet szól: "utasította" az xy-t, hogy a rémhírterjesztőkkel szemben szigorúan lépjenek fel. WTF? Kit utasít? Max. felkér, javasol. Vannak már jogszabályok erre, nem?

Meg azt mondja: "személyesen irányítja" a védekezést. Személyesen? Ott áll a gáton a sátorban a térképasztalnál? Körötte már mindenki alszik, csak ő küzd, és tologatja a kis gát- meg homokzsákfigurákat? Szentendrénél áttörünk? A rakparton erősítés kell, tartsatok ki? És ezt így hogy?

Önmagát fényezi, kampányol közpénzből.

Tulajdonképp pártpolitikusi funkcióit látja el a miniszterelnöki forrásokkal. Erre miniszterelnökként nincs felhatalmazása, de így, ebben a formában nem törvénybe ütköző. Hogy ki hogy fogadja, az pártállás kérdése.

Ami ízléstelen, az Bajnaiék csesztetése. Ez egy kortünet. Ne tegyünk úgy, mintha nem Orbán alázta volna a közmédiát "királyivá". Persze, nem ő személyesen támadja az ellenfeleit. De ő intézte úgy évek munkájával, hogy a közmédiában csak az történhessen, amit ő akar. Pl. hogy noname gyalázkodás jöjjön a főhírekből óránként.

Komolyan, ez árvízi hír, hogy Bajnai nem ment ki a gátra? (Mi a fenének ment volna?) Ez Orbán államférfiúi nagysága, hogy a legtávolabbi tanyán is hallják, hogy kire ne szavazzanak. Aki nem megy ki lapátolni, az biztos nem jó miniszterelnöknek.

Gyurcsány meg kiment lapátolni (merő marketing, semmi értelme). Tényleg, őt miért nem dicsérik óránként a Kossuthon? Róla nem mondják be, hogy de jó elnök lenne, fura.

Ezzel a logikával egy árvízvédelmist kellene most rögtön Orbán helyére tenni. Én támogatom, komolyan. Valami értelmes vízügyest.

Peterpapo 2013.06.10. 14:34:45

@Pascal:

Sok mindenben egyetértünk. Viktorral pont az a baj, hogy mivel mindenről videók és fotók tucatjai készülnek, így pont azt az érzést erősíti az emberben, hogy csak a fotó kedvéért csinálja. meg az is, hogy a rádióban nem a szakemberek nyilatkoznak, hanem mindenről ő számol be. Ez is csak PR semmi más.

Conchobar 2013.06.10. 14:37:20

@Pascal: "Egy árvizet ne úgy képzeljetek el, hogy kész vezetési struktúra áll és mindig mindenki tudja merre" - Dehogynem. Kész az. Az árvízvédelem a vízügy feladata, a lakossággal kapcsolatos dolgok (kitelepítés, élelmezés, ideiglenes szállás stb.) meg a katasztrófavédelem (és önkormányzatok) feladata. Mindenki más csak vendég, segítő (honvédség, önkéntesek, tűzoltók), akik az előbbiek irányításával (tehát nem a tábornokok, nem a saját ötleteik alapján, hanem a vízügyi és katasztrófavédelem irányításával tevékenykednek)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.10. 14:43:08

@Pascal:
Pedig erről van szó. Kiment játszani, hogy személyesen irányítja a munkálatokat.

A felső vezető dolga, hogy álljon rendelkezésre a szervezet és a forrás, nem több. Az operatív irányítás nem. Azon belül már az alsóbb szinten kell meghozni a döntéseket.
Így a TEK edzésben tartása sem az ő dolga, főleg, hogy semmilyen információval nem rendelkezik a készenléti szintjéről.

Ha nem áll rendelkezésre kész vezetési struktúra, különösen, hogy nemrég reformálták meg a katasztrófavédelmet, na látod, az viszont már tényleg az ő felelőssége. Ennyi lenne a dolga.

Az, hogy tiszteletét teszi a helyszínen, tájékozódik, stb. az oké.

A márciusi havazásban mindenki intézkedett, csak a helyiek nem, mert vártak a központi vezetésre, hála annak, hogy frissen centralizálták a felelősséget.
A 2006-s tűzijáték szintén a miniszterelnök hibája, de nem az, hogy nem kezdett el fontoskodni, hanem az, hogy nem volt előre felépítve az intézkedési lánc. Ezt ugyanis előre kell létrehozni, nem ad hoc kapkodva. A következő évben már nem követték el ezt a hibát. Egyértelműen ki voltak osztva a hatáskörök. Igaz, akkor meg nem történt rendkívüli esemény.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 14:46:27

@Conchobar: ez sehol nincs így; egy vízügyes például sosem dönt abban, hogy a honvédség konkrétan hány járművet és hány főt tud mozgósítani; a rendőrségről (TEK) még kevésbé - utóbbiaknál rendvédelmi feladatot lássanak el vagy zsákokat is pakoljanak?

Ne csak olyan kérdésben gondolkodjatok, hogy hol hány méterre magasítsák meg a töltést...

qwertzu 2013.06.10. 14:46:59

A magyar közelmúltban volt két elég szemléletes esemény, amikor egy szakember konkrétan megjósolta, hogy a gebasz lesz, több másik szakember meg felhatalmazás hiányában (vagy bármi egyéb okból), füle botját se mozgatta.

2006 aug. 20 és 2013 márc. 13.

És mindkét esetben az akkori politikai vezetés lett a felelős.

IdomitottFoka 2013.06.10. 14:47:11

@Pascal: Az elég rossz, hogy a vízügy és katasztrófavédelem úgy áll, hogy az árvíz konkrét törtésének idején áll neki a miniszterelnök tisztázni a hatásköröket. Pláne, hogy már évek óta menetrendszerűen jön a májusvégi-június eleji ár. Persze jobb később mint soha, de sztem ez akkor is PR akció, ami nem baj, ilyenkor egy miniszterelnök látható és elérhető (vagyis annak látszik).

Conchobar 2013.06.10. 14:48:06

@Bretschneider detektív: Vélhetően csak azért, mert nem tudják, hogy melyik a jobboldali töltés és melyik a baloldali (hogy a torkolat felől kell nézni az 'oldaliságot', vagy a folyó forrása felől)

IdomitottFoka 2013.06.10. 14:50:12

@Lord_Valdez: Valószínűleg úgyis csak tete-vette magát, nélküle is minden ment volna. Bár ez lenne a legnagyobb baj vele.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 14:54:40

@Lord_Valdez: na és egy utolsót, Valdez kedvéért :-) azt már ne szabjuk meg egy vezetőnek, hogy a helyszínen vagy egy központból szeretne irányítani; megvan mind a kettőnek az elméleti előnye/hátránya - az elismert vezetők meghatározó része azonban nem nélkülözhette a személyes tapasztalatot.

Szóval valahogy jussatok el oda, hogy vannak olyan vezetői / döntési feladatok (vagy a meghozott döntések "megtörténéséről" való gondoskodás) ami előre nem látott, nem tervezett, a vízügyesnek honvéd/tűzoltó tábornoknak stb. nincs átlátása vagy hatásköre esetleg képessége - stb. ezt végzi el Obama, Merkel, Churchill, Theacher - ki így ki úgy de FELADAT.

Ez a mérce.

Ehhez kell mérni a mindenkori miniszterelnököt (polgármestert stb.) hogyan látta el a dolgát; lapátolni meg nem az ő dolga (majd ellenzékben) - mert ha csak fotózkodik az kutyafülét sem ér.

nevetőharmadik 2013.06.10. 14:57:04

@Pascal: már miért ne lenne kialakult vezetési struktúra? Minden évben van árvíz, néhány évente kifejezetten nagy, van benne gyakorlat, nem kevés. Eddig semmi gond nem volt, Orbán közvetlen irányítását nélkülözve sem. Faszául be van járatva. Miért ne lennének tiszták a felelősségi határok? Az a feltételezésed, hogy ez a struktúra nem létezik, teljesen önkényes, mert a tapasztalat inkább az ellenkezőjére utal.

De ha nem is lennének tiszták, akkor ez a kormány sara lenne, hogy nem volt képes felépíteni egy egyértelmű struktúrát egy ilyen - ismétlem - kifejezetten menetrendszerű esemény kezelésére. Mert a kormánynak ezt a struktúrát előzőleg kell kialakítania. Ez az, ami érvényes a márciusi havazásra. Ott a miniszterelnöknek legfeljebb annyi a mulasztása, hogy nem követelte meg attól, akinek az a felelőssége, hogy megkövetelje attól, akinek az a felelőssége, hogy ilyen esetekre meg legyen állapítva a pontos hatáskör minden kárelhárító szereplő számára. Itt egy olyan rendszernek kell lennie, ami nélkülük is működik.

Arról nem is beszélve, hogy ha Orbán kint van egy konkrét szakaszon, mert irányítani kell, akkor mi történik a többi szakaszon? Megáll az élet, és mindent elsöpör a víz? Vagy lehet, hogy nélküle is teljesen faszán megy minden?

Arról meg aztán végképp nem beszélve, hogy mi ez a kapitális baromság a "rajtam az ő szeme" dologgal! Mert ki a tököm ez az Orbán, hogy ha rajtam az ő szeme, az számít? Egyáltalán, hogy jön itt képbe a miniszterelnöki tekintély? És tényleg ki a fene ez az Orbán, hogy az ő pillantása jobban motivál, mint annak a tudata, hogy azon a munkán konkrétan emberéletek is múlnak? Amikor ott hömpölyög egy alig felfoghatóan nagy méretű, fenyegető víztömeg? Ki az az Orbán, hogy az ő kedvéért, az ő két szép szeméért fontosabb szempont mint bármi más? Iszonytató módon el vagy tévedve.

Vagy tényleg csak hülyítesz minket, és magadban azon röhögsz, hogy már tényleg akármilyen hülyeséget elhiszünk a fidesz-fanokról.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.10. 14:57:37

Lassan már a csapból is a Viktor folyik... amennyit van a gáton.

Conchobar 2013.06.10. 14:57:38

@Pascal: "az sehol nincs így; egy vízügyes például sosem dönt abban, hogy a honvédség konkrétan hány járművet és hány főt tud mozgósítani" - Szerinted úgy van, hogy gondol egyet Orbán Viktor, vagy valamelyik tábornok van a kezem a kezem alatt 20e embet, oszt uccu neki, menjetek. Vagy úgy van, hogy megkérdezik a vízügyet, kell-e ember a gátra (vagy győzik maguk is), ha meg kell hová kell és mennyi. Amúgy el nem tudom képzelni, hogy miről szól az árvízvédelem, ha nem a töltések magasításáról (+ellennyomó medencék létesítéséről, buzgárfogásról, rossz esetben vésztározó megnyitásról,vagy kitelepítésről)

nevetőharmadik 2013.06.10. 15:02:33

@Gábor (Gee Halen): A Viktorral már Dunát lehetne rekeszteni - csak hogy ideillő legyek ;)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.10. 15:02:39

@Pascal:
És egy utolsót a te kedvedért.
Nem az fontos, hogy hol van helyileg, hanem mit csinál. Az ő dolga, hogy legyen katasztrófavédelem és jogszabály, ami rendelkezik arról, hogy ilyenkor kinek mi a dolga és hatásköre. Ha ez megvan, akkor semmi szükség arra, hogy személyesen intézkedjen.
Valahogy juss el oda, hogy a kórházigazgató dolga, hogy legyen elég orvos, eszköz és legyen tiszta hierarchia, nem az, hogy irányítsa a műtétet.

És egy árvíz nem előre nem látott dolog. Minden évben van többször is.

pástétom 2013.06.10. 15:09:26

Orbánéknak talán nem kellett volna szétverni a vízügyi szolgálatot, kirúgni a sok hozzáértő embert, akkor talán a hatóságok egyedűl is elboldogulnának. De így, ebben a központosított rendszerben a Vezér nélkűl valóban nem működik semmi sem.

És ez is ide kapcsolódik:

"Nincs független vízjelző szolgálat

Ma már nincs olyan megbízható vízállás előrejelzés, mint három évvel ezelőtt, a Vituki Zrt. és az irányítása alá tartozó Országos Vízjelző Szolgálat leépítése előtt volt - nyilatkozta lapunknak egy vízügyi szakember. A szakértő elmondta: korábban a Vituki (régebbi nevén Vízügyi Tudományos Kutatóintézet) "lemodellezte" az országba érkező árhullámokat. Így hajszálpontos előrejelzéseket volt képes kiadni a szervezet minden érintettnek, a meteorológiai szolgálattól a lakosságon át a katasztrófa elhárító szervezetekig. Mostanra azonban a Fidesz-kormány felszámolta a 135 évig - még háborús időszakokban is - folyamatosan működő intézetet, ezért nem létezik olyan vízállás előrejelzés mint korábban.

A szakember hangsúlyozta: a pontos előrejelzés elengedhetetlen a hatékony árvíz elleni védekezéshez, mert támpontot ad az emberi és anyagi erőforrások megfelelő helyre és megfelelő időben történő átcsoportosításához. Az időzítés pedig sokszor létkérdés az árvíz elleni védekezésben, illetve a lakosság kimenekítésében a veszélyeztetett területekről.

A vízügyi szakértő arról is beszélt, hogy a korábban a Vituki független szervezet volt, s ez garantálta azt, hogy az általa szolgáltatott adatok mentesek voltak minden politikai befolyástól. Jelenleg azonban az államigazgatási gépezetbe tagozódó vízügyi igazgatóságok adják az információkat. Ezért felmerülhet a lehetősége annak, hogy a helyzetértékelés nem csak szakmai szempontok, hanem egyes politikai igények alapján történik. Ez pedig befolyásolhatja a védekezésre elkülönített pénzek "mozgását" is."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=652003&lstparts=1

Peterpapo 2013.06.10. 15:11:14

@Pascal:

Orbán pont ezt csinálja. Fotózkodik. Ha nem így lenne, akkor nem tévéstábbal a nyakán járná az országot és nem ő nyilatkozna mindenhol a szakemberek helyett.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 15:13:46

@Pascal: tetszik, ebben sok igazság van, ha ugyan nem az egész. Egyetértünk.

@eßemfaßom meg áll: @fog- és Bulawayo magiszter: ezért, az ellenőrizhetetlenség miatt van ott a "ha igaz" kitétel.

Blogger Géza 2013.06.10. 15:14:39

Savanyú a szőlő, elvtársak... :) A sok okostojás persze mindig jobban tudja, mit kéne Orbán Viktornak tennie, de szerintem az ide írogatók közül senkinek a tanácsára nem szorul rá. :)

Conchobar 2013.06.10. 15:18:14

Ez a mostani rendkívül veszélyes, unikális árvíz, mert "1998-2001 között négy rendkívül veszélyes árvíz vonult le a Tiszán, 2002-ben a Dunán, majd 2006-ban a Dunán és Tiszán is, egy időben". Ezeket Orbán fotózkodása nélkül is megfogni. De a mostanit a fotózkodás (majd a fotók és videók azonnali fészbúkra rakása) nélkül lehetetlenség lenne megfogni

royslade 2013.06.10. 15:20:29

@nevetőharmadik: nincs kiépült hierarchia: az elmúlt hónapokban zilálták szét a vízügyet, katasztrófavédelmet. Jelenleg nem tisztázottak a hatáskörök, a szervezeti sémák, a vízügyes szakemberek egy részét a kirúgták.

Conchobar 2013.06.10. 15:21:00

@Conchobar: ...sőt az idei tiszai árvíz is elvonult Orbán fotózkodása és pojácáskodása nélkül

monddazigazatmar 2013.06.10. 15:21:28

"Amikor a stábja azt kéri a visegrádiaktól, hogy építsenek neki gátat csak azért, hogy oda tudjon menni,"
Hát az a történet elég erősen hibádzott, szánnivaló aki beveszi.
A T. baloldal pedig annyira buta, hogy ismét akkora öngólt rug, hogy öröm lesz nézni.
Mi történt? Jött az évszázad árvize. Mit csinált a kormány? Védekezett, helytállt, összehasonlitva némettel és osztrákkal szépen megusztuk. Erre fog mindenki emlékezni.
Na, erre mit tesz a ballib sötétség? Oltogatja Orbánt, meg rémhireket csinál, hogy Esztergomot direkt elöntötték.
Miért nincs azon az oldalon csak egy embernek annyi esze, hogy felállna, és azt mondaná, hogy "Gratulálok, ezt jól kezelték, köszönet mindenkinek, de árviz ritkán van, és a következő dolgokat viszont szarul csinálják..." és elkezdhetné felsorolni.

Csak mert az egyszeru ember, miután lát egy képet a Dunáról, aztán hallja, hogy relative olcsón megusztuk, és utána hallja a nagy okos balos fikázást azt fogja gondolni, hogy ezeknek a liberális buziknak semmi sem jó, menjenek a picsába.

Ja, a szentendrei mobilgát ellen nyilatkozók, meg római part megmentéséért okoskodók hol vannak?

Serkill 2013.06.10. 15:24:25

@Pascal:
Azért lett átalakítva az egész rendszer, hogy az általad említett problémákat orvosolják. Akkor most vagy rosszul alakították át a rendszert, vagy nem a megfelelő emberek vannak kinevezve. Akkor mi lenne ha nem lenne Orbán itthon?
Churchill-t meg nézd meg a Wikipédián hogy ki is valójába, és akkor rá fogsz jönni hogy egy picikét konyított is ahhoz amibe beleszólt.

nevetőharmadik 2013.06.10. 15:31:32

@royslade: Uramisten.

Jó, akkor visszavonom azt, hogy meg volt szervezve, de ez akkor azt is jelenti, hogy még annál is jobban el lett baszva minden, mint ahogy képzelni mertem volna. Ha az Orbán kormány tényleg annyira szétbaszta az árvízi védekezés rendszerét, hogy az ő közreműködése nélkül nem működik, akkor ... olyan veszélybe sodorta az ország lakosságát, emberek ezreit, ami minimum bűncselekmény számba kéne hogy menjen.

Szégyen, szégyen, szégyen!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.06.10. 15:32:14

Tétényi Éva levegőnek nézése Esztergomban a meghirdetett nemzeti összefogásod netovábbja.

Pedig a jóasszony, mint polgármester és egyben mint a helyi polgári védelem vezetője megint többet tett az ilyenkor elvárhatónál: megtiltotta a gátakon korzózást és a védelmi feladatokat ellátók között a pártoskodást. Esetleg követhetted volna a példát, ha már nemzeti összefogást hirdettél. Mert az valami ilyesmi, nem? Legalábbis szerintem inkább ez lenne az, és nem a célirányosan kivezényelt mamelukok ölelgetése szigorúan PR célból.

orbán-farkas.gif

Isteni szerencse, hogy a habonyárpinak sikerült előkerítenie és egy helyszínre cibálni a Farkas Flórit, így legalább valamivel tudjátok ellenpontozni Balog Zozó sváci tojásafférját. Végül is öröm látni, hogy minden cölöp a helyén van még árvízkor is, és harcos kormányod vigyázó szeme nem csak a gátakon, de a nemzetközi harcmezőn is építi a védműveket.

Conchobar 2013.06.10. 15:38:08

@monddazigazatmar: "Jött az évszázad árvize" - Jött már az többször is (Dunán is, Tiszán is). Meg bizton állítható, jönni is fog még. Amúgy valóban ez lehet a intenzív fotózkodás-pózolás magyarázata (a következő választást megelőzően). Mármint, hogy ebben a kormányzati ciklusban, a hátralévő pár hónapban már nemigen lesz megint "az évszázad árvize"

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 15:40:51

@timargabor: "haigaz" kitétellel nekiálni posztot írni mninimum gáz.

csakhalkanszólok 2013.06.10. 15:51:05

- Te róka, verjük meg a nyulat! - mondja a farkas.
- Jó verjük, de mi legyen az indok? - kérdi a róka?
- Nézd! Odamegyünk, és ha van rajta sapka hát azért, ha meg nincs hát azért!
Odamennek a szépen dolgozgató nyuszihoz, és odaszólnak:
- Te nyúl, ilyen nagy a napsütés, és rajtad nincs sapka? - és már meg is az első maflás.
A nyulat jól elverik.

Pár nap múlva megint megszólal a farkas:
- Te róka, verjük meg a nyulat! - mondja a farkas.
- Jó verjük, de mi legyen az indok? - kérdi a róka?
- Nézd! Odamegyünk, és kérünk cigit. Ha füstszűrőset ad akkor azért, a füstszűrő nélkülit, akkor azért!
Odamennek a szépen dolgozgató nyuszihoz, és odaszólnak:
- Te nyúl, adj egy cigit! - kiált rá a farkas
- Természetesen! Milyet parancsoltok? Füstszűrőset, vagy szűrő nélkülit? - kérdez vissza a nyúl.
A farka a rókára bámul, aki visszaszól neki:
- Te farkas, ezen a nyúlon már megint nincs sapka.......

Aki a vicc, és az ehhez hasonló blogok között (lesz még bőven!) bárminemű párhuzamot vél felfedezni, hát az egy roppant megvezetett, eszetlen birka!

nevetőharmadik 2013.06.10. 15:51:50

@Pascal: Ó, te marha... a dolog így néz ki normális esetben: jön az árvíz, vízügyesek, katasztrófavédelmisek, hadsereg készültségbe kerülnek. A vízügyesek kimennek a gátakra, megnézik, hol mit kell csinálni, kiszámolják a szakértelmükkel, hogy hol mit kell csinálni a gátakon, ehhez mennyi anyag és mennyi ember kell. a saját eszközeiket levonják ebből a számból, és szólnak a hadseregnek, hogy ennyi emberre és ennyi homokra van szükség itt és itt. A hadsereg illetékese pedig azonnal küldi a kért számú embert és a szükséges mennyiségű járművet a kért mennyiségű homokkal. A vízügyesek megmondják a kiérkezetteknek, hogy hol mit kell csinálni, a tisztek pedig felügyelik a katonák munkáját.

Normális országban ezt már jó előre törvényben rögzítik, hogy ilyen vészhelyzetben a hadsereg a kért segítséget kérdezés nélkül nyújtja, és a kivezényelt csoport aláveti magát a szakemberek irányításának. Nem kell itt nagyon sokat filózni a dolgon, ez ennyire egyszerű.

A költségvetésben pedig azért vannak különböző összegek ilyen célra felpántlikázva és azért vannak tartalékok elkülönítve, hogy ne akkor kelljen összevissza telefonálgatni, hogy mit lehet csinálni és mit nem, mire van pénz és mire nem. Ez is ilyen egyszerű, ezen sincs mit filózni.

Az, hogy esetleg valamelyik karhatalmi vezető ilyen esetekben felülbíráljon vízvédelmis döntéseket, eleve megengedhetetlen. A hatásköre annyi, hogy eldönthesse, hogyan szervezi meg, hogy a kért erőforrás rendelkezésre álljon. Ez ilyen egyszerű, ezen nem kell filózni.

Ha ez a rendszer mégsincs kialakítva, az TRAGÉDIA. Ha emiatt a miniszterelnöknek kell kézivezérelnie és tisztáznia dolgokat, az TRAGÉDIA. Az, hogy a miniszterelnök ezt teszi, azt bizonyítja, hogy TRAGÉDIA van, és ő maga teljesen alkalmatlan miniszterelnöki feladataira. Lehet mégoly jó koordinátor is ilyen helyzetben, az ő feladata az lett volna, hogy egy nélküle is olajozottan működő gépezetet hozzon létre - előzőleg.

Ha ezt elmulasztotta, akkor ő egy szar miniszterelnök, és nem egy faszagyerek.

nevetőharmadik 2013.06.10. 15:54:53

@csakhalkanszólok: A baj az, hogy a nyuszikának szaros a segge és a pofánkba akarja törölni. És az ugyanúgy gáz, ha van rajta sapka, ha nincs.

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 15:59:30

@nevetőharmadik: akkor legyen a szarossege miatt fikázva, ne a sapka miatt

műproli 2013.06.10. 16:04:45

Enek a Zorbának csinájják a zárvizet! Mer ahol csak megjeleneik ot mingyár árviz lesz belőle!! Már tugyuk hogy 2000ben is árvizelt, mosmeg direkt neki csinájják a zárvizet hogy pávatáncot járgyon a gátakon!!!

És mindezt mér találták ki ezek a fityiszek?
Mér beszél ez fojton kitelepitésekről? Mer az az I gazság hogy 10ezer emberenek van hej a kitelepitőbe! Na eszt kel tudnia mindenkinek hogy aki Kubatof listán van rajt az lesz oda ki telepitve!!!!

Mer nincs it demókrácja hanem esz ety dikta túra!!!!!

artz100 2013.06.10. 16:09:51

"Semmilyen utasítás nem hajtható végre, csak ha a Bakondi úr vagy én mondom" - hallható abban a videóban, amelyet a miniszterelnök stábja posztolt a Facebookon szombat délután.

Na ez baj!
Két hozzá nem értő pancser osztogat parancsokat éles katasztrófa helyzetben!

Conchobar 2013.06.10. 16:15:17

A baj az, hogy egyesek nem is nagyon értik, meg nem is akarják, hogy mi a gond evvel a fotózkodással. Nem értik, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki érdeklődőként fotóztatja magát (milyen segítségre van szükségetek a kormánytól), vagy irányítóként (gyerekek itt én gondolkodok, itt én védekezek, mindenki más csak statiszta és kellék). Nem értik, hogy ez utóbbival az is gond, hacsak egyszerű képmutatás, meg az is, ha ez nem képmutatás, hanem a valóság (hogy Orbán Viktor tartja vissza az árvizet, védi gátjainkat, gondolkodik a szakemberek helyett, ő irányít mindent)

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 16:16:49

@artz100: @artz100: akkor most nézd meg ÚJRA azt a videot amire hivatkozol és ne csak a mindenhol idézett félmondatot mantrázd. Ugyanis ezt mondja egy adott esetben:

"semmilyen levonulás meg vízkiengedési utasítás nem hajtható végre, csak ha a Bakondi úr vagy én mondom."

érted ugye? nem homokzsákosztásról utasitgat, csak a legkomolyabb döntéseket amiknek már politikai felelőssége is van (elárasztani területeket, felhagyni a védekezéssel) nem hozhatja meg más csak a felső vezetés.

Baldrick68 2013.06.10. 16:17:09

@monddazigazatmar:
Aha szóval akinek nem tetszik az hogy dilettáns módon csinálják a dolgokat és oktalanul veszélybe sodorják az állampolgárokat (pl. az árvíz előtt 3 héttel bontják el a gátat győrújafalu mellől 4 km hosszan) az ballib nyafogó.

Na mondj még ilyeneket öröm olvasni.
Tudod ez az attitűd amit te és az elvbarátaid képviselnek az a csodás 50-es éveket idézi.

Baldrick68 2013.06.10. 16:19:19

@eßemfaßom meg áll:
És ez mióta OVI kompetenciája?
Ennyire ért hozzá?

Ez az Orbán annyira polihisztor, hogy Leonardo hozzá képest egy szakbarbár mongoloid idióta.

artz100 2013.06.10. 16:21:44

@eßemfaßom meg áll:

Miniszterelnökként ne adjon a védekezésben résztvevő szakembereknek semmiféle utasítást!
Ez nem politikai kérdés, hanem szigorúan szakmai.

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 16:22:00

@Baldrick68: A katasztrófavédelem főnökének kompetenciája. tudod, ott az a B betűs név abban a mondatban.

Peterpapo 2013.06.10. 16:24:13

@Baldrick68:

Orbán nem poliizé, hanem Ő a Mekk mester. Mindenhez ért. Mindenben szakember. Ezért nem értem mi a gond, hogy beleszól, hiszen mint szakember ő tudja, mikor, hol, mit kell csinálni. A szakember az szakember. Na.

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 16:25:35

@artz100: baromira nem csak szakmai kérdés. van 3 szakember, van 3 eltérő véleményük, az egyik 2milliárdba kerül, a másik 4-be a 3. 1-be de elvisz egy kisebb falut. Valakinek el kell dönteni, hogy 1, 2 vagy 3 és ez a politikus feladata adott esetben. Ideális világban persze lenne 1db tökéletes szakmai megoldás mindenre és nem is léteznének a politikusok.

artz100 2013.06.10. 16:29:23

@eßemfaßom meg áll:

Te is tudod hogy nem erről van szó.

Orbánék a maximális politikai hasznot próbálják maguknak megszerezni a katasztrófából. Bármi áron.

Ez az én szememben annyi mintha kifosztanák egy kitelepített házát.

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 16:31:58

@artz100:
1. de
2. minden politikus ezt csinálja (keress rá "merkel wasser" vagy "obama hurricane" szavakra a gugléban, de Ferenc a Gy. is posztolt magáról homokzsákolós képet, nehogy kimaradjon a buliból)

artz100 2013.06.10. 16:34:30

@eßemfaßom meg áll:

Melyikről mondja be a közszolgálati tv-, rádió félóránként 6x hogy SZEMÉLYESEN IRÁNYÍTJA A VÉDEKEZÉST?

És itt az irányításon van a hangsúly.

(nem kiabáltam, kiemeltem)

eßemfaßom meg áll 2013.06.10. 16:39:39

passz, se a német se a magyart tv-t-rádiót nem nézem/hallgatom rendszeresen.

tegnap az F1 alatt mindenesetre nem hallottam, de kíváncsivá tettél, belehallgatok a tv-be

lobster thermidor 2013.06.10. 16:46:54

Emlékeim szerint még soha, sehol nem használt a munka intenzitásának, ha valahova kivonult egy tótumfaktum, a mögötte vonuló sleppjével. Inkább csak akadályozták a normális munkamenetet.
Ebből következően azt gondolom, hogy a homokzsákok, meg a Duna is meglettek volna a min. elnök elvi iránymutatásai nélkül.
Az pedig, hogy orbán válogatás nélkül mindenkivel szemben az "uraim" megszólítást használta, az arra vall, hogy vagy nagyon sekélyes a szókészlete, vagy egyszerűen nem tud mit kezdeni egy olyan helyzetben, amikor idegen emberekkel kell szemtől-szemben állnia, és nem a megszokott talpnyalók között, maximális védettségben oszthatja az észt.

czjanos 2013.06.10. 16:57:07

Angela Merkel is elment Passauba, megnézni a mentést és a károkat, utána igyekezett vissza a kormánykerékhez, mert az ő dolga a kormányzás, nem a gátakon történő magamutogatás.

Netuddki. 2013.06.10. 17:03:43

@eßemfaßom meg áll: "akkor legyen a szarossege miatt fikázva, ne a sapka miatt"

Sajna a szarossegget már törvénybe foglalták, hogy nem lehet fikázni. Úgyhogy marad a sapka...

Netuddki. 2013.06.10. 17:05:28

@lobster thermidor: Elég csak a mellékelt képet megnézni. Aki haptákban áll az nem tud dolgozni...

Netuddki. 2013.06.10. 17:08:47

@Baldrick68: @artz100: Látom végtelen ciklusba kerültetek eme orbánfarturkász hatására. Adok egy resetet:
- Teljesen felesleges "ezekkel" vitatkozni, csak a fideszes propagandát nyomják eszetlenül...

lutria 2013.06.10. 17:35:50

Szerintem először mutassa fel az idevágó szakmai végzettséget igazoló iratait,majd ezután utasítgassa azokat az árvíz-és katasztrófavédelemben magas beosztásban dolgozókat akik több évtizedes tanulás,munka,szakmai szamárlétrát megmászás után kerültek a pozícióba...
Mert a mostani végzettségével maximum homokot lapátolhatna ha nem ő lenne a miniszterelnök.

monddazigazatmar 2013.06.10. 17:52:50

@Baldrick68: NA, Te vagy a legjobb példa a baloldal sötétségére.
Ja, veszélybe sodorták a népet, igen. Tényleg, labancok meg németek haltak meg, magyar áldozat még nem volt.
Ki a dilettáns? Te, aki hulyeséget röfögsz, vagy azok akik megvédték az országot.

monddazigazatmar 2013.06.10. 17:55:19

@lutria: Mert a zorbán irányitott ugye? Vagy csak valamelyik rádió, tévé igy közölte.
Ha meg esetleg mégis ő irányitotta, akkor jól csinálta.

Annyira jó lesz, ugy be fogjátok szopni a választást, hogy öröm lesz nézni. Nagy szar a fidesz, de a ballib söpredéknél minden jobb.

Hajdú Peter 2013.06.10. 17:58:07

@Baldrick68:
Idiota, ha szocik volnanak hatalmon, mar reg ugy elontotte volna az orszagot a viz, hogy meg a Gellert hegyen is 5 meter viz volna. Es a szocik azt is sikernek konyvelnek el.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 18:35:37

@Hajdú Peter: egyelőre csak azt tudjuk, hogy a Fidesz van kormányon, és nem öntötte el az országot a víz.

@eßemfaßom meg áll: és igazad is van, most jött a cáfolat, már benn is van a cikkben - elnézést kérek mindenkitől, hogy elhittem.

M. Péter 2013.06.10. 18:45:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Busht nem segítette a Katrina hurrikán New Orleansban.

Pop40 2013.06.10. 18:57:25

@czjanos:

"Az állandó jelenlétével viszont az az üzenet jött át, hogy nélküle nem ment volna, tehát nem bízik a szakemberekben. Az ő szakembereiben. Akiket ő választott, nevezett ki."

Meg is válaszoltad a kérdést. Azoknak az embereknek a "szakértelmében", akiket ő maga nevezett ki, nem csoda, hogy nem bízik, én sem bíznék a helyében.

Eltolcsy, Hoffmann, Szíjártó, Lázár, Kerényi.
Egy pár "szakember", akiket ő nevezett ki.

Pop40 2013.06.10. 18:59:30

@timargabor:

"egyelőre csak azt tudjuk, hogy a Fidesz van kormányon, és nem öntötte el az országot a víz."

Na ja, csak ebben egy hangyányival több szerepe van a gátakon önfeláldozóan dolgozó önkénteseknek, mint a fidesznek.

nevetőharmadik 2013.06.10. 19:03:48

@eßemfaßom meg áll: Egyetértek. Nem az a bajom, hogy kint volt a gáton, hanem azon vagyok megütközve, hogy "irányított". Hogy miért gondolom, hogy ez a szarossegg-kategória, bőségesen kifejtettem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 19:08:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"S alapvető tény: a természeti katasztrófa mindig a kormányt segíti, sosem az ellenzéket."

- Jövő tavaszig sor kerül a kár(ki/nem/)fizetésekre, és ha az egyenlege az embereknek nem stimmel, akkor már nem fogja őket érdekelni, hogy a viktor személyesen mentette meg őket, azt fogják már tavasszal érezni, hogy elúszott mindenük.

kiraaaaa 2013.06.10. 19:12:22

Remélem, hogy ez az össznépi lelkesedés kitart a Duna déli részére is!

Pop40 2013.06.10. 19:16:17

@Bogyó 2:

"Szerintem ő anyagilag se vádolható sok mindennel, nem hiszem, hogy egy kapzsi, pénzsóvár alak volna, sőt kifejezetten azt gondolom, hogy az anyagiakat megfelelő módon kezeli."

Amúgy jól vagy?

Ja, az anyagiakat megfelelő módon kezeli, lenyúlja mindet, amihez csak hozzáfér.
Itt van, mennyire megfelelő módon kezeli az anyagiakat.

index.hu/belfold/2013/05/07/tobb_mint_3_milliardot_kerestek_a_kozgep_tulajdonosai/

www.napi.hu/magyar_vallalatok/milliardokat_vettek_ki_a_fidesz-kozeli_cegekbol_itt_a_lista.555445.html

Igaz, ezek csak a koleszos meg nem koleszos haverjai, ebből Vitya nyilván nem lát egy fillért sem. Muhahahaha.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 19:19:39

@Bogyó 2:

Talán Pető Iván volt az egyetlen olyan magyar politikus, aki mindig minden helyzetben higgadtan érvelve tudott felszólalni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 19:26:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Egy gond volt vele: nem volt igaza pont akkor, amikor a szava sokat számított. Gyakorlatilag vele kezdődött az SZDSZ rossz útra térése, majd halála.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 19:28:54

@Pascal:

Azt ugye tudod, hogy a hadsereg főparancsnoka a köztársasági elnök? A miniszterelnöknek semmi köze a hadsereghez. Ezért nem tudta 90-ben a történészek társasága bevetni a katonaságot a lakosság ellen, mert Göncz Árpád minden katonát visszaparancsolt a laktanyába.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 19:31:56

@arpi62:
Szerintem te Orbánról meg Matolcsyról beszélsz, csak kevered a neveket.

Egyébként meg Orbán egy zsákot nem fogott meg, Bajnai legalább dolgozott.

Az árvizet meg nem a bölcs vezré, hanem az össznépi összefogás miatt sikerült megfékezni. Izgi volt nézni tegnap, ahogy a Vízivárosban 6 éves gyerekek is vonszolták a homokzsákot, 70 év körüli nénik, akik már nem bírták volna emelni a teli zsákot, hajtogattak a lapátolóknak, meg beszálltak az egyébként a rakpart kiürítésére odaküldött rendőrök is a homokzsákpakolásba.
És egy csomó katasztrófaturista is beállt, amikor látta, hogy munka van. Nemcsak magyarok.

A Fidesz szervezése viszont pocsék volt, beszélgettünk a lélegzetvételnyi szünetekben emberekkel, akik bejelentkeztek a katasztrófavédelem honlapján, magasról szartak rájuk, úgyhogy elindultak maguktól a veszélyeztetettnek gondolt helyekre - és mivel kb. éjjel 11-ig folyt ott a meló, nem tippeltek rosszul.

A katasztrófavédelem ellenben maga volt a katasztrófa ebben az esetben is, mint márciusban.
Szervezésből most is megbuktak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 19:41:22

@Pascal:

"pl. a katasztrófavédelem milyen mértékben intézkedik önállóan a honvédek felett) és még rengeteg előre nem látott, nem egyeztetett, nem tisztázott dolog."

- Ezek a dolgok le vannak fektetve.

Régi eset a Csörsz utcai házrobbantás (Vagy Tartsay, már nem emlékszem, valahol a mai MOM park mellett.) A kivonuló rendőr nem volt tisztában vele, hogy amíg a közvetlen életveszély nincs elhárítva, addig a szolgálatos tűzoltóparancsnok a góré. A rendőr csak a rendfokozatot nézte. Most nem mennék bele ebbe az esetbe konkrétabban, mert már lassan 25 éve volt.

Viszont kihangsúlyozom még egyszer egyértelműen: A hatókörök és alá-fölé rendeltségi viszonyok egyértelműen le vannak fektetve. Ha tévedek, és mégsem, akkor itt komoly gondok vannak.

Pop40 2013.06.10. 19:42:07

@Pascal:

"de győzzétek meg először Churchillt, hogy ne pofázzon bele a katonák dolgába"

Ezt a kretén párhuzamot se lehetett könnyű összehoznod.

Churchill egy icipicit talán jobban képben volt hadügyi dolgokban, mint Vitya vízügyiekben, ugyanis C eltöltött egy pár jelentéktelen évtizedet katonai környezetben. (És nem akkor látott először katonát, mikor a kirendelt sajtóval lefotóztatta magát köztük.)

Még akkor is röhej kettejüket összevetni, ha Vitya, mint minden isten, köztudomásúlag mindenhez ért, amint az látszik is a sikeres működésén.

flort 2013.06.10. 19:48:06

Mivrl lapátoltam egy kicsit a hétvégén, talán megosztanám a tapasztalataimat.

Lehet, hogy jól volt szervezve a védekezés, de a tömeges önkétes munkásokra nem készült fel senki. Ott álltunk 20-30 köbméter homokkal szemben volt lapát, zsák, ember, de sehol nem volt senki, aki megmondja, hogy hova rámoljuk a töltött zsákokat.

Időnként jött egy homlokrakodó, aminek a kezelője teljesen elkészült (vsz egy hete ezt a káoszt látta), hogy mozdulni sem tud. Erre átrakodtuk a homokzsák halmot 20 méterrel odébb, kicsit forgolódott, hoztak még egy teherautó homokot. És így ment segész szombaton és vasárnap 2-ig (amikor az önkormányzat bemondta, hogy önkéntesekre van szükség, csak addigra már zsák sem volt).

Pedig egyszerű lett volna a dolog: valaki, aki átlátja a rendszert (vízügyes gyakornok, ilyesmi) egy láthatósági mellényben megmondja, hogy mit csináljunk, hova tegyük, mennyit rakjunk, esetleg, hogy két óra múlva menjünk vissza, vagy hogy a szomszéd faluban van szükség a kezeinkre.

Na, ezt kellett volna megszervezni. Szerencsére nem volt igazi vészhelyzet, mert akkor csak szaladgáltunk volna, mint a hupikék törpikék, mikor feltűnik Hókuszpók és a macskája, mert senki nem mondta volna meg, hogy akkor mi is a teendő.

Szerencsére semmi nem történt.

azbesztos 2013.06.10. 19:48:30

@nevetőharmadik: Orbán legalább nem szemkilövetés és járókelő veréshez irányította a rendőröket, mint gyurcsány 7 éve, hanem okos és lelkiismeretes igyekezettel az árvízi mentést irányítja.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 20:05:33

@monddazigazatmar:

"Mi történt? Jött az évszázad árvize. Mit csinált a kormány? Védekezett, helytállt, összehasonlitva némettel és osztrákkal szépen megusztuk. Erre fog mindenki emlékezni. "

Politikamentesen:
- Nekünk közel 6-8 napunk van felkészülni arra az árvízre, amire Passaunak adott esetben csak tizenkét órája.
- Sokan emlékezni fognak rá, hogy a miniszterelnök kint volt a gáton, de arra a választásokkor még többen, ha elveszítik a pert a biztosító ellen, vagy ha a kifizetést ellensúlyozandó a biztosító jövőre 800%-os ártéri pótdíjat vezet be. Bár a biztosítók zöme nem köt ártérre árvízkockázatú biztosítást.
- Hányan fognak arra emlékezni, hogy lehetetlenség volt Budán közlekedni? Utólag rengetegen lesznek okosabbak, hogy mit hogy lehetett volna lezárni/átirányítani. (Pedig a körülményekhez képest egész jól leszervezték ma)

- Hány árvíz kell hozzá, hogy végre befoltozzák azt a ki...zott HÉV alagutat? Átlag három méterenként van egy vízbetörés/szivárgás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 20:14:09

@eßemfaßom meg áll:

"semmilyen levonulás meg vízkiengedési utasítás nem hajtható végre, csak ha a Bakondi úr vagy én mondom."

- Ezzel az a baj, ha le kell vonulni, mert tarthatatlanná válik egy gát, akkor azt a helyszinen levők tudják eldönteni, nem a két faluval arrébb levő urak. Továbbá egy gátelhagyásra adott esetben csak percek állnak rendelkezésre (gátszakadás!), hogy azt emberveszteség nélkül végre lehessen hajtani.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 20:20:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: jogos. az utolsó mondatodhoz még - a budapesti tetőző vízállások:
1965: 845 cm
2002: 848 cm
2006: 860 cm
2013: 891 cm
Szűk fél évszázad alatt majdnem fél méter emelkedés, a nagyja az utóbbi tíz évben. Innentől ugyan minden egyes centi nagy vízhozamnövekményre áll elő, de úgy tűnik, ez nem teljesen érdekli a vizet.

Budapest elvileg 930 cm-ig védett, de láttuk amit láttunk a budai oldalon a Vízivárosban. És ha ilyen ütemben emelkedik tovább, még 20-40 év, és egyszer elúszunk. Fél méter még kezelhető lenne homokzsákkal (ember van felrakni) - de lesz még Pesten mobilgát. És ki kell foltozni nemcsak a HÉV-alagutat, de a csatornahálózat és a tisztítóművek átemelőrendszerét is.

(Lesz még következő köre a Római part-vitának is, úgyhogy ceterum censeo: kell ott is mobilgát, de nem a parton, hanem a Nánási út-Királyok útja vonalán).

flort 2013.06.10. 20:21:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Bakondi még rendben lenne (ő a fő katasztrófa-védő), de a miniszterelnök mi alapján ugat akár a helyszínen, akár két faluval odébb? Amúgy is kézenfogva járkálnak mindenhova, nem?

monddazigazatmar 2013.06.10. 20:22:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Elég nehéz politikamentesen beszélgetni egy kifejezetten ellenzéki oldalon.
- Ahogy mondod, nekünk több időnk volt felkészülni. Ez ugy magában foglalja, hogy a németeket is meglepte, igaz?
Akkor miért jön elő valamelyik ökör itt fent, hogy 'elbontották a gátat, és veszélyeztették az embereket'. Gondolom igy volt beütemezve egy hónapja senki nem gondolta, hogy júniusban ekkora viz fog jönni.
- Ártéri telek azért olcsó, meg nem adnak ki engedélyt épitkezni általában mert kockázatos. Arrol nem is beszélve, hogy hány embernek uszott el a háza? Mert nem tizezrek, az biztos.
- A kutya nem fog arra emlékezni, hogy dugó volt. Mellesleg igen borult idiótának és/vagy indexbloggernek kell ahhoz lenni, hogy minden helyzetben elvárják, hogy a legkisebb kényelmetlenség se érje őket. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, aki nyafogni fog, mert a margitszigeten szokott biciklizni a hülye orbán meg nem engedi oda.

És tényleg akárkik szervezték - eddig - nagy gratula érte.
Az itt fanyalgó nyomik meg menjenek a picsába.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 20:25:35

@timargabor:

"ha szocik volnanak hatalmon, mar reg ugy elontotte volna az orszagot a viz, hogy meg a Gellert hegyen is 5 meter viz volna. Es a szocik azt is sikernek konyvelnek el."

- Öt méter mély vízben a Citadella? Tényleg kurva nagy siker lenne!

A Vaskapunál levő gátnak minimum 190 méter magasnak kellene lennie!

Az eddigi rekord csak 181 méter.

hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1rom-szurdok-g%C3%A1t

monddazigazatmar 2013.06.10. 20:27:58

Amugy meg, ha most Mesterházy a miniszterelnök akkor a Duna átugorja Magyarországot, esetleg befagy a tekintetétől.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 20:29:50

@Namir:
Képzeld, napokon át lapátolt.
Szar ügy, mi?

Orbán meg irányított a faszomat.
Kint volt és feltartotta azokat, akik dolgoztak volna. Egy homokzsákot sem fogott meg, csak pofázott mindenhol ökörségeket.

@Bogyó 2:
Hát mobndjuk Bakondi jobb lenne, ha egyáltalán nem jutna szóhoz, sőt, jobban jártunk volna, ha már márciusban elküldték volna a picsába.

@szopacs:
Az is barom, aki pénzt ad.
Jusson eszetekbe, mi történt a Kolontár-számlára az iszapömlés után befolyt több mint 4 milliárddal.
Szétosztották?
Szét a faszt! Kaptak a helyiek (összesen!) kb. 300 milliót.
A többit lenyúlták Orbánék.

@Pascal:
Jaja, mert Orbán képzett vízügyi szakember.
Köztudott, hogy a jogi karon, ahol végzett, a 80-as években igen magas fokon tanították a katasztrófavédelmet és a vízügyet.
Ja, meg a kolbásztöltést.

"egy vízügyes például sosem dönt abban, hogy a honvédség konkrétan hány járművet és hány főt tud mozgósítani; a rendőrségről (TEK) még kevésbé - utóbbiaknál rendvédelmi feladatot lássanak el vagy zsákokat is pakoljanak?"
Na nehogy már ez a miniszterelnök feladata legyen...

"a vízügyesnek honvéd/tűzoltó tábornoknak stb. nincs átlátása"
Mert egy jogász végzettségű díszfasznak, aki soha életében semmit sem dolgozott, van, mi?

@Kelletteznekem?:
PÉNZT NE adj egyik szervezetnek se.
A pénzt könnyű ellopni, és meg is teszik.
Adj ruhát meg kaját, azt ki kell osztani, mert a ruhát tárolni kell, azaz hely kell neki, a kaja meg megromlik.

@eßemfaßom meg áll:
Ez sem az ő dolguk lenne, hanem a hozzáértő vízügyi szakembereké.
Ja, hogy azokat kirúgták?
A picsába!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 20:36:01

@monddazigazatmar: "'elbontották a gátat, és veszélyeztették az embereket'. Gondolom igy volt beütemezve egy hónapja senki nem gondolta, hogy júniusban ekkora viz fog jönni." - azt lehet tudni, hogy a dunai zöldár június elején szokott jönni. Messze nem minden évben persze, és erre az irdatlan vízre még nem is volt példa se júniusban, se máskor. De tavasszal töltést elbontani, az hidrológiai szempontból nagy hiba. Szeptemberben sokkal kisebb az ilyen probléma valószínűsége (ismétlem, az ekkora vízé júniusban sem sok, de *valamekkoráé* azért nagy).

A védekezés szakmai sikere - amiben nem kis része volt a helybeliek elszántságának, a Honvédségnek és a gátépítéshez amúgy is helyben lévő technikának - hogy így is sikerült megfogni a vizet, még ha ez péntek este hajszálon múlt is.

A tavasz végére ütemezett bontásban pedig két tényezőt vélek felfedezni, és mindkettő kormányfüggetlen: (1) a jogi (esetünkben feltehetően közbeszerzési) szemléletmódot, a törvényi határidők ugyanis nem fognak a hidrológiához idomulni, ha valaki nem idomítja hozzá őket, és (2) a veszélyérzet hiányát. Valakinek erre a vizigben pecsétet kellett tennie, és benne nem szólalt meg a vészcsengő. Nem kívánom, hogy verjék el a port rajta, de kerüljön be minden vizes ÉS JOGI szakkönyvbe az eset, már jól jártunk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 20:40:53

@timargabor:

Egy több éves infó alapján úgy tudtam, hogy Bp-n a mellvéd teteje 10 méteres szintet jelent. Ezért nem is nagyon érdekelt, mikor 860 feletti első becsléseket hallottam.

A mobilgát kérdésben: Láttalak az ATV-n, és egyetértek, kell.
De (szerintem) nem a parton, hanem a Királyok útján.

Ekkor merül fel az a kérdés, tudunk-e olyan alapot építeni, ami nem mozdul el stb...

Szentendrén a kanyarokban ott vírít a betonoszlop, Párkányban a kanyarokban is behelyezhető elemek vannak. (Bocs a pongyola fogalmazásért)

Viszont a jelenlegi semmittevés nem állapot. Ahogy a mai közlekedési káosz sem megoldás semmire, bár a körülményekhez képest elég jól megoldották, de holnapra ez már kevés lesz. A holnap alatt nem csak a holnapi napot értem.

Nem tudom, történni fog-e érdemben valami, de az biztos, az árvíz utáni (rohamtempóban végrehajtott eddig elmaradt, de szükséges beruházások avatóján történő) szalagátvágásokkal sokkal többet nyerhetne a miniszterelnök, mint a jelenlegi főtitán-féle magamutogatással.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 20:44:26

@monddazigazatmar:

Nem tudom merre jársz, de Buda katasztrófális volt ma. És csak rosszabb lesz, mert nem mindenki tud több napra otthon maradni.

zorki 2013.06.10. 20:50:08

Ami számomra leginkább hiányzik a híradásokból, az a vízügyi szakma.
Úgy tűnik mintha Orbán, Bakondi vagy Pintér vagy Hende szakmája lenne ez.
Ami azért baj, mert most is elvonja a magyar vízügyi igazgatás szerepéről a figyelmet.

Példa: 1998. novembere Újkenéz. Előtte órákkal Tiszabecs, és Milota is megmenekült, az addigi legmagasabb vízállásoktól.
Újkenézen nagyon veszélyes volt a helyzet, a töltéskoronát homozsákokkal magasították, de közvetlenül a töltés mellett haladó közútra így is csurgott már a víz. Kataztrófa előtti hangulat volt.
Milotáról megérkezett az országos vízügyí igazgató, a megyei vízügyi főnök és főmérnök, a megyei elnök. A szakaszon egy hetven év feletti helyi vízügyi szakember irányította védekezést. (valszeg vízügyi technikusi képzést szerzett, a korábbi időkben a szokások szerint)
De a Tiszának erről a szakaszáról, a vízrajzáról és domborzatáról, a töltések állapotáról és így a védekezési teendőkről és lehetőségekről mindenkinél többet tudott.
A főnökök őt kérdezték: bírja-e a töltés?.
Ő az ártéren lévő legközelebbi fára mutatott. Az egyik ágon korábban egy szalagot helyezett el, ha a víz azt eléri, akkor menekíteni kell a falut.
Akkor talán két centi hiányzott csak. A gáton abbamaradt a munka, most már mindenki a végkifejletet várta. Talán tíz percig-negyedóráig nem emelkedett a víz, aztán mintha süllyedni kezdett volna. Az idős szakember egyből jelezte, valahol fentebb átszakadt a gát. Az a feljebb -mint tíz perc múlva rádión keresztül is megtudtuk, Kárpátalján volt. Így ért véget a vészhelyzet Újkenézen. De lejjeb még napokig küzdöttek az árral.
Szal Orbán Viktor gumicsizmája nem ér fel, ezekhez a szalagokhoz, és erre nincs is szükség. Támogatására és nem irányítására vágynak ezek a szakemberek. Ők sokkal többet tudnak a Dunáról vagy Tiszáról, hogy egy pár gumicsizmával ezt bárki is helyettesíthetné.
Szomorúan látom, hogy a média láttatása szerint a politikusok többet tudnak a Dunáról, mint a szakemberek.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 20:50:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: vigyázz, nem a mellvéd teteje számít, hanem az alja. A mellvéd önmagában nem véd semmit se, alatta szépen átjön a víz. A ferencvárosi parton meg csak oda vannak téve a betonelemek, az úgy végképp csak dísz. Persze meg lehet támasztani zsákkal, de ugyanezt tudja a zsák mellvéd nélkül is.

"A mobilgát kérdésben: Láttalak az ATV-n, és egyetértek, kell. De (szerintem) nem a parton, hanem a Királyok útján." - egyetértünk, pontosan ezt írtam egy fentebbi kommentben. Az ATV-n is mondtam, és az m1-en is mondtam volna, de ott másról kérdeztek :)

"Ekkor merül fel az a kérdés, tudunk-e olyan alapot építeni, ami nem mozdul el stb..." - beton van, mérnök van... (még)

"Szentendrén a kanyarokban ott vírít a betonoszlop, Párkányban a kanyarokban is behelyezhető elemek vannak." - nézd meg ezt a képet:
www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2013/06/07/Nemet-gat.jpg
fogtam is a fejem, hogy még ilyen vonalvezetést, de láthatóan működik a dolog - ezzel együtt eszembe nem jutna ilyent javasolni.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 20:51:53

@eßemfaßom meg áll:
És Bakondi mi a faszhoz ért, mégis?
Nézd már meg, mivel foglalkozott eddig életében.
"A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1971-ben, majd a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola hallgatójaként határőr-parancsnokként és általános iskolai tanárként diplomázott 1975-ben. 1977-1982 között a József Attila Tudományegyetem jogi végzettséget szerzett, a jogi szakvizsgát 1997-ben tette le."
Az ország leggyengébb felsőfokú intézetében végzett határőrként, aztán meg jogász lett.
Ezek közül melyiknek van bármi köze katasztrófavédelemhez?
Biztos a jogi végzettségnek, ugye, mert Orbán, a másik nagy irányító is jogász...

"van 3 szakember, van 3 eltérő véleményük, az egyik 2milliárdba kerül, a másik 4-be a 3. 1-be de elvisz egy kisebb falut. Valakinek el kell dönteni, hogy 1, 2 vagy 3 és ez a politikus feladata adott esetben"
Az a lófaszt.
A három szakembernek kell megegyezésre jutnia, legalább 2:1 arányban.
Mellesleg ha ennyire eltérő döntésre jutnak, akkor a 3 közül 2 nem szakember.

@monddazigazatmar:
Az országot nem Orbánék védték meg, hanem az emberek, akik odamentek dolgozni - a katasztrófavédelem faszságai ellenére -, ahol szükség volt rájuk.
Pártállásra való tekintet nélkül.

Orbánék csak hátráltatták őket.

Ja, a labancok egyébként Habsburg-párti magyarok voltak, nem osztrákok.
Tanulj, tinó...

Ja, és talán menj inkább te a picsába, te Fidesz-seggnyaló.

@flort:
Pesten is ez volt.
Sehol egy irányító.

@azbesztos:
Hogy mi a lófaszt csinál?
Véletlenül sem csak pózol és ökörségeket beszél, ugye?
Véletlenül a nagy irányításba azért egy győri focimeccs (a Kuvait elleni dicsőséges 1:0) megtekintése azért még belefért, a nagy védekezés ellenére, ugye? Igaz, Győrt akkor vitte el majdnem a Duna, de oda se neki. A foci fontosabb.

azbesztos 2013.06.10. 20:54:09

Majdnem vitte el, de Orbán megvédte.

irtech 2013.06.10. 20:55:35

Amennyiben igaz az általa használt királyi többes, az bennem igen komoly alkotmányossági kérdéseket vet föl.

flort 2013.06.10. 20:57:41

@Óz, a nagy varázsló: Az a baj, hogy a marha nagy elégedettség miatt nem fognak tanulni a hibákból.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 20:57:45

@timargabor:
Jaja, Budán a mellvéd alatt végig jöttek elő a buzgárok, a Bem rakparton tegnap az ellen pakoltuk a zsákokat este 11-ig.

Az Erzsébet hídnál szarabb volt a helyzet, mert ott a csatornatetők egy része is vízszint alá kerültek, és azokon is jött fölfelé a víz.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 21:02:59

@azbesztos:
Ja bocs, csak most jöttem rá, hogy elejétől fogva viccelsz.

@flort:
Nem, az tuti.
Ott is végül valami főrendőr kezdett el irányítani, hogy melyik adag zsákot hova vigyék, addig totál anarchia volt, hatalmas lelkesedés, de nulla szakértelem.
De hogy hogyan kell lepakolni a zsákokat - hát az teljesen az önkéntesek tetszésére volt bízva. Pedig azt sem ártott volna bemutatni legalább 10 embernek, aztán azt a 10-et elküldeni a különböző partszakaszokra irányítani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 21:03:13

@timargabor:

"beton van, mérnök van..."

- Allee szindróma? Mikor az alvállalkozói láncon lefelé haladva a szellőző rendszerrel szembeni műszaki paraméterek is csökkentek....

Nyomvonal: Az a borzalmas beszögellés (bár te vagy a szakember) felfogható egy bujtatott tározónak is?

flort 2013.06.10. 21:11:12

@Óz, a nagy varázsló: Itt főrendőr sem volt. Pedig fele ennyi emberi munkával meg lehetett volna oldani.

Egyszer-kétszer feltűnt egy fontos úr, makulátlan pólóban, intézkedett, aztán eltűnt órákra vagy egy fél napra. Máskor egy saját rendszámos faszi dudált rá a kisteherre, amire épp dobáltuk fel a zsákokat , amiktől nem fért el. Elengedtük és kiderült, hogy ő volt a főokos, a védelmi biztottság Hauptbahnhofführere.

Azért nyomtuk tovább, de az ilyesmi nem szül jó vért.

czjanos 2013.06.10. 21:17:07

@zorki: Régi (de igaz) mondás: aki mindenhez ért, az semmihez nem ért.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 21:24:07

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Nyomvonal: Az a borzalmas beszögellés (bár te vagy a szakember) felfogható egy bujtatott tározónak is?": Nem. Ekkora vízhozamnál nincs tározás. Nézd meg az alsó beszögellést: a felfestett út kanyarjának hagytak helyet. Derékszög-párhuzam. Brrrr.

monddazigazatmar 2013.06.10. 21:53:37

@Óz, a nagy varázsló:
Hát, hallod, te tényleg klinikai eset vagy..
Továbbra is érthetetlen, hogy hogy lehet egy sikeres katasztrófaelháritás után fikázni.

Ja, és
"....labancság, mint a németeknek gyakori gyüjtő neve a XVII. és XVIII. sz.-ban és a «német» érzület körülirása." Pallas nagylexikon.

manager2008 2013.06.10. 21:55:28

Az apró különbség a nagy probléma, ami a "vezetés" és az "irányítás" fogalma között van. A miniszterelnöknek nem feladata az árvízvédelem vezetése, és még az irányítása sem. Ettől még lehet szórakoztató a dolog, de ebből még baj is lehetne akár. Szerencsére nincs. Lásd Titanic katasztrófa.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 21:57:06

@monddazigazatmar:
Ja, csak nem a katasztrófaelhárítókon múlt.
Meg pláne nem Orbánon.

A klinikai esetet emlegetni egy Fidesz-agyalágyulttól legalábbis vicces.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 21:58:52

@monddazigazatmar:
Ja, labanc:
"A labancok (laboncok, loboncok) a 16.-18. században, elsősorban a Thököly-szabadságharc és a Rákóczi-szabadságharc idején a császárhű magyar katonák és a bécsi udvar (Habsburgok) híveinek elnevezése. Velük szemben álltak a kurucok. A labanc szó a magyar nemzeti érzésűek szemében a gyávaság, ravaszság és hazafiatlanság szinonimája."

Mondtam: tanulj, tinó.

monddazigazatmar 2013.06.10. 22:06:04

@Óz, a nagy varázsló: Igen. Ilyen az, amikor valaki csak és kizárolag a wikipédiát ismeri. Gáz, és még okoskodik is. Révay lexikon mit ir? Pallas? Tanits ökör...

monddazigazatmar 2013.06.10. 22:23:37

Néhány nap mulva lesz poszt, meg klubrádiós hir, hogy az orbán a gáton ott borogatta vödörrel a vizet a dunába, hogy még nagyobb legyen az ár..

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 22:24:42

@monddazigazatmar:

Szerintem senki sem a katasztrófaelhárításért fikázza, hanem a Főtitánt megszégyenítő hozzáértéséért. Esetleg a szereptévesztett gumicsizmás ugrabugrálásért? Netán a folyamatos felolvasott nyilatkozatokért, ahol a ma esti köztévé híradóban azt véltem ismét felfedezni, hogy néha nem is érti, amit felolvas?

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 22:26:41

@monddazigazatmar:
"(néhol labonc, lobonc), a császárpárti katonának, a bécsi udvar hivének, a «német» érzületünek s igy a kuruc ellenségeinek gúnyneve"

Ez van a Pallasban, nem az átalad hamisított faszság.
De a Révayban ez is va, seggfejkém:
"a császárpártiak gúnyneve Magyarországon"

Szóval ezeket buktad, barom.

Tanulj, tinó. Ökör esetleg még lehet belőled. Más nem nagyon.

monddazigazatmar 2013.06.10. 22:35:48

@Óz, a nagy varázsló: Hát igen, nemcsak hülye vagy, hanem még kitartó is.
Pallas-t talán végigolvasni:
(néhol labonc, lobonc), a császárpárti katonának, a bécsi udvar hivének, a «német» érzületünek s igy a kuruc ellenségeinek gúnyneve, mely a XVII. sz. negyedik negyedében (1679 körül) keletkezhetett és II. Rákóczi Ferenc fölkelése alatt volt virágjában. A L. név kielégítő módon még nincs megmagyarázva. Némelyek a Lauf Hans! (fuss János) elferdített összevonásából, mások a lompost, rongyost, semmiházit jelentő lafanc szóból származtatják. A kurucokat gúnyoló Otrokocsi Fóris Ferenc (Origines hungaricae, 1693. II. 156.) nem gúnynévnek, hanem a lobbancs (azaz gyujtó, hevülő) szóval azonosnak tartja. A L. egyébként a nemzeti érzésüek szemében a gyávaság, ravaszság és hazafiatlanság jelképezője volt. A szó tovább képzései közül járatos volt a labancság, mint a németeknek gyakori gyüjtő neve a XVII. és XVIII. sz.-ban és a «német» érzület körülirása.
A Révay sem irja, hogy magyarok lettek volna...
Ugyhogy ki bukta, te okoskodo féreg?

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 22:46:29

@monddazigazatmar:
Jé, barom, te annyira hülye vagy, hogy beidézed azt, ami bizonyítja, hogy az előbb hamisítottál.

Nem kicsit vagy segg, de láthatóan szereted még reklámozni is.

Ja, az nem elég, hogy német érzületű, te funkcionális analfabéta barom?
Talán tanuld meg értelmezni az olvasott szöveget, és majd ha már megy legalább alapfokon, akkor gyere vissza, te fasz.

Hobbisebész 2013.06.10. 22:50:13

Jó döntés volt a statárium kihirdetése is.

De a legfontosabb az lenne, hogy ezt a vízmennyiséget hasznosítsuk ahelyett, hogy egyfolytában csak védekezünk ellene.

Akkora erőforrástól szabadulunk évről évre ilyenkor, amiből más országuk száz évre megcsinálnák a szerencséjüket.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 22:56:02

@Hobbisebész: hová teszed addig? Nekem csak egy ötletem van, az sem saját: betolni a Duna-Tisza-közi talajvízbe (a pontos hogyanról nincs infóm). Ötlet?

monddazigazatmar 2013.06.10. 23:07:41

@Óz, a nagy varázsló: Mit hamisitottam te ökör? A lényegtelen részt kitöröltem, nem vág a témába, hogy mi a szó eredete.
De egyébiránt nyilván ugyse tudlak meggyőzni. Mindenesetre képet kaphatott mindenki a világodból.
Tehát: A labancok magyarok.
A katasztrófavédelem teljesen hülye, mert elháritották a katasztrófát. Orbán egy barom, aki direkt hátráltatott mindenkit. Van még valami?

Hobbisebész 2013.06.10. 23:08:13

@timargabor:

"Régészeti és természettudományos vizsgálatokkal, köztük C14-szénizotópos kormeghatározással annyit sikerült igazolni, hogy a 10. és 13. század között a Rábaközben és a Hanság vidékén öntözéses rét- és legelőgazdálkodás folyt, és ehhez kapcsolódva állattenyésztés, tógazdálkodás és haltenyésztés zajlott" - mondta az [origo]-nak Takács Károly. "Az eddig azonosított Árpád-kori csatornák teljes hosszúsága meghaladja az ezer kilométert. Ennél azonban jóval több, becslésem szerint több tízezer kilométernyi mesterséges vízvezető meder vár még felkutatásra."

"A feltárt maradványok azt mutatják, hogy sok helyen alakítottak ki sekély halastavakat, halastórendszereket. A térségben közel száz ilyen Árpád-kori halastó helyét lehet azonosítani, amelyek közül többet egykorú oklevelek is említenek. (Innen eredhet a Rábaköz keleti részének Tóköz elnevezése.) Így válik érthetővé, hogy a korabeli források miért említik úgy Magyarországot, mint Európa édesvízi halakban leggazdagabb országát."

www.origo.hu/idojaras/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

www.origo.hu/i/1305/20130527-arpadkori-csatorna-nyoma-ontozeses-gazdalkodas.jpg

Ajánlom elolvasásra az egész cikket.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.10. 23:16:29

@monddazigazatmar:
Ezt, seggfejkém:
"....labancság, mint a németeknek gyakori gyüjtő neve a XVII. és XVIII. sz.-ban és a «német» érzület körülirása."

A valós szöveg ugyanis ez:
"(néhol labonc, lobonc), a császárpárti katonának, a bécsi udvar hivének, a «német» érzületünek s igy a kuruc ellenségeinek gúnyneve"

A kettő kurvára nem ugyanaz, te hazudozós faszkalap.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.10. 23:29:18

@Hobbisebész: egy részét nyilván vissza lehetne csinálni. Ez az árvíz viszont olyan 2 Balatonnyi vizet hozott *többletként*, a Duna szokott vízmennyiségén túl.

Arra persze elég ez (ahogy az éves átlagos árvíz is elég volt régen), hogy az említett mocsarakat ellássa vízzel, a feladat már csak az, hogy (újra) kitaláljuk ezek mocsárkénti hasznosítását. Árvíztározásra ugyanakkor ez nem jó - vízhasznosításra, ha a hasznosítás módja ki van találva, működhet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.10. 23:50:25

@timargabor:

Bősben mennyit lehetne tárolni, ha nagyobb lenne? Jelenleg mennyit (Egyáltalán képes-e) lehet tárolni benne?

Mennyit lehetne tárolni a kiszáradt Szigetközben?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.11. 00:37:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: azzal a saccra 0,1 km3 kapacitással, amivel játszani lehet a Bős fölötti tározón (nem találtam adatot a köbtartalmára a szlovákoknál sem) nem lövünk nyulat: ez három órányi víz az ekkora árvízből.

A Szigetköz nehezebb becslés. Az ágrendszere annak se lehet több, sőt inkább kevesebb - ami viszont játszhat, de még kevésbé értek hozzá, az a növényzet. A növények elég sok vizet bírnak tárolni, igaz, hogy nem ilyen gyorsan, és valószínűleg inkább az elterelés előtt gyakori fajok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.11. 01:12:32

@timargabor:

A Mosoni-Duna 125 km hosszú.
A töltések átlagos távolsága 3 km, de legyen csak 2, ekkor már egy 250 négyzetkilométer felületű vizünk van.
Legyen az átlagos mélysége 3 méter, ekkor már egy 750.000.000 köbméteres tározónk van.

A Balaton felülete 594 négyzetkilométer, átlagos mélysége 3-4 méter, tehát 600x3 véve a számoláshoz durván 1.800.000.000 köbméter víz van benne.

Azt írod, ez az árvíz két balatonnyi többletvizet hozott.

Tehát ha a Mosoni Dunát telerakjuk zsilipekkel (Gondolom, a lejtése miatt szükséges egy pár), akkor jelen árvíz többlethozamának az ötöde már a "spájzban lenne".

Fenti agyszülemény egy pár wikis adatra épülő laikus számítás, de szerintem az belátható belőle, hogy nem lehetetlen dolog megfogni az árvizek többlethozamát.

Valóban botor dolog, hogy csak védekezünk.

dr. mesterséges színezék 2013.06.11. 01:16:18

Erwin Rommel Háború gyűlölet nélkül c. könyvében feltétlenül szerepel a nem burkolt gondolat az önjárás túlutasítás általi károkozásról, de valamelyik történelmi regényünkben is (itt jöhet az agyonveretésem, de akkor sem emlékszem) azt a tanácsot adja a zöldfűlű vezérnek az anyja, hogy táborbontáskor ne adjon mindenre külön utasítást, mert azontúl az adott lépésre mindig külön utasítania kell.

Viktor most lépi meg azt, hogy biztosítsa, hogy ha véletlenül még volt a katasztrófavédelemnél, ill. egyáltalán bárhol valaki, aki nélküle intézkedni mert volna, akkor az sürgősen kapjon az individualista, szakadár fejéhez, és szigorúan tartsa be, ha van, ha nincs, akkor építsen ki szigorúan betartandó szolgálati utat felé.

Szóval ez volt az utolsó alkalom, hogy helyben a hivatalosok is megmozdultak, meg mertek mozdulni a civilekkel -- ami nélkül a szakma és a fegyveresek csak jószándékú underdogjai lehetnének a játszmának, amivel viszont hálistennek minden oddsz ellenére tényleg működik a dolog.

Ez a nárcisztikus marha ott is árt, ahol nem ártani akar, csak tetszelegni, és ami rosszabb, nincs mellette senki, aki azt merné neki mondani, hogy "Győzike, kevesebb több volna".

dr. mesterséges színezék 2013.06.11. 01:21:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A nagymarosi erőmű (és mindaz, ami azzal jár) meg nem építése a rendszerváltás szimbóluma -- az a baj, hogy az azóta eltelt közel 25 évé is lehetne.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.11. 01:37:28

@monddazigazatmar:
Hazudsz.
Illetve csúsztatsz. A mondatnak ugyanis csak az egyik felét másoltad be, apró hiba, hogy a mondatnak van másik fele is, ami rohadtul nem téged igazol.

"A szó tovább képzései közül járatos volt a labancság, mint a németeknek gyakori gyüjtő neve a XVII. és XVIII. sz.-ban és a «német» érzület körülirása."

Érted, seggfej, képzés, a -ság képzővel. Amit te bemásoltál, arra vonatkozik, nem a labanc szóra.

Szóval csaló kis tetű vagy.

Lehet sűrűn bocsánatot kérni, Fidesz-barom.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.11. 01:39:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Sajnos, muszáj, mivel rábizonyítottam többször is feketén-fehéren, hogy csaló tetű, és még mindig neki áll feljebb.

Az ilyen kis faszoknak le kell törni a szarvát még idejében.

Óz, a nagy varázsló 2013.06.11. 01:57:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Ez a 2 meg 3 km egy kicsit soknak tűnik egy 200 m széles folyamhoz.

Szerintem kevered a fő Duna-ággal, de az meg nem Magyarországon van, hanem Szlovákiában. És van is rajta duzzasztó, a gabcsikovói. Csak hát azzal a szlovákok variálhatnak, nem mi.

Jelenleg (árvíz) egyébként nagyjából 900 000 000 köbméter víz folyik le naponta a Dunán. Tehát az e 750 000 000 köbméter nem nagyon váltaná meg a világot.
(És tutira jóval több víz jött le, mint 2 balatonnyi, mivel a Duna átlagos vízhozama normál esetben nagyjából 200 000 000 köbméter/nap, a plusz 700 000 000 köbméter/napot pedig nem 5 napja produkálja, hanem közel 10.)

dr. mesterséges színezék 2013.06.11. 02:31:22

@Óz, a nagy varázsló: Ha csak annyira volna elég a tárolt mennyiség, hogy fokozatosan leengedve a nyárvégi Dunából kis pancsolóból nagy pancsolót hozzon ki, hogy Szaniszló ne tudja előadni a napi hülyeségét arról, hogy őtet a tuggyukkik tuggyukhonnan vízbe akarják fojtani, hogy aztán szomjhalálra ítéljék, máris megérné.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.06.11. 07:38:58

Ahogy Óz is mondja, nincs a Mosoni-Dunának kilométeres hullámtere. 100-200 méteres van.

@Óz, a nagy varázsló: a "főág", ha azt a régi Duna-medernek értjük, félig itt van, félig a szlovákoknál, tározásra nemcsak jó, de ilyenkor nyilván tele is van vízzel. Az üzemvízcsatorna van odaát. (Kérés: itt használjuk Bős magyar nevét. Mivel soha nem volt szlovákok lakta falu/város, szlovák neve sem volt, a II. vh. esőtt "Bes"-nek mondták hivatalosan. Jan Gabcik, akiről elnevezték, még csak nem is szlovák volt, hanem cseh.)

A köbözéssel van igazságod, én 5 napi többlettel számoltam, és bár a +5 nap nyilván nem 10k m3/s-mal megy, egy harmadik Balatont valószínűleg tényleg összehozna.

flort 2013.06.11. 09:50:32

Vissza az eredeti íráshoz. Lehet a védekezést egyszerűen, pojácák nélkül is:

www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-567162

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.11. 20:34:23

@Óz, a nagy varázsló: @timargabor:

Jogos észrevétel. Hiányos fogalmazás. A jelenlegi árvízvédelmi töltések vannak egymástól átlag 2 km távolságra. Wikin olvastam.

Innen vettem a számításhoz az adatot.

légügyi megfigyelő 2013.06.12. 02:48:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem a parton, hanem a Királyok útján. Teljesen egyetértek. Ki lehet(ne) mutatni, mennyivel kerül többe a parti verzió, már csak a szerkezet magassága miatt is.
Mindemellett azt sem lenne célszerűtlen megvizsgálni valakinek, végre, hogy mibe kerül egy mobilgátas rendszer fenntartása, stb. illetve hány milliárd is a három kilométernyi gát, és az miként aránylik a budapesti védvonalakhoz, ahol több helyen is vannak jócskán bajok. Ld. Napiban lehozott jelentés. Ezt menetben úgy elbagatellizálták, mintha nem is lenne.

légügyi megfigyelő 2013.06.12. 02:54:41

Nem akarok ünneprontó lenni, de mintha Árvízvédő Orbán Viktor kormányzása alatt, cirka egy éve, egyik napról a másikra leállították az árvízi előrejelzést. Emlékeztetek arra is, hogy az elmúlt időszakban megtépázott vízügyi szolgálatot az Orbán kormány ketté szeletelte, megszüntetve az egységes vízgazdálkodás szervezeti feltételeit. Megjegyzem, hogy Európában hasonló árvízi kitettségű országokban ez nem történhet meg. Felteszem, hogy hasonló eset a hazánkhoz hasonló évszakos vízhiánnyal küzdő országokban sem eshet meg.

Amikor Orbán Viktor a gátakon páváskodik, afféle árvízi fődöntnökként és a haza megmentőjeként, emlékezzünk ezekre a nüansznyi történetekre is.
süti beállítások módosítása